Oegstgeester Courant

4 juni 2020

Oegstgeester Courant 4 juni 2020


1 / 14

Foto: Willemien Timmers

Raad akkoord met plannen Endegeest

Zorgen over
toekomst ponycentrum

Nu geen
jubileumfeest Shawano's

FELICITATIES n Geslaagden in het zonnetje

Design-
mondkapjes van Oso

Gemeenteraad akkoord met plannen Endegeest

De zichtlijnen op het kasteel blijven zoveel mogelijk behouden. | Foto WT Foto: Willemien Timmers

politiek n Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunt het college van burgemeester en wethouders waar het gaat om de gebiedsvisie De Geesten. Wel hebben de raadsleden enkele wijzigingen in het plan aangebracht.

Door Joep Derksen

Zo moeten de geplande fiets- en wandelpaden op andere plekken worden aangelegd, zodat de aanleg en gebruik er van zo min mogelijk schadelijk is voor de natuur. Deze fietspaden mogen niet door brommers, scooters en andere lawaaierige voertuigen gebruikt worden. Ook moet de verlichting van deze paden vleermuisvriendelijk zijn, waarbij de raad de voorkeur heeft, dat de lampen boven de paden alleen aangaan, als er iemand aan komt fietsen of lopen.


Bouwvlak verschoven

Daarnaast wordt een bouwvlak iets verschoven, zodat de zichtlijnen op kasteel Endegeest vanuit de Endegeesterstraatweg zoveel mogelijk behouden blijven. Om het kasteelgebouw ook voor de toekomst te behouden, mag de eigenaar dit pand in de toekomst misschien ook als woonlocatie gebruiken. Maar als die vraag komt, wil de gemeenteraad zich hier eerst nog over uitspreken.


Kritiek

Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest waren kritisch op de besluitvorming, waarbij fractievoorzitter Van den Ouweelen (Lokaal) stelde dat CDA, VVD en D66 'dit dorp verkwanselen'. "Doodzonde om dit prachtige stukje natuur vol te bouwen." Maar wethouder Glasbeek reageerde dat veel minder dan twaalf procent van het terrein bebouwd wordt.


Steun

CDA-fractievoorzitter Van Blitterswijk liet weten waarom de meeste partijen de ontwikkelingsplannen steunen. "We zijn trots op landgoed Endegeest. Deze trots moeten we veilig stellen en vergroten. Het kasteel moet veilig gesteld worden; qua onderhoud, zichtlijnen en gebruik. Dit kasteel wordt centraal gesteld, kan onderhouden worden en Oegst­geestenaren kunnen het kasteel blijven beleven met een hotel of restaurantfunctie.’’


Met de komst van wandel- en fietspaden zullen meer inwoners genieten van het groene gebied, aldus Van Blitterswijk. "Ook wordt zorg en onderwijs versterkt. Met het verplaatsen van de Leo Kannerschool krijgt de school eindelijk een plek voor leerlingen van speciaal onderwijs. Er ontstaat zo ook de mogelijkheid om de monumentale delen van de Julianaschool te behouden."


"Er komt geen enorme bebouwing die zichtlijnen verstoort. Het kasteel en groen worden verbeterd, net als de toegankelijkheid, zorg en het onderhoud.’’


Ponycentrum

De raad maakt zich wel zorgen over de toekomst van Ponycentrum Leeuwenhoek. De uitbaters en gebruikers zitten de komende twee jaar in onzekerheid over hun toekomst, omdat dit terrein beschouwd wordt als mogelijke ontwikkellocatie. De raad roept het college daarom op om te onderzoeken of het ponycentrum een vaste plek kan krijgen in de plannen voor het ontwikkelen van Endegeest.

Hardlopen

rennen n Nu we weer onder voorwaarden buiten mogen sporten, is de Loopgroep Oegstgeest ook weer voorzichtig met de eerste trainingen gestart. Hierbij worden de richtlijnen van de overheid en de Atletiekunie gevolgd.

Op verschillende tijdstippen in de week, buiten de spits, wanneer de drukte goed vermeden kan worden, lopen kleine groepjes van maximaal vijf lopers en een trainer weer door Oegstgeest. Trainers zijn goed herkenbaar als trainer.

Vanzelfsprekend wordt er rekening gehouden met onderlinge afstand, maar vooral ook met de afstand tot andere weggebruikers en wordt voorrang gegeven aan overige weggebruikers. Alle trainingen worden vooraf aangemeld bij de gemeente. "De eerste ervaringen zijn zeer positief", laat een vertegenwoordiger van de loopgroep weten.

>Verkoop grond aan gemeente

bouwen n De gemeente heeft met bewoners van de Rijnsburgerweg 27-29 afspraken gemaakt voor verkoop van gronden en de inrichting daarvan.

Deze grondverkoop is nodig voor het ontwikkelen van woningbouw in de 'Kamphuizerpolder' en de uitbreiding van Brede School Het Dok.

Corona en het 'nieuw-normale' hardlopen

Foto: Willemien Timmers

INGEZONDEN n We zijn al maanden verstoken van hardlopen in wedstrijdverband. Dat zet mij aan tot het filosoferen over hoe je toch in deze tijd weer een hardloopwedstrijd zou kunnen organiseren. Dat zou dan kunnen gebeuren bij wijze van een experiment waarvoor de autoriteiten toestemming moeten verlenen.

Ik laat me hierbij inspireren door de individuele tijdrit bij het wielrennen, welbekend van de Tour de France. Dat model impliceert afstand tussen de deelnemers. Alle regels zijn ervoor geschreven om afstand te bewaren. Het gaat om de zuivere persoonlijke prestatie, waarbij je bijvoorbeeld niet uit de wind kan worden gehouden door anderen. Bij de wielertijdrit mag je absoluut niet profiteren van elkaars aanwezigheid.

Dus gespreide start. De lopers registreren hun deelname digitaal. Het startnummer met chip voor de tijdsregistratie wordt per post toegezonden en thuis al opgespeld. Bij aankomst op het parcours loopt men een sluis binnen waar om de halve meter een streep is getrokken. Muziek en de speaker houden de deelnemers wakker terwijl ze staan te wachten in de sluis. Het aantal deelnemers moet worden afgestemd op de tijd tussen de starts. Is dat bijvoorbeeld 30 seconden, dan kost het 5 minuten om 10 lopers achter elkaar te laten starten. Hoe je dat ook inricht, er moet een limiet aan het aantal inschrijvingen worden gesteld. Een beperkt experiment zou niet meer dan 30 deelnemers kunnen omvatten.

Tijdens de Loop bewaren we anderhalve meter afstand. Willen we passeren, dan gaan we naar de linker weghelft en voegen weer in naar rechts, anderhalve meter voorbij de ingehaalde loper. We blijven niet langer dan nodig op de linker weghelft. Duurt het te lang, dan laten we ons weer terugvallen naar de uitgangspositie. De loper die wordt ingehaald mag niet versnellen terwijl de passeer-actie plaatsvindt.

Het experiment vindt plaats over een afstand van 3 km (de kortste reguliere afstand bij prestatielopen) en bij voorkeur zonder keerpunt. Geen toeschouwers op het parcours toegestaan.

Ik leg hierbij de idee om in tijden van corona de tijdrit van het wielrennen experimenteel over te hevelen naar het hardlopen ter discussie voor aan alle belangstellende dorpsgenoten.

Een primeur voor Oegstgeest?


Rob Siekmann

Scouting Shawano’s Oegstgeest viert 75e verjaardag nog even niet

De beverleiding bereid eind mei een activiteit voor bij Scouting Shawano's Oegstgeest. Foto: Scouting Shawano's

scouting n Op zaterdag 30 mei, afgelopen weekend, bestond de Scouting Shawano's Oegstgeest precies vijfenzeventig jaar. Helaas kan hun feestje door de huidige corona-maatregelen niet gevierd worden zoals ze dat graag zouden willen en wordt het een jaar uitgesteld.

De Shawano's zijn opgericht door wijlen oubaas (scouting-leider) A. Beekes op 30 mei 1945 in Oegstgeest. De groep verbleef tot 1947 in het oude pand aan de Geversstraat 22. Vervolgens verhuisden de padvinders naar het Oegstgeester Springveld, waar nu de hockeyvelden van LOHC liggen. Daar verbleven ze tot midden jaren 70.

Tot en met 7 juni kunnen er nog foto’s ingezonden worden.


Daarna verhuisden de scouts met hun clubhuis naar de Abtspoelweg in de Overveerpolder. Hier zit de groep nog steeds. De polder delen ze sinds een aantal jaar met het sportpark Overveer waar ASC voetbalt en cricket speelt.


Brand

22 juni 1991 was een zwarte dag in de geschiedenis van Scouting Shawano's. De groep werd getroffen door een brand in haar clubhuis. Gelukkig kregen ze binnen enkele maanden een nieuw en groter clubgebouw terug. Alleen het stenen middengedeelte, dat gespaard bleef, herinnert hen nog aan het oude clubhuis.


Na vijfenzeventig jaar en vele verhalen, goede herinneringen en avontuur is Scouting Shawano’s Oegstgeest nog steeds zeer actief. Er zijn diverse gemengde speltakken voor kinderen van alle leeftijden, er worden kampen georganiseerd, deelgenomen aan scoutingwedstrijden, de gemeente wordt ondersteund in diverse activiteiten en er zijn elke zaterdag bijeenkomsten.


Jubileumfilmpje

Ondanks de huidige maatregelen laten ze scouts hun verjaardag niet zomaar voorbij gaan. Het was tijd om al die mooie verhalen en herinneringen te verzamelen. Hiervoor is een jubileumfilmpje samengesteld en gedeeld met de leden. Hierin worden de Shawano's zelfs door een hele speciale gast toegesproken.

>Houd Oegstgeest vitaal, koop lokaal!

lokaal n Gelukkig, de horecagelegenheden in Oegstgeest zijn ook weer geopend met verrassende mogelijkheden!

Reserveer dus bij een van de lokale restaurants en kom, volgens de richtlijnen van het RIVM, weer heerlijk lunchen of dineren in eigen dorp. In de horeca wordt er momenteel veelal met tijdsblokken gewerkt om drukte te voorkomen. Probeer ook de drukte te vermijden op andere plekken, zoals bij de supermarkt. Denk eens aan een ander tijdstip om je bezoek te gaan plannen. Blijf ook vooral lokaal winkelen; Oegstgeest heeft een ruim aanbod.

Breng (weer) eens een bezoek aan winkelgebied De Kempenaer, Winkelcentrum Lange Voort, het Boerhaaveplein, winkelcentrum Nieuw Rhijnzicht en bedrijventerrein De Boeg.

Of, ga eens “winkelwandelen”. Breng tijdens een wandeling door het mooie groene dorp een bezoek aan de winkels of reserveer voor een 'reis door de mens' bij Corpus.

Voor meer informatie over ons dorp, de mooie groene omgeving en de activiteiten, kijk op: www.terugnaaroegstgeest.nl

Bekijk ook ons YouTube filmpje via onze FaceBook-pagina 'Terug naar Oegstgeest'.


Het team van Dorpsmarketing Oegstgeest

>Door John Vroom

Ik zag dat ….

• horeca Oegstgeest klokslag 12 uur maandag jl. haar deuren weer heeft geopend. Een aantal deed dat op feestelijke wijze, zoals Het Beleg van Oegstgeest met het officieel doorknippen van een lint door een zeer gewaardeerde klant, een glaasje Prosecco en het optreden van de talentvolle zangeres Babeth van der Zalm

• bij de Beukenhof het parkeerterrein rijkelijk gevuld was met de meest fraaie bolides, waarvan de eigenaars zich ongetwijfeld het koele glaasje wijn plezierig lieten smaken

• de terrassen van Hemels en de Gouwe ook weer een gezellige aanblik gaven door de van de zon en een drankje genietende gasten

• Jumbo haar schoonmaakservice van de winkelwagens heeft uitgebreid met een verplaatsbare unit die zowel de winkelwagens als de handen van de klanten ontsmet

Zakelijke nieuwtjes? redactie@oegstgeestercourant.nl

>ASC zoekt voetbaltalent

voetbal n De jeugdopleiding van ASC zoekt talentvolle voetballers in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar.

Door het Coronavirus kunnen de jaarlijkse ASC-voetbaldagen in april en mei geen doorgang vinden. Op deze dagen kunnen jeugdspelers die nog geen lid zijn van ASC kennis maken met de club, maar deze kennismaking is dit seizoen dus niet mogelijk.

Toch wil de club graag weer talentvolle jeugdspelers van binnen de regio interesseren om bij ASC te komen voetballen.

De ambitieuze ASC-jeugdopleiding heeft talentvolle jeugdspelers veel te bieden. Zo spelen de eerste selectieteams in de hoofdklasse en zijn de trainers KNVB opgeleid. ASC-ers krijgen dus teamtrainingen van een goed niveau, met daarnaast aparte techniek- en keeperstrainingen.

"Dus ben jij die talentvolle speler die op zoek is naar een ambitieuze jeugdopleiding en graag in één van onze jeugdselectieteams wil komen spelen, neem dan snel contact op met Hoofd jeugdopleiding Rob Gieben", aldus de club.

Rob Gieben is te bereiken via 06 54628014 of robgieben@outlook.com.

>Oegstgeester burgemeester in jury mooiste bijenfoto

natuur n De jaarlijkse fotowedstrijd 'Maak de mooiste bijenfoto' van de Groene Cirkel Bijenlandschap is in volle gang.

Tot en met 7 juni kunnen er nog foto’s ingezonden worden. De prijsuitreiking is op 24 juni.

Een jury bepaalt welke drie foto’s een prijs winnen. Juryvoorzitter is Laila Driessen, burgemeester van Leiderdorp en voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap. De andere juryleden zijn: natuurfotograaf Joost Bouwmeester, en burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest, portefeuillehouder Groen bij Holland Rijnland. De jury beoordeelt de foto’s op technische kwaliteit, compositie, creativiteit en x-factor.

Foto's uploaden kan op bijenlandschap.nl en tot en met 7 juni. De foto moet gemaakt zijn in de Bijenlandschapregio. De prijsuitreiking vindt plaats op 24 juni tijdens een webinar-bijeenkomst.

7 / 14

Gefeliciteerd Douwe Greven!

Geslaagd voor je eindexamen VWO. Zes jaar hard voor gewerkt, onder en boven de radar. Verdiend!

Geslaagd VWO - Technasium!

Op naar Delft, lieverd.

Leen en Loes

Lieve Bart,

Geweldig gedaan!
Je HAVO-diploma gehaald.

Wij zijn super trots op jou.

Liefs,
Papa, Mama & Thomas

Max Schuurman is geslaagd voor 6 VWO, TTO, Visser ‘t Hooft.


Gefeliciteerd!

Papa & Mama

Florian je bent een topper!

Gefeliciteerd.

Liefs,

Papa, Mama en Indy

Lieve Isabel,
Gefeliciteerd met je diploma! Heel veel succes op het Grafisch Lyceum Rotterdam.
Liefs, Papa, Mama Roos-Anne en Jasmijn

Gijs Valentijn van harte gefeliciteerd lieverd!

Wat zijn wij ontzettend trots op jou.

Rob, Esther, Madelief, Friso

Super trots op onze dochter!

Gefeliciteerd Sanne van Pampus!

Gefeliciteerd met je diploma, Christiaan van der Lee!

Trots op Gijs Turkenburg met het behalen van zijn diploma van de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Lieve Loucaela,

Zo'n feest dat je geslaagd bent, maar zo verdrietig dat we nu niet mogen knuffelen!

Je Ama (82)

Gefeliciteerd Jikke,

Oma is trots op je.

Je hebt hard gewerkt, met een prachtig resultaat.

Veel succes in Delft.

Oma jack’lien

Jip van Kampen

Gefeliciteerd zusje,
havo-diploma in de pocket en nu studeren in Rotterdam!

Puck

Moos van Kampen

Gefeliciteerd broertje, mavo in de pocket en nu naar de havo!

Puck

Foto: Willemien Timmers

Terrassen Open Het Beleg

>Raad maakt zich zorgen over financiën RDOG

politiek n De gemeenteraad maakt zich zorgen over de financiën van de RDOG (Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden). Deze organisatie houdt zich tegenwoordig vooral bezig met de gezondheidsaspecten door het coronavirus; hierdoor staan alle andere activiteiten op een laag pitje. Dat leidt tot ongeveer twee miljoen euro lagere omzet, zo verwacht de RDOG zelf.

Een oplossing waarmee de RDOG zelf komt, is om 600.000 euro uit de eigen reserves te halen, maar daarmee wordt dat reservepotje gehalveerd. De raadsleden zijn hier niet enthousiast over en vinden dat deze organisatie in haar eigen vlees moet snijden. Raadslid Welling (PrO): “De afgelopen jaren vond een opeenstapeling van verkeerde keuzes plaats. In bedrijfsvoering en financiën. De schade is onnodig groot en nu moet het dak in de zware storm worden gerepareerd. Er worden torenhoge ambities geformuleerd, maar de opbrengsten hiervan zijn nog niet bekend. Investeringen moeten realistisch worden begroot en het moet bekend zijn hoe het wordt terugverdiend en hoe de dienstverlening verbeterd kan worden.”


'een opeenstapeling van verkeerde keuzes'

Ook raadslid Oosterhuis (VVD) vraagt zich af of de huidige ambities van de RDOG ‘werkelijk nodig zijn’. CDA-raadslid Van Dillen: “De RDOG is groot en massaal. Als er niet ingegrepen wordt, kunnen we de zorg op de lange termijn niet garanderen.” Wethouder Nieuwenhuis: “Ik ben het eens met de raad, dat het niet op orde is en dat er een heleboel moet veranderen in de RDOG. Er zijn grenzen met het halen van middelen uit de reserve. Je moet oppassen dat je het niet structureel blijft uitputten; op een gegeven moment moet je dat aanvullen.”

Motie voor actie tegen uitbreiding Schiphol

De raad wil eerst luisteren naar insprekers, voordat ze zich definitief uitspreekt tegen de ongebreidelde groei van Schiphol. Foto: pr

politiek n De gemeenteraad wil zich uitspreken tegen de plannen voor de uitbreiding van het aantal vluchten vanaf Schiphol. Het kabinet wil Schiphol tot 1,5% per jaar laten groeien. Het lijkt weinig, maar zo’n groei betekent wel, dat het aantal vliegbewegingen in 2050 is opgelopen tot 780.000 vluchten per jaar. Terwijl de komende jaren nog het maximum van 540.000 vluchten geldt.

Toch werd een motie van Progressief Oegstgeest en D66 tegen deze vluchtuitbreiding vorige week nog niet aangenomen door de gemeenteraad. Op 4 juni spreken namelijk twee mensen in over dit onderwerp. De politici willen eerst luisteren naar de mening van deze insprekers, voordat ze zich definitief uitspreken tegen de ongebreidelde groei van Schiphol en daarmee een veel grotere kans op de komst van een tweede Kaagbaan.


Zo’n extra baan, die naast de huidige Kaagbaan komt te liggen, zorgt er voor dat veel meer vliegtuigen starten en landen over de hoofden van de inwoners van Oegstgeest en Leiden heen. Met alle gevolgen voor de geluidsoverlast en fijnstofuitstoot van dien.

Vertraging Duikerbrug

De Duikerbrug in de Dorpsstraat. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

politiek n De werkzaamheden aan de Duikerbrug lopen vertraging op. Deze mededeling deed wethouder Glasbeek vorige week.

'De ligging van de leidingen is toch iets anders'

"Er is een kinkje in de kabel gekomen bij de werkzaamheden. Er zijn proefsleuven gegraven door de Nutsbedrijven. Daaruit blijkt dat de ligging van de leidingen toch iets anders is dan op papier was geregistreerd. Met name waar het gaat om de verhouding waterleiding en elektrische hoogspanningsleidingen." Dat betekent, dat de nutsbedrijven niet zomaar aan de slag kunnen. Glasbeek: "We zijn met hen in overleg hoe we hier tot oplossingen kunnen komen. Dat heeft gevolgen voor de doorlooptijd en mogelijk ook voor de kostenkant."

>Huurwoningen in Overgeest

politiek n De komst van tachtig sociale en middeldure woningen in de nieuwbouwwijk Overgeest zorgt bij voor de fractievoorzitter van Lokaal Oegstgeest, Eelke van den Ouweelen, voor angst.

De gemeenteraad nam vorige week een voorstel aan, waarbij er strengere eisen gesteld worden aan de projectontwikkelaars. Voortaan moet bij nieuwbouw niet alleen 25% sociale huurwoningen komen, maar ook 25% aan middeldure huur gebouwd worden. Hiermee komen er per project 5% aan extra middeldure huurwoningen bij.

Van den Ouweelen gruwelt er blijkbaar van. Hij liet vorige week weten richting het college van burgemeester en wethouders: “Als je 160 woningen wilt neerzetten op Overgeest staat het helemaal vol. Als we daarvan veertig middeldure en veertig sociale woningen neerzetten, hebben we wel een getto gecreëerd.” Wethouder Glasbeek was het hier absoluut niet mee eens: “In Overgeest gaat het over 120 woningen. We zitten in Oegstgeest heel ver van het creëren van getto’s vandaan. Het is goed om het percentage middelduur van 25% ook vastgelegd te hebben. Ontwikkelaars reageren daar niet overmatig enthousiast op.”

politiek - joep derksen

Oso-design mondkapjes van Oegstgeester bodem

Emile Jaensch in gesprek met modeontwerper Achmed Oso in zijn zaak aan de Terweeweg. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

bescherming n Prachtig zijn ze, en eigenlijk met geen ander mondkapje te vergelijken: de Design-mondkapjes van de Oegstgeester modeontwerper Achmed Oso. Afgelopen dinsdag overhandigde de couturier een speciaal exemplaar aan burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Er zijn inmiddels al behoorlijk wat Oegstgeestenaren en regiogenoten langsgekomen om een of meerdere exemplaren te kopen die vervaardigd zijn door de sympathieke ontwerper en zijn rechterhand, de inmiddels ook in Oegstgeest bekende Poolse Wiesia. “Zij werkte al voor mij in mijn zaak bij de Lange Voort, maar nu ik die verkocht heb, helpt zij mij hier.”

Foto: Willemien Timmers

De mondkapjes die de van oorsprong Syrische Achmed Oso maakt, zijn niet medisch. Medische mondmaskers mogen immers niet in de winkel verkocht worden. “Mijn maskers zijn in allerlei kleuren en designs verkrijgbaar en zijn gemaakt met twee lagen dik katoen.” Naast het dragen in het openbaar vervoer, zijn de kapjes ook geschikt om bij bijzondere gelegenheden op te hebben. Bij alle mooie, door Achmed Oso zelfontworpen creaties die in de sfeervolle winkel aan de Terweeweg hangen, heeft hij ook een mondmasker gecreëerd. De meest chique kapjes lijken zo van een elegant gemaskerd bal te komen.

Daarnaast maakt de Oegstgeestenaar dus bruikbare, mooie mondkapjes voor alle gelegenheden. “Iedereen kan binnenlopen om naar de mogelijkheden te informeren.”

Burgemeester Jaensch voelde zich zeer vereerd een fraai mondkapje van de couturier te ontvangen. “Als het kapje niet meer nodig is, zal ik het overhandigen aan onze archivaris, zodat het een plek kan krijgen in het gemeentearchief. Wie weet hoe we over een jaar of vijftig naar deze situatie kijken.”

De burgemeester gaf aan nog niet in de omstandigheid te zijn geweest dat hij verplicht een mondmasker moest dragen. “Mocht ik met het openbaar vervoer moeten reizen, dan ben ik blij een mooi exemplaar als deze tot mijn beschikking te hebben.” Hij gaf aan niet bang te zijn om dat ‘overdressed’ over te komen. “Je ziet mondkapjes inmiddels in alle kleuren en soorten. Veel mensen gebruiken het inmiddels om een statement te maken.”

De mondkapjes van Oso Coutures kunnen volgens eigen zeggen na een dag dragen door middel van een heet stoomstrijkijzer worden ontsmet. Ook kunnen ze gewoon gewassen worden. “Bij elke creatie kunnen we een kapje maken dat matcht.”

Livestream Concerto Valiant

Jaap Scholten geeft een lezing in de binnentuin van het Dorpscentrum.

muziek n Barokensemble Concerto Valiante zal te zien zijn in een livestream-uitzending op zondag 7 juni om 14.00 uur.

Cultuurfonds Oegstgeest gaf het barokensemble steun gegeven voor twee concerten. Op 8 maart was er een goed bezocht concert in De Paulus en veel bezoekers hadden al een kaartje gekocht voor het concert van eind maart. Dit laatste concert is uitgesteld tot 7 juni en het goede nieuws is dat de organisatie ervoor heeft gezorgd dat dit concert op die datum te volgen is via een livestream uitzending.
Er wordt werk uitgevoerd van Biber, Purcell, J. S. Bach & Händel, o.a. aria opera Semele ‘Endless pleasure’ en Cleopatra ‘Da tempeste il legno’

Sopraan: Marijke Groenendaal, viool: James Hewitt, Xiangji Zeng, cello: Madeleine Bouissou en klavecimbel: Leonardo Valiante.


Om de link te ontvangen sturen belangstellenden een e-mail naar concertovaliante@ziggo.nl of men kan telefonisch contact opnemen via nummer 06-23867050.
Een donatie voor ondersteuning van de uitvoerende musici is welkom.

>Lezing Jaap Scholten in binnentuin Dorpscentrum Oegstgeest

lezen n Op woensdag 17 juni geeft schrijver Jaap Scholten een lezing die volledig Corona-proof is over zijn nieuwe boek Suikerbastaard.

Op uitnodiging van de Rijnlandse Boekhandel vertelt Jaap Scholten over zijn prachtige nieuwe roman die een combinatie is van een indringend liefdesverhaal en een stuk familie- en wereldgeschiedenis met als aanleiding een historisch gegeven: de bouw van suikerfabrieken door de Hengelose firma Stork in Ethiopië in de jaren 50 en 60.


Jaap Scholten woont en werkt in Roemenië en komt graag naar Nederland om over zijn nieuwe boek te vertellen.

De avond begint op 17 juni om 19.30 is in de mooie binnentuin van het Dorpscentrum en bij mindere weersomstandigheden in het Dorpscentrum zelf. Kaarten a €10.00 zijn te koop en te reserveren bij de Rijnlandse Boekhandel. Wacht niet te lang want gezien de Corona maatregelen is het aantal plaatsen beperkt.

Vers van de maand

Puzzels


De pakjesbezorger

drukt op de bel

zet op de stoep

waarvoor ik heb betaald

lacht met zijn duim

prettige dag meneer


De doos moet 24 uur

in quarantaine voor ik mag

maar nieuwsgierigheid

kent geen grenzen


Waar moet ik beginnen

hoe lang gaat dit duren

wat moet het worden

Piraten en-twee voor de prijs van één-

Noorderlicht

twee keer duizend stukjes

geduld


Nog altijd puzzelen we over de toekomst, juist nu steeds meer mag. Niet iedereen legt de regels hetzelfde uit. Wat voor de een anderhalf is, is voor de ander één of nog minder.

Onzekerheid is de taaiste tegenstander. Je wil weten waar je aan toe bent. Dat geldt van bijna alles in het leven: gezondheid, een relatie, je baan, je toekomst. Maar honderd procent zekerheid bestaat niet.

Je hoopt dat er 1000 puzzelstukjes in de doos zitten en alle stukjes passen, maar je weet het niet..

Zelf ben ik geen puzzelaar. Tijdens het schrijven van dit versje dacht ik aan een goede vriend die zo zijn dagen doorkomt.

Ik puzzel niet op tafel, maar in m’n hoofd.

Dat vraagt in beide gevallen geduld. Wie daar sterk in is, bewonder ik.


Ronald da Costa

>Kunstgeschiedenis in Cultuurhuis De Paulus

kunst n Op 9 juli beginnen in Cultuurhuis De Paulus de colleges Introductie Kunstgeschiedenis van de Vrije Academie.

In 10 bijeenkomsten maken deelnemers kennis met 3500 jaar kunstgeschiedenis. Van de Griekse Oudheid tot Rem Koolhaas en van Rembrandt tot Banksy. Geen droge feiten, maar spannende verhalen en opmerkelijke feiten. Na afloop zien cursisten verbanden en herkent men periodes: een verrijking van het museumbezoek.

De Vrije Academie en Cultuurhuis De Paulus houden rekening met de richtlijnen van het RIVM: anderhalve meter afstand wordt in acht genomen en de groepscapaciteit is aangepast naar maximaal 39 deelnemers.

Voor inschrijven en info: www.vrijeacademie.nl/depaulus.

De colleges vinden in 2020 plaats op de donderdagochtenden: 9, 16 en 23 en 30 juli, 6, 13, 20 en 27 augustus en 3 en 10 september. Tijd: 09.30 - 11.30 uur. Zaalruimte: Grote Zaal.

De Paulus, Warmonderweg 2