Oegstgeester Courant

12 februari 2020

Oegstgeester Courant 12 februari 2020


Scholieren gaan de politiek in

Foto: Heiko Bertram

politiek n Ook dit jaar biedt de gemeente Oegstgeest de groepen 7 en 8 van de basisscholen in het dorp de kans om het spel 'Democracity' te spelen in de raadzaal van het gemeentehuis.

Via dit spel mogen leerlingen hun woonplaats inrichten met voorzieningen, en richten ze in groepjes van vijf een partij op. Deze partij maakt zich vervolgens sterk voor bijvoorbeeld sport, een ziekenhuis of windmolens, en samen met de andere partijen wordt besloten welke voorzieningen er in het dorp komen.
De bijeenkomsten vinden verspreid over twee weken plaats in februari. Op deze manier maken leerlingen al op jonge leeftijd kennis met het politieke speelveld. Bij elke bijeenkomst zijn telkens twee raadsleden aanwezig om het spel bij te wonen en de kinderen te vertellen over hun rol in de gemeenteraad.


Afgelopen vrijdag waren de kinderen van groep 7 van De Lichtwijzer in het gemeentehuis. Deze ochtend voor hen dus even geen rekenen en taal, maar politiek.
De leerlingen verzonnen, onder leiding van ProDemos, in groepjes hun eigen politieke partij, standpunten en slogan. Opvallend was dat vele partijen kozen voor meer groen, een beter milieu en meer beweging in de gemeente.
Daarnaast konden de kinderen vragen stellen aan raadsleden. Ook de burgermeester kwam langs voor een praatje en om vragen te beantwoorden en groepjes te helpen bij hun standpunten.

Scholieren in overleg met burgemeester Emile Jeansch. | Foto Heiko Bertram Foto: Heiko Bertram

"Het was een erg leerzame en inspirerende ochtend voor de kinderen", aldus docent Gerald ten Hove.
"Een prachtige manier om jonge dorpsgenoten wegwijs te maken in de keuzes die je later moet maken" aldus burgemeester Jaensch op social media.

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer etc. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Café

Het aantal cafés in Oegstgeest is gereduceerd tot één. De cafés die nu opvallen zijn bijeenkomsten over allerlei zaken. Van Alzheimer Café tot Computer Café. Eind vorig jaar ontdekte ik dat er een Science Café bestaat. Dat is 'vet' wordt er geroepen. En dat was juist het thema in december. Het ging over wit vet en bruin vet. Een gewaagd onderwerp in deze tijd. We hebben het blijkbaar in ons lichaam om overtollig lichaamsvet te verbranden. Dat komt omdat bruin vet als het geactiveerd wordt suikers en vetten kan omzetten in warmte. Ook dat is een tricky onderwerp. Maar je hebt het wel nodig om je lichaam gezond te houden. En met kou krijg je meer bruin vet. Dus thermostaat lager zetten is goed voor je. En laat dat nou ook nog eens goed zijn voor het milieu! Ik las ergens op Internet dat rode peper ook helpt bij het bevorderen van bruin vet. Zou dat de reden zijn dat ik het direct heel warm krijg als ik die eet?

Wil van Elk

Fout parkeren geeft gevolgen

politie n Op 6 februari is er op de Verlengde Wassenaarseweg (bij het viaduct naar Corpus) een aanrijding ontstaan tussen een automobilist en een fietser. De fietser moest na worden gekeken door ambulancepersoneel. Zowel de automobilist als de fietser gaven aan dat zij elkaar niet hadden gezien doordat er twee auto's foutief in het gras geparkeerd stonden.

Rendez Vous

ontmoeting n Pippy Blom en Jenny Grandia gaan een Rendez Vous-seniorensoos organiseren in het Dorpscentrum, om senioren ook in het weekend de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten.

Zondag 16 februari staat er van 14.15 tot 16.30 uur weer een Rendez Vous op de agenda, met een muziekquiz en twee gezellige gastvrouwen. Gratis entree, consumpties voor eigen rekening.

Tournee Herman Koch geannuleerd

boeken n Wegens privé-omstandigheden is de landelijke tournee van Herman Koch geannuleerd. Koch zou op dinsdag 18 februari naar de Bibliotheek van Oegstgeest komen om te vertellen over zijn nieuwe roman 'Finse dagen'.

Foto: Willemien Timmers

Schade storm Ciara valt mee in Oegstgeest

Verkeerslicht breekt af op N206

Lampen
Oranjepark
opgeknapt

'Oegstgeest kan niet zonder Knarrenhof'

ONTMOETING n Leuke activiteiten in Heemwijck

Schade storm Ciara valt mee in bebouwde kom Oegstgeest

Er was weinig schade, wel waaiden een aantal bomen om . | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

storm n In Oegstgeest is de schade na storm Ciara, die afgelopen weekend over ons land raasde, gelukkig meegevallen. Er was geen grote schade. Een zaagploeg van de calamiteitendienst van de gemeente Oegstgeest stond klaar om brandweer en politie te assisteren (om onder andere de hoofdwegen vrij te houden), maar dit bleek niet nodig te zijn.

Er knakten wat kleine bomen en her en der braken takken los. Dat er relatief weinig schade is, komt ook omdat de bomen niet in blad staan, er geen periode van droogte is geweest en er recent veel onderhoud in het groen is gepleegd.

Via Fixi (de app voor het doen van een melding openbare ruimte) kwamen drie meldingen binnen over een omgewaaide boom. De buitendienst rijdt de komende dagen nog door het dorp om de afgewaaide en losse takken te verwijderen.

Op het randje van Oegstgeest, op de kruising van de Oude Rijnhofweg en N206, zijn op zondagavond twee verkeersborden de weg op gewaaid. Deze zijn door de brandweer verwijderd. Toen zij wilden vertrekken, brak er net op dat moment een verkeerslicht af, wat voor veel verkeersproblemen zorgde. Totdat de politie arriveerde, hebben de brandweermannen en -vrouwen het verkeer geregeld.

Unity.nu deed verslag van de stormschade in de regio.

Op de Engelendaal in Leiderdorp dreigde een boom om te vallen. De politie heeft de weg daar afgesloten en de boom is door de brandweer omgezaagd. Ook in Leiderdorp waaide een stuk gevel van de Leen Bakker op de Baanderij los. De brandweer zette de straat af, en heeft de gevel weer vastgezet.

De NS-bussen in de Leidse regio, die ingezet waren omdat er geen treinen reden, werden zondag stilgelegd.

Op het Vijf Meiplein werd een steiger bij nieuwbouw instabiel en lagen er steigerplanken los. Uiteindelijke werd de hele Vijf Meilaan afgesloten.

Ook op de Zijlsingel in Leiden kwamen er delen van een bouwsteiger. Aan de Leidse Geregracht viel een boom op een auto
Door de storm was er flinke schade aan het dak van de Scouting in Zoeterwoude. De brandweer heeft het dak weer teruggeplaatst.

Thuisbezorgd en bezorgsuper Picnic vonden het te gevaarlijk om tijdens de storm eten te bezorgen.

BuurtAED-actie voor Sterreschans van start

hartstichting n Sterreschans in de wijk Nieuw-Rhijngeest start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Via het platform BuurtAED.nl van de hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. De actie is te vinden op www.buurtaed.nl.
Initiatiefnemers van de actie, Yolanda, Tina en Gerja, kwamen tot de conclusie dat in de buurt waar zij wonen, de Sterreschans, door de vele appartementen, heel veel mensen op een relatief kleine oppervlakte wonen.

"Juist omdat er zoveel mensen wonen is het raar dat er geen AED dichtbij is. De dichtstbijzijnden hangen bij Jumbo en de Vergulde Draak. Dit is te ver als er in onze buurt iemand wordt getroffen door een hartstilstand", laten de drie weten. Zij hadden ervoor kunnen kiezen om een AED in een appartementencomplex te hangen, maar hun plan reikt verder. Zij willen de AED graag voor iedereen in de buurt beschikbaar maken en dus is er in de buurt van de Sterreschans een actie opgezet om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. De gemeente Oegstgeest heeft ook een duit in het zakje gedaan, zij hebben geld beschikbaar gesteld voor de buitenkast. Alle donaties, groot en klein, zijn van harte welkom. "Onze leus is: Met elkaar, voor elkaar!"
Elk jaar krijgen zo'n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In zeventig procent van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.
www.buurtaed.nl

DD-club: Genieten van natuur

ontmoeting n Op donderdag 20 februari komt de DD-club (Derde Donderdag van de maand) weer bij elkaar. De DD-club is een activiteit van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest (www.langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl). De laatste twee bijeenkomsten waren een succes met een groot aantal deelnemers.

Dit keer staat er een stamppot-buffet op het menu, verzorgd door slagerij van der Zalm. De inloop is vanaf 18.00 uur, de maaltijd begint om 18.30 uur. Daarna vertellen Marijke Hollander en Lex Burgel aan de hand van beelden en anekdotes over de natuur, planten en dieren in en rondom Oegstgeest. Marijke en Lex zijn actief betrokken bij het MEC en het IVN.
De kosten voor diner en het welkomstdrankje bedragen € 10 ter plaatse contant te betalen. Overige drankjes worden apart afgerekend. Aanmelden tot uiterlijk maandag 17 februari via email lijanblom@outlook.com of telefonisch 06 15472433.
Lid worden van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest kost €15 per persoon per jaar. Ook voor niet leden is het mogelijk om deel te nemen aan deze avond.

De derde donderdag borrel is bedoeld om een gezellige avond te hebben met elkaar waarbij de opzet is dat mensen elkaar ontmoeten.
Haeswijkflat, Pres. Kennedylaan 141. Apart melden als een vegetarische maaltijd gewenst is.


Lampen Oranjepark opgeknapt

De lampen op de pilaren zijn weer als nieuw. | Foto Wil van Elk

Uitstraling n De lampen op de twee gemetselde pijlers aan het begin van de Oranjelaan, tevens Oranjepark, hebben weer een prachtige uitstraling met helder glas. 1928 Staat op beide zuilen die een gemeentelijk monument zijn.

Zoals het vroeger was. Foto: Wil van Elk
Zoals het vroeger was. Foto: Photographer: Wil van Elk
De lampen zijn weer als nieuw.

De smeedijzeren lampen zijn nu zwart met vergulde versiering aan de bovenkant. Voorheen was dat groen met rood. Het bruingele glas is vervangen door helder glas.

Het Oranjepark is een van de drie parken die in de jaren twintig van de vorige eeuw werden aangelegd. In de jaren dertig werden in de rest van de wijk huizen gebouwd, zoals aan de Louise de Colignylaan. In september 2008 vierden de inwoners van de Oranjelaan het tachtigjarige bestaan.

Ook het Julianapark heeft zuilen. Die staan aan het begin van de Nassaulaan. Deze zuilen hebben bovenop geen lantaarn maar een eend. (Wil van Elk)

Langer Zelfstandig Leven over gebiedsvisie De Geesten:

Steenvoorden en Bannenberg maken zich sterk voor een Knarrenhof op het terrein van Endegeest. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

'Oegstgeest kan niet zonder Knarrenhof'

senioren n Vandaag, op woensdag 12 februari, is er in het gemeentehuis een beeldvormende raadsvergadering over de gebiedsvisie 'De Geesten' (gevormd door de gebieden Endegeest, Overgeest en Rhijngeest). De gemeente laat op haar website weten dat tijdens deze bijeenkomst, die het vervolg is van de drukbezochte informatiebijeenkomst van 18 december, met name het behoud en de versterking van het groen besproken wordt. De initiatiefnemers van een Knarrenhof in Oegstgeest hopen dat deze vergadering ook aangegrepen wordt om als raad gezamenlijk uit te spreken dat men graag een Knarrenhof ziet verschijnen op het terrein van Endegeest.

Voorbeeld van een Knarrenhof.

Door Willemien Timmers

Een Knarrenhof is een complex van huur- en koopwoningen voor senioren met een gezamenlijke tuin en ontmoetingsruimte. Iedereen woont zelfstandig, maar kiest bewust voor zo'n hofje om er op allerlei manieren voor elkaar te zijn. Zo kan er gezamenlijk worden gegeten, of kunnen bewoners elkaar helpen met boodschappen doen als er iemand ziek is, of vanwege de leeftijd verminderd mobiel is geworden.

Als je in een Knarrenhof gaat wonen, ben je nadrukkelijk geen mantelzorger, maar gewoon 'buurman'. Een naober, die zijn buren met raad en daad bijstaat.

Oudendal

De Oegstgeester coöperatie 'Langer zelfstandig Leven Oegstgeest' is met de eigenaar van Kasteel Endegeest en het gebied daaromheen, de Oudendal Groep, in gesprek geweest over het vestigen van een Knarrenhof op hun terrein. "Samen hebben we met de Stichting Knarrenhof een intentieovereenkomst getekend voor de bouw van een mooi hofje met zo'n vijftig woningen op het terrein van het kasteel", vertelt Guus Bannenberg, voorzitter van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest. "We zijn erg blij dat het terrein er is", vult Dick Steenvoorden, trekker van het Knarrenhof-project hem aan. "Het zou in deze fase erg fijn zijn als het college ook haar steun uitspreekt voor een Oegstgeester Knarrenhof. De grond is er, De Oudendal Groep doet mee, dus de gemeente hoeft alleen maar 'ja' te zeggen en aan te haken. Het is van immers van belang dat we ons allemaal verantwoordelijk voelen."

5000 65-plussers

Beide mannen zijn enthousiast over het concept. "Er zijn meer dan 5000 65-plussers in Oegstgeest.

Ook hier neemt in de komende jaren de zogenaamde 'grijze druk' toe. Daarom kunnen concepten als een Knarrenhof enorm helpen. Niet alleen is daar 24/7 iets geregeld mocht er zorg nodig zijn, ook kijken de bewoners naar elkaar om. Dit bespaart op veel terreinen ook nog eens heel veel geld."

Tijdig nadenken

Inmiddels hebben al meer dan honderd mensen belangstelling getoond voor het wonen in een Knarrenhof. "Nu er geen verzorgingshuizen meer zijn, zoals vroeger, moeten we als maatschappij tijdig nadenken over hoe we in de toekomst voor onze senioren en onszelf willen zorgen", legt Bannenberg uit. "Het gesprek hierover moet beter op gang komen, en het zou fijn zijn als ook de gemeente hier actief in deelnam."

Unieke kans

De kans die de Oudendal Groep aan de Oegstgeester initiatiefnemers van het Knarrenhof geeft is volgens de heren uniek. "Het is maar de vraag of zo'n mogelijkheid zich in de jaren die komen opnieuw voordoet. Oegstgeest is immers zo goed als volgebouwd. We moeten samen met alle partijen deze kans met beide handen aangrijpen", betoogt Steenvoorden. "Daarom is het van belang dat het Knarrenhof deel uitmaakt van alle plannen die nu besproken worden bij de gebiedsvisie over 'De Geesten'."

'Maatschappelijk'

In de beeldvorming wil Bannenberg nog meegeven dat een Knarrenhof past binnen de bestaande bestemming 'maatschappelijk'. "Die bestemming stelt eisen aan de beschikbare zorg, die goed passen in het concept Knarrenhof. Oegstgeest krijgt dit plan op een presenteerblaadje aangeboden: laat iedereen zich verantwoordelijk voelen en nú aanhaken. Oegstgeest kan niet zonder Knarrenhof."

Reactie gemeente

De reactie vanuit het gemeentehuis is duidelijk. Wethouder Peter Glasbeek: "Natuurlijk vindt ook gemeente Oegstgeest ouderenhuisvesting belangrijk en wij juichen initiatieven van burgers op dit gebied ook zeker toe. Een Knarrenhof zou in Oegstgeest wellicht goed kunnen passen, alleen op het terrein van de Geesten wordt het lastig"

"Oegstgeest heeft al eerder aangegeven dat woningbouw op Endegeest niet wenselijk is. Het bebouwbaar oppervlak is beperkt en andere functies hebben meer prioriteit. In de woonvisie waar nu aan wordt gewerkt komt huisvesting voor de verschillende doelgroepen aan de orde."

Actie voor locomotief: Nieuwe trein in maart

Foto: Wil van Elk

actie n Robbin Vieveen startte een buurtactie voor een nieuwe locomotief omdat de oude op 8 december in brand was gestoken. "Er komt een nieuwe trein!", meldde hij op zijn Facebookpagina. Op de speelplaats bij het Mien Ruyspark aan de Gerrit Rietveldlaan kunnen de kinderen in maart weer volop 'spannende reizen' maken.

Door Wil van Elk

Samen met een nieuwe trein, inclusief twee nieuwe wagons, komen er ook een nieuwe rubber ondervloer en twee nieuwe bomen die in december allen door de brand zijn verwoest.

Robbin Vieveen vertelt enthousiast: "De gemeente gaat het grootste gedeelte van de kosten – ruim over de tienduizend euro – op zich nemen. De inzameling was fantastisch, maar kunnen met de bijna duizend euro de volledige kosten van de schade niet dragen. We zijn enorm blij dat de gemeente welwillend is geweest ook hun schouders onder dit spontane inzamel-project te zetten! Voor mij als initiatiefnemer geeft het heel veel voldoening dat er zo veel mensen enthousiast hebben gereageerd en gedoneerd."

Vertraging

"De levertijd van de trein en wagons is acht tot tien weken en deze arriveert rond half maart...mits hij geen vertraging heeft natuurlijk", zei Vieveen gekscherend. "We proberen voor de kinderen ook een feestelijke opening te organiseren rond de onthulling van de nieuwe trein."

Lezing over het coronavirus in Rijksmuseum Boerhaave

lezing n Rijksmuseum Boerhaave organiseert een lezing over het coronavirus op zondag 23 februari. Vooraanstaand viroloog Raoul de Groot van de Universiteit Utrecht vertelt welke spectaculaire berichten (niet) waar zijn, wat de wetenschappelijke feiten zijn en wat onderzoekers doen om een epidemie vóór te zijn.

Deze infectieziekte gaat niet alleen viraal in de wereld, maar ook op social media verspreiden berichten over het coronavirus zich razendsnel. En dat nieuws lijkt soms sneller te gaan dan wetenschappers kunnen bijhouden. In de tijd van fake news is het niet verwonderlijk dat er veel onware berichten de ronde doen.
Wat zijn de ziekteverschijnselen die bij dit virus horen? Waarom kan het zich zo snel verspreiden? Is het nuttig om mondkapjes te dragen? Waar werkt de wetenschap aan? En hoe weet je het verschil tussen feit en fabel in deze dagen?
Deze lezing is onderdeel van een nieuwe tentoonstelling BESMET! in Rijksmuseum Boerhaave, die geopend is vanaf donderdag 16 april.


Lezing 'Het corona-virus, moeten we ons zorgen maken?'
Zondag 23 februari, 15.00-16.00 uur • Voor iedereen • Toegang gratis met een geldig entreebewijs (Museumkaart gratis) • Inschrijven: rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/coronavirus

Praxis Oegstgeest opent op vrijdag 14 februari op De Boeg

klussen n Vanaf vrijdag 14 februari hoeven inwoners van Oegstgeest niet langer uit te wijken naar omliggende steden, maar kunnen ze hun klushart ophalen bij een gloednieuwe Praxis-winkel in hun eigen woonplaats.

De eerste grote gasloze Praxis is gevestigd in Oegstgeest op het duurzame bedrijventerrein de Boeg. Klanten kunnen hier terecht voor alle producten om hun complete klus mee uit te voeren, advies en natuurlijk diverse services.
Praxis Oegstgeest is dus de eerste grote gasloze Praxis-winkel, waarbij de winkel is uitgerust met een warmtepomp in plaats van een gasaansluiting. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lage temperatuursverwarming in de vloer om het energieverbruik te verminderen. De hele winkel en het buitenterrein zijn voorzien van LED-verlichting en er zijn twee elektrische oplaadpalen op het parkeerterrein te vinden. Tevens wordt een deel van het pand gebruikt als geluidswal voor de omgeving. In de toekomst hoopt Praxis Oegstgeest ook gebruik te kunnen maken van zonnepanelen. De elektronische voorbereidingen om dit mogelijk te maken zijn alvast getroffen.
Om de opening van Praxis Oegstgeest feestelijk in te luiden zijn er van 14 februari tot en met 16 februari diverse acties. Zo krijgen alle klanten 25% extra korting op bijna alles en ontvangen ze bij elke aankoop een Kras&Win kaart, waarmee ze kans maken op een Praxis cadeaukaart van €25-€150.

Actieve senioren organiseren open activiteiten in Heemwijck

Op maandagavond is iedereen welkom om (gratis) te (leren) tekenen en schilderen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

n 'Carel van Oosten is een geweldige tekenleraar!'

ontmoeting n Op maandagavond 3 februari heerst er een gezellige, creatieve sfeer in de mooie, gemeenschappelijke ruimte van het Heemwijck-appartementencomplex aan de Oegstgeester Narcissenlaan. "Wij organiseren hier de hele week door leuke activiteiten voor, zeg maar, zestigplussers, en uit heel Oegstgeest is iedereen welkom", vertelt een enthousiaste gastheer Bert Stikkelorum, terwijl hij koffie zet voor alle aanwezigen.

Door Willemien Timmers

Met iedereen die tijdens deze creatieve avond aanwezig is, maakt hij een praatje, terwijl teken en schilderdocent Carel van Oosten rondloopt om iedereen met raad en daad bij te staan. "Iedere maandagavond ben ik hier aanwezig om iedereen die wil leren tekenen of schilderen een stukje verder te helpen. Ik heb deze creatieve avonden zelf opgezet, dat heb ik eerder ook gedaan toen ik in Brabant woonde, en die club bestaat zelfs nog!" De bouwkundig tekenaar in ruste vindt dat het wel tijd is dat er weer vers bloed op 'de schilderavond' komt. "Iedereen vanaf een jaar of zestig is welkom om lekker aan de slag te gaan. De avonden zijn gratis, en je kunt zó aanschuiven, met of zonder teken- of schildersspullen." De meeste aanwezigen nemen zelf iedere maandag hun 'projectje' mee. De een maakt een aquarel, de ander tekent, terwijl weer een ander gewoon voor de ontspanning een mooi kleurboek voor volwassenen heeft meegenomen. "Ik ben zo blij met Carel", vertelt de dame die aan het aquarelleren is. "Door hem kan ik telkens een stukje beter worden. Hij is echt een goede docent!" Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom. Gewoon even aanbellen beneden bij 'recreatiezaal' op het bellenbord en dan de lift naar de bovenste etage nemen.

"Er is hier bijna iedere dag wel iets te doen", geeft Bert Stikkelorum aan. "Op maandag worden hier om half twee gezellig spelletjes gedaan, en 's avonds kan iedereen hier tekenen en schilderen. Op dinsdagmorgen kan iedereen gewoon aanschuiven voor een kopje koffie of thee. Dan is er nog op donderdag de hobbymiddag om half twee. Op vrijdag wordt er om tien uur weer koffie gedronken en 's middags om twee uur is iedereen welkom om te biljarten of te sjoelen."
Naast deze wekelijkse activiteiten kan men de eerste donderdag van de maand in Heemwijck om 10.30 uur terecht voor een Bijbelkring, en eens in de drie weken op woensdagmiddag (14.00 uur) voor bingo.

"We zouden het heel leuk vinden als meer senioren ons 'ontdekken'", lacht Stikkelorum. "Als iemand er tegenop ziet om een eerste keer alleen te komen, lopen we graag langs om diegene op te halen. Dat moet dan wel in de Bloemenbuurt of directe omgeving zijn."

Wie graag langskomt bij één van de activiteiten hoeft zich niet aan te melden. "Je kunt gewoon langskomen", zegt Bert. "Heb je vragen, dan kun je me altijd bereiken op 06-81704921. We hopen veel mensen te gaan zien. Het is hier altijd gezellig."

Denise Ravensbergen

Grappig te ontdekken dat er bij iemand ondanks een wat grillig banenpatroon toch een rode draad daarin waar te nemen is. Denise Ravensbergen is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Als klein meisje was ik altijd te vinden op de rozenkwekerij van mijn opa en oma en was dan in de weer met de geiten, kippen en honden die zij daar hadden. Ik was echt een dierenmeisje en wist zeker dat ik later iets wilde gaan worden met dieren. Maar dat sloeg om op de middelbare school, want toen leek het mij geweldig om stewardess te zijn. Superleuk met al die vrolijke mensen die op vakantie gaan. Maar gaandeweg realiseerde ik mij dat dit betekende toch wel veel van huis te zijn en dat idee begon mij toch wel tegen te staan en grondstewardess vond ik eigenlijk wel een beetje suf, dus einde vliegcarrière. Wat mij ook aansprak was de beauty sector, waarbij je mensen mooi kon maken. Ben de opleiding Wellness medewerkster gaan volgen en met dat diploma op zak gaan werken bij Azzurro in Noordwijk. Heerlijk die stralende gezichten na een verwendagje Wellness. Daarna ben ik gaan werken bij Fitland in Leiden, waar ik ook massages ben gaan verzorgen. Hier ook weer tevreden gezichten, maar het geven van massages was toch wel heel zwaar werk, waardoor ik er zelf lichamelijk last van ging krijgen en besloot een jaartje heel iets anders te gaan doen en mijzelf tijd te gunnen om na te denken wat daarna te gaan doen. Ik zag een advertentie als verkoopmedewerkster bij modezaak G-Level in Lisse en Oegstgeest en dat beviel mij daar uiteindelijk zo goed dat ik er vijf jaar ben gebleven. Vond het altijd prachtig als klanten goed geadviseerd met een glimlach de winkel verlieten. In mijn vrije tijd sportte ik fanatiek en was daardoor ook bewust met mijn eetgewoontes bezig en zag zo om mij heen hoeveel mensen met hun gewicht bezig waren om er toch maar goed uit te zien en ben daardoor getriggerd een opleiding Gewichtsconsulent gaan volgen, zodat ik mensen hierbij professioneel zou kunnen bijstaan en heb het diploma inderdaad gehaald. Mijn tante is al jaren apothekersassistente in een ziekenhuis en die baan had mij ook altijd al gefascineerd en tijdens gesprekken met haar zei zij tegen mij dat zij vond dat ik het type zou zijn voor dit vak. Ik ben mij erin gaan verdiepen en het ging mij steeds meer aanspreken. Ik heb toen gesolliciteerd bij de apotheek in Katwijk en werd daar aangenomen. Een heel leuk team en ik heb het daar erg naar mijn zin. Inmiddels doe ik nu ook de verplichte opleiding tot apothekersassistente van drie jaar, zodat ik ook aan de balie kan werken. Ik vind medicijnen erg interessant en leer ze allemaal kennen, de bijwerkingen en ook de Latijnse namen. Het boeiende vind ik eveneens het hebben van de contacten met de artsen, psychiaters en zo voort als er bijvoorbeeld vragen zijn over de voorgeschreven medicatie. Een volgende stap zou kunnen zijn apothekersassistente in een ziekenhuis of Farmaceutisch Consulent, maar zo ver is het nog niet. Zo terugkijkend op mijn banenpatroon lijkt het wellicht wat grillig, maar ik heb ontdekt dat de rode draad toch is mensen blij te willen maken. Ook nu weer met medicijnen die kunnen bijdragen om ze beter en zo blijer te maken". Tja Denise, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Puzzelmiddag

ontmoeting n Op donderdag 13 februari wordt er weer gepuzzeld.

Anne Dekker, oprichter van de Puzzel-o-theek neemt een stapel puzzels mee naar Radius in de Haeswijkflat om met enthousiaste puzzelaars een gezellige middag te hebben. Zelf is Anne fervent puzzelaar, al bleek bij de voorronde het NK puzzelen in januari dat ze met haar team niet meer de snelste was van de deelnemende teams. Puzzelen wordt weer herontdekt door de jeugd en een puzzel van 1000 stukjes werd in 1 uur en 11 minuten gelegd.

Op de tweede donderdagmiddag van de maand kan er bij Radius gepuzzeld worden, in een heerlijk rustig tempo met alle tijd voor gezelligheid. Locatie: President Kennedylaan 141 (Radius)

Koffieochtend

ontmoeting n Op vrijdag 14 februari is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur voor koffie en thee met iets lekkers. De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.
Vanaf 10.15 uur neemt Bea de Kogel aan de hand van een powerpointpresentatie deelnemers mee 'over de geesten': het gebied Oegstgeest (strandwal van Osger) gevormd door strandwallen en bestaand uit duinzand gemengd met veen en/of klei (Rijndelta); geestgronden zijn zeer geschikt voor de bollenteelt en voor de ontwikkeling van gebieden met stinzenplanten. De tocht wordt gestart aan de achterzijde van Leiden CS, voormalig gebied van Oegstgeest, en loopt onder meer langs Landgoed Oud-Poelgeest, Polders Poelgeest, Rhijngeest en tenslotte het terrein van kasteel Endegeest.

'Uw muziek heeft deze wereld onherroepelijk veranderd'

De Russische pianiste speelt 23 februari werken van Liszt, Beethoven, Tsjaikovki en Prokofjev. | Foto: artistís promotion Foto artists promotion

muziek n De internationaal gevierde Russische pianiste Dinara Klinton (29) treedt in De Paulus op, zondag 23 februari om 16.00 uur. Zij vertolkt hier onder meer een sonate van Beethoven. Op verzoek van De Nieuwe Muze schreef zij een Brief aan Beethoven, 250 jaar geleden in Bonn aan de Rijn geboren. Wenneke Savenije, hoofdredacteur van dit magazine, vertaalde dit epistel uit het Engels. Het staat ook in deze krant, maar wel in tweeën: het eerste deze deel nu, het tweede volgende week.

"Beste Meester,
Ik schrijf u vanuit Londen, uit een verre eenentwintigste eeuw. Ik ben gewoon een meisje dat piano speelt.

'Voor mij zijn uw muziekstukken uw drie kinderen'

Tegenwoordig doen velen van ons dat professioneel, sommigen doen het beter, anderen slechter. Maar niemand kan het spelen van uw muziek, uw kostbare erfgoed vermijden. Eindeloos veel mensen besloten een instrument te gaan bespelen, nadat ze betoverd waren door uw scheppingen. Ikzelf inbegrepen.
Over de nakomelingen van de meeste mensen gesproken… We stellen ons hun kinderen voor. Een leven dat een ander leven, pad, bestemming creëert, een leven dat de wereld zou kunnen veranderen. Voor mij zijn uw sonates, symfonieën en strijkkwartetten uw drie kinderen die deze wereld onherroepelijk hebben veranderd.
Voor mij was het 't meest interessant uw werken door te nemen in de volgorde van de jaren waarin ze ontstaan zijn. Zo kon ik levenspaden visualiseren. Over sommige componisten kan worden gezegd dat één bepaald werk de volwassenheid van hun schrijfstijl aangeeft. Ik zou dit nooit op u van toepassing kunnen laten zijn. U heeft altijd alles op uw eigen manier gedaan en u heeft altijd volledig achter uw ideeën gestaan. Misschien was dat omdat u geen muziek aan het schrijven was omwille van de noten, maar als een testament? Misschien hoefde u zich niet te verschuilen achter de grillige schoonheid van de melodieën, omdat u altijd iets zinvols te zeggen had?"
Volgende week het slot van deze brief. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en bij Plato, online via muziekkamer-oegstgeest.org

Lezing: Tussen gisteren en morgen - Oud-Egyptische beeldtaal

Corina Zuiderduin is auteur van Het Mooie Westen, mythen en symbolen in Egypte. Foto: PR

lezing n Wat kom je tegen na de dood? En waarom leef je op aarde? Dit zijn vragen die ieder van ons bezighouden. Ook duizenden jaren geleden, in het land aan de Nijl, verdiepten mensen zich in deze onderwerpen.

Egyptische priesters kenden de geheimen van leven en dood. Zij wisten waar je verbleef in de periode tussen twee levens. Volgens de oude Egyptenaren bestaat er geen dood. Er bestaat alleen maar leven, leven met een vorm - een lichaam - en leven zonder lichaam. De verschillende bewustzijnstoestanden waar je doorheen gaat legden zij vast in sprekende schilderingen op muren, in dodenboeken en in beelden van steen.
De diepere betekenis van deze symbolische voorstellingen was eeuwenlang niet bekend, maar op woensdag 26 februari in de bibliotheek van Oegstgeest legt Corina Zuiderduin de betekenis van deze voorstellingen helder uit. De lezing is gebaseerd op nieuwe kennis die nooit eerder naar voren is gekomen. Een inspirerende lezing met prachtige afbeeldingen vol oude wijsheid voor mensen van nu.
Corina Zuiderduin MA is auteur van het boek Het Mooie Westen, mythen en symbolen in Egypte. Daarin worden verbanden gelegd die nooit eerder zijn gezien, betekenissen ontsluierd die niet zijn opgemerkt en symbolen onthuld die verborgen waren. Zuiderduin studeerde kunstgeschiedenis en Egyptologie aan de universiteit van Leiden waar zij professor Olaf Kaper ontmoette. Verrast door haar andere manier van kijken moedigde hij haar aan haar scriptie om te vormen tot een boek dat voor iedereen toegankelijk is. Zij geeft sinds vele jaren beeldende vorming in Rijksmuseum van Oudheden waar deelnemers plaatsnemen voor de duizenden jaren oude Egyptische beelden.
Woensdag 26 februari • 20.00 – 22.00 uur • Bibliotheek Oegstgeest • €5,00 leden; €7,50 niet-leden

'Sorry'

Mijn medecolumniste Alice Siepelinga schreef vorige week een mooie column over: de verzoeningsdienst van de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt hier in Oegstgeest. Als lid van de Raad van Kerken mocht ik erbij zijn. Het was een mooie ervaring om te zien hoe oprecht spijt werd betuigd en even oprecht excuses werden aanvaard. Vooral bijzonder voor enkele ouderen die de scheuring van 1967 nog hadden meegemaakt. Er werd niet meer gesproken over de inhoudelijke aanleiding voor de breuk van destijds. Ik denk ook niet dat veel jongeren nog zouden begrijpen waarom de verschillende inzichten van destijds tot een breuk moesten leiden. Na de hereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerken is dit een volgende stap op weg naar meer eenheid. Als katholiek heb je dan al snel de ondeugende neiging om te denken: laten ze allemaal maar terugkeren in de schoot van de moederkerk. Maar dat is te simpel gedacht. Want ook de Rooms-Katholieke Kerk draagt de erfenis van het verleden. Het zou te gemakkelijk zijn om alle schuld bij de weglopers te leggen. Ten tijde van de reformatie waren er tal van misstanden in de kerk van Rome die voor hervormers als Luther of Calvijn reden waren om zich af te scheiden. Die misstanden waren misschien nog wel belangrijker dan de theologische verschillen die gaandeweg zijn ontstaan. Misschien ook een reden voor excuses vanuit Rome?

Het aanbieden van excuses gebeurt uiterst sporadisch. Juist de afgelopen periode was er gelukkig nog een voorbeeld, toen premier Rutte bij de Auschwitz-herdenking de excuses aanbood voor het beleid in de Tweede Wereldoorlog dat mede had bijgedragen aan het wegvoeren van zo grote aantallen joodse medeburgers. Vaak worden immers geen directe excuses aangeboden, maar wordt gekozen voor wollige formuleringen, omdat er vrees bestaat voor juridische consequenties, zoals het betalen van schadevergoeding.

Dat soort overwegingen heeft niet meegespeeld bij beide kerken. De pijn die velen hebben ervaren is niet met geld weg te nemen. Wel met oprechte excuses en met het voornemen om waar de wegen eens scheidden, nu weer 'samen op weg' te gaan. En dat zal heus niet allemaal gemakkelijk gaan. Maar de eerste stappen zijn gezet. Voor de andere kerken van Oegstgeest kan dit een voorbeeld zijn.

Koos van der Bruggen

Gesprek aan Tafel

ontmoeting n Woensdag 19 februari zal weer 'Gesprek aan Tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum van 10.00 tot 12.00 uur. Het gesprek staat dit keer onder begeleiding van Elske Sigmond.

Het onderwerp zal zijn: 'Fake news' oftewel Nepnieuws.
Sinds 2016 - de presidentiële verkiezingen in de VS - kunnen we niet meer om de term 'fake news'/nepnieuws heen. Nepnieuws is misleidende informatie in de vorm van een nieuwsbericht, die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Het is een vorm van desinformatie.

Ongewild en ongevraagd hebben we met dit verschijnsel te maken. Wat betekent dit voor ons in ons alledaagse leven? Zie je dit als gevaar van deze tijd, kun je het herkennen en hoe dan? En waarom maken mensen nepnieuws en waarom geloven we het ook vaak? Hoe kun je je er tegen wapenen? Tevens kun je je afvragen of objectief weergeven van gebeurtenissen eigenlijk wel mogelijk is. Over dit boeiende onderwerp gaan we met elkaar praten en kunnen ervaringen gedeeld worden.
Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers worden geserveerd. Kom ook woensdag 19 februari naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Iedereen is welkom. Je hoeft je niet op te geven.

Ontmoetingsochtend

ontmoeting n Op dinsdag 18 februari vanaf 10.30 uur vindt de maandelijkse ontmoetingsochtend plaats op de Trompenburg aan de M.H. Tromplaan. Er is een koffietafel met gesprek rond het thema "Wie zou jij voor één dag willen zijn".

Onder de ervaren gespreksleiding van Iris van der Heul en Gerrie Kooijman zullen de aanwezigen met elkaar hun dromen en gedachten hierover uitwisselen.

Iedereen is van harte welkom om aan het gesprek deel te nemen. Sinds oktober 2019 vindt deze maandelijks ontmoeting plaats, en iedere keer komen er een tiental buurtbewoners bij elkaar. Welkom om aan te sluiten.

Meer info? Bel de sociaal makelaar, Sietske Steenbergen op 06-83079884.

Tulku's, Avatara's en Buddha's

lezing n Op maandag 17 februari organiseert de Theosophical Society Point Loma een lezing met als titel 'Compassie:Tulku's, Avatara's en Buddha's'.

De lezing begint om 19.30 uur in Sijthoff Leiden, Doezastraat 1 in Leiden. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing eindigt om circa 21.45 uur. Toegang vrij.

Tuinvogellezing

buiten n De KNNV Vogelwerkgroep Leiden houdt op dinsdag 25 februari een Tuinvogellezing bij Tuinvereniging Ons Buiten, georganiseerd door de Biodiversiteitscommissie.

Onderwerpen die aanbod zullen komen zijn: Hoe kun je vogels herkennen, wat zijn kenmerken waar je op kunt letten. Welke maatregelen kun je nemen om je tuin (nog) aantrekkelijker te maken voor vogels.Verder kan men vragen stellen over verschillende vogelsoorten. Aanvang 19.30 uur - toegang gratis. Adres: Joop Vervoornpad 16 Leiden.

Zingen bij De Troubadours

zang n "Zingen kun je altijd, ook als je wat ouder bent. Dus wat let je om het eens bij dit gezellige koor te proberen? In tegenstelling tot veel andere koren kent De Troubadours geen leeftijdslimiet (of misschien kun je zelfs zeggen leeftijdsdiscriminatie?); iedereen is welkom, zowel jong als oud". Aan het woord is Marianne Schuurmans van De Troubadours.

"Dat iedereen welkom is, is mede te danken aan de dirigent en pianist Erik van Balen, een muzikaal genie die niet alleen technisch heel vaardig is maar dit met humor en enthousiasme op het koor weet over te brengen. Er moet soms hard gewerkt worden, maar het plezier is er zeker niet minder om."

Het koor zingt in dit jubileumjaar (want het bestaat nu 45 jaar) de Messa di Gloria van Giacomo Puccini (1858-1924), aangevuld met enkele bekende operaliederen. De Messa di Gloria is gecomponeerd voor orkest en koor met tenor- en baritonsolisten. Zoals altijd wordt het koor door professionals (dirigent, orkest en solisten) ondersteund.

Alhoewel het project al een paar maanden geleden gestart is, kunnen deelnemers nog instromen tot eind februari. "Er wordt gerepeteerd tot aan het concert op 12 en 13 juni, dus je hebt nog alle tijd om je de muziek eigen te maken. Alhoewel het wel makkelijker is als je noten kan lezen, strikt noodzakelijk is het niet, er wordt uitgebreid gerepeteerd en er is een oefen-cd zodat je ook thuis kunt oefenen."
En terwijl het afsluitende concert voor velen juist de kers op de taart is, het is niet verplicht, voor diegenen die wel willen zingen maar opzien tegen het concert.

"Ben je geïnteresseerd, kom dan gerust eens langs en doe vrijblijvend twee repetities mee om te kijken of het wat voor je is, alle stemmen zijn welkom, vooral tenoren!"

De repetities zijn op maandagavond (uitgezonderd schoolvakanties) van 20.15 tot 22.30 uur, Dorpscentrum, Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest, met ruime (gratis) parkeergelegenheid, en een gezellige ontvangstruimte waar het in de pauze fijn toeven is.

Contact: Mia Klünnen- de Leeuw, miadeleeuw009@gmail.com / tel 070-3997280. Zie ook de website www.detroubadours.com

Rijnland stimuleert aanleg van natuurvriendelijke oevers

Voorbeeld van een natuurvriendelijk oever.

water n Natuurvriendelijke oevers leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit. Om de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen te stimuleren stelt Rijnland een financiële bijdrage ter beschikking. Iedereen die binnen het beheergebied van Rijnland een natuurvriendelijke oever wil aanleggen, kan vóór 1 mei 2020 subsidie aanvragen.

Een goede waterkwaliteit hoort bij een gezond leefmilieu voor mens en dier. De waterkwaliteit verbetert, maar is nog lang niet overal goed genoeg. Rijnland bestrijdt samen met andere partijen de watervervuiling, tot het water schoon genoeg is. En beheert het water mede met oog op de biodiversiteit. Natuurvriendelijke oevers leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Om zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers te realiseren is Rijnland actief op zoek naar grondeigenaren die bereid zijn bestaande steile oevers te vergraven tot flauw talud. Dit sluit vaak aan bij de bestaande plannen.
De regeling geldt voor iedereen die binnen het beheergebied van Rijnland een natuurvriendelijke oever wil aanleggen. Gezamenlijk een aanvraag indienen is ook mogelijk. Hoogheemraad en Oegstgeestenaar Waldo von Faber: "Rijnland zet zich in om het water weer natuurlijk te maken. Samen met u willen wij daarvoor aan de slag. Deze subsidieregeling is een stimulans om een prachtige natuurvriendelijke oever aan te leggen. Ik hoop dat u gebruik maakt van deze regeling."
www.rijnland.net/uw-loket/subsidieregelingen.

Wandkleden uit Zuid-Afrika in Wereldwinkel

fairtrade n Kwalitatief hoogstaande, handgeborduurde wandkleden van vrouwen van het Shanghaan volk zijn nu te vinden in de Wereldwinkel in Winkelcentrum Lange Voort.

In het begin met advies van een beeldend kunstenaar vervaardigen Shangaan vrouwen deze kleden in heldere, frisse kleuren met thema's uit hun culturele achtergrond. De activiteit begon met vijf vrouwen en nu zijn er al meer dan 1300 Shangaan betrokken bij de productie. Dit is een grote stimulans voor de werkgelegenheid van de Shangaan bevolking levend in de streek Letsitele/Giyani in de Limpopo provincie in Noordoost Zuid-Afrika.

Volwassenen in het KunstKasteel

creatief n Het KunstKasteel start op 4 maart een proef: vanaf die dag tot aan de zomervakantie kunnen volwassenen op elke even woensdag van de maand van 20 – 21.30 uur vrij komen tekenen, schilderen en knutselen.

Als deelnemer bepaal je zelf wat je maakt, met welke materialen en hoe je dat doet. Hester Scheltens ondersteunt je wanneer nodig bij dat wat je maakt. Ervaring is niet nodig; plezier in wat je doet staat voorop en als deelnemers inspireer je elkaar. Opgeven en kosten: Hester 06-23521164. Het KunstKasteel ligt aan de Rhijngeesterstraatweg 191 áchter Het huis Ampijoloe.

Paradijsvogels in Trefpunt

theater n Poppenanimator Fred Delfgaauw komt met zijn Paradijsvogels op vrijdag 6 maart naar Het Trefpunt in Warmond. De poppen komen tot leven, worden bezield en de toeschouwer vergeet dat het slechts dode materie is. Aanvang 20.30 uur en een kaartje kost 18,00 euro inclusief pauzedrankje. De verkoop loopt via www.theaterhettrefpunt.nl.

Bomenkap langs de N206

groen n Van half februari tot eind februari 2020 kapt Boskalis op het grondgebied van Katwijk circa 280 bomen en bossages langs de N206 ir. G. Tjalmaweg. De bomenkap is nodig voor de aanpassingen aan de Tjalmaweg.

De vergunningaanvragen en de kap van bomen gebeurt in fasen. De eerste fase van deze bomenkap vond plaats in december 2019, het tweede deel wordt nu gekapt. Het betreft alleen bomen die gekapt moeten worden om de definitieve situatie te realiseren; de kapvergunning voor deze bomen is in het voortraject al aan de provincie Zuid-Holland verleend.

De bomenkap duurt maximaal twee weken en staat gepland van maandag 17 februari tot en met vrijdag 28 februari.

FC Oegstgeest mist overtuiging

Wouter de Bruyn kwam regelmatig door op rechts maar dit leverde te weinig op. | Foto: lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n FC Oegstgeest ging afgelopen zaterdag op bezoek bij Sporting Leiden. Ondanks een sterke start noteerde het scorebord al heel snel 2-0. Dat was tevens de ruststand. Kort na rust viel zelfs de 3-0. In de tweede helft kwam FC Oegstgeest wel terug tot 3-1 en voetbalde ook met wat meer overtuiging. Maar het was onvoldoende om een grotere vuist te maken, eindstand: 3-2.

Beide teams startten gemankeerd aan de wedstrijd, veel blessures. FC Oegstgeest liet een sterk begin zien. Maar het was Sporting Leiden dat heel effectief binnen acht minuten de 2-0 maakte.
Van beide teams was het spel niet groots, maar Sporting Leiden had wel die gedrevenheid die FC Oegstgeest zeker in de eerste helft miste.
Het zat FC Oegstgeest ook niet mee. Want naast die sterke eerste minuten was er meer dan eens gelegenheid om toch tot scoren te komen. Zo stapte Daan van Moorsel in de twaalfde minuut slim over de bal om Terry Polet de schotkans te geven. En in de twaalfde minuut een mooie aanval over meerdere schijven die voor Bob den Hollander ook een perfecte kans opleverde. Een ander voorbeeld is een kans vlak voor rust waarbij Wouter de Bruyn via rechts een pass op Bob den Hollander, wat ook een schotkans opleverde. De paal keerde het schot echter. Zonder kansen was FC Oegstgeest dus niet, het afmaken ontbrak.
Na rust kantelde de wedstrijd een beetje. FC Oegstgeest gaf iets meer druk. Maar ook nu was het Sporting Leiden dat scoorde want na 63 minuten viel via een lob over keeper Mitchel Zandbergen de 3-0.
Kort daarop (67 min) dan toch dat verdiende tegendoelpunt. Uit een corner wist Melvin van Gent het hoofd van Bob den Hollander te vinden, die vervolgens sterk inkopte: 3-1.
Hiermee was de wedstrijd zeker nog niet gespeeld. FC Oegstgeest bleef met meer overtuiging aandringen. Ook was bij Sporting Leiden wel te zien dat vermoeidheid mee ging spelen. Verschillende kansen volgden nog. Maar verder dan de eindstand van 3-2, met doelpuntenmaker Vincent Solleveld, zou het niet komen.

Feest bij de Fiks-selectie. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Zaterdag 15 februari 14.30 uur, speelt FC Oegstgeest thuis tegen TAVV. De nummer één tegen de hekkensluiter dus. Met nog 11 wedstrijden te gaan is FC Oegstgeest zeker nog niet kansloos in deze competitie. Maar dat punten gepakt moeten gaan worden is wel duidelijk.

Fiks pakt zeer belangrijke punten

Korfbal n Fiks heeft afgelopen zaterdag de nederlagenreeks doorbroken met een belangrijke zege op AW/DTV. In Amsterdam rolde een nipte 27-28 winst uit de bus.

Eindelijk winst voor de formatie van Bas Harland na vijf nederlagen op rij. De marge was minimaal, maar Fiks trok in eerdere wedstrijden drie keer met eenzelfde verschil aan het kortste eind. Nu viel het kwartje verdiend wel goed. Grote vreugde bij spelers en de vele meegereisde supporters. De zege kreeg extra allure toen bekend werd dat mede degradatiekandidaat Avanti had verloren, waardoor Fiks de veilige zesde plek weer alleen bezet. Opnieuw werd het een wedstrijd met een zeer spannend scoreverloop en zou het tot en met het fluitsignaal onzeker blijven wie zich als winnaar zou mogen uitroepen. Na de openingsscore door Michelle Rozenbroek nam de Amsterdamse club het voortouw. Dit kwam mede omdat Fiks enkele opgelegde open kansen om zeep hielp. AW/DTV kende een sterke fase met veel balwinst in de korfzone. Dit bood mogelijkheden tot veel schot en de thuisploeg beloonde zich met een voorsprong van twee tot drie punten.

Bij Fiks haperde het aanvankelijk in scorend opzicht. Slechts twee treffers na 12 minuten sprak boekdelen. Vanaf minuut 19 ging Fiks duidelijk beter aanvallen en speelde de schotkracht van de dames uit. De achterstand smolt en Melissa Heijne, Michelle Rozenbroek en Dominic van Welzen keerden het scoreverloop om (8-10). De kleine voordelige ruststand (11-12) boog de thuisclub om in 13-11. Uit het spel van Fiks viel af te leiden, dat er een collectief doorzettingsvermogen was om niet opnieuw met een minimaal verschil de wedstrijd uit handen te geven. De tweede helft startte met een scorend offensief aan beide zijden. Van 11-12 ging het binnen acht minuten naar 19-21. Het was een fase waarin Michelle Rozenbroek met drie treffers haar scorende vorm nadrukkelijk etaleerde. Zij kwam uit op een persoonlijke score van 6 treffers. Het was een voorsprong die Fiks niet meer uit handen gaf. Dat was een groot winstpunt; controle blijven houden over een wedstrijd. Twee treffers van Melissa Heijne in de laatste vijf minuten (stand 24-28) leken de wedstrijd in het slot te gooien. Niets was minder waar AW/DTV gaf in die slotminuten driemaal een scorend antwoord en bleef het tot en met het slotsignaal zeer spannend. Komende zaterdag om 16.30 uur de laatste thuiswedstrijd van Fiks in deze zaalcompetitie. Aanvang 16.40 in sporthal De Cuyl.

Vijf jaar op rij was de GDT de grote winnaar, maar Joris De Witte stak er een stokje voor om dat voort te zetten. Op 7-2-2020 won Joris De Witte maar liefst drie van de zes sporten. En ook het hele toernooi.

Volleybal ging uitstekend voor de JDW, alles gewonnen!

Badminton ging voor de JDW ook super goed. De jongens en de meisjes hadden bij elkaar meer punten dan alle andere losse teams. Dus weer een eerste prijs en twaalf punten in het algemene schema.

Tafeltennis deed de JDW ook goed. Matteo had een lastige tegenstander die alles had gewonnen. Maar ondanks dat puntje werd JDW toch eerste met tafeltennis. Dat kwam ook omdat Maud alles met hele grote cijfers had gewonnen (110-6). Maar ik wil niet zeggen dat Matteo het slecht heeft gedaan. Hij heeft namelijk maar één wedstrijd verloren. Dus ze hebben het beiden uitstekend gedaan.

Bij basketbal had JDW geen eerste plek. Maar een vierde. Toch hebben zij het ook heel goed gedaan. Alleen het DOK, de Willibrord en de Vogels B waren hen voor. Uiteindelijk was het wel goed dat ze vierde waren geworden, want anders had de einduitslag heel anders kunnen zijn.

Bij de grote winnaar van dit toernooi ging het hockey wat minder lekker. Met een niet al te hoge tiende plaats wist het team van de JDW toch nog drie punten te pakken. Wat een groot nadeel was voor het hockeyteam van de JDW was dat bij al hun tegenstanders meer dan driekwart van al hun spelers uit die teams op hockey zitten. En bij het team die de beker mee mocht nemen maar één iemand.

Het korfbal was een onderdeel waarbij alle scholen in een rij moesten staan van hun klas. (dan had je twaalf korven met rijen van minimaal twintig kinderen) Je kreeg acht minuten om zoveel mogelijk met je klas in de korf te schieten. De Joris De Witte werd daarbij ook vierde en dus weer negen punten.

De prijsuitreiking was adembenemend spannend voor alle kinderen in de zaal. Met als uiteindelijke winnaar zeven punten boven de nummer twee: Joris De Witte!!!

Pecos dendert door

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos hebben zaterdag in Beverwijk opnieuw een 10-0 overwinning behaald. Ze gaan soeverein aan kop in hun tweededivisiepoule.

Met 27 punten uit drie wedstrijden kunnen de Oegstgeestenaren met een gerust hart uitkijken naar het vervolg van de competitie. Ze laten tot nu toe geen kansen liggen en alle vier de spelers blijken sterk genoeg om de favorietenrol met overtuiging te spelen. Zo bood de terugkeer van Jens Wiersma aan Jop van der Wiel een rustdag, zonder het team te verzwakken. Al zei Van der Wiel het wel jammer te vinden dat hij nu pas 7 maart weer in actie komt. 'We zaten er net lekker in.'
Het duel tegen Rapidity was niet zo eenzijdig als de uitslag misschien doet vermoeden. Wiersma moest vol aan de bak om Noord-Hollanders Schram en Peperkamp pas in de vijfde game op de knieën te krijgen. Tegen Schram verloor hij zelfs de eerste twee games, waarna de inhaalrace met 11-3, 11-4, 11-4 zijn beslag kreeg. Paul Kruijt en de nog ongeslagen Maroun Nader kwamen zaterdag niet echt in gevaar, al morsten beiden tot twee keer toe een game. Het dubbelspel, verzorgd door Wiersma en Kruijt, was opnieuw een opvallend makkelijke prooi voor Pecos.

CBS Joris de Witte wint Wintertoernooi

De uiteindelijke winnaar van het Wintertoernooi, zeven punten boven de nummer twee: Joris De Witte. | Foto PR

schoolsport n Op 7 februari vond het Wintertoernooi plaats in sporthal de Cuyl.

Negen basisscholen, met in totaal twaalf teams, namen de gehele vrijdagochtend deel aan verschillende sporten: basketbal, volleybal,hockey,tafeltennis en korfbal. CBS Joris de Witte won voor het eerst in de geschiedenis het toernooi. Hieronder een verslag van Daniël uit groep 8 van Joris De Witte.

Bas Harland verlaat Fiks

korfbal n Trainer Bas Harland gaat Fiks al na één seizoen verlaten. Hij heeft een prachtige aanbieding van Top Sassenheim gekregen. Zoals bekend, behoort Top tot de beste vier verenigingen van Nederland en heeft meerdere landstitels in de wacht gesleept. "Ik ben een ambitieus iemand en probeer voor het allerhoogste te gaan. Fiks is een mooie vereniging met een prestatieve selectie. Eigenlijk was ik liever nog een seizoen doorgegaan, maar kon dit aanbod niet laten lopen", verklaart Bas.

16 februari

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor D. Dijk
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman, jeugdkapeldienst

Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 prot. viering, Annemarie Gerritsen

LUMC 10.00 mw Anna van Gessel

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u br. L. Buist

16.30 u ds. M. de Jong

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst


Stichting Evangelische Gemeenschap (STEG).
Dorpscentrum Oegstgeest

10.00 Timo Hagendijk, Ede

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds.E. van der Weide

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 15 febr 19.00 uur Woord en Communieviering met Papillon Bertijn Prins

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag vd maand bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. Andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

3 t/m 10 februari: Tandartsenpraktijk Snoep, Rijnsburgerweg 94, 2333 AD Leiden. Tel. (071) 5142100.

10 t/m 17 februari: Tandartspraktijk Dental Health, Plantage 10, 2311 JC Leiden. Tel. (071) 5141874.

Zie ook de website:

www.leidsespoedtandarts.nl.

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Derbywinst BCO tegen De Engel

Foto: Wil van Elk

biljart n Op woensdag 5 februari was het Biljartcentrum Oegstgeest het strijdperk voor de 'vriendelijke vijandenstrijd' tussen de biljarters van BCO en De Engel.

Danny Kind (140) bleef regelmatig goed aan bod tegen C. Juffermans (110) bij wie het niet zo goed lukte. Na elf beurten was na een 140-80 eindstand de winst voor BCO. Jos Kerkman (110) bevestigde tegen E. v. Dijk (110) zijn goede vorm door na een matige eerste drie beurten met series van 53 en 37 op 'en nog één' van de finish te komen. Van Dijk kwam na zes beurten nog op 73 maar zag Kerkman nu deze fraaie winst realiseren. De partij in het 57/2 tussen Ben Duivenvoorde (160) en L. Opstal (210) gaf een eenzijdig beeld. Duivenvoorde scoorde een reeks van goede series en op de stand 32-133 liet Opstal zich nog gelden met een serie van 71. In deze zevende beurt maakte Duivenvoorde met 27 zijn aantal vol en bracht de stand op 6-0. Wilfred Wijnnobel (150) was in zijn partij tegen N. v. Noord (120) met 87-61 op achterstand gekomen maar kwam daarna weer terug in de strijd. In de elfde beurt strandde Van Noord op vier caramboles van de finish en kwam Wijnnobel nu met 22 ook richting de meet. In de twaalfde beurt triomfeerde Van Noord omdat Wijnnobel op 133 bleef steken. Eindstand hierdoor: 7-2. Binnen de poule zijn nu naast BCO nog zes van de negen teams binnen een marge van 10 winstpunten van de koploper. De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd in Gouda tegen De Hoog/Van der Wilt op vrijdag 14 februari.

@HeikoFoto Feb 5 Bracht m'n jarige zoon naar school. Staande gehouden door @politie. Fietste o/d Lange Voort. Dit is al jaren toegestaan!! Wat deed de politie daar eigenlijk? Misschien duidelijk verkeersbord plaatsen?!

@Ben_Geo Feb 10 Wanneer wordt de hondenbelasting ook in Oegstgeest opgeheven?

@denuchterheid Feb 9 Ik herinner me daar enorme rukwinden in 1987. Ik ben toen tussen Rijnsburg en Oegstgeest met fiets en al van het fietspad de weg opgeblazen. Goddank kwam er net geen auto aan. Was echt beangstigend.

@HermVerm Feb 9 Vorig jaar overwinterden er duizenden smienten op de Klinkenbergerplas in #Oegstgeest. Dit jaar zie ik er slechts een paar honderd. Zou erg zijn als deze prachtige eenden afgeschoten zouden worden.