Oegstgeester Courant

18 oktober 2017

Oegstgeester Courant 18 oktober 2017


Wolkersweken van start gegaan

In de intieme sfeer van de Drakenzaal luistert men naar Menno Bentveld van 'Vroege Vogels'. | Foto W. Timmers

cultuur n De eerste tientallen kaarten voor de expositie 'Jan Wolkers keert terug in Oegstgeest', die van 18 tot en met 26 oktober in kasteel Oud-Poelgeest wordt gehouden, werden al verkocht binnen een uur nadat de kaartverkoop startte. Na de regionale media besteden deze week ook de landelijke media ruim aandacht aan het evenement.

Het radioprogramma 'Vroege Vogels' zond haar wekelijks radioprogramma afgelopen zondag drie uur lang rechtstreeks uit vanaf kasteel Oud-Poelgeest. In dit programma werd de Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek van 2017 uitgereikt. die dit jaar naar het boek 'De Kinderen van de nacht, over wolven en mensen' van Dik van der Meulen gaat. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens de live-uitzending. De jury had het boek gekozen uit een zeer gevarieerd aanbod van onder andere wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen. Schrijver Koos van Zomeren kreeg ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van de Jan Wolkers Prijs de allereerste Jan Wolkers Oeuvreprijs.

Het tv-programma 'De Wereld Draait Door' maakte opnamen in en rond het kasteel voor uitzending in de loop van deze week.

Wolkersbiograaf Onno Blom, die aanstaande donderdag zijn meer dan 1000 pagina's dikke biografie over Jan Wolkers publiceert, ontving de afgelopen week op het landgoed vertegenwoordigers van diverse nationale media voor interviews over Wolkers, over zijn boek en over de Wolkersexpositie.

Informatie over de Wolkersweken is te vinden op www.dorpsmarketingoegstgeest.nl. Kaarten voor de unieke Wolkersexpositie zijn verkrijgbaar via de site www.leidseschouwburgstadsgehoorzaal.nl/kaartverkoop en tijdens de expositie aan de kassa. Demissionair minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, opende de expositie op dinsdag 17 oktober.

De afgelopen weken hebben tal van lokale partijen zich aangesloten bij de Wolkersweken, het eerste grote project van de nog jonge stichting Dorpsmarketing Oegstgeest. Deelnemende partijen zijn het Cultuurfonds Oegstgeest, de bibliotheek, de wandelclub Oegstgeest, de winkeliers van de Lange Voort en van De Kempenaerstraat, zorgcentrum Marente en Leiden Marketing. De restaurants in Oegstgeest serveren ieder een eigen Wolkersmenu.

Versnipperd

Op het terrein, waar binnenkort de bouwactiviteiten starten voor De Boeg, stond ooit een versnipperaar die van geheime documenten een soort confetti maakte voor vernietiging. Hetzelfde gebeurt nu weer op het terrein, maar dan met het groen. In een decennium is er een ondoordringbaar bos ontstaan. Mooi groen, met zelfs een paar prachtige treurwilgen. Er is niemand die iets met het groen kan, dus gaat het in de versnipperaar. In een paar dagen tijd kijken de bewoners van de Morsebel weer uit op een kaal bouwterrein. Ze waren in de loop der jaren gewend geraakt aan het uitzicht op een terrein vol groen. Onderzoek naar een speciaal soort kikkers wees uit dat die er niet zitten en dus kan de bouw beginnen. De onderzoeker gebruikte speciale platen waaronder de kikkers zouden moeten gaan schuilen. Die platen werden nu platgereden door de zware voertuigen, dus die haalde hij maar snel weg. Er zaten geen platte kikkers onder! Wil van Elk

Foto: LOHC

Honderd jaar hockey in Oegstgeest

LOHC viert groots zijn
eeuwfeest

Dictee
makkelijker dan vorig jaar

Den Boer stopt per direct als wethouder

KWEKEN n Pompoen van dertig kilo bij Dalton

Het vierde Oegstgeester Dictee makkelijker dan vorige editie

Deelnemers van het Oegstgeester Dictee proberen de zinnen foutloos aan te vullen. | Foto Willemien Timmers

schrijven n Op 10 oktober organiseerde Rotaryclub Oegstgeest e.o. voor de vierde keer het Oegst­geester Dictee in de aula van het Teylingen College. In de categorie volwassenen was Jan Marten de Vries, met 14 fouten de beste.

De tekst van het dictee, de muziek, de lekkere hapjes gesponsord door het mkb van Oegstgeest en de vele deelnemende teams (20) zorgden voor een bijzonder geslaagd geheel. Het dictee was geschreven door Rolien Paulus en Mirjam Jansen, twee (ex)docenten aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden. Het was heel toepasselijk gewijd aan het leven van Jan Wolkers. Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers, droeg het dictee voor. Ten opzichte van vorig jaar waren de foutenscores duidelijk lager (gemiddelde van de volwassenen was 37, van de studenten en scholieren was het 32). De dictees werden door de deelnemers zelf gecorrigeerd. Daarbij lichtten de drie juryleden de correcte spelling op humoristische wijze toe. De dictees met minder dan 20 fouten werden zorgvuldig door het team van correctoren en de juryleden nagelopen. De scores werden vlot verwerkt. Door een studentenvrijwilligster van de VoorleesExpress (Suzanne Rijnierse) werd op enthousiaste wijze verhaald over haar ervaringen bij een laaggeletterd gezin. Hans Portengen, directeur van de bibliotheken in de Bollenstreek, vertelde over de ernst van de situatie wat de laaggeletterdheid betreft in Nederland en Bollenstreek. Er deden dit jaar 79 dicteeliefhebbers en 3 dicteespecialisten mee. De prijswinnaar voor de categorie studenten was Suzanne Rijnierse met 25 fouten. In de categorie volwassenen was Jan Marten de Vries, met 14 fouten de beste. De tweede en derde prijs werd ex aequo gedeeld door Mignon de Lange en Job de Kruiff met 17 fouten.
In de categorie teams was team Bona (Bonaventuracollege) met gemiddeld 23 fouten de beste. Er deden twee teams uit de politiek mee; B&W en CDA Oegstgeest. Het team van de CDA-fractie won op overtuigende wijze van het team van B&W. In de categorie specialisten was Pieter van Diepen uit Leiden met slechts 1 fout in het liefhebbersdictee de beste. In totaal werd door de deelnemers ruim € 1500,- bijeengebracht. Dit bedrag wordt nog vermeerderd door de bijdragen van de sponsoren. Zie ook www.oegstgeestercourant.nl voor de volledige tekst van het dictee.

Helft minder brievenbussen in Oegstgeest

brieven n PostNL past de komende tijd in gemeente Oegstgeest het netwerk van brievenbussen aan. De reden voor de aanpassing is dat we in Nederland steeds minder post versturen. Brievenbussen die weinig worden gebruikt, verwijdert of verplaatst PostNL naar plekken waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.

Bij het bepalen van de locaties is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij rekening met de afstandseis voor brievenbussen zoals vastgelegd in de Postwet.
Vanaf 20 november voert PostNL de eerste veranderingen in het netwerk van brievenbussen in Zuid-Holland door. In de gemeente Oegstgeest blijven elf brievenbussen, verdwijnen dertien brievenbussen en komen er twee nieuwe brievenbussen bij.
Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus.

Blijven

De brievenbussen die in Oegstgeest blijven staan: Rijnzichtweg (bij nummer 94) Apollolaan 7, Terweeweg 110, De Kempenaerstraat 29 , Lange Voort 76, Ommevoort 10, Irislaan 83, Kleyn Proffijtlaan 77, Kerckwervelaan 106, Gerrit Rietveldlaan 53 en Vincent van Goghlaan 1 .

Nieuw

Nieuwe brievenbussen komen er bij de winkels van de Clusiushof en het Boerhaaveplein.

Verdwijnen

De bussen die verdwijnen: Homeruslaan 2, Duinzichtstraat 1, Emmaplein 2, Admiraal de Ruyterlaan 2, Laan van Oud Poelgeest 26, Haarlemmertrekvaart 4, Jac. P. Thijsselaan 2, Geversstraat 40, Endegeesterstraatweg 2, Morsebellaan 62, Kleyn Proffijtlaan 2, Vincent van Goghlaan 63 en Dahlialaan 66.

Marc Jansen over Oekraïne - Land van tegenstellingen

historie n De Rijnlandse Boekhandel, Bibliotheek Oegstgeest en K&O Oegstgeest organiseren samen op woensdag 25 oktober een avond met historicus Marc Jansen. Dit in het kader van oktober - de maand van de geschiedenis.

De avond zal voornamelijk draaien om zijn boek 'Grensland, een geschiedenis van Oekraïne', dat in 2014 voor het eerst uitkwam en in 2017 in een zesde herziene herdruk verscheen.
Ruslandkenner en historicus Marc Jansen (1946) verklaart in dit rijk geïllustreerde overzichtswerk onder meer de langzame ontstaansgeschiedenis van Oekraïne, de rol van de Tataren en de Kozakken en de geboorte van een Oekraïense natie.
Het sinds 1991 onafhankelijke Oekraïne heet, letterlijk vertaald, 'Grensland'. Eeuwenlang lag het in de schokzone waar de grote mogendheden van Oost-Europa met elkaar in botsing kwamen: Polen-Litouwen, Rusland, het Habsburgse en het Ottomaanse Rijk. Polen, Joden, Duitsers en Grieken vestigden zich hier en woonden samen, maar vaker apart van elkaar en van hun buren, de Roetheense of Oekraïense boeren. De twintigste eeuw bracht de omvangrijkste, bloedige botsingen, door Hitler en Stalin. Het heeft Oekraïne tot een natiestaat gemaakt, al kunnen het Europees-gezinde westen en het Russisch-georiënteerde oosten van het land vaak moeilijk door één deur. Voor de keuze gesteld tussen Europa en Rusland, gaat de regering in Kiev die het allerliefst uit de weg.
Marc Jansen staat bekent om zijn toegankelijke en toch diepgravende wijze van geschiedschrijving. Dus wie op zoek is naar de context van de actuele situatie in Oekraïne of een brede geschiedkundige belangstelling heeft, is van harte welkom.
25 oktober, Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T. Aanvang: 20.00 uur, toegang: 8,50 euro.
Kaarten te koop bij de bibliotheek en de Rijnlandse Boekhandel.

Rijnlands actief op Dag van de Duurzaamheid

Op 10 oktober kon duurzame energie opgewekt worden aan een pedalbar. Door te fietsen werd stroom opgewekt voor het starten van een computerspel. Tijdens het fietsen kon ook daadwerkelijk gespeeld worden. | Foto PR Foto: PR

groen n Door heel Nederland vonden op 10 oktober (de Dag van de Duurzaamheid) voor het negende jaar duizenden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ook het Rijnlands Lyceum deed mee.

In de centrale hal werden duurzame hapjes uitgedeeld. Ook was er een wedstrijd om de school duurzamer te maken. De leerling die voor 10 november veel doppen van flessen inlevert, en ook nog het beste idee heeft, wint een wasteboard gemaakt van de doppen die er zijn ingezameld. Een wasteboard is een skateboard gemaakt van plastic doppen. Op 10 oktober konden leerlingen en docenten duurzame energie opwekken aan een pedalbar. Door te fietsen werd stroom opgewekt voor het starten van een computerspel. Tevens werd een leerlingenteam 'duurzaamheid' in het leven geroepen.

A44: Opnieuw ongeluk

verkeer n Afgelopen zaterdag, 15 oktober, vond er op de A44 opnieuw een ongeluk plaats vlakbij Oegstgeest. Hierdoor werd de weg enige uren afgesloten. Het verkeer dat nog op de A44 stond, werd via de op- en afrit van de weg geleid. Het was al extra druk op de A44, omdat de A4 voor het derde weekend op rij afgesloten was wegens de aanleg van stiller asfalt. Bij vrijgave van de weg stond er een file van acht kilometer.

Marien den Boer stopt per direct als wethouder

politiek n Marien den Boer stopt per direct als wethouder van de gemeente Oegstgeest. Dat liet hij weten tijdens de commissievergadering op 12 oktober. Zijn bericht kwam als een volslagen verrassing voor de raadsleden. Den Boer is niet de enige wethouder die vertrekt ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Zijn collega Wendelien Tönjann van de VVD zal per 1 december afscheid nemen.

"Ik heb me elf jaar met veel plezier ingezet voor Oegstgeest, vanuit de gemeenteraad en als wethouder", liet den Boer weten. "Een mooie, maar ook zeer intensieve tijd. Na lang nadenken heb ik besloten om nu te stoppen in de politiek, een zeer persoonlijke afweging." Marien den Boer keert terug bij zijn eerdere werkgever, het ministerie van Economische Zaken. Hij neemt de tijd om zich te oriënteren op verdere carrièrestappen en kiest ervoor geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling.

De afgelopen maanden kreeg wethouder Den Boer met regelmaat de vraag of hij in 2018 weer beschikbaar zou zijn. "Ik ben vanaf mijn vijftiende politiek actief. Dat betekent dat ik vele avonden en weekenden van huis ben voor bijeenkomsten en vergaderingen. Dat vraagt veel. Niet alleen van mij, maar ook van mijn vrouw en twee jonge kinderen. Nadat we de begroting aan de gemeenteraad verzonden hadden, kwam ik tot de conclusie dat dit voor mij het moment is om afscheid te nemen. Ik wil meer tijd besteden aan mijn gezin en ben toe aan een nieuwe uitdaging."

Marien den Boer startte in 2006 als commissielid voor het CDA en ging in 2007 verder als gemeenteraadslid. Tussen 2010 en 2014 was hij fractievoorzitter. In 2014 werd hij voor zijn partij wethouder en zette hij zich in voor onderwerpen als financiën, zorg en welzijn, sport, vrijwilligers, grondzaken, vastgoed en bedrijfsvoering.

Samen met inwoners, verenigingen, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie heeft hij de afgelopen jaren zijn bijdrage geleverd op tal van terreinen. Zo kwamen de gemeentelijke financiën beter op orde en kreeg de gemeente meer grip op de schuldpositie. Oegstgeest heeft nu meer en betere Wmo-zorg. De ondersteuning van en erkenning voor mantelzorgers en vrijwilligers nam verder toe. Ook zette hij zich in voor het behoud en de kwaliteit van de sportvoorzieningen in het dorp.

Wethouder den Boer: "Ik voel me bevoorrecht dat ik heb mogen zien, voelen en ervaren hoeveel kracht er in het dorp zit om dingen voor elkaar te krijgen voor de gemeenschap."

CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk betreurt het dat Den Boer vertrekt, maar respecteert zijn keuze. "Marien heeft in elf jaar veel voor het CDA en voor het dorp gedaan. Na zijn wethouderschap laat hij Oegstgeest beter achter. De schuldenberg is straks bijna gehalveerd, op het gebied van zorg is veel goed werk geleverd en de sportinfrastructuur in Oegstgeest is sterker dan ooit. Het is heel jammer dat hij stopt, onze fractie en ik kunnen niet anders dan hem danken."

De andere partijen spraken, naast respect voor de keuze van Den Boer, ook hun zorg uit over het leeglopende college."Lastig moment, maar we respecteren zijn besluit", twitterde Hart van Oegstgeest.

Inmiddels heeft het CDA laten weten dat ze vol vertrouwen op zoek zijn naar een nieuwe wethouder voor de laatste maanden van deze collegeperiode. Ook de VVD zoekt een tijdelijke wethouder.
Informatie over een afscheidsborrel ter ere van Marien den Boer volgt op een later moment.

Van der Luyt in de clinch met gemeente

rechtspraak n De Raad van State moet een oordeel gaan geven in een curieus conflict tussen transportbedrijf Van der Luyt en de gemeente Oegstgeest. Aanleiding is het nieuwe bestemmingsplan Haarlemmerstraatweg voor het gebied waar Van der Luyt het transportbedrijf en een bedrijventerrein exploiteert.

Door Adri van der Wel

Aanvankelijk eiste de gemeente met dit bestemmingsplan dat nieuwe bebouwing in dit gebied alleen kan met een vergunning die rekening houdt met de archeologische waarden in de bodem. Maar die vergunningplicht verviel uiteindelijk toen het bestemmingsplan definitief werd vastgesteld. De bouwmogelijkheden voor Van der Luyt op zijn eigen grond zijn daardoor versoepeld. Maar toch zit het bedrijf nu met gemengde gevoelens.

archeologische waarden

De gemeente vond het namelijk eerder noodzakelijk om de archeologische waarden in de bodem onder het terrein van Van der Luyt streng te beschermen. Dat gebeurde eerst met het voorgaande bestemmingsplan voor dit gebied en dat beleid zou ook in het nieuwe bestemmingsplan Haarlemmerstraatweg worden voortgezet.

Van der Luyt zat al met een schadeclaim klaar toen de gemeenteraad uiteindelijk de omslag maakte en de bouwmogelijkheden versoepelde. Daarmee is ook de schadeclaim van Van der Luyt onschadelijk gemaakt.

'weinig geloofwaardig'

Volgens de advocaat van het bedrijf heeft de gemeente een weinig geloofwaardige omslag gemaakt die niet goed is onderbouwd. Het ontlopen van de schadeclaim was voor de gemeente blijkbaar belangrijker dan de archeologische waarden in de bodem onder het bedrijfsterrein. Van der Luyt wil daarom een oordeel van de Raad van State.

De gemeente spreekt echter van misbruik van recht dat het bedrijf nu pleegt. Van der Luyt had aanvankelijk een vergunning nodig om archeologische waarden in de bodem te sparen en nu niet meer. Dat is volgens de gemeente dus een voordeel voor het bedrijf. Van der Luyt is het volgens de gemeente blijkbaar alleen om het geld te doen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Partijen kijken verschillend aan tegen participatieproces Kinkenbergerplas

politiek n Diverse raadsleden uitten afgelopen donderdag in de commissie Ruimte kritiek op de evaluatie van het traject van burgerparticipatie bij het meedenken over de nieuwe inrichting van het gebied rond de Klinkenbergerplas.

Omdat onder andere het Platform Hondenvrienden aan hadden gegeven dat ze zich in het proces niet goed gehoord of gerespecteerd hadden gevoeld, werd een extern bureau ingehuurd om het proces te evalueren. "Het participatieproces, maar ook de evaluatie is niet goed verlopen", moest Eelke van den Ouweelen van Lokaal van het hart. "Het onderzoekje dat gedaan is, is mosterd na de maaltijd, en is geen degelijke evaluatie. Bovendien heeft het een beperkte representativiteit." Gerlof Kruidhof van Progressief Oegstgeest sloot zich daarbij aan. "Wij zijn met stomheid geslagen over de kwaliteit van de evaluatie. Ook de hoeveelheid respondenten, vier, is onvoldoende."
Wethouder Jos Roeffen was teleurgesteld in alle kritiek op het evaluatierapport. "Het is schandelijke dat u de vloer met dit rapport aanveegt", beet hij de oppositiepartijen toe. "Dat is geen manier van doen." Volgens de wethouder is het rapport gemaakt door mensen die 'oprecht verstand van dit soort processen hebben'. "Daarnaast is het handig voor alle deelnemers dat, wat je ook wil, je basishouding is om eerst naar anderen te luisteren." Volgens de wethouder is het rapport niet zo warrig als men wil doen laten geloven. "We hebben niet zomaar iets gedaan, en staan evengoed open voor leer en verbeterpunten." Daarnaast vond hij het, net als Van den Ouweelen overigens, negatief dat het Platform Hondenvrienden niet bij de evaluatie was aangeschoven." (WT)

College trekt plan Welgelegen in

bouwen n De Raad van State deed eind september een voorlopige uitspraak, waarin zij woningbouw bij jachthaven Welgelegen (wat VOF Welgelegen en de familie Juffermans graag willen), blokkeerde.

Eerder sprak de gemeenteraad zich al uit tegen de bouw van woningen onder het nieuwe bestemmingsplan, in dit gebiedje langs de Haarlemmertrekvaart.
Het college was begin dit jaar, anders dan de gemeenteraad, wel bereid om het bouwplan te helpen realiseren. Afgelopen donderdag liet wethouder Tönjann echter weten dat ook het college het plan verder niet ziet zitten. "Wij trekken het plan in. Of de andere partijen dat ook doen is aan hen. Zij kunnen altijd nog onder het nieuwe bestemmingsplan een procedure starten om te zien of bouw van huizen toch mogelijk is."

Het plan is inmiddels in procedure gebracht, en de Raad van State zal nog een definitieve uitspraak doen. (WT)

Drie lijsttrekkerskandidaten VVD

politiek n Op 30 oktober kiezen de leden van VVD-Oegstgeest tijdens een algemene ledenvergadering de lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Waar eerst alleen financieel specialist Sven Spaargaren zich kandidaat had gesteld, zijn daar inmiddels raadslid Marcus Rolloos en fractievoorzitter Nicole Zwart-Hendrikx als kandidaat-lijsttrekker bij gekomen.

nieuws / politiek

Suzie's & Van Aken: voor liefhebbers van gezelligheid en goed eten

Patissier Suzanne van Haaster en chef-kok Tom van Aken voor hun nieuwe zaak aan de Geversstraat. | Foto W. Timmers

ondernemen n Een jaloersmakende hoeveelheid werklust en energie stralen ze uit: patissier Suzanne van Haaster (25) en chef-kok Tom van Aken (35) openen op 19 oktober hun restaurant annex bakstudio in Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Suzie's & Van Aken heet het nieuwe restaurant aan de Geversstraat, dat deze week zijn deuren opent. De zaak is geboren uit de ideale samenvoeging van Suzanne en Tom, die in het dagelijks leven ook een koppel vormen. Zoet, hartig, catering, fine dining; het lijkt alsof alles mogelijk is.

Suzanne 'raakte aan het bakken' na een stage in New York tijdens haar studie kunstgeschiedenis. "Daarvoor vond ik bakken ook al leuk hoor, en in mijn diverse baantjes in de horeca, onder andere bij Restaurant Het Strand in Katwijk en cafetaria Ouwersloot in Rijnsburg, maar ook bij Bakkerij Van Tilburg interesseerde ik mij meer en meer voor het werken met mijn handen. De echte verandering kwam echter toen ik tijdens de feestweek tweede werd bij de Heel Katwijk Bakt-wedstrijd. Ik had de smaak te pakken, en heb toen, vraag niet hoe, voor de vrijmarkt in die week vijftig dozen gebak gemaakt. Binnen twee uur waren we uitverkocht: ongelofelijk."
Deze bakexplosie leidde tot een groot aantal bestellingen. Niet alleen door particulieren, maar ook door horecabedrijven. Het was een geval van druk-drukker-drukst, en 'Suzie's' werd geboren. "Inmiddels ligt mijn gebak bij onder andere de Hortus Botanicus in Leiden, Strandpaviljoen Willy Zuid en SandCbar in Katwijk, Grand Café De Oude School in Warmond en Brasserie Buitenhuis in Valkenburg."
Suzanne, die inmiddels haar patisserie-opleiding heeft afgerond, heeft in de afgelopen jaren geleerd om dicht bij zichzelf te blijven met bakken. "Het begon allemaal met mijn 'Raspberry Cheesecake', waar iedereen enthousiast over is. Daarnaast maak ik een groot aantal taarten die dicht aan mijn hart liggen en tevens mijn specialiteit zijn geworden, zoals Carrot cake, Red Velvet Cake en Pecan Pie."

Omdat Suzanne inmiddels tegen de honderd taarten per week bakt, was een professionaliseringsslag noodzakelijk. "Samen zijn we op zoek gegaan naar een pand waar we als team onze passie konden uitoefenen, en dat is dit pand waarin eerst Koetjes en Kalfjes en Ox zaten, geworden", vertelt Suzy's partner Tom van Aken.
Chef-kok Tom heeft een indrukwekkende loopbaan achter de rug, en heeft gewerkt in restaurants als De Beukenhof, In Den Doofpot en Visrestaurant KW106. Ook was hij mede-eigenaar en chef-kok van Bistro Bree56 in Leiden. "Ik houd ervan om nieuwe dingen aan te pakken, en om hard te werken. Daarom heb ik ook zo'n zin in dit nieuwe restaurant. Bij Suzie's en van Aken kun je heerlijk lunchen, maar ook avondvullend dineren."
De gerechten van deze sympathieke chef vallen onder de 'fine dining' keuken, en laten zich het beste omschrijven als klassiek Frans met Aziatische invloeden. "Door het restaurant te verbouwen en helemaal opnieuw in te richten hebben we een warme huiskamersfeer gecreëerd, waarin ik hoop dat iedereen zich thuis voelt. Voor iedere mond is er iets moois te vinden op de regelmatig veranderende kaart. Ik verheug me erop om mijn gasten te verwennen met verrassende smaakcombinaties."

Een leuke bijkomstigheid is dat de meeste van de groenten van Suzie's & Van Aken verbouwd zullen worden bij Kwekerij De Groene Cirkel: 'De moestuinen van Endegeest'.
Suzie's & Van Aken is van maandag tot en met zaterdag geopend van '11 tot 11'. "Zondags zijn wij open op aanvraag voor feesten en partijen of bakworkshops."
Wie wil reserveren voor de Grande Opening en dineren met 25 procent korting kijkt snel op www.suziesenvanaken.nl.

Suzie's & Van Aken
Geversstraat 63A
2341 GC Oegstgeest
071 889 5324
www.suziesenvanaken.nl

Boeken-Antiek-Kunst Markt bij Lange Voort tijdens WolkersWeken

cultuur n Oegstgeest eert zijn beroemdste inwoner Jan Wolkers uitvoerig bij gelegenheid van zijn tiende sterfdag op 19 oktober.

Meer dan een week lang vinden er in het schrijversdorp activiteiten plaats waarin de schrijver, beeldhouwer, schilder centraal staat. De middenstand van Oegstgeest zal inhaken op de herdenking van de beroemde schrijver met speciale acties, zoals een exclusieve Boeken-Antiek-Kunst Markt voor het winkelend publiek op zaterdag 21 oktober van 10.00 tot 17.00 uur bij het gezellige winkelcentrum Lange Voort.

'Schrijf je in voor een bedrag uit het Rabobank Wensenfonds'

geven n Enthousiast zitten ze bij elkaar, Ivonne Janka, Menno Nieuwenburg en Frans van Rijn. Alle drie zijn ze deel van het 'marktteam Oegstgeest' van de Rabobank Leiden-Katwijk, dat het lokale en sociale gezicht van de bank vormt.

Het team wil graag zo breed mogelijk bekendmaken dat verenigingen en stichtingen die een rekening hebben lopen bij de Rabobank tot en met 31 oktober weer wensen kunnen indienen.
"De Rabobank keert een deel van de winst niet uit aan aandeelhouders, maar aan de gemeenschap", vertelt Oegstgeestenaar Frans van Rijn, die lid is van de Raad van Commissarissen. "Via het Wensenfonds is dit geld beschikbaar voor lokale verenigingen en stichtingen."

Wensen kunnen worden ingediend in drie categorieën: Zorg, onderwijs & duurzaamheid, buurt & wijk en sport & cultuur.
"Verenigingen die klant zijn bij de bank kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage tussen de 1250 en 5000 euro. Overigens moeten zij ook een deel zelf bijdragen."
Als de aanvragen zijn goedgekeurd, kan iedereen die klant is bij de bank tijdens de Wensenfonds-actie weer digitale stemmen uitbrengen (voor 25 euro per categorie) op zijn of haar favoriete vereniging of stichting. Als er minimaal 50 maal is gestemd, krijgt de organisatie het bedrag, met een maximum van 5000 euro.
In de week van 6 november worden de genomineerden bekendgemaakt, en daarna kan er van 24 november tot en met 17 december gestemd worden. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage aan de wens.
De prijzen worden op vrijdag 2 februari tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt.
www.dichterbijleidenkatwijk.nl

Fans van Rijn, Ivonne Janka en Menno Nieuwenburg moedigen aan een verzoek in te sturen. | Willemien Timmers

Zegenen

Ik ben met iets nieuws begonnen. En tegelijk is het stokoud. Ik ben begonnen met zegenen. Nou ja, begonnen… Ik doe het al een poosje in de kerk. Aan het einde van elke samenkomst, zieken en gezonden: ik zegen ze. Maar wat nieuw is, is dat ik mijn omgeving zegen. Oegstgeest, alle mensen die hier wonen. De mensen die hier werken, de mensen die hier ziek zijn en lijden. De mensen die niets doen. Ouderen en jongeren. Iedereen.

Zegenen, dat is dat je het goede over iemand uitspreekt. Goede woorden spreekt tot iemand. Een compliment zou je misschien ook wel een zegen kunnen noemen. In de kerk en in de bijbel is zegenen verbonden met God. Zegenen in de bijbel is dat je Gods goede woorden uitspreekt over anderen. Zegenen staat tegenover mensen kwaad doen.

Zegenen, zeker als je dat namens God doet, is iets waar kracht in zit. De eerste zegeningen in de bijbel hebben te maken met vruchtbaarheid. God maakte alle dingen en het was goed. En vervolgens zegent Hij: alles wat Hij goed maakte, moest verspreid worden over heel de aarde, vrucht dragen. Is dat niet mooi? God wil niet dat de goede dingen op aanwijsbare plekken op de aarde te halen zijn. Maar overal wil Hij dat het goed is. Dus: zegen de mensen maar, zegen je dorp en je stad. Al zijn er mensen die er van houden alles kapot te maken; al is er geen mens die alleen maar goede dingen doet, God wil dat mensen die Hem kennen, blijven zegenen. Zelfs als die mensen jou niet liefhebben. God gelooft, dat liefde sterker is dan haat. Je merkt het toch, als mensen goede dingen zeggen over elkaar, dat doet je wat. Je glimlacht, voelt je bemoedigd, een beetje meer heel in je hart. Nou, dat sluit naadloos aan bij wat God wil geven: vrede en genade. Vrede met andere mensen, vrede met Hem, vrede met jezelf. En genade: als jij dingen stuk maakt, is er een God die dat vergeeft. En de kans biedt om overnieuw te beginnen. Zegenen biedt mensen hoop!

Als ik door het dorp loop en je ziet me wat afwezig kijken, ben ik misschien wel bezig met zegenen. Gods goedheid voor ons.

Robert Roth

Expositie Stefan van Ruijven in Stadsgehoorzaal

Foto: Willemien Timmers

kunst n De Oegstgeester fotograaf Stefan van Ruijven (36) exposeert de komende maanden met indrukwekkende werken in de Leidse Stadsgehoorzaal.

De zeven grote werken zijn ontstaan vanuit het thema 'De Ziel van Leiden', een onderwerp waar eerder een Leids stripboek over verscheen. "Ik heb het thema proberen te vangen in zwart-wit beelden, in witte gedaanten die we in de ziel kijken." Stefan heeft duidelijk genoten van het creatie-proces. "Waar kun je beter in de ziel van Leiden kijken dan op de burcht? Dat is voor mij de kern, het hart van de stad." De foto-creaties hebben ook een rauw randje, net zoals de stad dat heeft. "Mooi om dat tot uitdrukking te brengen."

omslag

Je zou Stefan van Ruijven een laatbloeier kunnen noemen. Na een carrière in de marketing en sales, maakte hij pas na zijn dertigste verjaardag de omslag naar fotografie. "Eerder wilde ik een kledingwinkel beginnen, en deed ik mee aan castings. Dus de 'creatieve' wereld is mij niet vreemd."
Na het volgen van de fotovakschool in Amsterdam, is het werk voor de fotograaf gestaag toegenomen. "Veel van mijn opdrachten bestaan uit het maken van portfolio-foto's voor modellen, of het maken van bedrijfsportretten. Daarom vind ik het erg leuk om ne eens iets anders te doen. Dit is mijn eerste officiële expositie."

De foto's van Stefan zijn tot en met het eind van dit jaar te bewonderen in de rechtergang van de Stadsgehoorzaal aan de Leidse Breestraat.

Stefan van Ruijven bij één van zijn werken. | Foto Willemien Timmers

Samenwerking BplusC en Dorpscentrum

Hellinga en Vn Moort bezegelen hun afspraken met een handdruk. | Foto WT

muziek n Tijdens een feestelijke en muzikale bijeenkomst werd op donderdagavond 12 oktober de samenwerkingsovereenkomst tussen BplusC en het Dorpscentrum getekend.

Met ingang van het cursusseizoen 2017-2018 heeft de muziekafdeling van BplusC haar intrek genomen in Dorpscentrum Oegstgeest. Willem van Moort (BplusC) en Pieter Hellinga (Dorpscentrum) lieten beiden weten blij te zijn met de afspraken zie zijn gemaakt. Voorzitter Hellinga keek dankbaar terug op de afgelopen jaren. "Het Dorpscentrum heeft zijn bestaansrecht meer dan bewezen. We willen ontmoeten en verbinden en daarbij is de komst van BplusC een verrijking." De komst van BplusC biedt voor het centrum een stabiele factor richting de toekomst.

Directeur Willem van Moort is blij met de nieuwe leslocatie van BplusC, die helemaal is gerenoveerd: "We zijn blij met onze plek; onze eigen vleugel in het Dorpscentrum met drie prachtige leslokalen. We geven hier muziekles op diverse instrumenten aan jong en oud. In de toekomst wil BplusC in deze multifunctionele ruimtes ook andere activiteiten programmeren. We kijken uit naar creatieve samenwerkingen binnen het Dorpscentrum, zoals het opluisteren van evenementen met optredens en workshops door leerlingen en docenten van BplusC. Het gaat erom dat we samen kunst maken."

Tijdens de open avond, die na de ondertekening volgde, konden de bezoekers luisteren naar viool- en klarinetmuziek van jonge leerlingen. Ook konden de bezoekers de nieuwe, lichte ruimten bewonderen.


Het Dorpscentrum heeft een ideële missie om mensen bij te elkaar brengen. Wekelijks zijn er meer dan vijfhonderd bezoekers.

opmerkelijk

Shana Massee uit Oegstgeest wil Amerika bezoeken en van kust naar kust reizen. | Foto FAY Photography Foto: FAY photography

'Ik ga mijn droom leven'

avontuur n Dat zegt de 20-jarige Oegstgeestse Shana Massee die na het behalen van haar studiediploma Toerisme besloot een tussenjaar te nemen om als parttime medewerkster op de vleeswarenafdeling van Jumbo voldoende geld te verdienen om haar droom te gaan verwezenlijken.

Door John Vroom

"Mijn droom is Amerika te bezoeken van Coast to Coast. Nu kan het en als ik langer wacht er van allerlei situaties kunnen komen waardoor je het gaat uitstellen en misschien wel gaat afstellen. Ik heb die fascinatie voor Amerika al vanaf mijn 8e jaar en voorjaar volgend jaar ga ik daar mijn droom leven en begin in New York en vandaar naar Washington, Nashville, New Orleans, Santa Fe, Grand Canyon, National Park en eindig in San Francisco. De hele reis duurt zo'n maand. Ik ga alleen en het is een georganiseerde reis voor jongeren tot 30 jaar. Wat ik wil ervaren zijn die verschillende culturen en naturen. Ook wil ik nog een keer apart terug naar Los Angeles. Eigenlijk zou ik best in Amerika willen wonen en werken.

Ik heb trouwens toch het gevoel niet mijn hele leven in Nederland te zullen wonen. Na mijn tussenjaar ga ik Media en Entertainment Management studeren, want ik wil graag in de radio- en tv-wereld of muziekindustrie gaan werken. Ik bezoek regelmatig grote Dance events, zoals Mysterland en Amsterdam Dance Event en kijk dan altijd geboeid naar de organisatie daarachter. Ik ben dan ook ambassadeur van een aantal en doe dan promotie daarvan via social media, wat mij weer een aantal privileges backstage oplevert. Ik rij ook paard en een andere droom die ik heb is het bezitten van een eigen paard, waarmee ik graag mee zou willen doen aan dressuurwedstrijden. Als ik mensen vertel over mijn dromen en ambities dan zijn zij vaak verrast omdat ze mij blijkbaar kennen als een rustig en ingetogen meisje, maar dat lijkt maar zo, want in mijn hoofd heb ik hele actieve en ambitieuze dromen die ik allemaal ga leven". Tja, opmerkelijk!
Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Zondagmatinee in de Paulus met klavierleeuw André Dolabella

De jonge Braziliaanse klavierleeuw André Dolabella treedt zondag 12 november op in de Paulus.

muziek n Na het indrukwekkende, de zinnenprikkelende recital van de Japanse pianiste Maya Ando 8 oktober, is de eerstvolgende Zondagmatinee in de Paulus 12 november te beleven, om 16.00 uur. Daarin treedt André Dolabella op, een jonge Braziliaanse klavierleeuw.

Dolabella treedt graag in de voetsporen van legendarische pianisten/componisten. Dit spreekt uit zijn voorliefde voor transcripties. Dat is het overzetten van een muziekwerk naar een andere bezetting. Bij grootse orkestwerken naar piano overzetten is extreme virtuositeit vereist en die bezit Dolabella van teen tot kruin. Zijn programma is er vol van, zoals het Menuetto uit de Derde symfonie van Mahler in de versie van Poolse pianist Ignaz Friedmann, Liebestod uit Wagners opera Tristan und Isolde in die van Liszt en Debussy's Prélude à l'après-midi d'un faun in de transcriptie van Dolabella zelf. Hij is prijswinnaar bij het Liszt Concours van Rio de Janeiro en het Guiomar Novaes Concours in Sao Paulo. Vóór hij aan de Muziekuniversiteit Karlsruhe met de hoogste waardering zijn studie voltooide, ging Dolabella bij de Nederlandse meesterpianist Frédéric Meinders in de leer om zich juist bij hem te verdiepen in de kunst van transcripties componeren. Vandaar dat hij ook een pakkende bewerking van Meinders speelt.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, of via tickets@musaix.org: volwassenen €25, studenten €10, tot 18 jaar vrij entree. Aanbieding: bij vier kaarten, één kaart gratis - met z'n vijven €20 p/p dus –, inclusief een glas wijn van De GoudenTon.
muziekkamer-oegstgeest.org.

Economische agenda Leidse regio verlengd

politiek n De 14 partners van Economie071 hebben hun economische samenwerking verlengd tot en met 2020.

Ondernemersverenigingen, overheden en de onderwijs- en kennisinstellingen uit de Leidse regio zetten daarmee opnieuw de schouders onder het realiseren van projecten die de regionale economie stimuleren. Agnita Mur, voorzitter van Economie071: 'In de afgelopen drie jaar hebben we met elkaar met veel energie gewerkt aan concrete projecten die beter op de kaart zijn gezet en sneller zijn gerealiseerd doordat we samenwerken. Die ambitie en het tempo willen we vasthouden richting 2020.'
Momenteel lopen er negen projecten bij Economie071. Daarnaast worden nieuwe projecten op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en arbeidsmarkt van de toekomst onderzocht.

Rommelmarkt

snuffelen n Op vrijdag 20 oktober van 14.00 tot 17.00 uur, en op zaterdag 21 oktober van 10.00 tot 16.00 uur is er een rommelmarkt in de recreatiezaal van de flat aan het Boerhaaveplein (even nummers - ingang B). De opbrengst van de rommelmarkt komt ten goede aan de Hersenstichting.

Goederen voor de markt kunnen aangeleverd worden op vrijdagmorgen 20 oktober vanaf 10.00 uur.

Calcutta proeven

fairtrade n Via twee Indiase fairtradeorganisaties haalt Wereldwinkel Oegstgeest nieuwe producten in huis uit de Indiase hoofdstad Calcutta. Het opvallendst zijn de sjaals van zijde, wol en katoen en luxe leren tassen, alles in prachtige kleuren en prints.

De Equitable Marketing Association (EMA) in Calcutta is op initiatief van enkele geëngageerde Indiase studenten ontstaan uit zeven coöperaties van ambachtslieden. Inmiddels zijn er meer dan veertig producentengroepen, bestaande uit handwerkslieden, boeren en andere kleine producenten op het Indiase platteland. EMA zorgt voor een fair loon en voor onderdak voor de allerarmsten. Het heeft daarnaast een opleidingscentrum waar de makers hun technieken kunnen verbeteren. Op het terrein is ook een zijderupskwekerij. De zijde die er wordt geoogst, wordt door bij EMA aangesloten wevers verwerkt tot sjaals.
De andere organisatie, Madhya Kalikata Shilpangan (MKS), is ook actief in Calcutta en geeft financiële, technische en marketingbijstand aan 31 producentengroepjes. De producten lopen uiteen van mooie hebbedingetjes voor in huis, tot houten muziekinstrumentjes en aardewerk.

Kindertheater in het Dorpscentrum

theater n Op zondagmiddag 19 november speelt Mark van Vliet zijn spannende, muzikale voorstelling 'Help! Ik heb een vlieg ingeslikt' in het Dorpscentrum te Oegstgeest.

Gasten genieten niet alleen van een muzikaal uitje voor het hele gezin, maar steunen ook het goede doel. Een deel van de opbrengst van deze middag is namelijk voor Ronald McDonald Huis Leiden.

'Help! Ik heb een vlieg ingeslikt' brengt kinderen op een speelse manier in aanraking met klassieke muziek. In de voorstelling, die geschikt is voor kinderen vanaf vier jaar, wordt gezongen en gedanst op bekende melodieën van een aantal beroemde componisten. Kaarten voor de voorstelling zijn vanaf 19 oktober te koop bij Boekhandel De Kler, de Rijnlandse Boekhandel en bij Admiraaltje.

De theatermiddag is een initiatief van Anneke de Mooy, een van de vrijwilligers die het Ronald McDonald Huis en de Ronald McDonald Huiskamer draaiende houden.

De stichting Ronald McDonald Huis biedt ouders en broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen een ´Thuis ver van Huis´.

Peuters op internet

onvoeding n Kinderen die nu opgroeien kijken graag filmpjes op de tablet en genieten van leuke spelletjes op de smartphone. Media zijn leuk en leerzaam. Maar het is ook belangrijk om kinderen veilig met media te leren omgaan.

Ouders hebben hierin een belangrijke rol. 'Hoe begeleid ik mijn peuter op internet?' 'Wat zijn goede apps voor kleine kinderen?' 'Hoe lang mag mijn kleintje met de tablet spelen?' Dit soort vragen komen aan bod tijdens de Koffiespeeltuin op woensdag 25 oktober (Bibliotheek Oegstgeest) die in het teken staat van 'Kind & Media'. Aan de hand van het landelijke opvoedmodel 'MediaDiamant' neemt mediacoach Eliane Groenendijk (MediaSwitch) de aanwezigen mee naar de online leefwereld van kinderen 0-4 jaar. Om 09.30 uur staat de koffie klaar en om 10.00 uur start Eliane haar korte workshop. Ook aan de kleintjes is gedacht: de limonade staat klaar, er is speelgoed en er zijn uiteraard heel veel boekjes.

Verklaring Kannerschool en Inizo

onderwijs n Inizo en de Leo Kannerschool VSO hebben op vrijdag 13 oktober een intentieverklaring getekend.

De samenwerking tussen deze twee instanties geeft de mogelijkheid om leerlingen die thuiszitten ondanks hun leerplichtontheffing weer tot het volgen van onderwijs te laten komen. Leerlingen die niet meer in een onderwijssetting kunnen functioneren gaan ter vervanging vaak naar een dagbestedingslocatie, waar soms blijkt dat enige vorm van onderwijs niet uitgesloten kan worden. Jongeren krijgen dan toch weer motivatie om aan het leerproces deel te nemen. De Leo Kannerschool is een pilot traject aangegaan met de dagbestedingsplek Inizo. Hiervoor is een lokaal ingericht in de stijl van de Leo Kannerschool VSO Oegstgeest. Hier krijgen leerlingen met een stoornis in het Autisme Spectrum weer onderwijs.

Pompoen van dertig kilo

Ayham en Dean namen de felicitatie in ontvangst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Moestuin n Dean en Ayham van groep 3 van De Daltonschool in Haaswijk raadden het juiste gewicht van een gigantische pompoen uit de schooltuin; dertig kilo!

De uitslag van de pompoenwedstrijd: 'wie raadt hoe zwaar de pompoen is uit de tuin', was verrassend het lichaamsgewicht van Dean: dertig kilo. Dat had groep 3 samen met hem bedacht.

Eiskje Clason, samen met Gabie Devaney een van de vele vrijwilligers die bij de tuin zijn betrokken, presenteerden de prijsuitreiking in de aula van de school. Eiskje: "Theo Caspers heeft de tuin bedacht en geregeld. Gabie had in Ierland een grote tuin. Ik deed moestuinprojecten in Rotterdam. We vinden het leuk om mee te doen en hebben de tuin ontworpen. Buurtbewoners zijn erg betrokken bij de tuin. Ze maken een praatje, houden de tuin een beetje in de gaten en doneren ook planten en zaden. Zij vinden het wellicht ook leuk om het gewicht te weten van de meloen. We hebben overigens nog zo'n forse pompoen!".

Zonnepanelen Fiks

Wilbert en Wim Anholts, Gerco van Werkhoven en Erwin de Best plaatsten in twee ochtenden zonnepanelen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Duurzaam n Vier vrijwilligers plaatsten in vier ochtenden 34 zonnepanelen op het dak van het clubhuis van Korfbalvereniging Fiks.

Wim Anholts legde zaterdag 14 oktober even voor de lunch de laatste hand aan de installatie van 34 zonnepanelen op het dak van het clubhuis. Hij plaatste de panelen samen met Wilbert Anholts, Erwin de Best en Gerco van Werkhoven. "Zo, de eerste euro is al binnen", lachte hij bij een meterstand van 4,5 kilowatt dat even later al aan het elektriciteitsnet werd gegeven. Het was die dag toevallig erg zonnig. Bij een maximale opbrengst kan dat oplopen tot 7 kilowatt.

Vervanging

Het clubhuis staat sinds 1971 aan de Van Houdringenlaan. Drie jaar geleden plaatste de vereniging al drie panelen op het dak met de hulp van het Rabo Wensenfonds. De benodigde slimme energiemeter was dus al aanwezig. Met de vervanging zette de verenging de duurzaamheid uitgebreid voort.

Bij de beoogde herindeling van het Sportpark de Voscuyl verandert voor Fiks de veldindeling en het terras voor het clubhuis. De vereniging levert ruimte in en het grasveld maakt plaats voor drie kunstgrasvelden die worden aangelegd met hulp van de gemeente.

Inschrijven

De gemeente Oegstgeest heeft samen met Lokaal Energie Opwekken in Oegstgeest (LEOO) besloten om op het dak van de sporthal De Cuyl honderden zonnepanelen te bouwen. Inwoners van Oegstgeest kunnen zich hiervoor inschrijven via www.zonopnederland.nl/leoo.

Onthulling muurgedicht

wolkers n Op 26 oktober vanaf 17.00 uur is de openbare onthulling van het muurgedicht van Jan Wolkers door zijn weduwe Karina.

In korte tijd is het bestuur van Cultuurfonds Oegstgeest, samen met een daartoe opgericht actiecomité, erin geslaagd het plan voor het muurgedicht in de Deutzstraat te realiseren. Het project werd opvallend hartelijk ondersteund door particuliere schenkers en spontane gevers, fondsen en sponsors, waaronder de gemeente Oegstgeest.

Ben Walenkamp en Jan Willem Bruins van de Stichting Tegen-beeld hebben voor de eerder nog vlekkerige, brede muur tegenover Wolkers' geboortehuis een prachtig ontwerp gemaakt en uitgevoerd. Architect Marcel van Dijk, die uitkijkt op de blinde muur, zette zich enthousiast in voor de bijzondere behandeling ervan en dankzij Van der Nat Glas- en Schilderwerken, Leiderdorp, Huurmaat en ProCoating zijn de voorbereidingen daartoe belangeloos uitgevoerd.
Het gekozen gedicht De Herinnering en de plek aan de Deutzstraat, maken Jan Wolkers onuitwisbaar in het collectieve geheugen van zijn geboortedorp. Zijn leven is er op de dag van de onthulling precies 92 jaar geleden begonnen. Oegstgeest is trots op de beroemde schrijver die Oegstgeest op de kaart zette met zijn veel gelezen roman Terug naar Oegstgeest.

Met muziek door BINK, winnaar van de Cultuurprijs Oegstgeest 2016 en Chris Schollaardt (techniek), toelichtingen door Jos Roeffen en Onno Blom, met Karina Wolkers als onthuller, én een drankje na afloop in De Gouwe, wordt het een herinnering om nooit te vergeten.

Ontwerp voor het onthullingsdoek met de beroemde foto van Steye Raviez

Musicalreis naar De Marathon

musical n In de tweede week van november staat een musicalreis naar de musical De Marathon op het programma.

Deze filmhit die al vele harten wist te veroveren is vertaald naar een voorstelling die fantastisch wordt ontvangen door pers en publiek. Herkenbaar, tragikomisch en oer-Rotterdams. Woensdag 15 november hoopt men met tientallen musicalliefhebbers af te reizen naar het nieuwe Luxortheater in Rotterdam om te genieten van "De must see van dit seizoen!".

Vertrek: Woensdag 15 november om 18.30 uur vanaf Dorpscentrum Oegstgeest, Lijtweg 9, Oegstgeest. Informatie: www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540.

LOHC: een springlevende eeuwling

Op 18 september 1932 was de opening van de nieuwe speelvelden aan de Warmonderweg. Op de foto, vijf jaar later, zijn ze er alweer uitgegroeid. Nico Janssen spreidt zijn armen tot een welkom aan tegenstanders. Compleet met stalruimte voor het paard van de terreinknecht, dat overigens ook vaak door de heren studentenhockeyers werd gebruikt om rondjes mee over de velden te rijden. - Onder: Heren 1 kampioen promotieklasse 1937 Foto: Ed Patijn

sport n Deze week viert LOHC op grootse wijze het eeuwfeest. Op woensdag 18 oktober was het precies 100 jaar geleden dat de vereniging werd opgericht onder de naam LMHC; vanaf seizoen 1991-1992 veranderd in LOHC.

Door Wim van Tuijl

1937. Kampioen promotieklasse. v.l.n.r. Staand: J. Fransse v.d. Putte, C. Hartogh, G.J. Goekoop, H. Stiasny, B. van Haaften. Knielend: B. Jung, N. Janssen Andeweg, B. Zonneville. Zittend: Haroen, D. van der Scheer, H.A. Lorentz de Haas. In het lustrumnummer van de Passing Shot in 1937 werd hierover geschreven: "Eerst sinds 1931 is Leiden iets gaan beteekenen in de Nederlandsche hockeywereld. En het meest verheugende is wel dat wij met het L Foto: LOHC

Even in vogelvlucht de hockey geschiedenis. Hockey is een sport die al duizenden jaren bestaat. In het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is een marmeren reliëf uit circa 500 voor Christus te zien, waarop duidelijk twee hockeyspelers te herkennen zijn. Pas na de middeleeuwen ontstond hockey zoals deze in de huidige vorm bestaat. Het werd voornamelijk beoefend in Engeland en Brits-talige gebieden. In 1891 introduceerde Pim Mulier het hockey in Nederland. Kort daarna werden in Amsterdam, Haarlem en Den Haag de eerste hockeyclubs opgericht. In 1928 deed Nederland voor het eerst mee aan de Olympische Spelen en won direct zilver. Het was de opmars voor veel internationaal succes. Zowel het nationale heren- als dames-hockeyteam heeft ieder bestaand internationaal toernooi meerdere keren gewonnen: ook de Olympische Spelen. Nederland is internationaal een hockey grootmacht. De belangstelling voor de sport bewijst zich in 200.000 beoefenaars van de bij de bond aangesloten verenigingen, waaronder ongeveer 2.300 bij LOHC. Het is daarmee één van de grootste, maar ook oudste verenigingen van Nederland.


Hoogtepunten 100-jarige

Een historicus van de club, de heer Ed Patijn, leverde waardevolle input. Al vóór de officiële oprichting werd in de periode 1904-1914 in Leiden al gehockeyd onder de naam LMHC; echter nog niet in de hockeybond. Dit had te maken met de eerste Wereldoorlog. Zo lag het hockeyen vanaf 1914 enige tijd stil op de velden nabij de toenmalige Posthof. In 1917 begon de belangstelling voor hockey te groeien en werd op 18 oktober 1917 de Leidsche Mixed Hockey Club opgericht. Dit vond plaats in een drukbezochte vergadering uitgeschreven door een commissie van oprichting, in Den Vergulden Turk in Leiden. De eerste handeling van het bestuur, onder voorzitter de heer W.H.F. Coebergh, was het houden van een hockeystickveiling, die fl.30,75 opbracht. Grote motor achter de heroprichting van de club op genoemde datum was de heer J.G.J. Verhey van Wijk. Hij was de eerste aanvoerder van Heren 1. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter. Voordat LMHC zich in 1932 definitief vestigde op de huidige locatie aan de Hofbrouckerlaan, werd op diverse locaties gespeeld, zoals bij de Posthof, een voormalig ASC-terrein achter Pomona en een terrein nabij de Haagsche Schouw.


Vanwege toevloed van leden uit Oegstgeest en de locatie in Oegstgeest is de naam, zoals vermeld, veranderd in Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (LOHC). Met genoemd ledental is het de grootste sportvereniging in de regio Leiden. Naast een flink aantal leden dat zich toelegt op prestatie hockey wordt er ook veel breedte hockey gespeeld, alsmede trimhockey. Met 330 leden heeft LOHC de grootste trimhockey groep van Nederland. Dit zijn leden die geen competitie spelen, maar wekelijks trainen met daarbij een onderlinge wedstrijd.


Bekende namen

Roelant Oltmans was in de jaren 80 trainer van het succesvolle Heren 1 team van LMHC, dat enige jaren Hoofdklasse (hoogste niveau) heeft gespeeld. Dit was in de periode 1983-1986. Sportief gezien het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. Hij is al vele jaren lid van de trimmersgroep OHK (Oude Knarren hockey). Zijn vrouw en kinderen hebben ook lange tijd bij LOHC gespeeld. De club speelt dus zeker een rol in hun leven. Roelant is vooral bekend als trainer van het Nederlands Herenteam. Het hoogtepunt was het veroveren van de Olympische titel in 1992 tijdens de Spelen in Atlanta.


Een andere grote naam is Taeke Taekema. Hij is bij LOHC begonnen met hockey. Het is een hard gegeven dat talentvolle spelers vaak vertrekken naar de professionele clubs in de regio die hoofdklasse spelen. Genoemde speler is het meest representatieve voorbeeld. Hij speelde hoofdklasse bij Amsterdam en speelde ook jaren in het Nederlands Herenteam, waarbij hij alle grote prijzen heeft behaald. Voorzitter Wim Iserief beaamt dat er in de hoofdklasse met geheel andere budgetten wordt gewerkt, die voor LOHC op dit moment niet haalbaar zijn. "Het huidige niveau waarop Heren 1 acteert (Overgangsklasse) lijkt op dit moment een prima niveau en op termijn zou het mooi zijn als we naar de toekomstige promotieklasse kunnen promoveren. Voor Dames 1 ligt de doelstelling om dit niveau (Overgangsklasse) na dit seizoen te gaan behalen. Echter, in onze visie zou de Promotieklasse en zelfs de Hoofdklasse een reële optie moeten zijn", besluit Wim.

KEUZES IN DE LAATSTE LEVENSJAREN, op veler verzoek hervat. Woensdag 25 Oktober in het Dorpscentrum.

Enkele jaren geleden heeft het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord samen met de ANBO het initiatief genomen tot een eerste bijeenkomst over vragen rond de laatste levensjaren. Wat kan en wat mag?
Dat resulteerde in een tweetal zeer drukbezochte bijeenkomsten in Oegstgeest. Het initiatief was zo succesvol dat in andere gemeenten in de Leidse regio soortgelijke bijeenkomsten kwamen.
Daarbij waren steeds plaatselijke huisartsen, geriaters van de lokale ziekenhuizen en specialisten medische ethiek en recht aanwezig, alsmede deskundigen op het gebied van wilsverklaringen.
Mede door het wegvallen van de lokale ANBOafdelingen zijn deze bijeenkomsten gestopt. Maar het Ouderenberaad bleef verzoeken krijgen en heeft Zorg en Zekerheid bereid gevonden een nieuwe reeks mogelijk te maken. Zelfs is er van ZonMw een extra subsidie verkregen om de uitkomsten van de bijeenkomsten landelijk te verspreiden en trainingen te verzorgen voor kaderartsen om elders in het land soortgelijke middagen op te zetten!

En Oegstgeest is opnieuw uitgekozen om het spits af te bijten. Op woensdag 25 oktober bent U vanaf 13.30 uur van harte welkom in het Dorpscentrum aan de Lijtweg, waar na de opening door middagvoorzitter Ton Kohlbeck om 13.45 uur de inleiding zal worden gehouden door dr. Dorothea Touwen (zie foto), docent en onderzoeker Medische Ethiek en Gezondheidsrecht aan het LUMC.
Na de pauze kunt U met Uw vragen terecht bij een forum met een Oegstgeester huisarts, een klinisch geriater van het Alrijne Ziekenhuis en een deskundige over wilsverklaringen. Na afloop, rond vier uur, blijven de deskundigen nog een tijd aanwezig voor het beantwoorden van individuele vragen. Maar U kunt deze vragen ook tevoren stellen bij Ouderenberaad@lumc.nl. Daar kunt U zich ook vooraf aanmelden. De organisatie vindt dat prettig, maar het is niet noodzakelijk.

Wat zijn zo de onderwerpen die aan de orde komen? Het gaat in feite om alle vragen die mensen, die de oude dag zien aankomen, zich kunnen stellen. Voor welke dilemma's kom ik te staan, hoe moet ik mijn wil vastleggen? Is een levenstestament noodzakelijk, moet ik de notaris altijd bij zaken betrekken, hoe geef ik mijn wensen door aan kinderen en andere nabestaanden? Betekent niet-reanimeren dat ik helemaal niet meer behandeld ga worden? En, zo is de ervaring, nog tal van andere zaken en dilemma's. Juist als U nog niets tot weinig mankeert is het goed U alvast voor te bereiden op de laatste fase, waarvan niemand weet wanneer deze precies aanbreekt. En ook familieleden en andere mantelzorgers, die met vragen zitten, zijn van harte welkom.

Het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord hoopt vele dorps- en regiogenoten te mogen begroeten!

'Keuzes in de laatste levensjaren' hervat

vragen n Enkele jaren geleden heeft het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord samen met de ANBO het initiatief genomen tot een eerste bijeenkomst over vragen rond de laatste levensjaren. Dat resulteerde in een tweetal zeer drukbezochte bijeenkomsten in Oegstgeest. Het initiatief was zo succesvol dat in andere gemeenten in de Leidse regio soortgelijke bijeenkomsten kwamen.

Daarbij waren steeds plaatselijke huisartsen, geriaters van de lokale ziekenhuizen en specialisten medische ethiek en recht aanwezig, alsmede deskundigen op het gebied van wilsverklaringen. Mede door het wegvallen van de lokale ANBOafdelingen zijn deze bijeenkomsten gestopt. Maar het Ouderenberaad bleef verzoeken krijgen en heeft Zorg en Zekerheid bereid gevonden een nieuwe reeks mogelijk te maken. Zelfs is er van ZonMw een extra subsidie verkregen en Oegstgeest is opnieuw uitgekozen om het spits af te bijten. Op woensdag 25 oktober is men vanaf 13.30 uur van harte welkom in het Dorpscentrum aan de Lijtweg, waar na de opening door middagvoorzitter Ton Kohlbeck om 13.45 uur de inleiding zal worden gehouden door dr. Dorothea Touwen, docent en onderzoeker Medische Ethiek en Gezondheidsrecht aan het LUMC. Na de pauze kan men met vragen terecht bij een forum met een Oegstgeester huisarts, een klinisch geriater van het Alrijne Ziekenhuis en een deskundige over wilsverklaringen. Na afloop, rond vier uur, blijven de deskundigen nog een tijd aanwezig voor het beantwoorden van individuele vragen. Maar belangstellenden kunnen deze vragen ook tevoren stellen bij Ouderenberaad@lumc.nl. Daar kan men zich ook vooraf aanmelden. De organisatie vindt dat prettig, maar het is niet noodzakelijk.

Wat zijn zo de onderwerpen die aan de orde komen? Het gaat in feite om alle vragen die mensen, die de oude dag zien aankomen, zich kunnen stellen. Voor welke dilemma's kom ik te staan, hoe moet ik mijn wil vastleggen? Juist als men nog niets tot weinig mankeert is het goed om alvast voorbereidingen te treffen. Ook familieleden en andere mantelzorgers, die met vragen zitten, zijn van harte welkom.

Projectweek op Duinzigt

In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland. | Foto PR

onderwijs n Op woensdag 11 oktober bezochten 170 derdejaars Duinzigtleerlingen het Museum Bronbeek en het Openlucht Museum in Arnhem. Thema van de dag: de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië.

In militair rusthuis Bronbeek, waar nog steeds enkele hoogbejaarde Indië-veteranen wonen, werden de leerlingen bij aankomst verwelkomd door diverse gidsen met duidelijk 'Indische roots'. De persoonlijke ooggetuigenverhalen uit de tijd van de Japanse bezetting en de repatriëring na de onafhankelijkheid van Indonesië maakten indruk. In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland, de supermoderne tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland. Ook werd een bezoek gebracht aan de Molukse barak uit Lage Mierde en konden de leerlingen met eigen ogen zien hoe de leefomstandigheden waren van de oud-KNIL-militairen en hun families in hun eerste jaren in Nederland. De leerlingen mochten proberen de traditionele Sau Reka Reka te dansen, niet zonder gevaar voor voeten en enkels.

De excursie was één van de activiteiten in de projectweek, die de school ieder jaar in de week voor de herfstvakantie organiseert.

Discussieavond nieuwbouwplan Overgeest

wonen n Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest gaat een visie ontwikkelen op het plan Overgeest.

Door het vertrek van zorginstellingen ontstaan mogelijkheden voor nieuwbouw achter het gemeentehuis. Het burgerinitiatief wil dat daar ook plek is voor appartementen voor senioren in de sociale en middenklasse huur alsmede een ontmoetingsruimte. Daartoe wordt op 24 oktober vanaf 19.00 uur in het gemeentehuis een discussieavond georganiseerd waar inwoners en raadsleden van harte welkom zijn. Wie van plan is te komen, stuurt een email aan info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Radius-film

film n Op vrijdag 27 oktober wordt er weer een film vertoond door Radius in het Dorpscentrum.

Regisseur Jim Jarmusch laat in de film de schoonheid van het onopvallende zien. Hij herinnert de kijker eraan hoeveel kunst en liefde er schuilt in ogenschijnlijk onopmerkelijke mensen met onopmerkelijke huizen en onopmerkelijke levens. Je moet het alleen willen zien. Het is een ode aan diversiteit, die tegelijkertijd benadrukt dat iedereen in de basis hetzelfde is. Dit maakt van de film, met deze wereld waarin niets schreeuwt en alles fluistert, het perfecte tegengif voor turbulente tijden. Mensen praten met elkaar. Ze zijn niet bang. Verslapen lijkt eventjes de grootst mogelijke ramp al volgt er later nog iets ergers, maar ook dat blijkt helemaal geen drama.
Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik. Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren! Opvragen titel: Radius tel: (071) 7074260 of Dorpcentrum tel: (071) 8876656.

27 oktober, Dorpscentrum. Tijd: 14.30 u (open 14.00) Kosten: € 5,-.

Speurtocht naar paddenstoelen

natuur n Het IVN organiseert op 25 september bij het MEC-Oegstgeest een paddenstoelenspeurtocht voor Scharrelkids.

Hoeveel verschillende soorten zijn er te vinden? Waar groeien ze? De kinderen gaan met loepjes op pad.
Voor wie: voor kinderen van 6 - 11 jaar. Waar: MEC-Oegstgeest, Oegstgeesterweg 43. Wanneer: woensdag 25 oktober van 14.00 - 16.00 uur. Kosten: € 1.50 per kind.
Aanmelden mag bij: scharrelkidsivnleiden@gmail.com

UDO wint, maar scoort te weinig

Wouter de Bruyn (rechts) wordt gefeliciteerd met zijn belangrijke tweede doelpunt. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Over de wedstrijd van UDO tegen WVC uit, zal de kritische kijker het wel eens zijn dat het een terechte overwinning was, die 1 - 2.

UDO had veel overwicht in de gehele wedstrijd behalve een periode in de tweede helft. In die periode was UDO zoekende om het heft weer in eigen hand te krijgen. Er werd veel gebruik gemaakt van lange ballen naar de voorhoede die vervolgens nauwelijks aankwamen. In tegenstelling tot het begin van de wedstrijd toen het spel over het algemeen verzorgd was met opbouw van achteruit, was dit in die periode in de tweede helft niet het geval. Gelukkig herpakte UDO zich tegen het einde van de wedstrijd en konden de 3 punten alsnog in de stand worden bijgeteld.

Oegstgeest-spits Demirbas op jacht naar de bal. | Foto Leo van den Broek Foto: Leo van den Broek

UDO begon de wedstrijd overtuigend en kreeg diverse kansen, waaronder een mooi afstandsschot van Bert Juffermans. Gelukkig kon Wouter de Bruijn na een voorzet van diezelfde Bert Juffermans de bal inkoppen: 0 - 1. Vlak daarna kwam Pascal Franken ook tot een goed schot, maar de keeper van WVC kon deze net overtikken.


Ook WVC kwam tot kansen, een slecht weggewerkte bal in de UDO 16 meter die alsnog door WVC werd ingeschoten kon ternauwernood door Tom Uittenbogaard van de lijn worden gehaald. Hierdoor kon UDO met een voorsprong de rust in.
Vlak na rust lag eigenlijk de 0 - 2 al op een schaaltje, helaas trof de bal het doel toch niet. Even later had WVC aan de andere kant wel succes. Bij een wederom slecht weggewerkte bal in de verdediging, wist WVC de gelijkmaker binnen te prikken. Met de 1 - 1 op het bord drong WVC steeds meer aan. Dit was juist in de periode dat UDO wat onverzorgder ging voetballen. Gelukkig pakte UDO tegen het einde van de wedstrijd de draad weer op en kreeg UDO weer meer overwicht. Enkele minuten voor tijd wist Wouter de Bruyn op aangeven van David Schnorhk zelfs nog te scoren: 1 - 2.

Een kritische UDO-er laat weten: "Met deze laatste winstpartij komt UDO uit op de zevende plek op de ranglijst. Nu dus onderaan in het linker rijtje, het begint er zo meer op te lijken ..."

Overige uitslagen: Football Factory-vv Oegstgeest 0-5, KSD-Marine-Hazerswoudse Boys 2-2, vv Meerburg-SEV 1-3, VVSB-Roodenburg 2-0, sv Wassenaar-Alphia 0-9 (10 min voor tijd gestaakt ivm te weinig spelers sv Wassenaar).

De volgende wedstrijd van UDO 1 staat gepland voor 21 oktober om 14.30 uur uit bij sv Wassenaar.

VV Oegstgeest blijft gewoon winnen

voetbal n Na drie gewonnen wedstrijden werd van Oegstgeest verwacht zaterdag de uitwedstrijd tegen Football Factory ook winnend af te sluiten. Oegstgeest liet er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was en won met ruime cijfers.

De uitwedstrijd werd op het ongezellige sportpark van de Universiteit gespeeld. Van de eerste drie wedstrijden had Football Factory twee wedstrijden gewonnen. Oegstgeest startte zaterdag met goede combinaties en inzet. Al binnen een kwartier wist Roy Dijkstra in een scrimmage de bal in het Football Factory doel te werken; 0 - 1. Drie minuten later was het Ozan Demirbas die met een lob over 25 meter de keeper wist te verschalken en zo voor de 0 - 2 voorsprong zorgde. Ondanks dat Oegstgeest in het tweede deel van de eerste helft slordiger en te gehaast ging spelen was het eerste schot op het Oegstgeest doel van Football Factory pas in de laatste minuut van de eerste helft.

In de rust werd Roy Elkerbout vervangen door Joep van Tulder. Een directe vrije trap van Football Factory werd door Oegstgeest keeper Lucas van der Meij onschadelijk gemaakt. Demirbas en Dijkstra misten kansen om de score op te voeren. Vlak hierna was het Daniël Gras die via een afgeslagen bal 0 - 3 scoorde. Na twintig minuten in de tweede helft werden Daniël Gras en Robin Noort vervangen door Terry Polet en Ozcan Bayram. Zonder dat Football Factory kansen wist te creëren was het Oegstgeest dat de score verder wist op te voeren. De twee invallers bepaalden de eindstand, Van Tulder scoorde met een strakke kopbal 0 - 4 en Bayram ook met een kopbal uit een hoekschop, genomen door Adil Harfaoui, 0 - 5. Oegstgeest staat nu samen met Alphia en SEV op een gedeelde eerste plaats na vier gewonnen wedstrijden.

Zaterdag speelt Oegstgeest de thuiswedstrijd tegen Hazerwoudse Boys dat op de vijfde plaats staat, aanvang 14.30 uur.

ASC laat voorsprong in tweede helft glippen

voetbal n ASC is, evenals vorige week, tegen een nederlaag aangelopen. In eigen huis werd niet gewonnen van Nicolaas Boys, dat met 1-2 de zege meenam naar Nieuwveen.

Na drie nederlagen en één overwinning lijkt het erop dat ASC opnieuw geen dominante rol zal gaan spelen als het gaat om de prijzen in de derde klasse.

nieuwe trainer

De nieuwe trainer legde in een bijeenkomst voor oud-leden voorafgaand aan de wedstrijd uit, dat hij met ASC voor een uitdaging staat. "Ik ben net aangesteld als trainer, er zijn spelers weggegaan en nieuw gekomen, dus moeten we werken aan vorming van een team. Dit zal gepaard moeten gaan met trouw trainingsbezoek en opbouw van goede discipline binnen het team. Als het vanuit die basis lukt prestaties te behalen, kun je wellicht ambities naar boven bijstellen." Hij zegt enthousiasme bij de spelers te zien.

ASC startte het duel zonder drie vaste basisspelers Sean Goebel, Ralph van Zandwijk en Ruben Dutrieux. In de eerste helft leek het geen invloed te hebben, want ASC was aanvallend toonaangevend. Het had ook de meeste kansen.

Na een matte vertoning met weinig gevaar voor beide doelen, oogstte ASC rendement uit de eerste serieuze doelpoging. Jelle Schouten bediende Fenno van de Hoek op maat, zodat de 1-0 kon worden binnen gewerkt. Daarna waren er zeker kansen op vergroten van de voorsprong. Falende afwerking voorkwam dat. De enige grote kans van de Nieuwveners was in de 37e minuut. Er werd slecht uitverdedigd nabij de 11 meter. De onderschepte bal leverde een honderd procent kans op die voorlangs het doel verdween. Na de rust zette Nicolaas Boys aan en was nadrukkelijk aanvallend aanwezig. De betere aanvallende scherpte betaalde zich uit in twee treffers. Ondanks dat ASC nog enkele mogelijkheden kreeg, bleef de 1-2 staan.

Fiks selectieteams sluiten eerste helft seizoen sterk af

Het einde van het tijdperk 'spelen op gewoon gras', werd afgesloten met een heerlijk diner op het terras. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Fiks 1 en 2 hebben de laatste korfbalwedstrijden van de eerste helft van het veldseizoen met winst afgesloten. Opvallend was het resultaat van Fiks 2 dat tegen Sporting Delta 3 een megaresultaat boekte. Nooit eerder heeft Fiks 2 in de veldcompetitie een 36-10 zege behaald. De ruststand van 20-6 was bewijs dat er iets moois ging gebeuren.

Het was toch al een mooie dag voor korfbalvereniging Fiks. Teams als Fiks 5, Fiks D1, A2 en F1 pakten de herfsttitel.

Fiks 1 mag weer een stunt bijschrijven. Unitas Harderwijk, dat in de zaal in de hoofdklasse speelt, kreeg op de Voskuyl een nederlaag te slikken. Een paar weken geleden stuurde de formatie van Rick Nell ook zaalhoofdklasser Nieuwerkerk puntloos naar huis. Het onderschrijft de stelling, dat Fiks in eigen huis voor tegenstanders een haast onneembaar fort is. Na de zeges staat Fiks 1 gedeeld aan kop in de overgangsklasse en Fiks 2 met vier punten verschil stijf bovenaan en heeft alle kansen in eigen hand om een gooi te doen naar de reserve overgangsklasse.


Fiks 1 kende een zwakke start tegen Unitas en keek na 24 minuten tegen een 2-7 achterstand aan; een zeer karige oogst na zo'n tijdsperiode. Na een time out speelde Fils met meer overleg en kwam terug in de wedstrijd. Bij rust was de achterstand geslonken tot 1 punt. Unitas verloor grip op de ontmoeting, mede dankzij hun te gejaagde spel en de ijzersterke rebound van Fiks rond de korfzone. Na 11-11 van Timo Dezentje, schoten Dominic van Welzen, Kevin Vreeken, Tim van Polen en Jan Anholts Fiks naar 15-11. Het was de beslissende demarrage. Unitas scoorde wel mee, maar door de bal professioneel lang in de aanval rond te spelen beëindigde de succesvolle Oegstgeester formatie de wedstrijd met een 17-15 zege.


Het was een bijzondere wedstrijddag. Reden: de laatste wedstrijden op gewoon gras. In de winter staat aanleg van kunstgrasvelden gepland. De sponsor- en evenementencommissie hadden voor de aanwezigen een smakelijk diner en een wijnproeverij gepland. De aanmelding hiervoor was met ruim 100 deelnemers overweldigend. Dankzij het gunstige weer kon het eten aan lange tafels op het terras plaatsvinden. Het Wijnhuis Oegstgeest (Olav en Silvane Peters) verzorgde de wijnproeverij. De biefstuk en saté werden in een aparte tent bereid door de eigenaar van restaurant De Jonker (Octave Michiels van Kessenich). Beide bedrijven zijn sponsor van korfbalvereniging Fiks. Veel enthousiaste geluiden over de kwaliteit van de wijnen en de voortreffelijk smakende maaltijd. Ze hadden veel eer van hun werk.

Bahá'í-gemeenschappen vieren uitbundig 200e geboortedag van Bahá'u'lláh

viering n Geïnspireerd door het leven en de leringen van Bahá'u'lláh, grondlegger van het Bahá'í-geloof, vieren miljoenen mensen in tienduizenden plaatsen over de hele wereld op 21 en 22 oktober Zijn tweehonderdste geboortedag. In Nederland zijn bahá'í-gemeenschappen in zo'n vijftig plaatsen zich enthousiast aan het voorbereiden.

Bahá'u'lláh zag een toekomst voor zich waarin de gehele mensheid samenleeft als één familie. Hij leert dat elk mens een uniek doel heeft om te helpen een verenigde wereld te bouwen, dat rechtvaardigheid nodig is om dit potentieel te verwezenlijken en dat ongelijkheid tussen man en vrouw, rijk en arm, oost en west moet worden opgeheven. Zijn Leringen geven vorm aan een proces van sociale transformatie en gemeenschapsopbouw. In de praktijk betekent dit dat bahá'ís en hun vrienden in Nederland 134 meditatieve of gebedsbijeenkomsten, 33 kinderklassen, 20 jeugdgroepen en 87 leerkringen organiseren (oktober 2017) en systematisch leren in een proces van studie, planning, actie en reflectie. Op deze manier worden er geleidelijk aan inzichten opgebouwd over doeltreffende manieren om aan de verbetering van de maatschappij te werken.

Ter gelegenheid van de geboortedag wordt door middel van kunstwerken, films, muziek en andere initiatieven, creatieve uiting gegeven aan de leringen van Bahá'u'lláh.


Een belangrijk onderdeel van het programma van de vieringen is de première van de film 'Light to the World'. Ook in Oegstgeest is een viering.
Er is tevens een nationale viering in Den Haag voor genodigden. Voor deze uitnodiging werd een speciale postzegel ontworpen.

De viering in Oegstgeest is een uitnodiging en een kans voor iedereen om meer te leren over het leven en de missie van Bahá'u'lláh in eigen omgeving. Aanmelden kan via het contactformulier op www.bahai.nl.

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen Oegstgeest 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. H.C. Pasterkamp
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A.C. Kooijman

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen dienst
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 dhr. B. Dijkstra

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 10.00 Eucharistieviering, pastor A. Vijftigschild
LUMC 10.00 pastor J.H.S. Evers

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u W. Zomer, Leesdienst

16.30 u J. Brussee, Leesdienst

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. D.C.Peters (Alphen a/d rijn, re)

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A. Alblas, Leiden

Matthiaskerk Warmond

zat 21 okt 19.00 uur 19.00 uur Eucharistieviering met het Herenkoor, Pastoor Goumans


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 uur Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

16-10 / 22-10 TP Unident, E. Egorushkina. Leiden (071) 5146004

23-10 / 29-10 TP van Wijck, Leiden (071) 5765351

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

@Juisterr @gem_oegstgeest welke verzint het om 7 uur in de ochtend graskanten te knippen met een motorische knipper in een woonwijk #aldovaneycklaan

@Pelsje Op ons bedrijventerrein De Boeg (in wording) komt geen gasaansluiting. Wel PV-cellen en WKO's.

@ArnovanLeeuwen1 Nostalgie in de #OKB in Oegstgeest behoort tot het verleden. Geen kluiten gooien meer in maart, maar een nieuwe #kunstgrasmat

@LaurensSchrynen Je kan nog wethouder worden in je dorp. Die cda-wethouders hollen daar weg.

@BVHM_Oegstgeest Zondag 12 november organiseren we weer een mooie voorstelling voor de kinderen. 15:00uur Daltonschool