Oegstgeester Courant

16 oktober 2019

Oegstgeester Courant 16 oktober 2019


Oegstgeester aftrap Nederland Leest

Marjolijn van der Jagt en Roxanne Heemskerk. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

lezen n 'Nederland Leest', de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, beleeft dit jaar op 31 oktober zijn nationale aftrap op Kasteel Oud-Poelgeest in ons schrijversdorp.

Door Willemien Timmers

Marjolijn van der Jagt (Dorpsmarketing Oegstgeest) en Roxanne Heemskerk (Bibliotheek Bollenstreek) hebben sinds afgelopen april alles in het werk gesteld om de start van de campagne naar Oegstgeest te halen. "Toen ik hoorde dat Nederland Leest als thema 'Jan Wolkers en Duurzaamheid' zou krijgen, heb ik Roxanne opgezocht, en zijn we niet gestopt met ons best te doen tot de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Oud-Poelgeest gezien had, waar Jan Wolkers eindeloos rondstruinde, en de stap maakte er de campagne af te trappen", vertelt de dorpsmarketeer. "Het CPNB is ook erg blij met deze logische locatie, en wij zijn dankbaar dat het evenement in Oegstgeest plaatsvindt", vult Roxanne aan.

De 31e zal in de Drakenzaal van het kasteel de bundel Winterbloei met daarin de mooiste verhalen, brieven, essays, dagboekfragmenten en gedichten van Jan Wolkers over de natuur, door bibliotheekdirecteur Hans Portengen namens de Nederlandse Openbare Bibliotheken worden overhandigd aan Wolkers' weduwe Karina. Het werk wordt op deze dag (vanaf 17.00 uur) op het kasteel ook cadeaugedaan aan alle leden van de bibliotheek die het daar komen afhalen. Een dag later is het boek, dat zowel gepubliceerd als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers bevat, voor iedereen gratis af te halen in de bibliotheek.

Tijdens de feestelijke, besloten avond zullen diverse prominenten aanwezig zijn. Zo zal Aaf Brandt Corstius, die verfrissende 'duurzame' columns bij Wolkers' teksten schreef, in de Drakenzaal zitten, net als de schrijver van het voorwoord, Ronald Giphart.

Winterbloei is de hele maand november verkrijgbaar in de bibliotheek waar in het kader van duurzaamheid tal van activiteiten worden georganiseerd. Grootste activiteit hierin is de Groen en Doen-markt op 30 november waarbij alle lokale duurzame initiatieven zich presenteren. Meer informatie: rheemskerk@bibliotheekbollenstreek.nl of (071) 523 7351.

Spannend

De route naar Haaswijk en de Morsebel, aan de andere kant van het Oegstgeesterkanaal, wordt spannender gemaakt dan die al is door de vele gele omleidingsborden langs de weg. In mijn jeugd was het heel spannend om samen met mijn neef met een crossbrommer via het groene kerkje om te rijden om daar te kunnen crossen. De Morsebel was vlak voor de oorlog ook best spannend door de bouw van munitieopslagplaatsen. Voordat die in gebruik konden worden genomen, namen de Duitsers het in beslag. Later kwam daar de Marine, ook al konden de marineschepen er niet komen. Het bedrijf had meerdere netspanningen nodig om de apparatuur te kunnen testen en had daarvoor een eigen distributiestation op het terrein. Nu er een nieuw bedrijventerrein wordt gebouwd, is het een stuk minder spannend, maar de netwerkbeheerder heeft wel leveringsproblemen met de elektriciteit. Zouden ze niet weten dat dit er al lang was? Wil van Elk

Oudste inwoner overleden

memoriam n De oudste inwoner van Oegstgeest is op vrijdag 4 oktober overleden. Hennie Keijzer-van der Heiden is ruim 108 jaar geworden. Ze verbleef in Marente, locatie Wijckerslooth.

Na het breken van haar heup op 103-jarige leeftijd is ze vanuit haar woonplaats Sassenheim verhuisd naar bovengenoemd zorgcentrum. Het werd een structureel verblijf. Wel bleef ze actief. Ze bezocht vaak de kerkdiensten, deed mee aan bloemschikken en andere activiteiten binnen het verpleeghuis. Haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen kwamen vaak op bezoek en geregeld deden ze met haar een spelletje Rummikub. Ook las ze lange tijd nog dagelijks de krant. Mevrouw Keijzer prijkte op de lijst van oudst in leven zijnde Nederlanders uiteindelijk op de tiende plaats. De afscheidsdienst is gehouden op vrijdag 11 oktober.


Foto: Willemien Timmers

Lintje voor Mark van der Gaag

Een hele carrière in het teken van psychoses

Piketpaaltjes in het Bos van Wijckerslooth

Oegstgeest hijst
regenboogvlag

BEWONERS n Zorgen over Endegeest

ZIN op Zondag: ds. Carel ter Linden in het Dorpscentrum

Lezing&Gesprek n Op zondag 20 oktober houdt ds. Carel ter Linden in het Dorpscentrum een lezing over zijn nieuwste boek 'Bijbelse miniaturen'.

Bijbelse verhalen zijn van grote invloed geweest op onze cultuur. Ze zijn niet het exclusieve bezit van de kerk, maar behoren tot het cultureel erfgoed van onze samenleving. Tijdens zijn lezing neemt Ter Linden ons mee in de unieke, niet-historische, bééldende verhalen met een verborgen wijsheid. Verhalen die hun betekenis voor ons leven en de wereld van vandaag nergens verloren hebben. Ze zijn erop gericht hoe wij mensen kunnen leren om met deze aarde en alle leven om te gaan.


De wijsheid wordt in deze verhalen gezien als afkomstig van een 'God', die daarin af en toe het woord neemt. Een gedachte die voor niet-gelovigen uiteraard ondenkbaar is. Maar hoe beleven 'gelovigen' dit in deze tijd? Moet ook dit 'spreken van God' misschien verstaan worden als een bééld, dat begrepen moet worden vanuit de cultuur van die dagen? Maar voor welke Werkelijkheid stond dit beeld dan voor het oude Israël? En wanneer iemand zegt: 'Ík geloof in God', wat bedoelt hij of zij daar dan mee?


Aansluitend is er een informeel samenzijn waarbij Ter Linden zijn boek zal signeren voor wie dat wil. Ter plaatse kan zijn boek worden aangeschaft.

Carel ter Linden was rond 1980 predikant in Oegstgeest en daarna tot 1999 verbonden aan de Kloosterkerk in Den Haag. Graag opgave voor aanwezigheid bij deze activiteit.
Info en opgave: Gerrie Kooijman-van Andel, 06-1839 2604 of gerriekooijman@planet.nl of Aart Verburg, 06- 1338 5961

Dorpscentrum Grote Zaal
20 oktober richtbedrag €5,-

15.00-17.00 uur

Ook Oegstgeest hijst regenboogvlag

Wethouder Jan Nieuwenhuis hijst samen met Progressief Oegstgeest steunfractielid Steijn Burger en D66 -gemeenteraadslid Jolijn Kouwenhoven de vlag. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

kleur n Op 11 oktober werd aandacht besteed aan het moment dat een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt: het uit de kast komen oftewel de coming-out.

Gemeente Oegstgeest en gemeenteraad Oegstgeest ondersteunden deze dag door het hijsen van de coming-out vlag. "We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, zich gerespecteerd en veilig moet kunnen voelen, waar dan ook!" aldus wethouder Jan Nieuwenhuis, die samen met Progressief Oegstgeest steunfractielid Steijn Burger en D66 gemeenteraadslid Jolijn Kouwenhoven de vlag hees. "Liever zouden we willen dat het niet meer nodig was dat we aandacht voor dit issue moeten vragen, maar dat iedereen overal zonder schroom zijn geaardheid kan uiten."

Brocante streek-lifestyle-markt

winkelen n Op zaterdag 19 oktober van 10.00 tot 17.00 uur wordt er rond het winkelcentrum Lange Voort een antiek-brocante-kunst-streek-lifestyle-markt georganiseerd.

Gespecialiseerde standhouders presenteren mooi curiosa, bijzondere kunst, luxe waren, interessante lifestyle spullen en verzamelobjecten als schoolplaten en landkaarten. Ook voor liefhebbers van heerlijke streekproducten is er van alles te vinden op deze markt. De toegang is gratis.

Griezelen in Winkelgebied De Kempenaer

halloween n Iedereen mag met Halloween komen griezelen in Winkelgebied De Kempenaer.

Op zaterdag 26 oktober om 13.00 uur start het spannende Halloween- evenement in Winkelgebied de Kempenaer. Omstreeks 16.00 uur eindigt deze weer. Gedurende deze middag hult het winkelgebied zich in griezelige sferen en vinden er leuke activiteiten plaats voor de kinderen. Zo kunnen zij zich laten schminken, zijn er kleurplaten om ingekleurd te worden en mogen zij verkleed langs de deuren van de deelnemende winkeliers om snoepgoed te verzamelen.

"Durf jij erbij te zijn? Kom naar Winkelgebied De Kempenaer en griezel mee!"

Duurzame samenleving

lezing n Op 17 oktober geeft Klaas van Egmond om 20.00 uur een lezing in Dorpscentrum Oegstgeest. Wethouder Peter Glasbeek zal de avond openen.

Klaas van Egmond is hoogleraar geowetenschappen (milieukunde en duurzaamheid) en voormalig SER lid. Hij is schrijver van de boeken Een vorm van beschaving (2010) en Homo universalis (2019).

Van Egmond neemt bezoekers mee in de zorgwekkende ontwikkelingen die hij om zich heen ziet: klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie van de nationale, Europese en mondiale politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel. Deze problemen zijn volgens Van ­Egmond terug te voeren op de overwaardering van materialistische en individualistische waarden, waardoor de mens een karikatuur van zichzelf geworden is. De menselijke maat is verloren gegaan. Aan het einde is er ruimte voor vragen en discussie .

Toegang vrij.

Vrijwilligersmarkt in De Kratong

Betrokkenen bij het Netwerk Vrijwillige Ondersteuning kijken uit naar de vrijwilligersmarkt. | Foto Willemien Timmers

n 'Ontdek alle manieren om je vrijwillig in te zetten'

inzet n Enthousiast schuiven een zestal vrijwilligers aan vlak voor een vergadering van het Netwerk Vrijwillige Ondersteuning in Oegstgeest (NVOO), dit keer in kringloopwinkel SOEK. Graag vertellen zij over de grote vrijwilligersmarkt die zij organiseren op dinsdag 29 oktober. "We hopen dat heel veel mensen met interesse in vrijwilligerswerk even langsfietsen en leuke ideeën opdoen over hoe ze zich voor allerlei organisaties in Oegstgeest kunnen inzetten."

Door Willemien Timmers

Maar liefst 22 organisaties hebben zich inmiddels aangemeld voor de vrijwilligersmarkt die in buurthuis De Kratong in Buitenlust plaatsvindt. Met iedereen kan een praatje gemaakt worden om te zien of bezoeker en organisatie iets voor elkaar kunnen betekenen.

Divers

"Er zijn heel veel verschillende dingen die je kunt doen als je tijd over hebt, iets wilt betekenen voor een ander, je verveelt of werkervaring op wilt doen", zegt Sandra Poel van de stichting Eva. Een collega van Radius beaamt dat: "Vrijwilligerswerk is veel meer dan wandelen en koffieschenken. Je kunt bijvoorbeeld ook een website beheren, foto's maken of de social media bijhouden."


Alhoewel er nog steeds te weinig jonge vrijwilligers zich aanmelden, merken de aanwezigen wel langzaam een verandering van focus. "Vrijwilligerswerk is ook een heel goede manier om werkervaring op te doen en je CV op te bouwen. Daarnaast is het voor wat eenzamere mensen ook een heel fijne manier om anderen te ontmoeten."

Op de vrijwilligersmarkt zullen bezoekers zien dat organisaties ook allang niet meer op zoek zijn naar mensen die wekelijks vele uren tot hun beschikking hebben. "Je kunt je ook inzetten bij een eenmalige happening, zoals de rolstoelvierdaagse, of een korte klus doen door bij iemand thuis de woonkamer op te knappen."
Mia Giesbers van de stichting Vier het Leven, die uitjes voor senioren organiseert, vertelt dat ze sinds kort een rechtenstudent als vrijwilliger heeft die locatie-coördinator is geworden. "Hij maakt draaiboeken voor de uitjes en koppelt gasten en vrijwilligers voor de avonden."

Veel vrijwilligers ervaren hun inzet als een waardevolle aanvulling op hun leven. "Het geeft je heel veel energie, en verbreedt je wereld", zijn vaak gehoorde opmerkingen.


Op dinsdag 29 oktober is dus iedereen welkom op de 'Vrijwilligersmarkt Zorg en Welzijn' waar eenieder met interesse om zich vrijwillig in te zetten, inspiratie kan opdoen.
De vrijwilligersmarkt vindt 29 oktober plaats in buurthuis de Kratong (Curaçaostraat Buitenlust) van 18.30 tot 21.30 uur en is een samenwerking van vele zorg- en welzijnsorganisaties, samenwerkend in het NVOO (Netwerk Vrijwillige Ondersteuning in Oegstgeest)

Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten verwacht druk najaar en voorjaar

omwonenden n De Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten maakt zich steeds meer zorgen over de ontwikkelingen rond Endegeest en Overgeest.

"In haar gesprekken met diverse betrokken in de afgelopen maanden werd steeds duidelijker dat de ontwikkelingen in dit gebied tot nu toe door onzichtbare krachten worden aangestuurd", aldus een bestuurslid. "De hoop van de stichting is nu gevestigd op de nieuwe gebiedsvisie die het gemeentebestuur op aandringen van de gemeenteraad voor eind oktober zal presenteren en op een kritische opstelling van de gemeenteraad."

De Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten treedt op als spreekbuis van vrijwel alle bewoners van het gebied naar onder andere de grondeigenaren, de gemeente, adviesbureaus en projectontwikkelaars. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door (minstens) drie personen uit het betrokken gebied. Op dit moment zijn dat Joost Geluk, Otavio Hoedjes en Herman van der Velde. "Het bestuur is klein met het oog op slagvaardigheid en nodigt bij iedere vergadering vertegenwoordigers van de omliggende straten uit."

Geen hap-slik

Voorzitter Joost Geluk van de stichting maakt zich op voor een druk najaar en voorjaar. "Onze stichting werd eind 2018 opgericht. De aanleiding was de brede en blijvende onrust onder omwonenden over ingrijpende ontwikkelingsplannen voor Endegeest en Overgeest en de zeer gebrekkige communicatie daarover. Tot op dit moment is daar niets in veranderd. Dit najaar en voorjaar komt het spel op de wagen met een nieuwe gebiedsvisie en een voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan. Dat mag geen proces van hap-slik worden, maar moet echt in goed overleg met de omwonenden."

Wakker

Geluk vreest dat de economische belangen van de vertrekkende stichtingen Rivierduinen en Stichtging '45 tot nu zwaarder wegen dat de belangen van de natuur, cultuurhistorie en de omwonenden. "Op alle stukken die de omwonenden en Oegstgeester organisaties, zoals de Vereniging Oud Oegstgeest, tot nu toe hebben ingediend is geen inhoudelijke reactie gekomen van de gemeente, de gebiedseigenaren en de adviesbureaus die zij hebben ingeschakeld. Het college van B&W heeft er nog geen moment blijk van gegeven dat de gemeente bij deze gebiedsontwikkeling zelf aan het roer zit. De kritische gemeenteraad heeft het college dit voorjaar gelukkig om een echte gebiedsvisie gevraagd. Ik zou zeggen: gemeenteraad blijf wakker, onze stichting zal dat zeker ook doen."

De stichting heeft afgelopen week een eerste nieuwsbrief bezorgd bij alle omwonenden van het betrokken gebied. Volgende nieuwsbrieven worden per email verspreid. Belangstellenden kunnen zich daarvoor aanmelden bij stichtingbehoudwpengeesten@gmail.com. De leidraad voor het bestuur van de stichting is de Nota van Uitgangspunten van 26 oktober 2018, die door zo'n 200 bewoners uit het betrokken gebied wordt ondersteund en is aangeboden aan de gemeente. Dit stuk is op te vragen bij stichtingbehoudwpengeesten@gmail.com.

Koninklijke Onderscheiding voor Mark van der Gaag

eer n Bijzonder hoogleraar en onderzoeker Mark van der Gaag bij Parnassia is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor het onderzoek naar en de behandeling van psychosen.

Van der Gaag ontving zijn Koninklijke Onderscheiding op donderdag 10 oktober uit handen van burgemeester Emile Jaensch tijdens het drukbezochte congres 'Goede Psychosezorg' in Corpus Oegstgeest. "Als er iemand is die veel heeft betekend voor het begrijpen en behandelen van psychoses, dan bent u het wel", aldus Jaensch.

Oegstgeestenaar Mark van der Gaag ontving het lintje van burgemeester Emile Jaensch. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Zijn hele carrière zette Van der Gaag zich in voor mensen met een psychose. Of het nu gaat om wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek, behandeling, psycho-educatie, zorgverlening, bejegening, opsporing of het voorkomen van psychose. "Mede dankzij zijn onderzoek weten we meer over psychosen en over goede psychosezorg dan ooit tevoren."

"We weten bijvoorbeeld dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij de behandeling van psychosen." Van der Gaag is ook de bedenker van de methode 'Gedachten uitpluizen' die een begrip werd in Nederland. Met deze methode kunnen patiënten hun verwarde, achterdochtige en sombere gedachten systematisch bevragen en corrigeren.

Van der Gaag ontving voor zijn baanbrekende werk vele prijzen, waaronder de Parelprijs (ZonMw) en de Ria van der Heijden prijs.

In oktober beëindigt Mark van der Gaag zijn activiteiten als hoofd psychose-onderzoek bij Parnassia om van zijn pensioen te gaan genieten. Hij blijft zich inzetten voor mensen met een psychose als bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tafeltennistoernooi voor basisscholieren

tafeltennis n Het jaarlijkse scholierentoernooi tafeltennis komt er weer aan. Een leuke gelegenheid om een keer je pingpongkunsten te laten zien op een echte wedstrijdtafel. Kinderen uit de groepen 5 en 6 spelen maandag 21 oktober van 9 tot uiterlijk 13 uur. Groep 7 en 8 komen een dag later in actie: dinsdag 22 oktober, ook van 9 tot uiterlijk 13 uur.

Het toernooi is in de Pecos tafeltennishal, aan het einde van de Voscuyl. Je hoeft niet zelf een batje of balletjes mee te nemen, trek wel sportkleren aan (gymschoenen, niet met zwarte zolen).

Kennismakingscursus

Na afloop is er een kennismakingscursus voor kinderen die willen kijken of ze tafeltennis leuk vinden als sport. "Hier leer je goeie trucjes om je moeder of je broertje te verslaan, of om volgend jaar het campingtoernooi te winnen! Als je vooraf al een keer wilt oefenen, ben je woensdag 16 oktober welkom." Groepen 5/6 van 15 tot 16 uur en groepen 7/8 van 16 tot 17 uur.
Inschrijven voor het toernooi kan via school of met een mail aan ronald@rijsdorp.nl.

Boekpresentatie Het Blauwe Muizenhuis

kinderplatenboek n Geïnspireerd door Karina Schaapman heeft de Oegstgeestse Anne Janse-Veen een bijzonder muizenhuis gebouwd van papier-maché, en er een verhaal bij gemaakt.

In het blauwe huis wonen twee muisjes, een jongen en een meisje, met hun vriendjes de kabouters die samen avonturen beleven.

Het verhaal van het blauwe muizenhuis heeft Anne Janse laten uitgegeven in een mooi platenboek.

Kring

Anne Janse presenteert haar boek 'Het Blauwe Muizenhuis' op zondag 3 november van 15.00 tot 17.00 uur in de aula van Jenaplanschool De Kring (Willibrord), Rhijngeesterstraatweg 49.


Het belooft een mooie middag te worden, ook voor kinderen.


Wie graag aanwezig wil zijn bij deze presentatie kan zich voor 25 oktober aanmelden bij Anne janse via (071) 5173860 of per email naar anne.janse.veen@gmail.com.

Sam Armstrong te gast in Cultuurhuis De Paulus

Sam Armstrong. | Foto Balazs Borocz/Pilvax Studio Foto: Geert Maciejewski

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus 27 oktober speelt de Engelse pianist Sam Armstrong onder meer Schuberts Achttiende pianosonate. In deze krant vorige week over zijn studiejaren in New York, gaat het nu over talentontwikkeling.

Door Lucien Knoedler

"Vier, vijf jaar oud ging ik op de piano 'ear tunes' van de televisie naspelen, uit de Phantom of the Opera bijvoorbeeld, en zeurde om pianoles. Mijn ouders hebben niets bijzonders met muziek, op mijn zesde kreeg ik mijn zin. Serieus werd het toen ik op mijn twaalfde werd toegelaten tot de Northern Royal College of Music in Manchester en van Helen Krizos les kreeg. Tien jaar heb ik bij haar gestudeerd.
"Haar prachtige klank, warme persoonlijkheid en de helderheid van haar aanwijzingen staan me bij. Ik was in verwarring over mijn pianospel, wist dat er flink wat aan schortte, dat het me veel zwaarder viel dan nodig. Zij stond erop dat ik me tot de piano verhield zonder enige spanning van buitenaf. Op praktische vraagstukken reageerde ze met hanteerbare oplossingen en ze was duidelijk wanneer ik vooruitgang had geboekt of niet. Ze daagde me uit stukken snel te leren en deze binnen een maand uit te voeren, keurde mijn repertoire zorgvuldig en wijs. Toen ik bij haar kwam, wilde ik de pianoconcerten van Rachmaninov spelen, op mijn zeventiende gaf ze mij de vrijheid in diens Tweede pianoconcert. Ik herinner me vooral de momenten van doorbraak die ik bij haar beleefde, zoals in de Nocturnes van Chopin. Kampte ik met persoonlijke problemen, moedigde ze me aan door te vechten.
"Na mijn terugkeer uit New York waar ik bij Richard Goode studeerde, heb ik op de Trinity Laban Conservatoire in Greenwich sinds 2011 een klas met studenten van elf tot achttien jaar. Na auditie acht per studiejaar. Evenals Helen Krizos ben ik veeleisend, verlang van de studenten dat zij met elk stuk dat ze spelen een eigen relatie opbouwen. Uiteraard let ik scherp op fysieke vrijheid en flexibiliteit en ze moeten de principes van klank en pianotechniek zelf kunnen verklaren. Een won een concours en speelde in Londen Griegs Pianoconcert, een ander kreeg een beurs om bij Helen Krizos te studeren. Twee jaar terug nam ik twee maanden haar lessen in Manchester over terwijl zij revalideerde van een gebroken schouder. Kaarten: Rijnlands Boekhandel of online: muziekkamer-oegstgeest.org.

Radius filmmiddag vrijdag 25 oktober

film n De jonge ambtenaar Ruth valt als een blok voor de politiek geëngageerde rechtenstudent Seretse Kahma. Een blanke vrouw met een zwarte, intelligente man: hoe daarop gereageerd wordt in de straten van druilerig Londen in 1947 valt te voorspellen.

En er is ook nog een complicerende factor. Seretse is een prins. Hij is de troonopvolger in Botswana, een Brits protectoraat. Zijn volk zit niet op een blanke koningin te wachten. Bovendien is buurland Zuid-Afrika druk bezig de apartheidswetten in te voeren, dus de relatie tussen Seretse en Ruth wordt gezien als een provocatie. Voor Engeland is het een zaak van landsbelang. En tóch trouwen ze en gaat Ruth mee naar Afrika. Het is het verhaal van 'een romance die een rijk op zijn grondvesten deed trillen', aldus de poster.
Het perspectief is verfrissend: een Afrikaanse leider moet het als held opnemen tegen witte, koloniale, soms zelfs karikaturale schurken. Maar het mooiste is dat de regisseuse Asante daarvan een verleidelijke publiekstrekker maakt en een geëngageerd pleidooi voor het overwinnen van verdeeldheid.                                                                                 Waar: Dorps Centrum
Tijd: 14.30 u (zaal open 14.00 u)
Kosten: € 5- Titel kan worden opgevraagd bij: Radius: 7074200 of Dorpscentrum: 8876656

Bubbel Oegstgeest

Ik ben opgegroeid in Rotterdam Charlois, een combinatie van achterbuurten en een enkele straat met wat meer 'standing'. Wij woonden in de pastorie. Twee huizen verder woonde een vriendje van mij. Zijn vader was de arts van Feijenoord. Dat vond ik toen interessanter dan dat mijn vader dominee was.

Na school voetbalden we op straat tot we erbij neervielen. Soms was er tijd voor aanvullend vertier. Kerstbomenjacht, illegaal vuurwerk, insluipen in de huishoudschool, fikkie stoken of een verdwaalde mini-molotovcocktail. Een hoog Kruimeltje-gehalte met straatvriendjes uit alle lagen. Van de meesten wist ik absoluut niet wat hun vaders uitspookten. Een ding was zeker: eentonig werd het nooit.

Onbehaaglijk veilig

Nu woon ik alweer ruim dertien jaar in Oegstgeest. Soms vind ik het onbehaaglijk veilig. Leven wij niet in een bubbel? Samen met gelijkgestemden, in comfortabele welvaart, gezellig bij dezelfde club en met vergelijkbare uiterlijkheden? Comfortzones in het kwadraat?

Dan mis ik wel eens die rauwe mix van vroeger. De omgang met alle rangen en standen ongeacht wie je bent. Want we hebben al zo veel last van scheiding in de samenleving die steeds minder met elkaar wordt. We weten inmiddels dat het je beperken tot je eigen kring leidt tot los zand. Verlies van elkaar dienen.

Er is ook hoop. Zo is dit jaar een bubbelmix van twee kerken in Oegstgeest (Nederlands Gereformeerde Kerk en Gereformeerde Kerk vrijgemaakt) begonnen. Er is een kans met twee handen aangepakt om vele tientallen jongeren samen op te laten trekken. Een variëteit die je nog maar zelden in het dagelijks leven ziet. Zo verschillen ze onder andere in afkomst, buurt, school en hoe ze aankijken tegen het geloof. In die mix leren ze samen over wie God is en voor hen en anderen wil zijn. Liefdevol, trouw, inclusief. Zonder aanziens des persoons. Ver buiten je eigen bubbel.

Jelle Wesseling

Reacties naar okecolumn@ziggo.nl

Let the games begin

Jumbo Peter de Jong brengt monopoly Oegst­geest op de markt

spelen n Vanaf zaterdag 19 oktober start Jumbo Peter de Jong exclusief een unieke spaaractie 'Monopoly Oegst­geest'.

Hierbij kan de klant sparen voor het wereldberoemde spel alleen dan in een Oegst­geest versie. Hoe leuk is het om huizen je eigen straat te kopen!
Op het bord tref je Oegst­geester straten, bezienswaardigheden en gebouwen.
Ook de kans en algemeen fonds kaarten hebben een lokale tekst.
Zowel de speldoos als het speelbord zijn uitgerust met foto's van Oegst­geest zoals het molentje in het Irispark, het gemeentehuis, Kasteel Oud-Poelgeest en Jan Wolkers.

Natuurlijk staan alle straten er duidelijk herkenbaar op de kaartjes. De foto's voor het spel zijn speciaal geschoten door de lokale fotograaf Wil van Elk.

De foto's voor het spel zijn gemaakt door Wil van Elk

Wat geïnteresseerden moeten weten:
• Looptijd actie: Van zaterdag 19 oktober tot en met zondag 24 november kunnen klanten zegels sparen
• 20 zegels is een volle kaart
• Met een volle kaart kan het spel worden besteld (van 49,95 voor 34,95 bij een volle kaart)
• Met een volle kaart en een bijbetaling van 34,95 krijgt de klant een afhaalvoucher.
• Zaterdag 30 november is het afhaal-dag (eerder zijn de spellen niet verkrijgbaar)
• Op = Op. Monopoly Oegst­geest kent een beperkte oplage

Inwijding 'Vergeet-me-niet' kinderhofje

begraafplaats n Zondag 20 oktober a.s. om 12.00 uur vindt de inwijdingsceremonie plaats van het nieuwe 'Vergeet-me-niet' kinderhofje op begraafplaats Rhijnhof in Leiden. Het is een ingetogen moment met muziek en poëzie tijdens de open 'Informatiedag Rhijnhof'. Iedereen is welkom om erbij aanwezig te zijn.

Sinds kort heeft begraafplaats Rhijnhof een nieuw kinderhofje voor overleden kinderen. Een gedeelte van het hofje is gereserveerd voor kindjes die zijn overleden binnen 24 weken zwangerschap. Vanuit het LUMC en het Alrijne Ziekenhuis wordt aan ouders de mogelijkheid geboden om hun zeer vroeg overleden kindje (zonder kosten) in het 'Vergeet-me-niet' kinderhofje te begraven. Zo hebben ze een plek om naar terug te komen en stil te staan bij het verlies van een leven dat er niet mocht zijn.

Midden in het hofje prijkt het glasmonument 'Hestia', dat speciaal voor deze plek is gemaakt door kunstenaar Hadas Lieber. Ouders kunnen de naam van hun kindje in het glasmonument laten graveren. Het glasmonument 'Hestia' werd gerealiseerd met bijdragen van Monuta Helpt en de Gemeente Leiden.

De Kler even dicht

Dravertjes mailen

boeken n Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat gaat even dicht vanwege een verbouwing van maandag 14 tot donderdag 17 oktober.

Het is deze dagen dus niet mogelijk om de kleine particuliere advertenties, de 'Dravertjes', bij de boekwinkel te brengen. Inleveren kan wel via receptie@uitgeverijverhagen.nl of telefonisch 071-4022901.

Piketpaaltjes in het Bos van Wijckerslooth

In het Bos van Wijckerslooth is het nu tijd voor nieuwe aanplant. | Foto Margreet Wesseling Foto: Margreet Wesseling

groen n Bisschop van Wijkerslooth hoefde niet met de buren te overleggen toen hij plannen maakte voor het planten van een beukenlaan langs de oostzijde van zijn buitenplaats Duinzigt, het huidige Bos van Wijckerslooth. Aan de andere kant van de erfgrens lagen de weilanden van Cornelia van Roon, zij zal geen bezwaar hebben gemaakt tegen een rijtje beuken. De beukenlaan werd naar alle waarschijnlijkheid aangelegd rond 1850, misschien iets eerder. De Louise de Coligny- en de Oranjelaan werden pas een kleine eeuw later gebouwd, in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Door Margreet Wesseling

De paar dikke beuken die nu nog in de laan staan, zijn dus aardig op leeftijd: tussen de 150 en 170 jaar oud. Niet vreemd dat er af en toe eentje dreigt om te vallen. In de laatste jaren zijn er nog al wat bomen geveld of geknot om ongelukken te voorkomen.
De oude eikenlanen in het zuidelijk deel van het bos zijn ongeveer even oud als de beukenlaan. Enkele dikke eiken zien er ouder uit, maar zij kunnen nooit ouder zijn dan 180 jaar want toen de bisschop zijn landgoed kocht in 1834, was dit deel van het bos nog een weiland. Gelukkig zijn de meeste oude eiken in goede conditie, zij dragen bij aan de charme van het oude bos.

In het voorjaar van 2019 werden alle bomen in het bos geïnspecteerd. Van veertien bomen was de conditie zo zorgelijk dat nader onderzoek noodzakelijk was. Dit vond plaats in juli. Het resultaat was een lijst met bomen die vóór 1 november moesten worden geveld vanwege 'verhoogd risico op windworp'. Maar de natuur had haar eigen agenda.
Tijdens de storm van 10 augustus wierp de wind een eik op de garage van een huis aan de Oranjelaan. Hij stond al op de lijst. Vervolgens viel op 5 september, in het noord-oostelijke puntje van het bos, een statige beuk om. Zijn wortels moeten schade hebben opgelopen tijdens het graven van de nieuwe watergangen in 2014. Hij stond ook op de lijst.
Het bos werd onmiddellijk afgesloten. Het werd te gevaarlijk.

Nu is het tijd voor nieuwe aanplant. Vanzelfsprekend staat de veiligheid van de omwonenden en van de wandelaars voorop. Daarnaast is herstel van de historische lanen een belangrijk uitgangspunt. Vorige week hebben de Afdeling Groenbeheer en de Werkgroep Behoud het Bos van Wijckerslooth de plaatsen bepaald waar in november jonge eiken, beuken en linden zullen worden geplant. Peter Kampf sloeg met veel plezier de piketpaaltjes in de grond.


De geknotte elzen achter het verzetsmonument en langs de sloot langs de Rhijngeesterstraatweg zullen wel weer uitlopen; elzen hoef je niet te planten. Met de lindebomen wordt de diversiteit in het bos versterkt, en op diverse plaatsen blijven geknotte bomen staan om onderdak te bieden aan spechten en vleermuizen. Zo blijft het bos een echt bos.

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt. | Foto Wim van der Vlugt Foto: Wim van der Vlugt

historie n Simone van der Vlugt spreekt tijdens de Maand van de Geschiedenis in Oegstgeest over Schilderslief, haar nieuwste roman over Rembrandts minnares.

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden. Ze wordt in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het Spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde, Rembrandt van Rijn, heeft hiertoe opdracht gegeven. Vanuit het Spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven.
Geertje Dircx was van eenvoudige komaf, werd jong weduwe, maar wist zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Toen die betrekking eindigde, ging ze naar Amsterdam en trad in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zocht een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek was. Na de dood van Saskia zorgde Geertje niet alleen voor het huishouden, maar ook voor Titus en de eenzame Rembrandt. Jarenlang leefden ze als een getrouwd paar. Maar na een tijd bekoelde de liefde van Rembrandt. Geertje liet het er niet bij zitten en klaagde de beroemde schilder aan.


Simone van der Vlugt wilde al heel jong schrijfster worden. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman was haar grote voorbeeld. Inmiddels is ze een van Nederlands grootste schrijvers van historische romans, thrillers en jeugdboeken. Haar historische jeugdboeken, onder andere De Amulet, Bloedgeld, De slavenring en De bastaard van Brussel, worden door veel kinderen gelezen.
Veel geprezen zijn haar historische romans. In 2019 verscheen haar eerste non-fictieboek: Wij zijn de Bickers! Het vertelt het verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker.
Met Schilderslief heeft Simone van der Vlugt willen zorgen voor eerherstel voor Geertje Dircx: "Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesleven en zijn conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komt. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een ander licht op Rembrandt werpt."


Deze lezing wordt georganiseerd door Rijnlandse Boekhandel, Volksuniversiteit en Bibliotheek Bollenstreek Oegstgeest
Datum en tijd: Dinsdag 29 oktober 2019 Aanvang 20:00 uur
Locatie: Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest
Kaartverkoop: €10,00 verkrijgbaar via de website of bij de Rijnlandse Boekhandel

Simone van der Vlugt. | Foto Wim van der Vlugt

Kinderworkshop

schilderen n Op woensdag 23 oktober organiseert Het KunstKasteel een workshop voor kinderen vanaf 6 jaar.

Van 14 tot 16 uur maken de kinderen een 3D-schilderij met hetzelfde thema als de Kinderboekenweek: 'Reis je met me mee?' Deelnemen kost 17,50 euro: dit is inclusief alle materialen en iets te drinken/eten.
Opgeven is nodig: stuur een mail naar info@kunstkasteel.com. Het KunstKasteel ligt aan de Rhijngeesterstraatweg 191, achter Ampijoloe.

Biologische maaltijd

ontmoeting n Op maandag 28 oktober (18.00) is er weer een biologische maaltijd in het Dorpscentrum.

Eten moeten we allemaal. En samen eten is veel gezelliger en efficiënter dan alleen eten. Biologisch eten is nog gezonder ook en natuurlijk beter voor het milieu. Dus wat let je: kom naar de vegetarische maaltijd op maandag 28 oktober om 18 uur in het Dorpscentrum.

Brenda van der Zaag gaat voor de deelnemers koken; Hongaarse Seitan goulash, pastaschotel met salie en romige pompoensaus, geroosterde rode biet met geitenkaas en balsamico dressing, rauwkost met groenten van het seizoen. hemelse laagjes als dessert.

Maandag 28 oktober (maximumaantal deelnemers 35) • Aanvang maaltijd 18.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur • Dorpscentrum Oegstgeest, Lijtweg 9

De vorige keer was een groot succes, de organisatie adviseert direct te reageren want de maaltijden zijn snel volgeboekt. Aanmelden, met telefoonnummer vóór 24 oktober bij duurzamemaaltijdoegstgeest@hotmail.com

Oproep Groen en Doen markt

duurzaam n Voor de Groen en Doen markt op 30 november van 12.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek zijn de organisatoren nog op zoek naar lokale duurzame initiatieven die een stand willen bemannen.

"Bent u een stichting, verenging, buren organisatie of bedrijf die iets doet om de aarde gezonder te maken? En wilt u graag hier meer over vertellen aan de inwoners van de bibliotheek? Meld u aan met een e-mail naar rheemskerk@bibliotheekbollenstreek.nl of door te bellen op 071 – 523 7351."

Weer lekker in je vel na borstkanker

ontmoeting n In de oktobermaand wordt extra aandacht besteed aan borstkanker en de gevolgen daarvan.

Daarom organiseert Inloophuis Scarabee in Leiden een informatieve avond over het herstel na borstkanker. Hoe kom je letterlijk en figuurlijk weer lekker in je vel na de behandelingen voor borstkanker? En hoe ga je om met de zichtbare en onzichtbare sporen die de behandeling heeft achtergelaten?
Klinisch psycholoog Maja Stulemeijer van Fortagroep De Vruchtenburg en borstkankercoach Jacqueline Eenens van UpandUp Coaching geven een gezamenlijke presentatie over dit onderwerp op maandag 21 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in Inloophuis Scarabee aan de Oude Vest in Leiden.

Iedereen is van harte welkom vanaf 19.15 uur. Toegang is gratis en neem gerust iemand mee. Wel graag van tevoren aanmelden via info@inloophuisscarabee.nl of tel. nr. 06-55413824.

Kosten: geen.

Vier dagen zwemmen in Zwembad Poelmeer

Van 21 tot en met 25 oktober organiseert Optisport de Zwem4daagse in Zwembad Poelmeer.

zwemmen n Van 21 tot en met 25 oktober organiseert Optisport de Zwem4daagse in Zwembad Poelmeer.

De Zwem4daagse is een sportief evenement voor de hele familie. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd, waardoor het een groot feest is voor jong en oud.

jubileum

Het is dit jaar de 50e keer dat de KNZB de Zwem4daagse organiseert. Daarnaast bestaat Optisport dit jaar 25 jaar, waardoor er twee jubilea te vieren zijn. Een extra reden dus om er een feestelijke editie van te maken. Tijdens de zwem4daagse zwemmen deelnemers vier dagen een afstand van 250m, 500m of 1.000m per keer. Je kunt dagelijks meedoen van 16.00 tot 17.00 uur, maar het is ook mogelijk om tijdens de reguliere banenzwemuren de stempel te behalen. Als beloning voor de prestatie krijgen deelnemers op de laatste dag een medaille en oorkonde. Naast het zwemmen zijn er ook allerlei leuke activiteiten te doen, zoals zeemeerminzwemmen, waterpolo, survival en een afsluitende disco.

Het is een sportieve activiteit om samen met vriendjes, familie of klasgenoten aan mee te doen.

Meedoen

Meedoen met de Zwem4daagse? Schrijf je dan online in aan de receptie van het zwembad of via zwem4daagse.nl. De kosten voor deelname zijn €10,- en voor kinderen is er een kortingstarief van €8,-.

Fotoclub Oegstgeest naar de Dordogne

Klassieke Franse auto. | Foto Adri Noort Foto: Joop Verdonk

fotograferen n Afgelopen week reisden zes Oegstgeester fotografen af naar het voormalige klooster Le Prieuré in de Dordogne om hun fotografische vaardigheden verder te ontwikkelen.

Iedere dag kregen de deelnemers een opdracht mee zoals bijvoorbeeld het fotograferen voor de lokale VVV, een reportage van een meelmolen of architectuur in Rocamadour.

Rocamadour - Huizen op de heuvel | Foto Rob Wareman Foto: Rob Wareman

In de namiddag werden de gemaakte foto's geselecteerd en bewerkt waarna deze in de avond werden besproken onder het genot van een Frans wijntje.

De kwaliteit van de foto's ging zienderogen vooruit vonden de deelnemers. In het bestaan van de fotoclub Oegstgeest was dit een zeer geslaagd project en zeker voor herhaling vatbaar.

Martijn van Veen 'Jeugdprofessional van het jaar'

Martijn van Veen tijdens de 'Dag van de Jeugdprofessional'.

hulpverlening n Tijdens de 'Dag van de Jeugdprofessional' op 13 september is Martijn van Veen (sociotherapeut bij Curium-LUMC in Oegstgeest) verkozen tot Jeugdprofessional van het jaar 2019.

Hij werd voorgedragen door zijn directe collega's bij Curium-LUMC, die supertrots op hem zijn. Teamcoördinator Katja de Koning: "Alle kinderen lopen met hem weg, hij is echt een topper. Daarom verdient hij het dat we met deze prijs zijn droom kunnen realiseren: een mooie keuken voor de kinderafdeling De Boomkikker."

Martijn zelf is er bescheiden en nuchter onder en wil vooral ook zijn collega's bedanken en in het zonnetje zetten. "De jeugdzorg staat vaak onder druk, terwijl we zoveel bereiken en betekenen voor de kinderen." Met zijn motto 'Als je het nog nooit hebt gedaan, dan kun je het', weet Martijn, samen met zijn collega's, de kinderen te stimuleren en veel met ze te bereiken. Eén van zijn dromen is om samen met de kinderen te kunnen koken op de afdeling. Met de prijs van 7500 euro die bij zijn uitverkiezing hoort, komt een mooie keuken dichterbij. "Ik ben vooral erg blij voor de kinderen op onze groep, dat we straks samen kunnen koken!"

Allerzielen-concert 'O Lux'

herdenken n Traditiegetrouw verzorgt het koor Cappella pro Cantibus weer een sfeervol Allerzielenconcert in samenwerking met de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO).

Deze keer staan de uit te voeren composities in het teken van het eeuwige licht. Naast oeroude gregoriaanse hymnen klinken 20e-eeuwse vocale werken. Zo zingt het koor van John Tavener Funeral Ikos en de Song for Athene, uitgevoerd bij de uitvaart van prinses Diana in 1997, waarmee de componist in één klap wereldberoemd werd. Daarnaast wordt de zesstemmige Missa Diatonica van Hendrik Andriessen ten gehore gebracht en de Funeral Psalms en het Nunc Dimittis van de Pool Pawel Lukaszewski. Ter benadrukking van het thema zingt Cappella dit concert in een intieme opstelling, in een cirkel rondom het licht. Het koor staat onder leiding van Rens Tienstra.

Zaterdag 2 november • 20.15 uur • Groene of Willibrordkerk • Toegang gratis (uitgangscollecte)

Op 3 november wordt hetzelfde concert uitgevoerd in Overveen. www.cappellaprocantibus.nl

Bijdrage Roelant Oltmans Fonds aanvragen

aanvragen n Het is alweer oktober en er kan weer aangevraagd worden voor een bijdrage uit het Roelant Oltmans Fonds.

Het fonds is opgericht in 1997 ter gelegenheid van het behalen van Olympisch Goud van het Nederlands Herenhockeyteam onder leiding van plaatsgenoot Roelant Oltmans. Getalenteerde sporters of sportverenigingen woonachtig of gevestigd in Oegstgeest, die graag naar de top willen maar misschien een handje geholpen moeten worden door bijdrage uit het fonds om nog beter te kunnen presteren, kunnen in aanmerking komen hiervoor.

Zo'n bijdrage uit het fonds, die gebruikt moet worden voor de sport, is een stimulans om nog harder te trainen, nog gemotiveerder te worden en daardoor nog hogerop te komen.

Aanvragen

Ben je goed in de sport die je doet? Jijzelf of je hele team? Wil je ook naar de top? Olympische Spelen? Ben je goed gemotiveerd? Kun je extra geld goed gebruiken voor beter materiaal of extra trainingen? Woon je in Oegstgeest? Ben je tussen de 8 en 18 jaar? Meld je dan aan voor een bijdrage!

Stuur voor 1 november een mail met toelichting naar Marijke Coulier, Emmalaan 44, 2341 JR Oegstgeest. E-mail: m.coulier@roelantoltmansfonds.nl

Aan de slag met je DigiD

regelen n Belastingaangifte doen, een afspraak maken met de gemeente of zorgtoeslag aanvragen. Dat gaat tegenwoordig allemaal via internet. "Woon jij in Oegstgeest en bezit je nog geen DigiD? Volg dan de cursus 'Aan de slag met je DigiD' in de bibliotheek van Oegstgeest". Deze cursus start op dinsdag 22 oktober en bestaat uit vier lessen.

Speciaal voor mensen die nog niet zo vaardig zijn in het online regelen van overheidszaken start de Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest de cursus: Aan de slag met je DigiD. In kleine groepjes en onder begeleiding van docenten wordt in eigen tempo ervaring opgedaan met overheidssites. Door deze cursus krijgen deelnemers meer zelfvertrouwen om zaken thuis ook online te regelen. Tijdens deze cursus leren deelnemers: een DigiD aan te vragen, hoe deze DigiD te gebruiken en om handiger gebruik te maken van overheidssites. Zij leren ook hoe je informatie kunt aanvragen bij de gemeente Teylingen en andere overheidsinstanties. Deelnemers maken gebruik van een laptop van de bibliotheek. Er wordt zorgvuldig omgegaan met privacy en veiligheid. Om de cursus goed te kunnen volgen is wel wat ervaring met het gebruik van computers en internet nodig.

Cursusdata: dinsdag 22, 29 oktober, 5, 12 november • Locatie: Bibliotheek Oegstgeest Lange Voort 2T • Kosten €15,- voor leden van de bibliotheek en € 20,- voor niet-leden.

Alle deelnemers ontvangen ook een uitgebreid handboek. Aanmelden kan aan de balie van alle vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek of www.bibliotheekbollenstreek.nl

Herdenken rond Allerzielen

ZIN-op-Zondag n In samenwerking met het Dorpscentrum vindt op zondag 27 oktober in het Dorpscentrum een herdenkingsbijeenkomst plaats om mensen gelegenheid te geven stil te staan bij het verlies van een dierbare en dit in verbondenheid met elkaar te delen.

Het thema is: de seizoenen van het leven. Passende muziek (een koor, een cellist en harpist), teksten, gedachten en stilte maken deel uit van dit samenzijn.

Deze middag is uitdrukkelijk bedoeld voor hen die een moment van bezinning en verbondenheid zoeken. Bezoekers zijn in de gelegenheid een lichtje aan te steken. De organisatie is in handen van de Vrijzinnige Protestanten.

27 oktober • 15.00 – 16.30 uur • Dorpscentrum Grote Zaal • Richtbedrag €5.- • Gerrie Kooijman-van Andel, 06-1839 2604

Visles op de Daltonschool

vissen n Op 17 oktober komt VISmeester Wim van hengelsportvereniging Sportvisserij Midwest Nederland op bezoek bij Daltonschool Oegstgeest voor een visles. Eerst krijgen de leerlingen een biologieles over vis en water, waarna ze aan de waterkant zelf kunnen ervaren hoe leuk het sportvissen is.


A44 dit weekend dicht

REGIO n Rijkswaterstaat voert komend weekend onderhoudswerkzaamheden uit aan de A44 en N44 tussen Den Haag en Amsterdam.

Rijkswaterstaat vervangt tijdens de werkzaamheden het asfalt en diverse voegovergangen en vernieuwt detectielussen en vangrail, en voert betonreparaties uit aan diverse viaducten.

Van vrijdag 18 oktober 21.00 uur tot en met maandag 21 oktober 05.00 uur is tussen Burgerveen en Leiden Zuid één rijstrook dicht. Vanaf Leiden Zuid tot Den Haag zijn beide rijstroken dicht.

Toe- en afrit 7 in Oegstgeest is afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid via de snelwegen A4 en de A12. Gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg geven de omleidingsroutes aan.

Naturalis wint

architectuur n Op woensdagavond 9 oktober heeft de vakjury van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP) het nieuwe Naturalis Biodiversity Center in Leiden, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk, tot winnaar uitgeroepen van de felbegeerde regionale architectuurprijs. Op de lijst genomineerden stonden negen projecten.

n PVOO-netwerkborrel op Kasteel Oud-Poelgeest

netwerken n De leden van het PVOO werden op donderdag 10 oktober hartelijk welkom geheten in de mooie Drakenzaal van Kasteel Oud Poelgeest waar het 'Tillenbeest' hen vergezelde.

De drukbezochte borrel was een mooie gelegenheid om te netwerken, elkaars kennis te benutten, adviezen uit te wisselen en met elkaar te praten en te delen.
Lia van Schaik deelde info over het project 'Samen tegen eenzaamheid' en over Dorpsmarketing Oegstgeest: "Dorpsmarketing begint uiteindelijk bij jezelf', de horeca in Oegstgeest breidt uit, dus ga bij zakelijke afspraken eens wat vaker buiten de deur eten! Toerisme wordt steeds belangrijker en zoals Herman Finkers al eens over Almelo zei, zou het eigenlijk ook in Oegstgeest moeten zijn: 'Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Oegstgeest is altijd wat te doen.'"
Na de gezellige borrel werd er nog door een groep leden gegeten in het restaurant van Kasteel Oud-Poelgeest.

n Vier dames genaturaliseerd

Nederlands n Op woensdag 9 oktober ontvingen vier Oegstgeester dames op het gemeentehuis de Nederlandse nationaliteit.

In de trouwzaal van het raadhuis was er een naturalisatieceremonie waarbij ook familie en vrienden aanwezig waren.

Drie dames hebben hun herkomst in Groot-Brittannië en één in Iran. Alle vier wonen ze al een tijdje in Oegstgeest.

Burgemeester Emile Jaensch feliciteerde hen namens de gemeente met hun keuze voor 'het land van Rembrandt, kroketten uit de muur en de Oranje leeuwinnen'.

Schoolreisje-verkiezingen

stemmen n Op de Daltonschool denken de leerlingen mee over het beleid. "Dat is een belangrijk onderdeel van de burgerschapsvorming. Kinderen doen zo ervaring op met de manier waarop democratische processen verlopen. Er is een leerlingenraad die actief wordt betrokken bij beslissingen die op school worden genomen. In juni 2020 gaan we met z'n allen op schoolreis." Er werd besloten dat groep 3 tot en met 8 zelf mochten stemmen naar welke bestemming ze gaan. Op woensdag 8 oktober hebben alle leerlingen van de Daltonschool hun stem laten horen. Er is gekozen voor de Lineaushof en voor Drievliet. Een mooie ervaring om te zien hoe 'stemmen' in z'n werk gaat.

Kinderboekenweek op GDT

lezen n Op maandag 7 oktober heeft Burgemeester Jaensch op de Gevers-Deutz Terweeschool de Kinderboekenweek met het thema 'reis mee' geopend.

De Burgemeester kwam met reiskoffer in een oldtimer van Christiaan het schoolplein oprijden.
En Olivier uit groep 5B heeft met een drone laten zien hoe je luchtfoto's kunt maken.
Dezelfde week gaf schrijfster Sanne de Bakker op de GDT-school les over hoe je een boek kunt schrijven en kwamen er vele (groot)ouders voorlezen in de groepen.

Vrijdag sloot de school de Kinderboekenweek af met een grote boekenmarkt waarbij alle kinderen van elkaar boeken konden kopen.

Sander Aarts bij boekhandel

Sander Aarts Rijnlandse Boekhandel Foto: Rob Heemskerk

lezing n Op maandag 14 oktober was Sander Aarts, die zestien jaar onderdeel en teamleider was van de Special Forces, te gast bij de Rijnlandse Boekhandel. Tijdens de boeiende lezing, waarbij hij ook filmbeelden liet zien, was er voor de aanwezigen alle ruimte om vragen te stellen. Ook signeerde hij zijn nieuwste boek 'Niet te breken'. Hij bleek het levende bewijs dat je met de juiste mentaliteit alles kunt bereiken.

Onno Blom over Rembrandt

boek n Op 8 oktober gaf Onno Blom een lezing over zijn nieuwe boek 'De jonge Rembrandt' in de Boerhaavezaal van Oud-Poelgeest op uitnodiging van Dorpsmarketing Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel. De zaal was tot op de laatste stoel bezet. Blom vertelde over Rembrandts jeugd, de loop van zijn leven en de ontwikkelingen in zijn manier van schilderen. Op een boeiende manier wist hij de schilder tot leven te wekken. Natuurlijk sprak hij ook (op humoristische wijze) over de invloed die Rembrandt op Jan Wolkers gehad heeft.

Bordenjungle

Foto: Jan Barends

vol n Lezer Jan Barend stuurde een mooi prentje in van de bordenjungle op de Irislaan.

"We hebben Oegstgeest aan de Rijn, Oegstgeest aan de A44, en Oegstgeest aan de gele borden blijkbaar", aldus Barends.

Ook iets leuks gezien? Mail de foto naar redactie@oegstgeestercourant.nl.

de week in beeld

FC Oegstgeest deelt de punten

Melvin van Gent moest regelmatig even aan de noodrem trekken. | Foto: lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n De wedstrijd thuis van FC Oegstgeest tegen CVC Reeuwijk op 12 oktober kende meerdere gezichten. Van overtuigend dominant spel en snel scoren tot teruggedrukt op eigen helft, en daarna weer langzaam opkrabbelen. Jammer genoeg leverde het dit keer niet meer op dan één punt. Maar het geeft wel uitzicht op meer, in het verdere verloop van de competitie.

FC Oegstgeest maakte een vliegende start in de thuiswedstrijd tegen CVC Reeuwijk. De Oegstgeestenaren begonnen de wedstrijd heel dominant met goed spel en veel druk naar voren. Al snel resulteerde dat in een eerste kans en kon de Reeuwijk keeper een inzet van FC Oegstgeest ternauwernood weg werken. Even later scoorde Bas Nieuwenburg de 1-0 via een onhoudbaar schot vanaf een meter of 25 van het goal. En daar bleef het niet bij.

De cursus is opgezet voor mensen die bijna of geen loopervaring hebben.

Via een kopbal van Daniël van Vliet uit een corner lag de bal na 11 minuten weer in het net (2-0). Later was er nog wel een spannend momentje door een verkeerd ingeschatte doelpoging, maar deze stuiterde gelukkig af op de doelpaal van FC Oegstgeest. Maar de goede flow duurde voort. In achttiende minuut kon Harm Jaap Boerma de 3-0 zelfs op het scorebord zetten. En ook de 4-0 hing nog in de lucht, maar werd door goed reageren voorkomen.

Keeper Mitchel Zandbergen kon in eerste instantie een inzet goed voorkomen. Maar na een scrimmage in het doelgebied uit een corner viel toch de 3-1. Hierdoor veranderde het wedstrijdbeeld volledig. FC Oegstgeest was geen schim meer ten opzichte van de periode daarvoor. Tot overmaat van ramp belandde een 'lucky shot' ter hoogte van de middencirkel onhoudbaar in de kruising van het doel van Mitchel Zandbergen. De ploegen gingen dus rusten met een 3-2 stand met de wetenschap dat CVC Reeuwijk op dat moment de bovenliggende partij was. Aan trainer Nico van der Salm de taak om in de rust het tij te keren voor de tweede helft.

In de tweede helft kon FC Oegstgeest nog niet echt een vuist maken en moest in eerste instantie veel terrein prijsgeven. In die periode slaagden de bezoekers er zelfs in om de 3-3 te scoren. Dit gebeurde via een kopbal uit een corner.

Langzamerhand krabbelde FC Oegstgeest weer een beetje op en wist ook weer mogelijkheden te creëren. Tegen het einde van de wedstrijd was voor FC Oegstgeest het overwicht weer terug. Dit leidde echter niet tot een doelpunt.

LOHC wint van Hattem: 0-4

hockey n Waar LOHC vorig jaar uit op Hattem drie kostbare punten liet liggen, waren dit jaar de rollen omgedraaid.

Het eerste kwart kwam Leiden goed uit de startblokken, maar wisten de spelers bijna geen kansen af te maken. De LOHC-corner bleek dan ook weer een belangrijk wapen, want waar veldgoals uitbleven was dat niet het geval bij de corner. Aan het einde van het eerste kwart kwam de stand op een 0-1 voorsprong door een corner van Bob. Het tweede kwart was een kwart zonder goals dus ging LOHC met een voorsprong de rust in. De tweede helft was nog maar net begonnen of de bal lag weer in het net. De andere cornerspecialist Pieter-Dirck Schwart (overgekomen van KZ) sleepte de bal loeihard rechts laag van de keeper, waardoor LOHC met een 0-2 voorsprong konden gaan kijken hoe we de wedstrijd gingen uitspelen. Hattem liet het er echter niet bij liggen en opende een offensief. Met gedreven aanvallend spel wisten ze de Oegstgeestenaren onder druk te zetten, maar het leidde niet tot een goal. Aan het einde van tweede helft kreeg LOHC meer kansen vanwege weggegeven ruimte door het aanvallende Hattem. Bob maakte de 0-3 vanuit een strafcorner en Tim Bosma wist kort daarna de 0-4 te maken.

Na vijf wedstrijden gespeeld te hebben staat LOHC op een gedeelde tweede plaats met Phoenix.

Fiks zet SKF op afstand

Jan Anholts probeert Melissa Heijne in stelling te brengen. | Foto Wim van Tuijl

Korfbal n Fiks heeft een belangrijke en overtuigende overwinning behaald op laagvlieger SKF. Toen de goed leidende arbitrage de slotakkoorden blies, stond er een 23-17 eindstand op het scorebord. Een zege die luidkeels werd bejubeld door de enthousiast meelevende Fiksaanhang.

In tegenstelling tot vorige week in de teleurstellend verlopen ontmoeting in Middelburg tegen Swift was Fiks van meet af aan zeer scherp en speelde geconcentreerd. Aanvankelijk vertaalde het offensief zich niet in veel treffers; ondanks het duidelijke speloverwicht. De voorsprong in het eerste kwartier bleef beperkt, mede omdat drie vrije ballen niet tot een score leidden. In het tweede kwartier van de eerste helft een geheel ander beeld. "Mijn team zette aanvallend goede druk op de verdediging van de tegenstander. Bovendien werden de juiste momenten uitgekozen om tot schot te komen. De juiste keuzes werden gemaakt en de op schot zijnde personen aangespeeld die doeltreffend aanlegden", aldus de analyse van Bas Harland. Vooral Dominic van Welzen etaleerde scorende vorm. "Mooi natuurlijk om acht keer te scoren, maar het blijft een prestatie van het gehele team", complimenteerde hij zijn medespelers. Het ging binnen dit kwartier heel hard. Treffers vielen als rijpe appelen en SKF werd in de aanvallende acties beperkt door strak verdedigen. Bij rust stond er een tussenstand van 13-5 op het bord. Toonaangevend bewijs voor het klassenverschil in de eerste helft. Tot 12 minuten in de tweede helft behield Fiks overtuigend controle en suprematie op de wedstrijd (20-10). Het publiek kreeg als compensatie voor de barre weersomstandigheden een leuke wedstrijd voorgeschoteld. In het vervolg ging SKF mee scoren en toonde veerkracht. Zeker toen de thuisclub aanvallend in een slordig spelende fase terecht kwam. "Dit werd gevoed door het maken van verkeerde keuzes die de aanval in de passing naar elkaar maakte. Het aanspelen van de bal was in die fase te opportunistisch naar binnen toe en dat leidde tot intercepties voordat schotpogingen konden worden ondernomen", legde de trainer uit. Zeven minuten voor tijd was de achterstand ingelopen tot 21-17. Significant voor de wil van de tegenstander om de huid zo duur mogelijk te verkopen. De achterstand bleek te groot om ingelopen te worden. Jan Anholts (3x scorend deze wedstrijd), Youp Coli en Dionne Blangé tekenden voor een prima slotfase van Fiks, zodat de punten in Oegstgeest bleven. Fiks heeft nu uit zeven wedstrijden zeven punten en houdt daarmee de ploegen onder de rode streep (SKF en het puntloze Sporting Delta) ver achter zich. Behalve genoemde spelers scoorden ook Melissa Heijne (4), Mart Hortensius (2), Roy Vreeken (3), Michelle Rozenbroek (2).

ASC verliest de regie tegen Wippolder

Voetbal n ASC wacht nog op de eerste wedstrijdpunten. Afgelopen zondag verloor het team van Mo Boudrine met slechts 4-3 van Wippolder.

Aanvankelijk had ASC met goed spel de regie over de wedstijd in handen. Nog belangrijker: het offensieve spel werd vertaald in een voorsprong van 0-2. Helaas volgde een dramatische kentering. De trainer: "We gaven de tegenstander ruimte om terug te komen in de wedstrijd. Onverwacht viel een tegentreffer en vervolgens verloor ASC controle", verwoordde hij. Wippolder was scherper geworden in de afronding en zou met 4-3 de drie punten te pakken. Scores bij ASC: Rutger Hoogkamer, Lukas Wiering en Jelmer Pool. Vermeldenswaard is wel dat ASC nog twee wedstrijden moet inhalen en dus alle zicht heeft op een betere klassering.

Basiscursus hardlopen bij loopgroep

hockey n Loopgroep Oegstgeest start op 6 november met een nieuwe editie van de basiscursus hardlopen.

De cursus is opgezet voor mensen die bijna of geen loopervaring hebben. Het doel is om 5 kilometer achter elkaar te leren hardlopen. Gecertificeerde trainers bouwen de loopconditie langzaam en verantwoord op: naast zorg voor een goede warming-up en cooling-down, is er ook loopscholing om te werken aan de looptechniek.

Elke woensdag na afloop van de training staat in het clubhuis van Pecos de bar open en kunnen de loopverhalen en ervaringen worden uitgewisseld.

De eerste training start op woensdagavond 6 november om 20.00 uur. De kosten van de 24-weekse cursus bedragen €75,- per deelnemer.

Deelnemers trainen twee keer per week, op de woensdagavond en de zondagmorgen. In het voorjaar zijn de cursisten dan klaar voor de 5 kilometer van de PaasHaaswijkloop.

"Haal meer uit jezelf, doe mee en ervaar hoe motiverend lopen in de groep is!"

Voor informatie en aanmelden: wwww.loopgroepoegstgeest.nl .

Pecos raakt achterop

tafeltennis n Door een 7-3 nederlaag bij de reserves van Tempo Team staan de tafeltennissers van Pecos halverwege de competitie op de vijfde plaats.

Die positie zou aan het eind van de rit degradatie naar de tweede divisie opleveren.

In Amsterdam werden, afgezien van de partij van Tony Nader tegen Ilias Faraj (3-2 winst), alle spannende potten in het voordeel van de thuisclub beslist, vooral in de slotfase waarin Tempo Team van 4-3 uitliep naar 7-3.

20 oktober

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor D. Dijk
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul, diaconale viering
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, pastor A. Gerritsen

LUMC 10.00 mevr. Anna van Gessel

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

11.00 u ds. F. Rinkema

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u mw. A. Siepelinga

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. I. Hasselbach-Jongsma

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A. Alblas

Matthiaskerk Warmond

Zat 19 oktober 19.00 uur Eucharistieviering met het Iriskoor - Pater Wehlin

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

14-10 / 20-10 TP Unident, Tahmasian F. Breestraat 61 2311 CJ Leiden (071) 5146004

21-10 / 27-10 TP Merenwijk, Autar, mw. R. Buizerdhorst 103 2317 DC Leiden (071) 5220164

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Cursussenaanbod Stichting Evenementen

activiteiten n Hoewel het nog niet zeker is of de Stichting Evenementen na dit jaar in staat zal worden gesteld om haar cursussen en vakantieactiviteiten te kunnen blijven aanbieden is de organisatie er in geslaagd om een leuk en verantwoord cursussenaanbod te verzorgen in het Oegstgeester Dorpscentrum.

Bij Peuterdans staat natuurlijk het plezier voorop. Bij K3-dans worden diverse K3-dansjes van Hanne, Marthe en Klaasje ingestudeerd, maar ook andere dansjes en leuke dansspelletjes staan op het programma. Tijdens Streetdance worden stoere danspassen ingestudeerd.

De danscursussen, die worden gegeven door dansdocente Inge Pieterse, worden afgesloten met een swingende presentatie.

Onder professionele leiding wordt tijdens Djembé en Percussie les gegeven op prachtige Afrikaanse trommels en andere percussie-instrumenten.
Tijdens Spelen met muziek geven muziekdocenten Claudia Maggioni en Patrizia Tosellini muziekles. Voor Italiaanse kinderen is er Giocare con la Musica de Italiaanse versie.


Van acteur, regisseur en theatermaker Pim Karhof leren kinderen hoe het is om te acteren: hoe het is om echt op de planken te staan.
Musicaldocente en zangeres Susanne de Rooij gaat met enthousiaste kinderen aan de slag om er voor te zorgen dat er in juni 2020 een schitterende musical op de planken wordt gezet.
Op veelvuldig verzorgt zij ook voor de iets jongere kinderen Voice4Kids. Tijdens deze cursus maken ook deze muzikale kids kennis met zingen en dansen met natuurlijk een leuke presentatie.
Kunstenares Fem Stamkart laat creatieve kids deelnemen aan een teken/schildercursus.
Het Kinderkookcafé opent deze keer alleen op donderdag en vrijdag haar deuren. De cursus wordt afgesloten met een Kidsrestaurant. Voor de jongere kookkids is er nu op de donderdag de cursus kokkies.
Yogadocente Jeannette Grootendorst-Nijhuis verzorgt bij de Stichting Evenementen twee kinderyoga-cursussen.

Aanmelden of meer info? Ga naar www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540.

@PrOegstgeest De basis van democratie is open discussie en debat. Om die reden hebben we gisteren gepleit voor meer spreektijd voor inwoners in commissievergaderingen en meer spreektijd voor kleine fracties in de raad. Iedereen moet gehoord kunnen worden!

@hardnieuwsnl #Oegstgeest Landing traumahelikopter midden in woonwijk trok veel bekijks Linnaeushof Oegstgeest

@ingnl Replying to @wackoj123 Dat klopt, Wacko. Het ING-kantoor in Oegstgeest is op zaterdag gesloten. Het ING-servicepunt in Leiden (Kopermolen 7) is daarentegen op zaterdag wél geopend. ^Jeroen

@keesdellebeke Oegstgeest twijfelt of unieke nieuwbouwdeal Het Dok juridisch wel klopt - Sleutelstad