Oegstgeester Courant

17 juni 2020

Oegstgeester Courant 17 juni 2020


Drie extra terrassen deze zomer?

Veel Oegstgeestenaren kijken reikhalzend uit naar een gezellig terras in het Irispark. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

horeca n Ruim twee weken geleden ging de horeca eindelijk weer open voor gasten, en sindsdien zitten alle terrassen weer vol met mensen die, op gepaste afstand, genieten van een drankje, elkaars gezelschap en het mooie weer. Ondernemer Bas van Dijck (van Eventmaat) wil, samen met andere ondernemers (zijn grootste partner is Chris Schollaardt van De Gouwe) deze zomer drie grote terrassen in het dorp realiseren, zodat de zomer van 2020 er toch nog een wordt met een heerlijk vakantiegevoel, en de horecaondernemers een deel van de door hen geleden schade kunnen inhalen.

Door Willemien Timmers

Het plan is de terrassen, met veertig speciaal voor deze tijd gemaakte achthoekige tafels, te realiseren in een klein deel van Park Landskroon (juli), het Irispark (augustus) en bij de Klinkenbergerplas (juli en augustus). Bas van Dijck is enthousiast. “We hebben online al heel veel vragen van Oegstgeestenaren beantwoord, en krijgen veel positieve reacties. We gaan in de drie parken geen evenement organiseren, dus omwonenden hoeven niet bang te zijn voor overlast van muziek of iets dergelijks. Daarnaast doen we alles volgens de richtlijnen van het RIVM.”

Ook in Park Landskroon komt, als het aan de enthousiaste ondernemers ligt, een mooi terras deze zomer. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Burgemeester Emile Jaensch laat op Facebook weten ‘welwillend naar de voorstellen te kijken’.

Op de terrassen, die bij mooi weer de hele dag open zullen zijn, kan iedereen terecht voor een kopje koffie, een hapje en een drankje. In Park Landskroon, waar het terras in de zuidoostelijke hoek komt, zal worden samengewerkt met De Gouwe, Toko Lekki en het Hilton. “Het plan is dat we tot elf uur ’s avonds geopend zijn.”

Dit geldt ook voor het terras in het Irispark. Deze locatie wordt overigens door veel Oegstgeestenaren al jaren genoemd als mooie plek voor een terras. “Hier zullen we in augustus de tafels gezellig in het gras zetten om de cirkel heen. De kaart zal hier verzorgd worden door Brasserie Hemels en restaurant De Jonker. Tijsterman Bakkers levert lekkere taart voor alle drie de terrassen.”

Bij de Klinkenbergerplas zullen bezoekers heerlijk aan het water van een hapje en een drankje kunnen genieten. Hier krijgt Eventmaat hulp van Het Beleg van Oegstgeest en van De Gouwe. “In deze nieuwe anderhalvemetermaatschappij is ruimte het meest kostbare goed. Ook bij de Klink kunnen we een prachtig terras realiseren, waar meer dan voldoende ruimte is om te zitten en te genieten van koffie met gebak, een heerlijke lunch of diner. Hier zullen bezoekers bij onze foodtruck of tijdelijke kleine keuken, ook terechtkunnen om een patatje of een ijsje af te halen tijdens bijvoorbeeld een zomerse wandeling”.

Draagvlak in de buurt is relevant, zo vinden ook de ondernemers. Daarom werd afgelopen maandag een online informatieavond georganiseerd. “We gaan er heel hard aan werken om overlast te voorkomen, maar vooral om er iets bijzonder van te maken.”

De gemeente Oegstgeest zal één dezer weken, na afweging van bezwaren en overleg met politie en brandweer, over de aanvragen beslissen.

Meer informatie is te vinden op www.degouweintpark.nl of via info@eventmaat.com.

Fracties over
wonen bij
Endegeest

Foto: Willemien Timmers

Bijzondere Statenbijbel keert terug

Geschenk zeer
welkom op Oud-Poelgeest

Insprekers over kunstgras in Overveerpolder

KORFBAL n Bas Harland neemt afscheid van Fiks

Bas Harland neemt na één seizoen afscheid van Fiks

Bas Harland wordt trainer bij TOP Sassenheim. Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Bas Harland verlaat als trainer van de selectie van Fiks al na één seizoen. Dat is vroeger dan de bedoeling was, maar hij had daar een goede reden voor.

Door Wim van Tuijl

“Ik trof bij mijn komst een gezellige, ambitieuze en talentvolle selectiegroep aan. Onder leiding van de vorige trainer, Rick Nell, heeft deze spelersgroep de korfbaltop bestormd”, opent hij. Fiks ging in enkele jaren van de eerste naar de hoofdklasse; het op één na hoogste niveau. “Ik ben geen trainer die zinspeelt op handhaving alleen, maar probeer het maximaal haalbare te bereiken. Bijvoorbeeld in de zaalcompetitie gaan voor mogelijk de play offs. Dit kost tijd, maar ik was van plan langer dan één seizoen bij Fiks te blijven”, geeft hij aan.

“In de zaalcompetitie zaten we in een zware poule en ik wist dat om ieder resultaat hard geknokt moest worden, maar dat kon dit team. Handhaven is gelukt. We hebben 12 punten uit 14 wedstrijden behaald en dat was in deze pittige poule het best haalbare. De verschillen tussen Fiks met de nummers één en twee, KCC en Nieuwerkerk, waren vertaald naar de wedstrijden helemaal niet groot. Als het kwartje iets anders had gevallen, dan waren verrassingen mogelijk geweest. Denk eens terug aan de thuiswedstrijd tegen KCC, de uiteindelijke promovendus naar de korfbal league. Die ging met slechts 31-32 verloren. Toegegeven, genoemde ploegen beschikken over een bredere selectie dan Fiks. Zij kunnen blessureleed van een speler gemakkelijker opvangen”, aldus Bas. “In ieder geval heeft Fiks op beslissende momenten voldoende punten gepakt. Bijvoorbeeld in het duel in Amsterdam tegen AW/DTV toen Fiks een geweldig collectief verdedigend geheel vormde en de winst meenam. Genoemde tegenstander komt in de veldcompetitie op het hoogste niveau uit. Overigens, na de eerste helft van de veldcompetitie hadden we ons daar al min of meer veilig gespeeld. “
Hij geeft toe dat het een bizar seizoen was vanwege de opgelegde beperkingen door de coronacrisis. “Natuurlijk staat het belang van gezondheid voorop, maar wat een gemis dat de veldcompetitie niet kon worden uitgespeeld. We misten ook de sfeer van enthousiast publiek en het gezellig naborrelen na de wedstrijden. Overigens, de spelers hebben elkaar ook erg gemist, omdat ook de trainingen moesten worden stopgezet. Gelukkig is dat de laatste weken weer mogelijk en je ziet de blijdschap en beleving binnen deze hechte groep terugkeren. Ik voorspel dat deze groep goede toekomst heeft, ondanks dat ik geen trainer meer ben van Fiks”, analyseert Bas.


Dan komen we aan de reden van het vertrek van Bas Harland al na één seizoen. “Ik kreeg een aanbieding van TOP Sassenheim; meervoudig landskampioen en dus één van de beste ploegen van Nederland. Dit onverwachte aanbod kon ik niet laten lopen; hoe jammer ik het vond Fiks daarom te moeten verlaten.
Tijdens de laatste training van dit seizoen is Bas met lovende woorden toegesproken door de aanvoerders van Fiks 1 en 2; respectievelijk Ilse Hazekamp en Youp Coli, alsmede namens het bestuur door Nico van Welzen. “Fiks houdt altijd een (oranje blauw) plekje in mijn hart”, besluit hij.

Woninginval Terweeweg

politie n Zondagmorgen is door de politie een persoon aangehouden in een woning aan de Terweeweg.

Zij vielen de woning binnen.

Volgens het Leidsch Dagblad werd de persoon opgepakt in verband met een ernstig incident in Den Haag heeft plaatsgevonden.Om wat voor soort incident het gaat, is nog niet duidelijk.

>Vier miljoen voor zonnepanelen

energie n In de provincie Zuid-Holland zijn veel grote daken die ingezet kunnen worden voor zonne-energie. Om die oppervlakte maximaal te benutten heeft de provincie een aanvalsplan zon opgesteld. Zij wil ondernemers en bewoners helpen hun daken beter te benutten en belemmeringen weg te nemen. Vaak is het gewoon een kwestie van weten wat er kan, maar soms zijn er ook financiële belemmeringen. Voor die laatste categorie heeft de provincie vier miljoen euro beschikbaar tot eind 2023. Met de subsidieregeling ondersteunt de provincie de eigenaren van grote daken (2500 tot 5000 euro) bij de investeringen die nodig zijn om het dak geschikt te maken voor zonnepanelen. Op de daken moeten minimaal voor 15 kWp zonnepanelen (ongeveer 45 stuks) passen. Het subsidie bedrag is afhankelijk van het vermogen aan zonnepanelen dat wordt gerealiseerd.

>ASC wil meer…….

Het zal niemand zijn ontgaan, dat de verhuizing van ASC (Ajax-Sportman-Combinatie | Leidsche Cricket -en football-club) naar een andere locatie, dit dorp al meer dan 15 jaar heeft beziggehouden. Ondanks de vele alternatieve locaties die de revue gepasseerd zijn, wilde ASC enkel en alleen naar de Overveerpolder.

Ruim tien jaar heb ik de functie van voorzitter voor de Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) mogen vervullen. Het verhuisdossier ASC is mij welbekend. ASC mocht naar de Overveerpolder verhuizen onder de uitdrukkelijke voorwaarde “geen aanleg kunstgras” in de Overveerpolder. Natuurgras is namelijk essentieel voor een ecologische inpassing en daarmee een schrale troost voor eenieder die zich jarenlang heeft ingezet voor de ecologie en natuur in deze polder. In het bestemmingsplan voor het sportcomplex is bepaald dat de club geen kunstgrasvelden mag aanleggen. Alle betrokken partijen zijn hiervan op de hoogte. Inmiddels anno 2020 is de bouw op het oude ASC-terrein in volle gang en is het sportpark Overveer een feit.

De droom van ASC is uitgekomen en de opening van het sportcomplex ligt nog vers in het geheugen.

ASC heeft in het gehele verhuisdossier veel te danken aan de nimmer aflatende bestuurlijke inzet van de gemeente Oegstgeest. Echter dankbaarheid en euforie zet zich bij het ASC-bestuur kennelijk snel om in ontevredenheid. Want ASC wil meer….

Het bestuur van ASC heeft immers zijn zinnen gezet op de aanleg van kunstgrasvelden in hun sportcomplex. De raadsmededeling “aanleg kunstgrasvelden in Sportpark Overveer” dinsdag jl.. is onder druk uit het dorp en Raad, met recht op de politieke agenda geplaatst. Vooruitlopend op de behandeling van dit onderwerp neemt het bestuur van ASC in verschillende kranten een voorschot op hun vermeende winst. “Aanvechten vanuit de Raad of vanuit het dorp, heeft geen zin meer“, aldus het ASC-bestuur (OC 10 juni 2020). ASC denkt in hun recht te staan en wil listig gebruik maken van de wet om gemaakte afspraken te omzeilen. Klaarblijkelijk ontbreekt het morele kompas in deze. De betrouwbaarheid van ASC als gesprekspartner is door deze handelwijze in het geding.


'Immers ‘afspraak is afspraak' is een heldere boodschap en het juridische advies van Pels Rijcken blijkt een duidelijke ondersteuning in deze.'

Uit angst voor de dreiging van een schadeclaim van ASC-bestuur, lijkt het erop dat het voltallige College toe wil geven aan de grillen van ASC. Middels dit schrijven doe ik niet alleen een dringend moreel appèl op alle Raadsleden maar ook op het College én het bestuur van ASC om deze belangrijke randvoorwaarde “geen kunstgras in de Overveerpolder” blijvend te respecteren.

Wellicht kan en wil oud-voorzitter ASC, thans wethouder in het College, de heer Huizing met rede het bestuur van ASC overtuigen in deze kwestie. Immers ‘afspraak is afspraak' is een heldere boodschap en het juridische advies van het onafhankelijke kwaliteitskantoor Pels Rijcken blijkt een duidelijke ondersteuning in deze.

Sportief als ik ben, wens ik alle sporters van ASC veel speelplezier toe in Sportpark Overveer. Naar ik hoop conform afspraak op natuurgras.

Gérardine Sep

politiek - kunstgras voor ASC

>Senioren Computercafé pakt draad op

computers n Na een lange periode van afwezigheid en onmogelijkheid door het coronavirus gaat het Senioren Computercafé van Radius Oegstgeest eindelijk weer op aangepaste wijze van start.

"De afgelopen maanden konden wij ouderen in Oegstgeest en omgeving niet helpen met hun grotere of kleinere problemen met PC, laptop, smartphone of laptop. Daar komt met ingang van vandaag verandering in!" aldus een enthousiaste woordvoerder.

Als start biedt men de mogelijkheid om gedurende de originele openingstijden telefonisch of via e-mail ondersteuning te geven. De openstellingstijden zijn op dinsdagen en vrijdagen van 13.45 tot 15.45 uur.

Telefonisch is het Senioren Computercafé te bereiken onder het nummer 06-32149646. "Een van onze vrijwilligers zal u dan proberen u op afstand te helpen met uw vraag of probleem. Buiten de openstellingstijden kunt u de voicemail inspreken of een e-mail sturen naar post@scc-oegstgeest.nl. U wordt dan teruggebeld door een van onze vrijwilligers tijdens onze openstellingstijden en proberen wij u op afstand van dienst te zijn."

In het Computercafé kunnen alle mensen terecht, ook als zij nog niet zoveel van computers of internet afweten, er staan vrijwilligers klaar om hen daarbij (vooralsnog telefonisch) te helpen. Buiten de openstellingstijden organiseert het Computercafé als leercentrum van Seniorweb bovendien nog workshops en cursussen. Die staan nog wel even in de wacht.

"Zodra de regels verder versoepeld worden zijn we er klaar voor om u ook weer fysiek te woord te staan en te helpen en cursussen kunnen dan weer worden gegeven.

Het protocol daarvoor is klaar; wachten is op toestemming door versoepeling van de regels door de regering en de gemeente Oegstgeest."

>Door John Vroom

Ik zag dat …..

• de Hollandse Nieuwe ook weer in Oegstgeest gearriveerd is. Tijd dus voor de Oegstgeester Smaaktest!


• er in de maand april volgens oozo.nl 14 nieuwe ondernemingen zijn ingeschreven


• Leiden met een gezamenlijke inspanning van Leiden Marketing, Cultuurfonds Leiden en CentrumManagement Leiden het initiatief heeft genomen tot een herstelplan “Zomer in Leiden, met afstand de beste”, om te komen tot een integrale inzet van activiteiten gericht op het marktherstel en de marktontwikkeling van Leiden. Wellicht ook een suggestie voor Oegstgeest?Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

KunstWeek

kunst n In de eerste week van de zomervakantie (20 tot en met 24 juli) van 13.30 tot 17.30 uur vindt weer de ZomerKunstWeek plaats in Het KunstKasteel.

Leiding is in handen van Hester Scheltens. Elke dag staat één kunstenaar centraal.

Kinderen vanaf 6 jaar leren door kijken en doen over zijn werk. Kijken naar foto’s van de kunstwerken; doen door ‘in de huid te kruipen’ en een kunstwerk in die stijl te maken. Maken. Niet na-maken.

Het zijn dynamische middagen waar ook veel ruimte is voor eigen werkstukken maken, spelen en gezellig met elkaar pauze houden. "Elke middag is een afgerond geheel: je kunt je kind dus ook voor slechts één of enkele middagen opgeven. Op vrijdagmiddag sluiten we af met een door de kinderen zelf ingerichte expositie. Alle ouders en andere belangstellenden zijn hiervoor welkom", aldus Hester.

Voor alle informatie kijk je op www.kunstkasteel.com en klik je op zomerkunstweek. Daar vind je ook het opgave-formulier.

Bijzondere Statenbijbel uit 1874 keert terug naar Oud-Poelgeest

Archivaris Carla de Glopper bladert nieuwsgierig door de Statenbijbel. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

historie n Op woensdag 10 juni keerde een bijzondere, oude Statenbijbel uit 1874 terug naar Oud-Poelgeest. Eigenaren Hans en Marleen Hooijmaijers - van ’t Oever overhandigden het exemplaar tijdens een feestelijke bijeenkomst aan Annelies Koningsveld en Jeroen Schuit van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest.

Door Willemien Timmers

Marleen Hooijmaijers bemachtigde de Bijbel, die als opdruk op de kaft ‘Oud-Poelgeest’ heeft, enkele jaren geleden bij een veiling voor het goede doel in de Regenboogkerk.

“Bij het opruimen van de studeerkamer kwamen we hem weer tegen, en bekeken we het exemplaar nog eens goed. ‘Wat moeten we er eigenlijk mee?’ vroegen we ons hardop af. Omdat er ‘Oud-Poelgeest’ op de kaft staat, besloten we hem terug te brengen naar dit landgoed”, vertelt Hans Hooijmaijers. “Hier hoort hij thuis.”

Bij Oud-Poelgeest was men enthousiast, en besloot men er een feestelijk momentje van te maken. “Zomaar even snel in de vitrinekast zetten zou jammer zijn”, moest Annelies Koningsveld van het hart. “Bovendien konden we de sleutel van dat kastje niet vinden”, voegde ze er lachend aan toe.

Freek Lugt, de geschiedschrijver van Oud-Poelgeest, vertelde dat het heel goed mogelijk is dat de Bijbel destijds werd gekocht door Gerrit Willink, voor het gebruik door de ‘Vergadering van Gelovigen’ die bijeenkwam in het kapelletje, en waaraan Willink enthousiast deelnam.

Willink liet in 1857 op het terrein van Oud-Poelgeest een kapelletje laten bouwen om te dienen voor de samenkomsten van de Nederlandse tak van deze stroming waarvan hij de initiator was. Lugt vertelde hoe de Bijbel op Oud-Poelgeest terecht zou kunnen zijn gekomen: een ‘beredeneerde speculatie’. “Waarschijnlijk besloot Gerrit Willink een Bijbel aan te schaffen voor gebruik door de Vergadering van gelovigen. Misschien werd hij op die gedachte gebracht door de drukker, Johannes Enschedé in Haarlem: Willink heeft ook in Haarlem gewoond. Hij liet ‘Oud-Poelgeest’ op de omslag drukken; er zijn voorbeelden van andere kerken die een dergelijke Bijbel hadden met de naam van de kerk erop gedrukt. Daarna kwam de Bijbel naar alle waarschijnlijkheid in de kapel op Oud-Poelgeest te liggen." In 1876 overleed Gerrit Willink. Zijn zoon verbouwde de kapel tot woning voor de jager die hij in dienst heeft; sindsdien heet de kapel ‘het Jagershuisje’.

Ontwerp een voedselbos voor de toekomst

paulus n Sinds 2017 groeit er een voedselbos aan de rand van de Merenwijk in Leiden. Buurtbewoners verbouwen daar samen groenten, fruit en noten door met de natuur mee te bewegen.

Het is een bos voor de toekomst, vol met eetbare planten, struiken en bomen. Een eetbaar ecosysteem waar ook vele insecten, vogels en zoogdieren leven. Een voedselbos kan ook op kleine schaal worden toegepast, zoals in je tuin of het grasveldje om de hoek. Wil je ook zelf voedsel verbouwen en een stukje natuur herstellen voor volgende generaties? En wil je weten hoe je een voedselbos ontwerpt? Tim Seegers, oprichter van voedselbos Okkerheide in Leiden, geeft zaterdagmiddag 4 juli een voedselbos workshop in Oegstgeest.

Locatie: Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest.

Datum: zaterdag 4 juli.

Tijd: 15.00 – 17.00 uur; inloop vanaf 14.45 uur.

Meer informatie en aanmelden: timseegers@gmail.com.

>Seniorensoos Rendez Vous in Dorpscentrum Oegstgeest

ontmoeting n Seniorensoos Rendez Vous draait weer in Dorpscentrum Oegstgeest. Deze keer is er een gezellige Hollandse Middag op zondag 19 juli van 14.15 uur tot 16.30 uur.

Aanmelding is noodzakelijk in verband met het coronaprotocol!

De eigen bijdrage is €3,50. Hiervoor krijgt men onder andere twee pannenkoeken. De middag wordt muzikaal omlijst door Ria op accordeon en zang van Jos met Nederlandstalig repertoire van toen.

Aanmelden kan nu al via wabl@casema.nl of j.p.c.grandia@casema.nl.. Gastvrouwen zijn Pippy Blom en Jenny Grandia, beiden vrijwilligers bij het Dorpscentrum.

>LZLO wordt vereniging

ALV n Onlangs is Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest via de notaris gewijzigd van Cooperatie naar een Vereniging.

Dit betekent onder meer dat het bestuur minimaal eenmaal per jaar een Algemene Ledenvergadering (ALV) organiseert. De eerste ALV zal plaatsvinden op 12 september 2020, om 14.00 uur in het Dorpscentrum. Het bestuur zal een toelichting geven op de toekomstplannen van LZLO, en er zal financiële verantwoording worden afgelegd.


Meer informatie over het programma en de borrel na afloop volgt.

nieuws / cultuur

13 / 16

raadsleden over endegeest

15 / 16

@MollyQuell My co-hosts make me pronouce Oegstgeest, which should be a war crime.


@superjan cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/kunstcollectie-van-het-rijk/vermissingen/lijst-vermissingen… Kwam bij toeval op deze pagina. Wat zullen er veel ambtenarenhuisjes op de gracht of in Oegstgeest zijn opgesierd met alleraardigst werkjes uit openbaar bezit. De lijst is schier eindeloos. Zelfs mijn oud oom JCAW Mulder is ooit geja... ik bedoel vermist.


@evertvankuijk Replying to @jasperklapwijk @roel_kuiper and @thierrybaudet"Wat zijn bijbelse gronden, mama?" "Dat is een andere term voor geestgrond, mijn kind, je weet wel: duinzand vermengd met klei of veen. Dat grondmengsel is buitengewoon geschikt voor de bloembollenteelt. Zoals bij Oegstgeest. De geboortegrond van Jan Wolkers." "Jan Wie?"