Oegstgeester Courant

10 januari 2018

Oegstgeester Courant 10 januari 2018


26.000 euro voor onderwijs in Ghana

Leerlingen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest zijn blij met de grote opbrengst van actie Paardekracht. | Foto PR

rijnlands n De leerlingen van Het Rijnlands Lyceum hebben voor de kerstvakantie hun beste beentje voorgezet om met klusjes geld te verdienen zodat hun minder fortuinlijke leeftijdsgenoten in Ghana langer en beter onderwijs kunnen krijgen. De actie bracht ruim 26.000,- euro op.

Emma Sebregts en Sam Roelen startten de actie met een zeer motiverend verslag van hun reis naar Malawi vorig jaar. Zij lieten zien dat de hulp van organisaties als Edukans echt verbetering brengt, maar dat er vergeleken met het onderwijs dat leerlingen in Nederland krijgen nog wel wat te wensen overblijft. In Ghana werkt Edukans onder andere samen met de organisatie 'Savana Signature', die onder andere probeert met voorlichting en onderwijs tienerzwangerschappen te voorkomen.

Foto: Willemien Timmers

Om hun steentje daaraan bij te kunnen dragen kregen de leerlingen op donderdag 21 december eerder vrij van school. Maar veel leerlingen waren al weken eerder begonnen met het maken van kaarten, het bakken van koekjes, het bereiden van jam en nog veel meer.

Zonnepanelen

Windmolens willen we niet, wel willen we de stroom daarvan waarmee we al onze elektrische apparaten kunnen aansturen. We hebben laadpalen voor auto's, maar die zijn niet zo hoog als een windmolen. Ook hier ruzie omdat er niet voldoende zijn; blijkbaar willen steeds meer mensen elektrisch rijden en niet alleen op de fiets. Met zonnepanelen op je dak zou je genoeg stroom kunnen opwekken om met je auto gratis te kunnen rijden. Voor mensen waar de mogelijkheid voor zonnepanelen ontbreekt, wilden ze op het dak van de Sporthal De Cuyl zonnepanelen plaatsen. Vreemd genoeg blijkt dat dak niet sterk genoeg! Bij de korfbal kon het wel, en ook bij de sporthal De Bloemerd in Leiderdorp waar ze meer dan vierhonderd panelen op het dak hebben. In Oegstgeest is de constructie er niet op berekend. Maar hoe sterk is dat dak dan wel? Iedereen was heel enthousiast over het plan, misschien ontwerpt LEOO een slimme draagconstructie? Wil van Elk

Foto: Willemien Timmers

Cultuurfonds kijkt uit naar initiatieven

We gaan op volle kracht vooruit

Luisteren naar Debussy in
De Paulus

MO13-1
Vv Oegstgeest
pakt zaalcup

DRUK n Kerstbomenasiel floreert - P13

Nieuwjaarsreceptie PVOO in koetshuis Oud-Poelgeest

Voorzitter Mark Cremers proost samen met de leden van PVOO op een voorspoedig 2018. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ontmoeting n In een vol koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest hield het Platform voor Ondernemers Oegstgeest op 4 januari zijn Nieuwjaarsreceptie.

De Nieuwjaarswensen en gezellige (netwerk-)gesprekken werden halverwege de borrel even onderbroken door de Nieuwjaars-speech van PVOO-voorzitter Mark Cremers, die overigens dit jaar af zal treden.

"Terugkijkend kunnen we stellen dat 2017 economisch een mooi jaar is geweest," sprak de voorzitter. "En daarop gebaseerd heb ik hoge verwachtingen voor komend jaar. 2018 wordt het jaar van verder bouwen en voortzetten van de ingeslagen weg van economische groei, waar hopelijk alle ondernemers van kunnen profiteren. Voor Nederland geldt dat we het goed hebben met een robuuste economische groei en prima vooruitzichten. De 071 Regio, waar Oegstgeest onlosmakelijk mee verbonden is, doet het zelfs nog beter. We wonen in één van de mooiste gemeenten van Nederland."
De voorzitter blikte vooruit naar het nieuwe jaar: "2018 wordt het jaar van bouwen voor Airbus, bedrijventerrein de BOEG en de Rijnland-route. Ook liggen er nog meer kansen in het verschiet. Hoe mooi was de aankondiging dat het Europese geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam komt. Een kans met een enorme spin-off en die met specifieke aandacht tot nieuwe activiteiten op het BioScience Park zal leiden. Andere projecten van Economie071 richten zich op bedrijventerreinen, ontwikkeling van de winkelgebieden, Internet of Things, Mobiliteit, Onderwijs & arbeidsmarkt, Regiomarketing en Circulaire economie & Duurzaam ondernemen."
Terugblikkend noemde Cremers ook de totstandkoming van Dorpsmarketing Oegstgeest. "Het PVOO is zowel bij de oprichting als verdere invulling nauw betrokken geweest. Onder het voorzitterschap van Hans Ludo van Mierlo en met Agnes Kerckhoffs als Dorpsmarketeer zal dit ongetwijfeld nog meer mensen terug laten keren naar Oegstgeest."

De PVOO-voorzitter noemde ook de uitdagingen die Oegstgeest en haar ondernemers te wachten staan. "Een uitdaging is het zoeken naar voldoende ruimte om te ondernemen. Het lijkt me goed om dit dak te repareren als het droog is."
2018 wordt een bijzonder jaar voor het PVOO, omdat het dit jaar vijftien jaar bestaat. Lees meer op ­www.oegstgeestercourant.nl

Maak van wrakkige stoel een mooi meubel

repareren n Van wrakkige stoel tot favoriete zitplaats. Een krakkemikkige tafel kan ook weer stralen als karaktervol meubel. Een kleine reparatie maakt hier het verschil uit. Bij Repair Café Oegstgeest staan handige vrijwilligers op zaterdag 13 december klaar om hierbij te helpen, van 10.00 tot 13.00 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

Houtlijm, deuvels en schroeven zijn de eerste hulpmiddelen waarmee kapotte houten meubelen weer opgeknapt kunnen worden. De deskundige mannen en vrouwen van Repair Café Oegstgeest zijn iedere maand actief om onder andere dit soort klusjes met bezoekers uit te voeren. Hierbij het gaat ook om allerlei andere spullen uit het huishouden die kapot gingen maar niet weggegooid hoeven te worden: kleding en textiel, alle dingen met een stekker en huishoudelijke apparatuur, fietsen, speelgoed, computers en aanverwante apparatuur, verlichting, keramiek, noem maar op.
Door samen te repareren in plaats van weg te gooien, blijft de afvalberg wat kleiner. Goed voor het milieu en prettig voor de portemonnee. Van samen repareren steek je wat op en het is nog gezellig ook. Het Café biedt gelegenheid tot ontmoeting bij koffie en thee, voor kinderen is er limonade. Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl

Nieuwjaarsreceptie Dorpscentrum op vrijdag 19 januari

ontmoeting n Het nieuwe jaar 2018 is begonnen. Voor het Dorpscentrum een heel bijzonder jaar. Want deze zomer wordt een begin gemaakt met de renovatie van het gebouw. Om het beter geschikt voor zijn ontmoetingsfunctie voor het hele dorp.

Op vrijdagmiddag 19 januari zal daarover meer worden verteld tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het Dorpscentrum. Iedereen is welkom. Want het Dorpscentrum Oegstgeest (DcO) is van en voor alle dorpsgenoten.


Het Dorpscentrum Oegstgeest bestaat nu ruim drie jaar en heeft inmiddels zijn bestaansrecht bewezen. De vele vrijwilligers maken mogelijk dat alle werkdagen een breed palet aan activiteiten kan worden gehuisvest. Er zijn weer tientallen gebruikers en huurders. Vaste, regelmatige en incidentele huurders. Hun inkomsten zorgen ervoor, dat het Centrum zichzelf kan bedruipen. Daarom acht het stichtingsbestuur van het Dorpscentrum de tijd rijp om te gaan vernieuwen en moderniseren. Want het gebouw is toe aan een grondige aanpak. Het is tenslotte vijftig jaar oud.


Tijdens de Nieuwjaarsreceptie zal een inkijk worden gegeven in de vernieuwingsplannen. Architect en plaatsgenoot Marcel van Dijk geeft een korte toelichting. Hij en zijn Bouwteam-collega's zijn erin geslaagd om het gedateerde gebouw klaar te maken voor de toekomst.

Deze verbouwing gaat geld kosten. Dat kan het Centrum niet allemaal ophoesten. De lopende kosten worden wel door inkomsten gedekt, maar voor een flinke investering is geen ruimte. Daarom wordt een beroep op diverse fondsen gedaan. En ook zal er crowdfunding in het dorp worden georganiseerd. Ook daarover meer tijdens de Nieuwjaarsreceptie op vrijdagmiddag 19 januari vanaf 16.00 uur in het Dorpscentrum. Iedereen is welkom.

Storm brengt schade toe

In Poelgeest moest de brandweer te hulp schieten om verdere stormschade aan een gevel te voorkomen. | Foto Frank Dankers Foto: Frank Dankers

weer n Op woensdag 3 januari woedde een zware storm over grote delen van West-Europa, die gepaard ging met uitzonderlijk zware windstoten.

In Nederland werd om 11.00 uur code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Flevoland en de Waddeneilanden. Op verschillende plekken in het land richtte de storm schade aan. Alle stormvloedkeringen werden woensdag gesloten. De zwaarste windstoot in Nederland was volgens Wikipedia 141 kilometer per uur en werd in Vlissingen gemeten.

in Oegstgeest viel de schade mee, al moest de brandweer wel uitrukken voor stormschade aan de Cornelis van Steenishof in Poelgeest.

De gevelbeplating van een huis was daar door de harde wind losgeraakt en naar beneden gevallen. De brandweer schoot te hulp en was met behulp van de autoladder in staat de openliggende gevel te fixeren en veilig te stellen.

Brandgerucht

brandweer n De brandweer van Oegstgeest werd zondagmiddag 7 januari gealarmeerd voor een brandgerucht op de Kamperfoelielaan.

Een buurtbewoner had rook en vlammen gezien vanaf het dak van een van de flats.De Oegstgeester brandweer kon bij een eerste controle niets vinden. Ook hun Leidse collega's die ter plaatse gekomen waren, vonden niets. Zij gingen met de autoladder het dak op om te controleren of er echt geen brand was. Dat bleek inderdaad het geval.

Het Trefpunt

cultuur n Op 7 januari hield Theater Het Trefpunt in Warmond haar nieuwjaarsborrel. De Teylingse wethouder van kunst & cultuur onthulde de nieuwe namen van de twee theaterzalen. De grote zaal heet vanaf nu Malgré tout-zaal en wordt de komende vijf jaar financieel ondersteund door de geboren en getogen Warmondse Mia Giesbers. De kleine zaal draagt de naam Clara Sikking-zaal. Mevrouw Sikking heeft zich eveneens voor een lustrum aan het theater verbonden.

Nieuwe app Schipholverkeer

vliegverkeer n Op maandag 8 januari heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat de mobiele applicatie OmgevingsInfoSchiphol gelanceerd. Met de app kunnen omwonenden van Schiphol informatie over het actuele vliegverkeer rond Schiphol raadplegen. Downloaden kan via omgevingsinfoschiphol.nl

Cultuurfonds Oegstgeest gaat dit jaar op volle kracht vooruit

Jetteke Bolten: 'Als we met zijn allen maar willen, kan er veel tot stand komen.' | Foto Willemien Timmers

cultuur n Met plezier blikt Jetteke Bolten-Rempt, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, terug op 2017. Het fonds, dat in 2014 tot leven kwam als afscheidscadeau voor burgemeester Els Timmers, vindt steeds meer zijn vorm, en zijn plek in de Oegstgeester gemeenschap.

Door Willemien Timmers

Karina Wolkers bij het muurgedicht in de Deutzstraat. | Archieffoto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

De Stichting Cultuurfonds Oegstgeest (CFO), die initiatieven op cultureel en kunstzinnig gebied en het behoud van erfgoed ondersteunt, heeft in het afgelopen jaar bijgedragen aan allerlei projecten. "Het meest bijzondere project is toch wel de totstandkoming van het muurgedicht van Jan Wolkers in de Deutzstraat, recht tegenover zijn geboortehuis", vertelt Bolten enthousiast. "Omwonenden en andere inwoners van Oegstgeest hebben het vereeuwigen van het gedicht 'De Herinnering' van harte ondersteund. Van alle kanten droegen particulieren, ondernemers en organisaties bij." Door de bijzondere onthulling van het gedicht tijdens de Wolkersweken (door Wolkers' weduwe Karina) en de positieve reacties hierop, zijn er inmiddels nieuwe initiatieven elders in het dorp ontstaan om meer muurgedichten van Oegstgeester auteurs te realiseren. "In Haaswijk is inmiddels een traject in gang gezet bij een muur die smeekt om een gedicht", lacht de cultuurfondsvoorzitter. "Wij zijn als Cultuurfonds Oegstgeest erg blij met deze initiatieven. Deze gedichten helpen immers om ons als schrijversdorp op de kaart te zetten. Wat voor ons erg belangrijk is, is dat dit soort ideeën bij de inwoners van Oegstgeest begint. Wij willen heel graag meehelpen met organiseren, financieren en wellicht zelfs brainstormen, maar in principe initiëren we zelf geen projecten."

Aanjager

Het fonds wil een aanjager zijn voor culturele initiatieven. "Wij willen culturele ideeën die bij Oegstgeestenaren leven versterken zodat, daar waar mogelijk, de waardering voor kunst toeneemt in dit dorp." Jetteke Bolten houdt, zoals het een cultuurfondsvoorzitter betaamt, een vurig pleidooi voor de waarde van kunst en cultuur in een samenleving. "Kunst zorgt ervoor dat je delen van je hersenpan ontwikkelt, die anders niet tot bloei zouden komen. Kunst leert je om je te verplaatsen in de ander. Samen muziek maken bijvoorbeeld, geeft je een ervaring die je op geen andere manier kunt creëren." Cultuurfonds Oegstgeest ondersteunt daarom projecten die kinderen in contact brengen met diverse vormen van kunst. Zo droeg het fonds bij aan de kinderworkshop Street Art tijdens het Family Fun Festival in het Mien Ruyspark.


Ook is, in het kader van het muurgedicht van Jan Wolkers, een lespakket samengesteld voor de basisscholen in Oegstgeest (en de Leidse Houtschool waar Jan Wolkers zelf naar school ging). In opdracht van het cultuurfonds maakte het Huis van Gedichten te Den Haag een introductiefilmpje over Jan Wolkers en een lesbrief. "Het lespakket is nog in 2017 rondgestuurd aan alle scholen. Eind januari 2018, tijdens de Nationale Week van de Poëzie, is er een gedichtenwedstrijd voor scholieren. De winnende gedichten worden gepubliceerd in de ­Oegstgeester Courant. We hopen van harte dat veel scholen meedoen, zodat meer leerlingen met cultuur vertrouwd raken."

Ideeën

In 2017 droeg het cultuurfonds onder andere ook bij aan tal van concerten, een drietal boeken en de Glazen Kunstkist die in september bij Winkelcentrum Lange Voort stond.
Als het aan Bolten ligt, zal er in 2018 nog veel meer cultureels in ons geestdorp tot ontwikkeling komen. "Als we met zijn allen maar willen, kan er veel tot stand komen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een plan voor een werk van beeldende kunst in de wijk Nieuw-Rhijngeest. Daar is immers, in tegenstelling tot de andere wijken, geen kunst in de openbare ruimte te bekennen."
Ook op andere plekken in Oegstgeest wil het CFO kunst in de buitenruimte stimuleren. "Veel bezoekers van concerten in het Groene kerkje klagen over de duisternis op de bij het kerkje behorende parkeerplaats. Hoe mooi zou het zijn als een lichtkunstwerk deze plek zou verlichten. Geweldig als inwoners van Oegstgeest en kunstenaars hierover mee zouden willen denken."

'Zoek contact!'

Het fonds wil niets liever dan mensen met hart voor cultuur op de been brengen. "Waar wij kunnen, willen we ondersteunen. Dit kan zijn met financiën, die natuurlijk niet onuitputtelijk zijn, maar ook met hulp bij de realisatie van een project. Heb je een idee? Zoek vooral contact!" benadrukt Jetteke Bolten. "Het zou prachtig zijn als we ook dit jaar onbekende culturele initiatieven voor het voetlicht zouden kunnen brengen. Dit cultuurfonds hebben we immers niet in het leven geroepen als hobby van een paar enthousiastelingen, maar om cultuur ten goede te laten komen aan alle inwoners van ­Oegstgeest."

Voor informatie, doneren of contact: www.cultuurfondsoegstgeest.nl of ­mail naar voorzitter@cultuurfondsoegstgeest.nl.

Afvalbeleid

Het ziet ernaar uit dat Oegstgeestenaren over een paar jaar hun restafval naar ondergrondse containers moeten brengen. Een raadsminderheid VVD en CDA steunt een plan waarbij restvuil nog gewoon aan huis wordt opgehaald. Maar in beide plannen moeten de inwoners van Oegstgeest straks apart afrekenen voor iedere vuilniszak die ze weg brengen of aan de weg zetten.

Het lijkt me een burgeronvriendelijk plan, omdat

• Oegstgeest er 1,3 miljoen voor moet investeren, terwijl het dorp er financieel al zo slecht voorstaat.

• Het toch niet zo kan zijn dat vooral ouderen en gehandicapten een flink stuk moeten afleggen om hun vuilniszak te droppen, los van het gewicht van de zakken? Er zal echt niet op iedere straathoek een ondergrondse container worden geplaatst.

• Het is een bekend gegeven dat gemeenten, die overstappen op een ander afvalsysteem, geconfronteerd worden met een grote toename aan zwerfvuil, lees: illegaal gestort huisvuil. Met name de gezinnen die toch al krap zitten, zullen proberen zoveel mogelijk afval gratis weg te werken. We zitten toch niet op meer vervuiling van ons mooie Oegstgeest te wachten? Nu al worden wekelijks tientallen volle vuilniszakken illegaal bij de Milieustraat gedumpt, omdat Oegstgeestenaren voor een kleine container hebben gekozen, dat scheelt 70 euro per jaar.

• Het plan is ook voorbarig, omdat niet uitgesloten is dat Oegstgeest binnen een paar jaar moet fuseren. Wat doen de andere fusiegemeenten dan?

Waarom moeten we het braafste jongetje van de klas zijn? Dat zijn we al. Ga eens kijken bij die (geweldig geëquipeerde) Milieustraat van Gemeentewerken. Daar rijden Oegstgeestenaren af en aan. De inzameling van plastic biedt op de inzamelingsdagen een zee van plastic langs de weg. De glas- en papierbakken zijn vaker vol dan leeg. Oegstgeest is, kortom, al jaren voorloper in afvalscheiding.

Waarom wordt het probleem niet bij de bron aangepakt, lees: de supermarkten en producenten, die hun producten vaak in onnodig veel verpakkingsmateriaal verpakken?

Ik hoop dat de (volgende) gemeenteraad op haar schreden terugkeert. Tegenstanders van dit plan zullen op het CDA of de VVD moeten stemmen, de coalitiepartijen waren tegen maar moesten het onderspit delven.

Miep Smitsloo, Oegstgeest

Afvalcontainers

Zou de gemeente voordat er nieuwe containers geplaatst worden ook willen kijken naar de plaats van de huidige containers?
Met name hoek op de hoek Lange Voort / Ommevoort. Het terras van de Foodmaster is het enige zonnige terras van Winkelcentrum Lange Voort, maar als je daar plaatsneemt, zit je wel tegen een aantal containers aan te kijken, waar meestal ook nog vuil naast ligt. De stoep is er zo smal dat mensen in rolstoel of met kinderwagens er nauwelijks langs kunnen.
Er zijn wel twee invalideparkeerplaatsen. Is daar over nagedacht? Bovendien staan er vaak vrachtwagens op straat in de bocht geparkeerd, wat levensgevaarlijke situaties voor fietsers en overstekende mensen oplevert.
Oplossingen: • Plaats de afvalcontainers op een van de hoeken aan de overkant.

• Maak een paar parkeerplaatsen om te lossen.

• Een mooi terras aan de overkant in het parkje zou voor Oegstgeest geen overbodige luxe zijn.
                        
M. Desar, Oegstgeest

Nieuwjaarsbijeenkomst PrO

politiek n Progressief Oegstgeest (PrO) nodigt leden en niet leden uit voor haar nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdagmiddag 13 januari, vanaf 16.30 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg.

Tijdens de bijeenkomst zal vooruit gekeken worden naar wat er allemaal op stapel staat: de campagne, verkiezingen op 21 maart, coalitiebesprekingen, het 25-jarig jubileum en actuele thema's, zoals de regionale samenwerking.
Een terugblik op 2017 komt uiteraard ook aan de orde. Wat is wel gelukt, wat niet?
Natuurlijk zal ook de nieuwe lijsttrekker Melanie van Driel er bij zijn. Ook de andere bekende en minder bekende Oegstgeestenaren, die 21 maart op de kandidatenlijst van PrO staan, zullen er zijn.
Zaterdagmiddag 13 januari om 13.00 uur start in de wijk Poelgeest ook de verkiezingscampagne van Progressief Oegstgeest. Leden van PrO gaan met de bewoners 'face to face' in gesprek. Vanaf deze dag volgen andere wijken, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Nieuwjaarskaart D66 in hele dorp

politiek n D66 Oegstgeest heeft de afgelopen twee weken bijna heel Oegstgeest een schitterend 2018 toegewenst.

Zo'n 20 vrijwilligers zijn alle wijken ingegaan om de D66 Nieuwjaarskaart door de bus te doen. Campagneleider Carina Bos:" Wij zijn ontzettend blij en trots dat zoveel leden zich hebben opgegeven om de Nieuwjaarskaart rond te brengen. De nieuwjaarskaart is een traditie bij D66, maar nog nooit lukte het ook echt iedereen te bereiken." De kaart is overigens gemaakt door leerlingen van de Leo Kannerschool in Oegstgeest.

nieuws / politiek

Landelijke Open Week van de SeniorWeb Leercentra

Foto: Corina Zuiderduin

internet n Veel senioren hebben een hobby waar ze veel plezier aan beleven zoals bijvoorbeeld tuinieren, muziek luisteren, verzamelen of fietsen.

"Met internet beleeft u nog meer plezier van uw hobby", vertellen de vrijwilligers van SeniorWeb Leercentrum Oegstgeest / Stichting Radius. "Denk aan handige filmpjes met tips, uitleg of ideeën van kenners. Of webwinkels met voordelige hobbymaterialen, of het lezen van nuttige ervaringen van andere liefhebbers. U zult zien wat een schat aan informatie er op internet te vinden is voor uw persoonlijke hobby!"

De vrijwilligers helpen bezoekers graag om nóg meer plezier van hun hobby te beleven met internet. "Kom gerust bij ons binnenlopen op dinsdagmiddag 23 januari en vrijdagmiddag 26 januari van 14.00 tot 16.00 uur. Wij zitten voor u klaar en deelname is gratis."
Geïnteresseerden kunnen zich dan ook opgeven voor de nieuwe cursussen en workshops die eind januari gaan starten.

Het adres van het Leercentrum is: Haeswyk flat, President Kennedylaan 141, 2343 GM, Oegstgeest. Zie voor meer informatie www.seniorencomputercafe.nl, bereikbaar op scc.oegstgeest@gmail.com

Scharrelkids over vogels in de tuin

natuur n Kinderen van 6 tot 11 jaar zijn op woensdag 17 januari van harte welkom in bij het MEC Oegstgeest (IJsclubgebouwtje), aan de Oegstgeesterweg.

De 'Scharrelkids' krijgen daar antwoord op vragen over wat vogels eten en hoe je dat kunt zien aan hun snavel. Een huismus bijvoorbeeld eet andere dingen dan een roodborstje. En wanneer komen de vogels graag in je tuin? Daarna gaan de deelnemers voor de verschillende soorten vogels vogelvoer maken. Dit mag mee naar huis genomen worden.
Kosten € 1.50 per kind. Woensdag 17 januari van 14.00 tot 16.00 uur
Opgeven graag via: scharrelkidsivnleiden@gmail.com

Griekse beelden uit Assyrië tekenen

tekenen n In de tekencursus 'Grieks Atelier en andere culturen' laten deelnemers zich inspireren door de mooiste beelden uit Griekenland en Assyrië.

Met diverse tekenmaterialen gaan zij aan de slag tussen de beelden in Rijksmuseum van Oudheden. "Beelden als de 'Discuswerper' of de 'Wagenmenner van Delphi' waren zo mooi dat replica's eeuwenlang in vele landen te zien waren", vertelt de Oegstgeestse kunstenares en docente Corina Zuiderduin.


Net als in vroegere tijden in de antieke tekenacademies maken deelnemers boeiende composities van deze beelden. "Je krijgt oog voor de harmonie in de werken. Bovendien gaan we in de serie lessen ook in op de symboliek van beelden en vormen." Naast Griekse beelden verdiepen cursisten zich ook in de wonderlijke reliëfs uit de verdwenen stad Nineveh, een stad die ooit de grootste van de wereld was.


De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten en start op woensdag 24 januari. De cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Voor informatie: www.artedeldisegno.com of tel: 06-46334339.

Woningcorporatie MeerWonen stelt begroting 2018 vast

wonen n Lang stilstaan bij de mooie scores voor dienstverlening in de Aedes-benchmark 2017, die recent bekend gemaakt zijn, is er niet bij. Eind december heeft de Raad van Commissarissen van woningcorporatie MeerWonen de begroting voor 2018 goedgekeurd en daarmee is alle aandacht alweer gericht op dit nieuwe jaar.

Zo wil MeerWonen inzetten op de verduurzaming van het woningbezit. Na een pilot met diverse energiebesparende maatregelen, wordt in 2018 een begin gemaakt met de gefaseerde uitvoering hiervan. Het werk wordt zoveel mogelijk gecombineerd met planmatig onderhoud, waar in 2018 bovendien fors extra in geïnvesteerd wordt. Geraamde uitgaven voor deze onderhouds- en duurzaamheidsmaatregelen: €8 miljoen.
Aan verhuurdersheffing draagt MeerWonen in 2018 € 3,3 miljoen af aan de overheid, ruim € 300.000 meer dan in 2017. De totale afdracht aan heffingen en belastingen bedraagt circa € 8 miljoen en heeft een behoorlijke impact op de begroting. Het betekent dat 35% van de huurinkomsten terugvloeit naar de overheid.

Nieuwjaarsboodschap van Commissaris van de Koning

wensen n Met zijn nieuwjaarsboodschap sprak Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland rechtstreeks tot alle inwoners van de regio. Hij noemde onder andere Zuid-Holland een belangrijke motor in de economie van ons land. "Dat hebben we te danken aan de vele industrie en de haven, maar vooral ook aan de vernieuwingskracht die er in deze provincie is. ... De kunst van deze tijd is dat we ons weten aan te passen op een manier zonder dat we verliezen wat we zo belangrijk vinden. Dat vraagt zorgvuldigheid, dat vraagt visie en dat vraagt ook durf. Ik wil u vragen om met nieuwe energie en vooral positief dat nieuwe jaar in te gaan. Er kan heel veel en er zijn heel veel kansen die we kunnen benutten."

Scooterrijder gewond na aanrijding

Het Lotte Stam-Beesepad was zondagavond enige tijd dicht vanwege het ongeluk. | Foto AS Media Foto: AS Media

politie n Afgelopen zondagavond 7 januari, even voor zes uur, is een scooterrijder gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de kruising van het Lotte Stam-Beesepad en de Haarlemmerstraatweg.

De bestuurder van de scooter is met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht. Het team van de Verkeersongevallenanalyse van de politie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

Debussy is een van de meest originele componisten

Toru Oyama speelt zondag werken van Mozart, Chopin en Debussy.

muziek n In de Zondagmatinee in de Paulus aan de Warmonderweg van 14 januari vervangt Toru Oyama pianiste Sabine Weyer. Zij is door ziekte geveld. Het programma omvat nu onder meer een pianosonate van Mozart, Chopin en van Debussy de Suite bergamasque, waarvan evergreen Clair de lune een van de delen is.

Deze week nog in Tokyo, woont Oyama in Hilversum. Dit is juist nu eerder toeval dan wijsheid. Van hier reist hij de wereld rond, zaterdag is hij weer thuis. De komende maanden geeft hij recitals in de Bondsrepubliek en in de Verenigde Staten. Hij vormt een duo met violiste Elisabeth Perry, eerste concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Oyama bezocht na de studie Engelse taal- en letterkunde aan de Keio Universiteit Tokyo de Royal College of Music in Londen. Hij behaalde er bij pianist Julian Jacobson de Master of Music in Advanced Performance en het Postgraduate Diploma in Performance. Deze vier dure studiejaren bekostigde hij door sparen grotendeels zelf. Vervolgens toog hij naar het Conservatorium van Utrecht om bij Alan Weiss nog eens het masterdiploma te verwerven. Toru Oyama is een breed repertoire meester, zijn voorkeur gaat evenwel uit naar de classicistisch geaarde Franse toonkunst van Fauré, Debussy en Ravel. Dit sluit aan bij Debussy in de Paulus. Immers, om pianist en dirigent Daniël Barenboim te citeren bij de release deze week van zijn Debussy-cd: "Dit jaar, 2018, overleed honderd jaar geleden Debussy. Hij is een van de meest originele componisten - van alle tijden. Hij was er niet op uit school te maken of navolgers te vinden. Hij was introvert van aard en zo is in zekere zin zijn muziek. Hij wordt beschouwd als de vader van het Franse muzikaal impressionisme, dat is juist. Dit dient evenwel niet verward te worden met het impressionisme in de schilderkunst. Debussy is veel meer beïnvloed door literatuur, door Mallarmé en Baudelaire, dan door schilderkunst. Zijn inspiratiebronnen waren literatuur en de natuur." Overziet men zijn piano-oeuvre, valt op hoezeer hij inspiratie putte uit Chopins poëzie. Oyama's keuze na Debussy Chopins hoogst virtuoze Barcarolle te vertolken, is trefzeker. Dit geldt evenzeer voor de classicistische Mozart vooraf.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, reserveren via tickets@muziekkamer-oegstgeest.org. Een glas wijn van De Gouden Ton of een frisdrank in bij de prijs inbegrepen: €25 voor volwassenen, 10 voor studenten, vrij entree tot 18 jaar. Aanvang 16.00 uur.

Het jaar van ...

Wie even googlet met als zoekterm '2018, het jaar van' duizelt het al gauw: jaar van het cultureel erfgoed, jaar van de hond, jaar van de huiszwaluw, jaar van de fiets, jaar van de cryptocurrency (bitcoinachtige producten), jaar van Mike Pence, jaar van de ongewone Nederlander, etc. Dit zijn bijna allemaal benamingen die duiden op het bereiken van een bepaalde doelstelling. In het algemeen onthouden de kerken zich van het geven van dergelijke benamingen. Wel zijn er herdenkingsjaren, zoals het Lutherjaar.

Als de kerken al geen eenheid vormen, hoe kunnen we dat dan elders wel verwachten?

Die kerkelijke terughoudendheid is ook wel te begrijpen. Met hun traditie van 20 eeuwen zijn kerken niet van één jaar afhankelijk om hun geloofswaarden te etaleren of te realiseren. Dat betekent niet dat er in de kerkelijke kalender geen markeringen zijn. Deze maand januari organiseert de Raad van Kerken traditioneel de Week van gebed voor de eenheid van de christenen (21-28 januari). Dit jaar wordt die week verzorgd door de kerken uit het Caribisch gebied. Zij hebben als thema gekozen: recht door zee. Daarmee herinneren zij aan de uittocht van de Joden uit Egypte door de Rode Zee. Maar het is zeker ook een verwijzing naar het slavernijverleden van veel Caribische Nederlanders, en daarmee naar het slavenhandelverleden van het vroegere koloniale moederland. Ook zal er aandacht zijn voor huidige bedreigingen die opnieuw mensen in slavernij kunnen brengen. Zoals de naam Week van gebed al zegt, gaat het deze week niet om actie voeren, maar om bezinning en gebed. De kerken doen dat in gezamenlijkheid, ook hier in Oegstgeest. Daarmee brengen zij hun gedeelde verantwoordelijkheid tot uiting, en ook hun streven om te leren van fouten uit het verleden. Want als de kerken al geen eenheid kunnen vormen, hoe kunnen we dan verwachten dat dit in politiek en samenleving wel gaat lukken? Koos van der Bruggen

Filmavond: Perfetti Sconosciutti

Janneke de Jonge laat haar viltwerk zien in de bibliotheek. Foto: PR

film n Hoe goed ken je je partner en je beste vrienden? Zeven vrienden besluiten tijdens hun jaarlijkse etentje hun smartphones op tafel te leggen en elk binnen komend bericht met elkaar te delen. Ze hebben immers geen geheimen voor elkaar.

Maar dat pakt anders uit. Ze halen het dessert niet. Het digitale dagboek blijkt de zwarte doos van ons leven, de spiegel van onze ziel.
Drie miljoen Italianen genoten van deze film vol humor, schaamte en kwetsbaarheid. Met aan het eind een verrassend plot.


Dinsdag 16 januari 19.30 uur,
Dorpscentrum, Lijtweg 9 Oegstgeest
Toegang € 6,00
Zaal open vanaf 18.45.
Nagesprek o.l.v. Ronald da Costa

Expositie vilt: Swols Goed

kunst n Janneke de Jonge laat voor de tweede keer haar viltwerk zien in de vitrines van de bibliotheek.

Een aantal jaren geleden werd ze tijdens de lessen van Margot van Leeuwen enthousiast voor deze leuke, boeiende vorm van werken met textiel. Van plukken wol maak je door middel van wrijving en met water en zeep vilt, waarin je dunne stoffen, zijde en garens kunt verwerken. Je kunt zo van alles maken: kleding tot wandkleden en zelfs net echt lijkende keien.
De vele kleuren waarin de wol geverfd kan worden spreken Janneke vooral aan. Dat ze hiermee graag speelt is te zien in haar werk, dat ze de naam 'Swols Goed' meegeeft, met een knipoog naar haar geboortestad Zwolle.


Datum: 2 januari – 28 februari
Locatie: Lange Voort 2T 2341 KA ­Oegstgeest

Gedichtenwedstrijd Amnesty

poëzie n Iedereen, jong en oud, wordt uitgenodigd een gedicht van maximaal 16 regels in te sturen voor de gedichtenwedstrijd.

Het onderwerp is vrij, zolang het te maken heeft met de doelstellingen van Amnesty International, kortweg: de Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind.
Deelnemen kan tot 5 mei, de Dag van de Vrijheid. Dan buigt een deskundige jury zich over de inzendingen. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de leeftijden van de dichters.
De hoofdprijzen (één voor jongeren en één voor volwassenen) zijn mooie, originele afdrukken van de winnende gedichten.
Ook worden de gedichten naar Amnesty International gestuurd, die ze mag publiceren.


Inzendingen kunnen gestuurd worden naar: amnestyoegstgeest@hotmail.com, of op papier naar: Amnesty Oegstgeest, Louise de Colignylaan 13, 2341 CG Oegstgeest. Graag vermelden: naam, leeftijd, m/v en adres of e-mailadres.


Eigenlijk wint elke deelnemer een eervolle prijs, want de inzendingen worden opgenomen op de website oegstgeest.amnesty.nl.

Rabobank Nieuwjaarsconcert

muziek n Muziekvereniging Harmonie Katwijk verzorgt zaterdag 20 januari het Rabobank Nieuwjaarsconcert in de H. Willibrordkerk in Oegstgeest.

De harmonie luidt het nieuwe jaar in door een breed repertoire te spelen, van klassiek tot pop.

Kaarten voor het concert zijn af te halen bij het Rabobank kantoor aan de Lijtweg in Oegstgeest. Het concert is gratis voor klanten van de Rabobank in Oegstgeest. De kerk gaat om 19.45 uur open en om 20.15 uur begint het concert.

Archief OC online

lezen n Sinds Uitgeverij Verhagen op het Internet publiceert, kunnen lezers online terugkijken in vorige nummers. Dit kon sinds 2012 via de site van issuu.com (google: Oegstgeester Courant issuu). Via de huidige website www.oegstgeestercourant.nl - waarop dagelijks nieuwsberichten worden geplaatst - is het terugkijken verbeterd. Via 'Archief' op de menubalk kunnen per week berichten worden bekeken. Via 'Alle edities bekijken' kunnen de volledige kranten vanaf de editie van 1 juni 2016 online worden gelezen.

Opmerkelijk: Cheyenne Löhnen heeft vele talenten

Cheyenne Löhnen is actief op veel gebeiden. 'Mijn voorbeeld in Nederland is filmactrice Carice van Houten'. | Foto FAY Photography Foto: FAY Photography

opmerkelijk n Hoe inspirerend is het om met jongeren te praten die op jonge leeftijd gedreven zijn om hun carrière-ambities te verwezenlijken. De Oegstgeestse Cheyenne Löhnen (20) is daar een mooi voorbeeld van.

Door John Vroom

"Zo rond mijn vierde jaar begon mijn liefde en fascinatie voor paarden. In de loop van de jaren leerde ik paardrijden, was bezig met ze te verzorgen, mocht ze inrijden en zelfs trainen tot serieuze renpaarden die meededen aan koersen op Renbaan Duindigt. Ik kreeg de ambitie om zelf jockey te worden, maar werd al gauw te lang. Mijn moeder had mij al jong gestimuleerd musicalles te gaan volgen. Dat was een gouden greep, want mijn ambitie groeide om daar goed in te presteren met als erkenning dat ik mee mocht spelen in de musicalproductie Grease.

De vraag ontstond welke kant ik op wilde: Een carrière met paarden of als actrice. Ik realiseerde mij dat in de paardenwereld bij dressuur het meeste geld te verdienen was, maar die kant ambieerde ik niet echt, dus koos ik van harte voor de acteerkant, omdat ik daarin mijn expressiviteit kwijt kon. Na deze keuze ben ik actief lessen gaan volgen op acteerscholen voor zowel theater als film en gaandeweg ontdekte ik wat mijn uiteindelijke ambitie was, filmactrice worden. Om geld te verdienen ging ik part-time werken bij Brasserie Streeder waar ik werd gespot door fotograaf Karlien 't Hooft die vond dat ik een goede 'kop' had als fotomodel. Via haar kreeg ik de eerste opdracht en met mijn acteerervaring was dat een prima combinatie. Momenteel geef ik toneelles op de Jorris de Witteschool en ben actief op modelgebied, acteren, presenteren, co-regisseren, dansen en heb mijn eigen on-line film 'Stuck' geproduceerd. Ik hoef niet zozeer bekend te worden, maar streef er naar wel erkend te worden in het vakgebied van filmactrice in Nederland en hopelijk ook internationaal." Tja Cheyenne, opmerkelijk!

Koffieochtend

ontmoeting n Op vrijdag 12 januari is er de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan. Iedereen is van harte welkom om 10.00 uur. De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Op de eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar worden er dia's vertoond over Albanië. Albanië was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse Rijk. In 1912 werd het land onafhankelijk en na de Tweede Wereldoorlog kreeg het onder Enver Hoxha een dogmatisch communistisch regime dat zich steeds verder van de rest van de wereld isoleerde. Sinds de val daarvan in 1991 is Albanië een parlementaire democratie. De mensen praten nu vrij over hun geloof, kerken worden gebouwd of in ere hersteld. De mensen verlangen er naar om bij de EU te horen.

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men een dag eerder voor vervoer contact opnemen met mw. J.C. van Cuilenburg-Pasma, tel. (071) 5170435 of mw. T. Roelofsen, tel. (071) 5155739.

Europese geschiedenis

cursus n Binnenkort begint een nieuwe collegereeks in Cultuurhuis De Paulus. Van Karel de Grote tot Willem III wordt de geschiedenis van Europa behandeld.

In 2017 was het honderd jaar geleden dat er een eind kwam aan de Romanov-dynastie. Aanleiding om de meest bepalende vorstenhuizen van Europa eens nader te bestuderen. Romanovs, Habsburgers, Tudors en Oranjes: door onderlinge oorlogen en huwelijken bepaalden zij hoe de landkaart van Europa eruit kwam te zien. Daarbij werd een spoor van paleizen, juwelen en kunstwerken nagelaten.
De cursus omvat 10 colleges op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur, te beginnen op 23 januari.
Locatie: Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest.
Voor meer inhoudelijke informatie en inschrijving: www.vrijeacademie.nl, of tel. 0900 - 418 50 50.

Wandeling langs het strand

Deze keer gaat de MEC-wandeling buiten de grenzen van Oegstgeest: uitwaaien aan de zee bij Katwijk. Deelnemers lopen onder andere langs de laagwaterlijn en kijken wat daar zoal ligt. Dat is iedere keer weer een verrassing. Foto: PR IVN

natuur n Zondag 14 januari organiseert het Milieu Educatie Centrum Oegstgeest (MEC) weer een wandeling, deze keer buiten de grenzen van Oegstgeest. Deelnemers gaan uitwaaien aan de zee bij Katwijk en lopen onder andere langs de laagwaterlijn en kijken wat daar zoal ligt. Er lopen gidsen mee van het IVN regio Leiden die meer kunnen vertellen over de strandvondsten. De wandeling is ook heel geschikt voor kinderen met hun (groot)ouders. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelen. De excursie is bedoeld voor inwoners van Oegstgeest van alle leeftijden, maar ook anderen zijn welkom. Voor deze wandeling graag aanmelden op info@mecoegstgeest.nl. De wandeling is gratis en duurt tot ongeveer 11.30 uur. Verzamelen om 9.30 uur op het marktplein aan de Lijtweg.

Feestelijk jaar voor Stichting Evenementen

evenementen n In de eerste maanden van het nieuwe jaar zullen diverse nieuwe jeugdwerkcursussen van start gaan bij de Stichting Evenementen, die dit jaar 25 jaar bestaat.

In de eerste maanden van dit jaar zullen diverse jeugdwerkcursussen van start gaan. Zo is dinsdag 9 januari een speciale kookcursus voor kinderen van 7 en 8 jaar begonnen.
Vanaf woensdag 10 januari kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar houten voorwerpen gaan maken tijdens Woodykids.
Volgende week start Fem Stamkart op de dinsdag met een nieuwe teken/schildercursus voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Ook hoopt Yogadocente Jeannette Grootendorst-Nijhuis op deze dag te kunnen starten met nieuwe yogacursussen voor kinderen.
Zondagmiddag 28 januari laten kinderen die deelgenomen hebben aan de danscursussen, Voice4Kids, de cursussen Djembé en Percussie en Toneel spelen tijdens een presentatie zien wat ze tijdens de eerste helft van het cursussenseizoen hebben geleerd. Kaarten voor deze uitvoering zijn via de Evenementenwebsite te reserveren.

Na de voorjaarsvakantie zullen diverse andere jeugdwerkcursussen van start gaan.

In het jubileumjaar zullen diverse Evenementenreizen worden georganiseerd. Op dinsdag 20 verzorgt de Stichting Evenementen een musicalreis naar de musicalklassieker Fiddler on the Roof in het nieuwe Luxortheater in Rotterdam
Thomas Acda, die de hoofdrol van Tevye speelt, neemt je op innemende en geestige wijze mee in deze meeslepende musical. Fiddler on the Roof, met 'If I Were A Rich Man' en vele andere beroemde evergreens, gaat over een wereld op de vlucht waarin uiteindelijk de liefde overwint.

Meer informatie: www.st-evenementen.nl of 071-5171540.

Drukte van belang bij kerstbomenasiel van Vrij Groen

Boombrengers kunnen op woensdag- en zaterdagmiddag hun boom zelf planten in het kerstbomenasiel. Foto: PR

groen n Afgelopen zaterdag, 6 januari, zijn er al ruim 60 kerstbomen (terug)gebracht naar het kerstbomenasiel van Oegstgeest/Leiden. Nadat het woensdag, de eerste dag van de opening van het asiel, een letterlijke stormdag was, liep het zaterdag figuurlijk storm.

Veel boombrengers kwamen voor de eerste keer hun kerstboom met kluit brengen, wat betekent dat het kerstbomenasiel steeds bekender wordt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat het al het achtste jaar is dat Vrij Groen dit initiatief doorzet.

Maar ook is dit te danken aan de wijdverbreide nationale media-aandacht die er dit jaar voor het kerstbomenasiel was. Unity-tv maakte als vanouds een mooie foto- en videoreportage, maar ook de NOS-radio besteedde aandacht aan het fenomeen. Afgelopen zaterdag maakte het Algemeen Dagblad een uitgebreid videoverslag van de inname van de bomen, gelardeerd met leuke interviews met de kerstboombrengers.


Het Vrij Groen kerstbomenasiel is de hele maand januari iedere woensdag en zaterdag open tussen 13.30 en 16.00 uur. Boombrengers kunnen hun boom dan zelf planten, of de vrijwilligers van Vrij Groen kunnen het voor hen doen.

Het kerstbomenasiel is momenteel gevestigd op de Kunstweide Ommenabij, aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden - de parallelweg langs de A44 richting Wassenaar. Voor meer informatie over het kerstbomenasiel en een routebeschrijving zie: www.vrijgroen.info/kerstbomenasiel.

20 januari in Katwijk: Samen zingen wordt een nieuwe traditie

Samenzang n "Op veler verzoek organiseert Music of Life een grote zangmiddag op zaterdag 20 januari 2018 in de Nieuwe Kerk in Katwijk", vertelt producent Pieter van der Ploeg enthousiast. "We hebben drie bekende organisten die met veel plezier meewerken en verder hopen we op het enorme stemgeluid van de bezoekers."

"De welbekende Sander van Marion, oud-dirigent van het Katwijks Mannenkoor Jubilate, improviseert samen met de bekende organisten Martin Mans en André Knevel op de mooiste psalmen en gezangen met aansluitend samen zingen. Een concept waar we hopelijk iedereen plezier mee doen. Prachtig orgelspel en direct daarna de machtige samenzang van iedereen."

Van der Ploeg hoopt dat dit evenement ook zal uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend begrip. "We willen dat deze zangmiddag een jaarlijks terugkerende traditie wordt. Een middag voor iedereen, voor jong en oud. Het is voor mensen die van muziek houden en graag zingen. Daar hebben ze nu de gelegenheid toe. Sander van Marion, Martin Mans en André Knevel zijn echte iconen. We organiseren deze zangmiddag onder de noemer KWF Music of Life, want de opbrengst van de middag gaat naar het KWF Kankerbestrijding." Van der Ploeg organiseert veel grote concerten zoals alle Music of Life concerten in het Scheveningse Circustheater en orgelconcerten in de Laurentiuskerk in Rotterdam.

"Het lijkt me fantastisch als we er met elkaar een prachtige middag van kunnen maken", meent Van der Ploeg. "Er is veel aandacht voor deze zangmiddag, zingen in combinatie met het prachtige en beroemde Van den Heuvel orgel."

Deze zangmiddag vindt plaats op zaterdag 20 januari om 14.30 uur in de Nieuwe Kerk, Voorstraat 79, Katwijk. In verband met de te verwachten grote opkomst gaan de kerkdeuren om 13.45 uur open. Kaarten €12,50 en tot 15 jaar € 6,- Toegang in de voorverkoop tot €3,50 korting bij Boekhandel Het Baken, Secr. Varkenvisserstraat 37 te Katwijk aan Zee of bestel online via www.laurenskerk.ntk.nl. Met de promotiecode: samenzingen2018 krijgt men ook hier de korting. Ook is het mogelijk vooraf de zangmiddag aan de kerk alsnog een toegangskaart te kopen.

Op de foto: Martin Mans, Sander van Marion en Andre Knevel. | foto Pieter van der Ploeg

Kortingsactie

Lezers van de Oegstgeester Courant krijgen op vertoon van dit artikel een korting aan de kassa van €3,50. Voor online bestellingen geldt de actiecode samenzingen2018

Trans Mongolië Express

Johanna Pasma beschrijft in haar reisboek haar belevenissen, en geeft veel informatie over culturele bezienswaardigheden.

lezen n De tijd is aangebroken om een reis voor de zomer te gaan plannen. Wat gaan we dit jaar doen? Wordt het een georganiseerde of een individuele reis. Zijn wij avonturiers, backpackers, of hebben we liever dat een ander alles voor ons regelt.

Voor avonturiers die wel houden van 'niet geplande gebeurtenissen' is er altijd wel wat te vinden. Maar wat te denken van een grote treinreis? Een treinreis, waarvan je denkt dat je al die dagen dat je in de trein zit je zit te vervelen. "Maar dat kun je mis hebben." Aan het woord is de Oegstgeestse auteur Johanna Pasma. "Een treinreis met de Trans Mongolië Express, die gaat van Moskou naar Mongolië, en na een paar dagen in Mongolië te zijn geweest reis je met een andere trein verder naar China, is een belevenis op zich als je de juiste trein boekt. Met de 'juiste' trein bedoel ik de trein waarin de Mongoolse handelaren zitten. Deze handelaren verkopen hun goederen aan de geïsoleerd wonende Russen, die al op het perron staan te wachten als de trein arriveert. Regelmatig lees je in de krant over de Mongoolse handelaren op de trein. In de trein maak je ook van alles mee met de Mongoolse families. Een aparte belevenis!"

"Als je dan bent aangekomen in Mongolië en je hebt excursies geboekt bij je reis om in een paar dagen tijd iets van Mongolië te zien, dan heb je gegarandeerd een bijzondere vakantie."

Johanna Pasma, schrijft reisboeken waarin zij haar belevenissen vertelt, maar ook veel informatie over culturele bezienswaardigheden geeft, heeft vanaf Arnhem deze reis gemaakt. In het boek 'De Trein, Ons Huis' kan men lezen over alle onverwachte gebeurtenissen die zij heeft ondergaan gedurende die reis, maar ook over de mensen die zij heeft ontmoet. Haar boek over 'Avonturen langs de Zijderoute' gaat over een grote treinreis vanuit Nederland, via Siberië naar China, langs de 'Noordelijke Zijderoute', via Kazachstan terug naar Moskou.

Pasma geeft graag lezingen over haar reizen.

'De Trein, Ons Huis' is 26 november uitgekomen en ligt bij de Rijnlandse boekhandel.

LOHC-Koor in Paradiso

muziek n Een unicum in de historie van LOHC: op 14 januari zal het LOHC-Koor (het eerste hockeykoor van Nederland) een optreden verzorgen tijdens de Paradiso Korendagen 2018. Om 12.30 uur zal LOHC Koor in de grote zaal, onder de naam The Voice of LOHC, zijn beste nummer ten gehore brengen. Kaartjes zijn bij de ingang van Paradiso in Amsterdam te koop voor 3 euro.

Jazz-middagen in en rond Oegstgeest

muziek n Ook in 2018 zijn er weer heerlijke jazz-concerten in de buurt. Op 14 januari kan men genieten van een heerlijke middag met mainstream jazz, bossa nova's en blues van Michel Blokhuizen op piano, Roland Blokhuizen op contrabas, Richard Wanders op drums en zang van Aafje de Bloois. Van 15.00 tot 19.00 uur in Hotel Royal, Voorstraat 76 in Noordwijk (binnen). Entree gratis.

Op 28 januari tussen 15.00 en 18.00 uur in Brasserie Streeder, treedt Aafje de Bloois op met het Residence Jazz Sextet, bekend om hun boeiende arrangementen en hun eigenzinnig repertoire. Samen met de warme stem van de zangeres staat deze band garant voor een middag vol jazz onder het genot van een hapje en een drankje. Entree gratis.

Joost van Gijzen maakt prentenboek

lezen n Filmdramaturg Joost van Gijzen, die verbonden was aan speelfilms zoals Lucia de B. en het recente Dikkertje Dap, komt terug naar Oegstgeest. Dat wil zeggen: zijn prentenboek Met Één Woord komt in de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort te liggen. Wat is liefde nou eigenlijk? Het prentenboek, bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, is een speurtocht naar het antwoord op die ingewikkelde vraag. Het boek bevat een aantal korte verhalen met elk een andere illustrator, waaronder diverse uit Leiden. meteenwoord.blogspot.nl

Leiden Atletiek start met RaceRunning

Met de racerunner kunnen atleten met een handicap tòch hardlopen. Foto: PR

hardlopen n Leiden Atletiek hoopt dit voorjaar te starten met RaceRunning, een aangepast atletiek onderdeel voor kinderen van ongeveer 8 tot 20 jaar met een lichamelijke beperking.

Bij RaceRunning loopt of rent de atleet met behulp van een racerunner. Dit is een soort driewiel-loopfiets zonder pedalen, maar wel met een zadeltje en een borststeun (zie foto). De racerunner is geschikt voor kinderen en volwassenen met bijvoorbeeld cerebrale parese, spina bifida of andere syndromen die in het dagelijks leven een rollator, krukken of rolstoel gebruiken om zich voort te bewegen. Sommige atleten kunnen wel zelfstandig lopen, maar struikelen en vallen gemakkelijk als zij rennen.

Bij de Atletiek Unie is RaceRunning één van de speerpunten. Er zijn nu in Nederland 12 atletiekverenigingen die al aan RaceRunning doen. Het is de bedoeling dit aantal uit te breiden naar 35 verenigingen. In de nabijheid bieden Rotterdam Atletiek (met 18 racerunners), Haag Atletiek en AV Haarlemmermeer (Hoofddorp) RaceRunning al aan. Leiden Atletiek wil daar komend voorjaar ook bij horen.

Om het project op te starten, probeert Leiden Atletiek met enige spoed 2.500,- euro via sponsoring te verkrijgen. Het Foppe Fonds en het NSGK leggen daar elk het zelfde bedrag bij. Met 7.500,- euro is het mogelijk drie Race Runners aan te schaffen inclusief het onderhoud.

Op zondag 7 januari werd bij Leiden Atletiek de Runnersworld Leiden Nieuwjaarsloop gehouden. Een loop uit het Zorg en Zekerheid circuit. Het startschot van de loop was voor het Leiden Atletiek RaceRun team tevens de start van de collecte. Er staan collectebussen klaar, er liggen machtigingen en het is mogelijk te pinnnen in de bar. Rechtstreeks een geldbedrag overmaken kan natuurlijk ook. Het bankrekeningnummer is NL 27 INGB 0008 5690 96 ten name van Leiden Atletiek ten behoeve van RaceRunning.

Neem voor meer informatie over het project RaceRunning bij Leiden Atletiek contact op met Noortje van Kempen via tel. 06-51884903 of e-mail racerunning@leidenatletiek.nl of kijk op de website www.leidenatletiek.nl.

Meer informatie over RaceRunning: racerunning.nl

Fiks pakt belangrijke punten tegen Sporting Trigon uit Leiden

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft in de derby tegen het Leidse Sporting Trigon een belangrijke 23-16 zege geboekt. Punten die van groot belang zijn om afstand te houden van de nummer 7 van de ranglijst SKF, dat tegen Pernix kopje onder ging.

Verrassend was de zege op de nummer laatst niet.

Sporting Trigon is weliswaar een club van naam met indrukwekkende prestaties in het verleden. De vereniging heeft zelfs in de hoogste klasse van Nederland gespeeld en op het veld vorig seizoen in de hoofdklasse. Na vertrek van enkele goede basisspelers gaat het prestatief minder, omdat er op het moment geen gelijkwaardige opvolgers zijn. Met alle waardering voor de prestaties uit het verleden lijkt de Leidse club tijdelijk een pas op de plaats te moeten gaan maken. Nul punten uit zeven wedstrijden bevestigen het troebele vaarwater waarin Trigon zich bevindt.


Fiks heeft de winst zeker niet cadeau gekregen. Na de openingsgoal van Youp Coli, die de geblesseerde Roy Vreeken prima verving, heeft de ploeg van Rick Nell de eerste 10 minuten achter de tegenstander aangelopen.

"Die fase verliep chaotisch. Matig schot en zwakke passing weerhielden mijn team te spelen waar het waard voor is", gaf hij als reden voor de valse start. De 6-6 van Dominic van Welzen bracht een keer in het scoreverloop. De aanvalsacties werden beter opgezet en goed en doeltreffend uitgespeeld. Lianne Anholts, Jan Anholts, Dominic van Welzen, Kevin Vreeken en Melissa Heijne vertaalden de opmars in een 11-6 voorsprong. Het verschil van vijf punten bleef tot het intermezzo signaal in stand (13-8).

pauze

De eerste fase van de tweede helft kende een identiek verloop als die van het begin van de tweede helft. Veerkrachtig begon Trigon een opmars en bij 14-13 leek Fiks te wankelen. Het tekent de werklust van de opponent. "Op het juiste moment pakte Fiks de goede draad weer op", verklaarde hij de sprint van Fiks naar 18-13. "Bovendien had iedere speler een doeltreffende bijdrage", vervolgde hij trots. Jan Anholts (2 strafworpen), Dionne Blangé en Dominic van Welzen vonden binnen drie minuten na 14-13 het gat van de korf. Het bewees de controle die Fiks op beslissende momenten had over de wedstrijd. Deze dreun werkte mentaal sterk door in het spelverloop erna. Het vertrouwen bij Sporting Trigon ebde weg.

Interim-trainer Gijs Wiersma van de tegenstander: "We zakken qua spelniveau te vaak terug en missen een stukje lef. In belangrijke fases laten we het afweten. Mede door blessureleed kunnen we vaak niet constant in dezelfde samenstelling spelen. Dit heeft weerslag. Daar komt bij dat de dames van Fiks zeer solide verdedigen, waardoor onze dames nauwelijks aan scoren toekomen", complimenteerde hij het dameskwartet van Fiks. Hij beaamde dat het moeilijk zal worden om de degradatiezone te verlaten. "Dan zal er komende zaterdag absoluut gewonnen moeten worden van nummer zeven SKF", zei hij tot slot. Eindstand dus 23-16. Ilse Hazekamp scoorde het laatste Fiksdoelpunt.

Fiks 2

Het tweede selectieteam blies het puntloze Victum 2 in de eerste helft de hal uit. Een 19-7 tussenstand vormde onweerlegbaar bewijs. In de tweede helft nam Fiks wat gas terug. Na afloop stond 29-18 op het scorebord. Tom Fles (A1-speler) maakte in de slotfase zijn debuut in de selectie. Zijn eerste schot was direct van doeltreffende waarde.

MO13-1 VV Oegstgeest pakt zaalcup in vakantie

van links naar rechts: Katinka Docter, Pippa Schippers, Eeke Bunjes, Eline Heiligers, Eva Frigo, Dafne Oosterlee, Fiene Janssens en Sara Luigies. Foto: PR

voetbal n Vrijdag 29 december pakten de meiden van VV Oegstgeest de Horesco Horecavo zaalcup in Noordwijk in de categorie onder 13 jaar.

De speelsters lieten hun leeftijdsgenoten van Quick Boys, FC Lisse, FC Rijnvogels (2x) en VV Foreholte achter zich.

Coach en trainer Fred van der Lubbe was trots op het verzorgde positiespel van 'zijn meiden'.

Informatiebijeenkomst voor jeugd fusieclub FC Oegstgeest

voetbal n Op zaterdag 13 januari zijn er twee bijeenkomsten gepland voor de jeugd, ouders en trainers van voetbalverenigingen UDO en Oegstgeest waarin ze bijgepraat worden over de fusieclub FC Oegstgeest, die in augustus 2018 van start gaat.

Lennart Zomer (vv Oegstgeest) en John Slierings (vv UDO) zullen de aanwezigen informeren aan de hand van een presentatie waarin onder andere aan de orde komen: hoe gaat er samengevoegd worden, wat zijn de ambities, welke clubactiviteiten worden er ontplooid en hoe gaat de accommodatie er uit gaat zien.
De presentatie voor de onderbouw (O8 tot en met O12) start om 09.30 uur en die van de bovenbouw (O13 tot en met O19) start om 11.00 uur. Beiden vinden plaats in de kantine van v.v.Oegstgeest.

BCO start competitiehelft met winst

biljart n Met goede moed reisde BCO/Paeoniapassion.com dit weekend af naar biljartvereniging Onder Ons.

De eerste competitiehelft is tegenvallend verlopen met 10 punten uit 11 wedstrijden. Daarom is de teamopstelling is drastisch aangepast. Paul Witteman is kopman af en gaat weer terug naar de 4e plek. Bob van Ingen Schenau gaat van plek 3 naar kopman. Rens Hoeba schuift een plek omhoog van 4 naar 3. Robert Koster blijft op plek 2. De start is in ieder geval goed met een 6-2 overwinning tegen Take 5.

Rozendrive bij De Schrandere Vos

bridge n Bridgeclub De Schrandere Vos uit Oegstgeest organiseert op zaterdagmiddag 20 januari weer haar jaarlijkse Rozendrive.

Iedereen die kan en wil bridgen is daarbij van harte welkom. Er wordt gespeeld in een gezellige ambiance.

De middag begint om 14.00 en duurt tot ca 17.15 uur. Aanmelden kan via DeSchrandereVos@gmail.com of telefonisch via 06 233 288 14. Vanaf 13.30 tot 13.45 uur kan men zich ook inschrijven in de zaal, de aula van de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan 101 in Oegstgeest. In dat geval geldt: vol is vol.

Indien u lid bent van de Nederlandse Bridgebond wilt u dan bij de inschrijving uw bondsnummer vermelden. Dit in verband met de toekenning van Meesterpunten.

Er zijn mooie, verse rozen in alle kleuren en maten te winnen. Iedereen gaat met minimaal één roos naar huis. Het bestuur van De Schrandere Vos zorgt voor een (zelf gebakken) versnapering voor bij de koffie. Voor niet leden is het een prima manier om eens kennis te maken met de vereniging.

De kosten van deelname bedragen € 8,00 per paar, te voldoen aan de zaal bij inschrijving. Nogmaals, u bent van harte welkom. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de wedstrijdleiders van de middag, Jan Schreurs (06 233 288 14) of Bernardine Jansen (06 104 945 17).

Twee WIJC-ers kmpioen

schaatsen n Drie leden van de Warmondse IJsclub stonden na afloop van hun Zuid-Hollands kampioenschap op het podium.

Patricia Koot won in de vroege ochtend van zondag 7 januari tweemaal de 500m en werd op die afstand Zuid-Hollands kampioen bij de meisjes pupillen. Patricia ontving ook de wisselbokaal die sinds 1975 jaarlijks naar het snelste meisje van het ZHK gaat. Bij de heren neo-senioren werd Kees Heemskerk kampioen van Zuid-Holland en stond zijn clubgenoot Sander van der Geer naast hem op de tweede plaats.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

08-01/14-01 TP van Leeuwen, Mw. S.M.E. Roorda, Lammermarkt 218 2312 CW Leiden. (071) 5898372
15-01 / 21-01 TP Peerdeman, mw C. Kremer, M. Klaasen. Dijkgravenlaan 71 2352 RN Leiderdorp. (071) 5232380

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

Kerkdiensten

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen Oegstgeest 10.30 pastor E. Hof
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul en dhr. D. Gudde, oecumenische dienst, m.m.v. gemengd koor H. Willibrord
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg, avondmaal

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen dienst
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. A. Verburg

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 Woord- en communieviering, pastor H. de Groot
LUMC 10.00 pastor J.H.S. Evers, gebed & concert

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. F. Rinkema
16.30 u ds. R. Roth

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Dhr. B. Dijkstra

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. P.L. van Asselt

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Mevr. Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Matthiaskerk Warmond

Vr 12 jan 10.00 uur Eucharistieviering. Zat 13 jan 19.00 uur Woord en Communieviering met Cantores Bertijn Prins

Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

'Denk eens na over vrijwilligerswerk als mentor'

vrijwilligerswerk n "Bent u diegene die stevig in uw schoenen staat? Iemand die op zoek is naar vrijwilligerswerk met verantwoordelijkheid en nét dat beetje extra? Heeft u affiniteit met mensen met een beperking? Denkt u dan eens na over vrijwilligerswerk als mentor", laat Mentorschap Haag en Rijn weten.

Een mentor wordt gekoppeld aan iemand die (deels) wilsonbekwaam is en vanwege een beperking niet (meer) in staat is zelfstandig beslissingen te nemen. Het gaat om bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, een niet-aangeboren hersenafwijking, een psychiatrisch ziektebeeld of mensen met dementie. Als deze mensen geen familie of netwerk hebben, waar zij voor ondersteuning op terug kunnen vallen, wordt er voor deze mensen een mentor gezocht.

"Als mentor staat u op voor de persoon voor wie u mentor bent: indien nodig, bent u in staat beslissingen te nemen en gaat u in gesprek met zorg- en hulpverleners."

klik

Een mentor neemt dus een hele belangrijke plek in en maakt echt het verschil voor deze mensen. Vanuit Mentorschap Haag en Rijn wordt er goed gekeken dat de mentor echt bij iemand past. Een goede klik is heel belangrijk.


"Voordat u als mentor aan de slag gaat, ontvangt u een training waarin u tips en handvaten krijgt om uw werk als mentor zo goed mogelijk uit te voeren. Natuurlijk kunt u voor vragen tijdens uw werk als mentor ook altijd terecht bij uw contactpersoon van Mentorschap Haag en Rijn. Als vrijwilliger ontvangt u een onkostenvergoeding."


Enthousiast geraakt? Neem dan contact op met Wendy van Veen, tel. 06 - 25 18 25 21 of Kees Korsman, tel. 06 - 24 85 18 06. Ook beiden te bereiken via leiden@mentorschaphaagenrijn.nl.

In februari start er weer een nieuwe training voor mentoren, hier zijn nog plekken vrij.
Meer informatie over Mentorschap: www.mentorschaphaagenrijn.nl.

(Zie ook de advertentie op pagina 8)

@BRW_OGT #Brandweer #Oegstgeest p 2 buitenbrand container vk: 3 afvalcontainer willem kloospad oegstg 164231 Buitenbrand op Willem Kloospad in Oegstgeest.

@VoetbalVVO De transfermarkt is open! Welke speler moet VV Oegstgeest in huis halen volgens jou?

@ASC_Oegstgeest Ook bij ASC een drukbezochte en gezellige nieuwjaarsreceptie. Voetbal, veiling en voetjes van de vloer.

@LennekeS to @EstherAlora Kom ook een kijken bij Leiden in de buurt. Ik woon in Oegstgeest en na Amsterdam gaat dat best goed.

@Vlietzangers De Vlietzangers treden op in @sHeerenLoo in #Oegstgeest