Oegstgeester Courant

25 september 2019

Oegstgeester Courant 25 september 2019


Warme avondvierdaagse

Ook op de tweede dag razend enthousiaste deelnemers aan de avondvierdaagse. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

wandelen n De 24e Oegstgeester avondvierdaagse zit er weer op. 470 wandelaartjes (oma's, opa's, vaders en moeder niet meegeteld) volbrachten de vier maal vijf kilometer door het mooie Oegstgeest. Wegens het afsluiten van de fietsbrug over het kanaal en het afgesloten bos Van Wijckerslooth moesten enkele routes worden aangepast, maar dat mocht de pret niet drukken. Alle avonden bleef het droog en was het zelfs warm. De lopers werden de laatste avond welkom geheten met gezellige live-muziek van een bandje. Meehelpen? Kijk op www.bvhm.nl.

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

51ste Pannenkoekenactie scouting Lange Voort

eten n Op zaterdag 28 september organiseren de drie scoutinggroepen uit Oegstgeest voor de 51e keer hun jaarlijkse pannenkoekenactie. Bij Winkelcentrum Lange Voort gaat die dag het grote pop-up restaurant weer open voor iedereen die gezellig een pannenkoek wil komen eten.

"Iedereen is welkom dus kom gezellig langs", zegt restaurantmanager Ruud Moojen. "We openen de tent om 11.00 uur en bakken de hele dag door pannenkoeken en kinderen kunnen zich vermaken in onze 'scouting speeltuin'."
Voor een klein bedrag kunnen bezoekers al genieten van een pannenkoek en daarmee steunen ze tegelijk de drie scoutinggroepen, die het geld hard nodig hebben voor hun (nieuwe) huisvesting. "De hele dag zijn ruim 150 vrijwilligers aan het werk: pannenkoeken bakken, serveren en natuurlijk ook afwassen. Prachtig om te zien hoe de drie verschillende scoutinggroepen zich samen inzetten voor een mooie actie." Na het succes van de vorige editie is er ook ny een speciale kaart, met onder meer een pannenkoek met warme kersen en vanille-ijs, slush puppies en softijs bij mooi weer. Ook dit jaar kunnen bezoekers weer pinnen in het pop-up restaurant.
Zaterdag 28 september • 11.00 - 17.30 uur • Winkelcentrum Lange Voort • Direct opeten en afhalen voor thuis

Kunstig

In het weekend van 21 en 22 september was ik heel even in Leiden voor de Kunstroute. Even op bezoek bij bekenden, bij de Stadsfotografen en Haagweg 4 waar in de voormalige LTS heel veel kunstenaars zijn gevestigd. Ook daar een voormalige Stadsfotograaf van Leiden. In de vroegere fietsenkelder zat een alleskunner. Of beter gezegd, een doener die van allerlei apparaten, attributen, afgedankte spullen en gereedschap, weer iets nieuws weet te maken. Hij doet dat op een heel bijzonder creatieve manier. Zonder meer vernieuwend bij ieder eindproduct. Een kunstenaar in optima forma. De humor straalt van hem af als hij vertelt over zijn creaties. Hij loopt over van zijn enthousiasme en productiviteit. Aangezien hij niets verkoopt, loopt zijn atelier langzaam vol. Hij stond lachend bij zijn werkbank die hem nog nauwelijks ruimte geeft om te bouwen. Zijn spontaniteit is aanstekelijk, geweldig om samen met die man ideeën te genereren; hij maakt er wel iets van! Wil van Elk

Voedselbank

geven n Elke maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

Oegstgeestenaren kunnen boodschappen als koffie, thee, suiker, pasta, rijst, wasmiddelen en blikken groente/soep/vlees of vis en zonnebloemolie inleveren op dinsdag 1 oktober van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shell-benzinepomp).

Vermissing

politie n Afgelopen maandagavond werd er even voor tien uur 's avonds melding gemaakt van een mogelijke vermissing van een visser bij de Klinkenbergerplas. Hulpdiensten kwamen massaal naar het recreatiegebied, maar het bleek loos alarm. De visser bleek niet in het water verdwenen, en werd elders aangetroffen. Hij was zich van geen kwaad bewust.

'Fout'
in
Oegstgeest

Mijn opa was een NSB'er

Twijfels over nieuw horecaplan bij Klink

Schaakclub weer terug in Oegstgeest

HANDIG n Theo Juffermans fikst alles

Twijfels over nieuw horecaplan Klinkenbergerplas

Op deze plek aan de Klinkenbergerplas komt Loetje. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

politiek n Een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor restaurant Loetje ligt inmiddels op tafel bij de gemeente. Maar het nieuwe bestemmingsplan voor de horeca bij de Klinkenbergerplas ligt nu bij de Raad van State. Een omwonende vroeg de Raad dinsdag om schorsing van dat plan. Wordt dat plan geschorst, dan kan de vergunning voorlopig niet aan Loetje worden verleend.

Door Adrie van der Wel

Het nieuwste bestemmingsplan voor de horeca bij de Klinkenbergerplas was nodig, nadat de Raad begin dit jaar het al te ambitieuze plan voor horeca en evenementen gedeeltelijk vernietigde. Er was geen onderzoek gedaan naar mogelijke parkeeroverlast en lawaai.

Een eerder bestemmingsplan voor het gebied bij de Klinkenbergerplas maakte al horeca mogelijk, maar dat werd niet gerealiseerd. Vervolgens kwam het ambitieuze plan voor evenementen en zwaardere horeca. Die verzwaring van horeca kon gevolgen hebben voor de omwonenden zoals parkeerproblemen en geluidsoverlast. Daarom was in dat geval nader onderzoek noodzakelijk, oordeelde de Raad.

Bij het gerepareerde plan dat nu bij de Raad op tafel ligt, ontbreekt weer een geluids- en parkeeronderzoek. Dat is volgens de advocaat van de gemeente niet nodig, omdat de verzwaring van horeca is teruggedraaid. Maar volgens de voorzitter van de Raad is het nog maar de vraag of zo'n onderzoek in dit geval achterwege kon blijven.

Daarover gaat de raadsvoorzitter nog hard nadenken. Hij vindt het in elk geval vreemd dat de gemeente zomaar kan stellen dat er geen geluidsoverlast van de horeca zal zijn. Die stelling moet wel goed worden onderbouwd. En daarnaast constateerde de raadsvoorzitter dat het plan van Loetje nu al niet zonder meer voldoet aan het reparatieplan, omdat de bouwhoogte iets afwijkt. Dat mag overigens.

Een feit is ook dat het reparatieplan op onderdelen niet al te zorgvuldig is vastgesteld. Dat moest ook de advocaat van de gemeente toegeven. Blijkbaar is het plan snel gemaakt om Loetje aan boord te houden. Voor een regeling van de evenementen bij de Klinkenbergerplas was kennelijk ook geen tijd. Dat zal in een apart bestemmingsplan worden geregeld.

Schorst de Raad niet, dan kan Loetje beginnen met de bouw

"Ik vrees met groten vreze", zei de omwonende. Er zijn volgens haar meerdere buurtgenoten die zich ook zorgen maken over grootschalige horecaplannen met parkeerproblemen in de straat en gebrekkige nachtrust als gevolg. Die buurtgenoten hebben inmiddels ook bezwaar gemaakt tegen het reparatieplan.

Die bezwaren worden over ongeveer een half jaar behandeld. Over het schorsingsverzoek beslist de Raad binnen twee weken. Schorst de Raad niet, dan kan Loetje na ontvangst van de vergunning in principe beginnen met de bouw. Maar wel voor eigen risico zolang de Raad nog niet definitief heeft geoordeeld over alle bezwaren.

Onno Blom brengt jonge Rembrandt naar Oegstgeest

lezing n Dorpsmarketing Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel hebben Onno Blom uitgenodigd ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek De jonge Rembrandt.

De lezing vindt plaats op dinsdag 8 oktober in de Boerhaavezaal van Koetshuis Kasteel Oud-Poelgeest, aanvang 20:00 uur, toegang 10 euro, incl. consumptie. Reserveer hier kaarten op www.rijnlandseboekhandel.nl of bel naar de winkel, tel. 0715172271.

Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste dat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid. Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht. Leiden, met haar jonge universiteit, immigrantenstroom en bloeiende lakenhandel, bood Rembrandt de kans om zichzelf uit te vinden. Hoe deed hij dat? Werd hij een geniale kunstenaar door de genius loci, de geest van Leiden, zijn familie, zijn leermeesters, opdrachtgevers, concurrenten, collega's en vrienden? Of was zijn ontwikkeling als kunstenaar een hoogstpersoonlijk, eigenzinnig avontuur? Hoe werd Rembrandt Rembrandt? Dat is de vraag.

DD-club burgerinitiatief goed bezocht

Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest is gestart met de maandelijkse Derde Donderdag Club: een avondvullend programma met een maaltijd, drankje en een informatief of recreatief thema.

ontmoeting n Afgelopen donderdag is het burgerinitiatief gestart met de maandelijkse Derde Donderdag Club: een avondvullend programma met een maaltijd, drankje en een informatief of recreatief thema. Tijdens de goed bezochte eerste bijeenkomst is uitgebreid stil gestaan bij de nadrukkelijke wens om in Oegstgeest een Knarrenhof te realiseren. De ontwikkelingen rondom Endegeest en Overgeest bieden daartoe goede mogelijkheden. Het burgerinitiatief is daarover in gesprek met de gemeente, de Stichting Knarrenhof en de Oudendal Groep. Belangstellenden voor de DD-club kunnen zich via de website www.langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl aanmelden. Daar is ook meer informatie beschikbaar over het Knarrenhof. De onkostenbijdrage is €10 per bijeenkomst inclusief drankjes.

Fietser rijdt in sloot

112 n Op de Kwaaklaan is vrijdagmorgen 20 september een man onwel geworden en de sloot ingereden, schreef het Leidsch Dagblad. De fietser moest gereanimeerd worden.

De man werd door omstanders uit het water gehaald. Twee van hen hebben hem vervolgens gereanimeerd. Ondertussen kwamen de hulpdiensten met spoed ter plaatse. Zij hebben de zorg overgenomen, en brachten slachtoffer met spoed naar het ziekenhuis.

IVN-wandeling op Oud Poelgeest

natuur n Op zondag 29 september om 14.00 uur, geven de gidsen van IVN Leiden een excursie op het landgoed van Oud-Poelgeest. De herfst doet zijn intrede, er zijn weer verschillende paddenstoelen te vinden, zoals elfenbankjes, tonderzwammen en de witte bultzwam. In vervlogen tijden dacht men dat de paddenstoel de zetel van de pad was. Nu weten we dat ze vol zitten met miljoenen sporen die dienen voor verspreiding en voortplanting.

Tijdens de wandeling horen deelnemers de ijle zang van het roodborstje, hoog in de bomen is de boomklever duidelijk aanwezig. De eerste bomen hebben al verkleurde bladeren en op de grond liggen de eerste eikels, kastanjes en hazelnootjes. Voer voor de vogels en muizen.
Start: ingang Poelgeesterweg (zijstraat Laan van Oud-Poelgeest) in Oegstgeest. Voor verdere informatie over Oud-Poelgeest en activiteiten van IVN Leiden: www.ivn.nl/leiden.

Opbrengst collecte Nierstichting

geven n In de week van 16 tot 21 september hebben ongeveer 95 collectanten hun uiterste best gedaan om een bijdrage voor de Nierstichting te krijgen. Helaas werd de proef met de pinbussen niet doorgezet vanwege te hoge kosten. De opbrengst is dan ook lager dan vorig jaar, maar nog steeds heel goed. Alle collectanten samen hebben €9.365 opgehaald in Oegstgeest en een klein stukje Leiden (tot de spoorbaan).

De Nierstichting kan met de opbrengst goed werk verrichten. Vooral de ontwikkeling van de draagbare kunstnier is heel belangrijk voor nierpatiënten. Ze krijgen daarmee hun vrijheid en energie terug. De Nierstichting helpt bij de financiering van de ontwikkeling daarvan.

Oegstgeest investeert miljoenen voor eenden

Miljoenen investeren zodat zwemmende eenden genieten van een historisch tongewelfje? Ja echt daar maken we ons druk om in Oegstgeest. We hebben het over de Duikerbrug in de Dorpsstraat, waar je gelukkig nog wel zonder gevaar voor eigen leven over kunt lopen of fietsen. Hoelang kissebissen we er nu al over of deze gerestaureerd of vervangen moet worden? Wij zijn de tel kwijt. Maar intussen ziet die bijzondere historische brug er niet uit met foeilelijke rood-wit gestreepte afzettingen. Eindelijk nam de wethouder vorige week een standpunt in: vervangen die brug. Begrotingstechnisch waarschijnlijk het slimst. Zo warmpjes zit de gemeente er tenslotte ook weer niet bij. Integendeel. Maar daar zijn we het in Oegstgeest natuurlijk niet mee eens. Het zal er wel weer op neerkomen dat dure bureaus nog eens een reeks kosten verslindende rapporten zullen schrijven wat er toch moet gebeuren met de Duikerbrug. Dat kan er ook nog wel bij. Maar wat is het bijzondere historische kenmerk van deze brug, waarvan veel mensen niet eens merken dat het een brug is als ze eroverheen rijden? Het tongewelf onder de brug dus. Alleen zichtbaar voor de eerdergenoemde eenden die er onderdoor zwemmen. Wethouder, pak nu eens door en vervang die Duikerbrug, zodat we er weer wat aan hebben. Niemand die het ziet als je de zichtbare bovenkant weer hetzelfde aanzien geeft als de huidige brug. En nog iets: dan is die paar miljoen euro die in de brug een paar meter verderop is geïnvesteerd ook niet alleen maar leuk voor automobilisten uit Rijnsburg. En denkt u dan ook aan de bewoners van dit stukje Dorpsstraat? Maak er nu eindelijk eens eenrichtingsverkeer van en verbiedt vrachtwagens erdoor heen te rijden. Dan hebben we dat ook weer gehad.

Mieke en Gerard Kerkhof

Endegeest en Matglas en co

- In de marketingkrant 'Kennisstad Leiden' valt de grote ambitie van de bedrijvenvereniging Leiden Bio Science Park (LBSP) te lezen: van Park naar Innovatie District! Dat betekent van 200 naar 300 bedrijven, van 19000 naar 25000 werknemers en 1100 woningen erbij, aldus de tekst.
- Het immer begerig oog van de Gemeente Leiden, de Universiteit, het LSBP en de projectontwikkelaar is, zoals bekend, inmiddels ook op Landgoed Endegeest gevallen.
Hun brutale voorstel om dit nota bene drievoudig beschermd gebied in Oegstgeest, d.w.z. bij de buren, te claimen om er een bedrijventerrein van te maken -grenzeloze groei- verdient een even duidelijk als afwijzend antwoord.
- Oegstgeest heeft al een ruime bijdrage geleverd door een aantal jaren geleden in het bestemmingsplan Nieuw Rijngeest een deel van het te ontwikkelen gebied 'achter' Corpus aan te wijzen t.b.v. het Leidse Bio Science Park.
- Leiden wil het eigen groen versterken en uitbreiden en de historie koesteren door zuinig om te gaan met monumentaal erfgoed (zie Omgevingsvisie Leiden 2040). Diezelfde waarden kennen we in Oegstgeest ook al jaren. Waarden die zijn terug te vinden in o.m. de Oegstgeester Structuurvisie, het Collegeprogramma en het concept Groene Kaart 2019. En eveneens in rijks- en provinciale bescherming.
- Helaas moet aan de hand van tal van harde feiten geconstateerd worden dat B&W van Oegstgeest niet de indruk wekken stevig voor het Oegstgeester belang op te komen. Geen enkele voorwaarde, eis of beperking van het College van B&W is in de stukken te vinden.
In het 'Voorbereidingsbesluit Bestemmingsplan Endegeest e.o.' meet het College zich zelfs de bevoegdheid toe om buiten de Raad om (!) besluiten te kunnen nemen. De coalitie (VVD, PrO, CDA) heeft daar 13 juni 2019 in een besloten Raadsvergadering mee ingestemd. Een amendement van Hart voor Oegstgeest om deze uitzonderlijke bevoegdheid te schrappen kreeg niet de instemming van de coalitiepartijen.
Desondanks menen de coalitiepartijen de regie m.b.t. Endegeest te voeren en "denken naar de inwoners van Oegstgeest en andere belanghebbenden uit te stralen de ontwikkeling in dit gebied zeer belangrijk te vinden." Een tekst ver van de realiteit en bovendien voor meer uitleg vatbaar.
- Wat dan wèl te doen? Durf als partijen vast te stellen dat het hier niet gaat om een partijpolitieke kwestie. Durf vast te stellen dat volksvertegenwoordigers in dit geval bij uitstek het algemeen belang van Oegstgeest moeten dienen. Dat algemeen belang is al lang glashelder: Endegeest mag geen bedrijventerrein worden! Vraag de Burgemeester -zo nodig schriftelijk- bekend te maken aan de Gemeenteraad of en zo ja welke afspraken zijn gemaakt. De Gemeenteraad en ieder lid van de Raad afzonderlijk hebben het recht op volledige informatie. De Gemeentewet is daarover glashelder. Anderzijds is de Burgemeester verantwoording schuldig aan de Raad, het hoogste gemeenteorgaan. Van de Raad mag verlangd worden om te zorgen voor transparant openbaar bestuur. Niet alleen t.b.v. de Raad zelf, maar ook voor de inwoners van Oegstgeest.
- Hoe de kiezer erover denkt is al lang duidelijk. Er zijn sinds mei 2017, toen het 'Ambitiedocument' (het eerste 'prentenboek' van Hartzema) verscheen, steeds weer goed onderbouwde negatieve oordelen gegeven en positieve suggesties gedaan.
- De Oegstgeester vlag ophangen in de Raadszaal is mooi, maar dan moeten de Raadsleden zich ook niet door het eigen College de Leidse ambities (grenzeloze groei) door de strot laten duwen.

Mr Jan J.L. de Soeten

Reactie op Groene Kaart, Bomenverorderning en berichtgeving over een boom

In de Oegstgeester Courant van 18 september kwam in de lezersbrief de nieuwe Groene Kaart van de gemeente al even langs. Daarin werd aangegeven dat we wat gemeente-groen in Oegstgeest onder het landelijke gemiddelde zijn afgezakt. Een zeer slechte zaak! Vereniging Hofbrouckerpark geeft aan dat er helemaal geen sprake van groenversterking in hun buurt is, maar een verarming! Het lijkt een trend in onze gemeente. Hoewel de gemeente aangeeft dat het groenversterking hoog in het vaandel heeft, is er op veel manieren weinig van te merken.

Hoe vaak horen we niet over bomen die sneuvelen. Er wordt dan heel zalvend aangegeven dat er een vervangende boom zal worden geplant. Helaas is nog steeds niet tot de gemeente doorgedrongen dat oude bomen een heel andere rol hebben in ons stadse ecosysteem dan jonge. Dat oude bomen daarnaast een veel grotere esthetische waarde hebben, om nog maar niet te spreken van het feit dat bomen levende wezens zijn en niet zomaar 'dingen' of 'elementen' in de ruimtelijke ordening.

Bij vergroening, en zeker een erbarmelijke groenstand onder landelijk gemiddelde, willen we horen dat er groen bijkomt! Niet sprietjes ter vervanging van prachtige bomen, maar mooie bomen ter aanvulling.

Wij als petitiestarters van 'Red de prachtige bomen(diversiteit) van Oegstgeest' hebben de petitie enkele maanden geleden bij de gemeente aangeboden. Ondertussen is de petitie 5861 keer getekend, maar we zien nog geen verbetering in het beleid.
Neem het bericht over de beeldbepalende populier die helaas moet worden gekapt in dezelfde Oegstgeester Courant. Wie de betreffende plek kent, zal hebben gezien hoe kaal en troosteloos het is geworden aan de Akeleilaan na de kap van de esdoorns. Willemien Timmers zegt in het bericht dat deze waren gekapt omdat ze in slechte staat waren. Een zeer beperkte weergave van de werkelijkheid. Deze bomen konden gewoon gespaard worden, maar bewoners wilden geen 'plak' meer op hun auto's en dus werd de boombesparing teruggedraaid. Hoe krachtig staat de gemeente dan voor zijn bomenbeleid?

Zoals Vereniging Hofbrouckerpark teleurgesteld was over de Groene Kaart, zo zijn wij het ook over het concept bomenverordening. Zo is de definitie van "boom" veranderd. Bomen moeten opeens een grotere diameter hebben om als boom te worden opgemerkt. Zo vallen er dus minder bomen onder dit beleid. Bepaald niet waar wij voor gepleit hebben en ook niet kloppend bij het uitgangspunt van het eigen bomenbeleid van de gemeente over het langer meegaan van bomen! Concreet betekent dit dat er in het beschermde dorpsgezicht (waarschijnlijk) bomen zullen zijn die NIET meer onder de verordening vallen en dus vergunningsvrij geveld mogen worden. Erg jammer.

Ook mogen er in de nieuwe verordening opeens meer bomen worden gedund. Onder de huidige/oude verordening is "dunning" gedefinieerd als alleen bij "bospercelen". In de conceptverordening is die duiding er niet meer. Oftewel: meer situaties waarin bomen kunnen verdwijnen, zonder dat je er als inwoner ook maar iets aan kunt doen. Ook hier weer een verandering die helemaal niet past in de geest van het bomenbeleid.

Tot slot nog een interessante verwoording betreffende herplanten; het bevoegd gezag KAN opdragen tot herplanting. Zowel bij vergunningverlening, als bij illegaal gevelde bomen. Dat is gezien de uitgangspunten op zijn minst vreemd te noemen. Waarom zou herplanting niet standaard worden opgelegd? We willen immers een mooi en groen dorp blijven…

Conclusie: Wij als petitiestarters hopen dat de politieke partijen nog eens heel kritisch kijken naar beiden concepten en WERKELIJK gaan staan voor vergroening van ons mooie dorp.

Cathelijne Filippo

Schaakclub is terug in Oegstgeest

De gekapte bomen aan de Akeleilaan. | Foto Joep Derksen Foto: Joep Derksen

Jubileum n Alsof ze nooit zijn weggeweest uit Oegstgeest, zo vanzelfsprekend schuiven de schakers aan tafel op 19 september tegenover hun tegenstander met een bord vol schaakstukken tussen hen in.

Het denksportcentrum in Leiden aan het Diamantplein ging dicht, waar de club terecht kon na de sloop van De Roode Leeuw aan de Dorpsstraat in Oegstgeest, dus moesten ze weer op zoek naar vervangende ruimte. De Schaakclub Oegstgeest '80 vond een geschikte ruimte in de K&O-zaal bij de bibliotheek.

De schakers voelen zich thuis in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Volgend jaar bestaat de club veertig jaar. "Er is echter geen geld voor een jubileumfeest", vertelt voorzitter Ed Noordijk. Bestuurslid Ed Wagemans: "We hebben nu dertig leden, we hopen dat er meer komen nu we weer in Oegstgeest zijn".

Op de vaste speelavond, op donderdag, waren 21 leden aanwezig. Een van hen moest dus toekijken. (WvE)

nieuws / lezers schrijven

Van 1 tot en met 8 oktober ontmoet heel Oegstgeest elkaar

Iris van der Heul, Sietske Steenbergen en Wilma van den Berg kijken uit naar de week. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n In heel Oegstgeest wordt er actief aan gewerkt om van de thema-week 'Oegstgeest Ontmoet', die plaatsvindt van dinsdag 1 tot en met dinsdag 8 oktober, een groot succes te maken.

Door Willemien Timmers

Sociaal makelaar Sietske Steenbergen, predikant Iris van der Heul en actieve Oegstgeestenaar Wilma van den Berg leggen bij een kopje koffie in het Dorpscentrum uit hoe leuk het is om mensen met elkaar in contact te brengen, en hoe goed het is om wat eenzamere Oegstgeestenaren uit te nodigen voor één van de vele activiteiten in die week.
Een aantal organisaties binnen het 'Netwerk Samen tegen eenzaamheid Oegstgeest' hebben hun best gedaan om iedere dag een mooi activiteitenprogramma aan te bieden.
"Het is enorm leuk om te zien dat er zoveel te doen is in Oegstgeest", benadrukt Sietske Steenbergen. "In deze 'Oegstgeest Ontmoet'-week zijn bijna alle activiteiten gratis, en zit er voor elke Oegstgeestenaar wel iets bij wat hij of zij leuk vindt. Denk aan een kunstworkshop, een Aqua-vitaal-les, dansen, klaverjassen of samen lunchen."
Ook Wilma van den Berg doet samen met haar man Ruurt met de week mee. Zij organiseert 'Ontmoet de buurt bij de koffie in Haaswijk' op donderdag 3 oktober om 10.00 uur en neemt op vrijdag het Zonnebloem 'thuisdiner' voor haar rekening. Zo'n diner is gezellig bij de kok thuis in een gemoedelijke sfeer. Er is nog voldoende plek tijdens de week. Aanmelden kan bij Lineke Zwart van de Zonnebloem via (071) 5227657.

"Wij organiseren overigens twee maal per week diners bij ons thuis", vertelt Wilma. "Dat is ontzetten leuk om te doen. Van zes tot acht uur hebben we dan vier of vijf mensen extra aan tafel zitten. Iedereen is welkom, en mocht het vervoer een probleem voor je zijn, dan halen we je op." Wilma en haar man willen graag een ontmoetingsplek zijn waar mensen zich thuis voelen en met elkaar een gezellig gesprek kunnen voeren. "Ik ben altijd bereikbaar op 0618281308."


Iris van der Heul, predikant van de Protestantse Gemeente Oegstgeest, ziet de kansen die de 'Oegstgeest Ontmoet'-week biedt. "Het is zo goed om mensen in contact met anderen te brengen. Eenzaamheid ontstaat als je je verhaal niet kwijt kan bij een ander. Ook als Raad van Kerken willen we met onze activiteiten laten zien dat betrokkenheid bij elkaar heel belangrijk is. Daarom organiseren we op dinsdag 1 oktober om 10.30 uur een koffieochtend, mét gespreksleider, in Trompenburg aan de Tromplaan en op zondag 6 oktober van 15.00 tot 17.00 uur een middag rond 'verhalen' in het Dorpscentrum. We zorgen ervoor dat elke bezoeker die middag daadwerkelijk zijn verhaal kwijt kan bij iemand en echt gehoord wordt, ook gaan we nieuwe verhalen horen van een verhalenverteller."


Het 'Oegstgeest Ontmoet'-programma bevat nog veel andere leuke workshops op het gebied van dans, toneel, kunst, sport, eten en gesprek. Voor sommige activiteiten is aanmelden gewenst. Zie ook pagina 4 van deze krant.
Meer informatie is te vinden op www.wijzijneva.nl/nieuws/programma-oegstgeest-ontmoet
Bellen kan ook met Sietske Steenbergen via 06 83079884.

Ko Colijn is schrijver van het zesde Oegstgeester Dictee

spellen n Het Oegstgeester Dictee, dat vorig jaar zijn eerste lustrum vierde, wordt gehouden op 15 oktober. Prof. Dr. Ko Colijn is dit jaar de schrijver van de tekst.

Bij veel deelnemers van het dictee is hij inmiddels een bekende. Hij was in 2015 de voorlezer van het dictee. De opbrengst gaat weer naar de strijd tegen de laaggeletterdheid, middels steun aan de VoorleesExpress in de Bollenstreek.

Ko Colijn is begonnen als leraar economie aan het Rijnlands Lyceum (1977) en ontwikkelde zich uiteindelijk tot hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1990). Inmiddels is hij met emeritaat. Ook zijn functie bij het Instituut Clingendael, waar hij vanaf 2011 algemeen directeur was, heeft hij in verband met zijn hersenziekte ADCA vervroegd neergelegd. Een dag in de week is hij "hoofdredacteur" van het Instituut Clingendael.

Sinds 1978 schrijft hij wekelijks in Vrij Nederland en sinds 2014 schrijft hij ook regelmatig in de NRC. Dat alles geeft zijn affiniteit met de Nederlandse taal weer. Hij hoefde dan ook geen moment erover na te denken toen hem gevraagd werd de tekst voor het zesde Oegstgeester Dictee op te stellen. Het belooft een pittig verhaal te worden.

De deelnamekosten zijn € 20,- voor volwassenen en € 10,- voor scholieren en studenten (dit is inclusief koffie en hapjes). Aanmelden kan bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel de Kler.

Als deelnemer opgeven kan ook tot en met 12 oktober via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl. Veel extra informatie is op deze site te vinden. Na 12 oktober is aanmelden alleen nog mogelijk bij binnenkomst op 15 oktober. Dit jaar doen ook weer teams mee! Met drie deelnemers heb je al een team; maximaal vijf deelnemers in een team.

Er is ook weer een extra dictee voor specialisten. Tijdens de inloop en de correctiepauze zal er een trio spelen in eenzelfde samenstelling als al voorheen: Mignon de Lange viool, Ben Schueler klarinet en Sophie de Klerk accordeon. Ook zullen er tijdens de pauze drankjes en hapjes worden geserveerd, gesponsord door het MKB van Oegstgeest. Partners in de organisatie zijn de Oegstgeester Bibliotheek en de Oegstgeester Courant.

De organisatie ziet iedereen graag op 15 oktober bij dit gezellige dictee in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest. Inloop vanaf 19.00 uur, start dictee om 19.30 uur.

'Kijk in de Spiegel'

ontmoeting n De 'Werkkring' van de VVAO Leiden en omgeving (Vereniging van Vrouwen met een hogere opleiding) organiseert een bijeenkomst over culturele verschillen voor leden en andere belangstellende vrouwen.

De 'werkkring' is een groep van veertien vrouwen, die willen blijven ontwikkelen. "We wisselen ervaringen uit over werk, delen expertise en contacten en we motiveren elkaar. Wat aan de orde komt bepalen we samen. We nodigen spreeksters uit en gaan met elkaar in gesprek. Negen keer per jaar komen we bijeen", laat een actief lid weten.
Deze presentatie maakt culturele verschillen tussen India en Nederland zichtbaar. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: waarom verlopen afspraken anders in India dan wat Nederlanders gewend zijn? Wat zit daarachter? Waarom 'ja zeggen, nee doen?' En hoe om te gaan met de grote mate van flexibiliteit? Er is ruimte voor eigen inbreng van de deelnemers over hun ervaringen met cultuur verschillen en hoe ze met deze omgaan op de werkvloer.
Woensdag 9 oktober • 20.00 - 22.00 uur • Oegstgeest • Begeleider: Nandini Bedi, Engels docent, blogger, storyteller en intercultureel trainer • Toegang gratis • Van tevoren aanmelden via leiden@vvao.nl Het aantal plaatsen is beperkt.
Kijk voor meer informatie over de afdeling Leiden van de VVAO op www.vvao.nl/afdelingen/afdeling/?name=Leiden

De werkkring heeft ruimte voor nieuwe leden.

Maarten Schippers CEO Airbus

persoonlijk n Maarten Schippers (1978) is benoemd tot Chief Executive Officer van Airbus Defence and Space Netherlands.

Met de benoeming, effectief per oktober 2019, draagt Schippers de verantwoordelijkheid over de overall organisatie van Airbus Nederland en de activiteiten die voortvloeien uit de verschillende productgroepen van het ruimtevaartbedrijf, zoals zonnepanelen, lanceerstructuren en instrumenten.

Schippers volgt met deze stap Arnaud de Jong op die sinds 2013 CEO van Airbus DS NL was.

'Fout' in Oegstgeest

Dolle Dinsdag is het eerste boek van Nicolline van der Spek.

lezen n Op 5 september werd het eerste boek van de Noordwijkse journalist Nicolline van der Spek (54) gelanceerd; een roman waarin haar familie de hoofdrol speelt en die 'losjes gebaseerd is op een waargebeurd verhaal'. 'Dolle Dinsdag' is de titel van het boek, dat het verhaal vertelt van haar Oegstgeester vader, die opgroeide in een NSB-gezin in de Indische buurt, en op Dolle Dinsdag (5 september 1944) naar Duitsland vluchtte.

Van der Spek wilde het verhaal over haar 'foute opa' om twee redenen aan het papier toevertrouwen. "Ik wilde het verhaal van de meeloper vertellen. De geschiedenis van de NSB-kopstukken kennen we allemaal, maar wie waren de anonieme volgers? Er waren zo'n 60.000 mensen die op Dolle Dinsdag, toen de bevrijding van Nederland even heel dichtbij leek, het land uit vluchtten. Mijn opa, die met zijn gezin (een uit Duitsland afkomstige vrouw en twee zonen) in de Oegstgeester Indische buurt woonde, was een cliché van een NSB'er. Hij was al jaren werkloos en voelde zich achtergesteld. Mussert beloofde banen, een nationaal reveil. Frustratie is een slechte raadgever, maar mijn opa geloofde in die man. De NSB wordt niet voor niets 'de partij der ontevredenen' genoemd. Tegenwoordig spreken we van de 'boze witte man'. Precies zo'n man was mijn opa. Later sloot hij zich aan bij de Landwacht en deed hij mee aan huiszoekingen. In kleine stapjes werd hij van meeloper een dader. Ook om deze reden heb ik mijn boek willen schrijven. Ik wilde vertellen hoe snel je van meeloper dader wordt en uiteindelijk ook als meeloper verantwoordelijk bent voor een fout systeem."

Foto: Picasa

Sinds haar boek verschenen is, en ze er in diverse media over verteld heeft, krijgt Nicolline van der Spek opvallend veel reacties, vooral uit Oegstgeest. "Mensen bellen me spontaan op. Ze hebben mijn opa gekend en willen even praten."

"Ik was op vakantie in Griekenland toen mijn telefoon ging. Een vrouw die ik niet kende viel gelijk met de deur in huis. Ze zei: 'heeft u ook een foute opa?' Ze klonk bijna opgelucht. Ik krijg meer van dit soort reacties. Mensen tikken me op de schouder en doen een bekentenis. Ze durven er na jaren voor uit te komen dat ze uit een foute familie komen."

Nicolline van der Spek wist haar leven lang al dat haar opa lid was van de NSB was geweest en 'fout' was in de oorlog. "Dat is niet iets dat je snel vertelt. Ik weet nog goed dat ik mij tijdens geschiedenisles op de middelbare school schaamde voor mijn familiegeschiedenis."

Met je naam in de krant

Tijdens de research voor haar boek, een paar jaar geleden, leest Van Der Spek het boek Oegstgeest in Bange Dagen van Bert Driessen en Riet van Dort. Op pagina 131 staat kort iets over een gezin dat op Dolle Dinsdag op de vlucht slaat: Een Oegstgeester NSB'er stuurt zijn vrouw naar Duitsland. Hier wordt de grond te heet onder de voeten. Dáár zal ze veilig zijn. Die NSB'er is haar opa, denkt ze. Wie anders? Voor de zekerheid neemt ze contact op met de heer Driessen. Maar zijn antwoord was dat hij dat 25 jaar na zijn onderzoek echt niet meer wist.

Haar speurwerk brengt Van der Spek naar het archief van Oegstgeest, waar ze de Oegstgeester Courant van 25 mei 1945 mag inzien. Alle Oegstgeester NSB'ers worden in deze krant bij naam worden genoemd: 58 zijn het er. Van der Spek: "Ik durfde het papier niet eens aan te raken, maar de archivaris wel. De naam van mijn opa staat echt op die voorpagina. Ik weet niet of dit tegenwoordig nog zo zou worden gedaan. Fout in Oegstgeest? Bam - je naam in de krant."

Oma van der Spek komt uit Duitsland, ze is als dienstmeisje naar Nederland gekomen in de jaren twintig. Van der Spek: "Een 'gelukzoeker' zouden we nu zeggen. Hier komt ze een man tegen die haar weinig geluk zal brengen. Mijn opa is werkloos en lastig in de omgang." Ondanks de denkbeelden van haar man, blijft oma geliefd in de (hechte) buurt, net als de kinderen. "Ik ontving een telefoontje van een oud buurmeisje uit de Borneostraat. 'Ik maak nog altijd mijn worteltjes op dezelfde manier als uw oma. Dat kon ze zo goed!'. Dat vond ik zo bijzonder. Alsof de geschiedenis je zomaar ineens opbelt."

Vuile was

"Regelmatig krijg ik de vraag wat mijn familie ervan vindt. Je bent toch een nestbevuiler met een boek als dit. Mijn moeder, broer en zus zijn blij met het boek. Mijn drie neven gelukkig ook. Sterker, door het boek hebben ze hun eigen vader een beetje beter leren kennen, zeggen ze. Mijn oom heeft nooit over de oorlog willen of kunnen praten. Mijn vader sprak er juist vaak over. Hij is inmiddels overleden, maar ik weet zeker dat hij het geweldig had gevonden: een boek over zijn familiegeschiedenis. Al was het alleen maar om jongeren wakker te schudden. De tweede reden waarom ik het boek heb willen schrijven. Kijk om je heen, er is in Europa weer veel ruimte voor radicaal rechts. Even niet opletten en we zwemmen met zijn allen opnieuw de fuik van het populisme binnen." (WT)

Dolle Dinsdag

In de week van 5 september 1944 nemen zo'n 60.000 NSB'ers de benen naar Duitsland. In de stoet een gezin uit Oegstgeest. De broers Jan en Richard, 12 en 14 jaar oud, verliezen elkaar in Duitsland uit het oog. In 2017 reist Nicolline van der Spek het gezin achterna. Ze komt terecht op een boerderij onder Hamburg. Anders dan haar vader, de jongste broer, die al jaren dementeert, hebben de tachtigers op het Duitse erf een geheugen van staal.

Het boek speelt zich grotendeels af in de Indische buurt van Oegstgeest.

Dolle Dinsdag. Uitgeverij Brave New Books, ISBN 9789402193930, aantal bladzijden: 182, prijs: €19,99, Te koop bij o.a. boekhandel De Kler en de Rijnlandse Boekhandel (­Oegstgeest).

Radiusgespreksgroep

ontmoeting n Donderdag 3 oktober van 14.00 tot 16.00 uur komt de Radiusgespreksgroep weer bij elkaar in de Haeswijkflat aan de Kennedylaan.

Er wordt gestart met het voorlezen van een geestige column van Sylvia Witteman waarin aanwezigen zeker dingen uit hun eigen leven herkennen. "Want praat u weleens tegen voorwerpen? En de vervolgvraag: raakt u weleens een voorwerp aan
waar u kracht of steun aan ontleent? U bent van harte welkom om mee te komen praten of luisteren" aldus Wil Siekmann.

Koffiespeeltuin over Kinder-EHBO

ontmoeting n Tijdens de eerste Koffiespeeltuin op 25 september bespreken aanwezigen Kinder-EHBO.

Als jonge ouder komt er veel op je af. Bovenop staat de gezondheid en veiligheid van je kind. Maar sommige situaties heb je niet zelf in de hand.
Allerlei vragen worden beantwoord door First Respons deskundige Leonie. Leonie is kinderverpleegkundige en sinds zeven weken trotse moeder van een zoontje. Zij zal kort de basis van kinder-EHBO vertellen en handige apps delen. Bibliotheek Bollenstreek vestiging Oegstgeest, Lange Voort 2T • 25 september • 9:30 – 11:00 • Kosten: gratis

Evensong in de H. Willibrordkerk

muziek n In de Anglicaanse kerk is het sinds de 16e eeuw gebruikelijk om evensongs te organiseren. Een evensong is een grotendeels gezongen avondgebed met sterke wortels in de middeleeuwse liturgie van vespers en completen.

Deze lange traditie en de grote hoeveelheid vaste gebeden heeft door de eeuwen heen een onuitputtelijke bron van inspirerende liturgische muziek opgeleverd.
Het grootste gedeelte van de evensong wordt door het koor, Gemengd Koor St. Willibrord, gezongen. Maar natuurlijk zijn bezoekers van harte uitgenodigd om de hymnes mee te zingen en de gesproken teksten mee te zeggen zoals aangegeven in het aangeboden programmaboekje.


Zaterdagavond 28 september • 19.00 uur • H. Willibrordkerk, Rhijngeesterstraatweg 35 Oegstgeest

Rookgordijn of frisse lucht

Er was eens een grote, boze Philip M. te B.o.Z. Hij produceerde louter verslavend gif. Legaal. Philip had wereldwijd nogal wat handlangers. Philip met de zijnen versloeg zijn miljoenen en verdiende grof geld. Philip maalde niet om longkanker, hartinfarct, beroerte, longemfyseem, COPD ('chronic obstructive pulmonary disease') en kanker van mond, tong, slokdarm, maag en blaas. Want Philip wilde dat wij rookten. Als schoorstenen.

En dat is gelukt. Bij drie-en-een-half miljoen mensen in Nederland. Twee miljoen daarvan overlijden aan de gevolgen. Rokers leven gemiddeld vijf tot tien jaar korter. Per jaar twintigduizend rookdoden. Ik verzin dit niet. Het zijn de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die twintigduizend, dat is elke dag een flinke touringcar vol. Ik hoop van harte dat niemand van uw geliefden daarin zit. Naïeve 'tegen-beter-weten-inners' houden vol dat roken een vrije keuze is. Zij die verslaafd zijn of waren weten beter. Het is tijd om rokers bij te staan.

'Want Philip wilde dat wij rookten - Als schoorstenen'

Dat doen we niet door dit bizarre consumptiegif doodgewoon uit te stallen bij de supermarkten te Oegstgeest. Dat doen we wel door mensen te helpen om te stoppen, door goed voor ze te zorgen als ze ziek zijn van het roken. Door de tabaksindustrie als wortel van het kwaad aan te pakken. Dat doen we door te gaan voor een rookvrije generatie.

Daarin heb ik als verstokt gelovige altijd hoop, van God ontvangen. Hoop op verandering ten goede, hoop op wijsheid, hoop op liefde, hoop op bloei. Hoe dik het rookgordijn ook is.

Zo sprak ik op een recente zaterdagochtend een jonge supermarktmedewerkster te O. bij het rookschap. Eigenlijk was ze hier fel tegen. Ook al rookten haar ouders en andere familie ook. Maar zij? 'Not over my dead body'. Voor mij een echte opsteker. Een teken van hoop. Frisse lucht.

Jelle Wesseling

Reacties naar okecolumn@ziggo.nl

Henk Poort in Trefpunt

WARMOND n Bariton Henk Poort staat op zaterdag 12 oktober met zijn nieuwe programma Helden in theater Het Trefpunt.

Momenteel is de zanger iedere zaterdagavond op televisie te zien in de populaire show Beste Zangers. In de voorstelling 'Helden' zingt hij werk van zijn muzikale voorbeelden. De try-out begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 19,50 euro. www.theaterhettrefpunt.nl, aan de zaal of bij VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

35 jaar innovatie op het Leiden Bio Science Park

LBSP n Het Leiden Bio Science Park (LBSP) en BioPartner Center Leiden vierden op 19 september hun 35-jarig bestaan. In het gebouw van BioPartner werd tijdens het drukbezochte jubileum teruggeblikt op het ontstaan van het park in 1984. Nog belangrijker was de blik op de toekomst.

Met ruim 200 organisaties, 19.000 professionals en 18.000 studenten is het Leiden Bio Science Park de grootste Life Sciences & Health-campus van Nederland en één van de grootste in Europa.
De clustering van hoogwaardig onderwijs, onderzoek, zorg en bedrijfsleven trekt studenten, wetenschappers en ondernemers vanuit de hele wereld naar Leiden Kennisstad. Op het park zijn toonaangevende onderwijsinstellingen, internationaal geprezen onderzoeksinstituten en tal van grote en kleine bedrijven gevestigd. Daarnaast huisvest het Leiden Bio Science Park ook het grootste aantal bioscience start-ups in Nederland.


De komende jaren zal het park verder groeien. Er komt meer ruimte voor zowel bedrijvigheid, woningen als horeca. Ook de interactie tussen bedrijven, publieke organisaties en kennisinstellingen zal verder worden versterkt. Dit komt het vestigings-en innovatieklimaat ten goede. Hier werkt toptalent aan een gezonder, langer leven voor iedereen.

Innovatiedistrict

De plannen voor de transformatie van het LBSP van science park naar een dynamisch innovatiedistrict zijn ambitieus. De komende jaren zal het LBSP fors groeien en zich verder ontwikkelen tot een broedplaats van innovatie die wereldwijd talent, bedrijven en investeringen zal aantrekken. Interactie en verbinding staan hierbij centraal.
Ida Haisma, op 1 september 2019 aangetreden als directeur van het LBSP vult aan: "Het langdurig samen optrekken van overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen, de zogeheten 'triple helix', heeft het park groot gemaakt. Het is onze taak als parkorganisatie om het proces van verbinding verder aan te jagen. Daarvoor zullen we bestaande en nieuwe netwerken op het park en daarbuiten, actiever gaan benutten."
Harry Flore, voormalig CEO van HAL Allergy en voorzitter van de ondernemersvereniging van het LBSP (OV BSP) zegt hierover: "De komende jaren zal geïnvesteerd worden in het bevorderen van de verbinding op het park. Woningen voor starters en studenten houden het park ook 's avonds levendig. Restaurants, sportfaciliteiten en een breed cultuuraanbod bevorderen de informele sfeer. De nieuwe functies komen vooral in het entreegebied. Hiermee zet het LBSP een voorname stap naar completering van het ecosysteem."

Groei

Aan de groeiende behoefte aan nieuwe laboratoria en kantoren wordt volop gewerkt, zowel aan de Leidse als de Oegstgeestse kant van de campus. Vooral doorgroeiers hebben extra ruimte nodig. De vier gebouwen van incubatororganisatie BioPartner hebben een bezettingsgraad van 98%. De bouw van BioPartner 5 met 6.500 vierkante meter vloeroppervlak moet meer lucht geven aan starters, opschalende bedrijven en ondernemingen met een tijdelijke ruimtebehoefte.

INBRAKEN

Veiligheid n De VVD-fractie in Oegstgeest kreeg meerdere signalen over inbraken in voornamelijk Haaswijk en stelde tijdens het zomerreces vragen aan de portefeuillehouder Openbare Orde en Veiligheid. De antwoorden deelt de fractie graag met de inwoners van Oegstgeest.

Door Wil van Elk

In de periode van 19 juli tot 16 augustus 2019 werden er in de wijk Haaswijk/Morsebel tien woninginbraken gepleegd. In de afgelopen maand is/zijn er nog geen dader(s) aangehouden. Een verdachte situatie is wel gemeld maar dat leverde geen match op. Het aantal woninginbraken is gelijk aan vorig jaar. Daarnaast zijn er in de periode van januari tot 19 juli nog twintig woningbraken gepleegd in diverse wijken van Oegstgeest.

Er zijn zesendertig auto-inbraken geweest. Vorig jaar waren dat er zestien in dezelfde periode. Er is te zien dat er in maart en april 2019 een forse piek was in het aantal auto-inbraken. In juli en augustus zijn er ook meer auto-inbraken geweest dan in het jaar ervoor. Met name de piek van maart en april 2019 met eenentwintig meer auto-inbraken vergeleken met vorig jaar zorgt voor de stijging. Het betreft diverse autotypen, Duitse, Franse, Japanse en Tsjechische merken. De buit betrof in de meeste gevallen airbags en navigatieapparatuur. In 2019 werd een persoon aangehouden in verband met een auto-inbraak. Deze persoon is tijdens het onderzoek ook verdachte geworden van een woninginbraak.

Ondeugdelijk hang- en sluitwerk is een zwakke schakel

De politie en de gemeente hebben informatieberichten in de Oegstgeester Courant en op sociale media als Twitter en Facebook geplaatst met adviezen over hoe inbraken kunnen worden voorkomen. Bijvoorbeeld hang- en sluitwerk volgens Politiekeurmerk Veilig Wonen, informatie over wat te doen als men op vakantie gaat en ook over het niet in zicht laten liggen van kostbare spullen. Daarnaast verzendt de gemeente 'besmettingsbrieven' aan bewoners in de directe omgeving waar is ingebroken. Hierin wordt ook een advies gegeven om deel te nemen aan platforms als de WhatsApp-groep Oegstgeestalert en Burgernet. De politie verricht extra surveillance, verzendt burgernetberichten bij meldingen en doet onderzoek naar potentiële daders. Ook wordt de lokfiets ingezet.

Terugkijkend op de woninginbraken blijkt vaak dat ondeugdelijk hang- en sluitwerk een zwakke schakel is. De bewoners krijgen blijvend informatie over hoe inbraken het beste kunnen worden voorkomen. Opvolgen van de adviezen kan helpen het aantal inbraken te voorkomen. De buurtwacht-WhatsApp en Oegstgeestalert spelen hierbij een belangrijke rol om ook naast gezamenlijke waakzaamheid van het toezicht een extra paar ogen te zijn en als het nodig is de politie vroegtijdig te informeren bij verdachte situaties. Dit laatste wordt actief gedaan.

Theo Juffermans fikst alles – ook in Marokko

Theo Juffermans met zijn onafscheidelijke koffertje met gereedschap. | Foto Willemien Timmers

repareren n Sommige Oegstgeestenaren gaan – letterlijk – heel ver om voor de medemens alles in orde te maken. Theo Juffermans is zo'n dorpsgenoot. Naast zijn werk bij Optronica, een serviceorganisatie die oogheelkundige apparatuur onderhoudt en repareert, helpt hij tijdens het maandelijkse Repair Café in het Dorpscentrum iedereen graag die met zijn of haar kapotte elektronica aan komt zetten. Maar daarnaast vliegt hij regelmatig met een medisch team naar Marokko om daar voor de stichting Santé Pour Tous, artsen te helpen hun apparatuur weer optimaal te benutten.

Door Willemien Timmers

"Ik ben als servicetechnicus heel breed geschoold," laat Juffermans weten. "Twintig jaar heb ik bij het MEOB gewerkt. Tien jaar in Wassenaar, en daarna tien jaar hier in Oegstgeest. Ik was een specialist in het onderhouden van nachtzichtkijkers en radarvolgers. Toen het MEOB naar Den Helder verhuisde, vond ik de baan van mijn leven bij een onderhoudsdienst voor oogheelkundige apparatuur. Overal waar je komt in klinieken kom je voor verrassingen te staan. Dat vind ik het mooie aan mijn vak, dat je steeds moet improviseren, en niet stopt tot alles weer werkt."
Bij het Repair Café is zijn rol niet anders. "Ik houd ervan om elektronica weer aan de praat te krijgen. Hoe ingewikkelder het probleem – hoe leuker."

Marokko

Een aantal jaar geleden werd Theo gevraagd om mee te gaan met de stichting Santé Pour Tous; een non-profit organisatie die zich richt op het bereikbaar maken en verbeteren van de Marokkaanse gezondheidszorg voor iedereen. "Zo'n vijf jaar geleden ben ik voor het eerst met een oogarts meegegaan naar Marokko. Hij ging met zijn team staaroperaties uitvoeren, en ik was er om medische apparaten te repareren en controleren. Inmiddels ben ik al een aantal keer mee geweest, en telkens schrik je weer wat je aantreft. Niet alleen de kleine hospitaaltjes zélf, maar ook de apparatuur is vaak in erbarmelijke staat. Ik heb een keer gewerkt in een ziekenhuis zonder verwarming; de hele week was het daar binnen zo'n graad of vier. Maar wij als team gingen gewoon door: jas aan en werken. Op die manier krijg je wel veel voor elkaar."

'Ik houd ervan om elektronica weer aan de praat te krijgen. Hoe ingewikkelder het probleem – hoe leuker'

Theo zorgt ervoor dat allerlei apparatuur gerepareerd, gereinigd en weer bruikbaar wordt. "Het is zo zonde als apparaten nutteloos in de hoek staan omdat niemand weet hoe ze gerepareerd moeten worden." Hij heeft gouden handen, en is zich daar inmiddels goed van bewust. "Als tiener haalde ik soms voor een prikkie een kapotte brommer op", lacht hij. "Die had ik dan vervolgens binnen een kwartier weer aan de praat."

Koffertje

Eind dit jaar vertrekt Theo opnieuw met een (medisch) team van zo'n zes man naar Marokko. "Daar heb ik zin in. Als ik dan rondloop in zo'n kliniek, pak ik aan wat ik tegenkom. Of het een deur is, een verwarmingsketel of beschimmelde oogmeetapparatuur, ik doe mijn uiterste best om alles weer werkend te krijgen. Mijn koffertje, dat ik continue meesjouw, is daarbij onmisbaar. Daar zit inmiddels alles in wat ik nodig heb."

Voor meer informatie: www.santepourtous.nl

World Cleanup Day

De opruimploeg in Poelgeest.

Zwerfafval n Zowel in Poelgeest als in Oegstgeest aan de Rijn gingen kinderen en ouders op pad in hun wijk om zwerfafval op te ruimen met door de gemeente verstrekte grijpers.

Blikjes en sigarettenpeuken werden het meest opgeraapt. Het thema is opgepakt door de Stichting kinderopvang Oegstgeest (SKO).

Ook in Oegstgeest aan de Rijn ging een ploeg op pad. | WvE Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

"Met elkaar hebben wij van alles gevonden zoals een schoen, sokken, sigaretten peuken, tennisballen, een boarding pas (van New York naar Amsterdam) en nog veel meer."

FC Oegstgeest start competitie

voetbal n FC Oegstgeest 1 liep in de eerste wedstrijd tegen een nederlaag (6-0) aan uit tegen TAVV. FC Oegstgeest VR1 daarentegen wint met grote cijfers (11-0) van Rijnsburgse Boys VR1.

TAVV uit Ter Aar was afgelopen zaterdag de eerste tegenstander van FC Oegstgeest in competitie 2019-2020. Beide teams komen voor het eerst uit in de derde klasse. TAVV degradeerde uit de tweede klasse en FC Oegstgeest promoveerde via de nacompetitie.

FCO had het nakijken bij TAVV. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld
Fiks won in de slotminuten alsnog van Avanti. | Foto Wim van Tuijl

In de eerste minuten van de wedstrijd kwam FC Oegstgeest goed uit de startblokken. Maar kennelijk nam TAVV in eerste instantie een wat afwachtende houding aan. Want daarna zou TAVV het klassenverschil duidelijk maken. TAVV overrompelde met goed combinatiespel en steekpasses de FC Oegstgeest verdediging regelmatig. Na 11 minuten viel het eerste doelpunt (1-0). Nog voor rust stond de 3-0 op het scorebord. Dankzij keeper Mitchel Zandbergen viel dat niet hoger uit.

In de tweede helft verving Rens van der Spek, Bas Nieuwenburg die tegen de verwachting in toch aan de wedstrijd kon beginnen ondanks een serieuze blessure die hij vorige week opliep. Trainer Nico van der Salm bracht ook Thijs Smallenbroek en Menno Bakker in. Het leek wat meer stabiliteit te geven, maar was onvoldoende om wat meer weerstand te bieden. TAVV legde mooie combinaties op de mat terwijl het spel van FC Oegstgeest een wat krampachtig beeld gaf. TAVV zou nog voor het eindsignaal de score op 6-0 brengen.

Op dit moment valt bijna niet te voorspellen hoe de competitie voor FC Oegstgeest zal verlopen. Een voorproefje tegen één van de sterkste teams hebben ze nu gehad. Volgende week, 28 september om 14.30 uur de thuiswedstrijd tegen Sporting Leiden.

Vrouwen 1

FC Oegstgeest VR1 heeft de eerste wedstrijd van de competitie op overtuigende wijze gewonnen van Rijnsburgse Boys VR1. Vanaf minuut één werd al duidelijk dat de tegenstander een moeilijke middag tegemoet zou gaan. Het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de Rijnsburgse girls. Met goed veldspel en veel druk naar voren werd de tegenstander met de rug tegen de muur gezet. Het duurde tot de negende minuut alvorens de motor op toeren kwam.


Na de rust eenzelfde spelbeeld waarbij de ene na de andere mooie aanval volgde en resulteerde, met doelpuntenmakers Roberta Gianfiglio (2x), Maaike de Bruyn (5x), Marijn Kroense (1x), Ilse Witteman (1x), Tessie van Leeuwen (1x), Assala Ayachi (1x), in een 11-0 einduitslag.

Volgende week gaat de FC Oegstgeest VR1 op bezoek bij Quick Boys VR1. De aftrap is om 14.15 uur.

Fiks in slotfase langs Avanti

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft in de slotminuten alsnog gewonnen van Avanti. Na een zinderende laatste vijf minuten prijkte een 18-16 voordelige stand voor de thuisclub op het scorebord.

Vrijwel de gehele wedstrijd liep Fiks achter Avanti aan. De formatie uit Pijnacker was van meet af aan zeer scherp en profiteerde van de ruimte die Fiks verdedigend bood. Avanti maakte daarvan goed gebruik. Tijdens de time out halverwege de eerste helft bij 6-10 verkondigde trainer Bas Harland: "Je laat het je als team overkomen. Ga terug naar de basis van het spel. Scherp verdedigen, beter aanspelen en een hoger baltempo." Behalve bij 7-12 lukte het de tegenstander niet meer om het verschil hoger te krijgen. Fiks kwam langzamerhand beter in het spel en begon al in de eerste helft iets van de achterstand in te lopen. De treffer van Mart Hortensius op slag van rust kwam als geroepen (rust 10-13).
In de tweede helft maakte Bas Harland goed gebruik om geregeld spelers te wisselen. Jan Anholts en Youp Coli (die in Fiks 2 negen keer scoorde) behaalden veel rebound. "Vaker de dames uitspelen", gaf Bas mee. Het stond 11-15 op dat moment.

In het laatste kwartier kantelde de wedstrijd. Scores van Mart Hortensius (2) en Melissa Heyne (2) brachten Fiks op 15-15. De eerste gelijke stand. Avanti werd veel gestoord in de aanvalsopbouw en scorend viel het stil. Negentien minuten zou de tegenstander niet meer scoren, mede dankzij uitstekend rebounden en scherp verdedigen door de thuisclub. Eerstgenoemde speler zette Fiks voor het eerst op voorsprong en na 16-16 schoten Melissa Heyne en Jan Anholts hun team naar een belangrijke zege. Uitslag 18-16. Harland: "In het begin kreeg Avanti veel te veel ruimte. Scherper en collectief verdedigen zullen echt nog veel beter moeten worden", gaf hij aan. "Maar een groot compliment aan mijn team voor de grote veerkracht om na een zo langdurige achterstand de wedstrijd alsnog winnend te besluiten. Kortom, ik ben een tevreden man", vertelde hij tot slot.

Mart Hortensius (6), Melissa Heyne (3), Ilse Hazekamp, Roy Vreeken (2), Jan Anholts (2), Michelle Rozenbroek (2), Kevin Vreeken scoorden.

Veel enthousiaste kinderen bij Kangoeroedag Fiks

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft afgelopen vrijdag voor de groepen 1 en 2 van zes basisscholen de jaarlijkse Kangoeroedag gehouden. Op deze dag doorlopen 4 tot 6-jarigen een spellenparcours van tien sportieve activiteiten. De opkomst was groot: rond de 360 kinderen bezochten de club.

Zowel in de ochtend als de middag waren drie scholen aanwezig en werd hetzelfde programma afgewerkt. Mede door het goede weer zou het een feestelijk gebeuren voor de kinderen worden.


Het begon met een warming up en kennismaking met het boegbeeld Skiffy de Kangoeroe. Daarna gingen de vele groepen met hun begeleiders naar de spelonderdelen. Beleidsambtenaar Sport, Thijs Bouwman was ook aanwezig en benadrukte het belang voor kinderen om sportief bezig te zijn. De begeleiders waren leerlingen van het Andreas college uit Katwijk, locatie Pieter Groen. Na zes minuten rouleerden de groepen. Zo doorliepen ze het circuit dat voornamelijk bestond uit sportieve activiteiten, gericht op ontwikkeling van fysieke motoriek en balvaardigheid. Er was ook gedacht aan iets creatiefs: alle kinderen mochten hun medaille naar eigen inzicht kleuren. Na de eerste vijf spellen was er een pauze ingelast voor limonade, koek en stukjes appel. Aan het einde leverden de kinderen hun shirt in en kregen ze een goodiebag mee.

Zo'n 360 kinderen bezochten de club

Vanaf tweejarige leeftijd kunnen kinderen bij Fiks terecht. Op zaterdagochtend is er een spellenprogramma gericht op ontwikkelen van de fysieke motoriek onder leiding van deskundige begeleiding. Er zijn twee groepen: twee- en driejarigen en vier- en vijfjarigen.

Natuurlijk kunnen de kinderen een paar weken gratis kennismaken met korfbalvereniging Fiks.

Knappe remise voor Pecos

Jens Wiersma bezorgde de tafeltennissers van Pecos zaterdag het vijfde punt. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n Met zijn eerste overwinning op eerstedivisieniveau bezorgde Jens Wiersma de tafeltennissers van Pecos zaterdag het vijfde punt en dus een gelijkspel tegen Scyedam. Het was een opsteker voor hem en een terechte beloning voor het Oegstgeester team.

Als de uit de eredivisie gedegradeerde Schiedammers de ambitie hadden om dit najaar voor de titel te spelen, zullen ze in de tweede speelronde flink geschrokken zijn. Het verzet van de gastheren mocht er namelijk zijn. Wiersma kreeg in het openingsduel nog met 3-2 klop van Bastiaansen, maar daarna kwamen de Pecossers sterk terug. Paul Kruijt boekte met sterk spel een fraaie zege (11-9 in de vijfde game) op de zeer ervaren Nermin Smajic. De partij daarna kende een nog verrassender uitslag: Tony Nader kleineerde de jonge Thomas Baart met 11-5, 11-3, 11-2.
Het dubbelspel van Kruijt en Nader ging mede door twee ongelukkig verloren games (13-15 en 11-13) met 2-3 naar de bezoekers, anders was Pecos misschien nog wel doorgestoomd naar een zege. Nu werd het dus 5-5, doordat zowel Kruijt als Nader nog van Bastiaansen wonnen en Wiersma het fraaie slotakkoord verzorgde: een 3-1 zege tegen de op de nationale ranglijst ruim honderd plaatsen hoger genoteerde Smajic.
Met acht punten uit de eerste twee wedstrijden staat Pecos nu vijfde in de eerste divisie, met een bezoek aan de voorlopige hekkensluiter US voor de boeg. Om zich te handhaven in de eerste divisie is een plek bij de eerste vier vereist. De eerste drie teams kwalificeren zich voor de promotiepoule, ook wel: eerste divisie A. De nummer vier komt in het voorjaar uit in de zogeheten eerste divisie B.

VIP-teams bij LOHC

hockey n Afgelopen zondag waren de jongens en meisjes E1 (6 tallen) het LOHC VIP TEAM van de week. Ze waren op uitnodiging van Dames en Heren 1 te gast op LOHC; de meisjes mochten mee met Dames 1 en de jongens met Heren 1.

Twee jongens en twee meisjes mochten na een spannende loting als VIP speler mee de kleedkamer om naar de teambespreking te luisteren en deden mee met de warming up. De overige spelers en speelsters hebben prachtige spandoeken gemaakt. Daarna hebben ze de teams luidkeels aangemoedigd vanaf de tribune.

LOHC Heren 1 heeft hard geknokt tegen Zwart-Wit, het werd 3-3. De LOHC Dames speelden tegen Alecto, het werd 0-0.

n Voortuinrommelmarkt Buitenlust

vintage n Op een zonnige zaterdag, 21 september, werd in de wijk Buitenlust opnieuw de gezellige voortuinrommelmarkt gehouden.

Het was iets minder druk dan vorig jaar, maar er werd door veel deelnemers evenwel goed verkocht. Ook waren er diverse kraampjes met lekkers.

Halverwege de middag gaven de line-dansers die elke woensdagavond in de Katong oefenen, een leuke demonstratie.

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

| Foto Willemien Timmers

n Bakkerij Hugo de Groot promoot ambacht op SBS6

Foto: Wil van Elk

Vers n Een reportage van Hart van Nederland die op maandagochtend in de bakkerij Hugo de Groot aan de De Kempenaerstraat was 'geschoten' en 's avonds even na 19.00 uur werd uitgezonden door SBS6. Amper net zo snel als dat het versgebakken brood in de winkel ligt. Voor eigenaar Leonard Marks was het dé gelegenheid om het mooie ambacht van bakker onder de aandacht te brengen. Het is erg moeilijk op een opvolger te vinden. Misschien dat later dochter Julia het bedrijf (Bestaat sinds 1924) wil voortzetten.

Bakker Chris is sinds zijn vijftiende bakker en vindt het na vijfendertig jaar nog steeds een prachtig vak. Hij toonde hoe vloer desembrood wordt gemaakt. Zijn collega Remco, de banketbakker, liet zien hoe hij een Appelrakker maakt. Een lekkernij die ongeveer honderd bakkers in Nederland op dezelfde dag bakken. "We staan met veertien ambachtelijke bakkers via apps met elkaar verbonden. Geen keurslijf", zei Leonard. (Wil van Elk)

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

Zomaarmarkt Boerhaaveplein

Foto: Wil van Elk

Duurzaam n De Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel hield op zaterdag 21 september een jaarlijkse Zomaarmarkt op het Boerhaaveplein. Mevrouw Boerhaave zelf bracht een bezoek aan de Zomaarmarkt.

Foto: Wil van Elk

Ze genoot van het thema duurzaamheid en een heerlijk zonnetje, nat als de vele andere bezoekers die dag. De duurzame producten varieerden van een elektrische auto tot bedrijven die van alles kunnen leveren als huis-isolatie en zonnepanelen. Vrijwilligers van Streek-Dierentehuis Stevenshof uit Leiden verkochten van alles voor het asiel. Diverse kramen met leuke producten maakten het tot een gezellige markt. Er was zelfs gerookte paling.

Opening tentoonstelling als aftrap Waanzinnige Wolkers Week

wolkers n Op maandag 23 september werd in de Universiteitsbibliotheek in Leiden de tentoonstelling 'Zeven gezichten van Jan Wolkers' geopend door Karina Wolkers. "Fijn dat de collectie van Jan Wolkers nu beschikbaar is voor iedereen", sprak bibliothecaris Kurt de Belder.

Conservator Mart van Duijn noemde het grote en rijke Wolkersarchief een 'veelkoppig monster'. "Het archief is nu beschikbaar voor onderwijs en onderzoek. Maar het monster mag dan wel in Leiden zijn, het is nog niet getemd."

Van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september is Leiden het toneel van de Waanzinnige Wolkers Week. Vijf dagen lang zal de stad bruisen van allerlei Wolkers-activiteiten. Bekijk het programma op de website www.wolkersinleiden.nl. | Foto's Willemien Timmers

Veteranen LOHC winnen

hockey n Op deze schitterende verlate zomerdag traden de mannen van Vet C aan tegen de Kieviten uit Wassenaar.

Ze besloten vanaf de eerste minuut meteen zware druk naar voren te zetten en vanuit hun eigen posities te blijven hockeyen. De ploeg uit Wassenaar had hier duidelijk moeite mee en de Oegstgeestenaren konden via de slim spelende Chiel Brouwer na ruim een kwartier op 1-0 komen. Via 2-0, 3-0, 3-1 en 4-1 werd het uiteindelijk 5-1.

BplusC Kinderorkest geeft kleur

muziek n Zondag 15 september gaf het BplusC Kinderorkest, met daarin veel jonge Oegstgeester muzikanten, in de Maria Middelareskerk te Leiden een optreden met prachtige muziek. In het Kinderorkest spelen beginnende kinderen van 8-12 jaar en staat o.l.v. dirigent Bram Soentjens. Het Kinderorkest repeteert elke woensdag van 16.00-17.30u in het Dorpscentrum van Oegstgeest. www.bplusc.nl of www.jsrijnstreek.nl

Mode

Foto: Wil van Elk

Mode n Winkelgebied De Kempenaer pakte zaterdagmiddag 21 september uit met haar aanbod aan mode en culinaire heerlijkheden.

Meer dan twintig 'modellen' toonden op de catwalk het uitgebreide assortiment dat in het winkelgebied te koop is.

Met swingende livemuziek was het nog lang gezellig op het pleintje bij 'De Hondjes'.

| Wil van Elk

de week in beeld

Prachtige uitvoering strijkkwartet Leander Schlegel

'Ik heb zeer genoten, zowel van de wereldpremière van Schlegel, als van Beethoven, die iedereen kent en helemaal niet zo veel genialer is.' Foto: Lucien Knoedler

muziek n Zondag was in Cultuurhuis De Paulus de allereerste uitvoering ooit van het Tweede strijkkwartet van de in Oegstgeest geboren en in Leiden getogen componist Leander Schlegel. Door het magnifieke Daniel Quartet, honderd zeven jaar sinds Schlegel dit fonkelende werk voltooide en kort daarna plotseling stierf.

Het manuscript ligt bij het Nederlands Muziek Instituut in De Haag. Op voorstel van Muziekkamer Oegstgeest geeft Donemus het uit, in een bundel met Schlegels in 1904 verschenen Eerste strijkkwartet.

innemend

In een korte inleiding stelde Itamar Shimon, de altviolist, dat Schlegel een belangrijke componist is en dat het voor hen een eer is dit werk voor het eerst ten gehore te brengen. De volle zaal genoot dadelijk, hoewel deze muziek niet bepaald zomaar te verstaan is. Maar klonk zo innemend, warm, punt gaaf.

In haar recensie in het Leidsch Dagblad van maandag schrijft Lidy van der Spek: "En op de zevende dag schiep Daniel Quartet het 2e strijkkwartet van Leander Schlegel (1844–1913). In klank en kleur. En zie, het was zeer goed. Het ademt en het leeft". En: "Bij luisteraars en kwartet voel je de spanning van het moment, van openbaring."

leerlingen

Onder de honderd concertgasten burgemeester Jaensch en zijn partner en natuurlijk waren ook zij onder de indruk. Verder vier leden van de Zonnebloem en mantelzorgers die vrij entree via EVA kregen.

En vijf leerlingen van vioollerares Karin Kemper van de muziekschool BplusC; vier van hen onder de achttien jaar en die hebben steevast vrij entree bij de Zondagmatinees. Ze hadden niet eerder zo'n concert 'live' meegemaakt.

genoten

Zondagavond stuurde Pim Eijgenstein, psychiater in ruste te Oegstgeest, dit bericht aan de programmeur van Muziekkamer Oegstgeest: "Beste Lucien, hoe voel je je na deze Muziekdag? Als iemand het niet fijn gehad heeft, ligt dat niet aan jou! Ik heb zeer genoten, zowel van de wereldpremière van Schlegel (ook een eer voor jou), als van Beethoven, die iedereen kent en helemaal niet zo veel genialer is dan Schlegel, vind ik.

Ook al jouw medewerkers komt veel lof toe voor alle zorg – bijvoorbeeld de kussentjes op de stoelen! en de versnaperingen op de lange tafel. En hun zorg bij het inschenken. Het is allemaal zo verwelkomend voor ons gasten." De Concertzender maakte ook van deze Zondagmatinee een opname.

Nazanins gedachten over Nederland

Foto: Willemien Timmers

Hoe we in Afghanistan leefden tijdens de taliban

Tot ongeveer 20 jaar geleden bepaalde de taliban het leven in Afghanistan.
Vrouwen mochten niet naar school en niet werken maar moesten thuis blijven.
Vrouwen moesten boerka's dragen. Daar onder wijde kleding, sokken en handschoenen. Als de taliban zag dat vrouwen dat niet droegen, sloegen ze met een zweep. Maar niet alleen leven van de vrouwen was zo zwaar ook dat van de mannen. Mannen moesten een lange baard hebben, lange kleding dragen en een tulband op hun hoofd. Vanaf zeven jaar moesten jongens dat dragen. Tijdens taliban mocht niemand een TV hebben, geen muziek recorder, geen computer, geen elektriciteit. Op feesten en bruiloften mocht geen muziek gespeeld en ook niet gedanst. Da taliban hadden speciale straffen. Als iemand iets had gestolen ook al was het maar iets kleins dan hakten zij zijn hand af. Als een jongen en een meisje die niet getrouwd waren samen gezien werden, pakten ze hen op en brachten ze hen naar een plein waar iedereen stenen naar hen moest gooien. Tijdens de zes jaar dat de taliban in heel Afghanistan de macht had was het leven heel zwaar. Ik was zeven jaar en kan me alleen deze dingen herinneren. Daarna kwamen de Amerikanen en de VN missies en werd het leven beter De taliban was er nog wel in bepaalde provincies op het platteland. Maar voor de meeste mensen was het leven beter. Nu zijn de Amerikanen met de taliban in gesprek. De mensen in Afghanistan zijn er niet blij mee. Zoals we de afgelopen maanden hebben gezien hebben de taliban veel aanslagen gepleegd en in een paar provincies de macht gegrepen. In Kunduz bijvoorbeeld is het echt oorlog. Er is geen water, geen eten, geen electriciteit. De ziekenhuizen zijn overvol. Overledenen houdt men in huis omdat het gevaarlijk is om ze te begraven. Soms gaat men 's nachts snel naar de begraafplaats. In Kunduz is heel veel werkloosheid, scholen, universiteiten, winkels zijn dicht. Mensen zitten thuis en horen voortdurend schoten en explosies. Het is een heel moeilijke situatie. Dit is niet alleen in Kunduz maar ook in een aantal andere provincies zo. Mensen zitten te wachten wanneer ze dood gaan.Daarom willen de mensen niet dat de taliban weer de macht krijgt in Afghanistan.Nazanin Amini

Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Villa's bereiken hoogste punt

warmond n Aan de Hyacintenlaan in Warmond worden momenteel zeven comfortabele en luxe rietgekapte villa's gebouwd. Het hoogste punt van de eerste fase van vier villa's is bereikt. Aannemersbedrijf A.G.J.C van Breda ligt daarmee netjes op schema en voldoet aan de wensen van ontwikkelaar 'The Way You Live' uit Laren. De eerste vier kopers kunnen naar verwachting nog voor de zomermaanden van 2020 hun nieuwe villa betrekken.

Fase 2 bestaat nog eens uit drie villa's die zijn uitgerust met een eigen private insteekhaven voor de motorsloep of -boot. De verbinding met de waterrijke omgeving is mogelijk door speciaal voor deze villa's een brug te realiseren. Hierdoor beschikken de villa's over een directe verbinding met het Poelmeer. Bovendien liggen alle villa's op steenworp afstand van het natuurgebied de Klinkenbergerplas..De villa's beschikken over een woonoppervlak van ruim 250 vierkante meter met een royale berging. Het interieur kenmerkt zich door een enorme living met open keuken, vier slaapkamers, een riante badkamer en een handige extra ruimte. De kavels variëren van 750 tot 850 vierkante meter en worden omgeven door groen, waarmee de privacy bijzonder groot is. Toekomstige eigenaars hebben alle gelegenheid om de woning naar eigen smaak in te richten. Wat vaststaat zijn de vaste elementen zoals de erfgrens en de buitenschil van de woning.
Zelf de villa's van Poelmeer ervaren kan tijdens het open huis op zaterdag 5 oktober van 12.00 uur tot 14.00 uur, Hyacintenlaan 6 te Warmond.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

23-09 / 29-09 De Ι Tandarts, mw. H. Harinck, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

30-09 / 06-10 TP van Wijck, Diamantlaan 174 E 2332 GR Leiden (071) 5765351

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

29 september

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul, viering Maaltijd van de Heer

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, pastor M. van Roon

LUMC 10.00 mevr. Anna van Gessel

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. A. J. Noort
16.30 u geen dienst

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u B. Dijkstra

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. F.H. Fockema Andreae

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. N. Smit. Oegstgeest

Matthiaskerk Warmond

Zat 28 sept. 19.00 viering

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 Armand Lefeu & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

Gratis informatiebijeenkomst valpreventie

zorg n In de eerste week van oktober is het de jaarlijkse Valpreventieweek (30 september tot en met 6 oktober).

In deze week besteedt VeiligheidNL samen met partners (Rode Kruis, Ouderenfonds, BuurtzorgNL, KBO-PCOB, KNMP, NVFG) éxtra aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over het thema valpreventie. Fysiotherapie Maatschap Oud Oegstgeest organiseert hiervoor een gratis en vrijblijvende informatiebijeenkomst op woensdag 2 oktober van 11.00 tot 13.00 uur.

Tijdens deze bijeenkomst zullen vragen worden beantwoord als 'Wat kun je doen om het valrisico te verminderen?'
Fysiotherapie Maatschap Oud Oegstgeest, Piet Heinlaan 42c

Lekker Anders: Indiase Lekkernijen

ontmoeten n Op 18 september heeft kokkin Nandini Bedi de deelnemers aan de Indiase maaltijd verrast met bijzondere gerechten. Diverse roti's, dahl en chutneys sierden het driegangenmenu.

Vóór en tijdens de maaltijd legde Nandini - gekleed in een kleurige Indiase sarong - uit dat ze bij voorkeur met verse ingrediënten en authentieke kruiden kookt. De nadruk ligt voor haar op een grote variatie aan groenten en niet op vlees. Ook op individuele vragen ging ze enthousiast en uitvoerig in tijdens de verschillende gangen.
Nandini en de medewerkers van Lekker Anders mochten van vele deelnemers vernemen dat ze genoten hadden van de gerechten, de sfeer, de onderlinge contacten en die met de kokkin.
Lekker Anders kijkt terug op een zeer geslaagde avond. Ook deze keer meldden zich weer véél meer belangstellenden aan dan er geplaatst konden worden. Dus goed de berichten over de eerstvolgende 'andere' maaltijd in de gaten houden.

@SRV_Oegstgeest Vandaag voorlopig de laatste dag dat de bewoners van de Hofwijck #Oegstgeest een dagje naar het vakantiepark 'Gouden Spar' in Noordwijk gingen. Genieten van het mooie weer, strand en een heerlijke lunch. En heen+terug met de Stichting Recreatie & Vervoer!

@rolandbouman op de groep "te koop in Oegstgeest" biedt iemand Happinez aan voor 3 EUR / stuk. "zgan, maar 1x gelezen."

@lexbacker Hele leuke geste van Melle's school #GDT in Oegstgeest, uitgereikt bij de intocht van de avondvierdaagse afgelopen vrijdag. 4x5 km. Zelf liep ik vrijdagavond mee. Heb zo ook vele onbekende hoeken en gaten van Haaswijk leren kennen - mooie wijk.

@bllnstrk Het is bijna zover, #Kinderboekenweek 2019, Reis mee! Bij de bibliotheek gaan we tijdreizen en staan leuke activiteiten gepland.