Oegstgeester Courant

30 oktober 2019

Oegstgeester Courant 30 oktober 2019


Sportakkoord samen getekend

Foto: Willemien Timmers

sport n Afgelopen maandag waren zo goed als alle sportverenigingen van Oegstgeest aanwezig in de kantine van Sporthal De Cuyl om gezamenlijk het Oegstgeester Sportakkoord te tekenen. In dit akkoord hebben gemeente en verenigingen de kaders voor de komende vijf jaar vastgelegd.

Het was een historisch moment, omdat de eerste gesprekken over dit akkoord al dateren van eind 2013. "Het ligt er goed bij", sprak wethouder Jan Nieuwenhuis voorafgaand aan de ondertekening. "Het is goed dat ook de financiële verhoudingen nu zijn vastgelegd. Wel onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad." Nieuwenhuis sprak zijn dank uit naar de verschillende partners aan de onderhandelingstafel en was blij dat er niet namens, maar door de verenigingen zelf getekend ging worden."

Oegstgeest is overigens volgens het RIVM de sportiefste gemeente van Zuid Holland (2014) en staat nationaal op nummer acht.

Sven de Ruijter, voorzitter van korfbalvereniging Fiks en voorzitter van de Oegstgeester Sport Federatie, zag dat er diverse raadsleden in de zaal aanwezig waren en drukte hen op het hart toch vooral in te stemmen met het sportakkoord. "Treedt nu naar voren óf wees het eens met het akkoord."

Lees verder op pagina 21

Alle verenigingen tekenden het sportakkoord. | Foto Willemien Timmers

Dorpsstraat

Rijnland heeft de Pastoorswatering geschoond en de Hydrocotyle ranunculoides – waternavel, een exotische en woekerende waterklimop – eruit gevist. De boten die uit de watering zijn getakeld, kunnen echter niet terugvaren. Maar er is hoop voor de schippers. De gemeente vermeldde dat in het voorjaar van 2022 de duikerbrug weer opengaat voor vaar- en wegverkeer. Dat is geen makkelijke klus, maar de buurtbewoners kijken er halsreikend naar uit. Lekker weer varen naar De Kaag vanaf je steiger in je eigen achtertuin. Weg die betonnen blokken voor je deur. Geen kerende auto's meer. Geen twijfel meer hoe je moet rijden. Geen angst meer dat de boel zal instorten. Misschien dat ze meteen de oude Dorpsstraat opnieuw gaan inrichten. Een volledig herstel, met een historische uitstraling, maar zonder tramrails. Die komen nooit meer terug naar Oegstgeest. Wil van Elk

Aftrap Nederland Leest

lezen n 'Nederland Leest', de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, beleeft dit jaar op 31 oktober zijn nationale aftrap op Kasteel Oud-Poelgeest in ons schrijversdorp.

De 31e zal in de Drakenzaal van het kasteel de bundel Winterbloei met daarin de mooiste verhalen, brieven, essays, dagboekfragmenten en gedichten van Jan Wolkers over de natuur, door bibliotheekdirecteur Hans Portengen namens de Nederlandse Openbare Bibliotheken worden overhandigd aan Wolkers' weduwe Karina. Het werk wordt op deze dag (vanaf 17.00 uur) op het kasteel ook cadeaugedaan aan alle leden van de bibliotheek die het daar komen afhalen. Een dag later is het boek, dat zowel gepubliceerd als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers bevat, voor iedereen gratis af te halen in de bibliotheek.

Foto: Willemien Timmers

Griezelen in De Kempenaerstraat

Hallo-ween groots gevierd

COLUMN n Tim van Tongeren over de begroting

Henk van der Gugten tekent voor boek

Oké-columns in boekje 'Zin in Oegstgeest'

Gezellig griezelen in Winkelgebied De Kempenaer

Foto: Willemien Timmers

halloween n Op zaterdag 26 oktober kon er weer gezellig worden gegriezeld in de De Kempenaerstraat tijdens het jaarlijkse Halloween-feest.

Alle ondernemers stelden hun winkels open voor de prachtig verkleedde en geschminkte kinderen die langskwamen om om snoep te vragen.

Middenin de straat was een tent ingericht waar jonge Oegstgeestenaartjes geschminkt werden en een mooie kleurplaat konden maken.

Foto: Willemien Timmers

Elders in Oegstgeest worden morgen en zaterdag ook veel Halloween-feestjes gevierd.

| Foto's Willemien Timmers

Lekker Anders: even héél anders

eten n De verbouwing van de keuken in het Dorpscentrum gaat binnenkort van start. De medewerkers van Lekker Anders sluiten daarom een periode van exotische culinaire omzwervingen met koks uit verre landen op 18 november tijdelijk af met een heus Captain's Dinner.

Volgens de oude traditie van de oorspronkelijke captain's dinners zullen de kapiteins van Lekker Anders een maaltijd bereiden en serveren die gebaseerd is op producten die lang houdbaar zijn. Deze worden aangevuld met verse ingrediënten uit gebieden waar tijdens de boottocht aangemeerd wordt.


Het resultaat is een bonte Nederlandse rijsttafel van diverse peulvruchten, vleessoorten, groentes, ingemaakte zoetzure bijgerechten, vegetarische vleesvervangers, salades en verschillende broodsoorten. Het belooft een gezellige avond vol verrassingen óf momenten van herkenning te worden.

Koks bereiden 'Captain's Dinner'

Belangstellenden kunnen op 18 november vanaf 18.30 uur terecht in het Dorpscentrum, Lijtweg 9 in Oegstgeest. Begin maaltijd: 19.00 uur. Bij binnenkomst betalen de deelnemers €13,50 voor de maaltijd en een drankje.


Vooraf aanmelden via lekkeranders@dorpscentrumoegstgeest.nl tot uiterlijk 15 november.


Ten slotte: na de verbouwing start Lekker Anders weer met maaltijden die door 'andere' koks bereid worden!

Herfst

Foto: Aileen Sebastian

paddenstoelen n Wie afgelopen weekend een wandeling door zonnig Oegstgeest maakte, kwam op veel plekken de mooiste paddenstoelen tegen.

Aileen Sebastian maakte deze foto van twee vliegenzwammen op het landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest.

Twee vliegenzwammen in het bos bij Kasteel Oud-Poelgeest. | Foto Aileen Sebastian

De bekendste verschijningsvorm van deze zwam is een donkerrode hoed met witte stippen. De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel zat, voordat hij uit de grond omhoog kwam. Deze stippen spoelen bij regenachtig weer vrij snel van de hoed. De kleur van de hoed is variabel en kan variëren van rood tot oranje met gele tinten. De eerste foto in de fotogalerij hieronder geeft een idee van de variatie in kleur bij vliegenzwammen. (Wikipedia)

Inzameling voedselbank

geven n Elke maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket.
Oegstgeestenaren kunnen boodschappen als koffie, thee, suiker, pasta, rijst, wasmiddelen en blikken groente/soep/vlees of vis en zonnebloemolie inleveren op dinsdag 5 november van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp)
Een vriendelijk verzoek om geen kleding en verse producten af te geven.

Informatieavond Bekkenbodem-centrum

informatie n Op maandag 4 november organiseert het Bekkenbodemcentrum van Alrijne Ziekenhuis een gratis informatieavond over bekkenbodemklachten. In het centrum worden klachten vanuit meerdere specialismen benaderd en behandeld. De avond start om 19.30 uur in Alrijne Ziekenhuis Leiden, Houtlaan 55. Tijdens de bijeenkomst kunnen bezoekers ook anoniem vragen stellen door het invullen van een vragenbriefje.

Aanmelden kan via: bekkenbodem@alrijne.nl. Meer informatie op www.alrijne.nl/bekkenbodem.

Behouden en belangen

Foto: Willemien Timmers

In de OC van 16 oktober jl. neemt de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten een voorschot op de uitkomsten van verder onderzoek door de gemeente naar de meest gewenste herontwikkeling van de gronden bekend onder de namen Endegeest en Overgeest.
De stichting is er niet gerust op dat de gemeente met een gebiedsvisie komt, die in voldoende mate rekening houdt met de belangen van de omwonenden van deze gronden. Dit zouden ca. 200 bewoners zijn.
De stichting, eind 2018 opgericht, maakt al langer op mij de indruk van een club mensen, die vooral uit is op alles zo houden als het is en geen enkele extra bebouwing wil. Ook als deze op ruime afstand ligt van de achtertuinen van de betreffende omwonenden en er hooguit in de verte enige hogere bebouwing zichtbaar zal zijn dan nu.
Ik vind en vond de acties van deze nieuw opgerichte stichting nogal zwaar aangezet.
Moeite heb ik vooral met het feit dat het bij deze gronden gaat om vrijwel de laatste stukken van Oegstgeest, waar mogelijkheden zijn voor een invulling, die tegemoet komt aan breed levende behoeftes van alle Oegstgeesters en aan behoeftes van partijen, die voor alle Oegstgeesters een wezenlijke functie vervullen.
Het zou prachtig zijn, als de terreinen van Endegeest een fraaier en beter onderhouden openbaar natuurgebied worden voor alle inwoners van Oegstgeest en wat mij betreft ook voor de inwoners van de aangrenzende Vogelwijk in Leiden.
Het zou ook mooi zijn, als in Overgeest, na het vertrek van Centrum Onderdak, woningbouw gerealiseerd wordt voor ouderen en mensen, die iets minder te besteden hebben dan de gemiddelde eigenaar / bewoners van de vele villawijken, die Oegstgeest al rijk is.
Als er in het gebied tevens een goede locatie gevonden kan worden voor de Leo Kannerschool uit de Hofbrouckerlaan die al jarenlang te kampen heeft met gedateerde, slechte huisvesting zou dat vanuit maatschappelijk oogpunt eveneens een goede zaak zijn.
Daarmee zou de gemeente bovendien de gronden van de huidige locatie van die school vrij spelen voor extra, wat mij betreft, sociale woningbouw.


Bij dit alles is het ook niet verkeerd als we op een of andere wijze tegemoet kunnen komen aan wensen van de universiteit en van het LUMC. Want laten we eerlijk zijn: heel Oegstgeest profiteert van deze publieke voorzieningen. We hebben er misschien zelf gestudeerd, velen van ons werken er, zijn er geboren of krijgen er de nodige zorg.
Kortom, laten we breder denken en reageren dan alleen vanuit onze eigen achter- of voortuin.

Anton van Kempen

Prijswinnaars scholierentafeltennis

tafeltennis n Met 65 deelnemers was het scholierentafeltennistoernooi in de herfstvakantie weer een groot succes.

In de hal van Pecos werd twee dagen lang fanatiek en sportief gestreden. Maandag waren het de kinderen uit de groepen 5 en 6, dinsdag traden de deelnemers uit de groepen 7 en 8 in het strijdperk.

De winnaars uit groep 7 en 8.

De volgende deelnemers vielen in de prijzen:

Meisjes groep 5/6: 1. Femm Visser, 2. Femke Kralt, 3. Eveline in 't Anker
Meisjes 7/8: 1. Freya Hendrickx, 2. Nora Koole, 3. Esmee Zandbergen
Jongens groep 5: 1. Guy Bennekes, 2. Daniel Mook, 3. Reinout Vinkesteijn
Jongens groep 6: 1. Floris van den Bogaert, 2. Floris Plantsoen, 3. Julien Mook
Jongens groep 7: 1.Filip Bemer, 2. Derek Seckel, 3. Ferre Molenaar
Jongens groep 8: 1. Sam Roovers, 2. Matteo Vlaar, 3. Hidde Bresser

Zie ook de website: ttvpecos.nl

Kennismakingscursus

Speciaal voor wie na het toernooi de smaak te pakken heeft, maar evengoed voor vriendjes, broertjes, zusjes of andere geïnteresseerden geeft Pecos een introductiecursus tafeltennis. Deze wordt gehouden op de komende drie zondagen, telkens van 14 tot 15 uur. De lessen worden gegeven door Ted van den Berg, voorzitter en voormalig Nederlands kampioen tafeltennis. Deelnemers zijn nog van harte welkom! Meer informatie en aanmelden via ronald@rijsdorp.nl.

Kinderen gaan 'roefelen'

snuffelstage n Op 6 november organiseert Olympia Leiden namens Stichting Roefelen een zogenaamde Roefeldag. Kinderen van de basisscholen in Oegstgeest gaan kennis maken met verschillende bedrijven binnen de gemeente. De opening van de Roefeldag vindt plaats in De Pauluskerk, onder begeleiding van balletstudio Giselle.

Kinderen komen in hun schoolperiode veel te weinig en te laat in aanraking met wat werk inhoudt. Dat bemoeilijkt de keuzes die zij op jonge leeftijd al moeten maken.

Op 6 november gaan kinderen van de basisscholen in Oegstgeest op bezoek bij 32 bedrijven binnen de gemeente, met als doel beeld te krijgen van verschillende beroepen en kennis te maken met verschillende bedrijven.

Roefelen is een Vlaams woord dat betekent 'ontdekken'. Tijdens een Roefeldag kunnen kinderen een kijkje achter de schermen nemen bij bedrijven, winkels, instellingen en organisaties, en waar mogelijk actief meehelpen. Hierdoor maken zij al vroeg kennis met allerlei verschillende beroepen, (vrijwilligers-)werkzaamheden en culturele activiteiten.

Er was erg veel animo voor om aan de dag deel te nemen. Binnen drie uur zat de Roefeldag vol en hebben 144 kinderen een Roefelplek kunnen bemachtigen. 32 bedrijven doen mee. Onder hen een accountantskantoor, een bloemenwinkel, een café, een reclamebureau en zelfs een bezoek aan de burgemeester om te kijken wat dat beroep inhoudt.

Loopbaankeuzes

Kinderen komen volgens Lineke Breen, vestigingsmanager van Olympia Leiden, in hun schoolperiode te weinig en te laat in aanraking met wat werk inhoudt. Dat bemoeilijkt de keuzes die zij al jong moeten maken. Lineke: "Wij zien dat schoolverlaters al op jonge leeftijd keuzes moeten maken. Keuzes die bepalend zijn voor hun loopbaan. Zij komen na school bij ons binnen op zoek naar werk. En wij zien dat zij nog onvoldoende beeld hebben bij de inhoud van werk.

Op de middelbare school kunnen leerlingen kiezen uit een beperkt aantal profielen. En dat valt niet mee. Vooral als je beseft dat je door de keuze van een profiel een hoop vervolgkeuzes uitsluit. Met het initiatief Roefelen hopen wij bij te dragen om kinderen inzicht te geven in het bedrijfsleven. Want wij zien de urgentie om leerlingen op jonge leeftijd met het bedrijfsleven te verbinden. Als Olympia hebben wij de mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen. Immers, wij hebben vele connecties met het bedrijfsleven."

Hoge toeristenbelasting in Oegstgeest

toerisme n Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Oegstgeest betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €2,50. Dit blijkt uit onderzoek van reisaanbieder Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De logiesbelasting in Oegstgeest van €2,50 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Zuid-Holland (€1,42 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Zuid-Holland is Rotterdam met een toeristentax van €7,01 per persoon per nacht. 60 Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristentax.
Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Qliner 386 Oegstgeest-Den Haag Centraal vervalt

vervoer n Qliner 386 Oegstgeest-Den Haag Centraal komt vanwege een gebrek aan voldoende reizigers per 15 december 2019 (dienstregeling 2020) te vervallen.

Dit laat Arriva naar aanleiding van een vraag van een lezer van deze krant weten. Lijn 386 was een rechtstreekse lijn van Oegstgeest naar Den Haag Centraal Station. Tot 15 december gaat deze lijn in de spits heen van 06.30 tot 9.90 uur en retour van 15.30 tot 19.00 uur. Voorheen was deze bus wel wel rendabel met een paar honderd reizigers per dag. Zij zullen nu met de bus of de fiets naar Leiden CS moeten om daar de trein te pakken.

Reizigers uit Oegstgeest met bestemming Wassenaar of Den Haag kunnen gebruik maken van de nieuwe lijn 8 (nu nog lijn 187) of andere OV-lijnen door Oegstgeest naar Leiden Centraal. Hier kan overgestapt worden op EBS-lijn 43 (reizigers met bestemming Wassenaar) of op de intercity naar Den Haag.
Voor scholieren blijft Arriva in de ochtend één rit rijden vanuit Den Haag naar Oegstgeest Leidsebuurt (Rijnland Lyceum - aankomst ongeveer 8.12 uur). Deze rit krijgt lijnnummer 685.

Oegstgeest sukkelt rustig door

Foto: Willemien Timmers

Het kan dat ik bevooroordeeld ben, daarom ben ik heel benieuwd hoe u er tegenaan kijkt. In de OC van vorige week gaven het college van B&W en de Oegstgeester politieke partijen aan wat ze van de begroting van onze gemeente vinden. Nu moet u weten dat ik, net als ongetwijfeld velen met mij, de afgelopen maanden met rode oortjes de landelijke en internationale ontwikkelingen zoveel mogelijk probeer te volgen.

De wereld om ons heen lijkt in brand te staan, op grote schaal komen mensen in verzet tegen de wijze waarop bestuurders en politici tot nu toe problemen voor zich uit hebben geschoven. Voorzieningen die we vanzelfsprekend vonden, zakken in. Ook hier zien we dat het basisonderwijs te maken heeft of binnen afzienbare termijn te kampen krijgt met structurele lerarentekorten. Verder staat ook bij ons de ondersteuning van jongeren die dat nodig hebben onder druk waardoor we onze (klein)kinderen niet meer adequaat op hun toekomst kunnen voorbereiden. De gezondheidszorg wordt uitgekleed waarvan vooral kwetsbare ouderen in ons dorp de dupe worden. Daarnaast kan niemand meer de ogen sluiten voor de gevolgen van de klimaatverandering die onze existentie en zeker die van onze kinderen in de delta waarin we leven bedreigen. Het liberale marktmodel waarop lang werd vertrouwd en een voortdurend economische groei lopen op hun eind. Tegelijkertijd neemt, mede als gevolg van een reeks incidenten (Belastingdienst met de affaire rond kinderopvangtoeslagen, CBR met de chaos rond de verlenging van rijbewijzen, Ministerie van Landbouw dat op grote schaal boeren, vissers en tuinders hielp bij het ontduiken van Europese regels) en zwak bestuur (zoals recent bij een aantal provincies die spoorslags maatregelen introkken na intimidatie van boeren) het vertrouwen in de overheid af.
Wat betekent dit voor de gemeente? Een deel van de problemen is door het rijk inclusief forse bezuinigingen op het bordje van de gemeenten, dus ook bij Oegstgeest, gelegd. Het risico bestaat dat in de (nabije) toekomst ook het vertrouwen in de gemeentelijke overheid onder druk komt te staan. Is dit onafwendbaar? Nee, maar dat vraagt wel politieke en bestuurlijke moed en daadkracht. Zien we dat terug in de bijdragen van de politieke partijen in de afgelopen begrotingskrant? Ik dacht het niet. Een paar voorbeelden. Het college stelt voor om te investeren in onderwijshuisvesting, jeugdzorg, minimabeleid, energietransitie en klimaat. Je kunt je natuurlijk afvragen of het wel voldoende ambitieus is, ik zelf vind het over het algemeen wat zuinigjes, maar het heeft de aandacht. Bovendien steekt het college de nek uit door extra middelen in te zetten. De reactie vanuit de oppositie is vrij simpel en weinig diepgaand. Zowel HvO als Lokaal beperken zich tot een waarschuwing die je van een penningmeester van een vereniging zou verwachten namelijk dat de schuld weer toeneemt. Hun reacties lijken qua oppervlakkigheid zoveel op elkaar dat je je afvraagt waarom te uit elkaar zijn gegaan. Ook D66 kijkt vooral naar de schuld, spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling maar heeft het tegelijkertijd over de onontkoombaarheid van de investeringen. Een reactie van vlees noch vis. Met deze oppositie kan de coalitie buitengewoon ontspannen achteroverleunend de tijd uitzitten. Dat is betreurenswaardig omdat de uitdagingen die ik aan het begin noemde om duidelijke keuzes vragen. Daar mag best een flink en zo nodig polariserend debat over worden gevoerd.

Tim van Tongeren

Jaarlijkse opruimactie Bos van Bosman weer groot succes

Zo'n 35 kinderen uit de Vogelwijk gingen samen met hun familie aan de slag met opruimen. | Foto Kuno Jansen Foto: Kuno Jansen

opruimen n Ook de 47ste editie van de jaarlijkse Bos van Bosman-opruimactie, vorige week woensdag, was erg gezellig en weer een groot succes.

Dit keer gingen zo'n 35 kinderen uit de Leidse Vogelwijk samen met hun familie aan de slag met de jaarlijkse schoonmaakbeurt van dit prachtige stukje Leids groen. Met behulp van de afdelingen Groen en Beheer van de gemeente Leiden, die prikkers, bezems en veegwagens leverde, is er weer veel afval geruimd. Het is opmerkelijk én een goed teken dat er in het bos zelf steeds minder rommel wordt gevonden. Dit in tegenstelling tot sommige plekken er omheen. Bij de bouwplaats van Nieuweroord bijvoorbeeld, hebben de kinderen zes vuilniszakken en een klikobak vol met blikjes en plastic opgeruimd.

Foto: Willemien Timmers


De samenwerking met de mensen van de gemeente Leiden was erg goed. De afdelingen Groen en Beheer hebben veel mensen ingezet. Niet alleen mochten de kinderen op de veegwagen mee voor een ritje, maar ook het educatieve element ontbrak niet. Ze hebben veel geleerd over het nut van afgevallen bladeren en takken en de dieren in het Bos van Bosman.

Intussen zorgden andere wijkbewoners er voor dat pannenkoeken werden gebakken die, ook weer traditiegetrouw, na afloop in speeltuin aan de Nachtegaallaan door de harde werkers zijn opgegeten.

Schoorsteenbrand blijkt stoom uit ketel

brandweer n Maandagavond 28 oktober rond kwart voor acht dachten bewoners van een huis aan de Emmalaan rook uit hun schoorsteen te zien komen.

De brandweer die snel ter plaatse kwam, kwam al snel tot de conclusie dat het de CV-ketel afvoer was waar stoom uit kwam. Toen bleek dat er geen vuur en geen gevaar was, is de brandweer is onverrichte zaken weer terug naar de kazerne gegaan.

Maaltijd in herfstsfeer op vrijdag 8 november

ontmoeting n Rond het thema 'Thuis', dat centraal staat in het activiteitenprogramma van de Raad van Kerken voor 2019-2020, organiseert men in elk jaargetijde een maaltijd, waar men met elkaar een thuisgevoel hoopt te ervaren.

Te beginnen met een maaltijd in de herfst, op vrijdagavond 8 november. De maaltijd wordt bereid door vrijwilligers.
Iedereen is om 18.00 uur welkom in de Rehobothkerk, Lijtweg. Rond 20.00 uur wordt afgesloten met koffie en thee. Wel eerst even aanmelden, graag uiterlijk 3 november, bij Reina Albracht, tel. 06 21 95 45 51, reina.albracht@ziggo.nl
Leuk om andere mensen uit Oegstgeest te ontmoeten.

"We vragen na afloop een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag € 5,- p.p. Dat mag meer of minder zijn. Wie zelf een gerecht meeneemt (bij aanmelding aangeven) hoeft niet te betalen. Als er na aftrek van de kosten geld overblijft, wordt dit aan een goed doel overgemaakt", aldus de organisatie.


De winter-, lente- en zomermaaltijden zijn op respectievelijk 31 januari, 17 april en 24 juli 2020, steeds op vrijdagavond.

Kat in de penarie

brandweer n Zondagavond 27 oktober, even voor negen uur, heeft de brandweer met behulp van een hoogwerker aan de Prinses Irenelaan een kat van het dak gehaald.

Uiteindelijk schok de kat en vloog aan de achterkant van de woning van het dak af. (Unity.nu)

Henk van der Gugten tekende voor boek 'De Familie Slotje'

Illustrator Henk van der Gugten schetst eerst op papier en tekent dan op de iPad. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

lezen n Tijdens de Boekenbeurs 2019 in Antwerpen, van 29 oktober tot en met 11 november, komt het boek 'De Familie Slotje' uit. Marieke van Hooff schreef het verhaal en de Oegst­geester illustrator Henk van der Gugten (38) maakte de tekeningen. Het boek, speciaal voor kleuters, is een luisterboek die uitgever Baeckens Books samen met een cd levert.

De schrijfster Marieke van Hooff en illustrator Henk van de ­Gugten hebben elkaar nog niet ontmoet. "Ik kreeg de opdracht na een auditie. Het verhaal gaat over de inbrekersfamilie Slotje. Ze vroegen om 45 tekeningen, maar ze hebben het 'meerwerk' ook gebruikt. Het zijn er dus zestig geworden. Op 2 november leest Marieke voor en ben ik er ook in Antwerpen."

Op de website www.boekenbeurs.be staat: "De familie Slotje is een keurige familie slotenmakers. Maar schijn bedriegt, want de Slotjes hebben een groot geheim: 's nachts zijn het allesbehalve keurige inbrekers. Opa Slotje is zelfs de wereldkampioen, al wordt hij een dagje ouder. Benieuwd of hij dit jaar ook de wereldtitel te pakken krijgt? Kom dan mee luisteren naar de luistervoorstelling van dit hilarische boek! Marieke van Hooff is prettig gestoord en dat merk je ook aan haar boeken. Ze vertelt en zingt voor uit haar nieuwste verhalenboek". Henk maakte van alle plaatjes eerst schetsen op papier en tekende daarna de definitieve tekeningen met de iPad. "Ik laat de kleuren niet in ineens 'inlopen', maar breng ze gelaagd aan. Dat is goed te zien aan de kleuren. Het is een leuk en grappig verhaal, fijn om daaraan bij te kunnen dragen met schattige tekeningen."

Ik heb eigenlijk altijd al getekend. Mijn eerste herinnering was dat ik ter kennismaking op school een tekeningetje moest maken, dat moesten we allemaal, maar ik maakte er twintig en het boekje was gelijk vol. De juf maakte me duidelijk dat dit niet de bedoeling was!", zei Henk lachend. "Ik heb tekenles gehad van Oma Brink. Zij tekende en schilderde aan de keukentafel, mijn opa was dan bezig met zijn postzegels. Tekenleraar 't Hart op de Agrarische School pushte me een beetje. Maar eigenlijk ben ik gaan tekenen, afgezonderd, omdat ik altijd werd gepest." Henk begon met het maken van verjaardagskaarten, en is sinds een jaar ingeschreven als illustrator.

De Familie Slotje - ISBN 9789059247307

(Wil van Elk)

Presentatie bloemlezing 'Zin in Oegstgeest'

Willemien Timmers, Arjan de Kok, Koos van der Bruggen en Cor van Beuningen.

columns n Op 29 november 2012 verscheen de eerste column van het Oegstgeester Kerkblad (OKe) in de Oegstgeester Courant. Nu, zeven jaar later, is deze column een vast onderdeel van dit meest gelezen huis-aan-huisblad van Oegstgeest.

Achter die columns gaat een team van columnisten schuil: een mooie mix van man, vrouw, protestant, katholiek, jong, oud, actief kerkelijk en een beetje aan de zijlijn. De columnisten leggen elk hun eigen persoonlijke verhaal in de column. Maar ze moeten ook iets gemeenschappelijks hebben en zeker ook laagdrempelig zijn. Op het lijstje van OKe-ingrediënten staan zingeving, religie, muziek, natuur, bezinning en contemplatie.
Zes columnisten van het eerste uur hebben hun mooiste, aansprekendste en vaak nog steeds actuele columns gebundeld in een bloemlezing onder de titel Zin in Oegstgeest. Afgelopen zondag is in de Willibrordkerk deze bloemlezing gepresenteerd. De eerste exemplaren van het boekje werden aangeboden aan Cor van Beuningen als voorzitter van de plaatselijke Raad van Kerken (onder wiens verantwoordelijkheid de OKe wordt uitgegeven) en aan Willemien Timmers als eindredacteur van de Oegstgeester Courant. Zij heeft vanaf het begin het initiatief gesteund en waar nodig de auteurs bij de les gehouden. "Dit boekje is een afsluiting van de eerste zeven jaar. Maar, zoals u ook in deze krant kunt zien, gaat de column door, deels met andere schrijvers", aldus Koos van der Bruggen. De bundel Zin in Oegstgeest is te koop voor 9,95 euro bij de plaatselijke boekhandels.

Muzikale voorstelling 'De Verloren Zoon'

muziek n Op zaterdagavond 9 november is er een bijzondere muzikale voorstelling bij de thema's in het boek 'Eindelijk Thuis' - Gedachten bij Rembrandts 'De terugkeer van de verloren zoon', geschreven door de bekende priester-theoloog en psycholoog Henri Nouwen.

Schilderij en voorstelling gaan over een verhaal in de Bijbel, waarin eeuwenoude - maar nog steeds actuele - thema's een rol spelen. Het gaat over hebzucht, jaloezie, egoïsme, maar ook over opoffering en ruimte gevende, alles overheersende liefde. In de stijl van 'The Passion' komt dit verhaal aansprekend tot leven voor jong en oud, gelovig en niet-gelovig. Met muziek in diverse stijlen, zoals ballads, bewerkte popnummers en Taizé-liederen, ondersteund door een verteller, licht en beeld en een instrumentaal combo. Interkerkelijk koor 'Voice of Joy' uit Rijnsburg en het instrumentaal ensemble staan onder leiding van Caroline Guijt.
De voorstelling duurt ongeveer een uur en een kwartier, waarna bij wat te drinken nagepraat kan worden.

Locatie: Teijlingencollege, Duinzigt, Wijttenbachweg 23 in Oegstgeest.
De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.
Toegang is vrij, na afloop wordt uw vrijwillige bijdrage in de kosten gevraagd.

Waar ben je thuis? Deze vraag vormt dit seizoen 2019-2020 het uitgangspunt bij de activiteiten
in het kader van het vormingswerk van de Raad van Kerken Oegstgeest. Deze voorstelling is het slot
van een drieluik n.a.v. bovengenoemd boek van Henri Nouwen. Op 31 oktober, Dorpscentrum, 20 uur, bespreekt ds. Rian Veldman het boek.

ALLERzielen

Op 2 november is het weer Allerzielen. Het is de dag dat traditioneel in de katholieke kerk de doden worden herdacht. Deze traditie krijgt steeds meer navolging in de protestantse kerken, maar ook in niet-kerkelijke kringen. Het is een mooie gewoonte om een keer per jaar letterlijk en figuurlijk stil te staan bij de overledenen uit familie-, vrienden- of parochiekring. Vanwege de gezamenlijkheid reikt deze herdenking ook verder dan het persoonlijke verlies. Niet alleen jouw doden worden in het (kaars)licht gezet, maar ook de dierbare overledenen van andere mensen. Deze gezamenlijkheid laat zien dat we allemaal te maken krijgen met het verlies van medemensen. Deze gedeelde smart wordt daarmee niet meteen heel gemakkelijk halve smart, maar geeft wel de mogelijkheid om je aan elkaar op te trekken en zo de moed te pakken om verder te gaan in het leven. Dat voor zo'n gezamenlijke rouwbeleving binnen en buiten de kerken de laatste jaren meer ruimte wordt geschapen is een groot goed.

Maar we kunnen en moeten nog een stap verder zetten. Want – hoe belangrijk ook – het zou niet goed zijn als we de vieringen en herdenkingen rond Allerzielen zouden beperken tot onze eigen leef- of geloofsgemeenschap. De gedenkdag heet niet voor niets ALLERzielen. In de katholieke traditie gaat het om de herdenking van alle overledenen, ver weg en dichtbij, bekend en onbekend, jong en oud. Denk hierbij aan de 39 verstekelingen in de Britse container, aan de vele in de Middellandse Zee verdronken bootvluchtelingen, aan de 70 slachtoffers van de Nederlandse luchtaanval in Irak, aan de vele Aidspatiënten die nog steeds overlijden. En zo kan ik helaas nog wel even doorgaan.
Natuurlijk, al dat leed is voor ons soms nauwelijks te bevatten, laat staan dat we het kunnen oplossen. Maar wat de traditie van ALLERzielen ons wel leert is dat het allemaal medemensen waren, allen met hun idealen, toekomstverwachtingen, met geloof, hoop en liefde. Zij hebben het niet mogen halen. Laten we daarom ook die mensen te gedenken die - overal ter wereld - vaak anoniem en, zoals dat heet, van God en mens verlaten zijn gestorven. Misschien kan dat wel door - in navolging van de militaire traditie van de 'onbekende soldaat' - bij de Allerzielen-herdenkingen ook aandacht en gebed te vragen en een kaarsje op te steken voor de 'onbekende medemens', als symbool voor die vele naamloze en faamloze overledenen.


Koos van der Bruggen

Radius gespreksgroep

ontmoeting n Donderdagmiddag 7 november van 14.00 tot 16.00 uur komt de Radius gespreksgroep weer bij elkaar in de Haeswijkflat.

Op verzoek komt Marianne Zwaneveld, regressie en reïncarnatie therapeute, nogmaals langs. Zij zal kort samenvatten wat ze de vorige keer verteld heeft over de tussenwereld, waar de ziel verblijft, over fobie en angsten hoe die met een situatie uit een ver verleden te maken kunnen hebben. Ze gaat uitleggen hoe ze iemand in trance brengt. En nieuwe vragen komen aan de orde. Met de nieuwe wet op de orgaandonatie kan zij mogelijk ook haar visie geven in geval van orgaan doneren op hersendood, losgekoppeld worden en niet in eigen tempo kunnen sterven.

Als een ziel incarneert, hoe verhoudt zich dat tot de genetische invloed van al je voorgeslachten? Ook mensen die gewoonlijk niet naar de gespreksgroep komen, zijn van harte welkom als het onderwerp hen interesseert. (Bijdrage van 2 euro)

Ontmoeting met vrouwen

samen n Op vrijdag 15 november zijn alle vrouwen uit Oegstgeest welkom bij een ochtend rond het thema: 'Ik ben oké - toch?'

De interkerkelijke werkgroep heeft Marieke Meijer uitgenodigd een toespraak te houden over dit onderwerp. Marieke is psycholoog, spreekster en schrijfster van onder andere 'Vrij van moeten'. Crèche en boekentafel zijn aanwezig. Rehoboth Kerk, Lijtweg 1, Oegstgeest 9.00 uur koffie/thee, 9.15 – 11.15 uur programma.

Bijzondere voorwerpen in de SOEK

kringloop n De overgrote meerderheid van de ingebrachte artikelen in de SOEK zijn hele gewone gebruiksvoorwerpen. Dat is ook wat je verwacht van een kringloopwinkel. Wij geven bruikbare artikelen een nieuw leven in een nieuw huishouden. Af en toe komen er natuurlijk ook waardevollere voorwerpen binnen. Hoe gaat men bij SOEK daarmee om?

Laat ik beginnen met een misverstand, dat je vaak hoort: vrijwilligers van kringloopwinkels halen zelf de krenten uit de pap. Waardevolle voorwerpen staan vooral bij vrijwilligers thuis. Dat is bij ons niet zo. Als je in een kringloopwinkel werkt om als eerste in de rij te staan, dan kun je je tijd echt wel beter besteden. Doorgaans mankeert er toch wel iets aan waardevolle artikelen. Dat is niet erg het zijn gebruiksvoorwerpen

Af en toe komen er ook volledige, en waardevolle spullen binnen. Niet iedereen heeft immers zin in kopers aan de deur of alles stuk voor stuk uit te zoeken. Dan gaat het naar de SOEK. Hoe gaan wij daarmee om? Je moet het eerst kunnen herkennen. Een deel van onze vrijwilligers is daarop getraind met de cursus warenherkenning.

Maar we weten lang niet alles. Dat kan ook niet want elk verzamelgebied is een vak apart. We hebben daarom een kunsthistorica als ondersteuning: Marjoleine Groen. Marjoleine beoordeelt onze kostbaarheden zoals zilver, porselein, beelden, grafiek etc. Met juwelen kunnen we aankloppen bij juwelier Alexander. Marjoleine Groen beschrijft voor ons het voorwerp, de maker, periode, het materiaal en geeft ons advies over de waarde. Veel vooral zilverwerk komt weer terug in de winkel, maar voor sommige dingen moet je toch een breder publiek zoeken. Af en toe verkopen we op Marktplaats, en we gaan nu ook onderzoeken of Catawiki voor ons een goed verkoop-platform is. Daar zitten ook weer experts die de koper vertrouwen geven.

Een echte topper hebben we nooit gehad. Geen vroege Mondriaan, geen eerste druk van Superman, geen echte Louis Vuitton en helaas voor mij helaas geen poppenhuismeubels van ado. Maar als u wilt weten wat voor bijzondere spullen we wel hebben, raad ik u aan ons op Instagram te volgen. Onze instanaam is soekoegstgeeest.

Max Dohle

Foto: Kom en schotel gemaakt van eierschaal porselein. Het is zo dun dat je de schaduw van je vingers kunt zien door het porselein heen. Ze zijn beschilderd met vrouwen (Lijzen) en een jongen (Zotje) die een paard vasthoudt. Wanneer je er overheen strijkt, voel je dat de voorstelling bovenop het glazuur is geschilderd. Het porselein is in China gemaakt, in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Jaarconcert in Cultuurhuis de Paulus

Vogel Vocaal gaat ook dit jaar de uitdaging aan.

Vogel Vocaal zingt

muziek n De dagen korten weer, de regen lijkt nooit op te houden en de eerste bladeren vallen, ook in de Vogelwijk, van de bomen. Met de zekerheid van de wisseling van de jaargetijden geeft ook Vogel Vocaal binnenkort weer zijn jaarconcert. Zaterdag 9 november in Cultuurhuis De Paulus.

Vogel Vocaal, al weer acht jaar geleden ontstaan in de Vogelwijk, bestaat nog steeds voor het merendeel uit zangeressen en zangers uit de wijk. Het optreden in Cultuurhuis De Paulus, op de grens van Leiden en Oegstgeest, voelt dan ook vertrouwd, als een thuisconcert.

Inmiddels trekt Vogel Vocaal koorleden uit de regio en ver daarbuiten. En toch repeteert het nog elke maandag bij een koorlid thuis in de huiskamer. Het past net met bijna twintig alten, sopranen, tenoren en bassen, een keyboard en een dirigente. Maar repeteren zonder doel verliest zijn spanning. Vandaar dat Vogel Vocaal weer een heus podium opzoekt voor het jaarlijks concert.

Programma

Al voor de zomervakantie is een afgewogen repertoire uitgekozen dat verschillende stijlen en thema's in zich verenigt. Het koor kent vele stemmen en daarmee vele smaken. En het mooist zing je toch de stukken waar je wat mee hebt, waar je wat bij voelt. Vogel Vocaal gaat de uitdaging echter niet uit de weg. Sommige stukken liggen makkelijk in het gehoor, maar blijken toch niet eenvoudig te zingen. Als je het tenminste goed wilt doen. Andere liederen voelen zeker in het begin heel weerbarstig, maar belonen je na zoveel repetities met een onverwacht mooie samenklank.

Het optreden in De Paulus voelt vertrouwd als een thuisconcert

Vele stemmen en vele smaken. Die komen ook terug in het programma. Religieus geïnspireerde stukken en gedichten op muziek gezet. Klassieke opera en popmuziek met een verhaal. En een verrassend gastoptreden van een koor met geschoolde stemmen. Vogel Vocaal gaat de uitdaging aan.


Kom luisteren: zaterdag 9 november • 19.30 uur • Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, 2341 KV Oegstgeest • Toegang vrij (al kunt u op de avond zelf een bijdrage geven).

Speelgoedbeurs

snuffelen n Op zaterdag 2 november is er een speelgoedbeurs in speeltuin Vogelenwijk.

"Bent u nog op zoek naar leuk en goedkoop speelgoed voor de komende feestdagen? Dan kunt u zaterdag terecht op onze gezellige speelgoedbeurs", vertelt de organisatie.
Aanvang 14.00 uur • Speeltuin Vogelenwijk, Nachtegaallaan 25 in Leiden • Meer info: speeltuin@vogelwijk.nl.

Koffietafel met gesprek

ontmoeting n Op dinsdag 12 november vanaf 10.30 uur vindt de tweede ontmoetingsochtend plaats op de Trompenburg aan de M.H. Tromplaan.

Er is een koffietafel met gesprek rond het thema 'Ouder worden: geschenk of opgave'.
Onder de ervaren gespreksleiding van Iris van der Heul en Gerrie Kooijman zullen de aanwezigen met elkaar hun ervaringen en gedachten hierover uitwisselen. Iedereen is van harte welkom om aan het gesprek deel te nemen.

Ouder worden: geschenk of opgave?

De eerste ontmoeting vond plaats in de week Oegstgeest Ontmoet, bewoners van de Trompenburg en buurtgenoten vonden het fijn om op deze manier elkaar te ontmoeten. Iedereen is om ook de tweede ochtend tot een succes te maken.

Meer info? Bel de sociaal makelaar, Sietske Steenbergen op 06-83079884.

Opbrengst bingo

geven n De bingo die op 22 oktober gehouden is in het Dorpscentrum voor de stichting Dierenlot heeft 235 euro opgebracht. De organisatie bedankt de deelnemers van harte.

Mannen zijn van harte welkom bij Troubadours

Foto: Willemien Timmers

zingen n "Merkwaardig toch wel dat de drempel om te gaan zingen voor mannen net iets hoger ligt dan voor vrouwen", vertelt een koorlid van De Troubadours.

"Het is al jaren een probleem; er zijn nu minder mannenkoren, maar ook in gemengde koren zitten steeds minder mannen, waarbij met name tenoren moeilijk te vinden zijn. Dat is heel erg jammer, want iedereen kan zingen, en met goede begeleiding kun je 'zingerderwijs' nog veel leren."

En die goede begeleiding is in het koor De Troubadours ruim aanwezig, in de persoon van dirigent en pianist Erik van Balen, die al vele jaren de muzikale scepter zwaait. "Eenieder die hem meemaakt, kan niet anders dan onder de indruk zijn van de speelse manier waarop hij altijd meer uit je stem weet te halen. Nee, je zult geen Pavarotti worden maar dat hoeft ook helemaal niet; ook al is je eigen stem misschien niet zo geweldig, alle stemmen tezamen maakt het wel heel mooi, dat blijft zo fascinerend aan een koor. Dus mannen, leg die lat niet meteen zo hoog door te denken dat je het toch niet kan, denk ook niet dat het iets alleen voor vrouwen is, maar probeer het gewoon eens, je zult het plezier van zingen al snel gaan ervaren." Om misverstanden te voorkomen: ook vrouwen blijven van harte welkom bij De Troubadours, met name sopranen kan het koor nog goed gebruiken.

Instromen

Alhoewel het project 'Messa di Gloria' van Puccini, gecombineerd met enkele beroemde opera werken, al een paar weken geleden gestart is, is dat geen probleem voor nieuwe instroom. "Er wordt gerepeteerd tot aan het concert op 12 en 13 juni, dus je hebt nog alle tijd om je de muziek eigen te maken!" Alhoewel het wel makkelijker is als zangers noten kunnen lezen, strikt noodzakelijk is het niet, er wordt uitgebreid gerepeteerd en er wordt een oefen-cd gemaakt.

"Ben je geïnteresseerd, kom dan eens langs en doe vrijblijvend twee repetities mee om te kijken of het wat voor je kan zijn.
De repetities zijn op maandagavond (uitgezonderd schoolvakanties) van 20.15 tot 22.30 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg."

Contact opnemen kan met Mia Klünnen- de Leeuw, miadeleeuw009@gmail.com / tel 070-3997280. Zie ook de website www.detroubadours.com

Vijf jaar Dorpscentrum, van droom naar realiteit

vrouwen n De 'Werkkring' van de VVAO Leiden en omgeving (vereniging van vrouwen met een hogere opleiding) organiseert een bijeenkomst voor leden en andere belangstellende vrouwen. Dit keer gaat het over het Dorpscentrum dat na vijf jaar pionieren een plek als ontmoetingspunt heeft verworven in Oegstgeest.

Wat was er nodig om zover te komen? De 'werkkring' is een groep van veertien vrouwen, die willen blijven ontwikkelen. "We wisselen ervaringen uit over werk, delen expertise en contacten en we motiveren elkaar. Wat aan de orde komt bepalen we samen. We nodigen spreeksters uit en gaan met elkaar in gesprek. Negen keer per jaar komen we bijeen. De werkkring heeft ruimte voor nieuwe leden", aldus een woordvoerster.
Vijf jaar geleden dreigde het Dorpscentrum - toen nog Gemeentecentrum geheten - gesloten te worden, onder meer vanwege een negatieve exploitatie. Daarop is een aantal mensen in actie gekomen. Zij hebben het toenmalige gedateerde en slecht functionerende gebouw stap voor stap veranderd in een bloeiend toekomstbestendig ontmoetingscentrum. Met hulp van veel anderen. Wat zijn de succesfactoren geweest en welke valkuilen deden zich voor? Een van de pioniers, Ali Hellinga, zal hierover haar ervaringen delen.

Ali Hellinga zal over haar ervaringen delen bij de 'Werkkring' van de VVAO Leiden en omgeving. | Archieffoto Willemien Timmers Archieffoto: Willemien Timmers

Woensdag 6 november • 20.00 - 22.00 uur vanaf 19.30 inloop en drankje • Dorpscentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest

Toegang gratis. Van tevoren aanmelden via leiden@vvao.nl
Kijk voor meer informatie over de afdeling Leiden van de VVAO op www.vvao.nl/afdelingen.

Herdenken in Licht

allerzielen n Herdenken in Licht biedt gelegenheid om dierbare overledenen te herdenken op een manier die aansluit bij de samenleving van nu. Het is een niet-religieuze herdenking, die voortkomt uit de traditie van Allerzielen.

Herdenken in Licht is er voor iedereen, die een overleden dierbare wil gedenken. Het maakt niet uit, of het overlijden nog maar pas is gebeurd of al heel lang geleden.

Herdenken in Licht zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 1 november tussen 19.00 en 20.00 uur in Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2, in Oegstgeest.

Woorden, muziek en licht

Vanaf 18.45 uur is Cultuurhuis De Paulus open. Bij binnenkomst zal de organisatie vragen of de bezoeker het op prijs stelt, dat de naam van hun dierbare wordt voorgelezen. Het voorlezen van de namen vindt plaats in een gedeelte van de zaal.

Vrijdag 1 november • 19.00 en 20.00 uur in De Paulus

In een ander gedeelte zullen doorlopend woorden van troost en muziek te beluisteren zijn.

Ook kun je in de zaal een bootje met een waxinelichtje versieren met bloemen en tekst. Dat bootje kun je te water laten in de vijver van De Paulus of mee naar huis nemen.

Verder is er voor iedereen warme chocolademelk met speculaas.

Deelname en kosten

"Je bent van harte welkom en aanmelden vooraf is niet nodig. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage stellen we op prijs", vertelt de organiserende dames Eke de Vries, Tineke van Hoorn, Joanneke de Boer en Leta Janssen.

Iedere fietser goed verlicht op weg

repareren n Onverlicht door het donker fietsen, het is zo gevaarlijk. Mét goede fietsverlichting is de kans op een ongeluk in het donker 20 procent kleiner. Op zaterdag 2 november kan iedereen zijn fietsverlichting laten maken in het Dorpscentrum. Daar staan Repair Café Oegstgeest, de Fietsersbond Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst klaar om iedere fietser goed verlicht op weg te helpen.

De Fietsersbond, Repair Café Oegstgeest en Bike Totaal Van Hulst helpen zaterdag iedereen bij het verbeteren van de fietsverlichting. fotocredit: Foto PR/Repair Café Oegstgeest Foto: Diane van der Heijden

Bijna de helft van alle kinderen onder de 18 voert geen goede fietsverlichting. Hoe moet dat als ze 's morgens in het donker naar school rijden? Van alle fietsers rijdt 35 procent in het donker met één lampje of helemaal geen licht. En daar willen ze veilig mee thuis komen, na het werk of de sport?
Nu de dagen korter zijn, is het helemaal nodig om fietsverlichting te laten controleren en repareren. Zaterdag kan dat tussen 10 en 13 uur bij de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9. Daar worden trouwens ook allerlei andere kapotte dingen uit het huishouden gerepareerd; zie www.repaircafeoegstgeest.nl .
Op de stoep betrekken de Fietsersbond en Bike Totaal Van Hulst een eigen stand om fietsers van dienst te zijn. Zij zijn actief tot 15.00 uur. Wanneer reparatie nodig is, hoeft alleen het materiaal te worden betaald, niet het arbeidsloon.
Maar de actie duurt langer, tot wel 9 november. Overal in regio Holland Rijnland kan men die week terecht bij rijwielhandelaren voor extra aandacht voor fietsverlichting. Dan geldt 10 procent korting op de totale reparatiekosten incl. arbeidsloon. Alle scholen in Oegstgeest krijgen die week bezoek van Veilig Verkeer Nederland om fietsverlichting te controleren.

Cursus Over troubadours

muziek n Vrijdag 1 november start bij Volksuniversiteit Oegstgeest de cursus Over troubadours: zingende priesters en hof-musici.

Musicus en musicoloog Margaret Kil duikt in de geschiedenis van de klassieke muziek van de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok. Welke componisten waren in deze periodes populair en welke compositievormen werden het meest gebruikt? Ze vertelt over de eenvoudige vocale muziek van troubadours en zingende priesters uit die tijd. Deze geestelijken ontwikkelden gedurende de Renaissance de vocale muziek tot een uitzonderlijk ingenieus en schitterend stemmenspel, terwijl hof-musici zich veelal wierpen op melancholieke luitliederen.

De ontstaansgeschiedenis van de instrumentale muziek komt aan bod, waarbij veel Europese hoven worden besproken. Deze cursus wordt rijk geïllustreerd met muzikale fragmenten.

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van 13.30 tot 15.30 uur op vrijdag 1, 8, 15, 22 en 29 november.

Prijs: € 140,00

Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest, Lange Voort 2U, Oegstgeest

Inschrijven vooraf is noodzakelijk en kan via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of stuur een email naar volksuniversiteit@bibliotheekbollenstreek.nl.

Sieradenverkoop voor De Paulus

verkoop n Langzamerhand een bekende verschijning; sieraden van glas. De Oegstgeester dames weten de weg te vinden naar Cobi Vink-Stephan. Zij maakt sieraden waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Cultuurhuis de Paulus. Op vrijdagmiddag 1 november van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdagochtend 10.00 tot 13.00 uur staan de deuren open van het atelier/woonhuis Hendrik Kraemerpark 15.

Iedereen is van harte welkom op deze smaakvolle kunstzinnige plek om de halssieraden te bekijken en eventueel te kopen (rond de 25 euro) en neem vooral vriendinnen mee dan wordt het een gezellige tijdsbesteding met een kopje koffie in de hand.
Ook kan Cobi Vink, als het niet al te druk is, in haar atelier uitleggen hoe deze handgemaakte kralen bij hoge temperatuur in de vlam gemaakt worden. Glas is een klein wonder als je alle kleuren en soorten ziet: transparant, opaal of ondoorzichtig glas. De techniek van versieren is schier eindeloos: met stippen, dunne draadjes glas, met koper, goud en zilver. Nadat de kralen in een speciale glasoven gestabiliseerd zijn, liggen ze klaar voor een bijzonder sieraad.

FC Oegstgeest in een wedstrijd met twee gezichten

Bob den Hollander die later in de wedstrijd geblesseerd het veld moest verlaten. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Afgelopen zaterdag kwam FC VVC uit Nieuw Vennep op bezoek in Oegstgeest. Bij FC Oegstgeest is de honger naar een drie punten-wedstrijd groot. Want die laatste plek in de stand wil je als team wel zo snel mogelijk achter je laten. Tegen FC VVC leken er wel opties voor de winst.

FC Oegstgeest startte heel mat aan de wedstrijd. Het zag er allemaal wat passief uit. Ook de harde wind was niet bevorderlijk. Beide teams kwamen nauwelijks tot kansen. Pas na een minuut of tien kon FC Oegstgeest af en toe een kansje noteren. Maar vlak daarna moest keeper Mitchel Zandbergen aan de andere kant aan de bak om te voorkomen dat de bal daar de doellijn zou passeren.
Halverwege de eerste helft herpakte FC Oegstgeest zich, met enkele kansen als gevolg. Zo kon een inzet van Bob den Hollander maar net door een verdediger met hoofd worden gekeerd. Na 39 minuten werd dat betere spel van FC Oegstgeest beloond. Bob den Hollander bediende Melvin van Gent met een perfecte pass. Waarna Melvin prima diagonaal inschoot (1-0).

Mart Hortensius bij een verdedigende actie. Foto: Wim van Tuijl

In de rust was van de eerste helft wel de algemene indruk dat FC Oegstgeest goed, maar zeer behoudend voetbal speelde. Zo anders zou de tweede helft verlopen. Tot de eenenzestigste minuut bleef het spelbeeld ongeveer gelijk. De ploegen hielden elkaar aardig in evenwicht, zonder veel kansen te creëren. Maar toen kwam FC VVC op gelijke hoogte door een voorzet op een aanvaller die moeiteloos kon inkoppen (1-1). Enkele minuten later moest Bob den Hollander geblesseerd de wedstrijd verlaten. Hij was al met een liesblessure gestart maar raakte nu ook aan de enkel geblesseerd. Pascal Franken zou hem vervangen.
Langzamerhand begon de wedstrijd volledig te kantelen. De laatste twintig minuten nam FC VVC het heft volledig in handen. Zo werd het een wedstrijd met twee gezichten. In de laatste minuten moet FC Oegstgeest zelfs nog blij zijn met dat ene punt want een afstandsschot van FC VVC werd nog net gekeerd door de lat.

Fiks kan niet stunten tegen koploper

korfbal n Het is Fiks in de laatste competitieronde van de eerste helft van de veldcompetitie niet gelukt om te verrassen tegen Dalto. Wel ging het team van Bas Harland en Nico van Welzen eervol ten onder. Bewijs is de uitslag van 18-16; een geringe marge.

Met dit resultaat bezet Fiks na de eerste helft van de veldcompetitie een plek in de middenmoot. De afstand tot de degradatiezone is behoorlijk ruim, alsmede die tot de kopgroep. Het heeft er alle schijn van dat een eindklassering in de middenmoot het hoogst haalbare is. Wel rest de uitdaging om te strijden voor een plek in het linkerrijtje. Dat gaan we zien na de zaalcompetitie die nu dichtbij komt en waar Fiks als debutant in de hoofdklasse uitkomt.


Afgelopen zaterdag bood Fiks in Driebergen met name in de eerste helft en de slotfase tweede helft prima tegenstand en leidde aanvankelijk in het scoreverloop. Na 22 minuten stond er 4-6 op het bord door inzetten van Roy Vreeken (2), Melissa Heijne, Mart Hortensius en Michelle Rozenbroek. Laatstgenoemde scoorde twee keer na 4-4.

In de tweede helft was tijdens de eerste twaalf minuten de gelijkwaardigheid in scorend vermogen totaal uit beeld. De thuisploeg speelde zelfverzekerd en toonde dat ook in de afronding. De sprint naar 15-8 was bepalend voor het eindresultaat. "Dalto had met scoren de koelbloedigheid die wij misten. Twee doelpunten in 13 minuten is te weinig en dan roep je het onheil over je af", liet Bas weten. Als pluspunt benoemde hij de veerkracht van zijn team om er alles aan te doen om een zo gunstig mogelijk resultaat te behalen. Daarmee verwees hij naar de stand van 18-12 acht minuten voor tijd. "Met vier doelpunten op rij werd het een dragelijke marge. Verdedigend zie ik het team zich tactisch steeds verbeteren. Maar om te winnen zullen meer aanvalsacties doeltreffend moeten worden afgerond."

Overige scores: Dominic van Welzen, Mart Hortensius, Michelle Rozenbroek, Ilse Hazekamp (2), Dionne Blangé, Kevin Vreeken, Roy Vreeken (2) en Youp Coli.

Vervolg van de voorpagina

De Ruijter nam de toehoorders mee in de lange weg die voorafging aan de totstandkoming van het akkoord. "Soms was het spannend, en soms teleurstellend." De sportbestuurder steekt veel van zijn tijd vrijwillig in zijn club en de samenwerking met anderen. "Er wordt door jongeren heel veel gesport in Oegstgeest. Velen van hen komen vroeg, spelen een wedstrijd, kijken nog bij het eerste en blijven dan de hele dag op de club hangen. Daar doen we het voor."

Hij is blij dat er met het Oegstgeester Sportakkoord maatwerk is geleverd voor elke club, en dat het recht doet aan de diversiteit van de verschillende verenigingen en organisaties. Het meest tevreden zijn hij en zijn mede-sportbestuurders met de halvering van de 'retributiekosten voor opstallen'. Het oorspronkelijke voorstel was om voor sportkantines ('maatschappelijk vastgoed') 6% rendement van 205 euro per vierkante meter te rekenen. In het huidige akkoord is dat teruggebracht naar 6,15 euro per vierkante meter. Voor sportvelden en sportruimtes geldt een retributie van één euro per jaar per sportvereniging.

"Zorg dat de rijkdom aan sport in Oegstgeest blijft", sloot de Ruijter af. "En laat het geen glijbaan naar beneden worden."

Overigens gaan de clubs ook meer kosten maken voor het beheer en onderhoud van hun complex. Wordt dat nu nog samen met de gemeente gedaan, over acht jaar moeten de verenigingen dit helemaal zelf verzorgen. De gemeente tekent hierbij aan dit geen verkapte bezuinigingsmaatregel wordt.

Het sportakkoord voorziet überhaupt in een meer zelfstandige rol van sportverenigingen. Wethouder Jan Nieuwenhuis: "Wij vragen van de verenigingen meer inzet op het gebied van preventie en andere zaken van maatschappelijk belang. De gemeente vertrouwt erop dat verenigingen zich, naast gezond en gezellig sporten en bewegen, wat meer richten op zorg voor elkaar, tolerantie en opvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een actief anti-rookbeleid of aan een beweegaanbod voor sporters met een beperking."

Diverse raadsleden merken hierbij op dat de gemeente wat deze maatschappelijk zaken betreft niet te veel 'over de schutting' moet gooien bij de sportclubs, en hen zo eventueel op kosten jaagt. (WT)

LOHC neemt drie punten mee naar huis

De LOHC-mannen uit Oegstgeest in actie. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

hockey n Zondag stond voor LOHC de lastige uitwedstrijd bij Gooische op het programma. Na een spannende pot trok LOHC uiteindelijk aan het langste eind en nam de drie punten mee naar Oegstgeest.

Na een 0-2 voorsprong, door twee goals van de Pakistaanse LOHC-spits Arslan Qabir, kwam Gooische vlak voor rust terug tot 2-2.

In de tweede helft ging de wedstrijd op en neer, met ook een aantal corners voor Gooische. Deze werden goed gestopt en hierna kon LOHC uitlopen door middel van twee goals uit de strafcorner. Bob van Brussel wist hoog in het net raak te pushen en Jesse Webbers wist een rebound van een uitspeelcorner te scoren.

Hiermee werd de eindstand bepaald op 2-4 en wist LOHC een belangrijke overwinning te boeken.

Dit weekend speelt LOHC de thuiswedstrijd tegen Groningen en hoopt op veel support langs de lijn.

Natuurwerkdag in Oegstgeest

werken n Samen de handen uit de mouwen steken kan op zaterdag 2 november tijdens de Natuurwerkdag.

Het Zuid-Hollands Landschap werkt op deze grootste vrijwilligersdag in het groen in Polders Poelgeest in Oegstgeest en zoekt vrijwilligers die daarbij willen helpen. Van 09.00 tot 15.00 uur gaan ze aan de slag.

Polders Poelgeest

Polders Poelgeest is een open waterrijk gebied onder de rook van Leiden dat ruim tien jaar geleden als natuurgebied is ingericht. Het terrein biedt talloze vogels eet-, rust-, en broedgelegenheid. Kortom een vogelparadijs.

Natuurwerkdag

Op de Natuurwerkdag snoeien deelnemers bomen met een pistoolzaag en zetten we bomen af met de handzaag. De werkzaamheden zijn niet speciaal geschikt voor kinderen, maar ze kunnen altijd meehelpen met takken slepen. Deze dag is ook geschikt voor een maatschappelijke stage. Voor koffie, thee en lunch wordt gezorgd.

Wil je meehelpen in Polders Poelgeest tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november, meld je dan aan via www.zhl.nl/natuurwerkdag.

3 november

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor D. Dijk
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul, m.m.v. PGO-cantorij; gedachtenis overledenen
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. R.C. Veldman en ds. A. Verburg; gedachtenis overledenen

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 R.K.-viering pater B. Wehlin

LUMC 10.00 ds. Ria Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. E. Buitendijk

16.30 u ds. P. Niemeijer

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Avondmaal

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. R. Steenstra, Leiden

Matthiaskerk Warmond

Zat 2 november Allerzielen 19.00 uur Woord en Communieviering met het Matthiaskoor Lia Spiegeler

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

28-10 / 03-11 CTI Warmond, R.A.W. Leopold, Herenweg 77 2361 EJ Warmond (071) 3011738

04-11 / 10-11 TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50 2342 AB Oegstgeest (071) 5726600

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Omgaan met iemand met dementie of niet-aangeboren hersenletsel

mantelzorgers n Eva organiseert op 11, 18 en 25 november van 13.30-16.00 uur in het Dorpscentrum in Oegstgeest de gratis cursus 'Het beschadigde brein'.

Deze cursus is bedoeld voor mantelzorgers uit Oegstgeest die te maken hebben met een partner, familielid of buur met dementie. Dementie en niet-aangeboren hersenletsel zijn ingrijpend en hebben een grote impact op het leven van zowel de persoon zelf, als op de omgeving. Contact maken en houden met deze mensen is erg belangrijk, dit kan op verschillende manieren. Tijdens de drie cursusmiddagen krijgen deelnemers hiervoor handvatten, mogelijke gespreksonderwerpen en gaat men licht in op de werking van het menselijk brein. Aanmelden via www.wijzijneva.nl.

Pechakucha night Leiden

inspiratie n Wie op 6 november naar Gebr. de Nobel komt, beleeft een mooie avond vol inspirerende sprekers en lekkere muziek van DJ Erik. Deur open 19.50 uur, aanvang 20.20 uur. Tickets €7,00, Vriend-van-tickets € 10,00, Online of aan de deur.

De sprekers: Hans Hooijmaijers uit Oegstgeest (hoofd collecties van Rijksmuseum Boerhaave), Eric Vermetten (psychiater en bijzonder hoogleraar medisch-biologische en psychiatrische aspecten van psychotrauma's), Danièle Knirim (Collage-maker), Marijn Oomen (ontwerper van Lamzac), Tim Juffermans (beeldend kunstenaar), Shah Tabibi (psycholoog, hogeschooldocent en verhalenverteller), Jochem van Hessen (co-founder Energy Up & Community Lead Daybreaker Amsterdam), Oegstgeestenaar Janet van Dijk (mindset-mentor en teksten-expert) en Hajar Essanoussi (jonge onderneemster).

@gem_oegstgeest De tunnel onder de A44 Dirck van Swietenlaan – Schoonzicht is weer open voor het fietsverkeer na coating - en anti graffiti werkzaamheden.

@BobMarijt @Arriva_NL wordt lijn 7 en 8 naar Oegstgeest in december ook electrische bussen?

@Sportlust De vrouwen van Sportlust '46 zijn nog steeds op jacht naar de eerste overwinning van dit seizoen. Helaas slaagde zij er ook afgelopen zaterdag in Oegstgeest niet in om punten te pakken. Komende zaterdag spelen zij om 15.00 uur thuis, kom kijken en support onze vrouwen.

@fotoworkshop1 Laatste plaatsen in de workshop Creatieve paddenstoelenfotografie op zaterdagochtend 9 november: #oegstgeest #creatief @CarolinePiek

@RWSverkeersinfo Flink filerijden bij Oegstgeest op de #A44 naar Amsterdam. Ongeluk en één rijstrook dicht.