Oegstgeester Courant

8 augustus 2018

Oegstgeester Courant 8 augustus 2018


Verbouwing DCO vordert

Hans Honsbeek, Ali Hellinga en Ruud Janse van Mantgem kunnen het eindresultaat al voor ogen zien. | Foto WT

vernieuwen n De hitte die ons land al heel wat weken bezighoudt, heeft zijn weerslag niet op de vorderingen van de verbouwing van Dorpscentrum Oegstgeest (DCO) aan de Lijtweg.

Door Willemien Timmers

Het team dat de grootscheepse verbouwing coördineert, bestaande uit Hans Honsbeek, Ali Hellinga en Ruud Janse van Mantgem, staat te stralen in wat over een aantal weken een prachtige ontvangsthal moet worden. "We lopen helemaal op schema", glundert Ali Hellinga.

ruimte en licht

Om het Dorpscentrum Oegstgeest weer jarenlang een warme ontmoetingsplek voor alle Oegstgeestenaren te kunnen laten zijn, was een grootscheepse verbouwing van het verouderde centrum nodig. Begin juli werd, nadat al eerder de tuin was aangepakt, begonnen met 'fase 1': het realiseren van een grote ontvangsthal, het vernieuwen van de grote zaal, het verplaatsen van de lift, en het verbinden van de binnentuin met de hal. En ook al is het werk nog lang niet gedaan, het is duidelijk hoeveel ruimte en licht het wegbreken van een aantal muren heeft opgeleverd. Ook de zware leistenen vloer is uit de benedenverdieping gehaald. "Er zijn wel twaalf containers troep uit het gebouw gekomen", vertelt Hellinga, wiens man Pieter zich eveneens bijna dag en nacht voor het op vrijwilligers draaiende Dorpscentrum inzet.
Ook Hans Honsbeek en Ruud Janse van Mantgem, beide met een bouw-achtergrond, zijn tijdens deze verbouwingsweken elke dag heel wat uren in het Dorpscentrum te vinden. "We hebben een goede club mensen", vertelt Janse van Mantgem, "En samen komen we er altijd uit. Ik vind het mooi dat ik er de tijd voor heb om er tijd in te steken!"
"We doen veel met vrijwilligers, maar op dit moment zijn er professionals in het centrum aan het werk", legt Honsbeek uit. "Het werk moet immers goed gebeuren. Straks moet de nieuwe hal, met bar, een gevoel van klasse geven; dat moet ons visitekaartje worden." "Binnen de randvoorwaarden willen we kwaliteit leveren", benadrukt Hellinga, die elke kostenpost in haar hoofd heeft zitten. "Dat vraagt soms innovatief denken."

Overigens dragen de Dorpscentrumvrijwilligers zelf ook mee: zij hebben voor de nieuwe hal een leestafel gedoneerd.


Half september moet deze fase van de verbouwing klaar zijn. Ondertussen gaan op de bovenverdieping de activiteiten door. "Straks kan ook de KIVA gewoon van de benedenzaal gebruikmaken. De nieuwe vloer ligt er dan nog niet in, maar dat is geen enkel probleem."

Verder

Het verbouwingsproces, dat wil zeggen het plannen maken, van Dorpscentrum Oegstgeest loopt al zo'n drie à vier jaar, daarom is de commissie zo blij dat er nu eindelijk echt gewerkt wordt. "Nu gaat het echt leven en gaan we resultaat zien."
Wanneer begonnen wordt aan de tweede fase van de renovatie van het Dorpscentrum, het vernieuwen van de bovenverdieping en de keuken, is nog niet gepland. "Daarvoor moeten we weer nieuwe fondsen werven." Op termijn zal ook de kelder worden aangepakt.

Afgelopen maanden zijn vrijwilligers druk in de weer geweest om geld op te halen voor de verbouwing. Zo was er onder andere een grote veiling. "Een aantal dure stukken dat niet aangekocht is, wordt via veilinghuis Onder de boompjes alsnog geveild."

Het bouwteam benadrukt dat iedereen nog kan bijdragen. Voor meer informatie hierover en alle andere activiteiten kijk op: www.dorpscentrumoegstgeest.nl

Oudendal koopt park Endegeest

historie n GGZ Rivierduinen heeft Park Endegeest in Oegstgeest verkocht aan de Oudendal Groep. Park Endegeest bestaat uit het receptiegebouw, het dienstencentrum, het gezondheidscentrum, ontmoetingsplek ´t Kruispunt, een parkeerterrein en het bos Endegeest.

De Oudendal Groep is sinds medio september 2017 al eigenaar van het naastliggende deel van het terrein Endegeest, Landgoed Endegeest. In Park Endegeest wil de Oudendal Groep een innovatief medisch-maatschappelijk woonpark ontwikkelen.

In samenspraak met de gemeente Oegstgeest en GGZ Rivierduinen gaat de koper op zoek naar de juiste invulling van het 220.000 vierkante meter terrein en de omliggende gebouwen.
GGZ Rivierduinen blijft actief op terrein Endegeest met diverse gebouwen aan de Zwaluwlaan, Wielewaallaan en de Valklaan. Daarnaast zal het park openbaar toegankelijk blijven, evenals de ontmoetingsplek voor cliënten van GGZ Rivierduinen, ´t Kruispunt.

Voorspellen

Mensen die met het weer bezig zijn, hebben meestal iets bijzonders, en dan bedoel ik niet zij die alleen maar mopperen over het weer. Soms hebben 'weermensen' een raar accent, of een raar stemmetje. Maar ja, dat hebben wel meer mensen in radio- of televisie-uitzendingen. Daar word je blijkbaar op geselecteerd. Maar bij het weer is het net even anders. Ze zijn vaak in de wolken, of kondigen de meest rare weerstypen aan op soms heel bijzondere manier. Tegenwoordig gebruiken ze zelfs fotoshows om te laten zien hoe het op sommige plaatsen in Nederland was op de dag van de uitzending. Onlangs las ik zelfs over weersvoorspellingen en dat het de komende weken heel warm zou worden. Dat waren volgens mij verwachtingen, en die kwamen uit. Maar voorspellingen? Ik wou dat ik dat kon, dan zou ik heel rijk kunnen worden. Tenminste, dat zou ik dan verwachten. Toch kun je met mooie nachten helder zien, dat dan weer wel. Wil van Elk

Zomerrooster

vakantie n De Oegstgeester Courant komt in de vakantieperiode uit volgens een zomerrooster.

Dat betekent dat de krant niet verschijnt op 1 en 15 augustus.
www.oegstgeestercourant.nl.

Beerenfenger leidt plastic soep-expeditie

ZWEMMEN n Toch blauwalg in de Klinkenbergerplas

We zijn meer dan een clubje techneuten

Klinkenbergerplas toch vervuild met blauwalg

De kinderen renden nog een keer het water in. Hun moeder besloot om naar het strand te gaan. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

alg n Op maandag 6 augustus vormde zich een gifgroene laag aan de rand van de Klinkenbergerplas, precies bij de zwemstrandjes.

Slechts een enkel gezin met kleine kinderen waagde zich in het water. Een moeder riep haar kinderen bij haar als ze nog een keer uitbundig het water inrennen. "Kom, we gaan naar het strand!", drong ze aan bij de kinderen die zichtbaar teleurgesteld waren. "Per 6 augustus 2018 is voor de zwemlocaties Klinkenbergerplas Noordwestoever en Westoever een negatief zwemadvies blauwalg ingesteld", aldus de Omgevingsdienst. Een eerder aangekondigde actie om waterstofperoxide in de plas te spuiten ging niet door omdat er toen geen blauwalg was aangetroffen. Het plan is om dit alsnog snel uit te voeren.

Op het Internet wordt door diverse instanties voorlichting gegeven over zwemwater en blauwalg. "Als u in aanraking komt met blauwalgen of als u die bij het zwemmen binnenkrijgt, kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen, spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in oppervlaktewater). Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn."

De naam roept verwarring op: "Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen."

Op Zwemwater.nl staat de waarschuwing: "Klinkenbergerplas Westoever, negatief zwemadvies door blauwalgen. Grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten".

Verdiepend Museumbezoek

K&O n Botanische kunstliefhebbers opgelet: in de Internationale tentoonstelling Botanical Art Worldwide: linking people with plants' toont Museum De Zwarte Tulp in Lisse ruim 70 werken van 25 kunstenaars die zijn aangesloten bij de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland. Op vrijdag 10 augustus worden tijdens een Verdiepend Museumbezoek deelnemers rondgeleid langs de tentoonstelling en zal een film vertoond worden waarin werk uit alle deelnemende landen te zien is. Verdiepend Museumbezoek op vrijdag 10 augustus van 11.00 -12.00 uur. Prijs € 6,- p.p.. Belangstellenden gaan op eigen gelegenheid naar Museum de Zwarte Tulp – Heereweg 219 in Lisse.

Dit jaar bestaat het Rijksmuseum van Oudheden 200 jaar. Hoe deze collectie ontstaan is wordt in deze lezing verteld. Over sommige voorwerpen zijn bijzondere verhalen te vertellen zoals een Grieks reliëf uit de vijfde eeuw v.Chr., dat in de zeventiende eeuw in een Nederlands landhuis werd ingebouwd en ternauwernood gered kon worden toen het landhuis in de negentiende eeuw werd gesloopt. Deze verhalen bij de prachtige voorwerpen in het museum vormen de rode draad tijdens deze lezing. Verdiepend Museumbezoek op vrijdag 17 augustus van 10.30 -12.30 uur. Prijs € 15,- p.p.. Deelnemers gaan op eigen gelegenheid naar Rijksmuseum van Oudheden - Rapenburg 28 in Leiden.


De Volksuniversiteit Leiderdorp, K&O Katwijk en K&O Oegstgeest organiseren gezamenlijk bezoeken aan musea.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk: ko.oegstgeest@12move.nl of via de website www.ko-oegstgeest.nl of 071-5237165.

Taxateur Arie Molendijk komt naar Bastion Hotel Oegstgeest

boeken n Taxateur Arie Molendijk: "Denkt u zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken of reisboeken), handschriften, of documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben? Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie."

De in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam heeft inmiddels bijna 2000 taxatiedagen op zijn naam staan. Tot zelfs in Canada, de Verenigde Staten en Australië is hij op dit gebied een (internationaal) begrip. In 2015 heeft hij zijn jubileum van ruim 1500 taxatiedagen gevierd in de Stadsbibliotheek in Rotterdam. De taxaties die hij verricht, zijn gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling.
De taxaties vinden alleen plaats op taxatiedagen, dus niet bijvoorbeeld via foto's of aan huis. Kosten voor een taxatie zijn vijf euro van één tot zo'n tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. Bezoekers krijgen altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.

Iedereen is van harte welkom en wordt vriendelijk ontvangen in Bastion Hotel Oegstgeest, Rijnzichtweg 97 op woensdag 15 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. Informatie niet bij het hotel maar via www.molendijkboeken.nl

Bloedmaan kort te zien

Roelf Valkema maakte een prachtige foto van de bloedmaan bij het Joppe in Warmond. Foto: Roelf Valkema

verduistering n Nadat de wolken net op tijd waren weggetrokken was de 'bloedmaan' tijdens de maansverduistering op vrijdagavond 27 juli nog even prachtig te zien.

Oegstgeestenaar Roelf Valkema maakte een prachtige foto van deze maan bij het Joppe in Warmond.

Een 'bloedmaan' ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat en de maan het licht van de zon niet direct naar de aarde kan weerkaatsen. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt wordt dan door de dampkring als rood licht afgebogen, en zo ontstaat de rode gloed.

Een gedeeltelijke maansverduistering is ongeveer ieder half jaar te zien. Een volledige maansverduistering zoals die op 27 juli plaatsvond, is zeldzaam. De volgende is pas in 2022 te zien.

Onderzoek uitbreiding Het Dok

onderwijs n Basisschool het Dok aan het Rustenburgerpad in Nieuw-Rhijngeest heeft een aanvraag ingediend voor uitbreiding van het gebouw.

Uit onderzoek blijkt dat uitbreiding van het bestaande gebouw met één verdieping zeer duur is. Daarbij kan met deze uitbreiding maximaal 740 vierkante meter worden gerealiseerd terwijl de school uiteindelijk behoefte heeft aan 1500 vierkante meter extra bruto vloeroppervlak.

Om deze reden wordt de mogelijkheid onderzocht om de uitbreiding te realiseren op een perceel dat vlakbij het huidige gebouw van Het Dok is gelegen. Dit perceel is in eigendom van de gemeente.

Kwaakbunker minder geheimzinnig

“Een Spanjaard in gesprek met een Fransman”, zegt Wim Visch en noteert de gemaakte verbinding. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Zendamateurs n Defensie heeft de bunker aan de Kwaaklaan al lang niet meer in gebruik als verbindingsknooppunt, maar verbindingen worden er nog steeds gemaakt. Zendamateurs hebben er een fantastisch onderkomen gevonden, volgens de gastvrije Wim Visch die enthousiast vertelt over wat er allemaal gebeurt bij de voormalige verbindingsbunker.

Door Wil van Elk

Onder de mast hebben zendamateurs hun werkplaats totdat de ruimte in de bunker is ingericht. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk
Foto: Willemien Timmers

Met een grote zendmast pal naast de bunker, verwacht je dat de zendamateurs er volop gebruik van maken. Toch worden de meeste verbindingen gemaakt met kortegolf-antennes die op de bunker zijn geplaatst. Binnenkort worden er twee nieuwe combi-antennes voor 140-450 MHz in de mast geplaatst. Sassenheimer Wim Visch vertelt enthousiast over zijn hobby. "Ongeveer de helft van de landen-identificatiecodes ken ik uit mijn hoofd", wijzend op een wereldkaart die in het onderkomen van de zendamateurs aan de muur hangt. Ondertussen draait hij aan de afstemknop van een ontvanger en bewijst het met: "Die komt uit Spanje. O, hij is in gesprek met iemand uit Frankrijk". Hij vertelt verder over de inzet van de zendamateurs die zelf de ruimte onder de mast hebben opgeknapt en opnieuw hebben ingedeeld. "Over een aantal maanden krijgen we de bovenverdieping in de bunker tot onze beschikking."

De voormalige chauffeur-radiotelefonist, in zijn diensttijd bij Defensie, heeft zijn wereldse contacten niet alleen via de ether opgedaan. "Mijn vrouw en ik hebben veel gereisd. Ik kan een boek vol kletsen", vertelt hij honderduit. "De apparatuur van onze vereniging stond voorheen bij ons in de jachthaven Fort Marina in Warmond. Door een grote brand in 2010 is dat verloren gegaan. Met 'sprokkelgeld' – giften met ANBI-regels – hebben we het weer kunnen opbouwen, maar we moeten nog véél méér hebben!"

De zendamateurs zijn meer dan alleen een clubje techneuten. "We hebben een zendlicentie die door examens is verkregen en door de overheid is afgegeven. We hebben individuele roepletters ter identificatie van het station die voor Nederland zijn vastgesteld en beginnen met PA tot en met PI. In 2004 is de stichting Dutch Amateur Radio Emergency Service (DARES) opgericht en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft het in 2007 erkend als noodhulpdienst op het gebied van radiocommunicatie. Het DARES Landelijk Crisiscentrum (DLCC) in Oegstgeest heeft de roepnaam PI9D gekregen. We hebben een convenant met de veiligheidsregio en kunnen worden ingezet voor het maken van verbindingen als andere systemen zijn uitgevallen, zoals Internet en het stroomnet, en bij natuurrampen. Wij werken nauw samen met het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC), de veiligheidregio's en overheidsdiensten."

Met de huisvesting van de zendamateurs in de bunker aan de Kwaaklaan, krijgt het complex weer een beetje de oude functie van de Koude Oorlog. Maar dan minder geheimzinnig, want Wim Visch legt graag aan iedereen uit wat ze daar doen. "Van het consortium dat de bunker gaat gebruiken als datacentrum, kunnen wij op de bovenverdieping van de bunker ons eigen 'crisiscentrum' inrichten. Hier onder de antennemast hebben we nu ook al een prachtig onderkomen waar we met zes amateurs een werkplaats hebben. Wel zijn we straks in de bunker nog een jaartje bezig om alles op orde te krijgen, zeker met die metersdikke muren van de bunker waar we de kabels niet zomaar doorheen krijgen."

Geen noodlokalen bij Leo Kannerschool Hazenboslaan

onderwijs n Het schoolbestuur van de het Prof. Dr. Leo Kannerschool (voortgezet speciaal onderwijs - VSO) heeft een aantal weken geleden een huisvestingsaanvraag met spoedeisend karakter ingediend.

De Kannerschool vraagt om de plaatsing van noodgebouwen ter vervanging van hun bijgebouw aan de Frans Halslaan (de voormalige basisschool Oudenhof-Bokkesprong). De school deed de aanvraag vanwege onder andere de slechte luchtkwaliteit in de dependance.

Het college van Oegstgeest wijst de aanvraag voor noodlokalen af omdat er geen sprake is van een onvoorziene gebeurtenis waardoor de voortgang van het onderwijs in het geding komt. Hierdoor wordt niet voldaan aan de voorwaarden van een spoedeisend karakter.

Op zoek

Het college is momenteel wél samen met het schoolbestuur actief bezig om voor het huisvestingsvraagstuk van het VSO een oplossing voor de lange termijn te realiseren. Eventuele plaatsing van noodgebouwen is daar onderdeel van, net zoals een eventuele verhuizing binnen de gemeentegrenzen.

De aanvraag voor noodlokalen zal door het college in behandeling worden genomen als een reguliere aanvraag voor plaatsing op het Programma huisvesting onderwijs 2019 binnen de context van de oplossing voor de lange termijn. Dit betekent dat het Oegstgeester college voor 31 december een besluit neemt over deze aanvraag.

Het schoolbestuur van de Prof. Dr. Leo Kannerschool hoopt evenwel dat er al eerder zicht is op een oplossing voor betere huisvesting. De school groeit uit zijn voegen, en een groot aantal lokalen, ook in het hoofdgebouw, is volgens hen vanwege onder andere de luchtkwaliteit niet meer geschikt om op een gezonde manier les in te geven.

Watertekort in de regio

hoogheemraadschap n Met ingang van 2 augustus hebben we in Nederland officieel te maken met een watertekort. Dit heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) gezegd. Hoewel er nog steeds water uit de kraan komt, staat nu de natuur en waterkwaliteit onder druk. We moeten daarom het beschikbare water zo goed mogelijk beschermen en verdelen, zo meldt het hoogheemraadschap op zijn website. Wat zijn de maatregelen die Rijnland hiervoor treft?

Het hoogheemraadschap draagt hieraan bij door het waterpeil op orde te houden, verzilting tegen te gaan en de waterkwaliteit te bewaken tegen symptomen als blauwalg en botulisme.
In een groot deel van de polders staat het waterpeil hoger dan gebruikelijk voor een zomerpeil. Dit doet het hoogheemraadschap om verzilt grondwater, dat naar boven komt, tegen te gaan. Bijvoorbeeld in de hoofdvaart van de Haarlemmermeer wordt het peil op 10 centimeter gezet. Zo probeert Rijnland te voorkomen, dat er minder chloriderijk water in de polder ontstaat.
Ook in de veenpolders probeert Rijnland waar mogelijk de bovengrens van het waterpeil op te zoeken om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan. Het hoogheemraadschap blijft ook doorgaan met inspecties van dijken en kades.

Er waren veel nieuwe leden aangemeld bij de PVOO. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk


De waterschappen doen er alles aan om het zoete water dat er nog is, zoveel mogelijk te sparen en te verdelen. Dit gebeurt onder meer door de sluizen op kritieke punten, waar veel verzilt water binnenkomt, te sluiten. Dit was vrijdag het geval bij Spaarndam. Ook wordt sinds twee weken gewerkt met de zogeheten KWA regeling (Kleinschalige Water Aanvoer) die zorgt voor manieren om toch zoet water aan te voeren.


Tot slot werkt Rijnland aan de waterkwaliteit door metingen te verrichten in natuurlijk zwemwater. Daarnaast kijk men of meldingen van dode vissen en vogels kunnen wijzen op symptomen als blauwalg en botulisme. (Foto's WT)

Zomerse PVOO-borrel

ondernemers n De maandelijkse netwerkborrel van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest was op 2 augustus in de zonovergoten tuin van Villa Beukenhof.

De ondernemers genoten van de zomerzon en praatten elkaar bij. Ook waren er nieuwe leden die zich aanmeldden.

Op de website pvoo.nl is alle informatie te vinden, en kunnen foto's worden teruggekeken.

John Vroom

Is het u ook wel eens opgevallen dat dames- en herenkappers constant praten terwijl zij knippen? Mijn kapper is daar ook een opmerkelijk voorbeeld van. Voor de verandering in deze vakantieperiode een keer een interview met mijzelf.

Door John Vroom

"Ik ben er van overtuigd dat je in principe geen twee dingen tegelijk goed kunt doen. Of je hebt een goed gesprek of je focust je op een vakkundige knipbeurt. Vanuit deze visie heb ik met mijn kapper de uitzonderlijke afspraak gemaakt dat er tijdens mijn knipbeurt niet gesproken wordt en hij zich volledig concentreert op het vakkundig knippen van mijn haar en dat ik hem anderzijds periodiek uitnodig voor een lunch bij Het Beleg van Oegstgeest, waarbij hij volledig los kan gaan en wij alle relevante en niet relevante zaken van Oegstgeest bespreken.

Toen ik het voorstelde moest hij er even aan wennen, maar nu vindt hij het wel heel bijzonder en geniet zelf nu ook van die rust. Wij houden het al bijna anderhalf jaar zo vol en ik ben zeer content met het eindresultaat. Desondanks blijft het mij fascineren dat kappers en kapsters, laat ik het diplomatiek zeggen, knippen en een soort van dwangmatig praten verheven hebben tot een logische bezigheid. Als ik soms wat eerder aanwezig ben in de kapperszaak voor mijn 3-wekelijkse afspraak en dat ge-chit-chat overhoor vraag ik mij altijd af wat dit wel niet betekent voor het eindresultaat.

En nog verbazingwekkender vind ik dat de meeste geknipt wordende klanten enthousiast meedoen aan dit gebabbel. Bizar is trouwens wat je allemaal aan privé-informatie overhoort. Zeker tijdens mijn gespreksloze knipbeurt valt dit des te meer op. En dat gaat de hele dag zo door vermoed ik. Ongelofelijk! Ik denk dat de meeste kappers en kapsters zich er zelf niet eens meer bewust van zijn. Ben ik dan de enige die bij de kapper komt voor een vakkundige knipbeurt en geen behoefte heeft aan dit dwangmatige gekeuvel?".
Tja John, .. zeer opmerkelijk!


Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Alieke helpt in Myanmar

Alieke Freeke helpt mee met het metselen aan dokterswoningen in Myanmar. | Foto Sanne van der Meij Foto: Sanne van der Meij

Dokterswoningen n Alieke Freeke hielp drie weken lang mee met de bouw van dokterswoningen in het door zware regenval geteisterde Myamar. Vrijdag 3 augustus kwam zij vol verhalen weer thuis.

Door Wil van Elk

Vanuit CJV Azarjah, een enthousiaste en eigentijdse christelijke vereniging voor jongeren tussen zestien en vijfentwintig jaar in Rijnsburg, ging Alieke Freeke (22) naar Myanmar. "We moesten voor het project zelf geld inzamelen en voor zeshonderd euro eigen reiskosten opbrengen. Het ziekenhuis krijgt namelijk geen steun van de overheid. Van het totaal van 85.254,23 euro heb ik bijna vijfduizend euro opgehaald. We hebben in Mawlamyine geholpen met het bouwen van de eerste woonlaag voor drie dokterswoningen van een Christelijk Lepra Ziekenhuis. Veel van de honderden lepra-patiënten genezen, met wel veel amputaties, maar kunnen niet meer terug naar hun dorp. Ze blijven daar wonen in soms schamele hutjes. Ze bekeren vaak tot het christelijke geloof omdat dit hen wordt bijgebracht door de christelijke instelling."

Vochtig

Het was niet haar eerste reis voor een goed doel. Vanuit school hielp Alieke eerder al eens bij een ontwikkelingsproject in Roemenië. Deze keer ging de hulp uit van de kerk en ging ze mee in een team van 34 mannen en vrouwen, waarvan zes begeleiders. "Door het bouwen van de woningen kunnen er meer mensen komen werken. Het is daar nu regentijd en het was er zo vochtig dat het cement soms zo weer uit de voegen liep. We hebben ook nog een trap gestort met beton. We werkten vijf dagen en hadden daarna twee dagen vrij en konden we toeristische uitstapjes maken, zoals naar een gigantisch groot liggend Boeddhabeeld met daarin een museum. Ze vertelden dat ze er nog zo een gaan bouwen." Alieke toonde fraaie foto's, en informatie over het project op www.worldservants.nl.

Indruk

De reis en de omstandigheden in het verre Myamar hebben veel indruk gemaakt op Alieke. "De leefomstandigheden in Myanmar zijn anders dan wat wij in Nederland gewend zijn. Ik heb wel een andere kijk op het leven gekregen. Daar zie je vaak grote gezinnen die in zeer kleine huisjes leven. Ondanks hun armoede delen ze veel met anderen. Ik ben dankbaar voor wat wij hier hebben", vertelde ze.

Spannend

"De terugreis was nog even spannend. Door de zware regenval, en dan ook nog eens volle maan, was de zeespiegel flink gestegen en zijn honderdveertigduizend mensen hun huis kwijtgeraakt. Ook was de weg naar het vliegveld Yangon afgesloten en konden we niet met de bus en moesten ze wat anders regelen. We zijn toen met een vliegtuig vanaf een oud militair vliegveld daarheen gebracht zodat we uiteindelijk toch naar huis konden. Volgende week gaat er een tweede team naartoe om te werken aan de tweede woonlaag."

CFO Zomerwedstrijd: Maak een kunstwerk over wijn

Alle artistieke disciplines worden door Cultuurfonds Oegstgeest uitgedaagd het thema 'wijn' in beeld te brengen.

wedstrijd n Allen die graag tekenen en schilderen of met andere artistieke disciplines werken worden door Cultuurfonds Oegstgeest uitgedaagd het thema 'WIJN' in beeld te brengen.

Dat kan van rank tot druif, van glas tot fles, van slok tot droom. "Laat uw fantasie spreken!" moedigt Cultuurfondsvoorzitter Jetteke Bolten aan. "Doe mee en stuur uw kunstwerk in. Dit kan tot maandag 17 september, 18.00 uur."

De zomer is de tijd dat de wijnranken met hun druiven groeien en bloeien totdat in het najaar de wijn wordt gemaakt. Wijn spreekt tot de verbeelding: in het oude Griekenland was er zelfs een god van de wijn, Bacchus. Ook Nederland lijkt een wijnland te worden door de klimaatverandering. Waar wijn is, is feest.


De Oegstgeester serviceclub Lionsclub Oegstgeest/Warmond houdt jaarlijks een wijnproeverij in kasteel Oud-Poelgeest. Dit jaar voor de zevende maal. "U kunt dan op goede gronden uw wijn voor het hele jaar bestellen en bovendien is de opbrengst bestemd voor een goed doel. Dit jaar is Cultuurfonds Oegstgeest een van de goede doelen", aldus Bolten. Andere doelen zijn dit jaar de Voedselbank, de afdeling Oegstgeest van de Zonnebloem en de Heeren van Rustenborch.

kunst

"U wordt uitgenodigd gedurende de zomer iets moois of spannends te maken rond het thema 'wijn', zo, dat het te presenteren is. De resultaten van uw schilderen, tekenen, boetseren, keramiek, fotografie, grafische technieken, mixed media worden tentoongesteld tijdens de Lions' wijnproeverij in het fraaie kasteel Oud-Poelgeest op 23 september."


Een jury bepaalt de winnaar(s) wiens of wiens werk wordt gepubliceerd in de Oegstgeester Courant.


Aan het einde van de Lions Wijnproeverij op 23 september worden de kunstwerken geveild. "De opbrengst komt ten goede aan het Cultuurfonds Oegstgeest en dus aan u!" stelt een enthousiaste Jetteke Bolten.

inleveren

Tot maandag 17 september 18.00 uur kan men tijdens kantooruren de kunstwerken inleveren bij:
Het Oude Raadhuis, Wilhelminapark 17, Oegstgeest

www.cultuurfondsoegstgeest.nl

Oegstgeestenaar in Spanje - De vrederechter

Een fenomeen dat we in Nederland niet (meer) kennen, zover ik weet, is de vrederechter. De man of vrouw zit in Spanje in een onaanzienlijk kantoor heeft een uitgebreide taak: hij sluit onder meer huwelijken en tekent formulieren van buitenlanders waaruit blijkt dat men nog leeft. Dat is bijvoorbeeld nodig om Nederlands pensioen of AOW te blijven ontvangen.

De vrederechter bemiddelt bij kleine conflicten waar dan geen 'echte' rechter aan te pas komt. Vaak gaat het om administratieve kwesties. Ik heb horen vertellen dat iemand een stuk grond miste. Dat kan, want de lappen woeste grond rondom een huis zijn in Spanje vaak enorm en niet altijd precies afgebakend bij de koop. Het werd aan de vrederechter voorgelegd want het kadaster kwam er niet uit. De vrederechter kwam met een salomonsoordeel: 'Uw grond houdt op daar waar de grond van uw buurman begint', zei hij tegen de klager.


De in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp (1947) komt deze zomer in de krant en dagelijks op www.oegstgeestercourant.nl aan het woord over zijn Mediterrane leven.

Hans Oudendorp werkte bij het ministerie van Defensie (o.a. bij Communicatie en Voorlichting) en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan. Hij werkt freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca.

Oegstgeester retweet

Dit weekblad kent de rubriek Oegstgeester tweet. Daarin worden actuele tweets met een relatie tot Oegstgeest geplaatst. Meestal brengt dat bij de lezer een glimlach teweeg. Maar niet altijd.

In de laatst verschenen editie werd een retweet geplaatst van ene Duxmerda. Hij vroeg aandacht voor een tweet die was geplaatst naar aanleiding van kritiek van ambtenaren van Buitenlandse Zaken op het integratiebeleid van het ministerie. De tekst van de tweet: 'Dat krijg je op ministerie vol met quasi wereldburgers, de mislukte Timmerfransen, die iedere dag met de trein vanuit Oegstgeest naar Den Haag komen. Om daar zelf mee te maken hoe goed culturen mixen in de wereld. Nooit enig conflict'.

Het is duidelijk dat de auteur weinig vertrouwen heeft in het beoordelingsvermogen van wat hij ziet als een wereldvreemde ambtelijke elite. Het cynisme druipt ervan af. Mijn eerste reactie op de tweet was er een van boosheid en onbegrip over zulke in mijn ogen kwaadaardige domheid. Ik had ook weinig begrip voor de redactie die juist deze tweet plaatste. Maar gaandeweg ging ik me wel realiseren dat deze tweet een visie verwoordt die – of je het nu leuk vindt of niet – bij veel burgers leeft. Daarin wordt een welvarend dorp als Oegstgeest gezien als een enclave waar de inwoners het goed hebben met elkaar, waar het wel of niet los laten lopen van honden bij de Klinkenbergerplas het grootste probleem lijkt, en waar de schaduwkanten van de multiculturele samenleving niet zichtbaar zijn. Kortom, een dorp van Gutmenschen die met hun visie graag de wereld verbeteren. Dat dit een vertekening van de realiteit is, hoef ik de lezer van deze column niet uit te leggen. Maar het beeld bestaat wel. Kunnen wij als inwoners van Oegstgeest er iets aan doen om dit beeld bij te stellen? Oegstgeest heeft laten zien dat het ruimhartig is voor vluchtelingen. De column van Robert Roth in dezelfde vorige editie van deze krant getuigt daarvan. Dat moet ook zeker zo blijven. Maar daarnaast is het van belang ook open te staan voor zorgen die worden geuit en kritische geluiden serieus te nemen. Als dat niet gebeurt kan dat aanleiding geven tot het in de tweet verwoorde cynisme en tot verdeeldheid, terwijl we in alle verscheidenheid juist samen moeten optrekken: in Oegstgeest, in Nederland en in de wereld. Dat klinkt misschien naïef, maar liever naïef dan cynisch.
Koos van der Bruggen

Vers van de maand

De moeder van het monster spreekt

Mijn kind is echt een ratje: paarse haren,
zijn kreten klinken als vals orgelspel
(ik draag dus vaak mijn hoortoestel)
en hij rookt van die vieze klapsigaren.

Zijn oogjes rood met felle, gele stippen.
Hij smult van sambal op een frikandel
of vliegenzwammensoep met cantharel
en rotte eieren van zieke kippen.

Hij is mijn allerliefste, kleine ventje,
een kind, dat steeds de beest uithangt:
precies zoals een moederheks verlangt.
Mijn trots, mijn rommeldiefje, mijn presentje!

In laatste uitgave van het blad 'Dichter' staan griezelgedichten (voor kinderen van 6 tot 106). Patty Scholten (1946), bekend van haar dieren gedichten, vertelt hoe bijna iedere moeder van haar kind houdt, zelfs een 'heksenmoeder'.
Dat maakt de tekst aandoenlijk. Wat ze ook fantaseert, haar kind wordt nergens doodeng.
Ook al ben je niet moeders mooiste en aardigste, je blijft moeders allerliefste en dus de moeite waard.
Maar moeders hebben niet het eeuwige leven, ook monstertjes moeten later op eigen benen staan. Dan wordt alles anders. Daar helpt geen lieve moeder aan...


Ronald da Costa

Jeroen Windmeijer ontmoet lezers bij de Rijnlandse Boekhandel

lezen n Zaterdag 11 augustus is de bekende Leidse schrijver Jeroen Windmeijer te gast bij de Rijnlandse Boekhandel. Aanleiding is het verschijnen van zijn nieuwe boek: Het Pilgrim Fathers-complot.

Na de bekende thrillers Het Pauluslabyrint en Bekentenissen van Petrus, is Het Pilgrim Fathers-complot het derde boek van Windmeijer dat zich afspeelt in Leiden. Het gaat naast de intriges en de vermoorde voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge over een gevonden manuscript dat de geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding fathers van de Verenigde Staten. Via de nauwe steegjes van Leiden, de weidse wateren van Cape Cod in Amerika tot de verzengende hete Sinaï-woestijn in Egypte, kom je er elke keer weer achter dat de geschiedenis nooit is zoals de boeken ons willen doen geloven.
Jeroen Windmeijer, in het dagelijks leven docent godsdienst en maatschappijleer op een middelbare school in Leiden is 11 augustus van 11.00 tot 13.00 te gast bij de Rijnlandse Boekhandel waar hij zijn nieuwe boek zal signeren en met de lezers in gesprek zal gaan.

Zondagmiddag-concert

muziek n Op zondagmiddag 12 augustus, van 13.30 uur tot 15.30 uur, treedt Het Senioren Salon Orkest op in de Waterlelie in de Leidse Hout.

Het Senioren Salon Orkest tracht uit te stralen dat mensen nooit te oud zijn om muziek te maken; dat samen musiceren een heerlijke bezigheid is.

Dit seizoen zijn er 20 zondagmiddagconcerten gepland in de Waterlelie met in totaal 25 ensembles.
De toegang is gratis.

www.vriendenvandeleidsehout.nl

Oegstgeestenaar leidt plastic soep zeilexpeditie

Karl Beerenfenger is leider van een zeilexpeditie om bewustwording te creëren over de plastic soep. | Foto PR Foto: PR

expeditie n Woensdag 1 augustus vertrok een team van stichting By the Ocean we Unite vanuit Rotterdam op een 22-daagse zeilexpeditie naar Denemarken. Het doel is om onderzoek te doen en bewustwording te creëren over de plastic soep. Aan boord is een diverse groep van wetenschappers, filmmakers, enthousiaste deelnemers en impactmakers. Een van hen is expeditieleider en Oegstgeestenaar Karl Beerenfenger.

Foto: Willemien Timmers

Een andere reisgenoot is sociaal ondernemer en filmmaker Hanna Verboom. Zij maakte eerder dit jaar een interviewserie met National Geographic over plastic vervuiling en was nauw betrokken bij de #stopmetplastic campagne. ''De gesprekken rondom plastic vervuiling maakten veel indruk op mij. We zijn verslaafd aan wegwerp plastic en we hebben vaak niet door wat het effect is hiervan, er is veel onderzoek nodig zodat we de gevolgen voor mens en milieu goed in kaart kunnen brengen. Expedities als deze spelen daar een belangrijke rol in" , aldus Verboom die als filmmaker mee reist. Ook Kiko Matthews, Engels wereldrecordhoudster solo oceaan-roeien, stapt aan boord.

Tijdens de expeditie wordt met een speciaal visnet wetenschappelijk onderzoek gedaan naar plastic in de Noordzee. Data zal worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Amerikaanse 5 Gyres Instituut, die plasticvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd in kaart brengt. Onderweg gaat het team op bezoek bij wetenschappers van de Universiteit van Roskilde, GEOMAR in Kiel en het NIOZ op Texel. Ook participeren ze in een citizen science project van de Universiteit Leiden. Dr. Nanne van Hoytema, wetenschapscoördinator van de expeditie: ''We hopen een waardevolle bijdrage te leveren aan de wetenschap. Tegelijkertijd houd ik mijn hart vast. Tijdens een eerdere expeditie vonden we voor de kust van Normandië maar liefst een hoeveelheid zichtbare plastic deeltjes dat gelijk stond aan 130.199 stukjes per vierkante kilometer oppervlaktewater!"

Naast wetenschappelijk onderzoek doen, is de expeditie vooral een middel om bewustwording te creëren. Niet alleen onder de deelnemers, maar ook onder het bredere publiek, bedrijven en beleidsmakers. Onderweg worden verschillende evenementen georganiseerd, waaronder publieke lezingen, beach clean-ups en een publieks- en netwerkbijeenkomst bij de VN. Ook de gasten aan boord worden actief betrokken. ''Het is geweldig om te zien hoe de deelnemers na een intense expeditie als gepassioneerd oceaan ambassadeur van boord stappen. Zij zijn de verlengstukken van onze organisatie'', aldus expeditieleider Karl Beerenfenger die uit Oegstgeest komt.

Deze zeiltocht is een samenwerking met het Deense Plastic Change. Het is de vijfde expeditie van de onlangs twee jaar oud geworden stichting. Zij vindt haar kracht in storytelling. Het aansprekende aspect van de open zee, een zeilschip en bijdragen aan deze planeet nodigt uit tot verhalen. Eerdere expedities voeren naar Noorwegen, Schotland en de Kanaaleilanden.

Het team, de geplande en gevaren route, de weersomstandigheden en de onderzoeksresultaten zijn live te volgen via de website, dankzij het door ABB geleverde zogeheten OCTOPUS systeem. In september vaart de stichting een weekend-expeditie op de Waddenzee, geïnteresseerden kunnen zich melden via de website: www.bytheoceanweunite.org.

Ajax cricket herstelt zich in Delft tegen nummer twee van de ranglijst

cricket n Na enkele nederlagen op rij heeft Ajax zich op zondag 5 augustus in Delft tegen nummer twee van de ranglijst, Concordia, goed hersteld.

Dit was zeker nodig na de vervelende nederlaag vorige zondag tegen VVV 2, waarbij de tegenstander onreglementair won; een resultaat dat nu bij de Cricketbond aanhangig is gemaakt. In Delft stond Ajax als een team met zelfvertrouwen en een wil om te winnen. De thuisclub ging als eerste batten. Aan Ajax de taak om het totaal van Concordia zo laag mogelijk te houden. Het viel te verwachten dat dit een moeilijke missie ging worden en uiteindelijk zou de formatie uit Oegstgeest moeten toezien dat er een target van 210 runs zou ontstaan. Met name coach Liam Scammel (4 wickets voor 40 runs) en Mohsin Kahn (3 wickets voor 42 runs) waren verantwoordelijk voor het uitgaan van de batsmen. Een flinke uitdaging voor Ajax om dit totaal te overtreffen. De batting inninx van Ajax startte beroerd. Sunil Lamba verloor al snel zijn wicket. Een goed herstel volgde. Thomas Milde maakte 23 runs, waarna Liam Scammell (68) met Nisha Siriwardana (20) en later met Himanshu Paliwal (18) gedegen partnerships opbouwde. De ontmoeting bleef spannend, want pas in de één na laatste over ging Ajax over het totaal van Concordia heen; dankzij een gedegen batting inninx van Muzamal iqbal. (26).
Komende zondag komt koploper Ghaudia uit Rotterdam op bezoek op de Overveerpolder.

Hans Oudendorp schrijft boek over ontwikkelingen in de dienstplicht

lezen n "Soms gebeurt alles tegelijk", vertelt oud-Oegstgeestenaar Hans Oudendorp (die ook redacteur is van het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca), als hem gevraagd wordt iets te vertellen over zijn boek dat sinds vorige week te koop is. Niet alleen verscheen vrijdag zijn boek maar staat ook dagelijks zijn column 'Oegstgeestenaar in Spanje' op de website van de Oegstgeester Courant.

"Op 27 juli verscheen mijn boek Dienstplicht zo gek nog niet, maar op die datum werd ook toevallig mijn eerste dagelijkse column in de Oegstgeester Courant geplaatst en alsof het nog niet genoeg was zag ik 's avonds op het tv-journaal een uitgebreide reportage over het fenomeen Maatschappelijke Diensttijd, nota bene een hoofdstuk uit mijn boek, dat is toch niet te geloven? Toeval natuurlijk want dat alles had ik nooit zelf zo kunnen plannen. Ik ontmoette vorig jaar in onze oude woonplaats Oegstgeest de eindredacteur van de Oegstgeester Courant, we raakten aan de praat en ze vroeg of ik iets wilde schrijven over het leven in Spanje. Ik had al het een en ander verzameld in de loop der jaren en hoefde het alleen in hapklare brokken te knippen voor publicatie. Oegstgeest is een schrijversdorp wordt wel eens gezegd. Het zijn bij elkaar twintig stukjes over uiteenlopende onderwerpen."


Dienstplicht

"Ruim 15 jaar werkte ik bij de Directie Dienstplichtzaken van het ministerie van Defensie en daarna nog eens 15 jaar bij de Directie Voorlichting en Communicatie, waar ik ook voorlichting heb gegeven over de dienstplicht. Bij die afdeling werden jaarlijks duizenden brieven ontvangen van jongens die wel of niet in militaire dienst wilden. Alinea's uit veel van die brieven waren de moeite waard om te bewaren en dat heb ik gedaan. Meestal is het niet komisch bedoeld maar als men leest wat voor ellende de jongens tevoorschijn toverden als ze naar de keuring moesten of in dienst moesten opkomen, dan moet men toch wel lachen."
"Ook de ambtenaren die bij dienstplichtzaken werkzaam waren krijgen aandacht. Ze moesten van een historisch pandje in Den Haag naar een enorm nieuw complex in Kerkrade verhuizen, terwijl onder de Hagenaars werd gezegd: Zuid-Limburg dat is wel leuk, maar alleen voor de vakantie. De animo was niet groot. Ook de bijverdiensten vielen voor verschillende ambtenaren weg. In Den Haag verkocht de één sigaretten uit z'n bureaula (er was geen kantine) en rond de jaarwisseling vuurwerk, een ander had een soort kapsalon ingericht achter een paar kasten en knipte de haren van collega's onder kantoortijd. Had men geen vak geleerd dan ging men 's avonds en op zaterdag op het hoofdpostkantoor brieven sorteren. Men moest wel, want vooral in het begin waren de rangen laag op die afdeling en het waren haast allemaal gezinnen met kinderen. In Kerkrade bleven ze trouw hun werk doen, tot zaak er onder protest werd gesloten door een beslissing van de politiek. Ruim 300 ambtenaren verloren er hun baan toen de opkomstplicht werd opgeschort.'

Hans Oudendorp besluit: "De huidige minister van Defensie, mevrouw Ank Bijleveld, heeft de gender-neutrale dienstplicht in de Tweede Kamer voorgesteld. Zij was min of meer de aanleiding voor het publiceren van het boek Dienstplicht zo gek nog niet. Op 16 augustus, als de minister terug is van zomerreces, mag ik het eerste exemplaar van het boek aan haar overhandigen op het ministerie in Den Haag."

Joke de Vries

Foto: PR

Joke is vestigingscoördinator van de Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest, en enthousiast vakantiefietser. Dit jaar fietste zij met tent en echtgenoot door Portugal. E-books zijn tijdens zulke reizen een uitkomst. Joke leest die dan ook graag op haar smartphone of minitablet. Haar vakantietip: kies e-books over het land dat je gaat bezoeken – bijvoorbeeld een reisgids, taalgids, roman of verhalenbundel.

Hansmaarten Tromp: Portugal

Reisjournalist Tromp laat je – na een uitgebreide beschrijving van land, geschiedenis, kunst en cultuur – watertanden van sardientjes, vinho verdes en doces. Alle streken, en niet alleen de toeristische trekpleisters, passeren de revue. Als je in je e-book bladwijzers aanmaakt, kun je op elk moment de juiste informatie terugvinden. Deze Dominicus reisgids geeft een beeld van de rijke historie van Portugal en het leven van de Portugees. Denk bijvoorbeeld aan de fadomuziek, waarin de saudade centraal staat.

Karen Keller: Portugees voor dummies

O português (oe por-toe-gheesj), zoals in Portugal gesproken, wordt door de journaliste en taaldocente Karen Keller heel speels aangeleerd. Ook het Braziliaanse Portugees krijgt aandacht. Naast dialogen, woordjes en oefeningen behandelt ze ook culturele en praktische weetjes. Met het e-book op je telefoon kun je in een restaurant heel gemakkelijk sardinhas assadas (gegrilde sardientjes) bestellen.

Kellers boek is geen cursus, maar meer een naslagwerk. Een heel leuk en handig boek als je elementair Portugees wilt leren spreken.

Gerrit Komrij:
Een zakenlunch in Sintra en andere verhalen

Als je anno 2018 op een camping door drie verschillende medewerkers wordt geholpen om de rekening van € 8,69 te betalen, blijkt dit in 1996 geschreven boek, waarin de Portugese bureaucratie humoristisch wordt beschreven, nog heel actueel.

Beeldend vertelt de satiricus Komrij in korte verhalen over zijn leven in Portugal. De verschillen tussen Nederlanders en Portugezen komen uitgebreid aan bod, waarbij Komrij zichzelf niet spaart. Zelf zegt Komrij: 'Ik ben verliefd op dit land, maar niet blindelings.'

American Association of Retired Persons op bezoek bij schrijver Hans Ulrich

Hans Ulrich in zijn achtertuin met Holly Schulz en Lauren Hassani (l) van de AARP. | Foto Niels Bartels Foto: Niels Bartels

actief n Woensdag 1 augustus was voor de Oegstgeester schrijver Hans Ulrich een bijzondere dag. The American Association of Retired Persons (AARP), kwam met drie vertegenwoordigers bij hem op bezoek om te filmen en hem te interviewen.

Het gezelschap maakte er een feestelijke dag van met onder andere een bezoekje aan de Oegstgeester schrijverstegel van Ulrich. Ook deed de schrijver, die tevens geschiedenisdocent was, een vergeefse poging om de Amerikanen in een haring te laten happen. Natuurlijk mocht een bezoek aan de Rijnlandse Boekhandel niet ontbreken. De dag eindigde in het Volkenkundig Museum.

De Amerikanen kwamen er op om Ulrich een bezoek te brengen omdat hij vorig jaar door de De Leyden Academy werd uitgeroepen tot meest vitale man van Leiden en omgeving.

De AARP is de grootste belangenorganisatie van oudere mensen in de Verenigde Staten met 38 miljoen leden.

Around the World thema Flower Parade

regio n Steden, landen, streken, uitgebeeld op de praalwagens van Flower Parade Rijnsburg. Het thema is dan ook niet voor niets: ´Around The World´. Een thema waar ontwerpers en arrangeurs mee uit de voeten kunnen.

Toparrangeurs afkomstig uit heel Nederland gaan aan de slag met ruim 250.000 bloemen en planten en tonen hun mooiste en nieuwste creaties.

Op zaterdag 11 augustus rijdt de fleurige parade door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Met twaalf praalwagens, twee muziekwagens en dertig andere met bloemen versierde voertuigen is deze parade een van de mooiste in Nederland. De honderden muzikanten en figuranten maken van Flower Parade Rijnsburg tot een rijdend theater.

Bezoek op vrijdag 10 augustus de gratis toegankelijke Flower Parade Show in Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg. Vanaf 19.00 uur is er een sfeervolle avond vol muziek en bloemen. Hier kun je op je gemak alle wagens bekijken en fotograferen. Op zondag 12 augustus zijn de praalwagens nog de hele dag te bewonderen op de Kon. Wilhelmina Boulevard in Noordwijk.

Dave Goulson: Geroezemoes in het gras

Titel die direct mijn aandacht trok. Goulson is hommelspecialist. Zijn verhaal over zijn vakantiehuis in de Charente in Frankrijk, waar het krioelt van de insecten en vele andere dieren, is een feest om te lezen. Echt een boek voor natuurliefhebbers. De papieren versie is niet te leen (Bieb Bollenstreek): wel via de online-bibliotheek!

nieuws / boeken

Nominatie voor aanpak regionale leefomgeving

stemmen n Het Hart van Holland is genomineerd voor de Aandeslag-Trofee. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die werken volgens de nieuwe Omgevingswet.

Het idee bij deze wet is dat een ruimtelijk plan niet alleen van de overheden komt, maar uit overleg met betrokkenen in de regio. De samenwerking van de tien gemeenten Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude, dus Het Hart van Holland, is volgens de jury bijzonder te noemen. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen en zo Hart van Holland helpen om de trofee te winnen.

De omgeving waarin wij leven, de ruimte om ons heen waarin wij wonen, werken, recreëren, winkelen, fietsen, wandelen en studeren, hoe ziet die in het Hart van Holland er in 2040 uit? Houden we droge voeten bij hoosbuien? Zijn er nog genoeg planten en dieren? Kunnen we allemaal nog ergens wonen en werken? Waar komt onze energie vandaan? Samen met inwoners, bedrijven, instellingen en organisaties als het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft het Hart van Holland aan de hand van deze vragen de Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 opgesteld.

Stemmen

Niet eerder in de Nederlandse geschiedenis stelden tien gemeenten een gezamenlijke agenda voor de ontwikkeling van een omgevingsvisie op. Dit heeft het Hart van Holland succesvol gedaan. "Het onderwerp energietransitie is op regionaal niveau stevig op de agenda gezet en is hiermee inspiratie voor lokale en regionale overheden op dit onderwerp. De inhoudelijke verdieping op energietransitie, water en biodiversiteit gaat verder dan menig ander onderzoek," aldus het juryrapport. Daarom is het Hart van Holland een van de zes genomineerden uit tientallen aanmeldingen.

Het Hart van Holland kan gesteund worden door te stemmen via www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl/trofee. De winnaar krijgt op 10 september de Aandeslag-Trofee uitgereikt uit handen van minister Kajsa Ollongren.

12 augustus

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor D. Dijk
Regenboogkerk geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg, Maaltijd van de Heer

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. G.F. Smaling

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.15 Woord- en communieviering, pastor M. van Roon

LUMC 10.00 ds. M.A. de Vries

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 ds. J. Leeffers, icm NGK (Duinzicht College)

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00u ds. J. Leeffers i.c.m. NGK in Duinzicht College

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 zomerdienst dhr. L. Ladan

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. R. Steenstra, Leiden

Matthiaskerk Warmond

Zat 11 aug 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang Pastor Owel


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

06-08 / 12-08 TP Merenwijk, Buizerdhorst 103 2317 DC Leiden (071) 5220164
13-08 / 19-08 TP De Korte Vliet, Brahmslaan 20 2324 AM Leiden (071) 5762925
20-08 / 26-08 TP De Oude Singel Tandartsen, Kooilaan 55 2315 EC Leiden (071) 5226040

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau, Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
tel. 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

@josie780 @gem_oegstgeest @PolLeiden @EmileJaensch nieuw fiets- en voetpad # Nieuw-Rhijngeest - Dirck van Swietenlaan veroorzaakt onveiligheid #scooters #brommers# #motoren #golfkarretjes rijden voetgangers en fietsers omver! Pas twee ongevallen... and counting...

@GeercoLentz Replying to @janpaulk Kom in #oegstgeest kijken...Ook daar is gescheiden plastic afval ophalen ook zo'n succes. Puinhoop op straat en achteraf wordt plastic verbrand.

@wackoj123 #Schiphol Stop overlast van te laag vliegende vliegtuigen in #Oegstgeest!

@fcoegstgeest18 Zoals reeds is aangekondigd reikt FC Oegstgeest 13, 14 en 15 augustus de kledingpakketten uit.