Oegstgeester Courant

13 juni 2019

Oegstgeester Courant 13 juni 2019


Timmeren in Pinksterweekend

Een weekend lang werd er getimmerd aan de Mariahoevelaan. | Foto Willemien Timmers

bouwen n Aan alles was gedacht tijdens de vierde editie van huttenbouwfestijn HUT '16, dat afgelopen Pinksterweekend weer op het terrein van de scouting Sagara Satrya's aan de Mariahoevelaan plaatsvond.

Dat het weekend nog steeds enorm populair is, bleek uit het feit dat eind maart in minder dan twaalf uur tijd de honderd plekken vergeven waren.

De kinderen konden afgelopen weekend, dat wat kouder en natter was dan de vorige edities, naast het bouwen en timmeren ook andere activiteiten doen. Zo konden zij broodjes bakken, chillen in de chillhoek, een bezoekje brengen aan de 'ideeënwinkel' en de knutselhoek, of zich uitleven op het grote springkussen. Ook was er een door SKO georganiseerde activiteit: 'Natuurlab' waar de kinderen met veel enthousiasme aan deelnamen.

Het actieve organisatieteam had ook dit jaar zijn best gedaan een bijna oneindige rij aan (lokale) sponsoren te vinden. "Dankzij De Wit transport hadden wij dit jaar ruim voldoende pallets. IJzerwaren groothandel Gerritse zorgde voor spijkers, ductape, werkhandschoenen en een paar stevige breekijzers. Ook leverde Putten transport weer een grote container sloophout. Favoriet Sport gaf shirts aan de vele vrijwilligers. Jumbo, Albert Heijn, Bakker van Maanen, Domino's Pizza en Haarmode Dofferhoff sponsorden de inwendige mens. Van IJscafé Danice Oegstgeest kregen de kinderen tijdens HUT'16 een heerlijk ijsje, en Visgilde Hugo van der Meij zorgde ervoor dat de vrijwilligers zaterdag konden genieten van kibbeling. Dankzij Fysio Care Oegstgeest konden alle aanwezigen in de lentezon bij de afsluiting van het evenement lekker friet eten." Alle sponsoren waren te vinden op het door T2 Design en Communicatie gedoneerde sponsorbord. HUT '16 is hiermee een echte dorpsactiviteit te noemen.
Gelukkig hoefde de aanwezige EHBO maar weinig in actie te komen. "Een enkele keer moest er geholpen worden bij een splinter of een schaafwond."
Ouders, opa's oma's, vrienden en bekenden hielpen door het hele weekend heen met hout uitdelen, maar ook met het opruimen van alle hutten op Tweede Pinksterdag. In een paar uur tijd werd het prachtige huttendorp weer een doodnormaal grasveld…

Geslaagd? Dat verdient een felicitatie!

eindexamen n Deze week horen de eindexamenkandidaten uit Oegstgeest of ze hun middelbare schooldiploma gehaald hebben. De Oegstgeester Courant biedt iedereen de gelegenheid hun geslaagde (klein)kind/broer/zus/vriend/vriendin in het zonnetje te zetten.

Mail een foto van de geslaagde met daarbij maximaal twintig woorden tekst naar redactie@oegstgeestercourant.nl onder vermelding van GESLAAGD! Plaatsing is gratis. Inzendingen voor de krant van 19 juni moeten uiterlijk maandag 17 juni om 9.00 uur in bezit van de redactie zijn. LET OP: Bij de ingezonden foto's en teksten wordt ervan uit gegaan dat de gefotografeerde personen - of bij minderjarigen hun ouders - toestemming geven voor publicatie.

Drugsdealer weer aangehouden

politie n Tijdens de nachtelijke surveillance van donderdag 6 op vrijdag 7 juni zag een politieagent een persoon die zich verdacht ophield in de Zeeheldenwijk. Omdat er de laatste tijd een stijging in het aantal insluipingen te zien is in Oegst­geest, werd de man gecontroleerd. Hij bleek 250 gram MDMA/Speed op zak te hebben. De man is aangehouden en ingesloten. De man bleek net vijf dagen vrij te zijn van zijn vorige gevangenisstraf.

Foto: Willemien Timmers

Gerestaureerde duiventil
onthuld

Wij zijn dankbaar voor alle vrijwilligers

Yfke Ruifrok
geselecteerd
als belofte

VOETBAL n FC Oegstgeest naar finale nacompetitie

Toekomst buurtsuper houdt Poelgeest bezig

Duiventil in kasteeltuin prachtig gerestaureerd

De eerste poging van oud-burgemeester Els Timmers om de duiventil te onthullen, mislukte. | Foto Willemien Timmers

vrijwillig n Op Tweede Pinsterdag kwamen de vrijwilligers van Oud-Poelgeest gezellig bij elkaar in de tuin van het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest om samen de onthulling van de geheel gerenoveerde duiventil bij te wonen.

Door Willemien Timmers

Speciaal voor deze gelegenheid kwam oud-burgemeester Els Timmers de til opnieuw onthullen. In mei 2002 deed ze dat ook, toen de grote restauratie van het Koetshuis was voltooid. Basisschoolleerlingen beschilderden toen de Oegstgeester dakpannen voor deze speciale duiventil.
Vorig jaar bleek het onderstel van de til zo erg verrot dat instortingsgevaar dreigde. Door vrijwilligers Albert Harstra en Ed Völker is de til vakkundig gerestaureerd en in oude luister hersteld.
"Ieder kasteel of landgoed had vroeger een duiventil," wist Timmers te vertellen. Handig voor voedsel, mest en de post. Die van Oud-Poelgeest stond destijds op het koetshuis. "Het torentje was de duiventil." Het onderstel van de til is nu gemaakt van een oude brugleuning uit het landgoed. Overigens zijn de in- en uitgangen nu dichtgemaakt met plexiglas, om vogeloverlast te voorkomen.
Nu de til opgeknapt is, zijn de vrijwilligers verdergegaan met het restaureren van een prachtig glas-in-loodraam dat vroeger boven de toegangsdeur van het kasteel hing.

Wekelijks zijn de vrijwilligers ook in het landgoedbos zeer actief. "Jullie zijn als vrijwilligers het goud van de gemeente", benadrukte Timmers. "Het bestuur van de stichting Erfgoed Oud-Poelgeest mag blij zijn met deze mensen."
Alle vrijwilligers werden dan ook heel hartelijk bedankt voor al hun inzet, en kregen een lunch in het kasteel aangeboden.

De betrokken vrijwilligers en leden van de stichting naast Els Timmers. | Foto Willemien Timmers

Open dag Volksuniversiteit Oegstgeest Lange Voort

Foto: Willemien Timmers

kennismaken n Zaterdag 15 juni van 11.00 uur tot 13.00 uur kan iedereen inspiratie op komen doen tijdens de open dag van de Volksuniversiteit Oegstgeest. Medewerkers en docenten laten bezoekers kennismaken met het vernieuwde aanbod.

Het programma van seizoen 2019-2020 is bijna rond. Het is de Volksuniversiteit weer gelukt om een mooi programma neer te zetten met tal van nieuwe cursussen, workshops en lezingen onder andere op het gebied van NT2, Frans, Spaans, Bridge, Digitale Vaardigheden, Filosofie , Psychologie, Patchwork, Boetseren en nog veel meer. Daarnaast zitten ook de succesvolle cursussen van vorig jaar nog in het aanbod.

Inschrijven kan nu al op de vernieuwde website van de Volksuniversiteit www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksunversiteit. Daar vindt men tevens het gehele aanbod. Wees er snel bij want vol is vol. Inschrijven kan ook tijdens de open dag. Er is dan een groot aantal docenten aanwezig om geïnteresseerden te informeren en om alle vragen te beantwoorden.

In de maand juni krijgen nieuwe leden van de Bibliotheek Oegstgeest korting op een van de activiteiten van de Volksuniversiteit Oegstgeest. Inschrijven kan bij de servicebalie. Deze actie geldt niet voor online aanmeldingen.


15 juni • 11.00 - 13.00 uur • Volksuniversiteit Oegstgeest, Lange Voort 2U, Oegstgeest

Brandweer 300 jaar

De kinderen van Kindergarden Oegstgeest aan de Rhijngeesterstraatweg mochten afgelopen woensdag een echte brandweerman helpen met spuiten. | Foto Willemien Timmers

jubileum n De maand juni is beroepenmaand bij Kindergarden Oegstgeest. Daarom kwam de Oegstgeester brandweer afgelopen woensdag, 5 juni, langs met een echte brandweerauto.

Eén voor één mochten alle kinderen samen met een échte brandweerman de blusslang vasthouden: de gezichtjes straalden.

"We kwamen er achter dat de vrijwillige brandweer van Oegstgeest dit jaar 300 jaar bestaat", vertelde vestigingsmanager Suzanne Hilhorst. "En dus hebben we samen met de kinderen een prachtige creatie gemaakt." Toen alle kinderen even gespoten hadden, werd het kunstwerk aan de brandweerman overhandigd.

Hij vertelde dat de brandweer deze maand groots viert dat ze 300 jaar bestaan, en hij nodigde de kinderen uit voor de grote 'Open Dag' op 22 juni op het Lijtwegplein. "Daar is ook een Kinderplein met springkussens, glijbanen en spelltjes", wist hij te vertellen.

Zand

Voor de toelevering en afvoer van grond en materiaal voor de bouw van woningen van Park Duivenvoorde, op het voormalige ASC-terrein, is een vaste route gemaakt via de Prinsenlaan. Bij de ingang van de winkelstraat De Kempenaerstraat bij de Warmonderweg staat een bord dat het bouwverkeer daar niet mag inrijden. Toch was er een zandauto aan het keren waarop direct fel werd gereageerd. De chauffeur werd aangesproken door een dame die zeer verontwaardigd was! "U mag hier helemaal niet rijden voor Park Duivenvoorde!" Een ander dame begon direct een filmopname te maken met haar mobiel. De chauffeur, een heel aardige man volgens een van de dames, schrok zich rot. Hij was zich helemaal niet bewust dat hij iets fout zou hebben gedaan. "Sorry hoor, maar ik heb net bij een particulier zand gestort in de tuin!" De dames hadden achteraf wel te doen met de chauffeur die zich van geen kwaad bewust was. Wil van Elk

Rolstoel-vierdaagse

wandelen n De Stichting Recreatie en Vervoer organiseert voor de negentiende keer de Rolstoelvierdaagse voor de bewoners van de Marente zorginstellingen Van Wijckerslooth, Hofwijck en Rustenborch in Oegstgeest.

De vierdaagse vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 21 juni. Vrijwillige helpers kunnen zich aanmelden voor maandag-, dinsdag-, donderdag- of vrijdagmiddag in deze week.

Om 13.15 uur verzamelen de vrijwilligers zich in Zorgcentrum Van Wijckerslooth Oegstgeest om vervolgens om 14.00 uur te kunnen starten om door de door de mooiste plekjes van Oegstgeest lopen. Elke dag is er een andere route uitgezet voor de ongeveer 35 rolstoelers en hun begeleiders. Onderweg is er een rustpauze ingelast met koffie/thee en wat lekkers erbij. De wandelaars worden gastvrij ontvangen door de Dalton School, in het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest, in het Rijnlands Lyceum en in het gemeentehuis. Rond 17.00 uur zijn de lopers weer terug.
Onderweg worden zij ook verwend door Bakkerij Hugo de Groot, de weekmarkt, IJscafé Danice en Bloemenkiosk Corinda.
Marente zorgt telkens voor de koffie en thee bij de start en de drankjes en hapjes bij de afsluiting op vrijdag. Kapsalon van Bellen verzorgt weer de medailles.


Aanmelden als duwer: rolstoel4daagse-oegstgeest@outlook.com, Cor de Jongh 06-53757511.

'Ik ben niet van plan een deel van de winkelruimte van de Superrr over te nemen'

boodschappen n Al enige weken is er in de wijk Poelgeest onrust over het feit dat in de Clusiushof, in het centrum van de wijk, sportschool Jenergy (onder voorbehoud) eigenaar is geworden van de naast de sportschool gelegen Superrr-supermarkt. In de commissie ruimte van donderdag 6 juni werd over de kwestie gesproken.

Door Willemien Timmers

De supermarkt én de sportschool huurden, vanaf beider opening in 2014, hun ruimte van Stichting MeerWonen. Maar omdat woningbouwverenigingen vanuit de overheid geacht worden vastgoed te verkopen, daar waar het niet om sociale huurwoningen gaat, wil de corporatie de ruimte kwijt.
Jenny Gaidoukevitch heeft bij de nieuwe huuronderhandelingen naar eigen zeggen het aanbod gekregen om haar ruimte te kopen, net als de ruimte ernaast, die van de Superrr. Aan de Superrr zou een dergelijk aanbod niet gedaan zijn. Zij kregen slechts te horen dat MeerWonen met een betrouwbare partner om de tafel zat, die het eigendom zou overnemen. "MeerWonen heeft de eigenaar van de Superrr, Support&Co, er niet van op de hoogte gebracht dat Jenny Gaidoukevitch de nieuwe eigenaresse zou worden", aldus supermarktmanager Michael van Koert tijdens de commissievergadering.


Omdat een paar maanden geleden Gaidoukevitch een aantal maal vroeg of zij niet wat extra ruimte van de Superrr kon huren (ze wilde intern de ruimte voor groepslessen vergroten en de ventilatie verbeteren), was en is men er bij de buurtsuper niet gerust op, dat de supermarkt met zijn huidige aantal vierkante meters zal blijven bestaan, als de buurvrouw straks definitief de eigenaar is. Tijdens de vergadering toonde Van Koert bijlagen uit een mail van een aantal maanden geleden, waarin de sportschooleigenaresse voorstellen deed over het uitbreiden van haar vierkante meters ten koste van de Superrr. Een kleinere supermarkt zou volgens hem niet levensvatbaar zijn.
Gaidoukevitch vindt het erg onprettig dat deze plattegronden nu zomaar openbaar zijn gemaakt en worden aangezien als plannen. "Het waren destijds praatplaatjes; voorstellen om te zien wat er mogelijk was. Ik heb ook andere voorstellen gedaan waarbij Jenergy een veel kleiner gedeelte zou krijgen, en de winkelruimte net zo groot zou blijven. Uit de gesprekken bleek toen al dat de Superrr geen ruimte kon missen. Dat blijft nu hetzelfde. Ik wil de Superrr als goede buur behouden. Ook al word ik de eigenaar, ik ben niet van plan een deel van de winkelruimte van de Superrr over te nemen. Dit zou ik ook niet kùnnen zonder hun akkoord, omdat ze een goede bescherming hebben in hun huurcontract."
Gaidoukevitch zegt de ruimte puur als investering te willen kopen, en ter bescherming van concurrentie in de toekomst. "Ik vind het heel jammer dat dit tot zo veel angst en onrust heeft geleid."


Buurman Superrr is er evenwel niet helemaal gerust op dat alles in de toekomst zal blijven zoals het is. "Wij zijn echt een sociaal middelpunt van de wijk, bovendien helpen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het verkrijgen van een goed dagritme, nieuwe vaardigheden en een 'echte' baan. De buurt houdt van de Superrr, en wil de winkel zo houden. Bovendien groeit de omzet nog ieder jaar."
Vanuit de Poelgeest kwam eerder al een handtekeningenactie op gang, waarin buurtbewoners aangaven zich zorgen te maken, en liever een grote supermarkt, dan een grote sportschool te willen in de Clusiushof.

Bestemmingplan

Wethouder Jan Nieuwenhuis liet vorige week donderdag weten dat een eventuele uitbreiding van Jenergy ook niet zomaar mogelijk is. "Volgens het huidige bestemmingsplan is de functie 'sportschool' niet mogelijk op de plek waar de Superrr nu zit. Er kunnen zich altijd bijzondere omstandigheden voordoen waarbij van een bestemmingsplan wordt afgeweken, maar voor nu is zo'n uitbreiding onmogelijk."

Rust

Omdat zowel de Superrr als Sportschool Jenergy een belangrijke sociale functie hebben in de wijk Poelgeest, en veel inwoners van de wijk beiden bezoeken, is het te hopen dat de rust weer terug zal keren. De gemoederen liepen behoorlijk op in de doorgaans zo rustige en gemoedelijke wijk.

Nu blijkt dat het huurcontract en ook het bestemmingsplan de toekomst van de Superrr in zijn huidige vorm voor het grootste deel waarborgen, en de sportschoolhoudster aangeeft geen vierkante meters van de winkel af te willen nemen, zal het contact en het vertrouwen weer moeten groeien. "Als we echt willen dat de supermarkt in zijn huidige vorm behouden blijft, zullen we als bewoners van Poelgeest ook zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen", merkte een Poelgeestenaar na afloop van de commissievergadering op. "Dit betekent dat we allemaal met grote regelmaat onze boodschappen bij de Superrr moeten doen. Hoe beter hun cijfers, hoe steviger hun positie in de wijk."

Gemeenten roepen VNG op in te zetten op verhoging budget jeugdhulp

politiek n De colleges binnen Holland Rijnland ondersteunen de motie die de gemeenten Leiden en Assen indienden op de Algemene Ledenvergadering van de VNG. De motie roept het Rijk op tot structurele compensatie van jeugdhulp en vergroting van de sturingsmogelijkheden hierop. Ook in Holland Rijnland hebben gemeenten flinke tekorten voor jeugdhulp, ondanks de onlangs toegezegde verruiming van het jeugdhulpbudget voor de jaren 2019, 2020 en 2021.

Vrijwel alle gemeenten in Nederland hebben te maken met structurele tekorten in het sociaal domein en dan met name in de jeugdhulp. Daarvoor zijn verschillende oorzaken, zoals de korting van het rijk, de toename van de hulpvraag en de toegenomen zorgzwaarte van cliënten. Gemeenten proberen te besparen door efficiënter te werken, door preventieve maatregelen te treffen en hulp effectiever in te zetten. Toch leidt dit nog niet tot voldoende besparingen. Met de recente verhoging van het jeugdhulpbudget komt het Rijk gemeenten slechts gedeeltelijk tegemoet. Wat nodig is, zijn stevige afspraken over structurele compensatie, waarin de volumegroei wordt meegenomen. En ook nodig, is een betere sturing op de toegang tot jeugdhulp. Dit is waartoe de motie oproept.

Tijdens het VNG-congres van 4 juni, werd de inhoud van de motie toegelicht. De gemeenten dragen het VNG-bestuur op zich blijvend in te zetten voor stevige structurele bijdragen in de jeugdhulp én onderzoek naar de kosten- en volumegroei. Volgens Fred van Trigt, lid van het dagelijks bestuur van Holland Rijnland, een terechte noodkreet, want de problemen zijn groot. 'De structurele tekorten lopen ook hier fors op. Met een blijvende inzet van de VNG bij het rijk hopen we dat er echt, structureel budget vrijkomt voor jeugdhulp. Binnen onze gemeenten willen we blijven doen wat nodig is voor hen die hulp nodig hebben, maar dat wordt steeds lastiger.'

Door de motie te steunen, doet Holland Rijnland een beroep op blijvende inzet van de VNG voor een verhoging van het jeugdhulpbudget. Dit sluit aan bij de lobby die Holland Rijnland al geruime tijd voert richting het rijk.

De Algemene ledenvergadering van de VNG stemde op 5 juni 2019 met een overweldigende meerderheid in met de motie.

Inschrijving KIVA 2019

vakantie n In de laatste week van de zomervakantie verzorgt de Stichting Evenementen de organisatie van de Oegstgeester Kindervakantieweek (KIVA).

Van 26 tot en met 30 augustus kunnen 250 tot 300 kinderen genieten van de schitterende vakantieweek boordevol leuke en afwisselende activiteiten. Zaterdag 15 juni gaat de inschrijving voor de 47ste KIVA (2019) van start (tussen 10.00 en 12.00 uur) voor de ingang van Dorpscentrum Oegstgeest (Lijtweg 9, Oegstgeest).

KIVA 2019 is bedoeld voor kinderen die tijdens het schooljaar 2018-2019 in de basisschoolgroepen 3 tot en met 8 zitten en woonachtig zijn in Oegstgeest en/of op een basisschool zitten waar de KIVA-folders worden uitgedeeld.

Wie zich aan wil melden als leiding voor de Kindervakantieweek kan hiervoor nu al terecht op de website van de Stichting Evenementen. www.st-evenementen.nl / 071-5171540.

Hoogheemraden geïnstalleerd

Dijkgraaf Rogier van der Sande (3e van rechts) met v.l.n.r. de hoogheemraden Marco Kastelein, Sjaak Langeslag, Ineke van Steensel, Waldo von Faber en Jeroen Haan. | Foto: Marja Spiering Foto: Marja Spiering

waterschap n De nieuwe hoogheemraden van Rijnland zijn woensdag 5 juni geïnstalleerd. Het dagelijks bestuur onder leiding van dijkgraaf Rogier van der Sande bestaat uit Ineke van Steensel (VVD), Sjaak Langeslag (Agrarisch & Bedrijven), Jeroen Haan (PvdA), Oegstgeestenaar Waldo von Faber (Water Natuurlijk) en Marco Kastelein (CDA)

Met het coalitieakkoord 'Water raakt ons!' wil het bestuur van het waterschap een krachtig geluid brengen. De rode draad daarin is: "Investeren in water is een investering met een bredere uitstraling dan ons watersysteem alleen. Het is een investering in onze directe leefomgeving, in mens, dier en milieu".

Supermarktmanager Michael van Koert in gesprek met raadsleden. | Foto WT

Formateurs Ineke van Steensel en Jan de Vries geven aan: "De komende bestuursperiode werkt Rijnland aan het vergroten van het waterbewustzijn onder de inwoners en bedrijven. Het is daarvoor nodig om aan te sluiten bij maatschappelijke initiatieven om de ondernemerskracht van bewoners en bedrijven te benutten."

Rijnland wil samen met de omgeving aan de slag met klimaatadaptatie en bodemdaling en de bestuurders gaan hiervoor aan het begin van de bestuursperiode de koers uitzetten. Hiervoor is het belangrijk om het netwerk zowel op nationaal, provinciaal, regionaal en lokaal niveau goed te onderhouden, zodat Rijnland snel en effectief kan inspelen op de diverse (maatschappijen) ontwikkelingen.

Vertrek Jeroen Haan

Een bijzondere situatie is die van hoogheemraad Jeroen Haan. Hij is op 5 juni geïnstalleerd, maar neemt voor de zomer afscheid van Rijnland om als dijkgraaf aan de slag te gaan bij de 'buren', het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Jeroen Haan draagt naar verwachting op woensdag 3 juli het stokje over aan Thea Fierens, fractievoorzitter op de lijst van de Partij van de Arbeid.

PVOO-barbecue bij de Rabobank

In de tent DJ Pieter Walvaart, de tenten waren achteraf niet nodig. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Toekomst n De netwerkbijeenkomst van Oegst­geester ondernemers, het Platform Voor Ondernemers Oegst­geest (PVOO), werd donderdag 6 juni traditioneel in de tuin van de Rabobank gehouden. Visgilde Hugo van der Meij verzorgde de barbecue en DJ Pieter Walvaart zorgde voor de muzikale omlijsting.

PVOO-voorzitter Paul Jansen vertelde dat het platform allerlei projecten opstart en onder andere zich meer met de regio gaat bezighouden: "Na de zomer gaan we op zoek naar jonge ondernemers die toekomstbestendig zijn: "Ondernemers die experimenteren, die luisteren naar hun klanten en die hun portfolio continu aanpassen aan ontwikkelingen van economie en maatschappij". Hij wees op de workshop regio Rijnland op 10 juli, waar ook PVOO-ondernemers welkom zijn. Twee 'toekomstbestendige ondernemers' geven daar een workshop.

De twee 'smaakmakers' tijdens de netwerkbijeenkomst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Opmerkelijk

Nieuw lid Pieter Hellinga, als voorzitter stichting Dorpscentrum Oegst­geest, hield ook een praatje: "Wij zijn een ander type onderneming, we werken mer vrijwilligers, maar we zijn toch lid geworden van het PVOO". En wervend voegde hij toe: "Wij hebben een vacature voor een bedrijfsleider bij Dorpscentrum Oegst­geest".

Dorpsmarketing

Marjolein van der Jagt, Dorpsmarketeer van Oegst­geest, vertelde over de activiteiten van Dorpsmarketing Oegst­geest: "We hebben gekozen voor de slogan: 'Terug naar Oegst­geest'. Dorp van verrassingen. Onze rol is om meer mensen naar de winkelgebieden en andere plekken te krijgen. Dit jaar is het het Boerhaavejaar. Daar wordt veel mee gedaan. Wees trots op Oegst­geest, blijf dat doorgeven."

Gastheer Eric Versnel van de Rabobank: "Wij willen een lans breken voor ondernemerschap en duurzaamheid."

Fotograaf Monique Shaw maakte profielfoto's voor alle leden van het PVOO voor op de nieuwe website. Ook op de Haringparty van 18 juni worden er nog foto's gemaakt.

Column

Referendum


De representatieve democratie waar we nu in leven, is slechts een verzwakte versie van de échte democratie. In een democratische samenleving worden maatschappelijke vraagstukken via een referendum aan ons inwoners voorgelegd. Zodat wij inwoners zelf over dit soort onderwerpen kunnen bepalen, wat wij er in meerderheid van vinden. En hierbij niet afhankelijk zijn van 150 mannen en vrouwen, die eens in de vier jaar gekozen worden. En vervolgens 1.461 dagen hun Goddelijke besluitengang kunnen gaan.

Dat minister Ollongren (D66) eigenhandig het landelijke referendum de nek omdraaide, zonder dat er een alternatief aangeboden werd, is wat mij betreft dan ook een gitzwarte dag uit de Nederlandse politieke geschiedenis. En toen was daar de VVD van Oegstgeest; landelijk een fervent tegenstander van alles wat maar ruikt naar directe democratie (een referendum). Maar in ons mooie Oegstgeest hield de plaatselijke VVD een referendum ('enquête' in VVD-termen) over het wandelpad bij het Oegstgeesterkanaal.


'Hoera', juichte ik in mezelf. 'Eindelijk zien politici weer het licht!' Helaas was de vreugde maar van heel korte duur. Wachtend smachtend zat ik wekenlang bij de brievenbus om het enquêteformulier van de VVD te ontvangen. En iedere vijf minuten checkte ik mijn email, om te zien of ik al een digitale stemuitnodiging had ontvangen. Maar helemaal niets van dit alles. Ook mijn buren keken me met grote, verbaasde ogen aan, toen ik hen vroeg of zij al gereageerd hadden op het VVD-referendum over het wandelpad.


En toch werd dat referendum gehouden. Raadslid Marcus Rolloos maakte de uitslag vorige week bekend. Van de 24.432 inwoners hebben 400 mensen de enquête ingevuld. Voor alle duidelijkheid: meer dan 24.000 mensen dus niet. Ik heb zo'n vermoeden, dat veel van de enquête-invullers VVD-adepten waren. En uit die niet-representatieve stemming kwam naar voren, dat 60% de komst van een wandelpad langs het Oegstgeesterkanaal steunt. Rolloos: "Deze vorm van participatie is geslaagd. Het signaal is duidelijk.''


Echt? Je wilt inwoners naar hun mening vragen en daar besluiten op nemen. En het responspercentage is 1,64% (afgerond naar boven). En je noemt dat "een geslaagde vorm van participatie''? De VVD moet nog heel veel leren over wat directe democratie nou écht inhoudt.

Joep Derksen

Jubileumconcert: 25 jaar Wednesday Evening Singers

V.l.n.r. Caroline van der Kuijl, Arno Meijer, Wim Sangster, Heleen Nobbe, Adri den Ouden en Arjen van der Kuijl.

muziek n December 1993. De King's Singers bestaan 25 jaar en doen tijdens hun jubileumtournee Den Haag aan. Jeroen Koning en Birgit de Wolff en Arjen en Caroline van der Kuijl kopen kaartjes, zonder dat zij dat van elkaar weten.

Ze treffen elkaar in de pauze. Hé, vinden jullie dit ook leuk? Die avond ontstaat het idee om zelf een close-harmonygroep te vormen volgens de samenstelling van de King's Singers. Dat betekent dat ze nog een tenor en een bas nodig hebben. Jeroen belt Rob Does, Arjen Paul Pardon. Op woensdagavond 2 februari 1994 is het zover: de Wednesday Evening Singers worden opgericht en zetten hun tanden in de allereerste twee nummers: de madrigaal Fine knacks for ladies en de folksong Early one morning.

Vijfentwintig jaar en drie-en-dertig optredens later bestaat de Wes nog steeds. Lief en leed wordt met elkaar gedeeld. De woensdagavond is de repetitieavond gebleven, voor de naam is nooit een beter alternatief gevonden, het plezier in repeteren en af en toe optreden is onverminderd groot. De samenstelling veranderde wel: van de oprichtende zes zijn alleen Caroline en Arjen nog present.

En nu bestaat de Wes al weer bijna tien jaar uit Heleen Nobbe (sopraan), Caroline van der Kuijl (alt), Wim Sangster (tenor), Arno Meijer (tenor), Arjen van der Kuijl (bariton) en Adri den Ouden (bas). Met enige moeite (er is te veel moois) maakten zij een selectie uit het repertoire van 25 jaar. Een staalkaart van alle genres die zij graag zingen. Of het nu madrigalen zijn uit de renaissance of pop van deze eeuw, verstilde nummers van de Salvation Army of energieke spirituals, modern klassiek of ludieke bewerkingen van het ijzeren repertoire, Engelse of Nederlandse folksongs/volksliedjes of Barbershop voor enkel de mannen: "Wij hopen dat u, trouw of nieuw publiek, er even veel plezier aan beleeft als wij!" aldus de enthousiaste zangers.

De Wes heet alle liefhebbers van vocale muziek van harte welkom.
Concert Wednesday Evening Singers, 23 juni, 16.00 uur
Cultuurhuis de Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest
Kaarten aan de zaal. Toegang € 10, kinderen € 5, inclusief drankje na afloop


Meer informatie over de WES op Facebook: wednesdayeveningsingers

Gesprek aan tafel

ontmoeting n Woensdag 19 juni zal voor de zevende keer 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum, van 10.00 tot ca. 12.00 uur. Dit keer onder de bezielende leiding van Mieke van Riel.

De centrale vraag zal zijn: Hoe ga je om met jouw 'woonruimte'?
Allemaal hebben we een plekje waar we wonen, waar we ons thuis voelen, waar we ons zelf kunnen zijn.

Maar . . . welk deel van die woonruimte heb je zelf in gebruik, welke ruimte heb je misschien 'over'. Hoeveel ruimte heb je nodig? Denk je er wel eens aan om ruimte die je bijna nooit gebruikt aan een ander aan te bieden? Hoe zit dat dan met gebruik van sanitair, een keuken? Hoe voelt dat voor je eigen privacy? Denk je wel eens aan tijdelijke verhuur, zo ja, aan wie. Lang of kortdurend. Welke gezelligheid brengt dat met zich mee. Verlang je eventueel een tegenprestatie.
Genoeg vragen om eens fijn met elkaar over te discussiëren en wie weet brengen we elkaar op heel nieuwe ideeën.

Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden.

Kom woensdag 19 juni naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Iedereen is welkom. Je hoeft je niet op te geven.

Tafel

Gesprek aan tafel is altijd de derde woensdag in de maand van 10.00 - 12.00 uur. De tafel staat klaar voor iedereen.

De onderwerpen die nog ter sprake zouden kunnen komen in de komende maanden zijn: Familie heb je, vrienden krijg je (juli); Initiatieven nemen om wat te gaan doen (aug); Kleding maken de vrouw/man (sept); Schoonheid: innerlijk en uiterlijk (okt); Kerstkaart digitaal of per post (nov). Maar de onderwerpen kunnen ook vanuit de groep komen.

Woord en beeld

Het was 5 juni dertig jaar geleden, de ochtend na bloedige studentenprotesten in Beijing. Er staat een man met tassen in beide handen op een plein. Hij draagt een zwarte broek en een wit overhemd. Vóór hem een rij tanks. We zien de man zijn hand opheffen als teken dat de militairen halt moeten houden. De tanks proberen om hem heen te rijden, maar hij springt ervoor. Dan klimt hij op de tank en praat met de militairen. De fotograaf die zijn plaatje schiet vanuit Hotel Beijing weet dat er na 10 minuten mensen in zijn hotelkamer zullen staan om het materiaal in beslag te nemen. Hij verstopt het rolletje in de stortbak van de wc en doet een nieuwe film in zijn toestel. Anderhalve dag later smokkelt hij de beelden het land uit. De foto is iconisch gebleken. Dat ene beeld vertelt het verhaal van de burger die tegen de regering zegt: tot hier en niet verder. Tot dat moment waren de demonstranten een schijnbaar zielloze massa, wat het mogelijk maakte een bloedbad aan te richten. Maar die ene man gaf de massa haar menselijk gezicht terug. De foto tilt het verhaal van dit protest over plaats en tijd heen tot een universeel beeld.

Wij protestanten leven van het Woord. Na de beeldenstorm van 1566 zijn onder het motto: 'gij zult geen gesneden beelden maken' de kerkmuren kaal. In een beeld huist ook geen god, maar wel een menselijk verhaal. Neem een piëtà: het beeld van Maria met haar gestorven zoon in haar armen. Ook dat is een beeld dat verder draagt dan toen en dan. Picasso schilderde zijn Guernìca na het bombardement op het gelijknamige dorp tijdens de Spaanse burgeroorlog. Op zijn meterslange doek staat ook een moeder afgebeeld met haar dode zoon in haar armen. Het kan zo in de kerk. Het verbindt in een ogenblik het leven van Jezus met indringende verhalen van mensen met verdriet om lijden in oorlog. Sneller en directer dan woorden ooit kunnen doen. Misschien kunnen we concluderen dat we het kind met het badwater hebben weggegooid. Het lijkt me in lijn met het Evangelie om tot inkeer te mogen komen. Misschien een klein kruisbeeld in de consistorie (omkleedruimte) van de Groene Kerk om mee te beginnen?

Iris van der Heul

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Gevormd op Pinksteren

Een achttal jongeren en twee volwassenen werd gevormd.

kerk n Een achttal jongeren en twee volwassenen van de parochie van de H. Augustinus, met kernen in Katwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar, werd op het hoogfeest van Pinksteren in de kerk van de H. Joannes de Doper te Katwijk door bisschop Hans van den Hende uit Rotterdam gevormd.

In zijn overweging ging Van den Hende vooral in op de geest die er in ieder van ons is om met elkaar aan een goede wereld te blijven bouwen. Naast alle geprojecteerde liedteksten en gebeden via de beamers kon iedere kerkganger het toedienen van het vormsel prima volgen omdat alles werd gefilmd en direct vertoond op de twee projectieschermen. Voor de bezoekers was dit een aangename verrassing.

Het koor Vocalis zong, begeleid door Niek van der Meij op piano en Reil-orgel en dirigent Aldert Prast, pakkende liederen variërend van 'Breng ons samen', 'We are the world', 'In vuur en vlam' tot 'You raise me up'. Na deze vormselviering ging ieder huiswaarts waar het zeker voor deze tien vormelingen een extra begeesterde, zonnige eerste pinksterdag kon gaan worden. Een aanwezige parochiaan zei het na de viering staande op het zonovergoten kerkplein netjes, verwijzende naar het slotgedicht 'Adem' van Erwin Roosen achterop het boekje afgedrukt: "Hier gaat het toch om, om deze dichtregel: 'Geef mij uw zegen, opdat ik zelf een zegen mag worden voor mijn medemensen'. Huiswerk wat nooit ophoudt te bestaan, ook voor mij niet." En hij beende met een glimlach om het gezicht huiswaarts.

Foto's

Voor de foto's van deze vormselviering en meer, zo ook de bloemengroet aan Astrid van der Valk voor haar benoeming onlangs tot edelvrouwe van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem, in beeld van deze bruisende parochiekern van de H. Joannes de Doper uit Katwijk verwijst men naar de website www.joannesdedoper.nl en de rubriek 'Fotogalerij'.

Leidse megabioscoop stap dichterbij

film n De komst van de megabioscoop naar Leiden is een stap dichterbij, zo meldt Unity.nu.

Bioscopen Leiden heeft het contract ondertekend om aan het Leidse Stationsplein een complex te laten verrijzen. In de Geus, zoals het pand gaat heten, gaat ook jaarlijks het Leiden International Film Festival georganiseerd worden.

De ondertekening vond plaats op de PROVADA op de stand van de gemeente Leiden middels een grote filmklapper.

Het project biedt naast de bios met acht zalen ook ruimte voor huurappartementen, een Jumbo en twee horecagelegenheden. Daarnaast zal De Geus als culturele locatie ook een grote rol gaan vervullen als congrescentrum. Het complex is ontworpen door architectenbureau OZ Amsterdam. In 2022 zou het pand open moeten.

Peter Buwalda bij De Kler

Peter Buwalda, schrijver, columnist Foto: Linda Stulic

signeren n Komende zaterdag, 15 juni, is de schrijver Peter Buwalda van 14.30 tot 15.20 uur te gast bij Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat met zijn nieuwe boek Otmars zonen. Eerder verscheen 'Bonita Avenue'. Zaterdag 15 juni • 14.30-15.20 uur • Meet & Greet

Yfke Ruifrok (10) geselecteerd als jonge belofte op de pony

Yfke neemt als dressuurtalent deze zomer deel aan een een intensief trainingsprogramma. | Foto Willemien Timmers

paardensport n Bijna zeven was ze, toen Yfke Ruifrok voor het eerst echt ging paardrijden, en ze had direct een klik met de grote viervoeters. "Yfke kan met alle dieren opschieten," lacht haar moeder Kim. "Dat heeft er altijd al ingezeten." Nu is Yfke tien en is, tot haar grote vreugde, geselecteerd als 'jonge belofte' voor het programma van het Talenten Trainings Centrum (TTC) uit Rotterdam, die jonge talentvolle ruiters en amazones scout, begeleidt en verbetert.

Door Willemien Timmers

Na rijles te hebben gehad bij de Nieuwendijk Hoeve in Oud Ade en Stal de Ripse Ruiters in Rijpwetering, kreeg Yfke een verzorgpony, Christel, waar ze ook op kon rijden. "Eigenlijk verzorgde ze haar alleen maar, maar toen we hoorden dat ze verkocht zou worden, hebben we Christel na lang wikken en wegen voor Yfke gekocht. Ze kreeg haar als verrassing voor haar achtste verjaardag", herinnert vader Jeroen zich. "Het is een heel leuk beest", vertelt moeder Kim, "Lekker fris in d'r hoofd: echt een dier met pit."
Moeder en dochter besloten Yfke met Christel voor de lol in te schrijven voor dressuurwedstrijden in de regio. "Dat vind ik erg leuk om te doen", vertelt Yfke. "Als ik eenmaal op de pony zit, kan ik me heel goed concentreren en netjes de kuur uitrijden. Daarbij word ik ook goed geholpen door mijn trainster Sandra Lems." De klik met Christel is heel goed. "Als we bij haar aankomen in Oud Ade, gaat ze hinniken, en komt ze direct naar mij toegerend. We zijn echt vrienden", vertelt Yfke. "Daarnaast is mijn dochter heel gedisciplineerd", vertelt Kim trots. "Ze maakt ook met plezier de stal en het weiland schoon."
Yfke geniet van de paardensport, maar is niet een echt 'paardenmeisje'. "Nee, mijn kamer staat niet vol met paardenspullen", lacht ze. Ondanks de drukte is er ook voor broer Pelle nog genoeg ruimte om zich te wijden aan zijn hobby: golf. "Dat doen wij dan weer samen", vertelt vader Jeroen.

Tijdens de dressuurwedstrijden in de regio haalde Yfke genoeg winstpunten in haar categorie om mee te doen met een speciale dag van het Talenten Trainings Centrum Zuid-Holland, een initiatief van de Rotterdamsche Manege en dressuurtrainer Barbara Koot. Zij krijgen steun van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).
"Er werden zo'n tachtig kinderen en jongeren uit Zuid-Holland uitgenodigd, van waaruit uiteindelijk vijftien talenten, van tussen de 12 en de 21 jaar werden gekozen en zes nog jongere beloften. Tot onze verrassing werd Yfke uitgekozen als belofte!" De selecteurs waren erg enthousiast over de talenten die zich presenteerden, zo valt te lezen op www.dehoefslag.nl. "We hadden een zeer divers aanbod maar van zeer hoge kwaliteit", laat Barbara Koot daar weten. "In alle leeftijdsklassen kwamen bijzonder veelbelovende dressuurcombinaties in de ring. We hebben er reuze veel zin in om met deze talenten aan de slag te gaan!" De dressuurtalenten krijgen deze zomer een intensief trainingsprogramma. Daarin zitten praktijktrainingen, maar ook theorielessen zoals mental coaching, parcours bouwen, fitheid, voeding en omgaan met (social) media.

Inmiddels heeft Yfke al een paar theorie-avonden bijgewoond, nieuwe vriendinnen gemaakt en een mediatraining gehad. Deze weken vinden de praktijklessen plaats. Helaas is Christel aan het herstellen van een blessure, maar gelukkig kan Yfke een ander paard van stal halen om mee te doen. In de toekomst zullen we vast nog veel van Yfke gaan horen. "Vroeger wilde ik al Grand Prix-ruiter worden, en nog steeds wil ik later iets met paarden of dieren gaan doen."
Volg Yfke Ruifrok op @yfke_dier.

Politiek Portret

politiek n De Oegstgeester gemeenteraad kent negentien zetels. De komende weken stellen telkens twee raadsleden zich voor in deze rubriek: 'Politiek Portret'.

Nico Janssen

Foto: Buro JP
Foto: Buro JP

• 50 jaar
• Progressief         Oegstgeest
• Woont 3 jaar in ­Oegstgeest

Waarom ben je raadslid geworden?

Na mijn terugkomst in Nederland, na 20 jaar in ontwikkelingslanden, wilde ik ook hier iets maatschappelijks doen en de lokale politiek trok me erg aan. Vooral om op die manier mijn bijdrage te leveren aan thema's als groen, duurzaamheid en energietransitie.


Stel je krijgt €100.000 om in de gemeente te besteden…

Ik zou dat geld graag inzetten om mensen die moeite hebben om het zelf te kunnen bekostigen te helpen om hun woning te verduurzamen. Zodat ze hun huis kunnen isoleren en op die manier minder energie verbruiken maar ook tegelijkertijd hun maandelijkse lasten omlaag kunnen brengen.


Stel je moet bezuinigen…

Er is de afgelopen jaren al heel erg veel bezuinigd in Oegstgeest. Als er nog meer bezuinigd zou moeten worden zou ik zaken als dorpsmarketing afschaffen. Of op zoek gaan naar waar we meer efficiënt kunnen zijn door bijvoorbeeld te kijken hoe we ons afval beter kunnen scheiden en de afvalstroom verminderen.

Arne-Jan Vos

• 27 jaar
• D66
• Geboren en getogen in Oegstgeest

Waarom ben je raadslid geworden?

Ik ben in Oegstgeest opgegroeid en heb daar hele fijne herinneringen aan. Ik wil me er graag voor inzetten dat ook andere jongeren hier net zo'n fijne jeugd kunnen hebben als ik heb gehad.


Stel je krijgt €100.000 om in de gemeente te besteden…

Oegstgeest is een mooi groen dorp, dat is ook waarom er zo veel mensen hier willen wonen. Toch zijn er plekken in het dorp die een impuls zouden kunnen gebruiken.

Er moeten meer bomen geplant worden en in Poelgeest is het Vroege vogels park toe aan een flinke vernieuwing, bijvoorbeeld een Tiny Forest.


Stel je moet bezuinigen…

De gemeente besteedt best veel capaciteit aan het onderzoeken van dingen waarvan eigenlijk iedereen al weet wat we willen, zoals het onderzoek naar of we wel of geen portakabins voor de GDT gingen aanschaffen.

Eigenlijk wist ook de wethouder voordat we dit deden al wel dat de portakabins een veel betere oplossing waren, maar toch is het onderzoek gedaan. Dat is weggegooid geld.

Do you want to learn or improve your Dutch?

leren n Volksuniversiteit Oegstgeest offers Dutch courses for non-native speakers. They will start with NT2 elementary 1 and 2 courses in september 2019.

Coming Saturday June 15th (from 11.00 – 13.00 uur) you can meet and speak to the teacher and test your level!


Patricia van Helsdingen heeft de opleiding 'docent NT2' aan de Radboud Universiteit Nijmegen afgerond, is afgestudeerd in de Romaanse Taal & Cultuur en is beëdigd vertaler Spaans en Portugees.


Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest – Lange Voort 2 u Oegstgeest
Informatie: 071-5237165 • volksuniversiteit@bibliotheekbollenstreek.nl • www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit

Openluchttheater Leidse Hout

zingen n Komend weekend wordt er veel gezongen in het Openluchttheater in het Leidse Hout

Zaterdag 15 juni: Zingen in het Park, Korendag

16.00 uur Leiderdorps Kamerkoor
16.45 uur PUIC Populus Unus in Cantione
17.30 uur kamerkoor Akkoord

18.15 uur Pauze gelegenheid voor een hapje/drankje

19.00 uur Toonkunstkoor
19.45 uur Mannenkoor Vox Humana
20.30 uur Wereldkoor Leiden


Tickets 12,50 (pinnen mag). Te bestellen via www.oltleiden.nl of voor aanvang bij het theater.

Zondag 16 juni Showcase Bonaventura en Handsome Harry en the Hummingbirds

Leerlingen van het Bonaventura showen zondag 16 juni hun muzikale kunnen afgewisseld door Handsome Harry en the Hummingbirds. (Myrjam West, Lody Colette, W. Greenhart en Daniel P. Johnson).
Aanvang: 14.30 uur. Vrijwillige bijdrage.
Zang en muziek uit verschillende genres, tijden en landen. En de wind door de bomen of een avondgroet van de vogels. Geen rood pluche en rijen in de pauze, maar eigen kussentjes op het gras en zelf de picknickmand meenemen. Natuurlijk zijn er stoelen voor degene die niet in het gras willen zitten.Een klein festivalletje in het groenste theater van de regio.

Andere voorstellingen in juni
• zaterdag 22 juni 19.45 uur. Wonderlijke verhalen met een vleugje mystiek en een muzikale knipoog
• zondag 29 juni 19.45 uur. Een ontmoeting met de Arabische wereld


Het Openluchttheater Leidse Hout is 'het groenste theater in de regio' en ligt op de grens van Leiden en Oegstgeest in het volkspark de Leidse Hout. Verborgen in het groen, aan de kant van Poelgeest. Een unieke kans om in de open lucht te genieten van sfeervolle opvoeringen.

Op de hoogte blijven? Kijk op www.oltleiden.nl of Facebook.

n Brandweer heeft handen vol aan harde wind

Foto: Jaap van den Broek

STORM n Brandweer Hollands Midden heeft zaterdag 8 juni de handen vol gehad aan de gevolgen van de storm. Ook de brandweer van Oegstgeest rukte diverse keren uit.

Achter het Shellstation aan de Lijtweg ging een grote boom om (foto Jaap van den Broek).

De brandweer van Oegstgeest werd zaterdag ook gealarmeerd voor een stormschade op de ­Zilverstein en op de Rozenlaan.

Op de Floralaan dreigde een steiger het te begeven. De brandweer heeft de zeilen van de steigers verwijderd en de steigers goed vastgezet.

Van een hoekwoning aan de Arendsduin was de schoorsteen losgekomen en ging vervaarlijk heen en weer.

In de afgelopen dertig dagen is de brandweer van Oegstgeest 26 keer gealarmeerd.

n Golfclub en Rabo tekenen partnership

golf n Met bijna 400 leden en een uitdagende en mooi onderhouden negen holes baan is de Oegstgeester Golfclub niet meer weg te denken uit Oegstgeest.

De club zorgt, samen met haar vrijwilligers, voor een prettige en gemoedelijke sfeer in en rond de baan. Een plek waar de Oegstgeestenaren graag samen komen. Een mooie club waar ook Rabobank Leiden-Katwijk graag een bijdrage aan levert. Onlangs ondertekenden Ronald Verbiest (voorzitter OGC), Jaap Meelker (Penningmeester OGC) en Erik Versnel (directievoorzitter Rabobank Leiden-Katwijk) een samenwerkingsovereenkomst. Rabobank verbindt zich voor een periode van drie jaar.

LOHC in Parijs

Met het nummer Parijs van Kenny B schallend door de bus, gingen twee hockeyteams van LOHC, meisjes C6 en jongens C5, afgelopen vrijdag op weg naar het prestigieuze internationale hockeytoernooi -de Challenge Verrier 2019- op de St. Germain Hockey Club in Parijs. Dankzij de genereuze tegemoetkoming van een aantal Oegstgeester ondernemers waren de hockeyers in mooie herkenbare kleding gestoken. Zo hebben alle jongens en meisjes Varsity jacks gekregen dankzij Hulshof Makelaars, heeft Favoriet Sport hockeysokken geleverd, hebben de jongens mooie baseballcaps gekregen van de ouders en kregen de meiden mooie tassen met make-up van Pauw Amsterdam en Beauty XL. De jongens en meiden hebben met goed hockey keihard gestreden in het zeer sterk bezette toernooi.

Corpus in China

bouwen n Tijdens een ceremoniële bijeenkomst op de bouwplaats op zo'n 45 kilometer ten zuiden van Nanjing is op 3 juni de eerste steen gelegd voor het Zhengpu Port New District Corpus Museum Project.

In aanwezigheid van onder meer partijsecretaris Yuefeng Zhang en de Nederlandse Consul Generaal Remco van Wijngaarden heeft Henri Remmers, oprichter van Corpus, de start van de bouw bezegeld. Het nieuw te ontwikkelen Zhengpu Port New District is een gebied van 180 km², waarvan in de eerste fase een gebied van 30 km² wordt ontwikkeld.

Opening Corpus China: najaar 2020.

De dertienjarige Oegstgeestse Lisa Backer, keepster bij ZVL-1886, is vorige weekend voor de tweede keer in twee weken tijd Nederlands Kampioen geworden met haar team. Twee weken geleden was dat in de eredivisie C-jeugd meisjes, onder de 15 jaar. Dit weekend stond de finale van de play-offs bij de eredivisie B-jeugd op het programma, voor meisjes onder 17 jaar. Zaterdag was de eerste finale wedstrijd in Zaandam. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel: 7-7. Zondag volgde de return in Leiden. Daar won de Leidse ploeg overtuigend met 8-5 en was de tweede landstitel een feit.

Oud-Tafelaars aan de barbecue

Foto: Wil van Elk

Op de Ronde Tafel-avond an voor Oud-Tafelaars ouder dan veertig jaar, die de afgelopen vijftien jaar de 'Ronde Tafel 170' verlieten, verzamelden zich velen op donderdag 6 juni voor de vierde keer dit jaar, en dit keer in Het Beleg van Oegstgeest. Zij noemen zich RT Classic en kregen van vleeschmeester, barbecuespecialist, grillmaster en slager van de De Kempenaerstraat, Coen van der Zalm, een onvervalst lesje Green Egg barbecueën: "Met bijna dertig man rond vijf Green Eggs en dan ook nog alles uitleggen, laten zien en bereiden is een uitdaging. Maar wat een mooi stel geïnteresseerde kerels. Een waar feestje voor mij en iedereen die erbij was." Alle mogelijke technieken werden toegepast: Van grillen, koken, braden, slow cooking, direct en indirect bereiden en dat samengevat in meer dan negentien verrukkelijke gangen van vlees, wild, gevogelte, vis en groente. Een geslaagde en vooral educatieve avond. Weer eens iets anders dan gelden inzamelen voor lokale goede Oegstgeester doelen.

Foto: Wil van Elk

de week in beeld

ASC-camping

Zaterdag 3 en zondag 3 juni namen de jongens van de JO-8 tot en met JO-11 het ASC-complex over.

voetbal n Zaterdag 2 juni, Sportpark Overveer, de roemruchte thuisbasis van ASC Oegstgeest. De zon schijnt uitbundig, zoals eigenlijk elk jaar in dit weekend. Bijna zeventig deelnemers, jeugdleden van de JO-8 tot en met JO-11, komen enthousiast de trappen van het clubhuis opgewandeld. Klaar voor de ASC Voetbalcamping 2019, klaar voor een waardig afscheid van het voetbalseizoen 2018-2019.

Dat weekend beleven zij hun ultieme vrijheid, weg van ouders en volop aandacht voor voetbal, vrienden en vermaak. Eenmaal ingeschreven barst het festijn los. Een officiële aftrap gevolgd door een geweldig geklap als de IJslandse matadoren ooit het publiek bedankten tijdens het WK in Frankrijk. Eerst twee uur lang een spelletjes-toernooi waarin de gekleurde teams tegen elkaar strijden: estafette, jeu de boules, paaltjesvoetbal, 3 op 1 rij, bal veroveren, trefbal en springkussen strijd. Leuk, maar vermoeiend, tijd voor het avondmaal dus: pasta met gehaktsaus en/of broodje hamburger en drank naar keuze. Nog wat springen op het kussen of panna spelen op een opblaasveld en dan is het tijd voor de Champions League finale: Tottenham Hotspur vs Liverpool. Als een massale steunbetuiging aan Ajax blijkt de voorkeur voor Liverpool. Het dak gaat er volledig van af, en de ruiten trillen.

Moe maar voldaan vervolgens richting bed, althans sommigen, anderen zwerven nog wat rond, op zoek naar de laatste resten snoep in de zakken of een rit naar het toilet. Eigenlijk is het rond 12 wel aardig rustig, alle mannen in de tent. Her en der nog wat licht en een fluisterend gesprek. De nachtwacht geniet ondertussen van de vuurkorf, een goed gesprek en frituur.

Het is vroeg dag die zondag, een heerlijke zon zorgt ruim voor zessen voor ontwakende kinderen en alweer voor een hoop gezelligheid op het veld. Er volgt een stevig ontbijt van witte- en krentenbollen, het liefst met chocolade hagelslag, om klaar te zijn voor het voetbaltoernooi. Een flinke strijd wordt gestreden om de eer van koningen van het kamp 2019. De groenen, gelen, licht en donker grijzen, allemaal gaan ze ten onder aan de dadendrang van de roden. Nog een applaus, een IJslandse dans en waterijs en dan opruimen. Naar huis, voor welverdiende rust. Weer een mooi campingweekend dit jaar. Met dank aan de sponsors Den Dubbelden (Bouw & Restauratiewerk), ijssalon Tutti Frutti, Hugo de Groot bakker, Joor It en Het Beleg van Oegstgeest; Tom Martin voor het maken van de camping website en tientallen vrijwilligers.

Volgend jaar weer, tijdens het weekend van de Champions League finale, het laatste weekend van mei. De zon is al besteld.

FC Oegstgeest naar finale nacompetitie

Lars van Bommel scoort, vlak voor rust, de belangrijke 2-1. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Met de winst van afgelopen zaterdag tegen Floreant met 4-1 kan FC Oegstgeest 1 zich klaar maken voor de finale tegen BSC'68. BSC'68 won namelijk van LSVV'70 met 3-1. De winnaar van de finale promoveert naar de derde klasse. De vrouwen waren minder gelukkig met hun nacompetitie wedstrijd in Maasdijk. Zij verloren hun wedstrijd met 2-1. Hun kans op promotie naar de tweede klasse is hiermee verkeken.

Het traditionele, jaarlijkse familietoernooi was in verband met de nacompetitiewedstrijd van FC Oegstgeest 1 ingekort. Dit keer waren de weersomstandigheden voor dit toernooi heel slecht, maar het plezier was er niet minder om. Later die dag werd dit familietoernooi afgesloten met diverse muziekoptredens.
Bij de start van de wedstrijd waren de vele regenbuien gelukkig vertrokken, het zou de hele wedstrijd droog blijven. De harde wind bleef wel, dat had een negatieve invloed op het spel.

Leonardo Bentivogli, Moïse du Clou en maître Edwin Treffers. | M. Gambaiani Foto: Maena Gambaiani

In de eerste helft speelde FC Oegstgeest van het clubhuis af. Dit betekende in eerste instantie dus tegenwind, vooral hoge ballen zorgden voor onvoorspelbare spelsituaties. Dat levert dan altijd de discussie of het gunstiger is om met tegenwind en met wind mee te voetballen. In ieder geval is 'ballen laag houden' dan het motto. In het begin van de wedstrijd waren de partijen redelijk aan elkaar gewaagd. In de zevende minuut kwam keeper Peter Messemaker in botsing met een aanvaller van Floreant. Dit gaf even een spannend moment omdat hij het zicht op de bal voor een moment kwijt was. Eén van de verdedigers ruimde goed op.
In de achttiende minuut was Abel Bormans heel kansrijk. Zijn inzet werd echter goed gestopt door de keeper. Een paar minuten later was het wel raak. Nu kon Abel Bormans vanaf links de bal diagonaal voorbij de keeper in de touwen schieten: 1-0. Een minuut of tien later kwam Floreant op gelijke hoogte (1-1). Veel kansen had Floreant nog niet gehad maar was het vooral de wind die hen nu hielp. De bal kwam vlak voor het goal voor de voeten van een Floreant-aanvaller en die rondde foutloos af. Vlak voor rust was het Lars van Bommel nog die de 2-1 kon noteren. Hij werd op links gelanceerd en plaatste de bal netjes langs de keeper in het doel.


Direct na rust viel ook de 3-1. Ook bij dit doelpunt had de wind de nodige invloed. Rens van der Spek scoorde zo vanuit een corner waarbij de bal via een stuiter direct in het dak van het doel belandde (3-1). In de tweede helft kon Floreant met de tegenwind die zij nu moesten trotseren geen vuist meer maken. Een kleine tien minuten voor tijd kwam Daniël van Vliet in het veld voor Joep van Tulder. Daniël kon in zijn beperkte speeltijd de 4-1 op het scorebord zetten na een hele nette, uitgespeelde, dubbele één-twee met Abel Bormans.

Na de wedstrijd konden ook de spelers met een goed gevoel het feestgedruis in. Volgende week op neutraal terrein de finalewedstrijd tegen BSC'68 uit Benthuizen. Na de twee overtuigend gewonnen nacompetitie-wedstrijden smaakt dat wel naar meer.

"Bij deze de uitnodiging voor alle FC Oegstgeest supporters om volgende week de mannen met spandoeken en toeters te steunen in hun wedstrijd naar mogelijke promotie naar de derde klasse."

Ajax cricket pakt belangrijke punten

cricket n Ajax heeft afgelopen zondag belangrijke winstpunten behaald op Excelsior 2. Daarmee neemt de cricketclub uit Oegstgeest wat meer afstand van de degradatiezone. Het is zaak om weg te blijven van de negende en tiende stek. Tot nu toe lukt dat prima. Door de zege op de Rotterdamse tegenstander krijgt Ajax meer zicht op de middenmoot.

Excelsior begon met batten en trachtte met alle inzet om een zo hoog mogelijk totaal neer te zetten. Dit lukte niet echt. Ajax was scherp in het veldspel. Bewijzen daarvoor waren drie vangballen van Richard Woods. Ook Arthur Koppejan en M. Manley konden een vangbal achter hun naam schrijven.

Van de bowlers van Ajax vielen de cijfers van Sean Davey (1 wicket voor 4 runs) en Joost Kooistra (3 wickets voor 16 runs) in positieve zin op. De battingronde van de tegenstander kwam op 142 runs; zeker geen onoverbrugbaar totaal om te passeren.


Het begin van de batting inninx van de thuisploeg verliep ronduit stroef. Van de eerste vier batslieden behaalden alleen Richard Woods (12) en Himanshu Paliwal (11) redelijke cijfers.

Meer afstand van de degradatiezone

Het beeld kenterde toen de vanuit Nieuw-Zeeland gecontracteerde trainer/speler Sean Davey zijn grote batting-kwaliteit ten volle ging etaleren. Twee medebatsmen gingen relatief snel uit, maar Arthur Koppejan stak in uitstekende vorm. Samen met hem kwam Sean opnieuw tot volle bloei. Hij zou dan ook weer van substantiële waarde zijn bij het tot stand komen van de zege.

Was deze bij de stand 65 runs en 6 man uit zeer onzeker; laatstgenoemde spelers waren op dreef en passeerden zonder verder wicketverlies het totaal van de tegenstander. Sean Davey (68) en Arthur Koppejan (28) bleven beiden not out.

Oegstgeester jeugd-schermers winnen medailles op NK

schermen n Op 8 en 9 juni vond het Nederlands Jeugd Kampioenschap plaats in sportcomplex de Meent in Alkmaar.

De deelnemers waren tussen de 9 en 18 jaar en kwamen uit heel Nederland. Geschermd werd in verschillende categoriën; met het wapen degen, floret of sabel en in de leeftijdscategorieën kuiken, benjamin, pupil, cadet of junior. Jongens en meisjes schermden gemengd, maar er waren aparte prijzen voor jongens en meisjes.

De Leidse Schermvereniging A.E.W. traint in de gymzaal van de Leo Kannerschool in Oegstgeest. De leden komen uit Oegstgeest, Leiden en diverse andere plaatsen uit de omgeving. Van A.E.W. namen twaalf jeugdleden deel aan het Nederlands Jeugd Kampioenschap.

In de categorie 'heren degen benjamins' won A.E.W. lid Leonardo Bentivogli (11) uit Leiden goud. Moïse du Clou (12) uit Oegstgeest won brons in de categorie 'dames degen benjamins'. In de categorie 'dames degen cadetten' won Emma Enderman (15) uit Oegstgeest brons.

www.aewschermen.nl

Nationale herdenking omgekomen brandweermensen in Irispark

herdenken n Op zaterdag 15 juni vindt in het Irispark om 13.00 uur een nationale herdenking plaats voor omgekomen brandweercollega's. Dit is gelijktijdig met de herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem.

De brandweer staat 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven, want het brandweervak is niet zonder risico's. Daar is iedereen zich van bewust, maar staat er niet iedere dag bij stil.
Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. Iedere derde zaterdag in juni staat men tijdens de nationale brandweerherdenking stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Tijdens de herdenking in het Irispark zal 13.00 uur een minuut lang een ereteken gevormd worden door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken.

Ereteken

Bij het water-ereteken ontmoeten twee waterstralen elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De zes Oegstgeester brandweercollega's die de twee brandweerspuiten bemensen, zijn samen precies 300 jaar oud. De andere brandweerlieden zullen een erehaag vormen.
Deze bijzondere herdenking zal door veel brandweerlieden uit de regio worden bijgewoond.

Onthulling kunstwerk

Na de nationale herdenking zal aan de Irislaan op feestelijke wijze een speciaal gemaakte Oegstgeester herinneringsbank onthuld door burgemeester Emile Jaensch en Tjeerd Neumann (directeur Brandweerzorg en Operationeel Leider binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden).
De bijzondere bank, in brandweer-rood, zal daarna door het winkelend publiek gebruikt kunnen worden om even uit te rusten tijdens het boodschappen doen.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

10-06 / 16-06 TP Domburg, Loevestein 42 2352 KP Leiderdorp (071) 5891039

17-06 / 23-06 TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50 2342 AB Oegstgeest (071) 5726600

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

16 juni

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor Denise Dijk
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering

LUMC 10.00 ds. Marjan de Vries

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u B. Dijkstra
16.30 u ds. P. Niemeijer

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur dienst

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Mevr.. Ds. J.G.Berbée, Abbenes

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 15 juni 19.00 uur Eucharistieviering

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

@Economie071 Onze partners voor regiomarketing van het project Be Good and Tell It regio #Leiden worden bijgepraat door @LeidenMarketing over gevolgde koers, voortgang en nieuwe plannen. Te gast in Villa Beukenhof in #Oegstgeest.

@TamoilNederland Netwerknieuws! De bouw van Tamoil Express Oegstgeest is gestart! U vindt het tankstation op het nieuwe bedrijventerrein De Boeg langs de rijksweg A4. #trotsoptamoil #tamoilbouwt #oegstgeest #tamoilexpress #voordeligtanken #altijdverder

@Stine__Jensen In 1980 mocht de jeugd van #oegstgeest penalty's nemen tegen #hansvanbreukelen. Mijn zus @LotteJensen14 scoorde! Vanavond, 39 jaar later, een nieuwe poging in YES ik ben! Een aflevering Over winnen en verliezen, 19.25 @NPO2 @omroephuman #vrouwenvoetbal #verapauw #coaching