Oegstgeester Courant

11 september 2019

Oegstgeester Courant 11 september 2019


Vijftig jaar Joris de Witteschool

Met zelfgemaakte spandoeken gingen de leerlingen in optocht terug naar hun school. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

jubileum n Het Boerhaaveplein in Haaswijk leek maandagochtend voor even een druk schoolplein. De daar verzamelde groep kinderen trok in optocht onder begeleiding van Fabian Krul met zijn draaiorgel naar hun Joris de Witteschool om de opening van het vijftigjarig jubileum te vieren.

Onderweg sloten op meerdere plaatsen in de wijk groepen leerlingen aan. Op 16 mei bestond de 'Vereniging tot instandhouding en bestuur Christelijke Basisschool Joris de Witte' vijftig jaar. De school en vereniging geven tijdens het schooljaar 2019/2020 extra aandacht hieraan. Na aankomst op het schoolplein onthulde wethouder Jan Nieuwenhuis het jubileumlogo en showden kinderen de jubileum-T-shirts. Naast de wethouder spraken ook de voorzitter Tjeerd den Hollander en het hoofd van de school een woordje. "Wie was die Joris de Witte eigenlijk", vroeg de directeur. "Een slager", riep een jongen. "In 1623 mocht hij les gaan geven, van maandag tot en met zaterdag", vertelde de directeur.

Voor alle kinderen een T-shirt met het jubileum logo. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Het jubileumlogo is gedurende het lopende schooljaar beeldbepalend voor de jubileumactiviteiten. (WvE)

Maarten 't Hart bij boekhandel

rijnlandse n Deze week verschijnt 'De Nachtstemmer', het nieuwe boek van Maarten 't Hart.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw krijgt een orgelstemmer de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen. De stemmer maakt kennis met een Braziliaanse weduwe en haar eigenaardige dochter die zich ontpopt als een vaardige helper. Dankzij de weduwe en haar dochter raakt de stemmer echter in grote problemen die uiteindelijk, tamelijk onverwacht, toch nog opgelost lijken te worden.

Maarten 't Hart is op zaterdag 14 september te gast bij de Rijnlandse Boekhandel. Van 11.00 tot 12.30 uur kan men hem ontmoeten en signeert hij zijn nieuwe boek.

Dorpslied

Voorschoten laat op 14 september, tijdens de opening van Het Weekend van Voorschoten, het nieuwe Voorschotens Dorpslied voor het eerst horen. Wij hebben op datzelfde moment de start van het Osger Weekend. Maar geen eigen Dorpslied. Wellicht iets voor Dorpsmarketing om die te maken?! Bijvoorbeeld: "Op je eigen fiets, Terug naar Oegstgeest. Toch wou ik dat het vaker minder zo hobbelig was. Of, Kom van die brug af. Dit is de laatste keer, ik waarschuw niet meer, kom eraf! Nee, laat maar. Dat wordt niets. Carnaval wordt hier sinds het opheffen van de Klokkenverzuipers al lang niet meer gevierd. Misschien maar goed ook. Het zou veel te druk worden in die ene kroeg die we nog hebben. We kunnen natuurlijk wel in het Osger Weekend een voorproefje nemen. Plekken van Plezier is immers het thema! De tocht langs die plekken begint en eindigt daar! Wie verzint een beter lied?

Wil van Elk

Orgaandonatie

Discussie n Oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet komen vanavond, 11 september, naar Oegstgeest. Volksuniversiteit Oegstgeest organiseert een voorvertoning van de documentaire 'Leve de organen' met na afloop een vraaggesprek. Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T • Aanvang: 20.00 uur • Kosten: €2,50.

OMD&OSGER n Vooruitblik prachtig weekend

Bomenkap in Bos van
Wijckerslooth

Veilig naar school na de zomervakantie

Foto: Wil van Elk

Ereburgers ingelijst in hal raadhuis

Ere
wie
ere
toekomt

Lijst ereburgers geplaatst in entree gemeentehuis

Ereburgers Jan Nieuwenhuis en Wil van Elk presenteerden de lijst, die in het eerste halletje van het raadhuis hangt. Foto: Wil van Elk

Ereburgers n Wethouder Jan Nieuwenhuis presenteerde samen met Wil van Elk de lijst van ereburgers die vanaf donderdag 5 september de entree siert van het gemeentehuis. Beide heren staan ook op de lijst.

Wil van Elk is een van de laatsten op de lijst. Het korps vrijwillige brandweer van Oegstgeest sluit de lijst. Op de vraag waar zijn vader staat vermeld, kreeg Van Elk als antwoord om de QR-code te scannen die onderop het bord staat. Daar staat een indrukwekkende lijst van Oegstgeestenaren die in 1949 terugkwam uit Nederlands-Indië en in 1951 een herinneringsmedaille kregen. Daar staat hij vermeld samen met zijn broer Henk en zijn boezemvriend Teun Heeren en nog veel meer tijdgenoten.

De lijst is te vinden op de website www.oegstgeest.nl onder 'Producten A tot Z', 'Archieven en verzamelingen inzien'. Onder het kopje 'Bijzondere bewoners en organisaties' staat de link 'militaire penning'. Daarboven de link 'Erepenninghouders Oegstgeest'.

Erepenning

De website vermeldt: "De Oegstgeester erepenning wordt vanaf 1949 uitgereikt aan inwoners en instanties in Oegstgeest die zich op allerlei vlak hebben ingezet voor de gemeente. In totaal betreft het 77 uitgereikte penningen. Deze erepenning kon in eerste instantie in zowel een bronzen als zilveren uitvoering worden uitgereikt. Na 2005 is er echter besloten om alle erepenningen in de zilveren uitvoering uit te reiken". De lijst vermeldt de namen, datum van uitreiking en de reden van de toekenning.

Brandweer

Tijdens de viering van driehonderd jaar brandweer Oegstgeest reikte burgemeester Emile Jaensch de erepenning uit aan het volledige korps. De leden van de vrijwillige brandweer kregen allen een gouden draagspeldje opgespeld. Dat past goed bij het uniform.

Uitbreiding

Het bord in de hal van het gemeentehuis kwam tot stand door de vraag waar je kunt zien welke ereburgers Oegstgeest heeft. Het bord is zodanig gemaakt dat het eenvoudig is om nieuwe ereburgers toe te voegen.

Brug afgesloten

De gemeente Oegstgeest heeft langs de omleidingsroute borden geplaatst met daarop het aantal calorieën dat men met de 750 extra afgelegde meters verbrandt: 40,5 met fietsen en 94,5 met wandelen. | Foto Geerco Lentz Foto: Geerco Lentz

omleiding n Kom je vanaf aanstaande maandag, 9 september, in Oegstgeest nog makkelijk en vooral veilig over het Oegstgeester kanaal?

"Het antwoord is voor meer dan 250 fietsers en voetgangers die dagelijks de fietsbrug vanuit Haaswijk gebruiken wel duidelijk", aldus Oegstgeestenaar Geerco Lentz. "Na de brug in de Dorpsstraat en in Nieuw-Rhijngeest heeft het lokale verkeer opnieuw met een hindernis te maken. De fietsers en voetgangersbrug over het Oegstgeesterkanaal is naar verwachting maar liefst drie maanden afgesloten. De gemeente Oegstgeest probeert de omleiding van ruim 750 meter met een humoristisch bord te vergoelijken. Als trimparcours! Of ouders met kinderen en jongeren bij hun dagelijkse ritje van en naar school daar ook zo over denken is maar de vraag. Zelf vind ik drie maanden een lange periode voor zo'n belangrijke doorgaande verbinding tussen Haaswijk en 'het vaste land' van Oegstgeest."

Markt bij Lange Voort centrum

winkelen n Op zaterdag 14 september wordt er rond winkelcentrum Lange Voort een antiek-brocante-kunst-streek-lifestyle markt georganiseerd.

Gespecialiseerde standhouders presenteren en bieden mooie curiosa, bijzondere kunst, luxe waren, interessante lifestyle spullen, oude schoolplaten en landkaarten aan. Ook voor liefhebbers van heerlijke streekproducten is er van alles te vinden op deze markt.

Vijftig jaar Manege Moedig Voorwaarts

paardrijden n Op zondag 15 september is er een jubileumfeest vanwege het vijftigjarig bestaan van Manege Moedig Voorwaarts.

Het programma duurt van 13.00 tot 17.30 uur. Op de manege zijn er onder andere optredens van Jeffrey van Es en Lee Towers. Ook is er een demonstratie over 'trailer laden' en 'schrik- en obstakeltraining'. Wegens groot succes is er opnieuw een mooie show van het Trick Riding Team The Future Guys.
Iedereen is welkom bij manege Moedig Voorwaarts voor valide en invalide ruiters. Er is zondag gratis ponyrijden voor kinderen.
Entree: € 10,- (Kinderen tot en met 14 jaar gratis). De opbrengst van de dag is voor de manege.
Manege Moedig Voorwaarts • Wassenaarseweg 525 Leiden

Volksuniversiteit Oegstgeest

leren n Het nieuwe seizoen is weer begonnen bij Volksuniversiteit Oegstgeest.

"Vorige week zijn de eerste pilates- en yoga lessen gestart," aldus een woordvoerster. "Wilt u nog meedoen? Instromen kan altijd. Ook is er nog plaats plaats op de bridgelessen, ook voor beginners. Cursisten zijn ook welkom op het gebied van talen, kunst, creativiteit en computerlessen. Er is nog veel te leren, kijk voor meer informatie op de website!"

www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit
Volksuniversiteit Oegstgeest • Lange Voort 2 u • Tel (071) 5237165

Lekker Anders dineren

Foto: Willemien Timmers

samen n Voor het komende seizoen heeft Lekker Anders weer een aantal exotische diners gepland in het Dorpscentrum.

Op woensdag 18 september serveert kokkin Nandini Bedi samen met Lekker Anders een mooi driegangendiner. Het menu omvat een aantal authentieke Indiase gerechten waarin geurige kruiden als komijn, geelwortel, koriander, munt, kardemom, mosterd- en uienzaad verwerkt zijn. De variatie is groot en zowel voor vleesliefhebbers als voor vegetariërs heel aantrekkelijk.
Op 18 september kunnen deelnemers om 18.30 uur terecht in het Dorpscentrum, Lijtweg 9 in Oegstgeest. Aanvang maaltijd 19.00 uur. Bij binnenkomst betalen de gasten €11,- voor de maaltijd.
Aanmelden: tot uiterlijk 15 september via lekkeranders@dorpscentrumoegstgeest.nl.
Fijnproevers van harte welkom.

Skeelerbaan

sport n Op vrijdag 13 september begint de aannemer in de Warmondse Veerpolder met de aanleg van de skeelerbaan. Materiaal wordt dan aangevoerd en de 16e beginnen de werkzaamheden.

Bos van Wijckerslooth afgesloten - 29 bomen gekapt

Onderhoud n De gemeente maakte op 30 augustus melding over het onderhoud aan het Bos van Wijckerslooth. Op 5 september sloten ze het bos per direct af toen ter hoogte van de Louise de Colignylaan weer een boom omviel.

De bomenspecialist had al eerder na onderzoek vastgesteld dat er 29 bomen staan die in een slechte conditie verkeren en moeten worden gekapt. Op maandag 9 september startte AW Groep samen met inhuur van Van Oosterom Boomtechniek met het kappen van de bomen.

Op het kasteel werd wijn geproefd - en besteld - voor het goede doel. | Foto Willemien Timmers
De paden van Oud-Poelgeest leenden zich uitstekend voor een jeu de boules-toernooi. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Op maandag 9 september werd gestart met het kappen van de bomen. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

De man van AW Groep heeft zijn versnipperaar pas drie weken en is daar bijzonder groots mee. Met groot gemak schoof hij met de grijper de takken en stammetjes die dunner zijn dan 25 centimeter naar binnen tussen de draaiende freeskoppen. Ondertussen nam de inhuur van Van Oosterom Boomtechniek de volgende boom onder handen met zijn kettingzaag. De houtsnippers worden later gebruikt voor stadsverwarming. Een beuk was al omgevallen. "Beuken hebben het de afgelopen tijd best moeilijk gehad." Verder moeten er een paar eiken, acacia's, essen en elzen worden verwijderd die in slechte conditie zijn. Ze hebben nog wel een weekje werk. Het bos blijft voor de veiligheid afgesloten.

Wethouder Glasbeek gaf in de raadsvergadering van afgelopen donderdag aan dat er voor de gekapte bomen weer nieuwe geplant zullen worden. Of dit op dezelfde plek zal zijn, is nog niet te zeggen, omdat er op sommige plaatsen niet veel ruimte is. Ook is het mogelijk dat er andere boomsoorten geplant worden.

Mooi feest op Oud-Poelgeest: samenwerking Rotary en Lions succesvol

samenwerking n Rotary Club Oegstgeest en Lionsclub Oegstgeest-Warmond sloegen afgelopen zondag, 8 september, de handen ineen om geld in te zamelen voor een aantal goede doelen. Terwijl de Lions opnieuw hun bekende wijnproeverij organiseerden in het kasteel, vond op de paden van het landgoedbos een door de Rotary op poten gezet jeu de boules-toernooi plaats.

Voor het jeu de boules-toernooi meldden zich 48 mensen aan die in zes groepen van vier teams eerst een groepsfase afwerkten waarna de winnaars een kwartfinale, een halve finale en een finale speelden.
Het toernooi werd gewonnen door Ruud Gruijs en Danny Haring die in de finale met prachtig spel Ankie en Mark Schwarze versloegen. De derde prijs ging naar Peter en Hans Kralt die Hannelore Zeverijn en Marijke Broekens versloegen.

"De opkomst was lager dan verwacht", liet de organisatie achteraf weten. "Maar wellicht waren we voor een eerste keer ook wel ambitieus; de beleving bij de deelnemers was er niet minder om want velen veranderden hun aanvankelijke scepsis over het spelletje binnen een half uur om in een fascinerend fanatisme om de grote bal bij het butje te krijgen. We zijn daarom vastbesloten op verzoek van vele deelnemers het niet bij deze eerste keer te laten. De opbrengst is nog niet bepaald omdat nog niet alle kosten en inkomstenstromen bekend zijn. Over een paar weken zal in een ceremonie bij de Rotary Club Oegstgeest een cheque worden overhandigd aan de Stichting Living With Hope."

In het kasteel was het bij de proeverij wederom gezellig druk. "Alle bezoekers konden in een prettige sfeer proeven van fantastische wijnen. De omzet, kosten en daarmee de marge voor onze goede doelen zullen pas later bekend worden."
Ook de loterij was een groot succes. In totaal zijn er ruim 600 loten verkocht. Bij de trekking, verricht door Thijs Teeling, zijn alle tien prijzen goed terecht gekomen. De prijzen varieerden van magnums wijn, flessen speciaal voor de Lions gebottelde olijfolie en een mooie kaasplank en picknickmand. De trekking werd verricht tijdens een gezamenlijke borrel van de Rotary en de Lions op het terras van het koetshuis.
Deze borrel werd muzikaal omlijst door Aafje de Blooij met haar combo die ontspannen easy listening muziek speelden.

Beide clubs gaven aan dat de samenwerking tussen de Rotary en de Lions een succes was. "Op naar het volgende 'Feest op Poelgeest' in 2020."

Meer politici bij Marten Toonder Natuurpaddiscussie

Foto: Wil van Elk

correctie n Wil van Elk schreef in de Oegstgeester Courant van 4 september over het beoogde Marten Toonder Natuurpad langs het Oegstgeesterkanaal dat er van de politiek slechts vertegenwoordigers waren van D66 en Hart voor Oegstgeest.

Gaandeweg het pleidooi van de heer Kohlbeck, de organisator van de bijeenkomst bij de Jan Hendrik Oort-brug waar prima zicht was op plaats waar het wandelpad moet worden aangelegd, bleken vertegenwoordigers van de PvdA, Groen Links en PrO te zijn aangekomen.

De tekst: "Vertegenwoordigers van de politiek waren op een hand te tellen", was dus niet correct.

Twee vlaggen in raadszaal

vlag n De vlag van Oegstgeest én de Nederlandse vlag zullen binnenkort in de raadszaal van het gemeentehuis komen te hangen. Een motie hiervoor haalde donderdagavond een kleine meerderheid.

VVD-fractievoorzitter Spaargaren diende begin juli een voorstel in. "Het is passend om een vlag van Oegstgeest en Nederland in de raadszaal te plaatsen. Dat gebeurt al in de Tweede Kamer en vele gemeenteraden hebben dit voorbeeld gevolgd. De vlag van Oegstgeest hoort hier ook; deze is zestig jaar geleden officieel ingesteld als de gemeentevlag van Oegstgeest.''

Het voorstel werd tijdens de vorige vergadering aangehouden, omdat de stemmen staakten.

Erick van Koppen benoemd als steunfractielid voor de VVD

politiek n Op 5 september is Erick van Koppen als steunfractielid voor de VVD benoemd door de raad van Oegstgeest.

Van Koppen vervangt Ruben van Duijvenvoorde, die geruime tijd voor de VVD-fractie actief is geweest.

Erick van Koppen woont al sinds 2005 in Oegstgeest, is getrouwd en heeft drie schoolgaande kinderen. Hij is afgestuurd in Corporate Finance aan de Tilburg University. Zijn loopbaan startte hij in de telecom, daarna heeft hij ruime ervaring opgedaan in het beheer, optimalisering en uitbreiding van vastgoedportefeuilles, onder andere voor pensioenfondsen.
Dit in combinatie met mantelzorg voor ouders en familieleden.

Van Koppen wil met zijn enthousiasme en passie voor Oegstgeest een bijdrage leveren aan een positief leefklimaat in Oegstgeest, binnen duurzame financiële kaders.

Binnen de VVD zal hij zich onder andere bezig gaan houden met ruimte, financiën en het sociaal domein.

Nierstichting-collecte

geven n Ruim 60.000 vrijwilligers collecteren van 15 tot en met 21 september in heel Nederland tijdens de collecteweek van de Nierstichting.

Ook in Oegstgeest gaan veel enthousiaste collectanten op pad. Alle bijdragen helpen om het welzijn van nierpatiënten te verbeteren. En dat is hard nodig, want leven met een nierziekte beperkt je enorm.

"Werken je nieren niet, dan ga je dood. Dit klinkt misschien hard, maar is helaas wel de realiteit", zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. "Dialyseren houdt nierpatiënten in leven, maar is loodzwaar. Nierpatiënten zijn echte volhouders, ze moeten wel. Aan de dialyse, urenlang per week vastzitten aan een groot apparaat in het ziekenhuis. Totdat er een donornier is. En altijd leven met de angst dat het mis kan gaan. Maar zij geven niet op en ook wij strijden door."

Zomaarmarkt op Boerhaaveplein

plein n Op zaterdag 21 september is er van 10.00 uur tot 15.00 uur een 'Zomaarmarkt' op het Boerhaaveplein.

Het plein staat dan vol met kramen om de leukste snuisterijen te scoren, en lekkere hapjes te proeven van kraamhouders en van snackbar 't Haasje. Belangstellende kraamhouders sturen een berichtje naar: judithheemskerk@hotmail.nl of marcoritabob@casema.nl.

Dit jaar heeft de Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel tijdens de jaarlijkse Zomaarmarkt ruimte gemaakt voor inspiratie om je huis duurzamer te maken. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen met besparen en doen daarom niets. Maar er is heel veel mogelijk, van simpele maatregelen tot hele prijzige. Er zijn verschillende experts aanwezig die de bezoekers kunnen helpen waar te beginnen. Ze zijn bereid gevonden om hun ervaring, ideeën en goede adviezen te delen.
Het bouwloket van de Gemeente Oegstgeest is deze dag ook aanwezig.
De Zomaarmarkt is op het Boerhaaveplein dus mag Boerhaave hier natuurlijk niet ontbreken. Herman Boerhaave heeft vele stappen in Oegstgeest gezet. In 1724 heeft Herman Boerhaave het landgoed Oud-Poelgeest gekocht en heeft hier bijzondere bomen en gewassen geplant en een kruidentuin aangelegd. Landgoed Oud-Poelgeest is ook het zomerverblijf geweest van Herman Boerhaave, dit voor wel 14 jaar. Herman Boerhaave omschreef het uitzicht vanuit het landgoed als 'het mooiste dat je in Holland kon hebben'.
Tussen 10.30 uur en 12.00 uur zal 'de vrouw van Boerhaave' aanwezig zijn. Vanuit haar rol zal zij gesprekken aan gaan met het publiek. Er zal verteld worden over het werk van Boerhaave, het leven in de stad, het vermaak in de 18e eeuw en nog veel meer. Het optreden van de vrouw van Boerhaave, Maria Boerhaave Drolenveaux, is leuk voor het hele gezin. Dit alles in samenwerking met Beleef het Verleden. Dit programma-onderdeel wordt aangeboden door Dorpsmarketing Oegstgeest in het kader van het Boerhaavejaar 2019.

De Zomaarmarkt is mogelijk gemaakt door snackkar 't Haasje en de buurtvereniging.

Kelly van der Wal

Het is super-inspirerend om jonge mensen te spreken met enthousiaste ambities. Kelly van der Wal is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Ik kan het mij nog goed herinneren, ik zal een jaar of zes geweest zijn en zat altijd in de auto bij mijn moeder uitbundig mee te zingen met haar musical cd's. Tijdens mijn schooltijd was ik ook heel actief bij toneelverenigingen en meedoen aan musicals. Eigenlijk wilde ik dierenarts worden en ben na het behalen van mijn HAVO-diploma een opleiding dierenartsassistent gaan doen, maar dat werd geen succes en ben dan ook na een aantal maanden gestopt.

Toen na een musicaloptreden, waarbij ik een sterfscène moest spelen, bezoekers na afloop naar mij toekwamen om te zeggen dat mijn optreden hen echt ontroerd had, wist ik het. Dit wil ik zó graag! Mensen echt raken door mijn acteren en zang en ik ben dan ook de 5-jarige opleiding FAFA International Academy for Show, Musical and Dance gaan doen in Den Haag.

Tijdens deze opleiding heb ik veel bijbaantjes gehad, maar de laatste was bij het Attractiepark Duinrell in Wassenaar en na het behalen van mijn diploma ben ik daar gevraagd als ZZP'er te komen werken in het Entertainment team voor de campinggasten, waarbij ik in het zomerseizoen driemaal per week in de shows optreed als zangeres. Ik doe dit nu al zo'n drie jaar en met veel plezier. Daarnaast dans ik in het showballet van FAFA met tv-optredens in Nederland en voor een zangeres uit Libanon heb ik gewerkt als achtergronddanseres in het buitenland en heb zo ook veel mogen reizen. Recentelijk heb ik met twee meiden The Key Sisters opgericht, waarbij wij net als de Andrews Sisters liedjes zingen uit de jaren 40 – 50 en ook songs van nu in een vintage jasje, waarbij hopen te gaan optreden op bruiloften en evenementen.

Mijn echte ambitie ligt op het vlak van musicals met zang en acteren en wel zodanig dat ik het publiek emotioneel weet te raken. Ik doe momenteel dan ook veel audities, want ik wil een echte musical-carrière en dat betekent ook veel moeten incasseren als je uit een grote groep kandidaten net niet wordt geselecteerd. Steeds word je weer in het diepe gegooid en moet je presteren onder druk, maar de grootste kick is natuurlijk als je uiteindelijk wel wordt geselecteerd. Mijn ultieme droom is om ooit in een musical in Londen of New York te mogen staan".

Tja Kelly, zeer opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Veilig naar school na de vakantie

Samen met leerlingen van De Lichtwijzer blies wethouder Huizing bellen als start van de campagne. | Foto W Timmers

verkeer n Na de zomervakantie vallen er bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers onder scholieren dan in de rest van het jaar, vertelt Veilig Verkeer Nederland op zijn website.

Daarom worden in deze periode, zo vlak na de vakantie, automobilisten opgeroepen om meer rekening te houden met fietsende scholieren. Ook geeft de organisatie ouders advies over voorbereidingen op de nieuwe fietsroute naar het voortgezet onderwijs. Dit doen zij samen met gemeenten, scholen, ouders en het bedrijfsleven.

Op donderdag 5 september startte wethouder Matthijs Huizing (verkeer) samen met de kinderen van basisschool De Lichtwijzer, de Oegstgeester campagne 'de scholen zijn weer begonnen' door met elkaar bellen te blazen.

De wethouder drukte de kinderen op het hart vooral goed op te letten in het verkeer, zo aan het begin van het schooljaar. Ook noemde hij de rol van de ouders, die hun kinderen vaak met de auto naar school brengen, en in de haast niet goed opletten.

De kinderen van GBS De Lichtwijzer werken overigens in de eerste weken van dit schooljaar aan het project 'verkeer'. Zo leren ze op een veilige manier hieraan deel te nemen.

De Troubadours vieren jubileum met Messa di Gloria

zingen n Het klassieke koor De Troubadours uit Oegstgeest gaat weer een jubileumjaar tegemoet en pakt komend jaar uit met een prachtig religieus werk van de Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini (1858-1924).

De Messa di Gloria is een complete (Latijnse) mis, de muziek die Puccini hierbij componeerde bevat veel dramatiek en emotie. Dit jeugdwerk van Puccini (hij was 22 jaar) is méér dan alleen een vingeroefening van een jeugdig talent; het is een meesterwerk dat de luisteraar raakt en emotioneert. Zoals altijd wordt het (amateur)koor weer door professionals (dirigent, orkest en solisten) ondersteund.

Het koor, in 1975 begonnen als operettegezelschap, heeft zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een volwaardig, meerstemmig klassiek koor. De dirigent en pianist Erik van Balen heeft hier in grote mate aan bijgedragen.

Ben je geïnteresseerd, kom dan gerust eens langs en doe vrijblijvend twee repetities mee om te kijken of het wat voor je is, alle stemmen zijn welkom, vooral tenoren. Het project start op 16 september.

De repetities zijn op maandagavond van 20.15 tot 22.30 uur in het Dorpscentrum. Alhoewel het wel makkelijker is als je noten kan lezen, strikt noodzakelijk is het niet, er wordt uitgebreid gerepeteerd en er wordt een oefen-cd gemaakt. Info: mschuurmans@xs4all.nl, 06-23667758. www.detroubadours.com

Wereldpremière strijkkwartet Leander Schlegel in De Paulus

Frans van Ruth en NMI-directeur Frits Zwart. | Foto Lucien Knoedler Foto: Lucien Knoedler

muziek n Zondagmiddag 22 september is in De Paulus de wereldpremière van het Tweede strijkkwartet van de in Oegstgeest geboren Leander Schlegel. Vond zijn muziek gretig aftrek bij uitgevers in Europa, dit werk voltooide hij in 1913, vlak voor zijn plotselinge dood. Het manuscript rust nu bij het Nederlands Muziek Instituut. Alle reden over dit in de wereld unieke archief in gesprek te gaan met directeur Frits Zwart, in bijzijn van de Leander Schlegel-vorser Frans van Ruth.

Het NMI is gevestigd in het Haagse Gemeentearchief en omvat inmiddels vier en een halve kilometer archiefstukken. De ene helft documentatie en de andere manuscripten, partituren en talrijke eerste drukken, daaronder van Bach. Hier is ook een manuscript van Mozart. Verder alle partituren van en de briefwisseling tussen de componist Gustav Mahler en Willem Mengelberg, de Concertgebouworkestdirigent en Mahler-apologeet. Geen wonder dat Frits Zwart op een proefschrift over Mengelberg promoveerde. Het is inmiddels ook in het Engels verschenen, de kritieken zijn zeer lovend. Frits Zwart: "Wij zijn evengoed het geheugen van Nederlandse componisten en musici, hun archieven bevinden zich hier. Als volgend jaar naast ons het Muziekcentrum aan het Spui gereed is en daar naast onder meer het Residentie Orkest ook het Koninklijk Conservatorium intrekt, ontstaat een nieuwe situatie. De bibliotheek van het conservatorium komt bij ons en er wordt een etage voor studie en onderzoek ingericht". Klinkt veelbelovend, maar in 2012 leek het NMI verloren. Frits Zwart: "De rijkssubsidie hield op. Daarom konden we niet in de Koninklijke Bibliotheek blijven waar we sinds 2000 zaten. Gelukkig was het Haags Gemeentearchief bereid ons op te nemen. De verhuizing nam drie jaar in beslag, in 2016 was die voltooid."

Over de grondslag van het NMI: "Het komt voort uit de verzamelingen die de bankier Scheurleer naliet. Verder uit die van Balfoort en van Noske." Begin jaren tachtig bezocht Frans van Ruth verwoede Nederlandse muziekverzamelaar Willem Noske, voorheen eerste concertmeester van het Residentie Orkest. Deze wees hem op de vijfendertig liederen van Leander Schlegel, alle van ontegenzeggelijk van topniveau. Ze zijn dankzij van Ruth bij Donemus uitgegeven. Hij geeft in het Osger Weekend op 15 september een lecture-recital over Schlegel. Zie muziekkamer-oegstgeest.org

'Oegstgeest Ontmoet' van 1 tot en met 8 oktober

ontmoeting n Van 1 tot en met 8 oktober krijgen inwoners van Oegstgeest en gevarieerd laagdrempelig programma aangeboden tijdens 'Oegstgeest Ontmoet'. Dit programma is tot stand gekomen door het in dezelfde week op te richten 'Netwerk Samen tegen Eenzaamheid'. Een mooie manier om nieuwe mensen en organisaties te ontmoeten.

Het programma bevat diverse workshops. Voor elk wat wils. Op het gebied van dans en toneel via More than dance by Giselle samen met SterKKK en Eva. Maar ook via ActiVite en via Radius kunt u stijldansen en bij buurthuis de Kratong zelfs Linedansen. Er zijn 3 verschillende kunstzinnige workshops via Het Kunstkasteel. Ook zijn er sportieve activiteiten: wandelingen door de Wandelclub en Aqua Vitaal lessen in zwembad Poelmeer. Iedereen kan aanschuiven bij een Thuisdiner van de Zonnebloem, bij de koffieochtend bij Wilma en Ruurt in Haaswijk of bij de gastentafel in huize Ampijoloe. Ook zijn er diverse vrije inloopmomenten bij het Dorpscentrum, de bibliotheek en de Haeswijkflat, georganiseerd door de bibliotheek/volksuniversiteit, Lumen (met een high-tea erbij), de Raad van kerken, Autisamen en Radius. Tenslotte organiseren Aprezo en Margot de Ruiter drie verdiepende workshops waar dieper ingegaan wordt op het gevoel van 'eenzaam zijn' en hoe dit aan te pakken en als mens te groeien.


De meeste activiteiten zijn gratis! Iedereen is van harte welkom.
Kijk voor het complete programma en meer informatie op: wijzijneva.nl/nieuws/programma-oegstgeest-ontmoet

Thuis

Deze week wordt het jaarprogramma van de Raad van Kerken Oegstgeest weer bezorgd: tal van bijeenkomsten, voorstellingen en andere activiteiten ter bezinning op kerkelijke en maatschappelijke vraagstukken. Het motto van het programmaboekje is 'Thuis'. De opstellers van het programma nodigen uitdrukkelijk ook mensen uit die zich niet thuis voelen in de kerk om aan een of meer activiteiten deel te nemen. De ervaring leert helaas dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Dat geldt niet alleen voor mensen die geen persoonlijke ervaring hebben met kerk of geloof, maar zeker ook voor velen die christelijk zijn opgevoed. Mensen dus die protestant of katholiek van huis uit zijn. Ze voelen zich er niet meer thuis. De Nederlandse literatuur geeft tal van voorbeelden uit vooral de protestantse wereld, waarom dat zo is. Denk aan auteurs als Maarten 't Hart, Franca Treur en natuurlijk onze dorpsgenoot Jan Wolkers. Redenen zijn een verstikkende opvoeding, onnavolgbare leefregels, een autoritair gezag, verkettering van anders- of niet-gelovigen. In de katholieke wereld hebben veel ex-gelovigen het niet veel anders ervaren. En dat alles in naam van een liefdevolle en barmhartige God. Voor veel mensen was dit allemaal niet met elkaar te rijmen. Daarmee namen zij afscheid van de kerk en niet zelden ook van het geloof.

En nu komen vertegenwoordigers van die kerken ineens met de uitnodiging om weer eens bij dat vroegere thuis op bezoek te komen. Begrijpelijk dat er niet al teveel animo is. Toch kan het de moeite waard zijn. Niet - laat dat duidelijk zijn - om je weer te bekeren tot de kerk en het geloof van je jeugd. Maar juist om te leren dat die kerk en dat geloof niet meer hetzelfde zijn als in het verleden. Ook de blijvers hebben ervaren dat er veel mis was: dat het geloof vaak verstard was in steeds meer betekenisloze rituelen, dat er autoritaire gezagsvormen waren die aanleiding gaven tot misbruik, dat het waarom van geloven uit zicht raakte. Zowel 'gewone' gelovigen als gezaghebbende theologen hebben dit gesignaleerd en hebben gestreden voor verandering. Langzaam maar zeker heeft dat geresulteerd in nieuwe vormen van kerk-zijn en geloven. Ook heel belangrijk is de toenadering van de verschillende kerken: geen verkettering, maar samenwerking. Hier in Oegstgeest blijkt dat uit een actieve Raad van Kerken en een uitnodigend activiteitenprogramma, inderdaad ook voor mensen die niet (meer) thuis zijn in de kerken. Probeer het een keer!
Koos van der Bruggen

De SOEK: Pakjesmiddag

Een prachtig aardewerk dienblad inclusief theepot en kopjes van Droste.

vintage n Vorige week hebben vier medewerkers van de kringloopwinkel de dozen uitgepakt die hen geschonken waren. In de dozen zat een grote collectie jaren 60 porselein en ander huishoudelijk materiaal zoals reclameblikken.

Alles keurig kopje voor kopje, bordje voor bordje, kan voor kan ingepakt in bubbeltjesplastic. De verzameling had al een jaar of vijf in de opslag gestaan. De eigenaar besloot dat het materiaal via de SOEK naar een goed doel gaat. "Want dat is wat wij doen, geld bijeenbrengen voor lokale doelen", laat vrijwilliger Max Dohle weten.


"Het uitpakken was een feestje. Als je van vintage houdt. Van koffiekannen van Van Nelle, Buisman, Melita, Douwe Egberts, of van wandkoffiemolens van deze merken. Een prachtig aardewerk dienblad inclusief theepot en kopjes van Droste. Bekers met het bekende ontwerp van Jaq. Jongert voor Van Nelle. Chocoladeschaaltjes van Kwatta. Maar natuurlijk ook een warme chocolademelk-servies van hetzelfde merk. Te veel om op te noemen. We hebben voorlopig alles weer netjes ingepakt. We hebben nu even geen ruimte voor zoveel materiaal."

"Het uitpakken was een feestje

Inbreng

"Misschien is het toch ook nog even goed te vermelden dat wij alleen spullen kunnen verkopen die heel zijn en werken. We moeten elke week nog steeds twee rolcontainers materiaal weggooien omdat we het niet kunnen aanbieden in de winkel. En weggooien kost ons geld. Geld dat we liever uitgeven aan goede doelen. Uw inbreng is van harte welkom, maar bedenk dat we in principe een winkel zijn. Dat we uw spullen ook moeten kunnen verkopen. En wij repareren niet."

Maandelijkse koffieochtend Regenboogkerk

ontmoeting n Op vrijdag 13 september is er weer de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur voor koffie en thee. De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.
Vanaf 10.30 vertelt Theo Goedhart, dirigent, organist en clavecinist, iets over de geschiedenis van het clavecimbel, de bouw van het instrument en de toepassing ervan als solo-instrument en als begeleidingsinstrument in muziek uit de barok-periode. Eén en ander zal ook praktisch door Theo worden toegelicht, in muziek van onder andere Sweelinck, Telemann, Bach en Couperin.

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de Regenboogkerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met Evert Wieman (tel. 071 51 72 222) of met Bea de Kogel (tel. 071 51 55 226).

Leesplezier

Voorlezen n In de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest wordt vanaf september iedere woensdag, van 14.30 tot 15.00 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 8 jaar. Elke eerste woensdag van de maand kunnen de kinderen na het voorlezen aanschuiven aan de knutseltafel. Voorlezen prikkelt de fantasie, verruimt het taalgevoel en biedt kinderen en voorlezers een moment van ontspanning en plezier. Ouders en grootouders met kinderen zijn allemaal welkom. Meedoen is gratis.

Honderd jaar op ontdekkingsreis

Ewine van Dishoeck: 'De sterren bestuderen maakt je nederiger en toleranter.' | Foto Willemien Timmers

wetenschap n Iedere zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur is de Oude Sterrenwacht aan de Witte Singel in Leiden geopend voor bezoekers. In deze oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld is tot en met december de bijzondere tentoonstelling 'Van aarde tot oerknal' te zien die gemaakt is ter ere van het honderdjarige bestaan van de Internationale Astronomische Unie (IAU). De tentoonstelling, die mede werd ontworpen door de Oegstgeester hoogleraar astronomie Ewine van Dishoeck, neemt de bezoekers mee op (ruimte)reis langs alle astronomische hoogtepunten van de afgelopen eeuw.

Door Willemien Timmers

Drie vragen staan in de tentoonstelling in het bezoekerscentrum centraal. Hoe groot is het heelal en waaruit bestaat het? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

De tijdreis begint in 1919, toen men er nog aan twijfelde of Einsteins relativiteitstheorie wel op waarheid berustte. "Pas bij de zonsverduistering van 29 mei 1919 besefte men: Einstein had gelijk", vertelt Ewine van Dishoeck. Langs de tijdlijn loop je verder naar de jaren '50, waar de Russische Spoetnik het begin vormde van alle ruimtemissies, met als hoogtepunt de eerste stappen van de mens op de maan in 1969. Alles prachtig verbeeld in de mooi vormgegeven en samengestelde tentoonstelling. Wie zich in details wil verdiepen, heeft daar alle mogelijkheid toe, en wie liever globaal meegenomen wordt in honderd jaar sterrenkunde, kan in een sneller tempo toch alles meekrijgen.
In de jaren '80 en '90 zorgen nieuwe technieken voor een 'explosie' in de ontdekkingen van nieuwe sterrenstelsels tot planeten buiten ons zonnestelsel.
Enorme eyecatcher is de prachtige afbeelding van het Hubble Ultra Deep Field uit 2004. Van Dishoeck vertelt enthousiast wat er aan sterrenstelsels en planeten te zien is. "Het blijft boeiend om het heelal te bestuderen. Juist doordat je een groter beeld krijgt van wat er allemaal om ons heen in de ruimte gebeurt, leer je je als mens bescheidener op te stellen. De sterren bestuderen maakt je nederiger en toleranter." De tentoonstelling maakt duidelijk dat de mensheid door voortschrijdend inzicht in de afgelopen honderd jaar veel heeft geleerd over de ruimte om ons heen. "Zo blijkt bijvoorbeeld dat Pluto geen gewone planeet is, maar een dwergplaneet, en niet meer in het 'schoolrijtje' thuishoort. Ook ontdekken we dat er planeten moeten zijn waar water ook vloeibaar is, en wellicht leven mogelijk kan zijn."
In de tentoonstelling is ook plaats voor 'kunst en ruimte'. Aan het enthousiasme te merken een mooie liefhebberij van Van Dishoeck. "Kunst over het heelal is mijn hobby. Veel kunstenaars hebben hun fascinatie over de ruimte om weten te zetten in prachtige werken. Ik vind het leuk dat deze tentoonstelling ook daar plek voor heeft ingeruimd."

Honderd jaar na de relativiteitstheorie zijn we andere vragen gaan stellen, en heeft ook de manier waarop we de ruimte onderzoeken niet stilgestaan. Indrukwekkend om als bezoeker de vragen die door deze laatste eeuw heen gesteld zijn op je in te laten werken op een plek waar grote wetenschappers hebben rondgelopen.
De tentoonstelling is iedere zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 via de Hortus botanicus Leiden te bereiken. Bezoekers betalen alleen de toegang voor de Hortus. Er zijn eventueel drie rondleidingen per dag, waarbij men ook de telescopen bezoekt.

Van Wijckerslooth rolstoel-golftoernooi 2019

Onder de begeleiders ook Leidse studenten die meehielpen.

golf n Donderdag 22 augustus werd door de Oegstgeester Golfclub (OGC) in samenwerking met de Stichting Recreatie en Vervoer voor de 21ste maal het Van Wijckerslooth rolstoelgolftoernooi georganiseerd.

Om 14.00 uur werden 24 rolstoel gebonden bewoners van Van Wijckerslooth, Rustenborch en Hofwijck samen met hun begeleiders welkom geheten door een groot aantal golfers, die deze middag als gastvrouw of gastheer optraden. Uitgangspunt tijdens de wedstrijd was om de gasten zo veel mogelijk actief te laten zijn.
Er werd veel gelachen, maar de scores werden ook met de grootst mogelijke zorgvuldigheid bijgehouden, want op het terras stond de Mies Jonas wissel bokaal al te schitteren in de zon.
Een hole in one is deze middag niet gevallen, maar het plezier was er niet minder om. Tenslotte werd door de wedstrijdleiding aan alle spanning een einde gemaakt. De uitslag: 23 tweede plaatsen (!) en één winnaar, namelijk de heer Vroomans. Hij ontving onder luid applaus de wisselbeker, die een jaar lang op zijn kamer te bewonderen is en die hij volgend jaar komt verdedigen.

Avondvierdaagse 2019 van 17 tot en met 20 september

wandelen n De avondvierdaagse 2019 vindt plaats van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 september. De afstand per avond is 5 kilometer. De avondvierdaagse start traditiegetrouw op het Boerhaaveplein.

De routes door ons mooie Oegstgeest zijn inmiddels weer iets aangepast en of vernieuwd. De inschrijving gaat merendeel via de scholen op de voor hen bekende methode, maar ook eenieder die ook mee wil lopen kan zich via de site van de buurtvereniging opgeven.
Net als vorige jaren kunnen er weer leuke opdrachten tijdens het wandelen worden uitgevoerd.
Hoofdsponsors Jumbo Peter de Jong, Fromagerie du Patron, Snackkar 't Haasje en Haarmode Dofferhoff zorgen mede dat dit sportieve evenement van Oegstgeest kan blijven bestaan.

De laatste avond wordt feestelijk afgesloten met een muzikale intocht op het Boerhaaveplein en wordt de laatste prijswinnaars van de opdracht bekendgemaakt. Uiteraard ontvangen de wandelaars een herinnering in de vorm van een medaille van de Nederlandse Wandelsportbond.

17 tot en met 20 september
Warming-up: 18.15 uur
Starttijd: 18.30 uur
Startpunt: Boerhaaveplein bij snackkar 't Haasje
Inschrijven: www.bvhm.nl of via de basisscholen in Oegstgeest die hieraan hun medewerking verlenen.

Reanimatie herhalingstraining

hulp n Dit jaar organiseert EHBO-vereniging Oegstgeest drie reanimatie herhalingstrainingen.

De data waarop deze trainingen vallen zijn 8 oktober, 17 november en 17 december. Cursisten met een BLS/AED-certificaat van de NRR kunnen deelnemen aan de herhalingstraining om hun kennis en vaardigheden op peil te houden en uit te breiden. Tijdens deze training worden de praktische vaardigheden van de basiscursus opnieuw geoefend en eventuele veranderingen in richtlijnen en procedures aangeleerd, zodat de cursist up-to-date blijft. De training duurt 2 uur van 20.00 tot 22.00 en bedraagt 20 euro per persoon.
Houdt er rekening mee dat het reanimatie-certificaat nog geldig moet zijn op de dag dat men de herhalingscursus volgt. Aanmelden via info@ehbooegstgeest.nl.

KidsSportEvent

Een gewone dwergvleermuis. Foto: René Janssen

beperking n Revalidatiecentrum Basalt organiseert op 25 september het KidsSportEvent voor kinderen met een fysieke beperking.

Kinderen tussen de 5 en 18 jaar kunnen in de grote sporthal van Basalt Leiden tal van sporten die worden aangeboden in de Leidse regio uitproberen. Denk aan: racerunning, rolstoeltennis, framevoetbal en boccia (een soort jeu de boules). Daarnaast is er meer te beleven zoals muziek en een rugbydemonstratie. De kinderen gaan naar huis met een goodiebag met leuke spulletjes. Meer informatie en inschrijven op https://basaltrevalidatie.nl/kinderen.

MEC-avond vol vleermuizen

natuur n Zaterdagavond 14 september kunnen geïnteresseerden met een gids van het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest meewandelen op zoek naar vleermuizen. Deze bijzondere nachtdieren kunnen dankzij hun sonar in het donker motten en muggen vangen zonder ergens tegenaan te vliegen. Met behulp van een batdetector kunnen wandelaars ze horen.

Om 19.30 uur ontvangt men de natuurliefhebbers met koffie en thee in het MEC-gebouw aan de Oegstgeesterweg 43 (tevens clubgebouw van de ijsclub). Eerst is er een inleiding over vleermuizen aan de hand van een presentatie. Rond 20.00 uur, als het donker begint te worden, wandelt men in groepen door landgoed Oud-Poelgeest en het Leidse Hout om de vleermuizen te zien en te horen. Rond 21.30 uur wordt afgesloten.
Opgeven is niet noodzakelijk maar wel prettig. Dit kan per email: info@mecoegstgeest.nl. Info over het MEC: www.mecoegstgeest.nl.
Dit is de laatste zomeravondwandeling op zaterdag. Vanaf november organiseert het MEC de wandeling weer op zondagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.

World Cleanup Day in Oegstgeest aan de Rijn

opruimen n Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan mensen samen met ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En de wijk Oegstgeest aan de Rijn doet mee.

"Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil!" zegt organisatrice Christa de Best. "En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen. Samen maken we het verschil! We lopen in groepjes door onze wijk, langs onze huizen en samen registreren en ruimen we het zwerfafval op. Doe ook mee en help het milieu een handje! We verzamelen rond 11.00 uur voor een groepsfoto op de parkeerplaats bij het DOK."
Alle deelnemers worden na afloop nog extra beloond. De lokale Jumbo, Bakker Den Dulk en Snackbar De Heeren van Katwijck zullen de deelnemers na afloop verwennen met wat lekkers. Meld je nu aan via: worldcleanupday.nl/cleanup-acties/

'Bommel en de Bijbel'

lezing n In zijn lezing op zondag 22 september in het Dorpscentrum (15.00 -16.30 uur) gaat Klaas Driebergen in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd met videofragmenten en afbeeldingen uit de Bommelverhalen. Klaas Driebergen publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed. Info. Gerrie Kooijman 06-1839 2604. Richtbedrag €5.

14 / 20

open monumenten & osger weekend

Plekken van plezier

Rob Sturm gaf een ‘biertje’ aan Jacques Thorn, Dieneke Peddemors, Lineke Hofdijk en Matthijs Huizing. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

lezing n Een volle raadszaal op 4 september in het gemeentehuis van Oegst­geest, tot verrassing van de voorzitter Vereniging Oud Oegst­geest (VOO) Rob Sturm, bij de aftrap van het Open Monumenten & Osger Weekend die op 14 en 15 september plaatsvindt. Jacques Thorn besprak de voormalige 'plekken van plezier, – het thema van het komende weekend – die ooit binnen de (huidige) grenzen van Oegst­geest floreerden. Het eerste boekje van de tiende Open Monumenten & Osger Weekend werd uitgereikt aan wethouder monumenten en cultuur Matthijs Huizing die daarin het voorwoord schreef.

Door Wil van Elk

"Ik zou graag willen dat monumenten meer opvallen, ook als je er niet naar op zoek bent. We hebben er meer dan honderd in Oegst­geest. Er worden volgend jaar plaquettes geplaatst om aan te duiden dat je op een bijzondere plek bent", vertelde Rob Sturm. "Binnen het bestuur bekijken we welke tien plekken dat zouden moeten worden."

"We hebben nu dertig biertjes op", vertelde Jacques Thorn lachend aan het eind van zijn levendige beschrijving over de horecagelegenheden van weleer. Thorn toonde tijdens zijn virtuele kroegentocht historische foto's van vervlogen tijden. De tocht heeft hij namens VOO met Dineke Peddemors samengesteld. Sommige 'kroegen' waren een verrassing voor de vele aanwezigen. Andere lagen nog vers in het geheugen zoals de Roode Leeuw en het Witte Huis. "Wie heeft daar niet zijn rijbewijs gehaald."

Het was vooral de Gouden Eeuw waarin de kroegen van Oegst­geest floreerden. "Vooral voor de reizigers die door Oegst­geest trokken. 'Het Wapen van Oegst­geest', daar hadden we er drie van in de geschiedenis." Op oude foto's en kaarten toonde hij de locaties daarvan tijdens zijn geschiedenisles.

Route

De route op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur langs de dertig voormalige kroegen is verrassend uitgebreid. Het startpunt is bij Café de Gouwe, het enige echte dorpscafé dat we nog hebben in Oegst­geest. Er zijn onder voorbehoud onderweg vier tappunten, waarvan twee, Het Beleg van Oegst­geest en Hemels, alleen op zaterdag. Het Gemeentecentrum en De Nieuwe Aanleg, Café Dofferhoff op de voormalige locatie, op beide dagen.

Rondleiding

Lokale geschiedenislessen zouden goed zijn op de basisscholen. Jan Halin en Onno Koerten werken aan de eerste 'Klassendag Oegst­geester Basisscholen' waarbij de leerlingen uit de zevende en achtste groepen monumenten bezoeken, een rondleiding krijgen in Kasteel Oud-Poelgeest en in het gemeentehuis van Oegst­geest, en gastlessen van bestuursleden van de Vereniging Oud Oegst­geest en van Osger. De werkgroep wil meer scholen betrekken bij dit vooruitstrevende project.

Leerzaam

Het boekje 'Plekken van plezier' is het lezen waard en een uitstekende reisgids voor het Open Monumenten & Osger Weekend. Dit boekje is ook digitaal in te zien op de website van osger.nl. Het belooft een leerzaam en plezierig weekend te worden. "Je leert altijd iets nieuws over het dorp waarin je leeft", vertelde wethouder Matthijs Huizing. Hij geeft zelf rondleidingen in het gemeentehuis tijdens het weekend. Fijntjes wees hij erop dat vroeger de grenzen van Oegst­geest veel uitgebreider waren. "Er waren toen ongelooflijk veel kroegen in die tijd, wellicht een goed vervolg op het verhaal van Jacques Thorn."

Oegstgeester Volkstuin Vereniging opent deuren

De volkstuin is open voor bezoekers op zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 op de Cuyklaan 18.

open n Al sinds 10 maart 1978 heeft Oegstgeest zijn eigen volkstuinvereniging: de Oegstgeester Volkstuin Vereniging die 118 tuinen kent, gelegen op de Cuyklaan 18.

Al jaren worden de tuinen met veel plezier en enthousiasme door de leden van de vereniging onderhouden. De tuinen zijn divers en geven met name in de lente en zomermaanden een schitterend beeld van kleurige bloemen, mooie groentebedden en drukdoende tuinders. Maar ook in de herfst en winter groeien er grote pompoenen, boerenkool, spruiten en meer. De tuinders zijn het hele jaar door druk en vooral biologisch bezig.

Een bezoek aan de bijentuin geeft ook inzicht in groeien en bloeien van de natuur.
Komend weekend is het Open Monumenten & Osger Weekend. Oegstgeests eigen volkstuinvereniging opent ook zijn deuren voor een groene 'plek van plezier'.

De volkstuin is open op zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur

Met een speurtocht voor de kinderen, een bezoekje aan de bijentuin en rondleidingen over het complex. De volkstuin is open op zaterdag 14 september van 12.00 tot 17.00 uur.

Robert Pollack bij De Kler

lezen n Zaterdag 14 september, tijdens het Open Monumenten en Osger Weekend, staat er bij Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat een mobiele boekenkar.

's Middags om 14.30 uur zal Oegstgeestenaar Robert Pollack zijn debuut-thriller De Taak bij De Kler komen signeren.

Recensies van De Taak: "Geslaagde combinatie van Legal thriller en spionage" - Vier sterren volgens de VN Detective & Thriller gids. "Voortreffelijk geschreven, ambitieus van opzet, met een paar fijne karakters en bevredigend plot"- Vier sterren in het NRC Handelsblad.

Volkspark De Leidse Hout tien jaar gemeentelijk monument

monument n Het mooie park De Leidse Hout werd in 2009 uitgeroepen tot gemeentelijk monument.

Inwoners uit Leiden en Oegstgeest maken veel en graag gebruik van de veelzijdige voorzieningen in het park. Op zaterdag 14 september van 14.00 tot 17.00 uur organiseert de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout een feestelijke bijeenkomst in De Leidse Hout om dit tweede lustrum te vieren.

"U bent van harte welkom in onze feesttent op het grote speelveld voor een informeel samenzijn, onder het genot van een hapje en een drankje met muzikale omlijsting. Tijdens de bijeenkomst zal het eerste exemplaar van het Leidse Houtboekje 'Bomen, een wandelroute' worden uitgereikt aan de Leidse wethouder Martine Leeuwis. Dit boekje is gratis voor huidige en nieuwe Vrienden van de Leidse Hout."

Desgewenst kan men deelnemen aan een korte rondleiding langs bomen en monumentale elementen in het park.

Zondagmiddagconcerten

muziek n Op 15 september zijn er 's middags van 13.30 tot 15.30 uur, twee concerten in de Waterlelie in de Leidse Hout.

Ten eerste Koor Leedvermaak uit de Stevenshof in Leiden. Leedvermaak is een vierstemmig gemengd Nederlandstalig koor onder leiding van dirigent Peter van Marle. Het koor wordt op de piano begeleidt door Laura Balicov en op de gitaar door Theo Hooymans. Voor geïnteresseerden: het koor repeteert op vrijdagavond in het huis van de buurt in de Stevenshof van 20.00 tot 22.00 uur.

Ook klarinet-ensemble Lignum treedt op in in de Waterlelie. Het ensemble speelt onder leiding van Hendrik Jan Lindhout een divers repertoire, van Bach tot Reich en van pop tot volksmuziek.


Zie voor verdere informatie: www.vriendenvandeleidsehout.nl

Pianorecital Gregor Dešman

muziek n Gregor Dešman is een Sloveense pianist die in Nederland woont en werkt.

Zijn aangeboren nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat hij een breed repertoire bestrijkt, van muziek uit de 18e tot de 21e eeuw. Als solist trad hij op met diverse orkesten, waaronder het Valerius orkest in Den Haag en Het Slovense Philharmonish orkest. Gregor treedt op zondagmiddag 22 september op in Het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191. Op het programma staan werken van Beethoven, Debussy en Ravel.
Inloop is vanaf 14.30 en het concert duurt van 15.00 tot 17.00 uur. Na afloop is er een nazit met een glas wijn. Toegang €15 per persoon. www.ampijoloe.com of 06-51354656.

Plezierdichters

boekhandel n In het weekend van 14 en 15 september vindt in Oegstgeest weer het Open Monumenten en het Osger-weekend plaats. Het thema is dit jaar: Plekken van plezier. Dit is voor de Rijnlandse Boekhandel aanleiding de winkel die dag beschikbaar te stellen voor: Plekken van plezierdichten.

Vanaf 14.00 zullen de Oegstgeester plezierdichters in mooie pleziergedichten ten gehore brengen op het heuse plezierdichtpodium. De Rijnlandse Boekhandel wil dit rond 15.00 herhalen voor de mensen die om 14.00 verhinderd waren en voor iedereen die het nogmaals wil horen.
"We zien u graag a.s. zaterdag in de Rijnlandse Boekhandel. U kunt natuurlijk altijd nog meedoen. Heeft u nog wat op de plank liggen of wilt u nog iets maken? Geef u op in de winkel", aldus René Koek.


Nog eentje dan:

50
God, wat is het leven prachtig,
Nog dertig jaar, dan ben ik tachtig.

Hans Dorrestijn

Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek

muziek n Het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek is in de zomervakantie op tournee geweest naar Zuid Frankrijk. Hier deden zij mee aan een internationaal festival met jeugdorkesten uit heel Europa.

De jongeren hebben vier concerten gegeven, onder andere in de Kathedraal van Aix-en-Provence, een van de grootste en bekendste Kathedralen van Frankrijk. In Sommières en Lambesc speelde het JSR samen met een blazersensemble uit Engeland en een symfonieorkest uit Duitsland.
Bijzonder was dat het orkest optrad met een aanstormend viooltalent van pas 14 jaar oud; Kira van der Woerd. Zij speelde met het orkest het vioolconcert van Bruch.

JS Rijnstreek heeft veel leden uit Oegstgeest. Aanstaande vrijdag (13 september) speelt JS Rijnstreek tijdens de opening van het Osger weekend in het Groene kerkje in Oegstgeest. "Speel jij een instrument en lijkt het je leuk om mee te spelen in een orkest? Er zijn open repetities op 20 september." www.jsrijnstreek.nl

nieuws / osger

Kledingbeurs

kleding n Wie op zoek is naar mooie tweedehands kinderkleding in allerlei maten, kan bij Speeltuin Vogelenwijk terecht op zaterdag 14 september.

De gezellige kinderkledingbeurs begint om 14.00 uur in Speeltuin Vogelenwijk, Nachtegaallaan 25 in Leiden. Meer info: speeltuin@vogelwijk.nl

Sportkleding Fiks naar Tanzania

geven n Sportkleding van korfbalvereniging Fiks in nog uitstekende staat heeft een zinvolle bestemming gevonden. Het is getransporteerd naar jongeren in Tanzania waarvan de ouders financieel niet in staat zijn om sportkleding aan te schaffen. Fikslid Laura Kempen (19) heeft de kleding persoonlijk gebracht.

Laura was gedreven om mee te helpen aan een sportproject in een land waar welvaart geen vanzelfsprekendheid is. In het kader van Projects in Abroad is zij voor drie weken in Tanzania geweest. "Altijd al een wens van me om iets voor anderen te kunnen betekenen. Vandaar dat ik die keuze heb gemaakt. Met veel kleding van Fiks ben ik vertrokken naar de stad Arusha in Tanzania." Geen uitgaven aan kleding bespaart geld. Daardoor konden meer kinderen meedoen aan een voetbaltoernooi in buurland Kenia. "Ik ben betrokken geweest bij de voorbereidingen en heb ze zien trainen. Die drie weken waren voor mij een mooie tijd."

n Cheque Ronde Tafel voor Dorpscentrum

geven n Op zaterdag 7 september overhandigden de jonge mannen van De Ronde Tafel (ouder dan veertig zijn zij nooit) een flinke cheque van 5000 euro aan vertegenwoordigers van Dorpscentrum Oegstgeest.

De heren van de Oegstgeester serviceclub verzorgen ieder jaar op Koningsdag de bar tijdens de feesten aan de Hofdijck. De opbrengst van alle hapjes en drankjes is telkens bestemd voor een goed doel.

Dit jaar gunde de Ronde Tafel de opbrengst aan het Dorpscentrum. "We zijn langs geweest voor een kennismaking, en besloten het geld te doneren als bijdrage aan de realisatie van een nieuwe keuken." | Foto Willemien Timmers

n Gezellige foodmarkt Lange Voort

Foto: Willemien Timmers

winkelen n De nieuwe opzet van de jaarlijkse mosselmarkt, nu omgedoopt tot 'foodmarkt', bleek afgelopen zaterdag, 7 september, zeer geslaagd.

Verspreid over het hele winkelcentrum konden overal lekkernijen worden geproefd, variërend van broodjes pindakaas tot Indonesische hapjes. Ook waren er kookboeken te koop, werd er muziek gedraaid door DJ Pieter Walvaart en waren er snacks te koop van 't Haasje.

Prominente rol had natuurlijk Visgilde Hugo van de Meij met zijn verse mosselen. Een echtpaar in Katwijkse klederdracht maakte de sfeer compleet. | Foto WT

Biervrienden tien jaar in De Gouwe

Chris Schollaardt 'schonk' de jubileumsviering. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

drinken n Op 4 juli 2006 hielden de Biervrienden voor het laatst een bijeenkomst in Het Witte Huis waar zij sinds 5 november 2002 te gast waren op initiatief van John Vroom. De bijeenkomsten kenmerkten zich door presentaties van bijzondere bieren met soms hilarische acts. De presentatoren waren vaak brouwers van kleine brouwerijen. De Biervrienden werden gastvrij onthaald door Chris Schollaardt van Café de Gouwe. Fijntjes werden ze erop gewezen dat ze daar al meer dan tien jaar hun bijeenkomsten houden. Dit jubileum vierden ze op dinsdagavond 3 september. Bob van Ingen Schenau en Chrit Deckers kwamen langs om ze te feliciteren. Zij zijn de mannen van het eerste uur.

Jan Hendrik Oortbrug afgesloten

Het dek van de brug over het slootje is al verwijderd. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

verkeer n Borden langs de route richting de Jan Hendrik Oortbrug verwijzen naar de afsluiting en naar het aantal calorieën die je verbruikt bij het omlopen of -fietsen.

Ondertussen zijn maandag 9 september de werkzaamheden begonnen en is van het bruggetje over de sloot het dek verwijderd. De werklieden hebben de komende twee maanden volop werk aan de restauratie van de brug over het Oegstgeesterkanaal die er zichtbaar toe was. | WvE

Voetbaldagen

voetbal n Wat is er leuker in de laatste week van de zomervakantie dan de hele dag voetballen met je vriendjes en vriendinnetjes? Niks inderdaad, en daarom sloot ASC de zomer af met de ASC Voetbaldagen. Drie dagen lang voetbalden zo'n 60 deelnemertjes op de schitterende grasvelden van ASC, met als absolute hoogtepunt de 'waterdag'. Tijdens de afsluitende middag stond een heel voetbalveld vol met springkussens, stormbanen en buikglijbanen. Gelukkig werkte het weer mee en werd het een echt waterfestijn. Gedurende de ochtenden werd er hard getraind.

PVOO in De Paulus

Maurice van Schoonhoven liet de vleugel 'horen'. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ontmoeting n De leden van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) waren 5 september te gast in Cultuurhuis De Paulus. Lucien Knoedler van Muziekkamer Oegstgeest liet via de jonge pianovirtuoos Maurice van Schoonhoven de nieuwe concertvleugel horen. Knoedler doet er alles aan om deze kostbare vleugel te behouden voor het cultuurhuis. De avond werd mede verzorgd door Proeflokaal 1574, PVOO en Stichting Mu6. | WvE

de week in beeld

Nipte winst FC Oegstgeest

Harm-Jaap Boerma wordt gestopt door twee verdedigers. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n In de bekercompetitie neemt FC Oegstgeest het op tegen Football Factory, PGS/VOGEL en Graaf W II VAC. Vorige week werd de wedstrijd tegen Football Factory ruimschoots in winst omgezet. Afgelopen zaterdag was Graaf W II VAC de volgende. FC Oegstgeest startte sterk met veel overwicht. Maar gaandeweg in de wedstrijd zakte dat zienderogen af. Gelukkig sloot FC Oegstgeest de wedstrijd wel winnend af.

De Leidse wethouder Paul Dirkse in actie.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn er de nodige wisselingen in de spelersgroep opgetreden. Voor de eveneens nieuwe trainer, Nico van der Salm, is dat natuurlijk wel even zoeken naar een optimale situatie qua teamsamenstelling en speelwijze.
In de tweede bekerwedstrijd tegen Graaf W II VAC leek er geen vuiltje aan de lucht. Vooral de eerste helft speelde het spel zich vooral op de helft van Graaf W II VAC af. Dit bereikten de FC Oegstgeest spelers vooral door goed vooruit te verdedigen. Graaf W II VAC kwam hierdoor nauwelijks aan voetbal toe. Maar tot het maken van doelpunten kwam het vooralsnog ook niet. Dat zou tot halverwege de eerste helft duren voordat de 1-0 op het scorebord gezet kon worden. Tim Bakker trapte op rand zestien de bal zorgvuldig achter de keeper van Graaf W II VAC in de touwen.
Na rust kwam FC Oegstgeest al snel tot de 2-0. Harm Jaap Boerma kon vanaf 20 meter op de lengte-as van het veld vrij inschieten. Later zou blijken hoe belangrijk dit doelpunt zou zijn want later in de tweede helft kon FC Oegstgeest het type spel van de eerste helft niet meer continueren. Hielden ze in de eerste helft het speelveld klein, in de tweede helft lukte dat na verloop van tijd niet meer. Hoewel ze zeker nog duidelijk het betere van het spel hadden vielen er grotere gaten. In de 58ste minuut profiteerde Graaf W II VAC hiervan, een aanvaller kwam alleen voor keeper Mitchel Zandbergen en rondde goed af, 2-1. En, in de 84ste zou zelfs de 2-2 vallen. Opnieuw door een doorgebroken speler die met een lob onhoudbaar Mitchel Zandbergen passeerde.
FC Oegstgeest kon ondanks het veldoverwicht nauwelijks iets creëren, het spel was vrij statisch. Er zat weinig beweging in. Voor Tim Bakker was dat kennelijk aanleiding om zelf te improviseren. Hij slalomde om enkele tegenstanders heen en passte op Daniël van Vliet, die vervolgens goed inschoot 3-2 (87ste minuut). In de blessuretijd maakte Graaf W II VAC nog wel een doelpunt. Maar dit doelpunt werd in verband met buitenspel door de scheidsrechter afgekeurd.

Fiks kan niet overtuigen tegen sterk Dalto uit Driebergen

Roy Vreeken onderscheidde zich met zes treffers. | Foto: Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Fiks is er niet in geslaagd om voor een positieve seizoensopening te zorgen. Tegenstander Dalto, op papier één van de titelkandidaten, was overtuigender in de afronding van de mogelijkheden en keerde met een 15-20 zege op zak richting Driebergen.

Uiteindelijk mag geconstateerd worden dat Dalto de gehele wedstrijd de regie in handen heeft gehad. De 0-3 voorsprong na vijf minuten werd geen moment uit handen gegeven. Alleen bij 4-5 toen Dominic van Welzen zijn tweede strafworp benutte, leek mogelijk een wending zichtbaar. Dalto had echter de kracht om direct in de tegenaanval opnieuw uit te lopen. Dit gegeven kwam meerdere keren voor. Trainer Bas Harland vertelde dat Dalto verdedigend veel druk zette en Fiks daarop moeilijk kon anticiperen. "We kozen veelal voor schot binnen de vijf meter zone. Vallen de schoten dan is dat prettig, maar het wordt anders als een tegenstander sterk is in de rebound en bovendien over fysieke kracht beschikt." Ook in aanvallend opzicht controleerde Dalto. Niet dat het verschil in de eerste helft hoog opliep. Het zegt iets over goed verdedigend spel van de thuisploeg. Een ruststand van 7-11 blijft perspectief bieden om in de tweede helft alsnog in de wedstrijd te komen. Het tegengestelde vond plaats. Dalto liep binnen 7 minuten uit naar 9-16. Bas Harland: "Belangrijkste doelstelling is zelf zo veel mogelijk kansen van hoge kwaliteit genereren en zo te verdedigen dat bij de tegenstander het omgekeerde plaatsvindt. Ik had me voorgesteld in deze ontmoeting 100 kansen te krijgen en er daarvan minimaal 20 of meer te benutten. Dit doel bleek Dalto wel te halen", gaf hij aan. Hij zag zijn team in de loop van de ontmoeting het verschil iets terug te brengen (14-18), maar Dalto scoorde opnieuw tegen en daarmee was het pleit beslecht. Uitslag 15-20. Bas verklaarde dat de opponent terecht heeft gewonnen. "Immers, het basisniveau van deze titelkandidaat was hoger dan dat van ons", gaf hij tot slot aan. Roy Vreeken onderscheidde zich met zes treffers. Dominic van Welzen, Ilse Hazekamp, Mart Hortensius (ieder 2), Kevin Vreeken, Melissa Heyne en Lianne Anholts scoorden ook.
Uitermate verrassend was het resultaat van het tweede selectieteam, dat debuteert op reserve-hoofdklasseniveau. Dit is de op één na hoogste klasse. De formatie van Rob Schoof liet tegen Dalto 3 aanvallend temporijk spel zien en vergat de afronding niet. Na rust liep Fiks meerdere punten uit en een kwartier voor tijd stond er 19-13 op het scorebord. Uiteindelijk kwam een 23-16 zege op het wedstrijdformulier te staan. Jesse Trap (7), Youp Coli (6) en Sam Coli (3), Tom Fles (2) scoorden meermaals.

Klassieke Veteranen sterk uit de startblokken tegen Kampong

vietbal n Voor de Klassieke Veteranen van ASC ging de competitie afgelopen zaterdag 7 september van start met een wedstrijd tegen Kampong. In de Domstad boekten de ASC'ers een ruime zege: 0-4.

Beide ploegen begonnen sterk en fel aan de wedstrijd, allebei met het idee dat er deze dag wat te halen viel. De aanvalsdrift leidde aan beide kanten tot een paar grote kansen. Aan Kampong-zijde een snoeiharde kopbal op de paal en een afgekeurd doelpunt en voor ASC nog grotere kansen die dankzij kunst- en vliegwerk van de Kampong-verdedigers net geen doelpunten werden.

Na rust bleek ASC echter maatje te groot. Met de boomlange debutant Alphert Christina in de ploeg, een goede veldbezetting en winst in vrijwel ieder individueel duel, ging Kampong meteen na rust over de knie. Coen Verdegaal scoorde de 0-1, Kampong haalde vervolgens - niet handig - twee van hun beste mannen naar de kant en halverwege de tweede helft scoorden Christina en – andere debutant – Neal Walenkamp kort na elkaar de 0-2 en de 0-3. ASC gaf in het laatste deel van de wedstrijd niets meer weg en Christina bekroonde zijn goede debuut uiteindelijk nog met zijn tweede treffer, waarna ASC de wedstrijd rustig uitspeelde. Komende zaterdag spelen de Klassieke Veteranen hun eerste thuiswedstrijd tegen Koninklijke HVV. Aftrap: 15.00 uur.

LOHC Vet C pakken punt in Voorburg

hockey n Het eerste duel in de 2e klasse - na de nipte degradatie vorig jaar - was meteen (op papier) een topper. Vet C terug uit de 1e klasse tegen Cartouche die vorig jaar in de 2e klasse de titel greep. Echter een topper werd het nooit tijdens de 70 minuten. Het duel mondde uit in een fysiek potje met veel overtredingen. Door slim te spelen wisten de mannen een punt te pakken (1-1).

Schaakclub keert terug naar geboortegrond

schaken n Op donderdag 12 september start de interne competitie van Oegstgeest '80.

Na dertien jaar ballingschap in Leiden is de club teruggekeerd naar Oegstgeest. Er is een mooie zaal gevonden bij de Volksuniversiteit, die onderdeel is van de Bibliotheek.
Oegstgeest '80 biedt als gezelligheidsvereniging plaats aan alle soorten schakers, van huisschakers, die wel eens in clubverband willen spelen, tot internationale meesters. In de interne competitie speel je altijd tegen ongeveer je eigen sterkte, de indeling vindt per avond plaats.
"Het is mogelijk om een maand proef te draaien, om erachter te komen of clubschaak iets voor jou is. Leeftijd is geen probleem, onder onze leden zijn 80-plussers die dat wekelijks demonstreren", aldus een woordvoerder..
Schaakclub Oegstgeest '80, Lange Voort 2 u. Speelavond en -tijd: donderdagavond van 19.45 tot maximaal 23.45 uur.
Aanmelding bij wedstrijdleider Ed Wagemans, 071-5176213, ed.wagemans@online.nl. Als men zich voor 19.15 uur aanmeldt, dan heeft men zeker een tegenstander.

Padel bij tennisclub Unicum

padel n De snelst groeiende sport in de wereld verovert nu ook Nederland. Het is dynamisch en spectaculair, maar ook sociaal en laagdrempelig. De sport heet Padel en kan sinds vorige maand nu ook door Leiden en Oegstgeest gespeeld worden, op het tennispark van Unicum, grenzend aan de Oegstgeester wijk Poelgeest.

"Padel is een kruising tussen tennis en squash, maar toch heeft het een geheel eigen dynamiek, het is echt een zelfstandige sport" stelt Unicum-voorzitter Rudy van Zijp. Padel is inmiddels de tweede sport van Spanje, en de favoriete hobby van vele wereldsterren uit het voetbal, van Messi en Ronaldo, tot Arjen Robben die tegenwoordig alle padeltoernooien in het noorden van het land speelt. Afgelopen zaterdag was de officiële opening van de banen bij Unicum. Ter afsluiting hiervan werd er een spectaculaire demonstratiewedstrijd gespeeld door nationale toppers.

15 september

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. van 't Wout
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, prot. viering, pastor A. Gerritsen

LUMC 10.00 ds. Arend van Baarsen

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. P. Niemeijer
16.30 u ds. M. de Jong

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld. Startzondag

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. J. Magliano-Tromp

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds A. Alblas, doopdienst

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 14 september 19.00 uur Eucharistieviering met Matthiaskoor - Pater Wehlin

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 Armand Lefeu & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

09-09 / 15-09 TP Leident, mw. I. Paumere, Merelstraat 184 A 2352 VH Leiderdorp (071) 5898262

16-09 / 22-09 TP Poelgeest, mw. M.A. Wildenbeest / mw. A.H. Bakker, J.P. Thijsselaan 75 2341 PD Oegstgeest (071) 5174442

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Visser 't Hooft Lyceum viert eeuwfeest

honderd n Het nieuwe schooljaar is op het Visser 't Hooft Lyceum aan de Kagerstraat in Leiden begonnen met allerlei activiteiten voor de leerlingen in het kader van het eeuwfeest van de school.

De aftrap voor de Eeuw-festiviteiten werd donderdag 5 september gedaan: de school ging met alle leerlingen een dagje uit naar de Efteling. Om 8 uur 's morgens vertrokken er een 25-tal bussen met in totaal 1500 leerlingen en docenten naar Kaatsheuvel.
Op vrijdag 6 september stonden allerlei verschillende activiteiten op het programma. Onder andere werd er door klassen aandacht besteed aan Plastic Soup en het strand schoonmaken. In de avond van 6 september was er een schoolfeest dat de vorm van een festival kreeg.

Later in het jaar volgt een theaterspektakel in de Leidsche Schouwburg op 28, 29 en 30 oktober waar leerlingen en leerlingen hun beste acteertalenten kunnen tonen.

Eeuwboek en reünie

Een commissie van oud-collega's is al twee jaar bezig om een Eeuwboek te maken dat op vrijdag 1 november wordt gepresenteerd en vanaf die datum bij de school is te bestellen, maar ook te koop zal zijn bij Boekhandel de Kler.
En voor alle oud-collega's en oud-leerlingen is er op zaterdag 9 november een grote reünie. Daarvoor kan eenieder zich opgeven via www.vhl.nl.

historie

Het Visser begon in 1919 op de Witte Singel als Christelijke H.B.S. De school groeide gestaag en in de jaren '20 werd het gebouw aan de Kagerstraat in gebruik genomen, dat later een aantal keren is uitgebreid. Bij de uitbreiding in de jaren '60 kreeg de school de naam Chr. Lyceum dr. W.A. Visser 't Hooft, naar de toenmalig secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken.

In de loop der jaren fuseerde de school met o.a. de Mavo aan de Ant. Duijcklaan, de Dwarswetering in Leiderdorp en de Mondriaan-scholengemeenschap aan de 5-mei laan. Sinds 1994 hoort ook de Mavo in Rijnsburg tot dezelfde school, die nu kortweg Visser 't Hooft Lyceum heet.

@lexbacker Mijn dagelijkse fietstocht tussen thuis in Oegstgeest en werk in Den Haag via Nationaal Park de Hollandse Duinen is een prachtig ritje op mijn nieuwe VanMoof fiets. Met dank ook aan buienradar. De duinen zijn prachtig en de dennenbossen ruiken naar herfst.

@LukasTeijema Replying to @lexbacker zelf doe ik vrijwel dagelijks Oegstgeest - Schiphol op de fiets. Langs de Kaag en Westeinderplas. Geen duinen maar weidse uitzichten over plassen en rietlandschap. Ondertussen genietende van stijgende en/of landende vliegtuigen. En dat gezellig op een Gazelle.

@montielguirado #OnThisDay in 1944 Dutch composer and conductor Jan van Gilse died in Oegstgeest


@JobGrovenstein Belangengroepen Kaag en Braassem en Oegstgeest in strijd tegen Schiphol-overlast