Oegstgeester Courant

1 juli 2020

Oegstgeester Courant 1 juli 2020


Wethouder Glasbeek stapt op

Peter Glasbeek kondigde tijdens de digitale vergadering zijn vertrek aan. | Still uit videotulen raadsvergadering Foto: Gemeente Oegstgeest

politiek n De deal met Oudendal is op donderdagavond 25 juni, uiteindelijk het Waterloo geworden van wethouder Peter Glasbeek. Hij had met projectontwikkelaar Johan Oudendal een ondertekende overeenkomst dat het college een beslissingsbevoegdheid zou hebben over een eventuele toekomstige woonfunctie van de bijgebouwen bij kasteel Endegeest. Maar een meerderheid van de raad pikte dat niet. Coalitiepartijen VVD en CDA lieten Glasbeek als een baksteen vallen en voor hem zat er niets anders op dan zijn ontslag in te dienen.

Door Joep Derksen

De raad stemde met 7 stemmen voor (D66 en PrO) en 12 stemmen tegen het vaststellen van Gebiedsvisie De Geesten. Raadslid Bouw (VVD) maakte bij het begin van de discussie al duidelijk, dat ze dit voorstel niet zouden steunen. Hij vroeg nog aan het CDA of deze partij ‘van gedachten was veranderd’ en toch in zou stemmen met het voorstel. Dat zou namelijk betekenen, dat er wél een meerderheid was voor het collegevoorstel en Glasbeek dus kon aanblijven.

Maar ook het CDA wilde niet meegaan met het voorstel en het college extra besluitmacht toekennen. Raadslid Van Driel (PrO) constateerde: "CDA en VVD hopen allebei van elkaar dat ze het plan redden. Hoe kan de wethouder doorgaan, als niet zeker is of positie van de VVD verandert op de dag van de vergadering?"

Met een ruime meerderheid schoot de raad het voorstel af. Hierna nam Glasbeek het woord. "Met het verwerpen van dit voorstel rest mij geen andere gang dan het aanbieden van mijn ontslag. Ik kan niet als een stuk aangeschoten wild mijn functie blijven vervullen. Het is bijzonder teleurstellend dat de aanvankelijke steun van de VVD is ingetrokken. Het is zoals het is. Mij rest niets anders dan dit te doen. Het is jammer. Ik heb met plezier in Oegstgeest gewerkt. Het komt nu ten einde.’’

Voor Oegstgeest gaat de planvorming voor Gebiedsvisie De Geesten een nieuwe fase in. Raadslid Vos (D66): “Met alleen een gebiedsvisie zonder overeenkomst met Oudendal kunnen we nooit een bestemmingsplan maken. Dan moeten we helemaal naar het begin." Van Driel vulde aan: “We krijgen jaren vertraging. Wij beraden ons op onze positie’’ (in het college, JD).
Lees meer op pag 7&15

>Vordering proces verkabeling

ruimte n Ruim een jaar geleden werd in het Dorpscentrum een informatieavond gehouden over het ondergronds brengen van de Oegstgeester hoogspanningskabel.

De kosten voor het onder de grond brengen van de Oegstgeester hoogspanningsleiding zijn voor een groot deel voor rekening van het Rijk. Vanuit de gemeente is een eigen financiële bijdrage van 15% vereist. Het haalbaarheidsonderzoek gaf aan dat de totale uitvoeringskosten tussen de 12 en 16 miljoen euro bedragen. Dit betekent voor de gemeente Oegstgeest een investering van tussen de 1,8 en 2,4 miljoen om de kabels ondergronds te brengen. Hiermee komt dan een gebied vrij van vier kilometer lengte en een breedte van tussen de 100 en 200 meter.

De invalshoek is steeds dat de vrijkomende ruimte gebruikt gaat worden om de leefomgeving in de hoogspanningszone kwalitatief te verbeteren. Verder is van het begin af aan duidelijk dat een beperkt deel van de vrijkomende grond verkocht zal worden ten behoeve van woningbouw ter financiering van de gemeentelijke eigen bijdrage.

De gemeente verwacht op korte termijn aan TenneT opdracht te kunnen geven voor een vervolg op het haalbaarheidsonderzoek. Hierin wordt op detailniveau nagegaan hoe de verkabeling kan worden uitgevoerd. Op basis hiervan neemt de gemeente, waarschijnlijk begin 2021, een definitief besluit over het wel of niet doorgaan van de verkabeling van het hoogspanningstracé.

Binnenkort komt er een digitale vragenlijst online waarmee bewoners hun mening kunnen geven.

Inzameling voedselbank

geven n Zo eenmaal in de twee weken wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket.

Door het coronavirus is de voorraad van voedsel bij de voedselbank een stuk minder geworden. Op dit moment is er vooral behoefte aan pasta, pastasaus, rijst, groente in blik, fruit in blik en vis in blik.

Ook artikelen voor de persoonlijke verzorging en wasmiddelen zijn nodig.

Boodschappen kunnen ingeleverd worden op dinsdag 7 juli van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp).

Foto: Willemien Timmers

Vereniging
oud-raadsleden opgericht

Samen gelachen en
gehuild

Veteranendag digitaal én met blauwe hap

Talenten
Montessori winnen zilver

SCHRIJVEN n Lezers klimmen in de pen

Schaaktalenten Montessori winnen zilver NK Schoolschaak

Het Oegstgeester Montessori-schaakteam.| Foto Lya Santoso Foto: Lya Santoso

schaken n Na het NK Schoolschaak BO Online zijn de afgelopen twee weken het kwalificatietoernooi en de finale gespeeld van het NK Schoolschaak Online 345, voor kinderen uit de groepen 3, 4 en 5. De finale vond onder tropische omstandigheden plaats op vrijdagmiddag 26 juni.

Het Oegstgeester Montessori-team dat hieraan meedeed, bestond uit de volgende schakers (zittend op het bankje): Nils Kruizinga, Pieter van der Salm, Elyas Nyoto, Sam Moeri, Casper Moeri & Erik Kun (niet op de foto). Op de foto staan ook de oudere Montessori-schakers Tobias Persson, Siebe Jan van der Salm en Jonathan Vijver.

De kwalificatie bestond uit vijf toernooitjes, op elke schooldag (15-19 juni) één van vijf partijen. Iedereen speelde - thuis, online op chesskid.com - in z'n eigen categorie (per groep), en alle resultaten telden voor het hele team. Dat leverde het Montessori-team op maandag al meteen de toppositie in het kwalificatieklassement op. De andere dagen is er ook nog veel geschaakt - wat zitten er enthousiaste schakers op de Montessorischool - om de scores te verbeteren en de toppositie te behouden. Met succes plaatsten ze zich als favoriet voor de finale die heel spannend zou worden.

Bij tropische temperaturen werden tijdens de finale op vrijdag 26 juni weer vijf partijen gespeeld. Sam, Pieter en Casper (uit groep 2) speelden in een gemengd toernooi voor groep 3 & 4 en Elyas en Nils kwamen uit voor groep 5.

Tweemaal moesten een paar van de jongens helaas tegen elkaar spelen en de punten onderling verdelen. Gelukkig was de verdeelsleutel mild en kreeg de verliezer ook steeds één punt (twee punten voor remise, en drie voor winst). Er waren echte schaaktalenten aan het werk: technisch goede spelers én doorzetters, ook na verlies van teamgenoot of broertje. Samen kwamen ze uit op 58 (van de max. 75 te behalen) punten. En daarmee kwamen ze slechts één punt tekort voor goud. Het verschil met de nummer drie was vijf punten. Een fantastische tweede plek dus voor de jonge Montessori-schakers.

Het NK Schoolschaak Online, zowel BO (algemeen) en groep 3, 4, 5, was de afgelopen weken een groot succes voor de Montessorischool. De kinderen waren enthousiast en hadden er veel plezier in. De ouders leefden vol spanning mee.

>Jottem weer open

verkoop n Dagbesteding Jottem mag weer open voor zijn klanten. "We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en hebben ze toegepast op onze situatie", aldus Marja van Dorp.

In de modern uitgeruste keuken is men inmiddels gestart met het maken van hun ambachtelijke producten. De winkel in de hal is voorzien van diverse handgemaakte cadeauartikelen: ook leuk om cadeau te geven.

"We kijken ernaar uit om u te mogen verwelkomen."

Jottem is te vinden op de Louise de Colignylaan 29 in Oegstgeest. 071-5171950

Open: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.00 uur.

Tafel in brand

brandweer n Op vrijdagavond 26 juni is even na acht uur 's avonds een tafel in brand gestoken op een schoolplein aan de Lange Voort in Oegstgeest.

De brandweer heeft de brand geblust. Omstanders gaven aan dat ze jongeren zagen wegrennen. De schade valt mee.

>Perspectief van een voetbalgezin

In de afgelopen weken is er veel gesproken en geschreven over de komst van kunstgrasvelden bij ASC. Wat ik in die berichten miste, is het perspectief van de (jeugdige) voetballers zelf. Een kleine introductie vooraf. Ons gezin bestaat uit drie ASC-voetballers (zoon, moeder en vader) en een dochter die tot voor kort ook voetbalde bij ASC. In 2017 ging bij ons de vlag uit: eindelijk konden alle ASC-ers (cricket en voetbal) terecht op het nieuwe complex in de Overveerpolder. Hiermee kwam een einde aan de jarenlange versnippering van de club door de huur van sportvelden bij andere verenigingen. En ja, we waren ook trots dat ASC in overleg met de gemeente koos voor vier grasvelden. Want thuis vonden en vinden we dat cricket en voetbal bij voorkeur op gras gespeeld moeten worden. Echter drie jaar later moeten ook wij thuis bekennen dat de situatie onhoudbaar is geworden. De mooi aangelegde grasvelden hebben de druk van het intensieve gebruik niet kunnen doorstaan. Het gevolg is dat het aantal afgelaste wedstrijden van het juniorenteam van onze zoon in het afgelopen jaar het aantal vingers op mijn twee handen overschrijdt. Het dupeert niet alleen de ASC-voetballers maar frustreert ook de bezoekende clubs en leidt tot gemankeerde competitieresultaten. Ook trainingen gaan veelvuldig niet door om de velden te sparen. Ten einde raad is in het afgelopen jaar zelfs teruggevallen op een oud instrument: voor een aantal jeugdselectieteams werd tijdelijk een kunstgrasveld gehuurd aan de Boshuizerkade in Leiden.

Terug naar de kritische reflecties in de Oegstgeester Courant. Uiteraard staan wij ook achter het adagium ‘Afspraak is afspraak’. Aan de andere kant is het doel van elke sportclub om haar leden in de gelegenheid te stellen de sport te beoefenen. In die zin verschilt ASC niet van de Oegstgeester zusterclubs LOHC, FC Oegstgeest en Fiks waar in het verleden om dezelfde redenen besloten is om over te stappen naar kunstgras, soms zelfs met flinke financiële steun van de gemeente. Wanneer blijkt dat een op papier gemaakte afspraak in de praktijk heel erg knelt, kan je als club toch best vragen of het mogelijk is, in alle openheid, een alternatief te bespreken dat tegemoetkomt aan de diverse belangen? Het liefste had ons gezin, als voetbal- én natuurliefhebbers, ook graag gezien dat het echte gras behouden zou kunnen blijven. Het alternatief is echter goed doordacht: twee grasvelden en twee kunstgrasvelden op eigen kosten (zonder rubberkorrels!) en een nieuw natuurplan dat het park groener maakt en ontworpen en getoetst is door een erkend ecologisch bureau. En met twee kunstgrasvelden kan de jeugd bij ASC eindelijk weer toekomen aan waar het allemaal om begon: lekker voetballen en cricketten!

Sam Schoch – inwoner Oegstgeest

>Groene score voor ASC, óók met kunstgras

Meerdere bezorgde dorpsgenoten zijn in het kader van de ‘kunstgrasdiscussie’ de afgelopen weken via deze krant behoorlijk fel van leer getrokken tegen ASC en haar bestuursleden. Als ASC’er in hart en nieren heeft me dat geraakt. Twintig jaar geleden meldde ik me aan als lid en vanaf dag 1 voelde dat als een warm bad. Ik speelde even in het eerste, daarna in een lager team. Ons gezin verhuisde en toen we tien jaar later terug naar Oegstgeest kwamen, gingen we alle vier – papa, mama en twee zonen – bij ASC voetballen en vrijwilligerswerk doen, als trainer, coach, scheidsrechter, achter de bar en in diverse commissies.

We hielden van de unieke accommodatie in het oude dorp, maar waren toch dolblij toen ASC naar de Overveerpolder kon verhuizen: eindelijk onze twee sporten cricket en voetbal weer bij elkaar, eindelijk konden al onze teams hun thuiswedstrijden ook weer echt thuis spelen, eindelijk weer spelen op goed gras. En samen met alle ASC’ers en talloze andere dorps- en streekgenoten, genieten van één van de mooiste sportclubgebouwen van Nederland.

Wat waren we daar als gezin, in mijn (inmiddels veteranen-)team, en bij de club blij mee in 2017! Zeker als je weet, en dat weet heel Oegstgeest, hoe lang en moeizaam de weg richting verhuizing was geweest.

En we waren niet de enigen… De aantrekkingskracht van ASC bleek enorm en de voetbaltak groeide na de verhuizing als kool. Van de allerjongste jongetjes en meisjes tot en met vitale zeventigers en alles daartussenin: vele honderden nieuwe leden meldden zich aan en het vrijwilligerslegioen moest zich in alle bochten wringen om iedereen dat te kunnen bieden waarvoor ze naar ASC kwamen: lekker en gezond sporten, in een vrolijke, fijne omgeving, met goede faciliteiten.

Om alles op ons mooie complex te kunnen bekostigen moesten we als club ook wel groeien, maar dat het zó snel zou gaan, dat had ook binnen ASC niemand kunnen bedenken. In 2017 wisten we ook dat het qua gras spannend zou worden: zouden onze grasvelden het bij een toenemend aantal leden houden? En hoe zou de combinatie cricket-voetbal uitpakken: zouden we allemaal onze sport kunnen blijven beoefenen op de manier zoals we dat graag willen?

Twee kletsnatte najaren verder weten we het antwoord op beide vragen: nee en nee. In de maanden voordat de coronacrisis uitbrak moesten talloze wedstrijden en trainingen worden afgelast. Het schaamrood stond ons vaak op de kaken als we tegenstanders al vanaf oktober hoorden foeteren over de kwaliteit van onze velden. En met het op elkaar afstemmen van de cricket- en voetbalplanning kwam de club door al die afgelastingen steeds meer in de knel te zitten.

Alle ASC-vrijwilligers willen niets anders dan het goed doen voor alle leden én voor alle gasten van de club. Gezond sporten bevorderen, voor iedereen die dat maar wil bij ASC. Ons bestuur en onze vrijwilligers hebben louter en alleen maar goede bedoelingen, voor de club, voor het dorp, voor de streek. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken.

Maar wat we in 2017 nog niet wisten en nu wel, is dit: ASC kan die goede bedoelingen niet realiseren met de huidige grasvelden.

De meeste voetballers en alle cricketers beoefenen hun sport het liefst op natuurgras. Ook ik. Toch is de roep om kunstgras binnen de club de laatste jaren steeds sterker geworden, ondanks de jaren terug gemaakte afspraak waar bezorgde dorpsgenoten en sommige lokale politici altijd aan refereren. Inmiddels hoop ik ook van harte dat ASC twee kunstgrasvelden krijgt, zodat we allemaal en onder (bijna) alle weersomstandigheden het gehele jaar door onze geliefde spelletjes kunnen blijven spelen. Zodat ASC voetbal en Ajax cricket elkaar kunnen versterken, in plaats van elkaar in de weg zitten. Dan kunnen we bijvoorbeeld samen jeugdtoernooien organiseren en daarmee onvergetelijk mooie herinneringen creëren voor kinderen dichtbij en ver weg.

En dus begrijp ik het maar al te goed, én stel ik het enorm op prijs, dat onze bestuurders in hun vrije tijd de kunstgrasmogelijkheden onderzoeken. Dat is immers in het belang van duizenden sporters – ASC’ers én hun gasten, ook die van bijvoorbeeld FC Oegstgeest, van alle Leidsche clubs en van al die andere voetbal- en cricketclubs uit de regio.

Tot slot: natuurlijk moet er een groene tegenprestatie in de vorm van natuurcompensatie komen, daar vraag ik als klimaatbewuste en ‘groen-stemmende’ Oegstgeestenaar ook om. Daarnaast moet het aan te leggen kunstgras wat mij betreft voldoen aan bepaalde milieu- en duurzaamheidseisen. Maar dat kan. Kunstgrasaanbieders moeten ook meegaan met hun tijd en zij doen dat gelukkig ook.

De wereld verandert. Omstandigheden veranderen. Nieuwe inzichten en nieuwe ontwikkelingen kunnen ertoe leiden dat dingen misschien toch anders gaan dan eerder afgesproken. Dat zaken toch minder zwart-wit zijn dan je als ‘relatieve buitenstaander’ misschien denkt. Meegaan met je tijd, proberen om wat meer begrip te hebben voor die ander en open staan voor positieve kanten van verandering. Daar wordt iedereen beter van, in onze mooie groene dorp en in de rest van de wereld!

Nanno Benninga

Kunstgras op het ASC-terrein

De biodiversiteit van voetbalgras is matig, maar nog altijd vele malen beter dan kunstgras: die is nagenoeg nul. Op levend gras en in de bodem daaronder, komen simpelweg allerlei insecten en andere ongewervelden voor , die zélf deel zijn van de biodiversiteit, maar ook bijdragen aan het voorkomen van bijvoorbeeld vogels en vleermuizen. En ja, ook muizen, ratten, bunzings e.d. komen er wellicht voor. Dat zijn misschien geen soorten die we graag zien, maar ze horen eenvoudigweg bij onze natuur. Het aantal ratten is overigens, afhankelijk van hoeveel eetbaar afval door de voetballers en supporters wordt achtergelaten, waarschijnlijk lager dan voorheen. Dat er gelukkig nog veel vleermuizen voorkomen, bewijst de inventarisatie die ik op 25 juni rond het terrein heb gedaan (het terrein zélf was afgesloten). Die leverde maar liefst zes soorten op. De rosse vleermuis (7x aangetroffen) en laatvlieger (1x aangetroffen) zijn soorten die specifiek boven open terrein jagen. Die én de beide dwergvleermuizen (32x aangetroffen) zullen ongetwijfeld het terrein gebruiken voor voedsel.

Waar het echter vooral om gaat is het vertrouwen dat de inwoners, vertegenwoordigd door de gemeente, hadden in de afspraak dat ASC géén kunstgras zou aanleggen (en ook geen voor vleermuizen hinderlijke verlichting zou plaatsen). Die afspraak was – los van het ‘foutje’ in het bestemmingsplan – duidelijk genoeg en zonder die afspraak zou ASC nu waarschijnlijk niet op die locatie zitten. Als we zó met afspraken omgaan als ASC van plan is, wordt Oegstgeest een stuk minder leefbaar (voor mens en dier).

Tom van der Meij

>Voetballen? Gezond!

Fijn dat de kunstgrasvelden toch aangelegd kunnen worden, waardoor de jeugd meer en vaker kan voetballen.Voetballen is tenslotte fysiek en sociaal heel belangrijk, lekker rennen, minder schermtijd, nieuwe vriendjes en samenspelen.

En de vleermuizen? Meestal overleven ze het wel en vinden ze hun weg, met misschien een beetje hulp, over of langs de velden.

En de moraal? Beter laat dan nooit kiezen voor de jeugd en hun toekomst!

Annette Kerckhoff, Oegstgeest

Bittere gevoelens

politiek n Het gedwongen vertrek van wethouder Glasbeek heeft er in gehakt bij burgemeester Emile Jaensch. Midden in de nacht, uren na afloop van de raadsvergadering, schreef Jaensch.

"Ik kan de slaap nog niet vatten. Na een lange en voor hem onbevredigende bespreking van Gebiedsvisie De Geesten, heeft wethouder Peter Glasbeek vanavond zijn ontslag aangeboden. Politiek inhoudelijk kan je daar van alles van vinden. Op menselijk vlak is dit bitter."

"Sinds maart 2019 was hij aan de slag; een ervaren doener van buiten. Een dossiervreter met een ijzeren discipline. Recht voor zijn raap met een flux de bouche doorspekt met unieke spreekwoorden. En met hart voor inwoners die een helpende hand van de gemeente nodig hebben. Hij heeft er de brui aan gegeven. Het is treurig dat zijn bezieling en kennis voor onze gemeente, verloren gaan."

>Kwetsbare werknemers

politiek n Het sluiten van de supermarkt Superrr in Poelgeest heeft geen gevolgen voor de kwetsbare medewerkers. Deze mensen waren in de Superrr als onderdeel van een re-integratieproject aan de slag gegaan. Gemeenteraadslid Welling (PrO) wilde van het college weten, of ze weer ergens aan de slag kunnen. Wethouder Nieuwenhuis kon bevestigen, dat deze mensen naar andere reïntegratieplaatsen kunnen.

>Moties

politiek n Door het opstappen van wethouder Glasbeek werd de raadsvergadering van donderdag 25 juni voortijdig afgesloten. Hierdoor werden enkele ‘Moties vreemd aan de orde van de dag’ niet behandeld. Deze onderwerpen komen echter terug bij een volgende raadsvergadering.


Dan gaat de politiek praten over een voorstel van PrO en D66 over het ophalen van minderjarige vluchtelingen van de Griekse eilanden. Volgens deze partij kan de komst van deze kinderen in het dorp “op erg veel lokaal draagvlak rekenen”. En zou Oegstgeest samen met de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Voorschoten de opvang moeten regelen.


Schiphol

Het tweede voorstel, waarover later gesproken wordt is een oproep richting de regering over Schiphol van PrO, D66, CDA en VVD. Waarbij de politiek haar bezorgdheid uitspreekt over de mogelijkheid om het aantal vliegbewegingen jaarlijks tot 1,5% per jaar te laten groeien. “Die voorgestelde groeiruimte kan leiden tot 680.000 vluchten per jaar in 2050. Dit aantal is alleen mogelijk met de aanleg van een tweede Kaagbaan. Deze tweede Kaagbaan zal tot 72% meer geluidsoverlast leiden in Oegstgeest bij een gelijk aantal vluchten.” De politieke partijen willen dat Oegstgeest optrekt met andere gemeenten in deze regio om gezamenlijk de regering te weerhouden om een tweede Kaagbaan mogelijk te maken.

politiek - joep derksen

In De Paulus: Joseph Haydn en zijn Hollandse vrienden

muziek n Het eerste concert van De Zomer van 2020, zondag 5 juli om 16.00 uur in De Paulus, opent Sam Armstrong met de Pianosonate nr. 31 van Haydn. Dit werk uit 1768 weerspiegelt het krieken van de Oostenrijkse Verlichting. Voorvechters daarvan waren twee Leidenaren, Gerard van Swieten en zijn zoon Gottfried. Met de baanbrekende inzichten van Boerhaave uit eerste hand hervormde Gerard van Swieten fundamenteel onder meer de medische wetenschap in de Habsburg-monarchie. Van 1745 tot zijn dood in 1772 was hij de lijfarts van keizerin Maria-Theresia.

Door Lucien Knoedler

In staatszaken was de briljante jurist, polyglot en diplomaat Gottfried baron van Swieten (1733-1801) topadviseur van keizer Joseph II (1780-1790). Van huis uit in muziek onderlegd, ontpopte hij zich als een vriend en krachtige supporter van Haydn, Mozart en Beethoven. Hij leverde de libretti van Haydns oratoria Die Schöpfung en Die Jahreszeiten. Joseph Haydn (1732–1809) schreef naast 107 symfonieën en heel veel meer 56 pianosonates. In de 33 sonates uit de jaren 1765-1780 richt hij zich tot de Weense burgerij. De pianoforte is in zwang geraakt. Deze maakt ‘Seelengespräche’ mogelijk die het gehoor raken: in de rechterhand gevoelvolle uiteenzettingen, in de linkerhand nog alleen de begeleiding. Uit handgeschreven kopieën blijkt hoe geliefd ze zijn. De Sonate nr. 31 Hob.XVI:46 vangt aan met een intiem vertoog gevolgd door een verstild adagio à la Bach, sprankelend is het slotdeel. “Hob” duidt op Anthony van Hoboken, een Delftse ingenieur en telg van een Rotterdamse redersfamilie. Zijn ordening van Haydns oeuvre vond in de jaren 1950-1970 ingang. Gottfried van Swieten stond even goed “muziekkeizer” Joseph II terzijde – een van diens oogappels was Mozart. Onder de hervormingen die deze absolute monarch doordrukte: afschaffing van het lijfeigenschap en de doodstraf, godsdienstvrijheid die ook Joden vermocht scholen te stichten. Vanaf 1784 treffen Mozart en van Swieten elkaar in vrijmetselaarsloges, korte tijd Haydn – Mozart wilde hem erbij. Sam Armstrong speelt tot slot Schuberts Pianosonate nr. 21. Dit werk is van exact zestig jaar na Haydns Sonate nr. 31. Beseft Schubert 31 jaar oud dat zijn einde nabij is, Wenen zucht onder Metternichs politiestaat.

Jurist, polyglot en diplomaat Gottfried baron van Swieten.

Kaarten alleen online: muziekkamer-oegstgeest.org. Aan de zaal is geen kassa.

Vers van de maand

Morgen komt alles goed

Adem in, adem uit

morgen komt het goed

dan is er tijd om de pruimen te plukken

de foto’s te maken

en te kijken

naar hoe het buurmeisje oefent

en van haar fiets valt

morgen, adem in

zal de zon weer je lippen raken

ruik je de frisse lentewind

adem uit

groeit het gras voor onze voeten

blijft het eten nog lang goed

sluit de deur en kom naar buiten

in een roodverlichte gloed

morgen, komt alles goed


Wat werkelijk bijzonder is, kom je meestal toevallig tegen. Zo ook dit gedicht van Tim Maan uit de bundel “Natuurlijk” ( 2013, de bundeling van testen van de vierde Hillegomse gedichtenwedstrijd).

Ik ken de dichter niet, maar ik haal opgewekt adem, wanneer ik lees dat het morgen goed komt, als je naar buiten gaat en goed om je heen kijkt , de zon voelt, de wind ruikt, vertrouwt op de pruimenpluk.

Sommige verzen kan je op muziek zetten en meezingen. In dit geval moet het zachter: je neuriet het voorzichtig mee in een tijd die tegen is. Sluit de deur maar, ga naar buiten,

kijk, ruik, voel.

Wanneer je het nu niet doet, komt het er misschien niet meer van.

Ronald da Costa

>Expositie in de bieb

kunst n In de maanden juli, augustus en september is er weer een bijzondere expositie in de bibliotheek van Oegstgeest te bewonderen.

Elsa ten Hove kan gefascineerd raken door een mooie boom of een paar huisjes, maar meer nog dan dat, kan zij genieten van de rust, eenvoud en harmonie van het landschap in haar omgeving. Door te spelen met kleur, vorm en perspectief brengt zij op een geabstraheerde, frisse en vrolijke wijze, met acrylverf op doek de schoonheid van het Hollands landschap op de toeschouwer over.

Elsa volgde diverse opleidingen en cursussen o.a. Kunstacademie Arnhem, Centrum Beeldende Kunst Leiden, De Nieuwe Kunstschool Oegstgeest.

Het atelier ‘Vuur en Glas’ van Cobi Vink-Stephan is gesitueerd in Oegstgeest. Werken met glas is al jaren haar passie want spelen met al die prachtige kleuren in transparant of ondoorzichtig glas vindt ze fascinerend. Het blijft verrassend wat er de volgende morgen uit de oven komt.

In Cobi zit zowel een kralen maker als een sieraden maker. Dat betekent dat ze soms 'voor het vaderland weg' mooie kralen maakt en soms een ontwerp tekent en daar de kralen voor maakt.

De kettingen, armbanden, broches, oorbellen en andere objecten verkoopt ze voor een goed doel. Dat is nu het Cultuurfonds de Paulus in Oegstgeest.

'Wij willen geen snelle opmaat naar woningbouw'

Peter Glasbeek (midden) vlak na zijn installatie op 28 maart 2019. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n De gemeenteraad besloot afgelopen donderdag dat het college van burgemeester en wethouders het niet voor het zeggen heeft, daar waar het gaat om woningbouw op het terrein van Endegeest. Alleen Progressief Oegstgeest en D66 bleven achter wethouder Peter Glasbeek staan, die bij het gebrek aan steun, besloot te vertrekken.

“Zijn uitgebreide ervaring met onderhandelen maakte hem de perfecte kandidaat voor een complex dossier zoals de Geesten”, laat de fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest, Melanie van Driel, weten. “Met een zeer beperkte grondpositie van de gemeente, vele eigenaren, geen geld om bij te leggen en een jaar om het plan rond te krijgen, had hij een flinke klus voor de boeg. Wij waarderen enorm wat hij in dat jaar aan werk verzet heeft. Ook tijdens de vergadering zelf, waar een motie van wantrouwen werd ingediend door Hart voor Oegstgeest, bleek wel hoeveel steun Peter genoot in de raad.” Progressief Oegstgeest heeft begrip voor de keuze van Glasbeek om af te treden. “De VVD, die eerder haar steun had toegezegd, besloot om zijn positie op dag van de vergadering te wijzigen, en maakte dit ook pas in de middag bekend. Voor een wethouder die er lang vanuit gaat dat die steun er is, en op deze manier wordt geïnformeerd, begrijpen wij dat er een conclusie wordt getrokken.”

Foto: Willemien Timmers

Voor Progressief Oegstgeest is deze draai van de VVD ook een reden de eigen positie te heroverwegen. Voor het eind van deze week zullen zij aangeven of zij al dan niet uit de coalitie stappen. Als Progressief Oegstgeest geen vertrouwen meer heeft in CDA en VVD, zal er een nieuwe coalitie moeten worden samengesteld. Dan zal er dus moeten worden onderhandeld door de grootste partij (VVD) om een nieuwe coalitie samen te stellen.

D66 stemde donderdag, samen met Progressief Oegstgeest, wèl voor de gebiedsvisie De Geesten. “Dit plan voorzag in het versterken van het groen, een duurzame toekomstige exploitatie van het monumentale kasteel, het optimaliseren en verkleinen van de hoeveelheid te bebouwen vierkante meters en ook in het ontwikkelen van een nieuw gebouw voor de Leo Kannerschool”, legt Elfred Bus uit. “De ‘prijs’ hiervoor was onder andere een wijzigingsbevoegdheid voor het College om als ‘last resort’ een aantal bijgebouwen van het kasteel de bestemming ‘wonen’ te mogen geven. Wij hadden liever gezien dat de raad hier over ging, maar de wethouder gaf aan dat dit niet haalbaar was. We hadden als raad toezicht kunnen houden of dit proces zorgvuldig genoeg plaats vond. Hier waren we achter de schermen ook al mee bezig.”

Bus stelt dat de VVD, die de afgelopen weken de wethouder steun had toegezegd, het proces heeft opgeblazen. “Dit betekent dat niemand nu een idee heeft waar we aan toe zijn. Een ding is in ieder geval heel duidelijk: het gaat weer heel veel vertraging en extra kosten opleveren.”


De VVD laat, bij monde van fractievoorzitter Sven Spaargaren, weten altijd zeer terughoudend te zijn geweest over woningbouw op landgoed Endegeest. “Woningbouw mag alleen als blijkt dat maatschappelijke invulling onvoldoende oplevert om kasteel Endegeest en omgeving mooi te houden. De beoordeling daarvan willen we daarom bij de raad houden.”

In eerste instantie wilde de VVD het verzoek de wijzigingsbevoegdheid aan het college terug te geven in overweging nemen. “Reden hiervoor was de vrees dat anders de overeenkomst tussen projectontwikkelaar en gemeente in gevaar zou komen en daarmee de nieuwbouw van de Leo Kannerschool.” Voorwaarde voor hen was wel dat in de overeenkomst voldoende waarborgen opgenomen zouden zijn dat woningbouw echt de allerlaatste optie is.

“In de overeenkomst die we op 11 juni kregen met de laatste informatie van 23 juni maakten wij op dat een eventuele wijziging naar woningbouw al op korte termijn kon plaatsvinden. Dat lijkt een snelle opmaat naar woningbouw. Dit is in strijd met onze wens dat woningbouw een uiterste optie is. Ook wordt met deze overeenkomst de gewenste snelle oplossing voor de Leo Kannerschool dan niet bereikt door de te verwachten rechtszaken tegen woningbouw die jaren kunnen duren.” Daarom heeft de VVD tegen het raadsvoorstel gestemd.

“Het vertrek van wethouder Glasbeek betreuren we. De VVD heeft niet voor niets dezelfde avond tegen een motie van wantrouwen gestemd en zijn vertrouwen in wethouder Glasbeek uitgesproken.”

Eelke van den Ouweelen (Lokaal) over de kwestie: “De fractie van Lokaal is vanaf het begin kritisch geweest. De onderhandelingen ging alle kanten op. Vaak werden ‘tussenuitkomsten’ of dagkoersen in besloten woordvoerdersoverleggen teruggekoppeld. De lokale democratie is in corona-tijd ernstig uitgehold. Duidelijk wordt dat de coalitie een grote informatievoorsprong had op de oppositie.” Volgens van den Ouweelen gaat het hier om achterkamertjespolitiek waarbij de positie van belanghebbenden en omwonenden met voeten is getreden.

“Het vertrek van wethouder Glasbeek is een voorbeeld van ‘eigen schuld, dikke bult’. Kennelijk vindt dit college het prima om dossiers als Gebiedsvisie De Geesten, Nieuw Rhijngeest Zuid (wonen) en het kunstgras van ASC er gewoon doorheen te drukken. Machtspolitiek die leidt tot politiek verstoorde verhoudingen. Dit college is door het ijs gezakt.”

“Peter Glasbeek heeft met ontzettend veel inzet en energie geprobeerd te komen tot een gedragen akkoord over de Geesten. Daarvoor danken we hem”, laat Eibertjan van Blitterswijk namens het CDA weten. “Het CDA was positief over grote delen van de plannen voor Endegeest. Wij hadden echter één belangrijke voorwaarde: wonen in of bij het kasteel heeft te veel impact op het gebied en is onwenselijk. Mocht er, in geval van nood, toch voorgesteld worden om er woningen te realiseren, dan zou de raad daar over moeten beslissen en niet het college. Ons amendement hiervoor werd unaniem aangenomen. Toen bleek dat Oudendal dit niet accepteerde en de wethouder ons vroeg het amendement als het ware terug te draaien, hebben wij herhaald dat dit voor het CDA geen begaanbare weg is.”


Ook Frits van Dissel van Hart voor Oegstgeest benadrukt dat volgens zijn partij de raad, niet Oudendal of het college, bepaalt wat er in het gebied van Endegeest gebeurt. Dit ook om te voorkomen dat er ‘een deur geopend wordt naar stedelijke ontwikkelingen’.

“Het college besloot gezamenlijk dat de burgemeester zijn handtekening moest zetten op een overeenkomst met Oudendal die haaks staat op een eerder besluit van de raad dat de wijzigings-bevoegdheid voor de functie van enkele gebouwen in Endegeest bij de raad moet blijven.”

Van Dissel is blij dat de gemeenteraad volgende week ‘zijn rug recht hield’. “De wethouder stapte op. Het vertrouwen is weg. Maar waarom alleen hij? Het college besloot toch gezamenlijk om de raad buiten spel te zetten? De burgemeester heeft zich niet gekweten van zijn taak om het college te behoeden voor het nemen van een foute beslissing, én hij tekende een overeenkomst met een door de raad ongewenste wijzigings-bevoegdheid van het College. Onvergeeflijk. Het hele college dient zich te beraden.”

>Hoe nu verder in 'De Geesten'?

Hart voor Oegstgeest: Als Oudendal niet meer wil, staat alles en ook de gebiedsvisie op losse schroeven. Er was zeer ruim tegemoet gekomen aan de wensen van Oudendal.

Voor de Leo Kannerschool moet wel heel snel goede huisvesting gevonden worden. Dat kan want er zijn meerdere scenario’s. Budget voor het zoeken naar een alternatief is eveneens beschikbaar.

En dan nu redden wat er te redden valt. Het blijft één gebied met landgoederen, blikvelden, ecologische waarden, monumenten - en met een maatschappelijke functie, en dat is met opzet. En Johan Oudendal wist dat toen hij eigenaar werd van grote onderdelen van het gebied.

CDA: Oudendal zal moeten kiezen: of akkoord gaan met de woonvoorwaarden van de raad, of niet. Dan zullen we het bezit van Oudendal conserverend moeten bestemmen. De huidige kaders blijven dan zoals ze zijn en de (ver)koop van de Julianaschool gaat waarschijnlijk niet door.

Wat ons betreft gaan we door met de plannen voor Rivierduinen. Het ontwerp van de gebouwen willen we wel tegen het licht houden: geen ‘moderne, opvallende, stoere architectuur’ vlak naast het kasteel. Voor de Kannerschool stellen wij voor z.s.m. nieuwbouw op de huidige locatie voor te bereiden. Dat werd afgelopen winter gepresenteerd als haalbaar plan. Er is dringend behoefte aan een passend gebouw.

Lokaal: Coalitiepartners VVD en CDA bliezen het akkoord met projectontwikkelaar Oudendal op. De vraag is of PrO uit de coalitie stapt. Of wordt gezet.
Het college gaat zeker niet vrijuit. Het college heeft op 12 juni willens en wetens het akkoord met Oudendal ondertekend en heeft de expliciete kaders van de raad van 28 mei aan zijn laars gelapt. De verhoudingen zijn ernstig verstoord. Dat kan niet zonder consequenties blijven.
Er is een forse inhaalslag te maken. Er is veel puin te ruimen.
In plaats van coalitie-achterkamertjespolitiek en besloten woordvoerdersoverleggen moeten betrokkenen serieus worden gehoord. Opnieuw beginnen dus.

VVD: De op 28 mei vastgestelde gebiedsvisie dient als vertrekpunt. Belangrijk hierin: versterking van de natuur, een meer openbaar toegankelijk parkachtig geheel, een zo vrij mogelijk zicht op het kasteel vanuit Oegstgeester kant, beperkte bebouwing met passende architectuur, een plek voor de Leo Kannerschool en een maatschappelijke invulling van kasteel Endegeest en bijgebouwen. Rekening houdend met onze inwoners, omwonenden en grondeigenaren.

Eventuele woningbouw blijft een allerlaatste optie waarover de Raad het laatste woord dient te hebben. Een snelle realisatie van de Leo Kannerschool in de huidige overeenkomst moet beter geregeld worden. Terug naar de onderhandelingstafel voor deze punten.

D66: De ‘prijs’ voor de ontwikkeling van de Leo Kanner bleek een wijzigingsbevoegdheid voor het college. D66 ziet liever dat dit bij de raad blijft, maar vindt de ontwikkeling van de Leo Kanner, het verkleinen van de te bebouwen vierkante meters en het versterken van het groen belangrijker. De VVD, die eerder de wethouder steun had toegezegd, heeft het proces opgeblazen. Dit betekent vertraging en extra kosten. De Leo Kannerschool heeft al aangegeven dat zij de gemeente juridisch gaat aanspreken. D66 wil dat het proces in goed gesprek met belanghebbenden en omwonenden snel opgepakt wordt met alternatieven voor de Leo Kannerschool en de Geesten.

Progressief Oegstgeest: Progressief Oegstgeest was voor het plan; een nieuwe Leo Kanner locatie, natuurbeheer door het Zuid-Hollands landschap en actie tegen verloedering. De verruimde bestemming maatschappelijk maakte het mogelijk om Endegeest een goede functie te geven, waarbij wonen te allen tijde een ‘last resort’ was. Sinds de draai van de VVD is dit plan van tafel en zijn wij bezorgd over de toekomst. Wij begrijpen de woede van het Leo Kanner bestuur, en vinden dat zij duidelijkheid verdienen. Zorgen ontstaan over de vraag of het gebied publiek toegankelijk zal blijven. We betreuren dat andere fracties enkel ‘tegen’ waren, en Oegstgeest achterlaten zonder oplossingen.

>'Politiek Oegstgeest laat Leo Kannerschool in de kou staan'

politiek n De politieke crisis die donderdagavond in de Oegstgeester gemeenteraad ontstond, maakt niet alleen binnen de politiek slachtoffers.

De stemming in de raad zorgt dat er weer geen oplossing is voor de dringende huisvestingsvraag van de Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs. “Ik heb de hele avond in de Dikke Van Dale gezocht naar woorden die op een nette manier omschrijven hoe we dit ervaren, maar ik heb die woorden niet gevonden” reageert Rien Timmer, voorzitter van het College van Bestuur van de Leo Kanner Onderwijsgroep.

Ruim twaalf jaar geleden, bij het betrekken van het huidige gebouw aan de Hazeboslaan in Oegstgeest, was duidelijk dat huisvesting daar een tijdelijke oplossing zou moeten zijn. Latere rapporten van de gemeente onderschrijven dat: het gebouw verkeert in slechte staat, de bijgebouwen zijn nog slechter, en renovatie is niet meer mogelijk. Inmiddels kampen leerlingen en medewerkers regelmatig met gezondheidsklachten als gevolg van het slechte binnenklimaat. Bovendien is er ook dringend meer ruimte nodig voor leerlingen om praktijklessen te kunnen volgen in lokalen en ruimtes die daarvoor geschikt zijn. Dat is een voorwaarde om goed door te stromen naar de arbeidsmarkt. Iedereen in Oegstgeest is het er over eens dat er snel nieuwbouw gerealiseerd moet worden voor deze school met leerlingen met een vorm van autisme. En toch gebeurt dat niet.


“We beraden ons op stappen om de Oegstgeester politiek te dwingen tot een oplossing”, zegt Timmer. “De gemeente heeft de wettelijke plicht voor adequate huisvesting van scholen te zorgen en krijgt daar ieder jaar geld voor van het Rijk.”

Iedereen binnen de Leo Kanner Onderwijsgroep blijft hopen op een doorbraak die alsnog tot huisvesting in gebied De Geesten leidt. De enige andere oplossing die nog in het verschiet ligt is nieuwbouw op de huidige locatie aan de Hazeboslaan. Maar uit rapporten van de gemeente zelf blijkt dat ook daar nadelen aan verbonden zijn die op weerstand in de politiek kunnen stuiten.

vertrek wethouder en toekomst

>Geen inzameling oud-papier in juli en augustus

inzamelen n De ontwikkelingen rondom de regels voor het coronavirus maken dat FC Oegstgeest ook in juli nog geen actieve papierinzameling mag doen. In augustus wordt door de vakanties niet opgehaald.

Wat nu te doen met het oude papier? "In overleg met de gemeente zijn daarvoor de volgende mogelijkheden", vertelt Luuk van der Zon van FCO. "U kunt het voor FC Oegstgeest blijven sparen. Oegstgeestenaren kunnen het zeven dagen in de week en gedurende 24 uur per dag inleveren in de oud papiercorner bij de ingang van het sportpark van FC Oegstgeest. U kunt daar papier en dozen in alle formaten kwijt."

Er is hier overigens ook een kledinginzamelpunt. Inleveren bij Fiks is ook mogelijk. "Ga op verzoek van de gemeente niet alleen voor papier naar de milieustraat. Gegeven de drukte daar heeft de gemeente liever dat u uw papier op de inzamelplaatsen aanlevert. Zet geen dozen of papier naast de inzamelpunten van de gemeente. Het ophaalproces wordt hiermee verstoord. Container vol? Rij dan even door naar de Voscuyl. Daar mag het wel naast de containers worden geplaatst."

Vragen over het ophalen van oud-papier? Hulp nodig? Mail dan naar oud-papier@fcoegstgeest.nl.

Door John Vroom

Ik zag dat ...

• ook de sportscholen in Oegstgeest, zoals GoHealth in de Kemp, er helemaal klaar voor zijn om op 1 juli open te gaan

• er zich volgens ozoo.nl 20 nieuwe ondernemingen in Oegstgeest gevestigd hebben in de maand mei

• er zich nog een tandartspraktijk schijnt te gaan vestigen in het winkelgebied de Kempenaer, in het winkelpand aan de Terweeweg 54, naast Saton, met als naam Kies Precies.

• in het voormalige winkelpand van modezaak Glamour zich een bedden- en matrassenzaak heeft gevestigd

• de regiocampagne ‘Proef de Streek van Verrassingen’ van start is gegaan, waarbij marketingorganisaties van Leiden, Katwijk, Leiderdorp en Oegstgeest de ruim 250.000 regiobewoners willen activeren de eigen streek te herontdekken en er ook te consumeren. Een idee van de ledenraad van Rabobank Leiden – Katwijk, waarbij ook gesproken wordt over een Pop-Up Streekhuis, dat te bezoeken zou kunnen worden door de regiobewoners. Wellicht een suggestie om één van de leegstaande winkelpanden in Oegst­geest daarvoor te benutten of het voormalige Rabobank-gebouw?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

>Eeuwenoude waterputten op het voormalige MEOB-terrein

opgraven n Archeologen troffen resten van 35 eeuwenoude waterputten aan tijdens een opgraving langs de Haarlemmerstraatweg, op het voormalige MEOB-terrein. Dat is te lezen op www.erfgoedleiden.nl.

De oudste put moet zo’n drieduizend jaar oud zijn. De jongste dateert uit de tiende eeuw na Christus. Deze locatie was zo'n lange periode geschikt voor het aanleggen van waterputten vanwege de ligging op lage zandgronden van een strandwal. Hierdoor was zoet water gemakkelijk bereikbaar. De opgraving leverde meer op, zoals veel gebruiksaardewerk uit de Romeinse tijd. Het aangetroffen aardewerk met bloedstrepen getuigt mogelijk van een ritueel dat bij een van de waterputten heeft plaatsgevonden.

De opgravingen vonden in 2016 plaats, in het kader van de ontwikkeling van het voormalige terrein van MEOB: het Marine Elektronisch Optische Bedrijf. Het gebied is nu ingericht als bedrijventerrein De Boeg.

De waterputten lagen op de oostelijke flank van een strandwal. Parallel aan de huidige kust liggen meerdere van deze strandwallen. Ze ontstonden in een periode dat de kustlijn veel oostelijker lag dan nu, zo’n 5000 tot 2500 jaar geleden. Op de grens tussen zee en land ontstond een wal van door de zee opgeworpen zand. De wind vormde lage duinen op deze strandwal. In de loop van de tijd kwam de kustlijn meer westelijk te liggen en werd een nieuwe strandwal gevormd. Zo ontstond parallel aan de kust een rij van meerdere strandwallen, herkenbaar als hoger gelegen plekken in het landschap.

Tijdens het onderzoek zijn geen resten gevonden van een nederzetting met gebouwen. Deze lag waarschijnlijk hoger op de strandwal. Wel geven de vondsten uit de putten een summier beeld van het leven op de strandwal in de late ijzertijd en de Romeinse tijd.

Nieuwe fietsenstalling in stationsgebied

leiden n Op de hoek van het Stationsplein en de Stationsweg in Leiden, waar nu een supermarkt zit, gaat ontwikkelaar Sustay een nieuw gebouw neerzetten, genaamd De Geus.

Tot en met 6 augustus kan iedereen een zienswijze geven op het ontwerpbestemmingsplan De Geus. De gemeente Leiden wil dat onder De Geus een openbare fietsenstalling met ongeveer 3.000 plekken komt.        

17 / 18

@Economie071 Regio #Leiden bereidt zich voor op 2 heftige crisisjaren maar kan door haar bijzondere kennisprofiel er sterker uitkomen. Aldus de 2e #coronanl rapportage van bureau Blaauwberg. #coronarapport071 #Katwijk #Leiderdorp #Oegstgeest #Voorschoten #Zoeterwoude

@GDTroost Geweldig, de lokale boekhandel! Vanochtend online besteld en eind van de middag gratis thuisbezorgd. Inclusief groet en 'veel leesplezier!' #Rijnlandseboekhandel #Oegstgeest


@gijssepijs Weer natte voeten en een volle kelder. Tijdens de buien en overdag een droog getrokken sloot met de nodige bagger stank. Nog steeds niet in orde #waterhuishouding #wateroverlast @gem_oegstgeest @raadoegstgeest


@EmileJaensch Toename oplichting via internet is zorgelijk. We zien maar topje van de ijsberg.