Oegstgeester Courant

23 september 2020

Oegstgeester Courant 23 september 2020


Raadsleden bezoeken wijken

Op de Duikerbrug: 'De tekeningen de leidingen blijken achterhaald.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Afgelopen zaterdag fietste zo ongeveer de helft van alle raadsleden door de wijken Haaswijk en Morsebel en door de aloude Dorpsstraat, om daar met wijkbewoners en vertegenwoordigers van instanties te praten over de stand van zaken in ‘Oegstgeest-Noord’.

Door Willemien Timmers

In de Joris de Witteschool werd tijdens een eerste kopje koffie een presentatie gegeven door de gastschool samen met de Daltonschool over onder andere parkeeroverlast en gevaarlijke verkeerssituaties. De raadsleden stelden tal van vragen, en konden zich door ter plekke aanwezig te zijn een goed beeld vormen van de zorgen onder de schoolbestuurders.


'Er is geen bewegwijzering naar de begraafplaats'

Na een bezoek aan vertegenwoordigers van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest en de Vitality Club, waar gesproken werd over vergrijzing en voorzieningen voor senioren in de wijk, werd doorgefietst naar de Groene Kerk. Daar konden betrokken Oegstgeestenaren van de Stichting Begraafplaats Groene Kerk hun hart luchten. “Nu men vanuit de Dorpsstraat niet meer bij de kerk kan komen, geeft dat problemen. Mensen komen van heinde en verre voor een uitvaart, en staan dan achter de betonblokken vast, terwijl er geen bewegwijzering is waar ze wel heen moeten.” Ook werd de behoefte aan verlichting op het parkeerterrein gemeld. “Ons wordt vanuit het gemeentehuis verteld dat dit buitengebied is, maar er moet iets gebeuren. Er lopen te veel vage figuren rond.”


Duikerbrug

Ook op de voor autoverkeer afgesloten Duikerbrug in de Dorpsstraat gingen de raadsleden het gesprek aan met bewoners. “Als men aan de brug aan het werk gaat, ben ik bang dat mijn huisje wordt beschadigd”, betoogde Henk Heemskerk. Ook uitten bewoners hun zorgen over de rommelige entree. “Het is een klerezooi.”

De inwoners van de Dorpsstraat willen duidelijkheid. “Laat ons het grotere plaatje zien, dan weten we waar we aan toe zijn. Wat is het plan? Komt er een tweebaansweg straks als de brug hersteld is? En gaat de garage van Sondermeijer weg? Behandel ons als een volwassen gesprekspartner!” CDA-raadslid Mandema sprak over een ‘complexe situatie’.


“Straks als het terrein van de Almondehoeve ontwikkeld wordt, moet daar ook een verkeersweg komen, wellicht via de Groenhoevelaan.” Deze opmerking was voor sommige mederaadsleden ook een verrassing. Het vernieuwen van de Duikerbrug laat nog even op zich wachten. “De tekeningen van hoe alle leidingen lopen blijken achterhaald,” aldus Mandema.


Niet vergeten

De groep werd na afloop van de fietstocht hartelijk ontvangen in de Haeswykflat. Marco van der Horst vertelde over de wijkvereniging en de dringende behoefte aan vrijwilligers. Snackbarhouder Rob Heemskerk betoogde toch vooral het Boerhaaveplein niet te vergeten als men plannen en beleid aan het maken is.


Eenzaamheid

De voorzitter van de VVE-Haeswyk deed een boekje open over zijn drukke vrijwilligersbestaan, waarin hij vaak als enige contactpersoon fungeert voor mensen uit zijn flat. “Het is schrijnend als je ziet dat mensen soms niet eens uit het ziekenhuis worden opgehaald door hun eigen kinderen.”


Organisatoren Sita Dewkalie (gemeente) en Sietske Steenbergen (Sociaal Makelaar) kunnen tevreden terugkijken op de morgen, waarin veel nuttige informatie werd uitgewisseld. Een dergelijk raadsbezoek aan een wijk zou eigenlijk veel frequenter moeten worden ingepland.

Onderhoud Geversstraat

verkeer n Het noodzakelijke wegonderhoud aan de Geversstraat, vanaf de rotonde tot en met het kruispunt met de De Kempenaerstraat, start waarschijnlijk in het voorjaar van 2021 en wordt gecombineerd met verkeerskundige verbeteringen.

De verkeersveiligheid van het langzaam verkeer wordt verbeterd, onder meer met bredere rode fietsstroken en veiligere oversteekplaatsen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het verkeerskundige ontwerp met deze aanpassingen voor de Geversstraat vastgesteld.

>Inzameling voedselbank

geven n Elke eerste dinsdag van de maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket. "Door de boodschappen die u geeft kunnen we veel mensen helpen die het hard nodig hebben", laat de organisatie weten. "Op dit moment is er vooral behoefte aan maaltijdsoepen, peulvruchten, havermout, volkorenpasta, koffie en thee, zilvervlies of meergranenrijst, couscous, olie (olijf of zonnebloem), groente of fruit in blik en vis in blik."

Ook artikelen voor de persoonlijke verzorging en wasmiddelen zijn nodig.


"We willen u heel hartelijk bedanken voor de vele producten die u brengt, het is hartverwarmend!"

Oegstgeestenaren kunnen hun boodschappen inleveren op dinsdag 6 oktober van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp)

Foto: Willemien Timmers

Aad en Ank van der Luit 65 jaar getrouwd

SERIE n Twaalf jaar nodig voor bouwplannen Nieuw-Rhijngeest Zuid

'Hij wist precies wat hij weghaalde

Creatief
straatfeest in Hendriklaan

Vooruitblik op Oegstgeest

Ontmoet

Aad en Ank van der Luit-Bisschops 65 jaar getrouwd

Aad en Ank van der Luit-Bisschops samen met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

jubileum n Aad en Ank van der Luit-Bisschops ontvingen op donderdag 17 september burgemeester Emile Jaensch, die hen hartelijk feliciteerde met hun 65- jarig huwelijk. Het briljanten echtpaar wist nog precies hoe woensdag 14 september 1955 er uit zag: regenachtig.

Door Willemien Timmers

Hoe anders was het vorige week. Samen met de burgervader werd genoten van het mooie weer en van mobiele DJ Pieter Walvaart, die leuke verzoeknummers ten gehore bracht onderaan het balkon.


Mode

De heer en mevrouw van der Luit kijken terug op een mooi en zeer actief leven. Vol trots vertelt Aad van der Luit dat zijn vrouw ook als model heeft gewerkt. “Ze werkte bij diverse modezaken als Witteveen en Spier Mode, en was ook vertegenwoordiger in nylons en sokken.” “Ze had echt een handelsgeest”, vult zijn zoon Paul hem aan. “Als ze in deze tijd jong was geweest, was ze een succesvolle zakenvrouw geworden!”


Doorzetten

Bruid en bruidegom ontmoetten elkaar in het centrum van Leiden, waar ze beiden werkten. Dat hij protestants was, en zij katholiek, was best ‘een dingetje’ in die tijd. Maar ze lieten zich niet kennen en vochten voor hun liefde. “We hebben met veel mensen uitgebreide gesprekken gevoerd, en de trouwerij doorgezet, ook al was niet iedereen het ermee eens.”

Aad van der Luit en Ank Bisschops trouwden in het Oegstgeester gemeentehuis in het Wilhelminapark, waar de vader van de bruidegom gemeentebode was. "We woonden daar ook, in de bodewoning.”

Dertig jaar van zijn leven werkte de bruidegom bij Unilever in de buitendienst, en was vertegenwoordiger van margarine, vet en oliën.

Mevrouw verlangde nog wel eens terug naar haar geboortedorp Sassenheim. “Hij wist heel goed wat hij weghaalde”, lacht ze vrolijk. “Ik ben mijn hele leven het dorp niet uit geweest”, vult mijnheer aan.


Samen met hun vier kinderen, dertien kleinkinderen en negen achterkleinkinderen maakte het bruidspaar afgelopen zondag een rondvaart om hun 65-jarig huwelijk te vieren.

IVN-wandeling Oud-Poelgeest

natuur n Op zondag 27 september om 14.00 uur geven de gidsen van IVN Leiden een excursie op het landgoed Oud-Poelgeest.

De herfst doet zijn intrede, veel blad is inmiddels gevallen, maar hiervan is droogte de oorzaak. Op het landgoed zijn veel paddenstoelen te vinden: russula’s, boleten, tonderzwammen en de witte bultzwam. Vogels laten zich vooral horen, de halsbandparkiet, de groene specht of de boomkruiper. Er staan mooie bomen en coniferen op het landgoed, zoals de moseik en de tulpenboom van Boerhaave.

Graag opgeven vanwege de RIVM-richtlijnen via: wandeling.HtW@hotmail.com. "Geef op met hoeveel mensen u komt en komt u bij nader inzien niet, meldt u dan weer even af."

Start: ingang Poelgeesterweg.

>Lezing met lezing met Achmed Oso uitgesteld

ontmoeting n Helaas moeten de Oegstgeester Dwarse Denkers in verband met de aangescherpte coronaregels het evenement met Achmed Oso van aanstaande donderdag cancellen.

"Zodra het mogelijk is komen we zeker terug, want het verhaal blijft bijzonder. Houd daarom onze Facebook pagina in de gaten voor de laatste informatie."

Piet van Veen (1932-2020)

- 'Het rijke leven van een eenvoudig mens'

“Over de doden niets dan goeds”, is een wat versleten gemeenplaats geworden. Maar hoe zou je het leven van dorpsgenoot Piet van Veen, die woensdag 16 september op 88-jarige leeftijd overleed, anders kunnen beschrijven? Wie zijn gang door de wereld van Oegstgeest en daarbuiten overziet kan niet anders dan bewondering hebben voor een man die zijn grote bekwaamheden als een opdracht inzette voor familie, kerk en samenleving. Zonder daarbij zijn eenvoud en af en toe zelfs zijn nederigheid te verliezen.

Foto: Wil van Elk

Ik heb het voorrecht gehad hem bijna een halve eeuw van soms zeer nabij te mogen meemaken. De laatste jaren, wat verder op afstand, begroette hij me bij gelegenheden met het familiaire “dag maatje”, wat uit zijn mond heel gewoon klonk. Toch maakte hij zo iedere ontmoeting voor zijn medemensen tot iets bijzonders.

Wie het leven van ereburger Piet van Veen overziet, wordt geraakt door zijn veelzijdigheid.

Tientallen jaren begenadigd docent en later Hoogleraar Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit die in drukbezochte en hooggewaardeerde colleges de studenten inleidde in de wetenschap. Twintig jaar, van 1970-1990, voor de PC-fractie, later het CDA, lid van de gemeenteraad, in de laatste vier jaar als wethouder. Waar hij als financieel architect mede zorgdroeg dat de groeiwijk Haaswijk in veilige geldelijke wateren tot wasdom kon komen. En daarnaast was het principemens van Veen kerkelijk ook zeer actief.

Maar dat was nog lang niet alles. Want waar zijn verstand de economie betrof en zijn hart de familie, de maatschappij en de kerkelijke gemeente daar was zijn passie het korfballen!

De zeven dagen van de week werden strikt ingevuld met vijf drukke werkdagen, een zondag van kerkelijke rust, maar de zaterdag was voor Fiks. Eerst als speler, samen met zijn vrouw Asti, later als bestuurslid en voorzitter, nog later als trouw supporter van kinderen en tenslotte kleinkinderen. De vereniging Fiks noemt zich diepgeraakt en haalt herinneringen op aan deze “mooie, markante, charismatische, lieve man”. Treffender woorden zijn nauwelijks denkbaar.

Na het pensioen zette hij zich nog in voor tal van zaken, in het bijzonder voor het Roelant Oltmansfonds, dat talentvolle sportjeugd extra kansen wil geven. Nog onlangs werd hij door het bestuur van dit fonds liefdevol hun “geweten” genoemd.

De vrouw, de kinderen en kleinkinderen, die zo een mens hebben moeten loslaten, worden getroost door dankbare herinneringen. Dat worden wij, die wat verder afstaan, ook.

En wij wensen hem van harte die bestemming toe in het nieuwe Leven, waarvan hij altijd rotsvast overtuigd was. Want wie zou zo een MAATJE dat willen misgunnen?!

Rust in vrede lieve Piet,

Ton Kohlbeck

Creatief straatfeest in de Frederik Hendriklaan

In de Frederik Hendriklaan werd coronaproof een straatfeest gevierd. | Eigen foto

ontmoeting n September staat altijd in het teken van zowel Prinsjesdag als de straatbarbecues in de vele lanen van Oegstgeest. De grote vraag in 2020 was of corona een dikke streep door deze barbecue-traditie zou zetten. Niets is minder waar, althans in de Frederik Hendriklaan. Daar bleek corona bij het OC (organisatiecomité) juist de creativiteit extra te stimuleren.

Onderlinge verbondenheid staat in deze laan hoog in het vaandel. Afgelopen april toonden het Paasconcert en de Koningsdag aan, dat de combinatie van 'borrel op het eigen stoepje én een door bewoners samengestelde Playlist' een beproefd succes is.

Judopedagoog Yos Lotens (r) met Rob van der Hoorn. | Foto KDvdGun Foto: kdvdgun

Vorig weekend werden er twee elementen aan dat eerdere succes toegevoegd: de stronken van de afgezaagde bomen werden voorzien van een plankje en kregen hierdoor een metamorfose tot tafeltje, geschikt voor een hapje en een drankje, maar ook geschikt om op te schrijven. Want, als kers op de taart, werd de quiz 'Ik hou van Frederik Hendrik' gelanceerd. Hoe goed kennen wij elkaar als laangenoot. Iedere deelnemer had een vraag over zichzelf bij het OC aangeleverd en het geheel werd samengesmolten tot een humorvolle quiz met als onderwerpen: 'Sport & vrije tijd; werk & carrière, FH-laan feitjes' en als klap op de vuurpijl 'Helden in de straat'.

Quizmaster Tans nam de rol van de Mol op zich en gebruikte een ouderwetse megafoon om de vragen bij alle deelnemers in de laan aan te laten komen. Elk huishouden zat namelijk op zijn eigen stoepie, meer dan 1,5 meter van elkaar verwijderd! Uiteraard was er ook een prijs: Freddy’s Trophy, erg mooi om te geven, maar verschrikkelijk om te krijgen. Het verbaasde de andere bewoners dus niet, dat deze trofee direct door de winnaar gebombardeerd werd tot wisselbokaal.

Al met al een heerlijke 'einde middag' met weer een fantastische opkomst. Het organisatiecomité buigt zich al weer op creatieve wijze over een nieuwe activiteit.

>Door John Vroom

Ik zag dat ...

• het weer tijd is voor de aanschaf van agenda’s en kalenders. Er is zelfs een Oegstgeester Weekkalender met foto’s te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, De Flierefluiter en de Jumbo in Nieuw-Rhijngeest.

• winkelgebied De Kempenaer een wat cryptische advertentie en billboard had laten ontwikkelen met als titel FashMob ter aankondiging van haar jaarlijkse modeshow in de Kemp afgelopen zaterdag in een Corona-uitvoering. Hopelijk zijn de deelnemende winkeliers tevreden over het modeshow-resultaat ...

• de Oegstgeester couturier Achmed Oso, tijdens een lezing van de Dwarse Denkers op 24 september as. bij Kasteel Oud-Poelgeest, zou vertellen hoe hij als vluchteling naar Nederland is gekomen en zich hier heeft ontwikkeld tot een succesvolle couturier. Hij zou tevens enkele van zijn bijzondere creaties tonen, maar vanwege de verscherpte coronamaatregelen is de lezing uitgesteld.

• er bij de kaartspelactie FoodStars van Albert Heijn, ter stimulering van de jeugd om gezonder te eten, nog geen jongeren voor de winkel stonden om de kaartsets bij de klanten te ‘bedelen’, zoals gebruikelijk bij succesvolle AH-verzamelacties

.• volgens ozoo.nl er zich 29 nieuwe bedrijven in de maand juli in Oegstgeest ingeschreven hebben


Zakelijke Nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

>30 september Kinderboekenweek in de bibliotheek

lezen n Gelukkig mag deze doorgaan: de Kinderboekenweek.Hét moment om aandacht te geven aan de prachtige kinderboeken die worden geschreven.

De start van deze Kinderboekenweek met als thema 'En toen… van rooksignalen tot WhatsApp' wordt feestelijk geopend door de bibliotheek in samenwerking met Dorpsmarketing Oegstgeest.

Iedereen is welkom op 30 september om 14.00 uur op het pleintje voor de bibliotheek om mee te dansen met Pieter en zijn muzikale bakfiets. "Vervolgens gaan we om 14.30 uur naar binnen om in de jeugdhoek van de bibliotheek (op veilige afstand) voorgelezen te worden uit een van de griffel-genomineerde prentenboeken van dit jaar", laat dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt weten. "Na het lezen kunnen de kinderen een AR-kleurplaat maken die we tot leven wekken met een tablet. Ze kunnen dan spelletjes spelen met hun eigen ingekleurde figuur." Bij aankoop van een boek bij de Rijnlandse Boekhandel, of bij het lenen van een boek bij de bibliotheek wordt er een 'Terug naar Oegstgeest'-boekenlegger cadeau-gedaan met een leuk gedicht erop, geschreven door Joelle Lieftink (11 jaar).

Graag vanwege de coronamaatregelen vooraf aanmelden via de website: www.bibliotheekbollenstreek.nl.

>Rob van der Hoorn ontvangt 'Waardenvol budo'

Judopedagoog Yos Lotens ontwikkelde een uniek project 'Waarde(n)vol budo; gids voor budo-kids'. Nu normen en waarden steeds vaker onder een vergrootglas liggen, worden budo-sporten met dit nieuwe project (als voortrekker) gestimuleerd om de ‘budo-waarden’ gerichter naar de voorgrond te halen, te trainen, toe te passen en te belonen.

Vanwege de Japanse roots werd op 16 september het eerste exemplaar officieel overhandigd aan de Japanse ambassadeur Mr. Hidehisa Horinouchi. Donderdag 17 september ontving Rob van der Hoorn, Lotens’ judoleraar en werkgever, het tweede exemplaar in zijn sportschool te Oegstgeest. Lees meer op www.oegstgeestercourant.nl.

Bovenrekken fietsenstalling buiten gebruik

parkeren n Vanaf 21 september zijn de bovenrekken van de fietsenstalling onder de taxistandplaats bij station Leiden Centraal buiten gebruik gesteld.

De piepende rekken leveren veel geluidsoverlast op voor omwonenden. Extra onderhoud lost niks op, de rekken moeten vervangen worden en blijven tot die tijd buiten gebruik. Fietsers kunnen hun fiets kwijt in de benedenrekken of de nieuwe stalling onder Lorentz. De fietsenstalling onder de taxistandplaats is van 6 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts open, en wordt intensief gebruikt. De nieuwe bewoners van Lorentz hebben vooral in de vroege ochtend- en late avonduren overlast van de piepende rekken. Extra onderhoud gaat niet meer helpen, de rekken moeten worden vervangen. Voor de korte termijn is de oplossing om de bovenrekken af te sluiten. Gebruikers van de stalling worden ter plekke met posters en flyers geïnformeerd. Gelukkig is de nieuwe fietsenstalling Lorentz letterlijk naast de deur. Hier is meer dan voldoende stallingsplek en de openingstijden zijn hetzelfde.        

>Rijnsons live op TV bij Unity.NU

muziek n De Rijnsons treden komende zondag op bij theehuis de Leidse Hout. Tussen 13.00 en 20.00 uur kom je alvast in de Leidens Ontzet stemming, tijdens PRE Oktober. Door de coronamaatregelen kunnen er minder mensen bij het optreden aanwezig zijn en daarom wordt het live uitgezonden bij Unity.NU, online en op TV via Ziggo kanaal 40, of KPN 1412. Dit is de eerste uitzending die Unity.NU uitzendt, in het teken van Leidens Ontzet. Op 2 en 3 oktober zendt Unity.NU live uit via radio, tv en online. Op die dagen zijn er onder andere livestreams te zien van het minikoraal, hutspotmaaltijd, reveille en herdenkingsdienst.

Radius-gespreksgroep

ontmoeting n Op donderdagmiddag 1 oktober van 14.00 tot 16.00 uur komt de Radius-gespreksgroep bij elkaar in de Haaswijkflat aan de Kennedylaan.

"Wel met handhaving van de corona-regels: we zitten op afstand, er worden geen stoelen verschoven en men loopt niet rond. Ondanks dat heerste er de afgelopen keer een goede sfeer."

Het onderwerp deze keer komt van een uitspraak van Tim Overdiek (journalist). Na een ingrijpend verlies heeft zijn leven meer betekenis gekregen en kan hij toch weer zinvolheid ervaren. Hij is een ander pad ingeslagen. "Hoe is dat voor u? Bent u na een scheiding, ontslag, ziekte of verlies tot dezelfde ervaring gekomen? We delen onze gedachten. Wilt u een keer de gespreksgroep komen bijwonen bent u van harte welkom." Er worden niet meer dan zestien personen toegelaten.

>Hoedjes in Dorpscentrum

ontmoeting n Jenny Grandia en Pippy Blom, bekend van Seniorensoos Rendez Vous, hielden op Prinsjesdag hun eigen Dorpsrede in Dorpscentrum Oegstgeest.

Mèt een hoedje op, lieten ze in deze rede weten hoe blij ze zijn met de mogelijkheid weer bij elkaar te kunnen komen in het Dorpscentrum. Hieronder één van de strofes.

Gelukkig zijn er dorpsgenoten
Die met elkaar hebben besloten
De handen saam ineen te slaan
En die eenzaamheid te lijf te gaan
Door in het Dorpscentrum te starten met een soos
Die Draait nu al een hele poos


Op de foto één van de vaste vrijwilligers.

Oegstgeest Ontmoet: Mooie activiteiten van 4 - 10 oktober

De dames zijn eensgezind: 'Kom langs bij een activiteit!' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Van 4 tot en met 10 oktober, van zondag tot en met zaterdag, vindt dit jaar voor de tweede maal ‘Oegstgeest Ontmoet’ plaats. Onder aanvoering van sociaal makelaar Sietske Steenbergen is er een mooi programma in elkaar gezet waarin men elkaar kan ontmoeten en nieuwe activiteiten kan ondernemen. Op de achterkant van deze krant is het hele programma te vinden.

In de zonnige binnentuin van Dorpscentrum Oegstgeest praten Sietske Steenbergen, wandelcluboprichter Esther Beukman en SeniorenSoos-enthousiastelingen Pippy Blom en Jenny Grandia over hun ideeën.

“Op zondag 4 oktober, op Dierendag, organiseren wij een seniorensoos met als thema ‘Beestenboel’”, zeggen de laatstgenoemde dames enthousiast. Zij merken dat ze met hun soos in een behoefte voorzien. “Iedereen mag komen”, benadrukt Grandia. “En niemand hoeft zijn paspoort te laten zien”, vult Blom haar lachend aan. “We gaan een dierenquiz doen, en het kinderorkest van BplusC komt spelen.”

Beide dames wonen in hetzelfde appartementencomplex en besloten enige jaren geleden de nieuwjaarsborrel over te nemen van de woningbouw, toen het gebouw een andere eigenaar kreeg. “Zulke initiatieven zijn goud waard”, benadrukt Sietske Steenbergen. “We houden gewoon allebei van gezelligheid,” zegt Pippy Blom. “En het is leuk om een gezellige middag net wat meer cachet te geven. Echt: Iedereen is welkom. En in de Oegstgeest Ontmoet-week is de toegang voor de soos ook nog eens gratis ook.”


‘Kom er uit’

“Bekijk het programma, kom je huis uit, en sluit je ergens bij aan!” moedigt Steenbergen mensen aan. “Iedere vrijdagmiddag, als ik hier in het Dorpscentrum Dorpskantoor houd, probeer ik mensen te helpen een leuke activiteit te vinden die bij ze past. Er is zoveel te doen! Zo kan eenzaamheid worden voorkomen!”

Tijdens de week is er op zaterdag een gezellige dorpslunch waar belangstellenden zich nog voor op kunnen geven.


Wandelen

Esther Beukman nodigt alle Oegstgeestenaren, van jong tot oud, uit om eens mee te komen wandelen met de wandelclub. “Omdat onze activiteit in de open lucht is, kunnen we een behoorlijk aantal mensen meenemen op een wandeling. We maken tijdens ‘Oegstgeest Ontmoet’ driemaal een verschillende wandeling. En zeg nou zelf: in je eentje het dorp rondlopen doet bijna niemand. Samen is het veel gezelliger.”

Op maandag en woensdag loopt de club ’s avonds, op vrijdag overdag. “Op het schema staat waar en hoe laat. We lopen een uur en na afloop van de wandeling van 9 oktober drinken we gezellig samen een kop koffie in het Dorpscentrum. De wandelingen zijn altijd gratis!”

“Bekijk het schema eens goed!” wil Sietske Steenbergen de mensen aanmoedigen. “Er zijn lezingen, er is sport, er is een dialoogtafel: voor elk wat wils! En wie vragen heeft, kan altijd even op vrijdagmiddag het Dorpskantoor hier in Dorpscentrum Oegstgeest aan de Lijtweg binnenlopen. Bellen met mij kan ook via nummer 06 83079884.”

Mantelzorgcafé

ontmoeting n Mantelzorgcafé Oegstgeest organiseert op 8 oktober een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Dit is het eerste café van de najaarsreeks in 2020, uiteraard zullen alle corona-richtlijnen in acht genomen worden tijdens deze bijeenkomst. Het mantelzorgcafé vindt plaats op de laatste dinsdag van de maand in de Haeswijk flat (President Kennedylaan 141).

Donderdag 8 oktober verplaatst men het mantelzorgcafé eenmalig naar een donderdagmiddag, zodat men dit café kan laten plaatsvinden in de week van de eenzaamheid in Oegstgeest. "We nodigen mantelzorgers uit om onder het genot van een kopje koffie of thee samen te komen, tijdens dit café is er volop gelegenheid om andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen en verhalen uit te wisselen."

Het thema van dit café is 'eenzaamheid onder mantelzorgers'. Als je zorgt voor je naaste kan je je daarin of daarbij soms eenzaam voelen. Of je voelt je heel erg verantwoordelijk en hebt het gevoel dat je er alleen voor staat. "Tijdens deze speciale workshop gaan we verder in op dit onderwerp en proberen we te kijken welke mogelijkheden er zijn om minder het gevoel te hebben eenzaam te zijn."

Het Mantelzorgcafé is er voor iedereen die zorgt voor iemand anders en het prettig vindt om ervaringen uit te wisselen. Iedereen is van harte welkom, toegang is gratis, voor dit eerste café is het wel noodzakelijk om je vooraf aan te melden.

Dat kan via de website van Eva, www.wijzijneva.nl via de agenda.

10 / 16

nieuw-rhijngeest zuid - deel II

11 / 16

nieuw-rhijngeest zuid - deel II

Spelers Fiks veerkrachtig langs Meervogels

Fiks werkte telkens de achterstand weg. | Foto Esther Verhage Foto: Esther Verhage

korfbal n Na de minuut stilte ter gelegenheid van het overlijden van Piet van Veen (zie bijgaand artikel) begon een belangrijke wedstrijd; tegen medekoploper Meervogels. Het zou uiteindelijk lukken om de Zoetermeerse tegenstander af te schudden, maar niet eerder dan in de slotfase. Uitslag 19-15.

De confrontatie was al bijzonder omdat Meervogels wordt getraind door Rick Nell, die in het recente verleden binnen vier seizoenen Fiks als trainer zo succesvol van de eerste naar de Hoofdklasse loodste. Nu had hij de taak om met zijn nieuwe club punten te pakken bij Fiks. Het leek in de eerste 20 minuten een kansloze missie. Fiks overklaste de tegenstander op alle fronten en was scherp in de afwerking. Na genoemde tijdspanne prijkte een 10-3 voorsprong op het bord wat toen een goede afspiegeling was van de suprematie van de thuisclub. Scores: Mart Hortensius (3), Kevin Vreeken (2), Ilse Hazekamp, Jan Anholts, Michelle Rozenbroek, Lianne Anholts en Melissa Heijne, die evenals haar tweelingzus Kelsey afgelopen zaterdag 25 jaar is geworden. De riante voorsprong bleek geen garantie voor een voordelige eindstand. Meervogels bleef met karakter streven naar een beter resultaat en keerde binnen de laatste 10 minuten terug in de wedstrijd. Rust: 10-9.

Een minuut stilte. Foto: Esther Verhage

Fikstrainer Aad Rijthoven vertelt: “In het begin hadden we controle op de wedstrijd, evenals twee weken geleden tegen Sporting Delta. In beide wedstrijden kwamen de tegenstanders terug en werd het moeilijk voor Fiks. “Mijn team moet ernaar toe groeien om met beleving te blijven spelen en zeker niet te gaan mekkeren op bijvoorbeeld de arbitrage. Dit haalt je uit het spel. Bovendien verloor de aanval geduld in plaats van te blijven kiezen wanneer zich de juiste kansen voor schot ontstaan. Dit hielp Meervogels in de wedstrijd en vertaalde dat in rake schoten. Wat dat betreft complimenten voor de tegenstander”, analyseerde Aad.


Wending

In de tweede helft zou Fiks tot minuut 50 meerdere keren een kleine achterstand moeten wegwerken. Evenals in de voorgaande twee competitieontmoetingen zou Fiks indrukwekkende veerkracht tonen. “Dat zegt iets over de goede fysieke conditie van de spelers van Fiks”, vulde Aad aan. Ilse Hazekamp maakte negen minuten voor tijd de gelijkmaker (15-15), waarna invaller Youp Coli, Roy Vreeken, Mart Hortensius en Dominic van Welzen hun team in rap tempo naar 19-15 loodsten. “Dit was het resultaat van geduldig de bal laten rondgaan en pas aanleggen als de rebound optimaal staat. Compliment aan mijn team, dat zich op het juiste moment als collectief herstelt”, aldus Aad tot slot.
Voormalig genoemde trainer van Fiks, nu in die functie bij Meervogels, Rick Nell: “Balen. We hadden de wedstrijd in handen gekregen en hadden moeten doortrekken. Mijn team speelde echter niet dynamisch genoeg. Doe je dat niet, dan is dat tegen een goede ploeg als Fiks fataal”, gaf hij als analyse. Een uurtje later was hij gezellig in gesprek met zijn vele bekenden bij Fiks. “Ik weet dat ik hier altijd welkom ben. De hartelijkheid die ik in vier seizoenen Fiks heb ervaren, is absoluut nog net zo sterk”, sprak Rick met een glimlach. Overige scores: Melissa Heijne (2) en Michelle Rozenbroek (2).


Fiks 2

Het tweede selectieteam, spelend in de reserve hoofdklasse, pakte een benauwde 23-22 zege op Dalto 3. Youp Coli was met zes inzetten topscorer, gevolgd door zijn broer Sam Coli (4).

>C.K.V. Fiks herdenkt Piet van Veen

herdenken n Voor aanvang van de wedstrijd Fiks-Meervogels werd Piet van Veen herdacht, die woensdag 16 september op 88-jarige leeftijd is overleden.

Piet van Veen heeft zich tijdens zijn leven zeer verdienstelijk gemaakt binnen de maatschappij, lokale politiek (CDA), kerk en Fiks.


“In zijn jonge jaren speelde hij, samen met zijn vrouw Asti, in Fiks 1. Hij heeft tussen 1960 en 1970 een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vereniging als bestuurslid en als voorzitter.

Nog altijd was hij langs de lijn te vinden om zijn kinderen en later zijn kleinkinderen aan te moedigen. Iedere Fikser heeft mooie herinneringen aan Piet en we zullen hem zeker missen. We wensen de familie veel sterkte de komende tijd”, sprak Sven tot slot.
Daarna volgde een minuut stilte.

Makkie voor Pecos

Jop van der Wiel verloor zaterdag geen game in de Thorn Tafeltennishal. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n Bij de langverwachte herstart van de tafeltenniscompetitie werd Pecos nog niet op de proef gesteld. De reserves van Avanti kregen aan de Voscuyl met 10-0 klop.


‘We waren in drie uur klaar’, is het belangrijkste wapenfeit dat Jop van der Wiel zich daags na de wedstrijd herinnert. Voor tafeltennisbegrippen is dat inderdaad bijzonder snel. Als een duel wat meer gelijk opgaat kan het gemakkelijk vierenhalf tot vijf uur duren. Nu was van een ‘duel’ niet eens echt sprake, leert ook een blik op de uitslagen. Als Jens Wiersma niet een slordige start had gekend tegen invaller Ron Laken (11-13) was het gamesaldo van de tien partijen 30-0 in Oegstgeests voordeel geweest.


Dat ze ruim gingen winnen wisten Wiersma, Van der Wiel en kopman Maroun Nader van tevoren. Het was dan ook niet eens zozeer het makkie of de 10-0 uitslag die hen zaterdag goed deed, maar simpelweg het feit dat ze weer achter de tafel mochten, ruim zes maanden na de laatste competitiewedstrijd. Weliswaar met gekke regels, zoals onderling afspreken of je van kant wisselt tussen de games (het werd een ‘nee’) en of je wenst te dubbelen (‘ja’), was het toch weer een bijna ouderwetse Super Saturday in de Thorn Tafeltennishal.


Het feit dat ze weer achter de tafel mochten, deed de spelers goed

Ook Pecos 2 en 3 wonnen hun wedstrijd zo ruim dat ze na één speelronde bovenaan staan in hun poule, dus de stemming in het Oegstgeester kamp was opperbest. Komend weekeind verdedigt de hoofdmacht zijn koppositie op bezoek bij Hilversum 3.

>Activiteiten voor kinderen en jongeren

jeugd n De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland gaat van start met het verzorgen van activiteiten voor de Oegstgeester jeugd op diverse locaties.


Speciaal voor kinderen uit de groepen 6 tot en met 8 van het basisonderwijs zijn er inloopactiviteiten op diverse locaties.
Iedere woensdag vanaf 14.00 uur in De Emper (onderdeel van buurthuis De Kratong in Buitenlust); om de week op de dinsdag (29 sept. en 13 okt.) en iedere vrijdag vanaf 15.30 uur in het Dorpscentrum (Lijtweg).
Meer info? Bel of app naar Diderik via 06-39861190.


Vanaf 6 oktober gaat Chantal om de week op de dinsdag van 15.30 uur tot 17.30 uur van start met meidenactiviteiten in het Dorpscentrum. Nu al meer info? Bel of app naar Chantal via 06-11018949.


Onder leiding van jongerenwerker Kawa kunnen jongeren wekelijks op de dinsdag vanaf 20.00 uur terecht in de gymzaal van de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan. In overleg met de jongeren wordt bepaald welke sportactiviteiten worden gedaan. In overleg met de jongeren zijn ook speciale groepsactiviteiten mogelijk. Meer info? Bel of app naar Kawa via 06-48969403.


In deze tijd is het belangrijk om te weten hoeveel animo er is voor de activiteiten. Daarom graag aanmelden via oegstgeest@stjjmh.nl: Geef aan om welke activiteit(en) het gaat vermeld hierbij naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en leeftijd.

Madeline van de Giessen: Afscheid

verloskunde n Madeline van de Giessen heeft afgelopen zaterdag afscheid genomen van haar geliefde verloskundigen praktijk Oegstgeest aan de Rhijngeesterstraatweg.

Vijftien jaar heeft zij zich met hart en ziel ingezet om vrouwen te begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraambed.

Zodoende heeft zij letterlijk aan de wieg gestaan van vele Oegstgeestenaartjes en veel Oegstgeester vrouwen zullen zich Madeline herinneren.

Zij is inmiddels opgevolgd door Daniëlle de Vries die helemaal ingewerkt is en met veel enthousiasme het stokje heeft overgenomen.

>Het Familie Wandelpad

wandelen n Een vijf kilometer lange wandeling door Buitenkaag en het pittoreske eiland Kaag is afgelopen zaterdag door recreatiewethouder Petra van der Wereld van Kaag en Braassem geopend. De wandeling brengt enthousiastelingen langs de 20 mooiste plekjes uit de omgeving met onder andere het monument Leeghwater, een vogelkijkwand, de boomsterrenbeelden, lachspiegels en een uitkijktoren over de Ringvaart, polders en Kagerplassen. Goed toegankelijk voor de hele familie over verharde wegen zodat men ook met kinderwagen, rollator of rolstoel de route kunt ontdekken. Een uitstekende activiteit die ondanks de coronadreiging goed te doen is. De route is via een app te downloaden van www.kaag.nl/fwp en te volgen, maar ook staat er een routebord op de parkeerplaats aan de Leidsemeerstraat (ter hoogte van nr. 61) in de Buitenkaag waar men de auto kunt parkeren.

>'Jij en je gezin'

opvoeding n Tijdens de ‘Week van de Opvoeding’ die plaatsvindt van 5 tot en met 9 oktober bundelen ouder- en kindcounselor Anne Maartje Blok en professional organizer Suzanne van Wieringen hun krachten en delen zij hun kennis en ervaring tijdens de gratis lezing ‘Jij en je gezin – Tijd en aandacht voor jezelf als moeder’.

Mis deze inspirerende lezing niet en kom op dinsdagavond 6 oktober om 19.30 naar ASC Voetbal, Sportpark Overveer. Ga naar www.springkinderpraktijk.nl of www.vanwieringenwerkt.nl voor meer info, inschrijven en overige data en locaties.

15 / 16

@gijssepijs #opstopping door #vrachtwagen #scheldpartijen #fietsers over de #stoepen kortom #gaos in de @kempenaerstraat in de @gem_oegstgeest goed begin van de dag. #vrachtwagens horen niet in de straat die is ontworpen voor 1 richting #verkeer wanneer realiseren winkeliers en gemeente dit?

@StolzeBV De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het nieuwste tuin- en distributiecentrum van De Bosrand in Oegstgeest. Vorige week zijn we gestart met de installatie van 2100+ zonnepanelen.


@lexbacker Oegstgeest kan zich verheugen over een nieuwe culinaire mijlpaal. In Geversstraat 57 — naast IJssalon Tutti Frutti — komt eind 2020 een nieuw Indisch eethuis van de eigenaars van Toko Ibu Tjilik. Geen toko dus maar restaurant.

@evertveenendaal zou het niet slim zijn alle alcoholverkoop te verbieden in de rode gebieden