Oegstgeester Courant

8 maart 2017

Oegstgeester Courant 8 maart 2017


Derde ster voor Lange Voort

Vertegenwoordigers van ondernemers, gemeente Oegstgeest, brandweer en politie tonen trots de ster. | Foto WT

veiligheid n Afgelopen maandag, 6 maart, vond er in restaurant De Jonger een feestelijke bijeenkomst plaats. Winkelcentrum Lange Voort ontving daar de derde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Door Willemien Timmers

Het veiligheidstraject werd in 2010 in gang gezet. Het winkelcentrum ontving in november 2014 de tweede ster en is sindsdien hard aan het werk gegaan om de veiligheid in het gebied nòg verder te verbeteren.
Het KVO helpt ondernemers, gemeenten, brandweer en politie om gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

Burgemeester Emile Jaensch sprak trots te zijn op alle betrokkenen. "Zo'n derde ster, die behaal je enkel en alleen omdat je het zelf echt wilt. Het valt of staat met ondernemers die er echt voor willen gaan. Er zit even wat tijd tussen de tweede en de derde ster, maar dat komt met name door de bestuurswissel in de winkeliersvereniging. Het nieuwe bestuur heeft deze taak met verve opgepakt." Om de derde ster te verkrijgen zijn zichtlijnen gecreëerd en donkere plekken verlicht. "Het resultaat mag er zijn: in het laatste jaar zijn er geen inbraken en ook geen pogingen daartoe in het winkelcentrum geweest. Lieden die hier niet moeten zijn, blijven weg." Er kunnen vijf sterren behaald worden. "Na de derde ster is er meer," sprak de burgemeester. "We blijven het centrum helpen om veiliger te worden en te blijven, maar ondertussen zijn we trots op de derde ster, dat is in de regio al heel behoorlijk."

Adviseur Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) was erg te spreken over de deelnemers. "Je ziet dat de ondernemer hier verder kijkt dan zijn kassa."

Lees verder op pagina 3

Kandidaten Kamer stellen zich voor

Foto: Wil van Elk

Honderd
architecten
gezocht

We gaan weer
hutten
bouwen!

In Memoriam mevrouw Nel
Hoogervorst

FOTOPAGINA n Oegstgeest op de lange latten

LOHC ontvangt 4.000 euro extra van VriendenLoterij

De Leidsche en Oegstgeester Hockey Club ontvangt een cheque van 4.000 euro van de VriendenLoterij. | Foto PR Foto: PR

actie n Een grote verrassing voor LOHC van de VriendenLoterij. De club is de succesvolste deelnemer aan de Nationale Hockeyactie van de VriendenLoterij en ontving daarvoor een eenmalige extra bijdrage van 4.000 euro. LOHC gaat het geld gebruiken voor extra trainingsmateriaal en voor het verduurzamen van het clubhuis en de veldverlichting.

De Nationale Hockeyactie van de VriendenLoterij duurde van 1 december 2016 tot en met 17 februari 2017. In die periode belden tal van hockeyclubs in Nederland clubleden en hun aanhang met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij. De helft van ieder verkocht lot komt direct ten goede aan de clubkas van de club. De Nationale Hockeyactie leverde LOHC maar liefst 203 loten op. Als de 203 loten een jaar blijven meespelen (14 trekkingen), levert LOHC dit ruim 19.000 euro aan extra inkomsten op.


Verrassing

Daarnaast deelt de VriendenLoterij tijdens de Nationale Hockeyactie extra geldprijzen uit aan hockeyclubs die de meeste loten hebben verkocht. LOHC eindigde op de eerste plaats en daarom heeft de club als verrassing een extra bijdrage van 4.000 euro ontvangen. Dit bedrag komt bovenop de structurele inkomsten die hockeyclubs met de Nationale Hockeyactie voor zichzelf genereren.
Wim Iserief, voorzitter bij LOHC: "Wat een geweldige verrassing! We hebben de actie met veel enthousiasme opgepakt en het is mooi om te zien dat het zijn vruchten afwerpt. We gaan deze extra inkomsten onder andere gebruiken voor de aanschaf van schietkanonnen voor keepers en goaltjes voor de jongste jeugd. Ook willen we een aantal velden voorzien van LED verlichting en kijken we zeer serieus naar verdere duurzaamheid door middel van onder andere zonnepanelen."
Deelnemers van de VriendenLoterij hebben de mogelijkheid om voor een zelfgekozen organisatie mee te spelen. Steeds vaker kiezen deelnemers ervoor om hun eigen club of vereniging, zoals de voetbalclub, te steunen. Clubs en verenigingen die nog niet aangesloten zijn bij de VriendenLoterij kunnen zich aanmelden via: www.vriendenloterij.nl/clubs

Derde ster Lange Voort Het Dok in volle vaart

Vervolg van de voorpagina

Adviseur Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid: "Er wordt door de ondernemers niet achteraf geschakeld, maar er worden vooral maatregelen genomen. Zo zag ik deze winter grote billboards bij het centrum met de oproep om extra op te letten tijdens de donkere dagen. Geweldig!"
Duijn legde uit dat, ook al zijn inbraken en overvallen zeldzaam, de impact ervan zeer groot is. "Door middel van e-learning helpen wij ondernemers en werknemers om voorbereid te zijn op zulke situaties. Dat is ook goed voor nieuwe employées. Chapeau voor alle betrokkenen, jullie hebben zelfs de moeilijkste testen goed volbracht."

techniek n Dinsdag 7 maart is basisschool Het Dok in Nieuw- Rhijngeest weer van start gegaan met hun jaarlijkse techniek toernooi.

Ditmaal staat het onderdeel 'bewegen en versnellen' in de belangstelling.

De opening van het thema was zeker speciaal te noemen. Op het schoolplein van de brede basisschool is een grote schans gebouwd waar alle meester en juffen met volle vaart vanaf gingen om de bel aan het einde te luiden. Geen enkele meester of juf, zelfs de eigen 'Freek' van Het Dok niet, kreeg dat echter voor elkaar.

Aan de kinderen is gevraagd om zelf met goede oplossingen te komen, en die op dinsdag 11 april op de schans te laten zien. De kinderen zijn meteen aan de slag gegaan met de meest mooie ideeën. Op 11 april zullen de resultaten te zien zijn.

Zoutkeet

De wethouder en aannemer, achteraan rechts op de foto, proosten met toekomstige bewoners, architect en makelaars op de bouw. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

"Deze plek heeft de welverdiende bestemming wonen", vertelde aannemer Jan Willem den Dubbelden met enige trots. Het aannemersbedrijf was tientallen jaren aan de Zoutkeetlaan gevestigd en verhuisde in 2012 naar Noordwijk. De loodsen zijn in mei 2016 gesloopt en maken plaats voor zeven nieuwbouwwoningen. Op deze historische locatie was een zoutziederij gevestigd, ook wel zoutkeet genoemd, waar uit aangevoerd zeewater zout voor de visserij werd gedestilleerd.

Wethouder Marien den Boer stapte in de cabine van de boorinstallatie om het gat voor de historische eerste paal te boren. Heien is op deze locatie lastig omdat het aanleveren van heipalen in het smalle straatje vanuit de Dorpsstraat onmogelijk is. Met vaardige hand stuurde de wethouder de boor de grond in en daarmee was de bouw officieel gestart. De nieuwe bewoners moeten nog even geduld hebben – zeker tot na de Kerst – voor de woningen klaar zijn.

Wil van Elk

Wandeling door de polders

wandelen n Het Milieu Educatiecentrum Oegstgeest organiseert op zondag 12 maart een publiekswandeling door het natuurgebied Polders Poelgeest.

Het nieuwe broedseizoen komt er weer aan. De eerste vogels keren terug uit hun overwinterings-gebieden. De ganzen en eenden krijgen weer gezelschap van kieviten, scholeksters en grutto's.
De start van de wandeling is om 10.00 uur bij de molen achter de wijk Poelgeest. Na de wandeling is er koffie op de historische 'Klaas Hennewerf'. Het traject is minder goed toegankelijk voor rolstoelen.
Opgeven is niet noodzakelijk maar wel prettig. Dit kan per email: info@mecoegstgeest.nl.

Op zondag 9 april organiseert het MEC een fietstocht langs de bollen langs de grenzen van Oegstgeest. Kijk op de website www.mecoegstgeest.nl voor het wandel/fietsprogramma voor de rest van het jaar.

Collecteweek Reumafonds

geven n Het Reumafonds houdt in de week van 13 tot en met 18 maart de jaarlijkse landelijke collecte.

Ruim 57.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma. Met donaties financiert het Reumafonds onderzoeken die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandeling kunnen realiseren. Iedere bijdrage is van groot belang, want het Reumafonds is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. "Als u meehelpt, helpt u het leven van twee miljoen Nederlanders te verbeteren. Samen strijden we voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma in de toekomst," aldus de organisatie.

Rommelmarkt bij Scouting Derja

snuffelen n Voor de zestiende keer organiseert Scouting Derja in haar clubhuis aan het einde van De Voscuyl een rommelmarkt ten bate van spelmateriaal voor de groep.

De rommelmarkt is zaterdag 11 maart geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Men kan er kinderspullen, huishoudelijke artikelen, boeken, platen, dvd's en luxe artikelen aantreffen.
Wie nog spullen kwijt wilt, kan deze nog brengen op donderdag 9 en vrijdag 10 maart tussen 19.00 en 21.00 uur.

Wendelien Tönjann heeft passie voor politiek

Roelof van Laar: 'Het is mooi om je netwerk te kunnen inzetten om anderen te helpen hun doel te bereiken.' | Foto Willemien Timmers

verkiezingen n Enthousiast heeft de Oegstgeester wethouder Wendelien Tönjann-Levert een nieuw doel voor ogen: zich voor de VVD inzetten als Tweede Kamerlid. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week staat ze op nummer 53. Al zeven jaar lang is Tönjann wethouder in Oegstgeest voor haar partij. Daarvoor was ze vanaf 2003 raadslid.

Door Willemien Timmers

Wendelien Tönjann: 'Ik geloof dat ik in Den Haag voor Oegstgeest en voor de regio goede dingen kan doen.' | Foto Willemien Timmers

Is het een strategische stap, om een poging te doen de landelijke politiek in te gaan? "Nee, zeker niet. Dat kan ik eerlijk zeggen. Politiek is echt mijn passie." Tönjann is van jongs af aan al geboeid door wat er zich in de politieke arena afspeelt. "Ik was altijd dol op het vak geschiedenis, maar meer nog hield ik van de gesprekken over actuele onderwerpen met mijn grootvader, die bij Buitenlandse Zaken werkte. Op familieverjaardagen werd er steevast over politiek gediscussieerd, en daar deed ik volop aan mee." Dat de politiek haar in het bloed zit, blijkt ook uit het feit dat haar overgrootmoeder aan het begin van de vorige eeuw, in openbare bijeenkomsten al streed voor het vrouwenkiesrecht.
Ook tijdens haar rechtenstudie verloor ze haar passie voor de politiek niet. Waar het kon discussieerde ze mee over maatschappelijke issues. Zo zelfs dat haar jaarclubgenoten opmerkten: "Jij wordt nog eens burgemeester; je hebt over alles een mening, en stelt alle onderwerpen aan de orde."

actief

Vlak na haar afstuderen werd Tönjann lid van de VVD, waarvoor ze veel activiteiten organiseerde, zoals de VVD-jongerendag in 1995. "Na mijn verhuizing naar Oegstgeest heb ik hier in het bestuur meegedraaid. In 2002 stond ik voor het eerst op de lijst, en werkte ik mee aan het verkiezingsprogramma. Geweldig leuk om te doen."
Vanaf maart 2003 werd Tönjann, later naast haar baan als inkoopcoördinator bij de gemeente Katwijk, burgerraadslid in de gemeenteraad. Een jaar later werd ze beëdigd als volwaardig raadslid, en dit bleef ze tot aan de verkiezingen van 2010, waarna ze wethouder werd.
"Wethouder zijn is een eervolle, maar pittige baan," bekent Tönjann, die tevens locoburgemeester is. "Fulltime betekent in dit geval dat je je minstens voor 125 procent inzet. Ik heb een stevige portefeuille met onder andere Ruimtelijke Ordening, Bouwen en Wonen en Economische Zaken, dus ik maak volle dagen." Al eerder dit jaar besloot ze dat ze zich na deze raadsperiode, die duurt tot en met maart 2018, niet meer beschikbaar zou stellen als wethouder. "In de jaren die achter mij liggen heb ik geprobeerd op de dossiers die mij werden toevertrouwd helderheid te scheppen, en krachtdadig besluiten te nemen. Er zijn een aantal dingen die ik in mijn wethouderjaren geleerd heb, zoals dat het van groot belang is om niet schimmig te doen, maar helderheid te creëren, en dat het onmogelijk is om te proberen de kool én de geit te sparen; daar help je niemand mee."

'het heeft mijn hart'

Na een zeer intensief sollicitatie- en screeningstraject kwam Wendelien Tönjann op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. "Eigenlijk is politiek een idiote passie, als je ziet wat je ervoor moet doen, en met welke zaken je te maken krijgt. Toch heeft het mijn hart. Ik sta nu op plaats 53, niet enorm hoog. Aan de andere kant zit momenteel nummer 58 van de lijst van vier jaar geleden in de Kamer, dus er is van alles mogelijk. Bovendien leert een kleine rekensom dat als heel Oegstgeest op mij stemt, ik een groot deel van de zestienduizend voorkeurstemmen al binnen heb," zegt ze lachend.
"Ik geloof werkelijk dat ik in Den Haag voor Oegstgeest en voor de regio goede dingen kan doen. Als volksvertegenwoordiger ben je het lijntje tussen inwoners en wat er besloten wordt. Ik ken inmiddels veel mensen in ons dorp en daaromheen. Voor hen, en ook voor de anderen, hoop ik een toegankelijk en open politicus te zijn en te blijven."

Roelof van Laar wil de wereld eerlijker maken

verkiezingen n Op nummer 45 van de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staat Oegstgeestenaar Roelof van Laar (35). Van Laar is sinds mei 2013 Tweede kamerlid, en werd vorig jaar benoemd tot 'Fair Politician of the Year' vanwege zijn inzet in voor eerlijker beleid op verschillende beleidsterreinen die ontwikkelingslanden raken.

Door Willemien Timmers

Al jong was van Laar zich ervan bewust dat opgroeien in vrijheid en rijkdom geen vanzelfsprekendheid was. "In mijn jeugd vormden wij een gastgezin voor Bosnische kinderen die in Nederland tijdens de vakantie even op adem konden komen. Dat maakte veel indruk, en die houding heb ik altijd bij mij gehouden." Van Laars compassie met de wereld om hem heen leidde in 2008 tot de oprichting van de stichting 'Stop Kindermisbruik', later omgedoopt tot 'Free a Girl'. Op jonge leeftijd, nog voor zijn 25ste, werd hij gemeenteraadslid in Leiden, een functie die hij, met een korte pauze, bijna zes jaar vervulde.

veel betekenen

Roelof van Laar is als enige PvdA-Kamerlid woordvoerder ontwikkelingssamenwerking en koninkrijksrelaties. "Dat is een grote portefeuille, maar ik ben blij op deze plek te zitten. Je kunt zoveel meer betekenen dan buiten de Kamer. Zo heb ik een fonds voor de bestrijding van kinderarbeid kunnen opzetten van tien miljoen euro. Voor een directeur van een liefdadigheidsorganisatie zijn dat enorme bedragen."
Van Laar is ook opsteller van onder andere de initiatiefwet tegen producten van kinderarbeid. Die wet vraagt van bedrijven dat zij hun best gaan doen om te voorkomen dat er kinderarbeid in hun producten of diensten zit. Ook heeft hij een initiatiefwet geschreven om van de Nederlandse gebarentaal een officiële taal te maken.

Als middelbare scholier werd van Laar 'gegrepen door de politiek' toen hij meedeed met het Model European Parliament. Later in Leiden stelde hij zich kandidaat voor de gemeenteraad, en vanaf daar is hij de landelijke politiek binnengerold. Een drukke baan? "Raadslid zijn met daarnaast mijn verantwoordelijkheden voor 'Free a Girl' was veel drukker. Toen werkte ik vaak zestig uur per week zonder ondersteuning. In Den Haag heb je als Kamerlid je eigen team om je heen dat je met veel uitvoeringstaken helpt."
Van Laar geeft aan dat je als politicus een spin in het web bent. "Je bent als het ware het smeermiddel tussen allerlei partijen die iets met elkaar moeten. Het is mooi om je netwerk te kunnen inzetten om anderen te helpen hun doel te bereiken. Of dat nu plaatselijk, regionaal of landelijk is."

kinderrechten

Nu de PvdA in de peilingen op dertien zetels staat, en Van Laar op nummer 45, is de kans dat de Oegstgeester politicus nog vier jaar in de Tweede Kamer zal zitten niet groot. "Natuurlijk had ik graag hoger gestaan, maar ik kan mij vinden in de manier waarop de lijst is samengesteld. De meeste Kamerleden wilden nog een periode door, en daarbij is er een goed afweging gemaakt voor wat betreft de achtergronden van de kandidaten, zodat er nu niet alleen blanke mannen op de lijst staan," benadrukt hij. De afgelopen weken heeft hij enthousiast campagne gevoerd voor de PvdA. "Ook al zijn mijn kansen persoonlijk niet groot, ik sta achter de Partij van de Arbeid. Ik zou graag nog in de Kamer blijven, maar mocht ik er straks niet meer in zitten, dan zal ik mij blijven inzetten voor kinderrechten: Er zijn nog veel te veel kinderen die niet de kansen krijgen die ieder kind verdient."

Martin van Rooijen maakt zich sterk voor de komende generaties

Martin van Rooijen: 'Ik houd van campagne voeren en van contact leggen met mensen. | Foto Geert van Tol Foto: Geert van Tol

VERKIEZINGEN n Oegstgeestenaar Martin van Rooijen (74) staat voor de Tweede Kamerverkiezingen op een verkiesbare derde plaats voor 50PLUS. De afgelopen weken heeft hij duizenden kilometers gereden om door heel Nederland campagne te voeren voor zijn partij.

Door Willemien Timmers

Van Rooijens hoeveelheid energie is onvoorstelbaar, en zijn politieke carrière is op zijn minst speciaal te noemen. "Toen ik op 21 december 1973 als staatssecretaris van financiën beëdigd werd, was ik met 31 jaar de jongste bewindsman ooit. Als ik over drie weken beëdigd wordt als kamerlid voor 50PLUS, wat gezien de peilingen erg vanzelfsprekend is, ben ik het oudste kamerlid ooit beëdigd."
Hij geeft aan dat veel politieke 'carrièremoves' niet gepland waren. "In 1973 was men bij de KVP op zoek naar een goede staatssecretaris, en het duurde even voordat men bij mij uitkwam. Ik was in die tijd fiscaal adviseur bij de Shell. Het was een onverwachte keus die ik moest maken: zekerheid bij Shell, of een onzekere politieke toekomst." Van Rooijen koos voor het laatste, en werd na zijn tijd als staatssecretaris tot september 1980 kamerlid voor de Katholieke Volkspartij, die in datzelfde jaar opging in het CDA. Na zijn Haagse jaren ging van Rooijen weer terug naar het bedrijfsleven en bekleedde hij diverse managementfuncties bij onder andere Shell, de NAM en NUON.

Eerste Kamer

Op zijn 67e werd Martin van Rooijen voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG). "In 2014 werd ik door enkele belangrijke mensen in het CDA, waar ik nog steeds lid van was, voorgedragen voor een plek in de Eerste Kamer. Helaas kreeg ik later onomwonden te horen dat ik te oud was voor een lid van de Senaat." Een paar maanden later werd van Rooijen door Jan Nagel van 50PLUS gebeld of hij voor hèn in de Eerste Kamer plaats wilde nemen. "Dat was inderdaad een hele stap, ik was immers vanaf mijn negentiende al lid van de KVP en het CDA. Maar omdat ik als voorzitter van de KNVG al jaren de belangenbehartiger was van drie miljoen gepensioneerden, en het vanuit dit gezien een logische stap was, heb ik 'ja' gezegd. Waar kan je effectiever belangen van gepensioneerden behartigen en hun rechten in stand houden dan in Den Haag? Wij gaan ervoor dat de pensioenleeftijd weer naar 65 jaar gaat, en hebben aangetoond dat dat betaalbaar is voor de komende vier jaar en op de lange termijn. Rest voor de andere partijen enkel een politieke keuze: we moeten weer goed voor onze ouderen gaan zorgen."

toekomst

Van Rooijen voelt zich thuis in de politieke arena, en kijkt er naar uit om de komende jaren in de Tweede Kamer te zitten. "Ik ben gezond van lijf en leden en heb er plezier in. Het is mooi om met mijn kennis en ervaring een rol te kunnen spelen." Hij benadrukt dat 50PLUS geen one-issuepartij is. "Natuurlijk wordt er veel gesproken over de pensioenen, maar vergis je niet: we strijden niet voor onszelf, maar voor de generaties die na ons komen. Ik ben zelf vader van drie kinderen en opa van zeven kleinkinderen. Voor hén doe ik het, en voor hen heeft mijn partij ook een breed programma opgesteld."


Deze campagnetijd is volgens Van Rooijen het leukst van de politiek. "Ik houd van het contact met de mensen, en het is goed om uit al die gesprekken dingen mee te nemen voor in de Kamer. Ook na de vijftiende hoop ik nog veel de regio in te gaan, om de stem van de burgers te laten horen in Den Haag."

tweede kamerkandidaten uit oegstgeest

HUT '16 Editie 2017 zoekt met Pinksteren honderd jonge architecten

Wendy van der Lans, Albert van Tongeren en Wilbert Veldhuyzen. Zittend Ivonne Janka. Ontbrekend Ilse van der Meer. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

bouwen n Ook dit jaar vindt tijdens Pinksteren het huttenbouwfeest HUT'16 plaats op het terrein van de Sagara Satrya's aan de Mariahoevelaan (einde President Kennedylaan).

Dit jaar start het bouwweekend op vrijdag 2 juni om 16.00 uur en eindigt het met een spetterend feest op zondag. Aan het eind van de middag zijn er heerlijke 'Sagara' pannenkoeken en is er een groot kampvuur.

Foto: Willemien Timmers

"Wij zijn blij dat we ook dit jaar weer samenwerken met de vrijwilligers van EHBO-vereniging Oegstgeest en de jonge DJ's van de Rockschool," laat Ivonne Janka van HUT'16 weten. "Zij zullen optreden voor alle aanwezige kinderen en hun ouders."

Janka noemt een lange rij van sponsoren zonder wie het bouwfeest niet mogelijk zou zijn. "Dankzij sponsors als Domino's Pizza Oegstgeest, Favoriet Sport Oegstgeest, Haarmode Dofferhoff, Winkelcentrum Lange Voort, Restaurant het Gouden Kalf, Courdid Belastingadviseurs en Rabobank Leiden-Katwijk is het mogelijk om de tweede editie van HUT'16 te organiseren."

De hutten worden gebouwd van sloophout en pallets. "Een gedeelte pallets wordt geleverd door Welkoop Rijnsburg maar we kunnen nog wel meer gebruiken."

Op het terrein van Scouting Sagara Satrya's is plaats voor zestien tot achttien hutten. Deze moeten natuurlijk wel degelijk worden gebouwd. Daarvoor zoekt de organisatie nog honderd jonge architecten. Vanaf vandaag, woensdag 8 maart, kunnen kinderen van acht tot en met dertien jaar zich inschrijven. "Doe dat wel snel want vorig jaar was het evenement boven verwachting snel volgeboekt!"

Inschrijven kan via de website www.hut-oegstgeest.nl.
Naast het bouwen van de hutten worden er nog andere activiteiten aangeboden. "Wie weet word je met je hut-team nog kampioen spijkerslaan of blokzagen, hiervoor worden speciale workshops gehouden." (Foto Wil van Elk)

Leesworkshop bij de Rijnlandse Boekhandel

Foto: PR

lezen n Wat is nu eigenlijk literatuur en hoe werkt het? Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit zijn eigen ervaringen en is op zoek naar zijn eigen antwoorden.

Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen. Het boek van Lidewijde Paris 'Hoe lees ik?' staat vol met dat soort suggesties, aan de hand van zinnen, alinea's, verhalen en romans. Van de Max Havelaar via De zwarte met het witte hart naar David Mitchell.

Foto: PR

Als opwarmer voor de Boekenweek, komt Lidewijde Paris op dinsdag 21 maart naar de Rijnlandse Boekhandel om een leesworkshop te geven. Volgens de uitgeefster/journalist/literair recensent willen geen dure cursus, maar op een toegankelijke manier begrijpen dat een roman meer is dan het verhaal alleen. Met welke technieken sorteert een schrijver een bepaald effect? En als literatuur kunst is, waar bestaat dat kunstzinnige dan uit?

Lidewijde vertelt hierover, steeds weer ondersteund door literaire fragmenten. Ze zit ook vol met tips voor leesclubs, scholen, beginnende schrijvers en alle andere lezers.
Speciaal voor de Boekenweek heeft Lidewijde Paris haar workshop een beetje aangepast aan het thema 'Verboden vruchten'.

Dus… Laat u verleiden en kom! U hoeft niets voor te bereiden, u hoeft de romans en verhalen niet gelezen te hebben. Als u een favoriet boek heeft, neem het mee of mail het van tevoren. Wie weet neemt Lidewijde het mee in haar Leesworkshop.


Datum: dinsdag 21 maart
Plaats: Rijnlandse Boekhandel
Tijd: 20.00 uur
Toegang: 5 euro
Reserveren: info@rijnlandseboekhandel.nl

Open Atelierweekend

keramiek n De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) organiseert in het weekend van 18 en 19 maart het NVK open atelierweekend. In totaal zetten 39 leden de atelierdeuren open voor publiek.

De NVK wil hiermee een jaarlijkse traditie van Landelijke Keramiekdagen starten en de veelzijdigheid van keramiek in Nederland aandacht geven. Ook de Oegstgeester kunstenares Leni Venne, Prinses Irenelaan 50, houdt op 18 en 19 maart open atelier. Deze twee dagen staat de deur open en zijn bezoekers welkom tussen 12.00 en 17.00 uur

Leni maakt beelden van keramiek, geglazuurd steengoed. Haar inspiratie komt uit haar belangstelling en nieuwsgierigheid naar oude en nieuwe culturen, ver weg en dichtbij. Zo werkte ze met vrouwen in een pottenbakkersdorp in Senegal, werkte ze enige tijd in Japan en verdiepte ze zich in de cultuur van het oude Egypte. Maar ook dichter bij huis borrelen de ideeën op.

Al menig jaar was haar werk te zien op diverse tentoonstellingen, zo hebben onder andere veel mensen haar beelden leren kennen in galerie Zône te Leiden, waarvan Leni een van de oprichters is. Recentelijk exposeerde zij een serie tuinbeelden in de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart. www.lenivenne.nl

Tweemaal de wereld rond in 48 verhalen in de Paulus

Sara Crombach: 'Kunst vermag alles'. | Foto Ilya Rabinovich Foto: Ilya Rabinovich

muziek n In de Zondagmatinee van 12 maart, aanvang 16.00 uur, staan de 24 Preludes van Chopin en de 24 Preludes van de Russisch/Amerikaanse componiste Lera Auerbach op het programma. Dit recital is opgedragen aan het Chopin Genootschap, twee jaar geleden in Oegstgeest opgericht.

Allemaal voorspelen? "Dit is wat merkwaardig in een programma met 48 preludes", erkent Sara Crombach. "Schreef Bach in alle toonsoorten preludes voorafgaand aan zijn fuga's, Chopin heeft deze koppeling losgelaten. Bij hem zijn de 24 preludes even zoveel bespiegelingen in een groter raamwerk: een verhaal over heimwee, nostalgie, weemoed naar een vervlogen wereld, hersenschimmen. Chopin was een balling, ernstig ziek, hij had tuberculose, kampte met koortsdromen. Breekt de zon in sommige van zijn preludes door, is dit een herinnering aan gelukkiger tijden. In zijn preludes belicht hij weemoed in alle kleuren van onze muzikale regenboog." Over muziek van jongs af aan: "Pianoles werd thuis gezien als een deel van de opvoeding. Ik was zolang ik mij kan herinneren verknocht aan muziek. Bij mij behelsde dit intrinsieke liefde voor muziek en muziek als een tegenwicht in een boze wereld. Ik was de enige in mijn omgeving die zo met muziek bezig was." Ook met literatuur. Wat heeft die met muziek gemeen? "De wereld van de kunst is gesublimeerde werkelijkheid. Kunst vermag alles. Het kan een vlucht zijn, een poging om door schoonheid een glimp te zien van de eeuwigheid, of het tegendeel: in al zijn gruwelijkheid ons confronteren met de wereld om ons heen zoals we die gecreëerd hebben. Beide elementen van kunst zijn cruciaal: troost of verzoening en ook confrontatie en huiver. Muziek is wellicht universeler omdat zij abstract is." En: "Af en toe schrijf ik liedjes op Russische poëzie, van Achmatova, Poesjkin, Tsvetajeva. Maar anders dan Lera Auerbach ben ik zeker geen componist, wel slavist en historicus, zij het in de eerste plaats musicus." Over de 24 Preludes van Auerbach (1998) zegt Crombach: "Met respect voor eeuwenoude tradities, verwijzend naar Chopin, maar vooral naar Bachs Wohltemperiertes Clavier, schept zij een geheel eigen wereld vol weemoed, herinneringen, vervreemding, poëzie, sprookjes, weidse landschappen en smartelijke melodieën."
Kaarten zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, reserveren via tickets@musaix.org. Zie voorts www.muziekkamer-oegstgeest.nl

IJken

In het Internationaal Bureau voor maten en gewichten in Sèvres in Frankrijk ligt een speciaal gevormde staaf van platina en iridium. Dit is de internationale lengtemaat voor één meter. Alle maatstokken en meetlatjes zijn daarvan afgeleid en die controle daarop noemen we 'ijken'. Alle voorgaande manieren van meten waren plaatselijk en soms ook niet te vertrouwen. Een 'el' was gebruikelijk bij het meten van textiel (en zelf nu nog in gebruik) en die wilde nog wel eens een paar centimeters verschillen.

IJken is een zekerstelling. Daar kan je van op aan. Iedereen weet wat ik bedoel en daarmee is ook communicatie mogelijk. Het is ook objectief. Er zijn maar weinig zaken in het leven van alledag die zo vast en zeker zijn. Ik kreeg een boekje met de titel 'Moet kunnen' geschreven door Herman Pleij. Hij laat onze Nederlandse samenleving zien met haar discussiecultuur. Niets is daar veilig voor: de dagelijkse gewoonten, ons handelen, onze politiek en zelfs de godsdienst. Door deze manier van omgaan met elkaar wordt iedereen die nog aan vastigheden gelooft, voortdurend op een verkeerd been gezet. Eerbied voor de ouderen? Voor de overheid of diensten? Hoffelijkheid naar buren? Verantwoordelijk weten voor een gemaakte misser? Vergeet dat maar! We leven in déze tijd en kennelijk zijn daarin de waarden van eerder niet meer van toepassing. Maar als we een gezonde samenleving willen zijn, moeten waarden en normen geen molenstenen zijn, maar een manier om sociaal met elkaar om te gaan. Oog hebben voor de mensen naast je. Compassie heet dat. Meevoelen en er zijn.
Misschien hebt u raar opgekeken bij het bekijken van de laatste Oke. De helft op zijn kop? Drukfoutje? Een kronkel van de vormgever? Nee, naast alle reguliere nieuws vanuit de kerken grote aandacht voor de veertigdagentijd. Een wekelijks menu voor ieder mens die betekenis aan zijn/haar eigen bestaan wil geven. Niet alleen tijd voor jezelf, maar ook om samen te zijn, samen op weg naar het ijkpunt van die veertigdagentijd: Pasen. Om het leven geven, is geven om te leven. De goede doelen met een goed voorbeeld kunt u meemaken bij elke sobere maaltijd, elke komende woensdagavond. Inspirerend! Lezen, komen en doen! Dik Kompier

Platform Kunst, Cultuur en Erfgoed V

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest is een 'ontmoetingsplaats' voor zo'n twintig mensen en organisaties die zich inzetten voor kunst, cultuur en erfgoed in Oegstgeest. De deelnemers zijn van heel verschillende komaf: variërend van Bibliotheek en Dorpscentrum tot Jeugdtheater en gedreven particulieren en ondernemers. Komende weken stellen de platformleden zich in deze rubriek voor. Deze week: De Vereniging Oud Oegstgeest.

Het is deze maand precies dertig jaar geleden dat de Vereniging Oud Oegstgeest is opgericht. De aanleiding was de onvrede over de onverwachte sloop van het historische pand 'Curium', dat stond tegenover de H. Willibrordkerk op de plaats waar nu Residence Alexander staat. Een van de eerste acties van de VOO was het opstellen van de Paarse Nota, een lijst met alle beschermwaardige panden in Oegstgeest en het aanbieden van die nota aan het toenmalige college van B&W.
De VOO zet zich ook in voor behoud en versterking van ruimtelijke kwaliteit in Oegstgeest. Ons dorp is karakteristiek en moet dat ook blijven. Daarom voelt de VOO zich ook betrokken bij nieuwe ontwikkelingen in het dorp op het gebied van ruimtelijke ordening. De VOO heeft ongeveer 650 leden. Zij ontvangen tweemaal per jaar een tijdschrift getiteld "Over Oegstgeest". In dat tijdschrift komen vele onderwerpen aan de orde betreffende de geschiedenis van ons dorp. Ook heeft de vereniging een belangrijke rol gespeeld bij het in gang zetten van de opgravingen in Nieuw-Rhijngeest die uiteindelijk geleid hebben tot de vondst van de 'Schaal van Oegstgeest', een prachtige schaal die dateert uit de Merovingische periode, ongeveer de zevende eeuw van onze jaartelling. De schaal staat nu te pronken in het museum van Oudheden in Leiden.
Ongeveer om het jaar reikt de VOO een prijs uit aan een organisatie of persoon die door restauratie of nieuwbouw een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het moois van Oegstgeest. Voorbeelden zijn de oude School aan de Geversstraat (huidige sportschool Rob van der Hoorn) en de restauratie van de witte huisjes bij Hofwijck, de Vijverhof.
Bij het afscheid van burgemeester Els Timmers heeft de VOO een speciale uitgave gemaakt van "Over Oegstgeest", met als onderwerp alle burgemeesters die Oegstgeest in de laatste twee eeuwen gehad heeft. De bijgevoegde foto toont de voorpagina van dit speciale nummer.
Speciaal voor het huidige lustrum en als bijdrage aan de erfgoednota die de gemeente dit jaar moet gaan produceren heeft de VOO op haar website een overzicht gemaakt van alle erfgoed in Oegstgeest. Kijk daarvoor op www.oudoegstgeest.nl, onder de tab erfgoed.

Beeldhouwatelier Simone van Olst exposeert in bibliotheek

kunst n In de bibliotheek van Oegstgeest is een gevarieerde beeldenexpositie te zien van leerlingen van het beeldhouwatelier Simone van Olst.

De leerlingen van de donderdagochtend groep van het Leidse atelier creëerden de meeste van de geëxposeerde beelden van speksteen, maar er werd ook gewerkt met onder andere serpentijn en albast.

Er worden verschillende gereedschappen gebruikt om de stenen te bewerken. De cursisten gebruikten beitels en vijlen, en voor de afwerking werd er geschuurd, waardoor de steen een mooi glad uiterlijk krijgt.
Het resultaat is een verscheidenheid aan vormen en kleuren.

Zin op Zondag - Muziek & Poëzie

kunst n Dr. Boukje van den Berg-Thijs, neerlandica uit Oegstgeest, verzorgt op 12 maart in het Dorpscentrum een bloemlezing van Nederlandse dichters rond het thema 'Ontluiken'.

Enkele gedichten zullen kort toegelicht worden. De inspirerende woorden worden omlijst met muziek, gespeeld door jonge musici, celliste Wilma de Bruijn en violiste Hadewych de Vos. Na afloop is gelegenheid elkaar te ontmoeten. Bijdrage in de kosten: richtbedrag € 5.-.

Info: Gerrie Kooijman-van Andel, pastoraal werker en coördinator activiteiten vrijzinnige protestanten tel. 06-1839 2604

Dorpscentrum - Zondag 12 maart: 14.30 tot 16.30 uur.

Maaltijdstillevens bij K&O

kunst n Voor wie benieuwd is naar de ontwikkeling van de vroege maaltijdstillevens in het Holland en Vlaanderen van de Gouden Eeuw geeft Marie-Claire Valck Lucassen op 24 maart een lezing bij K&O in Oegstgeest over de tentoonstelling Slow Food.

Zij leidt belangstellenden op 31 maart ook rond in het Mauritshuis in Den Haag waar deze prachtige collectie is samengebracht. Er zijn zo'n vijfentwintig schilderijen te bewonderen. Het sleutelstuk in de tentoonstelling is het stilleven van de Vlaamse schilderes Clara Peeters dat het Mauritshuis enkele jaren geleden verwierf. Haar werk loopt vooruit op dat van latere Haarlemse meesters als Pieter Claesz en Willem Heda, de bekendste vertegenwoordigers van het maaltijdstilleven. Andere belangrijke schilders in de tentoonstelling zijn Osias Beert, Jacob van Hulsdonck, Jacob Foppens van Es, Floris van Dijck, Floris van Schooten en Nicolaes Gillis.
K&O Oegstgeest, Lange Voort 2u, (071) 5237165. www.ko-oegstgeest.nl

Vier het Leven

uitgaan n Stichting Vier het Leven zet zich in om ouderen persoonlijk te begeleiden naar musea en film-, concert- en theatervoorstellingen. Men wordt thuis opgehaald en na afloop weer teruggebracht door een vrijwilliger, die zelf ook cultuurliefhebber is. De komende maanden staan er weer veel activiteiten op het programma in deze regio. Ruim 40 bewoners uit de Haaswijkflat kregen deze week een uitgebreide toelichting op het aanbod van Vier het Leven. Informatie: (035) 5245156 of www.4hetleven.nl

In Memoriam Nel Hoogervorst

Nel Hoogervorst vertrekt vanuit het Afscheidscentrum Oegstgeest. Het was de eerste uitvaart van dit nieuwe centrum aan de Piet Heinlaan. | Wil van Elk Foto: Wil van Elk

overlijden n Vorige week prijkte mevrouw Nel Hoogervorst op de voorpagina van de Oegstgeester Courant met een artikel en foto met de burgemeester vanwege het bereiken van de honderdjarige leeftijd op donderdag 23 februari.

Foto: Buro JP

Op dinsdag 28 februari is Nel Hoogervorst helaas overleden. Op het moment dat dit nieuws de redactie van de Oegstgeester Courant bereikte, lag de krant al bij de drukker.
Mevrouw Hoogervorst heeft genoten van haar verjaarsfeest in Mariënhaven, maar ook van het grote feest op zondag 26 februari in La France. Ze was uitermate dankbaar dat ze die mijlpaal in haar leven mocht behalen. Het feest werd groots gevierd met de uitgebreide familie, alsmede vrienden en bekenden. Na afloop vertelde ze blij hoe mooi die dag voor haar was geweest.
Op maandag 27 februari ging het plotseling niet goed met haar, en een dag later overleed Nel. Een geweldige, veerkrachtige en positieve inwoner van Oegstgeest is heengegaan. Op dinsdagochtend 7 maart is zij per koets met paarden overgebracht van het Afscheidscentrum Oegstgeest naar de R.K.-parochiekerk H. Willibrord, waar de afscheidsdienst is gehouden. Daarna is ze begraven op het parochiekerkhof aldaar.
De redactie van de Oegstgeester Courant wenst kinderen, klein- en achterkleinkinderen, alsmede overige familie en vrienden veel kracht en sterkte toe in deze tijd.

Leymebamba-Peru-2009. n Een opleiding voor verpleegkundigen, in het Andes gebergte, aantrekkelijk plaatsje Leymebamba. Zwerver komt terecht bij een medische beroepsopleiding en heeft een leerlingenlijst in handen. Zijn oog valt op een voornaam: Rudikroll. Één naam, gevolgd door twee gewone Peruaanse achternamen. Wat? Rudikroll? Daar moet een verhaal achter zitten. Zwerver wil daar meer van weten. Op zoek dus naar de drager van die naam. Dat is niet moeilijk, een lerares helpt om hem te vinden.

"Buen día, Rudikroll. Como estás? Hoe kom je aan die voornaam, kan je me iets daarover vertellen?"
"Bueno. Ik weet alleen maar wat mijn familie verteld heeft. In de nacht toen ik geboren werd kwam een oom enigszins beschonken terug van het kijken naar een voetbalwedstrijd op televisie. Hij riep luidkeels: dat kind moet Rudikroll genoemd worden! Vandaar."
Meer weet Rudikroll niet. Hij kan verder niets vertellen. Weet dus niet dat hij vernoemd is naar de jarenlang op zeer hoog internationaal niveau spelende Nederlandse "futbolista" Ruud Krol. De wereldbekende Ruud Krol, die uitgerekend bij Ajax (in Peru nog steeds redelijk bekend) twaalf jaar een steunpilaar was, juist in de meest succesvolle periode van die club. Zwerver praat hem bij.

Koffieochtend

ontmoeting n Op vrijdag 10 maart is er de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan. Iedereen is van harte welkom om 10.00 uur.

De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.
Het leger des Heils, te gast op deze koffie-bijeenkomst, gaat een inkijkje geven in haar ontstaan en vertelt over haar uitgebreide werk in Nederland en Leiden. Ter introductie wordt een filmpje getoond over het ontstaan van deze organisatie. Aanvullend wordt verteld over haar werk in Leiden. Dhr. M. Hocque heeft ruime ervaring met het werk bij het Leger des Heils. Er is die ochtend uitgebreid de gelegenheid om vragen te stellen".

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met Mw. J.C. van Cuilenburg-Pasma, tel. (071) 5170435 of Mw. T. Roelofsen, tel. (071) 5155739.

Vrijwilligers flyeren in Oegstgeest voor Forum voor Democratie

Simone Dool op pad voor Forum voor Democratie: 'Voor het eerst in mijn leven kan ik echt achter een politieke partij staan!' | Foto PR Foto: PR

politiek n Simone Dool woont sinds oktober 2016 in Oegstgeest en is voor het eerst in haar leven lid geworden van een politieke partij.

"Ik span me in om mijn partij, Forum voor Democratie, meer bekendheid te geven. Deze partij is in mijn ogen het hardst op weg het begrip democratie echt eer aan te doen. Van het hele programma dat ze presenteren vind ik het invoeren van directe democratie het beste punt. Bindende referenda en gekozen burgemeesters. Dat laatste hebben we als enige land in Europa niet."
Komende zaterdag zal Simone Dool aanwezig zijn op de verkiezingsmarkt op de Lange Voort, en in de dagen naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart toe, is ze druk aan het flyeren in Oegstgeest. "Mijn partner en ik zijn werkzaam in de zorg en ondervinden dagelijks wat de macht van de zorgverzekeraars en de groeiende managementlaag doet met onze gezondheidszorg. Forum voor Democratie heeft ervaringsdeskundigen in de zorg op de lijst (en op de overige gebieden zoals defensie, onderwijs) die orde op zaken willen stellen. En dat is wat Nederland nodig heeft, mensen met ervaring in het gebied waar ze belangrijke beslissingen over moeten nemen."
"Ik ben trots op Nederland, trots op onze vrijheid, flexibiliteit en tolerantie. Trots op dat je hier mag en kan zijn wie je bent, of je nou geboren Nederlander bent of immigrant. Voor het eerst in mijn leven kan ik echt achter een politieke partij staan! Sinds lange tijd heb ik weer hoop aangaande de politiek, en velen met mij!"

Naturalisatie

nederland n Eind februari vond er op het gemeentehuis weer een feestelijke naturalisatiebijeenkomst plaats.

Tijdens deze bijeenkomst op 22 februari hebben vier personen de Nederlandse nationaliteit gekregen.

Burgemeester Emile Jaensch heette hen allen welkom in Oegstgeest, en overhandigde aan ieder een grote bos met bloemen.

Op de foto van links naar rechts: De heer Simonelli, mevrouw Jannate, burgemeester Emile Jaensch, de heer Oldroyd en mevrouw Abdolahzadeh.

Verkiezingsdebat

verkiezingen n Aanstaande vrijdag, 10 maart vindt vanaf 20.00 uur in het Dorpscentrum (Lijtweg 9) een Verkiezingsdebat plaats.

Het debat staat onder leiding van Gijsbert van Es (NRC-journalist en nu tijdelijk verbonden aan de gemeente Leiden) en zal over actuele onderwerpen gaan.

De volgende kandidaat Tweede Kamerleden zijn aanwezig:
CDA: Jan-Jaap de Haan (nr. 37)
D66: Jeanet van der Laan (nr. 32)
Groen Links: Maya van der Steenhoven (nr. 24)
PvdA: Marit Maij (nr. 24)

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij het Verkiezingsdebat aanwezig te zijn.

Oegstgeest naar de sneeuw

Afgelopen weken genoten Oegstgeestenaren van de wintersport. Tijmen Wolfs (boven), Jasmijn Wolfs (midden) en Eline Heiligers (onder) springen er sportief uit. Jurriaan van Duren (rechts) was dit jaar populair als skileraar. Middenboven geniet Felix Walms na een skitocht van lasagne.

plezier op de lange latten

Oegstgeest thuisbasis voor doedelzakband

muziek n Doedelzakband 'The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums' is al bijna 27 jaar een begrip in doedelzakbandminnend Nederland.

De band draagt met trots het predicaat 'Officially Recognized Pipe Band to clan MacLaine of Lochbuie' en heeft in zijn bestaan vele optredens in binnen- en buitenland (waaronder Schotland) mogen verzorgen.
Door omstandigheden heeft de band kortgeleden zijn oefenlocatie in Rijswijk moeten verlaten en is op zoek gegaan naar een nieuwe thuisbasis om te kunnen repeteren. Deze is gevonden binnen de grenzen van de gemeente Oegstgeest.
De band grijpt die gelegenheid direct aan om zich qua ledenwerving meer op de Bollenstreek te gaan richten. Daar is namelijk nog geen doedelzakband actief, dus verwacht de band hier veel geïnteresseerden te mogen verwelkomen. De band is hard op zoek naar nieuwe leden en zoekt niet alleen doedelzakspelers, maar vooral ook drummers om de band te komen versterken. Zowel mannen als vrouwen van 16 jaar of ouder zijn welkom. Een muzikale achtergrond kan helpen, maar is geen vereiste. De band heeft een eigen opleidingsprogramma.
Dus: wie zich aangetrokken voelt tot de unieke sound van de Schotse doedelzak of de kenmerkende stijl van het Schotse slagwerk, en dat altijd al heeft willen leren, kan eens langskomen op de woensdagavondrepetitie. De band oefent in een bedrijfspand aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest, dus vooraf aanmelden is gewenst. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@redroseoflochbuie.nl.
Info: www.redroseoflochbuie.nl of op de facebookpagina van de band.

Persoonlijkheids-problematiek

voorlichting n Op maandag 20 maart vindt een voorlichtingsavond over persoonlijkheidsproblematiek plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in het Dorpscentrum in Oegstgeest en begint om 19.30 uur. De organisatie is in handen van GGZ Rivierduinen, PsyQ en GGz Informatiepunt Holland Rijnland. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Iedereen heeft een persoonlijkheid: de typische eigenschappen van een persoon, zijn of haar karakter. Mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben een sterk gekleurde manier van denken en waarnemen. Hierdoor krijgen zij een vervormd beeld van zichzelf en van hun omgeving. Kenmerkend is bijvoorbeeld dat men intense of juist vlakke emoties heeft. Men vindt het lastig om grip op gevoelens en gedachten te krijgen en heeft vaak problemen met andere mensen. Ongeveer tien procent van de volwassen bevolking lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om persoonlijkheidsproblematiek te hebben en hoe je hiermee om kunt gaan. Tevens is er een professional van PsyQ die inhoudelijk dieper op het onderwerp ingaat, vertelt over het hulpaanbod en geeft omgangsadviezen.

Maandag 20 maart, 19.30 uur. Dorpscentrum, Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Info: (071) 514 74 20 of www.ggz-informatiepunt.nl en www.rivierduinen.nl/agenda.

Plezier in de vakantie

Tijdens de voorjaarsvakantie werden er in het Dorpscentrum prachtige lentestukjes gemaakt. | Foto PR

evenementen n Vorige week verzorgde de Stichting Evenementen een aantal leuke vakantieactiviteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Hoewel veel mensen genoten van een vakantieweekje buiten Oegstgeest wisten enkele tientallen kinderen hun weg naar het Dorpscentrum te vinden.
Met name voor het Voorjaarsknutselen, de workshop Djembé en Percussie en de Smikkelen en Smullen-workshops bestond veel belangstelling. Deze week gaat weer een cursussenblok met meer dan 20 verschillende cursussen voor zo'n 200 kinderen van start.

Foto: PR

www.st-evenementen.nl

Peutermanieren

cursus n Op 23 maart, van 19.30 tot 21.30 uur, organiseert CJG Oegstgeest.de themabijeenkomst 'Peutermanieren' voor ouders met kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar.

De avond gaat over de ontwikkeling en het gedrag van peuters, de wilsontwikkeling. Hoe kun je het beste op het gedrag van jouw kind reageren? Er wordt een aantal opvoedingssituaties op een interactieve manier besproken. Ook heb je de mogelijkheid om zelf situaties in te brengen.

De bijeenkomst bestaat uit één avond en kost € 5,- p.p..
Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl

Joop Zoetemelk Classic

fietsen n Ruim 4000 deelnemers hebben zich tot nu toe ingeschreven voor de Joop Zoetemelk Classic, die op 18 maart verreden gaat worden. Toerfietsers die nog willen meedoen moeten snel zijn, want de limiet van 5500 deelnemers komt in zicht. De inschrijving voor de Joop Zoetemelk Classic sluit op 12 maart om 24.00 uur of bij 5500 deelnemers. Die limiet is ingesteld in verband met de veiligheid. Er is alleen voorinschrijving en geen daginschrijving. Inschrijven kan via www.swift-joopzoetemelkclassic.nl.

De Joop Zoetemelk Classic is de enige echte Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers door het Groene Hart aan het begin van de lente. Er zijn verschillende routes over vier afstanden: 150km, 100km, 75km en 50km.

Pecos-speelster Helle prolongeert dubbeltitel

Tanja Helle, lid van Pecos, werd opnieuw Nederlands Kampioen. | Foto's Henk Hommes Foto: Henk Hommes

tafeltennis n Tanja Helle, speelster van Pecos, heeft haar dubbelspeltitel op het NK tafeltennis geprolongeerd. Samen met Yana Timina, de winnares van zilver in het enkelspel, was de Amsterdamse weer onverslaanbaar.

Helle (19) is bij de vrouwen de nummer vijftien van de Nederlandse ranglijst. Ze speelt eredivisie bij VTV in Nieuwegein en komt daarnaast met de reserves van Pecos uit in de tweede divisie bij de mannen. Ook dat gaat goed: het team doet dit seizoen mee voor de titel.
In het enkelspel wist Helle dat ze zaterdag een wondertje nodig had om verder te komen dan de tweede ronde, waarin de latere winnares Jie Li haar tegenstandster was. Dat wonder kwam er niet; het werd 0-4, met slechts in één game kansen voor Helle. Die kon zich in Zwolle verder dus gaan concentreren op het dubbeltoernooi. Samen met haar trainster Timina was ze als eerste geplaatst en daardoor meteen al kwartfinalist. Drie opeenvolgende 3-1 overwinningen later had het Amsterdamse duo opnieuw de gouden plak binnen.

Voor de Oegstgeester deelnemers duurde het toernooi in Zwolle helaas niet lang. Pecosser Jop van der Wiel sneuvelde in de eerste ronde met 4-0 tegen Cosmin Stan. In het dubbelspel boekte hij een succesje door samen met Pieter van den Berg (SKF) de kwartfinale te bereiken via een even knappe als krappe (13-11 in de vijfde game) overwinning op Patrick Oeij en Boris de Vries. Maar in die kwartfinale was het gelegenheidsdubbel niet opgewassen tegen Martijn de Vries en enkelspelwinnaar Rajko Gommers.
Oud-Pecosser Casper ter Lüün won overtuigend van Ibrahim Yildizlar maar redde het niet tegen de als eerste geplaatste Laurens Tromer. In het dubbelspel verloor hij al in de eerste ronde.
Na de onderbreking voor de nationale titelstrijd gaat dit weekeinde de competitie verder met voor Pecos 1 een uitwedstrijd tegen Tempo Team.

Foto: Henk Hommes

Voetbalvereniging Oegstgeest blijft winnen

Rick van der Kaay plukt de bal weg voor een VVSB speler. | Foto Howard Misser Foto: Howard Misser

voetbal n Zaterdag speelde Oegstgeest de thuiswedstrijd tegen VVSB, de club die carnaval belangrijker vond dan de competitie en niet kwam opdagen voor de wedstrijd tegen KSD-Marine. Oegstgeest bleef in de flow van winnen door in de doordeweekse wedstrijd voor de De Burcht Cup te winnen van Koudekerk, dat hoog in de derde klasse staat. Zaterdag zette Oegstgeest de winnende reeks voort en kon weer drie punten aan het totaal toevoegen.

Oegstgeest trainer Huig Jan Heeringa miste een zestal spelers in zijn selectie, waaronder Danny Wenink en Rens van Klaveren die samen al goed zijn voor 38 doelpunten en keeper Lucas van der Meij. Oegstgeest kwam in de derde minuut al op een 1 – 0 voorsprong door Bob den Hollander, die hiermee zijn doelpuntentotaal in deze competitie op 21 bracht. Na deze snelle voorsprong vergat Oegstgeest door te drukken, ze speelden onnauwkeurig, passes kwamen niet aan en opgelegde kansen werden gemist. Een kwartier voor de rust kreeg Den Hollander de kans om zijn tweede doelpunt te scoren via een penalty, nadat Lennard Leeuwenburg in het strafschopgebied onderuit was gehaald. Maar keeper Van der Berg stopte zijn inzet. Zo ging Oegstgeest na een matige eerste helft aan de thee.
Direct na de start van de tweede helft haalde keeper Van der Berg Roy Dijkstra van Oegstgeest onderuit en kreeg een penalty tegen. Nu was het Adil Harfaoui die wel vanaf elf meter scoorde: 2 – 0. Vlak hierna was het Dijkstra die de score opvoerde naar 3 – 0. Rick van der Kaay (man of the match), keeper van het tweede, wist met een aantal goede reddingen de nul te houden voor Oegstgeest. Een half uur voor tijd maakte Fabian Ramayana van de A1 zijn debuut in het eerste. De directe vrije trap van Harfaoui ging via de paal naast. Tien minuten voor tijd bekroonde Ramayana zijn goede invalbeurt met een doelpunt, na goed doorzetten wist hij Van der Berg te verschalken en kwam de eindstand op 4 – 0.
Van Nispen won zaterdag van Blauw-Zwart, beide waren directe concurrenten van Oegstgeest voor het kampioenschap. Nu is Blauw-Zwart hiervoor voorlopig afgevallen. De stand aan de kop van de ranglijst is nu als volgt: Oegstgeest 17 – 46, Van Nispen 17 – 43, Blauw-Zwart 16 – 38.

Wouter de Bruyn met sterk debuut in het eerste van UDO. | Foto Lichtenbeldfoto.nl Foto: Lichtenbeldfoto.nl


Zaterdag speelt Oegstgeest de uitwedstrijd tegen Rijnland dat op de zesde plaats staat, aanvang 14.30 uur. De week daarop de kraker thuis tegen Van Nispen.

UDO moet de punten delen

voetbal n Als gevolg van de nog steeds sterk uitgedunde UDO-selectie was trainer Nikivor van Rijn ook zaterdag weer genoodzaakt om te starten met een 4-4-2 opstelling.

Vorige week hadden ze met dit spel en dit wel heel jeugdige UDO-team Rijnland nog op afstand gehouden: 1-1. Ook zaterdag leverde dit ondanks deze defensieve houding in de eerste helft al wel enkele succesvolle aanvallen op. Oosterheem aan de andere kant kon geen vuist maken door de goed spelende UDO-verdediging en goed keepende sluitpost van UDO, Pieter Heeren.

Al snel in de tweede helft startte Oosterheem met vertragen van het spel. Kennelijk was het binnenhalen van één punt voor hen ook al voldoende?


Midden tweede helft keurde de scheidsrechter naar aanleiding van een zeer discutabele buitenspelmelding van de Oosterheemse grensrechter een doelpunt van doorgebroken UDO-speler Patrick Vergeer af, een gestolen doelpunt dus.
Met het sowieso al saaie verloop van de wedstrijd als gevolg van het type spel en daar boven op het zeer vertragende spel van Oosterheem werd de wedstrijd richting laatste fluitsignaal steeds onaantrekkelijker om naar te kijken.
Maar dit leverde in ieder geval, een licht teleurstellend, gelijkspel op. In ieder geval sprokkelt UDO er weer een puntje bij.

Als gevolg van het gelijke spel van UDO en de winst van Woubrugge zakt UDO weer plek naar de negende plaats in de standenlijst.

Overige uitslagen: Football Factory-Roodenburg 1-1, Nispen Van-Blauw Zwart 2-1, Rijnland FC-KSD-Marine 2-3, UDO-Oosterheem 0-0, Woubrugge-Wassenaar 3-1, WVC-Leiden 0-6, Oegstgeest-VVSB 4-0.

ASC behaalt welkome zege tegen WVC

voetbal n ASC heeft de thuiswedstrijd tegen WVC met 2-0 gewonnen. Een nuttige zege, want na magere resultaten na de winterstop verkeerde de thuisploeg nadrukkelijk in de gevarenzone. Met de winst van afgelopen zondag is het verschil met WVC geheel genivelleerd. Wel zullen nog de nodige punten gepakt moeten worden om hoger dan de twaalfde plaats te reiken en zo play out wedstrijden te voorkomen.

Van echt goed voetbal was niet vaak sprake. Dit had vooral te maken met de weersomstandigheden. De continue regenval maakte het veld zwaar bespeelbaar. Daarvan hadden beide ploegen last.

punten

Mohammed Bougrine, nu trainer van WVC, komend seizoen van ASC: "De wil om te voetballen was bij beide teams aanwezig. De stand op de ranglijst geeft aan dat zowel ASC als WVC de punten hard nodig hebben. Ondanks het zware veld was het een open wedstrijd, maar mijn huidige ploeg miste een goede kans om de score te openen, maar aan de andere kant kwamen wij goed weg toen ASC een penalty in de handen van de keeper schoot".

ongelukkige strafschop

Ralph van Zandwijk was de ongelukkige die de strafschop recht op de keeper schoot. Hij was in het strafschopgebied onderuit gehaald en kreeg daarmee de buitenkans om de wedstrijd open te breken. De treffer voor de Oegstgeester formatie zou vijf minuten na rust toch vallen. Jelle Schouten kreeg de bal via een steekpass toegespeeld en stond precies in de juiste positie om de keeper te passeren. WVC nam meer initiatief, maar zou weinig doelrijpe kansen krijgen door goed verdedigend werk. Een keer moest de doelman een inzet pareren. Uit een counter in blessuretijd schoot Jelle Schouten van afstand de bal prima binnen waarmee hij zijn verjaardag luister bijzette en zijn ploeg naar een nuttige 2-0 zege schoot.

Slachtoffers seksueel misbruik vinden steun bij vrijwilliger uit Oegstgeest

hulp n Op 1 maart 2017 is het Reformatorisch Meldpunt één jaar actief. Hier kunnen slachtoffers van seksueel misbruik in de Reformatorische gezindte anoniem hun verhaal doen en stappen zetten naar herstel.

Onder andere een vrijwilliger uit Oegstgeest beantwoordde hulpvragen die anoniem bij het Meldpunt binnenkwamen, in het eerste jaar bijna 250. Het merendeel betreft hulpvragen van slachtoffers van seksueel misbruik zelf.

Voor slachtoffers is de stap om over seksueel misbruik te gaan praten erg groot. Het Reformatorisch Meldpunt, onderdeel van stichting Chris en Voorkom!, wil de drempel voor een gesprek zo laag mogelijk houden en biedt daarom anonieme contactmogelijkheden via de website www.ikmeldhet.nl. Ook de vrijwilligers blijven anoniem. Gezien het grote aantal slachtoffers dat zelf contact opneemt, blijkt deze opzet te werken. Berna van der Zouwen, projectleider van het Reformatorisch Meldpunt: "Het getuigt van veel moed wanneer een slachtoffer de stap durft te zetten om het gesprek aan te gaan. We horen nog vaak dat een slachtoffer weinig steun krijgt uit zijn of haar eigen omgeving. Onze vrijwilligers achter de contactmogelijkheden, waaronder een vrijwilliger uit Oegstgeest, maken dan een groot verschil, door er met een luisterend oor en goed advies voor het slachtoffer te zijn."

De grootste groep van de slachtoffers heeft te maken met seksueel misbruik door een man in de familiekring. Het grootste gedeelte van de mensen die contact opneemt met het Reformatorisch Meldpunt is tussen de 20 en de 30 jaar. Tachtig procent van de mensen die contact opneemt is vrouw en twintig procent is man.

Van der Zouwen: "Onze vrijwilligers maken het al een jaar mogelijk om beschikbaar te zijn voor de anonieme hulpvragen. Wij zijn blij met hun inzet. Mooi dat er ook uit Oegstgeest een vrijwilliger bereid is om zich in te zetten."

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen Oegstgeest 10.30 pastor S. Poppe
Regenboogkerk 10.00 dhr. P. Ravensbergen; Jeugdkapel
Groene of Willibrord kerk 10.00 ds. A. Verburg. Wo 15 mrt 17.45 sobere maaltijd in Willibrords Erf 19.30 avondgebed in Gr. Kerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 Pastor H. de Groot
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 mw. J. Leeffers
Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 Eucharistieviering, pastor Th. Van Steekelenburg
LUMC 10.00 pastor J.H.S. Evers

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

Wo 8 maart biddag: 19.30 u Vesper

Zo 12 maart: 10.00 u ds. R. Roth
16.30 u L. Grijsen

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. I. Maaswinkel, Maassluis. Avondmaal

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden
10.15 ds. P.L. van Asselt

Protestantse Gem. Warmond
10.00 uur Ds. E.H. v.d. Weide, Noordwijkerhout

Matthiaskerk Warmond

Za 11 maart. 19.00 uur Eucharistieviering - Pastor Owel


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 uur Onderwijsdienst. 19.00 Genezingsdienst J Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: 's woensdags: 9.00-11.00 uur en donderdags: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48, Oegstgeest.

DOKTERSDIENST

Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna
Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek
Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout
Parkeren bij Deloitte & Touche

APOTHEKEN

Dienst Apotheek Bollenstreek
Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216.
Dagelijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019.
Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216 (naast de Doktersdienst)
Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

06-03 / 12-03 CTI Warmond, R.A.W. Leopold, Warmond (071) 3011738

13-03 / 19-03 TP Zoeterwoudsesingel, R. Breuk, Leiden (071) 5132828

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

@Dartshopleiden We zijn te gast bij de wekelijkse jeugdtraining in buurthuis kratong te Oegstgeest.

@Tim_Bakker Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat mensen hun hond laten poepen op een speelveld en het niet opruimen. #aso #oegstgeest

@ABCDijkhuis beige suede portemonnee is gestolen bij zwembad poelmeer #oegstgeest. iemand pasjes/ov of portemonnee gevonden?

@LukasTeijema Sportverenigingen in #oegstgeest helpen door er te zuipen in plaats van er een pot belastinggeld in leeg te storten. #outofthebox