Oegstgeester Courant

6 februari 2019

Oegstgeester Courant 6 februari 2019


Tweede Oegst!Live druk bezocht

De ontvangers van de Rabobank Wensencheques op het podium in het Dorpscentrum. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ontmoeting n Het Dorpscentrum was donderdag 31 januari het 'hart' van bruisend Oegstgeest met de tweede Oegst!Live waar de Rabobank met het Wensenfonds de hoofdrol speelde. De boodschap 'Terug naar Oegstgeest' werd door velen omarmd en gaat wervelend de wereld in.

Door Wil van Elk

De organisatie van de avond was een samenwerking tussen Rabobank, Dorpsmarketing Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest. Ninotschka Donders presenteerde vakkundig het omvangrijke programma. De medewerkers van de bank waren allen gekleed in een oranje jasje. Twee vielen al op voor de ingang van het Dorpscentrum bij het ontvangen van de gasten van die avond. Grote letterballonnen met een gouden glans spraken van Wensenfonds, Cultuur, Dichtbij, Oegstgeest en Betrokken; typerend voor de gezellige avond waar diverse verenigingen zich presenteerden.

De Rabobank beoogt betrokkenheid met bewoners in de woongebieden en ondersteunt dit met giften uit het Wensenfonds. Het aantal stemmen op de aanvragen bepalen daarbij hoe hoog de bedragen op de cheques worden en dat pakte soms verrassend uit.

Het koor van De Troubadours beet het spits af en zong de sterren van de hemel op het gelegenheidspodium in de grote zaal. Later bleek een mobiel podium onderwerp te zijn van een van de aanvragen uit het Wensenfonds. Buurtverenigingen, het Cultuurfonds, vrijwillige brandweer Oegstgeest en Osger presenteerden zich via videoboodschappen. Dorpsmarketing Oegstgeest die een voorproefje gaf van de komende activiteiten en de website die zeer binnenkort on-line komt met een vernieuwde Oegst!-agenda, burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven lieten live van zich horen op het podium.

De schoolband van het Rijnlands Lyceum liet ook van zich horen met een muzikaal hoogstandje. Ook de band kreeg een bijdrage uit het fonds. Aan het eind van de uitreikingen van de wensencheques poseerden alle 'ontvangers' op het podium met saluutschoten uit confettikanonnen.

'Terug naar Oegstgeest'

Wethouder Matthijs Huizing Kreeg van Dorpsmarketing de slogan 'Terug naar Oegstgeest' aangeboden. De slogan is al op diverse plaatsen in Oegstgeest prominent in beeld. Huizing presenteerde Oegstgeest als Fairtrade gemeente.

Hij reikte een cheque uit aan de Zonnebloem. Erik Versnel directievoorzitter van de Rabobank lichtte toe wat de Rabobank doet in de financiële markt. Op de beeldschermen verschenen een voor een de namen van de veertien ontvangers van de Cheques voor de 'Wensen': Korfbalvereniging Fiks, Hospice De Mare, De Kring, Leo Kanner School, Oegstgeester Golfclub, Rijnlands Revalidatie Centrum, Sagara Satrya's Oegstgeest, Dorpscentrum, SOEK, pannenkoekvaders van de Terweeschool, Radius, Stichting Revalidatie en Vervoer, Recreatie Gehandicapten Poelgeest en Hondboogschutters Attila.

Na afloop was het nog lang gezellig in de vernieuwde entreehal van het Dorpscentrum. De Rabobank had voor alle aanwezigen een potje met blauwe druifjes.

Bibliotheek en K&O vieren fusie

cultuur n In een volle hal, de hal tussen de Bibliotheek Bollenstreek en Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, werd op 31 januari de fusie tussen beide instituten gevierd.

Door Willemien Timmers

Hans Portengen, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Bollenstreek en Gerard Wuisman, tot 1 januari voorzitter van K&O Oegstgeest, spraken zich beiden positief uit over het fusieproces en de nieuw ontstane organisatie.
Wuisman: "Begin 2017 werd ik voorzitter van K&O Oegstgeest, en mijn opdracht was om het aanbod van de volksuniversiteit te continueren en uit te bouwen. Er was echter één probleem: er waren niet genoeg financiën. Jarenlang kwamen wij rond met behulp van een mooi subsidiebedrag dat we van de gemeente kregen, maar de politiek besliste anders. We moesten financieel zelfstandig gaan worden, en dus was een koerswending nodig. Dus hebben we onze knopen geteld en kwamen tot de conclusie dat we alleen niet exploitabel verder konden." Omdat men het sluiten van K&O geen goed idee vond, werd gezocht naar alternatieven. "We zijn daarom in gesprek gegaan met BplusC in Leiden en met de Bibliotheek Bollenstreek. We zijn blij dat we er met deze laatste uitgekomen zijn, en we nu als één organisatie verder gaan. Beiden hebben we een brede doelstelling op het gebied van educatie en (culturele) ontwikkeling van de inwoners van Oegstgeest. Per 1 januari 2019 is K&O dus verdwenen, maar gelukkig zijn de docenten, de coördinatoren en één medewerker gebleven. We zijn dankbaar voor deze continuïteit."
Bibliotheek-directeur Hans Portengen benadrukte de veranderingen die binnen de bibliotheken in Nederland plaatshebben. "Onze uitleenfunctie is in de loop der jaren, vergeleken met de jaren tachtig, ongeveer driemaal zo klein geworden. Dus hebben wij de opdracht gekregen om te verbreden."

Lees verder op pagina 5

Klinke Loetje

O wat klonk dat mooi. Eindelijk komt er horeca aan de Klinkenbergerplas. Zelfs de burgemeester sprak hier enthousiast over tijdens een oud-jaarstoespraak. Prachtige reclame voor Oegstgeest. Hij kon toen ook niet weten dat er een iemand zou klagen over het lawaai. En dat nog voor er een paal de grond in ging! Het lawaai van de treinen en vliegtuigen en blaffende honden die dagelijks voorbijkomen wegen niet op tegen het geluid dat een biefstukrestaurant produceert. Een paar keer een festival mag daar ook niet. Met een restaurant op die plek lijkt mij dat laatste ook moeilijker te organiseren. Al met al leuk, maar niet in mijn voortuin! Hallo, die voortuin is wel van ons allemaal hoor. Het ontwerp van de eerste nieuwbouw-Loetje mag er zijn. Was het eerst gekscherend Klinke Loetje, ik denk dat je inmiddels wel kunt spreken van Linke Loetje! Misschien moeten de mensen die het wel willen eens klagen dat Loetje er nog niet is! Wil van Elk

Het is
ideaal
wonen in Oegstgeest

Bouwverkeer richting oude ASC-terrein

Toekomstige overlast voor omwonenden fors onderschat

Het ontwerp voor de vestiging van Loetje aan de Klinkenbergerplas. | Afbeelding via gemeente Oegstgeest.

politiek n Een forse onderschatting van de toekomstige overlast van omwonenden. Dat blijkt uit de zware kritiek van de Raad van State op het nieuwe bestemmingsplan voor de Klinkenbergerplas.

Door Adri van der Wel

De Raad vernietigde woensdag 30 januari twee belangrijke onderdelen van dit plan: de horeca en de evenementen. De gemeente Oegstgeest mag alsnog de toekomstige overlast goed in kaart gaan brengen en zo nodig beperken.

Een omwonende maakte bij de Raad bezwaar tegen de ruimere horecamogelijkheden die het nieuwe plan geeft. Het restaurant kan bij incidentele feesten en partijen tot in de nacht geopend zijn. Verder schiet volgens haar ook de regeling voor evenementen aan de noordwestelijke kant van de grote plas tekort. Dat zorgt voor teveel overlast in haar buurt. De gemeente stelde dat het er in vergelijking met het voorgaande bestemmingsplan andere horecamogelijkheden zijn, maar geen zwaardere horeca die meer overlast geeft. Maar volgens de Raad van State is dat laatste gewoon niet waar. Juist omdat het restaurant (er komt een vestiging van restaurant Loetje) ook tot in de nacht geopend mag zijn, zal er volgens de Raad meer overlast ontstaan. De gemeente heeft die nachtelijke overlast niet goed beoordeeld. Een onderzoek naar nachtelijk lawaai en parkeeroverlast ontbreekt.

De regeling voor evenementen deugt volgens de Raad ook niet. Onder meer vanwege het ontbreken van een maximum aan toegelaten bezoekers. Bij de Klinkenbergerplas mag driemaal per jaar een eendaags festival worden georganiseerd. Ze moeten allemaal stoppen om elf uur 's avonds. Verder zal bij een aanvraag voor een evenementenvergunning worden beoordeeld of dat evenement past in de omgeving en voldoet aan alle eisen. Daarom hebben die festivals volgens de gemeente geen zware gevolgen voor de omgeving.

Maar volgens de Raad moet al bij het maken van het bestemmingsplan goed worden beoordeeld of de evenementen geen aantasting zijn voor de leefomgeving. Die beoordeling mag niet worden doorgeschoven naar het moment waarop een evenementenvergunning wordt aangevraagd. De gevolgen van de evenementen voor omwonenden zijn niet onderzocht, oordeelt de Raad. Dat zal dus alsnog moeten gebeuren.

Lekker Anders organiseert buitenlandse maaltijd in het Dorpscentrum

dineren n Op donderdag 21 februari organiseert Lekker Anders weer een buitenlandse maaltijd in het Dorpscentrum. Deze keer een Indiase maaltijd, die verzorgd wordt door mevrouw Sweety Lakhina.

Sweety Lakhina maakt een authentiek drie-gangen-menu met gerechten uit het Noorden van India, waar de invloeden van Centraal Azië een belangrijke rol spelen. Het eten in India is een waar feest. Zo kleurig als het straatbeeld is, is ook het eten, dat bijzonder gevarieerd is en meestal met veel kruiden bereid wordt.

Het eten in India is een waar feest

Je hebt er veel verschillende curries, tandoori en groenten, ofschoon deze maaltijd niet scherp zal zijn.

Er wordt veel gebruik gemaakt van rijst, aubergines, komkommers, tarwe en gerst. Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten in India. De koe is volgens hindoes een heilig dier, daarom eten zij geen rundvlees. Moslims in India eten geen varkensvlees en veel hindoes zijn vegetariër. Veel gerechten worden daarom met kip bereid.

De tot nu toe door Lekker Anders georganiseerde maaltijden waren altijd een groot succes. Zodra de datum voor de inschrijving bekend is, wordt het in één week meestal volgeboekt, daarom is het raadzaam om snel te reageren.

Datum: donderdag 21 februari, de inloop begint om 18.30 uur. Om 19.00 uur wordt het eten geserveerd. De kosten bedragen 13 euro dit is inclusief één drankje. Inschrijven vanaf 6 februari: lekkeranders@dorpscentrumoegstgeest.nl.

Statiegeld AH

Er zaten direct al veel bonnen in de zuil bij de start van de Albert Heyn-statiegeldactie. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Keuken n De twee filialen van Albert Heijn in Oegstgeest schenken drie maanden lang de opbrengst van gedoneerde statiegeldbonnen voor vernieuwing van de keuken in het Dorpscentrum waar steeds meer duurzame maaltijden worden bereid. "Normaal wisselen we om de vier weken van goed doel. De opbrengst van de bonnen in de Goede-Doelen-Zuil is dan best behoorlijk hoor!", vertelde John Zonneveld.

De supermarktmanagers, Raymond Albers van de Lange Voort – hij was samen met Eva van Egmond – en John Zonneveld van de De Kempenaerstraat kregen bij het officiële startmoment op maandagochtend 4 februari hulp van diverse vertegenwoordigers van het betrokken goede doel. Lia Hooijmans en Jan Blom van Lekker Anders, Mia de Beun en Yolande de Bruyn van Biologische Maaltijd, zij zijn betrokken bij de kookacties in het Dorpscentrum, en Ali en Pieter Hellinga van het Dorpscentrum. Zij waren zichtbaar verheugd met deze actie.

Poëzie-week bij de Rijnlandse Boekhandel

gedichten n Van 31 januari tot en met 6 februari is het week Poëzie-week in Nederland en dus ook in Oegstgeest. Alle poëzie staat deze week extra in de belangstelling.

Op zaterdag 9 februari (14.30 uur) is het duo Dietz & Duits te gast Bij de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest in de winkel. Het in Leiden en omstreken bekende duo bestaat uit germanist Hans van der Veen en dichter en declamator Leo van Zanen. Zij lezen onder andere voor uit eigen werk maar ook Slauerhoff, Paaltjens, Rawie, Hoekstra, Wilmink en de vorig jaar overleden Menno Wigman komen aan bod. Het duo heeft voor deze middag een poëtisch palet samengesteld, in gloedvol Duits ten gehore gebracht door Hans van der Veen, voorafgegaan door Leo van Zanen, die sonoor de tekst in het Nederlands brengt.

Subsidie Platform Duurzaam Dorp

groen n De gemeente ondersteunt het Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest met een bedrag van €2.445,- bij hun werkzaamheden in 2019, zo blijkt uit de verslagen van de overleggen van het college van burgemeester en wethouders.

Het platform kan hiermee hun beoogde activiteiten uitvoeren in het kader van duurzaamheid. De activiteiten van Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest sluiten nauw aan bij de doelstellingen van de gemeente Oegstgeest op het gebied van duurzaamheid.

Kijkhuis

leiden n Maandag 11 februari vertoont Movies That Matter on Tour Leiden in het Kijkhuis (Vrouwenkerksteeg) 'Welcome to Sodom' (2018) van de documentairemakers Christian Krönes en Florian Wiegensamer. Na afloop geeft dr. Kofi Dorvlo, onderzoeker uit Ghana en tijdelijk gestationeerd bij het African Studies Centre van de Universiteit Leiden, commentaar op de beelden.

Samengestelde gezinnen

bijeenkomst n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert op 7 februari een themabijeenkomst over samengestelde gezinnen voor stellen die binnenkort gaan samenwonen of inmiddels samenwonen, maar verbetering willen in de wijze waarop het gezin functioneert. De gratis bijeenkomst vindt plaats op 7 februari van 19.30-21.30 uur in Het Gebouw te aan het Arubapad 2 in Leiden. www.cjgcursus.nl

Gaslucht

brandweer n De brandweer van Oegstgeest werd op zondagmorgen 3 februari om 10.20 uur gealarmeerd voor een gaslucht op de Jan Wolkerslaan.

De toegesnelde brandweer verrichtte metingen, en constateerde een verhoogde koolmonoxide concentratie. De gevaarlijke stof bleek te zijn ontstaan door een gaatje in de CV-ketel.

Bouwverkeer op gang richting oud ASC-terrein

'Fijn dat we samen deze twee dagen tot een succes hebben kunnen maken.'

Voorbereiding n Hoewel het was aangekondigd dat er bij de start van bebouwing van het voormalige ASC-terrein bouwverkeer via de Prinsenlaan en Emmaplein zou gaan rijden, was het maandag 4 februari toch even schrikken toen het eerste zware verkeer door de straat reed. De voorbereiding voor het bouwen van Park Duivenvoorde zijn gestart.

De komende drie weken wordt een begin gemaakt met het bouwrijp maken van het voormalige sportterrein aan de Van Duivenvoordestraat. De tribune wordt gesloopt, lichtmasten en hekken en het kunstgras worden verwijderd. De tribune kan pas worden gesloopt als het asbest is verwijderd door een specialistisch bedrijf. Via de aangekondigde route Prinsenlaan, Emmaplein en Spaargarenstraat zijn rijplaten, materiaalcontainer, bouwkeet en een rupsgraafmachine aangevoerd. Een aantal parkeerplaatsen voor omwonenden zijn verlegd.

Het bouwverkeer komt vanuit de Spaargarenstraat het bouwterrein op. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De gemeente Oegstgeest merkte op: "Bewoners in de omgeving van het bouwterrein hebben vorige week een brief ontvangen van de projectontwikkelaar. In deze brief stonden de route voor het werkverkeer per 1 februari en de nadere verkeersmaatregelen genoemd. Mochten er toch onduidelijkheden of vragen zijn, dan zijn de ontwikkelaar en gemeente altijd bereid een toelichting te geven, bijvoorbeeld tijdens een wekelijks inloopspreekuur. Het beperken van overlast voor omwonenden is voor gemeente en ontwikkelaar een belangrijk punt van aandacht". (Wil van Elk)

Massale opkomst bij laatste openings-dagen snackbar Peter van den Berg

eerbetoon n Op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari was snackbar Peter van den Berg voor het laatst open. De opkomst was massaal. Zo massaal, dat op vrijdag op een gegeven moment de rij klanten zelfs buiten stond.

Door Wim van Tuijl

Een overtuigender bewijs voor meer dan 45 jaar klantvriendelijkheid en gastvrijheid is er niet. Gelukkig was daarop ingespeeld doordat veel (oud)medewerkers en familieleden meehielpen.
Na het plotselinge overlijden van Peter en de daaropvolgende abrupte sluiting van de zaak besloten Astrid (reeds lage tijd werkzaam bij Peter) en zoon Fenno om de snackbar nog twee dagen te openen. "Door de enorme hoeveelheid steunbetuigingen kaarten en reacties na het heengaan van mijn vader realiseerden wij ons wat de zaak en Peter voor veel mensen hebben betekend. Alle reden dus om dit besluit te nemen. Op die manier konden alle klanten in die vorm een laatste eer aan mijn vader bewijzen. Ook voor de familie, (oud)medewerkers en mij was dit een passend afscheid van de zaak, die zolang heeft bestaan."


Vooraf vond Fenno het spannend hoe de dagen gingen verlopen, maar het initiatief bleek een schot in de roos. De opkomst was overweldigend. "We waren echt onder de indruk en ook trots. Dit werd benadrukt door alle lieve woorden die klanten in het herinneringsboek hebben geschreven. Het bewees hoeveel behoefte er aan dit afscheid was. Fijn en bijzonder dat we samen met alle (oud)medewerkers deze twee dagen tot een succes hebben kunnen maken", geeft Fenno aan. Hij noemt: Astrid Jansen, Ciska de Best, Wouter Hogendorf, Daan Merkestein, Youp Coli en zijn broer en zus Jens en Ilse.
Niet vreemd dat rond sluitingstijd op vrijdagavond 1 februari een traantje moest worden weggepinkt. Immers, er is sprake van het einde van een tijdperk van meer dan 45 jaar. Fenno tot slot: "Ik wil iedereen die is geweest heel hartelijk danken. We bewaren er onuitwisbare mooie herinneringen aan."


"We hebben een e-mailadres aangemaakt voor alle foto's die gemaakt zijn door vrienden, familie en klanten: afscheidsnackbar@gmail.com. Wij zouden iedereen willen uitnodigen om mooie foto's (nieuw en oud) hierheen te sturen als nagedachtenis voor de familie."

Bibliotheek Bollenstreek en Volksuniversiteit K&O vieren fusie

Foto: Willemien Timmers

Vervolg van de voorpagina

"Daar zijn we al druk mee bezig: We houden lezingen, bieden plaats aan het Taalhuis en de Voorleesexpress. Toen K&O vroeg of wij met hen wilden fuseren, zag ik dat dus als een kans. De cursussen en activiteiten van de volksuniversiteit passen helemaal bij ons gedachtengoed en onze achtergrond om mensen permanent educatie aan te bieden. Ik ben blij dat K&O voor ons koos als fusiepartner. Ook praktisch gezien is het een logische stap: dit gebouw was er ooit al voor gebouwd om ons op één plek te huisvesten. Dit biedt ons de kans om onze activiteiten uit te bouwen."
Portengen benadrukt dat er geen geld is voor grote verbouwingen. "We gaan wel één en ander aanpassen en isoleren. We zijn overigens blij dat met muziekschool Bergen Muziek de muziekcomponent terug is in dit huis."
K&O heeft in de afgelopen drie jaar 65.000 euro verlies geleden. Portengen: "Daar moeten we iets mee. We zullen moeten besparen en de cursuskosten verhogen. Het is niet anders. We hebben al gesneden in de dienstverlening. Het wordt een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen, maar we zijn positief over de kansen die er liggen."
Wethouder Matthijs Huizing gaf beide heren een compliment over het verloop van het proces van samengaan. "Ik geloof dat het bereik van de nieuwe 'Volksuniversiteit Oegstgeest' nu groter zal worden. Meer mensen zullen in aanraking komen met cursussen, educatie en ontwikkeling. Dit is een mooie plek, waar veel Oegstgeestenaren terecht kunnen."

Foto: Willemien Timmers

Om de fusie te bezegelen werden aan het eind van de feestelijke bijeenkomst twee lopers, uit twee richtingen, op elkaar aangesloten, en werden er handen geschud.

Daarna was er alle ruimte voor een hapje en een drankje onder de gezellige klanken van Traveling Light.

Nazanins gedachten over Nederland

Wat doen we in Afghanistan met oude dingen...

In Afghanistan brengen we oude spullen niet naar de kringloop. Er zijn wel winkels voor tweedehands spullen en soms worden op straat spullen verkocht. De verkopers kopen de spullen heel goedkoop in, maar verkopen ze heel erg duur. Als iemand bijvoorbeeld vlucht naar een ander land en daarom zijn spullen wil verkopen krijgt hij er maar heel weinig geld voor. De meeste mensen willen niet bij de tweedehandswinkels kopen want het is duur maar ze zijn ook bang dat de spullen gestolen zijn. In Afghanistan gooien we oude dingen soms ook weg maar vaak bewaren de mensen ze voor de winter. Dan maken ze ze kapot en verbranden ze in de kachel om het huis te verwarmen. Hout en kolen zijn duur en veel mensen zijn arm. Van oude kleding maken de vrouwen dekens, kussens en matrassen. Zo gaat het niet in het hele land, niet in de grote steden, maar wel in de provincies en dorpen.
Ik vind de kringloopwinkels in Nederland een heel goed idee. Ik ben veel naar de kringloopwinkels geweest en heb er veel spullen voor het huis gekocht. Mijn kinderen vinden het heel erg leuk om naar de kringloopwinkels te gaan. Ze kunnen daar veel en mooi speelgoed vinden voor weinig geld. Ik zie daar veel mensen spullen brengen die ze niet meer gebruiken. Als ik nu dingen heb die ik niet meer nodig heb breng ik ze ook naar de kringloop. Ik maak ze niet kapot om te verbranden.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Leidse regio krijgt tweede internationale basisschool

onderwijs n Het ministerie van Onderwijs heeft toestemming gegeven voor het realiseren van een tweede internationale basisschool in de Leidse regio. Met de komst van de nieuwe school in de omgeving van het Bioscience Park komt de regio tegemoet aan de toenemende behoefte aan internationaal onderwijs onder expats die zich hier willen vestigen. Gemeenten en schoolbesturen hebben de ambitie om de nieuwe school in de loop van schooljaar 2019 – 2020 te kunnen starten.

Het initiatief voor een tweede internationale basisschool is een gezamenlijke inspanning van de gemeenten Leiden en Oegstgeest en de schoolbesturen PROOLeiden (Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs Leiden) en OPOO (Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest). Verkenningen in de Leidse regio hebben geleid tot het besef dat inzet op internationalisering van groot belang is. Zowel bij het regionale bedrijfsleven als bij kennisinstellingen als het LUMC, Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden, is sprake van toenemende internationalisering. Dit is terug te zien in het groeiende aantal internationale kenniswerkers in deze regio. De beschikbaarheid van internationaal onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor een daadwerkelijke verhuizing naar Nederland en draagt daarbij direct bij aan het versterken van de verdere internationale economische ontwikkeling van de Leidse regio.
De vraag naar internationaal onderwijs is dusdanig groot dat de gevestigde International School Elckerlyc in Leiderdorp continu een wachtlijst heeft. De beschikbare capaciteit blijkt onvoldoende om aan de stijgende vraag te voldoen. Deze school is daarom blij met de komst van de tweede school, zodat nog meer leerlingen in de Leidse regio toegang kunnen krijgen tot deze vorm van onderwijs. Ook het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest, met een afdeling voor voortgezet internationaal onderwijs, heeft verheugd gereageerd op dit nieuws.


In het Beleidsakkoord van de gemeente Leiden is de ontwikkeling van internationaal onderwijs een speerpunt en ook de gemeente Oegstgeest onderkent het belang hiervan. Aangezien het realiseren van een nieuwe school een verantwoordelijkheid is van het onderwijs, hebben OPOO en PROOLeiden in overleg met andere schoolkoepels, het voortouw genomen in dit traject. André de Best, directeur-bestuurder OPOO: "Door het verkrijgen van toestemming om daadwerkelijk een tweede internationale basisschool te realiseren, creëren we een verbreding van het onderwijs-aanbod dat aansluit op de behoefte van een doelgroep die gericht op zoek is naar onderwijs met een internationaal georiënteerd curriculum en Engels als voertaal."
Marton de Pinth, directeur-bestuurder PROOLeiden: "Het openbaar onderwijs in Leiden/Oegstgeest staat voor vrij toegankelijk onderwijs dat voor alle kinderen aansluit bij hun onderwijsbehoefte. Door het realiseren van een tweede volledig Engelstalige International School binnen de regio kunnen we ook voor deze kinderen en hun ouders een wezenlijke bijdrage leveren aan hun onderwijs- en ontwikkelbehoefte en thuisnabij onderwijs.

Echtpaar de Winter zestig jaar getrouwd

Bruidspaar Anneke en Frits de Winter met de burgemeester in hun midden. | Foto Willemien Timmers

jubileum n Volop gezelligheid in huize De Winter aan de Aert van Neslaan op donderdag 31 januari. Daar werd, met een bezoek van burgemeester Emile Jaensch, gevierd dat het zestig jaar geleden was dat het sympathieke echtpaar op 29 januari 1959 in het huwelijk trad.

Door Willemien Timmers

Ze wonen nog geen twee jaar in Oegstgeest, maar ze voelen zich er al helemaal thuis: Frits en Anneke de Winter hebben hun draai in het geestdorp gevonden.
De bruid en de bruidegom kennen elkaar al vanuit hun vroege jeugdjaren en kregen verkering toen ze 14 en 17 waren. "Ik woonde in Den Haag, en kwam vanwege een tante regelmatig in Rotterdam, waar zij ook woonde", vertelt mijnheer. Een half uurtje rijden was het, op zijn Lambretta scooter. "De scooter was een mooi koppelmiddel. Als ik in de buurt was, vroeg ik haar of ze een eindje mee wilde rijden. En van het één kwam het ander."
Het gelukkige stel was nog jong toen hun zoon zich aankondigde, en dus trouwden ze toen de bruid nog maar achttien jaar was. "Bij mij thuis werd er wel even wat moeilijk gereageerd toen bleek dat ik zwanger was, maar zijn vader ging direct enthousiast al zijn vrienden bellen dat hij opa werd!" De eerste maanden werd er ingewoond bij de Rotterdamse ouders, totdat er een vierkamerflat in Den Haag werd gevonden. Daar werd ook hun dochter geboren.
Na een jaar of tien verhuisde het gezin naar Zoeterwoude-Rijndijk, waar ook de eigen uitgeverij steeds meer van de grond kwam. "Daar heb ik meegeholpen om Dorpshuis De Eendenkooi op te zetten", vertelt mevrouw de Winter.
De groei van de uitgeverij, die hoofdzakelijk tijdschriften voor de grafische industrie uitgaf, leidde ertoe dat verhuisd werd naar de Leidse binnenstad, en wel naar een groot pand op het Pieterskerkhof. In 't huys in den hoec woonden ze, met bedrijf aan huis, jarenlang heel plezierig.
Tijdens het bezoek van burgemeester Jaensch werden mooie herinneringen opgehaald aan die jaren. Natuurlijk aan het bezoek van president Bush aan de Pieterskerk, maar ook aan de bijzondere ontmoetingen met buurman burgemeester Goekoop. "Ik werd weleens voor hem aangezien", lachte mijnheer de Winter. "Dan kreeg ik steevast een gratis drankje aangeboden." Voor de weekenden kocht het echtpaar een huisje in Winterswijk, waar genoten werd van de rust in het oosten.
Zo'n 25 jaar geleden werd het bedrijf verkocht, en verhuisde het actieve stel naar een prachtige woonboerderij in Aalten. "We woonden daar heerlijk rustig aan de Driehonderdmeterweg, op de grens, althans, driehonderd meter daarvandaan, met Duitsland." Alle vrienden en familieleden kwamen daar graag en regelmatig op bezoek. Ook aan het in die streek geldende 'noaberschap' hebben ze warme herinneringen. Beiden werden daar actief in het Nationaal Onderduikmuseum.
Toch besloot het stel een aantal jaar geleden de boerderij te koop te zetten om terug te keren naar de kinderen en twee kleinkinderen en de voorzieningen van de randstad. Op hun zoektocht naar een huis in de buurt van Leiden, kwamen ze in Oegstgeest terecht. "Het is hier heerlijk zo met iedereen en alles in de buurt. We zijn het dorp en de directe omgeving nog volop aan het ontdekken. Het is ideaal wonen hier."

Inloophuis Oegstgeest zoekt vrijwilligers

helpen n Had je plannen om in het nieuwe jaar te starten met vrijwilligerswerk? Wil je wat betekenen voor een ander en ook je steentje bijdragen aan de maatschappij? Meld je dan aan als vrijwilliger bij het Inloophuis in het Dorpscentrum (Lijtweg 9) in Oegstgeest.

Het inloophuis is vanaf 1 maart onderdeel van de Stichting Lumen Holland Rijnland en het team kan versterking gebruiken.
Het Inloophuis is een gezellige huiskamer voor kwetsbare inwoners van Oegstgeest. Het biedt een ontmoetingsruimte waar, in een ongedwongen sfeer, een kopje koffie kan worden gedronken, een spelletje kan worden gedaan of gewoon een praatje kan worden gemaakt. Daarnaast worden er af en toe extra activiteiten georganiseerd. De openingstijden zijn maandag, woensdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur.
"Wij zoeken vrijwilligers die een kop koffie schenken, een luisterend oor kunnen bieden en een oogje in het zeil kunnen houden. Naast enthousiasme zijn betrokkenheid en goede sociale vaardigheden van belang."


Interesse? Mail naar: ariettevanhespen@lumen-hollandrijnland.nl of kom een kijkje nemen op 1 maart om 15.00 uur bij de feestelijke start van de vernieuwde inloop.

Concert Requiem - Blokfluitensemble Praetorius

Blokfluitensemble Praetorius speelt muziek uit alle tijdperken. | Foto PR

muziek n Beroemde componisten legden er hun ziel en zaligheid in en maakten er vaak maar één van: het requiem. Blokfluitensemble Praetorius onder leiding van Norbert Kunst brengt op 16 februari in De Paulus in Oegstgeest (Warmonderweg 2, 20.00 uur) verschillende delen van requiems in een muzikaal 'pasticcio' bijeen, van de renaissance tot de romantiek.

Van de serene en geheimzinnige sfeer van het werk van Jean Richafort voeren de musici de toehoorders langs het in zijn tijd immens populaire Messe des Morts van Jean Gilles, naar het bekende en zo ontroerend mooie requiem van Wolfgang Amadeus Mozart. Ieder requiem weerspiegelt zo de heersende visie op de dood en het hiernamaals. Het is juist deze verschuivende verhouding tot de dood en het geloof in het zielenheil, die Praetorius in het concertprogramma 'Requiem' naar voren wil laten komen. Verwacht zeker ook vrolijke muziek.

Lyrisch tenor Uros Petrac is de solist. De Sloveens-Nederlandse Uros is eerste tenor van het Groot Omroep Koor en soleert op diverse podia in binnen- en buitenland.

Kaartjes via www.praetorius.nl in de voorverkoop 12.50 euro. Op de avond zelf aan de deur 15 euro, studenten 5 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Blokfluitensemble Praetorius is opgericht in 1963, toen blokfluitdocent en didacticus Piet Kunst van Streekmuziekschool Leiden en omstreken een dubbelkwartet formeerde met een achttal vergevorderde blokfluitleerlingen. In de loop der tijd heeft dit dubbelkwartet zich uitgebreid tot een ensemble van twintig tot vijfentwintig blokfluitisten. Het ensemble is sinds 1989 een zelfstandige vereniging en staat vanaf 1996 onder leiding van Piets zoon Norbert Kunst.

Blokfluitensemble Praetorius speelt muziek uit alle tijdperken. Composities uit de twintigste eeuw, werken uit de Renaissance en Barok, maar ook werken uit de Romantiek. Praetorius maakt hiervoor gebruik van een hele reeks aan verschillende blokfluiten: van sopranino tot sub-contrabas. Met deze instrumenten kan in verschillende bezetting gespeeld worden: hoog, het zogenaamde 4-voets register (sopraan – alt – tenor – bas) en laag, het 8-voets register (tenor – bas – grootbas – contrabas). Door deze registers afzonderlijk of juist samen te gebruiken, wordt een grote variatie aan klankkleuren mogelijk.

16 februari – Oegstgeest – De Paulus, Warmonderweg 2, 20.00 uur

Vers van de maand

Laat ze blijven

Waar je bent geboren en getogen,
moet je daarvandaan-
wie heeft dat beslist?

Had je willen zijn geboren
als je dat tevoren wist?

Handen af, zingt mijn geweten,
laat ze blijven, laat ze blijven.
God en bijna iedereen
staat aan hun kant.

Overheid,
doe niet zo verbeten.
Maak een beter
liever Nederland.

Ik stel me voor hoe gevluchte kinderen, die hier al lang wonen, de nachten doorkomen in onzekerheid. Dankzij de doorlopende diensten in de Haagse Bethelkerk hebben ze een vrijplaats, voor zolang. Voor de Armeense familie Tamrazyan en hun kinderen die hier al negen jaar zijn, is het leven tussen hoop en vrees: Mogen blijven, of moeten vertrekken. En verder: wachten, wachten, wachten.

Onzekerheid is de taaiste tegenstander.
Hadden ze geboren willen zijn, wanneer ze dit van te voren hadden geweten? vraagt dichter Huub Oosterhuis (1933) zich af. Voor hem en zovelen is de keuze tussen respect voor de overheid en het beschermen van de rechten van kinderen duidelijk.
Soms kan poëzie wegen wijzen die verder gaan dan rigide regels.
Dan wordt een kerkhuis voor even een gemeenschapshuis waar iedereen altijd welkom is. En met succes.

Dat gebeurt anno februari 2019.

Ronald da Costa

Stemloos

Gister is net een 'zangknobbeltje' bij mij verwijderd. Daarom mag ik een aantal dagen niet praten. Iets niet doen is soms zo moeilijk. Als ik toch probeer te spreken, dan is slechts pijnlijk zielig gereutel mijn deel. En dat valt niet mee. Zeker niet met drie pubers aan de ontbijttafel. Niet praten is gelijk aan bedolven worden. Ondergaan in hun gekakel. Stemloos.

Waar hebben ze het vaak over? Bijvoorbeeld over school. Niets zo saai dan dat. Over nablijven. Niets onterechter dan dat. Over huiswerk. Niets zo te veel dan dat. Voor hen is dit alles niets minder dan een indrukwekkend complot tegen de puberende mensheid. De stakkers toch. Slachtoffers van de omstandigheden. 'Out of control'. Stemloos.

Maar medelijden met hun reutelende vader? Ho maar. Solidariteit is voor watjes. Machteloos probeer ik non-verbaal ze aan te manen hun brood te smeren, het ontbijt te nuttigen, niks te vergeten en op tijd naar school te gaan. Ik verlies mijn geloof, dat 80% van de communicatie non-verbaal zou zijn. Stemloos.

Wel leerzaam, voor even dan. Even niet kunnen praten. Gewoon je mond moeten houden. Alleen maar kunnen luisteren. Doe ik niet zo vaak. Hoewel ik nu vooral reutel, ratel ik meestal ook wel door. En dan is die ander misschien wel hetzelfde als ik nu. Stemloos.

Als dat nu alles was. Maar dat is het niet. Als ik daar een tijdje over nadenk, dan word ik weer bedolven. Mensen schuilen voor wie ze echt zijn. Mensen schuilen voor geweld. Mensen schuilen voor elkaar. Mensen schuilen op een zolder van een kerk. Stemloos.

Wonderen bestaan

En abrupt draait de wind. Plots is het land in rep en roer. Pardon? Wat bezielt de mensen toch? Wat zijn de plannen die ze beramen? Want opeens krijgen honderden stemloze kinderen wel een stem. En een thuis. Dat stemt mij dankbaar en blij. En ik ben sprakeloos.

Wonderen bestaan.

Jelle Wesseling

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Heeren van het Dorp

ontmoeting n Eens in de zes weken komt een aantal Heeren onder het genot van thee en koffie bij elkaar om over een bepaald onderwerp van gedachten te wisselen.

Elke 'Heer uit het Dorp' is dan welkom; er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist.
Op dinsdagmiddag 12 februari van 14.00 tot 16.00 uur komen zij weer bij elkaar en praten over 'Medicijnen in Nederland'.
Dat gaat gebeuren bij Radius, locatie Haeswijk, Pres. Kennedylaan 141 in Oegstgeest. Van tevoren aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis, alleen vraagt men €1 voor de drankjes. Alle heren zijn welkom.

Chris de Stoop in Oegstgeest

Laura Balicov treedt op in Huize Ampijoloe.

lezing n Chris de Stoop vertelt binnenkort in de Rijnlandse Boekhandel over het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter die hun vaderland, Vietnam, ontvluchtten.

Zij staken in een kleine vissersboot de zee over om hier, in het westen, een nieuw leven te beginnen. Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee. Dit alles heeft Chris de Stoop opgetekend in zijn boek: 'Wanneer het water breekt'.
Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel. Woensdag 20 februari, aanvang 20.00 uur, Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T.
Toegang €10,00 incl. koffie/thee

Pianorecital door Laura Balicov op zondagmiddag 17 februari

muziek n Op zondagmiddag 17 februari geeft Laura Balicov in Oegstgeest een pianorecital.

Zij is een klassiek pianiste, die studeerde in de Republiek Moldavië en haar studie nu voortzet bij het Koninklijk Haags Conservatorium. Laura heeft in Nederland verschillende concerten gegeven, opgetreden met Moldavische en Roemeense orkesten en naam gemaakt als een getalenteerd pianiste. Tijdens haar recital zal Laura werken spelen van Mozart, Schubert, Chopin en Rachmaninov. Zij speelt enkele stukken quatre mains met Stanislav Jar.
17 februari, 14.30 – 17.00 uur, Rhijngeesterstraatweg 191. Kaarten 15 euro, te reserveren door het sturen van een e-mail naar concert@ampijoloe.com ovv het aantal kaartjes en 'Concert Laura Balicov'.
www.ampijoloe.com/laura-balicov

Florida Project

Film n Op woensdag 20 februari wordt vanaf 20.00 uur de film The Florida Project in de Leidse Lokhorstkerk vertoond. The Florida Project toont de achterkant van de Amerikaanse droom door de ogen van Moonie, de brutale, energieke zesjarige dochter van ex-stripper Halley.

De film begint om 20 uur in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden; aansluitend is er een nagesprek. Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Javier Guzman in Het Trefpunt

theater n Stand-up comedian Javier Guzman try-out zijn nieuwste programma Guzmán op vrijdag 1 maart in Theater Het Trefpunt (Herenweg 80 Warmond). In zijn negende avondvullende show doet Javier herkenbare, opmerkelijke en opzienbarende ontboezemingen. 20.30 uur, 19,50 euro

www.theaterhettrefpunt.nl

Lima-Peru-2006 n Een mooi verhaal, maar klopt het?

Foto: Willemien Timmers

Nico valt op door zijn rustig optreden. Zit bijna altijd te lezen. Zijn gedrag is welhaast academisch te noemen. Zwerver zoekt contact want Nico is zo anders dan de gemiddelde kostganger in de gevangenis van Sarita Colonia.
Hij vertelt dat hij daar gevangen zit vanwege een poging om samen met een Engelsman diamant van Peru naar Europa te smokkelen. Ze bekennen dus een poging tot smokkelen. Maar geen drugs, nee, zeker geen drugs. Zij waren er stellig van overtuigd dat hun contactpersonen hen pakjes diamanten meegaven. Onhandig is dat Peru wel veel delfstoffen heeft, maar dat diamant daar niet bij is. De rechter is niet geneigd hen te geloven. Zwerver hoort dit verhaal aan zonder commentaar. Het is een origineel verweer, ze verdienen wel straf maar een lichte want het gaat niet om cocaïne.
Tegen de veroordeling gaan zij consequent in hoger beroep. Met hulp van het Nederlands consulaat heeft Zwerver toegang tot het strafdossier. Tot zijn schrik ziet hij dat het de verkeerde kant op gaat. Het hoger beroep dreigt te leiden tot een zwaardere straf. De voorzitter voor deze zaak van de meervoudige kamer ziet hen als leden van een bende, niet als individueel ingehuurde smokkelaars. Ze werden samen gearresteerd en het dossier zegt dat voor de vlucht naar Peru meerdere personen betrokken waren bij het vervoer van Nico en zijn maat naar het vliegveld. Zwerver weet dat Nico en zijn partner elkaar niet kenden voordat hun opdrachtgevers hen aan elkaar koppelden. En als meerdere taxi's betrokken zijn bij vervoer naar de luchthaven, dan betekent dat nog niet dat zij lid zijn van een cocaïne bende.
Bij het eerstvolgende bezoek bespreken Nico en Zwerver het slechte nieuws en Zwerver krijgt toestemming de Nederlands consul op de hoogte te stellen. Die zal misschien aanleiding zien om de vertrouwensadvocaat van de ambassade in te schakelen.
Waarde lezer, gespannen wachten we op het vervolg.

Kong Hey Fat Choi

feest n Het Chinese Nieuwjaar, ook wel Lentefeest genoemd, dat gisteren (5 februari) inging, is het belangrijkste festival voor het Chinese volk en het wordt vijftien dagen lang gevierd.

Het Chinese Nieuwjaar staat voor geluk, voorspoed, saamhorigheid, reünies, gezellig samenzijn en traditioneel eten, waarbij elk gerecht een symbolische betekenis heeft.
Tijdens het Chinese Nieuwjaar worden er veel dumplings gegeten. Dumplings zijn deeghapjes met vleesvulling en ze verwijzen naar de goede verbinding/ band tussen families onderling in het nieuwe jaar.
Geluk en voorspoed zijn heel belangrijk voor Chinezen en om deze reden staat er traditioneel altijd vis op tafel. Het Chinese woord voor vis is namelijk 'yú', dat hetzelfde klinkt als het woord voor 'overvloed' en 'rijkdom'. De betekenis van het Chinese spreekwoord 'nián nián you yú' is dan ook 'Elk jaar geld in overvloed'. Volgens de Chinese astrologie is 2019 (4716) een geweldig jaar om geld te verdienen. 2019 zal vol zijn van vreugde, een jaar van vriendschap en liefde. Een veelbelovend jaar omdat het varken succes trekt in alle levenssferen.

menu

Restaurant China House serveert deze weken het 'Jaar van de Varken' menu. Hierin natuurlijk dumplings, maar ook tongfilet, eendenborst en ossenhaas. Kijk voor meer informatie op www.chinahouse.nl.

Dominee Robert Roth neemt afscheid

Ds. Robert Roth nam afgelopen zondag, 3 februari, afscheid van Oegstgeest. | Foto Jan Brussee

vertrek n Op zondag 3 februari werd met een eredienst, een lunch en receptie afscheid genomen van dominee Robert Roth (van de Gereformeerde (vrijgemaakt) Rehobothkerk) en zijn gezin.

De gemeente beleefde samen met de familie Roth een mooie dag, die het afscheid na twaalf jaar aan Oegstgeest verbonden te zijn geweest, markeerde.

'Hij heeft ons veel gegeven'

's Ochtends leidde Roth voor het laatst een dienst als de eigen predikant. Hij had voor het thema 'het is beter om te geven dan om te nemen' gekozen.

"Hij heeft ons als gemeente veel gegeven in deze twaalf jaar, maar hij heeft ook actief zijn steentje bij gedragen aan de Oegstgeester samenleving", aldus een gemeentelid. Robert Roth was actief in de Raad van Kerken, schreef trouw zijn columns in Oke en Oegstgeester Courant. Maar hij was bij tijd en wijle ook te zien in het dorp met zijn rode kruiwagen waar vanaf hij kopjes koffie uitdeelde en een gesprekje aanging met wie hij maar tegen kwam. "Een houding die past bij onze kerkelijke gemeente: midden in de samenleving, open naar onze naaste en altijd bereid om te helpen indien nodig. Dat zal met het vertrekken van Robert Roth niet veranderen."

Wrak wordt karaktervol meubel bij Repair Café

Van samen repareren in het Dorpscentrum steek je wat op en het is nog gezellig ook. | Foto PR/RCO

repareren n Van wrakke stoel tot favoriete zitplaats. Van krakkemikkige tafel tot karaktervol meubel. Het verschil zit ´em in een kleine reparatie. Bij Repair Café Oegstgeest staan vrijwilligers op zaterdag 9 februari klaar om hierbij te helpen, van 10.00 tot 13.00 uur in het Dorpscentrum.

Houtlijm, deuvels en schroeven zijn de eerste hulpmiddelen waarmee kapotte houten meubelen weer opgeknapt kunnen worden. De deskundige mannen en vrouwen van Repair Café Oegstgeest zijn iedere maand actief om dit soort klusjes met bezoekers uit te voeren. Het gaat om allerlei spullen uit het huishouden die kapotgingen maar niet weggegooid hoeven te worden: kleding en textiel, alle dingen met een stekker en huishoudelijke apparatuur, fietsen, speelgoed, computers en aanverwante apparatuur, verlichting, keramiek, noem maar op.


Goed voor het milieu en de portemonnee. Van samen repareren steek je wat op en het is in het Café nog gezellig ook. Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl

Amnesty zoekt collectanten

geven n Amnesty International Oegstgeest zoekt nog collectanten voor de jaarlijkse collecte van 11 tot en met 16 maart.

Nog steeds worden wereldwijd de mensenrechten geschonden. Amnesty International voert veel actie om mensen (zoals activisten en journalisten) vrij te krijgen die opgepakt zijn omdat ze opkwamen voor de rechten van de mens. Ook zijn er petities en groetenacties, kaarten en brieven die naar gevangenen en mensenrechtenorganisaties worden gestuurd. Amnesty boekt regelmatig succes. Mensen komen vrij of krijgen in ieder geval een betere behandeling.

Voor al die acties heeft Amnesty geld nodig. Amnesty is onafhankelijk en ontvangt geen geld van de overheid. In 2018 hebben collectanten 1.2 miljoen Euro opgehaald. Van alle goede doelen is de gemiddelde opbrengst per collectebus voor Amnesty het hoogst: 85 Euro. Opbrengst in Oegstgeest in 2018: 5.881 Euro.
"Wie wil voor dit goede doel collecteren?" vraagt Marijke Visser-van Overeem, collecte-coördinator Oegstgeest. Contact via marijke.visser@hetnet.nl of 071-517 31 38.

Open Monumentendagen: Plekken van plezier

historie n Het moge duidelijk zijn dat het vrolijke thema van de Open Monumentendagen 2019, 'Plekken van plezier', volop gelegenheid biedt voor het organiseren van allerlei activiteiten in de monumenten: diverse vormen van levende kunsten zoals zang, dans, muziek en theater. Het Open Monumenten & Osger Weekend belooft dan ook een levendige editie te worden die de zintuigen op alle mogelijke manieren kan prikkelen: luisteren naar muziek, beoefenen van sport en spel, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken, en opsnuiven van de buitenlucht in monumentaal groen.

Heb je ideeën, laat het weten en stuur een mail naar info@osger.nl.

Medische Training voor Ouderen

senioren n Regelmatig bewegen houdt niet alleen de spieren vitaal maar ook de hersenen. Daarom start Marente binnenkort op diverse locaties de cursus 'Medische Training voor Ouderen'.

Onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut doen ouderen oefeningen om spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Er wordt in een kleine groep getraind waardoor er voldoende individuele aandacht is en deelnemers op hun eigen niveau en op hun eigen tempo trainen. Naast fit bDoor de oefeningen verbetert de conditie en balans waardoor valpartijen worden voorkomen en de zelfstandigheid in stand wordt gehouden. lijven, is de training ook een moment van ontspanning en gezelligheid.
De cursus start op woensdag 13 februari van 16.00-17.00 uur in Oegstgeest. Zorg en Zekerheid vergoedt deze training geheel of gedeeltelijk. Aanmelden kan tot 6 februari. Informatie en aanmelden, Marente via 071 409 33 33.

BCO komt tekort tegen H.W.A.

biljart n BCO/Paeoniapassion.com moest na het verrassende verlies van voorgaande week opnieuw een nederlaag slikken, ditmaal tegen het sterke H.W.A./Hordijk.

Ondanks dit verlies handhaaft BCO/Paeoniapassion.com zich op de derde plaats van de ranglijst. De top twee is echter uit zicht, terwijl de achtervolgers aansluiting hebben gevonden. Aanstaande vrijdag wacht BCO een grote uitdaging.

Samenwerking brengt thuiszitters weer terug in het leerproces

Leo Kanner-directeur Douwe Splinter te midden van de dames van de BinnensteBuitenTuin in het nieuwe lokaal. | Foto Willemien Timmers

onderwijs n Veel belangstellenden van zeer diverse zorg- en onderwijsachtergronden woonden op woensdag 30 januari de gezellige en informatieve bijeenkomst bij waarin door middel van het tekenen van een intentieverklaring de samenwerking tussen de Leo Kannerschool (voor voortgezet speciaal onderwijs aan leerlingen met autisme) uit Oegstgeest en de BinnensteBuitenTuin uit Warmond werd bezegeld.

Door Willemien Timmers

De intentieverklaring kreeg de naam 'Zorg en Onderwijs op maat', en dat is precies wat beide instanties willen bieden aan leerlingen die om wat voor reden dan ook zijn uitgevallen van school, en thuis op de bank zitten.

"De leerlingen die hier komen, hebben een zeer diverse achtergrond", liet Yonina Hordijk van de BinnensteBuitenTuin (voor systeemtherapie, individuele begeleiding en dagbesteding) weten. "Met kleine stapjes helpen we hen, onder andere door het werken in de tuin, om weer in actie te komen, hun angsten te overwinnen en ook weer sociale contacten aan te gaan. Zo komt er weer rust, ritme en regelmaat."
Naast het opnieuw opbouwen van een dagritme, en het werken aan diverse problemen hebben deze leerlingen (vaak met leerplichtontheffing) op enig moment weer de behoefte om ook het leren weer op te pakken. "Hierin hebben wij elkaar gevonden", vertelde Leo Kanner-directeur Douwe Splinter met enthousiasme. Op loopafstand van de BinnensteBuitenTuin, die zich achter de Protestantse Kerk aan de Herenweg bevindt, is er afgelopen maanden een leslokaal ingericht dat veel lijkt op de omgeving binnen de echte Kannerschool in Oegstgeest. Zo is er ook in het Warmondse lokaal een opvallende blauwe wand met een groot portret van een beroemdheid met autisme te vinden. "We zijn blij dat we dit lokaal hebben kunnen realiseren met stimuleringsgeld van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs."

Op deze plek in Warmond krijgen de leerlingen, die zo tussen de 12 en 18 jaar oud zijn en zeer diverse klachten en problemen hebben, weer onderwijs. "Het niveau van de lessen en de ondersteuning sluit aan bij de leerroute die op dat moment passend bij hen is. Hierbij wordt ook de samenwerking gezocht met de school waarbij de jongere ingeschreven staat. We creëren voor deze leerlingen een op maat gemaakte tussenstap om weer terug te keren in het speciaal of het regulier onderwijs", aldus Hordijk.
"We hebben veel vertrouwen in deze samenwerking, en hebben op andere plaatsen al gezien dat het vaak mogelijk is om uitgevallen leerlingen in een jaar weer terug op school te krijgen," vult Splinter haar aan.

Sterrenstof

lezing n Sterrenkundige Margot Brouwer neemt toehoorders mee op reis door het Universum. Het begint als een wetenschappelijke reis waarin ze het Heelal fysiek leren kennen, van onze Aarde tot de grootste structuren die de mens kent.

Wat is de plaats van onze kleine planeet in het grote geheel? Hoe zijn wij mensen en het andere leven op Aarde uit gas en sterrenstof ontstaan? Zou er op andere planeten ook leven kunnen zijn?

Langzaam verandert onze ruimtereis in een filosofische reis, die ook Margot Bouwers persoonlijke zoektocht naar betekenis reflecteert. Wat betekent de kennis dat we uit sterrenstof bestaan voor ons? Hoe ga je om met je eigen nietigheid? Hoe kun je je nog geborgen voelen in een oneindig heelal?

Worstelend met deze vragen vond Margot houvast bij Spinoza, de filosoof die bijna 400 jaar geleden al zijn holistische visie van het Universum ontwikkelde. Een visie waarin God, de mens, de natuur en het Heelal samenvallen, en waarin wetenschap, filosofie en spiritualiteit een geheel vormen. Deze visie werd zelfs door Albert Einstein onderschreven toen hij zei: 'Ik geloof in Spinoza's God, die zichzelf openbaart in de wetmatige harmonie van de wereld'.

Margot Brouwer is natuur- en sterrenkundige. Na haar afstuderen aan de Universiteit van Amsterdam is ze gepromoveerd aan de Leidse Sterrewacht, waar ze onderzoek deed naar donkere materie, alternatieve zwaartekracht en de grote-schaalstructuur van het heelal. Momenteel is ze werkzaam als sterrenkundig onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar vrije tijd denkt ze graag na over de filosofische kanten van de kosmologie. Daarnaast schrijft en spreekt ze regelmatig over wetenschappelijke en filosofische onderwerpen voor een breder geïnteresseerd publiek.

Dorpscentrum Bomenzaal
Zondag 10 februari / 15.00 - 16.30 uur. Richtbedrag € 5.-
info: Gerrie Kooijman-van Andel, 06-1839 2604

Vrijwilligers in actie voor vluchtelingen

helpen n Een recordaantal mensen is op de vlucht. Vaak als gevolg van natuur- en oorlogsgeweld. Ruim 68 miljoen vluchtelingen zijn hierdoor afhankelijk van hulp van anderen. Duizenden Nederlanders zetten zich in de week van 24 tot en met 30 maart in voor hulp aan vluchtelingen, door mee te doen aan de collecteweek van ZOA. Ook in Oegstgeest vindt dit jaar weer een collecteweek plaats.

Ieder jaar organiseert de christelijke hulporganisatie ZOA de collecteweek. Duizenden vrijwilligers collecteren door heel Nederland om geld op te halen voor hulp aan vluchtelingen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
Om ook dit jaar de collecteweek in Oegstgeest mogelijk te maken zijn er veel vrijwilligers nodig. Wie zich ook een uurtje wil inzetten voor slachtoffers van oorlogen en rampen meldt zich aan via zoa.nl/ikdoemee.

Geen diner voor twee

advertorial n Lucky's Bowling biedt op Valentijnsdag een plek voor iedereen die de zoetsappige activiteiten voor koppels wilt ontvluchten. Met het thema 'broken heart at the bowling alley' heet Lucky's alle singels, vriendengroepen en Cupidohaters welkom.

Geen roze champagne en chocolade aardbeien, maar bier, bites & strikes. De bowlingbaan heeft drie Anti-Valentijn combideals waaronder een burgertrio die je niet hoeft te delen en een gebroken hartpizza die de breuk in je eigen heelt! De hele avond verzorgt dj Alankara de muziek en zal geen enkele plaat van Adel draaien.


Boek dan snel de combideals via info@luckysbowling.nl. Want wie heeft er liefde nodig als je pizza en burgers kan krijgen?

Lucky's Bowling, Veerpolder 14 Warmond
www.luckysbowling.nl

Getuigen gezocht

'Ik zoek naar een van de getuigen die de aanrijden heeft gezien op 13 december 2018 om 15.20 uur ter hoogte van de Rhijngeesterstraatweg en Toorenveldstraat, waar een Nederlandse jongeman op rode scooter met krukken uit balans raakte en op een zilveren Suzuki Swift botste van achteren', aldus een lezeres van deze krant.

Getuigen kunnen zich melden via redactie@oegstgeestercourant.nl.

Internationale Careers Day Rijnlands

teoekomst n Op 31 januari organiseerden de decanen van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest een Careers Day voor leerlingen in de voor-eindexamenklassen. Veertig ouders en veertig oud-leerlingen uit alle hoeken van het land hadden hun agenda schoongeveegd om de leerlingen uit 4 havo, 5 vwo en DP1 van de internationale afdeling informatie te geven over hun studie en loopbaan.

n Henk Heemskerk erelid van ijsclub

Eretitel n "Erelid van de IJsclub Oegstgeest stond nog niet op zijn palmares. Op 29 januari kreeg Henk Heemskerk deze eretitel van de vereniging waar hij maar liefst 35 jaar bestuurslid was", schreef burgemeester Emile Jaensch op zijn Facebookpagina. Hij feliciteerde hem daags erna persoonlijk met deze eretitel. Hij was het meest onder de indruk van Henk zijn rol als mollenvanger. "Niet onbelangrijk als je weet dat er een dijkje ligt rondom de wei waar vroeger ezels graasden. Wie denkt dat hij nu op zijn lauweren gaat rusten heeft het mis", en hij noemde nog een aantal activiteiten waar Henk zeer nauw bij is betrokken in ons dorp.

Pim Pam Paars

Voorstelling n Ondanks de gladheid waren veel kinderen donderdag 31 januari naar de bibliotheek gekomen voor de voorstelling Pim Pam Paars met Suzanne Bakker en Rianne Meboer.

De kinderen keken gefascineerd naar de capriolen die de beide spelers uitvoerden met allerlei figuren die aan het eind van de voorstelling precies de samenstelling hadden van een 'kunstwerk'. Het spel, het figuurlijke werk en de geluiden, boeiden de kinderen voortdurend. Maar vooral de humor maakte het compleet, waarbij ook de ouders genoten van de voorstelling. Na afloop konden de kinderen spelen met allerlei figuren zoals die ook in de voorstelling werden gebruikt.

Pim Pam Paars

De kinderen genoten van de voorstelling, maar zelf spelen vonden ze ook heel leuk. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Voorstelling n Ondanks de gladheid waren veel kinderen donderdag 31 januari naar de bibliotheek gekomen voor de voorstelling Pim Pam Paars met Suzanne Bakker en Rianne Meboer.

De kinderen keken gefascineerd naar de capriolen die de beide spelers uitvoerden met allerlei figuren die aan het eind van de voorstelling precies de samenstelling hadden van een 'kunstwerk'. Het spel, het figuurlijke werk en de geluiden, boeiden de kinderen voortdurend. Maar vooral de humor maakte het compleet, waarbij ook de ouders genoten van de voorstelling. Na afloop konden de kinderen spelen met allerlei figuren zoals die ook in de voorstelling werden gebruikt.

ASC op koers voor doel tweede helft competitie

voetbal n Voetbalvereniging ASC heeft afgelopen zondag, 3 januari, een belangrijke 1-0 zege behaald op Nicolaas Boys. Daarmee doet ASC nadrukkelijke mee om een plek in de zogenaamde kampioenspoule voor de tweede helft van de competitie.

Door Wim van Tuijl

Er zijn in afdeling West 2 nu vier derde klassen. De zes teams van deze klassen die na de eerste helft van de competitie het hoogst eindigen, worden in twee poules ondergebracht en gaan spelen voor promotie naar de tweede klasse.

ASC staat na zondag derde en heeft nadrukkelijk perspectief om uit te gaan komen in de kampioenspoule. De afstand met de nummer 7 is slechts twee punten en er zijn nog twee ronden te gaan. Om te beginnen uit tegen Van Nipsen en daarna thuis tegen Bernardus. Dus moet ASC nog volop aan de bak.
Tegen Nicolaas Boys bepaalde ASC aanvankelijk meer het spel en ging op jacht naar de openingstreffer. Die viel in de 22e minuut uit een strafschop. Ilker Kacar werd in het strafschopgebied onderuitgehaald, waarna Ruben Dutrieux de penalty verzilverde.

Ralph van Zandwijk: 'Het resultaat is in deze fase heilig'

De thuisploeg bleef aanvallend iets meer overwicht houden zonder dat het tot grote doelrijpe kansen leidde. Verdedigend stond het goed: de tegenstander zette aanvalsacties op, maar zelden werd de doelman ernstig op de proef gesteld.

Direct in de tweede helft kreeg ASC enkele grote kansen, die niet tot de 2-0 leidden. Ook na de rode kaart van één van de verdedigers van de Nieuw Veense tegenstander (Ilker Kacar werd grof onderuit 'geschoffeld') kon ASC geen vroegtijdig stempel op de wedstrijd zetten.

Ralph van Zandwijk: "Het resultaat is in deze fase heilig. Vandaar dat we ons massaal terugtrokken, verdedigend gingen spelen en hoopten op een snelle counter. Zouden we een grotere voorsprong hebben gehad, dan had je marge gehad om wat meer de aanval te zoeken", verklaarde hij de spelwijze van zijn team in de tweede helft.

Voetballers FC Oegstgeest maken het toch weer spannend

Lars van Bommel zet een blok. | Foto Lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Op 19 januari moest FC Oegstgeest thuis haar sterkere erkennen in Alphense Boys (0-1). Dat was een vervelende valse start na de winterstop. Want de afstand tot koploper Aarlanderveen werd nu 10 punten. Nu moet FC Oegstgeest in ieder geval zorgen dat ze de tweede plek blijven bezetten om uitzicht te houden op een kans op promotie. Vandaag de wedstrijd tegen Hazerwoudse Boys.

Hazerwoudse Boys staat dan wel onder de middenmoot, maar FC Oegstgeest heeft toch altijd wel problemen om tegen dit team tot scoren te komen. Dat bleek wel uit het moeizame gelijke spel (1-1) tegen hen in de eerste seizoenshelft. Vandaag in de return, dus weer nieuwe kansen.
De wedstrijd begon heel rommelig. Passes waren heel onzorgvuldig en hierdoor kwam de verdediging regelmatig onder druk te staan. In de 13de minuut wist Hazerwoudse Boys dit tot overmaat van ramp ook goed uit te buiten en kwam op de 0-1. Het zou tot voorbij de 30 minuten duren voordat FC Oegstgeest iets terug kon doen. Op aangeven van Abel Bormans verzilverde Bob den Hollander zijn kans: 1-1.
Ondanks dat het spel nog steeds niet echt om naar huis te schrijven was, zat er wel wat meer vertrouwen in. En op zo'n moment gaat het geluk ook een rol spelen. Dat kun je kennelijk wel afdwingen? Enkele minuten later brak Abel Bormans namelijk door in de verdediging van Hazerwoudse Boys en kon zijn actie beloond zien omdat hij de bal via een verdediger in het doel zag verdwijnen (2-1).
In de tweede helft kwam FC Oegstgeest via Danny Wenink zelfs op 3-1 (59ste minuut). Rond de zeventigste minuut waren zelfs nog twee grote kansen om verder uit te lopen Abel Bormans zag zijn kopbal jammer genoeg op de lat eindigen en Lars van Bommel die doorgebroken was zag zijn schot net naast gaan.
Eigenlijk denk je met 3-1 voorsprong wel op rozen te zitten. Maar dat kon kort daarop snel veranderen. Ten eerste kwam Hazerwoudse Boys met een doelpunt (86 minuut: 3-2) angstig dichterbij. Maar ten tweede gaf de scheidsrechter in 89ste minuut een penalty voor de tegenstander. Zou het dan toch weer mis gaan?
Gelukkig voor FC Oegstgeest schoot de speler de penalty hoog over. Later verklaarde één van de aanwezigen dat hij achteraf blij was dat deze speler er al eerder niet was uitgestuurd met een tweede gele kaart. Omdat hij nog hoog in zijn emotie zat, kon hij kennelijk niet de rust vinden om de penalty op een goede wijze te nemen. Hier kwam FC Oegstgeest dus goed weg.


In die laatste minuten was het toch wel weer heel spannend of FC Oegstgeest de wedstrijd wel winnend kon afsluiten. Gelukkig maakte Abel Bormans daar in blessuretijd een einde aan. Hij brak mooi door de Hazerwoudse verdediging en 'frommelde' de bal via de keeper over de doellijn: 4-2.


Het lijkt nu een duidelijke overwinning. Maar de toeschouwers weten wel beter. De drie punten zijn hard 'bevochten'. Nu maar hopen dat we met nauwkeuriger voetbal, uit tegen Floreant, een betere vuist kunnen maken. Want FC Oegstgeest moet punten blijven pakken om kans te blijven maken op promotie.

Fiks ontsnapt aan puntverlies

Matchwinner Melissa Heijne (l) viert feestje met teamgenotes Ilse Hazekamp en Michelle Rozenbroek. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft in Voorburg met 22-23 aan het langste eind getrokken tegen het bescheiden geklasseerde VEO, maar het scheelde niet veel of er was niet ingecalculeerd en duur puntverlies geleden.

De tribunes van sporthal Essensteijn in Voorburg waren zo vol, dat er banken werden bij geplaatst om het vele publiek te huisvesten. Zoals gebruikelijk was er veel Fikspubliek aanwezig. Uiteindelijk moesten laatkomers genoegen nemen met een staanplaats. De toeschouwers hebben meer een spannende dan een kwalitatief goede wedstrijd voorgeschoteld gekregen. Na een 3-1 achterstand kwam Fiks beter op gang. De rebound verliep beter en aanvallend won de koploper aan scherpte. Dit kwam tot uiting in de stand in de daaropvolgende tien minuten. Van 3-1 stoomde Fiks naar 5-11. Jan Anholts was met vier inzetten weer scherp. Hij zou zeven keer scoren. Ook Michelle Rozenbroek (2), Mart Hortensius (2), Ilse Hazekamp en Melissa Heijne hadden in die fase succes. Op onbegrijpelijke viel het scoren bij Fiks stil en ging het grip op de ontmoeting verliezen toen VEO nog voor rust terugkwam tot 9-11. Het nieuwe offensief in de tweede helft bracht niet de marge die borgstond voor een gemakkelijke zege. Het had mede te maken met momenten dat aanvallend de bal gejaagd en onrustig rondging. Tel daarbij op drie gemiste strafworpen en dreigend onheil is verklaard. Trainer Rick Nell: "Het was vandaag niet altijd even best wat mijn team liet zien, maar het blijft een gegeven dat je als koploper ook slechte wedstrijden moet winnen, en dat was in deze ontmoeting het geval", verklaarde hij. De thuisformatie bleef wilskracht tonen en hield de achterstand tot drie punten beperkt. Ook de rode kaart, die een heer van VEO kreeg voor zijn onnodig harde charge richting Roy Vreeken, bracht de Voorburgse formatie niet de mentale tik toe. Dit voorval was in de 41e minuut bij 14-17. Zes minuten voor tijd vocht VEO zich naast Fiks (19-19) en moest de lijstaanvoerder alle zeilen bijzetten om met een goed gevoel Voorburg te verlaten. Roy Vreeken (2) en Ilse Hazekamp zagen hun treffers beantwoord. In de laatste minuut zette Melissa Heijne Fiks op 22-23. Zij zou matchwinner worden, want het lukte de thuisformatie niet om in de tegenaanval opnieuw een gelijkmaker te scoren.


Komende zaterdag is in sporthal De Cuyl om 16.45 uur de kraker tegen de nummer twee op de ranglijst, Oranje Wit uit Dordrecht. Vooraf speelt Fiks 2 tegen Oranje Wit 2, waarin ook om de koppositie wordt gespeeld.

Spinningles voor actie Alpe d'Huzes

geven n "Op zondag 17 februari houden we om 13.45 uur een spinningles bij Jenergy voor de Alpe d'Huzes", vertelde Atie Breugem. "Ik wil graag de sponsoren extra bedanken, wij krijgen smoothies van het Leidsch Beleg, fruit van de Superrr en koek via Bakkerij Tijsterman."

Aanmelden via atiebreugem@hotmail.com of 06-37351937.

Voorzichtige start voor Pecos

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos kwamen zaterdag met een zwaarbevochten remise terug uit Enschede. Ze hadden op meer gehoopt, want na de degradatie wil het team dit seizoen voor de titel spelen in de tweede divisie.

Aan invaller Paul Kruijt lag het in elk geval niet. De Leidenaar had weinig moeite met Joost Geesing en boekte op een 4-3 achterstand een belangrijke en fraaie 5 games-zege op Entac-kopman Thijs Smit. Dat hij eerder wel verloor van Tom Coenen was daarmee goedgemaakt.
Tony Nader moest de op papier iets zwakkere Smit feliciteren maar kwam in zijn andere twee potten niet in de problemen. Ibrahim Yildizlar opende met een nipte 3-2 overwinning op Coenen maar kon daarna helaas niet meer tot scoren komen, terwijl een extra winstpuntje genoeg was geweest voor de zege in de wedstrijd. Nu werd het 5-5.
De strijd in deze tweededivisiepoule moet uiteraard nog wat meer tekening krijgen, maar naar verwachting zijn Entac en Taverzo 2 de belangrijkste concurrenten van de Oegstgeester hoofdmacht. Zaterdag 9 februari speelt Pecos, met Jens Wiersma weer in de ploeg, thuis tegen FTTC uit Franeker.


Pecos 2 speelt eveneens tweede divisie en zou ook het verloren terrein kunnen herwinnen, maar het moet Jop van der Wiel voorlopig missen door een enkelblessure. Tegen Hilversum 3 opende dit team met 6-4 verlies. Invaller René Waterreus was met twee zeges de beste man. Maroun Nader won eenmaal, terwijl Thomas Jansen puntloos bleef.

10 februari

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor J. Biemans
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman, jeugdkapeldienst
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk.

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering Prot./R.K., Marion Anne

LUMC 10.00 pastor Hans Evers

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Heida, Avondmaalsviering

16.30 u ds. M. Boersema

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 geen opgave

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. R. van Zwieten, Amsterdam

Matthiaskerk Warmond

Zat 9 feb 19.00 uur Eucharistieviering. Pastor Owel

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 J. Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

04-02 / 10-02 TP Rijnsburgersingel, J. Schoemaker Rijnsburgersingel 9 2312 NA Leiden (071) 5652919

11-02 / 17-02 TP Zoeterwoudsesingel, D. Petkova Zoeterwoudsesingel 50 2313 EK Leiden (071) 5132828

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

13 februari: Jaarvergadering Oranjevereniging

oranje n Koningsdag 2019 komt naderbij. Voor de Oranjevereniging betekent dit dat het programma voor deze dag alweer in grote lijnen vastgelegd is. Op woensdag 13 februari houdt de Oranjevereniging haar jaarvergadering waarin het nieuwe programma aan de leden wordt voorgelegd.

Op de jaarvergadering wordt teruggeblikt op het voorbije verenigingsjaar. Het bestuur legt verantwoording af voor het geboden programma en de daarbij horende financiën en de nieuwe begroting. Naast deze punten wordt er ook aandacht geschonken aan het vigerende evenementenbeleid van de gemeente.
Op 4 mei organiseert de Oranjevereniging de dodenherdenking. Dit jaar is het motto "In vrijheid kiezen" Op 5 mei verzorgt de Oranjevereniging de verdeling van de kavels van de kindervrijmarkt. Deze wordt ook dit jaar gewoon op 5 mei gehouden ondanks dat die een zondag is. Binnenkort wordt de inschrijving opengesteld.

Een groot aantal Oegstgeestenaren draagt de Oranjevereniging middels een lidmaatschap een warm hart toe. Dat is belangrijk want de Oranjevereniging kan haar programma alleen aanbieden als dat breed gesteund wordt. Het lidmaatschapsgeld bedraagt ten minste € 7,50 per gezin. Omdat de Oranjevereniging haar programma volgens haar statuten in principe aanbiedt aan haar leden is een lidmaatschap eigenlijk een must voor eenieder die onderdelen van het programma bezoekt.

Kijk eens op website www.oranjeverenigoegstgeest.nl. Hierop zijn de vergaderstukken terug te vinden alsmede een ledenaanmeldingsformulier en een mutatieformulier. Bovendien kunt u hier de link vinden naar de voorwaarden en de inschrijving van de kindervrijmarkt.

De Algemene Ledenvergadering wordt gehouden in het clubhuis van O.G.C. aan de van Houdringelaan. (Dat is het voormalige clubhuis van U.D.O.) Aanvang 20.15 uur. De vergadering wordt volgens traditie afgesloten met aandacht voor een onderwerp dat in Oegstgeest speelt. Dit jaar bestaat de Brandweer Oegstgeest 300 jaar. Jacqueline Anholts neemt bezoekers mee in de historie van het brandweercorps.

@jizkid @RWSverkeersinfo Wat is er op de #A44 aan de hand bij afslag de Kaag? Het staat vanaf Oegstgeest al vast daar. Gevaarlijke plek daar, gebeurt heel vaak wat.

@today_classical #Today in 1844 Birth of Dutch #composer Leander #Schlegel, in Oegstgeest. #MusicHistory #classicalmusic


@fcoegstgeest18 "Bootcamp in plaats van een wedstrijd voor FC Oegstgeest vrouwenselectie",


@ElsNoort Team Oegstgeest is goed bezig! #sirkelslag

@askietje Kleumen in #Oegstgeest. #ooievaars

@EmileJaensch Gesteund door verzoek @raadoegstgeest dragen we bij aan monument voor de #Holocaust. Om de strijd tegen het grote kwaad, de hoop en de menselijkheid, levend te houden. 21 Joodse slachtoffers uit Oegstgeest zijn omgekomen in concentratiekampen.