Oegstgeester Courant

18 juli 2018

Oegstgeester Courant 18 juli 2018


De aarde snakt naar regen

De polder bij Poelgeest kwam voor een groot deel droog te staan. Vrijdag 13 juli werd het waterpeil weer opgehoogd. | Foto Brigit den Andel Foto: Brigit den Andel

droogte n 2018 zal de boeken in gaan als een uitzonderlijk droog jaar. Het behoort volgens meteoroloog Raymond Klaassen (op NRC.nl) tot de vijf procent droogste jaren ooit gemeten. Ook de komende week zal er geen regen van betekenis vallen. Volgens kenners zal 2018 met de huidige verwachting nog droger worden dan in het recordjaar 1976.

Ook Oegstgeest verlangt naar wat hemelwater. In de polders bij Poelgeest was afgelopen week een groot deel van het ondiepe water verdampt, hetgeen spectaculaire beelden opleverde. Lees verder op pagina 5

KIVA: Afsluiting Lijtweg/Wijttenbachweg

verkeer n Goed om alvast rekening mee te houden: Tijdens de KIVA-week is in Oegstgeest een aantal verkeersbeperkende maatregelen van kracht.

De Lijtweg tussen de Aert van Neslaan en de M.H. Tromplaan en de Wijttenbachweg wordt voor alle verkeer afgesloten.
Ook parkeren op de parkeerplaats tussen de apotheek en de Aert van Neslaan is dan niet mogelijk.
De maatregelen zijn van kracht van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 24 augustus tussen 8.00 uur en 18.00 uur.
Overigens is er wel een speciale doorgang voor (brom)fietsers en scooters.

De Kindervakantieweek (KIVA) wordt door de Stichting Evenementen georganiseerd en heeft dit jaar als thema 'KIVA – SURPRISE!'. Meer dan 350 kinderen hebben zich inmiddels voor deze gezellige week ingeschreven, waarvan er 50 op de wachtlijst staan.

Dit jaar is extra bijzonder, omdat de Stichting Evenementen dit jaar 25 jaar bestaat en voor de 20ste keer de KIVA-week organiseert.

Meer info over de KIVA? Ga naar www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540.

Betreden

Het zou volgende week heel erg heet kunnen worden. Hier aan de kust valt het ongetwijfeld mee, maar dat het heet wordt schijnen ze berekend te hebben. Dat wordt verkoeling zoeken dus, en niet alleen in de koelkast. Dat nou net met dit mooie weer de Klinkenbergerplassen een metamorfose hebben ondergaan. In het gras staan bordjes dat het pas is ingezaaid en dat je het niet mag betreden. Met de droogte zal het moeilijk aanslaan, maar dat komt ongetwijfeld goed. Het publiek loopt er toch wel gewoon over, ondanks de bordjes. Gewoon lopen en stoelen uitklappen en zitten, heerlijk genieten van het mooie weer. Hoe kom je anders bij het verkoelende water? Omlopen en naar de overkant zwemmen? Ook de borden dat het geen zwemlocatie is werden jarenlang genegeerd. Het is nou eenmaal dé plek om te gaan zwemmen. Misschien alsnog een lijn spannen met drijvers om aan te geven waar het gevaarlijk diep begint te worden?! Wil van Elk

Zomerrooster

vakantie n De Oegstgeester Courant komt in de vakantieperiode uit volgens een zomerrooster.

Dat betekent dat de krant niet verschijnt op 1 en 15 augustus. Wel kunt u natuurlijk het laatste nieuws vinden op de website www.oegstgeestercourant.nl.

Vanaf 22 augustus ligt de Oegstgeester Courant weer zoals gebruikelijk elke week in de bus.

Blauwalg

zwemmen n Op de west- en noordoever van de Klinkenbergerplas is blauwalg aangetroffen. Dat meldt zwemwater.nl. Zwemmen in water met blauwalg kan slecht zijn voor de gezondheid. Zwemmen mag wel, maar op eigen risico. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen beter een andere zwemplek kiezen.

24.000

groei n Vorige week heeft de 24.000e inwoner zich bij de gemeente Oegstgeest ingeschreven. Dit blijkt uit de gemeentelijke basisadministratie. "Hoezee! Mede met dank aan fraaie nieuwbouw in Nieuw-Rhijngeest groeit Oegstgeest komende jaren naar meer dan 25.000 inwoners. Deze week hebben we mijlpaal van 24.000 ingezetenen bereikt. Donderdag ga ik ze feestelijk verwelkomen!" aldus burgemeester Jaensch op Twitter.

Hasse Drewes Foto: PR/Amnesty

Hasse Drewes wint
wedstrijd

'Uniek en toch gelijk' - Gedicht voor Amnesty

Oegstgeest gaat optreden tegen rode gevel

Leo Rademaker presenteert zijn elftal

ONDERWIJS n Kannerschool droomt van nieuwbouw

Oegstgeester Honing populair op de Open Imkerijdag

Kinderen vonden het spannend om een echt imkerpak aan te passen. | Foto Joost Ligthart Foto: Joost Ligthart

bijen n De Open Imkerijdag Oegst­geest, afgelopen zondag 15 juli op Landgoed Oud-Poelgeest, trok zo'n 175 bezoekers, waarvan het merendeel gezinnen met jonge kinderen. Ook waren er bezoekers met een bijzondere belangstelling en fascinatie voor bijen, waarvan sommigen overwegen zelf ook imker te worden.

De rondleidingen op de bijenstand van Oud Poelgeest, door ervaren imkers van Imkervereniging Oegst­geest, werden met veel aandacht door oud en jong gevolgd. Ook de aanwezigheid van de bijen-observatiekast, waarin bezoekers de koningin konden zoeken tussen duizenden (werk)bijen, kreeg grote belangstelling. Het terugvinden van de moer (bijenkoningin) is een lastige opgave, maar was gelukkig iets eenvoudiger gemaakt, omdat deze vooraf door imker Hans van der Post was gemerkt met een kleine stip.

Het jaar 2018 is een bijzonder goed honingjaar. Veel mensen vonden het bijzonder om honing uit hun eigen dorp te kunnen kopen en kwamen daar speciaal voor langs.

Voor de kinderen was er van alles te doen en te beleven. Het rollen van bijenwaskaarsen was heel populair. Ook vonden kinderen het spannend om een echt imkerpak aan te passen.

Ondanks de warme zonovergoten dag, was het aangenaam vertoeven onder de beschutting van de loofrijke bomen op het Landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest.

Imkervereniging

In de bijentuin van Imkervereniging Oegstgeest op landgoed Oud-Poelgeest, huisvesten verschillende lokale imkers hun bijenvolken. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook oogsten en slingeren van de gewonnen honing, bijvoeren, het vangen van/of voorkomen van bijenzwermen en inspelen op het veranderlijke weer en de natuur.
De bij neemt een belangrijke plaats in binnen de biodiversiteit en in onze voedselvoorziening. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen en gebruik van pesticiden, lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. www.imkervereniging-oegstgeest.nl.

Geen zorgen over kunstgras

politiek n Wethouder Jan Nieuwenhuis liet in de raadsvergadering van donderdag 5 juli weten zich geen zorgen te maken over de eventuele effecten van kunstgrasvelden op de gezondheid van de sporters of het milieu.

"Al eerder is gebleken dat er geen risico's voor de sporters zijn, maar er wel kans is op vervuiling van de directe omgeving van de sportvelden. Moeten we daar rekening mee houden," vroeg D66 fractievoorzitter Elfred Bus zich af.
"De vervuiling komt niet in het grondwater terecht, is geconcludeerd", sprak de wethouder. "De uitslagen zijn niet verontrustend, en vallen in die zin mee. Bovendien heeft het RIVM van de tweeduizend kunstgrasvelden de tien oudsten onderzocht. Daarna is men al op een andere manier aan gaan leggen, dus zullen nieuwe onderzoeken nog beter scoren voor wat betreft vervuiling in de directe omgeving van de sportvelden. We gaan dan ook nu geen extra maatregelen nemen bij de kunstgrasvelden die we nu aan het aanleggen zijn."

Taxateur Arie Molendijk komt naar Bastion Hotel Leiden Oegstgeest

boeken n Wie denkt een zeldzaam boek, handschrift, (staten)bijbel, een oude (handingekleurde) atlas in zijn bezit te hebben of documentatiemateriaal uit de oorlog, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten, kan donderdag niet langskomen voor een taxatie bij de bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam.

Molendijk heeft meer dan 1800 taxatiedagen op zijn naam staan. Tot zelfs in Canada, de Verenigde Staten en Australië is hij op dit gebied een begrip.
De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op de opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd kostbare bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Vorig jaar was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen (werelderfgoed) met twee andere experts.
De taxaties vinden alleen plaats op taxatiedagen, dus niet via foto's of aan huis. Kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot circa tien boeken, waaronder ook series als één item bedoeld worden. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. Dan gaat het soms om dozen vol met echt waardevolle boeken voor 1800 bijvoorbeeld. Klanten krijgen altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro.


Iedereen is van harte welkom en wordt vriendelijk ontvangen in het restaurant van het Bastion Hotel te Oegstgeest, Rijnzichtweg 97 op donderdag 26 juli van 13.00 tot 16.00 uur. Informatie zie de site www.molendijkboeken.nl (niet bij het hotel).

Samen 300.000 euro bij loterij

Liesbeth uit Oegstgeest wordt verrast door Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld met de PostcodeStraatprijs-cheque en de BMW. | Foto Jurgen Jacob Lodder Foto: Jurgen Jacob Lodder.

winnen n Een grote verrassing voor tien deelnemers van de Postcode Loterij in Oegstgeest. Op hun postcode 2341 BW (Duinzichtstraat) is de PostcodeStraatprijs gevallen in de junitrekking van de Postcode Loterij.

Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld verraste de gelukkige winnaars gisteren met de bekende gouden envelop.
De volgende bedragen zijn gewonnen: twee maal 50.000 euro, eenmaal 37.500 euro, zes maal 25.000 euro en eenmaal 12.500 euro. Onder de winnaars van deze Straatprijs is tevens een auto verloot.


Bregje (45) is blij verrast: "Wat komt dit waanzinnig goed uit! We gaan verbouwen en dit geldbedrag helpt daar enorm bij. Fantastisch!" Nicoline (53) wint 25.000 euro en is blij verrast: "Ik ben aan het sparen voor de studie van mijn kinderen en dit helpt enorm. Verder ga ik zeker genieten van een mooie vakantie. Misschien gaan we naar de prachtige stranden van Bonaire!"

Parkinson Café

ontmoeting n Donderdag 19 juli zijn belangstellenden van harte welkom bij get Parkinson Café in de grote zaal van zorgcentrum Van Wijckerslooth.

Ditmaal is er geen thema of spreker, maar wordt er wel actief begonnen met dr. Beat door Koos van Touw. Even de spieren los maken en verder een gezellig samen zijn waarin men van gedachten kan wisselen met mede bezoekers en bestuursleden.

Inloop vanaf 13.30 uur (start 14.00 uur) tot ongeveer 16.00 uur, in de grote zaal van Van Wijckerslooth.

Overleden
Op 9 juli is de oprichter van het Parkinson café Oegstgeest (Leiden), de heer Joop de Neef, overleden na een kort ziekbed. De crematie heeft op 13 juli plaatsgevonden.
Ondanks zijn terugtreden als stuurlid drie jaar geleden bleef hij zijn input geven. "Wij zullen Joop zeer missen maar zijn gedachtegoed zullen wij in het café voortzetten", laat de huidige stuurgroep weten.

Concerten

muziek n Op zondagmiddag 22 juli zijn er weer concerten in de Waterlelie (Leidse Hout),

Van 13.15 tot 14.15 uur treedt de Ponteland Community Wind Band uit Groot Brittannië op.

Vanaf 14.45 uur geeft JazzDelight een optreden. Deze negen-koppige formatie uit Zoetermeer speelt sinds 2011 op een eigen wijze bekende jazzstandards.

www.vriendenvandeleidsehout.nl

Die vliegtuigen toch!

Foto: Willemien Timmers

Het was de afgelopen weken schitterend weer in ons groene Oegstgeest en dat nodigde uit om veel buiten te zijn en te genieten met familie en vrienden. Althans, zo zou het moeten zijn, ware het niet dat de gesprekken zeer regelmatig stokten. Van de vroege ochtend tot de late avond vlogen er namelijk continu vliegtuigen over.

Dat vliegtuigen 'op een verantwoorde hoogte' overvliegen is inherent aan het wonen in de randstad. De geluidsoverlast is echter de afgelopen weken enorm toegenomen. Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol - BAS (www.bezoekbas.nl) gaf aan dat sinds 1 juli de Kaagbaan weer beschikbaar is en dat hebben we dan ook gemerkt. Je kunt op deze website terecht met je vragen en klachten. Daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt en nu maar hopen dat er ook daadwerkelijk iets mee gebeurd. Toevallig kreeg ik een artikel onder ogen over een jaarlijks onderzoek naar de beste woongemeenten van Nederland. Oegstgeest staat regelmatig in de top tien en dat wordt bepaald op basis van circa 100 indicatoren. Zou de indicator vliegtuiglawaai hierin met de juiste weging zijn meegenomen? Geluidsoverlast is namelijk funest voor een ieders welzijn en niet zomaar een indicator.

Het was dus niet genieten van het mooie weer in "een van de mooiste gemeenten van Nederland"! Natuurlijk zijn er initiatieven, zoals BAS en 'De stichting tegen vlieghinder boven Oegstgeest en omgeving' - OZV (www.vlieghinder-oegstgeest.nl) om dit aan de kaak te stellen, maar zijn al die inspanningen echt effectief? De lokale politiek zou zich meer moeten roeren, want in de afweging tussen het economisch belang en het welzijn van de burgers, lijken wij aan het kortste eind te trekken. Een belangrijk middel dat wij hebben is het blijven uiten van ons ongenoegen en dus klachten melden, melden en nog eens melden bij BAS. Ook het steunen van het lokale initiatief OZV is belangrijk. Wellicht doet de democratie dan z'n werk.


D. van Starkenburg
Oegstgeest

Waterpeil in de polder

vervolg van de voorpagina

Watervogels vonden evenwel hun weg, want er waren nog rest-poelen. Boswachter Maarten Laming van Het Zuid-Hollands Landschap. "Wij kunnen als organisatie niets aan het waterpeil doen, maar weten dat de dieren hun plekje wel weer vinden in de polder. Onze enige zorg is dat als het water te laag gaat staan, het teveel gaat opwarmen, en de kans op botulisme toeneemt. Als het niet regent, is er ook geen circulatie in de polder."

Vanaf vrijdag 15 juli liet het hoogheemraadschap weer water in de polder lopen zodat alle watervogels, onder andere lepelaars, weer met hun poten in het water stonden.

Verder zakken

Overigens had het water in de 'Polders Poelgeest' nog verder mogen zakken volgens de afspraken die het Hoogheemraadschap van Rijnland met het Zuid-Hollands Landschap heeft. "Het peil stond nu op -1,35, en het had nog tot -1.40 meter mogen zakken", laat woordvoerder Gerbrant Corbee van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten. "We laten niet zomaar water in een polder lopen, omdat we zo min mogelijk gebiedsvreemd water willen binnenlaten." Of deze situatie zich deze zomer nog een keer zal voordoen, is niet te zeggen volgens Corbee. "Dit droogvallen van de polder hebben we nog niet eerder meegemaakt. De droogte zorgde voor een uitzonderlijke situatie."

Dode eenden

Vlak naast de polder, in de sloten van de Martinus Houttuynhof, werden eind vorige week meer dan twintig dode vogels uit het zuurstofarme water gehaald. Ook is er een zestal zieke vogels overgebracht naar de Eendenkooi in Warmond, zo meldt Unity.nu.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland laat nu onderzoeken wat de precieze oorzaak is van de dood van de dieren. Mogelijk is er sprake van botulisme. Zondag 15 juli zijn deze sloten, met behulp van de brandweer, bijgevuld met vers en iets koeler water.
"Zolang we de doodsoorzaak van de eenden niet weten, zullen we het water niet gaan rondpompen, om te voorkomen dat eventuele virussen zich verspreiden", aldus Corbee. (WT)

(Nog drie foto's op pagina 17)

College gaat handhavend optreden tegen rode gevel DOS

politiek n "Op grond van het gemeentelijk welstandsbeleid is er sprake van een welstandsexces. Het college treedt dan ook handhavend op" aldus een bericht vanuit het gemeentehuis. Het gaat hier over de 'signaal-rood' geverfde pui van de winkel DOS, aan de De Kempenaerstraat 1F.

"Nu de eigenaressen duidelijk is dat er nog geen sprake is van een verplichting hebben zij besloten om het handhavingstraject af te wachten", liet woordvoerster Karin Reuvers eerder in deze krant aan John Vroom weten. "Zodra dit traject is opgestart zal er bezwaar bij de gemeente worden aangetekend. Als de gemeente dit bezwaar afwijst, geeft dit de mogelijkheid om deze zaak door een rechter te laten beoordelen door beroep aan te tekenen. Al met al kan het nog maanden tot zelfs een jaar duren alvorens er sprake is van een gerechtelijke uitspraak. Als je naar de samenstelling van de exterieurs van de winkels kijkt in de De Kempenaerstraat dan is die zeer divers en valt daar geen enkele eenheid in te bespeuren op grond waarvan de rode kleur van de pui van DOS niet in het straatbeeld zou passen. Tevens zijn de richtlijnen van welstand in de loop der jaren aanzienlijk versoepeld, waardoor er een reële kans is dat de rechter in het oordeel de uitspraak van de Gemeente zal afwijzen. Wij gaan de procedure dan ook met het volste vertrouwen in".

"De nieuwe uitstraling van de gevel past niet binnen de welstandcriteria van Oegstgeest", stelt de gemeente."Gesprekken met alle betrokkenen hebben niet geleid tot een oplossing. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de regels te handhaven, wat betekent dat zowel de eigenaar (verhuurder) als de winkelier (huurder) van het pand de gevel moeten aanpassen. Als je in Oegstgeest iets verandert aan de gevel, dien je altijd rekening te houden met de criteria uit de Welstandsnota 2015. Zeker in het oudere deel van ons dorp, waartoe ook de De Kempenaerstraat behoort. Daar is extra aandacht voor het historische karakter, dat we met elkaar koesteren."

Met het advies van de welstandscommissie op zak ('er is hier sprake is van een grove inbreuk op wat gebruikelijk is in de straat') heeft de gemeente Oegstgeest winkelier José Cox van DOS op 29 maart gevraagd om de kleur van de gevel (inclusief markies) aan te passen. In eerste instantie gaf de winkelier aan dat de schilder aan de slag zou gaan. "Op 4 mei liet zij echter weten de kleur toch in stand te laten en een nader besluit tot handhaving af te wachten", aldus de gemeente. "Inmiddels zijn er drie maanden verstreken en is zij niet ingegaan op het aanbod om met de Welstandscommissie in gesprek te gaan."

Op dinsdag 10 juli heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een brief aan zowel de eigenaar als de winkelier te sturen. Hierin staat de verplichting om de gevel binnen twee weken te laten voldoen aan redelijke eisen van welstand. "Beide partijen kunnen, met goedkeuring van de Welstandscommissie, zelf een kleur voorstellen. Ook wit voor de gevel of de oorspronkelijke kleur voor de markies voldoen. n de brief kondigen we een dwangsom aan. Als de gevel niet binnen twee weken aangepast wordt, zullen we hieraan een dwangsom koppelen."


Er staat binnenkort een regulier overleg gepland met de winkeliersvereniging De Kempenaerstraat. De gemeente gaat dan in gesprek over de ambiance van de straat en ook bijvoorbeeld de uitstallingen voor de winkels. Dit in het kader van economische ontwikkeling. "Dit gesprek schort het genomen besluit niet op. Een mogelijke verandering in welstandsbeleid is gebaseerd op de input van vele betrokkenen en vraagt veel tijd. Alleen de gemeenteraad kan welstandsbeleid aanpassen."

Werkzaamheden Nieuweroord begonnen

wonen n De voorbereidingen voor de bouw van de appartementen op locatie Nieuweroord zijn in volle gang. Leiden-Nieuweroord B.V. heeft inmiddels opdracht gegeven te beginnen met het bouwrijp maken van de locatie en het bouwen van de appartementen aan de Rijnsburgerweg in Leiden, zo meldt Unity.nu.

Op dinsdagavond 10 juli is er voor omwonenden een informatiebijeenkomst gehouden over het project Nieuweroord. Tijdens deze bijeenkomst werd de start van de werkzaamheden voor het bouwrijp maken en de bouw toegelicht. Zo werd er onder andere meer verteld over de in- en uitritten rond de bouwplaats, de bouwplaatsinrichting, de planning en de maatregelen om overlast te beperken.

Op maandag 16 juli is begonnen met het bouwrijp maken van de grond. IBB Kondor start eind juli met bouwen. Naar verwachting worden de appartementen halverwege 2020 opgeleverd.

Tropisch PUUR-festival

Tropische thema's en tropisch weer zorgden voor schitterend PUUR-festival. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

muziek n De vierde PUUR is er een om te herinneren.

Prachtig mooi weer, veel gezelligheid, muziek en heel veel te doen op een prachtig ruim en sfeervol opgezet terrein. Het Park Landskroon bood dat allemaal.

'De gevel moet binnen twee weken aangepast worden.' | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Met velen op safari in Oegst­geest, super! Eten, drinken, dansen, chillen en zelfs een verkoelend zwembad. Binnen de thematisch ingerichte omheinde plekken werd verschillende muziek gedraaid. Barry Badbak was een van de hoogtepunten. Een omgebouwde golfkar verzorgde een safari-tour over het park.

De volgende editie van het PUUR-festival is wellicht weer bij de Klinkenbergerplassen.

Japanse Notenboom Ginkgo biloba

Foto: Kirsten Bouman

Daar waar de President Kennedylaan aan het Oegstgeester Kanaal ligt, staan Ginkgo's (Ginkgo biloba) geplant in het trottoir in (te) kleine plantgaten. Deze bomen behoren tot een groep (orde) van de op één na oudste overlevende zaadplanten. De Cycaspalmen zijn een nog oudere groep. De Ginkgo's zijn echte levende fossielen en kwamen in verscheidene soorten 260 miljoen tot 2 miljoen jaar geleden al voor, ook bij ons in wat veel later Europa en Nederland zou worden. De Ginkgo biloba, heeft al 200 miljoen jaar onveranderd als enige soort kunnen overleven binnen deze plantenfamilie, iets waar je niet zo gauw aan denkt als je snel voorbijrijdt, fietst of loopt.

De Duitse Engelbert Kaempfer, later verbonden aan de universiteit van Leiden, was de eerste Westerse wetenschapper die in 1691 de Ginkgo biloba, geplant naast tempels, ontdekte in Japan en de bomen beschreef in belangrijke botanische werken. Ook was hij de eerste Europeaan die zaden van de Ginkgo meenam naar het Westen. Mogelijk zijn er in China nog oorspronkelijke groeiplaatsen waar Ginkgo's nu nog voorkomen. Al eeuwen planten Boeddhistische monniken in China, de voor hun heilige, Ginkgobomen rondom kloosters en tempels. De Ginkgo's zijn in Japan en Korea terechtgekomen door verspreiding van zaad.
In de Hortus botanicus, universiteit Leiden, staat één van de oudste Ginkgobomen van Europa, deze is geplant in 1785 en is een mannelijke boom, waarop een vrouwelijke tak is geënt die ieder jaar weer vrucht (noten/bessen) draagt. In Japan en andere Aziatische landen worden de geroosterde noten graag gegeten. De noten zitten in een dik vlezig omhulsel, arillus, die bij openscheuren zeer onaangenaam ruikt, naar een ranzig boterzuur. Om deze reden worden bijna altijd mannelijke bomen geplant als laan/straatboom. Tot mijn verbazing zag ik op een plek langs de Pres. Kennedylaan Ginkgozaden op de grond, bij nader onderzoek blijken die afkomstig van een vrouwelijk exemplaar in een aangrenzende particuliere tuin. Het zijn zeer sterke bomen die een hoge leeftijd kunnen bereiken en bestand zijn tegen industriële vervuilingen van fijnstof en uitlaatgassen. In New York en Tokyo zijn ze veelvuldig hierom aangeplant. Kenmerkend is in de winter het silhouet van de Ginkgobomen, duidelijke horizontale takken met daarop kortloten, soort gedrongen takjes waaruit een trosje bladeren komt met mannelijke of vrouwelijke bloemen in de lente, Ginkgo's zijn tweehuizig.

De bladeren van de Ginkgo zijn heel kenmerkend in tweeën gelobd, biloba en worden voor vele medicinale doeleinden gebruikt. De naam Ginkgo is afgeleid van Chinees, Gin= zilver en kyo = abrikoos, 'zilveren abrikoos'. Opmerkelijk is dat Ginkgo's kennelijk weinig last hebben van insectenvraat, schimmels en andere aantastingen waardoor menig andere bomensoorten het loodje moeten leggen. Zelfs hebben een aantal Ginkgo's de atoombomontploffing op Hiroshima in '45 overleefd en bloeien nu nog. Ze stonden naast tempels, welke weer zijn herbouwd en de Ginkgobomen die het hebben overleefd zijn symbolen van hoop geworden. Ginkgobomen kunnen heel oud worden, wel meer dan duizend jaar, met zorg en geluk wordt de Pres. Kennedylaan met het jaar een monumentaler groen-icoon van Oegstgeest.

Kirsten Bouman - juni 2018

Kannerschool wil aan Hazenboslaan een nieuw gebouw realiseren

Locatie-directeur Douwe Splinter: 'verbinding zoeken met de bewoners van Oegstgeest'. | Foto Willemien Timmers

n 'De school loopt erg goed, maar de rek is er uit'

onderwijs n Vanuit de wijde omtrek komen leerlingen met autisme naar Oegstgeest om les te krijgen op de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) aan de Hazenboslaan. Locatie-directeur Douwe Splinter trekt er met zijn team al jaren hard aan om ervoor te zorgen dat alle leerlingen na hun jaren op de Kannerschool uitstromen naar een vervolgopleiding of naar werk. En met succes. "Geen enkele leerling is de afgelopen jaren thuis komen te zitten, en daar zijn wij erg blij mee."

Door Willemien Timmers

Ondanks eerdere, gematigde voorspellingen zit de school ook het komende leerjaar weer bomvol. "Na de zomer gaan we van start met 300 leerlingen, waarvan 72 eerstejaars", legt Douwe Splinter uit. Dat betekent dat we echt geen enkele plek meer hebben. Voor het eerst in mijn loopbaan als directeur heb ik leerlingen af moeten wijzen. Vreselijk vind ik dat, maar we hebben écht niet meer ruimte. Rooster-technisch past het niet om nog meer klassen te formeren. De rek is er uit."

De school zoekt vaak niet de makkelijkste weg om hun leerlingen op te leiden tot zelfstandigheid. Zo lanceerden zij een tweetal jaar geleden een programma om leerlingen te leren zelfstandig naar school te komen en niet meer afhankelijk te zijn van schoolbusjes. "Dat is het beste voor iedereen. Zeker ook omdat alle leerlingen in hun derde jaar stage moeten lopen. Dan moeten ze zelfstandig kunnen reizen. Zo'n omslag is voor alle partijen wennen, maar het heeft veel goeds gebracht."

Om ervoor te zorgen dat leerlingen zich op allerlei terreinen kunnen ontwikkelen zet de Kannerschool komend seizoen in op het geven van meer muzieklessen. "De eerste klassen krijgen djembé-les, en de tweede- en derdejaars hebben gitaren en keyboards tot hun beschikking. Door een actie van de Lions hebben we nu voldoende instrumenten om deze lessen vorm te geven. Misschien ontstaat er wel een schoolband; dat zou mooi zijn."

Gezond leven

Cursusjaar 2018-2019 zal ook meer gaan focussen op gezond leven. "We zijn al blij met de extra uren die we in sporthal De Cuyl kunnen afnemen, en de zwemlessen in Poelmeer, maar we willen koersen op het worden van een gezonde school, waar ook aandacht is voor goede voeding. Het leuke is dat niet alleen de leerlingen, maar ook alle docenten aan het gezonde programma mee gaan doen."
In diezelfde energie wil de Kannerschool aan de Hazenboslaan ook verduurzamen. "Alle docenten krijgen een eigen mok, die ze telkens opnieuw zullen gebruiken. Ook willen we onze leerlingen aansporen om een eigen drinkfles mee te nemen en zo het afval terug te dringen."

Leren leren

Een ander traject dat dit jaar in gang gezet is, is er één waar Splinter bijzonder trots op is. "In samenwerking met dagbesteding BinnensteBuiten gaan we in Warmond een klaslokaal inrichten dat er net zo uitziet als al onze andere lokalen. Hier kunnen we tieners met autisme opvangen die niet meer naar school gaan. Langzamerhand kunnen deze kinderen tot rust komen, en weer een schoolritme krijgen. Het mooie is dat we hiervoor een leerkracht hebben kunnen aantrekken die niet uit onze eigen formatie komt, maar bekostigd wordt door de samenwerkingsverbanden Duin- en Bollenstreek en Leiden."
In het verlengde hiervan ligt de samenwerking van de Kannerschool met de KTS in Voorhout en het Da Vinci-college in Leiden. "Onze leerlingen krijgen daar op bepaalde dagen van hun eigen leraren les, zodat ze kunnen wennen aan hoe het er op een reguliere school aan toe gaat. We werken er naar toe dat volgend jaar tien procent van onze leerlingen terugstroomt naar het regulier onderwijs."

Huisvesting

Over al deze goede resultaten, en het mooie inspectierapport van de KPC Groep, hangt de schaduw van de verouderde huisvesting, waarin het werk en leerklimaat op sommige plekken (zeker in de dependance) veel te wensen overlaat. "Het is algemeen bekend dat de luchtkwaliteit van de lokalen in de kelder en het bijgebouw zwaar onvoldoende is, en dat we onze leerlingen daar niet meer willen laten verblijven."
De school is al jaren bezig met het zoeken naar of het realiseren van een nieuw onderkomen. En ook al heeft de nieuwe coalitie voorlopig de rem gezet op de uitgaven voor onderwijshuisvesting, toch heeft Splinter er vertrouwen in dat er voor zijn school een oplossing zal komen. "We zijn zelf een plan aan het ontwikkelen voor een nieuwe inrichting van onze huidige locatie en willen dit voorleggen aan de gemeente met de gedachte hen enthousiast te maken. Graag willen we hier aan de Hazenboslaan een nieuwe school realiseren en de verbinding zoeken met de bewoners van Oegstgeest. Te denken valt aan ruimte bieden voor zorgwoningen, sociale woningbouw, een lunchroom, en andere voorzieningen waarin onze leerlingen 'de echte maatschappij' kunnen meemaken. In ons plan zouden we willen samenwerken met onder andere MeerWonen, de SKO en Bergen Muziek. Ook beogen we een échte theaterzaal te creëren die wij overdag als aula kunnen gebruiken." Splinter hoopt van harte dat het nieuwe gemeentebestuur zijn kansen pakt en mee gaat met het plan. "Het is echt een win-win situatie voor alle partijen."


Mocht de gemeenteraad net zo enthousiast worden over de nieuwbouwplannen als de Kannerschool zelf, dan zullen de leerlingen tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. "Evengoed komen we ruimte tekort", benadrukt Douwe Splinter, "want een aantal lokalen is echt niet meer bruikbaar."


Even werd met de gedachte gespeeld om tijdelijke containers vlakbij de school neer te zetten. Nu is het schoolbestuur met de gemeente toch elders in de gemeente aan het rondkijken naar alternatieve ruimte.

Oproep: 'Help Dorpscentrum naar de eindstreep'

Het stichtingsbestuur van het Dorpscentrum komt ook zelf de stand van zaken opnemen. De vaart zit erin. Foto: PR

geven n Het Dorpscentrum is er bijna. De crowdfunding in het dorp heeft tot nu toe 65.000 euro opgebracht.

"Een geweldig bedrag. Met dank aan alle gevers. Nog maar € 10.000 te gaan. Het Dorpscentrum is er voor het hele dorp, voor ons allemaal. Dus als iedereen meehelpt om dit bedrag nog bij elkaar te brengen, dan moet dat toch lukken!" stelt voorzitter Pieter Hellinga.

Het Dorpscentrum financieel helpen kan op drie manieren:

1. Een bol met naamsvermelding kopen
Op de wand van het centrale trappenhuis op de begane grond worden houten bollen in twee formaten bevestigd als een soort kunstwerk. Hierin kunnen namen of bedrijfslogo's gegraveerd worden. Een kleine bol kost € 250,-. Een grote bol € 500,-. Meer informatie via info@dorpscentrumoegstgeest.nl.


2. Een veiling-koopje inslaan
Tijdens de veiling van vorige maand zijn er verschillende 'koopjes' ingebracht door particulieren en horeca. Dit ter ondersteuning van het Dorpscentrum. Veel is er daarvan al verkocht, maar er is nog een aantal plaatsen beschikbaar. Het gaat om:
• Wandeling door de polders van Poelgeest, onder leiding van vrijwilligers van Stichting MECC (datum nader te bepalen): € 15,- p.p.
• Rondleiding en uitleg over de Grote Molen in Zoeterwoude door Pieter Hellinga op 1 september om 10.30 uur; € 15,- p.p.
• Een heerlijk 4 gangen-verrassingsdiner incl. alle drank bij Restaurant De Jonker op 6 september om 18.00 uur; € 69,50 p.p.
• Een royale 'Bubbel brunch', verzorgd door het enthousiaste team van Lekker Anders op 20 oktober om 11.30 uur in het DcO; € 20,- p.p.
• Een verrassingsdiner (compleet verzorgd) bij Villa Beukenhof; € 77,50 p.p.
• Een unieke bierproeverij door Bierproeverij Op Eigen wijze op zondag 14 oktober 15.00 uur; € 27,50 p.p.
Geef de keuze met naam, mailadres en telefoonnummer door aan info@dorpscentrumoegstgeest.nl. Dan neemt iemand van het veilingteam contact op.

3. Geld geven

Als laatste kan iedereen geld doneren. Dat kan op rekening NL23RABO 0302 6035 57 onder vermelding van "verbouwing DcO". Elke gift is welkom. 'Vele kleintjes maken een grote!'

www.dorpscentrumoegstgeest.nl

Teamwork

Voetbal kan een bruikbare metafoor zijn voor kerk-zijn. Iedere speler heeft zijn eigen plek en kwaliteiten, en is van belang voor hele team. Samen spelen geeft plezier. Het wordt een fantastische wedstrijd als iedereen zich inzet voor het ene doel. Je bent niet alleen, maar samen.

Voetballers zelf willen hun geloof in God ook nog weleens verbinden met hun spel. Mooi is dat.
Neymar bijvoorbeeld, speelde dit WK voor Brazilië. Wat je ook van hem vindt, het volgende schreef hij op Instagram, na het verlies tegen België. "Ik kan zeggen dat dit het treurigste moment in mijn loopbaan is", zo begint Neymar zijn verhaal. "De pijn is zo groot, omdat we wisten dat we het konden doen. We wisten dat we verder konden komen en geschiedenis konden schrijven… Dit was echter niet het moment voor ons. Het is moeilijk de kracht te vinden om jezelf op te richten en opnieuw te gaan voetballen."
"Maar ik ben ervan overtuigd dat God me de kracht zal geven die ik nodig heb om alles te overwinnen", vervolgt hij. "Ik zal God dus altijd bedanken, zelfs bij verlies. (…) Ik ben blij om onderdeel te zijn van deze ploeg en trots op iedereen. Aan onze droom is een einde gekomen, maar ze ontnemen hem niet uit ons hoofd en hart."

Je bent niet alleen, maar samen.

Als het tegenzit in de kerk, en er worden soms grote fouten gemaakt, gaan we mopperen op elkaar, of op de kerkleiding. Maar zo hoort het niet te gaan.
Toen Liverpool in de Champions League verloor van Real Madrid, maakte de keeper Loris Karius verschrikkelijke blunders. Geen kleine blunders, maar echt hele vreselijke blunders. Wat gebeurde er aan het eind? Kwamen zijn medespelers op hem af met: "Wat ben jij een verschrikkelijke…sukkel?" Of een hi, ha, h..? Nee, de spelers en de trainer sloegen hun armen om hem heen. En terwijl Loris het liefst in de grond wilde kruipen, zongen de fans: You never walk alone!

Een stukje koninkrijk van God op het voetbalveld, als je het mij vraagt.

Alice Siepelinga

Jeugdorkest 'The Warmond Whistlers' op weg naar de top

Foto: PR/Margreet van Schie

muziek n Zaterdagmiddag 8 juli beklommen de jonge spelers van het jeugdorkest 'The Warmond Whistlers', waaronder ook enkele Oegstgeester leden, de 147 treden van de toren van de Oude Jeroenkerk in Noordwijk-binnen. Eenmaal boven mochten ze even bijkomen om daarna 'hoog van de toren' te blazen.

Het jeugdorkest bestaat uit tien gevorderde bespelers van alle maten blokfluiten. Naast de bekende sopraan wordt er ook sopranino, alt en zelfs op de grote tenor gespeeld (die laatste meestal, maar niet altijd, door jongens).

Het evenement 'Hoog van de toren blazen' werd georganiseerd door de begeleiders van de wekelijkse torenbeklimmingen. Het was de bedoeling dat zowel jury als publiek beneden zou luisteren.

Vanwege de harde wind moest ook de jury helemaal naar boven. Het publiek dat beneden bleef, veel ouders waagden de klim, kreeg na afloop van het optreden nog een concertje op de grond."Het was sowieso een geweldig leuk spektakel. Toch werd het op het eind nog leuker.

Ook al waren 'The Warmond Whistlers' de enige kindergroep, ze eindigden als derde", liet begeleider Margreet van Schie weten.

Zesduizend euro voor duo-fiets Fietsmaatjes

Besselink, Devilee, Fortuyn, Den Os, Van Bellen en Dumas. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Cheque n De Ronde Tafel Oegst­geest schonk zesduizend euro aan Fietsmaatjes Oegst­geest en bevestigde dit door een symbolische cheque op zaterdag 14 juli te overhandigen bij Van Wijckerslooth. "De fiets is al besteld", vertelde Hannie van Bellen enthousiast.

Door Wil van Elk

De leden van de Ronde Tafel 'draaien' jaarlijks de bar van de Oranjevereniging op de Hofdijck. De baropbrengst geven zij steevast aan lokale doelen. De bijdrage van dit jaar is goed voor de helft van de kosten voor een nieuwe elektrische duo-fiets. "Een mooi lokaal doel, sociaal en sportief door op een ontspannen manier bewegen en gezelligheid te combineren", legde Pieter Dumas de keuze voor dit doel uit. De nieuwe fiets wordt de derde elektrische duo-fiets van Fietsmaatjes.

Fietsles

Mevrouw Den Os, vrijwilligster van het eerste uur, reed vaardig een duo-fiets naar buiten. Zij geeft nieuwe vrijwilligers fietsles van een uur: 'Dat is echt nodig!', vertelde ze.

Mevrouw Van Bellen is een enthousiaste promotor van Fietsmaatjes: "Het college, de burgemeester en wethouders, fietsen al mee, maar ik zou zo graag willen dat ook de lokale ondernemers meedoen. Ze hebben allemaal wel iemand in hun klantenkring die de deur niet meer uitkomt. Zou mooi zijn als zij fietsmaatjes worden en gaan rijden met hun eigen klanten". In een gesprek daarna met Michel van der Burg, van Fromagerie de Patron: "Ja leuk, ik weet wel een paar klanten en doe daar graag aan mee!".

Geen Radius filmmiddagen

film n Vanwege de verbouwing van het Dorpscentrum zullen er in juli en augustus geen Radius filmmiddagen in Oegstgeest zijn, zo laat Cornelia Middelkoop weten.

"29 september hopen we weer te beginnen. Een mooie datum om alvast in de agenda te noteren."

'Tussenwoningen in 26 dagen verkocht'

wonen n Elk kwartaal brengt De Leeuw Makelaardij 'Zicht op de Woningmarkt' uit. Hierin beschrijven zij de krapte op de regionale woningmarkt, de gesignaleerde verhuisbewegingen en het gedrag van woningzoekenden op Funda.

Oegstgeest heeft volgens De Leeuw een krap aanbod aan vooral courante woningen; het is een markt met twee gezichten. Er is een royaal aanbod aan duurdere, vaak vrijstaande, woningen maar een groot tekort aan betaalbare (door-)starters-woningen en appartementen. De prijzen van betaalbaar aanbod in Oegstgeest lopen daardoor verder op, als gevolg waarvan inwoners van Oegstgeest steeds vaker elders in de regio op zoek gaan naar nog wel betaalbaar aanbod. Oegstgeest is een aantrekkelijke markt voor het toenemend aantal expats.

Aantal

Het aantal bij NVM-makelaars te koop staande woningen in Oegstgeest schommelde de afgelopen vier kwartalen steeds rond 80 woningen. Dat is iets meer dan de helft van het woningaanbod van twee jaar geleden. De grootste afname van het aanbod deed zich voor in het segment appartementen.

Stonden er twee jaar geleden nog ruim 55 appartementen op de markt, in het afgelopen kwartaal waren dat er slechts 9. Oegstgeest kent traditioneel verhoudingsgewijs veel aanbod aan hoekwoningen, tweeonder-één-kappers en vrijstaande woningen. Dit betreft duurder aanbod, dat in zijn algemeenheid langer te koop staat dan bijvoorbeeld appartementen of tussenwoningen.

Het aantal serieuze zoekers op Funda steeg van circa 3.000 in het eerste kwartaal van 2018 tot bijna 3.300 in het tweede kwartaal. Twee wijken zijn buitengewoon populair, dat betreft de (zeer betaalbare) wijk Buitenlust (in de volksmond: Indische Buurt) en de wijk Oranje Nassau.

De prijssegmenten tussen €250.000 en €425.000 zijn met voor elk segment 150 zoekers het meest populair. Ongeveer 2.700 woningzoekenden is in de markt voor een woonhuis, ruim 600 voor een appartement.

Het koperspubliek in Oegstgeest lijkt vooral op zoek te zijn naar grotere koopwoningen met 6 kamers.

In 2018 was 42% van alle kopers van woningaanbod uit Oegstgeest afkomstig uit Oegstgeest zelf. Leiden was goed voor 21%. Veel kopers zijn afkomstig uit de regio, uitzonderingen daarop zijn vooral de kopers uit Amsterdam (3%) en Den Haag (3%).

Prijzen

Zowel bij de verkochte tussenwoningen (€3.100 per m2) als bij de verkochte appartementen (€2.850 per m2) werden in het tweede kwartaal records verbroken. Het spreekt voor zich dat de meterprijzen bij halfvrijstaande-(€3.600+) en vrijstaande woningen (€4.150+) nog op een hoger niveau liggen.

Looptijden

Tussenwoningen verdwenen het snelste van de markt, gemiddeld werd na 26 dagen het te koop-bord al omgeruild voor een verkocht-bord. Bij appartementen vroeg dat twee dagen meer geduld (28). De verkoop van vrijstaande woningen nam gemiddeld 154 dagen in beslag.

Hasse Drewes wint Gedichtenwedstrijd Amnesty Oegstgeest

De Oegstgeestse Hasse Drewes schreef het winnende gedicht voor de wedstrijd van Amnesty Oegstgeest. | Foto PR Foto: PR/Amnesty

mensenrechten n De gedichtenwedstrijd die Amnesty Oegstgeest organiseerde, is gewonnen door Hasse Drewes met het gedicht 'Uniek en toch gelijk'.

Bij de prijsuitreiking analyseerde voorzitter en jurylid Peter Schmitz de tekst van haar gedicht, dat een knappe, geleidelijke opbouw heeft van 'uniek' naar 'iedereen'.

Hasse, 14 jaar oud, derde klas gymnasium, schrijft vaker gedichten en verhalen, speelt fagot, treedt ook op met een band, turnt driemaal per week en houdt nog tijd over voor haar vriendinnen en om heel veel te lezen.
Als je zo veelzijdig bent, is het niet verbazingwekkend dat je ook nog de Amnesty-gedichtenwedstrijd wint. "Wij feliciteren haar van harte", laat Amnesty Oegstgeest weten.
www.oegstgeest.amnesty.nl

Uniek en toch gelijk

Kinderen
Eén voor één
Eigen persoon
Eigen gewoontes.

Kinderen
Allemaal
Het verlangen
Naar veiligheid, geluk, liefde.

Kinderen
Allemaal
Het verlangen
Naar spelen.

Waar of wie je ook bent,
Thuis, een buitenbeentje, in oorlog,
Recht op spelen
Hebben we allemaal.


Hasse Drewes

Ajax cricket zonder punten terug

cricket n Op papier had Ajax een gemakkelijke tegenstander; het laag geklasseerde Hercules, waarvan in de thuisontmoeting, opvallend genoeg, werd verloren.

Alle reden dus voor revanche in Utrecht. Het is helaas niet bevredigend verlopen. Het begon al met de afwezigheid van vijf basisspelers, waardoor Ajax gedwongen was te improviseren.

De vaste basisspelers, waarvan battingprestaties, verwacht mochten worden, konden het onvoldoende waarmaken. Alleen Iqbal kon met 36 runs antwoord geven op de goede bowlerij van Hercules. Nadat alle batslieden van Ajax uit waren stond de teller op slechts 125 runs. Dit bleek geen al te grote hindernis voor de thuisploeg.

Voor het verlies van slechts vier wickets passeerde Hercules het juist genoemde totaal. Ajax blijft op de vijfde plaats van de ranglijst staan.

Chris Schollaardt zorgt voor Gouwe Springkussenfeest 2018

De laatste zondag van de zomervakantie kunnen alle kinderen weer heerlijk 'los' gaan tijdens het Gouwe Springkussenfeest. | Archieffoto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

springen n Chris Schollaardt organiseert ook dit jaar op de laatste zondag van de vakantie het Gouwe Springkussenfeest voor de deur van De Gouwe, op een stuk Rhijngeesterstraatweg en in de tuin van het gemeentehuis.

Inmiddels hangen de eerste twee spandoeken al in het dorp.

Het festijn vindt dit jaar plaats op zondag 26 augustus van 11.00 tot 17.00 uur, en er zijn 27 kussens.
"Ik ben nog op zoek naar ondernemers of inwoners van Oegstgeest die mij financieel of als vrijwilliger willen helpen", laat Schollaardt weten. "Elke ondernemer kan voor slechts € 150,00 reclame maken tijdens dit evenement. Wij zorgen dan voor een spandoek met een logo van het bedrijf."

Vrijwilligers zijn er nodig voor de veiligheid bij de springkussens. "We hebben zo'n 100 vrijwilligers nodig die ervoor zorgen dat de 27 springkussen goed bewaakt worden. Vrijdag 31 augustus, van 17.00 tot 19.00 uur is er een bedank-borrel met barbecue in Café de Gouwe of op het terras voor iedereen die heeft meegeholpen of het Springkussenfeest gesponsord heeft."

Wie wil helpen om alle kinderen (en volwassenen) weer een onvergetelijke middag te bezorgen mailt naar: springkussen@cafedegouwe.nl.

SCOL partner van ZZ Leiden

onderwijs n Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat basketbalclinics verzorgen voor alle brugklassen van het Bonaventuracollege en Visser 't Hooft Lyceum.

Het bestuur van de scholen, SCOL, heeft hiertoe een overeenkomst getekend.
"We hebben een paar redenen om partner te worden van Zorg en Zekerheid Leiden", zegt Frits Hoekstra, voorzitter van SCOL. "We willen onze leerlingen stimuleren om gezond te leven en veel te bewegen. De clinics van ZZ Leiden laten onze leerlingen tijdens gymlessen ervaren hoe leuk bewegen kan zijn. Het feit dat ze gegeven worden door professionele basketballers maakt het tot een onvergetelijke ervaring. Bovendien is de basis voor Zorg en Zekerheid Leiden 60 jaar geleden gelegd door The Bona Stars, een initiatief van gymdocent Ton Kallenberg van het Bonaventuracollege, en in Leiden nog steeds een begrip. Ook daarom maken wij graag de verbinding met topsport in Leiden in de vorm van deze overeenkomst."

Basiscursus bij loopgroep

hardlopen n Loopgroep Oegstgeest start op 7 november met een nieuwe editie van de basiscursus hardlopen. De cursus is opgezet voor mensen die bijna of geen loopervaring hebben. Het doel is om vijf kilometer achter elkaar te leren hardlopen. Gecertificeerde trainers bouwen de loopconditie langzaam en verantwoord op: naast zorg voor een goede warming-up en cooling-down, is er ook loopscholing om te werken aan de looptechniek. Elke woensdag na afloop van de training staat in het clubhuis van Pecos de bar open en kunnen de loopverhalen en ervaringen worden uitgewisseld.

Op woensdag 10 oktober om 20.15 uur is er in het clubhuis van Pecos een informatieavond. "Je kunt dan al je vragen stellen over wat je kunt verwachten. De eerste training start op woensdagavond 7 november om 20.00 uur. De kosten van de 24-weekse cursus bedragen €75,- per deelnemer. Je traint twee keer per week, op de woensdagavond en de zondagmorgen. In het voorjaar ben jij dan klaar voor de 5 kilometer van de PaasHaaswijkloop!" aldus het enthousiaste bestuur van de hardloopgroep. wwww.loopgroepoegstgeest.nl.

Oplichters

Foto: pr

politie n De gemeente Oegstgeest lijkt op dit moment het doelwit te zijn van een grote pincode-oplichtersbende, zo meldt 'Oegstgeestalert' op Twitter.

Onder valse voorwendselen worden vaak oudere bewoners gevraagd hun pincode af te geven. "Ga hier niet op in!!" is het advies.

nieuws / sport

Leo Rademaker presenteert zijn bijzondere boeken-elftal

Oegstgeest staat bekend als schrijversdorp. 'Om het andere huis heeft er wel iemand een boek geschreven' wordt er wel eens gekscherend gezegd. Daarbij is de ene schrijver productiever dan de andere, maar Leo Rademaker, onder de trimhockeyers van LOHC bekend als weergaloze speecher, maakt het wel erg bont: in anderhalf jaar tijd vervaardigde hij maar liefst elf titels.

Tekst en foto Willemien Timmers

Leo Rademaker is inmiddels met pensioen, maar heeft als gepromoveerd socioloog jarenlang lesgegeven en studenten (vaak keuzevakkers) begeleid binnen de vakgroep Sociologie op de Leidse Faculteit Sociale Wetenschappen. Natuurlijk heeft hij in zijn werkzame leven ook veel geschreven, maar nu, in zijn tachtigste levensjaar, lijkt zijn 'pathologische publicatiedrift' zoals hij het zelf noemt, tot een hoogtepunt gekomen.

Opvallend is de diversiteit aan titels. Naast een aantal heldere, zeer makkelijk weg te lezen, overzichtswerken (sociologisch en historisch), publiceerde hij dit jaar ook een tweetal gedichtenbundels, en waagde hij zich zelfs aan het schrijven van sprookjes.
Rademaker, een bescheiden auteur die zelden om woorden verlegen zit, vindt die combinatie erg plezierig. "Ik word liever niet helemaal serieus genomen", vertelt hij op een zonnige woensdagmorgen aan de keukentafel in zijn huis in 'één van de gezelligste straten van Oegstgeest'.

Hockey

Leo Rademaker is net voor de Tweede Wereldoorlog geboren en groeide op in Eindhoven. "Ik heb mooie herinneringen aan die jaren, waarvan die met het thema hockey de boventoon voeren. We waren altijd met onze stick in het Dommelplantsoen te vinden. Later heb ik met mijn team, de A1 van EMHC, nog deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap. De band met hockey heb ik altijd gehouden. Tot enkele jaren geleden was ik fanatiek speler bij de Heeren '73, de zaterdagmorgen-trimhockeyers bij LOHC."
Na de middelbare school ging Rademaker in Leiden studeren. Eerst rechten, maar na een jaar werd dat sociologie. "En van die faculteit ben ik nooit meer weggegaan", lacht hij. "Ik ben een tamelijk honkvast persoon, een huiselijk type ook wel. Zo'n veertig jaar fietste ik elke morgen op mijn fietsje door de Leidse Hout naar de faculteit. Daar heb ik geen dag spijt van gehad."

Overzicht

Rademaker is een analytisch denker die, hoewel hij een sterke mening heeft, zich niet laat verleiden tot het doen van al te krachtige uitspraken, of het verzanden in details. "Sociale verhoudingen en maatschappelijke problemen boeien mij. Ik snap dat mensen de 'sociologenhoek' soms vaag vinden; er wordt ook veel flauwekul gepubliceerd. Het is de kunst om kwesties en problemen, die in ons vakgebied heel breed zijn, zo helder mogelijk weer te geven." En daar slaagt hij behoorlijk goed in. Maar weinigen is het bijvoorbeeld gegeven om in een boekje van minder dan vijftig pagina's (Zicht op Nederland) een overzicht te geven van hoe Nederland in elkaar steekt.
Een ander prettig te lezen boek is Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga, waarin Rademaker het leven van deze Nederlandse schrijvers aan het papier toevertrouwt. Een dergelijk overzichtswerk met korte, substantiële biografieën was er nog niet. 'Dit boek vult de leemte op, en laat een nieuwe groep lezers kennismaken met deze coryfeeën', zo stelt hij op de achterflap.


Het is duidelijk dat Leo Rademaker graag orde schept in de grote hoeveelheid informatie die overal en nergens op ons afkomt. Zo schreef hij ook De trots van Nederland waarin hij de levens van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan beschrijft.

Elftal

Elk elftal heeft zijn vaste basisspelers en betrouwbare keeper. Daarnaast is er vaak een kleine, felle spits die het meest in het oog springt. Bij Rademakers team is dat Het Koninklijk Huis - kritische inkijkjes. Hierin waagt de taalkunstenaar zich aan wat luchtiger teksten, die bij de lezer vaak een glimlach op het gezicht toveren.

"Ik ben dankbaar dat ik mensen om mij heen heb, die mij begeleiden in mijn publicatiedrift. Zo helpt Anne-Marie Krens uit Oegstgeest, met haar bedrijf Tekstbeeld mij telkens weer bij het maken van een fraaie lay-out."

Het is uitzonderlijk dat iemand in een jaar tijd elf titels produceert. "Misschien kom ik wel in het 'Guinness Book of Records'," grapt de auteur, die op dit moment alweer bezig is met zijn volgende werk: een boek over de geschiedenis van het onderwijs.

Boeken

Overzicht van het door Leo Rademaker geschreven elftal boeken dat het afgelopen anderhalf jaar door Uitgeverij Aspekt werd uitgegeven:

Leo Rademaker - Sociale problemen en sociale alternatieven - Analyse van sociale ongelijkheid, sociale cohesie en sociale verandering en alternatieven op de terreinen arbeid, leefvormen en onderwijs

Leo Rademaker - Nederland in ontwikkeling - schets van de ontwikkelingen in de belangrijkste sectoren in de Nederlandse samenleving

Leo Rademaker - Het prinsje dat zich verveelde - sprookjes en verhalen voor kinderen en kinderlijke volwassenen
Leo Rademaker - Zicht op Nederland - Geschiedenis, topografie en organisatie van Nederland, inclusief hoofdstuk 1 van de Grondwet

Leo Rademaker - Het Koninklijk Huis - Kritische inkijkjes

Leo Rademaker - Culturele Coryfeeën - een eerbetoon aan Desiderius Erasmus, Eduard Douwes Dekker (Multatuli), Louis Couperus en Johan Huizinga

Leo Rademaker - Zicht op de wereld - Geschiedenis, topografie en organisatie

Leo Rademaker - Gedachten in gedichten

Leo Rademaker - De televisie te kijk gezet - Gedichten boordevol humor

Leo Rademaker - Het veulentje dat de wei uitsprong - sprookjes en verhaaltjes

Leo Rademaker - De trots van Nederland - Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. Een eerbetoon aan onze belangrijkste vier schilders

Hulp voor de VoorleesExpress

lezen n Op 19 juni werd door de voorzitter van de dicteecommissie van de Rotaryclub Oegstgeest e.o. weer een cheque aangeboden aan de directeur van de bibliotheek de Bollenstreek Hans Portengen. Vorig jaar werd het Oegstgeester Dictee voor de vierde keer georganiseerd. De opbrengst van dictee en sponsorwerving komt ten goede aan de VoorleesExpress. Die functioneert binnen de bibliotheken van de Bollenstreek als stimulator van meer leesplezier bij taalarme gezinnen. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer bij hen thuis om het lezen te integreren in hun gezin. Foto: v.l.n.r.: Hans Portengen, Harry Theuns, vz dicteecommissie, Elvira Vis, projectleider VoorleesExpress.

Monumentje opgeknapt

Foto: Niels Lancel

herdenken n Op vrijdag 13 juli werd het herdenkingsmonument op de Kleyn Proffijtlaan grondig opgeknapt.

De aannemer en zijn zoon werkten flink door in de hitte. De stenen zijn strak langs de sokkel gelegd en de sokkel is opnieuw wit geschilderd. Bij de volgende herdenking zal het monument ter nagedachtenis van in de Tweede Wereldoorlog gecrashte vliegers, er weer mooi bij liggen. | Foto Niels Lancel

n Rondleiding nieuwe golfbaan Oegstgeester Golfclub

Foto: Wil van Elk

Rondleiding n Vele belangstellenden maakten zondag 15 juli gebruik van de rondleidingen op de nieuwe golfbaan op Sportpark De Voscuyl. De nieuwe baan krijgt negen prachtige holes van bijna veertienhonderd meter. In twee keer lopen de golfers straks achttien holes op een par zestig baan.

(Op de foto) Ook de golfbaanarchitect, de aannemer en de vrijwilliger die grondverzet doet, liepen rond om nog even de puntjes op i te zetten. Er wordt meer dan achtduizend kuub grond verzet. De hekken hebben de vrijwilligers zelf afgebroken en weer nieuw geplaatst. "We doen veel zelf en bekostigen alles zelf", vertelde voorzitter Frans Tetteroo (Rechts op de foto). Het voormalige clubhuis van UDO wordt het nieuwe onderkomen van de golfers.

Die dag meldden meer dan veertig nieuwe leden zich aan.

Wil van Elk

Wood Be Hero Skateshop

Foto: FaceBook

ondernemen n Een nieuwe winkel in de De Kempenaerstraat: Een paar weken geleden, op 30 juni, ging skateshop 'Wood Be Hero' open op nummer 97. De winkel wordt gedreven door de Canadees Douglas. Wood Be Hero verkoopt skateboards onder de naam Super Orange. De Canadese vlag wappert trots aan de gevel. (Foto Facebook)

n 'Pas ingezaaid - Niet betreden'

zonnen n Zondag was het lekker weer, dus trokken veel mensen er op uit.

Ook de Klinkenbergerplas trok veel zonaanbidders.

"Maar de vraag is; welk deel van het bordje dat in het gras staat zouden deze badgasten nou niet begrepen hebben?" laat een lezer aan de Oegstgeester Courant weten.

Lees ook: 'Oegstgeestig' op de voorpagina.

de week in beeld

Vooruitblikje naar een nieuw seizoen

voetbal n Ook al is het vakantie, zo langzamerhand begint het FC Oegstgeest gevoel bij veel voetballers te komen.

Voor de meiden van de MO13 kwam de aanvoerdersband deze week binnen.

"De nieuwe aanvoerdersband is binnen", twittert de club. "Welke speelster gaat hem aankomend seizoen dragen?"

Foto: Pythia Nieuwkerk

De droogte in de Poelgeester polder vorige week. | Foto's Pythia Nieuwkerk, Marleen Koole en Willem Jan Tadema

Foto: Willem Jan Tadema
Foto: marleen koole

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor J. Biemans
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 dhr. R. Rus

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.15 Woord- en communieviering, pastor H. de Groot

LUMC 10.00 ds. M.A. de Vries

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 Ds. A. Sieplinga, icm NGK (Duinzicht College)

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Mw. A. Siepelinga, Oegstgeest

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. S.P. van de Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Matthiaskerk Warmond

Zat 21 juli 19.00 uur Woord en Communieviering Lia SpiegelerWings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

16-07 / 22-07 De Ι Tandarts, C. Lie, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

23-07 / 29-07 TP van Wijck, Diamantlaan 174 E 2332 GR Leiden (071) 5765351

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau, Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
tel. 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

JobGroup: creatieve ontmoetingsplek voor werkzoekenden

werken n Vind je het moeilijk om werk te vinden? Sla dan de handen ineen en meld je bij de JobGroup.

JobGroup is een creatieve ontmoetingsplek van en voor werkzoekenden, die elkaar steunen en op weg helpen om een baan te vinden. De eerstvolgende cursus begint op maandag 3 september en biedt plaats aan twaalf werkzoekenden.

Met gelijkgestemden om je heen lukt het beter om een baan te vinden. Tijdens de JobGroup praten de deelnemers over concrete do's en don'ts voor het vinden van werk. Dit doen ze aan de hand van een 7 thema's, prikkelende vragen en opdrachten. In de JobGroup kunnen ze ook terecht voor het uitwisselen van vacatures, sollicitatie-ervaringen en tips.

Doordat werkzoekenden in deze JobGroup samen met elkaar op trekken, krijgen ze frisse ideeën en nieuwe energie. Ze kunnen van elkaar leren door ervaringen te delen.

De eerst volgende JobGroup wordt vanaf 3 september zeven weken lang elke maandagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur gegeven in Leiden. Er kunnen maximaal twaalf werkzoekenden aan deelnemen, dus meld je snel aan.

Dat kan via: JobHulpMaatje@VoorElkaarLeiden.nl of via 071 – 20 321 20 (kies 'JobHulpMaatje'). Heb je vragen, bel dan met Marc Aldewereld op 06 - 29 40 31 52.

@Juisterr @PolLeiden let er iemand op vuurkorven in #Oegstgeest @oegstgeestalert @gem_oegstgeest stank rook open vuur #ramendicht

@gijssepijs @gem_oegstgeest Gemalen aanzetten, goede doorstroming creëren. Maar Oegstgeest en water! Dat is een dingetje.

@LukasTeijema @gem_oegstgeest Hoe is de bezetting bij @PolLeiden deze zomer? Piek in inbraakoverlast vraagt om inzet op volle sterkte.

@MuzikantenNetwk Big Band Oegstgeest zoekt drummer - Zuid Holland | Lees meer via http://www.muzikantennetwerk.nl |

@OegstgeestRijn Van harte gefeliciteerd @gem_oegstgeest met 24.000 inwoners!