Oegstgeester Courant

17 juli 2019

Oegstgeester Courant 17 juli 2019


Zomerfeest Van Wijckerslooth

Dieneke Bos, Anneke Langenberg en Riet Werkhoven zijn maar liefst vijfentwintig jaar vrijwilliger bij Van Wijckerslooth. Truus de Haas, Mary de Jongh, Lia Terstegen, Anna Poel en Nita Wandschneider zijn dit al twaalf en een half jaar. (De dames staan niet op volgorde van benoemen.)| Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

bedanken n De vrijwilligers van Van Wijckerslooth vierden donderdag 11 juli een gezellig Zomerfeest. De aanwezige honderddertig vrijwilligers werden verrast met een buffet van salades, fruit, vlees en vis van de barbecue en een uitgebreid toetjesbuffet. Paul Sellers verzorgde de muzikale omlijsting.


Er was aandacht voor de jubilarissen, dit jaar maar liefst vijftien. Een vrijwilliger is veertig jaar actief, vier vrijwilligers vijfentwintig jaar en tien vrijwilligers twaalf en een half jaar. Tijdens het feest werden de acht aanwezige jubilarissen naar voren geroepen en zij kregen een bos bloemen en een cadeau overhandigd.

Dieneke Bos, Anneke Langenberg en Riet Werkhoven zijn maar liefst vijfentwintig jaar vrijwilliger bij Van Wijckerslooth. Truus de Haas, Mary de Jongh, Lia Terstegen, Anna Poel en Nita Wandschneider zijn dit al twaalf en een half jaar. Zij werden toegejuicht door een zaal vol enthousiaste vrijwilligers. De verhinderde negen vrijwilligers worden op een later tijdstip in het zonnetje gezet.

In het midden van de zaal stond een langgerekt heerlijk gevuld buffet al klaar.

Schrik

De schrik zit er goed in bij heel veel mensen. Zo rijd je met je mooie fiets jouw rondje post te bezorgen, en zo wordt jouw fiets uit de voortuin gejat. Die dame is behoorlijk gedupeerd! Of je loopt in Winkelgebied de Lange Voort tussen de winkels door en besluit naar de overkant te lopen en dan word je aangereden door een fietser. Toevallig door een pizzabezorger die klaagt dat je plotseling van richting veranderde terwijl hij zelf daar niet mag fietsen. Zelf bezorgde ik in 1971 zes dagen in de week een ochtendkrant en was van mening dat als ik heel snel fietste, ik eerder klaar was met mijn wijk. Maar ja, dat was heel vroeg en ik kwam nauwelijks iemand tegen. Voor de klant is het plezierig als de pizza nog warm is als die wordt bezorgd. Maar onderweg zit de schrik er soms goed in als ze voorbijflitsen op die elektrische fietsen. Maar dat geldt ook voor het overige verkeer dat zonder na te denken soms zonder te kijken alle kanten opschiet. Wil van Elk

75 processierups-nesten verwijderd

Foto: Wil van Elk

Geboortegolf n De eikenprocessievlinder voelt zich, net als elders in ons land, thuis in ­Oegstgeest.

Door Wil van Elk

Eerst waren de bomen op de golfbaan aan de beurt. |Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

In veel eikenbomen legde de vlinder eitjes, die enkele weken geleden uitkwamen als bladvretende processierupsen, waarvan de brandharen een gevaar vormen voor onze gezondheid. Maar liefst 75 nesten zijn er in Oegstgeest ontdekt en verwijderd. Op dinsdag 16 juli begon de aannemer aan een tweede sessie en startte bij de Oegst­geester Golfclub. Gertjan Tijsen van de gemeente was samen met Dietert en Djordy van de firma Van Ginkel West-Nederland op pad om de rupsen te verwijderen. "Er zijn in Oegstgeest zo'n tweehonderd eiken", vertelde hij. De rupsen komen nog maar twintig jaar voor in Nederland, en sinds een jaar of vijf heeft Gertjan zich verdiept in het plaagbeestje. Voor het gemeentehuis, op het stuk terrein dat kortgeleden was afgezet omdat er een boom op omvallen stond, bevonden zich ook zeven nesten.

De bomen met nesten die gevaar opleveren voor de omgeving zijn gemerkt met rood-witte signaallinten met de daarop de tekst 'Let op, Eikenprocessierups'. Onder andere de eiken aan de Wijttenbachweg bij het Dorpscentrum en Oude Raadhuis vielen daardoor op.

Brand in meterkast

brandweer n Bij een woning aan de Prins Bernhardlaan is zaterdagavond 13 juli de meterkast in brand gevlogen. Rond 19.40 uur ontstond er vuur en werd de brandweer gealarmeerd. De brandweer had de brand snel onder controle maar de rookschade was groot.

Door de brand kwam de woning zonder stroom te zitten. Liander moest ter plaatse komen om de woning weer van stroom te voorzien. Hoe de brand is ontstaan is onduidelijk. De woning werd geventileerd en de stichting Salvage werd in kennis gesteld. Bij de brand raakte niemand gewond.

Compensatie voor booteigenaren

varen n Het college van burgemeester en wethouders heeft definitief besloten om de booteigenaren met een rechtmatige ligplaats in de Pastoorswetering tegemoet te komen in de kosten die zij moeten maken voor een alternatieve ligplaats. De onderdoorgang naar het Oegstgeesterkanaal is immers getremd vanwege instortingsgevaar. Oegstgeest zal ook een moment faciliteren dat hun boot naar het kanaal wordt getild en daarvan de kosten dragen. Dit geld ook voor booteigenaren zonder ligplaats aan het eigen oeverperceel.

Foto: Foto:

Oegstgeester brons op NK Halve Triatlon

Hedi van Dijk-Poot derde als 'D40+'-er

INZET n Oegstgeester vrijwilligers aan het woord

Peter Glasbeek over zijn eerste honderd dagen

Kannerschool hoopt op nieuwbouw-besluit

Oegstgeester brons op NK Halve Triatlon in Klazienaveen

Hedi van Dijk-Poot moet bijna drie uur hard fietsen.

triatlon n Hedi van Dijk-Poot uit Oegstgeest heeft op het Nederlands Kampioenschap Halve Triatlon in Klazienaveen het beslag gelegd op de derde plaats in de categorie D40+.

De triatlete van het Leidse ZVL-1886 finishte na 5.06,49. De wedstrijd over 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer lopen trok veel grote namen. De opvallendste was die van Yvonne van Vlerken, veelvoudig Ironman winnares en voormalig wereld- en Europees kampioene. Ze pakte zowel in de categorie D40+ als de open klasse de titel.

Achter Van Vlerken en Jeanet van den Berg pakte Hedi tot haar eigen verrassing de derde plaats. "Het was een mooie race", vertelde ze na afloop. "Het zwemmen ging super, mede dankzij een openstaand sluisje en dus een lekkere stroom mee. Het fietsen was pittig. Bijna drie uur hard fietsen is gewoon nogal lang. Ik was zo blij dat het erop zat dat het lopen weer heel lekker ging: ik heb negen minuten van mijn pr op de halve marathon gehaald."
Andere deelnemende clubgenoten waren Niels Ros en René Bos. Niels, die zich een paar weken terug al plaatste voor de wereldkampioenschappen op Hawaii, realiseerde een toptijd van 4 uur 17 minuten en werd daarmee 22e van de meer dan 300 deelnemers.

Alle triatlon-winnaars.

Wil van Elk weer kampioen biljart

Laddercompetitie n De leden van de biljartclubs Centraal en Biljart Club Oegstgeest (BCO) speelden een laddercompetitie in twee poules verdeeld tegen elkaar, ieder binnen hun eigen discipline en gemiddelde.

You Bin was de beste van de ene poule en Wil van Elk van de andere en stonden tegenover elkaar in de finale op dinsdagavond 9 juli. You Bin speelde bandstoten en Wil libre. Wil stond na twintig beurten als hoogste op het scorebord en kreeg de Ladder Toernooi Wisselbeker voor een jaar mee naar huis, net als het jaar ervoor. Het toernooi is voor de vierde keer gehouden. Rob van Rijn die de beker voor de eerste keer in 2016 won, reikte de prijzen uit. Rob en Janine Duyvenvoorde van BCO zijn de organisatoren van de competitie. Schrijver Paul Dentz schonk drie verschillende exemplaren van zijn boeken aan You Bin, Wil van Elk en een aan Harry Hanenkamp voor de kortste partij. In het biljartcentrum aan Sportpark De Voscuyl spelen meerdere verengingen op diverse dagen. Er staan tien biljarttafels en twee grote wedstrijdtafels. Regelmatig worden er toernooien georganiseerd en spelen enkele teams er hun thuiswedstrijden in nationale competities.

Blaftaks blijft in Oegstgeest ondanks voorstel HvO

politiek n Het ervaren gemeenteraadslid Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) diende tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering opnieuw een voorstel in om de hondenbelasting af te schaffen.

Door Joep Derksen

Maar Rosdorff had daarin verzuimd om te vertellen hoe de gemiste 95.000 euro aan inkomsten dan gecompenseerd moeten worden.

Ze probeerde het over een andere boeg te gooien: "We hebben van de hond een melkkoe gemaakt. Maar het hebben van een hond helpt bij het bestrijden van eenzaamheid en mensen komen er door in beweging." Volgens het Hart voor Oegstgeest (HvO) raadslid gaat het om een 'middeleeuwse belasting'. "We subsidiëren andere partijen om zich in te zetten, zodat inwoners meer gaan bewegen en minder eenzaam worden. Waarom zouden we dan nog een hondenbelasting hebben?"

'Niet handig om een gat van een ton in de begroting te hebben'

Haar woorden maakten geen indruk. Alle andere partijen wezen er op dat Rosdorffs voorstel geen dekking had. Raadslid Bus (D66): "Het lijkt me niet handig om een gat van een ton in de begroting te hebben". Cremers (VVD): "Het is sympathiek om de lasten van de burgers lager te maken. Maar bij dit voorstel is geen dekking." Het HvO-voorstel voor het laten verdwijnen van de hondenbelasting werd verworpen met twee stemmen voor en zestien tegen. (Joep Derksen)

Zwemwater

Honden genoten zichtbaar van het heldere water in de Klinkenbergerplas. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

water n De zwemwaterkwaliteit van de Klinkenbergerplas wordt op Zwemwater.nl als 'uitstekend' gekwalificeerd, ondanks dat er wel eens blauwalg voorkomt. De huidige stand van zaken: "Er zijn geen meldingen voor deze zwemplek. U kunt er veilig zwemmen", zo is te lezen op Internet. In orde dus.

Helder

In het weekend van 13 en 14 juli was het water helder, speelden er honden die enthousiast het water in en uit renden en zwom er een man van de ene oever naar de andere. Een andere zwemmer reageerde verbaasd: "Blauwalg? Nee hoor, niets te zien". Verder waren er nauwelijks recreanten op de strandjes, daar was het net even te fris voor. Wel veel wandelaars, al dan niet met een of meerdere honden, die gezellig een rondje Klink deden.

Wil van Elk

Parkinson Café

Foto: Janine Duyvenvoorde

ontmoeting n Donderdag 18 juli is iedereen weer van harte welkom voor de bijeenkomst van het Parkinson Café in de Bomenzaal van het Dorpscentrum aan de Lijtweg.

Vanwege de zomereditie is er geen spreker, maar een gezellig samenzijn met volop gelegenheid om van gedachten te wisselen met elkaar. Ook zullen er twee oefeningen van 'Dr. Beat' door Koos van Touw gedaan worden.

De inloop in het Parkinson Café is vanaf 13.30 (start 14.00 uur), en de bijeenkomst in de Bomenzaal duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Het volgende Parkinson Café is op 15 augustus.

Wethouder Peter Glasbeek: 'Samenwerken maakt het werk van een wethouder nog interessanter'

Wethouder Peter Glasbeek. | Foto Willemien Timmers

politiek n Op 28 maart werd Leiderdorper Peter Glasbeek benoemd als wethouder van Oegstgeest. Ruim honderd dagen later blikt hij terug op de eerste maanden in ons geestdorp.

Door Willemien Timmers

In zijn jonge jaren had Peter Glasbeek vast niet verwacht dat hij op zijn 51e wethouder van Leiderdorp zou worden. Na veel jaren in het bedrijfsleven, onder andere in het bankwezen, de vliegtuigindustrie en de telecommunicatie, werd hij in de zomer van 2005 gevraagd om in Leiderdorp voor de PvdA 'een paar maanden het gat te vullen' dat een vertrekkende wethouder die elders burgemeester werd, achterliet. "Het was een tijd van veel grote projecten, en complexe dossiers waarover de inwoners van Leiderdorp in alle hevigheid meediscussieerden." De paar maanden werden uiteindelijk 4,5 jaar, omdat Glasbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 veel voorkeurstemmen kreeg.

Ontmoetingen

Naast alle grote en complexe zaken maakten in die jaren vooral de vele ontmoetingen met Leiderdorpers die het niet zo getroffen hadden in het leven, indruk op hem. "Als je steeds maar doorleeft in razende vaart, heb je er geen idee van hoeveel mensen er zijn die zichzelf niet kunnen redden."

Na zijn tijd als wethouder in Leiderdorp, was Glasbeek van eind 2011 tot begin 2014 wethouder in Harlingen. Daarna werkte hij vanuit zijn eigen adviesbureau onder ander in Indonesië en in het oosten van Nederland in de watersector. "Fijn om nu weer in de eigen regio aan de slag te zijn."

Sfeer

Na al zijn bestuurlijke en politieke ervaring is het logisch om te vragen hoe Glasbeek Oegstgeest als werkplek en gemeenschap ervaart. "Ik moet zeggen dat ik de sfeer hier op het gemeentehuis als aangenaam ervaar, net als de bereidwilligheid van de ambtenaren."

"Wat mij in Oegstgeest is opgevallen, los van het groene karakter en de hoogopgeleide bevolking, is dat zovelen zich hier inzetten als vrijwilliger. Neem bijvoorbeeld de vele vrijwilligers die in het Dorpscentrum de boel draaiende houden, of de geïnteresseerden die binnen politieke partijen actief zijn."

Het feit dat de wethouder bij veel bijeenkomsten mondige, goed voorbereide burgers treft, ziet hij niet als een belemmerende, maar juist aanvullende factor. "Kortgeleden was er een bijeenkomst over duurzaam wonen in de Zeehelden- en Schildersbuurt. Dan zie je hoeveel expertise er is onder de bewoners van Oegstgeest. Dat leidt tot goede dialogen en ook tot aanpassing en aanvulling. Daar kunnen we als gemeentebestuur ons voordeel mee doen. Door samenwerking en afstemming is heel veel mogelijk."

Netwerk

Glasbeek legt uit dat hij de rol van de overheid door de jaren heen heeft zien veranderen. "We zijn steeds meer netwerkregisseur: samen met andere partijen moeten er dingen gerealiseerd worden. Dit afstemmen op elkaar vraagt veel meer van de ambtenaren. Het is een fundamenteel andere rol, maar ik vind het hartstikke leuk."

Deze energieke instelling lijkt kenmerkend voor Glasbeek. Gevraagd naar de favoriete onderdelen in zijn portefeuille (ruimtelijke ordening, duurzaamheid en milieu, wonen en volkshuisvesting, ruimtelijke plannen en leefomgeving) en dossiers (onder andere Duivenvoordestraat, Overgeest en Nieuw-Rhijngeest) laat hij weten 'alles leuk te vinden'. "Het feit dat er steeds meer samengewerkt moet worden, dat we moeten ageren in plaats van reageren, maakt het werk mooi."

Duurzaamheid

"Het onderwerp duurzaamheid raakt me. We moeten ervoor zorgen dat dit geen hobby is van voorlopers, maar dat we iedereen erbij houden. Laten we realistisch activiteiten inplannen, maar wel wat vaart maken. We lopen als gemeente op duurzaamheidsgebied niet voorop: Leiden ligt wel op schema." Hij benadrukt dat door de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat van de afgelopen jaren niet alle onderwerpen even goed opgepakt konden worden. "Daarom is het belangrijk dat er meer capaciteit komt."

Eerlijk

De wethouder oogt ontspannen, ook als hij over grote onderwerpen praat. "Ik heb geleerd dat het leven niet planbaar is, en dat je met de flow mee moet bewegen. Je kunt maar beter genieten van het moment. Als je mij vraagt wat ik nog mee zou willen maken in mijn leven, dan is het enige eerlijke antwoord: Opa worden."

Hoezo produceren boten honderd maal zoveel uitlaatgassen?

Foto: Willemien Timmers

Er is al veel over de nieuwe brug over de Haarlemmertrekvaart geschreven maar één artikel trok speciaal mijn aandacht. Hierin beweert hoogleraar Jeroen van der Sluijs, die ook aan de Haarlemmertrekvaart woont, dat de sloepen en plezierbootjes die door de vaart varen honderd maal meer uitlaatgassen produceren dan een auto. Hoe komt mijnheer van der Sluijs daarbij? Ik wil zijn berekening wel eens zien.

Een moderne sloep, waarvan de meesten zijn gebouwd na 1997, zijn allen voorzien van een CE-keur waar ook de ingebouwde motoren onder vallen. De keuring voor inboard en outboord motoren vallen onder de een na de strengste normen van Europa.
Een motorbootje of sloep met een 30 pk diesel gebruikt gemiddeld zo'n 1,5 liter per uur, maar met een snelheid van 6 tot 8 km per uur is dat maar 0,5 liter!
Als een sloep door de Haarlemmertrekvaart vaart vanaf de Leede tot aan de spoorbrug bij Leiden duurt dat, met een snelheid van 6 tot 8 km per uur, slechts 15 minuten. Een klein rekensommetje leert dat hij dan 125 cc brandstof heeft gebruikt.
Een auto gebruikt in de stad gemiddeld één liter per 10 km, dat is over ongeveer 1 km 100 cc. Hoezo honderd maal zoveel??
Tevens moet nog opgemerkt worden dat een sloep een watergekoelde uitlaat heeft en daardoor geen fijnstof uitstoot!

Cees Juffermans - ook bewoner aan de Haarlemmertrekvaart


'We hopen dat de gemeenteraad in het najaar knopen doorhakt over nieuwbouw'

Locatiedirecteur Douwe Splinter (rechts) met een vakdocent en een leerling in één van de vernieuwde technieklokalen: 'Wij proberen voor al onze leerlingen werk te vinden dat bij hen past.' |  Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

onderwijs n Enthousiast als altijd loopt Kannerschool-directeur Douwe Splinter door de gangen van 'zijn' school aan de Oegstgeester Hazenboslaan. Bij bijna elke klaslokaaldeur staat hij even stil om naar binnen te kijken en een kort praatje te maken met een docent of leerling. "We hebben een geweldig team op deze locatie van de Prof Dr Leo Kannerschool, en de sfeer is hier, ondanks dat we bomvol zitten en al jaren geleden hoopten te verhuizen, nog steeds erg goed."

Door Willemien Timmers

Vanuit de hele regio volgen leerlingen met autisme onderwijs aan de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO). "Alle leerlingen hebben de diagnose autisme, maar stuk voor stuk zijn ze erg verschillend." Daarom doet de school bij elke afzonderlijke leerling zijn best een opleidingsvorm en stageplek te vinden die bij hem of haar past.
In één van de onlangs opgeknapte praktijklokalen vertelt Splinter over de nieuwe opleidingstrajecten 'techniek'. "In samenwerking met de KTS (een technische vmbo-school in Voorhout - red) en het Vakcollege Rijnmond (een vmbo-opleiding met basis, kader en gemengde leerweg in Katwijk – red) kunnen we leerlingen een heel complete opleiding bieden waarin ze leren houtbewerken of schilderen." De Kannerschool werkt ook samen met het Oegstgeester Wellantcollege, waar leerlingen leren in het groen te werken.
Een andere groep Kannerschool-leerlingen volgt praktijkvakken op het 'grote' Da Vincicollege in Leiden. "Ouders waren eerst huiverig voor dit traject", vertelt Douwe Splinter, die na jaren ervaring in het speciaal onderwijs als geen ander weet waar leerlingen met een autisme-spectrumstoornis tegenaan lopen. "Het mooie is dat de meeste leerlingen die hieraan meedoen nu zelfstandig naar het Da Vinci reizen, en ook binnen de school zelf naar het juiste lokaal lopen. Dat is een enorme stap vooruit."
Ook in de horeca doen leerlingen werkervaring op. Het restaurant dat de school één avond per week runt in de Leidse Douzastraat (in het Hof van Sijthoff) is een groot succes, en was het afgelopen schooljaar iedere week volgeboekt. "We hebben daar elke week een top menu gehad."
Zo kunnen Kannerschool-leerlingen dus kennismaken met allerlei beroepsgroepen. "Hier in huis hebben we ook nog onze repro-afdeling", vult Splinter aan. "Leerlingen die vastlopen op school kunnen hier terecht voor een vorm van dagbesteding."

Uitstroom

Vorige week zijn de diploma's op de Kannerschool uitgereikt, en opnieuw is het gelukt voor alle leerlingen een plek te vinden op een vervolgopleiding of binnen een bedrijf.
"Zo hebben vijftien leerlingen het entreediploma voor MBO-Rijnland behaald. Daarnaast heeft een groot aantal leerlingen op VMBO-kader en basisniveau deelcertificaten in ontvangst genomen. Vanwege onze goede relatie met Rijnland kunnen deze leerlingen met een warme overdracht ook op hun school terecht."

Dat de relatie die de Leo Kannerschool aan de Oegstgeester Hazenboslaan met zijn leerlingen heeft, bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat de school elke scholier een 'terugkomgarantie' geeft. "Afgelopen maand hebben we een oud-leerlinge van ruim in de twintig verder geholpen omdat ze vastliep op haar werk. Ook al is iemand al van school: we blijven meedenken."
De school doet er alles aan om thuiszitters weer naar school te krijgen. "Dit jaar hebben we samen met de BinnensteBuitenTuin in Warmond een klaslokaal ingericht waar tieners met onder andere autisme worden opvangen die niet meer naar school gaan. Inmiddels hebben we dit project overgedragen aan een voor deze projecten aangestelde adjunct-directeur. De samenwerkingsverbanden Duin- en Bollenstreek en VO-Leiden zijn enthousiast en ondersteunen het project. Ik ben er trots op dat dit project van de grond is gekomen."

Huisvesting

De actieve directeur, die over een aantal jaar met pensioen gaat, verheugt zich in alle activiteiten van zijn school, maar ziet ook met lede ogen aan dat de Kannerschool nog steeds in het oude PABO-gebouw aan de Hazenboslaan gevestigd is. Al jaren is men bezig een locatie te zoeken voor een nieuw schoolgebouw dat voldoet aan de behoeften van kinderen met autisme, en waar de Oegstgeester bevolking voor allerlei diensten binnen kan lopen.

"Het lijkt soms moeilijk om de gemeenteraad te overtuigen van de noodzaak van nieuwbouw. We wachten al jaren op groen licht." Dit najaar zullen er door de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling knopen moeten worden doorgehakt over de toekomstige huisvesting van de school: komt er nieuwbouw op de huidige locatie, of verrijst er elders een nieuwe Kannerschool? Bijvoorbeeld op het terrein van Rivierduinen?
Splinter geeft aan dat hij de indruk heeft dat inmiddels wel is doorgedrongen op het gemeentehuis dat bij eventueel vertrek van de Hazenboslaan de bouwkavel van 9000 vierkante meter behoorlijk wat geld in het laatje brengt. "Inmiddels brengt dit stuk grond zo'n dertig procent meer op dat een jaar of vijf geleden."
Douwe Splinter laat weten goede gesprekken te hebben gehad met wethouder Matthijs Huizing. "Vanuit het college wordt erg meegedacht over de toekomstige huisvesting van onze school, nu de gemeenteraad nog. De Begrotingsraad in het najaar is voor ons cruciaal."
Inmiddels heeft een groepje Kannerschool-docenten al diverse bezoeken gebracht aan scholen in de regio, om ideeën op te doen voor de inrichting van hun nieuwe school.
"We hebben goed contact met de Oudendal-groep die de oude Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg gekocht hebben. Ook zij denken mee. Er is daar veel mogelijk. Mooie bijkomstigheid is dat Jan Wolkers er op school gezeten heeft, en we daar in een toekomstig restaurant of lunchroom mooi op kunnen inspelen."
Als partijen het eens zouden worden over deze locatie, zou er mogelijk binnen een jaar al gebouwd kunnen worden. "Dat hoop ik van harte, want onze kinderen hebben recht op goede huisvesting!"

Rijnland gaat kades controleren in verband met droogte

hoogheemraadschap n Vanwege het oplopende neerslagtekort heeft het hoogheemraadschap van Rijnland vorige week drie kades in het gebied geïnspecteerd. Vochttekort kan leiden tot instabiliteit van de kering. Daarom is het belangrijk deze 'droogtegevoelige' stukken te controleren.

Bij een neerslagtekort over een lange periode neemt Rijnland maatregelen om onder andere het waterpeil op orde te houden, de stabiliteit van de kades te waarborgen en voldoende zoet water in het gebied aan te voeren. Vorige week is gestart met het vormen van een oordeel over het vochttekort op drie locaties: de NoordAase Vliet (Zoeterwoude), Linnaeusweg (Boskoop/Alphen aan den Rijn) en de Middelburgseweg (Reeuwijk). Deze drie kades vormen een indicatie voor het hele gebied. Aanleiding voor de controle is het oplopende neerslag tekort en de ervaringen van de droogtecalamiteit van 2018.

De actuele stand van zaken over onder andere droogte en zwemwaterkwaliteit wordt gepubliceerd in de zomermonitor van Rijnland.

Mocht iemand zelf een beschadiging zien aan een dijk of kade, dan kan dat 24 uur per dag worden gemeld aan Rijnland via telefoon 071-3063535. Medewerkers van Rijnland beoordelen dan ter plaatse hoe de schade kan worden beperkt en verholpen.

Biodiversiteit in Vroege Vogelspark

politiek n Het is hoog tijd dat het Vroege Vogelspark opgeknapt wordt, maar voordat dit gebeurt, moet er wel naar de inwoners van Poelgeest en de Adviescommissie Groen en Milieu geluisterd worden.

Wanneer er een 'revitaliseringsplan' gemaakt wordt, moet het college met name letten op het verhogen van de biodiversiteit, het verbeteren van de waterdoorlaatbaarheid van de grond en het gebruik van inheemse soorten. Bovendien moet het park aantrekkelijker worden voor de inwoners om er van te kunnen genieten. Dit pleidooi van D66 haalde het tijdens de raadsvergadering niet helemaal, maar wel deed wethouder Glasbeek een toezegging dat de reguliere beheermaatregelen in het teken staan van de biodiversiteit van het park. Volgens de wethouder zijn de wensen van de omwonenden al bekend bij de gemeente. (Joep Derksen)

'Alleen al door te luisteren doe je zo veel voor mensen!'

Drie Oegstgeester vrijwilligers bij Inloophuis Scarabee.

ontmoeting n In het voormalig Sint Elisabeth Gasthuishof aan de Oude Vest 17 in Leiden, verwelkomen Nelleke van der Oord, Jolanda Ratten en Jacqueline Eenens - drie Oegstgeester gastvrouwen van Inloophuis Scarabee - hun gasten met een brede glimlach, een kop koffie of thee en een luisterend oor.

"Inloophuis Scarabee is een plek," begint Nelleke, "waar mensen die als lotgenoot, deelgenoot of nabestaande met kanker in aanraking zijn geweest, een plek vinden om hun verhaal te doen, vragen te stellen, informatie in te winnen of in contact te komen met mensen in een vergelijkbare situatie. Het kunnen (ex-)patiënten zijn, maar ook mensen die een partner, ouders of kind hebben met kanker. Iedereen is hier welkom. Wij delen dit pand met de Vruchtenburg, een instelling die psychologische zorg verstrekt aan mensen die geraakt zijn door kanker."
Nelleke, Jolanda en Jacqueline zijn zelf ook ervaringsdeskundige, als lotgenote of deelgenote. Alle drie zijn zij al meerdere jaren actief in het inloophuis en weten wat er komt kijken om hier als gastvrouw of -man te werken. "De allerbelangrijkste voorwaarde waaraan je moet voldoen," legt Jacqueline uit, "is dat je kunt luisteren en ondersteunen. Mensen hebben vaak de neiging om in de advies- of oplossingsstand te schieten, maar daar zit niemand op te wachten!" "We vragen gekscherend aan onze vrijwilligers of ze al met Nivea gesmeerd hebben en oma thuis willen laten," vult Jolanda aan. 'Nivea' staat voor 'niet invullen voor een ander' en 'oma' voor 'oordeel, mening, advies'.

"Iedereen die zich hier wil komen inzetten, moet een door IPSO (Instellingen PsycoSociale Oncologie) verplicht gestelde training volgen. Niet iedereen is geschikt voor dit vrijwilligerswerk. Sowieso is het verstandig, als je zelf ervaringsdeskundige bent, er even wat tijd overheen te laten gaan voordat je je hier aanmeldt. Je moet het achter je kunnen laten wanneer je naar huis gaat. Je moet compassie tonen, maar nogmaals: je kunt niets voor je gasten oplossen, wel luisteren en vragen stellen. Mensen zijn al enorm gebaat bij iemand die aandacht geeft en een luisterend oor biedt."

Inloophuis Scarabee heeft niet alleen gastvrouwen en gastheren nodig. "Alhoewel we daar wel behoefte aan hebben," vervolgt Nelleke. "We zijn zeven dagdelen per week open, van 10 tot 12.30 uur en van 12.30 tot 15 uur. Op woensdagmiddag zijn we gesloten. Soms ontvangen we meerdere mensen per dagdeel, soms komt het voor dat er niemand komt. Ook daar moet je tegen kunnen en niet teleurgesteld raken." "Als je niet als gastvrouw wilt werken, dan zijn er altijd nog ondersteunende functies, zoals PR-werkzaamheden en schrijven, administratieve taken of bestuurswerk," aldus Jolanda. "Als vrijwilliger moet je in ieder geval altijd een dagdeel beschikbaar zijn," besluit Jacqueline. "Wij drieën zijn niet alleen gastvrouwen, maar netwerken ook stevig. Er blijkt een grote behoefte te zijn aan plekken zoals ons inloophuis, bijvoorbeeld ook binnen de muren van het LUMC of het Alrijne. Scarabee op locatie: een plek waar mensen even op zichzelf kunnen zijn, hun hart kunnen luchten tijdens een chemobehandeling bijvoorbeeld. We hebben dus altijd mensen nodig, niet alleen ter vervanging, maar ook omdat we willen groeien!"
Naast hun vrijwilligerswerk bij Scarabee zijn Nelleke, Jolanda en Jacqueline ook nog op andere vrijwilligersvlakken actief: Jolanda werkt bij Kringloop Soek, Jacqueline is mede-oprichtster van het Boezemcafé en Nelleke werkt bij Humanitas.
Wil je meer informatie over Inloophuis Scarabee of over de diverse informatieve avonden en activiteiten die er worden georganiseerd, kijk dan op www.inloophuisscarabee.nl.


Geïnspireerd geraakt om je in te zetten als vrijwilliger? Kijk voor deze en vele andere vrijwilligersjobs in Oegstgeest op www.dorpskracht.net.

Bruggen

Bruggen en Oegstgeest, het lijkt geen ideale combinatie. De tweede ontsluitingsbrug vanuit en naar de wijk Poelgeest heeft last van de wet van Murphy. Alles wat fout kan gaan, gaat ook fout. Voorlopig is deze brug er nog niet. In 2017 werden er al voor acht bruggen veiligheidsmaatregelen getroffen. Het zware vrachtverkeer en de toename van verkeer zorgden voor problemen. Verscherpte landelijke veiligheidseisen maken dat de bruggen steeds goed moeten worden onderhouden en nagekeken. Onlangs was er nog commotie rond de duikerbrug in de Dorpsstraat.

Vanuit het perspectief van deze column valt er in zekere zin aan deze problemen niet veel bij te dragen. Al helemaal niet vanwege het zeer beperkte technische en politieke inzicht van ondergetekende. Dat wordt haar thuis voldoende duidelijk gemaakt. Schoenmaker, hou je bij je leest. Toch kunnen de Oegstgeester kerken zich misschien béter bezighouden met bruggen bouwen. Ik zie daar kansen.
In de Raad van kerken wordt al jaren gewerkt aan het bouwen van bruggen. Door samen te werken waar dat kan, worden verbindingen gelegd en ontmoetingen leiden tot herkenning en begrip.
De kerken kunnen bruggen slaan tussen jong en oud, rijk en arm, hoog- en praktisch opgeleiden. Ze kunnen greppels en kloven overbruggen en onderlinge verbondenheid versterken in het dorp. Of is dit te idealistisch? Is er te veel onderling wantrouwen, te veel ontevredenheid, te veel onbegrip en te weinig interesse voor elkaar?
Zijn er werkelijke bruggenbouwers onder ons? Een brug slaan naar elkaar, het kan wél, soms met de hulp van een ander. In 'het familiediner' van de EO (je kunt ervan vinden wat je wilt) worden familieleden die elkaar soms al jaren niet meer (willen) zien, opnieuw met elkaar verbonden.
Mozes werd aangesteld om het volk Israël vanuit Egypte naar het beloofde land Kanaän te brengen. Wat een eigenzinnig en lastig volk; het was altijd wát en nooit goed genoeg. God had het wel gehad met dat volk. Maar Mozes sprong steeds voor hen op de bres. Steeds opnieuw wilde hij een brug slaan tussen het volk en God. Hij wees daarmee al vooruit naar Jezus, de Zoon van God, over Wie het in de hele Bijbel gaat. Hij is dé Bruggenbouwer.

Alice Siepelinga

Reacties naar: okecolumn@ziggo.nl

Mooie 38e editie van Werfpop

De band Tusky op het hoofdpodium. | Foto Peter Schipper Foto: Peter Schipper

festival n In de Leidse Hout vond afgelopen zondag, 14 juli, de 38e editie van Werfpop plaats. Ook dit jaar was het festival gratis toegankelijk: een unicum in festivalland.

"Het geheim van Werfpop is dat het naast dat het een goede programmering heeft, ook een familie- en iedereen-kent-elkaar-festival is", schrijft ras-Leidenaar Emile Van Aelst op zijn blog. "Ondanks dat de hele regio eropaf komt, blijft het toch ook lekker Leids."
Zo'n 20.000 bezoekers bezochten het festival. "Het leuke van Werfpop is dat het vrijwel volledig wordt gedragen door vrijwilligers. Van organisatie, tot programmering, tot opbouw en afbreken, bardiensten en allerlei hand en spandiensten en niet te vergeten de keukenploeg", aldus van Aelst.

Zomer in de bieb

lezen n Deze zomer speel je bij de Bibliotheek Bollenstreek een spannend spel. De break-in box.

Ben jij 8 jaar of ouder en nieuwsgierig genoeg om een geheim te ontrafelen? Dan heb je in de zomervakantie alle kans om een spel te spelen van een van de drie break-in boxen. Je kunt van 22 juli t/m 31 augustus met een groepje vrienden of familie in een van de vestigingen proberen de code te kraken van de break-in box Archeologie, Landschappen of AtlanikWall. Een break-in box is een soort omgekeerde escape room.

nieuws / cultuur

Woningmarkt blijft 'topzwaar'

wonen n Ten opzichte van het vorige kwartaal (59) stonden er in het tweede kwartaal van 2019 in Oegstgeest iets meer (68) woningen te koop. Toch blijft de woningmarkt in Oegstgeest wat 'topzwaar'. Zo valt te lezen in 'Zicht op de Woningmarkt' van De Leeuw Makelaardij.

Appartementen en tussenwoningen waren gezamenlijk goed voor iets minder dan 40% van het aanbod en voor 65% van het aantal verkopen. Halfvrijstaande en vrijstaande woningen vertegenwoordigen 40% van het aanbod en slechts 16% van het aantal transacties.
Ruim 4.400 personen tonen op Funda serieuze belangstelling voor een koopwoning in Oegstgeest. Het eerste dat opvalt is dat deze zoekers in een zeer brede prijsrange zoeken. Verreweg het grootste aantal zoekers (1.900) heeft interesse voor een tussenwoning. Die verhoudingen onderstrepen dat de samenstelling van het aanbod in Oegstgeest onvoldoende aansluit bij de vraag. Grotere woningen, met zes kamers, zijn in Oegstgeest het meest gewild. Met iets meer dan 1.200 zoekers is de buurt Oranje Nassau het meest populair.

De grootste krapte doet zich voor in de appartementenmarkt van Oegstgeest, gevolgd door de markt van tussenwoningen en die van hoekwoningen. In deze drie markten is sprake van een sterke verkopersmarkt. De markt voor vrijstaande woningen is evenwichtig terwijl de krapte bij halfvrijstaande woningen in de richting gaat van een kopersmarkt.

Het aantal verkopen (69) steeg ten opzichte van het vorige kwartaal (49) met 40%, maar daalde met 6% ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkochte vrijstaande woningen (7) was opvallend hoog.

Het percentage kopers van bestaande bouw uit de eigen gemeente lag in de zes voorgaande jaren tussen 35 en 39%, in de eerste twee kwartalen bedroeg dat percentage 45%. Iets meer dan 20% werd verkocht aan kopers uit Leiden. Kopers uit Amsterdam waren in het eerste halfjaar van 2019 goed voor maar liefst 9% van alle transacties. Ongeveer 35% van alle kopers was starter, 55% doorstromer en iets meer dan 10% belegger.

Niet eerder lag de prijs per vierkante meter voor zowel tussenwoningen (bijna € 3.390) en hoekwoningen (ruim € 4.110) op zo'n hoog niveau. De meterprijs in deze segmenten was hoger dan waar dan ook in de Leidse regio.
Appartementen (23 dagen) en tussenwoningen (29 dagen) werden relatief snel verkocht. De verkooptijd voor 2-onder-1-kapwoningen (67 dagen) was korter dan in de afgelopen twee kwartalen.

Conclusie

Oegstgeest scoorde dit jaar de 6e plek in de 'Top-50 Beste gemeenten' van Elsevier Weekblad, met Oranje Nassau als beste buurt. Wonen in Oegstgeest heeft dus zijn prijs. De hoge prijzen in Oegstgeest werden mede veroorzaakt door de verkoop van recent gebouwde woningen in Nieuw Rhijngeest die voor recordbedragen van de hand gingen. Dit soort woningen vormt een aantrekkelijk alternatief voor het vaak royaal overschreven nieuwbouwaanbod in de Leidse regio. Oudere en karakteristieke woningen zijn ook in trek. Bij wijken daar net tussenin zoals Haaswijk – geen recente bouw en geen oudere bouw – kan het voorkomen dat woningen die nèt te optimistisch worden geprijsd, langer te koop blijven staan.

Gezin uit Oegstgeest beleeft Super Droomdag

Tessa, Edwin, Yustin en Yara uit Oegstgeest beleefden een Super Droomdag. | Foto PR

dromen n Op zaterdag 13 juli beleefden Tessa en Edwin en hun kinderen Yustin en Yara uit ­Oegstgeest een Super Droomdag beleven. Aanleiding hiervoor is de ziekte van één van de ouders in het gezin.

In alle vroegte werden de vier door twee vrijwilligers van de stichting welkom geheten. Zij hadden al eerder contact gehad met het gezin om met een intakegesprek alle nog niet vervulde dromen te achterhalen.
Locatie was De Eemhof in Zeewolde waar Stichting Opkikker de gastheer was. Een lakei heette hen welkom en over de rode loper en door een erehaag van vrijwilligers liep het gezin naar binnen. Daar was iets te drinken en een gebakje naar keuze, en na een welkomstwoord gingen zij op pad.

Het 'koninklijk paleis' werd bezocht waar zij een rondleiding kregen en een fotoshoot ter herinnering. Ook ging het gezin varen en werd er gevlogen in een helikopter.

Na een gezellig samenzijn met livemuziek en het diner was er voor Yustin en Yara een afscheidscadeau van de vrijwilligers van Stichting Droomdag. Hiermee kunnen ze de dag nog eens herbeleven. Binnenkort ontvangt het gezin een film en foto's van de dag.


Stichting Droomdag verzorgt een onvergetelijke en geheel verzorgde dag voor gezinnen waarvan een ouder kankerpatiënt is, of een andere levensbedreigende ziekte heeft.

Hierbij staan de dromen van het gezin centraal.

Eerste Rabogolf-quiztoernooi succes

De prijswinnars: Eerste prijs Sandor Losecaat, tweede Gé Brandhorst en derde Colette Bouwman.

golf n Afgelopen vrijdag, 12 juli, vond het eerste Rabogolf-quiztoernooi plaats.

Het spelen van een golfquiztoernooi lijkt een unicum. Het is niet van elders bekend. In dit spel worden de normale 9 holes gelopen en gescoord. Verder ligt bij elke afslag een vraag waar op geantwoord moet worden. Voor elk goed antwoord mag je een slag minder tellen. De Rabobank Leiden Katwijk, marktteam Oegstgeest, bood dit de bestuursleden en de vrijwilligers van de Oegstgeester Golfclub aan. Ook spelers van het vrijdaggolfontbijt waren uitgenodigd. Eerste prijs Sandor Losecaat, tweede Gé Brandhorst en derde Colette Bouwman.

ZomerKunstWeek

kunst n De ZomerKunstWeek in het KunstKasteel vindt plaats in de eerste week van de zomervakantie: van 22 tot en met 26 juli en is bedoeld voor (gemotiveerde) kinderen vanaf 6 jaar. Tijden: van 13.30 – 17.30 uur.

Elke middag maak je kennis met het werk van een nieuwe kunstenaar: je leert door kijken en doen en maakt een kunstwerk in zijn stijl. Afsluitende expositie van alle kunstwerken op vrijdag om 17 uur. Elke dag is een afgerond geheel, hierdoor is het mogelijk om één of enkele dagen te volgen.

Informatie: Scheltens: info@kunstkasteel.com en 06-23521164.

Snelheid

politie n Een motorrijder van politieteam Leiden Noord heeft vorige week een lasercontrole op verschillende locaties in het werkgebied uitgevoerd. Hierbij heeft hij onder andere op de Oude Spoorbaan in Leiderdorp en de President Kennedylaan in Oegstgeest gecontroleerd op de snelheid van motorvoertuigen.

In totaal zijn er drie bekeuringen geschreven voor bestuurders die te hard reden, waarbij één voertuig 98 kilometer per uur reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan.

Het politieteam roept inwoners van Oegstgeest op te melden waar extra toezicht op te hard rijden gewenst is.

Eenzaamheid

politiek n Een sociaal makelaar moet voorkomen, dat inwoners van Oegstgeest zich (ernstig) eenzaam voelen.

Maar voor het bestrijden van eenzaamheid is het niet alleen voldoende om wat bridge- en schaakactiviteiten aan te bieden. In de plannen om de eenzaamheid aan te pakken, ontbrak tot nu toe de vraag hoe de sociaal makelaar er achter komt, wat de mensen zelf willen. Hiervoor wordt op initiatief van D66 een 'Actieplan eenzaamheid' opgesteld. Want pas als je weet, wat de 'eenzame' mensen willen, kun je daar een passend aanbod op bedenken. Het voorstel werd in de laatste raadsvergadering unaniem door de raad gesteund. (Joep Derksen)

Schulden

politiek n Het gemeentebestuur heeft definitief afscheid genomen van het streven, om de schulden te verminderen.

Een motie van Hart voor Oegstgeest om te blijven inzetten op een 'houdbare schuld' werd verworpen door een raadsmeerderheid. Hiermee heeft het college van burgemeester en wethouders definitief vrij spel om te bepalen of de huidige schuld van bijna 50 miljoen afgelost moet worden. Of dat dit bedrag weer kan oplopen.

Jan Wolkers' fascinatie voor Rembrandt

Jan Wolkers en Onno Blom voor ‘het grote gele doek’ foto: Tessa Posthuma de Boer; Foto: Tessa Posthuma de Boer

n Lezing in Boerhaavezaal Oud-Poelgeest door Onno Blom

lezing n Zoals Leiden trots is op Rembrandt van Rijn, is het schrijversdorp Oegstgeest trots op de schilder, beeldhouwer en schrijver Jan Wolkers, Ruim drie eeuwen zitten er tussen de geboortedata van deze twee beroemde kunstenaars uit de Leidse regio, maar ze blijken meer gemeen te hebben dan menigeen weet.

De fascinatie van Jan Wolkers voor Rembrandt is dit najaar onderwerp voor een lezing van Onno Blom op dinsdag 8 oktober om 20.00 uur in de Boerhaavezaal van Kasteel Oud-Poelgeest. Kaarten voor deze lezing zijn verkrijgbaar via de Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest.

kunst

Jan Wolkers (1925-2007) werd al jong gefascineerd door de kunst. Als jongen liep hij elke zaterdag van zijn ouderlijk huis in de Deutzstraat 7 langs de Rijnsburgerweg naar Leiden. Niet om langs de straten te slenteren zoals de stadsjongens, maar om naar de Leidse musea te gaan. Ademloos kon hij in De Lakenhal staan voor Het Laatst Oordeel van Lucas van Leyden.

Al als puber besloot Wolkers om kunstenaar te worden om daarmee een tegenwereld te scheppen tegen de inktzwarte, gereformeerde wereld van zijn zwaar gelovige vader. Jan wilde op papier en in verf een nieuwe hemel en aarde scheppen.

Toen in de herfst van 1943, vlak voor zijn achttiende verjaardag, in zijn ouderlijk huis een oproep van de Arbeitseinsatz werd bezorgd, besloot hij om onder te duiken in de stad. De bezetting voelde voor hem als een bevrijding: eindelijk kon hij ontsnappen aan de harde hand van zijn vader en de 'gesel Gods'.

dramatisch

Op zijn zolderkamer tekende Jan dramatische zelfportretten. De linkerzijde van zijn gezicht zette hij vol diepe krassen of vegen van zijn penseel. Dat was om het litteken op zijn slaap, dat hij als baby bij een ongeluk met een kokende pollepel had opgelopen en dat hij als een Kaïnsteken beschouwde, onzichtbaar te maken. Maar de duistere schaduw op zijn gezicht kwam ook doordat hij zijn eerste portretten maakte met de reproducties van zelfportretten van Rembrandt ernaast. De jonge Wolkers nam een voorbeeld aan het chiaroscuro van de oude meester. 'Rembrandt ging door mijn bloed als koorts'.

In het gebouw van de Leidse schilderacademie hingen affiches van de Germaanse SS waarop jongemannen werden opgeroepen om dienst te nemen aan het Oostfront. Jan trok zich daar niets van aan en werkte gewoon verder. Toen hij een stilleven aan het schilderen was, kwam de foute directrice, mevrouw Iterson-Knoepfle, binnen en zei tegen hem: "Als je zo doorgaat word je de Rembrandt van het Derde Rijk".

gedachtenlandschappen

Rembrandt is altijd blijven spoken door het hoofd van Jan Wolkers. Vanaf de jaren zestig ging Wolkers abstract werken en vanaf de late jaren tachtig schilderde hij "gedachtenlandschappen", sneeuwstormen van verf in de kleuren van zijn laatste woonplaats Texel: pars van de hei, geel van de tulpenboom en blauw van de eindeloze zee.

Op het eerste gezicht hebben die schilderijen niets met Rembrandt of Leiden te maken, maar dat is bedrieglijk. In de stevige toets van Wolkers' penseel op zijn laatst doeken is Rembrandt ruwe stijl te herkennen.

Een half jaar voor de dood werd Wolkers uitgenodigd om naar Sint-Petersburg te komen. Dit omdat er een Russische vertaling van zijn verhalen werd gepresenteerd. Zijn gezondheid liet dit niet meer toe. Dat speet hem verschrikkelijk, want hij had zielsgraag De verloren zoon in de Hermitage nog in het echt gezien. "Dat schilderij, kén je dat?" zei hij tegen Onno Blom. "Dat is zó schitterend, let maar eens op hoe Rembrandt de handen van die vader op de rug van zijn zoon heeft geschilderd."

Reserveren Rijnlandse Boekhandel

cultuur n De Rijnlandse Boekhandel en Dorpsmarketing Oegstgeest presenteren: Een unieke lezing van Onno Blom; dit is de eerste keer dat Rembrandt en Wolkers samen in het 'licht' gezet worden.

• Onno Blom is een auteur en Wolkers-kenner!
• Binnenkort verschijnt Bloms boek over de jonge Rembrandt en zijn Leidse jaren!

Lezing

* Dinsdag 8 oktober
* Boerhaavezaal, Koetshuis Kasteel Oud-Poelgeest
* Inloop 19.30 uur - Aanvang 20.00 uur
* €10,- incl. consumptie p.p.

Voor meer informatie ga naar: www.rijnlandse-boekhandel.nl Kaartverkoop vanaf 1 juli

Foto: Willemien Timmers

Nazanins gedachten over Nederland

Situatie van kinderen                 in Afghanistan

In Afghanistan hebben kinderen een erg moeilijk leven. Ze kunnen niet goed spelen, maar ze moeten zorgen voor het eigen gezin. Ze moeten vaak al werken vanaf zeven jaar. Door de oorlog zijn veel mannen overleden. De moeders werken soms maar ze kunnen niet makkelijk werk vinden want ze zijn vaak analfabeet. Ze doen vaak schoonmaakwerk, dat is soms heel zwaar en ze verdienen er heel weinig geld mee. Daarom moet het oudste kind van de familie gaan werken om geld te verdienen voor eten, huur voor je huis, elektriciteit en dergelijke. De kinderen doen zwaar werk voor zeven, acht jarigen zoals auto schoonmaken, schoenen poetsen, plastic tasjes verkopen, boodschappen bezorgen, in winkels werken, in de bouw helpen, in een garage werken.

Vooral de meisjes gaan vaak bedelen. Soms verkopen ze eten dat de moeder thuis heeft gemaakt. Het gezin is iedere dag bang als het kind naar werk gaat. De kinderen werken vaak op heel drukke plaatsen want daar is veel werk. Op die plaatsen zijn er ook vaak aanslagen. Iedere dag zijn er op veel plekken in Afghanistan aanslagen. Ze zijn ook bang voor seksueel misbruik. Deze kinderen gaan een paar uur per dag naar school. Soms mag dat niet van de werkgever, maar deze kinderen zijn heel slim.

De kinderen doen zwaar werk voor zeven-, achtjarigen

Ze doen 's avonds huiswerk en lezen boeken want ze hebben heel grote dromen voor de toekomst. Sommigen kunnen geen werk vinden en komen terecht bij drugs handelaars. Dan worden ze vaak zelf verslaafd. Er zijn geen uitkeringen voor gezinnen en kinderen. Maar ook als de kinderen niet hoeven te werken zijn de ouders bang. Kinderen kunnen niet zomaar op straat spelen of naar een bos of de bergen gaan. Na veertig jaar oorlog is dat gevaarlijk omdat er mijnen liggen. In de stad worden er kinderen gestolen. Ze hebben geen zorgeloze kindertijd.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Boa's in de auto

politiek n De gemeentelijke boa's, die actief speuren naar verkeerd geparkeerde auto's en te vroeg opgehangen plastic vuilniszakken, krijgen het de komende jaren een stukje gemakkelijker. De gemeente gaat namelijk voor hen een auto aanschaffen, zo bepaalde een meerderheid van de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomer.

Raadslid Van der Hoeven (CDA) vond het maar onzin. "Een auto is helemaal niet het goede voorbeeld ten opzichte van een fiets. Laten we proberen dat onze boa's een jaartje kunnen rondfietsen." Maar burgemeester Emile Jaensch nam het op voor de bekeuring schrijvende boa's: "Er wordt aan hen gevraagd om glas op te ruimen of een dood dier weg te halen, of een verdwaalde vuilniszak. Dat zijn geen zaken die je op de fiets kunt doen en in het dagelijks leven kunnen plaatsvinden. Het lijkt me goed om ze wat breder uit te rusten."

Van der Hoeven was niet overtuigd: "Voor dat glas en vuilnis kunnen ze een bakfiets proberen." Maar voor Hart Voor Oegstgeest, die het voorstel indiende om de boa's niet in een auto te laten rijden, maar te fietsen, was de steun van alleen het CDA niet voldoende. Alle overige partijen stemden er mee in, dat de boa's sneller en droger naar de plaatsen van bestemming kunnen rijden. (JD)

EHBO en AED

politiek n De gemeenteraad wil dat alle middelbare schoolleerlingen onderwijs krijgen in het geven van eerste hulp. Het college van B&W moet hierover gesprekken aangaan met het Rode Kruis en de middelbare scholen, om te kijken of en hoe die EHBO-lessen opgezet kunnen worden.

Daarnaast ziet de gemeenteraad graag, dat er aan de buitenkant van iedere school een AED komt te hangen. Deze Automatische Externe Defibrillator kan worden gebruikt, als iemand een hartstilstand krijgt. Voor de aanschaf van deze AED's heeft de gemeente geen geld over. Maar geen nood; de oplossing is er ook, volgens raadslid Ingrid van Dillen (CDA): "Jongeren kunnen door sponsoracties of iets dergelijks een bijdrage leveren." (JD)

Happy lessen

politiek n Eenzaamheid hoort niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren en medioren (mensen in de middelbare leeftijd).

In Nederland heeft tot tien procent van de jongeren te maken met langdurige eenzaamheid, waardoor zij last kunnen krijgen van slaapproblemen, depressies en verslavingen. Daarnaast heeft dit effect op schoolprestaties, ziekteverzuim en het voortijdig verlaten van de scholen. Vaak worden deze jongeren naar de jeugdzorg verwezen, terwijl ze eigenlijk alleen maar een behoefte aan erkenning hebben. Daarom moet het college een 'actieplan eenzaamheid onder jongeren' opzetten. Dit voorstel van het CDA werd unaniem door de raad gesteund. Wethouder Nieuwenhuis: "Het is goed om een aantal acties te ondernemen, samen met de GGD en GGZ. Denk aan de 'Happy lessen' en de eenzaamheidsbestrijding bij de weerbaarheidstrainingen. (JD)

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

15-07 / 21-07 De Ι Tandarts, G. Peng, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

22-07 / 28-07 TP Peerdeman, Dijkgravenlaan 71 2352 RN Leiderdorp (071) 5232380

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

21 juli

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor J. Biemans
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg, viering Maaltijd van de Heer

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 prot. viering, pastor A. Gerritsen

LUMC 10.00 ds. Marjan de Vries

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. A. J. van Winkelhof icm NGK in Duinzicht College

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u ds. A. J. van Winkelhof icm NGK in Duinzicht College

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Drs.R. Prang, Amsterdam

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 20 juli
19.00 uur Woord en Communieviering met Cantores
Lia Spiegeler

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

'Graag naar de Kaagweek'

water n Dit jaar de 99ste editie van de Kaagweek. De Kaagweek is de oudste zeilweek van het land met veel traditionele onderdelen. Dat de Kaagweek tot een ieders verbeelding blijft spreken bij jong en oud, van vader op zoon en moeder op dochter blijkt elk jaar weer uit het grote aantal deelnemers aan hét watersportfestijn van Nederland.

De Kaagweek is de ideale combinatie van wedstrijdzeilen en een goed sociaal programma. Dit keer zal de Kaagweek plaatsvinden van 25 tot 28 juli vanuit de Kaagsocïeteit te Warmond.

Natuurlijk worden er traditiegetrouw de Holland-Friesland wedstrijden in de Regenboogklasse gevaren op vrijdag en zaterdag. Ook dit jaar heeft de Kaagweekcommissie de Commissaris van de Koning weer gevraagd hiervoor het startschot te geven.

Op woensdagavond 24 juli varen naast de dameswedstrijden natuurlijk de zomeravondzeilers hun wekelijkse wedstrijd, ook start de registratie van de deelnemers en vindt de feestelijke opening van de 99ste Kaagweek plaats. Op donderdagavond 25 juli worden toeschouwers nog een keer getrakteerd op dameswedstrijden in de Valk.

Overdag zijn er verschillende kinderactiviteiten rond de Sociëteit. Op zaterdag is de KidsKaagDag en wordt er geschminkt. De spetterende aquabootjes zijn er op vrijdag en zaterdag.

Er wordt gezorgd voor een ijzersterk muzikaal programma. Traditiegetrouw wordt het feest op zondag besloten met de grote prijsuitreiking waar de schitterende zilveren wisselprijzen worden uitgereikt aan de beste zeilers van de verschillende klassen.

De Kaagweekcommissie bestaande uit Patricia Paddenburg, Tineke van Driel, Gerrit Kranenburg, Vincent de Jong hebben ook dit jaar weer een mooi gevarieerd walprogramma voor alle bezoekers in petto.


Meer informatie en het volledige programma op www.kaagweek.nl of www.facebook.com/kaagweek

@Sleutelstad Er zijn plannen voor een internationale basisschool in #Leiden of #Oegstgeest. De school heeft een regiofunctie en draagt bij aan verbetering vestigingsklimaat voor bedrijven. Ook vanuit de onderwijs- en kennisinstellingen, met veel internationals in dienst, is er belangstelling.

@DUTCH_Vans Onlangs ruilde Bakkerij Hugo de Groot uit Oegstgeest hun bestaande Volkswagen Transporter in voor een volledig elektrische auto. Hiermee is hij één van de eerste bakkers die gebruik maakt van schone energie!

@palpeet Petitie om het songfestival in Oegstgeest te houden gewoon om Europa met de uitspraak ervan te zien worstelen.

@lexbacker Terwijl ik in Kirishi getuige was van gewonnen waterpolo wedstrijden van dochter Lisa was Pancha in Oegstgeest getuige van uitreiking tweetalig VWO diploma aan dochter Sanne.