Oegstgeester Courant

20 mei 2020

Oegstgeester Courant 20 mei 2020


Steun voor gebiedsvisie Endegeest

'Het uitzicht op het monument mag niet worden verstoord.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

geesten n Afgelopen donderdag, 14 mei, werd in de Oegstgeester gemeenteraad vergaderd over het vaststellen van Gebiedsvisie De Geesten. Een meerderheid van de partijen blijkt de voorliggende toekomstplannen voor Endegeest en Overgeest wel te zien zitten.

Er werd, online, volop gediscussieerd over de plannen. Deze discussie zal op 28 mei tijdens de raadsvergadering worden afgerond, en dan zullen de puntjes op de i worden gezet. Enkel de partijen Lokaal Oegstgeest en Hart voor Oegstgeest willen de gebiedsvisie niet vaststellen, maar sturen het document liever ‘terug naar de tekentafel’.

Op 10 mei werd er ook al over de visie vergaderd, en werd er zelfs door zeven partijen ingesproken, die hun zorgen en kritiek uitten.


Nieuwbouw

De VVD-fractie liet afgelopen donderdag weten zich voor te bereiden op een compromis. “De locatie van nieuwbouw rond kasteel Endegeest moet nog wel opnieuw moet worden bekeken”, sprak Eric Bouw, omdat het uitzicht op het monument niet mag worden verstoord. Het maken van woningen in kasteel Endegeest zien zij evenwel niet zitten. Het CDA sloot zich hierbij aan. “Dit mag geen bevoegdheid worden van burgemeester en wethouders, zoals nu is voorgesteld, maar moet altijd aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het kasteel en het omliggende landgoed moeten voor alle inwoners toegankelijk blijven”, aldus Eibertjan van Blitterswijk. Nico Janssen (Progressief Oegstgeest) sprak onder andere over de fietspaden die door het gebied moeten komen te liggen. “Deze moeten er niet alleen komen om snel door het gebied te fietsen, maar ook om te genieten.”


Natuurwaarden

D66 raadslid Arne-Jan Vos benadrukte dat het in het gebied gaat om de natuurwaarden, de rust en de openbare toegankelijkheid. “Het gaat hier niet om uitbreiding van het Bio Science Park.” De bouwmogelijkheden voor Rivierduinen die nog in het bestemmingsplan zitten moeten volgens hem snel in de praktijk worden gebracht. “We moeten niet opnieuw tien jaar niets doen.”

Lees verder op pagina 19

Met dank aan IJsbrand Terpstra - Sleutelstad.nl

Prunussen verdwijnen

bomen n Op vrijdag 15 mei heeft de gemeente de bewoners in de Boonstraat laten weten dat negen Prunussen in de straat helaas zo snel mogelijk gekapt moeten worden.

"Deze bomen zijn aangetast door zwammen die de bomen ernstig verzwakken. Bij een aantal bomen hebben we scheuren in de stam gevonden en het risico bestaat dat ze omvallen", schrijft de gemeente op haar website. "Omdat er sprake is van een onveilige situatie is in dit geval geen kapvergunning nodig. Het is natuurlijk niet prettig om deze bomen te moeten kappen en we begrijpen dat er zorgen zijn over broedende vogels. Hier is al onderzoek naar gedaan en er zijn geen nesten in de aangetaste bomen aangetroffen. Op dinsdagmorgen 19 mei, voor aanvang van de werkzaamheden, heeft een expert de bomen nogmaals nagekeken op eventueel aanwezige nesten."

>Poelmeer open

zwemmen n Op woensdag 13 mei is zwembad Poelmeer (gefaseerd) opengegaan. Op het rooster staan momenteel banenzwemmen en zwemles. Het banenzwemmen is per tijdslot van 55 minuten ingedeeld. Het 'coronarooster' kan wekelijks veranderen.

Aanmelding is verplicht voor alle activiteiten: (071) 5154737.

optisport.nl/locaties/poelmeer

Geslaagden Rijnlands

Lyceum

Foto: Willemien Timmers

Verbouwing Dorpscentrum afgerond

De
keuken is prachtig geworden

HULP n Hart voor vluchtelingen

Oud-Poelgeest verwent
IC-personeel

Rijnlands Lyceum zeer tevreden met nieuwe uitbreiding

Foto: Willemien Timmers

onderwijs n In december 2018 werd de eerste paal geslagen voor een nieuw CKV-gebouw naast het Rijnlands Lyceum aan de Apollolaan. Het pand voor culturele vorming is prachtig geworden, en is inmiddels al volop gebruikt voor muziek, drama en expressie. Daarnaast werd de school nog verder uitgebreid: afgelopen maand werd ook het nieuwe ‘science lab’ opgeleverd. Deze mooie, extra ruimte ter hoogte van de Homeruslaan, is als een extra verdieping over de school heen gebouwd.

Door Willemien Timmers

Trots laat rector John Swieringa de laatste nieuwe ruimten zien.

Rector John Swieringa is blij met de nieuwe ruimten. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers


In deze ‘state of the art’ ruimte is alle ruimte voor experimenten

De extra lokalen voor de ‘natte vakken’ (natuurkunde, scheikunde, biologie) was hard nodig. “We hebben prachtig op schema gelegen met de bouw van deze ‘state of the art’ ruimten. Hier beneden, in het lab, is er ruimte voor proeven en semipermanente opstellingen voor leerlingen die bijvoorbeeld bezig zijn met hun profielwerkstuk.”

De ruimte is uitnodigend, en van alle moderne gemakken voorzien. Ook de drie extra lokalen op de extra verdieping, die hard nodig waren om de school weer wat lucht te geven, zijn prachtig afgewerkt.

Toch is de rector niet onverdeeld blij. Hij mist zijn leerlingen, die al meer dan acht weken thuiszitten. “We hebben voor straks in juni al proefopstellingen gemaakt met anderhalve meter afstand tussen de leerlingen. Logistiek wordt het nog een hele toer om alle leerlingen, met halve klassen tegelijk, hier straks weer te ontvangen. Per lokaal kunnen we maximaal veertien leerlingen kwijt.”

Swieringa, die deze zomer met pensioen gaat, is evenwel heel erg tevreden hoe het thuisonderwijs op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest tot nu toe loopt. “Als we naar het glas kijken, is dat voor mij echt half vol. Mooi om te zien dat de leerlingen echt willen, en goed blijven meedoen met de lessen.”

>Herinrichting Oranjepark

bestrating n De gemeente Oegstgeest werkt al langere tijd aan de herinrichting van het Oranjepark. De laatste fase van dit project, het aanbrengen van de definitieve bestrating en de vervanging van slecht groeiende bomen, gaat naar verwachting voor de zomer van start. "Dat is helaas later dan we oorspronkelijk gepland hadden", is op de website te lezen. "We hebben echter bericht gekregen dat de levering van materialen, waar onder straatstenen, door de coronacrisis vertraging oploopt."

De gemeente verwacht dat de aannemer eind juni aan de slag kan gaan. De werkzaamheden zullen duren tot na de zomer 2021."

Tweede fase verbouwing Dorpscentrum afgerond

De gezonde maaltijden werden enthousiast ontvangen. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

verbouwing n Afgelopen maanden werd er in het Dorpscentrum hard gewerkt, en dat is, nu bezoekers weer langzaamaan welkom zijn, goed te zien.

Door Willemien Timmers

Hans Honsbeek, Ali Hellinga en Ruud Janse van Mantgem in de totaal vernieuwde keuken. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Enthousiast lopen de leden van de bouwcommissie, Ali Hellinga, Ruud Janse van Mantgem en Hans Honsbeek, samen met bestuursvoorzitter Pieter Hellinga door de vernieuwde keuken en de totaal gerenoveerde bovenverdieping van het centrum. Ze vertellen telkens hoe en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt, en dat ze hopen dat alle bezoekers van het Dorpscentrum nog jarenlang hun voordeel kunnen doen met alle verbeteringen.

Op 1 januari 2017 ging het Dorpscentrum definitief over van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO) naar de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest (DCO). Sindsdien is er, samen met de inwoners van Oegstgeest, heel hard gewerkt om het centrum modern en toekomstbestendig te maken. “Er was in die tijd zo’n drie ton aan achterstallig onderhoud”, weet Pieter Hellinga zich te herinneren. “Stap voor stap zijn we het gebouw aan gaan pakken. Financieel zijn we daarbij van alle kanten geholpen, en hebben we ons best gedaan zoveel mogelijk geld in te zamelen.”

In de eerste fase werden de grote zaal en de hal aangepakt. Ook werd de lift verplaatst. Eén en ander heeft al gezorgd voor een aantrekkelijk en modern Dorpscentrum, waar veel activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Doorn in het oog van de bouwcommissie was al jaren de zeer beperkte en sterk verouderde keuken. “We zijn blij dat deze de afgelopen maanden aangepakt kon worden”, vertelt Ali Hellinga. “Het was eigenlijk meer een afwaskeuken. Als er gekookt moest worden, kwamen er losse kookplaten tevoorschijn.” Nu is de oude keuken, samen met een berghok annex voorraadkast, getransformeerd tot een professioneel kookvertrek met een routing, een spoelgedeelte en moderne apparatuur. “We hopen dat deze vernieuwing er toe leidt dat er veel ideële kookactiviteiten in het Dorpscentrum plaats zullen gaan vinden”, mijmeren de aanwezigen. “Op geen enkele manier willen we concurreren met de lokale horeca, maar we willen bijvoorbeeld voor senioren wekelijks een eenvoudige maaltijd verzorgen. Dat zou geweldig zijn.”

De keuken is zo ingericht dat alle gebruikers in het centrum, het jeugdwerk, de gastvrouwen en kookgroepen als ‘Lekker Anders’, er makkelijk gebruik van kunnen maken. “We hebben alles persoonlijk uitgezocht”, legt bouwheer Hans Honsbeek uit. “En we hebben ons goed laten adviseren.” “Het mooie is dat alles duurzaam is, zodat het zeker tien jaar mee kan”, vult Ruud Janse van Mantgem hem aan. "Eigenlijk was de keuken ons moeilijkste project tot nu toe", benadrukt Hans, "omdat veel factoren een rol speelden. Zo bleken niet alle muren even recht, en moest er regelmatig een en ander bijgezaagd worden.”

“We hebben echt heel veel steun uit het dorp gehad”, vertelt Pieter Hellinga. “Deze week kregen we nog een kaart met een bedrag en daarbij de woorden ‘Hou vol’. Dat doet echt heel goed.”

De verbouwingen in het Dorpscentrum werden financieel ook ondersteund door de Ronde Tafel, de flessenbonnenacties van Albert Heyn, het Oranjefonds, de SOEK, het VSB-fonds en de Rabobank. “Door de medewerking van de Rabo konden we naast de keuken ook aan de verbouwing van de bovenverdieping beginnen”, legt Ali Hellinga uit.

De eerste verdieping van het Dorpscentrum is onherkenbaar veranderd, onder meer om de Rabobank Leiden-Katwijk te huisvesten. De vestiging van de bank aan de Lijtweg sloot 1 april. Zij huren permanent ruimte op de eerste verdieping voor adviesgesprekken, en elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur houden zij spreekuur in het Dorpscentrum.

“Iedereen is straks weer welkom om binnen te lopen in het Dorpscentrum voor een kop koffie, maar ook om te overleggen welke mogelijkheden voor zaalhuur er ook in deze coronatijd mogelijk zijn,” besluit Pieter Hellinga.

>MBO71 verbindt Oud-Poelgeest en #LUMCHelden

geven n Op woensdag 13 mei brachten medewerkers van Kasteel Oud-Poelgeest een heerlijke en gezonde maaltijd naar 120 zorgprofessionals van de intensive care van het LUMC.

De zeer welkome en positieve actie kwam voort uit een oproep van mbo71.nl genaamd #LUMCHelden. Mei Lin Go hoorde de verhalen van haar vriend Ronald Akkerman, die als arts op de IC van het LUMC werkt. Al het personeel werkt daar hard om levens van corona-patiënten te redden. Zij besloot om samen met haar nichtje Liang de Beer de crowdfundactie #LUMCHelden in het leven te roepen, om IC-medewerkers te verrassen met een gezonde maaltijd.

Directeur Jan-Willem Besselink van Kasteel Oud-Poelgeest reageerde op deze oproep, en bracht vorige week woensdag 120 porties aspergesoep en 120 pokebowls met zalm, tonijn en garnalen naar de zorgprofessionals van de IC-avonddienst. Vero Nater van Oud-Poelgeest: “We zijn van mening dat je ook tijdens moeilijke tijden er voor elkaar moet zijn en daarom zijn wij blij dat we dit initiatief kunnen steunen. Dit doen we niet alleen, want ook onze leverancier Fix Fish sponsort de zalm, tonijn en garnalen die wij bij de pokebowls serveren. Hierdoor zorgen we samen met lokale ondernemers dat het IC-personeel wordt voorzien van een gezonde en duurzame avondmaaltijd.”

Ook aanwezig was Kirsten Zitman, teamleider bij I Doe Leiden, die blij was dat er weer zo’n mooie match tussen twee partijen was ontstaan.

>Door John Vroom

Ik zag dat …..

• de verkeersdrukte in de woonwijken toeneemt door de Internet thuisbezorgingen en die van Albert Heijn, Jumbo, HelloFresh en PicNic

• een aantal ondernemende ondernemers nieuwe initiatieven ontplooien, zoals Chris Schollaardt van de Gouwe met een recreatief terrasproject bij Park Landskroon, of Hairdress by Carin die gestart is met haar mobile kapsalon aan huis, of Bike Totaal van Hulst die gestart is met de E-Bike Testmaand

• in omliggende gemeentes Pop-Up Shops en etalage-camouflerende folies een mooi alternatief blijken te zijn voor de kale etalages en de sfeerdodende te huur of te koop-affiches als gevolg van de toenemende winkelleegstand. Wellicht ook een suggestie voor de Oegstgeester winkelgebieden.


Zakelijke nieuwtjes? redactie@oegstgeestercourant.nl

GGD publiceert coronacijfers op eengezonderhollandsmidden.nl

corona n "De komende tijd testen we veel meer op COVID-19 dan voorheen", laat de GGD Hollands Midden weten. "Ook intensiveren we het bron- en contactonderzoek. Dit is nodig, omdat landelijk de maatregelen om verspreiding van het coronavisus tegen te gaan, steeds meer versoepeld worden."

Gevolg hiervan is dat de cijfers een realistischer beeld gaan geven van de verspreiding van corona in de regio Hollands Midden." De GGD HM publiceert daarom vanaf nu dagelijks de cijfers op het dashboard www.eengezonderhollandsmidden.nl.

De cijfers op het dashboard geven inzicht in de verspreiding van het virus en het effect daarvan op ziekenhuisopnames en overlijdens in de regio Hollands Midden en per gemeente. "Zijn we in staat om met elkaar het virus onder controle te houden? Waar moeten we extra voorzichtig zijn of extra maatregelen nemen? We lichten de cijfers toe en vullen het dashboard aan met andere relevante cijfers rondom corona."


Beter zicht op verspreiding
De GGD test een steeds bredere groep met coronaklachten, zoals leraren, mantelzorgers, kappers en jeugdtrainers. In juni is het de bedoeling om iedereen in Nederland met klachten te testen. "Voordat de maatregelen werden versoepeld, testten we alleen kwetsbare groepen en zorgpersoneel. De cijfers zeiden toen weinig over het daadwerkelijke aantal patiënten met corona in een gemeente en/of onze regio." Omdat de cijfers dus een realistischer beeld geven van de verspreiding in onze regio, wil de GGD HM de cijfers centraal beschikbaar stellen. Het dashboard van GGD HM leent zich daar goed voor.


Kijk op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Het dashboard wordt elke dag voor 18 uur geactualiseerd.

>Perspectiefnota 2021-2024 aan gemeenteraad aangeboden

politiek n Op 12 mei heeft het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest de Perspectiefnota 2021-2024 naar de gemeenteraad gestuurd.

De financiële positie van de gemeente is op basis van de in deze perspectiefnota geïnventariseerde ontwikkelingen minder positief dan men naar aanleiding van de voorlopige cijfers uit de jaarrekening 2019 mocht hopen. Deze perspectiefnota laat tot en met 2023 een negatief saldo zien. Voor de begroting 2021-2024 zal het college met voorstellen komen voor maatregelen om de begroting structureel sluitend te krijgen.


Bij het verschijnen van deze perspectiefnota is er nog weinig inzicht in de financiële consequenties van de coronacrisis voor onze gemeente, maar dat er gevolgen zullen zijn is zeker.

Online interviews met schrijvers

bibliotheek n Vanaf donderdag 21 mei start Ontmoet Schrijvers Online, een wekelijkse serie online interviews met schrijvers, georganiseerd door bibliotheken en Probiblio.

Gedurende zeven weken kan het publiek verschillende schrijvers via een webinar ontmoeten en vragen stellen. Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19.30 tot 20.30 uur plaats via het Goto webinar systeem van de Koninklijke Bibliotheek. Aanmelden voor één of meerdere webinars kan via de website van Bibliotheek Bollenstreek www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Elke week organiseert een andere bibliotheek uit Zuid-Holland Ontmoet Schrijvers Online waarbij het eerste half uur een lokale interviewer een gesprek voert met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen.

Op 11 juni is schrijfster Marijke Schermer aan de beurt. Zij wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Ontmoet Schrijvers Online van 11 juni met Marijke Schermer is een samenwerking tussen Grimbergen Boeken en de Bibliotheek Bollenstreek.

In onderstaande tabel vind je de volledige planning.
21 mei - Alex Boogers - Spijkenisse
28 mei - Paulien Cornelisse - Rotterdam
4 juni - Splinter Chabot- Gouda
11 juni - Marijke Schermer - Bollenstreek
18 juni - Suzanna Jansen - Aanzet
25 juni - Eva Vriend (gevraagd) - Katwijk
2 juli - Esther Gerritsen - Aan den IJssel        

Momenteel kunnen schrijvers niet fysiek een bibliotheek bezoeken om voor te lezen, geïnterviewd te worden en met hun lezers in gesprek te gaan. Ontmoet Schrijvers Online is hier een mooi alternatief voor.

De deelnemende bibliotheken zijn Bibliotheek Rotterdam, De Boekenberg Spijkenisse, Bibliotheek Gouda, Bibliotheek Bollenstreek, Bibliotheek Aanzet, Bibliotheek Katwijk en Bibliotheek Aan den IJssel.

>Naturalis vanaf 8 juni weer open

museum n Vanaf maandag 8 juni opent Naturalis Biodiversity Center, museum en onderzoeksinstituut in Leiden, weer de deuren. De hele maand juni is het museum gratis toegankelijk voor mensen werkzaam in een cruciale beroepsgroep of een vitaal proces uit de regio.

Naar verwachting mogen musea in juni de deuren weer openen. Naturalis wil de mensen in cruciale beroepen en vitale processen, zoals medewerkers van ziekenhuizen (bijvoorbeeld het naastgelegen LUMC), verzorgingshuizen, politie, ambulancepersoneel, een hart onder de riem steken. Om hen te bedanken biedt Naturalis hen en hun gezin in juni gratis toegang tot het museum aan.

Naturalis gaat zorgvuldig te werk. Iedereen moet vooraf een starttijd reserveren via tickets.naturalis.nl. Dit is mogelijk vanaf eind mei. tickets.naturalis.nl.

Buitenplaats Rijnweijde: duurzame woningen

Een sfeerimpressie van Buitenplaats Rijnweijde.

wonen n Op donderdag 14 mei tekenden de gemeente Oegstgeest en BPD, Bouwfonds Property Development, een uitgifteovereenkomst voor 46 nieuwe diverse en duurzame woningen in de Kamphuizerpolder. Buitenplaats Rijnweijde wordt volgens zeggen 'een groene oase van rust met strand, winkels, scholen en het gezellige centrum van Oegstgeest en Leiden binnen handbereik.'

Ontwikkelingsmanager Bas Kalter van BPD: "Buitenplaats Rijnweijde is een bijzondere nieuwe wijk, die we helemaal hebben aangepast aan de steeds groter wordende vraag naar diversiteit in programma en duurzame woningen in deze regio. In de nieuwe opzet voor de wijk is gekozen voor een grotere variatie aan woningtypes dan in eerste instantie de bedoeling was. Er is nu ook een groot aantal herenhuizen toegevoegd aan het programma, waardoor er een grotere bijdrage wordt geleverd aan het verlichten van de druk op de woningmarkt."

"Met de 46 nieuwe, duurzame woningen zetten we een volgende belangrijke stap in de uitbreiding van het woningaanbod in onze regio," zegt Peter Glasbeek, wethouder gemeente Oegstgeest. "Dat is hard nodig met de grote vraag van dit moment. We zijn blij dat we samen met BPD een diverse wijk kunnen realiseren met vernieuwende duurzame elementen."

Hoewel vergunningen voor woningen pas vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), wordt Buitenplaats Rijnweijde nú al helemaal BENG. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van bodemwarmte- en koeling, balansventilatie, driedubbelglas (HR+++) én de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen. In plaats van dakpannen worden PV-modules helemaal geïntegreerd in het dak. De modules voldoen aan de NEN-regels voor regenbestendigheid en stormvastheid, en worden voorzien van goede ventilatie.

De brede lanen met klassieke architectuur moeten de wijk een echt buitenplaats-gevoel geven. Auto's worden geparkeerd op eigen terrein of geclusterd in een parkeerhof, hierdoor is Buitenplaats Rijnweijde heel ruim van opzet, en is er altijd zicht op groen. De herenhuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen bestaan uit hoogwaardige materialen en variëren in grootte.

Dorpscentrum voorzichtig weer open

ontmoeten n Half maart moest ook het Dorpscentrum de deuren sluiten. Het kon niet anders. Maar nu de regels stapsgewijs worden versoepeld, wil het centrum zo snel mogelijk zijn rol in het dorp weer oppakken.

"Het voelde als een dubbele tegenslag, dat we moesten sluiten. Want de ontmoetingsfunctie in het dorp werd onmogelijk. En daarnaast zijn inkomsten uit zaalgebruik een voorwaarde voor het voortbestaan van het centrum. Maar er komt nu weer perspectief. En dat voelt goed", aldus stichtingsvoorzitter Pieter Hellinga.
In de afgelopen weken heeft het Dorpscentrum een uitvoerig corona-protocol opgesteld. Met maatregelen en regels voor een verantwoorde openstelling. Die regels zijn enerzijds algemeen, zoals handgel aanbieden, afstand houden en looproutes creëren. Dat is ook voor bezoekers en voor vrijwilligers van het Dorpscentrum ‘het nieuwe normaal’. Anderzijds zijn ook specifieke besluiten genomen voor het gebruik van de zalen van het centrum. Want in de zalen is de anderhalvemeter-regel eveneens van toepassing.

Praktisch betekent dit, dat het maximumaantal mensen in een ruimte lager moet zijn dan voorheen. Een concreet voorbeeld is de zaal Haaswijk (alle zalen zijn nu genoemd naar Oegstgeester wijken). In die zaal konden voorheen tot 25 mensen bijeenkomen. Nu maximaal de helft. Grotere groepen, die daar eerder vergaderden, moeten nu naar een ruimere zaal uitwijken. Dat zou een belemmering kunnen zijn om af te spreken. Maar dat hoeft niet. Want Pieter vertelt dat het stichtingsbestuur heeft besloten dat in zo’n situatie de oorspronkelijke zaalprijs geldt. "We vinden het belangrijk dat Oegstgeestenaren en het Dorpscentrum elkaar weer snel weten te vinden. Zo snel als verantwoord is. Aarzel daarom niet om weer plannen te gaan maken. En misschien kan het centrum ook anderen in het dorp met de ruimere zalen helpen. De vrijwilligers van zaalverhuur (www.zaalverhuur@dorpscentrumoegstgeest.nl) denken graag mee."

Laptops verstrekt door Leergeld

De band verblijdde bewoners en verzorgers met een spontaan optreden.

geven n De verschillen tussen gezinnen worden in het coronatijdperk extra zichtbaar.

Met het sluiten van scholen en onderwijs op afstand, werd duidelijk dat voor een deel van de kinderen het niet mogelijk is om thuis onderwijs te volgen. Bijvoorbeeld doordat zij geen laptop hebben en hier ook geen geld voor is.

Sinds het sluiten van de scholen heeft Stichting Leergeld Leiden en Omstreken meer dan 300 laptops verstrekt aan gezinnen. Hierdoor kunnen meer dan 500 kinderen meedoen aan het onderwijs op afstand.

"Heeft u hulp nodig? Of kunt u iemand die hulp nodig heeft? www.leergeldleidenenomstreken.nl."

>Bigband geeft verrassingsoptreden bij Woongroep ’s Heerenloo

muziek n Afgelopen zaterdag, 16 mei, hebben een aantal leden van Bigband Oegstgeest een verrassingsoptreden gegeven bij de cliënten en de verzorgers van de zorggroep van ’s Heerenloo aan de Jac P. Thijsselaan in Poelgeest.

Via deelname aan het 'Koren voor koren' project van het Fonds 1818 hebben de Bigband en de mensen van deze zorggroep elkaar een aantal jaar geleden leren kennen.

Het jaarlijkse optreden bij hen is altijd een feest, maar kan nu jammer genoeg niet doorgaan. Daarom wilde de band deze mensen in deze moeilijke tijd toch graag verblijden met een spontaan optreden.

Het weer werkte mee dus werden vanaf de inrit een aantal nummers gespeeld en kon er heerlijk in de tuin en vanaf balkons naar de muziek geluisterd worden. Zowel voor publiek als voor muzikanten was het optreden een succes.

>Het KunstKasteel is weer open

In Oegstgeest gingen vorige week niet alleen de basisscholen open, maar ook Het KunstKasteel. Hester Scheltens ontving in haar atelier de kinderen die zij 2 maanden had moeten missen. Zij moesten wél hun handen ontsmetten, maar daaraan waren de meesten intussen wel gewend geraakt. Ook moesten de ouders onderling afstand bewaren en buiten Het KunstKasteel blijven, maar ook daar had iedereen begrip voor.Het KunstKasteel ligt in de tuin achter het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest. Zie voor informatie over de openingstijden en de corona-maatregelen de website www.kunstkasteel.com of bel Hester Scheltens: 06-23521164.

Robbert van de Peppel nieuwe coach LOHC Dames 1

hockey n LOHC Dames 1 heeft met ingang van volgend seizoen een nieuwe coach. Robbert van de Peppel zal als hoofdcoach en trainer actief zijn op LOHC en met Dames 1 in de overgangsklasse spelen.

Robbert maakt na een jarenlange carrière als speler bij diverse clubs in de hoofd- en promotieklasse (waaronder Hockeyclub Laren, Den Bosch en SCHC), de overstap naar onze club. Als coach heeft Robbert de laatste jaren met Laren Meisjes A1 op het hoogste, landelijk niveau gespeeld. Tevens was hij bij Laren actief als trainer van Dames 1 (hoofdklasse). Robbert past uitstekend in de staf van LOHC. Als speler kwam hij uit onder de vleugels van prestatiemanager Norbert Nederlof.

"Wij hebben met Robbert een talentvolle coach aan weten te trekken. Hij is, net als wij, een echte liefhebber van het technische hockeyspel", constateert bestuurslid tophockey Doeke Overbeek tevreden. "Als club zijn wij trots, dat wij een gerenommeerde goalgetter als Robbert naar onze club hebben weten te halen, zeker in deze moeilijke tijd. Wij wensen Robbert veel sportief succes bij LOHC met onze talentvolle en ambitieuze dames."

>Valuas Zorggroep neemt Nova Zembla Zorg over

zorg n Valuas Zorggroep heeft vorige week de overname bekend gemaakt van branchegenoot Nova Zembla Zorg. In de snelgroeiende markt van particuliere woon-zorgvoorzieningen voor ouderen verstevigt Valuas met deze overname haar positie in de markt. Met de nieuwe combinatie zal op de acht locaties de kwaliteit van zorg en welzijn nog verder geoptimaliseerd kunnen worden. De overname heeft geen consequenties voor de personeelsleden van Nova Zembla. Algemeen Directeur Hans den Hartog van Nova Zembla zal na de overname toetreden tot de directie van Valuas Zorggroep. Nova Zembla Zorg exploiteert vier woon-zorgvoorzieningen met een totale capaciteit voor 72 bewoners. Het betreft Het Witte Huis en Villa Oranjepark in Oegstgeest, De Meerlhorst in Heemstede en De Vermeer in Amsterdam. De twee oprichters hebben in de afgelopen vijftien jaar met hart en ziel gewerkt aan de opbouw van de onderneming, sinds 2011 in nauwe samenwerking met Hans den Hartog en zijn naaste medewerkers.

n Sagara's varen weer uit

scouting n Het is even wennen, maar eindelijk kunnen alle speltakken van de Sagara Satrya's weer hun opkomsten draaien.

Zo kunnen de Bevers (5 tot 7 jaar) sinds vorige week weer samen spelen op het veld. Zij zijn begonnen aan een insigne over natuur en buiten zijn, waarbij ze iedere week voor een nieuwe uitdaging staan. Ook de welpen (7 tot 11 jaar) zijn vorige week weer gestart en waren blij elkaar te zien. Ze vertelden al hun verhalen over de dingen die zij in de afgelopen tijd hebben meegemaakt en speelden spellen met het thema 'boten'. Ook hebben zij alweer nieuwe knopen geleerd. De junioren (11 tot 13 jaar) hebben hun eerste opkomst gevuld met landspellen waarbij de kinderen zelf ook anderhalve meter afstand van elkaar konden houden. Binnenkort gaan ze weer het water op om te leren zeilen.
Deze week gingen de zeeverkenners (13 tot 16 jaar), na het laatste beetje onderhoud, ook eindelijk weer op pad. Met twee man per lelievlet mochten zij de Kaag op.

n Bloemen in de Gruneriebuurt

ontmoeting n Zaterdag 16 mei werden alle bewoners van de Gruneriebuurt verrast met een bos tulpen.

Veel geplande activiteiten kunnen in deze tijd van het Corona-virus niet doorgaan. Daarom werd, namens de buurt, op deze zaterdagochtend op alle adressen deze bloemengroet bezorgd. Om elkaar te laten weten dat we er voor elkaar zijn, en om eenieder een hart onder de riem te steken. Dat het gebaar werd gewaardeerd bleek al snel uit talloze enthousiaste reacties.


Tekst: Peter van de Wetering
Foto: Joost de Leijer

de week in beeld

>Stichting Evenementen hervat Kindercursussen

leren n Omdat de Stichting Evenementen het beleid van de basisscholen heeft gevolgd als het gaat om de veiligheid van kinderen bij de maatregelen omtrent de corona-crisis heeft de actieve Oegstgeester vrijwilligersorganisatie in maart ook besloten om alle cursusactiviteiten op te schorten. Inmiddels kunnen de kinderen weer naar school en zullen ook na de korte Hemelvaartvakantie diverse cursussen bij de Stichting Evenementen in het Dorpscentrum weer van start gaan.


Goed nieuws dus voor tientallen kinderen die reikhalzend hebben uitgekeken naar dit moment. Vooralsnog kunnen de cursussen K3-dans, Streetdance, Voice4Kids, Djembé en Percussie; de Musicalcursus, Toneel Spelen, Spelen met Muziek, Kinderyoga en een aantal creatieve cursussen weer van start gaan.


Uiteraard zal er – net als bij de basisscholen – extra aandacht zijn voor de veiligheid van de kinderen, docenten en vrijwilligers. Zo is er een protocol gemaakt om het brengen en halen van kinderen op veilige wijze te laten verlopen, is er in overleg met het Dorpscentrum een aangepaste routing in het gebouw en extra aandacht voor hygiëne. Om niets aan het toeval over te laten is over deze maatregelen ook overleg geweest met een aantal deskundigen van de Gemeente Oegstgeest.


Ook na de zomervakantie hoopt de Stichting Evenementen door te kunnen gaan met het realiseren van een breed cursussenaanbod voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Op dit moment is er overleg met docenten en diverse instanties om ook voor de toekomst een breed-toegankelijk en verantwoord cursussen- en activiteitenaanbod voor de Oegstgeester jeugd te kunnen realiseren. Wellicht dat de inschrijving voor veel cursussen al voor de zomervakantie van start kan gaan…


Bij een aantal cursussen, die vanaf volgende week weer van start gaan, is aanmelden nog beperkt mogelijk, maar voor de meeste cursussen geldt dat alleen de inmiddels aangemelde kinderen mee kunnen doen.
Kijk voor meer informatie op www.st-evenementen.nl. Nog vragen of opmerkingen? Bel gerust: 071-5171540 of 06-51314013.

Vervolg van de voorpagina

Gebiedsvisie Endegeest


Hart voor Oegstgeest vond de visie niet rijp voor besluitvorming. “Ik zie vooral de wensen van kasteeleigenaar Oudendal, de gemeente Leiden en het Bio Science Park terug”, aldus Frits van Dissel.

Eelke van den Ouweelen (Lokaal Oegstgeest) was het daarmee eens en zegde zelfs het vertrouwen in wethouder Glasbeek op. Zijn conclusie: “De gebiedsvisie is heel rommelig tot stand gekomen. De visie krijgt een dikke onvoldoende voor procedure en inhoud.”


Openbaar
Stichting Wilhelminapark en Geesten, die zo’n vierhonderd omwonenden vertegenwoordigt, vindt dat de gemeente niet serieus naar hen luistert. De Stichting wil graag inzicht krijgen in de totstandkoming van de visie en probeert met behulp van de Wet Openbaarheid Bestuur een serie documenten boven tafel te krijgen. Zij hebben daarvoor een advocaat in de arm genomen.


Verantwoordelijk wethouder Peter Glasbeek stond donderdag onder meer stil bij de wens om de functie van het kasteel, mocht het niet lukken om het als horeca- of congresgelegenheid uit te baten, in de toekomst te wijziging in wonen. “Het kasteel is het icoon van het gebied, maar het is ook lastig om er iets goeds en moois van te maken. Daarom houden we die optie achter de hand.”


Een oproep van omwonenden en sommige raadsleden om meer tijd te nemen voor de besluitvorming, vond geen gehoor. “We hebben een wettelijke verplichting om binnen een jaar een nieuw bestemmingsplan ter inzage te leggen”, aldus Glasbeek.

Over woningbouw achter het gemeentehuis (Overgeest) wordt pas later dit jaar gesproken. Ook over de toekomst van ponycentrum Leeuwenhoek wordt nu nog niets besloten.


Met dank aan IJsbrand Terpstra - Sleutelstad.nl

G-Hockey bij LOHC

Afgelopen week heeft het G-Spirit-team weer vol enthousiasme samen getraind bij LOHC.

hockey n LOHC biedt sinds 2016 kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsstoornis de mogelijkheid om samen te hockeyen onder professionele begeleiding. Deze tak van sport wordt G-Hockey genoemd.


Afgelopen week heeft ook het G-team weer vol enthousiasme samen getraind onder begeleiding van de professionele trainer van G-Spirit, Jeffrey van den Nieuwendijk en co-trainer Hidde Schulpen (JC3).

De training was uiteraard volledig coronaproof.

Inmiddels telt het team acht jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 15 jaar, allen met een verstandelijke beperking en/of een ontwikkelingsstoornis. "We zouden heel graag het team uit willen breiden!"laat LOHC weten. "Nieuwe kinderen zijn altijd welkom om een keertje vrijblijvend mee te komen trainen, ervaring is niet nodig. Als je het maar leuk vindt om met andere kinderen te sporten. De training is iedere woensdagmiddag van 15.45 tot 16.45 uur. Vanaf het najaar starten we weer met de G-Hockey competitie."

Wie meer informatie wil over de mogelijkheden op LOHC of wie zijn of haar zoon of dochter een keertje mee wil laten trainen, mailt naar ghockey@lohc.nl.

>Vrouwengroep in De Paulus

Verbinden n Op 9 juni start in Cultuurhuis De Paulus een serie avonden gericht op het vinden van echte verbinding: met jezelf – en daarna ook met de ander.

In een tijd waarin veel onzeker is en we op allerlei manieren worden uitgedaagd is het volgens coach en initiatiefneemster Selena van Apeldoorn erg belangrijk om goed bij jezelf te kunnen blijven. “Want als je leert om je blik naar binnen te richten en echt aanwezig te zijn bij wat er in je omgaat, ontstaat er ruimte. Bovendien is verbinding met jezelf een voorwaarde voor het vinden van meer innerlijke rust en vertrouwen.”

Data: 9 en 23 juni en 7 en 21 juli

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur

Kosten: 12,50 per avond

Locatie: Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 te Oegstgeest.


Voor meer informatie en aanmelden: www.leveninechtevrijheid.nl/vrouwengroep of bel 0620057245.