Oegstgeester Courant

10 oktober 2018

Oegstgeester Courant 10 oktober 2018


Burgemeester Jaensch leest voor

In het kader van de Kinderboekenweek las burgemeester Jaensch voor bij de kinderen van kinderopvang Kindergarden. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Spannend n Enthousiast en met veel inlevingsvermogen las burgemeester Emile Jaensch vrijdag 5 oktober in het kader van de Kinderboekenweek voor bij de kinderen van kinderopvang Kindergarden.

"Aangezien lezen heel goed is voor de taal en spraakontwikkeling willen we deze week niet ongemerkt voorbij laten gaan", liet Kindergarden Oegstgeest weten.

De burgemeester las ook voor aan de jongste kinderen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De peuters hadden voor zichzelf een burgemeester keten gemaakt. Twee van hen hingen hun exemplaar om bij de burgemeester zodat hij passend kon aansluiten bij de groep.

Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is heel toepasselijk vriendschap, onder het motto 'kom erbij'. Emile Jaensch sloot direct aan en stelde allerlei vragen aan de kinderen die blijkbaar goed wisten wat een burgemeester is.

Hoofdrol

Na twee boekjes te hebben voorgelezen, over 'Kleine muis en haar speciale vrienden' en 'Als je een vriendje nodig hebt', ging de burgemeester naar de allerkleinsten waar hij ook een boekje voorlas. Uiteraard speelden ook daarin dieren de hoofdrol. (Wil van Elk)

Wegen

Toen ik in mijn jeugd Jan Lubbe mocht helpen bij de groenteafdeling van De Gruyter, vond ik 'groenteboer' een erebaantje. Het is ietsje meer mevrouw, zei ik bij het overhandigen van een papieren zak met een pondje sperziebonen dat ik in een routinegebaar uit de groentekist had gepakt. Nee, zei ze resoluut. Ik vroeg om een pond! Ik haalde er een paar boontjes uit en gaf de zak weer terug aan haar. Dan moet u wel de prijs aanpassen zei ze. Nee hoor, zei ik. Het waren iets meer boontjes, gratis. Ze kon het duidelijk niet waarderen! Op maandag liep ik in een andere supermarkt op hetzelfde winkelcentrum, 48 jaar later. De papieren zakken zijn vervagen door plasticzakken. Maar de rest op de groenteafdeling is vrijwel eender. Alleen moet je het zelf pakken en wegen. De rest van de supermarkt is een doolhof waar ik absoluut de weg niet weet. Wel goed voor het aantal stappen in mijn bewegingsapp op mijn mobieltje. Wil van Elk

Najaarsexcursie in de Leidse Hout

natuur n Op zaterdag 13 oktober is er van 14.00 tot 15.30 uur een najaarsexcursie in de Leidse Hout van het IVN. Startpunt is muziektent de Waterlelie.

De zomer was vol geuren en kleuren, maar de kleuren in de herfst doen daar vaak niet voor onder. In deze excursie gaan deelnemers vooral op zoek naar de geheimzinnige paddenstoelen. Zo zijn ze er niet en zo zijn ze er wel. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar het andere moois dat de herfst biedt.

Deze gratis excursie duurt 1,5 uur en wordt georganiseerd door het IVN, instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, en de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout.

www.ivn.nl/leiden

Brandweer bevrijdt bekneld jongetje

beknelling n Afgelopen zondag, 7 oktober, kwam een jongetje met zijn been klem te zitten in het waterrad aan het einde van het Bert Garthoffpad.

De gealarmeerde brandweer kon het ventje uit zijn benarde positie bevrijden, en na onderzoek door het inmiddels aanwezige ambulancepersoneel bleek gelukkig dat hij niet mee hoefde naar het ziekenhuis.

GDT maakt kans op prijs Bright Ideas

Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Merlyn Frank schrijft roman

Ik haat het woord 'slachtoffer'

Clubhuis
FC Oegstgeest
in gebruik

UITDAGING n 24 uur hiken op Kaapverdië

GDT genomineerd voor publieksprijs Bright Ideas

Leerlingen van de GDT bij hun idee. | Foto PR Foto: PR

uitvinden n Vorig schooljaar heeft de klas van juf Lizanne en juf Gerty van de Gevers-Deutz Terweeschool meegedaan aan de Bright Ideas Challenge van Generation Discover.

Een expert heeft dit bright idea gerealiseerd in Virtual Reality

Tijdens de bright ideas challenge bedenken leerlingen van groep 7 en 8 oplossingen voor grote uitdagingen. Voor drie van de 17 UN global goals mogen zij hun eigen creatieve uitvindingen en ideeën bedenken. En er geldt maar één regel: alles kan, alles mag. Eerst leren de leerlingen wat er speelt rondom de drie thema's: water, voedsel en energie. Ze doen inspiratie op door echte innovaties te bekijken. Daarna begint het echte werk. Aan de hand van ontwerpend leren, werken teams in een paar stappen hun eigen bright idea uit. Zo origineel, creatief en innovatief als maar kan.

Uit alle inzendingen van de Bright Ideas Challenge vorig jaar is de huidige groep 8 van de Gevers-Deutz Terweeschool met een van hun ideeën 'Ultra tennisracket' door de jury geselecteerd als beste idee in de categorie Energie in regio Zuidwest.

Dit betekent dat een expert aan de slag is gegaan om dit bright idea te realiseren in Virtual Reality (VR).
Daarnaast maakt het team ook kans een mooie prijs in ontvangst te nemen tijdens het Generation Discover festival in Den Haag. Op woensdag 17 oktober worden de drie landelijke winnaars bekend gemaakt en krijgen de leerlingen en leerkrachten het idee voor het eerst in VR te zien op het Generation Discover festival.

Het festival vindt plaats op het malieveld in Den Haag. De organisatie regelt voor de klas en twee juffen vervoer naar het festival en weer terug naar school.

Ook maakt de klas kans op de publieksprijs. Hiervoor kan gestemd worden via https://brightideas.generationdiscover.nl/stemmen/energie-ultra-tennisracket. Alle Oegstgeestenaren kunnen stemmen. "Wij kijken erg uit naar het festival!" laat de klas weten.

Oegstgeestenaar betrokken bij dodelijk auto-ongeluk A44

Stadsfotograaf Patricia Nauta Foto: Patricia Nauta

politie n Op de A44 bij Nieuw-Vennep zijn zaterdagavond 6 oktober twee doden gevallen bij een ernstig verkeersongeval: een 66-jarige man en zijn 62-jarige vrouw uit Houten. Een derde persoon raakte gewond.

Een van de betrokkenen, een 32-jarige man uit Oegstgeest, rende weg na het ongeluk, maar kon even later in een akker door de politie worden aangehouden. Later bleek dat deze man onder invloed was van alcohol en drugs.

Volgens getuigenverklaringen zou een auto bij een inhaalmanoeuvre eerst een auto hebben geraakt en vervolgens achterop de auto van het echtpaar zijn gereden.

Aanvulling

politiek n Bij een artikel over de gemeenteraadsvergadering van 27 september ontstond bij lezers het beeld, dat Hart Voor Oegstgeest instemde met het initiatiefvoorstel van D66 en Lokaal om openstelling van winkels ook op elke zondagochtend mogelijk te maken. Daar was Hart voor Oegstgeest bij de vaststelling van de verordening indertijd tegen en daar heeft deze partij ook nu tegen gestemd.

Wel was Hart voor Oegstgeest voor het er aan voorafgaande amendement om een fout in de bestaande verordening te corrigeren. In een voorafgaande commissievergadering had de burgemeester de raad duidelijk gemaakt dat er een fout zat in die bestaande verordening. Daarin staat dat een ontheffing kan worden verleend voor de tijd tussen 12.00 uur en 6.00 uur. Dat betekent dat winkels een ontheffing kunnen aanvragen voor de nacht voorafgaand aan de normale zondagmiddag openstelling maar 's ochtends dan weer dicht moeten zijn. Dit wilden de oppositiepartijen D66 en Lokaal herstellen en Hart voor Oegstgeest stemde daar wel mee in. Nu is de winkeliers onbedoeld een mogelijkheid voor een vergunning rond feestdagen ontnomen.

Stadsfotograaf en oud-Oegstgeestenaar Patricia Nauta maakt 'Terug in Leiden'

Stadsfotograaf Patricia Nauta Foto: Patricia Nauta

fotograferen n Het afgelopen jaar was Patricia Nauta de Stadsfotograaf van Leiden.

Ze is geboren in Leiden, woonde tot haar negentiende in Oegstgeest, maar verhuisde naar Amsterdam toen ze ging studeren. Tien jaar geleden keerde ze terug naar haar geboortestad. Een jaar lang ging ze op zoek naar haar eigen verleden en dat van haar stad. De foto's en verhalen die dat opleverden stonden wekelijks in het Leidsch Dagblad, en zijn nu uitgegeven in een mooi gebonden boek. Een onafgebroken reeks nostalgische, soms ontroerende, en soms grappige vertellingen en beelden van gewone en bijzondere mensen en plekken die fascinatie of herinneringen bij haar opriepen. Op zaterdag 13 oktober komt Patricia signeren bij de Rijnlandse boekhandel van 11.00-12.30 uur.

Stadsfotograaf Patricia Nauta Foto: Patricia Nauta

Er is ook een tentoonstelling met dertig foto's en verhalen uit het boek te zien. Eerst tot en met 14 oktober in de Red Carpet Lounge (voormalig ABN-AMRO-kantoor) aan de Stationsweg 31 in Leiden. Daarna tot en met 6 januari 2019 in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Repair Café schenkt aan Dorpscentrum

Vrijwilligers van het Repair Café plaatsen hun bijdrage in de financiële thermometer. De bouwcommissie van het Dorpscentrum kijkt tevreden toe. | Foto PR

geven n Op zaterdag 6 oktober hebben de vrijwilligers van het Repair Café hun recent ontvangen financiële bijdrage (van hun tevreden gasten) symbolisch toegevoegd aan de euro-barometer, die al geruime tijd aan de buitenmuur van het Dorpscentrum hangt.

De doelstelling van Pieter en Ali Hellinga, Dorpscentrum-vrijwilligers en vele dorpsbewoners voor de eerste fase van de renovatie is behaald. Toch is er nog veel geld nodig voor verdere inrichting en volgende fases.

www.repaircafeoegstgeest.nl

Voor de rechter

kraak n De daders van de kraak op 23 juni 2016 bij Albert Heijn Irislaan stonden gisteren, 9 oktober, voor de rechter. Verslaggever Marco Gerling beschrijft de zaak op Twitter. 'De buit was 55.720 euro. Totale schade met braakschade erbij: 91.388 euro. Verdachte Patrick F. wordt op Schiphol na tip uit rij geplukt: onderweg naar Aruba met veel contant geld op zak. Hij had 188 briefjes van 20 en 50 bij zich. Veel geld aangetroffen, met inkt erop die afkomstig zou zijn van ING-kraak.'

Onderwijshuisvesting

Foto: Willemien Timmers

politiek n Op 1 november wordt de programmabegroting in de Oegstgeester gemeenteraad behandeld, en naar verwachting een aantal dagen later, op 6 november, vastgesteld.

Vorige week lichtte het college, voor wie het de eerste begroting is, één en ander toe.

Foto: Dick de Vos


Over onderwijshuisvesting was het afgelopen half jaar veel te doen, omdat het coalitieakkoord van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest, deze uitgaven, die al waren toegezegd aan scholen, 'on hold' zette.


"We zijn hard bezig om per school te kijken wat noodzakelijk is", sprak verantwoordelijk Matthijs Huizing. Vooralsnog staan de scholen Het Dok, de Leo Kannerschool en de Gevers-Deutz Terweeschool bovenaan de lijst daar waar het gaat om uitbreiding, nieuwbouw of renovatie. De andere scholen moeten nog even wachten op onderhoud. "Blijkbaar tocht het niet zo erg dat renovatie niet kan wachten tot 2022. Onderhoud kost veel door de hogere normen die ons worden opgelegd, maar we zullen ervoor zorgen dat kinderen in een goede school zitten."
Met de Leo Kannerschool, die graag wil verhuizen uit hun oude gebouw, is het college in gesprek. Burgemeester Jaensch: "We gaan eerst de dialoog met hen aan, zodat we weten wat zij willen." Kortgeleden werd bekend dat de Oudendal-groep de door hen aangekochte Koningin Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg wellicht wil verkopen aan de gemeente ten behoeve van de Kannerschool. "Dit aanbod is bespreekbaar. Het is een fantastisch mooie locatie, maar niet tegen elke prijs." (WT)

De nieuwe bomen in Oegstgeest

ingezonden n In Oegstgeest is momenteel een kaalslag aan de gang. Er zijn ongelofelijk veel bomen gekapt en er staan nog meer kapwerkzaamheden voor de deur.

Binnenkort is ook de Bloemenbuurt aan de beurt. Driekwart van de bomen moet daar wijken voor een nieuw riool. Dat is zo'n 60 jaar geleden aangelegd, met niet al te best materiaal. De meeste bomen gaan die operatie helaas niet overleven.
Als Bomenbond zijn we er niettemin in geslaagd toch een stel bomen te redden. Bij navraag bleek dat die niet vanwege de rioolvervanging weg moesten, maar om verkeerstechnische redenen. Een stoep die verbreed moest worden of een hoek die handiger afgesneden moest worden. Tja, dat is dus niet echt nodig.


Belangrijk is ook wat welke bomen ervoor terugkomen. Je moet daarbij naar veel aspecten kijken: is de boom bestand tegen een verhard oppervlak? Gaan de wortels niet opspelen? Past die in een smalle straat, enz.
Als Bomenbond vinden we vooral de ecologische waarde belangrijk. De absolute nummer één is de zomereik. Nergens leven meer soorten op of van. Insecten natuurlijk maar ook vogels die weer van de insecten leven. De nummer 2 is de wilg, maar die staat graag nat.
Ook vinden we het belangrijk dat er verschillende bomen komen. Geen monotone bomenrij, maar ook daarin diversiteit.
Kort en goed: we hebben, met lijsten en bomenboeken erbij, een aantal soorten uitgezocht die aan alle criteria voldoen. Ook hebben we voorgesteld dat bewoners zelf ook inspraak hebben op welke bomen ze tientallen jaren uitkijken. Het is toch een stuk van je leven en het schept een band.

Dick de Vos

Oegstgeest ondersteunt vier sociale burgerinitiatieven

ondersteuning n De gemeente gaat vier nieuwe burgerinitiatieven financieel ondersteunen. Oegstgeest draagt bijna 9.000 euro bij aan de ontwikkeling en uitvoering van deze initiatieven.

In 2018 heeft de gemeenteraad van Oegstgeest eenmalig €50.000 beschikbaar gesteld voor burgerinitiatieven in het sociaal domein. Eerder dit jaar gaf de gemeente al financiële ondersteuning aan vijf andere sociale burgerinitiatieven.

De volgende initiatieven krijgen financiële ondersteuning:

• 'Stichting Vrienden van Cultuurhuis de Paulus', €1.450. Een aantal betrokken inwoners van Oegstgeest wil een vriendenstichting oprichten om de exploitatie van cultuurhuis de Paulus structureel in stand te houden.
• 'Gesprek aan tafel', €1.980. Het Dorpscentrum gaat laagdrempelige gesprekken organiseren aan de leestafel in de nieuwe centrale ontmoetingsruimte.
• 'Uitstapjes voor 80 plussers', €466. Op kleine schaal worden uitstapjes voor 80 plussers georganiseerd, naar bijvoorbeeld musea en beurzen.
• 'Bijdrage vervanging rolstoelbus', €5.000. Bijdrage aan de vervanging van een rolstoelbus van stichting Vervoer en Recreatie, die wordt gebruikt om bewoners onder begeleiding van vrijwilligers te vervoeren.

De andere initiatieven die al eerder een financiële bijdrage van de gemeente tegemoet konden zien waren de initiatieven Thuisdiners, Gastentafel, Ken je buren, Dance fot Health en een Fototentoonstelling over dementie.

Park Duivenvoorde wordt vooralsnog niet gasloos

politiek n Wethouder Huri Sahin tekende namens het college op 5 september het regionale Convenant Aardgasvrije Nieuwbouw en Bestaande Bouw.

Hiermee onderschreef Oegstgeest de regionale ambitie en maakte men afspraken om nieuwbouw niet meer aan te sluiten op aardgas en om aardgas in de bestaande bouw uit te faseren.

"Omdat de nieuwbouw op het oude ASC-terrein al eerder op de planning stond, mag men hier in de woningen gas aanleggen", zo vertelde de wethouder tijdens de bespreking van de Programma-begroting. "We zijn in gesprek met Provast over wat er mogelijk is, maar een eventueel besluit om gasloos te bouwen moet door de kopers gedragen worden."

De gemeente Oegstgeest zal in samenspraak met gemeenteraad en inwoners een lokale warmtevisie maken waarin per buurt aangeven zal worden welke alternatieven er zijn voor aardgas. (WT)

CJG blijft langer achter raadhuis

Het CARP-gebouw staat links naast het gemeentehuis. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

huisvesting n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is sinds maart 2018 gehuisvest in het CARP gebouw aan de Rhijngeesterstraatweg 138, achter het gemeentehuis.

Het pand biedt voldoende ruimte voor het CJG voor goede werk- en spreekruimten. Het CJG zou voor een periode van drie jaar gehuisvest worden in dit gebouw, omdat het pand mogelijk op termijn werd ingebracht voor herontwikkeling van het gebied rondom de Jelgersmakliniek en Stichting Centrum '45. Het CARP gebouw is in de laatst gepresenteerde plannen geen onderdeel meer van deze herontwikkeling. Dit betekent dat verhuur voor een langere periode mogelijk is.

Het college heeft besloten de huisvesting van het Centrum voor Jeugd en Gezin in principe voor een periode van tien jaar in het CARP gebouw voort te zetten.

Omgaan met psychose

cursus n Op dinsdag 6 november 2018 start de cursus Omgaan met Psychose in Leiden. De cursus is bedoeld voor familie en naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid.

Een psychose is een ingrijpende ervaring voor betrokkene zelf, maar ook voor mensen uit de directe omgeving. In deze cursus staat het verminderen van de belasting van familie en naasten centraal. Ook is er ruimte voor uitwisseling en lotgenotencontact. Voorafgaand aan de cursus vindt een kennismakingsgesprek plaats. Aan deelname zijn materiaalkosten verbonden (€20,00) en kosten voor aanschaf van een boek. De cursus bestaat uit 11 bijeenkomsten van elk 2 uur en wordt gegeven aan de Sandifortdreef in Leiden. Voor meer Informatie (071) 890 88 88 of mail naar preventie@rivierduinen.nl.

Verbouwd clubgebouw FC Oegstgeest in gebruik genomen

FCO-voorzitter Marc Dumaine (l) met een tweetal trouwe vrijwilligers in de vernieuwde kantine. | Foto W. Timmers

voetbal n Zaterdag 6 oktober was een drukke dag bij FC Oegstgeest, de voetbal-fusieclub van Vv UDO en Vv Oegstgeest. Zaterdag werd namelijk het totaal vernieuwde en verbouwde clubgebouw in gebruik genomen, waar de hele zomer hard aan gewerkt is.

Afgelopen zaterdag kon iedereen de ruime en smaakvolle ruimte bewonderen. Tot dan toe was er een kleinere 'noodkantine' in gebruik. Dat was tijdelijk een perfect alternatief zolang het clubgebouw onderhanden werd genomen. "Dit was mogelijk gemaakt door onder andere Gerard, Henk, Frans, Frank, Henk, Hans, Ben en Cok", laat iemand van het bestuur dankbaar weten.

De kantine is verruimd doordat de ruimte van een aantal kleedkamers er bijgevoegd is. Het geheel is zeer smaakvol met behulp van een architect ingericht; de kleuren blauw en grijs spelen een hoofdrol.

Ook de lounge-hoek was zaterdag te bewonderen terwijl er door Paul Lichtenbeld foto's werden gemaakt voor het nieuwe Jumbo-voetbalplaatjesalbum.

Kunstgrasvelden gereed

Sinds de laatste week van september zijn ook de kunstgrasvelden (2 en 3) bij FCO gereed. Prettig dat de trainingen en wedstrijden nu ook op deze velden plaats kunnen vinden.


Kledingplan uitgerold

Ook het kledingplan is eindelijk helemaal binnen bij FC Oegstgeest. Bij de organisatie hiervan waren wat tegenslagen, maar die lijken nu allemaal verholpen. Afgelopen zaterdag reikte de commissie de laatste kleding uit.

Tennisbanen gerealiseerd

Sinds een aantal weken kan er op de nieuw aangelegde FCO tennisbanen worden getennist. Wel is er nog een kleine beperking totdat de toegangssleutels beschikbaar zijn. De bedoeling is namelijk dat alle tennissers en eigen 'druppel' ontvangen voor de toegang. Dan kunnen zij ook het licht bedienen en behoort 's avonds en op zondag tennissen tot de mogelijkheden. Tot dan is het alleen mogelijk om te tennissen als het sportcomplex open is.
Wie geïnteresseerd is om te tennissen kan vagen stellen via tennis@fcoegstgeest.nl of kijken op www.fcoegstgeest.nl.

"Al met al is er door alle vrijwilligers van FC Oegstgeest waanzinnig veel werk verzet", laat het bestuur weten. "Dit het bewijs dat we ook echt een vereniging zijn. Want een vereniging is er voor- en door de leden."

kleedkamers

De volgende fase is de bouw van de kleedkamers achter en naast de tribune. In deze weken wordt hiervoor de fundering gelegd. de nieuwe kleedkamers zullen na de winterstop in 2019 gereed zijn.

Poetry and Music from World War I zondag in de Paulus

Leden van het New European Ensemble spelen 14 oktober in De Paulus. | Foto NEuE Foto: Promotie NEuE

muziek n In een tweeluik wordt in Cultuurhuis de Paulus het einde van de Groote Oorlog 1914-1918 herdacht. Zondag om 16.00 uur het eerste deel, Poetry and Music from World War I. De Engelse en Duitse gedichten worden door 'native speakers' voorgedragen.

Leden van het New European Ensemble spelen 14 oktober onder meer het Pianotrio van Ravel. "Op 8 augustus 1914, vijf dagen na de oorlogsverklaring van Duitsland aan Frankrijk, onderbreekt Maurice Ravel het werk aan een nieuwe compositie – het Pianotrio – om een brief aan zijn broer Édouard te schrijven. Daarin verklaart hij dat hij 'sinds de noodklok' lijdt als nooit tevoren en besloten heeft dienst te nemen. Op 14 maart 1916 vertrekt Ravel als vrachtwagenchauffeur richting Verdun. Hij bevindt zich er weliswaar op enige afstand van het echte front, maar 'moralement on le sent tout proche'. Vanaf de linies onderhoudt hij een levendige correspondentie met het thuisfront." Dit zijn citaten uit 'De Groote Oorlog – een concert in brieven' van schrijver en componist Elmer Schönberger, 11 november in de Paulus.
Zondag gedichten van 'War Poets' onder wie May Wedderburn Cannan. Zij gedenkt haar geliefde: "We shall never shake the world together, you and I | For you gave your life away". Ten langen leste uit de loopgraven bevrijd – wapenstilstand op de 11de dag van de 11de maand om exact 11.00 uur 1918 – stierf hij aan de Spaanse griep of Blauwe dood, de pandemie die tot in 1921 de wereld teisterde. Tezelfdertijd voltooide Karl Kraus in Wenen zijn toneelstuk Die letzten Tage der Menschheit, daarin bespot hij grootheidswaan van hoog tot laag. Bij aanvang van de Groote Oorlog werd België, neutraal als Nederland, op 4 augustus 1914 toch door Duitse legers binnengevallen en bruut bezet. Drie maanden later waren een miljoen Belgen naar Nederland gevlucht, ze werden grotendeels teruggedreven. Om vluchtelingen af te schrikken werd langs de hele grens het 'dodendraad' gespannen, het stond onder hoogspanning. In 1916 zijn meer dan honderdduizend Belgen gedeporteerd, naar Duitsland om dwangarbeid te verrichten of burgerdienst te doen aan het Westfront. Aan weerszijden bevonden zich dichters, schrijvers, componisten.
Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en bij Plato in Leiden: volwassenen € 25: wie zich met een groep van 5 personen of meer aanmeldt via tweeluikwo1@muziekkamer-oegstgeest.org € 20 p/p – studenten € 10 – vrij entree tot 18 jaar.

Kom erbij!

Vriendschap: wat een mooi thema voor de Kinderboekenweek. Niet alleen voor kinderen is het een mooi thema om zich in te verdiepen; iedereen kan zich er iets bij voor stellen. En wat een mooi motto: Kom erbij! Kan Oegstgeest ook zo uitnodigend zijn voor elke inwoner?

a de aandacht voor de week van de eenzaamheid is dit thema een mooie positieve invulling. Relaties zijn belangrijk, een mens heeft een medemens nodig. In Oegstgeest voelt elf procent van de bevolking zich ernstig eenzaam. Het gaat om ouderen, maar ook om jongeren; vooral bij alleenstaanden komt het voor.
Wat een schrijnend gegeven is dit. Iemand die ongeneeslijk ziek is, of aan huis gebonden is, kan de kloof met de drukke wereld om zich heen als heel groot ervaren. Niet alleen doordat hij of zij er minder op uit kan gaan, maar ook omdat de realiteit van een ziekte en die van de voorthollende wereld zo anders is. Verbinding vinden wordt dan lastig.
Maar ook een kind of jongere die op school wordt gepest ervaart eenzaamheid. Er is terecht nu veel aandacht voor de krachtige rol die de leerkracht hierbij in zou moeten nemen.
Elf procent. Dat is ernstig en geeft te denken. En te doen. Maar wat valt er te doen? Mensen helpen actiever te worden. Tijdig signaleren. Mooie doelen uit politieke programma's. Ook de kerken hebben hierin iets te bieden. Maar hoe dan?
Verbinding is niet altijd hetzelfde als zorgen dat iemand actiever wordt. De echte aandacht voor de ander, het uithouden bij een ander waar hij of zij is, daar gaat het om. Tijd geven is kostbaar. En helpt een beetje om de kloof te overbruggen. Ik ben benieuwd naar de kinderboeken die worden aanbevolen. Vos en Haas, Kikker en zijn vriendjes, grote Beer en kleine Bever: jong geleerd om verbinding te maken is oud gedaan! Kom erbij!
Een echte vriend is goud waard. Een vriend blijft je altijd trouw. Als je je vrienden niet wilt verliezen, moet je hun fouten vergeven. Want anders raak je de vriendschap kwijt. Een vriend in de buurt is beter dan een broer ver weg. Dit zijn zomaar wat diepe wijsheden uit mijn bijbeltje. Waar ook in staat: Als je veel vrienden hebt, krijg je snel problemen. Dat dan weer wel.
Alice Siepelinga

De Troubadours zoeken zangers voor uitvoering Carmina Burana

In mei 2019 is er weer een uitvoering. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Archieffoto Willemien Timmers

zingen n De Troubadours zijn kortgeleden gestart met het nieuwe project Carmina Burana, maar het is geen probleem om nog aan te schuiven en mee te gaan zingen.

"Vooral tenoren zijn van harte welkom!" laat een bestuurslid weten. "Je hoeft geen noten te kunnen lezen om mee te doen, zin om te zingen is het allerbelangrijkste! Bovendien krijg je een oefen-cd op eigen stemsoort waarmee je thuis rustig kunt oefenen."

Waarschijnlijk kennen velen het beroemde Oh Fortuna, een ode aan de godin van het lot. Met dit lied start en eindigt het Carmina Burana van Carl Orff; maar de 23 zeer gevarieerde liederen daartussen zijn ook zeer de moeite waard.

Het project zal met een concert worden afgesloten, in de Regenboogkerk in Oegstgeest, op 17 en 18 mei 2019. De muzikale leiding ligt in handen van Erik van Balen, waarbij het koor wordt ondersteund door een aantal professionele solisten en musici, en ook zal een kinderkoor meedoen.

"Heb je zin om mee te doen, komt gerust eens langs! Na twee repetities kun je beslissen of je lid wilt worden. Het is ook mogelijk om je alleen voor de duur van het project in te schrijven (22,50 per maand), en opzeggen kan per maand."

De koorrepetities zijn op maandagavond (behalve in de schoolvakanties) van 20.15 tot 22.30 uur in het Dorpscentrum, Lijtweg 11, 2341 HA Oegstgeest, er is ruime (gratis) parkeergelegenheid.

Contact opnemen kan met Mia Klünnen- de Leeuw via mail miadeleeuw009@gmail.com of telefonisch 070-3997280
www.detroubadours.com

Gedichten om aan te raken

spiritualiteit n Op zondag 14 oktober van 17.00 tot 19.30 uur in het Dorpscentrum mogen ze worden aangeraakt, de gedichten van Teun Klumpers, van dichtbij gelezen en gehoord, ongegeneerd bekeken en becommentarieerd.

Klumpers zal themagewijs uit zijn werk voordragen, vragen beantwoorden en ieder uitnodigen om met eigen associaties en gedachten te komen. Een thema dat zeker aan bod komt, is de natuur als metafoor voor het bestaan, de spiegel van het gemoed met zijn zonnige, zwarte en grijze kanten. Ook zullen tijd en ruimte worden verkend, evenals het zo zekere verleden en de zo onzekere toekomst. We sluiten af met eenvoudige maaltijd door vrijwilligers bereid. Daarom is het van belang dat u zich tijdig opgeeft. Bijdrage € 7,50 info. en opgave bij Marjan Driessen, 071-5131422

Lezing Frits van Oostrom

geschiedenis n Op uitnodiging van K&O, bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel komt op woensdag 24 oktober de bekende Leidse hoogleraar Frits van Oostrom naar Oegstgeest.

In het kader van de Maand van de Geschiedenis staat zijn boek 'Nobel Streven"op de shortlist voor de prijs van het beste geschiedenisboek 2018.
Van Oostrom vertelt in het boek op indrukwekkende wijze over het bewogen leven van Jan van Brederode.
De lezing is om 20.00 in de bibliotheek Oegstgeest en kaarten a 8.50 zijn nu te koop of reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl

Kleuterkerk over dopen

kleuterkerk n R.K. kleuterkerk H. Augustinus is een laagdrempelige viering van een half uur voor de kleintjes en hun (groot)ouders op de tweede zondag van de maand.

Zondag 14 oktober is het thema het Heilige Doopsel. Kleuterkerk vindt plaats in de Sint Jozef kerk (Parklaan 28 , Wassenaar) om 11.30 uur. Kinderen vanaf groep 4 zijn welkom om mee te zingen in het koortje. Aanmelden is niet nodig. Na de viering is er koffie/thee en limonade met wat lekkers.

Koudenhoorn

natuur n Op woensdag 17 oktober organiseert IVN regio Leiden een activiteit voor Scharrelkids in Warmond. Deelname is gratis. Het thema is 'Herfst'

In de herfst kun je overal mooi gekleurde bladeren vinden. Ook zijn er nog veel bessen en zaden te vinden. Natuurlijk kun je er ook heel leuk mee knutselen. Deze activiteit is vooral geschikt voor kinderen van 6-11 jaar. Opgeven mag via scharrelkidsivnleiden@gmail.com
14.00 - 16.00 uur bij Natuurontdekcentrum Koudenhoorn.

Koffiebijeenkomst

ontmoeten n Op vrijdag 12 oktober is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan te Oegstgeest Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur. Meindert Danhof, emeritus hoogleraar Farmacologie te Leiden, zal nadenken over het vraagstuk van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

McDonalds verhuist

Foto: Wil van Elk

Verhuizing n De McDonald's bij Transferium-A44 sluit eind november en maakt plaats voor de RijnlandRoute N434 en verhuist naar de Rhijnhofweg een klein stukje verderop. De N434 wordt twee keer twee rijstroken en sluit aan op de plek van het Transferium. De weg moet de doorstroming verbeteren van het wegverkeer in de regio Holland Rijnland rond Leiden. Ook de N206 wordt verbreed.

n Golfclub ontvangt ondernemers

Foto: Wil van Elk

ontmoeten n Het Platform voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) was donderdag 4 oktober te gast bij de Oegstgeester Golfclub (OGC). Felicitaties voor OGC met de nieuwe baan en clubhuis.

Frans Tetteroo, voorzitter van OGC, vertelde dat vrijwilligers hard hebben gewerkt aan het clubhuis en een prachtig nieuwe 9-holes golfbaan. Ze verhuren werkplekken en vergaderkamers en ook het oude clubhuis is te huur. Ontbijtgolf is geïntroduceerd, een baantje lopen en ontbijten voordat je aan het werk gaat! Na de welkomstborrel in het nieuwe clubhuis, ging het gezelschap borrelen in het oude clubhuis van OGC.

Leidens Ontzet

Foto: Wil van Elk

Skyline n Daags voor 3 oktober, hét feest van Leidens Ontzet, veranderde in heel korte tijd het aanzicht van Leiden. Door logistieke hoogstandjes konden de kermisexploitanten hun kramen en attracties opbouwen. De Wassenaarseweg bood onderdak aan hun wagens en caravans. Verkeersregelaars hadden er hun handen vol aan. Fietsers richting Rijnsburg en Katwijk moesten een stukje omrijden via het universiteitsterrein.

Al varende richting Molen de Valk bleek de skyline drastisch veranderd, zoals goed te zien is op de foto. Vanaf de attracties op die locaties hadden kermisgangers een prachtig uitzicht op de bruisende stad waar de geur van versgebakken oliebollen je tegemoetkwam. Tekst en foto Wil van Elk.

Nieuwe shirts

Foto: Wilbert Anholts

korfbal n Op donderdag 27 september hebben de jeugdteams A, B en C-junioren van korfbalvereniging Fiks nieuwe shirts gekregen met daarop de namen van de nieuwe shirtsponsoren.

Na een welkomstwoord en koffie met iets lekkers hebben de eigenaren van RA Daktechniek (Roy Appelo), Schoonmaakbedrijf Oegstgeest (Danny en Els Philippo) en De Vlakke Lichtkoepel (Giovanni Sekeris) in het bijzijn van penningmeester Jordy Esman hun handtekening onder het contract gezet. Na de officiële handeling werd met een glas champagne op dit unieke feit geproost.

n Voetbalplaatjes-spaaractie: allemaal op de foto

sparen n FC Oegstgeest gaat meedoen aan de voetbalplaatjes-spaaractie van Jumbo Peter de Jong in Winkelcentrum Lange Voort, die over enige tijd van start gaat.

Daarom werden afgelopen zaterdag en zondag bijna alle jeugdleden door huisfotograaf Paul Lichtenbeld op de foto gezet. Een enorme klus, maar als straks het album vol is, kan de hele vereniging trots alle leden bekijken.

Opening

verhuizing n Van de Waart Begeleiding en Ontwikkeling opende vrijdag 28 september de nieuwe locatie.

De feestelijkheden rondom de opening waren een groot succes. Meer dan honderd mensen uit Oegstgeest en directe omgeving zijn langs geweest om de nieuwe praktijk te bewonderen en te zien wat er van de dokterspraktijk is geworden. De huiskamersfeer sprak de bezoekers erg aan als warme plek om voor huiswerk en bijles.

de week in beeld

Merlyn Frank schrijft indrukwekkende roman 'Ver weg en Heel dichtbij'

Foto Willemien Timmers

Overweldigend is het soms: het levensverhaal dat schuilgaat achter het vrolijke gezicht van iemand in je straat of buurt. Een levensgeschiedenis waar de persoon zelf vaak niet veel anders mee kan dan omkijken en het leven accepteren.

Van dorpsgenote Merlyn Frank (1940), een bijzonder positief mens, kwam vlak voor de zomer het bijzondere boek Ver weg en Heel dichtbij uit. Een 'autobiografische roman' noemt zij het zelf.

Het woord 'slachtoffer' haat ik, en patiënt heb ik nooit willen zijn

Tekst en foto Willemien Timmers

Het echte verhaal van het leven van de Joodse Merlyn Frank, waarvan veel elementen terug te vinden zijn in haar nieuwste boek, is indrukwekkend. Aan tafel in haar zonovergoten keuken vertelt ze evengoed luchtig en met de nodige relativering over haar achtergrond.
"Ons ouderlijk huis was in de Amsterdamse Deurloostraat. Mijn grootouders woonden op steenworp afstand. Ons gezinnetje – vader, moeder dochtertje van bijna drie en pasgeboren zoontje werd in april 1943 op een trein naar Westerbork gezet.
Bij een noodgedwongen technische stop in Utrecht hebben twee mensen (naar later bleek Utrechtse studenten) ons met gevaar voor eigen leven uit de trein gehaald. Ik probeerde nog om te kijken naar mijn moeder maar het ging razendsnel. De mevrouw rende met mijn broertje via de fietsenstalling de ene kant op en zelf zat ik ineens met mijn koffertje op de bagagedrager van een vreemde meneer die heel hard weg fietste en me bij onbekende mensen afgaf. Het was een onwezenlijke, onbegrijpelijke situatie die ergens nog steeds heel diep in m'n geheugen gebrand zit. Ik kwam voor korte tijd op verschillende adressen terecht, maar uiteindelijk werden er mensen gevonden die tot het einde van de oorlog het wel aandurfden een Joods kind in huis te nemen. Er was niets wat me met die mensen bond, maar ze deden hun best en bedoelden het goed. Ik kreeg meteen een andere naam, paste me aan en ging naar de kleuterschool."

Het noodlot voor de ouders bleek onafwendbaar: via kamp Westerbork kwamen Koosje en Abraham Frank in Sobibor terecht, waar ze op 16 juli 1943 werden vermoord.

Dankbaar zijn

Merlyn en haar broertje kwamen in verschillende pleeggezinnen terecht. "Het mijne was ingewikkeld. Met name mijn pleegvader, een salonsocialist, die er zo trots op was in de oorlog een Joods kind te hebben gered. De hele wereld moest het horen. Ook ik - een lastig kind dat veel wegliep - dat dankbaar diende te zijn dat ik ook na de oorlog nog mocht blijven…Ik kon me niet hechten, ben veel te lang blijven hopen en wachten en later dromen dat mijn ouders misschien toch nog zouden terugkomen."

Ik diende dankbaar te zijn

Pijnlijk duidelijk wordt hoe er in Nederland maar weinig over de lange nasleep van de oorlog wordt en werd gesproken. "Na de oorlog werden heel veel kleine oorlogjes gevoerd. Over bezittingen, over erkenning, over waar Joodse kinderen die de oorlog hadden overleefd moesten wonen, over heel veel zaken. Daar kwam bij dat je niet mocht en wilde zeuren. Je leefde immers nog, en het land moest worden opgebouwd."

Wantrouwig

Toch was de oorlog nooit ver weg. "Onwillekeurig werd ik een wantrouwig kind. Hoe mensen zich tegenover mij gedroegen had vaak twijfelachtige redenen. Zo kreeg ik van de biologieleraar op het Gemeentelijk Lyceum in Enschede standaard te hoge cijfers. Later begreep ik dat hij fout was geweest in de oorlog. Ik was een soort aflaat voor hem. En dat gold ook voor de schenkers van een dure vulpen, een kievitsei, een polaroid-zonnebril en meerdere onbehoorlijk grote bossen bloemen."

Net als alle andere overlevers wilde Merlyn Frank naar vóren leven. "Ik dwong mijzelf om de zonzijde van het leven te zoeken, en niet achterom te kijken. Ik stopte de pijnlijke herinneringen weg. Toch kan ik uit ervaring zeggen dat, nu ik ouder word, de lange schaduw van het verleden mij af en toe inhaalt. Dat is één van de redenen dat ik de laatste jaren als vrijwilliger werk voor het studiecentrum Kamp Westerbork en op scholen mijn verhaal vertel."

Ze benadrukt dat het niet makkelijk is om onder woorden te brengen wat zij als meisje heeft meegemaakt. "Het is eigenlijk een oneerlijke strijd. Ook al sta je positief in het leven, de lange schaduw van de Tweede Wereldoorlog haalt je op enig moment in."
"Het woord 'slachtoffer' haat ik, en patiënt heb ik nooit willen zijn hoewel het niet altijd meeviel uit de handen van een goed bedoelende, meelevende psycholoog of psychiater te blijven."

Bevalling

Over het boek Ver weg en Heel dichtbij – Een testament, deed Frank zeker drie jaar. "Het was echt een bevalling." Eerder schreef de Oegstgeestse 'Vliegende kiep' en 'Koosje', een boek over haar moeder. "Ik ben altijd al met taal bezig geweest. Na de tolkenschool in Geneve werkte ik onder andere voor vliegmaatschappij ElAl, waar ik naast het organiseren van groepsreizen, ook schreef voor de bulletins."

De roman leent zich niet echt voor wegleggen, en trekt de lezer mee in het levensverhaal van 'een nogal neurotisch mens', in de nadagen van haar leven. "De Joodse vrouw voert een unfaire strijd tegen de lange schaduwen uit het verleden. Naarmate de jaren vorderen, en haar weerstand afneemt, moet ze zich uiteindelijk met tegenzin gewonnen geven."


Ver weg en Heel dichtbij is een aangrijpend verhaal, spannend en maar ook beklemmend. De verdwijning van de 'exgenoot' van de vrouw loopt als een rode draad door het boek, evenals haar moeizame verhouding met haar kinderen en kennissen. Ook haar relatie met het Jodendom, of het ontbreken daarvan, komt veelvuldig terug in haar overpeinzingen. Daarnaast is ze alsmaar verwikkeld in broze herinneringen aan de oorlog waarin haar familie als onkruid werd uitgeroeid, en die ze zelf ternauwernood overleefde.

Ver weg en Heel dichtbij is te verkrijgen bij beide Oegstgeester boekhandels, en is tot Franks opluchting zeer positief ontvangen. "Het is erg spannend om je als schrijver zo kwetsbaar op te stellen. Fijn om zo veel aandoenlijke reacties te krijgen. Of er nog een vierde boek komt? Dat weet ik niet – eerst even bijkomen nu."

24 uur wandelen voor de kinderen in Kaapverdië

Johan Stakenburg en Annette Timmermans uit Oegstgeest gaan 24 uur hiken op Kaapverdië. |

geven n In vierentwintig uur tientallen kinderen in Kaapverdië weer een toekomst geven? Het klinkt misschien als een onmogelijke opgave maar Johan Stakenburg en Annette Timmermans uit Oegstgeest gaan het doen. Samen met nog bijna vijftig andere deelnemers nemen zij op 20 en 21 oktober deel aan de sponsorloop 'The Hike' van SOS Kinderdorpen; 24 uur hiken op Kaapverdië.

The Hike is een initiatief van de familie Van Berkel uit het RTL 4-programma "Helemaal het einde", die zag dat Kaapverdië niet alleen een zonnige vakantiebestemming is met grote resorts en prachtige stranden.

Dit Afrikaanse land kent namelijk ook een keerzijde. Veel kinderen moeten opgroeien zonder een liefdevol thuis. Ouders die leven in grote armoede, moeders die er helemaal alleen voor staan of kinderen die zelfs niemand meer hebben die voor ze kan zorgen.

SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen, een stichting die sinds 1984 actief is op de voormalige Portugese kolonie, helpt deze kinderen. Dat doen ze door in twee kinderdorpen de kinderen op te vangen en een thuis te geven. Met een SOS moeder, broertjes en zusjes krijgen ze niet alleen een liefdevol thuis maar ook de kans op een toekomst. Zo gaan ze naar school, ontvangen ze psycho-sociale hulp en wanneer noodzakelijk medische zorg. De familie Van Berkel heeft SOS Kinderdorpen gevraagd te helpen met het opzetten van hun mooie initiatief.

Niet vanzelfsprekend

Voor Annette en Johan was de keuze snel gemaakt. "Wij zijn beiden ouder en beseffen ons dat de plek waar je wieg staat geen keuze is maar puur geluk. Wij kunnen hier in Oegstgeest onze kinderen een goede basis en een warm thuis geven. Toch blijkt dat dit voor 220 miljoen kinderen in de wereld niet vanzelfsprekend is. Door nu deel te nemen en onze omgeving te vragen ons te sponsoren maken we echt een verschil. De impact van onze steun zal straks ook zichtbaar zijn als we het social centre in Mindelo gaan bezoeken."

Medische ondersteuning

Johan gaat ook mee vanuit zijn rol als huisarts en zal waar nodig medische ondersteuning bieden aan de deelnemers. Voor Annette, zelf werkzaam bij SOS Kinderdorpen, zal het ook haar eerste ontmoeting zijn met het werk in het veld. "SOS Kinderdorpen is actief in 135 landen over de wereld en werkt met 40.000 lokale collega's die iedere dag opnieuw de kinderen die zorg geven die elk kind verdient. Ik kijk er heel erg naar uit om met eigen ogen te zien hoe de fondsen die we hier werven bijdragen aan de toekomst van de kinderen daar."Wil je Annette en Johan steunen? Ga dan naar https://www.sosthehike.nl/team/annette-en-johan en doneer aan dit team uit Oegstgeest.

Copper-Canyon-Mexico-1992 n Zwerver voor pampus in de canyon.

Foto: Willemien Timmers

Een voor liefhebbers bekende treinroute in noord Mexico. Langs en boven de Barranca del Cobre (Copper Canyon), netwerk van uitgesleten diepe dalen, waar een volk van hardlopers, de Tarahumara, zeer afgelegen woont. Zwerver doet die trein maar een stukje, tussen Creel en Divisadora. Is niet onder de indruk. Veel begroeiing, weinig uitzicht. Liever gaat hij met zijn Volkswagen Golf de Barranca ín. Pikt onderweg een leraar Spaans uit Salamanca op. Die komt bij een kruispunt aanrennen, met rugzak en al, de armen zwaaiend. Met Pépe brengt Zwerver enkele plezierige en leerzame dagen door, daar beneden.
De volgende dag een lange wandeling, bekroond door de plotselinge magnifieke aanblik van het zonbeschenen gele kerkje Santa Ángel Custodio de Satevó. Zwerver reist bewust zonder fototoestel, voor een kort moment vindt hij dat jammer. Gebeurt zelden, maar nu wel even. Geen foto dus.
Nog even omhoog de heuvel op en dan slaat de vermoeidheid toe. Het is erg heet en vochtig, geen drinkwater meegenomen. Bij een winkeltje hangt Zwerver amechtig op de stoep. Winkelierster María en Pépe ook buiten in de schaduw. Als Zwerver weer wat opknapt liggen er wel zeven of acht lege blikjes naast hem. María nogal geschokt: "Heb je dat allemaal opgedronken?"
Oegstgeest 2018: Naar aanleiding van Zwervers verhaal zegt een bezoeker: "dat is het gebied van de Tarahumara indianen". Zwerver verbaasd: "Hoe weet jíj dat?" Bezoeker is een ultra marathon loper en verwijst naar het boek "Born to run: A hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World has Never Seen" (2009). Over Tarahumara duurlopers en ultra lopers van over de hele wereld, hun contacten en gezamenlijke wedstrijden. Ook over twee lopers van buiten de canyon, die daar een verkeerde afslag namen, de wedstrijd moesten laten voor wat die was en verwoed op zoek gingen naar water.
Nou, daar kan Zwerver zich wel wat bij voorstellen.        

Advertorial

Casba heeft een uitgebreide collectie woon-, slaap- en designmeubelen uit binnen- en buitenland. | Foto PR

CASBA nieuw: Zuiver & COCO maison

wonen n Oktober Woonmaand begint goed bij CASBA met de introductie van twee nieuwe merken. Het hippe Nederlandse designmerk Zuiver en het kleurrijke merk COCO maison zijn toegevoegd aan de uitgebreide lijst met mooie woonmerken onder het dak van multi-brandstore CASBA op de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude.

De inkopers van CASBA reizen de hele wereld over om de mooiste meubelen en merken te vinden,
maar soms vind je de mooiste pareltjes in eigen land. "Nederlandse ontwerpers doen het op dit
moment erg goed op de internationale vakbeurzen."
CASBA op de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude is al sinds 1980 dé interieurspeciaalzaak van Zuid-Holland. casba.nl.

Boekenmarkt Amnesty

boeken n Traditiegetrouw organiseert Amnesty Oegstgeest haar tweejaarlijkse boekenmarkt dit jaar in de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan (hoek President Kennedylaan).

Inname
"De boekenmarkt is er niet alleen vóór u, maar vooral ook dóór u!" laat één van de organisatoren weten. Op de volgende tijden kunnen er boeken, cd's en dvd's (geen videobanden) ingeleverd worden bij de Leo Kannerschool:
- maandagen: 29 oktober, 5 en 12 november 19.00 - 21.00 uur
- woensdagen: 31 oktober en 7 november 14.00 - 17.00 en 19.00 - 21.00 uur.

Grote boekenmarkt

Vrijdag 16 november van 19.00 uur tot 21.00 uur en zaterdag 17 november van 9.00 uur tot 17.00 uur liggen duizenden boeken overzichtelijk gesorteerd naar categorie op de tafels in de aula van de Leo Kannerschool. Er is voor elk wat wils. Veel boeken zijn als nieuw en kosten slechts 2 euro. www.oegstgeest.amnesty.nl.

Het 'niet-pluis-gevoel' en hoe dan verder

dementie n Op donderdag 11 oktober is er weer een Alzheimer Café. Elke maand komen mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden samen voor informatie en contact met lotgenoten.

De bijeenkomst begint met het geven van informatie, in de vorm van lezing of interview. Daarna kunnen bezoekers ervaringen, tips en ideeën met elkaar delen. Deze keer gaat het over het 'niet-pluis-gevoel'.

Foto: Ed Patijn

Je merkt dat er meer aan de hand is dan gewoon iets vergeten, zoals namen, de tijd en praktische zaken. Je krijgt steeds meer een 'niet-pluis-gevoel', als situaties waarbij iets 'mis' gaat steeds vaker voorkomen. Wat doe je dan? Met wie ga je in gesprek? "Hierbij een oproep om eens te gaan kijken en mee te doen. Ook zo krijgen we Oegstgeest steeds dementievriendelijker."

Aanvangstijd van het Alzheimer Café: 19.30 uur
De zaal is open om 19.00 uur.
Plaats: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334 EZ Leiden

Overgangsklasse hockey: Quinten Mank beslissend voor LOHC

hockey n Een zwaar bevochten overwinning voor de heren van LOHC afgelopen weekend. In de eerste helft liet de thuisploeg het betere van het spel zien, maar dat veranderde na rust.

Quinten Mank was de grote man bij Leiden, hij opende de score. Vijf minuten voor tijd maakte hij ook de winnende treffer. Peter Kalsterman: ,,In de eerste helft was Naarden beter, maar in de tweede helft hebben we ons goed herpakt. De jongens hebben hard gewerkt."

Door de overwinning stijgt de ploeg van Kalsterman naar de vijfde plaats in de Overgangsklasse A. De achterstand op de nummers drie en vier bedraagt slechts één punt, nummer twee Xenios heeft twee punten meer.

Naarden H1 – LOHC H1 1-2 (0-1 Mank, 1-1, 1-2 Mank)

Bron: hockeydenhaagleiden.nl

Fiks neemt nog voor rust regie over

Honderden toeschouwers zagen Fiks met 15-11 aan het langste einde trekken. | Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft opnieuw een tegenstander van naam puntloos naar huis gestuurd. Dit keer Avanti, dat vorig seizoen in de zaalcompetitie korfballeague speelde en uitkwam tegen de topploegen van Nederland. De honderden toeschouwers zagen Fiks met 15-11 aan het langste einde trekken.

Na vijf wedstrijden mag de conclusie getrokken worden dat Fiks goed kan meekomen in de hoofdklasse. Met inmiddels drie overwinningen op zak staat de ploeg van Rick Nell en teamleider Nico van Welzen op een keurige vierde plaats, in het linkerrijtje. Gemakkelijk verliep het geenszins. Fiks kende een ronduit zwakke start. Waar Avanti aanvankelijk scherp en creatief aanviel, was er bij de thuisploeg weinig lijn te bespeuren. Goede communicatie ontbrak waardoor in de opbouw veel misging. Bovendien was de afvang onvoldoende. Dit verklaart de productie van een schamele drie treffers tegenover het zevental van de tegenstander uit Pijnacker na 21 minuten spelen. "Verdedigend beter sluiten en aanvallend veel meer de zijkanten gebruiken om het spel breed te houden", gaf Rick Nell tijdens de eerste time out mee. Naderhand kon de trainer triomfantelijk beamen dat in het vervolg opdrachten keurig werden uitgevoerd. De kanteling begon voor rust. Het spel van Fiks werd aanzienlijk evenwichtiger en ook het schot ging vallen. Binnen acht minuten veranderde de 3-7 achterstand in 7-7 bij rust. Jan Anholts dichtte na 5-7 door Mart Hortensius met twee inzetten het gat. Ook Ilse Hazekamp had met twee treffers haar bijdrage in de eerste helft.
Na rust hield Fiks de regie in handen. De overtuiging in het spel was helemaal terug en dit kreeg vertaling in de stand. Bij 8-7 door Dominic van Welzen, kwam Avanti voor de laatste keer langszij, maar ging Fiks daarna zichzelf belonen voor het verworven aanvallende overwicht. Daarnaast werd met enorme inzet verdedigd.

Tim Bakker in duel om de bal. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

De magere productie van de opponent van slechts vier treffers in de tweede helft laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Inzetten van Jan Anholts, Melissa Heijne en Michelle Rozenbroek (2) vormden de beslissende demarrage in de ontmoeting (12-8). "Uitspelen door lang aan te vallen, maar blijven bewegen en op het juiste moment kansen te pakken", verwoordde Rick tijdens een time out. Woorden die zijn team uitstekend vertaalde. Avanti kwam niet echt meer in de wedstrijd en zo pakte Fiks twee kostbare wedstrijdpunten. De arbitrage floot bij 15-11 af.

FC Oegstgeest is weinig productief

voetbal n Na de grote winst op Floriant, vorige week, waren de verwachtingen afgelopen zaterdag bij voetbalclub FC Oegstgeest tegen hekkensluiter Roodenburg hooggespannen.

Roodenburg had immers de afgelopen twee wedstrijden met grote cijfers verloren. Maar het verloop van de wedstrijd zou iets heel anders laten zien.

FCO begon met een doelpunt in de derde minuut zeer voortvarend. De scheidsrechter bestrafte een overtreding in het zestien meter gebied op Joep van Tulder met een penalty. De keeper van Roodenburg Khalid Makkor pareerde de inzet van Joep van Tulder, die de penalty ook nam, goed maar tegen de rebound van dezelfde speler was hij niet bestand: 1-0. Dat smaakte dus naar meer.

Maar tegen alle verhoudingen in kwam Roodenburg enkele minuten later op de 1-1. Een speler van Roodenburg kwam alleen voor keeper Peter Messemaker en deze rondde goed af 1-1. Later in de wedstrijd zou Peter Messemaker nog een belangrijke rol spelen om te verhinderen dat Roodenburg niet op gelijke hoogte kwam.
In deze periode van de wedstrijd waren de krachten tussen beide ploegen redelijk gelijk verdeeld, wel met voordeel voor FCO dat veel meer uitgespeelde kansen wist te realiseren. Roodenburg werd alleen met lange ballen naar voren af en toe gevaarlijk.

Gelukkig scoorde Bob den Hollander in de 37ste minuut, uit één van de vele kansen, met een kopbal de 2-1. De voorzet was van Adil Harfaoui. De kansen die niet op de paal of de lat van het doel van Roodenburg eindigden, werden vakkundig uit het doel gehouden door de zeer goed keepende Khalid Makkor. Het zat dus duidelijk ook niet mee voor FCO.

In de tweede helft werd het spel van FCO steeds onzorgvuldiger en vielen op het middenveld van FCO meer gaten. Roodenburg maakte daar handig gebruik van door met lange ballen de aanval in stelling te brengen. Dit leverde veel zeer gevaarlijke momenten op. Gelukkig bleef het uiteindelijk bij die 2-1.
Met de drie gewonnen wedstrijden staat FCO nu op een gedeelde eerste plek met Aarlanderveen, maar met een hoger doelsaldo. Volgende week gaat FCO op bezoek bij Meerburg. Meerburg heeft twee wedstrijden gespeeld en drie punten. Gezien de voetbalresultaten tegen Roodenburg is het lastig om de uitslag van die wedstrijd alvast te voorspellen.

Scyllareserves te sterk voor Pecos

Ibrahim Yildizlar was dicht bij twee zeges voor tafeltennisvereniging Pecos. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n Het ging afgelopen weekend behalve om de strijd tegen degradatie ook om een flinke portie regionaal prestige. Helaas kwamen de mannen van Pecos er zaterdag niet echt aan te pas tegen Scylla 2 en staan ze nu stevig onderaan in de eerste divisie.

De Leidenaars hadden in Thomas Benit de sterkste speler van deze poule maar weer eens van stal gehaald. Hij is de nummer 27 van Nederland en was ook nu met drie overtuigende enkelspelzeges, naast een zwaarbevochten dubbelspel, goed voor vier Leidse punten. Pecos had in de andere duels kansen. Ibrahim Yildizlar kwam bijvoorbeeld 2-0 voor tegen Joost van Santen, maar moest zich drie games later toch gewonnen geven. Overigens had Yildizlar wel een zwaarbevochten zege geboekt in zijn eerste partij. Daarin was hij met 3-2 te sterk voor Michiel van Dijk, zoals ook Elwin Huiden met dezelfde cijfers tegen diezelfde Van Dijk zegevierde. De jongste Pecosser Tim Gras beleefde een middag om snel te vergeten: drie 3-0 nederlagen. De teamuitslag van 8-2 biedt ook al geen troost, want Pecos staat al tien punten achter op de veilige vierde plek. En dat met komende zaterdag het bezoek van koploper Tempo Team voor de boeg.

IJsbaan op de agenda

schaatsen n Het bestuur van de Oegstgeester IJsclub lobbyt voor een regionale 333-meter ijsbaan in Leiden.

"Vooral voor de jeugd is het van belang dat de nieuwe ijsbaan die er in Leiden komt, geen 250 maar 333 meter wordt, doordat wij er als regiogemeenten aan bijdragen."

"Op 11 oktober zullen we in de commissievergadering Burger weer van ons laten horen. We staan op de agenda tussen 21.00 en 21.30 uur en hopen dat zoveel mogelijk Oegstgeester schaatsers naar de raadszaal komen om hun stem te laten horen. Het zou doodzonde zijn als we deze kans niet aangrepen om een 333-meter baan te realiseren.

We krijgen er spijt van als we dit nu niet doen."

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

08-10 / 14-10 De Ι Tandarts, mw. M. Venema, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

15-10 / 21-10 Dental Health, A.R. Sarbolandi. Plantage 10 2311 JC Leiden (071) 5141874

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau, Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
tel. 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

14 oktober

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman
Groene of Willibrordkerk Geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. D. Verboom

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.15 Woord- en communieviering, pastor M. van Roon

LUMC 10.00 ds. H.C. Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00u ds. R. Roth
16.30 u ds. N. Geertsema

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 u Ds. P. Kleingeld en ds. Moses Alagbe uit Amsterdam. Diaconale Dienst met Chords of love

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. S.P. van de Meulen m.m.v. Practicum musicea

Protestantse Gem. Warmond

10.00 Ds. R.J. Bakker, A'dam

Matthiaskerk Warmond

Zat 13 okt 19.00 uur Woord en Communieviering met Papillon - Lia Spiegeler


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

@LukasTeijema Dankzij de vrijheidsbeperkers en betweters in de gemeenteraad #oegstgeest met de prutteldiesel naar andere kant Leiden gereden waar de Appie gewoon tussen 8:00 en 22:00 uur open is op zondag.


@AveryDennison #ADvolunteers Our Oegstgeest employees teamed up w/ @ThePlasticWhale to reduce plastic waste in the Amsterdam canals.

@ASC_Oegstgeest Corpskraker vandaag in Delft: Ouwe Schoen 3 - ASC 3. De Zaak tegen De Tent, Delft tegen Leiden, pils tegen bier. Veel plezier mannen!

@HermVerm Alleen al in de laatste 4 uur 46 laagvliegende vliegtuigen boven Oegstgeest.

Royale bubbelbrunch in Dorpscentrum

geven n Zaterdag 20 oktober wordt er een Bubbelbrunch in Dorpscentrum Oegstgeest bereid: veel lekkere hapjes met een glas champagne erbij geserveerd, en klaargemaakt door het vrijwilligersteam van Lekker Anders.

De opbrengst dient het goede doel: nieuwe stoelen voor de net opgeknapte Grote Zaal van het Dorpscentrum. "Doe je mee? Het Lekker Anders team gaat iedereen heel erg verwennen!" benadrukt Ali Hellinga.
Tijdens de brunch zijn er quiches, diverse soorten hapjes, soep, salades en diverse luxe broodjes. Alles gemaakt door de vrijwilligers van Lekker Anders. En aan het begin krijgt eenieder ter verhoging van de feestvreugde een heerlijk glas champagne.

Er is volop tijd en gelegenheid om op een ontspannen manier met elkaar kennis te maken en te genieten van alle gerechten. Plaats is er voor 40 mensen.
Opgeven kan bij lekkeranders@dorpscentrumoegstgeest.nl

Datum: 20 oktober. Tijd: 11.30 tot 14.00 uur. Kosten € 20,- pp.

Parkinson Café Oegstgeest

ontmoeting n Donderdag 18 oktober is iedereen van harte welkom voor de bijeenkomst van het Parkinson Café Oegstgeest in de Bomenzaal van het Dorpscentrum, Lijtweg 9.

Op het programma staat een demonstratie Dance for Health.

Claire Figdor, diëtiste van Topaz, vertelt over de rol van de diëtiste bij Parkinson. De diëtiste helpt op het gebied van voeding en gezondheid en kan onderzoeken wat de juiste voeding is en dat helpen in te passen in het dagelijkse eetpatroon. Hij of zij kan een een ieder begeleiden naar het beste resultaat, en uitleg geven over alle mogelijkheden die er qua voeding zijn die passen bij uw persoonlijke situatie. Eventuele vragen sturen naar: C.Figdor@topaz.nl. 14.00 uur.