Oegstgeester Courant

18 maart 2020

Oegstgeester Courant 18 maart 2020


Ook in Oegstgeest ligt het leven stil

Afgelopen weekend sloegen Oegstgeestenaren massaal toiletpapier in. | Foto Willemien Timmers Foto:Willemien Timmers

corona n Vanaf afgelopen maandag zijn alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) maakten dat op zondagmiddag 15 maart om half 6 bekend. In Oegstgeest is het, net als elders in Nederland, zeer rustig op straat.

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo is de kinderopvang alleen geopend voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg, bij hulpdiensten, in de voedselketen of het openbaar vervoer.


Gesloten

Ook cafés en restaurants moeten dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit geldt ook voor sportclubs en sportkantines, maar die waren in Oegstgeest al dicht.

Zo goed als alle activiteiten zijn gecanceld, en veel gebouwen zijn dicht. Zo zijn het Dorpscentrum, Cultuurhuis De Paulus, het zwembad en de bibliotheek gesloten. Alle maatregelen gelden tot en met maandag 6 april.


Boodschappen

Ondanks oproepen van de minister-president om niet te hamsteren, werd dat toch ook in Oegstgeest behoorlijk gedaan (zie foto). Diverse nieuwssites melden dat de supermarkten gewoon bevoorraad worden.

Bij elk contact moeten mensen waar mogelijk afstand van elkaar houden, ook bij het boodschappen doen. De minister zegt 1,5 meter afstand te houden.

Burgemeester Jaensch: "De maatregelen zullen alleen slagen wanneer iedereen meedoet. Ik doe daarom een dringend beroep aan ieder, om mee te doen. Laten we goed naar elkaar omkijken. De laatste dagen hebben we al diverse mooie initiatieven in het dorp gezien. We zullen elkaar hard nodig hebben om gezamenlijk door deze periode heen te komen."


Verderop in deze krant verdere reacties van onder andere burgemeester Emile Jaensch, caféhouder Chris Schollaardt en rector John Swieringa.

Meer informatie is te vinden op de site van het RIVM: www.RIVM.nl.

Ik werd een jaar na de Watersnoodramp van 1953 geboren. Mijn voeten zijn in al die jaren redelijk droog gebleven. Echte rampen heb ik gelukkig nooit meegemaakt, en ik groeide redelijk rustig op in Oegstgeest. Drie of vier decennia geleden werd er gedacht over hoe het er in het 2020 zou uitzien. Ik ben geen paragnost, maar ik dacht er wel over na. Ik noemde de stijging van de zeespiegel en ging ervan uit dat de westkust dramatisch zou opschuiven naar het midden van het land en de toestanden van 1953 zouden daarbij verbleken. De nieuwe marinehaven zou na het wegvagen van Den Helder in Harderwijk komen. Verzin het maar. Gelukkig is dat niet gebeurd. Wel worden we nu door een andere ramp getroffen waarbij heel veel mensen dramatisch de dupe zijn. Je kunt blijkbaar op heel veel manieren ‘ziek’ worden.

Wil van Elk

Foto: Buro JP

Burgemeester Jaensch over coronacrisis

De impact van de corona-maatregelen

Damesmode R&R Style sluit na 53 jaar

VROUWEN n Oegstgeest viert vrouwendag

Zorg goed voor uzelf en uw naasten

Iedereen zoekt zijn weg tijdens de verregaande corona-maatregelen

Foto: Willemien Timmers

'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

coronavirus n ‘Ongekend voor landen in vredestijd’ noemde premier Mark Rutte afgelopen maandag de maatregelen die de afgelopen week zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus. “Samen staan we voor een opgave van enorme omvang."

Foto: Wil van Elk
Foto: Willemien Timmers
Foto: Buro JP

Door Willemien Timmers

De impact van de maatregelen merken alle inwoners en organisaties van Oegstgeest, ieder op zijn eigen manier.


De Gouwe

Chris Schollaardt, uitbater van Oegst­geests enige en gezelligste café De Gouwe, hoorde afgelopen zondag om half zes dat zijn kroeg om zes uur voor minstens drie weken dicht moet. “We hadden het natuurlijk al een tijdje in ons achterhoofd, maar als het dan echt gebeurt, voelt het heel onwerkelijk. Het voelde raar en dromerig, alsof je failliet bent. Ik hoop van harte dat het bij drie weken blijft. Voor nu ben ik overgeschakeld op de overlevingsmodes.” Chris is heel dankbaar voor de vele lieve reacties uit het dorp. “Ik krijg heel veel berichten van mensen die met mij meeleven.” “Vorige week begonnen mensen al feestjes af te zeggen. Vreselijk. Afgelopen weekend waren we in De Gouwe nog druk bezig met het niet meer dan honderd man binnen hebben. Ik had zelfs tellers gekocht voor de portieren, zodat ze konden weten hoeveel mensen de deur hadden gepasseerd. Maar goed, de gezondheid staat voorop.” Schollaardt is blij dat hij kan focussen op zijn sushi-zaak. Daarnaast is hij bezig met het opzetten van een thuisbreng-service voor Italiaans eten vanuit De Gouwe.


Rijnlands Lyceum

Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest is op maandag met zo goed als zijn hele team aanwezig op de school aan de Apollolaan. “Al het onderwijzend personeel is hier aanwezig. De school is open als werkplek voor docenten. Ondertussen zijn we in deze verwarrende tijd bezig met uitvogelen wat het ministerie precies van ons vraagt. Hoe kunnen we het onderwijs op afstand het beste vormgeven?” De Nederlandse scholen worden deze week al geacht leerlingen zo goed mogelijk aan te sturen om thuis te werken.


“Voor scholen is dit een ongekende situatie die, voor zo ver ik weet, nog nooit is voorgekomen. We doen wat we kunnen. Gelukkig zijn er online heel veel mogelijkheden. Elk vak zal maatwerk moeten gaan leveren; alles binnen realistische kaders en met haalbare doelen.” Rector Swieringa gaat ervan uit dat de leerlingen zelf ook het belang van continuïteit inzien. “Dan is het geven van instructies op afstand best mogelijk. Bij alle commotie hebben we ook gewoon nog een maatschappelijke taak. Natuurlijk zijn er veel vragen, en is er veel onzekerheid, maar ik merk aan alle kanten veel bereidheid.” De rector benadrukt dat hij hoopt dat het onderwijs aan de eindexamenkandidaten gewoon door kan gaan. “De school is natuurlijk geen radioactief gebied. Qua onderwijs kun je van alles bedenken om toch op een veilige manier school te kunnen zijn.” Al meer dan veertig jaar is Swieringa betrokken bij het Rijnlands Lyceum, en over niet al te lange tijd zal hij met pensioen gaan. “Toevallig schoot vorige week de gedachte door mijn hoofd: ‘Wat heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt?’. Nou, dat antwoord heb ik nu wel!”


SKO

Bij kinderopvang SKO was het afgelopen maandag behoorlijk rustig. “We hebben in totaal zo’n 900 plekken, maar afgelopen maandag hebben we slechts 22 kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar opgevangen”, laat Evalien Rengers, directeur/bestuurder bij de Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) weten.

Basisscholen zelf waren ook open voor kinderen van wie de ouders in vitale beroepen werken, en die geen andere vorm van opvang hadden kunnen regelen. “Wij hebben tijdens schooluren geen zorgplicht voor kinderen in de basisschoolleeftijd (met ouders in vitale beroepen) overgenomen”, laat Rengers weten. “Dat is ons wel gevraagd, maar dat wordt te veel voor ons.” Omdat de kinderopvang dicht is voor alle andere kinderen, is het dus extreem rustig op de diverse SKO-locaties. “We zijn op zoek naar andere werkzaamheden, en diverse medewerkers hebben nu ook meer tijd om bij te werken en bij te leren.” Rengers laat weten dat de SKO zich ook voorbereid op de mogelijkheid dat er meer kinderen van ouders uit de vitale beroepen moeten worden opgevangen die tot nu toe de opvang op een andere manier regelden. “Het kan zijn dat we op andere uren, bijvoorbeeld in de avond of in het weekend, kinderen op moeten vangen. Dat houden we in ons achterhoofd.”


Jumbo

Bij de Jumbo Peter de Jong in Winkelcentrum Lange Voort heeft bedrijfsleider Rien de Haas alles onder controle. “Er is net weer de nieuwe voorraad binnengekomen, en dat blijft elke keer zo zijn. Er is meer dan voldoende.” Hij geeft aan wel soms zijn ogen uit te kijken. “Sommige mensen zijn alleen maar op voedseljacht geweest. Dat is helemaal niet nodig. Ik snap dat dit voor iedereen de eerste keer is dat we zoiets meemaken. In dit alles moeten we respect blijven houden voor elkaar en voor de supermarktmedewerkers.” De Haas geeft aan dat de drukte nog wel even aan zal houden. “Nu bijvoorbeeld restaurants en bedrijfskantines ook gesloten zijn, zal iedereen zijn voedsel bij de supermarkten komen halen.”Hij geeft mensen als tip mee niet met een verlanglijst naar de supermarkt te komen. “We zijn daarin natuurlijk enorm verwend. Kijk gewoon wat er is, en maak daar een lekkere maaltijd van. Er is meer dan voldoende.”

>Boodschap van burgemeester Emile Jaensch

Beste inwoners van Oegstgeest,

In heel Nederland zijn de scholen dicht, zijn horeca en sportclubs gesloten en is het openbare leven nagenoeg tot stilstand gekomen. Iedereen wordt getroffen door de vergaande maatregelen om het virus in te dammen. In ons dorp zijn inmiddels officieel vier mensen besmet met het virus. Ik wens deze dorpsgenoten een spoedig herstel toe.

Net als in de rest van ons land komen de maatregelen ook in ons dorp hard aan. Veel ondernemers zien zich acuut voor grote uitdagingen gesteld, organisatoren van evenementen vragen zich af of hun evenement misschien later in het jaar nog door kan gaan. De horeca heeft de deuren gesloten en richt zich waar mogelijk op bezorgen. Scholen en kinderopvang kijken, inventief als ze zijn, of en hoe ze zo betekenisvol kunnen blijven werken en/of lesgeven.

Ondertussen maken onze inwoners die in de (gezondheids)zorg, het onderwijs en de kinderopvang werken, overuren. Daar heb ik ontzettend veel waardering voor en ik wens hen de komende tijd veel sterkte en kracht.

En hoe mooi is het dat er in het dorp al veel op gang is gekomen om oudere en kwetsbare dorpsgenoten te ondersteunen in deze moeilijke weken. Er zijn initiatieven om te bellen met eenzame mensen die aan huis gebonden zijn en er zijn veel inwoners die hebben aangegeven graag boodschappen te doen voor iemand die dat zelf niet kan of mag. Vraag en aanbod worden inmiddels gekoppeld.

Bij de gemeente doen we ons best om de belangrijkste taken te blijven uitvoeren. Zo wordt het afval opgehaald en ook de milieustraat blijft open, zo veel mogelijk alleen voor materiaal dat niet een paar weken bij u thuis kan worden bewaard. Want zoals u weet is het nu niet wenselijk dat er veel mensen tegelijk bij elkaar zijn. Dat past niet in het corona-preventiebeleid. Als het zo druk is als afgelopen weekend, dan moeten we de milieustraat helaas sluiten.

Deze bijzondere periode beleeft iedereen verschillend. Voor mijzelf betekent het dat ik nu even niet met vrienden ga eten en dat ik mijn sociale afspraken op een laag pitje zet. Ik heb wat meer tijd om een stukje hard te lopen en te bellen met mensen die kort geleden een dierbare hebben verloren. En ik kan ook met mijn kinderen langer spelletjes doen, bijvoorbeeld het Oegstgeester Monopoly.

Mijn oproep voor nu aan u: Zorg goed voor uzelf, uw naasten en kijk ook om naar de mensen in uw eigen buurt. Met elkaar bieden we deze uitzonderlijke situatie het hoofd.


Emile Jaensch
burgemeester

Auto klapt op betonblok

politie n Een automobilist is in de nacht van zondag op maandag 16 maart op een betonnen wegafscheiding aan de Rijnsburgerweg gebotst. Door de klap brak het wiel af en kwam de auto meters verder tot stilstand. Het ongeval gebeurde rond kwart voor vijf.

De weg werd voor hulpverlening en onderzoek afgesloten. De bestuurder is nagekeken in de ambulance, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De dure auto bleek helaas total-loss.

>Dorpscentrum ook gesloten

corona n Het coranavirus houdt Oegstgeest in zijn greep. Iedereen moet meedoen om het virus te beteugelen. Het Dorpscentrum doet mee en blijft tot nader order voor bijeenkomsten gesloten.

Voorzitter Pieter Hellinga licht toe dat het bestuur dit besluit niet gemakkelijk heeft genomen. "Sociale Onthouding staat haaks op de missie en de bedoeling van het Dorpscentrum. Onder normale omstandigheden willen we mensen juist bij elkaar brengen. Maar nu is het nodig, dat iedereen meedoet om het virus te stoppen. Voor de gezondheid van iedereen, vrijwilligers en bezoekers." Hellinga kan nog niet zeggen hoe lang het Centrum gesloten blijft. "Als het even kan gaan we weer open. Dat zijn we aan onze missie en het dorp verplicht."

nieuws - coronacrisis

Mooie bijeenkomst rondom gedichten basisscholieren

Alle blije prijswinnaars bij elkaar. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

poëzie n De GGD had geen bezwaar en zo konden de prijzen voor de winnende gedichten van de gedichtenwedstrijd voor basisscholieren feestelijk worden uitgedeeld. Op woensdagmiddag 11 maart liep de Bibliotheek al vroeg vol met kinderen, hun ouders en grootouders; allen in spanning wie zou gaan winnen. Er waren immers 122 gedichten ingeleverd en van elke categorie waren gedichten genomineerd. Zeventien mogelijke prijswinnaars in totaal van de Montessorischool, Jenaplanscholen de Kring Rembrandt en Willibrord, Brede school de Vogels en De Hofdijckschool.

Koffie, thee, limonade en koekjes stonden klaar. Een hing een feestelijke spanning in de bibliotheek.

Jetteke Bolten, voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest, heette iedereen welkom en stelde de juryleden voor: Ronald da Costa, Frans Terken en Aafje de Bloois, alle drie deskundig op het gebied van poëzie. Aafje de Bloois is daarbij vooral gericht op het ritmisch verloop, zij is immers professioneel jazz-zangeres. Ronald da Costa las het juryrapport voor met de conclusie dat er eigenlijk alleen winnaars waren. Frans las alle namen van de genomineerden die er, op een enkeling na, allen waren. Ze mochten zelf hun gedichten voorlezen, maar voor wie dat niet wilde, deed Frans Terken dat.


Alle genomineerden werden beloond met een mooie oorkonde en een boekje van Plint dat al sinds 1979 poëzie en beeldende kunst op allerlei manieren onder de aandacht brengt. Aafje de Bloois reikte vervolgens de prijzen uit met voor elk een passend compliment, een boekenbon en een mooi ingepakt cadeau van de Rijnlandse Boekhandel.

Van groep 6 ging de eerste prijs naar Chloé Lebrin met het gedicht 'Mijn oom'; Sara Ferracina kreeg de tweede prijs met haar gedicht 'Groter worden met plezier'. Van groep 7 ging de eerste prijs naar Floor Snijder met 'AAAAAH ik groei'. De gedeelde tweede prijs ging naar Victoria Sgard met 'Veranderingen en herinneringen' en Timon Paardekooper met 'Cirkel van het leven'.

Van groep 8 was de eerste prijs voor Nynke Boerstra met haar gedicht 'Vriendschap' terwijl Jonas de Laat de tweede prijs binnenhaalde met zijn gedicht 'Alles verandert'.

Verrassend en ook hoopvol is het hoe onze basisscholieren de taal kunnen hanteren om hun gevoelens en ervaringen te verwoorden. En alleen al aan de maat van de prijswinnaars kon je zien dat het waar is wat Anke Kuypers dichtte: elke dag / een trede / hoger op een / onzichtbare trap / zo snel en / toch onmerkbaar / word je groter en ik snap / er niets van / hoe het kan maar je groeit / tot een persoon / het mooiste / alledaagse / het bijzonderste / gewoon.

Cultuurfonds Oegstgeest is trots op de nieuwe taaltalenten en blij met de medewerking van alle leerkrachten, de Bibliotheek en alle vrijwilligers.

De gedichtenwedstrijd voor basisscholieren wordt ('Als iedereen vriend wordt van Cultuurfonds Oegstgeest' aldus Jetteke Bolten) een tweejaarlijks evenement dat heel goed past in het idee Oegstgeest Schrijversdorp. "Jong geleerd, oud gedaan!"

class="LijnDun" pstyle="LijnDun">Eerste prijs groep 6


Mijn oom

Toen ik er was was je weg,

met je grijze trui die jou niet paste.

Jouw grijze trui was te kort,

net als de tijd die ik met je doorbracht

nu is het tijd, ik ga weg.

in de groene jungle is het mooi er zijn bavianen en chimpansees.

Eerder kon ik niet voelen.

Nu voel ik dat ik gevoeliger wordt.

Ik verhuis met jouw grijze trui.

Ik vergeef je niet, zeg maar doei en ga weg.

Chloe LebrinEerste prijs groep 7


AAAH!!! Ik groei!!!

Een roze hoodie die kon ik niet meer aan, en een koningsdag jurk die vond ik me echt niet meer staan.

De roze hoodie: veel te krap voor mijn hoofd, en de koningsdag jurk: het leek wel of ik erin werd gestoofd.

Eerst pasten ik het wel, maar nu zit het veel te knel. Morgen koop ik nieuwe kleren, dan voel ik me niet meer een potje gestoofde peren.

Alan mijn benen voel ik de laatste tijd veel pijn, mijn moeder zegt: groeipijn dat zal het zijn.

Mijn benen zijn net aardplaten, alleen doen ze bij mij pijn, (zucht...) wat kan dat vervelend zijn. Als ik op mijn kamer ben dan voel ik de pijn het meest, soms zo erg dan voel ik me net een gemuteerd beest :-(

Als ik wakker word voel ik het niet meer (pfoe...) wat een opluchting... Elke keer weer.

Floor Snijder

Vrouwen bundelen krachten

De organisatie had een indrukwekkende rij gasten uitgenodigd. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

vrouwen n Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht en ruim 60 jaar nadat vrouwen - volgens de wet - handelingsbekwaam werden, vond in een goed gevulde zaal in het dorpscentrum in Oegstgeest woensdagavond 11 maart een thema-avond plaats met als onderwerp 'diversiteit en politiek'. Invloedrijke vrouwen (en een man) uit de regio en daarbuiten lieten hun stem horen en riepen de aanwezigen op hetzelfde te doen.

Door Joan Veldhuizen

Dat vrouwen hun stem laten horen is nog steeds hard nodig volgens Kathleen Ferrier (voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA en huidig voorzitter Nederlandse Unesco Commissie). Zij wees erop dat het vaak nog steeds zo is, dat als vrouwen hun plek en (dus) een deel van de macht eisen, een angstreactie of een gevoel van bedreiging de respons is. Met slechts 33 procent vrouwelijke Kamerleden zien we dat er een daling is ingezet. Zolang vrouwen nog vermoord worden omdat zij opkomen voor hun idealen, er wereldwijd nog juridische systemen zijn die niet transparant zijn en de democratie ondermijnd wordt, is de stem van vrouwen keihard nodig.


groep witte mannen

Julia Wouters (politicoloog, elf jaar lang de rechterhand van Lodewijk Asscher) die auteur is van het boek De Zijkant van de Macht waarin zij schrijft waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten, benadrukte aan de hand van beelden hoezeer vrouwen nog ondervertegenwoordigd zijn op belangrijke posities. “Feitelijk is het zo dat de meeste belangrijke beslissingen genomen worden door witte mannen”. Zij stelde dat mannen die onderdeel uitmaken van zo’n groep witte mannen, zich incompleet zouden moeten voelen.


Voor Marleen Damen, (PvdA wethouder gezondheid, jeugd en welzijn), was het besluit om ja te zeggen tegen het wethouderschap in Leiden een belangrijk moment. “Ik bedacht me dat ik geen knip voor de neus waard was als ik het nu niet zou doen”. Damen, die zelf drie dochters heeft, benadrukte dat het niet vanzelf goed komt en dat een vrouwenquotum een belangrijk hulpmiddel is. Dat is vervolgens geen reden om vrouwen te kiezen als excuus-Truus, maar gewoon omdat ze goed zijn.


Dat er wat betreft beeldvorming over vrouwen nog een behoorlijke weg te gaan is, wordt ook benadrukt door Caecilia van Peski, (Luitenant ter zee 1e klasse bij de marine). Zij heeft een lange en brede internationale loopbaan binnen het vredes- en veiligheidsveld en was voorheen VN-vrouwenvertegenwoordiger. Zo zet zij zich in voor berechting van misdaden tegen vrouwen en meisjes in oorlogstijd, strijdt ze voor het betrekken van meer vrouwen bij vredesoperaties en vredesonderhandelingen. Niet alleen vrouwen worden tegengehouden door 'old boys networks' maar ook de 'goede mannen' die op een andere manier tegen (de verdeling van) macht aankijken.


Vanuit welk perspectief je naar de samenleving kijkt, wie je inspiratiebronnen zijn en hoe je netwerk eruit ziet bleken voor Joan Nunnely (lid landelijk bestuur D66 voor talentontwikkeling en HR-adviseur met specialisatie diversiteit) belangrijke ingrediënten voor succes. Joan noemde onder andere haar moeder als belangrijke inspiratie (klimmen kun je leren!) en de jonge vrouwen in haar geboorteland Suriname die hun stem durven laten horen. De tips die zij vrouwen meegeeft zijn om te weten waar je vandaan komt, je eigen profiel te kennen en de thema’s die je aanspreken. Maar ook om je netwerk in kaart te brengen en te weten wat er gebeurt in het land, jouw stad en jouw wijk.


Handelingsonbekwaam

Kleinzoon Gerritjan van Oven, (oud Tweede Kamerlid voor de PvdA en oud-rechter), vertelde tot slot over zijn opa, J.C. van Oven die als toenmalig PvdA-minister van Justitie de schone taak had om het voorstel voor het afschaffen van de wet die bepaalde dat een gehuwde vrouw niet handelingsbekwaam was, door de kamer te loodsen. Dit lukte tijdens het kabinet-Drees III en dat werd dan ook in huize van Oven gevierd met een taart waarop in room geschreven was: “wat Drees is voor de oudjes, is van Oven voor de vrouwtjes”.


Voordat het glas geheven werd, lieten alle aanwezigen hun stem horen tijdens een workshop stemexpressie. Ook daar werd duidelijk dat de een dat makkelijker afgaat dan de ander, maar dat het samen toch altijd goed klinkt. De organisatie van de avond (Progressief Oegstgeest en D66) benadrukte het belang van het bundelen van vrouwenkrachten, ongeacht politieke achtergrond, om zo het verschil - dat nog steeds hard nodig is - te kunnen maken.

>Ingezonden

Knarrenhof

Na maandag 9 maart weten de meeste Oegstgeestenaren die al 4 of 5 bijeenkomsten over de ‘Geesten’ hebben bijgewoond zo’n beetje zeker dat de gemeente helemaal geen zin heeft in zo’n wooncentrum als het Knarrenhof. Temeer omdat de breuk van de landelijke stichting met het Langer Zelfstandig Wonen Oegstgeest onvermijdelijk blijkt.

Ook ik moest in het begin een beetje wennen aan de naam Knarrenhof. Het voelde niet als echt Oegstgeests aan. Eigenlijk een beetje een te gewone naam, zonder bedenkingen te hebben over iets burgerlijks of misschien boers.

Maar het staat onomstotelijk vast dat de gemeente behoefte heeft aan dit concept. Laat dat duidelijk zijn.


Dat Oudendal met het Kasteel Endegeest commerciële bedoelingen heeft is vanzelfsprekend: met een prachtige oprijlaan, bomen, parkeerplaatsen en mogelijk hotelaccommodatie. Het is eigenlijk het mooiste overgebleven gebied van Oegstgeest waar we heel zuinig mee om moeten gaan.

Het is goed te weten dat in deze omgeving veel hoogopgeleide mensen wonen die kennis van zaken hebben. Daarom is het belangrijk dat de mensen die zich om dit gebied bekommeren serieus genomen worden. Zeker ook het wooncentrum ‘Knarrenhof’ waar Oegstgeest behoefte aan heeft.

In mijn werkzame tijd heb ik met verbazing geconstateerd hoeveel oudere mensen soms in te grote huizen slechts gebruikmaakten van keuken en serre.
Dit is jammer voor een gezonde doorstroming voor dit mooie dorp. Laat dit mooie gebied een mooiere entree krijgen dan Oegstgeest Noord waar je dwars door een bedrijvencentrum heen gaat om op je bestemming te komen.


Henk Heemskerk

ElectroWorld Peursum vernieuwd:

Jan van Woerkom en Kees-Jan te Nijenhuis ôKom gezellig langs voor een kop koffie en laat je inspireren door de nieuwste apparaten. | Foto

‘Beleef de nieuwe winkel’

ondernemers n Nog even en iedereen in Katwijk en omstreken kan genieten van de totaal vernieuwde ElectroWorld Peursum aan de gezellige Voorstraat in Katwijk. Een zaak waar je even binnen wilt lopen om de nieuwste trends te ervaren.

Jan van Woerkom en Kees-Jan te Nijenhuis ôKom gezellig langs voor een kop koffie en laat je inspireren door de nieuwste apparaten. | Foto Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

ElectroWorld Peursum en ElectroWorld Oegstgeest worden sinds begin dit jaar gerund door Jan van Woerkom en Kees-Jan te Nijenhuis samen. De zakelijke partners zijn blij elkaar te kunnen versterken door met zijn tweeën leiding te geven aan de beide bloeiende zaken.

Een deskundiger vakman dan Jan van Woerkom (72) is er bijna niet te vinden in de regio. Al in 1965 begon hij als zaterdaghulp bij Peursum. Hij leerde daar werkelijk alles over wit- en bruingoed. “Ik zie mij nog zo eind jaren zestig Philips-antennes bevestigen aan schoorstenen. Dat was in de tijd dat iedereen voor het eerst een zwart-wit televisie kocht. Sindsdien is deze prachtige zaak alleen maar groter en beter geworden.”


ElectroWorld Peursum en ElectroWorld Oegstgeest staan bekend om hun vakmanschap. Hier geen loze verkooppraatjes, maar echte productkennis en oprechte belangstelling in dat wat voor de klant het beste is.
“Om iedereen nog beter van dienst te kunnen zijn, is de zaak in Katwijk helemaal aangepast aan de wensen van de klant in deze tijd.” Vol trots laten van Woerkom en Te Nijenhuis de vorderingen van de verbouwing zien. Bezoekers van ElectroWorld stappen straks niet zomaar een zaak binnen, maar kunnen beleven wat nieuwe technieken en producten hen te bieden hebben.


Quooker

Zo kan iedereen ervaren hoe onmisbaar een Quooker-kraan is, die naast koud, warm en kokend water, ook gekoeld en bruisend water geeft. “Kom hier heerlijk even zitten, laat ons een kop koffie maken uit één van de nieuwste Jura-apparaten, en laat ons uitleggen wat er allemaal mogelijk is qua (inbouw-)apparaten in jouw keuken.”
In de prachtig verbouwde zaak is ook een ultramoderne plek gemaakt waar alles te vinden is over het creëren van een ‘Smart Home’; een huis vol apparaten die verbonden zijn met internet, en die je dus op afstand kunt bedienen. Ook zijn er laptops en telefoons te vinden.


inbouw

Natuurlijk kun je bij ElectroWorld ook terecht voor alle inbouwapparatuur. “Als je keuken nog jaren meekan, maar er gaan apparaten kapot, dan regelen wij dat alles weer helemaal tiptop in orde komt”, legt KeesJan te Nijenhuis uit, die samen met zijn zakenpartner de beschikking heeft over een professioneel service-en onderhoudsteam, dat altijd voor de klanten klaarstaat.
Een grote, feestelijke opening zit er eind deze maand vanwege het coronavirus niet in, maar iedereen is vanaf 28 maart van harte welkom om de nieuwe zaak te bewonderen.

Electro World Peursum Voorstraat 31b-33 2225EL Katwijk (071) 4016422
ElectroWorld Oegstgeest Lange Voort 11 F -G 2343 CA Oegstgeest (071) 519 3333

>Wel afhalen bij China House

horeca n "Met pijn in het hart kreeg ik te horen van minister Bruins dat ik mijn restaurant moeten sluiten tot 6 april", laat Ka Lun Ip van restaurant China House aan de Ommevoort weten. "Hierdoor moeten wij de Wijn & Spijs avond tijdelijk uitstellen tot na het onder controle zijn van het coronavirus."

China House (lid van Fine Eastern Restaurants) is gelukkig voor fijnproevers nog wel open voor het afhalen van maaltijden.Van der Zalm bezorgt thuis

eten n Vanwege het coronavirus heeft de Complete Verswinkel Van der Zalm een speciale bezorgdienst voor klant-en-klaarmaaltijden, vlees en vleeswaren in het leven geroepen.

Deze dienst is met name voor oudere mensen en gezinnen die geadviseerd worden om thuis te blijven. "Wij bezorgen zeven dagen per week", laat de verswinkel weten.

Bel met (071) 517 5535 of 06 53 95 25 55 om de bestelling door te geven.

>Overgewicht: Oegstgeest beter dan gemiddelde

gezondheid n 38 procent van de volwassenen in de gemeente Oegstgeest heeft een overgewicht. 8 procent kampt met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in Oegst­geest verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Hiermee scoort de gemeente Oegstgeest beter dan het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9 procent te zwaar, en heeft 13,8 procent te maken met obesitas.

Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 61 procent voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Oegstgeest.

In Oegstgeest wordt door 36 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 6 procent van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 9 procent wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 12 procent van de inwoners in Oegstgeest rookt wel eens.

>Aanpassingen dienstregeling Arriva

OV n Vanwege het coronavirus heeft het RIVM diverse maatregelen getroffen. Als gevolg hiervan ziet Arriva zich genoodzaakt, tot nadere berichtgeving, een aantal aanpassingen door te voeren in onze dienstregeling. "In verband met de richtlijnen van het RIVM hebben wij momenteel minder personeel én minder reizigers. Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken." www.arriva.nl

nieuws / ondernemers

Damesmode R&R Style sluit deuren na 53 mooie jaren

Margo de Rooij, Petra Bonnes en Judith Heemskerk sluiten zaterdag een mooie periode af. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ondernemen n Al vanaf de start van Winkelcentrum Lange Voort, in 1967, maakt de gezellige en moderne damesmodezaak R&R Style er deel van uit. Logisch dat veel Oegstgeestenaren even moeten slikken nu de zo vertrouwde winkel over enkele dagen gaat sluiten. “De sluiting is mijn eigen beslissing geweest”, vertelt eigenaresse Petra Bonnes. “Het huurcontract liep af, en anders had ik voor vijf jaar moeten bijtekenen. Dat was voor mij te veel risico in deze roerige tijden.”

Door Willemien Timmers

In deze laatste weken lopen klanten in en uit, brengen lieve cadeautjes en bloemen, en steken de drie dames een hart onder de riem. “Ik had niet verwacht zoveel aardige reacties en presentjes te krijgen”, zegt Petra zichtbaar ontroerd. “Het is een heel mooi gevoel dat we echt deel uitmaakten van de levens van onze klanten.”

R&R Style, zo genoemd vanwege de initialen van de eerste eigenaar, heeft in alle jaren modieuze, vlotte en betaalbare damesmode in de winkel gehad. “Mooie merken die wij altijd zelf inkochten, en die niet op de hoek van elke straat te vinden zijn. Ook het etaleren en het op kleur hangen van de kleding in de winkel deden we helemaal zelf.”

Petra Bonnes ging in 1987 bij R&R Style werken omdat ze naast haar baan als tennislerares bij UDO tijd over heeft. “Drie dagen op de tennisbaan vond ik te weinig, dus kwamen daar drie winkeldagen bij. Dat is toevallig zo gelopen.” Later werd het in de winkel zo druk, dat ze stopte als tennislerares, en fulltime in de winkel ging staan. “Heerlijk om te doen. Van Rijk Giebel, de eerste eigenaar, heb ik in 2005 de zaak kunnen overnemen. Ik heb veel aan hem te danken en van hem de kneepjes van het vak geleerd.”


In de eerste helft van 2001 kwamen zowel Judith Heemskerk als Margo de Rooij voor R&R Style werken. Het drietal is sindsdien altijd samen geweest. “Dat heeft gewoon zo moeten zijn”, glimlacht Petra. Beide dames weten dat de sluiting op deze manier ‘goed is’, maar zullen na komende zaterdag toch ook moeten wennen aan een leven zonder R&R Style. “We zeiden wel eens: ‘Als je van ons af wilt, zul je de zaak moeten sluiten’. En dat blijkt nog echt het geval ook”, lacht Judith Heemskerk. “We zijn nog nooit een dag met tegenzin naar ons werk gegaan”, zegt ook Margo de Rooij.

Klanten kregen in de gezellige winkel altijd een eerlijk advies. “Mijn motto is altijd: Het ligt niet aan je figuur, maar aan de kleding”, zegt Petra spontaan. “Klanten zijn ons echt trouw gebleven, en gaven ons hun vertrouwen”, vullen Judith en Margo haar aan. “Wat dat betreft hadden we nog wel even door gekund.”

“Ik ben zo dankbaar voor ons mooie team”, zucht Petra, die ondanks het weloverwogen besluit toch wel tegen de sluiting opziet. “We hebben samen heel veel voor de klanten gedaan, en merken dat we echt onderdeel van levens zijn geworden. Klanten helpen om de juiste kleding te kiezen is het liefste wat ik doe. We hebben onwijs veel lol en plezier gehad. Ik zal de winkel, de klanten en natuurlijk deze twee lieve meiden enorm gaan missen.”

nieuws / cultuur

n Leerlingen Montessorischool bereiken schaakfinale

Schaken n Op woensdagmiddag 11 maart mochten twee teams van de Montessorischool Oegstgeest vertegenwoordigen in de halve finale van het basisscholenkampioenschap schaken van de Leidse Schaakbond. Dit werd georganiseerd door SV Stormpionnen in de Lorentzschool in Leiden. De twee teams werden getraind en begeleid door jeugdleiders Rob Uittenbogaard en Henk van der Scheer van het Leidsch Schaakgenootschap (LSG).

Team 1: Jonathan Vijver, Tobias Persson, Elyas Nyoto, Hidde Brouwer. Team 2: Erik Kun, Casper Moeri, Pieter van de Salm, Alexandra Kun, en reservespeler Sam Moeri.

Er werden vijf ronden gespeeld in vier poules. De spelers van team 1 wonnen 19 van de 20 gespeelde partijen en bereikten daarmee glansrijk de finale.

Team 2 deed het ook heel goed en werd tweede in de poule. Ook daarmee hebben ze de finale behaald. Wanneer de finale gespeeld wordt, is vanwege het coronavirus nog onbekend.

n Draaibrug weg voor onderhoud

De brug is weg voor onderhoud. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Draaibrug n De enige draaibrug van Oegstgeest is weg voor onderhoud. “Er komt tijdelijk een loopplank”, vertelde Paul van der Zijden de molenaar van de molen in het Irispark.

Door Wil van Elk

De Oudenhofmolen (1783) zelf krijgt regelmatig onderhoud, soms uitgebreid met vervanging van onderdelen zoals in 2017, en straalt op het eiland voorbijgangers tegemoet.

De draaibrug die nu in onderhoud is. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Met de draaibrug kan de molenaar het eiland op om bij zijn molen te kunnen komen. Tijdelijk zal het dus met een loopplank moeten doen.

de week in beeld

15 / 16

@keesdellebeke OBI4wan volgt inwoners van #oegstgeest voor onbekende doeleinden van @gem_oegstgeest Graag een heldere uitleg van @raadoegstgeest

@Sterkverhaal Hier in Oegstgeest is het helemaal stil op straat hoor. Althans in ons wijkje. De rest weet ik ook niet want ik kom niet buiten. Misschien morgen rondje fietsen als dat dan nog mag. #coronanederland

@gem_oegstgeest Bent u ondernemer? Dan komt er deze dagen veel op u af. Veelgestelde vragen en antwoorden vindt u op de website van de Kamer van Koophandel. Zodra er meer bekend wordt over landelijke maatregelen, zullen wij dat met u delen.

@gem_oegstgeest Het was dit weekend erg druk op de milieustraat. Gezien de recente maatregelen om de verspreiding van het nieuwe Corona-virus tegen te gaan, vragen we u om uw bezoek aan de milieustraat zoveel mogelijk uit te stellen. Dank voor uw begrip.