Oegstgeester Courant

9 oktober 2019

Oegstgeester Courant 9 oktober 2019


Jeugdwerk in Oegstgeest verandert komend jaar

n Onzekerheid voor St. Evenementen

jeugdwerk n De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland (STJJMH), die voor vijftien gemeenten waaronder Oegstgeest jeugd- en jongerenwerk uitvoert, wil het 'kinderwerk' graag naar een moderne aanpak omvormen. Voor hen betekent dat meer de wijken van Oegstgeest ingaan en meer aansluiten bij een 'vraaggerichte en preventieve aanpak'.

Consequentie hiervan is dat de Stichting Evenementen geen subsidiegeld meer zal ontvangen voor haar kinderactiviteiten (onder meer cursussen en vakantieactiviteiten) die tot nu toe in het Dorpscentrum worden aangeboden. Ook zal het jeugdwerkkantoor op deze locatie volgens Diderik Selier (St Evenementen) met ingang van 1 januari 2020 niet langer als uitvalsbasis van het Oegstgeester kinderwerk gebruikt kunnen worden.

Oegstgeester wethouder Jan Nieuwenhuis: "De omvorming bij de stichting sluit aan bij het door de gemeenteraad vastgestelde sociaal domeinplan 'Met elkaar, voor elkaar'." Hij is zich ervan bewust dat voor de huidige vorm van kinderwerk de Stichting Evenementen door de STJJMH wordt ingeschakeld, en dat voor hen de toekomst onzeker is. "De Stichting Jeugd- en Jongerenwerk en de Stichting Evenementen zijn met elkaar in gesprek over wat zij in de toekomst voor elkaar kunnen betekenen. In 2020 zal er gewoon een KIVA zijn."

"Tot nu toe is er altijd veel belangstelling en waardering geweest voor de vele kindercursussen en vakantieactiviteiten van de Stichting Evenementen", laat Diderik Selier weten. "Het is geweldig om te zien hoe kinderen zich in korte tijd kunnen ontwikkelen. Met name bij dansen, musical, toneel spelen, yoga en de kookcursussen waren deze ontwikkelingen bij vele kinderen heel goed merkbaar: niet alleen voor wat betreft de vaardigheden, maar ook gedragsmatig. Deze cursussen zijn altijd bedoeld zijn geweest voor alle kinderen in de basisschoolleeftijd." Selier, die overigens in dienst blijft bij de STJJMH, geeft aan er alles aan om ook in de toekomst betaalbare cursus- en vakantieactiviteiten voor de jeugd te kunnen blijven aanbieden. Hij hoopt voor alle materialen van zijn stichting een nieuwe opslagplak te vinden. "Volgens mij is het de bedoeling dat ik vanaf volgend jaar enkel met een laptop en een mobiele telefoon de wijk in ga. Ik hoop dat er dan al plannen liggen en ik voor mijn eigen stichting een betaalbare plek kan vinden van waaruit we onze activiteiten wellicht in aangepaste vorm kunnen continueren." WT

Tik

De meeste bezoeken aan het ziekenhuis zijn voor anderen. Althans, om op bezoek te gaan bij anderen. Soms, heel soms ben je zelf de klos. En dan is het goed garen spinnen met de verpleging. Ongelooflijk wat een goede zorg die geeft. Hoewel iedereen zich zorgen maakt over de zorg, is dat gedeelte nog helemaal super. Wel humor om te zien dat ook daar blijkbaar de schoonmakers niet aan de automatiseringsmiddelen mogen komen, net als bij mijn vroegere werkgever waar dat absoluut niet mocht. Moesten de gebruikers zelf maar doen. Ongetwijfeld dat aan de gebruikerskant alles hygiënisch in orde is. Maar aan de achterkant moet daar af en toe nog wat aandacht aan worden besteed. Moeten de mensen thuis ook vaker doen. Stofkwast erop en de stofzuiger erbij. Dat is dan ongetwijfeld de tik die ik heb overgehouden van mijn vroegere werk. Maar daar kunnen ze mij niet meer aan helpen! Wil van Elk

Cursussen

aanbod n Ondanks het feit dat de Stichting Evenementen niet meer met subsidie ondersteund zal gaan worden, is men er wel in geslaagd om in de eerste helft van dit schooljaar een cursussenaanbod te verzorgen in het Oegstgeester Dorpscentrum.

Vanaf 17 oktober gaat dansdocente Inge Pieterse weer van start met haar populaire danscursussen. Peuterdans (2-4 jr.), K3-dans (4-6 jr.) en Streetdance (7-10 jr.) worden afgesloten met een presentatie in januari 2020.

Andere cursussen dit najaar (onder andere): Djembé en Percussie (7-14 jaar), Spelen met muziek (4-6 jr), acteren (8-12 jr) , musical (9-12 jr.), Voice4Kids (7-9 jr.), tekenen/schilderen (6-9 jaar) en kinderyoga (4-7 jr./7-12 jr.).

Aanmelden en meer info: Ga naar www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540. De aanmeldingen zullen op volgorde van binnenkomst worden verwerkt.


n Super Doggy Walk

Vanwege Dierendag vond in Poelgeest op zaterdag 5 oktober vanuit Sportschool Jenergy de eerste Super Doggy Walk plaats. Alle viervoetige deelnemers ontvingen een Superhond-bandana en een goodiebag.

Ook werd er geld ingezameld voor Dierentehuis Stevenshage en kon men (oude) handdoeken inleveren. | Foto Willemien Timmers

Foto: Chiel van Diest

Geen
vergunning voor Loetje

Niet goed geregeld: Horeca-bestemming

Netwerk
Samen tegen eenzaamheid

Colleges uit regio vieren Leidens Ontzet

Voorlopig geen vergunning restaurant Loetje

Op deze plek aan de Klinkenbergerplas komt Loetje. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

horeca n Het reparatieplan voor restaurant Loetje bij de Klinkenbergerplas lijkt te haastig te zijn vastgesteld. De Raad van State heeft het plan woensdag 2 oktober buiten werking gesteld, omdat er teveel losse eindjes in zitten. Dat betekent dat er voorlopig geen vergunning kan worden verleend voor de bouw van het restaurant. De bouwvergunning was al aangevraagd.

Door Adrie van der Wel

Volgens de Raad is de horecabestemming in het plan niet goed geregeld. En dat zou ertoe kunnen leiden dat er veel meer horeca rond de plas kan worden gevestigd. Dat is ook niet de bedoeling van de gemeenteraad, maar het plan laat dit ongewenste effect wel toe.

Volgens de Raad is de horecabestemming in het plan niet goed geregeld

Een omwonende vroeg de Raad onlangs om het plan te schorsen en ze heeft vandaag dus haar zin gekregen.

Het reparatieplan was nodig nadat de Raad het vorige plan voor horeca en evenementen bij de plas begin dit jaar gedeeltelijk onderuit haalde. Volgens de omwonende gaf de Raad toen ook opdracht aan de gemeente om een geluidsonderzoek en een parkeeronderzoek te doen. Dat is volgens de Raad niet het geval.

Maar een parkeeronderzoek had de gemeente wel kunnen helpen, omdat nu gegevens ontbreken over de toekomstige situatie bij Loetje. Daarbij komt dat de Raad het parkeren niet helder geregeld vindt in het reparatieplan. Bovendien moet het restaurant in principe op eigen terrein voor parkeergelegenheid zorgen. De gemeente vindt dat er al voldoende openbare parkeerplekken zijn bij de plas. Die kunnen ook worden gebruikt door bezoekers van het restaurant.

Over ongeveer een half jaar komt er bij de Raad een vervolgzitting. Daarna volgt het eindoordeel van de Raad. De gemeente kan intussen wel de gebreken herstellen die nu zijn ontdekt.

Clean Up Oegstgeest

Vervolgactie n De Ronde Tafel van Oegstgeest is regelmatig actief met een sociaal maatschappelijke activiteit in het dorp. De succesvolle 'World Clean Up' van zaterdag 19 september zette de tafelaars aan om een grote vervolgactie op te starten.

"Nadat er al een eerder event 'World Clean Up' heeft plaatsgevonden zien we de nood en noodzaak in om voor diegene die op vakantie waren of hier niet bij konden zijn alsnog een 'Clean Up Oegstgeest' te organiseren op zondagmiddag 13 oktober. Om niet alleen samen met hen Oegstgeest rommelvrij te maken maar ook in het kader de eenzaamheid te doorbreken door middel van een gratis drankje vooraf en een borrel achteraf. Voor de fanatiekelingen gaat de 'Clean Up' gepaard met een competitie om zo veel mogelijk kilo's aan vuil in te zamelen. Voor diegene die met de meeste kilo's aan rommel terugkomt is er een mooie prijs."

Ronde Tafel Oegstgeest uitnodigend: "Graag verwelkomen we jullie op zondag 13 oktober om 13.00 uur in De Gouwe!".

Oud-voorzitter Han Prins van VVN Oegstgeest overleden

Han Prins met wijkagent Menno Zijlstra in augustus 2007. | Archieffoto Willemien Timmers

IN-MEMORIAM n Met verslagenheid heeft het bestuur van de afdeling Oegstgeest van Veilig Verkeer Nederland (VVN) kennisgenomen van het overlijden van zijn oud-voorzitter Han Prins op 30 september.

Prins was als voorzitter enorm betrokken bij de activiteiten van de afdeling in Oegstgeest. "Het was daarom heel vreemd dat hij op de dag van fietsenkeuringen bij basisscholen verstek liet gaan. De schok was groot toen bleek dat hij vroeg in de ochtend getroffen was door een hersenbloeding. Sindsdien heeft hij met alle kracht geprobeerd om de gevolgen daarvan de baas te worden. Desondanks namen zijn krachten en zijn spirit in de loop der jaren steeds verder af", aldus het huidige bestuur.
Han Prins heeft zoveel betekend voor de plaats van Veilig Verkeer Nederland in Oegstgeest en voor andere vrijwilligersactiviteiten dat het gemeentebestuur hem de erepenning van de gemeente heeft toegekend.
Traditiegetrouw reikt op initiatief van de oud-voorzitter de afdeling een beker uit aan de school die de beste prestatie levert bij het jaarlijkse verkeersexamen. In 2016 besloot het bestuur voortaan ook een prijs, genoemd naar Han Prins, toe te kennen aan de school die bij de jaarlijkse fietsenkeuring de minste gebreken en afkeuringen laat noteren. Hij was zelf nog in staat en de gelegenheid de prijs voor de eerste keer uit te reiken. Zijn naam zal hopelijk nog lang aan deze 'Fiets OK-award' verbonden blijven.
De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden.

Colleges vieren 3 oktober in Leiden

Burgemeester Emile Jaensch sloeg samen met zijn Vera op de trappen van het Leidse stadhuis de Grote Optocht gade. | Foto Willemien Timmers

ontzet n Traditiegetrouw worden alle colleges van de buurgemeenten van Leiden op 3 oktober uitgenodigd om het Leidens Ontzet mee te vieren.

"Ik was al present bij de reveille, vanmorgen om 7.00 uur op het Stadhuisplein", liet de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen weten terwijl zij in de oktoberzon van de optocht genoot samen met wethouder Willem Joosten.

Vanaf de trappen van het Leidse stadhuis sloeg ook de Oegstgeester burgemeester Emile Jaensch samen met zijn Vera de festiviteiten gade.

Veel andere Oegstgeestenaren vierden ook 3 oktober mee. In elke straat hing een onmiskenbare hutspotlucht.

(WT)

Bingomiddag

geven n Dinsdagmiddag 22 oktober wordt er in het Dorpscentrum een bingomiddag georganiseerd ten bate van het goede doel: Stichting Dierenlot. Er zijn leuke prijzen te winnen.

De bingomiddag wordt gehouden in de kleine zaal beneden van 14.00 tot en met 16.00 uur. Inloop v.a. 13.30 uur. Om zeker te zijn van uw plekje kunnen deelnemers zich opgeven: tel. 06 11152968 of per mail naar brittvandermeij@icloud.com.

De Kler even dicht

boeken n Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat gaat even dicht vanwege een verbouwing van maandag 14 tot donderdag 17 oktober.

Het is deze dagen dus niet mogelijk om de kleine advertenties, de 'Dravertjes', bij de boekwinkel te brengen. Inleveren kan wel via receptie@uitgeverijverhagen.nl of telefonisch 071-4022901.

Inbraak

politie n In de nacht van 23 september, tussen 03.20 en 03.35 uur heeft er een poging tot inbraak plaatsgevonden op de Eli Heimanshof te Oegstgeest. Daarom is er in die week ook een tekstkar in het begin van de wijk geplaatst.

Evenementen

Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest staat steevast in de top tien in de Elsevier lijstjes van beste gemeenten van Nederland. Maar blijkbaar worden faciliteiten voor kinderen hierin niet meegerekend. Want daarin scoort Oegstgeest dramatisch. Zo heeft Oegstgeest geen kinderboerderij, duurt het jaren voor de skatebaan in het Hofbrouckerpark een nieuw laagje asfalt krijgt en zijn de kwaliteit en kwantiteit van de speeltuintjes onder de maat.

En als klap op de vuurpijl wil de gemeente nu ook nog het jongerenwerk in het Dorpscentrum anders gaan inrichten per 1 januari 2020. Na een verbouwing kregen de huurders de rekening. Zo werd de huur voor de Stichting Evenementen enorm verhoogd. Hierdoor is het niet meer op te brengen om de activiteiten te organiseren voor de kinderen. De gemeente heeft haar subsidie voor jongerenwerk uitbesteed aan de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Zuid-Holland, welke haar activiteiten gaat herzien en zich met name gaat bezighouden met activiteiten in de 'wijken'. Nu komt alles en iedereen bijeen in het Dorpscentrum, waarbij afkomst of achtergrond niet telt. De jaarlijkse KIVA in de laatste week van de zomer(school)vakantie, een begrip onder Oegstgeestenaren, gaat hiermee naar alle waarschijnlijkheid ook ter ziele. De gemeente wil graag doen alsof we een grote stad zijn en heeft het over 'diversiteit' en 'wijken'. Maar Oegstgeest is een dorp en daar denkt men aan elkaar en kijkt men naar elkaar om. Dat er aan het feit dat kinderen de toekomst zijn voorbij wordt gegaan, is het zoveelste voorbeeld van bestuurlijk onvermogen.

M. den Braber - Oegstgeest

Vragen van een Oegstgeestenaar

• Afvalstoffen heffing omhoog. Bij de afvalverwerking plaats staat (stond) een bord "Legitimatie verplicht ". Nog nooit is dat aan mij gevraagd. Wel zie ik vaak busjes/kleine vrachtwagens vol afval, wat niet echt op afval van een doorsnee bewoner van Oegstgeest lijkt.
• Bestaat er een limiet aan hoeveel inleveren is toegestaan van afval per keer (bouw-, tuin-, rest-, etc. afval).
• Met de komst van de nieuwe bedrijven op het voormalig marine terrein, wordt hun afval ook door Oegstgeest verwerkt?
• Met dezelfde komst van de nieuwe bedrijven, hoe wordt de verwachte verhoogde verkeersdrukte behandeld. Worden wegen verbreed, nieuwe af en aanvoerwegen gecreëerd. Nu al staat het verkeer regelmatig vast bij de bestaande aan en afvoer van auto's/ vrachtwagens van en naar de A44 / Voorhout / Leiden.
• Moesten er nu echt bedrijven zoals De Bosrand, Praxis e.d. naar Oegstgeest komen. Binnen een straal van rond 10 km van ons dorp heb je dezelfde bedrijven meerdere malen zitten (Leiden/Katwijk/Rijnsburg/Voorhout etc.).
• Nieuwe duikerbrug geschikt voor zwaardere vrachtwagens, waarom is dat nodig? De Dorpsstraat blijft even smal en daar lopen of fietsen met vrachtwagens pal naast je is vragen om problemen.
• Wanneer worden overbodige 'verkeers'-borden nu eens eindelijk verwijderd. Haaswijk is bijvoorbeeld overspoeld met borden welke aangeven hoeveel calorieën je verbrand door de omleiding naar aanleiding van de reparatie van de Oortbrug (een fietsbrug). Je hebt vooral bij kruispunten borden staan, een per paal en dan twee of meer palen achter elkaar, waarvan sommige het zicht op de stoplichten beperken.

Oegstgeest is een fijn dorp. Houden zo, alhoewel er punten zijn voor verbetering (kostenbesparend, duurzamer, efficiënter, prettiger, overzichtelijker).

Peter Lutz - Oegstgeest

Bewoners Van Royenlaan veranderen stukje puingrond in mooi stukje groen

De bewoners van het appartementencomplex kijken nu tegen een mooi stukje groen aan. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

samenwerking n De bewoners één van de nieuwe appartementencomplexen aan de Adriaan van Royenlaan in Poelgeest hebben de handen ineengeslagen en er werk van gemaakt om een braakliggende driehoek bij de ingang van hun gebouw smaakvol groen in te richten.

Door Willemien Timmers

"De uitvoering van de gehele bestrating aan de Adriaan van Royenlaan gaat erg moeizaam", laat één van de bewoners, de heer van der Spek, weten. Samen met de andere bewoners heeft hij eind vorig jaar de sleutel van zijn nieuwe woning gekregen. "Er zit geen enkel schot in. We kijken al maanden aan tegen containers en puinhopen op het gehele terrein. Dit zorgt voor veel overlast. Bijvoorbeeld bij het inrijden vanaf de Jac. P. Thijsselaan over de Stelcon-platen naar de inrit van de parkeergarage met gebroken puin." De nieuwe Oegstgeestenaar geeft aan dat hij dit ongemak zeker ter sprake zal brengen tijdens de nieuwe bewonersavond die volgende week dinsdag plaatsvindt. "In oktober 2018 werd immers aangegeven dat het streven was om in april 2019 te starten met de definitieve inrichting van onze laan, en om voor de zomer van dit jaar de wijk Poelgeest 'gereed' te hebben."

Om de inrit naar hun appartementencomplex toch een wat beter aanzicht te geven kwam bewoner Tom Bronner op het idee een verwaarloosd stukje grond mooi te maken. "De grond is eigendom van de gemeente. In overleg met het gemeentehuis en met onze buurman Jan Janssen, die jarenlang hoofd groenvoorziening in Leiderdorp is geweest, hebben we het opgeruimd, omgespit en beplant. Van het Oranjefonds ontvingen we vlaggetjes en 350 euro, die we direct in het tuintje hebben geïnvesteerd."

Op zaterdag 5 oktober werd het stukje groen door alle buren feestelijk in gebruik genomen. Daarna genoot men als buren van elkaars gezelschap en van heerlijke hapjes en drankjes.

Herdenkingsbijeenkomst rond Allerzielen

herdenken n In samenwerking met het Dorpscentrum vindt op zondag 27 oktober een herdenkingsbijeenkomst plaats om gelegenheid te geven stil te staan bij het verlies van een dierbare en dit in verbondenheid met elkaar te delen. Het thema is: de seizoenen van het leven. 27 oktober • 15.00 – 16.30 uur • Dorpscentrum Grote Zaal • Gerrie Kooijman-van Andel 06-1839 2604

Oegstgeest ontmoet de Zonnebloem

Het Zonnebloem thuisdiner bij Wilma en Ruurt in Haaswijk.

ontmoeting n Al twee jaar zijn er vrijwilligers die af en toe twee of drie deelnemers van de Zonnebloem uitnodigen voor een gezellige avond bij hen thuis. Ze zorgen voor vervoer en verwennen hun gasten met een dinertje.

Tijdens de Oegstgeest Ontmoet-week kwamen ook deze thuiskoks in actie. Ze dekten hun tafels en lieten niet-Zonnebloemers aanschuiven. Hun gasten hadden een heerlijke avond. Maar zij waren niet de enigen. Leden van de Lionsclub zetten eenmalig een koksmuts op en verrasten Zonnebloemers met een dinertje bij hen thuis. Oegstgeest ontmoette Oegstgeest!

Thuiskoks

De Zonnebloem is op zoek naar nog meer koks die samen met hun gezin, partner of een vriend vier keer per jaar twee of drie gasten willen ontvangen. De Zonnebloem zal in goed overleg met de nieuwe gastheer/gastvrouw een match met gasten maken. Het streven is om buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. De gast betaalt een kleine bijdrage en de Zonnebloem vult dit bedrag aan. Wanneer zowel de gast als de gastheer/gastvrouw niet in staat zijn om vervoer te regelen, zorgt de Zonnebloem hiervoor.

"Zou jij je opgroeiende kinderen graag in contact brengen met ouderen, overweeg dan eens of bovenstaand project iets voor jou is. Heb jij een drukke agenda waarin geen plaats is voor een pittige vrijwilligersklus, maar zou jij toch graag iets willen doen voor de ouderen van Oegstgeest, informeer dan eens naar de mogelijkheden. Je hoeft geen topkok te zijn. Gastvrijheid, respect en aandacht zijn de belangrijkste ingrediënten", aldus een woordvoerder van De Zonnebloem.


Voor informatie en aanmelden kun je terecht op www.zonnebloem.nl/oegstgeest of bij Lineke Zwart, tel. (071) 522 76 57.

Triumph TR6

In Oegstgeest rijden opmerkelijk veel Classic Cars rond. Ik sprak met Frances Ohlenroth over haar liefde op leeftijd, de Triumph TR6.

Door John Vroom [Autojournalist]


"In 2002 kocht ik van een collega deze witte Triumph TR6. Ik vond het een leuke klassieker. Hij was geïmporteerd uit Amerika, was goed onderhouden en er hoefde niets aan gedaan te worden. Eigenlijk heb ik altijd al van klassiekers gehouden en het kopen begon in 1977 toen we een kapotte Jaguar E-type in de kleur Primrose kochten voor 10.000 gulden, waaraan flink gesleuteld moest worden, maar die we uiteindelijk helemaal opgeknapt hebben. Na een paar jaar hebben we deze Jaguar verkocht en daarna volgde nog een aantal klassiekers zoals een Jaguar E-type V12, Daimler 250, Triumph Stag, Alfa Romeo GT 1300 Junior en toen deze Triumph TR6. Alleen er al naar kijken geeft mij al een plezierig gevoel. Niet verwonderlijk natuurlijk, want ook deze Triumph werd ontworpen door de befaamde Italiaanse designer Michelotti. Strakke lijnen en toch ook weer die ronde vormen en wat een karakteristiek frontje met die grote koplampen. Onder de motorkap ligt een 6 cilinder motor met benzine injectie en 2498 cc. Heel opvallend, eigenlijk bij elk Triumph model, is dat bepaalde knikgeluid als je het portier opent. Instappen is altijd een beetje acrobatenwerk, maar als ik dan zit op dat eenvoudige leren stoeltje achter dat horizontaal staande, lekker aanvoelende en zeker niet verstelbare stuur, met uitzicht op een eerlijk houten dashboard met een paar fraai gevormde en eenvoudig te bedienen knoppen voor de meest essentiële functies, dan is het echt genieten. Ook genieten is die lekkere brom van de motor via de uitlaat als de motor aanslaat. Veel luxe zit er niet aan en er waren ook niet meer opties te bestellen dan een overdrive, spaakwielen en een tonneau cover. Rijden met deze TR6 is hard werken zonder stuurbekrachtiging, maar hij stuurt lekker strak door de bochten en je voelt precies wat er onder de wielen gebeurt. Trouwens elk hobbeltje voel je ook, want hij is straf geveerd. Fantastisch is ook die allesoverheersende lucht van Engels leer in combinatie van Castrol olie. Nee, ik doe hem niet weg en hoop er nog vele kilometers van te genieten". Tja Frances, echt een liefde op leeftijd!

Bezit jij ook een Classic Car en wil je er over vertellen? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Concert Tango a Tres

muziek n Een trio bestaande uit Marijke van den Bergen op cello, Ilse Hoeve op fluit en altfluit en Peter van Oosten op piano en bandoneon brengt met 'Tango a Tres' een programma rond composities van Piazzolla.

Het wordt een muzikale reis in afwisselend opzwepende, energieke en melancholische sfeer met bestaande composities en eigen arrangementen. Behalve Piazzolla staan ook Gismonti, J. Gade en Galliano op het programma. Zie voor nadere informatie de website www.ampijoloe.com.

Het concert vindt plaats op zaterdagmiddag 12 oktober op in Het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest. Inloop is van 14.30 tot 15.00 uur. Het concert is van 15.00 tot 17.00 uur onderbroken door een pauze. Van 17.00 tot 18.00 uur een nazit met een glas wijn. Kaartjes á € 15 zijn te reserveren door een e-mail naar concert@ampijoloe.com onder vermelding van het aantal kaartjes en 'Concert Tango a Tres'.

Genomineerden Wensenfonds

stemmen n Van de totaal 148 ingediende wensen door verenigingen en stichtingen uit het werkgebied van Rabobank Leiden-Katwijk, zijn er totaal 111 genomineerd, waarvan er 11 afkomstig zijn uit Oegstgeest.

Deze wensen zijn genomineerd door een speciaal samengestelde commissie, bestaande uit ledenraadsleden en collega's van de bank. Vanaf 25 oktober kunnen de klanten en leden van de Rabobank Leiden-Katwijk stemmen op hun favoriete wensen. Via www.dichterbijleidenkatwijk.nl kunnen klanten terecht om hun stem uit te brengen, dit kan tot en met 10 november.


Genomineerden in Oegstgeest: Korfbalvereniging Fiks, Cultuurfonds Oegstgeest/OMA, FC Oegstgeest, Hospice de Mare, Marente, Oegstgeester Golfclub, Scouting Sagara Satrya's, Dorpscentrum Oegstgeest, Ver. van handboogschutters Attila, Leo Kannerschool en Rijnlands Lyceum.

Dansen

ontmoeting n Ook in Buitenlust kon men deelnemen aan een mooie activiteit in het kader van 'Oegstgeest ontmoet'.

In buurthuis De Kratong konden gasten gezellig meedoen met Linedance.

'Je relatie met muziek is een voortdurende zoektocht'

Sam Armstrong speelt in De Paulus pianowerken van Schumann en Schubert. | Foto Geert Maciejewski

muziek n Op de laatste zondag deze maand speelt Sam Armstrong in De Paulus pianowerken van Schumann en Schubert. Sinds zijn debuut in de Wigmore Hall Londen in 2011 hoort hij tot de besten van zijn generatie. Dit was kort na zijn terugkeer uit New York waar hij bij de eminente Richard Goode in de leer was. In een tweeluik vertelt Sam van zijn leven in muziek.

Door Lucien Knoedler

Menige pianist droomt ervan juist bij Richard Goode (76) te studeren, om misschien ooit eens deel te nemen aan een masterclass. Armstrong (34): "Ik was een nieuwsgierige student, luisterde naar talrijke opnamen, zag masterclasses 'live' en op video. Ik herinner me de eerste keer dat ik een opname hoorde van Richard Goode in Mozarts Pianoconcert KV 466. Een openbaring! Het complete bezit van stijl verwonderde me en de natuurlijkheid van de frasering, vooral de warmte en menselijkheid in zijn spel.

In New York was ik toehoorder bij een masterclass van hem en in 2005 kwam hij naar de Royal College of Music in Manchester waar ik studeerde. Ik had het geluk nu aan zijn masterclass deel te nemen en overgelukkig was ik toen Richard zei dat hij zich vinden kon in mijn vertolking van Brahms' Fantasieën opus 116. Hij vond ook dat ik zijn suggesties gauw realiseerde. Daarna mocht ik bij hem in New York aan de Mannes College of Music studeren. Deze vier jaren bezorgden mij transformerende ervaringen. In de benadering van klank bijvoorbeeld. 'Het klinkt te veel als een piano!' luidde Richards commentaar wel vaker. Daarmee joeg hij me op de kast! Stelde hij mijn voorstelling van orkestrale kleuren, sonoriteit en balanceren op de piano in vraag? Zijn benadering van frasering en articulatie is heel bijzonder. Zijn raad: vermijd wat voor de hand ligt en het algemene, alleen dan is natuurlijkheid en vocale kwaliteit te vinden. Mijn jaren in New York waren een zoektocht naar de kern van de waarheid en identiteit van muziek. Die bereik je door iedere partituur heel grondig te lezen en zo de diepere betekenis van onder meer de tempi te vatten. En Richards nederigheid is zo ontroerend. Door hem besef ik dat je relatie met muziek een voortdurende zoektocht is, een levende relatie die evolueert."

Volgende week vertelt Sam van zijn vroege jeugd in muziek. Kaarten: Rijnlands Boekhandel of online: muziekkamer-oegstgeest.org.

De Antillen

expositie n In de bibliotheek van Oegstgeest is weer een nieuwe expositie van schilderijen.

Tia Sprott is sinds haar jeugd bezig geweest met tekenen, schilderen en boetseren. Zij heeft jaren bij verschillende kunstenaars lessen gevolgd om te groeien in de schilderkunst. Inspiratie vindt ze door te kijken naar de natuur en de mensen. In alles waar haar oog op valt, ziet ze een voorbeeld voor een schilderij.
Nu heeft ze in de loop der tijd haar eigen weg en stijl in het schilderen ontwikkeld. Door regelmatig cursussen te blijven volgen - zowel online als bij een kunstenaar op locatie - probeert ze zich verder in de schilderkunst te verbeteren. Tia schildert op canvas en hout. Zij werkt voornamelijk met acryl, mix media en soms met pastelkrijt.
Deze materialen worden in vele lagen en met veel geduld op doek overgebracht.
Voor haar beelden gebruikt ze veel restmateriaal, gips, tegellijm, powertex en zelf hardende klei. De beelden en haar schilderijen zijn uiteraard allemaal uniek.
Tia Sprotts stijl is niet in een hokje te plaatsen. Diversiteit, kleurrijkheid, vrolijkheid en humor zijn haar kenmerken. De werken ontstaan vanuit haar creativiteit en worden met veel gevoel en liefde gemaakt. Zij vindt dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen, vandaar dat haar werken betaalbaar zijn. Zij hoopt dat bezoekers blij worden van haar werk.

Keramiek

Naast Tia exposeert Kees van Geel met 'De Wijzen'; een groep keramiek beelden.

Wanneer: oktober, november en december 2019
Waar: bibliotheek Oegstgeest
Voor meer info: www.bibliotheekbollenstreek.nl

Over Socrates en de kunst van het verleiden met Tazuko van Berkel

verleiden n Oktober is de 'Maand van de geschiedenis'. Tijdens deze maand zijn er diverse activiteiten bij Bibliotheek Bollenstreek die hier bij aansluiten. Op woensdag 16 oktober om 20.00 komt Tazuko van Berkel alles vertellen over de filosoof en de courtesane: over Socrates, Theodote en de kunst van het verleiden.

De Griekse filosoof Socrates (ca. 470-399 v. Chr.) weet zijn tijdgenoten altijd te verrassen met onverwachte vragen en ongemakkelijke gesprekken. Niemand, jong of oud, schoenmaker of politicus, is veilig voor zijn ondervragingen. Een van de vreemdste ontmoetingen uit zijn filosofische carrière is die met de courtisane Theodote, de mooiste vrouw van Athene. Wat begint als een onschuldig flirtspel ontspoort in een gesprek over schoonheid, jacht en onderwijs - waarbij het Socrates is die de kunst van het verleiden het best blijkt te verstaan.


Tazuko van Berkel

Dr. Tazuko van Berkel is post-doc onderzoeker en docente Klassieke talen en culturen aan de Universiteit Leiden. In haar doctoraal dissertatie met de titel 'The Economics of Friendship. Changing conceptions of reciprocity in classical Athens ', analyseerde ze het idee van reciprociteit in vriendschap in het oude Griekenland en de invloed van het invoeren van een geldsysteem in de 4e en 5e eeuw daarop.
Ze onderzoekt de politiek van aantallen in het klassieke Athene waarbij ze kijkt naar de relatie tussen democratie, berekeningen en aantallen en hoe daarover gedacht werd. Voor dit onderzoek ontving ze in 2013 een Veni-subsidie van NWO voor veelbelovende jonge onderzoekers.
Bekijk ook Tazuko van Berkel op TedTalks www.youtube.com


Woensdag 16 oktober
20:00 tot 22:00
Tickets: € 5,00, inclusief koffie en thee
Kaarten vooraf te koop aan de balie van de bibliotheek en op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl

Een eerbetoon aan Ger

Nadat mijn moeder overleden was, bezochten wij haar 90-jarige vriend regelmatig, nog ruim een jaar, tot zijn overlijden. Deze man, weduwnaar, had niet veel geluk gehad in zijn leven.

In de oorlog was hij in een concentratiekamp terechtgekomen. Er stond een nummer op zijn hand gekerfd. Na de bevrijding was hij zelf naar huis komen lopen. Zijn ene zoon was omgekomen bij een tragisch ongeluk. De andere zoon was gescheiden en opgenomen in de GGZ. Er was wel een kleindochter die hem graag mocht, maar helaas ver weg woonde. Ondanks dit alles was hij een innemende, gulle en sociale man geworden.

Eenzaamheid aanpakken is nog niet zo simpel

Hij had een groot bedrijf geleid. In het woonzorgcentrum lukte het hem niet om goede contacten op te bouwen. Ieder blijft maar achter zijn voordeur zitten, vertelde hij. In de benedenzaal ging hij elke ochtend koffiedrinken en de krant lezen, aan grote tafels met anderen. Maar toch ontbraken verdiepende contacten. De dagen waren leeg. Op zijn weekkalender stond alleen op maandag: de hulp komt. In zijn hobby's had hij steeds minder zin. Na de zomer stonden er drie vakantiekaartjes op het dressoir: die van de hulp, van mijn broer en van ons. We namen hem mee op familie-uitstapjes. Wat genoot hij ervan. Maar omdat hij op een afstand van anderhalf uur rijden woonde, konden we voor ons gevoel te weinig doen aan zijn eenzaamheid. Er is nog eens een diaken van de kerk van mijn moeder op bezoek geweest, maar er was geen klik helaas. Hij is plotseling, in de gang van het tehuis, overleden aan een hartstilstand. Zijn lichaam gaf hij aan de wetenschap. Dat was voor ons een kaal einde, maar voor hem misschien wel een heel mooi einde. En weer was hij gul.
Eenzaamheid aanpakken is nog niet zo simpel. Maar alle aandacht in deze week is van belang!
Alice Siepelinga


Reacties: okecolumn@ziggo.nl

'Waar komen we vandaan?'

lezing n Op maandag 14 oktober organiseert de Theosophical Society Point Loma een lezing met als titel 'Waar komen we vandaan?'.

De lezing begint om 19.30 uur in Sijthoff Leiden, Doezastraat 1 in Leiden. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing eindigt om circa 21.45 uur. Toegang vrij. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie: www.blavatskyhouse.org of bel 06 82001391 / 06 36366399.

Zesde Oegstgeester Dictee

spellen n Het zesde Oegstgeester Dictee wordt gehouden op 15 oktober.

De auteur van de dicteetekst is een goede bekende van het dictee, namelijk Ko Colijn, die al in 2015 het dictee zin voor zin voorlas. Hij schrijft al vele jaren in Vrij Nederland en de NRC. Nu is de presentator Drs. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Voorzitter van de jury is dit jaar Marèse Peters, tekstschrijfster en voorzitter van Tekstnet, de Nederlandse beroepsvereniging van tekstprofessionals. De neerlandici Els van der Geest en Walter Oussoren staan haar bij. Vorig jaar waren zij er ook bij. Els van der Geest: "Bij laaggeletterden is communicatie moeilijk door de geringe uitdrukkingsvaardigheid". Walter Oussoren: "De uitdrukkingsvaardigheid vermindert doordat taal door beeldcultuur wordt verdrongen. Het leidt tot het gebruik van oneliners. Die hebben vooral effect bij mensen die weinig lezen."
Drs. Jaap Smit reikt ook de prijzen uit. Tijdens de inloop (met koffie en thee) en de pauze (met hapjes en drankjes) zal er een trio bestaande uit Mignon de Lange, Ben Schueler en Sofie de Klerk spelen. Het dictee wordt gehouden op 15 oktober in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest, inloop vanaf 19.00 uur, start dictee om 19.30 uur. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar de strijd tegen de laaggeletterdheid: de VoorleesExpress.

Het inschrijfgeld is € 20,- voor volwassenen en € 10,- voor scholieren en studenten. Aanmelden kan tot 12 oktober via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl. Daarna kan men zich alleen nog aanmelden bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel De Kler. Teams (3-5 personen) dingen mee naar de teamprijzen. Teams kunnen worden samengesteld uit sportclubs, kaartclubs, leesclubs, straatgenoten en vrienden.

Kinderen leren opereren in Corpus

In de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' werd gebruik gemaakt van de nieuwste Virtual en Augmented techniek. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

opereren n Afgelopen weekend werd overal in het land het Weekend van de Wetenschap gevierd. Ook Corpus 'Reis door de mens' had veel energie in een mooi programma gestoken.

Door Willemien Timmers

Alle jonge bezoekers van het belevingsmuseum konden kennismaken met 'De operatiekamer van de toekomst'. Ze werden allemaal in echte operatiekleding gestoken en konden daarna ontdekken hoe het is om zelf chirurg te zijn.

Op drie operatietafels konden de doktoren-in-de-dop kennismaken met nieuwe technieken die in het ziekenhuis gebruikt worden om mensen te behandelen. In de operatie 'Ultrasoon' werd, net als een echte radioloog doet, met behulp van geluidsgolven gezocht naar de zieke plek. Soms was dat, ook voor de begeleidende professionals, nog een hele klus.

Met blacklight gingen de kleine chirurgen in een donkere kamer op zoek naar fluorescente zieke plekken in de operatie 'Fluor & Blacklight'. Met een speciale bril op en een operatie-pincet werden alle verkeerde deeltjes verwijderd.
In de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' werd gebruik gemaakt van de nieuwste Virtual en Augmented techniek. De 'patiënt' lichtte groen op bij het vinden van de juiste locatie.

Fijs van Leeuwen, hoofd van het Interventional Molecular Imaging Laboratory (IMI-Lab) van het LUMC legt uit: "We willen graag aan een breed publiek laten zien wat we in en bij het LUMC aan het ontwikkelen zijn. Veel mensen krijgen in hun leven met ziekenhuisbezoek en operaties te maken, dus is het fijn dat we hier iets kunnen uitleggen en tastbaar maken welke nieuwe technieken worden gebruikt of in ontwikkeling zijn. Per slot van rekening is het ook goed voor mensen om te weten wat er met hun belastinggeld gebeurt."

In de drie operatiekamers liepen artsen en technici uit diverse disciplines (scheikunde, biologie, natuurkunde) rond om te helpen en vragen te beantwoorden. Van Leeuwen: "In het dagelijks leven werken we ook allemaal samen als één groot team om de techniek vooruit te helpen, dus daarom is het erg leuk om dit hier samen neer te zetten."

Ook Esther Nielen van Corpus was enthousiast. "Er zijn heel veel kinderen langs geweest. Sommigen kwamen zelfs uit Leeuwarden met hun grootouders om deze operaties hier mee te maken. Erg leuk om al deze kleine chirurgen te inspireren!"

De 'Operatiekamer van de toekomst' was een samenwerking tussen Corpus en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), en werd onderstreept door het EANM (European Association of Nuclear Medicine) en ERC (European Research Council).

Na drie geslaagde operaties ontvingen de deelnemers het Corpus/LUMC Kids-Chirurg Diploma.

Dag van de mantelzorg 2019

'Verrassing voor de mantelzorger'

ontmoeting n Iedereen die zorgt voor iemand in zijn/haar naaste omgeving, voor iemand die ziek is of een beperking heeft, is mantelzorger. Als blijk van waardering voor hun inzet vindt jaarlijks de Dag van de Mantelzorg plaats.

In Oegstgeest is er op donderdag 7 november in de Paulus van 10.30 tot 13.30 uur een koffieconcert met lekkers. 'Spelendergrijs' speelt deze dag licht klassiek. "Bent u mantelzorger voor iemand in Oegstgeest? Of kent u een mantelzorger? Dan bent u van harte welkom. Er zijn nog plekken vrij. De toegang is gratis," aldus één van de organisatoren.

Voor aanmelden ga naar www.wijzijneva.nl. Ga naar 'Voor mantelzorgers' en klik op 'Dag van de mantelzorg'. Aanmelden van t/m 27 oktober. Adres: Cultuurhuis de Paulus, Warmonderweg 2, Oegstgeest

ZIN door de Week

lezen n Op dinsdag 15 oktober, van 14.30 tot 16.30 uur is de start van de middagkring Literatuur & Religie.

Bij de middaggroep is nog plaats voor nieuwe deelnemers. In oktober staat het boek van Michelle Obama, Mijn verhaal (Becoming), centraal.
Deelnemers bespreken onder leiding van Marjan Driessen boeken waarin religie of levensvragen een rol spelen. De andere boeken worden later, na overleg, bekend gemaakt. Deelname bij voorkeur voor de hele serie. Men kan zich opgeven bij Marjan Driessen per telefoon of mail, 071-5131422 of marjandriessen1949@gmail.com. De kring vindt plaats in het Dorpscentrum. Data: Middag: 15 okt, 26 nov, 28 jan, 25 feb, 24 mrt. richtbedrag € 5.- per keer.

Koffieochtend Regenboogkerk

ontmoeting n Op vrijdag 11 oktober is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur voor een kopje koffie of thee. De bijeenkomst is voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Vanaf 10.15 uur zal Anneke van Cuilenburg, weer even terug in Oegstgeest, komen vertellen over haar nieuw verschenen boek 'Carolina, Moeder van een Dozijn'. Tussen 1939 en eind 1958 baarde Carolina dertien kinderen. Ze was altijd in de weer voor haar gezin, naast het drukke bestaan van haar man in zijn eigen bedrijf in hartje Leiden. Door haar positieve levenshouding en haar doorzettingsvermogen leidde zij haar kinderen naar de volwassenheid. Ze was streng in het opvoeden, maar achter die strengheid schuilde de liefde die zij had voor haar kinderen. Carolina was een vrouw met een sterk karakter, die wist wat ze wilde. Ze kon ook heel eigenwijs zijn en dat bleef zo, tot aan haar levenseinde toe.

Voor eventueel vervoer contact opnemen met Karel Krijgsman (tel: 071 5156715) of met Trudy Roelofsen (tel 071 5155739).

Fiks verlaat Middelburg zonder punten

Michelle Rozenbroek benut een strafworp.

korfbal n Korfbalvereniging Fiks is er niet in geslaagd punten mee te nemen uit Middelburg. Ondanks een goede fase in de tweede helft ging Swift met de winst aan de haal. Uitslag 23-18.

De strijd om de derde plaats op de ranglijst eindigde hiermee in het voordeel van de Zeeuwse formatie. "Vooraf had ik tegen deze tegenstander op meer gehoopt", bekende trainer Bas Harland na afloop." Swift begon met lange aanvalsacties, liet de bal goed rondgaan en schoot op juiste momenten. Hierbij ontbrak het niet aan zuiver schot. Na zes minuten keek Fiks tegen een 5-0 achterstand aan. Zeker geen onoverkomelijk verschil, maar het kost veel kracht om zo'n verschil te overbruggen. Bas erkende de controle die Swift in die fase over de wedstrijd had, maar dat had mede te maken dat Fiks niet echt lekker in de wedstrijd zat. Hij vertelde er wel bij dat hij zijn team langzamerhand in de wedstrijd zag teugkeren. Vlak voor rust was de tussenstand 10-8. "De 11-8 in de laatste seconden van de eerste helft was natuurlijk een domper, die echter geen wissel trok om in het eerste gedeelte van de tweede helft helemaal terug te keren."Hij wees op de gelijkmaker bij 12-12 door de topscorer bij Fiks, Mart Hortensius. Alle ingrediënten waren aanwezig om alsnog de ontmoeting naar de hand te zetten. Helaas werd Fiks verdedigend te gretig en veroorzaakte vrije ballen, waaruit de thuisploeg opnieuw aan de leiding kwam. Na 14-13 kwam Swift in een nieuwe scorende flow en liep uit naar 19-13. Dit verschil was van doorslaggevende betekenis. Belangrijk verschil tussen de twee ploegen was de scherpte van de dames. Bij Fiks pakte in deze ontmoeting alleen Michelle Rozenbroek een doelpuntje mee. "Bij ons viel na de deceptie over de nieuwe uitloop van Swift de tegenstand weg en behaalde de Middelburgers verdiend de zege", concludeerde Bas Harland tot slot. Mart Hortensius (7), Roy Vreeken (4), Kevin Vreeken (2), Jan Anholts (4) en Michelle Rozenbroek scoorden.
Komende zaterdag de wedstrijd tegen SKF op sportpark De Voskuyl. Aanvang 16.00 uur.

Simone van der Vlugt in de Rijnlandse Boekhandel

lezen n Simone van der Vlugt is een van Nederlands grootste schrijvers van historische romans, thrillers en jeugdboeken. Zij schreef het boek Schilderslief over het liefdesleven en conflict tussen Rembrandt en Geertje Dircx.

Op 29 oktober komt ze hierover een lezing geven in de bibliotheek van Oegstgeest, Lange Voort 2T 2341 KA Oegstgeest. Aanvang 20:00 uur, toegang € 10,00 inclusief koffie/thee.
Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Reserveer kaarten via (071) 5172271 of ga naar Bibliotheek Bollenstreek.
Op een dag in juli in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden. Ze wordt in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het Spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde, Rembrandt van Rijn, heeft hiertoe opdracht gegeven. Vanuit het Spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Simone van der Vlugt over Schilderslief: 'Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesleven en zijn conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komt. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een ander licht op Rembrandt werpt. Maar ik vind het vooral belangrijk dat er eerherstel voor Geertje komt.'

Lezing Klaas van Egmond

Klaas van Egmond geeft op 17 oktober in Dorpscentrum Oegstgeest een lezing over duurzaamheid. | Foto Leo Van Velzen Foto Leo Van Velzen NrcHb

duurzaamheid n Klaas van Egmond geeft op 17 oktober in Dorpscentrum Oegstgeest een lezing. Wethouder Peter Glasbeek zal de avond openen.

Klaas van Egmond is hoogleraar geowetenschappen (milieukunde en duurzaamheid) en voormalig SER lid. Schrijver van de boeken Een vorm van beschaving (2010) en Homo Universalis (2019).

Klaas van Egmond neemt bezoekers mee in de zorgwekkende ontwikkelingen die hij om zich heen ziet: klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie van de nationale, Europese en mondiale politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel. Deze problemen zijn volgens van Egmond terug te voeren op de overwaardering van materialistische en individualistische waarden, waardoor de mens een karikatuur van zichzelf geworden is. De menselijke maat is verloren gegaan.
Hij geeft een beeld van de belangrijkste oorzaken, hun onderlinge samenhang, hoe de gevolgen kunnen zijn als we niet ingrijpen en schetst concrete oplossingen om te komen naar een duurzame samenleving. Wat wordt de rol van de staat hierin en hoe moeten we onze economie inrichten om te voorkomen dat we de aarde uitputten en de verschillen tussen arm en rijk nog groter laten worden? Hoe passen we ons huidig kwetsbaar financieel systeem aan om een volgende financiële crisis te voorkomen en hoe gaan we om met de klimaatproblemen?

Aan het eind van de avond is er ruimte voor vragen en discussie.

Dorpscentrum • Lijtweg 9 Oegstgeest • 17 oktober • Aanvang 20.00 uur • Toegang vrij

Column

Warmterotonde

Vanuit deze columnplek wil ik mijn compliment uitspreken voor het initiatief van raadslid Rosdorff (HVO) over haar amendement in de laatste vergadering met betrekking tot de warmterotondes. Zij maakte daarbij duidelijk, dat met die warmterotondes wij met ons allen ons voor onze toekomstige warmtebehoefte gaan koppelen aan de oliemoloch Shell en allerlei afvalbedrijven. Dat waren woorden naar mijn hart.

Ik voel me soms een roepende in de duurzaamheidswoestijn, waarde columnlezer. Bestuurders: zorg ervoor, dat alle toekomstige duurzame energievoorzieningen eigendom worden van alle inwoners. En ga niet aan het zuurstofmasker liggen van bedrijven als Shell, die tientallen jarenlang hun overtollige warmte straffeloos uitstoten en daarmee bijdragen aan de opwarming van de aarde. Waarbij ze nu de kans krijgen om hun overtollige warmte te verkopen en zo een nieuw verdienmodel in de schoot geworpen krijgen. En wij gaan dan met ons allen tot in de eeuwigheid betalen voor het warmteafval van deze olie- en gasproducent.

Dus het initiatief van Rosdorff was goed. Alleen was het jammer dat zij – alweer – haar voorstel introk nadat ze een halfbakken toezegging van de wethouder gekregen had. Hierdoor kunnen bestuurders in de regio lekker doorgaan met het toewerken naar de komst van een warmterotonde en krijgen andere ideeën en initiatieven voor alternatieve gasloze verwarming van onze huizen geen schijn van kans. En kan Oegstgeest uiteindelijk alleen maar een kruisje achter een warmterotondevoorstel zetten.

Joep Derksen

Opruim-spreekuur

terugblik n "In januari dit jaar startte ik met mijn gratis opruimspreekuur", vertelt opruimcoach Ria Stikkelman.

"Elke eerste woensdag van de maand zat ik twee uur in de bieb van Oegstgeest en konden mensen met vragen over het opgeruimd krijgen van hun huis aanschuiven. Net als in mijn particuliere praktijk kwamen ook op het opruimspreekuur vaak dezelfde vragen naar voren: Hoe orden ik mijn kleding en hoe krijg ik overzicht in mijn boekenkast/-voorraad?
Ook kwamen ouders met vragen over hoe ze hun drukbezette kind (zelf baan, partner ook en jonge kids) konden helpen hun huis opgeruimd te krijgen.
Met de nodige tips konden ze na een kopje koffie weer naar huis om daar of bij hun kind de boel opgeruimd te krijgen!
Woensdag hield ik mijn laatste opruimspreekuur."

nieuws / sport

n Kinderboekenweek op de Joris de Witte

De Joris de Witteschool in Haaswijk kreeg bezoek van twee astronauten die ook graag weer een avontuur wilden beleven. | Foto PR

lezen n Op woensdag 2 oktober werd de Kinderboekenweek op de Joris de Witteschool weer feestelijk geopend. Het thema is 'op reis' en de school kreeg bezoek van twee astronauten die ook graag weer een avontuur wilden beleven. Een heuse raket stond hiervoor al klaar.

Deze week kunnen de kinderen weer meedoen aan de voorrondes van de voorleeswedstrijd op school. De winnaars mogen meedoen aan de finale. De finalist die wint bij groep 7 en 8 mag meedoen met de voorrondes voor de nationale voorleeswedstrijd.
De groepen 1, 2 en 3 kregen bezoek van een echte illustrator: Natascha Stenvert. Zij kwam de kinderen vertellen over haar werk en hoe ze op ideeën voor haar tekeningen komt. Hierna mochten de kinderen met kosteloos materiaal zelf een vervoermiddel bouwen om mee naar de maan te vliegen.

De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaat men op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. 'Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.' De 65e Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 2 tot en met zondag 13 oktober.

Netwerk Samen tegen eenzaamheid Oegstgeest opgericht

samen n Op maandag 7 oktober is het netwerk Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest door het ondertekenen van een 'Ik-doe-mee-verklaring' officieel opgericht.

Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. Maar ernstige eenzaamheid is een ingrijpend en hardnekkig probleem. In Oegstgeest is 11 % van alle volwassenen vaak eenzaam wat betekent dat in elke straat gemiddeld 8 mensen wonen die ernstig eenzaam zijn.
Om die reden heeft het college in het werkprogramma opgenomen dat er een actieplan eenzaamheid moet komen. De bedoeling is dat het lokale netwerk van instellingen, bedrijven en (vrijwilligers)organisaties daar vorm aan gaat geven.
De aanpak van eenzaamheid vraagt bundeling van krachten. Daarom is maandagmiddag 7 oktober het netwerk Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest opgericht: om samen een bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken, voorkómen en verminderen van eenzaamheid in Oegstgeest. Dit doet het netwerk onder andere door de komende jaren de gemeenschapszin te stimuleren, door activiteiten beter op elkaar af te stemmen en goed te signaleren en door te verwijzen. Ook wordt het bestaande aanbod van ontmoetings- en welzijnsactiviteiten in Oegstgeest, met hulp van ervaringsdeskundigen, kritisch onder de loep genomen.
Wethouder Jan Nieuwenhuis sloot de bijeenkomst af en noemde de succesvolle aanpak van de week 'Oegstgeest Ontmoet'; een gezamenlijke actie van het netwerk waarin er vele tientallen activiteiten georganiseerd zijn. Ook noemde hij het belang van ontmoetingsactiviteiten als preventieve aanpak. Maar naast preventie is het zaak nog beter te kijken naar mensen die kampen met een ernstige vorm van eenzaamheid. En deze personen er écht bij proberen te betrekken, daarom is dit netwerk zo van belang. | Foto Willemien Timmers

Drie punten in Oegstgeest

De spelers van LOHC Heren 1 tijdens een eerdere wedstrijd. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

hockey n Tijdens een regenbui die de gehele zondag aanhield, trad LOHC Heren 1 op 5 oktober aan bij een thuiswedstrijd.

Tegenstanders waren de mannen van Union. Na de nederlaag van vorige week bij Upward, begon Leiden scherp aan de wedstrijd en dit resulteerde redelijk snel in corner. Deze werd vlak naast de goal gepusht, echter was het luttele minuten later wel raak uit een strafcorner. Bob van Brussel stond op de kop van de cirkel en wist de keeper te verschalken door de bal links in het doel te pushen en zijn totaal van goals dit seizoen naar 4 te brengen.

Vervolgens, nog in het eerste kwart, kwam LOHC op een 2-0 voorsprong door een fraaie treffer van Yvar Verseef. Een vrije slag werd vanaf de 23-meterlijn met een harde bal de cirkel ingebracht door Cees Potters en hier kwam Yvar mooi vrij van zijn verdediger en wist de bal met een tip-in voorbij de doelman te werken. Na enkele corners van Union maakte Leiden halverwege het tweede kwart de 3-0. Ditmaal was het Lars Barkmeijer, die al voor de derde wedstrijd op rij een goal maakte. Een geslagen hoge voorzet van Arslan Qabir werd knap door Lars in het net getikt. Met een 3-0 stand gingen beide ploegen de rust in. In de tweede helft kregen beide ploegen enkele corners, echter resulteerde dit voor Leiden en Union beide in geen treffers.

Met een 3-0 stand klonk het eindsignaal en bleven de drie punten in Oegstgeest.

FC Oegstgeest nog puntloos

Timo Lichtenbeld neemt noodgedwongen de vlag ter hand. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Na promotie naar de derde klasse was het afgelopen zaterdag uit tegen Lugdunum voor FC Oegstgeest het derde verlies (4-1) op rij, na TAVV uit (6-0) en Sporting Leiden thuis (0-5). Maar qua prestatie was ondanks het verlies wel een opgaande lijn zichtbaar. Hopelijk levert dat in de komende wedstrijd tegen CVC Reeuwijk thuis de eerste punten op.

Als gevolg van blessures en vakantiegangers ontbraken er een aantal spelers bij FC Oegstgeest.
In aanvang waren de teams redelijk tegen elkaar opgewassen. Maar al na twee minuten verzilverde Lugdunum de eerste kans die ze kregen. Na ongeveer 10 minuten kwam FC Oegstgeest op gelijke hoogte door een schot van Bob den Hollander dat van richting werd veranderd en zo achter de Lugdunum keeper belandde. Tot halverwege de eerste helft bleef het spelbeeld ongeveer hetzelfde. Daarna kreeg Lugdunum steeds meer overwicht wat na 30 minuten resulteerde in de 2-1.
Even later stond zelfs de 3-1 op het scorebord. Rond het veld was hierover nogal wat discussie over het feit dat de scheidsrechter het signaal van de FC Oegstgeest assistent-scheidsrechter volledig negeerde. In de tweede helft ging dat zelfs zover dat de assistent-scheidsrechter stopte met vlaggen. De geblesseerde speler, Timo Lichtenbeld, nam vervolgens die taak over.

Daan met zijn praktijkbegeleider bij ASC, Edward Heitmeijer.

Vlak voor rust schoot van Bas Nieuwenburg de bal net over het doel. Dat had zo net voor het rustsignaal een mooie aansluiting kunnen zijn. Maar nu gingen de partijen met een 3-1 ruststand theedrinken.
In de tweede helft speelde Lugdunum wat meer op de counter. Met deze voorsprong leunden ze wat meer achteruit. Na een minuut of elf in de tweede helft honoreerde Lugdunum één van de uitvallen met de 4-1. Dit zou tevens de eindstand worden.
Hoewel Lugdunum de sterkere partij was in deze wedstrijd, kon FC Oegstgeest nu veel meer partij bieden dan de twee voorgaande wedstrijden. Volgende week speelt FC Oegstgeest thuis tegen CVC Reeuwijk. Aanvang 14.30 uur.

Week van de scheidsrechter

voetbal n Deze week is het de 'Week van de Scheidsrechter'. Een sport-breed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de "scheids" centraal staat. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten.

Zo ook Daan van den Bergh, 22 jaar oud en in het dagelijks leven Field Service Engineer bij CinemaNext. Daan is op zijn 14de wedstrijden gaan fluiten bij ASC, waar hij eerder al was begonnen met voetbal. Op dit moment volgt hij een fluitcursus bij de KNVB. Hieronder vertelt hij meer over wat het fluiten nu zo leuk maakt; de do's en dont's en welke spelregel hij bv graag zou veranderen.


Waarom ben je scheidsrechter geworden Daan?
"Ik ben toen ik nog bij ASC voetbalde begonnen met fluiten op mijn 14e. Destijds eerst de E-tjes en later doorgegroeid naar D-pupillen tot B-junioren. Twee seizoenen geleden ben ik weer teruggekomen bij ASC als clubscheidsrechter. Door mijn onregelmatige werk is het niet mogelijk altijd op dezelfde dagen te kunnen trainen met een team, dus voetballen was geen optie meer. Ik vond het fluiten altijd al heel erg leuk en een mooie manier om het spelletje van dichtbij te blijven beleven en ook iets terug te geven aan het spel en de club die mij erg veel plezier hebben gebracht. Vandaar dat ik nu de junioren op zaterdag weer fluit."

Wat is het leukste wat je ooit hebt meegemaakt?
"Mooie momenten als je fluit zijn vaak situaties waardoor je merkt dat je het spel goed voelt: een voordeelregel toepassen waarna gelijk gescoord wordt bijvoorbeeld. Maar het bijzonderste is toch wel het contact met de spelers. Als je 22 handen krijgt met 'bedankt scheids' is dat een goede afsluiting van de wedstrijd. Een leuke variant daarop vond ik vorig seizoen bij de Dames van ASC. Toen werd ik niet 'bedankt voor het fluiten', maar 'bedankt voor de gezelligheid'."

Welke spelregel zou je veranderen?
"De wijzigingen die dit seizoen zijn ingevoerd zijn heel erg gericht op het verhogen van het tempo en de dynamiek van het spel. Ik ben erg enthousiast over deze wijzigingen. Als ik zelf nog iets zou mogen toevoegen dan zou dit bij regel 13: de vrije trap zijn. Ik zou heel graag zien dat vrije trappen ook voor jezelf mogen worden genomen net als bij het hockey. Dus bal stilleggen en daarna gelijk aan een dribbel beginnen. Zo hou je nog meer tempo in het spel en vergroot je de kansen van de benadeelde partij om een snelle aanval op te zetten. We spelen het spel immers om doelpunten te maken."

Wie is je grote voorbeeld?
"Binnen Nederland zou ik, hoe afgezaagd ook, toch kiezen voor Björn Kuipers."

Lees verder op www.oegstgeestercourant.nl

Wedstrijd ASC gestaakt

Voetbal n Na de eerste helft is de wedstrijd ASC - Wilhelmus gestaakt. De reden was het onwel worden van de scheidsrechter. De stand op dat moment was 0-1 voor de bezoekers. Beide teams kregen kansen, waarbij de tegenstander in de 20e minuut op voorsprong kwam. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft had de achterstand verdubbeld kunnen zijn. Een strafschop wegens hands werd door de schutter van Wilhelmus hoog overgeschoten. Kennelijk had hij de penalty van Valencia tegen Ajax in de Champions League te veel op zijn netvlies geprojecteerd.

Roelant Oltmans Fonds

aanvragen n Het is alweer oktober en er kan weer aangevraagd worden voor een bijdrage uit het Roelant Oltmans Fonds.

Het fonds is opgericht in 1997 ter gelegenheid van het behalen van Olympisch Goud van het Nederlands Herenhockeyteam onder leiding van plaatsgenoot Roelant Oltmans. Getalenteerde sporters of sportverenigingen woonachtig of gevestigd in Oegstgeest, die graag naar de top willen maar misschien een handje geholpen moeten worden door bijdrage uit het fonds om nog beter te kunnen presteren, kunnen in aanmerking komen hiervoor. Zo'n bijdrage uit het fonds, die gebruikt moet worden voor de sport, is een stimulans om nog harder te trainen, nog gemotiveerder te worden en daardoor nog hogerop te komen.

Ben je goed in de sport die je doet? Jijzelf of je hele team? Wil je ook naar de top? Olympische Spelen? Ben je goed gemotiveerd? Kun je extra geld goed gebruiken voor beter materiaal of extra trainingen? Woon je in Oegstgeest? Ben je tussen de 8 en 18 jaar? Meld je dan aan voor een bijdrage!

Stuur voor 1 november een mail met toelichting naar Marijke Coulier, Emmalaan 44, 2341 JR Oegstgeest. E-mail: m.coulier@roelantoltmansfonds.nl

Pecos bijt van zich af

tafeltennis n Op bezoek bij koploper TOGB lieten de tafeltennissers van Pecos zaterdag hun tanden zien, al werden ze op een ruime nederlaag getrakteerd. Tony Nader boekte de twee enige Oegstgeester punten.

Het begin was eenzijdig. Hmam was zoals verwacht drie keer te sterk, Paul Kruijt kende een matige dag, Tony Nader scoorde op een 6-0 stand tegen ten koste van Milo de Boer. Waarna het in de slotfase alsnog rumoerig en spannend werd. Jens Wiersma kwam met 0-2 voor tegen De Boer junior, maar kon het helaas niet afmaken: 16-14, 11-7 en 13-11. In de slotpartij was het andersom. Michel de Boer leidde met 2-0 tegen Nader, toen die opeens de geest kreeg en via 4-11, 7-11 en 11-13 maakte dat Pecos alsnog redelijk tevreden naar huis ging. De poot stijf gehouden en het hoofd recht. De schade tegen de vermoedelijke kampioen was beperkt, en het duel met Temp Team van komende zaterdag, belangrijk in de strijd om de derde plaats, wordt aan de Voscuyl met vertrouwen tegemoet gezien.

De SOEK is winterklaar

kringloop n Zondag 6 oktober was de koudste 6 oktober sinds de Kleine IJstijd. Voor het eerst wilde de temperatuur niet boven de magische grens van 10 graden komen. Het is dus tijd voor warme chocolade, winterbanden, de ijsbanen zijn open en de zomerkleding is opgeborgen. Kringloopwinkel SOEK is sinds afgelopen maandag ook voorbereid op de winter.

Vijftien vrijwilligers zijn urenlang bezig geweest de zomerkleding uit te zoeken, op te bergen en de winterkleding uit de opslag te halen. Op alle rekken hangt nu warme kleding en alle paspoppen zijn in hun winterkleed gestoken.

De textielafdeling van de SOEK is onze drukste afdeling. En er wordt heel veel textiel verkocht en ingebracht. Zoveel dat we lang niet alles kunnen verkopen. Daarom rijden we elke twee weken met onze bus naar Weesp. Want vrijwel alles proberen we voor hergebruik te bestemmen. In Weesp staan twee enorme fabriekshallen van de Stichting Humanitaire Hulpgoederen. HRIF is betrokken bij projecten in meer dan 40 landen wereldwijd. Alle goederen worden ingezet voor noodhulp. Het is als het ware een gigantische kringloopwinkel met een enorm bereik.

De SOEK brengt vooral kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen naar Weesp. Knuffels bijvoorbeeld, want als we al onze knuffels zelf moesten verkopen, zouden we een aparte 'knuffelruimte' kunnen inrichten. Kinderen komen bij ons vaak zelf hun knuffels brengen en je ziet dat het moeite kost om afscheid te nemen van hun jeugdvriend.

Max Dohle
(Foto Inge de Jong)

13 oktober

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, pastor A. Gerritsen

LUMC 10.00 ds. Ria Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. R. van der Toorn
Avondmaalsviering
16.30 u ds. P. Niemeijer

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. F.H. Fockema Andreae

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. R. van Zwieten Amsterdam.

Matthiaskerk Warmond

Zat 12 oktober 19.00 uur Woord en Communieviering met Cantores Lia Spiegeler

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

30-09 / 06-10 TP van Wijck, Diamantlaan 174 E 2332 GR Leiden (071) 5765351

04-11 / 10-11 TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50 2342 AB Oegstgeest (071) 5726600

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@EmileJaensch Vanmorgen werd ik op bijzondere wijze opgehaald vanaf gemeentehuis. Op reis, is het thema van Kinderboekenweek. De reis ging naar de Gevers-Deutz Terweeschool waar ik belang van lezen heb onderstreept. In schrijversdorp Oegstgeest wordt, niet toevallig, ook goed gelezen. @KBweek

@fcoegstgeest18 Het wordt weer vroeg donker ... Dus zorg voor goede fietsverlichting én zet hem aan!

@Timocratie Replying to @MatthijsSneppie Oegstgeest wordt gesplitst door het Oegstgeester Kanaal. Boven komt nooit in Oud-Oegstgeest, Onder 't kanaal weigert zijn gezicht te laten zien in Haaswijk.

@Pol_Krwrd Op zaterdag 5/10 om 14:10 uur, aanrijding wielrenner tegen een stilstaand voertuig. Wielrenner (55) uit Oegstgeest is met onbekend letsel vervoerd naar ziekenhuis. Locatie: IJsseldijk-Noord, #ouderkerkaandenijssel