Oegstgeester Courant

18 september 2019

Oegstgeester Courant 18 september 2019


Zonovergoten Open Monumenten en Osger Weekend

Bij het oude raadhuis aan de Wijttenbachweg gaf de brandweer demonstraties, onder andere met een oude brandspuit. | Foto Willemien Timmers

plezier n Afgelopen weekend, 14 en 15 september, beleefde Oegst­geest een zonovergoten Open Monumenten en Osger Weekend.

Het veelzijdige weekend bracht veel dorpsgenoten op de been. Bijzonder was de expositie in het Dorpscentrum over de geschiedenis van elf Oegstgeester sportclubs, die door wethouder sport Jan Nieuwenhuis geopend werd. De tentoonstelling zorgde voor een feest van herkenning. Drukbezocht waren ook de Shaffy-middag in de Groene Kerk en de Universiteit van Oegstgeest in de Boerhaavezaal van het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest. De wandeling langs voormalige kroegen zat goed in elkaar, en blijft via de app izi.travel voor iedereen beschikbaar. Monumenten, historie en cultuur kwamen prima bij elkaar op de diverse 'Plekken van Plezier' die ons dorp rijk is. Leuk dat ook de scholen voor het eerst via de Open Monumenten Klassendag bij het weekend betrokken waren.

Verder trok in het weekend een stroom van fietsers langs Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel, langs het prachtig gerenoveerde notarispand op de hoek van de De Kempenaerstraat en de Warmonderweg, en was een bezoek aan de bloemrijke tuin van de boerderij van de Familie Voogd een bezoek meer dan waard. In de Regenboogkerk oogsten de schilderijen van Bastiaan de Wit veel bewondering, net als de kunstwerken in 'Kunstacademie Haarlem Leiden' aan de Haarlemmerstraatweg. Zie ook P13

Verzuipen

Help, we verzuipen. Niet in het water, maar in de mensen. We groeien maar door, hebben meer woningen nodig maar hebben niet genoeg bouwvakkers. We hebben meer scholen nodig, maar hebben niet genoeg leraren. We worden ouder, raken soms in paniek en in de war en hebben meer verzorging nodig, maar er is een tekort aan verpleegkundigen. Juist, voor het opleiden van die drie beroepen hebben we opleiders nodig. Dat schiet dus niet op. De GGZ heeft ook een tekort aan verpleegkundig personeel en wil daar iets aan doen. Samen met de Leidse Onderwijs Instellingen (LOI) starten ze met een opleiding voor zij-instromers die willen overstappen naar de zorg. Voortraject van drie maanden kost je geld, maar daarna krijg je tijdens de opleiding salaris. Voorlichtingsavond is op dinsdag 1 oktober om 19.00 uur bij GGZ Rivierduinen, Sandifortdreef 19 in Leiden. Bij zij-instromen verzuip je niet!

Wil van Elk

Dwarse denkers

Rudi Wells Fotografie

welkom n Oegst­geester Dwarse Denkers (ODD) organiseren op maandag 23 september de tweede ODD-lezing & debat. Door inwoners voor inwoners.

Dorpsgenoten Peter Frans Pauwels (TomTom) en Marili 't Hooft (WeTransfer) nemen luisteraars mee in de technologie van morgen. Welke impact heeft 'data' op ons dagelijks leven? Pauwels en 't Hooft spelen een leidende rol in hun beider bedrijven en wonen in Oegst­geest. ODD zet ze op een podium. Oegst­geestenaren kunnen er gratis bij zijn en met hen in debat gaan onder leiding van Esther Peters.

Dorpscentrum, 23 september, aanvang 20.30, inloop 20.00 uur.

"Als u ooit invloed wil op Big Data is dit het moment! En de techniek praat terug," laat de organisatie weten.

Foto: KFP van Kleef

Tachtig jaar koor Schola Cantorum

Kerk-
muziek en Gregoriaanse zang

FC Oegstgeest eerste in
beker-poule

OMMEVOORT n VVE wil geen laad- en losstrook

Opvallende
populier
moet gekapt

Zesde Oegstgeester Dictee op dinsdagavond 15 oktober

De dicteecommissie van Rotaryclub Oegstgeest e.o. v.l.n.r.: Joost Perquin, Harry Theuns, Wim Dam en Just Kerckhoff.

spelling n Het zesde Oegstgeester Dictee vindt plaats op dinsdagavond 15 oktober in het Teylingen College (locatie Duinzigt).

Ook dit jaar organiseert Rotaryclub Oegstgeest e.o. weer dit mooie evenement ten bate van de strijd tegen de laaggeletterdheid.

Laaggeletterd

Die strijd wordt steeds relevanter, omdat mede door het lerarentekort het aantal laaggeletterde schoolverlaters stijgt. Om deze trend te keren wordt met de opbrengst van dit dictee de VoorleesExpress gesteund. Het belang om juist jonge kinderen door het voorlezen plezier in taal en tekst te laten beleven is groot. Hiermee wordt de kans dat ze ook zelf meer gaan lezen vergroot en verdere toename van het aantal laaggeletterde schoolverlaters voorkomen. Op deze manier wordt meer kinderen meer kansen geboden voor een betere toekomst in onze steeds verder digitaliserende maatschappij.

Partners in de organisatie zijn de Oegstgeester Bibliotheek en de Oegstgeester Courant.

De dicteecommissie van Rotaryclub Oegstgeest e.o. bestaat dit jaar uit Wim Dam, Just Kerckhoff, Joost Perquin, en voorzitter Harry Theuns.

De deelnamekosten zijn € 20,- voor volwassenen en € 10,- voor scholieren en studenten (dit is inclusief koffie en hapjes). Aanmelden kan vanaf vandaag bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel de Kler. Als deelnemer opgeven kan ook tot en met 12 oktober via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl. Veel extra informatie is op deze site te vinden.

Na 12 oktober is aanmelden alleen nog mogelijk bij binnenkomst op 15 oktober.

teams

Dit jaar doen ook weer teams mee. Met drie deelnemers heb je al een team; maximaal vijf deelnemers in een team. Er is ook weer een extra dictee voor specialisten. Er zijn individuele prijzen en teamprijzen. "We zien je graag op 15 oktober bij dit gezellige dictee met muziek, hapjes en drankjes!" laat de organisatie weten.

Oegstgeester Dictee • Locatie Teylingen College Duinzigt • Wijttenbachweg 23 Oegstgeest • Inloop vanaf 19.00 uur, start dictee om 19.30 uur.

Maria Boerhaave Drolenveaux bezoekt Zomaar-markt op Boerhaaveplein

ontmoeting n Snackbar 't Haasje houdt samen met de Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel op zaterdag 21 september een Zomaar-markt op het Boerhaaveplein.

Er wordt extra aandacht gegeven aan het thema duurzaamheid, zoals duurzaam autorijden en informatie over zonnepanelen. Het bouwloket van de gemeente is deze dag ook aanwezig.
De Zomaar-markt wordt gehouden op het Boerhaaveplein, en dus mag Boerhaave niet ontbreken. In 1724 kocht Herman Boerhaave landgoed Oud-Poelgeest en heeft hier bijzondere bomen en gewassen geplant en een kruidentuin aangelegd. Oud-Poelgeest is ook voor veertien jaar het zomerverblijf geweest van Boerhaave. Hij omschreef het uitzicht vanuit het landgoed als 'het mooiste dat je in Holland kan hebben'.

'De vrouw van Boerhaave' is tussen 10.30 uur en 12.00 uur aanwezig. Vanuit haar rol praat Maria Boerhaave Drolenveaux met het publiek. Er wordt verteld over het werk van Boerhaave, het leven in de stad, het vermaak in de achttiende eeuw en nog veel meer. Het optreden van de vrouw van Boerhaave is leuk voor het hele (Oegst­geester) gezin! Dit alles in samenwerking met Beleef het Verleden. Dorpsmarketing Oegs­tgeest biedt dit gebeuren aan vanwege het Boerhaavejaar 2019.

Zomaarmarkt, 21 september, 10.00 tot 15.00 uur, Boerhaaveplein.

Inbraak bij Danice

Veel schade aan de toegangsdeuren. Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Schade n Op 12 september werd er ingebroken in IJscafe Danice aan de Irislaan in Winkelgebied de Lange Voort. Behoorlijk veel schade aan de deuren die naar buiten toe werden opgebroken. Omdat het naar binnen openslaande deuren zijn, is de schade zodanig dat ze moeten worden vernieuwd. Nieuwe deuren moet worden gemaakt en dat kan wel drie maanden duren. Met het meenemen van twee geldlades is het volledige kassasysteem en administratie uitgeschakeld. Een zak met geschenkbonnen is weer terug, die was gedumpt in de bosjes. De eigenaar is behoorlijk gedupeerd door deze inbraak.

Aanhouding voor zeven Oegstgeester misdrijven

politie n Zaterdag 14 september heeft de politie twee personen aangehouden in Rotterdam die verdacht worden van het plegen van zeven misdrijven binnen de gemeente Oegstgeest.

Het gaat hier onder andere om een woninginbraak, een bedrijfsinbraak en diefstal van bromfietsen.

De verdachten zijn een vrouw van 18 en een man van 20 jaar oud. "Wij zijn de verdachten op het spoor gekomen door goed werk van onze wijkagent!" laat politie Leiden Noord op hun Facebook-pagina weten. "De verdachten zullen gehoord worden door onze recherche en de zaak zal overgedragen worden aan het OM."

Food & Fashion

winkelen n Op zaterdag 21 september vanaf 14.00 uur zal Winkelgebied De Kempenaer in het teken staan van Food & Fashion.

Bezoekers kunnen genieten van lekkere drinks en bites uit de horeca en foodwinkels, er is een optreden van De Hoytema Band, er zijn modeshows en nog veel meer entertainment. "Het wordt een middag vol gezelligheid", aldus de organisatie.

Taalhuis

Wethouder Matthijs Huizing ontmoet de deelnemers van het Oegstgeester Taalcafé. Elke donderdag wordt samen theegedronken en gepraat. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Taalcafé n Van 9 tot en met 13 september hadden alle regionale Taalcafés van de Bibliotheek Bollenstreek een 'feestelijk' taalcafé in verband met de week van de alfabetisering. Dit was hèt moment om organisator het Taalhuis in het zonnetje te zetten.

Dit jaar hebben de Taalcafé-deelnemers met elkaar een dichtbundel samengesteld. Deze werd tijdens de bijeenkomst op 12 september in Oegstgeest aan wethouder Matthijs Huizing overhandigd. Ook las een deelneemster haar gedicht voor.
De dichtbundel is geschreven aan de hand van het thema van de week van de alfabetisering, namelijk: durf te dromen. Alle taalcafés hebben in het voorjaar hard gewerkt aan allerlei soorten gedichten. Van elfjes tot haiku's en verschillende rijmschema's. Op ieder taalniveau kun je wel een gedicht maken.

In Oegstgeest is er elkde donderdag van 14.00 tot 15.30 uur in de bibliotheek een Taalcafé voor mensen die beter Nederlands willen leren spreken. Iedereen welkom.

Bewoners willen geen aparte laad- en losplaats aan de Ommevoort

Het op straat laden en lossen zorgt voor onveilige situaties en - volgens de bewoners - overlast.

overlast n Het verkeer wordt steeds drukker aan de westzijde van winkelcentrum Lange Voort. Met name het aantal verkeersbewegingen rond het laden en lossen van de winkels, (Jumbo, Domino's en China House - in die volgorde) is toegenomen. Dit gebeurt op straat, in een buitenruimte die daar niet erg geschikt voor is.

Door Willemien Timmers

Zo zien de bewoners het het liefst: inpandig.

Domino's Pizza heeft geen eigen laad- en losgelegenheid. De Jumbo heeft dat – inpandig – wel, maar doordat de winkel door steeds hogere vrachtwagens bevoorraad wordt die inpandig niet kunnen laden en lossen, gebeurt dat vaak op straat. De inpandige ruimte is volgens de gemeente en de Jumbo vanwege leidingen die langs het plafond lopen, niet op te hogen.

Kortgezegd: Omdat in de huidige situatie veel vrachtwagens op de rijbaan laden en lossen en hiermee de fietsstrook blokkeren, ontstaan er onveilige verkeerssituaties. Ook is de doorstroming in het geding.
Volgens de gemeente en de Jumbo is het daarom belangrijk dat een veiligere situatie gecreëerd wordt voor alle weggebruikers door een laad- en losgelegenheid te realiseren naast de rijbaan. Drie parkeervakken zouden daarom omgevormd moeten worden tot laad- en loslocatie.

"Ik besef dat de meest ideale situatie zou zijn dat we alles inpandig lossen", stelt supermarktmanager Rien de Haas. "Maar dat is helaas niet mogelijk. De inpandige ruimte is 3,80 meter hoog, terwijl bijvoorbeeld de vrachtauto van mijn leverancier van diepvriesproducten al 4,20 meter hoog is. Op de hoogte van de wagens heb ik geen invloed. Te hoog is te hoog. Als vrachtwagens het toch gaan proberen, kost dat heel veel tijd en overlast, en rijden zij leidingen stuk." De Haas benadrukt dat de te lage laad- en losruimte een architectonische fout is, waar zij als huurders niets aan kunnen doen. "Nogmaals: het liefst zouden wij alles inpandig afhandelen, maar dat gaat gewoon niet. Naast het feit dat de ingang voor grote wagens te laag is, komen er vaak ook meerdere vrachten tegelijk aan. Die wagens willen we zo snel en veilig mogelijk laten parkeren. Hoe langer men aan het insteken is, hoe meer overlast. We moeten zoeken naar oplossingen, want we kunnen als winkel niet in het niets verdwijnen."

De bewoners van het appartementencomplex boven de winkels realiseren zich dat bevoorrading van het winkelcentrum 'een elementaire functie vervult binnen de Oegstgeester samenleving', maar vreest dat de aanleg van een grote laad- en losgelegenheid nog meer zal uitnodigen om te gaan laden en lossen in de openbare ruimte, 'met nog meer overlast tot gevolg'. "Het streven moet blijven om alleen inpandig te laden en te lossen en alleen bij hoge uitzondering in de openbare ruimte", laat een vertegenwoordiger van de Vereniging van Eigenaren weten. "Ook is een punt van aandacht dat deze laad- en losgelegenheid ontegenzeggelijk gebruikt zal worden door andere leveranciers dan de Jumbo en Domino, waardoor de opleggers van Jumbo alsnog niet kunnen parkeren."
Het laden en lossen in de buitenruimte zorgt, zeker nu de Jumbo afgelopen jaar is uitgebreid, volgens de bewoners voor geluidsoverlast. Zij noemen gekletter van rijplaten, te lang draaiende motoren en aggregaten, lawaai van hydraulische liften en uitlaatgassen. De bewoners ervaren beduidend minder overlast wanneer er inpandig wordt geladen en gelost. "Het is nooit de bedoeling geweest dat dat op de weg zou gebeuren", stellen de bewoners. "Bij de koop van deze appartementen heeft de verkopende partij de bewoners aan de westkant van de Ommevoort verzekerd dat er in dit gebouw inpandig geladen en gelost zou worden." Volgens hen is inpandig laden en lossen bij de Jumbo wél mogelijk, en geldt er in Nederland een maximale hoogte van vrachtwagens van 4.00 meter. "Een chauffeur van Jumbo heeft ons verzekerd dat de vrachtwagens van Jumbo maximaal 3,80 meter hoog zijn. Bevoorrading van de winkel via de expeditie ruimte is dus mogelijk", stellen zij. Rien de Haas ontkent dit. "Er zijn bij het Jumbo-distributiecentrum in Woerden slechts zeven trailers die in onze ruimte passen. Ik kan daar helaas niets aan doen. We hebben veel geïnvesteerd om de winkel stiller te maken. De metingen zijn ook altijd in orde. Ook buiten de winkel doen we ons best, en spreken we bijvoorbeeld chauffeurs, ook van andere winkels, er op aan als zij hun motor laten draaien. Ik denk dat een laad- en losplek juist zorgt voor minder verkeerschaos en geluidsoverlast."

De bewoners vinden echter dat het oorspronkelijke uitgangspunt, namelijk dat er in het complex Lange Voort inpandig geladen en gelost zal worden, gehandhaafd moet blijven. "De gemeente moet zelf onderzoeken of een aanpassing van de hoogte van de inpandige expeditieruimte mogelijk is. Leidingen kunnen bijvoorbeeld verlegd worden."

De supermarktmanager geeft overigens aan dat het aantal verkeersbewegingen van de Home Delivery van Jumbo is afgenomen omdat dat steeds meer vanaf een ander centraal punt in de regio wordt geregeld.


Bezwaar

Het verkeersbesluit om de Ommevoort bij de Jumbo anders in te richten is op 14 augustus bekend gemaakt. Hierna is er zes weken de mogelijkheid om bezwaar te maken. De rechter kan straks de bewoners in het gelijk stellen. Dan zal de verkeerssituatie blijven zoals hij nu is. "Dan zullen verkeersonveilige situaties blijven bestaan", aldus de Haas.
Bewoners hopen echter dat het pand zo aangepast kan worden, dan er alsnog meer goederen binnen kunnen worden gelost.

Oegstgeest groen .... ??

Foto: Willemien Timmers

In de OC van 26 juni nodigde het gemeentebestuur uit om in de vakantietijd commentaar te geven op een "concept" Groene Kaart. Het groen in de gemeente is opnieuw ingetekend tegen de achtergrond van de 'groenversterking' die B&W als hoge prioriteit heeft opgenomen in het collegeprogramma. Dat laatste is terecht: gemeente-groen in Oegstgeest is onder het landelijke gemiddelde afgezakt. Enthousiast over het B&W-initiatief bestudeerden bewoners/verenigingsleden het concept voor de Hofbrouckerpark-omgeving.
Teleurgesteld moesten bewoners constateren dat de voorgespiegelde groenversterking in de Hofbrouckerparkbuurt in feite een groen-afname(!) betrof. Een van de drie door Oegstgeest lopende groenzones blijkt in het Groene Kaart-concept te worden onderbroken en dus opgeheven. Het betreft de groenzone nr. 2 in de Structuurvisie 2005-2020 (= gemeenteraadbesluit).
Rond 2005 had groen al hoge prioriteit maar in 2019 is het belang van behoud en versterking nog veel groter geworden. Het kaartvoorstel om een essentieel gedeelte van de Hazenboslaan uit groenzone 2 te knippen zonder expliciete vermelding van deze drastische ingreep is onbegrijpelijk. Het kan moeilijk anders worden gezien dan als de zoveelste schimmige poging om hoogbouw van appartement-complexen op/naast het Hofbrouckerpark met de bijbehorende vernietiging van de parkomgeving vlakbij het dichtst bevolkte deel (Lange Voort-centrum) van Oegstgeest mogelijk te maken.
Betreffend bestemmingsplan, dat vrijwel gehéél op een onhaalbare Hofwijk-zorgfunctie focuste, is outdated. Binnenkort gaat de Gemeenteraad de wettelijke herziening ervan behandelen. We zijn heel benieuwd welke politieke partijen wél en welke niet de belangen respecteren van de vele, vele Oegstgeesters hier in deze dichtstbevolkte wijk door een bebouwing van het Hofbrouckerpark te blokkeren. Wij houden u op de hoogte.


Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijk
Hofbrouckerpark@mail.com

'Duikerbrug moet vervangen'

politiek n De duikerbrug in de Dorpsstraat, die al enige maanden is afgesloten voor autoverkeer vanwege instortingsgevaar, moet zo snel mogelijk vervangen, zo sprak wethouder Glasbeek in de commissie Ruimte van afgelopen donderdag.

Het steekt hem dat er in de jaren die achter ons liggen enkel onderzoekskosten zijn gemaakt, maar dat er niets concreets is gebeurd.

Omwonenden hebben er evenwel moeite mee dat men al van vervanging spreekt van de brug, in plaats van restauratie.

Ook raadsleden schaarden zich achter deze mening.Eelke van den Ouweelen (Lokaal): "Een historische brug kun je maar één maal weghalen." De VVD opperde dat de mogelijkheden tot restauratie onderzocht moeten worden. "Dit onderzoek moet dan niet zoals nu van Dura Vermeer komen. Want die bouwen alleen nieuwe bruggen."

Volgens de wethouder liggen evenwel alle opties nog op tafel.

Het restaureren van de oude toog in het midden van de brug (enkel zichtbaar als men er onderdoor vaart), heeft volgens wethouder Glasbeek hoge maatschappelijke kosten, temeer vanwege de leidingen van diverse nutsbedrijven die onder de brug doorlopen en niet tijdelijk afgesloten kunnen worden.

Buurtbewoners vroegen zich tijdens de commissievergadering af of een nieuwe brug wel nodig is, als men kiest autoverkeer voor altijd op die plek te weren. Zij genieten ervan dat er geen doorgaand autoverkeer meer door de straat komt, nu de brug is afgesloten. De wethouder gaf aan dat wat het college betreft er een brug komt die dezelfde belasting aankan als de oude. Wel moet volgens hem de Dorpsstraat dan opnieuw worden ingericht.

Tijdens de komende begrotingsraad zal een besluit genomen worden over dit dossier.

Barbecue Oegstgeest aan de Rhijn

ontmoeting n Onder het tentdak van het zonovergoten buitenterras van Hilton Garden Inn Leiden, gelegen ten zuiden van Park Landskroon, vond op zaterdag 14 september de jaarlijkse wijkbarbecue, georganiseerd door de Bewonersvereniging Oegstgeest aan de Rhijn plaats.

Voor de kinderen was naast de al aanwezige speeltoestellen speciaal nog een springkasteel ingehuurd door het Hilton.
Zo'n 45 oudere en nieuwere inwoners van de wijk met tien kinderen, konden kiezen uit het een zeer uitgebreid menu. Tijdens het eten konden bewoners en ook kinderen elkaar ontmoeten in spel en uitwisseling over de woonervaringen en nieuwe contacten opdoen.
De kennismaking met de geneugten van de Garden Inn, kwam tot stand mede dankzij een zeer schappelijke introductieprijs. Ook de gemeente bijdrage droeg bij aan de gezelligheid.
Er was een presentatie van buuv, met concrete mogelijkheden om elkaar tot steun te zijn en de behoeften kenbaar te kunnen maken. Daarnaast was er ook een initiatief voor deelname aan de world cleanup day, om de handen ineen te slaan om plastic zwerfvuil in de wijk te lijf te gaan op zaterdag 21 september in het kader van bewustwording en duurzaamheid in milieu en goed nabuurschap.

Vertegenwoordigers van de organisatie van festivals als puur waren aanwezig om met bewoners van gedachten te wisselen hoe de festivals met nog minder overlast te kunnen laten plaatsvinden. De synergie was aanstekelijk, naast ontmoeting met hap en drank werd er ook ingetekend voor actie ter verbetering van het woon-en leefklimaat.

Ook kreeg de wijkvereniging er nieuwe leden bij.

Waar te beginnen?

Rondreizend door Japan, met mijn hoofd in de wolken, concipieer ik deze eerste column voor uw courant. Een krant die goed wordt gelezen, zoals ik heb gemerkt toen ik de permanente campagne voerde voor de VVD. Inmiddels ben ik al enige jaren niet actief meer betrokken bij het lokale politieke bestuur. Wel is er voldoende betrokkenheid met ons dorp door de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein De Boeg. In die hoedanigheid zijn er voldoende relaties met bestuur, ambtenaren, politiek en bevolking van ons geliefde Oegstgeest. Vanuit beide ervaringen, campagneleider VVD en ondernemer in Oegstgeest, zal ik in de komende columns aandacht besteden aan de actualiteiten en daar mijn liberale blik over laten vallen.

Mijn insteek zal vooral gericht zijn op opbouwende en dus positieve columns. Natuurlijk is de politieke tegenstelling daarbij niet onderbelicht. Het is goed om elkaar scherp te houden. De oppositie heeft het, kort door de bocht, makkelijk; commentaar leveren. Dat gebeurt dan ook met verve.
Om de lezers nader kennis te laten maken met uw columnist zal ik één en ander delen uit mijn leven. De keuze wordt bepaald door de relevantie voor mijn columns.
Ik woonde een deel van mijn jeugd in Scheveningen, nu een onderdeel van Den Haag, een wijk met eigen klederdracht en gebruiken. Mocht Oegstgeest ooit samengaan met Leiden dan zullen wij onze identiteit moeten kunnen behouden. In tegenstelling tot velen in Oegstgeest ben ik overigens niet tegen samenvoegen van een aantal gemeenten, zolang dat op vrijwillige basis gebeurt en wij voldoende afspraken hebben kunnen maken.
Sinds midden jaren negentig, na enige jaren in het buitenland gewoond te hebben, woon ik in de regio. Als ondernemer ben ik, naast mijn werk, vrij snel actief geworden in allerlei gremia zoals bijvoorbeeld de Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, Het Rapenburgconcert, Beelden in Leiden en de vrijmetselaarsloge La Vertu. Veel van mijn sociale activiteiten vonden plaats in de stad Leiden. Ik ben deze stad dan ook erg gaan waarderen, terwijl ik zeer naar mijn zin in Oegstgeest woon.
Vanwege mijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van De Boeg zal ik, daar waar nodig, duidelijk aangeven of er sprake is, of zou kunnen zijn, van een belangenverstrengeling, zeker wanneer die tegengesteld is.
Afsluitend wil ik mijn respect en grote waardering uitspreken voor alle raadsleden. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe hard er door hen wordt gewerkt en hoeveel tijd zij daaraan besteden. En dat doen zij, net als de bestuurders, met een behoorlijk afbreukrisico. De beloning staat niet in verhouding tot hun inspanning. Er is denk ik wel wat "winst" te behalen in de raadsvergaderingen. Een van de meest gehoorde opmerkingen door woordvoerders is: "de vorige spreker heeft het gras voor mijn voeten weggemaaid, daarom zal ik het kort houden", om vervolgens toch het hele en vooral uitgebreide verhaal te doen (sic!).

Arjen Pels Rijcken

Grote Clubactie 2019

geven n Acht verenigingen uit Oegstgeest gaan vanaf 14 september loten verkopen via de landelijke Grote Clubactie 2019.

Verenigingen uit Oegstgeest rekenen op de steun van het dorp tijdens deze actie. Vanaf 14 september nemen zij, net als ruim 5.000 andere verenigingen, deel aan de Grote Clubactie en gaan hun clubleden op pad om loten te verkopen voor hun club. Dit doen ze niet zonder reden. Deze extra financiën zijn vaak hard nodig, voor bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe materialen of de organisatie van een activiteit.
80 procent van de opbrengst gaat naar de club.


Van elk verkocht lot van €3,- gaat maar liefst €2,40 direct naar de clubkas. Dit geld wordt besteed aan uiteenlopende clubdoelen, zoals de aanschaf van nieuwe tenues of voor het opknappen van het clubhuis. Lotenverkoop gaat veelal via verkoopboekjes met eenmalige machtigingen. Voor alle verenigingen breidt de Grote Clubactie dit jaar uit met nieuwe verkoop- en communicatiemiddelen zoals het niet-thuiskaartje. Hierop staat een QR-code waarmee online loten gekocht kunnen worden. Online wordt steeds gebruiksvriendelijker, makkelijker en sneller. Hiermee spelen zij in op de huidige tijd: meer online, minder inzet van vrijwilligers en ontzorgen van het verenigingsleven.
Directeur van de Grote Clubactie Frank Molkenboer: "We helpen de verenigingen bij hun actie om zoveel mogelijk loten te verkopen en zo het verenigingsleven in Nederland vitaal en financieel gezond te houden."

Vrienden, familie en betrokkenen uit Oegstgeest ondersteunen direct met deze actie een club én zij maken kans op één van de 32.000 prijzen uit de Grote Clubactie loterij, waaronder de hoofdprijs van €100.000,-.


Dit jaar doen in gemeente Oegstgeest de volgende clubs mee:
Christelijke Korfbalvereniging Fiks, Eurokoor Nederland, FC Oegstgeest, O.G.A.V., Ponycentrum Leeuwenhoek, Scouting Sagara Satrya's en Scouting Shawanos

'Leander Schlegels Tweede strijkkwartet voor het eerst uitvoeren is een grote uitdaging'

Het Daniel Quartet: Quirine Scheffers, Misha Furman, Itamar Shimon en Joanna Pachucka, cello. | Foto Bob de Bruyn Foto: Bob Bruyn

muziek n Het Daniel Quartet bezorgt zondagmiddag (22 september) in De Paulus de allereerste uitvoering ooit van het Tweede strijkkwartet van de in Oegstgeest geboren componist Leander Schlegel. Dit ensemble is opgericht in 1974 en verwierf vanuit Nederland internationale naam en faam. Misha Furman en Itamar Shimon, respectievelijk de tweede violist en altviolist, zijn leden van het eerste uur, maken vierenveertig jaar deel uit van het Daniel Quartet. In gesprek met hen.

Door Lucien Knoedler

"We hebben ons genoemd naar het Daniel Huis bij Tel Aviv, we studeerden daar aan de Rubin Academie. Als kwartet brachten wij onze militaire diensttijd door. Toen we vernamen dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest versterking van de strijkers zocht, zijn we in 1976 hierheen gekomen. Naast onze orkestbaan kregen we alle gelegenheid ons als kwartet te ontwikkelen. We kregen alle kans in de leer te gaan bij onder meer het legendarische Amadeus Quartett. En we konden regelmatig tournees maken langs de belangrijkste muziekcentra in de Verenigde Staten en in Europa. Een geweldige tijd. Sinds de invoering van de strakke orkestroosters is daarvoor geen kans meer," aldus Itamar Shimon (69).

Verslaving

Hij en Furman (71) zijn kinderen van ouders die ternauwernood de Holocaust overleefden. Furman groeide op in Litouwen, bezocht de muziekacademie van Vilnius en zette zijn studie voort in Israël. Shimon komt uit Transsylvanië, het Hongaarse deel van Roemenië. Furman: "In een strijkkwartet spelen is een verslaving".
Het Daniel Kwartet startte in 1990 het internationale zomerfestival dat eerst Daniel Dagen heette en sinds 2004 Zeister Muziekdagen. In 2002 besloot cellist Zvi Maschkowski zich terug te trekken Voor hem kwam Joanna Pachucka. In 2009 nam Quirine Scheffers de plaats in van primarius Benzion Shamir. Pachucka is plaatsvervangend solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Scheffers is bij dit orkest plaatsvervangend eerste concertmeester sinds 2012.

In het Osger weekend, zondagmiddag, zetten pianist en Schlegel-vorser Frans van Ruth en mezzosopraan Oda Zoe Hochscheid in het Koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest in een inspirerend lecture concert in woord en daad uiteen hoezeer Leander Schlegel een belangwekkend componist is, zijn kleine oeuvre ten spijt. Dit bevestigen Furman en Shimon volmondig. "Het is een grote uitdaging Schlegels laatst voltooide compositie, zijn Tweede strijkkwartet opus 35, voor het eerst uit te voeren. Het is voor ons geen gemakkelijk werk." Shimon licht dit zondagmiddag in De Paulus vooraf kort toe, evenals na de pauze het Strijkkwartet opus 132 van Beethoven. "Dit is van hem mijn lievelingskwartet."


Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en Plato in Leiden, online via muziekkamer-oegstgeest.org.

Tachtig jaar Schola Cantorum in Oegstgeester parochie

Het bijna complete koor, aangevuld met enkele enthousiaste zangers, waaronder diverse oud-leden. Foto: KFP van Kleef

jubileum n Deze maand, In september 2019, bestaat het Gregoriaans mannenkoor Schola Cantorum van de Rooms Katholieke Willibrordparochie in Oegstgeest tachtig jaar.

Het koor werd opgericht door kapelaan Sanders.

De Schola Cantorum (vertaald zangschool) heeft als belangrijkste activiteit het oefenen van de Gregoriaanse zang en uitvoeren ervan in de viering. Het gaat daarbij om vaste gezangen, die op het moment van het kerkelijk jaar in andere melodie kunnen worden gezongen, en om wisselende gezangen, die per week en periode binnen het kerkelijk jaar verschillen en bovendien een driejaarlijkse cyclus kennen. Naast Gregoriaanse zang brengt het koor ook meerstemmige kerkmuziek ten gehore waarbij gedacht kan worden aan componisten als Perosi, Gounod, Strategier en Casciolini. Sinds het aantreden van Franz Straatman als dirigent zijn aan het repertoire ook vespers toegevoegd. Deze worden doorgaans gezongen op de zaterdagavond waarbij de inhoud wordt bepaald door de tijd in het kerkelijk jaar.

Gedurende een groot aantal jaren mocht de Schola zich in relatief veel leden verheugen, boven de twintig. De laatste jaren schommelt het ledental krap boven de tien. Dat brengt met zich mee dat de meerstemmige muziek soms wat moeilijker ten uitvoer kan worden gebracht. Diverse oudere en ervaren zangers moesten hun bijdrage beëindigen. Toch melden zich druppelsgewijs nieuwe leden aan, waarvan ook jongere, zodat het koor behoorlijk op sterkte kan blijven. Sinds ruwweg twintig jaar wordt geoefend op de maandagavond.

Op het moment is de huidige dirigent zich langzamerhand aan het terugtrekken: hij bereikt in deze periode eveneens de tachtigjarige leeftijd. Zijn jonge opvolger, Anton van de Werken, werkt zich intussen steeds verder in zodat er naadloos een 'wisseling van de wacht' kan plaatsvinden.

Vanaf september viert de Schola een jaar lang de tachtigste verjaardag. In deze maand zong het koor op 15, de vaste derde zondag van de maand. Op 22 september, omdat de laatste datum dicht bij het officiële jubileum ligt, wordt eveneens gezongen. Voor deze vieringen zijn diverse oud-leden en andere zangers uitgenodigd. Er werd gepland in deze vieringen ook enkele meerstemmige gezangen ten gehore te brengen. Daarnaast is nagedacht over extra activiteiten die mogelijk doorlopen tot in voorjaar 2020.

Zendingshuis

Mijn eerste associatie met de zending stamt uit mijn lagere schooltijd. Op maandagochtend door de meester of juf een collectebus voor mijn neus gehouden. Ik had een kwartje meegekregen van mijn moeder. Die ging in de bus want dat was voor de zending. Dat was voor 'Oegstgeest'.

Zending en Oegstgeest zijn nauw verbonden. Maar in mei 1999 sloot het Zendingshuis haar deuren. Het Zendingshuis vertrok na ruim tachtig jaar van Oegstgeest naar Utrecht. Dat is dit jaar 20 jaar geleden. Wie nu rondom het chique complex van appartementen wandelt, kan zich amper voorstellen hoe groot de invloed van het Zendingshuis in Oegstgeest geweest is.
Er is niet voor niets een hoofdstuk aan het Zendingshuis gewijd in de Canon van Oegstgeest. Heeft u zich bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waarom een deel van de De Kempenaerstraat geen winkels kent en alleen woonhuizen? Dat komt door het Zendingshuis. Het Zendingshuis verkocht stukken grond aan particulieren voor de bouw van woningen aan de De Kempenaerstraat en de Warmonderweg. Maar men stelde wel als voorwaarde dat er geen horeca of winkels mochten komen. Vandaar.
In de oorlogstijd heeft het pand diverse functies gehad. Eerst werden er Rode Kruis-soldaten gehuisvest, toen de Nederlandse Opbouwdienst, daarna de Luchtbescherming en een zuigelingenconsultatiebureau. En in december 1942 werd het een ziekenhuis omdat het Diaconessenhuis van Leiden erin trok.
Er werd veel gediscussieerd in het Zendingshuis. Heel veel. Een van de medewerkers van toen zei het als volgt: "In geen ander huis in Nederland zijn mensen zo met elkaar in gesprek gekomen over geloof en twijfel, nergens is zo kritisch over koloniale politiek en onafhankelijkheidsstreven gediscussieerd zonder elkaar te verdoemen, en nergens anders dan op deze plek hebben mensen uit zes continenten zo ervaren dat de zoektocht naar het eigen zelf slechts in harmonie met anderen kan worden volbracht.''
Duizenden protestanten zijn daar voorbereid op hun werk 'overzee'. Later kwamen er ook gasten en studenten uit de
Derde Wereld zoals kerkleiders, theologen, predikanten en het toekomstig kerkelijk kader. Het Zendingshuis groeide uit tot een internationaal ontmoetingscentrum waar nieuwe ideeën groeiden en duurzame contacten ontstonden tussen Nederlanders en leden van kerken all over the world. Dat bepaalde mede de sfeer in het dorp.
Arjan de Kok

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Grote interesse voor 'Leve de Organen' Van Lommel en Bromet

Pim van Lommel tijdens het vraaggesprek in de bibliotheek Oegstgeest.

Discussie n Op 11 september organiseerde de Bibliotheek Bollenstreek / Volksuniversiteit Oegstgeest een discussieavond met oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet. Aanleiding was de voorvertoning van de nieuwe documentaire 'Leve de organen' van Frans Bromet.

Deze documentaire is gemaakt in het kader van de nieuwe Wet op Orgaandonatie waarmee iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor wordt, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. In de documentaire verdiept Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook andere kritische geluiden.

Na een korte inleiding werd de documentaire bekeken waarna een verdiepend vraaggesprek volgde. Volgens oud-cardioloog Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Weten we zeker dat de donor niets merkt van de uitneemoperatie? Wat gebeurt er met het bewustzijn tijdens het stervensproces? Is hersendood wel dood?

Grote opkomst

De voorvertoning en discussieavond trok veel belangstelling. De zaal was volledig uitverkocht. Veel mensen konden dan ook, vanwege de grote opkomst, niet meer naar binnen. Volksuniversiteit Oegstgeest raad dan ook aan altijd van te voren een ticket te kopen om zeker te zijn van een stoel.

uitzending

De documentaire 'Leve de organen' biedt een bredere blik op orgaandonatie en wordt uitgezonden op 21 oktober, 21.00 uur op NPO 2.

Radius filmmiddag

film n "In hoeveel films zit ik?", vraagt hij retorisch. "Tweehonderd?? Misschien wel tweehonderdvijftig... Ik ben lang geleden al de tel kwijtgeraakt."Aan het woord is acteur Harry Dean Stanton die de hoofdrol speelt in de film van vrijdag 27 september.

De oude cowboy Lucky is zijn laatste grote rol, en het mag een waardig afscheid genoemd worden. Hij is hier een negentig jaar oude man, die in een klein woestijndorp in de VS zijn dagen uitzit, door zijn leven in te delen in een simpele routine. Iedere ochtend doet hij een stuk of vijf yoga-oefeningen. Daarnaast zorgt hij dat hij altijd drie pakken melk in een verder lege koelkast heeft staan, en hij zet voordat hij 's avonds gaat slapen een glas melk koud voor de volgende ochtend. Verder slijt hij zijn dagen door rondjes te lopen, kruiswoordpuzzels te maken in de plaatselijke diner en liefdevol te zorgen voor zijn eigen cactus. Op een ochtend, tijdens het koffiezetten, valt hij om. De dokter weet hem niets te vertellen, en heeft als enige diagnose Lucky's ouderdom. Met de nieuwe zekerheid van zijn nabije sterven, vervolgt Lucky zijn routine, maar niet zonder enig verzet.
Kort na de première van de film in 2017, overleed Stanton (91 j.).

Radius filmmiddag • vrijdag 27 september • Dorpscentrum Oegstgeest • Tijd: 14.30 u (zaal open 14.00 u) • Kosten: € 5,-. • Titel kan worden opgevraagd bij: Radius: 7074200 of Dorpscentrum: 8876656.

Oegstgeest Ontmoet

samen n In de week van 1 tot en met 8 oktober is er voor alle inwoners van Oegstgeest een leuk en gevarieerd programma samengesteld om elkaar te ontmoeten. De week heet dan ook 'Oegstgeest Ontmoet'.

Alle organisaties die zich willen aansluiten bij het 'Netwerk Samen tegen eenzaamheid Oegstgeest' hebben hun best gedaan om in deze week iedere dag een mooi activiteitenprogramma aan te bieden. Er zit voor iedereen iets bij.
Het mooie is dat de meeste activiteiten gratis zijn, en dat men zich er niet van te voren voor hoeft aan te melden.
Bekijk het hele programma op: https://wijzijneva.nl/nieuws/programma-oegstgeest-ontmoet

Workshop Move your mind

In het kader van 'Oegstgeest Ontmoet' organiseert Eva in samenwerking met Giselle Joosten van balletstudio More than dance een laagdrempelige workshop. Iedereen kan meedoen. Deze bijeenkomst wordt deze week gratis aangeboden. Aanmelden via www.wijzijneva.nl Tel. (071) 516 1445.
Woensdag 2 oktober van 14.00 – 15.00 uur
Dansstudio van Sportschool Jenergy, Clusiushof 8, Oegstgeest

Meditatief Moment

mediteren n De Bahá¹í-gemeenschap van Oegstgeest nodigt belangstellenden op dinsdag 24 september van harte uit om zich te laten inspireren en te mediteren over het thema 'Goddelijk Licht'.

Tijdens deze avond wordt uit de geschriften van de verschillende wereldgodsdiensten gelezen. Aanmelden is niet nodig maar kan via oegstgeest@bahai.nl. De toegang is gratis. Familie Lagas, Jacob van Maerlantlaan 31. Aanvang 20.00 uur.

Beeldbepalende populier moet helaas gekapt

De populier op de hoek van de Akeleilaan/Floralaan/Irislaan is in de stam al voor een derde aangetast met witrot. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

groen n In het kleine gazon bij het appartementencomplex aan de Akeleilaan moet helaas nog een boom gekapt. Een aantal weken geleden werden ook de bomen in de openbare ruimte aan dezelfde laan gekapt omdat ze in slechte staat waren.

Door Willemien Timmers

Hetzelfde is het geval met deze Populus x canadensis (gewone populier) uit 1965. In een rapport (een boomtechnische beoordeling in opdracht van de Vereniging van Eigenaren) laat de heer Theunissen van BoomOntzorging.com weten dat de boom 'verminderd stabiel' is. Op zo'n plek bij een drukke, openbare weg 'zijn er geen alternatieven voor kap waardoor de boom duurzaam behouden kan worden. … Het risico op grote materiële schade of op letsel bij windworp of stambreuk is hoog.'

Het rapport vertelt dat hoewel de boom nog een goede conditie heeft als gevolg van de nog functionerende sapstroom in de delen die nog niet aangetast zijn, hij mechanisch sterk verzwakt is. "Dit komt door de scheefstand waarbij de trekkende delen van de boom door de Dikrandtonderzwam worden afgebroken. Deze schimmel veroorzaakt witrot in de wortelkluit, stamvoet en stambasis van de boom. De huidige aantasting omvat ongeveer 35% van de stamomtrek maar deze breidt zich snel uit naar de nog gezonde delen van de boom. Door de scheefstand, de afbraak van houtweefsel aan de trekkende zijde van de boom en de grote massa van de boom zelf, is er een verhoogd en toenemend risico op windworp ontstaan. Indien de boom omvalt zal deze over de drukke openbare weg vallen. Het is daarom van belang om de boom tijdig te kappen: binnen drie maanden."
Op dezelfde locatie kan een nieuwe boom geplant worden. Dit kan volgens het advies al in de winter 2019/2020 gebeuren.


De Vereniging van Eigenaren had de boom juist recentelijk laten kandelaberen (de kroon laten verkleinen) tot op een hoogte van 15 meter, en vindt het jammer dat deze kosten nu voor niets waren. Toch kunnen zij niet anders dan akkoord gaan met dit kap-advies, omdat het risico op omvallen te groot is.

Kiwanis Puzzelrally

geven n Kiwanis Leiden organiseert op zondag 22 september voor de vijfde keer een puzzelrally door ons mooie Groene Hart. Ook dit jaar is er weer een mooie route uitgestippeld. De rally is voor iedereen; alle auto's zijn welkom, van oldtimer tot de modernste bolide.

Per equipe (twee personen) kost deelname € 99,00. Net als vorige jaren is een maaltijd na afloop van de rally bij deze prijs inbegrepen. Dankzij deelnemers en sponsor zal er ook nu weer een mooi bedrag overblijven voor het goede doel: dit jaar is dat Stichting Lymph & Co..
De rally start bij restaurant La Place in Zoeterwoude met koffie en gebak om 10.30 uur.
Inschrijven voor de rally kan op de website van Kiwanis Leiden: www.kiwanis.nl/leiden.
Stichting Lymph & Co Stichting Lymph & Co dient ter ondersteuning van grensverleggend onderzoek om de behandeling van lymfklierkanker te verbeteren.
Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers, die zich bezighoudt met het inzamelen van geld om kinderen uit de hele wereld te helpen en om hen een betere toekomst te geven. Dit doen zij onder meer door het organiseren van evenementen.

www.kiwanis.nl/Leiden

Monrovia-Liberia-1977 n Wel salaris, maar geen werk.

Foto: Willemien Timmers

Moeilijk te geloven, trouwe lezer, maar tweemaal in zijn zwervend bestaan geraakt Zwerver in academische sferen. Nee, nee, hij bedrijft geen wetenschap, nee, hij houdt zich slechts op in kringen waar sommigen bij tijd en wijle in toga plechtigheden bijwonen.
De eerste maal is aan de Universiteit van Liberia te Monrovia, van begin 1977 tot midden 1979. Zijn taak is daar in het College of Business and Public Administration onder studenten kennis en gebruik computers te stimuleren. Een van de initiatiefnemers: "Dit Business College kan niet blijven doen alsof er geen computers bestaan". Men spreekt niet van ICT, hooguit van IT, want in termen van communicatie via netwerken wordt nog niet zo gedacht. Overigens maakt het Office of Admissions, Records & Registration al wel gebruik van de IBM System/3 computer van het Ministerie van Planning en Economische Zaken, de enige overheidscomputer in het land.
"Visiting Professor" Zwerver begint daar te zwerven omdat niemand, werkelijk niemand, in dat Business College op de hoogte blijkt van zijn aankomst en het doel daarvan. De grote vakantie loopt op een eind maar nogal wat functionarissen zijn nog niet terug. Van degenen die enig weet hebben van dit nieuwe initiatief kennelijk nog niemand. Gelukkig blijkt personeelszaken wel op de hoogte, wel zo prettig met het oog op huisvesting en salaris.
Zwerver vult het "visiting" karakter van zijn aanstelling op eigen wijs in. Hij schuimt de campus af, speciaal het Business College en de centrale bestuurskwartieren, spreekt eenieder aan die zijn pad kruist, roert de trom, op zoek naar mensen die hem verder kunnen helpen. Men staat hem vriendelijk te woord maar hij bereikt niets. Maar dan, eureka!, hij krijgt er al trommelend lucht van dat de Dean van het College of Science and Technology weer in haar kantoor is gesignaleerd. Openbreken die handel! Wellicht kan zij een docent Wiskunde / Statistiek gebruiken? Daarin is Zwerver opgeleid. En wat zijn IT-ervaring betreft, dat zal haar toch ook wel interesseren? Erop af! Lezer! U leest er nog over!

Inzamelen oude mobiele telefoons in Oegstgeest

recyclen n Dorcas zamelt oude gebruikte mobiele telefoons in. Een recyclebedrijf doneert Dorcas € 3,50 per ingezamelde mobiele telefoon.

De opbrengst van deze actie is bestemd voor de hulpverlening aan de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika. Denk ook aan hulp aan vluchtelingen in kampen in bijvoorbeeld Jordanië.

Wat gebeurt er met de ingezamelde mobieltjes?

Werkende toestellen worden nagekeken en onderdelen die defect zijn worden vervangen. Deze (gerepareerde) mobieltjes krijgen een tweede leven. Toestellen die niet meer werken worden gerecycled door alle (edel)metalen eruit te halen. Deze materialen worden weer gebruikt bij de productie van nieuwe mobieltjes. Dit bespaart grondstoffen en is dus beter voor het milieu.

Dorcas

Dorcas is een internationale Christelijke hulporganisatie (met het landelijke CBF-betrouwbaarheidskeurmerk) die in zo'n twintig landen in Oost-Europa en Afrika 175 projecten ondersteunt. Doel is dat de allerarmsten in de wereld, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging hulp ontvangen. Meer weten: kijk op www.actie-mobiel.nl. of bel Dorcas tel. 0228 595900.

Iedereen kan oude mobieltjes inleveren bij:

Wim van Tuijl
M.H. Tromplaan 33
Oegstgeest
071-5153915


Bij afwezigheid kan het mobieltje in de brievenbus worden gedeponeerd.


Kiss & Ride bij CS wordt parkeerplaats

afzetten n Achter station Leiden Centraal wordt de middenberm weer een Kiss & Ride-strook. Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad steunde het verzoek van de VVD Leiden om de plek waar treinpassagiers kunnen worden afgehaald of afgezet in ere te herstellen.

Wel krijgt de strook een andere status; het worden plaatsen voor kort-parkeren. Dat is volgens de Leidse wethouder Leewis de enige manier om zo'n Kiss & Ride te formaliseren. Er moet wel betaald gaan worden voor dit kort-parkeren omdat handhaven anders niet mogelijk is. Volgens VVD-raadslid Maarten Dirkse zou daar nog wel een mouw aan te passen zijn door bijvoorbeeld een nultarief in te voeren. (bron: Sleutelstad.nl)

DD-club over Knarrenhof

senioren n Zoals eerder aangekondigd start het burgerinitiatief de Derde Donderdag (DD) club, die elke derde donderdag van de maand bijeenkomt.

Daarmee wil men gelegenheid bieden voor ontmoeting en tegelijkertijd de voortgang in projecten toelichten. De eerste DD-club komt bijeen op donderdag 19 september vanaf 18.00 uur in de Haeswijkflat, President Kennedylaan 141 te Oegstgeest. Gestart wordt met een maaltijd (vanaf 18.30 uur) met daarna een toelichting op de ontwikkeling van een Knarrenhof in Oegstgeest. Daarbij gaat men in op de doelstellingen van een Knarrenhof en de acties van het burgerinitiatief om dit in Oegstgeest te realiseren.

De bijeenkomst is toegankelijk voor leden van het burgerinitiatief of die dat serieus willen overwegen. De onkostenbijdrage voor de maaltijd inclusief drankjes bedraagt €10 ter plaatse contant af te rekenen. Opgave via info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Het Blauwe Muizenhuis

De Oegstgeestse Anne Janse-Veen heeft een bijzonder muizenhuis gebouwd van papier-maché, en er een verhaal bij gemaakt.

kinderplatenboek n Geïnspireerd door Karina Schaapman heeft de Oegstgeestse Anne Janse-Veen een bijzonder muizenhuis gebouwd van papier-maché, en er een verhaal bij gemaakt.

In het blauwe huis wonen twee muisjes, een jongen en een meisje, met hun vriendjes de kabouters die samen avonturen beleven.

Het verhaal van het blauwe muizenhuis heeft Anne Janse laten uitgegeven in een mooi platenboek.

"Terwijl de ouders het verhaal voorlezen, kunnen de kleuters kijken, en alles in het huis mee-volgen", zegt Janse enthousiast. "Ik ben blij met de mooie foto's die Casper Boom gemaakt heeft, en de hulp die ik van Claire Bonner-Veen heb gehad."

Het boek bevat tien hoofdstukken, is twintig bij dertig centimeter en is in eigen beheer uitgegeven.

Het Blauwe Muizenhuis is voor 18 euro te verkrijgen bij Anne Janse.

"Indien men geïnteresseerd is in een exemplaar van het boek, kan men contact met mij opnemen via anne.janse.veen@gmail.com."

KidsSportEvent revalidatiecentrum

beperking n Revalidatiecentrum Basalt organiseert op 25 september het KidsSportEvent voor kinderen met een fysieke beperking. Kinderen tussen 5-18 jaar kunnen in de grote sporthal van Basalt Leiden tal van sporten die worden aangeboden in de Leidse regio uitproberen. Meer informatie en inschrijven op www.basaltrevalidatie.nl/kinderen.


Plekken van plezier

Foto: Wil van Elk

Met veel plezier liepen afgelopen weekend veel Oegstgeestenaren (en op vrijdag schoolklassen van de Daltonschool, De Hofdijckschool en de Montessorischol) in het dorp rond om te genieten van een prachtig programma.
| Foto's Willemien Timmers & Wil van Elk

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Willemien Timmers
Foto: Willemien Timmers
Foto: Willemien Timmers

open monumenten en osger weekend

Fiks behaalt verdiend gelijkspel

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft in Eindhoven tegen DSC in de slotfase alsnog een wedstrijdpunt mee naar Oegstgeest genomen. Het werd uiteindelijk 20-20.

De uitslag verraadt dat het een zeer boeiende wedstrijd moet zijn geweest. Kijkend naar het scoreverloop heeft Fiks de gehele ontmoeting achter DSC gelopen. Pas in de slotfase overbrugden Dominic van Welzen en Michelle Rozenbroek een 20-18 achterstand en stond Fiks voor het eerst op gelijke hoogte. Daarmee heeft Fiks een prestatie van formaat heeft geleverd, zeker gezien de status van de tegenstander die tot de kanshebbers voor de titel behoort. Dan is een gelijkspel een winstpunt. Trainer/coach Bas Harland. "Fiks was eigenlijk de gehele wedstrijd wat beter. De verdedigende druk was uitstekend, waarmee de aanvalsopbouw van DSC niet goed van de grond kwam en het venijn uit de aanspeelpunten werd gehaald." Het vraagt uitleg waarom Fiks de ontmoeting niet winnend wist te besluiten. "DSC was heel sterk in scoren uit standaardmomenten. Elf van de 20 treffers zijn hieruit ontstaan. DSC kreeg 21 vrije worpen tegenover Fiks slechts twee. Het verschil is voor mij ook een vraagteken. Er was sprake van twee ploegen die dezelfde fysieke intentie hadden bij aanvalsacties", legt hij uit. "Wat ik wel concludeer, is de enorme veerkracht die mijn team heeft tentoongespreid. Het valt niet mee de gehele wedstrijd tegen een achterstand te vechten. Het resultaat had zelfs beter kunnen zijn. Na de gelijke stand kreeg Fiks aanvallend drie grote kansen om er met de gehele buit vandoor te gaan. Helaas tolden twee schoten uit de korf", mijmert Bas. Toch zal dit gelijke spel aanvoelen als een mentale oppepper voor de komende wedstrijden. Kijkend naar de wedstrijd tegen DSC heeft Fiks nooit meer dan drie punten achter gestaan, dus kon de thuisclub geen echte basis leggen voor een beslissende demarrage. Dit leek bij 3-0 even het geval, maar toen kwam de wilskracht van Fiks boven en gaf het zich geen moment gewonnen. Mart Hortensius was met vijf treffers topscorer. Michelle Rozenbroek, Ilse Hazekamp en Dominic van Welzen scoorden ieder drie keer en Jan Anholts, Melissa Heyne en Kevin Vreeken ieder tweemaal.

FC Oegstgeest eerste in beker-poule

Thijs Smallenbroek blokt een schot van PGS/Vogel. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Met twee winstpartijen en één gelijkspel tegen PGS/Vogel is FC Oegstgeest eerste geworden in poule van de beker, uiteindelijk dankzij een beter doelsaldo. Zo'n eerste plek zou suggereren dat het voor het team voor de wind gaat. Maar dat klopt niet helemaal. Zeker als je naar het verloop van de laatste wedstrijd kijkt.

Afgelopen zaterdag op weg dus naar het sportpark Ockenburg waar voetbalvereniging PGS-Vogel voetbalt. Met alle wegwerkzaamheden was de voorspelling van de navigatie dat aankomst toch wel bijna een vijftig minuten kon duren.
Het veld lag omsloten door een rij van hoge bomen. Met het zonnige weer was het geen straf om naar een voetbalwedstrijd te kijken.
FC Oegstgeest begon heel slordig. Van achteruit werd heel slecht opgebouwd waardoor de bal snel werd onderschept. Hierdoor kon de aanval van PGS-Vogel regelmatig heel gevaarlijk voor keeper Mitchel Zandbergen komen. Gelukkig wist hij deze inzetten te voorkomen. Overigens is sinds kort de verdediging versterkt door Thijs Smallenbroek. Met Vincent Solleveld, Timo Lichtenbeld en natuurlijk keeper Mitchel Zandbergen vormden zij afgelopen zaterdag de sluitpost.
Maar ook FC Oegstgeest kreeg regelmatig de nodige kansen, jammer genoeg zonder het gewenste resultaat.

De gemiddelde leeftijd van de PGS-Vogel spelers was duidelijk hoger dan die van FC Oegstgeest. Snel scoren en via uitvallen de wedstrijd uitzitten, leek de tactiek van de Hagenaars te zijn.

In de tweede helft kwam meer ruimte tussen de linies. En de verwachting dat PGS-Vogel spelers conditioneel wel wat zouden moeten inleveren duurde langer dan verwacht.
Ook constateerde de scheidsrechter nog een onreglementaire overtreding in de zestien meter van FC Oegstgeest, met een penalty als gevolg. Keeper Mitchel Zandbergen voorkwam het doelpunt.

Pas laat in de tweede helft kwamen de Oegstgeestenaren pas echt los. Kans na kans op een verlossend doelpunt kwam voorbij. FC Oegstgeest had de wedstrijd in de laatste minuten dus zeker nog naar zich toe kunnen trekken, maar slaagde hier niet in: 0-0.

Al met al verdiende deze wedstrijd over het geheel gezien geen winnaar. Tot overmaat van ramp liep Bas Nieuwenburg een blessure op die hierdoor naar het zich nu laat aanzien voor enkele wedstrijden uitgeschakeld zal zijn.

Resultaat eerste in de poule van de beker dankzij een beter doelsaldo.

Volgende week speelt FC Oegstgeest haar eerste competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen uit tegen TAVV in Ter Aar om 14.30 uur.

Pecos onderuit

Pecos team 1. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos krijgen dit seizoen een paar sterke tegenstanders voor de kiezen in de eerste divisie. Ze hadden zaterdag de mogelijkheid om de bezoekers van Midstars te verrassen, maar na een sterke middenfase stond er uiteindelijk toch 'gewoon' 3-7 op de borden.

De thuisploeg rekende bij zijn terugkeer op eerstedivisieniveau niet meteen op een zege. Maar het feit dat de bezoekers hun aanwinst Nathan van der Lee buiten de basis hadden gelaten, gaf Pecos toch een sprankje hoop op een gunstig resultaat. Bij rust was die hoop met een 1-4 stond nog allerminst bewaarheid, maar vervolgens won Paul Kruijt van de Groningse benjamin Pim van Schaik en boekte Tony Nader een zwaarbevochten zege op veteraan Jan Tammenga. Dus was het opeens slechts 3-4. Er leek misschien wel een gelijkspel op komst toen Jens Wiersma er een vijfde game uit wist te slepen tegen Van Schaik, maar uiteindelijk bleef Pecos' derde man toch met lege handen. Geen schande voor Wiersma, die een jaar geleden nog in de derde divisie acteerde en nu zijn debuut maakte op het een na hoogste niveau.
Op 3-5 ging vervolgens in het duel tussen de twee kopmannen Nader lang gelijk op met Colin Rengers, maar met 7-11 in de vijfde game was uiteindelijk toch de nederlaag een feit. Daarna kwam in de slotpartij Kruijt er niet aan te pas tegen Tammenga, die al zo'n dertig jaar tot de nationale subtop behoort.

Komende zaterdag speelt de Oegstgeester hoofdmacht opnieuw thuis tegen Scyedam, dat zijn eerste duel met 6-4 won van Tempo Team 2.

De Boeg ontwikkelt zich snel

Gasloos n Van bovenaf is goed te zien hoe het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB)-terrein wordt volgebouwd met bedrijven met de naam De Boeg, het eerste gasloze bedrijventerrein van Nederland. Rechtsboven toont tuincentrum De Bosrand al haar volledige bebouwing met aan de Haarlemmerstraatweg het hoogste gebouw. Zelfs op de strook grond langs de A44 wordt al volop gewerkt aan het toekomstige opslaggebouw. Inmiddels is er een tankstation voor zakelijke gebruikers al volop in gebruik. Het transportbedrijf van Keijzer was al operationeel. Ook zijn de fundaties voor Tacx, bouwmarkt Praxis en Noordman Hout gelegd. Zeer binnenkort kunnen de ondernemers hun nieuwe bedrijfsruimte in gebruik nemen in het bedrijfverzamelgebouw De Boeg, links op de foto. Daarin zijn 21 units gerealiseerd. Het tankstation staat er rechts naast. De geluidswal aan de kant van de bewoning van de Morsebel is al aardig groen. | Foto Eric Krom

Fietsles voor vrouwen

fietsen n De komende week start er weer een fietsgroep voor vrouwen die nog niet, of niet goed, kunnen fietsen.

In ongeveer twintig lessen leren de cursisten hoe verkeersveilig te fietsen in en rond Oegstgeest. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. De lessen van ongeveer anderhalf uur worden gegeven op zaterdagmorgen om 10.00 uur en woensdagmiddag om 17.00 uur. De kosten bedragen 15 euro voor de hele cursus. Aanmelden kan nog: bel of app Anke Casteel: 06 30 95 08 09.

Schaakclub Terug naar Oegstgeest

De Schaakclub Oegstgeest '80 presenteerde zich in het Dorpscentrum. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De Schaakclub Oegstgeest '80 speelde jarenlang in Café De Roode Leeuw. Toen in 2007 het café werd gesloopt was de schaakvereniging al uitgeweken naar Leiden waar zij dertien jaar verbleef. Op donderdag 12 september speelden de leden weer in Oegstgeest, waar zij onderdak hebben gevonden in de ruimtes van de Volksuniversiteit van de Bibliotheek.

Donderdag is de speelavond van de club. Wie lid wil worden, kan een maandje meedraaien op proef. Zie de website www.sco80.leisb.nl.

n Kyldo aanwinst in winkelgebied De Kempenaer

Wethouder Matthijs Huizing opende Kyldo. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

kunst n Kyldo Art & Design, een nieuwe aanwinst op de hoek van de De Kempenaerstraat en de Geversstraat. Je wordt daar aangenaam verrast door al het moois. Vooral de grote platen wandkunst van kunstzinnig bewerkt aluminium stralen je tegemoet.

Door Wil van Elk

Wethouder Matthijs Huizing verrichte op zaterdag 31 augustus onder grote belangstelling de openingshandeling. Met een slijptol sleep hij onder luid applaus in één haal een 'ketting' door. Symbolisch, want de 'ketting' was gemaakt van zilverpapier.

Geldautomaat

De tijdelijke invulling in het voormalige bankgebouw van ABN/AMRO is een prachtige oplossing voor het leegstaande pand. "Er komen af en toe nog wel mensen binnen die vragen hebben over de pin- of geldstortautomaat!", zei eigenaar Michaël lachend.

n Plezierdichten bij de boekhandel

Foto: René Koek

dichten n In het kader van het Open Monumenten en Osger Weekend met als thema Plekken van Plezier was er bij de Rijnlandse Boekhandel een prachtige presentatie van vijf Oegstgeester plezierdichters.

Een uur lang wisten ze het publiek te boeien en te vermaken met hilarische en ontroerende verzen en gedichten.

Een geslaagd evenement dat wellicht een vervolg heeft.

Op de foto vlnr. Marijke Visser, Martien Snoep, Jacqueline Vergeer, Ronald de Costa en Peter Klep.

Jubileum-lezing Stichting Johan Ferrier Fonds

lezing n Tussen 1980 en 2010 'verbleef' er een bijzondere man in Oegstgeest. Johan Ferrier (1910), laatste Gouverneur en eerste President van Suriname. Op zondag 15 september jongstleden was er een jubileum lezing van de Stichting Johan Ferrier Fonds in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Dochter Cynthia McLeod-Ferrier vertelde op onnavolgbare wijze over het leven van haar vader en zijn geliefde geboorteland. www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen

Manege Moedig Voorwaarts vijftig

| Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Jublieumfeest n De Manege Moedig Voorwaarts vierde zondag 15 september het vijftigjarig jubileum met een groot feest. Vanaf een grote tribune was goed zicht op de dressuurbak waar trainingen en shows werden gegeven, maar waar ook zangers als Jeffrey van Es en Lee Towers het publiek een aangename middag boden. Bij de Manege Moedig Voorwaarts rijden wekelijks meer dan tweehonderd ruiters.

de week in beeld

Gratis informatieavond over hypotheekzorgen

informatieavond n Veel mensen maken zich zorgen over hun (aflossingsvrije) hypotheek na alle berichten in de media. Wat gebeurt er als ik op de einddatum van de hypotheek nog een schuld over heb? Moet ik dan mijn woning verkopen om de schuld af te lossen?

Na jaren bij verschillende banken en verzekeraars te hebben gewerkt is Jasper Pieterse onlangs gestart met zijn onderneming "Pieterse Financiële Planning". Vooral bij zijn laatste werkgever heeft hij veel cliënten gesproken die zich zorgen maakten over hun hypotheek. Het gaat dan om de vraag wat er gebeurt als de hypotheek de einddatum bereikt en er nog een schuld is. Dit is het geval bij een aflossingsvrije hypotheek of een hypotheek met een beleggingsproduct waarbij de beleggingen niet genoeg opbrengen.

Wat gebeurt er als de hypotheek afloopt en er nog een schuld is?

Wat gebeurt er als er niet voldoende middelen zijn om de restschuld af te lossen en het afsluiten van een nieuwe hypotheek niet mogelijk is omdat het pensioeninkomen te laag is? Het schrikbeeld is dat de bank dan wil dat de woning wordt verkocht zodat de hypotheekschuld afgelost kan worden. In veel gevallen blijkt echter dat er een oplossing gevonden kan worden zodat verkoop van de woning niet noodzakelijk is.


De zorgen die er zijn heeft Jasper Pieterse doen besluiten om een gratis informatieavond te organiseren in de bibliotheek van Oegstgeest. Op deze avond geeft hij aan wat de problemen zijn en welk stappenplan hij heeft ontwikkeld om tot een oplossing te komen.

De informatieavond vindt plaats op 26 september en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30) en zal eindigen om 21.30. opgeven is eenvoudig door de naam te mailen naar jp@pietersefinancieleplanning.nl of door te bellen met 06 13 37 70 69.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

16-09 / 22-09 TP Poelgeest, mw. M.A. Wildenbeest / mw. A.H. Bakker, J.P. Thijsselaan 75 2341 PD Oegstgeest (071) 5174442

23-09 / 29-09 De Ι Tandarts, mw. H. Harinck, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

22 september

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. R.C. Veldman

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, prot. viering, pastor M. Monnoye

LUMC 10.00 pastor Hans Evers

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. P. Niemeijer

19.00 u ds. F. Rinkema

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u mevr. A. van den Brink

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds A. Alblas

Matthiaskerk Warmond

Zat 21 sept. Geen viering i.v.m. oec. viering op 22 september in de Protestantse kerk

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 Esther Vosterman van Oijen & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

@EmileJaensch Mooi, dat Oso Couture uit Oegstgeest (Terweeweg 60-62) vandaag in de Ridderzaal fraai wordt getoond door Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz-Zegerius. osocouture.nl/nl/Oso

@AlleCijfers In Oranje Nassau zijn vorig jaar 30 babies geboren. #Oegstgeest #nieuwsgierig? Lees: AlleCijfers.nl

@koosvanzanen Replying to @ML_A and @ErrikB Houthavens is een ernstig vertraagd plan uit de jaren 1990 - vandaar dat het nogal oogt als een stukje Oegstgeest in Amsterdam (niks mis met Oegstgeest overigens). Nu zou er een veel stedelijker plan zijn gemaakt. De tijdige inschrijvers zijn spekkoper. Het zij ze gegund.

@bertvanderwoerd Op de dag dat #goudeneeuw in ban lijkt te zijn gedaan, luister ik naar de Piet Hein Rapsody in de Groene Kerk te Oegstgeest. Gespeeld door jongeren. Fantastisch!