Oegstgeester Courant

16 mei 2018

Oegstgeester Courant 16 mei 2018


Zomerse Taste of LOHC

lunch n Mooier weer had de organisatie van de eerste editie van de Taste of LOHC, Dames Veteranen B, zich niet kunnen wensen op zaterdagmiddag 12 mei. Iets meer deelnemers wel, maar dat komt wellicht in een tweede editie, als de club 101 jaar bestaat.

In de warme lentezon genoten een paar honderd (sportieve) Oegstgeestenaren van de lustrumlunch. Een aantal had zelf broodjes meegenomen, maar de meesten kochten iets lekkers bij één van de zeventien lokale horeca-ondernemers die op het LOHC-parkeerterrein hun kraam op de foodmarket hadden opgesteld.

Naast muzikaal was er ook 'historisch' vermaak in de persoon van Herman Boerhaave die reclame maakte voor een speciale 'Boerhaave-dag' op kasteel Oud-Poelgeest op 10 juni. | Foto Willemien Timmers

Schor

Ik ben schor van het fietsen. Nou ja, van het schreeuwen tijdens het fietsen. Tijdens een ritje naar Scheveningen en terug was er meerdere keren een automobilist die zonder te kijken het fietspad op reed. Gewoon door maar naar een kant te kijken, alsof er van de andere kant niets aan zou kunnen komen. O ja, en dan de rotondes waar je als fietser voorrang hebt. Ja, als ze je zien. Zonder te kijken slaan ze ineens af. Doodsangsten sta je soms uit. Ik hoor het u al zeggen. Klopt, gek word je van die lui, levensgevaarlijk. Maar ook fietsers halen soms rare fratsen uit. Heel knap hoe ze soms met naar beneden gebogen hoofd al kijkende op hun smartphone een nieuw nummer opzoeken om met hun oordopjes naar te kunnen luisteren. Soms zelfs zonder het stuur vast te houden. Overig verkeer? Die zien dat toch wel? Hoe fijn is het dan om heerlijk door de duinen te fietsen. Maar dan wel met mooi weer! En dat hebben we al een paar dagen gehad. Heerlijk! Wil van Elk

KAMPIOENEN n Sporters in het zonnetje

Foto: Willemien Timmers

Eindexamens van start
gegaan

Je bent tot hier gekomen: je redt het!

Lintje voor
professor
P.T. de Zeeuw

Leiden
verwijst naar
Oestgeest

Eindexamens op middelbare scholen van start gegaan

Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum: 'Vertrouw op je eigen voorbereiding'. | Foto Willemien Timmers

examen n Afgelopen maandag, 14 mei, is het Centraal Examen van start gegaan. Een spannende tijd voor de eindexamenkandidaten, die met dit examen hun middelbareschooltijd afsluiten.

Door Willemien Timmers

Het examen begon maandag met Engels voor VMBO-BB, met Nederlands voor VMBO KB, GL en TL, natuurkunde voor de HAVO en wiskunde A, B, C voor het VWO.

Op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest aan de Apollolaan stond op maandagmorgen alles al gereed in de gymzalen om de leerlingen om half twee te verwelkomen. Naamkaartjes lagen al op de tafels voor de 57 Havisten, 133 VWO-ers en 41 leerlingen van de internationale afdeling.
Rector John Swieringa liep een rondje door de zaal en vertelde voor de aanvang van het examen die middag de exameninstructies aan de leerlingen te zullen voorlezen en hen veel succes te wensen.
"In maart hebben we hier met de leerlingen al een week lang in deze zelfde setting proefexamens gemaakt, zodat ze precies weten hoe alles te werk gaat. Dat neemt in de opbouw naar het Centraal Examen een hoop stress weg."
"Wij proberen onze leerlingen vorstelijk te behandelen; en ze krijgen koffie en thee uitgereikt. Overigens merken we altijd dat de examenhouding van de leerlingen heel gedisciplineerd is. Ze houden bijvoorbeeld goed rekening met de leerlingen die vanwege dyslexie wat langer door mogen werken. Het is misschien vreemd, maar ik word altijd heel vrolijk van deze periode."
Welke adviezen geeft de rector de eindexamenleerlingen mee? "Ik zeg altijd: vertrouw op je eigen voorbereiding. Je bent tot hier gekomen, en je kunt dit examen zien als een formaliteit; als een afsluiting. Ga vooral niet stressen. Laat je verwennen door je ouders met Dextro en bananen, en je zult zien dat er verrassende prestaties mogelijk zijn!"
De HAVO en VWO-examens duren nog tot dinsdag 29 mei voor diegenen die bijvoorbeeld een wat minder gangbaar vak als Spaans in hun profiel hebben. Op woensdagmiddag 13 juni horen alle kandidaten of ze geslaagd zijn of niet. Het tweede tijdvak voor de schriftelijke examens begint op 18 juni.
De internationale leerlingen op het Rijnlands Lyceum zijn komende vrijdag al klaar. Zij waren al eerder begonnen met hun examens.

Koninklijke Onderscheiding voor professor P.T. de Zeeuw

lintje n Maandag 14 mei heeft Oegstgeestenaar Professor P.T. de Zeeuw een Koninklijke Onderscheiding ontvangen.

Professor De Zeeuw is tijdens het jaarlijkse nationale astronomen congres in Groningen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt de Onderscheiding uit handen van de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten.

Professor De Zeeuw studeerde Sterrenkunde aan de universiteit van Leiden en promoveerde daar cum laude. Daarna (in 1984) vervolgde hij zijn loopbaan bij Princeton als lid van het Institute for Advances Study en als Senior Research Fellow aan het California Institute of Technology, beide gerenommeerde onderzoeksinstituten met een streng toelatingsbeleid. In 1990 keerde hij terug naar de universiteit Leiden waar hij onder andere de grondlegger werd van de Nationale onderzoeksschool NOVA. Zijn onderzoeksgebied ligt vooral op het terrein van dynamica van melkwegstelsels. Zijn werk heeft meerder malen geleid tot belangrijke doorbraken in de astronomie. Zijn fundamentele, analytisch sterke en innovatieve bijdragen hebben geleid tot een radicale herbeoordeling van onze kijk op sterrenstelsel en hun rol in het universum. Hij wordt internationaal gezien als een zeer gezaghebbend astronoom. Met NOVA heeft hij de Nederlandse sterrenkunde op mondiaal niveau gebracht.

Ook is professor De Zeeuw nog een aantal jaren wetenschappelijk directeur van het Instituut Sterrenkunde van de Universiteit Leiden geweest en heeft hij het, door zijn vakkundig optreden tijdens het voorbereidingsproces, mogelijk gemaakt om een grote supertelescoop te laten bouwen (European Extremely Large Telescope) met instemming van alle ESO- leden. Hij heeft er mede voor gezorgd dat Europa in de wereld nu koploper is in astronomisch onderzoek.

Samen de Waddenzee over

Onder perfecte omstandigheden werd er van Harlingen naar Terschelling geroeid. In De Wildeborch roeiden drie Oegstgeestenaren mee. | Foto Ivonne Janka

roeien n Ook dit jaar roeiden er Oegstgeestenaren mee in de jaarlijkse HT-race sloeproei-wedstrijd van Harlingen naar Terschelling.

De omstandigheden waren dit keer perfect met zonnig, niet al te warm weer en bijna geen wind. Henk Heemskerk deed voor de derde keer mee met het Amsterdamse roeiteam De vrienden van de Yellowfin. Kleinzoon Rick Heemskerk was mee als supporter. Dorpsstraatbewoner Bob van Koten organiseerde alles rondom deze wedstrijd, en roeit ook bij dezelfde club. Oegstgeestenaar Jeroen Jager mocht voor het eerst meedoen met de koninginnenrit onder de roeisloepraces. Ook (Leidenaar) Herbert Anholts roeide weer mee.
De vrienden van de Yellowfin hebben twee boten, de Wildeborch en Yellowfin, die beiden goed presteerden. Zij werden 32e en 34e van de bijna 150 deelnemende boten.
De sloep met het hoogst geleverde vermogen per bemanningslid wint uiteindelijk.

Dag van het kasteel

historie n Aanstaande maandag 21 mei, op Tweede Pinksterdag, vindt de elfde editie plaats van de Dag van het Kasteel. Die dag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen. Het is een dag voor jong en oud.

Ook Kasteel Oud-Poelgeest zet van 11.00 tot 17.00 uur zijn deuren open voor het publiek. Natuurlijk zijn er interessante rondleidingen met een suppoost, en is er een speurtocht.

Daarnaast zijn er heerlijke (streek)producten als kasteelkaas en appelstroop te koop in een aantal gezellige kraampjes.

Ouders kunnen vanaf het zonnige terras bij het koetshuis, onder het genot van akoestische live-muziek, hun kinderen in de gaten houden, die zich kunnen laten schminken en zich op het springkussen kunnen vermaken.

www.kasteeloudpoelgeest.com

Gewonden bij aanrijding Oegstgeesterweg

Politie n Op de rotonde Laan van Oud Poelgeest en de Hofdijck in Oegstgeest is vrijdagmiddag 11 mei een bezorgbusje op een personenauto gebotst, zo meldt Unity.nu. Hierbij zijn meerdere mensen gewond geraakt, niemand hoefde uiteindelijk naar het ziekenhuis. Op de Hofdijck stonden drie ambulances opgesteld, de weg was afgesloten en de politie was ook aanwezig. De inzittenden van beide voertuigen werden gecontroleerd door het ambulancepersoneel.

Succesvol seizoen Keukenhof

regio n Keukenhof had in 2018 wederom een succesvol seizoen. De bezoekers waardeerden de bloemententoonstelling met een 9,0. 1,4 miljoen mensen bezochten het park, net zoveel als afgelopen jaar. Er bezochten meer jonge mensen Keukenhof. De gemiddelde leeftijd daalde van 48 jaar naar 46 jaar door steeds meer gezinnen met kinderen en groepen twintigers en dertigers. Bezoekers kwamen uit 100 landen.

Krant dag later

Pinksteren n In verband met Pinksteren ligt de Oegstgeester Courant volgende week een dag later bij u in de bus, op donderdag 24 mei in plaats van op woensdag 23 mei.

'Het gaat goed met de fondsenwerving'

dorpscentrum n Het is breed bekend; het Dorpscentrum gaat verbouwen. Het Centrum zou gesloten worden, maar dat is afgewend. Het heeft zijn bestaansrecht inmiddels meer dan bewezen.

Dankzij een burgerinitiatief en een grote groep vrijwilligers functioneert het Dorpscentrum als een huis voor het hele dorp. De weg is nu vrij voor een grondige vernieuwing van het gedateerde gebouw. Deze zomer wordt de benedenverdieping aangepakt. Daar is veel geld voor nodig. Het Dorpscentrum is daarom 'crowdfunding' in het dorp begonnen. Die actie loopt nu een aantal weken. Het begin was voorzichtig. Maar inmiddels is al bijna 30.000 euro binnen. Aan contanten en aan toezeggingen. Daarnaast zijn al bijna 80 kavels voor de veiling toegezegd. Van dorpsgenoten en bedrijven.
De plannen voor de vernieuwing van het Dorpscentrum beslaan drie tot vijf jaar, want het wordt een hele klus om alle vernieuwingen en al het onderhoud uit te voeren. De eerste fase staat deze zomermaanden in de planning. Deze fase betreft de lift, de hal, en de grote zaal. In de hal van het Dorpscentrum hangen de tekeningen en impressies. De kosten van deze fase bedragen ongeveer driehonderdduizend euro. Naast een eigen bijdrage zijn bijdragen van Fondsen en de gemeente Oegstgeest toegezegd. En nu loopt er ook een 'crowdfundingsactie' in het dorp. In het Dorpscentrum liggen flyers met een toelichting op de mogelijkheden om bij te dragen. Die inzameling gebeurt op drie manieren:
• de openstelling van het bankrekeningnummer NL23 RABO 6035 57, waarop giften worden gestort,
• de verkoop van logo-bollen in het trappenhuis voor naamsvermelding van gevers,
• een dorpsveiling van geschonken kunstwerken/goederen onder leiding van mr. Pieter-Gerrit Binkhorst van het veilinghuis Onder de Boompjes (op vrijdagavond 15 juni). Het Dorpscentrum hoopt dat het dorp op deze manier ongeveer 75.000 euro bijeenbrengt voor de vernieuwing van het gebouw.
De vernieuwing zelf begint met de plaatsing van een nieuwe lift in de vide van het trappenhuis. Dat zal in de tweede helft van juni plaatsvinden. Daarmee komt de weg vrij voor een algehele aanpak van de hal. De werkzaamheden lopen door tot half september, maar worden wel zo geprogrammeerd, dat de KIVA-week wordt ontzien.
Het Dorpscentrum is 'een bedrijf met een ideële missie'. Alle inkomsten komen ten goede aan het voorbestaan van het Centrum. Het gebouw staat er al vijftig jaar. En met de vernieuwing kan het weer jaren vooruit. Als een huis van en voor alle Oegstgeestenaren.
www.dorpscentrumoegstgeest.nl

'Wij vliegen ons leefklimaat aan flarden'

overlast n Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest organiseert een duurzaamheidscafe over vliegen.

"Omdat de gevolgen van het vliegverkeer de grenzen van onze leefomgeving ver overschrijden, in letterlijke en figuurlijke zin, nodigen wij iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp van harte uit voor deze avond", aldus de organisatie.
Drie sprekers zullen 'het vliegen' vanuit verschillende invalshoeken benaderen.

Paul Peeters van het NHTV Breda Centre for Sustainability, Tourism and Transport zal de resultaten van zijn promotieonderzoek naar de effecten van de luchtvaart op het klimaat presenteren. Hij heeft een groot aantal groeiscenario's van de luchtvaart en het toerisme doorgerekend op de toename van de CO2-emissie en de mogelijkheden om die te verminderen.

Matt Poelmans, lid van de bewonersdelegatie in de Omgevingsraad Schiphol zal bezoekers informeren over de groeiplannen van Schiphol en de gevolgen wat betreft, geluid, fijnstof en veiligheid. Zij overwegen naast overleg ook acties te voeren om de luchthaven en de overheid te dwingen hun afspraken na te komen.

Wim Dechering zal laten zien hoe de banen van het vliegverkeer boven onze regio lopen en hoe het staat met de metingen en welke afspraken er zijn wat betreft vlieghoogte en geluid.

Woensdag 30 mei, 20.00 uur. Duinzigtcollege Wijttenbachweg 23. Vrije toegang

Bewonersorganisaties rond de zes luchthavens verenigen zich

overlast n Bewonersorganisaties rond de zes Nederlandse luchthavens hebben het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) opgericht. Zij vinden dat de groei van de luchtvaart in Nederland moet stoppen.

De regering moet zorgen voor forse afname van hinder als gevolg van luchtvaart en prioriteit geven aan de bescherming van milieu, gezondheid en klimaat, aldus de organisatie. "Net als alle ondernemingen in Nederland, moeten ook luchtvaartmaatschappijen hun CO2-uitstoot terugdringen", stellen zij. "Op vliegtickets en vliegtuigbrandstof moeten met spoed dezelfde belastingen geheven worden als bij andere vormen van vervoer zoals trein, bus en auto. En in het kader van de internationale bereikbaarheid moeten comfortabele treinverbindingen tegen concurrerende prijzen een prominente plaats krijgen, zodat veel korte Europese vluchten kunnen vervallen."
Voor heel Nederland geldt dat omwonenden van vliegvelden zich grote zorgen maken over de steeds hogere CO2-uitstoot van de luchtvaart die een toenemende bedreiging vormt voor het klimaat.
Om aan de zorgen uiting te geven en op te roepen tot een ander beleid, houdt het LBBL, in samenwerking met milieuorganisaties, op 23 juni een Landelijk Protest Luchtvaartgroei in steden verspreid door het land. Na het zomerreces zullen de verenigde bewonersgroepen eisen en voorstellen presenteren aan regering en parlement.

Karin Reuvers over Modezaak DOS

Na het verschijnen van deze rubriek een aantal weken geleden over de rode pui van modezaak DOS uit de De Kempenaerstraat is een enorme regionale en nationale media-aandacht ontstaan. Aanleiding om weer even bij José Cox binnen te lopen, die mij doorverwees naar Karin Reuvers, eigenaar van '1OplossingVoorUwProbleem.nl' die na het zien van dit item bij het SBS6 programma Hart van Nederland haar diensten heeft aangeboden en nu tevens als woordvoerster optreedt.

Door John Vroom

"Met mijn achtergrond als Inspecteur van Politie en als eigenaar van mijn huidige bedrijf heb ik inmiddels de nodige ervaring opgedaan met het oplossen van problemen die gerelateerd zijn aan wetgeving en bureaucratie. De eigenaressen van deze modezaak hebben veel steunbetuigingen uit niet alleen Oegstgeest maar ook uit de rest van Nederland en zelfs uit Mexico gekregen.

Zij waren in eerste instantie in de veronderstelling dat zij verplicht waren om de pui over te schilderen. De Gemeente had namelijk een brief opgesteld waarin stond dat zij moesten voldoen aan artikel 13 van de Woningwet. Dit artikel is echter van toepassing op panden die slecht onderhouden zijn en als er bijvoorbeeld instortingsgevaar is. De eigenaressen waren dus in de veronderstelling dat zij geen keus hadden.

Nu de eigenaressen duidelijk is dat er nog geen sprake is van een verplichting hebben zij besloten om het handhavingstraject af te wachten. Zodra dit traject is opgestart zal er bezwaar bij de gemeente worden aangetekend. Als de gemeente dit bezwaar afwijst, geeft dit de mogelijkheid om deze zaak door een rechter te laten beoordelen door beroep aan te tekenen. Al met al kan het nog maanden tot zelfs een jaar duren alvorens er sprake is van een gerechtelijke uitspraak.

Als je naar de samenstelling van de exterieurs van de winkels kijkt in de De Kempenaerstraat dan is die zeer divers en valt daar geen enkele eenheid in te bespeuren op grond waarvan de rode kleur van de pui van DOS niet in het straatbeeld zou passen. Tevens zijn de richtlijnen van welstand in de loop der jaren aanzienlijk versoepeld, waardoor er een reële kans is dat de rechter in het oordeel de uitspraak van de Gemeente zal afwijzen. Wij gaan de procedure dan ook met het volste vertrouwen in".

Tja Karin, opmerkelijk en wordt ongetwijfeld vervolgd.

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Dierenambulance-Vogelasiel zoekt extra vrijwilligers

Het vogelasiel is gevestigd aan de Haarlemmerstraatweg. | Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

hulp n "De drukke periode staat weer voor de deur", zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden, van de Leidse Regionale Dierenambulance-Vogelasiel.

"Dat betekent extra werk met het ophalen en verzorgen van dieren. Niet alleen van jonge vogels, die door een kat zijn aangevallen, of uit het nest zijn gevallen en door de ouders dan niet meer kunnen worden verzorgd, maar ook van honden en katten, die de lente in hun bol hebben en minder goed opletten bij het oversteken van wegen. Daarom doen we ieder jaar een beroep op extra vrijwilligers. Omdat we de drukke periode aan zien komen doen we die oproep ruim op tijd, via Facebook en onze website en dergelijke, maar het resultaat is tot nu toe beperkt. Ook hebben helaas enkele van onze vrijwilligers, die jarenlang actief zijn geweest, om verschillende redenen het werk moeten beëindigen. We moeten daardoor een extra beroep doen op de aanwezige vrijwilligers, maar daarmee krijgen we alle gaten helaas niet gevuld. Vandaar deze dringende oproep voor nieuwe vrijwilligers. Het gaat om verschillende werkzaamheden. Van het bemensen van de telefooncentrale, het rijden op de ambulance, tot het verzorgen van de vogels en andere dieren dan huisdieren aan toe."

De dierenasiels nemen alleen huisdieren op, maar vangen soms ook reptielen, krijgen jonge haasjes, egels en andere wilde dieren die worden aangeboden op. "Die geven wij de eerste verzorging tot we ze door kunnen brengen naar gespecialiseerde asielen, of ze weer los kunnen laten in de vrije natuur."

Verschillende vrijwilligers gevraagd

"Naast chauffeurs hebben we ook bijrijders nodig, want in je eentje kun je een gewond dier dat probeert weg te vluchten meestal niet vangen. Daar heb je hulp bij nodig. De vrijwilligers moeten tegen een stootje kunnen, want een aangereden hond of kat van straat opnemen is geen lolletje en bij een gewonde vogel constateren dat hij naar een dierenarts moet, die moet beoordelen of hij het zal halen, omdat hij te zwaar gewond is, is ook geen pretje. Ook moeten de hokken van de vogels dagelijks, soms meerdere keren worden verschoond en ook dat moeten vrijwilligers zich goed realiseren. Het voeren van de vele jonge vogels is intensief en tijdrovend werk, maar heel bevredigend. Onze groep vrijwilligers bestaat uit zeer verschillende personen uit alle lagen van de bevolking en ook dat maakt het werk bij ons heel boeiend".

De Dierenambulance is gevestigd in de Robijnhof in Leiden en het Vogelasiel dicht bij het Groene Kerkje aan de Haarlemmerstraatweg 12 in Oegstgeest.


Geïnteresseerden kunnen voor de dierenambulance contact opnemen met coördinator Yvonne Hijman, (071) 5174141 en voor het vogelasiel met coördinator Carla van Steenbergen (071) 5172488, of kijk op www.dierenambulanceleiden.nl.

Douwe Draaisma over de werking van ons brein

Douwe Draaisma gaat dieper in op de betrouwbaarheid van herinneringen. | Foto Sake Elzinga Foto: Sake Elzinga

geheugen n 'Leer meer over je brein' is in de maand mei het motto van de Bibliotheek Bollenstreek. Op 29 mei brengt 'geheugenprofessor' Douwe Draaisma een bezoek aan de bibliotheek van Oegstgeest.

Draaisma gaat dieper in op de betrouwbaarheid van herinneringen. Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden.
Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd?
Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt, kan een levensverhaal van het ene op het andere moment van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven. Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Na zijn studie vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 bij Piet Vroon promoveerde op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken. Later keerde hij terug naar de Universiteit van Groningen publiceerde. Over het autobiografisch geheugen verschenen tot dusver vier boeken: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2008), Vergeetboek (2010) en in 2016 Als mijn geheugen me niet bedriegt.

Bollenstreek Betogen: Douwe Draaisma over 'Als mijn geheugen me niet bedriegt'
Datum: Dinsdag 29 mei
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2T

Kaarten kosten € 12,50 voor leden en € 17,50 voor niet-leden.
Toegangskaarten zijn bij alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek verkrijgbaar aan de balie of via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl

'In een dorp als Oegstgeest kan een dorpscentrum niet ontbreken'

'Wij gaan met zijn allen nog veel plezier hebben van het Dorpscentrum'.

renovatie n De komende weken vertellen dorpsgenoten in deze rubriek over hun redenen de renovatie van het Dorpscentrum te steunen.

"Het gebouw waarin het Dorpscentrum is gevestigd ken ik nog goed van vroeger. Ik moet bekennen dat ik er tegenwoordig niet vaak kom. Je ziet mij vaker bij LOHC of op de borrels van de PVOO. In een dorp als Oegstgeest kan een dorpscentrum echter niet ontbreken. Juist daar vinden verenigingen, die niet de luxe hebben dat zij over een groot eigen clubgebouw beschikken, een plek. Die verenigingen geven mensen het gevoel dat ze erbij horen. Wat mij betreft heeft iedereen daar recht op. Niet weggestopt in een uithoek van het dorp, maar op een centrale plek midden in Oegstgeest."

"Het zoeken van maatschappelijke verbinding vind ik ook in mijn werk als partner bij TeekensKarstens advocaten notarissen. TK wil midden in de samenleving staan en levert graag een bijdrage aan initiatieven vanuit de samenleving zelf. Het mede mogelijk maken van een Dorpscentrum in Oegstgeest, past naadloos in die doelstelling. Wij hebben nota bene voor dit doel samen met andere bedrijven en instellingen in de regio de TK Challenge Foundation opgericht, een fonds dat organisaties en initiatieven steunt die opkomen voor vitaliteit."
"We weten dat de gemeente niet veel geld heeft. Dit soort initiatieven kunnen dan ook alleen mogelijk gemaakt worden met steun van de inwoners zelf. Ik lever daar graag een bijdrage aan en roep iedereen op om dat ook te doen. En zeg nou zelf, het Dorpscentrum is echt toe aan een grote verbouwing. Als alle inwoners van Oegstgeest een paar euro bijdragen, is er ruim voldoende geld om de verbouwing mogelijk te maken. En daar gaan wij met zijn allen nog veel plezier van hebben."

Pietia Laarhoven, partner bij TeekensKarstens advocaten notarissen

Kerk oké en toch niet

5 mei, dan ontkom je in Oegstgeest niet aan een praatje op straat. Het voordeel van ons kerkgebouw (Rehobothkerk, Lijtweg 1) is dat je gemakkelijk voor alle bezoekers van de 5 mei-markt iets kunt betekenen. Gratis koffie en thee en als je gebruik wilt maken van het toilet: prima. We krijgen hordes mensen over de vloer en het is een prachtige dag geworden zo. Fantastisch dat burgemeester Jaensch ook even binnen kwam!

Geregeld hadden we gesprekjes, ook over de kerk. Zo was er iemand die aangaf dat hij de kerk heel goed vond. Waarom dan? Omdat mensen daar gerustgesteld worden. Veel mensen hebben dat nodig en dan is het goed dat er kerken zijn. Dus ik vroeg of hijzelf ook kerkelijk was. Maar dat was niet zo. Hoe kom je dan toch zo positief over de kerk? Omdat deze functie van de kerk hem erg aanstaat. Waarom hij niks met de kerk heeft, is omdat kerkmensen hun verantwoordelijkheid ook kunnen ontduiken. En toen kwamen we echt even in gesprek. Want ja, dan wil ik wel graag beter begrijpen wat iemand bedoelt.

Het verhaal over vergeving krijgen van God en elke dag opnieuw beginnen vond deze man erg mooi. Dat hoort echt bij die innerlijke rust die mensen in de kerk kunnen krijgen. Maar er zit een keerzijde aan: mensen kunnen gemakkelijk zeggen dat hun fouten voorbij zijn en overgaan tot de orde van de dag. Tja, dat snap ik wel. Dan wordt het zomaar een makkelijke escape. Dat is niet de bedoeling van vergeving.

Maar wat is dan wel de bedoeling? Vergeving krijgen van God is wel degelijk 'zand erover' van zijn kant. Als God je vergeeft, dan hoef je geen schuldgevoel meer te hebben. Hoe fijn is dat! En soms ook wel heel onwennig hoor. Dat je je schuld(gevoel) om domme dingen die je doet zomaar af kunt leggen. Maar God vraagt ook dat we onze sores als mensen onderling aanpakken. En dan wordt het best nog wel spannend. Want dan is het de bedoeling dat ik de man of vrouw ga opzoeken die ik een dreun gegeven heb en het goed ga maken. En dat is best pittig, want ik bepaal niet wanneer het weer goed is, maar het slachtoffer…het kan dus even duren.

Maar dit wil ik wel zeggen: dat God vergeeft helpt wel heel erg. Die ervaring geeft me kracht om de ander echt op te zoeken. Als God mij helpt, dan wil ik proberen om ook met de ander in vrede te leven. Makkelijk is het niet, je verantwoordelijkheid nemen.

Robert Roth

Filmavond: After the Storm

film n Je kan niet altijd worden wie je zou willen zijn. Soms loopt het leven anders dan je had gewild.

Zo is privédetective Ryôta gokverslaafd. Zijn vrouw wil niets meer met hem te maken hebben en hij mag zijn zoontje Shingo niet meer zien. Alleen zijn oude moeder is een vast punt in zijn leven. Dan keren de kansen. een hevige storm brengt ouders en kind samen.
Opnieuw een indrukwekkend familiedrama van de Japanse regisseur Koreeda ('Still walking', 'Like father, like son') met een sterk slot.
Dinsdag 22 mei 19.30 Dorpscentrum. zaal open: 18.45 uur
Kosten: € 6,- p.p.
Nagesprek met Ronald da Costa

Inspiratie op Zondag - Twee dames in bad

inspiratie n Bernard Vermet, kunsthistoricus, en Marjan Driessen, emeritus predikant, staan in deze viering stil bij twee vrouwen uit de bijbel die vaak om verschillende redenen geschilderd zijn en niet altijd om geloofsredenen: Batsheba, de vrouw van David, en Susanna, de vrouw van Jojakim uit het deuterocanonieke bijbelboek Daniel, hoofdstuk B. Wat hebben zij ons te vertellen? In deze viering zal Marc de Mey ons op de piano begeleiden. Dorpscentrum op zondag 27 mei om 16.00 uur. Richtbedrag € 5.- Info. Marjan Driessen, tel 071-5131422 marjandriessen1949@gmail.com

Radius filmmiddag

film n De naam Maud Lewis (1903-1970) doet in Nederland waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen, maar in Canada is deze folkartieste een waar begrip.

Haar bekendste schilderijen werden voor tientallen duizenden euro's verkocht. Een portret van haar leven lijkt dus een logische stap. De actrice die dit wonderbaarlijk mooi neerzet, is de Engelse Sally Hawkins. Haar spel is ingetogen en subtiel, een Oscar waardig.

Onze Maud wordt geboren met een ernstige vorm van reuma, waardoor haar gewrichten steeds meer vervormen en ze haar lichaam met moeite onder controle kan houden. Als haar broer en tante proberen afstand van haar doen, ontdekt ze dat ze ondanks haar fysieke gesteldheid financieel onafhankelijk moet zijn. Mede daarom besluit ze een baan aan te nemen als huishoudelijke hulp bij norse visboer Everett.
De titel is op te vragen bij Radius. Tel: 7074200.

Vrijdag 25 mei, Dorpscentrum.
Tijd: 14.30 u (zaal een half uur eerder open). Kosten: € 5,-

Oranje Fonds in Oegstgeest

collecte n In Oegstgeest wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland.

Twee organisaties uit Oegstgeest doen deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Zuid-Holland.

Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisaties draaiende houden.

Pinksterweekend proefvaren bij Jachthaven Poelgeest

Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. | Foto PR Foto: PR

varen n Het komend Pinksterweekend organiseert Jachthaven Poelgeest uit Oegstgeest een Antaris, Maril en Maxima Proefvaart Weekend. Tijdens dit weekend is het mogelijk vrijblijvend kennis te maken met deze sloepen en tenders. Poelgeest staat al jaren bekend vanwege de superluxe Antaris en Maril sloepen en heeft dit jaar haar assortiment uitgebreid met de Maxima tenders.

De sloepen en tenders van Maxima worden geleverd met Honda buitenboordmotoren en Vetus dieselmotoren in afmetingen van 4,85 tot 6,30 meter. Deze boten onderscheiden zich in comfort en gebruiksgemak voor een zeer scherpe prijs.
Van de Friese sloepenbouwer Maril ligt de dit jaar uitgekomen 7Nxt klaar voor een proefvaart. De 7Nxt is de grotere broer van de in 2016 gelanceerde 6Nxt. Beide modellen zijn uitermate populair en combineren eigentijdse lijnen met een klassieke en elegante vormgeving. Kenmerkend voor de nieuwe Maril serie is de functionele deur in de spiegel welke toegang biedt tot het geïntegreerde zwemplateau. Midscheeps zijn een makkelijk toegankelijke koelkast en spoelbak ingebouwd. De breedte gecombineerd met het vlakke onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit en vaarcomfort.
Naast de nieuwe Maril liggen ook de immens populaire Antaris Fifty5 en Sixty6 klaar voor een proefvaart. Met deze vernieuwende modellen heeft Antaris zeer veel succes. Al vijf jaar achtereen is de maximale productie gedraaid.
Voor de snelle beslisser is het mogelijk nog deze zomer met één van deze prachtige sloepen het water op te gaan. Poelgeest heeft diverse uitvoeringen op voorraad en nog enkele in aanbouw.
Wie wil kennismaken met deze prachtige boten komt langs op het Pinkster-Proefvaart-weekend. De vloot ligt klaar op zaterdag en maandag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur bij Jachthaven Poelgeest aan de Hugo de Vrieslaan 1 in Oegstgeest.

Meer informatie op www.poelgeest.nl.

KHARTOUM n Beseft u wel, waarde lezer, dat vandaag, woensdag 16 mei 2018, de zon om 05:44 opkwam en vanavond pas weer om 21:28 ondergaat en dat daar vele, vele uren tussen zitten? Zo niet, dan bent u even onwetend als Zwerver was in…

Khartoum, Sudan, in 1996. Na het dagelijks werk en een Arabische les gaat Zwerver tegen zonsondergang nogal eens naar een openluchtmarkt aan de rand van de stad. Hij zwerft dan tussen de kraampjes en stalletjes, koopt wat hij nodig heeft, wat groente en fruit, leert wat handelaars kennen. Probeert wat Arabisch te spreken, wat niet erg lukt. De gesprekken gaan beter in het Engels. Scharrelt daar als enige buitenlander rond. Dat trekt de aandacht en leidt tot vriendschappelijke omgang. Een groet hier, een glimlach daar. Contacten tussen mensen uit verschillende culturen, die niet veel van elkaar begrijpen. In de woestijn, de avond valt, de zon zakt naar en door de horizon. Zwerver is even in een andere, heel sfeervolle, wereld.
Dan, gedurende een zeker aantal dagen is er plotseling iets bijzonders. Overal waar maar plek is zijn vrouwen maaltijden aan het bereiden. Zo maar op de grond, geïmproviseerd. Houtvuurtjes, omhoog kringelende rook, ondergaande zon. Het wordt steeds later en de zon nadert de horizon.

Vrouwen bereiden het eten ter plekke

En dan, als de zon echt onder gaat, in de mystieke sfeer van de zanderige schemering, dan gaat plotseling iedereen eten. Zwerver wordt ook uitgenodigd en hem gaat geleidelijk een licht op. Het is Ramadan! De negende maand, de vastenmaand, vanaf zonsopgang tot zonsondergang eten en drinken de mensen niet! Vrouwen bereiden het avondeten ter plekke op het terrein van de markt. Opdat de marktlieden terstond kunnen eten en drinken als het weer mag. Zij hoeven daarvoor niet eerst een hongerige en dorstige reis naar huis te maken.
Geachte lezer, u leest nu de Oegstgeester Courant van de eerste dag van Ramadan 2018, 16 mei. Dat inzicht is nu wél tot Zwerver doorgedrongen. Daarmee ook tot u.

Vijf jaar Electro World Oegstgeest

Het sympathieke team van Electro World Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers

jubileum n Op zaterdag 26 mei viert Electro World Oegstgeest met een bijzondere demodag dat de winkel in Winkelcentrum Lange Voort vijf jaar bestaat.

Electro World vestigde zich in 2013 in het pand waar tot een paar weken daarvoor de winkel van failliet verklaarde firma Roest gevestigd was.
Inmiddels is Electro World een begrip in Oegstgeest. Kees-Jan te Nijenhuis, eigenaar van de vestiging, kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. "We zijn blij dat Oegstgeestenaren de weg naar onze winkel weten te vinden. Steeds meer mensen ondervinden dan kopen bij Elektro World niet (veel) duurder is dat het online bestellen van producten. Bovendien is men bij ons verzekerd van ruime service en hebben wij een eigen reparatiedienst. Juist in deze tijd is het persoonlijke contact en het ontzorgen van klanten steeds belangrijker."

Demodag

Op 26 mei komt de uit Rijnsburg afkomstige Natalie Heemskerk ('Gek op koken en bakken van eerlijk en gezond eten') haar kookboek promoten en kan men dan ook (h)eerlijke gerechtjes proeven. Ook is er een demonstratie met de nieuwste Philips Airfryer (veel meer dan een 'frituurpan'). Daarnaast wordt met de 'FashionMaster' van Miele gedemonstreerd hoe je vijftig procent tijdwinst kunt behalen met strijken.
"Ook van de Jura koffiemachines is de hele dag iemand aanwezig", laat Te Nijenhuis weten. "Heerlijk om thuis van echt lekker koffie te genieten van versgemalen koffiebonen. Deze apparaten zetten koffie eigenlijk op een ouderwetse manier: het water wordt eerst gekookt voordat het op de koffie gegoten wordt. En het leuke is dat het zetten van verse koffie uiteindelijk goedkoper is dan het telkens kopen van dure capsules." Ook kan men op 26 mei genieten van een 'SodaStream'- demonstratie. "Zelf je eigen frisdrank maken (in maar liefst zestien smaken) is ideaal. Je hoeft nooit meer te sjouwen, een geen lege flessen naar de winkel terug te brengen. Dat is ook beter voor het milieu."
Natuurlijk worden ook de nieuwste OLED-tv's van LG gedemonstreerd. "Deze hebben het meest natuurlijke beeld, zwart is echt zwart. Op 26 mei geven zij bijzondere cadeaus bij aankoop van hun artikelen. LG zal ook een demonstratie geven over stemherkenning van diverse apparaten, en meer uitleggen over 'the internet of things'."
Ook Samsung is van de partij. De nieuwste generatie QLED-tv's worden getoond en een doorbraak op het gebied van wassen: Quickdrive: 50% sneller wassen met behoud van wasresultaat en laag energie gebruik.
Kees-Jan te Nijenhuis heeft zin in het jubileumfeestje. "Er zijn heel veel redenen om naar onze laagdrempelige winkel te komen. Als verrassing krijgt elke klant krijgt bij zijn aankoop een cadeaubon van Fromagerie du Patron; dat is leuk thuiskomen!" De sympathieke eigenaar benadrukt tot slot dat klanten bij Electro World altijd een vertrouwd gezicht in de winkel zien. "Bijna alle leden van ons team werken al lang in deze winkel, zodat ze klanten optimaal kunnen helpen."

Electro World Oegstgeest, Lange Voort 11 F-G, Tel: (071) 5193333

www.electroworld.nl

Praktijkles vaste hengel bij 'De Leede'

Warmond n Hengelsportvereniging De Leede uit Warmond organiseert een praktijkles vaste hengel voor kinderen van 7 tot en met 13 jaar op zaterdagmiddag 19 mei. De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers en de weersomstandigheden.

Deze middag leren kinderen de kneepjes en techniek en wordt er natuurlijk echt gevist. De deelnemers worden verdeeld in kleine groepjes en langs de waterkant leggen de jeugdbegeleiders uit wat je moet doen voordat je begint met vissen. Dat is niet alleen maar het optuigen van de vaste hengel, maar ook het uitloden en peilen van de dobber en het bereiden van lokvoer. Deelname aan deze jeugdactiviteit is gratis voor leden en niet-leden. Wel moet men zich aanmelden vóór 19 mei via het aanmeldformulier op www.hsvdeleede.nl (onderdeel jeugd). Wie jeugdlid wordt van De Leede ontvangt een jeugdVispas (tot 14 jaar) of Vispas (vanaf 14 jaar) en de bijbehorende Gezamenlijke Lijst van Viswateren.

Papierkunstmarkt in Warmond

Warmond n Op Tweede Pinksterdag 21 mei van 11.00 tot 16.00 uur organiseert galerie Het Oude Raadhuis al weer voor de elfde maal de jaarlijkse Papierkunstmarkt rond het Dorpsplein van Warmond.

Net zoals de voorgaande jaren is er ook dit keer weer een gevarieerd aanbod. Op en rond het Dorpsplein staan kramen met handgemaakte blanco boeken, decoraties met origami, sierpapier, oude ansichtkaarten, handgemaakte wenskaarten, mandala's, dozen, monoprints, Japans papier, en nog veel meer.

De markt geeft een goed beeld van wat er mogelijk is met papier en biedt de gelegenheid kennis te maken met kunstenaars uit de omgeving.

Admiraaltje Sport Combinatie

zakelijk n Anneke de Mooy vierde op 31 maart de eerste verjaardag van haar winkeltje 'Admiraaltje' in het voormalige pand van Sjiek aan de De Kempenaerstraat. Per 15 mei gaat ze verder op het oude terrein van ASC.

"Een bal kan gek rollen", vertelt Anneke. "Het wordt nu 'Admiraaltje Sport Combinatie'. Vanaf 15 mei is iedereen vijf dagen per week vanaf 12.00 uur welkom op het voormalige voetbalterrein van ASC in de voormalige bestuurskamer." Ze gaat daar op dezelfde voet verder met de verkoop van baby/kinderkleding, speelgoed en meer. "Lekker snuffelen voor weinig en alles is bijna nieuw! Koffie en thee, daar begint een praatje mee!", vertelt ze.

nieuws / ondernemers

Pecos 5 kampioen

Foto: PR

tafeltennis n Pecos 5 werd met 15 punten voorsprong kampioen in de eerste klasse en promoveert naar de hoofdklasse. Staand vanaf links Job de Kruiff, Aron Rijsdorp en Ilja Koers, liggend Ernst-Jan de Vries. Niet op de foto: Michel van den Oord, Jürgen Massink en Arie Roos.

XU12-1 kampioen

Foto: PR

basketball n Met Floris, Benjamin, David, Nigel, Sander, Jack, Alex, Bardia, Jesse, Pepijn, Casper, Teun en coaches Jo en Tijmen kan terug gekeken worden op een geweldig seizoen met veel hoogtepunten. Op de laatste speeldag in Leiden had de onderlinge derby alle ingrediënten van een kampioenswedstrijd, terwijl dat kampioenschap bij aanvang al niet meer op het spel stond. De meiden van Leiden gaven de gasten van Oegstgeest 3 centimeter ruimte, de mannen gaven 30 centimeter weg. Het collectief van BV Oegstgeest had daar onvoldoende een antwoord op. Super dat er op het eind de felicitaties waren voor beide teams: dubbel feest!

MU14-2 kampioen

basketball n De MU14-2 wonnen drie weken geleden zaterdag de laatste reguliere competitiewedstrijd. Basisspelers Diek, Dimitri, Huub, Merijn, Paul, Raphael, Sasha en Sijm hebben met coaches Sebastiaan en Adam een geweldige basis gelegd voor dit kampioenschap. Als klein team met twee net begonnen spelers en wat blessureleed konden ze gelukkig rekenen op een steeds weer wisselende ondersteuning.

Pecos 3 kampioen

tafeltennis n Het team van Pecos 3 is een ijzersterke mix van ervaring en talent. Ronald Rijsdorp, Thomas Jansen en Yoni Evers werden zaterdag 14 april kampioen in de hoogste afdelingsklasse en promoveren naar de landelijke derde divisie. Niet op de foto, wel in dit team: Martin Hamel en Kristijan Plesnik.

Jongens B2 LOHC kampioen

Foto: PR

hockey n Op zaterdag 12 mei is jongens B2 de eerste veldkampioen van hockeyclub LOHC van het seizoen 2017-2018 geworden. Het team won gemakkelijk van Ypenburg JB2 met 7-0. De doelpunten werden gemaakt door Pieter-Jan Visser, Thijmen Brouwer 2x, Quinten Ouali 2x, Jeroen Zeverijn en Dam Lefeber. JB2 was ook al zaalkampioen geworden. Onder leiding van de coaches Marnix Visser en Sako Zeverijn werd dit dubbel kampioenschap gehaald. Veel trainen, enorme inzet, goede sfeer en vriendenband zijn de succesformule voor deze prestatie.

VCO JB1 kampioen

volleybal n Al vroeg in het seizoen is jongens B1 kampioen geworden van de eerste helft van de competitie. Ondanks dat ze het soms nog spannend maakten door een set te verliezen, ging het team beter en beter spelen, wat uiteindelijk resulteerde in dit super goede resultaat. Maar liefst 37 punten uit 10 wedstrijden werden er gehaald door Minke, Arne, Amine, Danny, Jens, Rik, Derk en Pim onder de waakzame ogen van coaches Loekie en Léon.

VCO MA1 kampioen

Foto: PR

volleybal n Na een ongelooflijk spannend seizoen is meisjes A1 van VCO kampioen geworden. Er zaten voor de ouders soms nagelbijtend spannende wedstrijden bij, maar Yael, Maaike, Bram, Emma, Kevin, Yke, Carolien en Marietta hebben uiteindelijk laten zien dat ze de meer dan terechte kampioen zijn door hard te werken en ook veel plezier te hebben. Coach Patrick van Abswoude is dan ook ongelooflijk trots op zijn pupillen.

VCO MB1 kampioen

Foto: PR

volleybal n Door op de allerlaatste dag van de competitie door zeer goed spel enorm knap te winnen van hun directe concurrent, hebben de meiden van meisjes B1 het kampioenschap binnengehaald. Spannend dus tot aan de laatste wedstrijd, maar een zeer verdiende eerste plek voor Anja, Elise, Merel, Milou, Tessie, Jeanine, Hanne, Luna, Eva en Roos onder begeleiding van de altijd enthousiaste trainer en coach Frank Distelbrink.

Fiks 2 kampioen

Foto: PR

korfbal n Fiks 2 is ongeslagen kampioen geworden. Voor het eerst in de geschiedenis promoveert ook het 2e naar de (reserve) Overgangsklasse. Technische staf: Reinetta de Mooy, Aldo Spadon en Nico van Welzen.

Fiks C2 kampioen

Foto: PR

korfbal n Op zaterdag 6 mei is Fiks C2 als eerste jeugdteam van Fiks in de voorjaarscompetitie kampioen geworden.

Dit na een verdiende 9-0 winst op Top.

Mannen van UDO geen moment in gevaar

Elroy van der Hooft, gestart in de basis, scoort met een bijzondere lob. | Foto: lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Ondanks een door omstandigheden mindere voorbereiding startte het team van Vv UDO goed op zaterdag 14 mei. En geruggensteund door twee snelle doelpunten, binnen 20 minuten, voetbalt dat toch meer relaxt. Voor rust kwam UDO zelfs op 3-0. Maar na rust bleek wel dat UDO op haar hoede moest blijven want Football Factory kwam terug tot 3-2. Gelukkig kon UDO weer tijdig ingrijpen. Dit resulteerde in een einduitslag van 4-2.

De UDO-trainer, Nikivor van Rijn, was erop gebrand om van de onderste plek af te blijven. Tegen Football Factory wilde hij de vervelende nederlaag uit (1-0) wegpoetsen. Hij was dan ook zeer teleurgesteld toen bleek dat enerzijds een deel van de selectiespelers deelnam aan het Mieniekamp dat UDO jaarlijks organiseert, want dat houdt in dat er weinig geslapen wordt en anderzijds dat als gevolg van de aanleg van de golfbanen de velden slechts zeer gedeeltelijk voor trainingen zijn te gebruiken. En dat ook nog het nodige oppervlak in beslag werd genomen door luchtkussens (veld 2) en de tenten (helft veld 1) voor het Mieniekamp. De training op donderdagavond 10 mei vond dus op één helft van veld 1 plaats.
De start van de wedstrijd tegen Football Factory was dus niet optimaal, maar UDO kwam goed uit de startblokken. Ook had UDO een gelegenheidskeeper, Nick Bakker. Hij zou tijdens de wedstrijd een prima rol spelen.

Al in de eerste minuten wist Wouter de Bruijn de 1-0 te scoren. En na een kwartier nam Elroy van der Hooft een pass goed aan en maakte het goed af 2-0. Football Factory kon in deze periode nog steeds geen vuist maken. In de 35ste minuut was het Wouter de Bruijn die zelfs zijn tweede doelpunt verzilverde: 3-0.
Na rust kwam een sterker gemotiveerd en strijdlustig Football Factory het veld op. De krachten draaiden meer in het voordeel van Football Factory. Uiteindelijk had UDO een overtreding in de 16 meter nodig om score te verhinderen. De toegekende strafschop werd kundig ingeschoten door Football Factory 3-1. Het doelpunt gaf Football Factory de nodige energie waardoor de druk nog verder werd opgevoerd. Opnieuw had UDO een overtreding nodig om een doelrijpe kans te voorkomen. Dit leverde een volgende penalty op die tot de 3-2 leidde.
Gelukkig kon UDO in het restant van de wedstrijd voorkomen dat Football Factory op gelijke hoogte kwam. Rutger Hoogkamer gooide in de laatste minuten de wedstrijd in het slot: 4-2. Enkele minuten later floot de scheidsrechter O.L. Dane voor het einde.

Fiks houdt perspectief op titel

Kevin Vreeken scoort 15-13; de winnende treffer. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Dankzij de nipte zege van Fiks 1 op het Leidse Sporting Trigon en het gelijke spel van koploper SKF tegen Swift is staat de Oegstgeester korfbalclub samen met SKF bovenaan. De zege van 15-14 heeft Fiks zeker niet cadeau gekregen, want de rode lantaarndrager heeft alles gegeven om voor een stunt te zorgen.

Evenals Fiks 1 speelde ook het inmiddels gepromoveerde Fiks 2 tegen de reserves van Sporting Trigon. Echter, hier was het kwaliteitsverschil zo groot dat na 13-5 binnen 25 minuten alleen de vraag resteerde hoe groot de zege werd. Uiteindelijk stond 29-16 op het bord. Hiermee voltrok Fiks 2 het vonnis over de Leidse formatie, die naar de reserve tweede klasse afdaalt.
Het zou een inktzwarte dag voor de Leidenaren worden. De kleine nederlaag tegen de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen was voldoende voor historische degradatie van de club die jarenlang prestatief het korfbal in Leiden domineerde. Vorig jaar nog hoofdklasser, nu overgangsklasser en komend seizoen spelen in de eerste klasse. Sporting heeft zelfs op het allerhoogste niveau tegen onder meer PKC gespeeld.

Op de uitspraak van de trainer van Trigon dat Fiks niets te zoeken heeft in de hoofdklasse had Rick Nell een duidelijk repliek: "Het doel met mijn team was handhaven en wel in het linker rijtje. Willen we echt gaan voor de titel dan zal er prestatief uit een heel ander vaatje moeten worden getapt dan vandaag", besloot hij.

Op zaterdag 26 mei speelt Fiks de belangrijke wedstrijd tegen SKF, waarmee Fiks nu de eerste plaats deelt. Deze belangrijke wedstrijd begint om 15.30 uur op het Fiksterrein in de Voscuyl. Het is tevens de laatste wedstrijd op gewoon gras. Op 1 september worden de kunstgrasvelden geopend.

Wederom goede resultaten hoogste teams OLTC

OLTC H 1 en 2

tennis n Een beetje druilerige dag werd zondag stralend afgesloten bij OLTC op de Hofbrouckerlaan.

Bij de dubbels van Heren 1 was het weer gezellig druk. Zij hadden een mooie dag door een hele belangrijke 5-1 overwinning. Hierdoor lijkt handhaving nu echt wel in de pocket voor de beste mannen van de vereniging. Dit is elk jaar weer een zeer knappe prestatie aangezien Heren 1 het één na hoogste niveau van Nederland speelt.

Nu nog de laatste paar keer alles uit de kast trekken voor een hoge notering.

Heren 2 kwam thuis met een degelijke 4-2 overwinning. Vooral Fons Hartman is dit jaar de drager van het team, wederom won Fons zijn single zeer overtuigend. Alleen de singles van Michiel en Jop gingen verloren, de rest van de wedstrijden werden vakkundig gewonnen.

Heren 3 ging met veel vertrouwen en vrolijkheid op pad voor de Kampioensmatch tegen Hoofddorp. Het plan was om minimaal 3-3 te spelen zodat de kansen de laatste twee zondagen nog in eigen handen zou zijn. Tobias won zowel zijn single als zijn dubbel maar de rest van het team kon zijn goede voorbeeld niet volgen.

Helaas dropen de mannen van Heren 3 daardoor met 4-2 verlies af en terug naar Oegstgeest.

Mix 1 had een flinke overwinning nodig tegen TEAN om hun kampioensdroom levend te houden. Met een 8-0 eindstand werd zeker gehoor gegeven aan deze droom. TEAN kwam met een gehavend team aan in Oegstgeest en werd daardoor flink afgestraft door het Mix team.

Vooral Julia liet weer is zien dat ze op de baan een zeer felle dame is waar het vuur regelmatig uit haar ogen schiet tijdens haar wedstrijden. Het hele team brandt trouwens van de ambitie om hogerop te komen. Het worden spannende laatste competitie dagen voor Mix 1 aangezien er twee derby's op het programma staan.

Mix 1 jeugd speelde een thuiswedstrijd en behaalde ook de best mogelijke stand. Een 6-0 overwinning is al een aantal keer netjes neergezet door de grote talenten van de vereniging. Helaas is er nog een ander team die ook alles wint en tevens van OLTC heeft gewonnen. Daardoor lijkt kampioenschap een lastig verhaal te worden, desalniettemin gaat Mix 1 als een speer.

Dames 1 had vrij deze zondag en Dames 2 kreeg helaas met 1-5 klop. Zelfs supersup Yvonne kon Dames 2 niet aan een overwinning helpen tegen een wel heel sterk team. Middenmoot lijkt het hoogst haalbare voor het team dat in een sterke poule is beland.

Volgend weekend een competitie-vrij weekend, daarna volgen de laatste twee spannende rondes.

Nieuwe traditie ASC/Ajax

voetbal n Vanaf dit seizoen spelen ASC voetbal en Ajax cricket op één complex. Dit brengt een nieuwe traditie met zich mee.

Na het voetbalseizoen draagt de commissaris van de voetbal de sleutel van het clubgebouw over aan de commissaris van de cricketafdeling. Na het cricketseizoen volgt de omgekeerde handeling. Afgelopen zondag vond de eerste overdracht plaats. Op de foto draag commissaris voetbal, Coen Verdegaal, de sleutel over aan Frits de Jongh.

Sponsorloop ook aan de voet van de Etna

rennen n Niet alleen in Oegstgeest is de sponsorloop gelopen. Het is bijna traditie aan het worden: op vakantie lopen Inge, Floor en Koen Gijsman hún sponsorloop op de camping Almoetia aan de voet van de Etna.

Hun voorbereiding is net zo gedreven als alle andere deelnemers aan de sponsorloop. Familie, vrienden en buren worden gevraagd om hun rondjes te sponsoren. Er wordt een ronde uitgezet van 1.300 meter door hun ouders en 1,5 uur lang rennen de sportievelingen hun rondes. Koen en Floor, beiden lid van Vv UDO, en Inge lopen zo hun aandeel aan de sponsorloop bijeen. Floor en Inge liepen 10,4 kilometer en Koen zelfs 14,1 kilometer. Een geweldig mooie prestatie! Voor de zomervakantie zal de prijsuitreiking van de sponsorloop plaatsvinden, waarbij degenen met de meester rondjes en de degene met de meeste opbrengst kans maken op een mooie smartphone.

Door de sponsorloop helpen de kinderen om zoveel mogelijk geld op te halen voor WeRun4All, het Oegstgeester Roparunteam dat met Pinksteren voor de laatste keer van Parijs naar Rotterdam rent in een non stop estafette van 520 kilometer. Iedereen kan bijdragen via www.werun4all.nl.

Veteranen LOHC lijden gevoelig verlies

hockey n De topper van afgelopen weekend: Cartouche – LOHC werd helaas in het voordeel van de Voorburgers beslecht. LOHC begon aan de wedstrijd met een 5 punten voorsprong op directe rivaal Cartouche. Bij een zege zou het kampioenschap wel heel dichtbij zijn gekomen. LOHC begon sterk aan de wedstrijd gesteund door de eigen fans die in grote getale naar sportpark Duivestijn waren afgereisd. Bij rust was het nog steeds 0-0. Na rust begon Cartouche meer druk te zetten en werd de druk op het doel van de sterk keepende Christian Swinkels erg groot. Uiteindelijk profiteerde Cartouche na slecht uitverdedigen en wisten zij de 1-0 op het bord te zetten. Na een uitgeslepen counter werd vlak voor tijd de 2-0 gemaakt. Captain Paul Dwarshuis: "Het kwartje had ook de andere kant op kunnen vallen, maar Cartouche was een paar procenten beter vandaag". Kees den Hartog: "Wij stappen hier als koploper trots van het veld af, en gaan ons richten op de laatste duels, we hebben het nog steeds in eigen hand."

Enthousiaste sponsorloop voor Roparun tijdens laatste Mieniekamp UDO

Veel plezier tijdens de sponsorloop. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

rennen n Meer dan honderd kinderen liepen op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, mee met de sponsorloop bij voetbalvereniging UDO.

Zij liepen voor de clubkas van hun eigen vereniging, maar ook voor het Oegstgeester Roparun-team WeRun4All. Dit team, dat zelf ook een rondje liep, doet in het komende Pinksterweekeinde voor de achtste en laatste keer mee aan deze non stop estafette van Parijs naar Rotterdam (530 kilometer). Zij trekken nog één keer alles uit de kast om een groot bedrag in te zamelen voor de stichting Roparun, om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen met kanker.

Foto: PR

De sponsorloop markeerde het begin van het laatste UDO Mieniekamp. Volgend jaar maakt de Oegstgeester voetbalclub immers deel uit van fusie-vereniging FC Oegstgeest. UDO's allerlaatste Mieniekamp (voor de jongste jeugd) duurde nog tot zaterdagmiddag 12 mei, en was ook dit jaar superstrak georganiseerd. De deelnemers kregen allemaal een Mieniekamp-shirt: een zwart t-shirt met in gele letters de opdruk: 'Het allerlaatste UDO MIENIEKAMP' op de achterkant en op de voorkant de tekst: 'Ik was erbij!' De begeleiding had dit jaar dezelfde shirts als de deelnemers.

Alles over het laatste Mieniekamp is te lezen en te zien op de website van UDO (www.vvudo.nl)

Wim Jonk komt vrijdag 18 mei naar ASC

voetbal n Na de verhuizing van ASC in de zomer van 2017 naar de Abtspoelweg en de groei in leden, leeft er in de club de wens om ook sportief door te groeien, waar je echt goed leert voetballen.

Dit idee bleef zweven, totdat C14 (uit naam van het gedachtegoed van Johan Cruijff) in het najaar van 2017 bij ASC een workshop organiseerde voor clubs in de regio. Cruijff heeft vóór zijn overlijden het voornemen gehad om het Nederlandse voetbal te veranderen, te beginnen bij de amateurclubs. Om dit doel te bereiken heeft Wim Jonk samen met een aantal oud-trainers van Ajax C14 opgericht. Sinds die vrijdagavond is er structureel toegewerkt naar 18 mei, de dag dat er bij ASC in breder verband een Pilot zal plaatsvinden samen met C14.
Er zal 18 mei worden begonnen met een inleidend praatje over het gedachtegoed van Johan Cruijff en C14 door Wim Jonk en Michel Hordijk. Vervolgens zal er de gelegenheid zijn om op het hoofdveld van het ASC-terrein bij één of meerdere circuitjes te gaan kijken. Per circuit zullen onder leiding van trainers van C14, de trainers van ASC JO8 en JO9 instructies krijgen hoe zij de spelers van de JO8-1, JO8-2, JO9-1 en JO9-2 het beste training kunnen geven volgens het gedachtegoed van Johan Cruijff. Na de praktische workshops zal om 17.30 uur de eerste inspiratiesessie door Wim Jonk volgen. Na een clinic, muziek en een barbecue, volgt om 19.30 de tweede inspiratiesessie.

Het uiteindelijke doel van deze Pilot is dat nog meer mensen binnen en buiten ASC enthousiast worden over deze zeer inspirerende wijze om de Jeugd Opleiding bij ASC te verbeteren
Iedereen is vanaf 17.00 uur welkom, ook zonder aanmelding. Meedoen of informatie? Ruben van der Meer (06-48275688) of ruben.vd.meer@live.nl.

VVO komt niet verder dan gelijkspel in de strijd om het kampioenschap

Daniël Gras wordt belaagd door SEV spelers. | Foto Leo van den Broek Foto: Leo van den Broek

voetbal n Zaterdag 12 mei speelde Vv Oegstgeest de uitwedstrijd tegen mede titelkandidaat SEV. Terwijl de derde titelkandidaat VVSB vanaf de zijlijn kon toekijken omdat ze geen wedstrijd hadden. Het team dat zaterdag zou winnen maakte de grootste kans op de titel. Maar de wedstrijd eindigde in een gelijkspel en nu lijkt VVSB de lachende derde.

Oegstgeest startte de wedstrijd met een verdedigende 4 – 3 – 2 opstelling en speelde zo op de counter. Al snel in het begin van de wedstrijd werd een schot van de oprukkende Heemskerk door de SEV-keeper onschadelijk gemaakt. Vlak hierna ging een schot van SEV via de lat over het Oegstgeest doel. Na een kwartier spelen werd slecht verdedigen door Oegstgeest afgestraft door SEV dat met een mooi opgezette aanval 1 - 0 scoorde. Oegstgeest was in de eerste helft veel aan de bal, maar op verder dan een schot op de paal van Danny Wenink kwam het niet.

Na de rust speelde Oegstgeest aanvallender en had SEV de verdedigende stellingen ingenomen. In de 57e minuut hadden ze hier succes mee, via een snelle uitval scoorden ze 2 - 0. Met deze achterstand leek het dat Oegstgeest aan het kortste eind zou trekken deze middag. Een kwartier voor tijd leverden wissels succes op voor Oegstgeest, op aangeven van Elkerbout scoorde Dijkstra de aansluitingstreffer: 2 – 1. Vlak voor tijd viel de keeper van SEV geblesseerd uit en omdat ze al drie keer gewisseld hadden moest een veldspeler keepen en moest zijn team verder spelen met tien man. Door al het oponthoud liet de goed leidende scheidsrechter twaalf minuten extra spelen. In deze tijd gebeurde er nog veel. Dijkstra wist weer uit een voorzet van Elkerbout te scoren en zo de stand gelijk te trekken: 2 - 2. In de allerlaatste minuut van de extra tijd kreeg Oegstgeest nog een directe vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Deze werd al grabbelend tegen gehouden door de SEV-keeper, de kans die Abel Bormans hierna kreeg werd geblokkeerd en de bal ging daardoor over. Zo eindigde de wedstrijd voor beide teams in een teleurstellend gelijk spel. VVSB heeft nu de grootste kans om kampioen te worden, dan moeten ze wel hun laatste wedstrijd tegen Meerburg winnend afsluiten.

Lees het hele verslag op www.oegstgeestercourant.nl

Voetballers ASC verrassen RKDES

voetbal n Afgelopen zondag heeft ASC een verrassende, maar zeer belangrijke, 2-0 zege geboekstaafd op het hoog geklasseerde RKDES uit Kudelstaart.

Terugkijkend op de wedstrijd was het de thuisclub die van meet af aan het initiatief nam en kansen probeerde te creëren. De tegenstander werd voortdurend gestoord in aanvalsopbouw door het scherp verdedigende ASC. De enige echte kans die RKDES kreeg was een schot uit een vrije bal die tegen de lat werd gekopt.

Een treffer was tegen de verhouding in geweest en, gelukkig voor ASC, zegevierde het recht.


DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

14-05 / 20-05 Van Leeuwen tandartspraktijk, Lammermarkt 218 2312 CW Leiden (071) 5898372

21-05 / 27-05 TP Peerdeman, mw. J. Bleeker, Dijkgravenlaan 71 2352 RN Leiderdorp (071) 5232380

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor W. van 't Wout
Regenboogkerk 9.45 Pinksterjubel 10.00 ds. I.E. van der Heul, m.m.v. Regenboogcantorij
Groene of Willibrordkerk 9.45 Pinksterjubel 10.00 ds. O.Th. Boonstra - Willibrordcantorij

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) & Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.30 gezamenlijke Pinksterviering, pastores M. van Roon en A. Gerritsen

LUMC 10.00 ds. H.C. Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Roth
16.30 u ds. J. A. Vos

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van de Meulen, Pinksteren, m.m.v. practicum musicae

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. H.G.T. van Welie - Kaai

Matthiaskerk Warmond

Zat 19 mei. 19.00 uur Eucharistieviering met het Iriskoor Pastor Owel

Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

Jeugd Vv UDO en Vv Oegstgeest voetbalt eindelijk samen tijdens trainingen

De O10-groep traint als eerste samen in voorbereiding op seizoen 2018-2019. Foto: PR

voetbal n Op maandag 14 mei trainde de jeugd van Vv UDO en Vv Oegstgeest eindelijk samen op één veld.

De JO10 was op deze dag als eerste aan de beurt, daarna mochten de jongens van de JO12. Kinderen van Vv Oegstgeest en Vv UDO speelden samen in één team.

Natuurlijk is er al twee jaar een samengesteld jeugdteam van de twee voetbalverenigingen bij de JO19, maar nu is dan eindelijk de hele jeugd gezamenlijk in voorbereiding op het volgend seizoen.

De trainingen staan onder leiding van de hoofdtrainers. Zij zullen zich, één voor één, voorstellen via www.fcoegstgeest.nl. Op die site staat nog veel meer informatie over de nieuwe fusie-voetbalclub in Oegstgeest.

Foto: De O10-groep traint als eerste samen in voorbereiding op seizoen 2018-2019.

@lexbacker Melle krijgt vrijdag voetballes van Wim Jonk, conform de visie van Johan Cruyff. Dit alles bij @ASC_Oegstgeest.

@gem_oegstgeest In het weekend tussen 25 tot 28 mei naar of uit Oegstgeest? Check eerst even de omleidingsroutes ivm de afsluiting van het kruispunt Rijnzichtweg-A44.

@EmileJaensch Wat een schone dag! Op bezoek bij de laatste melkveehouder aan de Vinkeweg in @gem_oegstgeest was ik getuige van de geboorte van nieuw leven.

@VissenInTroebel @d66oegstgeest Enige partij waar je iets van 'hoort' sinds verkiezingen van 2 maand geleden.

@hofdijck Eigen Huis en Tuin in #Oegstgeest Regentesselaan @rtl_ehet