Oegstgeester Courant

14 augustus 2019

Oegstgeester Courant 14 augustus 2019


Sinkhole

Een oplettende lezeres van de Oegstgeester Courant meldde dat er onder het viaduct van de A44 aan de Rijnzichtweg een tegel van het fietspad ruim een meter naar beneden was gezakt. De gemeente heeft het blijkbaar snel gerepareerd om ernstige ongelukken te voorkomen. Je zou zomaar in het verdwijngat kunnen wegzinken. Misschien lees ik te veel verhalen van Ruurd Kok over de Tweede Wereldoorlog, want ik dacht meteen aan een stelsel van geheime gangen die van en naar het Vliegkamp Valkenburg lopen om aanslagen te kunnen plegen of om te kunnen ontsnappen. Of van het vroegere koffiehuis aan de overkant om te kunnen ontsnappen als moeder de vrouw boos aan kwam lopen om dan snel stiekem onder de grond naar Buitenlust te kunnen sluipen. Zolang het viaduct niet in een keer wegzakt, maak ik mij geen zorgen. Gelukkig kunnen we met de app Fixie snel meldingen doen van dit soort verzakkingen. Wil van Elk

Gesprek aan tafel over initiatief nemen

ontmoeting n Woensdag 21 augustus zal voor de negende keer 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur. Het gesprek wordt dit keer begeleid door Elske Sigmond, en het thema zal zijn: Initiatief nemen.

Initiatief nemen, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het kan vele zaken betreffen: initiatief nemen in het maken van een afspraak, contact opnemen met een bekende, het beantwoorden van een brief, het doen van een klusje dat eigenlijk al lang gedaan had moeten worden. De ene persoon is meer afwachtend, de ander komt gemakkelijker in actie. Wat is er moeilijk aan, wat helpt om niet in passief wachten te blijven steken? Het bespreken van ervaringen kan meehelpen om actie te ondernemen en te doen wat nodig is of wat je graag wilt.
Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden. Kom woensdag 21 augustus naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Iedereen is welkom. opgeven is niet nodig.

Gesprek aan tafel is er elke derde woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur.

Gevelplaten museum Corpus losgewaaid

storm n Op zaterdag 10 augustus, even voor half vijf 's middags, waaiden er gevelplaten van belevingsmuseum Corpus los.

De gealarmeerde brandweer heeft andere platen extra vastgemaakt. Ook werden auto's die onder de gevel stonden verplaatst om te voorkomen dat zij schade zouden oplopen.

Het KNMI gaf zaterdag code geel af voor onze kustregio vanwege harde windstoten van zo'n 100 kilometer per uur.

Rond half 6 werd de A44 voor korte tijd in beide richtingen afgesloten vanwege rondvliegende platen piepschuim vanaf een bouwplaats op het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein De Boeg.

Krant op vakantie

redactie n De Oegstgeester Courant gaat ook dit jaar weer tweemaal een week op vakantie. Op woensdag 7 augustus en woensdag 21 augustus verscheen/verschijnt er daarom geen krant.

Vanaf woensdag 28 augustus valt weer wekelijks de Oegstgeester Courant in de bus.

Ook een (pers)bericht of foto insturen? Dat kan naar redactie@oegstgeestercourant.nl. Onze deadline is iedere maandag om 9.00 uur voor de eerstvolgende editie.

Foto: Willemien Timmers

Echtpaar Artist zestig jaar
getrouwd

Derek de Jong neemt deel aan
EK ParaHockey

'Middenplein winkelcentrum moet fietsvrij'

ASC-TERREIN n Bewoners boos op gemeente

Na al die jaren nog steeds harmonieus

Omwonenden ASC-terrein woest over woordbreuk gemeente

DEN-HAAG n Het gemeentebestuur van Oegstgeest heeft eerdere toezeggingen aan omwonenden aan zijn laars gelapt en meer woningen toegelaten op het voormalige ASC-terrein. Dat vinden negen bewoners van de Spaargarenstraat en de Regentesselaan.

Door Adrie van der Wel

Ze vroegen de Raad van State dinsdag 13 augustus om schorsing van het zogeheten wijzigingsplan dat de bouw mogelijk maakt van 20 appartementen voor dementerende ouderen. Door de extra bouw van de appartementen wordt hun groene leefomgeving teveel aangetast.

Er ligt een bouwaanvraag voor 20 appartementen bij Park Duivenvoorde. | Wil van Elk (Archieffoto 19 juni 2019) Foto: Wil van Elk (Archieffoto 19 juni 2019)

Voor de invulling van het voormalige sportterrein maakte de gemeente al een bestemmingsplan voor 50 woningen. Dat plan werd na aanvankelijke kritiek van de Raad van State uiteindelijk goedgekeurd. De huisvesting van 20 dementerende ouderen in evenzovele appartementen wordt nu in een apart wijzigingsplan geregeld. In totaal dus 70 woningen, aldus de boze bezwaarmakers, en dat is teveel want het gemeentebestuur heeft in het overkoepelende plan voor het ASC-terrein zwart-op-wit beloofd dat er maximaal 50 woningen mogen komen.

De advocaat van de gemeente deed dinsdag grote moeite om duidelijk te maken dat het toch echt de bedoeling was om naast de 50 woningen nog aparte huisvesting te bouwen voor de dementerende ouderen. Maar zijn betoog raakte de raadsvoorzitter niet of nauwelijks.

"De gemeente spreekt in dat overkoepelende plan toch duidelijk van maximaal 50 woningen, punt", constateerde de raadsvoorzitter. Dus wilde ze weten waarop de gemeente zijn stelling baseert dat er naast de 50 woningen nog 20 extra mogen komen. Het betoog van de advocaat dat de zorgappartementen niet als woningen tellen, werd door de raadsvoorzitter haast lachend afgewimpeld. Volgens de omwonenden ligt er ook de toezegging van het college dat er maximaal 14 zorgappartementen zouden komen. Het college heeft met dit wijzigingsplan die toezegging overtreden, aldus hun advocaat. Maar volgens de advocaat van de gemeente heeft de gemeenteraad die toezegging van het college bij het maken van het overkoepelende plan al opzij gelegd en die zou dus nu niet meer gelden.

Er ligt intussen een bouwaanvraag voor de appartementen. De Raad beslist over twee weken of die geblokkeerd moet worden.

World clean-up day - Opschoonactie in Oegstgeest aan de Rijn

opruimen n Op zaterdag 21 september is het weer World Clean Up day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Oegstgeest doet hier natuurlijk aan mee.

Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil in de wijk. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen.

Wijkbewoner Christa Joan de Best organiseert op 21 september een opschoonactie in haar wijk Oegstgeest aan de Rijn. De start is om 11.00 uur op de parkeerplaats naast Brede School het DOK. Daar krijgen de deelnemers uitleg en de nodige hulpmiddelen mee. In groepjes gaan de bewoners door de wijk. Niet alleen om afval te rapen, maar deze ook vast te leggen in een app (Litterarti). Zo kan er goed in kaart gebracht worden welk afval waar ligt, van welk materiaal het is en wat de herkomst is.
Om 15.00 uur is de actie klaar en het resultaat van de actie zichtbaar. Zelf ergert Christa Joan zich groen aan het zwerfafval op straat, maar alleen het oprapen ervan is niet de oplossing. Daarom zet ze zelf deze actie op en hoopt hiermee een hoop data te kunnen verzamelen, maar ook te werken aan bewustwording van het probleem in de wijk bij de bewoners en bij de gemeente.

Alle Oegstgeestenaren kunnen de handen uit de mouwen steken. Christa Joan organiseert de World Cleanup Day voor haar wijk. "Doe ook mee en meldt je aan bij de actie of bekijk welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een cleanup op de kaart!" www.plasticsoupfoundation.org/world-cleanup-day

Oproep voor plezierdichters

poëzie n In het weekend van 14 en 15 september vindt in Oegstgeest weer het Open Monumenten en het Osger-weekend plaats. Het thema is dit jaar: Plekken van plezier. Dit is voor de Rijnlandse Boekhandel aanleiding de winkel die dag beschikbaar te stellen voor: Plekken van plezierdichten.

De term plezierdichten is afkomstig van de grondlegger van het plezierdichten Drs. P. Het schrijven van nonsenspoëzie en plezierdichten is een hele kunst en kunde. Humor is een serieuze kunst. Drs. P. was van mening dat dichterlijke vrijheid gewoonlijk dichterlijk onvermogen is. Vormvastheid is naast kwaliteit een belangrijk criterium van de 'lichte' poëzie.
Op zaterdag 14 september biedt de Rijnlandse Boekhandel voor eenieder het podium om zijn of haar plezierdichten te laten horen. Zij doen hierbij een oproep aan iedereen in Oegstgeest (en omstreken) om voor die dag een gedicht te maken en te komen voordragen. "Misschien maakt u al jaren light verse, luchtige verzen, lichtvoetige verzen en wild u ze eens aan een groter publiek laten horen. En wellicht kent u een of meerder gedichten in dit genre die u die dag zou willen voordragen", moedigt boekhandel-eigenaar René Koek aan.
De bekende Oegstgeester dichter Ronald de Costa zal deze dag ook z'n bijdrage leveren.

Opgeven kan via de Rijnlandse Boekhandel, info@rijnlandseboekhandel.nl, of 071-5172271.

Als toegift een pleziergedichtje Spleen van Godfried Bomans uit 1954:

         Ik zit mij voor het vensterglas
         Onnoemelijk te vervelen.
         Ik wou dat ik twee hondjes was,
         Dan kon ik samen spelen

Halifax

Neef uit Canada bezoekt graf van zijn oom. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

herdenken n Het Canadese echtpaar Gary en Jane George bezochten op 2 augustus Oegstgeest. Gary is de zoon van Ted en Arlene George-Zapfe die jaren eerder het graf van haar oudere broer boordschutter Zapfe bezochten. De oorlogsgraven op de begraafplaats bij de Groene Kerk waren in het voorjaar gerenoveerd en kregen nieuwe beplanting. De bezoekers uit Canada konden geen beter moment uitkiezen om het graf te bezoeken. Ook legde het gezelschap bloemen bij het Halifax-monument aan de Kleyn Proffijtlaan waar jaarlijks op 23 mei de bemanning van de neergestorte Halifax wordt herdacht. Dirk Megchelse verzorgde deze plechtigheid, nu overgenomen door Caroline van Tongeren en haar twee dochters die ook bij het bezoek aanwezig waren, net als Leon Vlasveld, consul van de oorlogsgraven Oegstgeest. Dirk en zijn vrouw Joke ontvingen het Canadese echtpaar gastvrij. Voormalig burgemeester Els Timmers en haar man Tim schoven later aan bij de lunch.

Neef Gary George uit Canada bezocht het graf van zijn oom, die bij het neerstorten van de Halifax om het leven kwam. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk
Aandacht voor de plek waar het vliegtuig neerstortte. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

(Wil van Elk)

Diefstal airbags

autoinbraak n In de Willem Vogellaan, Kerckwervelaan en nog een straat in Haaswijk zijn in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 augustus nacht weer een aantal airbacks uit auto's gestolen door middel van het inslaan van een zijraampje.

"Te triest voor woorden", aldus een wijkbewoner, die dit aan de krant meldde.

Burgemeester

noordwijk n Voor het burgemeesterschap van Noordwijk hebben 19 kandidaten hun belangstelling kenbaar gemaakt. De nieuwe burgemeester zal naar verwachting eind januari 2020 in functie treden.

Echtpaar Artist 60 jaar getrouwd

Burgemeester Jaensch feliciteerde het paar en luisterde vol interesse naar hun levensverhaal. | Foto Willemien Timmers

jubileum n Zeer gastvrij werd burgemeester Emile Jaensch op maandag 5 augustus ontvangen door het diamanten bruidspaar Artist-Nijland in hun huis aan de Kerckwervelaan.

Door Willemien Timmers

Het kersverse bruidspaar op 13 augustus 1959.

Al snel werd duidelijk dat de burgervader hier niet met een doorsnee echtpaar te maken had. De geliefden ontmoetten elkaar eind jaren vijftig in de Overijsselse stad Deventer waar hij tropische landbouw studeerde en zij student was aan de kunstacademie. "Ik werd via een vriend uitgenodigd voor Reiniers 22e verjaardag", lachte de bruid (86). Daarna spraken ze geregeld af, en met kerst 1957, na de nachtmis, werden ze officieel een stel, toen haar moeder, haar vader was helaas al overleden, de relatie goedkeurde. "Ik viel voor zijn idealen."

Binnenlanden

De weg van mijnheer Artist (83) naar Deventer was geen korte. Hij werd in de binnenlanden van Suriname, in Bigi Poika langs de Saramacca-rivier, ten zuidwesten van Paramaribo, geboren en is van Indiaans-Caraïbische afkomst. Rooms-katholieke broeders, van een orde uit Tilburg, leerden hem lezen en schrijven. Hij viel op door zijn intelligentie en werklust, en mocht als één van de weinige indianen in Paramaribo verder leren. "Dat was een harmonieus geheel. Ik heb echt een Brabantse opvoeding in het internaat in Paramaribo gehad", lacht mijnheer.
Hij vertrok na de middelbare school naar Nederland om daar tropische landbouw te gaan studeren, met het idee om terug te keren naar Suriname, en bij te dragen aan het inhalen van de achterstand van indianen.

Het verliefde stel trouwde op 13 augustus 1959, toen de studies van beiden waren afgerond, en vertrok met de boot naar Suriname. Reinier Artist had grote idealen om de landbouwmogelijkheden voor de indianen in het binnenland te verbeteren, maar kreeg niet veel medewerking van de in die tijd op een koloniale manier functionerende Surinaamse overheid. In plaats van kleinschalige landbouwprojecten opzetten, moest hij grootschalige landbouwprojecten ontwikkelen.
Vanwege deze gang van zaken besloot hij een andere opleiding te gaan volgen om zo wél zijn steentje te kunnen bijdragen aan het welzijn van de indianen. En dus werd er in 1964 weer naar Nederland verhuisd, en ging hij culturele antropologie in Nijmegen studeren. In deze jaren werkte Riet Artist als docente handenarbeid en tekenen op een middelbare school in Wageningen.

"Daarna gingen we weer terug naar Suriname, en was ik ditmaal in dienst van een ngo in plaats van de Surinaamse overheid." Artist kwam als eerste in dienst van Cebemo, een rooms-katholieke stichting die met geld van het Nederlandse parlement het werk van missionarissen in Suriname ondersteunde. "We hielpen met het bouwen van scholen en kliniekjes en het realiseren van schoon water. Via dit soort stichtingen kon Nederlands geld wél besteed worden aan particuliere initiatieven. Ik heb met veel plezier als ontwikkelingswerker in de binnenlanden gewerkt, totdat vanwege de politieke situatie de bisschop mijn veiligheid niet meer kon garanderen. Ik werd in de gaten gehouden, en dus keerden we als gezin terug naar Nederland. Tijdelijk – dachten we."

Oegstgeest

In 1983 kwam het gezin in de Asterlaan in Oegstgeest wonen. In 1988 werd er naar de Kerckwervelaan verhuisd. "We zijn gezegend met vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Drie van hen zijn in Suriname geboren. De jongste in Oosterbeek. We hebben echt fijne kinderen, die het idealisme van hun vader weer verder dragen", vertelt de bruid. De kinderen, waarvan er twee werken aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, voelen zich sterk verbonden met het lot van de indianen.
De heer Artist bleef zich ook in Nederland inzetten voor de oorspronkelijke bewoners van Suriname, en werd en wordt regelmatig als adviseur bij kwesties betrokken.
"Ik ben als indiaan geboren in de jungle. Daar vormt de collectiviteit de basis van de samenleving. Het valt mij op dat wij proberen de schepping te veranderen, maar dat werkt zo net. Wij moeten ons aanpassen aan de wetten van de natuur. In de jungle vormen de bossen en rivieren je supermarkt."

Mevrouw Riet Artist heeft haar handen vol gehad aan het opvoeden van de kinderen, maar vond daarnaast ook tijd om zich voor diverse schoolbesturen in te zetten. Toen het gezin zich weer in Nederland vestigde, kreeg zij ook weer meer ruimte om zich creatief te uiten. "De keramiekoven kon natuurlijk niet mee naar het buitenland." In Oegstgeest zette zij zich enthousiast in binnen de parochie en illustreerde acht jaar lang het Oegstgeester kerkblad Oké.

Voor wie meer wil weten over het leven van Reinier Artist: in april 2016 verscheen zijn boek 'Indiaans Verhaal – In de schaduw van twee beschavingen' bij Walburg Pers. Daarin vertelt hij over de geschiedenis van de Indianen en zijn eigen geschiedenis als jongen in een stam die tot 1950 een geïsoleerde samenleving vormde.

Na zestig jaar is het huwelijk van de heer en mevrouw Artist nog steeds harmonieus. Samen met hun vier kinderen met aanhang, hun zes kleinkinderen en een achterkleindochter op komst, hebben ze een heerlijk feest gevierd.

Illegale vuilstort in Poelgeest

Foto: Willemien Timmers

Bij de afvalcontainers voor papier, glas en textiel aan de Jac. P. Thijsselaan in de wijk Poelgeest wordt tegenwoordig vaak illegaal het huisvuil gedumpt. Het betreft hierbij de zakken met verpakkingsafval dat eenmaal per 14 dagen door de gemeente bij de woningen wordt opgehaald.

Voor sommige mensen is dit blijkbaar niet vaak genoeg. Wat is dan eenvoudiger dan het illegaal ergens in de gemeente te dumpen? Dit afval is een trekpleister voor vogels, katten en ander ongedierte dat geen moeite heeft de zakken open te maken en de nog aanwezige etensresten te consumeren. De afvaldienst van de gemeente is van dit probleem op de hoogte maar neemt geen maatregelen.
Bijgaande foto is gemaakt op 2 augustus, 9 dagen na de vorige ophaalronde.

Peter van Boxtel

'Samen met een welwillende buurvrouw heb ik de enorme baal plasticzakken verplaatst. Op hoop van zegen dat het nu wel wordt meegenomen morgen. Allemaal in je agenda zetten: plastic ophaal op de even weken! Dank u. Voor degene die weer zakken aan de paal binden: dit was van ons een eenmalige verplaatsings-actie', laat een Poelgeestse op Facebook weten op de juiste ophaaldag.

Parkeren in groenstrook Endegeesterstraatweg verboden

voertuigen n Aan de Endegeesterstraatweg staan ter hoogte van Manege Leeuwenhoek dagelijks vele auto's geparkeerd in de berm.

Buurtbewoners die zich daaraan ergeren legden de schuld bij de bezoekers van de manege, maar dat blijkt onjuist te zijn, zo ontdekte de Stichting Wilhelminapark en Geesten.

Het zouden bezoekers zijn van Universiteit Leiden waar op het ruime terrein betaald parkeren geldt. Het betreft grondgebied van Leiden en de afdeling Handhaving geeft aan dat parkeren in de groenstrook niet mag en dat er boetes kunnen worden uitgedeeld.

Waarschuwing blauwalg Klinkenbergerplas ingetrokken

water n De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) gaf in juli een waarschuwing af voor blauwalg voor de Klinkenbergerplas in Oegst­geest.

Blauwalg kan huidirritatie of maag-/darmklachten veroorzaken. Zwemmers kunnen zelf beoordelen welk risico ze lopen.

Op 7 augustus gaf ODMH op Twitter aan dat de waarschuwing voor blauwalg op de noordwestoever van de Klinkenbergerplas is ingetrokken.

Nieuw is de website meldpuntwater.nl met informatie over waterbeheer.

Stadscircus in Oegstgeest

vermaak n Het gaat goed met Magic Circus, het Nederlands Stadscircus. Steeds meer mensen ontdekken de betovering van circus met een twist. Modern circus dat een positieve draai geeft aan tradities en vooroordelen. Deze zomer verschijnt het circus van vrijdag 23 tot en met maandag 26 augustus in Oegstgeest aan de Lijtweg bij Winkelcentrum Lange Voort.

Zodra je de wereld van Magic Circus betreedt beleef je van alles. Acrobatische paaldans, niet aan een paal op de grond, maar hoog in de lucht. Koorddans, rare fabelwezens, verrassende gevederde vrienden, de spin Anansi, een acrobaat die eerst geplukt wordt en daarna op de fles gaat, een serious battle met hoelahoeps en zelfs een Las Vegas Showgirl. In 100 minuten raas je van de ene emotie in de andere. Spannende acrobatiek, poëtische momenten en echt leuke komieken.

De voorverkoop loopt via www.magic-circus.nl tot 120 minuten voor iedere show. Daarna zijn kaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de circuskassa vanaf 60 minuten voor een show. Entreeprijzen gaan vanaf €12,-.

Nienke Voorn

Processed with VSCO with b5 preset

Zo nu en dan ontmoet ik een vrouw die te vergelijken is met een mooi glas sprankelende champagne en bruist van positieve energie. Nienke Voorn is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Als kind was ik altijd gefascineerd door make up, oogschaduw en mascara en met name hoe je daar met kleur mooie resultaten mee kon bereiken. Ik had ook een fascinatie voor haar en wat je daar allemaal mee kon doen.

Op de basisschool, ik zal een jaar of negen zijn geweest, had ik altijd mijn haar in een knot en die kreeg daar de bijnaam 'Nienke Knot' en tijdens de pauzes kwamen er altijd jongere schoolmeiden op mij af om hen ook de 'Nienke Knot' te geven. Té leuk!

Op de middelbare school mocht ik zelf make up op en was altijd met verschillende kleuren en technieken in de weer en oefende op vriendinnen. Uit tijdschriften scheurde ik plaatjes van vrouwen met mooie make up en haarstijlen en die plakte ik op mijn kamerdeur als collage en vond het geweldig om te zien hoe je iemand op dat gebied mooi kon maken en met name met kleur.

Mijn moeder zei toen al 'jij gaat vast iets worden met make up, haar of kinderen'. En inderdaad, na de middelbare school ben ik een visagie-opleiding gaan volgen en ook een kappersopleiding, maar met deze kappersopleiding ben ik na een jaar gestopt, want ik wilde niet knippen of permanentjes zetten, maar met het haar wel mooie dingen doen. Rond mijn 17e ben ik de opleiding SPW gaan doen met betrekking tot kinderopvang, gehandicaptenzorg en onderwijsassistent en heb na het behalen van mijn diploma gesolliciteerd bij BSO Kinderopvang in Noordwijk en werk daar nu drie middagen in de week en dat is superleuk.

Maar stilzitten is niet Nienke, dus bleef ik vriendinnen en kennissen opmaken aan de tafel van mijn ouders voor bruiloften of speciale gelegenheden en dat was ook superleuk en daar ben ik uiteindelijk naast de kinderopvang professioneel mee aan de gang gegaan als Nienke Voorn Visagie en Hairstyling in een kapsalon in Sassenheim zo'n vier jaar geleden. Een heerlijke combinatie, waarbij ik om de kinderopvang heen mijn werkuren plan. Heerlijk, want alle dagen zijn anders en het kinderen naar de zin maken en vaak ook de moeders mooi maken is toch een prachtige combinatie.

Ik heb geen specifieke toekomstplannen voor ogen, want ik ben blij als ik blij ben en met wat ik nu doe ben ik blij, dus wat wil ik nog meer?". Tja Nienke, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

'Het middenplein moet fietsvrij'

Voorzitter Alexander Beekhof voor het voetgangersgebied. | Foto Willemien Timmers

winkelen n Een mooie, rustige zomerdag in winkelcentrum Lange Voort leent zich prima voor een vooruitblik van de voorzitter op het komende seizoen. Alexander Beekhuis is trots op 'zijn' winkelcentrum. "We leggen de nadruk op samenwerken en veiligheid, en dat werpt zijn vruchten af. Momenteel zijn we in de running voor een vierde veiligheidsster."

Door Willemien Timmers

Een speerpunt voor het komende seizoen is het nog aantrekkelijker maken van het winkelgebied. "We zijn erg blij met de mooie plantenbakken en de hanging baskets. De bloemen hangen ook bij de parkeerplekken, dat geeft een aangename sfeer."


Hoog op het prioriteitenlijstje van Beekhuis staat het opnieuw inrichten van het middenplein. "In het huidige coalitieakkoord staat dat er geld is gereserveerd voor de herinrichting van het gebied in het hart van ons winkelcentrum, en daar zijn we aan toe. Het is met name van belang dat er een verantwoorde menging van voetgangers en fietsers in en om het centrum is."
Net als veel bezoekers van de Lange Voort ergert hij zich aan de vele fietsers, scooters en pakketdiensten die negeren dat het winkelcentrum enkel voor voetgangers toegankelijk is. "Zonder schaamte wordt er hard door het winkelcentrum gereden. Dat is te gek voor woorden. In bijvoorbeeld de Winkelhof in Leiderdorp verwacht je toch ook geen fiets van links als je een winkel uitstapt? Je kunt hier niet dromerig de straat op lopen als je net een mooie aankoop hebt gedaan. Als ik vanuit mijn juwelierszaak naar de bibliotheek wil oversteken, moet ik eerst links-rechts-links kijken. Er moet een oplossing komen om fietsers en scooters te weren."
De voorzitter van de winkeliersvereniging stelt voor dat als eerste de stoep langs de Irislaan wordt verhoogd, zodat de tweewielers niet zomaar door kunnen fietsen de stoep op, zonder door te hebben dat ze een voetgangersgebied in rijden. "Mensen zijn van nature lui, en stappen niet snel af. Met een verhoogde stoeprand moet dat wel. Daarnaast moeten de fietsenrekken vanuit het midden naar de buitenkant van het winkelcentrum worden verplaatst. Dat geeft rust op het plein, en de mogelijkheid er een terras in te richten met een paar speeltoestellen."
Volgens hem zijn de plannen voor herinrichten van het middenplein al behoorlijk oud. "Ook de eigenaar van het winkelcentrum wil graag meedenken. We hopen dat de gemeente snel met een plan komt: het moet bovenaan de prioriteitenlijst staan."
Overigens heeft Beekhuis niet het idee dat overtreders vaak een bekeuring krijgen voor fietsen of brommen in een voetgangersgebied. "Ik heb nog nooit iemand op de bon geslingerd zien worden."

Irispark

Veel bezoekers van het winkelcentrum hopen dat er ooit ook een terras in het Irispark komt. "Ook wij hebben inderdaad gezegd dat we dat een goed idee vinden als winkelcentrum, maar dat is iets voor de lange termijn. Er moet een ondernemer opstaan, die een dergelijk project ziet zitten."

Foodmarkt

Als eerste activiteit in het nieuwe seizoen organiseert winkelcentrum Lange Voort een grootse Foodmarkt op 7 september.
"Dit is een voortzetting van de mosselmarkt, die we al jaren kennen op de Lange Voort. Veel ondernemers zullen op deze dag hun heerlijkheden aan het winkelend publiek aanbieden. Natuurlijk staat Hugo van der Meij op de Foodmarkt met mosselen. Daarnaast zijn de zevende september onder andere ook de Jumbo, Restaurant De Jonker, Slagerij Van der Zalm, Fromagerie Du Patron en Electroworld – met lekkers uit de airfryer – op de markt te vinden."

Muziek op Schoot in de zomer

muziek n Ook in de zomer kunnen (groot)ouders leuke muziekactiviteiten volgen met hun kleintje bij De Mirtetak. Er is een speciale zomercursus van vier zaterdagen gestart. Deze is begonnen op zaterdag 10 augustus op de locatie Sunterra, Clusiushof 7 in Oegstgeest.

Er zijn bij de Mirtetak verschillende leeftijdsgroepen vanaf 1 jaar tot 6 jaar.

'We vieren de zomer met muziek'

"We vieren de zomer met muzikale activiteiten rond emmertjes en schepjes, ballonnen, bellenblazen, zee, zomerklanken en nog veel meer. We zingen en dansen, spelen op instrumentjes en doen leuke luisterspelletjes", vertelt Lieneke Schotanus.
Voor de kleuters is er iedere week een ander thema. Zoals: Kikker in de zomer, de mooiste vis van de zee, Rupsje Nooitgenoeg en Spelen met klank.

Er zijn meer zomerworkshops bij De Mirtetak: op de boerderij, in de bieb Voorschoten en in de stad.

www.mirtetak.nl

Nel Kortlever: zeer betrokken vrijwilliger bij Eva

Nel Kortlever: 'Ik zou het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen.' |

inzet n Nel Kortlever werkte altijd in de verpleging. Op relatief jonge leeftijd moest ze hier noodgedwongen mee stoppen. Daarna ging ze vol overgave op allerlei plekken in Oegstgeest als vrijwilliger aan de slag.

Ze werd chauffeur op de bus voor ouderenvervoer en startte als vrijwilliger bij mensen thuis via Stichting Eva. Daar is ze inmiddels al meer dan zeven jaar een trouwe vrijwilliger.

'Er zijn hier meer eenzame mensen dan je denkt'

"Ik ben graag met mensen bezig, wil ze graag verder helpen. Via Eva heb ik al meerdere mensen kunnen helpen. Het langste contact was met een echtpaar waarbij mijnheer dementerend was en mevrouw rolstoel-gebonden."

"Ik kwam voor haar, om haar te helpen erop uit te gaan en even een verzetje te hebben. Zij was immers elke dag mantelzorger voor hem. We gingen vaak boodschappen doen of erop uit voor een wandeling, een goed gesprek en een kopje koffie ergens op een terras", vertelt Nel gedreven. "Als we veel boodschappen hadden, daagde ik mijnheer uit om ook mee te gaan. Onder het mom van 'we hebben ook een sterke man nodig om de boodschappen te tillen'. Dat vond hij vaak prima en zo hielpen we elkaar." Nel geeft aan dat er vaak een mooie band ontstaat. "Mensen kijken er echt naar uit dat je komt en dat geeft langs twee kanten veel voldoening."

"Via Eva kun je zelf kiezen bij wie je als maatje langsgaat", gaat ze verder. "Als je contact afloopt, hebben ze altijd weer een aantal nieuwe 'hulpvragen' in Oegstgeest. Je bespreekt samen met de adviseur van Eva wat het beste zou passen en gaat samen kennismaken. Zo is de kans op succes groot. Deze persoonlijke begeleiding vind ik fijn. Daarnaast zijn er bijeenkomsten voor mantelzorgers en vrijwilligers waar je leuke contacten opdoet."

"Ik zou het iedereen aanraden om vrijwilligerswerk bij Eva te gaan doen. Het werk is flexibel en je kunt samen afspreken wanneer je komt. Er zijn meer kwetsbare en eenzame mensen in Oegstgeest dan je denkt en die kunnen zeker een vrijwilliger gebruiken."

Geïnspireerd geraakt? Kijk voor deze en vele andere vrijwilligersjobs in Oegstgeest op www.dorpskracht.net.

Vers van de maand

Boekje open

Hoe ga ik open als een boek?
Ik wil mezelf eens lezen,
bladeren en kijken
hoeveel pagina's ik tel.
Of ik een sprookje ben
of meer een studieboek.
Zou ik mij kopen?
Lenen bij de bieb?
Alleen stiekem lezen
hoe ik afloop en zachtjes
terugzetten in de kast?

Vakantietijd, leestijd. Tussen zon, water, sport en spel, kan je wegdromen met een boek onder de bomen.
Dichter, scenario schrijver en beeldend kunstenaar Ted van Lieshout (1955) fantaseert erover hoe het zou zijn wanneer hij zelf een boek was: zou hij zichzelf willen lezen, of lenen bij de bieb?
Zou zijn levensverhaal dik zijn of dun, lang of kort?
Het is een leuk vakantiespel: fantaseer jij graag, of wil je liever alles weten? En…. hoe loop je af?
Niemand hoeft te weten waar je mee bezig bent. Als je jezelf uit hebt zet je je stiekem terug in de kast.
Of ben jij niet zo'n open boek? Zijn er bladzijden in jezelf die je nog niet kent?


Dan is het misschien beter jezelf niet open te doen, maar het boek te pakken dat je deze zomer meenam om het in één adem uit te lezen.

Ronald da Costa

'Leve de organen'

Pim van Lommel en Frans Bromet. Foto's: Mark Kohn Renzo Westerbeek Foto: Mark Kohn Renzo Westerbeek

documentaire n Oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet komen naar Oegstgeest. Op woensdag 11 september kunnen mensen, na het zien van de voorvertoning van de documentaire 'Leve de organen', persoonlijk vragen stellen aan Pim van Lommel en Frans Bromet.

Met de komst van de nieuwe Wet op Orgaandonatie wordt iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Zijn we wel goed op de hoogte van de indringende implicaties die de nieuwe wet heeft op toekomstige orgaandonoren en hun nabestaanden?
Volgens oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Veel gehoord is ook de angst dat artsen eerder zullen overgaan tot orgaandonatie wanneer een patiënt orgaandonor is.

Esmee Feenstra kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in het ziekenhuis terecht waar artsen vrij snel constateerden dat er sprake was van onomkeerbare hersenschade. Zij wilden overgaan tot orgaandonatie maar haar zus merkte tijdens het afscheid nemen op dat zij reageerde op bepaalde prikkels. Haar waarneming redde het leven van Esmee.
Pas nadat een patiënt hersendood is verklaard, mag worden overgegaan tot orgaandonatie. Wat houdt hersendood in? Betekent dat ook dat je bewustzijn weg is? Pim van Lommel verdiepte zich in bijna-dood ervaringen van patiënten die klinisch dood waren. Van Lommel meent dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard dezelfde ervaringen hebben.
In 'Leven de organen' verdiept documentairemaker Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook 'andere' kritische geluiden. De documentaire biedt een bredere blik op orgaandonatie.

De voorvertoning van de documentaire zal worden gehouden op woensdag 11 september 20.00 uur in de bibliotheek Oegstgeest. Na afloop krijgen bezoekers de gelegenheid van gedachten te wisselen met Pim van Lommel en Frans Bromet. Plaats: Lange Voort 2 T. Kosten: €2,50. info: 071- 5237165 of www. ko-oegstgeest.nl.

Op de foto Pim van Lommel en Frans Bromet. | Foto's Mark Kohn en Renzo Westerbeek

Go well

Oliemaatschappij Shell maakt tegenwoordig reclame met de leus 'go well'. Door die reclame van vandaag werd ik herinnerd aan een ervaring van bijna dertig jaar geleden. Ik werkte bij het toen nog aan de Rhijngeesterstraatweg gehuisveste Centraal Missie Commissariaat. Deze organisatie zette zich – samen met andere protestantse en katholieke instellingen – in om een einde te maken aan de apartheid. Een van de actiemiddelen was een boycot van onder meer Shell en KLM, omdat deze nauwe economische betrekkingen onderhielden met het apartheidsregime. Gevolg was dat medewerkers van deze missionaire organisaties – die veel moesten reizen – geen gebruik maakten van KLM. In andere landen werd een soortgelijk beleid gehanteerd. Maar er moest wel gevlogen worden. Een collega vertelde tot wat voor absurde situaties dat leidde: hij stond met een Zwitserse collega op een vliegveld in Midden-Amerika. Die Zwitser mocht niet met Swiss air, maar moest met KLM vliegen en voor de collega gold het omgekeerde. Zo vlogen beiden met een omweg naar huis. Je moet wat over hebben voor je principes! Nu zouden we vooral op de milieueffecten letten.

Begin jaren negentig maakte ik deel uit van een missie vanuit de Nederlandse kerken om na te gaan hoe het ervoor stond in Zuid-Afrika, waar toen het einde van de apartheid naderde. Mandela zat nog vast, maar er waren volop gesprekken gaande. Wij kregen de gelegenheid te praten met tal van betrokkenen, zoals de destijds beroemde blanke ds. Beyers Naudé. We bezochten ook een door de Raad van Kerken in Durban georganiseerde bijeenkomst met aartsbisschop Tutu. Op de van hem bekende wijze gaf hij enthousiast uiting aan de hoop op een nieuwe toekomst voor Zuid-Afrika. Na afloop werden de sponsors van de bijeenkomst bedankt. Een daarvan was 'onze' Shell. De voorzitter van de Raad stuurde ons heen met de oprecht uitgesproken wens: 'Go well, go Shell'. Begrijpelijkerwijs riep dit bij ons Nederlandse gezelschap wat gemengde gevoelens op. Bij mij leidde het tot enige relativering van al te absolute opinies. En met het einde van de apartheid kwam er gelukkig een einde aan in elk geval dit dilemma. Er blijven er – ook voor Shell – nog genoeg over! Wat hoe dan ook blijft gelden – zeker ook in deze vakantietijd – is een oprecht toegewenst: go well!

Koos van der Bruggen


Reacties naar: okecolumn@ziggo.nl

Vitality Club: conditie-training voor ouderen

bewegen n Wekelijks sport er een groep senioren op de sportvelden van FC Oegstgeest (De Voscuyl 19, 2341 BJ Oegstgeest). Bewegen is gezond en samen bewegen is bovendien gezellig, waardoor het makkelijk vol te houden is.

Het uitgangspunt van de Vitality Club is 'peer coaching'. Dit houdt in dat deelnemers zelf zorgen voor de invulling van de trainingen. Op die manier zijn de trainingen laagdrempelig en bijna gratis.

Kom een keer vrijblijvend meedoen of kijken. Aanmelden is niet nodig. Voor meer info kan men eventueel contact opnemen met Miet de Bosschere (mjadebosschere@kpnmail.nl / 0653267674). Website https://www.vitality-club.nl/.

Vitality Club: iedere donderdag van 10.00-11.00 uur op de sportvelden van FC Oegstgeest

Parkinson Café

ontmoeting n Donderdag 15 augustus zijn geïnteresseerden van harte welkom voor de bijeenkomst van het Parkinson Café in de Bomenzaal van het Dorpscentrum (Lijtweg 9, 2341 HA Oegstgeest).

Vanwege de zomereditie geen spreker maar een gezellig samenzijn met volop gelegenheid om van gedachten te wisselen met elkaar. "Wij hopen dat velen de 15e kunnen komen, inloop vanaf 13.30 uur (start 14.00 u) tot ongeveer 16.00 uur."

nieuws / cultuur

Regio gaat werk maken van werk

personeel n Het is regelmatig in het nieuws: de toenemende tekorten aan personeel voor bedrijven en instellingen. Dit geldt ook voor de Leidse regio.

Er is hier met name een tekort aan technisch personeel en er zijn handen te kort in de zorg. De toeristische sector, de zogenaamde hospitality branche, gaat daarnaast de komende jaren enorm groeien. In die sector, denk aan personeel in de horeca, hotels en congressen, zijn veel banen te verwachten. Reden voor het economische samenwerkingsverband Economie071 om hier werk van te gaan maken. Nanning Mol, wethouder gemeente Voorschoten: "We hebben maatwerk nodig in de Leidse regio. We moeten kijken naar wat bedrijven hier op korte en lange termijn nodig hebben en hoe het onderwijs daarbij kan aansluiten. Dat moet op een andere manier op elkaar worden afgestemd dan nu gebeurt. We moeten vaart maken."


In Economie071 zitten ondernemersverengingen, onderwijs- en kennisinstellingen en de zes gemeenten in de Leidse regio aan tafel. Peter Jongejan, voorzitter van ondernemersvereniging Katwijk: "Met elkaar kunnen we snel tot een aanpak komen die werkt. Daarbij moet er goed worden geluisterd naar wat bedrijven nodig hebben. Vaak zijn zij geholpen met leerlingen die over een aantal handige vaardigheden beschikken. Een volledig diploma is niet altijd nodig. Als we met certificaten kunnen gaan werken, komt er snel een groep goeie krachten op de arbeidsmarkt. Deze aanpak biedt overigens ook kansen voor mensen die uit een andere werkomgeving komen en van sector willen wisselen. Of die nu parttime werken en meer uren willen gaan maken."
Opleiden via certificaten vraagt om een aanpassing van het onderwijs. Ricardo Winter, lid College van Bestuur van mbo Rijnland: "Het mbo heeft al goede ervaringen met het opleiden in de praktijk. Zo vindt het onderwijs steeds vaker bij bedrijven zelf plaats en niet meer in de schoolbanken. Deze centra voor innovatief vakmanschap werken heel goed voor alle partijen. Ik zie voor de Leidse regio ook volop kansen. We hebben het bedrijfsleven daar wel heel hard bij nodig."

House of Skills

Naast het leren in de praktijk zijn sociale en ondernemende vaardigheden ook van belang voor een goede start op de arbeidsmarkt. Omdat leerlingen en werknemers dit niet altijd binnen een bedrijf kunnen leren, wil Economie071 starten met een House of Skills. Winter: "House of Skills is een plek waar leerlingen, maar ook zij-instromers en mensen die van baan willen veranderen, kunnen werken aan de vaardigheden die het bedrijfsleven vraagt. Via deze werkwijze kunnen we veel mensen op een eenvoudige manier een goede start geven op de arbeidsmarkt. Met name in de sectoren techniek, zorg en hospitality."

De komende maanden gaat Economie071 het concept van House of Skills uitwerken. Er worden gesprekken gevoerd met bedrijven met de vraag waar ze behoefte aan hebben en of ze mee willen doen. Yvonne van Delft, wethouder gemeente Leiden: "Heb je een personeelstekort? Dan is het nu het moment om mee te denken en mee te doen met House of Skills. Ik hoop dat we snel kunnen starten met opleidingstraject(en)."

Derek de Jong neemt deel aan Euro ParaHockey Championship 2019

Derek de Jong neemt deze maand deel aan het Euro ParaHockey Championship 2019. | Eigen foto

hockey n De zoon van de Oegstgeestse Inge de Jong, Derek, heeft het Syndroom van Down en hockeyt al vele jaren in het G-team van Zoetermeer. De jonge sporter mag meedoen aan het Euro ParaHockey Championship 2019 dat van 18 tot en met 21 augustus gehouden wordt in Antwerpen.

Voor Derek gaat een lang gekoesterde droom in vervulling: de weg ernaartoe was vol hindernissen en bezaaid met risico's op falen. "Uitkomen voor het Nederlands team is een droom waar hij zich voor inzet, waar hij problemen voor overwint en samenwerkt met zijn teamgenoten."

Derek aan de organisatie: "Ik wil jullie bedanken omdat mijn droom uitkomt, ik doe mee aan het EK, mijn hele mooie leven is dit al mijn droomwens".

"Derek is in Zoetermeer gaan hockeyen omdat er toen nog geen G-team was op LOHC waar mijn jongste zoon, mijn man en ik hockeyden", aldus Inge de Jong. "Zoetermeer was de eerste hockeyclub van Nederland die een G-team op poten zette. Elsbeth Ruys is de oprichtster van dit team, zij is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van G-hockey dat nu Para-Hockey wordt genoemd."

Derek is één van de twintig hockeyers in de Nederlandse selectie voor het Euro ParaHockey Championship, dat tegelijk met de wedstrijden van het 'reguliere' Euro Championship 2019 plaatsvindt, georganiseerd door de European Hockey Federation (EHF).

ParaHockey In Nederland bestaat nu 26 jaar. Wat begon met lokale initiatieven bij verenigingen, leidde tot een G-hockey competitie in zes- en achttallen, en, uniek voor Nederland, twee jaar geleden tot een landelijke elftallen competitie. De organisatie van de nationale competitie en ook van de selectie voor de nationale teams is erop gericht om G-hockey spelers te stimuleren en ondersteunen in hun ontwikkeling in de sport en om hen de waardevolle sociale omgeving te geven die deelname aan amateursport kan bieden.

Dit jaar is er een officieel Euro ParaHockey Championship waarbij alle spelers geclassificeerd zijn door zowel NOC-NSF (masterlist) als EHF (speelvaardigheid). Ruim een jaar leven de spelers nu naar dit evenement toe. Na verscheidene selectiewedstrijden trainen de Nederlandse teams sinds een half jaar samen voor dit EK.

Voor de geselecteerde Nederlandse spelers is het EK een fantastisch vooruitzicht. De sporters zijn trots dat ze zijn uitgenodigd, bijzonder blij dat het geregelde trainen hen hier brengt en opgetogen dat hun droom nu uitkomt. De mogelijkheid om internationaal uit te komen voor hun land brengen zij met veel elan in hun clubs en teams, waardoor andere G-hockey spelers ook gestimuleerd worden om hun ambities te verleggen en te kijken hoever ze kunnen komen in hun sport.

Inmiddels wordt er, waar mogelijk, iedere week met elkaar getraind en via een conditie app houden spelers (ondanks dat het vakantie is) de coaches en begeleiders op de hoogte van hun dagelijkse training. Dat kan variëren van oefeningen op de trap in huis, 'laddertjes' doen in de tuin tot push-ups op het strand of looptraining op de velden.

De afgelopen jaren legde ParaHockey Nederland vriendschappelijke contacten met Duitsland, Italië, België, Engeland en Spanje waar de sport inmiddels ook een lange historie heeft.

Ter voorbereiding op het EK werden er op 13 augustus op de velden van DHC Hudito te Delft, oefeninterlands gespeeld tegen België.

De Europese Hockey Federatie onderstreept dit jaar haar aandacht voor inclusiviteit door het Euro ParaHockey Championship tegelijk te organiseren met de EHF Euro Championships 2019 in Antwerpen. De wedstrijden voor het EK ParaHockey worden gehouden bij Royal Victory HC in Antwerpen op maandag 19 en dinsdag 20 augustus. Woensdag 21 augustus zijn de finales op het EK Sportcentrum Wilrijkse Plein.

Foto: Willemien Timmers

Yellowstone-USA-1992 n Zwerver ergert zich aan al die in de weg lopende kiekjesmensen.

De met fotografie op gespannen voet levende Zwerver arriveert op een ongelukkig moment bij een aantal geisers in Yellowstone National Park. Dat bekende natuurpark bezoekt hij midden in de zomer, dom, dom, dom, op het hoogtepunt van de schoolvakantie. Het is daar vergeven van de met camera's gewapende kiekjesmakers! Als hij wat geisers wil bekijken is daar is geen doorkomen aan! Dat wil zeggen, geen doorkomen zonder mensen met camera's te hinderen bij hun foto obsessie.
Waarom fotograferen toeristen? Je kunt toch gewoon naar geisers kijken? Of ben je daar niet voor gekomen? Zijn ze dan niet mooi en indrukwekkend van zichzelf, moeten ze persé op een plaatje? Kijken toeristen eigenlijk wel? Of scoren ze alleen maar foto's? Pardon, "pics".
Zwerver moet er steeds op bedacht zijn dat hij niet in de weg loopt. Dat hij een foto in wording niet bederft door plotseling storend op te duiken als er geknipt wordt. Totdat hij het zat is en besluit er gewoon maar brutaal dwars doorheen te banjeren. Yellowstone is parbleu toch geen fotostudio!
Hier hoort de gefrustreerde Zwerver niet thuis. Hij doet er goed aan veilig weg te komen, buiten bereik van eventuele hordes boze door hem dwarsgezeten prentenmakers. Dan maar later op een meer geschikt moment naar die geisers, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend. Zelf zonder camera reizend heeft hij weinig begrip voor knippende toeristen.

Lezer! Terwijl Zwerver dit schrijft stuit hij in NRC Handelsblad van 29/7/19 op een verhandeling met als titel "Likeloos leven – zou dat niet heerlijk zijn?". Over het bedenkelijk karakter van de "like" die zou leiden tot ongezonde sociale druk. Hij vermoedt een anachronisch verband met zijn frustraties van bijna 30 jaar geleden. Het gaat om de veel later, in 2005, bedachte "like knop", die tot die ongezonde sociale druk "en zelfs psychische klachten leidt". Inderdaad, al dat plaatjes maken heeft weinig van doen met wezenlijke belangstelling voor het gefotografeerde object. Meer gaat het, in ieder geval in deze tijd, om commercieel geëxploiteerde drang naar populariteit, uitgedrukt in aantallen likes.

Opslagbedrijf bouwt nieuwe vestiging

zakelijk n Allsafe gaat een nieuwe vestiging in Oegstgeest realiseren op bedrijventerrein De Boeg. Dat wil zeggen, de nieuwe vestiging ligt straks als enige bedrijf aan de andere kant van de Haarlemmerstraatweg, tegen de A44 aan.

De onderneming speelt met de bouw van een nieuw bedrijf in op de groeiende behoefte van mensen om spullen die ze niet dagelijks gebruiken elders te bewaren. Het gebouw wordt na Leiderdorp de tweede vestiging in de regio Leiden. De nieuwe vestiging aan de Haarlemmerstraatweg 31 opent begin december zijn deuren.

Jeroen Windmeijer te gast bij de Rijnlandse Boekhandel

Jeroen Windmeijer bij een eerdere signeersessie bij de Rijnlandse Boekhandel. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

lezen n Op 13 augustus verschijnt de nieuwste thriller van Jeroen Windmeijer: 'De offers'.

Het is alweer Windmeijers vierde boek, en natuurlijk komt hij weer langs bij de Rijnlandse Boekhandel om te signeren. Op woensdag 21 augustus is hij tussen 13.00 en 14.30 uur beschikbaar voor een praatje en handtekening.

Jeroen Windmeijer is bekend van zijn drie 'Leidse' thrillers: Bekentenissen van Petrus, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers complot.
Met dit boek slaat 'De Dan Brown van de Lage Landen' een nieuwe weg in: het speelt niet in Leiden maar in Zuid-Amerika.
In zijn weergaloze nieuwe thriller opent Jeroen Windmeijer de anders zo gesloten wereld van de Boliviaanse hoogvlakten.
In een gesloten gemeenschap in de buurt van het Boliviaanse Titicacameer worden in korte tijd drie kinderen vermoord. Alles wijst erop dat ze op rituele wijze zijn omgebracht.
De Nederlandse student Luc en zijn vriendin Nayra raken bij de zaak betrokken. Is de uitgestorven gewaande traditie van het kinderoffer nieuw leven ingeblazen?
Wat waart er rond in de mistige toppen van de Andes? In Latijns-Amerika is het christendom, dat de rooms-katholieke conquistadores met zich meebrachten, diep verweven met de oorspronkelijke natuurgodsdienst.
De indianen zien Moeder Aarde als een zorgzame moeder, die de mens overvloed schenkt. Offers zijn nodig om het evenwicht in stand te houden. Maar soms is wel een heel groot offer nodig… .

Feest op Poelgeest: Lionsclub en Rotary samen voor het goede doel

feest n Zoals in de Oegstgeester Courant van 24 juli vermeld organiseren de Lions en de Rotary uit ons dorp een groots feest op zondag 8 september aanstaande. Naast de traditionele Lions wijnproeverij in Kasteel Oud Poelgeest zal een Jeu de Boules Toernooi worden georganiseerd op de paden rondom het kasteel. De organisatie van dit speelse evenement is in handen van de Rotary Oegstgeest en omstreken.

De opbrengst van de beide evenementen zijn voor verschillende goede doelen. De goede doelen van de wijnproeverij van dit jaar zijn de Ouderen in Oegstgeest en de Leo Kannerschool, een school voor leerlingen met autisme.
In het verleden hebben de Lions verschillende evenementen georganiseerd voor de Ouderen in Oegstgeest. Regelmatig worden lezingen georganiseerd over zeer gevarieerde onderwerpen of worden de oudere Heeren van Rustenborch getrakteerd op een uitje. Zo zijn enkele Lions in april een tocht langs de bollenvelden gaan maken. Het geplande uitstapje naar Landgoed Calorama in Noordwijk enkele weken terug is helaas uitgesteld vanwege het slechte weer; niet getreurd, in september zal het alsnog plaatsvinden.


Ook de Leo Kannerschool in Oegstgeest wordt al enkele jaren financieel gesteund met de opbrengsten van de wijnproeverij. Het restaurant van de Leo Kannerschool in de Leidse Doezastraat (op de foto dineren leden van de Lions er) heeft enkele jaren terug een professioneel koffieapparaat in ontvangst mogen nemen. Wie de leerlingen wil zien schitteren en tegelijkertijd genieten van een heerlijk drie gangen menu voor vijftien euro, dan kan men reserveren via de website (www.sijthoff-leiden.nl/leo-kanner-restaurant). Het restaurant is geopend op dinsdagavond vanaf 17.45 uur en biedt plaats aan maximaal dertig personen.

Twee jaar terug zijn enkele fietsen aangeschaft zodat de leerlingen makkelijk naar hun stageadres kunnen gaan. Tenslotte is vorig jaar de opbrengst besteed aan muziekinstrumenten voor het schoolorkest. De exacte bestemming voor de Leo Kannerschool van deze editie is nog niet bekend


De opbrengst van het Jeu de Boules-toernooi zal voor een groot deel worden bestemd voor de stichting 'Living With Hope'. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar pancreaskanker. In een volgende Oegstgeester Courant zal dit goede doel uitgebreid aan de orde komen.

Voor meer informatie omtrent het Feest op Poelgeest ga naar www.LCOW.nl of twitter.com/ROegstgeest.

Geïnteresseerden kunnen zich via internet inschrijven voor de evenementen. Wie zich voor beide evenementen inschrijft kan rekenen op een fraaie korting.

Ajax cricket in de problemen

cricket n De onverwachte nederlaag tegen de rode lantaarndrager VVV2 heeft Ajax in degradatiezorgen gebracht. Zeker na de prachtige batting-inninx van Ajax lagen er reële kansen op een goede afloop.

De consequentie is dat Ajax nu samen met VVV2 onderaan staat met 8 punten uit 15 wedstrijden. VRA2 staat daar slechts twee punten boven. Met nog drie wedstrijden te gaan zal Ajax al in het komend weekend zich van zijn beste kant moeten laten zien: zaterdag tegen VVV2 in Amsterdam en zondag tegen Excelsior 2 in Rotterdam. Op papier geen onoverbrugbare hindernissen, maar er zal behalve goed gebat ook scherper gebowld moeten worden.


Aan bat was Ajax sterk. Pas op 69 viel het eerste wicket: dat van Richard Woods, die samen met de jarige Joost Kooistra een prima openingspaar vormde. Laatstgenoemde had een totaal van 49. Met name Sean Davey (de trainer/speler uit nieuw Zeeland) zou met prachtig batten de Ajax-inninx domineren. Pas op 227 verloor hij zijn wicket en had een score van 84 achter zijn naam. Ajax kon mede een hoog totaal maken, omdat VVV zeker zes vangballen miste. Uiteindelijk stond er na de 50 reguliere over een mooi totaal van 252 op het scorebord.


De tegenstander begon ook voortvarend aan de batting-inninx. Na 56 runs ging de openingsbatsman uit, en een run later viel ook het tweede wicket. Zeker na 102 kreeg Ajax zicht op een positief resultaat. Op die stand waren vier batsmen van VVV uit na onder meer vangen van de talenten Joost Kooistra en Quincy Brouwer.

Helaas kwam de klad in dat goede perspectief. Dit had te maken met de zeer scherp battende professional van VVV Riffat Ullah. De bowlers kregen geen vat op zijn battingkunsten en hij bereikte een persoonlijke score van 94. Dissonant bij Ajax was het wisselvallige bowlen. Veel ballen werden door de umpires als wide beoordeeld en dat waren extra punten voor VVV. Dit leverde de Amsterdamse formatie 45 extra runs op. Langzamerhand werd duidelijk dat het totaal van Ajax toch niet voldoende was.

VVV passeerde de 252 voor het verlies van acht wickets.

Open Monumenten & Osger Weekend op 14 en 15 september

Op 14 en 15 september is het weer Open Monumenten & Osger Weekend. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

jubileum n In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumenten & Osger Weekend. Het thema van 2019 is Plekken van Plezier - een passend feestelijk thema voor deze tiende editie.

Osger heeft voor dit lustrumjaar onder meer een selectie gemaakt van bijzondere monumenten en panden uit de voorgaande jaren en deze gevuld met muziek, zang en dans, sport en spel. Een weekend lang is Oegstgeest één grote Plek van Plezier.

De sponsoren na ondertekening van de nieuwe contracten. | Foto Mette Tros Foto: Mette Tros

Ramses Shaffy

Zondagmiddag 15 september (13.00 tot 14.30 uur) verzorgen Peter van der Geer, auteur van 'Ramses Shaffy en zijn Leidse jaren', en Damiaan van Noort, singer-songwriter, in de Groene Kerk een compositie van verhalen, beelden en muziek rondom Ramses Shaffy. Ramses Shaffy woonde tussen 1940 en 1952 bij een Leids pleeggezin. Zijn leven speelde zich in die jaren gedeeltelijk af in Oegstgeest.

Museum Depotshop

In het gemeentehuis zijn zoals ieder jaar op zondag (12.00 tot 17.00 uur) doorlopend rondleidingen en een expositie van de fotoclub Oegstgeest. Nieuw zijn de museale objecten van de Museum DepotShop – initiatief van onder meer een Oegstgeestenaar. Via de Museum DepotShop is het mogelijk om online unieke objecten uit Nederlandse musea te kopen. Bijzondere museale objecten die niet meer tot de kerncollectie behoren krijgen zo een tweede leven bij mensen thuis.

Universiteit van Oegstgeest

Dit jaar is er ook weer een 'Universiteit van Oegstgeest', met vier korte lezingen die het rijke thema Plekken van Plezier onder andere in Oegstgeest illustreren. Sprekers zijn: Edmond Öfner (Een plezierige plek op de Everest of dan maar de Noordpool), Korneel Aschman (Mindful door het landschapspark), Ruurd Kok (Sporen van de mobilisatie en bevrijding op Oud-Poelgeest) en Margreet Wesseling (Het plezier van Boerhaave). De lezingen vinden plaats op zondag 15 september vanaf 12.30 uur in het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest.

Klassendag

Jonge bezoekers zijn de monumentenhoeders van de toekomst. Maar dan moeten we ze wel kennis laten maken met de monumenten van ons dorp. Op de vrijdag voorafgaand aan het weekend zullen leerlingen van verschillende basisscholen in Oegstgeest een monument bezoeken en een rondleiding krijgen, onder meer van de burgemeester. Voorafgaand aan deze excursie worden op de scholen gastlessen gegeven door bestuursleden van de Vereniging Oud Oegstgeest en Osger. De organisatie hoopt dat hiermee een mooie traditie wordt gestart.

Programmaboekje

Het programmaboekje is vanaf 5 september (gratis) te verkrijgen bij het Gemeentehuis, de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek, K&O, diverse winkeliers en tijdens het weekend, op de deelnemende locaties. Het volledige programma is vanaf eind augustus ook te vinden op www.osger.nl.

Theater Het Trefpunt blij met sponsoren

WARMOND n Het bestuur van theater Het Trefpunt zat op 9 augustus met zijn sponsoren rond de tafel in grand-café De Oude School om de nieuwe contracten te ondertekenen.

Op deze vrijdag namiddag waren de sponsoren van theater Het Trefpunt uitgenodigd om onder het genot van een hapje en drankje het sponsorcontract voor het komende seizoen te ondertekenen.

'De cijfers van het afgelopen seizoen zijn goed'

Het theater draait geheel op inkomsten van de kaartverkoop en van levensbelang: sponsorgelden. Voorzitter Anne Scheltes kwam met mooi nieuws: de cijfers van het afgelopen seizoen zijn goed en er is een positief resultaat behaald. Een hoger saldo drijft ook de ambitie op. Misschien is er ruimte voor risicovollere voorstellingen?

Het nieuwe theaterseizoen begint op vrijdag 20 september om 20.30 uur met een voorstelling van cabaretier Viggo Waas.

Een kaartje kost 18,00 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, 45 minuten voor aanvang aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3). Zie voor de hele jaarprogrammering www.theaterhettrefpunt.nl.

Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven start Derde Donderdag Club (DD-club)

De afgelopen jaren heeft het Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest vele goed bezochte informatiebijeenkomsten georganiseerd op zaterdagen. Dat heeft veel informatie en nieuwe projecten opgeleverd.

Inmiddels is het burgerinitiatief een officiële coöperatie geworden met leden en buurtnetwerken. "We willen daarop verder bouwen door maandelijkse bijeenkomsten te gaan organiseren, variërend van informatief tot ontspannend. Daarmee willen we de ontstane buurtnetwerken gelegenheid voor ontmoeting bieden en tegelijkertijd de voortgang in projecten toelichten", vertelt de coöperatie in hun nieuwsbrief. "We stellen daarbij voor een vast tijdstip: de derde donderdag (vandaar de naam). We starten met een (facultatieve) maaltijd gevolgd door een wisselend programma. De kosten van de maaltijd (eventuele activiteit) worden vooraf bekend gemaakt."

De eerste DD-club komt bijeen op donderdag 19 september vanaf 18.00 uur en is toegankelijk voor leden of zij die dat serieus willen overwegen.


Kerngroep Knarrenhof overlegt met gemeente

In de week van 19 augustus vindt overleg plaats met de gemeente over de ontwikkeling van een Knarrenhof in Oegstgeest. Daartoe is een Kerngroep Knarrenhof gevormd die op 19 augustus bijeen komt. Als u een actieve bijdrage wilt leveren aan de Kerngroep stuurt u ons dan een email.

Coöperatie

Het burgerinitiatief heeft onlangs de stap gemaakt om coöperatie te worden. Daartoe is een acte opgesteld samen met de notaris. Voor de activiteiten en de lidmaatschapsbijdrage heeft deze stap geen gevolgen. Wel is het burgerinitiatief nu in staat om een eigen financiële huishouding te voeren en namens leden contracten af te sluiten met zorg- en welzijnsorganisaties. Diegenen die lid zijn van het burgerinitiatief zijn automatisch lid van de coöperatie. De jaarlijkse bijdrage is dezelfde: €15.

info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

12-08 / 18-08 TP Kliniek Noorderpark, A. Feiz Barazandeh, A. Sirbu Flemingstraat 45-47 2316 DC Leiden (071) 5326996

19-08 / 25-08 TP Zoeterwoudsesingel, I. van Grinsven, Zoeterwoudsesingel 50 2313 EK Leiden (071) 5132828
26-08 / 01-09 TP Zandbergen, Grotiuslaan 14 2353 BV Leiderdorp (071) 5661400

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

18 augustus

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S.P. van 't Wout
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 uur.

LUMC 10.00 mevr. Anna van Gessel

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u B. Bakker icm NGK in Duinzicht College

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u B. Bakker icm GKV in Duinzicht College

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. A. van der Zijpp

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Drs. R. Prang, Amsterdam

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 17 augustus 19.00 uur Woord en Communieviering met Cantores Lia Spiegeler

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

@fcoegstgeest18 De selectie van FC Oegstgeest heren zijn onder leiding van trainer Nico van der Salm ook van start gegaan.

@gijssepijs #Vakantietijd overal staan ##motoragenten met een #lasergun kunnen ze niet beter wat vaker s'nachts surveilleren, er is een grote in braakgolf in @gem_oegstgeest aan de gang.

@MavTrans Oegstgeest, Wassenaar en Bloemendaal zijn de meest kakkerverwekkende locaties van Nederland.

@BlonkPaul Tamoil breidt in Oegstgeest onbemand netwerk uit met nieuw tankstation

@Copijn1 Onze collega Stefan van Daalen in actie! Een kastanjeboom op een begraafplaats in Oegstgeest moest even flink ingenomen worden. Uiteraard met behoud van het boomkarakter #boomspecialist #bomen #boomverzorging