Oegstgeester Courant

2 september 2020

Oegstgeester Courant 2 september 2020


Verhalenverteller vertelt weer

Vertegenwoordigers van gemeente, bibliotheek, cultuurfonds en dorpsmarketing bij de Verhalenverteller met nieuwe QR-paal. | Foto Tim Helming Foto: Tim Helming

luisteren n De Verhalenverteller in het Irispark, het grote silhouetbeeld van een mensfiguur met zijn oor op de grond uit 2006, doet al een groot aantal jaren niet meer wat het zou moeten doen: Verhalen vertellen.

Dat was velen een doorn in het oog, en dus sloegen Cultuurfonds Oegstgeest en de Bibliotheek Bollenstreek de handen ineen, en vonden een nieuwe oplossing. Geen mechanisme meer dat bij toenadering automatisch begint met vertellen, maar een bordje bij de Verhalenverteller met daarop een QR-code. Wie deze code met zijn mobiel scant, kan prachtige Oegstgeester verhalen beluisteren.


Foto: Tim Helming

Paaltje

Het paaltje met daarop de code werd op woensdag 26 augustus onthuld door wethouder Matthijs Huizing en Cultuurfonds-voorzitter Jetteke Bolten. Bibliotheekmedewerkers hebben 85 te beluisteren verhalen gedigitaliseerd en voorzien van titels en nummers.

Het kunstwerk (van staalplaat met een zinklaag) werd in opdracht van de gemeente Oegstgeest gemaakt door Maree Blok en Bas Lugthart.

De Verhalenverteller vertelt nu opnieuw de geschiedenis van Oegstgeest aan de hand van verhalen en herinneringen van de inwoners van Oegstgeest. Op de website is de omschrijving duidelijk: 'Staande boven op de heuvel legt de grote mensfiguur zijn oor te luisteren op de aarde onder zich, waar de resten liggen van de vroegmiddeleeuwse burcht de Oudenhof.'

Foto: Willemien Timmers

Geslaagde
Open Dag Dorpscentrum

Inwoners met
elkaar
verbinden

Dominee
Aart Verburg met emeritaat

Directeur Marga Vos verlaat
Hofdijckschool

LZLO n Vereniging Oegstgeester Hofjes

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom bij Hospice de Mare

Nelly van der Does (rechts) en Louise Drabbe (midden) met vrijwilligers Max Wichern en Gerda van Merweland. Foto: Willemien Timmers

oproep n Voor hun gasten in Hospice De Mare zijn manager Nelly van der Does en coördinator Louise Drabbe altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. "Het coronavirus heeft de wereld op z’n kop gezet. Het binnenblijven heeft veel gezonde mensen aan het denken gezet over hun leven. De kans bestaat dat ze zich ook gaan afvragen: waar kan ik straks iets betekenen voor onze samenleving?"

Ze zeggen nog net niet: kom bij ons. Toch zouden ze van de daken willen schreeuwen hoe mooi dit werk is en hoe belangrijk het is om zestig goede vrijwilligers te hebben.

Hospice De Mare in Oegstgeest draait gelukkig weer op volle toeren. Van der Does en Drabbe beseffen als geen ander dat er de afgelopen tijd veel is gebeurd. Ook in hun werkzaamheden. Inmiddels is alles coronaproef en kunnen ze toekomstgericht en veilig aan de slag. "En het wordt wellicht nog beter als de plannen voor een nieuw hospice in Leiderdorp kunnen worden gerealiseerd. Die intentie is er, de plannen liggen er en een architect is al bezig met het ontwikkelen van ideeën."

Hospice De Mare heeft naast gekwalificeerd zorgpersoneel ook veel goede vrijwilligers nodig. Samen zorgen zij voor de juiste zorg en atmosfeer in het hospice. "Vrijwilligers brengen het buitenleven binnen, zorgen voor sfeer en verbinding." 'Je doet het samen met elkaar en met veel plezier'’, is het devies.

"De gasten die hier komen, weten dat hun leven eindig is. Dat betekent niet dat ze geen humor meer hebben, of alleen maar aan de dood denken. Integendeel, de meeste gasten zoeken het juist in een open plezierig en dierbaar afscheid. En daarin spelen de vrijwilligers vaak een bijzondere rol", weten beide ervaren leidinggevenden inmiddels.

"Niemand bungelt hier", zeggen ze nadrukkelijk. "Iedereen die zich aanmeldt van student tot gepensioneerde uit alle (werkzame) takken van de samenleving is welkom." Het werk varieert van koken, zorgen, administratie tot de tuin mooi maken en nog veel meer.


Vragen, meelopen, of direct aanmelden: neem contact op met Louise Drabbe (06 23267137) of Nelly van der Does (06 41347827). Hospice De Mare, Hazenboslaan 38, 2341SC Oegstgeest. Kijk ook op www.hospicedemare.nl voor meer informatie.

Twee wijntjes teveel

politie n Een bestuurster van een personenauto had op maandagavond op de Rijnzichtweg moeite met inparkeren.

De vrouw was was tijdens het parkeren tegen een geparkeerde auto aangereden. Ze bleef daarna proberen weer verder te rijden maar dat lukte niet, zo vertelt de politie op Facebook.

Omstanders hebben uiteindelijk de sleutels van haar auto afgenomen en de politie gebeld.

Op straat blies de vrouw een verkeerde indicatie, en daarom moest ze met de politie mee naar het bureau. Toen ze daar nogmaals blies, bleek ze een uitslag van 1095 ug/l te hebben. Dit terwijl de limiet 220 ug/l is.

Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd, en de officier van justitie gaat bepalen wat haar straf wordt.

De vrouw gaf zelf aan dat ze maar twee wijntjes gedronken had.

>Brand in keuken

brandweer n Dinsdagmiddag 1 september ontstond even na half twee brand in de keuken van een woning aan de Kerckwervelaan.

Gelukkig wist de brandweer wist het vuur snel te blussen. Omdat er veel rook bij de brand vrij kwam is de woning geventileerd.
Bij de brand is een persoon door het ambulancepersoneel gecontroleerd op verwondingen. Vermoedelijk is de brand ontstaan omdat er een koffiezetapparaat op een kookplaat stond.

Het kan verkeren

Toen ik afstudeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen als bedrijfskundige, een studie die ik mijn kinderen, met succes, heb afgeraden, en mijn carrière begon als bankemployé bij ABN AMRO had ik niet kunnen bevroeden dat ik mijn werkbare leven zou eindigen in de culturele sector. En het cliché is waar; cultuur verrijkt het leven.

In 2008 besloot ik ontwikkelaar te worden van depots voor de eeuwigdurende opslag van erfgoed. Dit besluit werd ingegeven door een vraag uit de markt. Dit leidde tot de realisatie van het Eye Collectiecentrum in Amsterdam. Mijn entree in de museale sector was gemaakt. En toen rolde ik van het één in het ander. Door een discussie op LinkedIn over een beeldentuin, ontstond het idee van Beelden in Leiden, een tentoonstelling van beelden in de openbare ruimte gemaakt door kunstenaars die net een aantal jaren van de academie afgestudeerd waren. Vervolgens ontstond het idee om kunst en andere museale objecten die werden ontzameld via stichting MuseumDepotShop te verkopen aan particulieren. Ik bezoek zowel zakelijk als privé musea, ontmoet kunstenaars, leer en lees en laat me verleiden af en toe werken te kopen.


Het feit dat cultuur het leven verrijkt wil niet zeggen dat mensen die geen cultuur consumeren geen rijk leven hebben. Daarbij speelt ook dat de culturele sector een beetje de neiging heeft zichzelf van een aureool te voorzien. En het is tevens makkelijk praten wanneer de eerste behoeften uit de piramide van Maslow zijn bevredigd. Het waarderen van kunst en cultuur is een acquired taste. Daarom is het vak CKV op de middelbare school ook belangrijk. Door mijn werkzaamheden ben ik in de gelegenheid gekomen om die “smaak” te verwerven. En daar geniet ik enorm van. Mijn kijk op kunst is verbreed door kennis en ervaring. De afgelopen jaren heb ik tientallen kunstenaars ontmoet, hun ateliers bezocht en door hun ogen kunnen kijken naar schoonheid, en af en toe lelijkheid. Ook heb ik veel depots van musea van binnen gezien en kunnen genieten van eindeloos veel rekken met museale objecten. En onlangs werd ik uitgenodigd in het statige pand van de Collectie Six alwaar Jan Six van Hillegom, de heer des huizes, mij persoonlijk rondleidde. En dan oog in oog staan met Jan Six, burgemeester van Amsterdam geschilderd door Rembrandt. Het is genieten.

Ooit kocht ik in Canada op een kunstveiling een bronzen kop. Die staat in mijn voorkamer op de vensterbank. De kop kijkt naar de passanten. En zo af en toe voorzie ik dit hoofd van attributen. Voorbijgangers kijken er naar en glimlachen. Ik glimlach en geniet.


Arjen Pels Rijcken

>Door John Vroom

Ik zag dat ...

• de gemeente vergunning heeft verleend voor de tijdelijke terrassen aan de Klinkerbergerplas en het Irispark van 1 september t/m 30 september 2020

• er innovatieve ondernemers zijn die slim inspelen op nieuwe kansen die corona toch ook biedt, zoals Het Beleg van Oegstgeest, dat inhaakt op de nieuwe vorm van gezelligheid; picknicken en aanbiedt de picknickmand smakelijk te vullen voor op de boot, het park of het strand

• de Rijnlandse Boekhandel op donderdag 10 september as. een leesclub start met en over het nieuwe boek van Nelleke Overvliet ‘De val van Thomas G ‘

• Albert Heijn in de Kemp al ruim 3 weken lang een ontsmettingsunit bij de winkelwagens plaatst met een dispenser waarop een papiertje geplakt is met de mededeling ‘Defect’, met sinds kort de toevoeging dat er aan vervanging gewerkt wordt

• de Bibliotheek van Oegstgeest een cursus Internet voor Beginners start bestaande uit vijf lessen voor de wat oudere jongeren

• er bij de gemeente de tekst van de Afvalstoffen verordening 2021 ter inzage ligt waar de Ja-Ja-sticker een onderdeel van is, met als doel de verspreiding van ongeadresseerd drukwerk terug te dringen. Wil je vanaf 1 september 2021 wel reclamefolders ontvangen, dan moet je een nieuwe Ja-Ja-sticker op de brievenbus plakken. Zonder brievenbussticker ontvang je geen folders meer, maar wel de Oegstgeester Courant. Dus dan weer terug naar de Huis-aan-Huiskrant met folders als bijlage zoals destijds?


Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Mezzosopraan Levental en pianist Peters verbreiden hun missie

'In Medtners muziek zie ik mijn ziel, mijn gevoelsleven weerspiegeld'. | Foto's publiciteit Medtner Project Foto: Publiciteit Medtner Project

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus van 13 september is alweer een ongewoon programma mee te maken. Mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters vervolgen hier hun missie: de onnavolgbare liedkunst verbreiden van de Russische pianovirtuoos en componist Nikolai Medtner (Moskou, 1880-Londen, 1951). Onbekend maakt onbemind?

Door Lucien Knoedler

Sergei Rachimaninov beschouwde zijn landgenoot Medtner als de grootste componist hun tijd. Aangezien het oeuvre van Rachmaninov op pianisten een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent, is het niet verwonderlijk dat even goed Frank Peters zich in dat van Medtner ging verdiepen. Allengs trof hij daarin, zoals hij onlangs opmerkte, een “unieke wereld” aan, “verwant aan die van Rachmaninov, en toch volstrekt eigen en zeer Russisch”. Hij vervolgt: “Medtner’s vocale werken zijn op vele fronten een lusthof voor mij. Het allerbelangrijkste is dat ik in zijn muziek mijn ziel, mijn gevoelsleven weerspiegeld zie.” Wat een geluk voor Peters hier Ekaterina Levental te treffen, de harpiste en mezzosopraan, geboren in Tasjkent, opgeleid aan onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Mijn moedertaal is Russisch, mijn eerste taal in Nederlands”, verklaart zij in hert mooiste Nederlands. “Onder gedichten die Medtner toonzette, ken ik meerdere van binnen, zoals van Poesjkin, moest ze op school uit het hoofd leren en voordragen."

Na drie jaar intensieve voorbereiding, trekken Levental en Peters er op uit. Ze verwachten elk jaar een cd uit te brengen – de eerste van vijf cd's verscheen in mei, de volgende, inmiddels opgenomen en komt in januari uit. Zijn de recensies van de eerste cd, Incantation, alle zeer lovend, de eerste, de eerste recensie van internationale allure is al verschenen: “Zij is een virtuoze vocaliste uit de oude school en die zijn vandaag de dag zeldzaam.” Levental en Peters zullen de liederen van Medtner mondeling toelichten, in het programma staat samenvattingen in het Nederlands. Geen kassa aan de zaal, kaarten zijn alleen online te verkrijgen: muziekkamer-oegstgeest.org

>Het Boezemcafé voor vrouwen met of na borstkanker weer geopend

ontmoeting n Op woensdagochtend 9 september kan het Boezemcafé van de regio Duin- en Bollenstreek en Leiden voor het eerst na de coronacrisis weer haar deuren openen.

Vanaf 10.00 tot 12.00 uur kunnen vrouwen die geraakt zijn door borstkanker in een apart deel van Brasserie Hemels aan de Terweeweg 5-C elkaar ontmoeten. Hier is voldoende ruimte om geheel coronaproof op een open en vrije manier een gesprek met elkaar te hebben over de ervaringen met borstkanker en de gevolgen daarvan. Koffie en thee met wat lekkers erbij wordt aangeboden en de toegang is gratis. Na afloop staat voor iedere gast een goodiebag klaar. Van harte welkom!

Graag aanmelden tel. 06 21426567 of via boezemcafe@gmail.com. Voor meer informatie: zie www.boezemcafe.nl.

Een professional op het gebied van aanvullende borstkankerzorg schuift aan. Deze keer is dat Nathalie Burger van Cosmederma. Zij beantwoordt graag tijdens de koffie eventuele vragen van de gasten over medische dermatografie, bijvoorbeeld tepeltatoeage, littekenverbetering en het aanbrengen van ontbrekende wenkbrauwen of wimpers na chemotherapie.

Boezemcafé - woensdag 9 september a.s. 10.00 tot 12.00 u. – Brasserie Hemels, Terweeweg 5-C, Oegstgeest

>Rabo ClubSupport

geven n Clubs en verenigingen in Oegstgeest hebben het door de coronacrisis moeilijk. Doordat leden niet of beperkt bijeen mogen komen, staat hun toekomstbestendigheid onder druk. Vanaf 31 augustus start het Rabo ClubSupport, tot vorig jaar bekend als het Wensenfonds. Clubs en verenigingen worden dan opgeroepen om campagne te voeren om stemmen te winnen voor bestedingsdoelen die de club én de buurt sterker en beter maken. Rabobank Leiden-Katwijk stelt haar kennis, netwerk en financiële ondersteuning beschikbaar om die doelen te verwezenlijken. Met de huidige crisis is deze steun belangrijker dan ooit.

Clubs en verenigingen hebben het de afgelopen maanden te verduren gehad door de crisis. Leden konden maandenlang niet samenkomen om te sporten, zingen, dansen, hobby’s te beoefenen of om zich met elkaar in te zetten voor hun vereniging. “Nederland is kampioen verenigen. En dat is ons tijdens de coronacrisis juist onmogelijk gemaakt,’ vertelt Erik Versnel, directievoorzitter van Rabobank Leiden-Katwijk. “Door de maandenlange stop hebben clubs niet alleen grote financiële zorgen, we horen ook geluiden over de sociaal-maatschappelijke gevolgen. De kantine of het clubhuis is voor veel mensen hun tweede thuis: dé plek waar leden samenkomen, waar talenten worden ontplooid en waar verbinding ontstaat in de buurt. Daarmee is tijdens de afgelopen maanden de belangrijke sociale functie die clubs hebben weggevallen. Op alle fronten kunnen clubs en verenigingen dus een steuntje in de rug gebruiken. Meedoen aan Rabo ClubSupport is dus goed voor jouw club én geweldig voor de buurt.”

Rabobank Leiden-Katwijk roept ook dit jaar lokale clubs en verenigingen op om hun maatschappelijke initiatieven in te schrijven. Clubs en verenigingen ontvangen een persoonlijke uitnodiging van Rabobank om zich in te schrijven voor Rabo ClubSupport 2020. Ook start er een landelijke campagne waar onder meer sporters van TeamNL en artiesten van het collectief Kunstbende aan deelnemen. Verenigingen en stichtingen kunnen zich vanaf vandaag tot en met 30 september aanmelden. De stemperiode voor Rabobank-leden start op 5 oktober en in november worden alle clubs bekendgemaakt die mogen rekenen op ondersteuning van de bank.

Meer informatie: Rabobank.nl/clubsupport.

Bookstore Day bij de Rijnlandse Boekhandel

lezen n Op zaterdag 12 september is het de hele dag weer Bookstore Day bij de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest. "Deze dag zetten we de boekhandel en u in het zonnetje en maken we er een feestelijke dag van. Ondanks de corona maatregelen, die we zeker in acht zullen nemen, proberen we er iets moois van te maken," aldus René Koek.

Er zijn zeer speciale boekaanbiedingen die alleen voor deze dag een zeer speciale prijs hebben of bijzonder zijn uitgegeven.

Verder komt reisboekschrijfster Inge Jansen naar Oegstgeest. Inge heeft diverse reisgidsen over China geschreven en komt daar graag over vertellen. Ze doet dat aan de hand van mooie sfeerbeelden en eigen reiservaringen. Deze lezing begint om 13.30 en duurt ongeveer een uur. "Wilt u er bij zijn? U kunt zich opgeven bij de boekhandel, entree, € 5,00. Natuurlijk Coronaproof." Bij voldoende belangstelling doet Inge de lezing nogmaals om 15.00. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

"Dan is er bij de winkel ook nog plaats voor de meest Bijzondere Boekenkast van Oegstgeest! Dit moet je echt even komen bekijken! We hebben die dag geen last van muggen en de Bijzondere Boekenkast ook niet, of toch wel? Kom maar kijken! (Vanaf 11.00 uur)"

Kortom er is deze dag voldoende te beleven in en rondom de Rijnlandse Boekhandel. "Tot 12 september!"

Streekhuis

regiopromotie n Het pop-up streekhuis is sinds maandag 31 augustus vertrokken van Oud-Poelgeest in Oegstgeest naar Museum Volkenkunde in Leiden. Ook hier kan iedereen een bezoek brengen aan het -up streekhuis en informatie opdoen over de streek.

"In Oegstgeest hebben we veel vragen en complimenten gehad van bezoekers (honderden) uit de regio: Katwijk, Noordwijk, Rijnsburg maar ook uit ons eigen dorp! Het was een groot succes; de verschillende bloggers, vloggers en journalisten die hier verbleven hebben zullen het ook uiten op verschillende media" aldus Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt.

>SeniorenSoos Rendez Vous in Dorpscentrum Oegstgeest

ontmoeting n Op zondagen en feestdagen organiseren Jenny en Pippy leuke middagen voor senioren, genaamd Rendez Vous.

Alle ouderen, die afgelopen maanden nergens naar toe konden wil Rendez Vous in de gelegenheid stellen om te kunnen komen en wel op: Dinsdag 15 september ter gelegenheid van de Troonrede. Prinsjesdag is hoedjesdag in Oegstgeest.

Tijdstip: 12.45 tot 15.00 uur, en de entree is gratis.

"Het is wel de bedoeling, dat u met uw allermooiste hoed/hoedje of ander hoofddeksel op naar het Dorpscentrum komt. Bij binnenkomst wel even het registratieformulier invullen in verband met het corona protocol."


Zondag 20 september is er een Pompoenworkshop in het Dorpscentrum van 14.15 tot 16.30 uur.

Eigen bijdrage voor materiaal € 3,50. "U maakt een bloemstuk in de pompoen. Zelf moet u meenemen: plat schoteltje, mesje, schaartje en/of snoeischaartje. De overige materialen zijn aanwezig."

Aanmelding dinsdag 15 september in het Dorpscentrum van 15.00 tot 16.00 uur.


Deelnemers kunnen zich ook aanmelden via de mail: wabl@casema.nl of jennygrandia68@gmail.com.

ijbrand legt uit

Volksuniversiteit biedt verfrissend nieuw programma

Roxanne Heemskerk hoopt dat alle Oegstgeestenaren de volksuniversiteit weten te vinden. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontwikkelen n Roxanne Heemskerk van Volksuniversiteit Oegstgeest is enthousiast. Het nieuwe seizoen gaat deze week van start, en dit is het eerste cursusjaar dat de volksuniversiteit, die nu deel is van Bibliotheek Bollenstreek, een volledig eigen programma heeft samengesteld.

Door Willemien Timmers

De cursussen, lezingen en workshops vallen onder vier secties: Taal&Digitaal, Creatief, Mens&Maatschappij en Kunst&Cultuur. “We bieden iets minder cursussen aan dan vroeger”, licht Roxanne toe. “Maar daar staat tegenover dat we geloven dat ons cursusprogramma echt bij deze tijd past. Denk aan ‘Effectieve communicatie’ of ‘Digitaal voorlezen’.” Ook zijn de cursussen veelal kortlopend. “Je merkt toch dat mensen zich in deze tijd niet kunnen committeren om een heel seizoen een cursus te volgen.”

Volksuniversiteit Oegstgeest organiseert ook nieuwe activiteiten, zoals filmvoorstellingen voor basisschoolkinderen en leuke zaterdagmiddag-workshops voor bijvoorbeeld moeders met dochters. “We willen als volksuniversiteit graag relevant zijn, en ik ben ervan overtuigd dat dat met ons nieuwe aanbod gelukt is.”

Overigens hebben de medewerkers deze zomer niet stilgezeten: “We hebben een restyling gedaan, de ruimten gezelliger gemaakt en nieuwe mooie tafels en apparatuur geplaatst.”


contact

Heemkerk hoopt zo laagdrempelig te zijn dat Oegstgeestenaren haar weten te vinden als er iets aan het programma ontbreekt. “Schroom niet, en zoek contact. Samen maken we Volksuniversiteit Oegstgeest tot een plek voor iedereen!”


Begin september starten de talencursussen. Voor de gevorderde Bridge liefhebber is er de cursus Flitsend spelen. Ook voor beginnende Bridgespelers is er een ruim aanbod. Creatievelingen kunnen hun hart ophalen bij de cursus Aquarelleren, de workshop Macramé of de cursus Botanisch tekenen. Nieuw is de cursus Acteren voor iedereen. Terug van weg geweest is de cursus Psychologie in het dagelijks leven.


Bekijk op de website van de Volksuniversiteit Oegstgeest www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit het volledige programma. Daar vindt men ook de mogelijkheid om zich in te schrijven voor cursussen.

Vers van de maand

na deze zomer

natuurlijk gaat alles verder

boeken zullen verschijnen

schepen blijven verwelken

de wereld draait door

en ook achter deze nacht

zal een nieuwe stem weerklinken en na

deze zomer een volgende zomer

zoals nieuwe buren

het huis naast jouw huis

voor altijd het huis van

de vorige buren maken

Misschien moet je niet stilstaan bij wat er was, maar beleven dat alles doorgaat. Zo blijf je zelf in beweging: nieuwe boeken verschijnen en willen gelezen worden, na een stille nacht, klinkt er weer een nieuwe stem, die je wakker maakt. Na deze zomer, komt er (hopelijk) weer een volgende.

Dichter Rick de Leeuw (1960) is zanger, acteur en dichter. Weer zo’n dynamische alleskunner, die je meeneemt op de vlagen van de tijd. Zelfs schepen laat hij verwelken, naar het bekende liedje bloemen verwelken en schepen vergaan, maar onze liefde blijft eeuwig bestaan.

En dan die nieuwe buren. Door hen blijven de vorige scherper op je netvlies. Blijven bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, het houdt je ook geestelijk spits. Dankzij een dichter als Rick de Leeuw.

Ronald da Costa

Liedkunst in De Paulus

muziek n De Engelse Harriet Burns (sopraan) en Ian Tindale (piano) vormen een duo dat verschillende prijzen ontving; in eigen land en in Nederland op het Internationaal Vocalisten Concours te ’s-Hertogenbosch.

Op locaties waar dat ‘coronaproof’ kan, treden ze op met liederen van Schubert, Pfitzner, Chausson, Debussy en Wolf. Nu ook in Oegstgeest. Om contacten te beperken, is er geen pauze bij het concert dat een uur duurt. Om dezelfde reden kunnen kaarten uitsluitend per e-mail besteld worden.

Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2. Zondag 27 september. 16.00 uur. Toegang: € 18,- inclusief programma met liedteksten. Jongeren tot 30 jaar: € 5,-. Leden Vrienden van het Lied: vrije toegang met ledenpas. Kaarten te bestellen bij Mette Lise Boumeester leiden@vvhl.nl.

>‘De Grote Studenten Expo’ - Expositie bij Kunstacademie

kunst n Van 4 tot en met 8 september worden bij de Kunstacademie Haarlem Leiden kunstwerken tentoongesteld van studenten, dagelijks van 11 tot 16 uur. Ook hier de gelden strikt de gangbare coronaregels, zoals 1,5 meter afstand en maximaal 10 bezoekers per ruimte. Er zijn véél grote ruimtes met een veilige ventilatie.

De Kunstacademie Haarlem Leiden biedt een vijfjarige vakopleiding autonome beeldende kunst naast een scala van cursussen op kunstzinnig vlak.

Deze expositie is te vinden in de vestigingen van de Kunstacademie: Kleine Houtweg 47 in Haarlem en Haarlemmerstraatweg 8a in Oegstgeest.

n Naturalisatie bijeenkomst op 26 augustus

Foto: Buro JP

naturaliseren n Op woensdag 26 augustus vond er in de raadszaal van het gemeentehuis opnieuw een een naturalisatieceremonie plaats.

Burgemeester Emile Jaensch hield een toespraak waarbij hij de nieuwe Nederlanders welkom heette. Daarna volgde de Verklaring van Verbondenheid waarop de eed of belofte werd afgelegd.


Op 26 augustus werden acht Oegstgeestenaren genaturaliseerd. Ze hebben de Thaise, Eritrese, Bulgaarse, Belgische, Spaanse en Argentijnse achtergrond.

| Foto Buro JP

17 / 24


...

FC Oegstgeest verliest eerste bekerwedstrijd

Daan van Moorsel kopt zijn tweede doelpunt binnen. | Foto Paul Lichtenbeld Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Zaterdag speelde FC Oegstgeest, zes maanden nadat de vorige competitie abrupt gestopt werd door de coronamaatregelen, weer een officiële wedstrijd. In deze eerste bekerwedstrijd was VV Lyra uit de Lier, dat ook in de derde klasse uitkomt, de tegenstander. In een gelijk opgaande wedstrijd heeft FC Oegstgeest lang aan de leiding gestaan, maar in het hectische slot van de wedstrijd ging Lyra er met de winst vandoor.

Jack Hondsbeek, de tijdelijke trainer van FC Oegstgeest die de om gezondheidsredenen uitgeschakelde Nico van der Zalm vervangt, moest in korte tijd de selectiespelers leren kennen. Na twee gewonnen en een gelijkgespeelde oefenwedstrijd had hij een selectie van zestien spelers geselecteerd voor deze wedstrijd. Op het sportpark van VV Lyra was alles goed geregeld volgens de coronaregels, zowel in de kantine als langs het veld en op de tribune. Bezoekers moesten zich voor de wedstrijd digitaal aanmelden met een gezondheidsverklaring.

Samen gezellig de dansvloer op. | Foto Peter Demmers Foto: Peter Demmers

FC Oegstgeest ging voortvarend van start, binnen een minuut had Daan van Moorsel FC Oegstgeest op een 0 - 1 voorsprong gezet. Hierna ging de wedstrijd gelijk op met kansjes en corners aan beide kanten. Na een half uur wist Lyra via een aanval over rechts uit een voorzet de gelijkmaker te scoren. Vlak voor de rust belandde een afstandsschot van verdediger Timo Lichtenbeld op de lat, de terugspringende bal werd behendig door Van Moorsel in het doel gewerkt: 2 – 1. Twee minuten later wist Lyra de stand alweer gelijk te trekken. Zo gingen de teams met een 2 – 2 gelijke stand aan de thee.

Na de rust kwamen aan beide kanten dezelfde elf weer in het veld. Al na vijftien minuten maakte Van Moorsel zijn hattrick compleet, met een afstandsschot bracht hij de stand op 2 – 3. In de loop van de tweede helft werd er door beide trainers een aantal spelers gewisseld zonder dat dit de krachtverhoudingen in het veld veranderde. Een kwartier voor tijd was FC Oegstgeest aanvoerder Bob den Hollander het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, in de woordenwisseling die hier uit ontstond tussen de twee trok de scheids direct rood en moest de aanvoerder van het veld en FC Oegstgeest verder met tien man. FC Oegstgeest keeper Gijs Jansen wist met een paar knappe reddingen Lyra van het scoren af te houden. Tien minuten voor tijd hield Timo Lichtenbeld op de doellijn met de hand Lyra van het scoren af, wat hem een rode kaart en Lyra een penalty opleverde. Hierna moest FC Oegstgeest met 9 man verder. Door de benutte penalty was de stand weer gelijk: 3 – 3. Vlak voor tijd wist Lyra uit een directe vrije trap 35 meter van het doel direct te scoren en de stand op 4 – 3 te brengen. Dat Lyra in de laatste paar minuten met tien man verder moest na een tweede gele kaart voor een speler veranderde niets meer aan de stand. Zo moesten de spelers van FC Oegstgeest met lege handen terug naar huis.

Zaterdag speelt FC Oegstgeest de tweede bekerwedstrijd uit een serie van drie. De tegenstander is dan SJZ uit Zoeterwoude, getraind door oud VV Oegstgeest trainer Arie van Duijn, aanvang 14.30 uur. De week daarna volgt dan nog de thuiswedstrijd tegen BSC ’68 uit Benthuizen.

23 / 24

@TheEdgyVeggie1 Gaaf land!Lekker veel psychopaten ook. De politie hield afgelopen weekend drie verdachten aan voor poging doodslag. Vrijdagavond werd een 41-jarige man uit Oegstgeest met een hakbijl bewerkt op de parkeerplaats aan de Steigerdijk.


@keesdellebeke Replying to @mennomaas and @gem_oegstgeestDe 'bevolking' van #oegstgeest leeft in een wereldvreemde bubble en denkt dat het dorp één vd veiligste dorpen ter wereld is. #naïef


@Celinevc1 Ik zit op funda te kijken naar huizen in Oegstgeest (don’t ask) en jeutje wat zijn die huizen duur daar joh. Is het fijn wonen daar?


@leidschdagblad Shoppen: Mrs. Vintage verhuist naar nieuw pand in Oegstgeest