Oegstgeester Courant

13 maart 2019

Oegstgeester Courant 13 maart 2019


Nog een week tot de verkiezingen

Judith Boomsma en Waldo von Faber: 'Stemmen is belangrijk. Juist nu!' | Foto Willemien Timmers

politiek n Op woensdag 20 maart vinden tegelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten ook de waterschapsverkiezingen plaats. Negen partijen doen mee aan deze verkiezingen, en een bijzonder gegeven is dat maar liefst twee lijsttrekkers hiervan in Oegstgeest wonen.

Door Willemien Timmers

Oegstgeestenaren Waldo von Faber en Judith Boomsma voeren beide een partij aan bij de verkiezing van het algemeen bestuur (ofwel de verenigde vergadering) van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit is te vergelijken met de structuur van een gemeenteraad. De wethouders heten hoogheemraden, en de burgemeester van het waterschap is de dijkgraaf.
Rijnland heeft als taak te zorgen voor droge voeten en schoon water in het gebied tussen Den Haag, Gouda, Amsterdam en Velsen: een gebied dat voor een deel zelfs zes meter onder de zeespiegel ligt. De zorg voor schoon water werd pas een taak in de vorige eeuw; de zorg voor droge voeten gaat veel verder terug. De eerste documenten daarover dateren uit 1255.
Het waterschap beheert het oppervlaktewater zodat dat er voldoende zoet water beschikbaar is. Daarnaast zuiveren zij afvalwater en lozen het schone water in sloten en grachten. Ook houden zij letterlijk de zee buiten de deur en werken ze aan de veiligheid van dijken en kades, zodat deze bestand zijn tegen het veranderend klimaat.

"Er is relatief weinig media-aandacht voor de waterschapsverkiezingen", moet Waldo von Faber, die nu al voor 'Water Natuurlijk' in de verenigde vergadering zit, van het hart. "Dat komt omdat je de hijgerigheid van de actualiteit niet hebt. Mensen vergeten ons; zo goed doen wij ons werk. Toch is stemmen erg belangrijk. Juist nu!"

Waterschap Rijnland beheert een van de meest complexe gebieden van Nederland voor wat betreft bevolkingsaantal, industrie, landbouw en ligging. Rijnland zorgt ervoor dat 1,3 miljoen mensen veilig kunnen wonen, werken en ontspannen in een gebied dat behoort tot de top vijf van de meest kwetsbare delta's ter wereld. "Maar liefst negentig procent van het Rijnland-gebied ligt onder NAP", stelt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Judith Boomsma.

Lees verder op pagina 15 en op pagina 14 voor de overige acht kandidaten.

Mollen

Op sommige plekken zie je heel veel bergjes aarde in het gras. Deze hopen duiden op de aanwezigheid van mollen en dat kon je doorgeven aan de eerste landelijke mollen(sporen)telling. Maar liefst veertigduizend molshopen zijn er in twee dagen tijd met zesendertighonderd meldingen doorgegeven. Mollen zijn goed voor de bodem, maar daar is niet iedereen blij mee door de vele hopen in het gras. Mollen zelf zie je bijna nooit. De tuinman van het vroegere Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) vertelde eens dat ze om tien uur in de ochtend boven komen, om koffie te drinken. En om vier uur in de middag nog een keer voor de thee, voegde hij er lachend aan toe. Een van de medewerkers liep om tien uur naar buiten en ja hoor, toevallig stak een mol zijn kopje boven de grond uit. Hij gaf hem een schop en het beestje was meteen dood. Hij kwam weer terug naar binnen en zei: Nou moe, die tuinman had gelijk! Wil van Elk

Herman Tjeenk Willink te gast

politiek n Zaterdag 16 maart om 13.30 wordt Herman Tjeenk Willink geïnterviewd door wethouder Matthijs Huizing in het Dorpscentrum op uitnodiging van de Rijnlandse Boekhandel.

Dit naar aanleiding van het verschijnen van zijn pamflet 'Groter denken, kleiner doen' dat eind vorig jaar verscheen en de komende Provinciale Statenverkiezingen, een mooi moment om met elkaar in gesprek te gaan over de huidige stand van onze democratie. In de afgelopen veertig jaar heeft Herman Tjeenk Willink zich in al zijn functies ontpopt als een onvermoeibaar verdediger van de democratische rechtstaat en geharnast tegenstander van de overheid als bedrijf.
Kaarten à € 5,00 zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel, via info@rijnlandseboekhandel of de app van de boekhandel +31 71 5172271.

Foto: Willemien Timmers

Onderzoek VOO: vier bijzondere graven

Start bouw
tunnel
Rijnlandroute

Fancy fair
voor plein Lichtwijzer

We willen vaker
samen gaan werken

Geslaagde fancy fair Lichtwijzer voor nieuw schoolplein

De fancy fair kende veel verrassingsonderdelen. | Foto Heiko Bertram Foto: heiko bertram

spelen n Al geruime bestaat de wens om het schoolplein van christelijke basisschool De Lichtwijzer om te toveren tot 'een ware speelbelevenis voor de kinderen', zoals directeur Ans de Graaf het uitdrukt. 'Een toegankelijk plein dat de kinderen van alle groepsniveaus inspireert en uitnodigt tot creatief samenspelen!'

Door Remco van der Meij

Aangezien zoiets de nodige investeringen vraagt, organiseerde de school met 'de Bijbel als basis' afgelopen vrijdag 8 maart een drukbezochte fancy fair. Naast de vele ouders en kinderen gaven ook opa's en oma's, ooms en tantes, kennissen en zelfs enkele buren acte de présence. De kinderen in de onderbouw (groep 0-4) struinden met hun ouders langs de vele kraampjes, terwijl de oudere groepen hun best deden om zoveel mogelijk geld te verdienen voor het plein in wording. Naast het bekende grabbelen, schminken, armbandjes maken, nagels lakken, cupcakes versieren en de 'onvermijdelijke' bloemen- en plantenkraam, waren er ook verrassingsonderdelen. Wat dacht je van kleurrijke gekko's voeren bij Rohan (12) en Jasper (11)? Over het schoolplein draven op een echt paard? Een fotoshoot met verkleedkleren, gemaakt met een polaroidcamera? Of heuse gameroom? En wie na het lasergamen trek had, kon zich tegoed doen aan ter plaatse gebakken frietjes, snacks of een tosti met een litertje versgeperst sinaasappelsap.
Bij diverse kraampjes lagen enquêteformulieren, waarop bezoekers hun creatieve ideeën en wensen voor een 'droomplein' konden inleveren. De reacties gebruikt de schoolpleincommissie als input voor het ontwerpen. En in de afgelopen periode is Erwin Schreve al bezig geweest om moodboards te maken met daarop een aantal uitgewerkte ideeën voor het nieuwe schoolplein.

Directeur De Graaf is heel blij met de opbrengst van de middag, maar zij benadrukt dat er uiteraard meer nodig is om de kinderen de komende jaren hun gedroomde schoolplein te kunnen aanbieden. "Daarom willen we bedrijven uit de regio de mogelijkheid bieden om zich te verbinden aan dit mooie initiatief. Dat kan door het sponsoren van bijvoorbeeld een mooi nieuw speeltoestel. Maar ook kleine(re) bijdragen zijn van harte welkom!" Contact via: a.dgraaf@levwn.nl of 071 - 51 73 882.

Nominaties sportprijzen 2018 - Uitreiking op 22 maart bij FC Oegstgeest

sportprijzen n Op 22 maart is de jaarlijkse uitreiking van de sportprijzen Oegstgeest bij FC Oegstgeest aan de Voscuyl te Oegstgeest om 19.30 uur (inloop 19.15 uur).

Genomineerd zijn de volgende sporters en sportteams:

• Voor de talenten:

Ties de Regt, Tennis
Matilde Montelione, Ritmische Gymnastiek
Naemie Schalkwijk, Turnen
Marente Sybesma, Tennis

        
• Voor sportteam

OLTC dames 1, Tennis
CKV Fiks 1, Korfbal
LOHC dames 1, Hockey
Ajax dames, Cricket

• Voor jeugdsportteam

LOHC JB 1, Hockey
LOHC JC1, Hockey
VVO MO17-1, Voetbal

• Voor sportman

Paul Anholts, Korfbal
Tim Bosma, Hockey
Dimitri van der Zon, ijszeilen

• Voor sportvrouw

Manouk van den Berg, kanopolo
Rochelle Kemmel, turnen
Belén van den Broek, hockey


De overige nominaties voor sportieve prestaties en de persprijs worden op de avond zelf bekend gemaakt.
De nominaties en de winnaars zijn geselecteerd door een deskundige jury.

"Iedereen die het leuk vindt om erbij te zijn, is van harte welkom op 22 maart bij FC Oegstgeest vanaf 19.15 uur! Wij hopen op een sportieve avond met elkaar", laten Bas Koster en Anneke Anholts-Brussee van de Commissie Sportprijzen weten.

22 maart • 19.15 uur • FC Oegstgeest

AH statiegeld

Foto: Wil van Elk

Statiegeld n Eva van Egmond van Albert Heijn aan de Irislaan (516 euro) en John Zonneveld van de De Kempenaerstraat (453 euro), brachten woensdag 6 maart een bedrag van bijna duizend euro naar het Dorpscentrum. Een prachtige opbrengst van een maand statiegeldbonnen inzamelen in beide filialen.

Ton van der Laan neemt namens het Dorpscentrum de opbrengst van de eerste maand inzamelen in ontvangst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De actie is voor de inrichting van een nieuwe keuken in het Dorpscentrum. "Het bouwteam heeft een mooi ontwerp gemaakt voor een prachtige kookstudio – gasloos – met glazen wanden zodat je kunt zien wat erbinnen op de kookeilanden wordt gedaan", vertelde Pieter Hellinga van het Dorpscentrum. Aan tafel zijn vrouw Ali Hellinga, Bas Koster die bij de veiling voor het Dorpscentrum het idee lanceerde voor een statiegeldbonnenactie, Ton van der Lans en mevrouw Jos van de Berg van de financiële administratie, en de heren Ben van de Lageweg en Anne Gouw van zaalverhuur. Op 3 mei is de afsluiting van drie maanden durende project. (Wil van Elk)

Fietsbrug over de Oude Rijn in gebruik

verkeer n Vanmiddag (13 maart) om even na vier uur geeft gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland), samen met wethouder Rien Nagtegaal (gemeente Katwijk) en wethouder Jan Nieuwenhuis (gemeente Oegstgeest), het feestelijke startsein waarmee de 'Joop van der Reijdenbrug' over de Oude Rijn tussen Valkenburg en Oegstgeest in gebruik wordt genomen.

De fietsbrug ondergaat daarna nog een aantal testen voordat hij opengaat voor het publiek. De verwachting is dat in april de fietsbrug ook definitief voor de fietsers en voetgangers wordt opengesteld.

Pianorecital door Simon Danell

muziek n De pianist Simon Danell is geboren in Zweden en zette zijn studie voort aan het Haags Koninklijk Conservatorium. Hij trad onder meer op voor de radio en in de Anton Philipszaal te De Haag.

Simon Danell treedt op zondagmiddag 17 maart op met werken met Schubert, Schumann, Chopin en Debussy. De locatie is het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest.
Kaartjes á 15 Euro kunt u reserveren via de website: www.ampijoloe.com of telefonisch bij Robert Scheltens (06-51354656).

School staakt? Kom pingpongen

bewegen n Tafeltennisvereniging Pecos opent vrijdag 15 maart, tijdens de landelijke onderwijsstaking, haar deuren. Scholieren zijn welkom tussen 9.30 en 12 uur om een balletje te komen slaan.

"We vonden dit meteen wel een mooie gelegenheid om als club iets te organiseren en de scholieren uit Oegstgeest een sportieve ochtend te bieden", zegt organisator Job de Kruiff. "En aangezien het hele onderwijs staakt, kunnen de studenten onder onze leden de boel mooi begeleiden."

"Vooral als ouder van een jong kind zoek je toch een uitje op zo'n dag", weet De Kruiff uit eigen ervaring. Pecos vraagt een kleine bijdrage in de kosten. En zaalsportschoenen zijn verplicht. Batjes en balletjes zijn ruimschoots aanwezig. Ouders die mee willen tafeltennissen zijn ook welkom. "Al kun je ook goed in de kantine terecht. Daar hebben we prima koffie en uitstekende wifi."

Vrijmarkt

5mei n Inschrijving voor de Kindervrijmarkt van zondag 5 mei is vanaf nu mogelijk.

Sinds een aantal jaren zijn er regels verbonden aan de Kindervrijmarkt. Om te voorkomen dat handelaren en kinderen die niet uit Oegstgeest komen de plaatsen gaan bezetten is besloten om plaatsen toe te wijzen. Tot en met 31 maart kunnen gezinnen die aan de kindervrijmarkt willen deelnemen zich inschrijven via www.kindervrijmarktoegstgeest.nl.

Bouw startschacht tunnel Rijnlandroute

De boor van de tunnel start aan de linkerkant. Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Tunnel n De Rijnlandroute verbindt straks onder andere de A4 met de A44 om het kustgebied beter toegankelijk te maken door betere verkeersafhandeling. Ook in Oegstgeest zijn nabij Corpus de werkzaamheden aan dit project merkbaar. De pers werd op vrijdag 8 maart uitgenodigd voor een technisch werkbezoek op een van de 'kunststukjes' van de monsterklus en de journalisten daalden af in de startschacht in de Oostvlietpolder waar hard wordt gewerkt aan de toegang van de aan te leggen 2,5 kilometer lange verkeerstunnel als onderdeel van de N434.

Door Wil van Elk

Minister en gedeputeerde ondertekenen de overeenkomst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Op donderdag 7 maart ondertekenden Cora van Nieuwenhuizen, minister Infrastructuur en Waterstaat, en Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, in het Informatiecentrum van de Rijnlandroute de overeenkomst voor vijfentwintig jaar Weg- en Tunnelbeheer N434 Rijnlandroute. In het traject A4/A44 komt een tunnel en de N434 komt ook over een lengte van 1,4 kilometer verdiept te liggen. De volgende dag konden journalisten zien hoe de werkzaamheden vorderen. Althans, bij de ingang van de tunnel waar binnenkort een gigantische boorinstallatie aankomt.

Gigantische omvang

Staande in de negentien meter diepe bouwput, waar de bekisting wordt aangebracht voor de ingang van de tunnel, dringt het pas goed door dat de in Duitsland gebouwde tunnelboormachine (TBM) een gigantische omvang heeft. Met een diameter van elf meter vormt de boor de kop van een machine van meer dan honderd meter lang die straks – van eind juni tot november 2019 – in een vloeiende beweging een bijna tweeënhalve kilometer lange tunnelbuis aanbrengt onder Voorschoten door. Het proces wordt daarna herhaald vanaf dezelfde startplek voor een tweede tunnelbuis. De twee tunnelbuizen komen 35 meter diep in de grond en hebben een diameter van elf meter. Later aan te brengen acht dwarsverbindingen, vanaf januari 2020, worden met vriestechnieken uitgevoerd. Zelf spreken de projectleiders van 'kunststukjes' waaraan op meerdere plekken wordt gewerkt, zoals aan het begin en eind van de verbindingsweg waar gecompliceerde verkeerspleinen worden ontwikkeld.

Bij de A44 wordt tijdelijk een divergerende diamantaansluiting aangelegd, in het Engels Diverging Diamond Interchange (DDI) genoemd. Met deze vernuftige manier van verkeersafhandeling, door het verkeer op een kort traject naar de andere weghelft te leiden, wordt het aantal passages gehalveerd. Vanaf 17 maart wordt het huidige Transferium opgeheven en wordt verplaatst naar de nieuwe McDonalds even verderop. De witte loopbrug wordt eind maart verwijderd. Bij de A4 worden de rijbanen tijdelijk verlegd zodat het grootste gedeelte van het plan ongestoord kan worden aangelegd.

Comol5 (www.comol5.nl) verzorgde vrijdag de presentatie over de tunnelbouw en een rondleiding in en rond de startschacht. Vanaf de bodem is goed zicht op de bouw van de bekistingen die de opening van de tunnel vorm gaan geven. IJzervlechters werken intensief aan de wanden en de vele vierkante meters vloer waar na de storting van het beton de boormachine kan worden opgebouwd. Het cijfer vijf in de naam staat voor het vijfde project dat het samenwerkingsverband tussen Croon Wolter & Dros, DIMCO, Vinci Construction, en Mobilis uitvoeren. Mobilis legt op de website www.mobilis.nl/nl/tunnelboormachine-tbm uit hoe het boorproces van het graven van de tunnel en tegelijkertijd bouwen van de tunnelbuis verloopt. De afgegraven grond wordt na reiniging gestort in de nabijgelegen Meeslouwerplas. Een vergelijkbare tunnelbouw is toegepast bij de aanleg van de Victory Boogie Woogietunnel, ofwel de Rotterdamsebaan, in Den Haag.

De aanleg van de Rijnlandroute houdt verder in dat zowel de A4 als de A44 deels worden verbreed en aangepast en naast de twee nieuwe knooppunten Ommedijk en Hofvliet de aansluiting Leiden-West fors verandert. De Europaweg wordt verbreed, de Lammebrug wordt vervangen door een bredere en hogere brug en het Lammenschansplein wordt opnieuw ingericht. De Tjalmaweg bij Valkenburg wordt verbreed, krijgt ongelijkvloerse kruisingen en wordt deels verdiept aangelegd. Naast de Torenvlietbrug komt een tweede brug. Ook fietspaden worden nieuw aangelegd. De Rijnlandroute is eind 2022 gereed. Op de website www.rijnlandrouteinbeeld.nl is het hele proces per onderdeel te bekijken. In het informatiecentrum bij de Vlietlanden staat een schaalmodel van de 'boorfabriek' en buiten een uitkijkpost waar het publiek zicht heeft op werkzaamheden in de startschacht.

'Mooiste boom Oegstgeest illegaal gekapt'

Eind febr. 2019 is door onbekenden een deel van de bosrand van het Endegeesterbos verwoest. Er is veel moeite gedaan om de sporen van deze wandaad uit te wissen. Een rij grote eiken en kastanjes is verdwenen, maar het ergste is dat de unieke TAMME KASTANJE slachtoffer was: Een monument van 100 à 150 jaar oud, in de bloei van zijn leven.

Het was ook ongetwijfeld de mooiste boom van Oegstgeest, voor zover bekend. Er wordt zelfs verondersteld dat het de dikste tamme kastanje van Z-Holland is. Hij droeg volop eetbare vrucht. Helaas is er geen scherpe foto die aangeeft hoe waardevol hij was. We moeten het doen met amateurkiekjes. .

Al eerder waren enkele grote bruine beuken op dezelfde locatie omgezaagd, zonder enige noodzaak.
Na de verwoesting van de mooiste laan van Oegstgeest, de Endegeesterlaan, is dit alles wel heel bitter en brutaal.
De meeste eiken in deze laan en in het Wilhelminapark waren gezond van lijf en leden.

Het is vrijwel zeker dat een projectontwikkelaar (Oudendal) een deel van het Endegeesterbos en het beschermde landgoed Endegeest bouwrijp wil maken, om er een slaatje uit te slaan.
Zelfs bij kasteel Endegeest is een flink bosperceel kaalgeslagen! Overal op het landgoed zijn leidingen aangelegd.
Doordat een grote eik aan de Endegeesterlaan (t.o. het Witte huis) aan twee kanten zijn wortels verloor in 2018, door het graven van sleuven, is hij gestorven. Opdrachtgever: de projectontwikkelaar.

Volgens mij valt dit hele gebied onder beschermd dorpsgezicht en bomenverordening, die door bomenbond-grondvester Placius in 2001, na "stevig aandringen", werden afgedwongen. Verantwoordelijk wethouder en enkele ambtenaren waren hier niet blij mee.
In 2004 waren er 722 waardevolle bomen in Oegstgeest. Als er elk jaar 36 worden gekapt, dan is er over 20 jaar geen bijzondere boom meer over.
Zelfs de dichtbegroeide bijentuin achter het gemeentehuis zal nu niet meer veilig zijn!
Mordor is onder ons!

Dirc Placius
(bos- en duingids)

Zeven graven en zeven grafstenen: viermaal bijzondere waarde

Rianne Meester (VOO) bood het rapport aan aan Rien van Elsacker (Begraafplaats Groene Kerk). | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

historie n De Stichting Begraafplaats Groene Kerk wist van zeven graven en zeven losstaande grafstenen op haar terrein waarvan men niet wist of die belangrijk waren en of die konden worden geruimd respectievelijk verwijderd. De commissie Genealogie van de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) heeft het voor hen uitgezocht.

Woensdagavond 6 maart bood Rianne Meester, voorzitter van de VOO, het rapport van de VOO-commissie Genealogie aan aan Rien van Elsacker, voorzitter van de Stichting Begraafplaats Groene Kerk.

Van Elsacker had daarvoor de aanwezigen meegenomen in de geschiedenis van de Groene Kerk en zijn historie op het gebied van begraven. "Sinds 1829, ten tijde van Napoleon, mag er niet meer ín de kerk begraven worden. Toen zijn er bijvoorbeeld vier kisten uit de kerk gehaald van de familie Gevers. Daar is een monument van gemaakt dat nu hier in de consistorie staat." Hij memoreerde ook aan het feit dat er begin deze eeuw vanwege ruimtegebrek té snel graven werden geruimd als er geen erfgenamen gevonden werden. "Daardoor zijn er ook bijzondere grafstenen vernietigd, waaronder één die was ontworpen door Berlage."
Die fout wilde men niet nog een keer maken, en dus werd voor een zevental graven en een zelfde aantal losse grafstenen door de Vereniging Oud Oegstgeest onder leiding van Nienke Grudde uitgezocht hoe belangrijk (of onbelangrijk) de personen zijn die op de graven en grafstenen staan vermeld. Nienke Krudde, Maarten van Bourgondiën, Onno Koerten en Art-Teun Veldhuyzen kwamen tot de conclusie dat van de zeven graven er vier als bijzonder zijn aan te merken, maar dat hetzelfde van de andere drie graven en de zeven losse grafstenen niet gezegd kan worden. De vier (sociaal historisch) bijzondere zijn van Schaaij/Faber/Oort, Sophia Maria van den Ameele (en anderen), Johanna Wilhelmina van den Ameele (en anderen) en John Irish (en anderen) . Op de stenen staan meerdere namen vermeld.
Het volledige resultaat staat beschreven in het rapport: De mortis nil nisi bonum – Over deze doden niets dan goeds.


Projectleider Nienke Krudde 'had niet zo veel met begraafplaatsen', maar bleek het onderzoek 'verschrikkelijk leuk' te vinden.
Het Stichtingsbestuur van de Begraafplaats Groene Kerk bleek zeer blij met deze concrete uitkomst van het VOO-onderzoek.

In de komende tijd zal er vaker gefocust worden op de begraafplaats. "We zouden graag het Gevers-monument op de begraafplaats opknappen", liet Rianne Meester weten.

Van Elsacker kijkt alweer uit naar 'Het weekend van de begraafplaats', eind mei. "Het thema is dan 'Verhalen', en we hopen dat we, samen met de Vereniging Oud Oegstgeest, veel mooie verhalen boven water kunnen krijgen."

Oegstgeest in vogelvlucht - Hotspots

Foto: Willemien Timmers

Zijn er hotspots? Niet volgens de website van de gemeente. Toch praten inwoners er over. Ze zien een hotspot als een bijzondere bundeling, soms positief, soms negatief.

Inwoners hebben een goed gevoel bij bijzondere natuur zoals de door Boerhaave Botanicus (mooi boek van Margreet Wesseling) 300 jaar geleden aangelegde toptuin bij Kasteel Oud-Poelgeest, eigendom van de gemeente. Of bij De Voscuyl, het samen door sportverenigingen en de gemeente opnieuw ingerichte sportpark. En bij de aantrekkelijke winkels in verschillende wijken met vrij parkeren op gemeentegrond.

Inwoners hebben een negatief gevoel bij andere hotspots. Zoals de Dirck van Swietenlaan, niet verkeersveilig na opening van de tunnel voor voetgangers en fietsers; hoe betrouwbaar is het gemeentebestuur als het college de toezegging te letten op overtredingen door bromfietsers en scooterrijders niet nakomt? Een ontbrekende hotspot voor gratis wifi op een publieke plek, betaald met Europese subsidie; dient Oegstgeest een aanvraag in bij een volgende subsidieronde? Een hennepkwekerij, waardoor buren lang leven met overlast en brandgevaar; maakt de gemeente binnenkort afspraken met woningcorporaties om sneller in te grijpen?

Voor het oplossen van heikele hotspots hebben inwoners de gemeente al aangespoord. Een goed voorbeeld is het beperken van de wateroverlast bij de geplande woningbouw in Park Duivenvoorde door de stichting van omwonenden, SBDO. Een andere stichting ijvert ook voor minder hinder: Oegstgeest Zonder Vlieghinder; de gemeente moet op hoger niveau werken aan een oplossing. Met een technische hotspot houdt Burgerinitiatief Oegstgeest Hoogspanning Ondergronds zich bezig; spannend wat er komt uit het onderzoek naar de haalbaarheid. Meer mensen bundelen hun krachten zoals bij De Geesten. Bouwen in één van de dichtstbevolkte gemeenten in Nederland gaat niet op goed geluk. Bewuste bestuurders moeten de regie voeren en open overleggen met alle belanghebbenden.

Simon Vogel

Kamerkoor Soglasije

liederen n Kamerkoor Soglasije zal op 30 maart in Cultuurhuis De Paulus in Oegstgeest een selectie zingen van de mooiste klassieke, liturgische en traditionele liederen uit Rusland. Componisten: o.a. Rachmaninov, Sviridov, Tsjaikovsky, Denisova, en Hilarion Alfeyev. Solisten onder meer Oegstgeestenaar Nico Klaasen-bariton, en Elena Valyalina-sopraan. Piano: Edzo Bos.

Op 18 maart 2017 gaf Kamerkoor Soglasije al een succesvol concert in De Paulus. Naast tal van concerten elders in Nederland heeft het koor in 2017 en 2018 geslaagde concerten verzorgd in Wenen en Rusland. Hoogtepunt was het concert op 3 april 2018 in de Crocus City Hall in Moskou. Voor een publiek van zesduizend mensen zong Soglasije onder leiding van de vermaarde Russische dirigent Valeriy Polyansky de Mattheus Passion van Hilarion (Alfeyev) samen met drie Russische koren, begeleid door het Moskou Staats Filharmonisch orkest. In Oegstgeest zullen enkele hoogtepunten uit deze Russische Mattheus Passion worden gezongen.
Kamerkoor Soglasije werd begin 2016 in Zaandam opgericht. Vanaf het begin is de artistieke leiding in handen van de in Moskou geboren dirigent Serge Latychev. Na, als zovele Russische topmusici, zijn opleiding aan de Staats Muziek Academie (Gnessin Instituut Moskou) te hebben afgerond, was hij een aantal jaren in Rusland werkzaam als uitvoerend musicus, dirigent en muziekdocent. In 1990 kwam hij naar Nederland waar hij tal van koren en een orkest dirigeerde. Serge Latychev treedt regelmatig op als jurylid bij internationale concoursen. In 2015 werd hij voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


www.soglasije.nl www.facebook.com/soglasije.nl/
www.nicoklaasen.com


Cultuurhuis De Paulus Oegstgeest, Warmonderweg 2, Oegstgeest • 30 maart, 20.00 uur, zaal open 19.30 • Entree €15,- • Reservering: kamerkoorsoglasije@gmail.com

                                                                                

Filmavond: Little men

film n Wanneer de dertien jarige Jake met zijn ouders van Manhattan naar Brooklyn verhuist naar het appartement dat zijn opa hen heeft nagelaten, wordt hij bevriend met de artistiek begaafde Tony.

Maar hun vriendschap wordt bedreigd door een conflict tussen hun ouders: Tony's moeder huurt een winkeltje in het pand van Jake's vader, die vindt dat zij meer huur moet betalen.
Regisseur Sachs laat zien hoe mensen elkaar dwars kunnen zitten zonder daar schuldig aan te zijn. Op de achtergrond speelt het probleem van de financiële crisis, de opgepompte huizenmarkt en de klassenverschillen.
Subtiel acteerwerk en een camera die de kleinste details in beeld brengt

Dinsdag 19 maart 19.30 uur • Dorpscentrum, Lijtweg 9 • Toegang € 6,00 • Zaal open vanaf 18.45 uur • Nagesprek o.l.v. Ronald da Costa        

Virtuoze muziek van violisten en fiedelaars

muziek n De Zondagmatinee in De Paulus van 24 maart om 16.00 uur geeft een santenkraam van snaarinstrumenten te zien. Daaruit toveren Antoinette Lohmann en twee leden van haar ensemble Furor Musicus briljante vioolmuziek uit de zeventiende eeuw.

Is dit programma niet een van de heerlijke vruchten van de Afdeling Historische Uitvoeringspraktijk van het Conservatorium van Utrecht? Hiervan is Antoinette Lohmann immers een inspirerende aanvoerder. Zij is hoofdvakdocent barokviool en –altviool aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam en aan de Muziekuniversiteit Leipzig. Antoinette Lohmann is een van de origineelste en meest verbeeldingskrachtige muzikanten op dit terrein. Zij paart vrijmoedigheid en nieuwsgierigheid aan virtuositeit, is altijd actief geweest in diverse genres. Van salonmuziek tot Argentijnse tango, van hedendaagse muziek en barok tot volksmuziek uit de Balkan waarin zij geboren en getogen is in Amsterdam. Uiteraard omringt zij zich met specialisten van eenzelfde gedrevenheid onder wie klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen. Hij is artistiek leider van Musica Antica, een van de belangrijkste podia voor Oude Muziek in Nederland.


In dit concert speelt Antoinette Lohmann viool, altviool, violino piccolo en klompviool, de Spaanse celliste María Sánchez Ramírez ook de bumbass, Jörn Boysen – uit Lübeck – klavecimbel, citer en kistegitarre. De sjeu nu is de confrontatie tussen de opgeleide violist, de Kunstgeiger of 'habile Violist', en de onopgeleide, de Bauern- of de Bierfiedler. Die dikwijls bespotte fiedelaars hebben intussen weldegelijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de viooltechniek, aldus Antoinette Lohmann. Een pakkend showstuk is bijvoorbeeld een Suite van Johann Fischer (1646–ca.1716) waarin dezelfde speler de violino piccolo, viool en altviool afwisselend ter hand neemt, terwijl die ook nog eens verschillend gestemd zijn.

Volgende week in deze krant meer hierover. Vrij entree tot 18 jaar bij een volwassene met een ticket. Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en via muziekkamer-oegstgeest.org.

Fenna Juffermans wint regionale voorleeswedstrijd

Fenna Juffermans las voor uit Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss.

lezen n Fenna Juffermans van de Hofdijckschool uit Oegstgeest heeft op maandagmiddag 11 maart de voorleeswedstrijd van de regio Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest gewonnen.

Fenna is één van de deelnemers van de kwartfinale op 20 maart

Deze wedstrijd vond plaats in Wassenaar. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort Wassenaar/Voorschoten/Oegstgeest vertegenwoordigen in de kwartfinale in Leiden. Wellicht wordt Fenna wel De Nationale Voorleeskampioen 2019!

De negen kandidaten werden, aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Petra Jansen naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek.

Terwijl de kinderen en supporters daarna genoten van een traktatie trok de jury zich terug. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter gesproken.

Fenna Juffermans las een fragment voor uit het boek Het magische receptenboek van Bakkerij Bliss van Kathryn Littlewoon. De jury vond dat ze duidelijk en bijna magisch voorlas. Fenna zal één van de deelnemers zijn aan de kwartfinale die op 20 maart gehouden zal worden in het Leidse Volkshuis te Leiden.

Vloeken in de kerk

'Vloeken in de kerk' is volgens de dikke van Dale iets zeggen of doen dat als uitermate ongepast wordt beschouwd. Dat 'uitermate ongepast' is een rekbaar begrip. Wat vinden we ongepast? En mochten we het ongepast vinden, wat betekent dan 'uitermate'?

Geldt dat voor een knetterend GVD in de kerk? Het getuigt wel, maar niet van respect. Toch, het haalt het niet bij vloeken in de kerk waar we niet meer omheen kunnen. Als naar buiten komt wat in het diepste geheim misdaan is, waarbij kinderen het moesten ontgelden. In de kerk. Dan is 'uitermate ongepast' nog zwak geformuleerd. Understatement van de eeuw. Misschien zelfs van de eeuwigheid. Decennialang misdaden in de doofpot. Ik lees over vele schuldigen. Daders, machtsmisbruikers, verzwijgers, goedpraters, wegkijkers, hoerenlopers. De schade is niet te overzien. Duizenden jonge levens voorgoed verwoest in vertrouwen, relaties en geloof. Wie ben ik er iets over te zeggen? Dit onuitsprekelijk verdriet schreeuwt om troost die ons vermogen misschien wel te boven gaat.

En het recht moet zegevieren. Lijkt me volkomen duidelijk. Inmiddels heeft het volkstribunaal der media al lang gesproken. Zonder nuance is die hele hypocriete bende op één brandstapel gegooid en met knetterende vervloekingen afgemaakt. De Middeleeuwen zouden trots op ons zijn.

Die duivelse dissonant en het publieke gericht brengen mij – zelf ook walgend van de wandaden – in verlegenheid. Want ik ga graag naar de kerk en ben geen haar beter dan wie ook maar. Reden te meer om enorm te verlangen naar een wereld waar ieder volkomen welkom en veilig is. Waar in elk geval de vloek van het misbruik niet alleen benoemd en erkend wordt, maar vooral stopt. Voor altijd. Waar de schreeuw om bovenmenselijke troost en genezing werkelijkheid mag worden. Waar misdaden het zicht op het hemelse nooit meer kunnen belemmeren. Dat gun ik iedereen.

Jelle Wesseling

Reacties naar: okecolumn@ziggo.nl

Boekenweek bij de Rijnlandse Boekhandel

lezen n Van 23 tot en met 31 maart is de Boekenweek 2019 met als thema: De Moeder, De Vrouw. Boeken over vrouwen en het moederschap in het bijzonder, staan deze week centraal in de boekhandels.

Bij de Rijnlandse boekhandel zijn er, naast het mooie nieuwe boekenaanbod, ook diverse bijzondere activiteiten die de moeite van het bezoek waard zijn:
• zondag 24 maart 14.00 een Ontmoet & Groet met Oegstgeester schrijfster Inge de Bever over haar prachtige boek 'Moederland', over het leven in twee culturen, de Turkse en de Nederlandse.
• dinsdag 26 maart 20.00 in de winkel: Merlijn en Wim Kerkhof over het nieuwe boek over de Amazing Stroopwafels "Oude Maasweg, kwart voor drie". Merlijn schreef het boek over de originele band van z'n vader.
• woensdag 27 maart 20.00 in de Bibliotheek: Pauline Broekema over haar historische familieroman "Het uiterste de zee" samen met het Hague String Trio. Deze avond, samen met Bibliotheek en Volksuniversiteit, is een bijzondere combinatie van muziek en woord.

Gesprek aan tafel

ontmoeting n Woensdag 20 maart zal voor de vierde keer "Gesprek aan tafel" plaatsvinden in het Dorpscentrum. Van 10.00 tot ca. 12.00 uur. De centrale vraag zal zijn: 'Fouten maken, is dat zo erg?'

Dagelijks maken we fouten. Wat is er zo erg aan om een fout te maken én toe te geven?
Wat is fout? Dat het anders gaat dan verwacht? Angst voor fouten en falen zit diepgeworteld in ons menselijk brein.


Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden. Kom woensdag 20 maart naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Je hoeft je niet op te geven.

Lezing over de Tachtigjarige Oorlog

historie n Op 21 maart is er een lezing over de Nieuwe Perspectieven op de Nederlandse Opstand.

De Nederlandse Opstand: Het verhaal van de tolerante Nederlanden die zich ontworstelden aan het juk van de Spaanse overheersing, de Hertog van Alva en de Inquisitie is bekend. Maar wat was eigenlijk de bedoeling van diegenen die in 1568 de wapens opnamen tegen het Spaanse bewind? Jonas van Tol, universitair docent vroegmoderne geschiedenis laat zien hoe nieuwe perspectieven antwoord geven op deze en andere vragen.
Donderdagavond 21 maart • 19.30 – 21.30 uur • € 16,50 • K&O

Wijn & Spijs

dineren n Restaurant China House organiseert op woensdag 27 maart om 19.00 uur opnieuw een heerlijke Wijn & Spijs Avond.

Op deze avond genieten bezoekers van een aantal nieuwe gerechten en proeven zij een extra dimensie aan deze gerechten door de geschonken wijnen.
De avond wordt begeleid door een vinoloog die uitleg geeft over de bijzondere wijnen.

www.chinahouse.nl
071-5171129

Visgilde Hugo van der Meij heropent prachtig verbouwde winkel

Door onder andere collega-ondernemers werd Hugo van der Meij gefeliciteerd met zijn vernieuwde winkel. | Foto Willemien Timmers

ondernemen n Op woensdag 6 maart vond de opening plaats van de verbouwde winkel van Visgilde Hugo van der Meij in Winkelcentrum Lange Voort. Veel familie en genodigden waren aanwezig om de metamorfose die de winkel heeft ondergaan met eigen ogen te zien. Een dag later was de publieke opening een feit.

Door Wim van Tuijl

Hugo van der Meij is al sinds 1986 een begrip in Oegstgeest. "Ik ben in 1986 begonnen in de De Kempenaerstraat en in 1998 verhuisd naar de Lange Voort. Sinds 2004 ben ik gevestigd op de huidige locatie", vertelt Hugo. Door de jaren heen verbreedde het assortiment. Waarom deze verbouwing? Hugo: "Na vijftien jaar zag ik het begin van mankementen en constateerde ik een veranderend koopgedrag van klanten. Er gaat steeds meer behoefte bestaan aan kant en klare maaltijden en zelfbediening. Dit paste moeilijk in de bestaande winkel. Redenen om hierop in te spelen en het verbouwingsplan nu uit te voeren. De toonbank is vergroot met zelfbedieningsmeubels aan de wand. Daar liggen kant en klare maaltijden, allerlei soepen, hapjes en nagerechten; alles voorverpakt. De klanten kunnen dus zelf pakken en hun keus afrekenen bij de centrale kassa bij de ingang van de winkel. Verkoop van verse vis blijft via de toonbank verlopen. We gaan versgebakken vis meer onder de aandacht brengen doordat de bakoven in de winkel is geplaatst; dus zichtbaarder voor de klant", verklaarde Hugo. Hij vertelde dat hij door Erik de Mooij van het bedrijf Deelen geïnspireerd is geraakt om het nieuwe winkelconcept te starten.

De officiële opening op 6 maart was drukbezocht. Hugo sprak de aanwezigen kort toe. "Ik wil allen bedanken die bij de verbouwing betrokken zijn geweest, zoals bouwbedrijf Van de Ledde en toonbankbouwer KMI. Een speciaal woord van dank aan Stephan van Wetten, die in de tussenliggende periode keihard zich voor de winkel heeft ingezet", complimenteerde hij. Stephan is verantwoordelijk voor het bereiden van de maaltijden.

Onder de genodigden onder meer Dirk en Anneke Eveleens, de bekende palingrokerij in Burgerveen. "Wij leveren al vanaf 1986 paling aan Hugo. Mooi om te zien hoe hij zijn zaak zo tot bloei heeft gebracht", vertolkte het echtpaar. Vermeldenswaard is ook wat een zoon van Hugo, Geerten van der Meij vertelde: "Ik ben medewerker van een visleveranciersbedrijf. Mijn vader is één van onze klanten", geeft hij trots aan.

Meer foto's op www.oegstgeestercourant.nl

Sjoelmarathon Buitenlust

De prijswinnaars: 1. Bonaria Rooijakkers, 2. Ria Brussee en 3. Mariska Dol. | Foto Belinda Frederiks Foto: Belinda Frederiks

gezelligheid n De sjoelmarathon van buurtvereniging Buitenlust is een jaarlijks terugkerend evenement. Zaterdag 9 maart rond half tien kwamen de deelnemers binnen in buurthuis De Kratong om eerst te genieten van een kopje koffie met gebak.

Om tien uur zou de eerst steen gegooid worden door Ria Oudshoorn. Zij heeft de marathon al vijftien jaar georganiseerd en heeft het stokje dit jaar overgedragen aan Ria Briër en Bonaria Rooijakkers. De burgemeester had zijn rondje hardlopen zelfs even onderbroken om bij het begin van de marathon te zijn.

Na een korte toespraak gooide Ria de eerste steen en werd ze daarna in de bloemetjes gezet voor haar inspanning de afgelopen vijftien jaar. De marathon werd onderbroken door een uitgebreide lunch en 's avonds een Indische maaltijd. Rond 21.00 uur was de marathon afgelopen en volgde de prijsuitreiking.

Van de veertien deelnemers bestond de top 3 uit: 1. Bonaria Rooijakkers, 2. Ria Brussee, 3. Mariska Dol.
Zowel de organisatoren als de deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde dag. "We bedanken de vrijwilligers van Buitenlust die zich weer de hele dag ingezet hebben om het evenement te laten slagen, maar zeker de sponsors die gezorgd hebben voor een volle prijzentafel voor de loterij. Onze sponsors waren: Jumbo Rustenburgerpad, Toko Lekki, Daans Bloemen Oegstgeest, snackbar de Heeren van Katwijck Oegstgeest, Bakker den Dulk, Kapsalon Moments for Hair en kapsalon Dofferhoff, Visgilde Hugo van der Meij en Bloemenkiosk Corinda" aldus Belinda Frederiks.

Scoutinggroep Shawano's op wereldreis

scouting n Zaterdag 9 maart namen 48 leden van Scouting Shawano's Oegstgeest deel aan de digitale wereldreis 'iScout'. iScout is een internationale wedstrijd waar dit jaar 477 teams met bijna 11.000 scouts aan deelnamen. De iScoutwereldreis voert de teams de wereld over via uitdagende en creatieve doe-opdrachten en reisvragen over historische gebeurtenissen, landen en plaatsen.

Voor het achtste jaar op rij streden de Shawano's met hun leden van 14 jaar en ouder om een zo hoog mogelijke plek in het iScoutklassement. Tijdens dit spel stond zaterdagavond het hele clubhuis aan de Abtspoelweg op zijn kop. Overal werd er fanatiek gewerkt aan het uitvoeren van opdrachten. Zo werd er bijvoorbeeld een sportschool nagebouwd met hout en touw en werden er een aantal internethypes van het afgelopen jaar opgenomen.

Tegelijkertijd werkte een denkteam koortsachtig op hun laptops om de online-reisvragen en puzzels op te lossen.

De laatste jaren is het aantal teams dat meedeed aan iScout gestaag gegroeid, maar toch is het de Shawano's ieder jaar gelukt om een plek in de top 10 te bemachtigen. Hierin was hun eerste plaats in 2017 het hoogtepunt, maar met de 5e plaats van dit jaar zijn ze weer zeer tevreden. "We hebben hard gewerkt om weer in de top te eindigen en we zijn blij dat het gelukt is!" legt Frank Goedhart uit. "We zien zelfs dat onze tactieken nu ook door andere groepen gebruikt worden".

De SOEK schenkt

Foto: Wil van Elk

geven n Een jaarlijkse traditie van de Oegstgeester Kringloopwinkel De SOEK is het uitreiken van donaties aan goede doelen in Oegstgeest en omstreken.

"Ook dit jaar hebben de 57 vrijwilligers van de SOEK én de gulle donateurs van goederen weer voor een mooie omzet gezorgd. Dat heeft er toe geleid dat wij uit ons netto resultaat tijdens onze jaarlijkse barbecue in juni weer een aanzienlijk bedrag kunnen gaan doneren", aldus Sandra de Roos. "Heeft u suggesties voor een vrijwilligersorganisatie die een financiële ondersteuning goed kan gebruiken? De SOEK is op zoek naar kandidaten."
Organisaties en burgerinitiatieven kunnen zich vóór 30 april bij de SOEK aanmelden. "Uit de aanvragen zullen wij een keuze maken op basis van een goed onderbouwd plan voor het te besteden bedrag. Bij de aanvraag moet ook een jaarverslag worden bijgesloten."

Aanvragen kunnen worden ingediend per email: soekoegstgeest@gmail.com

De Burcht start met groepen 1 en 2 in 't Duyfrak

onderwijs n Na de zomervakantie start christelijke basisschool De Burcht met kleutergroepen in de Brede School op de Luit Katlaan in de nieuwe wijk 't Duyfrak in Valkenburg. De hogere groepen krijgen al les op deze locatie. "We verwachten dat met de komst van de fietsbrug ook de kinderen uit Oegstgeest de weg naar onze school weten te vinden," zegt Robbert van Rietschoten, directeur van CBS de Burcht.

Open dag Alrijne Ziekenhuis

bezoeken n Zaterdag 16 maart opent het Alrijne Ziekenhuis in Leiden haar deuren. Veel artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers van Alrijne Zorggroep zijn die dag aanwezig en leggen uit wat ze doen, welke medische technieken ze gebruiken, hoe de zorg georganiseerd is en wat er zoal achter de schermen gebeurt in een ziekenhuis.

Vanaf 10.00 uur die ochtend tot 16.00 is er een keur van activiteiten op de diverse afdelingen van het Leidse Alrijne Ziekenhuis. Bezoekers kunnen hun gehoor en longen laten controleren, maar ook diverse andere gezondheid tests kunnen worden gedaan. Bovendien kan men ervaren hoe lastig het fysiek soms kan zijn als je ouder wordt, door het dragen van een ouderdomspak.

Er is de mogelijkheid tot een uniek kijkje in de operatiekamers. Ook voor kinderen is er veel te ontdekken en te doen.

www.alrijne.nl/opendag

Oegstgeester kandidaten voor de verkiezing van de leden van provinciale staten van Zuid-Holland en van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Arthur Stenfert Kroese • Nummer 3 op de lijst voor het waterschap voor de Partij voor de Dieren, en nummer 9 voor de provinciale staten

Foto: KRO NCRV
Foto: MONIQUE SHAW

Mijn naam is Arthur Stenfert Kroese. Ik ben fulltime verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, opleiding Human Resource Management (HRM). Ik doceer recht en daarnaast ben ik voorzitter van de examencommissie van het instituut, waar de opleiding HRM onder valt.
Kiezers kunnen op mij stemmen als ze het met de ideeën van mijn partij eens zijn en de overtuiging hebben dat ik op een integere wijze zal opereren. Als dorpsgenoot ben ik, net zoals onze lijsttrekker, gemakkelijk aanspreekbaar voor de Oegstgeestenaren. Ik hoop dat zoveel mogelijk Oegstgeestenaren gaan stemmen en dat ze op basis van overtuiging voor de Partij voor de Dieren kiezen. Mensen zijn onderdeel van de natuurlijke kringloop. Die kringloop wordt ernstig verstoord door zaken als vervuiling, verstening, ontbossing, uitstervende planten en dieren. Door ons bewust te zijn van de impact die mensen op aarde hebben, kunnen we rationele keuzen maken om de verschraling van de wereld een halt toe te roepen.
Voor mij is het allerbelangrijkste verkiezingsitem het grondwater: naast schoon grondwater moet het peil op een hoger niveau komen, zodat er minder bodemdaling is. Daarmee komt ook meteen een einde aan de CO2-uitstoot die met bodemdaling samenhangt. Een laag grondwaterpeil betekent ook in droge zomers, zoals afgelopen jaar, problemen voor huiseigenaren. Denk aan paalrot in de fundamenten van woningen en slinkende bodemlagen, die de stabiliteit van woningen ondermijnen. Ten slotte werkt een laag grondwaterpeil ook nog de verzilting in de hand.
De actie Steenbreek waarmee wethouder Huizing de voorpagina van deze krant heeft gehaald, is ook van belang om de ondergrond de juiste vochtigheidsgraad te geven. Ik ben dan ook niet somber over de wendingen ten goede, maar het moet wel sneller en consequenter.

Arjan de Kok • Nummer 6 voor het CDA voor de provinciale staten

Ik werk als adviseur van de fractie van het CDA in de Tweede Kamer. Daar ben ik vooral bezig met Wonen, Water, Ruimte en Circulaire Economie
Van 1999 tot 2010 ben ik actief geweest in de lokale politiek van Oegstgeest voor het CDA. In die tijd ben ik ook vier jaar wethouder geweest. Toen speelde de overlast van water in grote delen van het dorp. In woon vlak bij het oude ASC-terrein. Ik ervaar het grondwaterprobleem en ik vind dat er te weinig aandacht voor is. Ook in de Tweede Kamer werkt het CDA aan 'droge voeten en schoon water'. Want water is essentieel voor ons leven. Voor inwoners, ondernemers, bezoekers en voor de natuur in onze regio. Maar ook voor de toekomst van onze (klein)kinderen en de wereld waarin zij leven. Daarom ben ik namens het CDA-kandidaat voor de Waterschapsverkiezingen 2019 voor Hoogheemraadschap Rijnland. Mijn ervaring uit Oegstgeest en vanuit 'den Haag' neem ik mee. Schoon water, droge voeten? Stem dan 20 maart CDA#6.
Het belangrijkste item van deze verkiezingen is voor mij waterveiligheid. Grote delen van Oegstgeest liggen niet in polders maar op oude binnenduinen. Toch is waterveiligheid een erg belangrijk aspect. De dijken, duinen en kades moeten op een absoluut veilige hoogte zijn. We willen droge voeten houden.
Rijnland is niet het duurste waterschap (ook niet de goedkoopste) maar de financiën staan onder druk. Het niet verder laten stijgen van de waterschapslasten is erg belangrijk.
Tenslotte is de natuur erg belangrijk. Water en natuur zijn synoniem. Het CDA doet dat vanuit het principe van het rentmeesterschap. In Oegstgeest merken we dat bijvoorbeeld in de Klinkenbergerplas als daar weer Blauwalg wordt geconstateerd.

Jan Harm Boiten • nummer 24 voor ChristenUnie-SGP op de lijst voor het waterschap

Mijn naam is Jan Harm Boiten. In het dagelijks leven werkzaam als Kenniscoordinator bij de Tweede Kamer. Daarnaast ben ik voorzitter van de Provinciale Unie van de ChristenUnie. Getrouwd, twee zonen en een schat van een dochter. Als ouder betrokken bij de school van mijn oudste zoon, de Mytylschool de Thermiek in Leiden.
Nieuwe ontwikkelingen gaan Oegstgeest niet voorbij. Het hoogheemraadschap Rijnland bepaalt ook voor Oegstgeest het waterpeil en de heffingen. En vertegenwoordiging van uit Oegstgeest in het Waterschap houdt Rijnland bij de les.
Deze verkiezingen gaan over vertrouwen in de politiek en een hoopvolle toekomst. Vanuit de ChristenUnie wil ik daar graag mijn bijdrage aan leveren.

Elly van den Bosch-Damen • nummer 46 voor het CDA voor de provinciale staten

Ik ben Elly van den Bosch-Damen, gepensioneerd en zoals veel ouderen oppas van mijn kleinkinderen. In het verleden was ik o.a. gemeenteraadslid in Oegstgeest en lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland voor het CDA.

Ik ben lijstduwer voor het CDA lijst 4 plaats 46. Mensen die mij kennen in deze regio weten dat ze op politiek gebied van mij een luisterend oor kunnen verwachten en dat ik daar waar nodig hun problemen door zal spelen.

Het CDA vindt dat we er voor elkaar zijn en het samen voor elkaar kunnen krijgen. Wij vertrouwen op de kracht van de samenleving en de inzet van mensen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. De provincie ondersteunt dit.

Enkele speerpunten vind ik:
- Betere bereikbaarheid met openbaar vervoer in de hele provincie,
- Minder overlast van vliegverkeer,
- Natuur en mensen verbinden door meer en betere fiets- en wandelpaden,
- Ondersteuning voor de erfgoedsector,
- Samen met woningcorporaties en gemeenten een woonzorgvisie opstellen.

Jolijn Kouwenhoven • nummer 18 voor Water Natuurlijk op de lijst voor het waterschap

Mijn naam is Jolijn Kouwenhoven, in het dagelijks leven ben werkzaam als consultant bij een onderwijsinstelling. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 ben ik burgerraadslid voor D66 in Oegstgeest. Ik houd me daar vooral bezig met de portefeuilles rondom ruimtelijke ordening.
Voor Water Natuurlijk ben ik verkiesbaar bij de Waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019. Het waterschap is het oudste democratische orgaan van Nederland en verdient een transparant en krachtig bestuur. Nederland is een waterland, we moeten naast veiligheid, klimaat en milieu ook aandacht geven aan recreatie en cultuur in het waterschap. Stem 20 maart Water Natuurlijk!

Boris Kocken • nummer 34 voor D66 voor de provinciale staten

Mijn naam is Boris Kocken. Ik ben advocaat bestuursrecht en omgevingsrecht en ik heb veel van doen met kwesties op het vlak van de ruimtelijke ordening en het milieu. Daarnaast was ik afgelopen jaren actief als fractievoorzitter van D66 Oegstgeest. Ik trek er graag op uit en als actief roeier en zeiler ben ik veel op het water te vinden.

Ik heb mij verkiesbaar gesteld bij wijze van steun voor het werk van de toekomstige D66-statenfractie. In onze mooie provincie spelen grote en belangrijke vraagstukken. Er bestaat grote behoefte aan nieuwe woningen en er is een groeiende vraag naar duurzame energie. We hebben baat bij een optimaal draaiende economie en een goede bereikbaarheid. Maar we willen tegelijk ook een gezonde en plezierige leefomgeving en blijven genieten van al het moois. Er is veel werk aan de winkel. D66 gaat voor een schoner en innovatiever Zuid-Holland en verdient op 20 maart uw stem.

Esther Paul-Jonker • nummer 24 voor ChristenUnie-SGP op de lijst voor het waterschap
Mijn naam is Esther Paul-Jonker, en ik ben beleidsadviseur bij Hogeschool Leiden
Hoewel ik nog maar kort in Oegstgeest woon (we zijn in oktober uit Leiden verhuisd), kende ik het al vanuit mijn werk voor de lokale ChristenUnie. Het is heel plezierig om nu zelf in dit historierijke dorp te wonen. Ook als Oegstgeestse sta ik voluit voor de ChristenUnie-politiek, waarin luisteren naar elkaar, verdraagzaamheid en oog voor kwetsbare groepen centraal staan.
In een tijd waarin waterbeheer steeds belangrijker wordt, zie je ook dat de eeuwenoude waterschappen weer nieuwe waardering krijgen. Het is belangrijk dat er dit soort instanties zijn, die voor de lange termijn wijze beslissingen durven nemen en vooruit kijken. Dat lef ontbreekt helaas nogal eens in het politieke speelveld. Daarnaast zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten heel belangrijk, want de samenstelling van de Eerste Kamer hangt daar vanaf. Vooral niet thuis blijven dus, maar gebruik maken van het democratische stem(voor)recht!

Robbert Kamerling • nummer 23 voor de Lokale Partijen Zuid Holland voor de provinciale staten

Robbert Kamerling werkte meer dan veertig jaar als verpleeghuisarts, is al een eindje in de zeventig, maar is nog steeds volop aan het werk. Hij kiest ervoor om zich vrijwillig in te zetten voor kwetsbare ouderen.

verkiezingen - oegstgeester kandidaten

Waterschapsverkiezingen

Vervolg van de voorpagina

"Maar liefst negentig procent van het Rijnland-gebied ligt onder NAP", stelt Partij voor de Dieren-lijsttrekker Judith Boomsma. "Dus zeker nu de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar worden, staat het waterschap voor grote uitdagingen."

Eén van de belangrijkste discussies binnen het Hoogheemraadschap van Rijnland is die of het waterpeil in de polders de functie daarbinnen moet volgen of andersom. "Er zijn veel belangen. Een boer die wegzakt met zijn machines in zijn land omdat het te drassig is; wil het peil verlaagd. Voor de natuur is dat soms niet de beste oplossing", vertelt Von Faber. "Een hoger peil geeft meer biodiversiteit", vult Boomsma hem aan. "Bovendien kun je het peil niet blijven verlagen omdat hierdoor de bodem daalt."

Von Faber kan zich eraan ergeren als de discussie over droge voeten enkel op het financiële vlak wordt gevoerd. "Vaak wordt er enkel over 'wie gaat dat betalen' gesproken. Terwijl de nadruk moet liggen op samenwerking tussen allerlei organisaties uit de maatschappij."

De lijsttrekkers leggen uit dat het hoogheemraadschap in de komende jaren een grotere rol zal gaan spelen in belangrijke dossiers. "Denk aan grote nieuwbouwprojecten of de energietransitie", vertelt Waldo von Faber. "We willen in 2025 energie-neutraal zijn. Blue Energy, het winnen van energie uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water, kan hierbij een oplossing bieden. Als we onze eigen energieproducent worden, kunnen de belastingen naar beneden." Boomsma kan zich hierin vinden. "Nieuwe innovaties zijn belangrijk. In plaats van belastingverlaging kunnen we echter beter kiezen voor investeren in het waterschap."

Punt van verschil tussen beide partijen is hun standpunt over de sportvisserij. "Het brengt bewustwording van de natuur. Jongeren en ouderen beleven de natuur, en de vissen gaan er niet dood aan", stelt de lijsttrekker van Water Natuurlijk. De Partij voor de Dieren denkt daar anders over "Ik kan er geen lol aan beleven als vissen pijn lijden aan een hengel." Ook het lot van andere dieren grijpt haar aan. "Als musketratten overlast veroorzaken, moeten we een diervriendelijke manier vinden om hen naar elders te krijgen." Van Faber is het hier niet mee eens: "Het zijn exoten. Als ze de dijken verzwakken is dat te gevaarlijk; dan moeten ze allemaal weg."

Is er iets voor te zeggen om als Oegstgeestenaar op een dorpsgenoot te stemmen? "Natuurlijk!' zegt Boomsma. "Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is om in een groene omgeving te wonen." Von Faber laat weten dat hij graag zijn 'karwei' af zou maken. "Ik heb momenteel schoon water' in mijn portefeuille. Het water moet chemisch schoon, en biologisch in optimale conditie zijn."
Waldo von Faber werkt momenteel drie dagen in de week als hoogheemraad, en één dag als docent verpleegkunde. Judith Boomsma werkt vijf dagen per week bij de gemeente Oegstgeest als programmamanager duurzaamheid.

Hoe willen beiden mensen aanmoedigen om naar de stembus te gaan? "Als je denkt aan de droge zomer van 2018, en je hebt door dat we daar iets mee moeten, verdiep je dan even in het werk van het Hoogheemraadschap en ga stemmen!"

Nieuwe Jongerenkieswijzer

politiek n Op 5 maart lanceerde IZI Solutions en NJR de totaal vernieuwde Jongerenkieswijzer. Ditmaal gebeurde dat in samenwerking met LSVb en JOB. Met de lancering wordt ook meteen de jongerencampagne 'Stemmen? HOEZO?' gestart om jonge mensen naar de stembus te krijgen voor de Provinciale Staten verkiezingen van 20 maart.

Het is inmiddels een fenomeen: de Jongerenkieswijzer. Deze kieswijzer richt zich op de groep waartoe de initiatiefnemers zelf behoren: jongeren. In 2017 hebben in ruim 350.000 jongeren de kieswijzer gebruikt om te bepalen op wie ze het beste konden stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Deze verkiezingen is de opzet totaal anders.

"De opkomst voor de Provinciale Staten verkiezingen is altijd laag en onder jongeren nog lager dan gemiddeld. Daarom staat in 2019 niet centraal welke partij je politieke match is, maar die fundamentele vraag: moet ik überhaupt wel gaan stemmen?" aldus NJR voorzitter Luce van Kempen. De Jongerenkieswijzer geeft daarop het antwoord. "Aan de hand van stellingen wordt duidelijk waarom deze verkiezingen óók belangrijk zijn voor jongeren. Jongeren kunnen dus écht hun toekomst bepalen door tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en hun stem uit te brengen", aldus Saadia El Kammouni van IZI Solutions.


In het social media offensief gaat youtuber Linda de Munck in gesprek met een kandidaat voor de Provinciale Staten in Noord-Holland en een Eerste Kamerlid, om er precies achter te komen waarom we moeten gaan stemmen voor de Provincie en wat dat dan te maken heeft met de Eerste Kamer.

IZI Solutions en NJR willen dat zoveel mogelijk jongeren een bewuste en geïnformeerde keuze maken over het uitbrengen van hun stem. De 'Stemmen? HOEZO?' campagne is voorafgegaan door een lobby om op zoveel mogelijk mbo's, hbo's en universiteiten een stembureau in te richten, zodat er minder barrières zijn voor jongeren om hun stem uit te brengen.

www.jongerenkieswijzer.nl

Verkiezingsdebat waterschaps-verkiezingen

politiek n Op woensdag 20 maart, tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten, vinden de waterschapsverkiezingen plaats. Dijkgraaf Rogier van der Sande: "We staan voor grote opgaven en het waterschapsbestuur moet belangrijke beslissingen nemen." Maar wat valt er eigenlijk te kiezen bij deze verkiezingen? Dit wordt vandaag (woensdag 13 maart) duidelijk tijdens het lijsttrekkersdebat. Tijdens dit debat nemen negen lijsttrekkers van verschillende partijen een standpunt in.

"Wij Nederlanders hebben allemaal iets met water. Rijnland zorgt ervoor dat 1,3 miljoen mensen veilig kunnen wonen, werken en ontspannen in een gebied dat behoort tot de top vijf van de meest kwetsbare delta's ter wereld. Daarbij staan we voor grote uitdagingen."

Programma debat lijsttrekkers woensdag 13 maart:
16.00 uur Voorstellen lijsttrekkers waterschapsverkiezingen
16.25 uur Welkom door dijkgraaf Rogier van der Sande
16.30 uur Start Lijsttrekkersdebat onder leiding van Pauline de Wilde
18.00 uur Einde debat

Meer informatie over de kandidaten is te lezen op www.rijnlandkiest.nl. Voor geïnteresseerden is het mogelijk om het debat live mee te luisteren via https://rijnland.waterschapsinformatie.nl/

CDA pleit voor veilige spoorweg-overgang

politiek n De CDA-Statenfractie van Zuid-Holland wil dat de provincie in gesprek gaat met ProRail over de bereikbaarheid van de landbouwgronden, nu ProRail heeft besloten om onbewaakte overgangen tussen Leiden en Hillegom te sluiten. Het CDA is van mening dat dit meteen een goede gelegenheid voor de Provincie is om de onveilige spoorovergang in het centrum van Voorhout aan te pakken en heeft daarvoor schriftelijke vragen ingediend.

Onbewaakte spoorwegovergangen worden niet alleen gebruikt door fietsers en wandelaars, maar ook door boeren die hun land willen bereiken. Toch heeft ProRail vanuit veiligheidsoverwegingen besloten de onbewaakte overwegen te sluiten en niet te vervangen door bewaakte installaties. Dit ten nadele van de bereikbaarheid van de groene gebieden. "Het CDA wil niet dat de agrariërs door ProRail gedwongen worden met hun tractoren de grote wegen op te gaan," aldus CDA-Statenlid Maurits de Haan.

Nu het spoor op de lijn Leiden-Hillegom toch aangepakt gaat worden, ziet het CDA een mogelijkheid voor de provincie om de gevaarlijke situatie in Voorhout aan te pakken. "De situatie bij de overweg in het centrum van Voorhout wordt met de dag gevaarlijker," licht De Haan toe.

Reny Wietsma, CDA-fractievoorzitter in Teylingen, luidt de noodklok. "Bloedlink. Een ongelijkvloerse kruising is een oplossing, mogelijk zijn er nog betere, maar dit is een uitgelezen kans om een gevaarlijke situatie aan te pakken. Ik ben blij dat de provincie gevraagd wordt mee te denken."

Commissaris van de Koning zoekt stemdate

Commissaris van de Koning Jaap Smit bij het uitbrengen van zijn stem vier jaar geleden. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

stemmen n Commissaris van de Koning Jaap Smit, die ook Oegstgeestenaar is, gaat daten tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Op woensdag 20 maart zal hij drie inwoners van Zuid-Holland die voor het eerst gaan stemmen ophalen om samen naar de stembus te gaan. Via een actie op Twitter, Facebook en Instagram maakt iedereen kans op een zogeheten stemdate.

De commissaris start deze actie omdat hij het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk inwoners van Zuid-Holland hun stem laten horen. "Mensen hebben het niet altijd in de gaten, maar iedere dag heb je met de provincie te maken. Als je in de bus stapt, een stuk gaat fietsen, als je wandelt door een natuurgebied. Dat zijn zaken die de provincie regelt. Je kunt daarover meebeslissen door woensdag 20 maart naar de stembus te gaan."

Jaap Smit gaat graag het gesprek aan met 'nieuwe stemmers' uit Zuid-Holland over thema's die hen raken. Daarom zal hij drie van hen vergezellen tijdens het stemmen.

Iedereen die in Zuid-Holland woont en voor het eerst gaat stemmen maakt kans om op 20 maart opgehaald te worden door Smit. Jullie rijden dan naar het stembureau van jouw gemeente om je stem uit te brengen. Meedoen? Post dan vóór maandag 18 maart 15.00 uur een foto van jou met je stempas op Twitter, Facebook of Instagram, tag je gemeente en gebruik #StemSamen. Onder alle inzenders worden drie stemdates verloot.

50plus on tour

De borden voor de verkiezingen van de Provinciale Staten staan overal in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

politiek n De lijsttrekkers en de leden, voor de Provincie en Waterschappen van 50plus, zullen op 13 maart de Bollenstreek aandoen.

De gemeentes die zij zullen bezoeken zijn:

Hillegom (09.00 uur vertrek 10.00 uur), aankomst in Lisse 10.15 uur vertrek 11.15 uur. Aankomst Sassenheim 11.30 uur (vertrek 12.30 uur), aankomst Voorhout 12.45 uur vertrek 13.30 uur. Aankomst Katwijk 14.00 uur (vertrek 15.00 uur) en aankomst Oegstgeest 15.15 uur. Het einde van de tour is om 16.15 uur.

Tweede Kamerlid en Oegstgeestenaar Martin van Rooijen van 50plus zal de hele dag bij de tour aanwezig zijn. Tevens zullen Willem Bakx (lijsttrekker voor de Provinciale Staten), en de nummer 2 en 3 Jaap Haasnoot, Hans Cornet de hele dag mee reizen.
Voor de Waterschappen zullen meereizen Roberto Schols lijsttrekker en Aad Muller.

Bezoekers krijgen de gelegenheid in al deze gemeenten, om met de leden in gesprek te gaan.


De speerpunten van 50plus zijn:
- AOW 65 jaar en indexatie (ook pensioenen
- Lagere belasting/Lasten
- Ziekenhuis/zorg bereikbaar
- Klimaatkosten zonder koopkrachtverlies
- (Aan)gepast en betaalbaar wonen.

verkiezingen

Ton Dijkstra schrijft Loofgang

Ton Dijkstra signeert zijn misdaadroman Loofgang. Later ook op 10 april in Café De Gouwe tijdens een signeersessie.| Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Signeersessie n We hebben wederzijdse vrienden, hebben elkaar niet eerder gesproken, en dan begint Oegst­geestenaar Ton ­Dijkstra te vertellen over zijn boek 'Loofgang' en hoe hij ertoe is gekomen om dat boek te schrijven. Antoinette van ­Elsen, het zusje van Guus onze wederzijdse vriend, bracht ons in contact. Zij had al eerder een 'Oegst­geester schrijver' naar Café de Gouwe gekregen om een boek onder de aandacht te brengen en wilde dat met Ton zijn boek ook graag zo doen op 10 april met een signeersessie. Oegst­geest als schrijversdorp in optima forma.

Door Wil van Elk

"Hij is net uit", zei Ton Dijkstra trots terwijl hij het boek overhandigde, en hij vertelde honderduit over het 'avontuur' van het maken van het boek. "Eigenlijk zou hij veel dikker worden. De rest komt binnenkort als een tweede boek uit. Daar moet ik nog wel aan 'sleutelen'", zei hij lachend. Hij moest dan ook een 'cliffhanger' maken voor bladzijde driehonderdzesenveertig waarmee het verhaal eindigt.

"Schrijf een boek, was min of meer de opdracht van vrienden. Het moest ook nog eens een beetje over mezelf gaan, maar hoe doe je dat?!" Wat volgde was een boeiend relaas over het verzinnen van karakters en namen in boek met soms een humoristische ondertoon. Maar ook over plaatsen en voorvallen. Achterin het boek verklaart hij wat hij hiervoor heeft geraadpleegd of als voorbeeld gebruikte. Zijn grondigheid als voormalig manager in de wereld van het onderwijs ten voeten uit.

Haag

Een loofgang, ook wel berceau genoemd, is een haag van planten aan twee kanten van een pad die bovenaan met een boog met elkaar zijn verbonden en een tunnel vormen. Het verhaal begint er direct mee. Er wordt een vermoorde vrouw in gevonden, Fleur heette ze. Ton Dijkstra neemt in de eerste korte hoofdstukken de lezer in sneltreinvaart aan de hand mee in het verhaal. Hij omschrijft plaatsen en situaties zodanig dat je in een paar zinnen een herkenbaar beeld kunt vormen over wat er te 'zien' is. Een intrigerend verhaal waarbij je in het begin bij ieder personage het gevoel krijgt dat 'die het heeft gedaan'. Kunst speelt een hoofdrol, vooral waar het 'roofkunst' uit de Tweede Wereldoorlog betreft. Een toepasselijk onderwerp in deze misdaadroman met als ondertitel 'Het verleden laat zich gelden'.

Wijn

Ton Dijkstra wordt de tweede 'Oegst­geester' schrijver die zijn boek signeert in Café de Gouwe waarbij een glas wijn wordt 'geschonken'. Hij reikt tijdens de signeersessie op woensdag 10 april, van 17.00 tot 19.00 uur, zijn debuutroman uit aan wethouder Matthijs Huizing.

René Koek van de Rijnlandse Boekhandel is daarbij aanwezig met de gelegenheid om een exemplaar van Loofgang aan te schaffen en ter plekke door de schrijver te laten signeren. Tevens dé gelegenheid om kennis te maken met de Oegst­geester schrijver Ton Dijkstra.

Nazanins gedachten over Nederland

Foto: Willemien Timmers

In Nederland zijn afspraken belangrijk..

column n In mijn land (Afghanistan) zijn afspraken niet zo belangrijk. Niemand rekent er op dat ze doorgaan. We gebruiken ook geen agenda.

In Afghanistan was ik journalist. Ik ging vaak naar persconferenties of vergaderingen. Ik was steeds op tijd want ik moest mijn opnameapparatuur in orde maken. Maar de mensen die uitgenodigd waren kwamen niet op tijd maar een uur later en ik vond het vervelend. Als de vergadering begon zei de voorzitter jullie komen te laat op de Afghaanse tijd. Er waren veel buitenlanders in Afghanistan en vaak kwamen ze ook naar de vergadering. Als dat zo was belde de voorzitter naar de mensen en zei ze: jullie moeten op tijd komen want er komen ook buitenlanders. Dan kwamen de mensen wel op tijd.
Als je in Afghanistan een afspraak maakt met een dokter, koop je een kaartje net als voor de bioscoop. Als je niet komt opdagen is de dokter blij, maar jij bent je geld kwijt.


Toen ik naar Nederland kwam was ik zwanger. Op de derde dag dat we in het AZC (asielzoekerscentrum) waren had ik een afspraak met een huisarts. Alles was goed maar ik moest een paar vitamines slikken. Ik heb een recept gekregen. maar ik was moe en ik had ze nog niet opgehaald. Twee dagen later hoorde ik 's avonds de bel , mijn man deed de deur open. We zagen een vrouw staan met de medicijnen. Ze vroeg: 'waarom hebben jullie niet de medicijnen opgehaald?' Ze maakte een grapje. 'Ik geef jullie nu geen boete want jullie zijn nog maar een paar dagen in Nederland. Maar volgende keer wel.'
Ik was verbaasd.


Ik heb toen een beslissing genomen om bij afspraken er een kwartier eerder te zijn omdat in Nederland afspraken zo belangrijk zijn. Ik wist nog niets van de Nederlandse gewoontes maar aan afspraken zou ik me voortaan houden.

Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Natuur(groot)ouders gezocht: IVN-cursus start 25 maart

groen n Omringd zijn door velden met geurig fluitekruid, naar kleine beestjes in de sloot kijken en zelf nat worden, de bast van een kastanjeboom voelen, een langpootmug vasthouden, de geur van kamperfoelie opsnuiven, selfmade bramenjam eten, verwondering voelen over de sterren, de maan en de zon en je verbazen over de oneindigheid van het heelal.

Hoe mooi is het als kinderen met hun klas buiten kennis kunnen maken met natuur en milieu. Het wordt voor leerkrachten eenvoudiger en prettiger om met een klas naar buiten te gaan als ze hierbij hulp krijgen van natuurouders.


IVN Leidse regio organiseert dit voorjaar een natuuroudercursus. Deze cursus biedt gelegenheid om:
- meer inzicht te krijgen in de omgang met een groepje kinderen en hoe kinderen leren.
- ervaring op te doen met werkvormen en materialen in de natuureducatie
- basiskennis van natuur en milieu op te doen of uit te breiden

De cursus bestaat uit zes lessen, met een theoriegedeelte en een practicum.
Het is een cursus van zes bijeenkomsten.
Drie keer op maandagavond van 19.30 tot 22.00 uur (25 maart, 8 april, en 1 juli), en drie keer op zaterdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur (30 maart, 13 april en 18 mei).

De cursus kost 30 euro. De cursisten ontvangen hiervoor het cursusmateriaal en er wordt gezorgd voor koffie en thee op de cursusbijeenkomsten.
De lessen vinden plaats in het gebouw van MEC-Oegstgeest (IJsbaan Oegstgeest) aan de Oegstgeesterweg 43 en in een natuurgebied/park dat later gekozen wordt.

Pecos blijft overeind

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos hebben ook hun derde lastige uitwedstrijd goed doorstaan. Buitenpost werd met 7-3 verslagen.

Het was zaterdag voor Pecos een verre reis en een zware pot. Tot 3-3 ging het duel gelijk op. Maar de lijstaanvoerders uit Oegstgeest hielden zich uiteindelijk de Friezen toch nog royaal van het lijf. Dat was in grote mate te danken aan Tony Nader, al moest die in het hoge noorden duidelijk even loskomen. Zijn eerste twee games tegen Thomas Kuijer, niet eens de sterkste van de drie opponenten, gingen verloren. Maar na die stroeve start was Nader de hele middag superieur, in zowel enkel als dubbelspel – die laatste samen met Jens Wiersma.
Wiersma moest tegen Kuijer ook terugkomen van een 2-0 achterstand, om alsnog de zege te boeken die Pecos voor het eerst op voorsprong bracht (2-3). Later klopte hij ook de op papier sterkere Friese kopman Van Tijum.
Ibrahim Yildizlar was aan Pecoskant de ongelukkigste, getuige een 14-12 nederlaag in de vijfde game tegen Van Tijum. Kuijer daarentegen was voor hem een relatief eenvoudige prooi (0-3).


Met de uiteindelijke 7-3 zege bleven ook de twee punten voorsprong van Pecos op Taverzo 2 precies intact. De Zoetermeerders kwamen dit weekend namelijk ook met zeven punten terug van hun bezoek aan de Amsterdamse studentenvereniging US, de hekkensluiter van deze tweededivisiepoule.


Datzelfde US is komende zaterdag de tegenstander van Pecos aan de Voscuyl. De Oegstgeester hoofdmacht is het aan zijn stand en zijn ambities verplicht om dit duel ruim te winnen.

Muzikale lezing in de Boekenweek

Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.

lezen n Op woensdag 27 maart komt Pauline Broekema naar Oegstgeest om over een familiegeschiedenis te vertellen.

In haar boek Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis, beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, in Noord-Groningen. Een deel vertelt het verhaal van Meijer en Mies en hun dochtertje, Sara. Tijdens de tweede wereldoorlog wordt het jonge gezin uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd.
Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de joodse families.
Muzikale begeleiding door The Hague String Trio. Een van de hoofdpersonen, Sara, krijgt later ook een dochter. Haar dochter is lid van dit The Hague Trio. Deze lezing wordt georganiseerd door Bibliotheek Bollenstreek, Volksuniversiteit Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 27 maart • Aanvang 20.00 uur • Bibliotheek Bollenstreek • Lange Voort 2T Oegstgeest

FC Oegstgeest speelt in Leimuiden gelijk tegen laagvlieger

Behalve op de tribune was het ook beneden stampvol. Foto: Wim van Tuijl

voetbal n Na de van een tweede klasser gewonnen bekerwedstrijd moest FC Oegstgeest zaterdag in de competitie van de vierde klasse spelen tegen het laaggeplaatste Kickers '69 in Leimuiden. Zoals vaker heeft FC Oegstgeest meer problemen met laaggeplaatste tegenstanders dan met teams die een aantal klassen hoger spelen. Dat was zaterdag ook weer het geval en FC Oegstgeest kwam niet verder dan een gelijk spel.

Zaterdag miste FC Oegstgeest trainer Huig Jan Heeringa een handvol basisspelers. Tel daarbij op een harde storm dwars over het veld en een drassig en slecht bespeelbaar grasveld en het was direct duidelijk dat dit een moeilijke wedstrijd zou worden voor FC Oegstgeest. Mede door de storm kwam FC Oegstgeest niet aan goed combinatievoetbal toe. Al snel had de wind invloed op het verloop van de wedstrijd. Een lange bal van links meegenomen door de wind zeilde over FC Oegstgeest keeper Peter Messemaker in het doel en zo was de stand al na 4 minuten 1 – 0. Door de dwars op het veld staande storm speelde de wedstrijd zich vooral af aan één kant van het veld. Vijf minuten voor rust belandde een voorzet van Steven Apcar op de lat. Vlak hierna kwam Kickers op 2 – 0, via een scrimmage werkte een FC Oegstgeest verdediger de bal in eigen doel. In de 45e minuut was Kickers dicht bij een derde doelpunt, een terugspeelbal werd opgepikt door een aanvaller die vrij voor doel over schoot.

Vincent Solleveld moet vol aan de bak om de schade te beperken. | Foto: lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld


Na de rust had FC Oegstgeest meer grip op het spel en speelde de wedstrijd zich vooral af op de helft van de Kickers. Pas tegen het eind van de wedstrijd wisten de mannen van Heeringa een paar kansen te verzilveren. Een vrije trap van Joep van Tulder werd van richting veranderd en belandde in het doel: 2 – 1. Vijf minuten voor tijd wist Bob den Hollander de gelijkmaker te scoren. Via een paar snelle uitvallen kreeg Kickers een paar opgelegde kansen om te scoren, maar vrij voor doel staand werd de bal over geschoten. In de laatste minuut belandde een inzet van Kickers op de paal. Zo eindigde de wedstrijd in een voor FC Oegstgeest teleurstellend gelijkspel. De directe concurrent voor de tweede plaats, Alphense Boys, komt weer twee punten dichterbij na hun gewonnen wedstrijd. Het lijkt een uitgemaakte zaak dat Aarlanderveen, dat dertien punten voor staat op FC Oegstgeest, kampioen gaat worden en dan geeft een tweede plaats aan het eind van de competitie recht op het spelen van nacompetitie.


Zaterdag speelt FC Oegstgeest de thuiswedstrijd tegen Football Factory dat op de laatste plaats staat, aanvang 14.30 uur.

Fiks in kolkende De Cuyl naar zege op Sporting Delta

korfbal n Fiks heeft de eerste van de vier horden naar de titel met succes genomen. Van Sporting Delta werd met 26-22 gewonnen. Nu op naar de volgende ontmoeting komende zaterdag om 16.30 in sporthal De Cuyl; de kraker tegen Swift Middelburg die derde staat en ook nog titelkansen heeft.

De opkomst was afgelopen zaterdag groot. Het publiek begrijpt het belang van de komende wedstrijden en een zo grote opkomst zorgt dan ook voor de nodige decibellen. Fiks 1 startte voortvarend met een 4-1 voorsprong na vier minuten. Het verbaasde dat de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen de tegenstander in het zadel hielp en het zelf scorend liet afweten. In de daaropvolgende 20 minuten kwam de thuisploeg niet verder dan drie inzetten. Fouten in de passing, missen van vrije ballen en twee strafworpen, alsmede het niet vallen van het schot droegen bij aan de uitermate schaarse productie in die fase. Pas in de laatste minuut van de eerste rondgang begon het herstel. Melissa Heijne (5 scores deze wedstrijd) repareerde met twee snel opeenvolgende treffers de 7-9 achterstand. Dit bleek het begin van de ommekeer. Genoemde speelster, Roy Vreeken en Mart Hortensius (5 inzetten) bouwden aan een 13-9 voorsprong.

Door de uitzonderlijk hoge scoringsproductie in de tweede helft eindigde de ontmoeting na een 9-9 ruststand in een 26-22 zege voor het team uit Oegstgeest. Michelle Rozenbroek (4), Ilse Hazenkamp (3), Dominic van Welzen (3), Jan Anholts (2) en Kevin Vreeken hadden ook scorend succes. Nu op naar het belangrijke treffen tegen Swift Middelburg komende zaterdag in sporthal De Cuyl. Zoals gezegd: aanvang 16.30 uur.

ASC klopt titelkandidaat Sporting Leiden in eigen huis

voetbal n ASC heeft voor een verrassing gezorgd in Leiden door één van de titelkandidaten, Sporting Leiden, op een nederlaag te trakteren. Het werd op sportpark Morsch 2-4 voor het team van Mo Boudrine.

Met dit resultaat en de winst vorige week in de tweede wedstrijd in de derde klasse Hoog staat ASC onverwacht ongeslagen bovenaan de ranglijst. Een ongekende weelde. Vroeg in de wedstrijd vormde een ongelukkige terugspeelbal van Jordy Heemskerk een gemakkelijke prooi voor Jelle Schouten die geen moment aarzelde om dit buitenkansje te verzilveren. De verkregen voorsprong hield slechts een minuut stand. Na de onverwachte meevaller was ASC verdedigend niet bij de les, want in de direct daaropvolgende tegenaanval kopte de topscorer van de titelfavoriet, Gokhan Yazici, de gelijkmaker binnen. Deze openingsfase stond garant voor een interessante wedstrijd, waarin ASC in de eerste helft, meer controle over de wedstrijd had, maar verdedigend scherp moest blijven. De thuisploeg kwam er counterend enkele keren goed uit en moest doelman Evangelos Vidiadakis een paar keer handelend optreden om welgerichte schoten van Koos de Haas te pareren. In minuut 33 krijgt ASC loon naar werken. Een vrije trap vlak voor het 16 meter gebied werd genomen door Ruben Dutrieux. Het schot verdween langs de muur en verdween doelgericht achter de keeper. De tegenstander realiseerde zich terdege dat er resultaat moest worden behaald om op koers te blijven van de doelstelling. ASC werd meer teruggedrongen. Het ging goed tot de 59e minuut. Een overtreding nabij het strafschopgebied leverde een identieke kans op als Ruben Dutrieux eerder in deze ontmoeting. Mike Filippo volgde het voorbeeld en tekende voor 2-2.

"Wie daarna scoort, pakt de winst", vertelde Jelle Schouten na afloop. Hij glunderde over het verloop van de laatste vijf minuten. In die slotfase scoorden zowel Ruben als Jelle, waardoor de punten mee naar Oegstgeest gingen en ASC, zoals gememoreerd, bovenaan de ranglijst prijkt.

Hans Koolen kampioen district Duinstreek bandstoten 2e klasse

Hans Koolen wordt gefeliciteerd door Ben Duivenvoorde als vertegenwoordiger van het district en de vereniging BCO.

biljart n In het weekend van 8 tot 10 maart vond in de fantastische ambiance van het Biljartcentrum Oegstgeest de districtsfinale plaats in de spelsoort bandstoten van de klasse tot 3,50 gemiddeld. Het kreeg een spannende finale met een mooie ontknoping.

Op de vrijdagavond waren het Rekmans (verlies in 18 en winst in 20 beurten) en LeVan (twee keer winst) die met sterke partijen indruk maakten. De als eerste geplaatste Brethouwer startte met verlies en Koolen bleef ongeslagen.
Op zaterdag bleven de koplopers met goede partijen duidelijk in de race en na een gezamenlijke lunch waarin de prettige onderlinge sfeer duidelijk werd, kon de strijd worden voortgezet. Opvallend was nu de fraaie remise tussen Koolen en Korenstra in 13 beurten met ieder een serie van 20. In de vijfde ronde poetste Witterland zijn nul weg ten koste van Brethouwer en ging Korenstra weer vlot uit, in 16 beurten, tegen Rekmans. Koolen bleef winnen maar LeVan incasseerde zijn eerste verliespartij tegen Ketels. Dit betekende een start op zondag met Koolen op 9, LeVan op 7, Rekmans op 6 gevolgd door Korenstra en Ketels met 5 matchpunten. Brethouwer en Witterland ieder 2. Conclusie was dat op zondag een plek op het erepodium waaronder de titel, voor vele personen open staat. In de eerste ronde van de zondag verloren beide koplopers waardoor er nu vier kanshebbers op de titel waren.
In de laatste ronde lukte het Witterland niet om zichzelf te revancheren en verloor. Hierdoor voor hem plek acht terwijl Ketels van de vijfde naar de vierde plaats opschoof. Dit kwam doordat Moerdijk verloor van Korenstra en hierdoor op de zevende plaats kwam. Brethouwer won ook nu weer en klom op van de zevende naar de zesde plaats maar tegenstander Rekmans zag zijn kans op de titel verloren gaan en werd nu derde. In de finalepartij nam Koolen al snel een ruime voorsprong op LeVan die pas laat op gang kwam. Met een slotserie van 14 in beurt 24 maakte Koolen zijn aantal vol en realiseerde zo zijn kampioenschap. LeVan zakte nu naar de vierde plaats en Korenstra, met drie gelijke spelen, werd nu tweede.
De huldiging van Hans Koolen als kampioen vond plaats door Ben Duivenvoorde als vertegenwoordiger van het district en de vereniging BCO. Met een rijm voor iedere speler had hij een terugblik en had voor ieder een aandenken in de vorm van een oorkonde, wijn en een ingelijste foto. Daarnaast was er nog "prestatiewijn" voor Koolen en Korenstra omdat beide de hoogste serie (20) en de kortste partij (13) hadden. Ook de arbiters en het barpersoneel werden bedankt met een wijntje.

17 maart

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk. woe 20 maart, 17.45 sobere maaltijd 19.30 avondgebed

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 prot viering ds. A. Bosma

LUMC 10.00 ds. Marjan de Vries

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

Woensdag 13 maart biddag: 19.30 u ds. P. Kleingeld

17 maart - 10.00 u ds. B. Noort, Avondmaalsviering
16.30 u ds. K van den Geest

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. P.L. van Asselt (met muziek)

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A.Alblas. Oegstgeest

Matthiaskerk Warmond

Zat 16 mrt. 19.00 uur Woord en Communieviering met het Mannakoor - Lia Spiegeler

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 J. Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

11-03 / 17-03 TP Karolusgulden, Th. de Haas, Karolusgulden 40 2353 TA Leiderdorp (071) 5896896

18-03 / 24-03 CTI Warmond, Mw. B. Winterink. Herenweg 77 2361 EJ Warmond (071) 3011738

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Voetballen voor kinderen vanaf 4½ jaar bij FC Oegstgeest

voetbal n De ukkies van FC Oegstgeest gaan weer buiten trainen. In de winter hebben deze kleinsten van de vereniging in de gymzaal getraind. De afgelopen twee weken was het weer nog de grote spelbreker, maar vanaf komende zaterdag wordt er weer buiten getraind.

Het ukkies voetbal start bij een leeftijd van 4½ jaar. Tot de kinderen zes jaar zijn kunnen ze (liefst) op zaterdagmorgen bij FC Oegstgeest komen kijken naar de training en als ze willen kunnen ze ook meedoen. Er worden allerlei spellen met de bal gedaan en er wordt geleerd hoe je tegen een bal moet schoppen, hoe je doelpunten moet maken en hoe je met elkaar over kunt spelen. Aanmelden voor zo'n training hoeft niet, de kinderen kunnen gewoon met hun ouders komen kijken. De trainingen worden gehouden op woensdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur. Kijken en meedoen op woensdag mag natuurlijk ook.
In verband met activiteiten en verzekeringen is het van belang dat de kinderen even worden geregistreerd. Daarvoor is er een (beknopt) aanmeldingsformulier.

Kinderen die zeven jaar worden, stromen in bij het pupillenvoetbal. Dat gebeurt op twee momenten in het jaar, rondom augustus en rondom februari. Pas dan wordt er contributie betaald. Voor de ouders is er op zaterdag gedurende het trainingsuurtje desgewenst informatie over FC Oegstgeest te krijgen.
Ook oudere kinderen kunnen kennismaken met voetbal. Voor informatie kan men terecht op zaterdagmorgen bij het wedstrijdsecretariaat van FC Oegstgeest.


Voor informatie over voetballen kan men mailen naar ledenadmin@fcoegstgeest.nl.

@F1NLfan Zandvoort dat de F1 wil regelen klinkt toch een beetje als de VV Oegstgeest dat het WK Voetbal wil organiseren terwijl je het modernste circuit van Europa om de hoek hebt: Assen.

@MarcusRolloos Replying to @ronalduitgouda
In #oegstgeest zijn sommige raadsleden meer begaan met behoud van bomen dan met het snoeien rondom rotondes. Ik blijf het agenderen.


@sonnyspek De gemeenteraad van Oegstgeest neemt duidelijk stelling (!) tegen de brief naar de provincie over de plaatsing van 300 windmolens in onze regio.

In Katwijk is het ondertussen oorverdovend stil. Geen debat. Geen gesprek. Geen informatieve sessie.

@iloveoegstgeest Vanaf nu heeft Oegstgeest er weer een schrijver bij. Ton Dijkstra heeft onlangs zijn 1e boek 'De Loofgang' uitgegeven. Een spannende thriller.