Oegstgeester Courant

26 augustus 2020

Oegstgeester Courant 26 augustus 2020


Nieuwe voorzitter Dorpscentrum

Joop Verdonk (l) neemt vol energie het voorzitterschap over van Pieter Hellinga. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

overdracht n Op een zonnige middag zitten twee rasechte Oegstgeestenaren met groot hart voor het dorp aan een tafel in Dorpscentrum Oegstgeest. Pieter Hellinga vertelt de voorzittershamer van de Stichting Dorpscentrum Oegstgeest (DCO) met een gerust hart over te dragen aan Joop Verdonk.

Door Willemien Timmers

Bij een lekker bakje koffie (‘die wordt straks nog lekkerder omdat er een nieuwe koffiemachine komt’) vertelt Hellinga over het ontstaan van het idee van het Dorpscentrum toen het Gemeentecentrum van de Protestantse Gemeente Oegstgeest ging sluiten, de start van de twee ‘probeerjaren’ op 1 oktober 2014 en de en de daadwerkelijke overdracht twee jaar later. “Mijn boerenachtergrond heeft mij geholpen om in deze jaren een terughoudend financieel beleid te voeren”, vertelt hij. “Ga geen onnodige verplichtingen aan, en koop pas een trekker als je het geld hebt. Dat heeft goed uitgepakt.”


Vanaf het allereerste begin moest DCO een centrum worden voor ‘ontmoeting en verbinding’, voor de gemeenschap, voor iedereen in het dorp. “Het is geweldig om te zien hoe het Dorpscentrum zich ontwikkeld heeft”, constateert Hellinga. Het centrum is onherkenbaar verbeterd en gerenoveerd, en veel verenigingen en stichtingen huren wekelijks of regelmatig één van de zalen. “Dit alles staat of valt met onze vrijwilligers”, benadrukt de scheidend voorzitter. “Per dag zijn er wel vijf tot zeven mensen in touw om alles goed te laten reilen en zeilen, en de bezoekers zich welkom te laten voelen. Bij elkaar zijn er meer dan zestig vrijwilligers die zich hier inzetten.”


Eigen activiteiten

Joop Verdonk, die met een vernieuwd bestuur verder gaat, beaamt dat DCO staat als een huis. “De loop zit er in, maar we willen graag nog meer Oegstgeestenaren laten kennismaken met het Dorpscentrum en met elkaar.” Verdonk wil daarom in de komende tijd nog meer eigen activiteiten organiseren. “Nu de keuken vernieuwd is, zijn daar ook allerlei mogelijkheden. En het leuke is dat de Leo Kannerschool daar met ingang van het nieuwe cursusjaar les komt geven. Ook dat zorgt weer voor reuring en kansen.”

Daarnaast ziet Verdonk mogelijkheden om in het weekend muziek- toneel- of cabaretvoorstellingen op touw te zetten. “Het moet hier een nog bruisender gebeuren worden, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en zich thuis voelen. Door zelf veel te organiseren voorkomen we dat we afglijden naar een zaalverhuurbedrijf. Ook willen we ons niet profileren als ‘grand café’ of iets dergelijks, want we willen de Oegstgeester horeca op geen enkele manier in de weg zitten.”


Beleid gemeente

Hellinga haakt daar op in: “Het Dorpscentrum is een gemeenschapsvoorziening. Het speelt een belangrijke rol in het dorp, en dat allemaal zonder subsidie. Het centrum moet zichzelf in stand kunnen houden. Maar daarbij het is wel nodig dat er vanuit het gemeentehuis samenhangend beleid wordt gemaakt hoe het verder moet met het geheel van alle gemeenschapsvoorzieningen. Ik hoop van harte dat men daar snel mee aan de slag gaat.”


Mensen bij elkaar brengen

De nieuwe voorzitter heeft er zin in. In het verleden heeft Verdonk in zijn functie als voorzitter van de Oranjevereniging, of tegenwoordig onder andere als mede-initiator van de Vereniging van oud-raadsleden, altijd mensen met elkaar in contact gebracht. “Ik houd ervan om mensen bij elkaar te brengen. Daarom ben ik ook zo blij dat hier straks iedere dag zes leerlingen van de Leo Kannerschool staan te koken, de sociaal makelaar Sietske Steenbergen hier een dag in de week komt zitten, en we zelf nog meer activiteiten gaan organiseren. Samen met de klussen die er nog liggen vanwege het achterstallig onderhoud vervelen we ons dus niet de komende tijd.” Lachend: “Het is iets meer werk dan de Oranjevereniging, maar het is prachtig om je hier in te zetten. Het Dorpscentrum vormt echt het hart van Oegstgeest.”


Lees verder op pagina 5

Nelleke Noordervliet-Leesclub

lezen n Het nieuwe boek van Nelleke Noordervliet komt begin september uit en Noordervliet komt naar de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest om met de lezers over het boek te praten. Dit belooft een bijzondere avond te worden.

Voor die lezers/belangstellenden is het boek nu al beschikbaar. Voor € 25,00 (dat is inclusief de leesclubavond op 10 september) is het boek De val van Thomas G te koop bij de Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort. Voor het aanschaffen van het boek en het reserveren van een toegangsplek loopt men even langs de winkel of belt men met 071-5172271.

De leesclubavond is een mooi literair evenement in deze coronatijd. "We houden ons aan alle corona-regels en daarom is de deelname beperkt. Wees er snel bij om u op te geven en het boek voor 10 september uit te lezen", lacht René Koek van de Rijnlandse Boekhandel.

Nelleke Noordervliet leesclub: donderdag 10 september 19.30 uur. 25 euro inclusief boek.

>Inzameling voedselbank

geven n Zo eenmaal in de twee weken wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken te kunnen voorzien van een voedselpakket.

Op dit moment is er vooral behoefte aan: pasta, pastasaus, rijst, groente in blik, fruit in blik en vis in blik. Ook artikelen voor de persoonlijke verzorging en wasmiddelen zijn nodig.

De boodschappen kunnen ingeleverd worden op dinsdag 1 september van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1.

Foto: Paul Lichtenbeld

De vos blijft nog een jaar op De Voscuyl

Oegstgeest wint derby met 2-3 van ASC

Cultuurfonds bepleit behoud Waterrad

HERINRICHTEN n Veel bomen in Oranjepark gekapt

Inspirerende dwaaltochten gelanceerd

Osger Support lanceert inspirerende dwaaltochten

Lineke Hofdijk overhandigt Matthijs Huizing het wandelboekje. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

OSGER n Op een zonovergoten terras aan de Klinkenbergerplas werd op donderdag 20 augustus door voorzitter Lineke Hofdijk van het Osger Support Team een boekje met elf inspirerende dwaaltochten overhandigd aan wethouder Matthijs Huizing.

Vanwege het coronavirus zal er dit jaar geen reguliere Open Monumentendag plaatsvinden. Daarom heeft het Osger Support Team een mooi boekje samengesteld met elf inspirerende ommetjes die voeren langs het vele fraais dat ons dorp te bieden heeft op het gebied van erfgoed, cultuur en natuur. Het zijn dwaaltochten die iedereen op zijn of haar eigen moment kan lopen of fietsen.

“Het is een instructief en educatief boekje geworden”, zei Hofdijk. “Net als het thema van dit jaar: Leermo(nu)ment. We zijn dankbaar dat we de ommetjes van het MEC als basis mochten gebruiken. Zelf hebben we er nog twee tochten aan toegevoegd.”

De dwaaltochten voeren onder andere langs Oud-Poelgeest, de Groene Kerk, Nieuw Rhijngeest en ‘scholen van vroeger’.

Wethouder Huizing sprak zijn waardering uit over het boekje. “Fijn dat het een tijdloos geheel is geworden. Mooi om te zien dat de coronacrisis ook creatief maakt.” De positieve betekenis van ‘dwalen’ stond hem ook wel aan. “Als tegen mij gezegd wordt: ‘Wethouder, u dwaalt’, is dat vaak minder positief. Deze vorm van dwalen doet mij aan mijn kindertijd in Oegstgeest denken.”

De routes zijn te vinden op www.openmonumentendagoegstgeest.nl én in het gratis verkrijgbare boekje (bij de Oegstgeester boekhandels en op openbare locaties).

Diefstal katalysators

politie n Burgers van Oegstgeest melden dat een bende in de nacht van zondag 23 op maandag 24 augustus katalysators van auto’s gestolen heeft.

“Afgelopen nacht is bij ons in de laan bij een Toyota Prius de katalysator gestolen. Bij de dealer bleek het de veertiende auto sinds afgelopen nacht te zijn”, laat een bewoner van de Prinses Beatrixlaan weten.

De Oegstgeester politie geeft aan dat nog niet alle aangiftes van Oegstgeest binnen zijn. “Vooral in Leiderdorp waren er wat dit betreft veel incidenten”, laat een wijkagent weten. In de afgelopen twee maanden is er ook tweemaal een TomTom uit een voertuig is weggenomen en is er uit een auto gereedschap ontvreemd.

>Rommelmarkt Ampijoloe

vintage n De jaarlijkse rommelmarkt bij het Huis Ampijoloe (Rhijngeesterstraatweg 191) vindt dit jaar plaats op zondag 13 september van 12.00 tot 16.00 uur.

Zoals elk jaar is de rommelmarkt buiten, en de tafels staan ver uit elkaar. Lijkt het je leuk om zelf spulletjes aan te bieden? Neem dan contact op met Hester Scheltens om een tafel te huren. Op de rommelmarkt kan (bijna) alles aangeboden worden: van leuke oude spulletjes, tot appels en van kleding tot servies of speelgoed. Hester: 06-23521164

>Joop Verdonk volgt Pieter Hellinga op als voorzitter Dorpscentrum Oegstgeest

Vervolg van de voorpagina

Beide heren hopen dat het Dorpscentrum in de komende jaren een plek zal zijn waar ook voor kinderen leuke cursussen worden georganiseerd. “We weten niet wat de rol van de Stichting Evenementen wordt, maar we hebben goede hoop dat ook de allerjongsten hier in de toekomst voor leuke activiteiten terecht zullen kunnen. Het is het mooist als alle generaties hier rondlopen, mooie dingen meemaken en elkaar ontmoeten.”


Open Dag

Komende zaterdag kan heel Oegstgeest kennismaken met Dorpscentrum Oegstgeest tijdens de Open Dag. Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom om DCO te komen bezoeken en kennis te maken met alle organisaties die er hun activiteiten ontplooien. Zij zullen demonstraties geven of bezoekers te woord staan om voorlichting te geven. Ook zal de stichting Vrienden van het Dorpscentrum de hele middag aanwezig zijn om informatie te geven.

Het volledige programma is hieronder te vinden.


In verband met de RIVM-maatregelen is het gewenst dat geïnteresseerden zich van tevoren aanmelden via opendag@dorpscentrumoegstgeest.nl.

Programma Open dag Dorpscentrum 29 augustus

Op zaterdag 29 augustus zijn alle inwoners van Oegstgeest van harte welkom bij de Open Dag van Dorpscentrum Oegstgeest.


Iedereen is vanaf 11.30 uur van harte welkom om het centrum te bezoeken en kennis te maken met alle organisaties die daar hun activiteiten ontplooien.


'Graag van tevoren aanmelden via de mail'

Om 11.30 uur vindt de onthulling plaats van de nieuwe pui. Daarna zal de bouwcommissie symbolisch het gebouw opleveren door overhandiging van een fotoboek aan de aftredende en aantredende bestuursvoorzitter.

Om 11.45 uur is er een optreden van het Jeugdsymfonieorkest

Jazz door het kwintet van Rob Boxhoorn is er tussen 12.30 en 13.30 uur.

Rond 13.30 uur zal de bestuursoverdracht plaatsvinden. Joop Verdonk zal het bestuurs-voorzitterschap van Pieter Hellinga overnemen.

Om 13.40 uur vindt de ondertekening plaats van de intentieverklaring tussen Dorpscentrum en de Prof. Dr. Leo Kannerschool.

De hele middag zal de stichting Vrienden van het Dorpscentrum aanwezig zijn om informatie te geven en folders uit te delen. Tom Groot zal namens de stichting om 14.00 uur een toespraak houden.

Marijke Groenendaal en Jacob Engel spelen semi-klassiek tussen 14.10 en 15.00 uur.

Sociaal Makelaar van de gemeente Oegstgeest, Sietske Steenbergen, zal spreken over ‘Verbinden van formele en informele zorg’. Tijd: 12.15 – 12.30 uur.

Het musicalkoor is te bewonderen van 15.00 tot 15.30 uur.

Om 15.30 uur zal de directeur/bestuurder van Radius, Frank van Rooij, een presentatie houden over ‘Vitaliteit van ouderen’.

Vanaf 16.00 tot 17.30 uur is er een gezellige borrelVanwege de RIVM-maatregelen is het gewenst dat bezoekers zich van tevoren aanmelden via opendag@dorpscentrumoegstgeest.nl.

Informateur voert vervolggesprekken met VVD, PrO, D66 en CDA

De nieuwe coalitie zal het nieuwe college tot aan de verkiezingen van maart 2022 bepalen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n "Op zondag 16 augustus heb ik positief geantwoord op het verzoek van de fractie van Progressief Oegstgeest (PrO) om als verkenner/informateur op te treden voor een nieuw te vormen college", laat informateur Ruud Koole (PvdA) deze week in het door de gemeente gepubliceerde 'Weekbericht Coalitievorming Oegstgeest'. Koole heeft het verkennersstokje overgenomen van VVD-er Vincent Janssen, die namens de Oegstgeester VVD-fractie een nieuwe coalitie probeerde te vormen nadat PrO op 2 juli uit de in 2018 gevormde coalitie van VVD, CDA en PrO was gestapt.

De afgelopen week heeft Koole verkennende gesprekken gevoerd met delegaties van alle zes raadsfracties: VVD, PrO, D66, CDA, Hart voor Oegstgeest en Lokaal. Ook voerde hij achtergrondgesprekken met griffier Fred Kromhout, burgemeester Emile Jaensch, de vorige informateur Vincent Janssen, wethouders Matthijs Huizing en Jan Nieuwenhuis en oud-wethouder Peter Glasbeek.

"Op basis van de naar voren gebrachte inzichten tijdens de verkennende gesprekken heb ik besloten deze week vervolggesprekken te hebben met VVD, PrO, D66 en CDA. Hierna zal worden geprobeerd vast te stellen welke van de mogelijke meerderheidscoalities binnen de groep van deze vier partijen als eerste zal worden onderzocht", laat Koole weten.

Het CDA liet vorige week nadrukkelijk weten een hernieuwde samenwerking van PrO, VVD en CDA als enige reële optie te zien. "Op het ontzettend ingewikkelde dossier van De Geesten, in een uitzonderlijke tijd waarin we elkaar door corona fysiek niet zagen, verloren we elkaar uit het oog en hebben we alle drie onze fouten gemaakt. Maar juist in een in de basis sterke relatie moet ruimte kunnen zijn voor reflectie en verzoening, omwille van stabiel bestuur, juist in deze moeilijke tijden", liet CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk weten.

7 / 16

Het New European Ensemble is in meerdere opzichten modern

Het Ysaÿe Trio: Rada Ovcharova, viool, Emlyn Stam, altviool en Willem Stam, cello. | Foto Andres Logan Foto: Andres Logan

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus aanstaande zondag 30 augustus om 16.00 uur treedt het Ysaÿe Trio op. Het is een van de spruiten van het New European Ensemble, een inmiddels gevierde formatie, in 2009 ontstaan uit een groep studenten aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Een gesprek met cellist Willem Stam, een van de leden van het eerste uur in breed perspectief geplaatst.

Door Lucien Knoedler

Al langer is een debat gaande of orkesten als een vast geheel van pakweg honderd musici niet hun langste tijd hebben gehad. De Hongaarse dirigent en componist Ivan Fischer, oprichter en artistiek leider van het Boedapest Festival Orkest, als ook een geliefde gastdirigent bij het Concertgebouworkest, zwengelde dit debat onlangs weer aan. Zijn instap in artistiek. Hij stelt, dat zo’n log apparaat de vermogens van hoogopgeleide musici als ook het repertoireaanbod aanzienlijk beperkt. Zijn Boedapesters – ze komen overal vandaan – vormen in de kern een vijftig musici, even goed zangers. Daaromheen gegroepeerd meerdere ringen waarvan bijvoorbeeld een op muziekonderwijs gericht, een andere op kamermuziek. Ruimte te over voor eigen initiatief. Ivan Fischer is de familievader, welk ensemble hij maar nodig acht, hij betrekt ze erbij.

Het New European Ensemble (NEuE) speelt hier van meet af aan op in, de leden komen ook overal vandaan. Artistiek leider is Emlyn Stam (35). Zijn broer Willem (31) – beiden geboren en getogen in Calgary, Canada – vertelt: “Onze vader komt uit Den Haag. Onze ouders ontmoetten elkaar tijdens hun studie psychologie in Ottawa. Ze zijn beiden pas gepensioneerd en komen hier wonen. Als kind waren we vaak in Den Haag. Zo kwam het dat Emlyn in 2002 bij Ferdinand Erblich altviool ging studeren en zijn vrouw Rada Ovcharova (violiste uit Sofia) ontmoette. Ik kwam in 2006 bij Dmitri Ferschtman te studeren. Emlyn studeerde eerst viool en we spelen allebei piano. We spelen van jongs af samen en begeleidden elkaar, we hebben ook met elkaar gevochten.” Intussen heeft Willem Stam naast zijn inbreng in het NEuE een brede concertpraktijk opgebouwd, was werkzaam in Bolivia en artistiek leider van een muziekvereniging in Zweden. In juli nam hij deel aan een festival in Frankrijk waar hij met de Britse pianist Sam Armstrong optrad. Kaarten alleen online: muziekkamer-oegstgeest.org.

Taxateur Arie Molendijk komt naar Bastion Hotel

boeken n Wie denkt zeldzame boeken, bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (hand-ingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten of prenten in bezit te hebben, kan langskomen bij taxateur Arie Molendijk. Hij is op dinsdag 1 september van 13.00 tot 15.30 uur in het restaurant van het Bastionhotel.

Molendijk over zijn werk als taxateur: “De taxaties die ik verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op recente opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op veilingen. De taxaties vinden alleen plaats op taxatiedagen, dus niet middels foto’s, telefoon of per e-mail. De kosten voor een taxatie zijn vijf euro van één tot circa tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren. Een taxatierapport is ook mogelijk.”


Iedereen is (alleen op afspraak) welkom in het restaurant van het Bastionhotel, Rijnzigtweg 97 op dinsdag 1 september van 13.00 tot 15.30 uur. Tel. 06 27177625 / www.molendijkboeken.nl

>Voorlezen in de bibliotheek

lezen n In de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest wordt vanaf september iedere woensdag, van 14.30 tot 15.00 uur voorgelezen aan kinderen van 4 tot 8 jaar.

Voorlezen prikkelt de fantasie, verruimt het taalgevoel en biedt kinderen en voorlezers een moment van ontspanning en plezier. Daarom lezen medewerkers van de bibliotheek zo graag voor.


Ouders en grootouders met kinderen zijn allemaal welkom. Meedoen is gratis. Ouders en/of begeleiders dienen zich vooraf aan te melden via www.bibliotheekbollenstreek.nl. Kinderen hoeven niet aangemeld te worden.


Bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T, (071) 5237351

Fiks start oefencampagne

Een mooie aanvalsactie van de korfballers van Fiks in de wedstrijd tegen Tempo uit Alphen. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

korfbal n Langzamerhand gaat de korfbalcompetitie weer starten. Op zaterdag 5 september is de eerste speelronde. In voorbereiding daarop speelt Fiks enkele oefenwedstrijden. De eerste was afgelopen zaterdag tegen Tempo uit Alphen aan den Rijn. Het resultaat was een verdienstelijk 16-16 gelijkspel.


Tempo zal ook in de competitie tegenstander zijn. Het is één van de titelkandidaten. Vorig seizoen speelde Tempo in de zaalcompetitie korfballeague; het hoogste niveau. Vandaar dat een gelijkspel als een goed resultaat mag worden betiteld. Enige nuancering is; Tempo miste sterspeler Tom Steenbeek wegens blessureleed en één van de basisspeelsters ontbrak. Wat bij de opponent ook ontbrak was scorende scherpte; met name in de eerste 20 minuten. Kansen waren er volop, maar het was juist Fiks dat op dit vlak koelbloedig was. Alleen bij 0-1 heeft Tempo de leiding gehad. In het daaropvolgende kwartier scoorden Dominic van Welzen, Kevin Vreeken, Lianne Anholts, Youp Coli en Melissa Heijne (2). Laatstgenoemde trof twee keer doel vanaf de strafworpstip. In het vervolg zou ze vanuit die positie nog twee keer succesvol zijn en één treffer van afstand maken. Met vijf inzetten werd ze topscoorder.

Na 6-2 kwam Tempo scorend meer in de wedstrijd, hetgeen duidelijk werd uit de 9-8 ruststand. Er ontspon zich in de tweede helft een aantrekkelijke ontmoeting, waarin Fiks verdedigend zeer scherp moest blijven. Fiks bleef vaak met minimaal verschil aan de leiding, maar geregeld stond er een gelijke stand op het bord. Een minuut voor tijd leek Kevin Vreeken de ontmoeting in het voordeel van Fiks te beslissen. In de slotminuut tekende Tempo alsnog voor de 16-16 eindstand.

“Mijn team heeft het goed gedaan”, sprak de nieuwe trainer Aad van Rijthoven. “Ik ben dus tevreden en ja, ik leg weer andere accenten op het spel dan mijn voorganger Bas Harland, die vorig seizoen het team zo goed heeft getraind. Er is met geduld gespeeld en goed gekeken waar de scoringsmogelijkheden lagen. Het opent mogelijkheden om extra spelmomenten toe te voegen”.
Overige scores kwamen van Kevin Vreeken (2), Youp Coli, Michelle Rozenbroek (2), Jan Anholts en Dominic van Welzen.

>Digitale Ondernemersdag071 over ondernemen in crisistijd

Ondernemen n Op donderdag 3 september is de derde digitale Ondernemersdag071. In een uur tijd neemt men de deelnemers mee in de laatste ontwikkelingen op ondernemersgebied in de 071-regio. Om 16.00 uur start de live uitzending vanuit Corpus.

Ondernemersdag071 is dé gelegenheid om je bij te laten praten over ondernemen in onze regio. Ondernemen vraagt op dit moment om flexibiliteit, innovatiekracht en creativiteit. Want, deze tijd kan ook weer kansen bieden. Dat is dan ook het thema van deze editie: Kansen in de regio.
Gepraat wordt over onder andere Slim personeelsbeleid, Leiden Bio Science Park en Digitalisering.

De organisatie van Ondernemersdag071 is in handen van de regionale ondernemersverenigingen BV Leiden, Platform voor Ondernemers Oegstgeest, Leiderdorpse Ondernemersvereniging, Katwijkse Ondernemersvereniging, Ondernemersvereniging Voorschoten, Ondernemersvereniging Leiden BioScience Park, VNO-NCW, Economie071 en Rabobank Leiden-Katwijk.

>Vrijwilligersmarketing

werven n Meer vrijwilligers leren werven? "Hoe kunnen wij mensen blij maken met vrijwilligerswerk?" is een mooie benadering.

Op 22 september organiseert iDOE een workshop vrijwilligersmarketing waarin marketingadviseur en -trainer Ralf Fleuren deelnemers inspireert om op vernieuwende en doeltreffende manier in vier stappen vrijwilligers te werven. Tijdens de workshop wordt de vierstappenmethode met praktijkvoorbeelden uitgelegd en ga je meteen aan de slag.

Organisaties die met vrijwilligers werken hebben steeds meer moeite om voldoende vrijwilligers te werven. Je merkt dat minder mensen geïnteresseerd zijn zich voor langere tijd bij dezelfde organisatie in te zetten. Vrijwilligers werven anno nu vraagt een frisse blik op de inzet van vrijwilligers en de manier waarop je hen kunt bereiken en overtuigen. Er zijn nog steeds heel veel mensen die zich graag vrijwillig inzetten voor een ander.

De workshop vindt plaats op 22 september van 19.30 tot 22.00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.i-doe.nl/agenda

Subsidie voor Stichting Leiden Bio Science Park

science n Het college van B&W heeft besloten om de stichting Leiden Bio SciencePark een subsidie te verlenen van € 50.000,- voor 2020. De gemeente Oegstgeest ondersteunt de stichting samen met andere partners (Universiteit Leiden, LUMC, Ondernemersvereniging Leiden Bio Science Park, Janssen Biologics BV en gemeente Leiden). De ambitie is het Bio Science Park te ontwikkelen van een sciencepark naar een dynamisch innovatiedistrict.

>Masterplan Verkeer Houtkwartier

verkeer n Voor het Houtkwartier, de wijk grenzend aan Oegstgeest, gaat de gemeente Leiden een Masterplan Verkeer maken.

In een online video legt projectmanager Danila Ploeger uit wat de visie inhoudt en hoe bewoners kunnen laten weten wat zij belangrijk vinden voor het verkeer in Houtkwartier.

Meedoen kan via https://doemee.leiden.nl/nl-NL/folders/houtkwartier. Reageren kan tot 15 september.

>Internetcursus voor beginners in bibliotheek

leren n Bibliotheek Bollenstreek vindt het belangrijk dat mensen zich kunnen redden in de wereld waarin internet een steeds grotere rol speelt. Omdat veel mensen nog geen computervaardigheden hebben, wordt er in Oegstgeest een cursus aangeboden. 11, 18, 25 september, 2, 9 oktober. 10.00-12.00 uur. € 15,- / € 20,-. Aanmelden: bibliotheekbollenstreek.nl of aan de balie.

@keesdellebeke Ja weer nieuw spandoek in #oegstgeest bij fietspad onder #A44 vanwege toenemend aantal brommers en snorders op fietspad van en naar @OegstgeestRijn Oorzaak kapotte brug door Park #Rhijngeest + geen #handhaving

@VissenInTroebel Replying to @PolitieLeiden and @RDWnl En is dat golfkarretje (rijbewijs/geen helm) gesignaleerd op fietspaden in #oegstgeest al gecontroleerd cq geconfisqueerd?


@RetailInterieur Super trots! Wij gaan het complete maatwerk verzorgen voor het interieur van Tacx, Oegstgeest. Ons doek hangt, we kunnen aan de slag! #retail #interieur #maatwerk #oegstgeest


@rolandbouman Vele wachtenden om toegelaten te worden tot Kringloop Oegstgeest. Driftig ontevreden gerammel van juwelen en paarlenkettingen stijgt her en der op uit de rij.