Oegstgeester Courant

15 februari 2017

Oegstgeester Courant 15 februari 2017


Oegstgeester sportprijzen 2016

Alle prijswinnaars bij elkaar na afloop van de feestelijke bijeenkomst. | Foto Wil van Elk Foto: Will van Elk

sport n Op vrijdagavond 10 februari werden in een volle Mozaïkzaal de sportprijzen voor 2016 uitgereikt.

Sportvrouw 2016 werd zwemster Tamara van Vliet, Sportman van het jaar 2016 tafeltennisser Jop van der Wiel.

Tamara droeg deze titel al eerder. Na haar verkiezing tot Oegstgeester sportvrouw van 2013 kende Tamara moeilijke jaren. "Maar we vertellen hier het verhaal van een vechtster!" vertelde gastheer Matthijs Huizing.

Lees verder op pagina 19

Bouwweg mag blijven liggen

uitspraak n Bewoners van de Hugo de Vrieslaan hadden een aantal weken geleden een kort geding aangespannen bij de voorzieningenrechter in Den Haag, over de vraag of de gemeente Oegstgeest wel gerechtigd was om (opnieuw) een bouwweg aan te leggen naast de woningen op de hoek, en deze in gebruik te geven ten behoeve van het bouwverkeer met het oog op de realisatie van het project Kasteeltorens. Eerder was hen toegezegd dat, na jaren overlast van bouwverkeer, er nooit meer een bouwweg langs hun huis zou lopen. Volgens de rechter hadden de aanspanners van het kort geding de hinder die zij nu hebben van de weg onvoldoende onderbouwd. De bouwweg ligt negen meter verder van de gevel dan in het verleden, en geeft volgens de rechter niet genoeg overlast om hem te verbieden. Daarbij ging de rechter met de gemeente mee dat de huidige bouwweg de kortste en meest veilige route vormt naar de bouwplaats in vergelijking met alternatieve routes.

Valentijnsdag

Ieder jaar is het weer leuk om te zien hoe de handel inspeelt op de behoefte van het publiek om geliefden te verrassen. De veertiende februari hadden ze best hartjesdag kunnen noemen. Heel wat harten worden namelijk enthousiast en fantasierijk op hol gebracht. En hoe mooier is het dan om iets te kopen dat een hartvorm heeft of erin is verpakt. Niet alleen jonge stellen doen mee aan deze jaarlijkse rage. Ook paren die al langer bij elkaar zijn en al menige tijd getrouwd zijn verzinnen een originele manier om hun liefde voor de ander te etaleren. Ik ga naar de bloemist om een cactus te kopen, vertrouwde iemand mij toe. O, jij durft! Ja, ik zeg er dan wel bij dat zij mij nog altijd prikkelt, zei hij lachend. En hij voegde er glimlachend aan toe: Je hoort later wel hoe ze hierop reageert! Moet ik er voor jou ook een meenemen? Nee, doe maar niet, riep ik hem na. Ik houd het wel bij een orchidee.

Wil van Elk

Afvalkunstenaars aan de slag op woensdag 22 februari

afval n Per persoon belandt er elk jaar maar liefst zo'n 500 kilo afval in de vuilnisbak. Op woensdag 22 februari wordt er met kinderen vanaf 8 jaar op een creatieve manier gekeken hoe we samen van plasticafval iets moois kunnen maken. De afvalkunstenaars gaan aan de slag.

Iedereen vanaf 8 jaar is van 13.00 tot 15.30 uur welkom op basisschool de Kring (locatie Rembrandt) in Oegstgeest. Het is eventueel mogelijk een deel van de middag mee te doen. Om in te kunnen schatten hoeveel kunstenaars men kan verwelkomen is aanmelden prettig. Dit kan via afvalkunstenaars@gmail.com. Ook als er niet mee wordt geknutseld kan er worden geholpen afval te redden van de vuilnisbelt. Plastic doppen, deksels en ander niet doorzichtig plastic kan worden ingeleverd bij Thorbeckehof 20 of Basisschool de Kring.

Jens Labordus wint voorleeswedstrijd

lezen n Op maandag 13 februari werd in de bibliotheek van Wassenaar een voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden.

Acht deelnemers van basisscholen uit Oegstgeest, Voorschoten en Wassenaar streden om een plekje in de volgende ronde. Jens Labordus van de Hofwijckschool uit Oegstgeest won de voorronde van de Voorleeswedstrijd. Hij las voor uit de Gorgels van Jochem Myjer en was de terechte winnaar. Jens gaat door naar de kwartfinale in Leiden. Voor de regionale winnaars volgt de provinciale finale in april. De landelijk finale vindt jaarlijks eind mei plaats.

Verkoop

vastgoed n De gemeente heeft de eerste woning van het brandweercomplex aan de Dorpsstraat verkocht.

Naast dit pand, Dorpsstraat 62, zijn er nog twee woonhuizen voor verkoop beschikbaar.

Geske Dijkstra tennis Foto: PR

Geske Dijkstra Nederlands kampioen

Ik heb hard moeten knokken om te winnen

Drukte bij start verkoop Park Duivenvoorde

INGEZONDEN n Lezers over bouwplannen

Bespreking Sportnota

uitgesteld

Alcoholcontroles gemeente Oegstgeest vlot verlopen

Café de Gouwe, het enige café in Oegstgeest, is een van horecabedrijven dat is gecontroleerd. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

controles n De gemeente Oegstgeest is sinds 2013 verantwoordelijk voor het toezicht op de Drank- en Horecawet. Een voorgeschiedenis van controles is er niet, dus de gemeente besloot om de Basiscontroles Drank- en Horecawet projectmatig aan te pakken.

Door: Wil van Elk

De twee gemeentelijke opsporingsambtenaren van de gemeente Oegst&sh;geest, zij hebben een opleiding tot drank- en horeca inspecteur gevolgd, hebben de hercontroles uitgevoerd; 76 basiscontroles bij 76 lokaliteiten, onderverdeeld in horecabedrijven zoals restaurants, cafés en snackbars, slijterijen en paracommerciële instellingen zoals sportverenigingen. In totaal zijn er 39 basiscontroles uitgevoerd bij horecabedrijven, 29 basiscontroles bij paracommerciële instellingen en 8 basiscontroles bij slijterijen.

In vijf lokaliteiten vinden geen activiteiten meer plaats en vervalt de vergunning. Bij de meeste lokaliteiten ontbrak de zichtbare leeftijdsgrensaanduiding. Na het aanbrengen van de bij de waarschuwing meegestuurde sticker waren vrijwel alle overtredingen beëindigd. In acht gevallen stond het terras niet op de vergunning en zeven keer ontbrak een geldige vergunning. Zes keer was er geen leidinggevende aanwezig. Een keer betrof het de verkoop op een plek waar alleen sport werd bedreven.

Bij de eerste controle waren er 52 overtredingen in 35 lokaliteiten; 31 in horeca, achttien bij paracommerciële instellingen en drie in slijterijen. Dertig instellingen hebben binnen de hersteltermijn de problemen verholpen. Vijf instanties hebben een 'vooraankondiging handhavend optreden' ontvangen over zeven overtredingen. Na een tweede controle is er een boete uitgedeeld omdat er geen leidinggevende aanwezig was. Ook dit is inmiddels verholpen.

De gemeente is tevreden en heeft meer inzicht gekregen. Het vergunningenbestand is bijgewerkt en de exploitanten weten meer over de regels. Over een jaar of vijf is weer een controle. De gemeente kreeg verder de aanbeveling om op de website de regels te verduidelijken.

LuisterBieb app

lezen n Met de gratis LuisterBieb app van de Bibliotheek kunnen eindexamenkandidaten naast lezen ook een boek luisteren. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch.

De gratis LuisterBieb app van de Bibliotheek is een alternatieve en laagdrempelige manier om jongeren enthousiast te maken voor boeken en literatuur. Of ze nu sporten, met de bus reizen, hun krantenwijk lopen of in bed liggen: oortjes in en luisteren maar. Door 'luisterend lezen' kunnen ook niet-lezers het volledige boek leren kennen en beperken zij zich niet uitsluitend tot uittreksels of films.
De LuisterBieb app is eenvoudig te downloaden naar tablet of smartphone. Iedereen die lid is van de Bibliotheek heeft toegang tot alle luisterboeken. Wie geen lid is, heeft toegang tot een selectie luisterboeken. In de 'Luisteren voor je lijst-selectie' staan titels voor zowel het VMBO als HAVO/VWO. De luisterboeken zijn via wifi te downloaden. Hierna kan er altijd en overal geluisterd worden naar boeken van de literatuurlijst.

Sneeuwpret

Op de zandhopen van een bouwproject in Poelgeest was er alle ruimte voor 'wintersport'. De vaart zat er behoorlijk in. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

winter n Afgelopen weekend viel er, ook in Oegstgeest, een dik pak sneeuw.

Reden voor veel kinderen (én volwassenen) om sneeuwballen te gooien, iglo's te bouwen, sneeuwpoppen te maken en, zoals in Poelgeest op de zandhopen van een bouwproject, sleetje te rijden.

Begon het zaterdag nog met een klein laagje, op zondagochtend bleek er een prachtig pak verse sneeuw gevallen te zijn. Ver voor het ontbijt waren veel Oegstgeester kinderen daarom al buiten te vinden om mooie sneeuwpoppen en iglo's te bouwen.

Later op de dag grepen velen de gelegenheid aan om een winterse wandeling door Oegstgeest te maken. Vooral een rondje rond beide kastelen en door de bossen bleek populair.

De koude bleek overigens niet streng genoeg om ook de ijsbaan weer even open te krijgen.

Voor meer winterse foto's (onder andere van lezers) zie www.oegstgeestercourant.nl.

Dorpsheeren

ontmoeting n Dinsdag 21 februari van 14.00 tot 16.00 uur komen de Heeren van het dorp weer bij elkaar voor een goed gesprek. De bijeenkomst wordt gehouden op de President Kennedylaan 141 in de flat 'Haaswijck'.

Het thema is 'Amerika, de nieuwe president'. "Heeft u zin om hierover mee te praten dan bent u van harte welkom," aldus Adinda Heemskerk. Aanmelden kan bij Radius, telefoonnummer (071) 7074200 of via een e-mail a.heemskerk@radiuswelzijn.nl.

De volgende bijeenkomsten zijn 4 april, 16 mei en 27 juni.

Danscursussen

dansen n Direct na de Voorjaarsvakantie starten dansdocenten Inge Pieterse en Susanne de Rooij opnieuw met een aantal swingende danscursussen kinderen en tieners in diverse leeftijdsgroepen. Van Peuterdans en K3-dans tot Kidsdance en Street/Clipdance met Hip Hop.

En wat te denken van de nieuwe danscursus Hoop-Dance onder leiding van Nathalie de Jong. Binnenkort is het allemaal (weer) mogelijk bij de Stichting Evenementen in het Oegstgeester Dorpscentrum (Lijtweg 9, Oegstgeest). Alle danscursussen worden op zondag 11 juni afgesloten met een vertederende en swingende presentatie in een echt theater. Aanmelden? Meer info? Ga naar www.st-evenementen.nl of bel (071) 5171540.

Raad gunt wethouder blessuretijd voor creëren integrale Sportnota

Foto: Wil van Elk

politiek n Afgelopen donderdag stond de Oegstgeester Sportnota op de agenda voor de commissie Burger.

Door Willemien Timmers

Zoals afgelopen week in de Oegstgeester Courant te lezen was, wilde de wethouder Sport, Marien den Boer, de sportnota in tweeën knippen, en het visiedeel los van de financiële aspecten bespreken. Dit om tijd te creëren om met de Oegstgeester Sportfederatie (OSF) te komen tot een samen gedragen stuk voor wat betreft de financiën. Mede omdat het opstellen van de nota nu al zo lang duurt, is de communicatie tussen OSF en gemeente al enkele keren spaak gelopen. Nu lijken beide partijen elkaar weer te vinden.

Het voorstel van de wethouder om donderdag alleen de visie op sport in Oegstgeest te bespreken, en de financiën daarbij buiten beschouwing te laten, kon in de commissie niet op veel steun rekenen. Ook OSF-voorzitter Sven de Ruijter sprak in de vergadering liever het totale document als co-creatie verder af te maken. "Wij hebben liever een verlenging, dan dat we de wedstrijd nu al verliezen."
Tim van Tongeren (Progressie Oegstgeest) was het daarmee eens. "Als we nu stevige ambities zouden uiten, zouden de financiën daar dan op aangepast worden? En hoe moeten de inwoners van Oegstgeest daarmee omgaan? Als wij grote ambities uiten, wekken we verwachtingen."
Ook Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) sloot zich daarbij aan. "Ik heb er moeite mee de beide elementen los van elkaar te zien, zéker omdat het stuk dat nu voorligt niet in co-creatie is gemaakt, terwijl dat wel de bedoeling was. Daarbij zie ik weinig in de nota terug van een eerdere motie uit 2013, waarin de raad pleitte voor een rechtvaardiger en meer gedifferentieerde verdeling van subsidiemiddelen."

"Als je nog geen financieel plaatje hebt, kun je niets over de inhoud zeggen," sprak ook Sandra Mroseck van Lokaal. "Het is beter om terug naar de tekentafel te gaan en bij de raad terug te komen met een integraal stuk."

Het CDA steunde zijn wethouder in het voorstel de financiën los te behandelen. Zij noemden het een 'goed signaal' dat er in ieder geval voortgang in zit. De VVD noemde het niet bespreken van het stuk 'jammer maar begrijpelijk'. "We gunnen u de tijd."

D66 liet bij monde van Elfred Bus weten ronduit teleurgesteld te zijn in hoe het proces is verlopen. "De wethouder heeft op het gebied van co-creatie helaas geen echte stappen kunnen zetten. De sportnota had het voorbeeld van samenwerking met de inwoners van Oegstgeest moeten worden. Daarbij horen ambities en financiën bij elkaar. Ik hoop dat de integrale sportnota die we later dit jaar te zien krijgen er één van co-creatie tussen OSF en gemeente is. Pak samen de kans. Wethouder, doe uw huiswerk, dan zullen wij het stuk straks met gejuich en vlaggetjes ontvangen."


Uiteindelijk waren alle fracties het erover eens dat voor de besluitvorming een integrale sportnota noodzakelijk is met aandacht voor ambities én financiën. Vanuit alle partijen werd overigens waardering geuit voor de inzet en constructieve houding vanuit de Oegstgeester Sport Federatie.

Drukte bij start verkoop Park Duivenvoorde

Er was zaterdag erg veel belangstelling voor de verkoopmanifestatie van Park Duivenvoorde. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

wonen n Afgelopen zaterdag, 11 februari, was de verkoopmanifestatie van het project Park Duivenvoorde in het koetshuis van kasteel Oud-Poelgeest.

De sneeuw zorgde voor een sprookjesachtig tafereel. Het was een drukte van belang met bijna 600 bezoekers, waaronder veel echtparen met kinderen.

Gretel Robert (Carel vd Meer), Frank Willemse (Gangertje5), Liesbeth de Winkel (Naturelle), Marijke in ít Veld (voorzitter BIZ), Edward van Til (Het Beleg), Arnold (June) en Lucia (The Frog) zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

"Het was een daverend succes en de waardering van de klanten voor de kwaliteit en de architectuur is enorm," laat Oegstgeestenaar Cees Kimmel van Frisia Makelaars weten. "Veel kandidaten komen uit Oegstgeest en de rand van Leiden, bijvoorbeeld de Vogelwijk. Ook waren er geïnteresseerden die de gekte in Amsterdam zat zijn en heerlijk groen en rustiger willen wonen in Oegsgeest vanwege de uitstekende bereikbaarheid."

De meester kijkers waren tussen de 30 en 45 jaar oud. "Uiteindelijk is dit plan ook uitstekend voor de doorstroming in Oegstgeest, want de kopers laten veel huizen achter in het dorp. Je zou kunnen berekenen dat er per verkochte woning drie à vier verhuizingen plaatsvinden."

Op het terrein van voetbalclub ASC wordt medio 2017 Park Duivenvoorde gerealiseerd. Op de locatie verrijzen vijftig karakteristieke, luxe koopwoningen. In een speels stratenpatroon en omgeven door groen en water worden vijf vrijstaande villa's, dertig twee-onder-een-kapwoningen en vijftien herenhuizen gerealiseerd. Ruime huizen met circa 200 m² woonoppervlak die naar wens zijn uit te breiden met extra vierkante meters en diverse opties. De verwachte oplevering is in het najaar van 2018.


Inschrijving

Geïnteresseerden hebben nog tot 22 februari 12.00 uur de tijd om het inschrijfformulier in te dienen. Begin maart vindt de toewijzing plaats. Op de website is de digitale versie van de brochure te vinden. Tevens staan alle plattegronden en prijzen in de woningzoeker. Uiteraard kunnen geïnteresseerden ook een exemplaar van de brochure ophalen bij de Sales Suite in Mi Casa aan de Spaargarenstraat 3 in Oegstgeest. www.parkduivenvoorde.nl

Winkelgebied De Kempenaer beter op de kaart door marketing Gangetje 5

marketing n Afgelopen vrijdag, 10 februari, tekende Winkelgebied De Kempenaer een overeenkomst met marketing bureau Gangetje 5 uit Leiden, om de winkelstraat beter op de kaart te zetten.

Door Willemien Timmers

Marijke in 't Veld legde uit hoe blij zij is dat in deze moeilijke tijden voor de winkeliers, er nu vanwege de gevormde Bedrijveninvesteringszone (BIZ) financiële ruimte is om dingen te ondernemen.

Twee weken geleden heeft het college van burgemeester en wethouders een subsidiebedrag van bijna 45.000 euro verleend aan de BIZ Kempenaer. De instelling van een BIZ geeft de vereniging gedurende vijf jaar financiële zekerheid voor uitvoering van een gezamenlijk plan voor het winkelgebied. Alle ondernemers in het gebied betalen een bijdrage via een belastingheffing. De opbrengst van de BIZ-bijdrage wordt als jaarlijkse subsidie verstrekt aan de Vereniging BIZ Kempenaer.

ondersteunen

Marketingbureau Gangetje 5 zal voorlopig voor één jaar de BIZ ondersteunen waar het gaat om reclame-technische dingen. Website, logo en Facebook-pagina worden aangepakt. "Ook bij alle evenementen zullen zij ondersteunen."

"We gaan er voor zorgen dat de straat meer één geheel wordt," legt Frank Willemse van Gangetje 5 uit. "Samen sta je sterk, zeker in deze tijden. We moeten meer naar een situatie toe dat winkeliers ambassadeurs zijn van elkaar. Daarbij willen we de straat, juist voor Oegstgeestenaren, interessanter maken."

Het bureau gaat naast deze ondersteuning ook een groots fashion-event organiseren later dit jaar. De details daarover zijn nog niet bekend.

Actualiteit in lezing De Tegenaanval

lezing n Zondag 19 februari is er een lezing naar aanleiding van het boek De Tegenaanval van Oegstgeestenaar Henk Bussemaker.

Mede-auteurs Janet van Klink en Jan Maarten Doorman (kleinzoon van Karel Doorman) laten aan de hand van uniek beeldmateriaal zien wat er december 1941 plaatsvond in de Javazee. De vader van Henk Bussemaker, Anton Bussemaker, is onderzeeboot-commandant op O-16 in de slag op de Javazee een belangrijke rol speelde. Het boek is ook actueel omdat minister Jet Bussemaker (dochter- en kleindochter van) op dit moment in Indonesie is om te praten over het onderzoek naar verdwenen oorlogswrakken waaronder waarschijnlijk ook die van haar opa.

De lezing vindt plaats vanaf 15.00 uur in Dorpscentrum Oegstgeest.
Kaarten à 5.00 euro zijn te koop bij de Rijnlandse Boekhandel of te reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl

Fietspad Oegstgeesterweg

verkeer n Zowel vanaf de Laan van Oud Poelgeest, als vanaf de Warmonderweg, kun je via de rotonde de Oegstgeesterweg op richting Leiden. De weg is eind vorig jaar gerenoveerd en strak opgeleverd.

Aan de rechterkant is het fietspad langs de Leidse Hout en de voetbalvelden in de Kikkerpolder twee richtingen op. Aan de overkant, langs het bos van Oud-Poelgeest en de Ezelenweide waar de ijsbaan ligt, is het eenrichtingsverkeer voor fietsers. Veel fietsers trekken zich daar echter niets van aan en rijden tegen het verkeer in richting de ijsclub waar in het clubgebouw ook de Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest haar activiteiten houdt. Ze fietsen er dus niet alleen als er kan worden geschaatst. Verontruste burgers vragen zich niet alleen af waarom het daar niet tweerichtingsverkeer is, maar zouden het uit veiligheidsoverwegingen op prijs stellen als het alsnog tweerichtingsverkeer wordt zoals het na de Ezelenweide ook al is. (WvE)

Nieuwe voorzitter Rekenkamercommissie

politiek n De Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg (WVOLV) krijgt een nieuwe voorzitter: Dolf Kamermans. De selectiecommissie zal Dolf Kamermans binnenkort voordragen aan de diverse gemeenteraden.

Het voorzitterschap is vacant sinds het vertrek van Peter van den Berg op 1 januari 2017. Na twee wervingsronden heeft de selectiecommissie (bestaande uit raadsleden van de vier aangesloten gemeenten) besloten Dolf Kamermans voor te dragen als de nieuwe voorzitter voor de komende vier jaar. De beëdiging is op 9 maart in de raadsvergadering van de gemeente Voorschoten.
Dolf Kamermans heeft zeer ruime bestuurlijke, bedrijfskundige en financiële ervaring en is bekend met het uitzetten van onderzoeksopdrachten. Hij heeft economie gestudeerd en is daarna dertig jaar actief geweest in de verzekeringswereld, onder andere als directielid bij Achmea.
De selectiecommissie omschrijft hem als 'Een weloverwogen verbinder met de raden en de burgers' en 'Iemand die een frisse bedrijfskundige blik op gemeentefinanciën kan werpen.' Kamermans zelf: "Goede analyses, maar vooral praktisch en toepasbaar advies van een rekenkamercommissie kunnen bijdragen aan een beter bestuur."
De Rekenkamercommissie WVOLV bestaat uit vijf leden, een plaatsvervangend voorzitter en een voorzitter. Zij voert onafhankelijk onderzoek uit, waarbij wordt onderzocht in welke mate de gemeente doelmatig, doeltreffend en rechtmatig heeft gehandeld. Het accent bij de onderzoeken ligt op de (maatschappelijke) effecten van het beleid (doeltreffendheid).

Radius filmmiddag

film n Radius organiseert op vrijdag 24 februari weer een mooie fimmiddag met een warme film.

Gloria (50+) voelt zich eenzaam. Haar kinderen zijn de deur uit en in hun drukbezette leven is weinig plaats voor haar. Op een van de avonden voor alleenstaanden danst ze in de armen van Rodolfo, een al even zoekende figuur. Ze vinden aandacht en warmte bij elkaar. Gloria gaat geloven dat er alsnog een gedeelde toekomst voor haar in het verschiet ligt. Voor wolkjes aan de hemel zorgen telefoontjes van Rodolfo's volwassen dochters, die kennelijk nog altijd niet zonder hun vader kunnen. Maar teleurstellingen verwerkt Gloria stapje voor stapje en ze blijft vol hoop en vertrouwen openstaan voor nieuwe ervaringen.

Hoofdrolspeelster is de gevoelige Paulina García, bekroond met een Zilveren Beer als beste actrice in Berlijn. Zij is met haar levenskracht een inspirerend voorbeeld.

Plaats: Dorpscentrum. Tijd: 14.30 uur (zaal open 14.00u). Kosten: € 5,-.

Enthousiaste folk-sessie in Streeder

Iedereen kon meespelen tijdens de Folk-sessie in Brasserie Streeder. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Sessie n Voor herhaling vatbaar, dat was wel duidelijk na afloop van de Folk-sessie in Brasserie Streeder. Het was zondagmiddag 12 februari de eerste keer dat dit optreden in Oegstgeest werd gehouden.

De Folk-sessie in Brasserie Streeder was een erg geslaagde kennismaking met Folkmuziek voor de Oegstgeestenaren. De opkomst was groot en er werden diverse stukken ten gehore gebracht. Niet alleen Ierse Folk, ook Mexicaanse, Bluegrass en Nederlandse muziek werd met volle overtuiging in de gezellige brasserie van Robin Streeder gebracht.

Joost Ligthart is reuze enthousiast: "De bedoeling is dat we iedere tweede zondag van de maand Folkmuziek gaan spelen. De toehoorders zijn vrij om verzoeken in te dienen of om zelf mee te spelen! De muzikanten komen niet alleen uit Oegstgeest. De sessies trekken muzikanten aan uit de hele regio!".

De volgende sessie is op zondag 12 maart, wederom bij Brasserie ­Streeder en duurt van 15.00 tot 18.00 uur. "Het wordt ongetwijfeld weer gezellig, dus het kan uitlopen", vertelt Ligthart die enthousiast meespeelt op zijn harp.

Kijk eens op de Facebookpagina 'The Session Oegstgeest'. Het muziekgezelschap is 2,5 jaar actief op het Internet en meldt met gepaste trots de eerste sessie in Oegstgeest.

Autisamen: samen Orks schilderen om spel te spelen

ontmoeting n Vrijdagavond 10 februari heeft Autisamen weer de Miniature Gaming avond georganiseerd voor jongeren met autisme.

In het Dorpscentrum van Oegstgeest moesten de jongeren dit keer eerst zelf hun speelfiguur schilderen voordat ze konden spelen. Tabletop Kingdom uit Den Haag stelde verf en kwastjes beschikbaar.
Met de geschilderde orks hebben de jongeren een battle 'Who is the Boss' gespeeld. Gelukkig kon er niemand 'af' raken tijdens het spel en werd het zo met elkaar wel een hilarisch spel.
Aan het einde van de avond kregen de speelfiguren nog een finishing touch en waren ze klaar voor een foto. Autisamen wist de jongeren enthousiast over hun eigen schilderwerk en spel te krijgen. Ze lieten hun orks dan ook met veel trots aan hun ouders zien. Voor de jongeren die niet wilden schilderen, was er de mogelijkheid om een ander spel te spelen.

Creatieve en Culinaire cursussen

cursussen n Direct na de Voorjaarsvakantie gaan bij de Stichting Evenementen in het Oegstgeester Dorpscentrum weer diverse creatieve en culinaire cursussen van start.

Op creatief/techniek gebied zijn er twee teken/schildercursussen en de cursussen Juniorlab, Technicakids en Woodykids; op culinair gebied openen De Bakkerij (9 t/m 12 jaar – wo) en de Kinderkookcafés (8 t/m 12 jaar – wo/do/vr) op diverse dagen hun deuren. Ook is er een kookcursus voor jongere kokkies (7-8 jaar – di).

Meer info over inhoud van de cursussen, de kosten en de beschikbaarheid van plaatsen? Ga naar www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540.

'De meest verzengende passie die je je kan indenken'

Jacob Bogaart in zijn studeerkamer. | Foto Hans van der Woerd Foto: Hans van der Woerd

muziek n Onbekend maakt onbemind, maar niet voor Jacob Bogaart. 'De minst Nederlandse pianist van Nederland' vertolkt zondag in de Paulus muziek van componisten die in hier werkten.

Het belooft een fascinerende vogelvlucht over vier eeuwen Nederlandse klaviermuziek, mondeling toegelicht. Om het internationale belang ervan te onderstrepen ook Liszt en Chopin. Aanvang 16.00 uur.

Bogaart studeerde piano en orkestdirectie aan het Mozarteum Salzburg en behaalde rap het solistendiploma. Vervolgens bezocht hij de Accademia di Santa Cecilia in Rome. Hij trad op met dirigenten van naam en faam, reisde concerterend de wereld rond, werkte samen met beroemde strijkkwartetten en hij is de pianist van de internationaal gevierde mezzosopraan Elisabeth von Magnus. Na vijf jaar Parijs keerde Bogaart in 1980 terug in Nederland. Eenmaal hier werkte hij mee aan een programma over culturele veranderingen in Nederland rond 1900. Kende hij muziek van Nederlandse componisten? Nauwelijks. Aldus toog hij naar het Gemeentemuseum in Den Haag en doorzocht er stapels. "Er zaten juweeltjes tussen van Dirk Schäfer, Alphons Diepenbrock, Jan Brandts Buys en Leander Schlegel. Deze kwamen op mijn eerste lp." Over Schlegel (1844-1913), in Oegstgeest geboren, in Leiden getogen en tot in Wenen geliefd: "Het is de meest verzengende, verschroeiende passie die je je kan indenken, maar dan gestileerd en met smaak." Tussen de drukke bedrijven door, Bogaart was intussen ook hoofd van de afdeling muziekregie van de NOB – leidde opnamen "van Concertgebouworkest tot accordeonorkest" –, bleek er telkens aansporing zich verder in Nederlandse composities te verdiepen. Gevraagd naar zijn solistencarrière zegt hij in Pianowereld: "Het heeft me altijd verbaasd dat een man als Brendel in elke grote stad van de wereld een jaar lang om de drie dagen hetzelfde repertoire speelt. Ik heb er grote bewondering voor dat je dat opbrengt en dat je jezelf elke keer weer kunt vernieuwen en motiveren, maar ik begrijp er niets van. Ik raak al lichtelijk geïrriteerd als mensen drie keer achtereen hetzelfde woord gebruiken." Geen wonder, Bogaart is sinds zijn vroege jeugd ook actief op diverse terreinen van de beeldende kunst; hij schildert prachtig en hij restaureert schilderijen, wist de hand te leggen op verf die niet meer gemaakt wordt.

Kaarten: Bij de Rijnlandse Boekhandel, of via tickets@musaix.org. www.muziekkamer-oegstgeest.org

Is 'Ik denk, dus ik ben' in ­Oegstgeest bedacht?

Oegstgeest heeft grote denkers gekend. Hij heeft er maar kort gewoond, maar Descartes is er daar een van. Hij is vooral bekend om zijn uitspraak "Ik denk, dus ik ben". Dat bleek een one-liner van formaat! Van 1641 tot 1643 woonde deze Franse denker op het kasteel Endegeest. Een beeld van hem op het binnenplein van het kasteel eert zijn aanwezigheid in ons dorp.

Op alle lijstjes van wereldwijde invloedrijke filosofen prijkt zijn naam. Hij bracht zijn ideeën naar voren in een tijd van grote onzekerheid, want er waren een Reformatie en een reeks godsdienstoorlogen gaande. Er was daardoor naast onzekerheid ook veel twijfel. "Ik denk, dus ik ben" is het product van radicale twijfel. God bestaat misschien niet, maar hij wel, want Descartes zegt daarmee dat hij niet kan twijfelen aan het feit dat hij twijfelt en dat er dus íemand is die twijfelt. Ikzelf besta daarom onomstotelijk.
Aan het begin van de 17e eeuw probeerde deze denker vanuit die twijfel een nieuw filosofisch systeem te ontwikkelen. Descartes kwam publiekelijk tot zijn Ik-denk-dus-ik-ben-stelling in het werk Principia philosophiae uit 1644. Dat werkstuk bevatte de beginselen van de filosofie en een systematische uitwerking van zijn gedachten. Daarvoor had hij in een anoniem geschreven boek de beroemde zin "Ik denk, dus ik ben" al eens als proefballonnetje opgeschreven. Maar in 1644, na twee jaren in Oegstgeest gewoond te hebben, durfde hij het dus publiekelijk te zeggen. Descartes had toen kennelijk genoeg lef verzameld. Dat was nodig want tegen heilige huisjes schoppen vergt lef. Descartes was vooral huiverig voor theologische conflicten; door dit boek kwam hij toch in aanvaring met de Katholieke kerk want in 1663 werden zijn werken op de lijst van verboden boeken gezet.
Wat mij intrigeerde was die datum: 1644! Dat is interessant omdat Descartes van 1641 tot 1643 in Oegstgeest woonde. Heel simpel geredeneerd heeft Descartes de jaren vóór 1644 aan zijn boek gewerkt. Is de beroemde gedachte "Ik denk, dus ik ben" in Oegstgeest bedacht en kenbaar gemaakt aan het grote publiek?
Arjan de Kok

Platform Kunst, Cultuur en Erfgoed III

De historische buitenplaats Landgoed Oud-Poelgeest. | Foto Niels van Weeren Foto: Niels van Weeren

ontmoeting n Het Platform voor Kunst, Cultuur en Erfgoed in Oegstgeest, dat in augustus 2016 startte, is een 'ontmoetingsplaats' voor mensen en organisaties die zich inzetten voor kunsten, cultuur en erfgoed in Oegstgeest en dat ook graag samen met anderen willen doen. De circa 20 deelnemers aan het platform zijn van heel verschillende komaf: variërend van Bibliotheek en Dorpscentrum tot Rockschool en gedreven ondernemers die kunst of cultuur verkopen. Komende weken stellen de deelnemers zich in deze rubriek voor.

Deze week: Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. Landgoed Oud-Poelgeest is een historische buitenplaats in Oegstgeest. In het prachtige parkbos liggen meerdere rijksmonumenten: het kasteel uit 1668, het 19e-eeuwse koetshuis, de tuinmanswoning, een kapel en een waterput uit 1550. Het landgoed is eigendom van de gemeente Oegstgeest en de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest is erfpachter. Doelstelling is het parkbos en de monumenten in oude luister te herstellen. Belangrijke restauraties hebben al plaats gevonden en staan ook voor de komende jaren nog op stapel. Om de kosten daarvan te dekken worden Kasteel en Koetshuis verhuurd aan Hotel Oud-Poelgeest BV die veel te bieden heeft: naast de hotelkamers zijn er prachtige zalen voor congressen en vergaderingen, maar ook voor sfeervolle bruiloften, partijen en diners. Bezoekers dragen daadwerkelijk bij aan herstel en instandhouding van het historische erfgoed. Het landgoed is vrij toegankelijk voor publiek en biedt regelmatig plaats aan buitenactiviteiten. Er vinden culturele manifestaties, rondleidingen en schoolbezoeken plaats. Een grote groep vrijwilligers is betrokken bij het onderhoud van het parkbos.
Deelname aan het Platform maakt het mogelijk partijen (beter) te leren kennen en te komen tot verrassende samenwerkingen met organisaties en mensen die zich inzetten voor cultuur en erfgoed.

Nieuws K&O Oegstgeest

Foto: Willemien Timmers

cursussen n Volksuniversiteit K&O Oegstgeest organiseert de komende weken weer diverse interessante activiteiten.

Linda Sloterdijk laat aan de hand van verschillende technieken (onder andere stempelen, sjabloneren en tekenen) en materialen (onder andere aquarel-, acrylverf, stiften en inkt) zien hoe deelnemers hun eigen dagboekje kunnen maken. Belevenissen, gedachten of mooie quotes komen tot uiting in een klein kunstwerkje.

Op 8 maart is de eerste van vijf bijeenkomsten Art Journaling, aanvang 19.30 uur. Prijs € 78,- excl. materiaalkosten € 6,-.


Onder leiding van Monique Shaw gaat op 6 maart een nieuwe cursus Fotografie voor gevorderden van start. Een speelse cursus, waar met name de mensen die al wat langer fotograferen en de basisinstellingen van hun camera goed beheersen, veel inspiratie kunnen op doen. Start maandagavond 6 maart. Prijs € 95,- voor zes lessen.

Inmiddels zijn de meeste reguliere groepen weer gestart. Het is bijna altijd mogelijk om later in te stromen. Volksuniversiteit K&O Oegstgeest, Lange Voort 2u. Secretariaat geopend van 9.00 tot 13.00 uur. Telefoonnummer (071) 5172365. www.ko-oegstgeest.nl

Geef mij maar een boek

lezen n Afgelopen vrijdag is de landelijke boekhandel-actie 'Geef mij maar een boek' van start gegaan.

Een van de bekendste Nederlandse kinderboeken 'Achtste-groepers huilen niet' van Jacques Vriens kost tijdelijk maar 2 euro. Dit ter bevordering van lezen onder jongeren. Door elk jaar een boek te kiezen dat, zolang de voorraad strekt, voor een prikkie te koop is, kan werkelijk iedereen kennis maken met de kroonjuwelen van de Nederlandse jeugdliteratuur. Ook scholen zijn uitgenodigd om samen met de boekhandel aan dit initiatief mee te doen.

In de Rijnlandse Boekhandel werden de eerste exemplaren gratis uitgereikt aan een aantal kinderen.

Opbrengst Hersenstichting

geven n De Hersenstichtingcollecte zit er op en de collectanten in Oegstgeest hebben weer een mooi bedrag bij elkaar opgehaald.

In totaal is er 3.613,00 euro binnengekomen. De Hersenstichting bedankt collectanten en gulle gevers.
Verdere informatie over geven en inhoud is te vinden op www.hersenstichting.nl.

Beste nieuwe buurvrouw in Park Duivenvoorde,

Je maakt een topkeuze om in ons mooie dorp te komen wonen! Goede scholen, fraaie winkelstraat met uitmuntende middenstand, vele leuke mensen, jong en oud. Ook aangetrokken door de wervende advertentie voor Park Duivenvoorde in deze courant, of ben je van de sociale verbinding via Facebook?

Als toekomstige buurman wil ik voorkomen dat je me volgend jaar bij de jaarlijks burendag licht verwijtend aankijkt en zegt "had je me dat niet van tevoren kunnen zeggen" dus ik zeg het nu alvast; We hebben bij de Raad van State bezwaar ingediend tegen de plannen zoals door Gemeente en Provast opgesteld. We hebben niks tegen de mensen in hun organisaties. We hebben wel grote zorgen over de geplande afmetingen en locatie van sloten, wateropvang, parkeerplaatsen en speelruimte. Dit bezwaar is in het belang van de huidige bewoners en zeker ook voor jouw belang als nieuwe buurvrouw.
Je wilt je nieuwe houten vloer toch niet na een paar jaar zien kromtrekken? Vochtlijnen in de muur omhoog zien kruipen gelijk aan de groeisnelheid van je jongste zoon? Of alleen waterkers oogsten in je groentetuin? Dat alle buurtkinderen in je tuin voetballen vind je vast niet erg, want je begrijpt dat ze ergens moeten spelen. En dat de buurt ook op jouw oprit parkeert is ook acceptabel, jij parkeert tenslotte ook in hun straat.

Gelukkig kan er direct met de aanleg van Park Duivenvoorde fundamenteel ingegrepen worden, en daar gaat ons bezwaar bij Raad van State over. Het huidige plan bevat vele fouten.

Het kan dus zijn dat de droomwoning die je nu denkt te kopen straks toch net niet blijkt te bestaan, een droom die in het water valt....

Guido Frenken
Voorzitter Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest

De 'stille' vernietiging van het Hofbrouckerpark

Afgelopen donderdag bogen Gemeenteraadsleden zich in de raadscommissie Ruimte over het - voor ons Oegstgeestenaren zo lang door B&W stilgehouden - contact met een projectontwikkelaar/particuliere eigenaar over mogelijke bouw van torenflats op parkgrond direct naast het meest dichtbevolkte gebied van ons dorp, namelijk het LV-centrum. Alle zo schilderachtige, geheel zojuist gemoderniseerde laagbouwbouwwoningen zouden moeten worden gesloopt om voor die hoogbouw plaats te maken. Verrassenderwijs kwam in dat commissieoverleg naar boven dat het hoogbouwplan ook stil is gehouden voor aanwezige raadsleden. Zij bleken dan ook slecht tot niet te zijn geïnformeerd.
Het hele commissieoverleg over het bouwplan met bijbehorende vernietiging van de parkachtige omgeving kwam op ons bewoners over als uitermate verwarrend. Enerzijds leek B&W iedere bestuurlijke afweging van onze bewonersbelangen te willen omzeilen door zich met name schimmig te concentreren op het commerciële winstbelang van de projectontwikkelaar/privéondernemer terwijl anderzijds enige kritische raadsleden in het overleg, te weten Kruidhof (PrO), Van Dissel (HvO) en Van den Ouweelen (Lokaal) absolute openheid over het bouwplan eisten zodat behoorlijke afweging met o.m. onze bewonersbelangen zal kunnen plaatsvinden. Temeer omdat zowel Hofwijck als de aanleunwoningen geheel zijn gerenoveerd. Het Oudenhof-bestemmingsplan, dat voorzag in totale nieuwbouw, is door die complete renovatie volledig door de tijd ingehaald.
De opstelling van B&W kwam bizar over. Op geen enkele wijze noemde verantwoordelijk wethouder het bewonersbelang van parkbehoud in het dichtstbevolkte gebied van Oegstgeest. Slechts het belang van betreffende privépersoon/projectontwikkelaar werd steeds weer opnieuw benadrukt. Argument: indien de hoogbouw niet zou doorgaan zou de door de Gemeente te betalen planschade "zo hoog" worden. Onbegrijpelijk want er bestaat volgens zelfde wethouder geen andere overeenkomst dan een voornemen tot een bilateraal onderzoek tot een mogelijke ontwikkeling van het bestaande parkgebied aan de Hazenboslaan en Piet Heinlaan, waarbij je mag aannemen dat ook ons bewonersbelang in dat onderzoek wordt meegenomen. Uit commercieel oogpunt is zgn. planschade nog onwaarschijnlijker.
De projectontwikkelaar heeft de lage aanleunwoningen volledig gestript en gemoderniseerd op commerciële basis zo lijkt het ons. Een rendementsberekening laat zien dat de woningen financieel aantrekkelijk worden geëxploiteerd. Het betreft dus een normale ontwikkeling van investeerders in huizen. Dus niks planschade. Nu zou investeerder het idee hebben dat er véél meer geld te halen valt uit hoogbouw torenflats dan uit al die zojuist gemoderniseerde woningen. Zeker waar, maar dat zo'n winstmakerij via het bestemmingsplan gefaciliteerd moet worden door onze B&W over de hoofden van ons bewoners is merkwaardig.
Wel begrijpelijk wordt langzamerhand waarom dit plan zo lang voor ons moest worden stilgehouden en stiekem via het te herziene bestemmingsplan ons zou moeten worden opgedrongen. Het is goed dat enige competente raadsleden om duidelijkheid zijn gaan vragen. In het Commissieoverleg werd geopperd het Hofbrouckerpark, d.w.z. de laagbouw aanleunwoningen, voorlopig uit de aanstaande bestemmingsplanherziening te knippen en over een jaar te gaan invullen. Dat is onnodig. Afweging van belangen van ons bewoners in behoud van parkachtige omgevingen en die van een enkel persoon/bedrijf in het maken van groot geldelijk gewin kan toch niet zo moeilijk zijn. Daarmee gaat ook deze casus in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 aantonen wie in de Raad bestuurlijke kwaliteiten heeft.

Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijck

Veertig jaar Gemengd Koor St. Willibrord

kerk n Tijdens de mis van zondag 12 februari begon het feestelijk jaar voor het Gemengd Koor St. Willibrord. Zij vieren, zoals eerder in deze krant vermeld, hun smaragden jubileum.

Koos van der Heijden nam de bloemen voor zijn vrouw Agniet in ontvangst omdat zij er zelf helaas niet bij kon zijn.
Namens de pastoraatgroep en de beheercommissie sprak Huub de Groot de koorleden kort toe. Zij ontvingen alvast een hartelijk applaus van alle aanwezige gelovigen en een boeket bloemen. Ook een enkel oud-lid kreeg zo'n bloemenhulde.
De Groot sprak: "Zoals Augustinus zelf ooit verkondigde: zingen is dubbel bidden. Wij danken jullie heel hartelijk voor al het muzikale moois dat jullie voor de gemeenschap hebben gedaan en nog gaan doen."
Het Gemengd Koor werd in 1977 opgericht. Er zijn nog drie leden van het eerste uur actief lid (Agniet van der Heijden, Mirjam van der Wouden en Jacqueline van Arend). De huidige dirigente Mijke de Ru is vanaf het tiende jaar de vaste dirigent; alweer dertig jaar dus. En de vaste organist,
Martin Goddijn begeleidt de leden sinds vijftien jaar. Het koor bracht inmiddels twee CD's uit.
"Om de volgende veertig jaar tegemoet te gaan, kan het koor nog nieuwe leden gebruiken. Mits zij goed kunnen zingen, want het koor stelt zo zijn eisen aan de zangkwaliteiten van de leden." Het is een hechte groep die naast het repeteren en zingen ook gezamenlijk andere activiteiten onderneemt, zoals wandelen of zelfs wijn bottelen. Dikwijls ook met partners, aanhang en kinderen. Optredens vinden plaats in de eigen parochiekerk, in andere kerken in de regio en in het buitenland.
Op 21 mei om 15.00 uur is er het jubileumconcert in de Willibrordkerk van Oegstgeest. Ook staan er uitwisseling met de andere koren in de parochie op het programma. www.willibrordkooroegstgeest.nl

Sfeervolle bruidsbeurs in La France

Notariskantoor van de Oudeweetering uit Oegstgeest presenteerde samen met Advocatenkantoor Geelkerken Linskens de juridische kanten rond het huwelijk. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Traditie n De bruidsbeurs op zondag 12 februari in La France was voor toekomstige huwelijksparen een perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen. Bij deze negende editie gaven experts een voorproefje op de mogelijkheden voor een onvergetelijk huwelijksfeest.

Bezoekers maakten voor La France al kennis met diverse mogelijkheden van trouwvervoer.

Het koor werd hartelijk bedankt voor al het muzikale moois.

Binnen in het partycentrum toonden bijna veertig ondernemers hoe leuk een feest daar kan zijn, en zelfs als trouwlocatie voor de gemeente Oegstgeest kan dienen. De romantiek straalde ervan af en een uitgestippelde route toonde een variatie aan heerlijkheden, uiterlijke verzorging, bloemen, beauty en kleding, muziek & entertainment, er waren zelfs roofvogels die trouwringen kunnen aanvliegen.

De Oegst­geester ondernemers Alexander Juwelier, Double U Productions Music & More, Daans bloemenwinkel Oegstgeest, De Patissier en Bailine toonden enthousiast hun producten en diensten. (Wil van Elk)

Wijn proeven bij De Gouden Ton

proeven n Zondag 12 maart organiseert Wijnkoperij De Gouden Ton Oegstgeest zijn eerste grote proeverij.

Dit jaarlijkse evenement heet Proeven! en is onderdeel van de jaarlijkse voorjaarsproeverijen van de Gouden Ton.

Van 13.00 tot 17.00 uur is er in Steakhouse Terroir (Slachthuislaan 31 in Leiden) een doorlopende proeverij met zeventig open wijnen.
Na de proeverij is er van 17.30 tot 20.00 uur diner Paulée, waarvoor geïnteresseerden zich kunnen inschrijven.

Er zijn zes wijnproducenten uitgenodigd om hun wijnen te presenteren: Bodegas Enate (Somontano – Spanje), Château de Fuissé (Bourgogne – Frankrijk), Cantina Gorgo (Veneto – Italië), ILauri (Abruzzo – Italië), Weingut Heinrich (Burgenland – Oostenrijk) en Weingut Ökonomierat Rebholz (Pfalz – Duitsland).

Naast de selectie van deze producenten zal Ian Wolbrink van De Gouden Ton een tafel met classics en een tafel met new arrivals presenteren.

De kaarten voor de proeverij en het diner Paulée zijn te koop in de winkel op de De Kempenaerstraat 85. Ook kunnen ze online besteld worden op www.degoudenton.nl.

Derdejaars Duinzigt op stage

An Dagelinckx uit 3 mavo liep stage bij De Patissier in de De Kempenaerstraat. |Foto PR

onderwijs n Oegstgeestenaren die vorige week voor een receptje bij Apotheek Beker waren, een cadeautje voor Valentijn kochten bij één van de filialen van parfumerie Mooi of met hun zieke huisdier Dierenarts Heemskerk bezochten, hebben ze ongetwijfeld ontmoet: de Duinzigt-leerlingen uit 3 mavo en 3 havo die een oriënterende snuffelstage uitvoerden.

Deze stageweek, die de school aan de Wijttenbachweg voor de tweede keer organiseert, maakt onderdeel uit van de loopbaanoriëntatie van de leerlingen. In leerjaar 1 en 2 hebben ze binnen het programma Duinzigt XL kunnen ontdekken wat hun talenten zijn en deze verder kunnen ontwikkelen. Het doel van de snuffelstage is om te onderzoeken hoe ze deze talenten kunnen inzetten bij een mogelijk toekomstig beroep.

De leerlingen hebben de stageplaats zelf gezocht. Na een sollicitatietraining in oktober zijn ze op pad gegaan. Sommigen zochten in hun eigen netwerk en werden daarbij geholpen door ouders of familie. Zo kwamen leerlingen terecht bij het Ministerie van Financiën en bij het Stadstheater in Zoetermeer, maar ook bij Hotel Tirolerhof in Oostenrijk en bij Stichting Paard in Nood in Spanje.

Andere leerlingen zochten het dichter bij huis en gingen langs bij de winkels en organisaties in hun eigen omgeving. Op de lange lijst van stageplaatsen was Oegstgeest goed vertegenwoordigd. De Duinzigters waren onder andere welkom bij verpleeghuis Van Wijckerslooth, De Patissier, Bart Smit, Hema, basisscholen Joris de Witte en Daltonschool Oegstgeest, kinderdagverblijven Het Kindercircus en Tomtiedom, Rijnzicht Oogkliniek, Mondzorg Jonker, voetbalvereniging UDO en Micromax Computers.
Liesbeth van der Burg, één van stagebegeleidsters van de school, blikt terug: "Er valt natuurlijk altijd iets te verbeteren, maar de verhalen die we terugkregen tijdens de stagebezoeken waren uitsluitend positief."

Sinds maandag zitten de leerlingen weer in de schoolbanken. Van der Burg: "het is aan ons om leerlingen in situaties te brengen waarin ze tot leren komen. En ze zitten er nu allemaal toch echt anders bij. Dat is pure winst!"

Vreemd volk

Lezing door Fik Meijer

lezing n Nu een grote stroom vluchtelingen zich ophoopt in Turkije en Libië vullen de woorden integratie, discriminatie, xenophobie, allochtonen en autochtonen bijna dagelijks de kranten. Dat het Griekse en Romeinse woorden zijn die verwijzen naar een oude vreemdelingenproblematiek is minder bekend. In zijn lezing, die door K&O Oegstgeest op 22 februari wordt georganiseert, gaat Fik Meijer in op de aard van de problemen.

Hij begint bij de elitaire samenleving van de Homerische helden en eindigt in de Late Romeinse Oudheid. Hij vertelt hoe de Grieken andere volkeren, die ze voornamelijk van afstand kenden, langs de meetlat van hun eigen normen en waarden legden. De overwinningen op de Perzen sterkten hen in hun idee dat ze superieur waren om te heersen. In hun eigen steden hanteerden ze andere maatstaven. In Sparta en Athene discrimineerden de burgers Griekse politieke buitenstaanders en slaven op een manier die er niet om loog.

Het zwaartepunt van de lezing ligt bij het Romeinse rijk. De Romeinen, die vanaf de tweede eeuw v.Chr. de mediterrane wereld stukje bij beetje veroverden, namen de door de Griekse intellectuelen geformuleerde visies op vreemdelingen over. Ze gingen uit van hun eigen superioriteit en onderdrukten de onderworpenen. Geleidelijk sleten de scherpe kantjes tussen overwinnaars en overwonnenen echter af en begonnen provincialen Rome te zien als het centrum van een groot rijk dat hun veel te bieden had. Rome werd een smeltkroes van volkeren. Er ontwikkelde zich een acculturatieproces, waarin vreemdelingen zich aanpasten aan de Romeinse samenleving. Maar de verwijten van de autochtone Romeinen bleven opklinken. Fik Meijer behandelt het vreemdelingenvraagstuk vanuit verschillende invalshoeken en besteedt ook aandacht aan de religies in het rijk. De problemen die de monotheïstische christenen de Romeinse overheid bezorgden komen aan bod. Het heeft er alle schijn van dat de Romeinen niet goed raad wisten met deze jonge godsdienst. Hun beproefde methoden om de christenen met de staatsgodsdienst te verzoenen werkten niet. Een meedogenloze machtsstrijd was het gevolg, met een afloop die voor het Romeinse rijk verstrekkende gevolgen had.

Fik Meijer studeerde klassieke talen en oude geschiedenis in Leiden. In 1992 werd hij bijzonder Hoogleraar Zeegeschiedenis van de Klassieke Oudheid en in 1998 gewoon Hoogleraar Oude Geschiedenis tot aan zijn pensioen in 2007. Hij is actief als vertaler en schrijver van geschiedkundige werken. In 2015 verscheen zijn boek Jezus en de vijfde evangelist en in 2016 verscheen zijn boek over de apostel Petrus: Petrus leerling, leraar, mythe.

Woensdag 22 februari, 20.00 uur, Bibliotheek Oegstgeest Lange Voort.
Kaarten K&O Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek, Rijnlandse Boekhandel of aan de zaal vanaf 19.30 uur.

Even voorstellen...

Annemarie Croonen Foto: pr

Annemarie Croonen houdt zich bij de Bibliotheek Bollenstreek bezig met de website, nieuwsbrieven en de social media.

Daarnaast werkt ze ook in de vestiging Noordwijk.

Uiteraard leest ze in haar vrije tijd om u leestips te kunnen geven.

Alle titels zijn te leen bij de Bibliotheek Bollenstreek.

U kunt ze vanuit huis direct reserveren via bibliotheekbollenstreek.nl

De bekeerlinge

Foto: Caroline Spaans

Stephan Hertmans

Het jongste boek van Stephan Hertmans is een dubbel reisverslag. Tijdens de zomers in de Provence is Stephan Hertmans (Oorlog en Terpentijn) gestuit op een document dat de pogrom in het kleine dorpje Monieux verslaat. Hij raakt geïnteresseerd in de tragische liefdesgeschiedenis die daar heeft plaats gevonden en besluit de vlucht van de jonge vrouw uit die tijd na te reizen. In zeer bloemrijke taal beschrijft hij het lief en leed dat de vrouw treft.

De parttime vegetariër

Foto: Caroline Spaans

Nicola Graimes

Stel je hebt een etentje en een van de genodigden is vegetarisch, of er is één vegetariër binnen het gezin. Dit boek met inspirerende en smakelijke recepten helpt om voor iedereen wat lekkers op tafel te zetten. De recepten zijn divers en de prachtige foto's maken het lastig om te kiezen wat er gekookt gaat worden, eet smakelijk

Brief aan mijn dochter

Foto: Caroline Spaans

Abdelkader Benali

De komst van zijn kind heeft Abdelkader Benali er toe gebracht om zijn gedachten en gevoelens op papier te zetten en zich zo op de gezinsuitbreiding voor te bereiden. Zijn onzekerheid over de toekomst, wat hij hoopt voor zijn kind, maar ook vertelt hij over zijn ouders, de huidige maatschappij. Brief van mijn dochter is een eerlijk en ontroerend verhaal geworden over ouderschap, een aanrader voor alle aanstaande en jonge ouders.

Annechien

Sellenraad

De Circel, Dave Eggers

Mae wordt aangenomen bij De Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. Alles van de werknemer is openbaar, privacy noemen ze diefstal. Mae wordt meegezogen in deze wereld. Maar wanneer raak je je eigen identiteit kwijt... spannend en verontrustend.

nieuws/cultuur

Reumafonds zoekt collectanten

helpen n Wie zich wil inzetten voor een beter leven met reuma vandaag en een toekomst zonder reuma, kan een stukje tijd doneren door collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds te worden van 13 tot en met 18 maart.

Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen twee miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is één op de negen Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Door veel onderzoek en verbetering in de behandeling van reuma is het 'typerende beeld' van reumapatiënten met kromme vingers of zittend in een rolstoel achterhaald. Reuma is nu een onzichtbare ziekte, maar heeft nog steeds grote impact op het dagelijks leven. De grote meerderheid van de reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek.

Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komt men op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg.

Meer informatie: 020-589 64 71, vrijwilligers@reumafonds.nl of www.reumafonds.nl/help-mee.

Admiraaltje in KEMP 24

Anneke de Mooy van 'Admiraaltje', in Kemp 24, het vroegere pand van Sjiek. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Sjiek n Anneke de Mooy opent zaterdag 18 februari haar winkel Admiraaltje in Kemp 24: "Ik kom op een Sjieke plek in de De Kempenaerstraat".

Door Wil van Elk

Met haar duurzame artikelen als ,bijna nieuwe' babykleding en -speelgoed – en verrassend meer – is zij een prima aanvulling in Kemp 24 en een aanwinst voor de winkelstraat. Voorheen was daar Sjiek gevestigd. Terwijl ze druk bezig is met de inrichting dient de eerste klant zich al aan. "Ik wilde dit altijd al," vertelt ze ondertussen.

"Op zaterdag ga ik om 10.00 uur officieel open. Tijdens de feestelijke opening kunnen kinderen worden geschminkt," vertelt Anneke de Mooy enthousiast. "De naam Admiraaltje komt van de oorspronkelijk geplande verkoop aan de Admiraal de Ruyterlaan, maar dat ging niet door. Wel heb ik ondertussen het nodige ingekocht." Ze is speciaal voor het interview in admiraalsjasje gehuld en zwaait enthousiast met haar admiraalshoed naar de spullen in haar 'winkeltje' dat al bijna volledig is ingericht. "Ik probeer met het regelmatig inkopen van verrassende spullen het aantrekkelijk te maken om af en toe te komen winkelen!"

Anneke is eind vorig jaar gestopt met werken en stort zich helemaal op haar winkel. "Het wordt een ontmoetingsplek voor jonge moeders", zegt ze hoopvol. "Maar ook leuk voor de jeugd om cadeautjes te kunnen kopen." Op zondag en maandag is ze gesloten.

Martien helpt de klus niet meer uit te stellen

ondernemen n "Martien, waarom ga je niet voor jezelf beginnen? riepen vrienden en familie regelmatig als ik weer eens een klusje voor ze deed. 'Er zijn vast meer mensen met twee linkerhanden of die geen tijd hebben om iets zelf te doen'. Dat zette mij aan het denken," vertelt Oegstgeestenaar Martien van Rietschoten.

"Ik hielp ze met van alles: van het in elkaar zetten van kasten, kamers witten tot het ophangen of vervangen van verlichting. Ik besloot om voor mezelf te beginnen. En zo is 'martienhelpt' geboren."

Geen zin, tijd of de mogelijkheid om de klus zelf te klaren? Martienhelpt wil uitkomst bieden. "Denk aan persoonlijke en huiselijke zaken zoals uw huis, tuin, fiets of auto. Ik kan u bijvoorbeeld helpen met het op orde brengen van uw administratie, boodschappen verzorgen, uw auto naar de garage brengen of u wegwijs maken in de wereld van sociale media. Alles kan. Heeft u een probleem? Ik kan het mogelijk voor u oplossen."


Martien wil een betrouwbare partner zijn op veel gebieden. "Volgens vrienden ben ik gezegend met technisch inzicht en een grote mate van handigheid. Daarnaast ben ik pragmatisch en oplossingsgericht. 'Martienhelpt' is geen ultieme klussenbus maar wil veel meer uw sociaal bewogen, betrouwbare partner zijn op vele gebieden die zich verder uitstrekken dan uw technische klusjes alleen.

vrijblijvend

Natuurlijk is het mogelijk Martien eerst te ontmoeten voordat men besluit een opdracht uit handen te geven. "Men kan contact met mij opnemen voor een vrijblijvend gesprek. Op www.martienhelpt.nu is er meer te lezen over mij en over martienhelpt."
E-mail : info@martienhelpt.nu. Bellen of WhatsApp: 06-46 191 808

Ondernemersdag

ondernemen n De gezamenlijke ondernemersverenigingen in de Leidse regio en VNO-NCW organiseren op dinsdag 21 februari de eerste regionale ondernemersdag. Inspiratiesessies, een talkshow met regionale ondernemers en een netwerkborrel vormen de mix waarmee regionale ondernemers worden geïnspireerd en met elkaar in contact worden gebracht. Centraal staat het thema 'Geheimen van de Leidse regio', dus er valt die dag genoeg te ontdekken.

Het event begint om 15.30 uur met vier inspiratiesessies. Na de inspiratiesessies begint om 17.15 uur de talkshow 'Bij Leendert aan tafel'. Na afloop kan men napraten tijdens de netwerkborrel.
Het event wordt gehouden in CORPUS Congress Centre in Oegstgeest en wordt mede mogelijk gemaakt door Economie071 en Rabobank Leiden-Katwijk. Unity FM treedt op als mediapartner. Meer informatie en inschrijven kan via www.ondernemersdag071.nl.

Benefietdiner in Het Beleg

De enthousiaste sponsors die het benefietdiner mogelijk maken. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

KWF n Een groep van negen enthousiaste sportievelingen gaat voor de actie Alpe d'HuZes de roemruchte berg op om te fietsen en te wandelen voor het KWF. Er wordt van hen verwacht daarbij een bepaald sponsorbedrag mee te brengen.

Om geld in te zamelen hebben de deelnemers onder andere een sponsor-diner georganiseerd. Het diner op zaterdag 18 februari is volgeboekt. Zes ondernemers uit de De Kempenaerstraat maken dit bijzondere evenement mogelijk: het Beleg van Oegstgeest stelt de ruimte en voorgerecht beschikbaar, Dames Dietz het tussengerecht, Van der Zalm het hoofdgerecht, en de Patissier maakt het nagerecht. Het Wijnhuis zorgt voor de wijnen en PassaFlor verzorgt de fleurige aankleding van het geheel.

Pam MacBeth zorgt voor de muzikale omlijsting, ook geheel kosteloos.

nieuws/ondernemers

Fiks 'wint' een punt

Geske Dijkstra (r) met tegenstandster Jolanda van Dooyweerd uit Utrecht.

korfbal n Fiks heeft afgelopen zaterdag aan de ontmoeting tegen ZKV een punt overgehouden. Op 19-19 blies de arbiter af. Daarmee is het Fiks niet gelukt ZKV op de ranglijst te passeren en de vijfde plaats over te nemen.

Fiks verkeerde niet in de vorm van de twee voorgaande wedstrijden, die beide winnend werden afgesloten. Vooral in de beginfase had Fiks aanvallend overwicht, maar dat betaalde zich niet uit in een voorsprong. ZKV ging effectiever met de mogelijkheden om en kwam op 0-2. Bij de thuisploeg was aanvankelijk alleen Dominic van Welzen schotvaardig. Hij was de grondlegger van een gelijke stand en na 2-4 schoot hij ook de 3-4 binnen. Door regelmatig slordig balverlies in de aanval, het niet benutten van vrije ballen en een gemiste strafworp lukte het Fiks niet om scorend gelijke tred met ZKV te houden. Voortdurend was het knokken om de achterstand beperkt te houden. Deze zou bij rust 8-11 bedragen.

Fiks 2 van coaches Reinetta de Mooij en Henny Piket, werd kampioen. | Foto Jessica Hazenoot

veerkracht

Analyse trainer Rick Nell: "ZKV was in staat ons spel vakkundig te ontregelen waardoor mijn team niet in de flow kwam van de vorige twee wedstrijden. Bovendien hielden sommige spelers zich te veel bezig met het randgebeuren. En ja, dat zijn elementen die een negatieve invloed op het spel hebben." Vanzelfsprekend ging hij in op de indrukwekkende come back in de slotminuten van de ontmoeting. "Samenvattend moet ik bekennen dat we een punt hebben gewonnen. Immers, we stonden tot een kleine drie minuten voor tijd voortdurend op achterstand. Dat er toch een gelijkspel als resultaat uit de bus rolde, bewijst de veerkracht van Fiks als team als het er echt op aankomt", prees hij.

Vrijwel de gehele tweede helft liep Fiks achter ZKV aan. Bij 10-14 en 15-19 bedroeg het verschil vier punten. Gelukkig namen Kevin Vreeken (4), Jan Anholts (6) en Lianne Anholts (2) de scorende rol over. Dit voorkwam dat ZKV een beslissende demarrage kon nemen. Vanaf de 40e minuut viel bij de opponent het scoren stil. Fiks profiteerde uitstekend door vier keer op rij te scoren en alsnog een gelijkspel te pakken. Roy Vreeken was ook drie keer succesvol. De concurrentie van Fiks kwam niet in actie. Bij twee verenigingen (Sporting Trigon en Dos Kampen) was sprake van een tragisch sterfgeval waardoor wedstrijden zijn uitgesteld.

kampioenen

Het succesvolle team Fiks 2 (grote foto) van coaches Reinetta de Mooij en Henny Piket, werd onlangs kampioen werd. Afgelopen zaterdag handhaafde dit team de ongeslagen status door een ruime 20-13 zege op KVS 4. Komend seizoen wacht de reserve eerste klasse.

Ook Fiks 4 (kleine foto) werd kampioen. Na een uitstekend seizoen promoveert dit team naar de reserve derde klasse.

Geen genade voor Pecos

tafeltennis n Over besneeuwde wegen en ernstig verzwakt begaf Pecos zich zaterdag naar Terborg, in de Achterhoek. En dan leverde de trip ook nog niet één enkel puntje op.

Omdat Tony Nader geschorst was en René Waterreus recent voor de tweede keer vader werd, traden de Oegstgeester tafeltennissers in een fantasie-opstelling aan. Dat wil zeggen, de fantasie van thuisclub Hercules. Die profiteerde eerder al van een incompleet Tempo Team, en kende nu opnieuw geen genade. Hercules kon dus tien punten bijschrijven. Als de Achterhoekse veteranen heel blijven, hebben ze de beste papieren om naar het hoogste niveau te promoveren.

Het Terborgse Hercules kon dus tien punten bijschrijven

Voor Pecos wordt het, dat is na twee speelronden al duidelijk, een zware competitie, waar de echte hoofdprijs al vrijwel uit beeld is. Zonder Nader had Van der Wiel zich als kopman moeten bewijzen, maar de sportman van het jaar 2016 miste de vorm om tegen ervaren oud-eredivisionisten als Pastoors (ex-Pecos), Bosman en Brinkhoff door te drukken. Youri Soons kan vaak zijn puntjes pakken tegen de iets mindere opponenten, maar dan moeten die er wel zijn. Nu bleef hij met lege handen. Dat invaller Ron Hoogendam (60) de eretreffer niet zou maken, sprak vanzelf.
Dat het vanaf nu in elk geval niet slechter kan gaan, is ook duidelijk. Zaterdag ontvangt Pecos het Hazerswoudse Avanti, dat zelf ook al twee keer met een invaller aantrad.

Pecos 2

Beter nieuws komt van Pecos 2. Dat moest, ook met een invaller, naar Nijmegen en kwam wel thuis met een fraaie 8-2 zege. Maroun Nader en Ronald Rijsdorp bleven ongeslagen en zagen Kristijan Plesnik uit team 3 één partij binnenhalen. Dit team doet wellicht mee voor de titel in de tweede divisie.

Sportprijzen 2016

Sportvrouw en Sportman van 2016: Tamara van Vliet en Jop van der Wiel. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

- Vervolg van de voorpagina

"Je liep op een haar na een ticket naar Rio mis, maar bleef doorknokken," zei Matthijs Huizing tegen Tamara. "Mede daarom kon je mee naar het WK korte baan in Canada, waar je met de estafetteploeg zilver won. Jouw nominatie was niet alleen vanwege je sportieve resultaten, maar vooral ook vanwege de manier waarop." Uit handen van Sportwethouder Marien den Boer ontving Tamara de beker.

Tot Oegstgeester Sportman 2016 werd Jop van der Wiel (tafeltennis) door de jury gekozen. Hij draaide een uitstekend 2016 en trad door zijn prestaties (o.a. Nederlands kampioen in zijn klasse) toe tot de top twintig van beste tafeltennissers van Nederland.

In oktober werd hij tweede op het Nederlans Studenten Kampioenschap in Enschede. Jop is bovendien een echte clubman die bij Peco in Oegstgeest de jeugd traint, en altijd klaarstaat als er iets gedaan moet worden op de club of aan het clubgebouw.

overige prijzen

Tot coach 2016 werd uitgeroepen Nienke van Zijp. "Er zijn maar weinig mensen in Oegstgeest die Olympische sporters hebben gecoacht richting medailles!" sprak Matthijs Huizing. "Oegstgeest is ontzettend trot op je!"

Het Jeugdteam 4 van Handboogboogschuttersvereniging Attila werd verkozen tot jeugdsportteam van het jaar. Zij haalden regio-, rayon- en bondstitels. Bovendien werden ze (in de recurveboog-klasse) de beste van Nederland. "We hebben een supergezellig gemengd team."

Eervolle vermelding kreeg het G-Team van Basketbalvereniging Oegstgeest. Zij wonnen een gouden medaille op de Special Olympics.

Mister Fiks, Theo Vreeken, ontving de vrijwilligersprijs. Hij is al 36 jaar lid van de korfbalvereniging, zorgt voor het materiaal en houdt alle mapsels met krantenknipsels up to dat.

Loïs Steenbeek (Atletiek) werd sporttalent van 2016. Regelmatig staat zij op het podium. Zo haalde zij een bronzen medaille op het NK speerwerpen voor junioren. "Dit jaar wil ik deelnemen aan de nationale C-spelen in augustus."

Voor al zijn sportieve inspanningen voor Oegstgeest ontving Frans van Rijn de persprijs van de Oegstgeester Courant. Frans was jaren één van de trekkers van het Sportcafé, en maakte ook deel uit van de Sportraad. Verder zette hij zich onder andere in voor de IJsclub Oegstgeest, en organiseerde hij jaar na jaar de dikke bandenrace tijdens de Oranjefeesten.

Sportteam 2016 werd het Team A1 Driebanden van Biljartcentrum Oegstgeest. Zij werden afgelopen jaar kampioen van Nederland. "Als de knietjes niet meer willen is biljart een heerlijke sport," sprak kopman Bob van Ingen Schenau. (WT)

Geske Dijkstra Nederlands kampioen

tennis n Geske Dijkstra uit Oegstgeest, lid van OLTC, is zaterdag eerste geworden in de damesenkel-60+ bij de Nederlandse Overdekte Veteranen Kampioenschappen (NOVK) in Hilversum.

Op de banen (trage hardcourt) van het Tulip Tenniscenter vonden de NOVK vonden van zaterdag 4 februari tot en met zondag 12 februari. Dit jaar was er een recordaantal inschrijvingen voor het toernooi, namelijk 450.

'Ik heb hard geknokt om te winnen'

Er werd gespeeld in de leeftijdscategorieën vanaf 35+ tot 85+. De oudste deelnemer bij de mannen was 85 jaar en bij de vrouwen 80 jaar oud.

"Hoewel er veel deelnemers waren dit jaar, gold dat niet voor mijn categorie. Ik was (net) de hoogste in ranking en als eerste geplaatst, maar dat maakte het niet makkelijker. Vrijdag en zaterdag heb ik hard moeten knokken om de singles te winnen. Maar dat is gelukt en daar ben ik heel trots op!" aldus Geske.

Start fietslessen voor vrouwen

fietsen n In maart wordt in Oegstgeest gestart met fietslessen voor buitenlandse vrouwen. In twintig lessen leren de deelnemers alle facetten van verkeersveilig fietsen.

De lessen worden twee keer per week gegeven, op dinsdag van 13.00 tot 14.30 uur en op zaterdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur. De eerste les is op dinsdag 7 maart en de laatste les (tevens feestelijke afsluiting) is gepland op zaterdag 20 mei. De lessen worden gegeven door vrouwelijke instructeurs. De kosten voor de cursus bedragen 15 euro. In principe moet men zelf een fiets hebben, maar in overleg met de instructeurs kan een oplossing gezocht worden voor vrouwen die zelf nog geen fiets hebben. Wel is het hebben van een WA-verzekering verplicht. De locatie waar gestart wordt met de lessen is afhankelijk van waar de meeste deelnemers vandaan komen en wordt voor 7 maart aan de cursisten meegedeeld.

Meer informatie / inschrijving: 06 - 30 950 809 of mail naar ankecasteel@oegstgeest.demon.nl.

DOKTERSDIENST

Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna
Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek
Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout
Parkeren bij Deloitte & Touche

APOTHEKEN

Dienst Apotheek Bollenstreek
Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216.
Dagelijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019.
Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216 (naast de Doktersdienst)
Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

13-02 / 19-02 TP Maresingel, S. Gahar. Leiden (071) 5141838

20-02 / 26-02 TP Oude Singel, mw S. Wassenaar-Groeneveldt. Leiden (071) 5226040

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen Oegstgeest 10.30 Dienst
Regenboogkerk 10.00 ds. H.C. Pasterkamp
Groene of Willibrord kerk 10.00 ds. A. Verburg, Avondmaal

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 ds. A.C. Kooijman concert
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. T. Moll
Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 Woord- en Communieviering, pastor M. van Roon
LUMC 10.00 pastor H van Breukelen

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Roth

16.30 u ds. A. P. van Langevelde

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden
10.15 ds. S.P. van der Meulen, m.m.v. practicum musicae

Protestantse Gem. Warmond
10.00 uur Mevr. Ds.H.G.T van Welie - Kaai

Matthiaskerk Warmond

Zat 18 febr 19.00 uur Eucharistieviering met Papillon. Pastor Blokland en Bertijn


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 uur Eredienst, 19.00 Bevrijdingsdienst Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: 's woensdags: 9.00-11.00 uur en donderdags: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48, Oegstgeest.

Cursus Valpreventie bij Radius in Oegstgeest

cursus n Radius Welzijn verzorgt in maart weer een cursus Valpreventie. Deze bestaat uit vier lessen. In de eerste les krijgt men een presentatie over oorzaken van vallen, het herkennen van het eigen valrisico en tips voor het zoveel mogelijk beperken van de kans om te vallen. In de tweede en derde les wordt geoefend met leren opstaan na een val en oefent men het opvangen van een val op een speciale dikke valmat. In vierde les worden de oefeningen herhaald.

De cursus vindt plaats in de kantine van sporthal 'de Cuyl' op 13, 20 en 27 maart en 12 juni van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is kosteloos. Aanmelden: (071) 707 42 00 of info@radiuswelzijn.nl.

@keesdellebeke @gem_oegstgeest Vergunning Festival verleend 9/2. Binnen 6 weken gemotiveerd bezwaar mogelijk, MAAR op 25/2 vindt t feest plaats. Bedrog!

@jijzelf Oegstgeest ook aangeknoopt aan het wandelnetwerk #rv&z

‏@piraatvanoranje Indrukwekkend!! #DARES, Nu: 460 verbindingen met 107 landen vanuit de bunker bij #Oegstgeest #noodcommunicatie #rampenbestrijding

@SRV_Oegstgeest De Leidse Hutspotten op bezoek bij #Wijckerslooth #oegstgeest. Altijd gezellig!