Oegstgeester Courant

5 december 2018

Oegstgeester Courant 5 december 2018


IJsbaan langzaam onder water

schaatsen n IJsclub Oegstgeest, 125 jaar geleden opgericht voor 'het aanleggen en onderhouden van ijsbanen', komt ook dit jaar zijn belofte na. Zaterdag 1 december is het ijsbaanterrein achter kasteel Poelgeest opgeruimd en de waterinlaat opengezet. De baan staat intussen onder water. De vorst mag komen. Zoals afgelopen winter nog op 1 en 2 maart door veel Oegstgeestenaren van de mooie ijsbaan is genoten, staat alles klaar om dat ook deze winter mogelijk te maken.

Op 10 december vindt om 20.00 uur voor de 125e keer de Algemene Ledenvergadering plaats. Ter viering van het 125-jarig jubileum zal op de oprichtingsdatum 16 januari, voor leden en genodigden een receptie worden georganiseerd.

www.ijscluboegstgeest.nl

Plantage

politie n Vorige week is een wietplantage opgerold in de Balistraat, zo meldt burgemeester Jaensch op Facebook. "Dankzij kordaat melden van een buurtgenoot is de teler opgepakt. Hij is zijn spullen kwijt. Rechter zal zich buigen over zijn straf. En hij mag de sleutel van zijn woning inleveren bij de corporatie."

Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Bewoners zijn brommers in hun wijk zat

Plaats aan beide zijden een obstakel

Derde duofiets voor Stichting Fietsmaatjes

FEESTDAGEN n Veel activiteiten rondom Kerstmis

Feestelijk
Syrisch diner in de bibliotheek

Geslaagde brainstorm over versnelling participatie in zorg

Er werd gesproken over hoe gemeenschapskracht nòg meer en sneller in de zorg ingebed kan worden.

participatie n De raadszaal van het Oegstgeester gemeentehuis was vorige week donderdag, 29 november, gereserveerd voor een Invitational Conference met een veertigtal leidende Nederlandse denkers en doeners op het gebied van burgerparticipatie.

De bijeenkomst was georganiseerd door de 'Nationale Dialoog Gemeenschapskracht' van onder meer onze dorpsgenoot Paul van Grevenstein, die ook dit keer fungeerde als inleider en dagvoorzitter.

De bijeenkomst werd geopend door burgemeester Emile Jaensch. Daarop volgde een bijdrage van Jan Smelik, algemeen coördinator van de landelijke 'koepel' voor zorgcoöperaties NLZVE. Vervolgens werd onder leiding van Jitske Tiemersma, ervaren adviseur lokaal samenspel in vier subgroepen een open dialoog gehouden over hoe gemeenschapskracht nòg meer en sneller in de zorg ingebed kan worden.

Zwaargewichten als Minister van Staat Herman Tjeenk Willink, oud-minister Ella Vogelaar, CDA-Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg, directeur Topsector Life Sciences & Health Prof. Nico van Meeteren, lid RvB kennisinstelling Vilans Henk Nies, KNHM directeur Frank van Bussel, directeur vereniging Achmea Henk Grevelman, de adviseur coöperatieontwikkeling Rabobank en vele anderen hebben de organisatoren waardevolle input kunnen geven voor de agenda van 2019 en daarna.

"Het was eervol dat een dergelijke bijeenkomst in ons mooie dorp kon plaatsvinden", aldus Paul van Grevenstein.

Alarm

Het alarm op de eerste maandag van de maand is een prachtige herinnering voor de maandelijkse oud-papieractie. De leden van de voetbalvereniging FC Oegstgeest halen dan oud-papier op in Oegstgeest. Dat hebben ze overgenomen van UDO die dat voorheen deed. De Fusie Club Oegstgeest is ontstaan door een fusie tussen die club en de Voetbal Vereniging Oegstgeest. Het schrikeffect van het alarm is nu groter dan ooit. Ineens ging mijn mobiele telefoon tekeer als een bezetene. En vrijwel direct erachteraan het alarm aan de overkant uit de mast met die loeiharde sirene. Je zou op dat moment in een ruimte zijn met een heleboel andere mensen. Dan moet dat oorverdovend zijn geweest. Of in een ruimte waar het heel stil is, om bijvoorbeeld een baby niet wakker te maken. Nou, dan is die gelijk wakker! Of dat in een lunchroom de bediening van schrik het dienblad laat vallen op het moment dat je net een slok koffie wil nemen. Ik hoop dat het allemaal meevalt! Wil van Elk

Nieuws van de Oegstgeester Volksuniversiteit K & O

leren n Volksuniversiteit K & O organiseert in de komende weken weer veel mooie activiteiten. Het nieuwe voorjaarsprogramma van 2019 is te vinden op www. ko-oegstgeest.nl. Inschrijven kan nu al

Legenden

Een college van Andrea Maddalena op donderdagavond 24 januari om 20.00 uur met als titel Etrusken - de schittering van het verborgen goud. In het gebied tussen Lazio, Umbrië en Toscane overleven nog volksverhalen en legenden over de mysterieuze beschaving van de Etrusken. Een zorgvuldige reconstructie zal geleidelijk toegang bieden aan een schat aan fascinerende verborgen informaties die onverwacht stukken van de incomplete Etruskische mozaïek worden, om vervolgens de fragmenten van een oude gouden draad terug te vinden, die nieuwe fascinerende vragen oproepen over de oneindige capaciteiten van de mens.

Speelboot van hout

Deze winter kunnen deelnemers van de cursus 'Een speelboot van hout' echt hout bewerken bij de Volksuniversiteit K en O. De driedelige cursus vindt plaats in de prachtige ambiance van de historische scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel. Onder de geur van vers hout kun je een prachtige boot maken; een speelboot die echt kan varen en schitterend is om te zien. Wanneer de boot af is, kun je de zeilen met touwen bedienen. "Als de wind in het grootzeil komt, loeft hij op", vertelt Alexander de Vos, eigenaar van de scheepswerf en cursusleider. "Dat betekent dat de boot naar de wind toe draait. Als de wind in de fok komt, dan valt hij af. Dan draait de boot van de wind af." In februari start de cursus 'Zeilboot' op 10, 17 februari en 10 maart 2019. Prijs van de 3-delige workshop is € 52,50 en materiaalkosten € 40,-.

K&O Oegstgeest, Lange Voort 2 u, (071) 5237165. ko.oegstgeest@12move.nl. www.ko-oegstgeest.nl

Vogelasiel dicht

Vrijwilligers, dierenartsen en andere mensen die met het Vogelasiel te maken hadden kwamen zaterdagmiddag afscheid nemen. Het was een warme en gezellige bijeenkomst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Afscheid n Vrijwilligers, dierenartsen en andere mensen die met het Vogelasiel te maken hadden kwamen zaterdagmiddag afscheid nemen van Carla van Steenbergen. Het Vogelasiel is dicht per 1 december 2018.

Een roek, een eend en drie duiven. Meer dieren zijn er niet. De meester deurtjes van de vogelkooien staan dan ook open. "Ze worden binnenkort weer teruggezet in de natuur", vertelde een vrijwilliger die nog even aandacht gaf aan de vogels. Vogels kunnen er niet meer worden gebracht.

Overleg

De Stichting Dierenambulance en het Vogelasiel in Oegstgeest waren per 1 juli 2017 al van elkaar los, maar dat bracht nog niet de beoogde rust voor de intensieve opvang. Per 1 december dus een volledige sluiting. De Stichting is volop in overleg met de gemeente Leiden over nieuwbouw voor de Dierenambulance en voor de vogelopvang. (Wil van Elk)

Nominaties Sportprijzen

sport n Het jaar 2018 is alweer bijna ten einde. Er zijn op sportief gebied binnen Oegstgeest vast weer een hoop mooie resultaten behaald, waar wij als Oegstgeestenaren trots op kunnen zijn.

"Graag horen wij van u welke sportman of sportvrouw, welk sportteam/jeugdsportteam, welke sportvrijwilliger, of welk sporttalent uit Oegstgeest u wilt nomineren voor een prijs in genoemde categorieën", vertellen Bas Koster en Anneke Anholts van Sportcafé Oegstgeest. "De nominaties ontvangen wij graag voor 31 december op e-mailadres: info@sportcafeoegstgeest.nl."

In februari of maart 2019 zal de uitreiking van de sportprijzen op een nog nader te bepalen datum plaatsvinden.

Auto botst op lesauto

politie n Op zaterdagmiddag 1 december is in de Rozenlaan een rij-instructeur gewond geraakt nadat een auto achterop de lesauto botste, dat meldt Unity.fm.

De lesauto stopte voor een tegemoetkomende auto, waarna de auto achterop de lesauto klapte.

De rij-instructeur is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Beide voertuigen werden door een berger weggesleept.

Haarlemmerweg wordt gerenoveerd

Verkeer n In 2019 en 2020 zal de Haarlemmerweg, die op Leids grondgebied langs de Haarlemmertrekvaart en het Trekvaartplein loopt, grondig worden opgeknapt. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

De woonboten zullen een nieuwe plek krijgen. Ook worden ze aangesloten op het riool. De weg zelf, die bekend staat als de slechtste van Leiden, krijgt een nieuwe deklaag. De gemeente Leiden heeft voor het project 3,2 miljoen euro uitgetrokken.

Bewoners Dirck van Swietenlaan zijn scooters en bromfietsers zat

'De tunnel is alleen voor wandelaars en fietsers. Hij is niet geschikt voor brommers en scooters.' | Foto W. Timmers

verkeer n Een groot spandoek werd er op woensdagmorgen 28 november aan het eind van de Dirck van Swietenlaan opgehangen. Op het doek staat de tekst: Fietsers & Voetgangers OK - Brommers & Scooters NEE! Een actie van typische 'villa-wijk-bewoners' die een beetje lawaai al snel teveel vinden? "Zeker niet", laten bewoners José Saaltink en Kees Jan Dellebeke weten. "Het gaat ons puur om de veiligheid van de verkeersdeelnemers en die van onze buurtgenoten."

Door Willemien Timmers

De actie betreft het gebruik van de dit jaar geopende voet- en fietstunnel onder de A44 door, die de nieuwbouwwijk Oegstgeest aan de Rijn met de Dirck van Swietenlaan verbindt. Tot voor kort liep de Van Swietenlaan, een zijstraat van de Endegeesterstraatweg, dood als men richting A44 fietste. Eind mei werd het tunneltje dat de twee delen van Oegstgeest met elkaar verbindt, geopend. "De tunnel is alleen voor wandelaars en fietsers", legt Dellebeke uit. "Hij is niet geschikt voor brommers en scooters, en daarom staat er ook een bord bij het tunneltje dat hen erop wijst dat ze om moeten keren." Hij wandelt naar de plek waar het nieuwe verkeer zijn wijk inkomt. Het fietspad gaat over in een stoep, en het stukje wijk lijkt het meest op een woonerf. "Het is echt gevaarlijk als je hier met een vaart aan komt brommen. Je kunt niet duidelijk zien waar je heen moet, en neemt al snel een heel eind stoep. En dat is voor de bewoners die hun huis uitkomen en voor spelende kinderen natuurlijk een heel gevaarlijke situatie."
Omdat de scooters en bromfietsers zich volgens de buurtbewoners niets van de verkeersborden aantrekken, is de straat zelf actief geworden. "We hebben een spandoek opgehangen en staan in ploegjes 's morgens en aan het eind van de middag bij de plek waar het pad onze wijk binnenkomt, om bestuurders van gemotoriseerd verkeer erop te wijzen dat ze een route kiezen die verboden is." Met zachte hand en overredingskracht sturen de bewoners de clandestiene weggebruikers zo mogelijk retour naar de Rijn en de Endegeesterstraatweg.
Ook José Saaltink heeft al enkele 'shifts' gedraaid met een geel hesje aan. "De mensen reageren zeker niet onvriendelijk. Bovendien leggen we uit dat de alternatieve routes naar hun bestemming, via Corpus of via het Bastion Hotel, uit ervaring zelfs sneller zijn."
Volgens de bewoners heeft het gemeentebestuur een aantal maal toegezegd om het brommer- en scooterverbod in de tunnel te handhaven. "Maar dit komt men vooralsnog niet na. In zijn speech bij de opening van het fietspad afgelopen zomer heeft wethouder Roeffen ten overstaan van bewoners van de wijken aan beide zijden van het fietspad de uitgesproken dat er zal worden gehandhaafd" stelt Kees Jan Dellebeke.

Saaltink en Dellebeke, die deel uitmaken van de zevenkoppige verkeerswerkgroep in de straat, benadrukken nogmaals dat zij als bewoners niet blijven zeuren om hun gelijk te krijgen. "De situatie is onveilig. Punt. Bij binnenkomst van de wijk omdat men daar op de stoep rijdt, maar ook als men bij het verlaten van de straat de Endegeesterstraatweg op rijdt. Omdat die weg druk is en de situatie onduidelijk, steken veel brommers en fietsers de weg niet over, maar blijven op het fietspad aan de linkerkant van de weg rijden. Heel gevaarlijk."

Volgens de buurtbewoners is de oplossing simpel: plaats aan beide zijden van het tunneltje fysieke obstakels, zodat de snelheid uit het verkeer gehaald, en de route minder aantrekkelijk wordt. "Nogmaals, het is voor brommers niet eens een snellere route. Als dit gemotoriseerde verkeer dan ook nog eens gevaarlijke situaties met zich meebrengt, moeten we er met zijn allen voor zorgen dat men deze route niet neemt of kan nemen."
"Samen met andere buurtbewoners zijn we expres gestart met rustige acties. We hebben een spandoek neergehangen en doen ons best om met hesjes aan mensen te informeren over de verkeerssituatie. We hopen dat het college, de gemeenteraad en de politie inziet dat wij echt graag iets aan deze situatie willen doen, en dat we samen tot een oplossing komen."

De gemeente Oegstgeest laat in een reactie weten in alle stadia met de bewoners gesproken te hebben en hen op diverse punten tegemoet gekomen te zijn, ook op punten waarin zij door de bezwarencommissie in het ongelijk zijn gesteld. "Zo is het fietspad op hun verzoek smaller gemaakt en zijn er onderborden met 'verboden te brommen' geplaatst. Van af het begin is duidelijk gemaakt dat niet actief zou worden gehandhaafd. Wel zijn er regelmatig gemeentelijke opsporingsambtenaren langs geweest om te controleren. Ook is de verlichting in de tunnel hersteld", aldus een woordvoerder.

Zuid-Hollandse CDA'ers in Dorpscentrum

politiek n Zo'n 250 Zuid-Hollandse CDA'ers zijn donderdag 29 november bijeengekomen in het vernieuwde Dorpscentrum Oegstgeest om te vergaderen over de verkiezingsprogramma's en kandidatenlijsten voor de Waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen die op 20 maart 2019 zullen worden gehouden.

Marien den Boer, voorzitter van de lokale CDA-afdeling in Oegstgeest, heette de vele gasten welkom: "Het is inspirerend om de enorme betrokkenheid van leden uit de hele provincie te zien, dat geeft veel energie richting de komende verkiezingen."

Het resultaat van de avond is dat de kandidatenlijsten met daarop ruim 180 kandidaten zijn vastgesteld. Twee van hen zijn Oegstgeestenaar: Arjan de Kok staat op de lijst voor het Hoogheemraadschap van Rijnland en Elly van den Bosch - Damen op de lijst voor de Provinciale Staten. Daarnaast werden verschillende wijzigingsvoorstellen op het provinciale verkiezingsprogramma besproken. Een belangrijke toevoeging voor Oegstgeest is dat een passage zal worden opgenomen over de effecten van vliegverkeer. Daarbij is zowel oog voor inwoners rondom Rotterdam The Hague Airport als voor Zuid-Hollanders die te maken hebben met de gevolgen van het toenemende vliegverkeer van en naar Schiphol.

Steffanie Caspers

Altijd boeiend om jongeren te spreken die heel weloverwogen hun loopbaan plannen. Steffanie Caspers is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Van jongs af aan heb ik altijd al een passie gehad voor sport, zoals handballen, wielrennen, hardlopen en bootcamp en was mij bewust dat voeding daarbij een belangrijke factor was en dat was dan ook voor mij aanleiding om Voeding en Diëtetiek te gaan studeren aan de Hogeschool van Amsterdam. Met dat diploma op zak was ik dan ook afgestudeerd Voedingsdeskundige. Maar wat dan daarna? Ik ben toen met mijn vriend zes maanden rond gaan reizen door Australië zodat ik goed kon nadenken over mijn verdere toekomstplannen en daar is het idee ontstaan om zelf een praktijk te gaan starten. De naam wist ik ook al, Feel Good.

Terug in Nederland heb ik mijn titel Diëtist behaald, zodat ik alle papieren in huis had om een eigen praktijk te starten. Om extra ervaring op te doen heb ik stagegelopen bij een diëtistenpraktijk in Amsterdam, waar ik met diverse culturen en ziektebeelden in aanraking ben gekomen. Door mijn passie voor sport ben ik ook de opleiding Sportdiëtetiek gaan volgen aan de Hogeschool van Amsterdam en ook met dat diploma op zak mag ik de titel Sportdiëtist dragen. Tijdens mijn studie had ik een bijbaantje bij Jumbo in Oegstgeest op de broodafdeling. Erg leerzaam om in de praktijk te zien wat men en met name jongeren in de schoolpauzes aan minder gezonde producten kochten. Eind 2012 heb ik het besluit genomen om het in Australië geboren idee ook daadwerkelijk te gaan uitvoeren en sinds maart 2013 is sport I voedingsadviesbureau Feel Good (www.feelgoodlovelife.nl) een feit en begeleid ik met veel plezier cliënten bij het realiseren van een gezonde leefstijl en sporters bij het optimaliseren van hun voedingspatroon in relatie tot sport. Sinds dit seizoen ben ik met mijn praktijk ook verbonden aan de [jeugd-] spelers van ZZ Leiden Basketball, maar dat is één van de werkzaamheden binnen mijn praktijk, want ik zie niet alleen sporters, maar ook veel particulieren die willen afvallen, aankomen, met diabetes, te hoog cholesterol, etc. Een veelzijdig en daardoor leuk beroep dus!". Tja Steffanie, zeer opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Derde duofiets voor Fietsmaatjes

Burgemeester Emile Jaensch reed met een bewoner van Hofwijck richting het ontvangstcomité. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

feest n Drie jaar na oprichting van de stichting Fietsmaatjes Oegstgeest kan gesteld worden dat het project een groot succes is. De blauwe fietsen zijn niet meer weg te denken uit het dorpsbeeld. Bovendien zien de gasten en hun maatjes bij het voorbijrijden veel blijde en soms ook verbaasde gezichten. Afgelopen vrijdag, 30 november, werd al weer de derde duofiets feestelijk in gebruik genomen. Burgemeester Jaensch vervulde daarbij een duo-rol want naast burgervader is hij ook fietsmaatje bij de stichting.

Toen Fietsmaatjes Oegstgeest in december 2015 startte, konden de oprichters niet vermoeden dat hun project zo'n vlucht zou nemen. Drie jaar verder is de stichting een begrip in ons dorp. Met ruim vijftig actieve vrijwilligers ('fietsmaatjes') en ongeveer zestig gasten kan het ook niet anders of er rijdt iedere dag wel ergens een duofiets door Oegstgeest. Dat die fietsen daar rijden is niet zo vanzelfsprekend omdat er nogal een flink prijskaartje hangt aan dit oer-Hollandse product. Door donaties van het bedrijfsleven, stichtingen, verenigingen en particulieren kon men al eerder twee duofietsen aanschaffen. Met recente privé-donaties en bijdragen van Fonds 1818, de gemeente Oegstgeest en De Ronde Tafel was het mogelijk om een derde duofiets te bestellen.

Een nieuwe fiets betekende ook een nieuwe plek zoeken om hem te stallen. Dit was echter snel opgelost want Renate Claassen, locatiemanager van Marente's Hofwijck, gaf aan dat ze heel graag de fiets een onderdak wilde geven. Het zou dan immers een win-win-situatie worden. Niet alleen Fietsmaatjes Oegstgeest zou geholpen zijn maar ook de bewoners van Hofwijck zouden er profijt van hebben. Er is namelijk al een aantal bewoners dat regelmatig met hun vaste maatje een ritje maakt. Met de fiets binnen handbereik is de stimulans om ook mee te doen alleen maar groter.
De komst van de derde fiets mocht niet onopgemerkt blijven. Ook nu kreeg Fietsmaatjes Oegstgeest alle medewerking van Renate en haar personeel. En zo kwam het dat er vrijdagochtend in Hofwijck naast de bestuursleden van Fietsmaatjes Oegstgeest nog dertigtal betrokkenen vol verwachting en met kloppend hart zat te wachten. Reikhalzend keken zij naar buiten op zoek naar een eerste glimp van de nieuwe fiets met aan het roer burgemeester/fietsmaatje Emile Jaensch en aan zijn zijde Wim, bewoner van Hofwijck en kersverse gast van Fietsmaatjes Oegstgeest. Even na tienen reed het duo de Hazenboslaan op richting het ontvangstcomité.
Terwijl de glimmende fiets buiten stond te pronken, benadrukte binnen de burgemeester in zijn toespraak nog maar eens hoe blij hij met Fietsmaatjes is. En dat hij als fietsmaatje veel leerde over "het ouder worden". Onder de toehoorders bevonden zich naast bewoners en medewerkers van Hofwijck de donateurs van deze nieuwe fiets. Zij werden hartelijk bedankt voor hun gulle gaven. De vertegenwoordigers van De Ronde Tafel werden nog een extra bedankt voor al hun inspanningen om geld voor de Fietsmaatjes bijeen te krijgen. Ook aanwezig was Pierre Sikking van BikeTotaal Van Hulst. Pierre zorgt met zijn team voor technische ondersteuning van de maatjes en hun fietsen.


Net als de burgemeester beaamde Fietsmaatjes-secretaris Hanni van Bellen dat het inderdaad tot nu toe geweldig is gegaan. Zo goed zelfs dat de gedachten van het bestuur nu al stiekem uitgaan naar een vierde duofiets. Na de toespraken was het tijd voor de koffie met gebak. Op de achtergrond stond Jeanneke den Os te glunderen. En terecht want zij heeft als coördinator en instructeur een groot aandeel in het zichtbare succes van de Fietsmaatjes.

Veel mensen met dementie wonen thuis

ontmoeting n In het Alzheimer Café op donderdag 13 december komen verschillende hulpverleners, die tips en voorbeelden geven hoe de feestdagen in te vullen. De activiteiten, die op de dagbesteding worden gedaan, kunnen die ook thuis toegepast worden? Voor mensen met dementie kunnen de feestdagen verwarrende en stressvolle situaties opleveren. Hoe hou je het prettig voor iedereen? Zijn er adviezen te geven over: met wie de dagen doorbrengen, wat met elkaar te doen, wat te eten?

De locatie is: SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, Leiden. Zaal open 19.00, programma start om 19.30.

Bibliotheek omgetoverd tot 1001 nachten restaurant

De avond was een nieuwe samenwerking tussen de kookclub van het Dorpscentrum Lekker Anders en de bibliotheek. Foto: PR

dineren n Donderdagavond 29 november was de bibliotheek in mysterieuze sferen gehuld. Met enkel nog de sfeerverlichting aan werden de boekenkasten het decor voor een hele bijzondere gelegenheid.

Ter afsluiting van de maand Nederland Leest in het teken van voeding, waren veertig gasten uitgenodigd te komen genieten van een bijzondere Syrische maaltijd. Deze bijzondere avond was een nieuwe samenwerking tussen de kookclub van het Dorpscentrum Lekker Anders en de bibliotheek. Volgens de gasten mag er vaker worden samengewerkt als dit het resultaat is.

Kort voor de maaltijd werd er even gesproken over het Taalhuis, een project binnen de bibliotheek Bollenstreek waarbij iedereen welkom is om aan te schuiven en beter Nederlands te leren. Daarna hoorde men van George Zaku en zijn vrouw Susan welke lekkernijen de cateraars Khalil hadden gemaakt. Ze vertelden dat koken in Syrië een zeer serieuze aangelegenheid is en ze vaak uren in de keuken staan. Natafelen is er dan weer niet bij, als het eten op is gaat iedereen snel weer naar huis. Bijzonder om zo de gewoontes te leren kennen van een ander land in je eigen vertrouwde bibliotheek.

Nadat de eerste honger was gestild door falafel, humus, Syrisch brood en enkele salades werd er opeens een sterretjeslamp aangezet. De oosterse muziek werd harder gedraaid en een schaars geklede dame deed haar entree. Eva Swinkels, van dansschool Dos Bailadores in Leiden gaf een verpletterende Syrische buikdansdemonstratie waar iedereen van stil viel. Daarna kon er nog worden genoten van de zoete lekkernij baklava gepaard met muntthee en koffie.

Vers van de maand

Het oude jaar is heel erg moe,
het sukkelt naar z'n bedje toe.
Straks slaat het klokje twaalf keer.
Dan zie je 't oude jaar nooit meer

en komt het nieuwe jaar eraan.
Ik zal vast bij het raam gaan staan
want straks, precies om twaalf uur,
is heel de hemel vol van vuur

en flitsen, en een hoop kabaal!
Ik vind het prachtig allemaal,
maar 't nieuwe jaar is nog zo klein..
Zou het niet bang voor knallen zijn?

Nog even en het is zover: we kunnen gaan aftellen en wegknallen. Hoewel het laatste misschien verboden wordt en het eerste niet door iedereen wordt gedaan.
Sommigen kunnen niet snel genoeg afscheid nemen van het oude jaar, omdat de herinneringen teveel pijn doen. Anderen beleefden de vreugde van een geboorte, een nieuwe liefde, een andere baan.
Voor kinderen is het altijd spannend. Dichter en kinderboekenschrijver Hans Kuyper (1962) laat een kind die overgang van oud naar jong beleven. Sommigen mogen opblijven, anderen worden even voor twaalf wakker van de flitsen en het geknal. Hoe jonger je bent, des te spannender is het.

Het oude jaar is moe en mag gaan, het nieuwe staat te popelen en gaat meteen beginnen. En het geknal? Dat gaat ook weer voorbij.

Ronald da Costa

Bomen zijn als vrienden

In verschillende Oegstgeester straten hangen posters aan bomen. Posters met een vraag of een opmerking en telkens met een positieve boodschap over bomen. "Houdt u ook zo van bomen?", vraagt een boom aan mij. Die posters hangen er niet zomaar. Er woedt een pittige discussie over bomen in het dorp. We houden eigenlijk allemaal van bomen, dat is duidelijk.

Bomen kom je ook tegen in de Bijbel waar ze een veelgebruikt symbool zijn. Als verbinding van hemel en aarde, als teken van hoop en van nieuw leven.

Nu was een boom in een dor en droog land als Israël natuurlijk extra bijzonder. Zeker als die boom vruchten gaf. Een olijfboom in Israël is heel veel waard.
Als ik in de Bijbel blader, op zoek naar bomen dan kom ik in Genesis al meteen een beroemde boom tegen: de boom van de kennis van goed en kwaad. Genesis vertelt dat God hem plantte hem midden in het paradijs. Adam en Eva aten er toch van en toe liep het anders met de aarde.
Verderop in de Bijbel, in Psalm 1, wordt ook over een boom gesproken: "hij is als een boom, geworteld aan stromend water, die elk seizoen opnieuw vrucht draagt; nooit zullen zijn bladeren verdorren, alles wat hij doet brengt hij tot een goed einde".
Ook komen we de boom tegen als symbool voor standvastigheid en onwrikbaarheid. En zelfs de boom als uitkijkpost. Dat is het verhaal van Zacheüs, de belastingambtenaar die corrupt was maar daar spijt van kreeg. De kleine Zacheüs klom in een boom om Jezus te kunnen zien. Mooi kinderverhaal dat nog steeds tot de verbeelding spreekt.
De schoonheid van een boom en haar vruchten, de genezende kracht van bomen,
Je kunt het allemaal tegenkomen in de Bijbel.


Voor de discussie in ons dorp wijs ik nog even op de boom als symbool van wijsheid
In het Bijbelboek Spreuken staat dat voor wie wijsheid verwerft, die wijsheid is als een levensboom en wie haar vasthoudt is gelukkig.

Arjan de Kok

Deze column verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Raad van Kerken Oegstgeest. De auteurs schrijven op persoonlijke titel.

Kerstviering Senioren

kerst n Op woensdag 19 december van 16.30 uur tot ongeveer 19.30 uur (Inloop vanaf 16.00 uur) is er voor de senioren van Oegstgeest een Kerstviering in het Dorpscentrum aan de Lijtweg, georganiseerd door de Protestantse Gemeente Oegstgeest.

Het belooft een afwisselend programma te worden, waaraan onder andere Cappella pro Cantibus haar medewerking zal verlenen. Evenals andere jaren is er een eenvoudige maaltijd.
Geïnteresseerden kunnen zich voor 12 december opgeven bij de onderstaande personen en als men niet op eigen gelegenheid kan komen, kan er voor vervoer gezorgd worden.
Aan het einde van de avond wordt er een collecte gehouden.
Mevrouw A. Brandt Tel: 5174386, Mevrouw G. Kooijman Tel: 06-18392604, Mevrouw W. Kwestro Tel: 5174193, Mevrouw M. de Ruijter Tel: 5176158 of via de mail: johanwil.kwestro@casema.nl.

Koffieochtend over advent

Kamerkoor Oegstgeest geeft een kerstconcert in Warmond.

kerst n Op vrijdag 14 december is er weer de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan 12.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur.

Na een gezellige start met koffie/ thee met een feestelijke traktatie, horend bij de tijd van het jaar, willen we aandacht geven aan advent: achtergrond van advent, liturgische kleuren en hun betekenis, adventskrans, adventskaars, adventskalender, adventsster. Adventsgedichten kortom allerlei items die in deze tijd van advent een rol spelen

Verder zal Aline van Heurn weer haar muzikale medewerking geven en ons ook graag begeleiden bij het zingen van adventsliederen

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met de heer Evert Wieman (tel. 071 51 72 222) of met mevrouw Trudy Roelofsen (tel. 071 51 55 739).

Kerstconcert Kamerkoor Oegstgeest

kerst n Het Kamerkoor Oegstgeest onder leiding van Sarah Elias verzorgt op zondag 16 december om 16.00 uur een kerstconcert in Warmond, Protestantse Kerk, Herenweg 82.

De solisten zijn: Sarah Elias, sopraan, Moritz Kellner, bariton en Niek van der Meij orgel. Het Backer-ensemble zorgt voor de instrumentale begeleiding en een intermezzo. Het koor zingt onder andere de Fantasia on Christmas Carols van Vaughan Williams en de Messe Brève van Gounod.

Het concert wordt besloten met kerstliederen, die het koor samen met het publiek zingt. De kosten zijn €10, voor kinderen vanaf 12 jaar €5, jonger dan 12 jaar gratis, inclusief een drankje na afloop.
Toegangskaarten vanaf een half uur voor aanvang aan de deur of bij de koorleden.

K&O Oegstgeest zoekt vrijwilligers

samen n "Vrijwilligerswerk spreekt u aan? Wilt u betrokken zijn bij het werk van de Volksuniversiteit? Met ingang van 1 januari zoeken wij een gastheer/gastvrouw en een coördinator voor de secties Sport & Welzijn en Taal & Literatuur. Het volledige profiel is te bekijken op de website of neem contact op met het secretariaat", aldus een woordvoerder van K&O. Meer informatie: 071-5237165 - ko.oegstgeest@12move.nl - www.ko-oegstgeest.nl.

Kerstconcert Hartebrugkoor

kerst n Het Hartebrugkoor geeft op zondag 16 december om 15.00 uur haar traditionele kerstconcert in de Hartebrugkerk aan de Haarlemmerstraat 110/hoek Lange Mare te Leiden. Op het programma staan klassieke werken in de sfeer van kerstmis. Toegangsprijs € 15,00.

Wine & Dine wordt The Captain's Bar

Tanjim Brom is blij een goede opvolger te hebben gevonden in Joost van Vliet. | Foto Willemien Timmers

zakelijk n In september 2012 opende de Oegstgeestse Tanjim Brom haar restaurant Wine & Dine aan de Endegeesterlaan. Deze zomer besloot ze te stoppen, en het restaurant over te doen aan een ander. "Ik kijk met heel veel plezier terug op de afgelopen zes jaar. Mooi hoe ik de zaak vanuit het niets heb kunnen opbouwen. Het is nu tijd voor andere dingen." Op 22 december zal zij voor het laatst de deur van haar zaak achter zich dichttrekken.

Door Willemien Timmers

Brom is erg blij met Joost van Vliet, die op dezelfde plek verder gaat met een restaurant. "De overname is erg soepel verlopen. Ik ben blij dat ik hem gevonden heb om het restaurant over te nemen. Ik heb immers veel uren, energie en liefde in deze plek zitten. Joost is een waardige opvolger."

Het zal wel even wennen zijn voor Tanjim Brom, al kijkt ze uit naar de nieuwe periode die voor haar ligt. "Mijn vele vaste gasten ga ik zeker missen. Ik hoop hen in Oegstgeest in een andere setting nog vaak tegen te komen."

Half februari

Joost van Vliet heeft ook veel waardering voor het proces, en kijkt ernaar uit om een restaurant te beginnen in Oegstgeest. "Vanaf half februari zal hier, onder het Witte Huis, een gezellig bistro- en grill-restaurant openen dat The Captain's Bar gaat heten." De Captain's Bar is een onderdeel van de Hogenelst Horeca Groep waaronder onder andere La Cubanita, Bregje en Heinde & Ver vallen.

De nieuwe eetgelegenheid, die iets laagdrempeliger zal zijn dan het huidige Wine & Dine, zal vooralsnog enkel diners serveren en dus alleen 's avonds open zijn. "We willen een plek zijn waar iedereen van 8 tot 88 zich thuis voelt. Of je nu directeur bent en met collega's komt eten, of je wilt met je vriendengroep bijpraten tijdens een gezellig etentje, iedereen is hier welkom." De nieuwe eigenaar legt uit dat er bij The Captain's Bar alleen met topproducten gewerkt zal worden. "Er komt een uitgebreide kaart met veel klassieke gerechten en vooral lekkere steaks. En wat we ook serveren, vlees of vis, alles is duurzaam." Joost van Vliet heeft lang vanuit Bali de horeca-branche ingericht, en kwam bij het surfen veel plastic tegen in het zeewater. "Sindsdien doe ik erg mijn best duurzaam te leven, en ook bedrijfsmatig circulair te werken."

make-over

Hij heeft er duidelijk zin in om het restaurant een bij de naam passende make-over te geven. Er wordt een nieuwe keuken geplaatst, en de hele zaak zal een nautisch thema krijgen. Ook het terras zal worden aangepakt, zodat iedereen als de lente begint weer heerlijk buiten van een drankje genieten of een hapje kan eten, al dan niet met uitzicht op de groene Rhijngeesterstraatweg met zijn mooie villa's. "Ik ben er trots op dat ik op deze prachtige plek een restaurant mag beginnen. Dit restaurant is de eerste in een serie Captain's Bars die op verschillende plaatsen in Nederland open zullen gaan. Oegstgeest heeft de primeur!"

Van Gogh in Leiden

lezing n Op de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 9 december om 14.30 uur door Lodewijk Kallenberg een lezing gegeven over 'Van Gogh in Leiden'. Tevens is er gelegenheid om de vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh te belijken.

Het is vrij algemeen bekend dat Anna van Gogh-Carbentus (1819-1907), de moeder van de schilder Vincent van Gogh, in Leiden heeft gewoond en op de begraafplaats Groenesteeg is begraven. Minder bekend is dat nog elf andere familieleden van Vincent van Gogh in Leiden woonden en ook op Groenesteeg zijn begraven.
In deze lezing wordt het verhaal over de moeder van Vincent van Gogh en de overige familieleden verteld. Wat hebben zij gedaan, wat bracht hen naar Leiden en waar hebben zij hier gewoond? Dat laatste blijken diverse mooie panden te zijn op het Rapenburg, de Herengracht, de Breestraat, de Plantage, de Witte Singel en de Zoeterwoudsesingel. De spreker, Lodewijk Kallenberg, is voorzitter van de Stichting Begraafplaats Groenesteeg en (mede)auteur van een viertal boeken over deze historische Leidse begraafplaats.
De enige vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh zijn in het bezit van het Van Gogh Museum. Vanwege de kwetsbaarheid zullen zij niet meer aan het publiek worden tentoongesteld. Het museum en de uitgeverij Komma hebben besloten deze in een beperkt aantal uit te gaan geven als facsimile editie in een daarvoor speciaal ontworpen Vincent van Gogh Cube. Op 9 december wordt in de aula een exemplaar hiervan tentoongesteld, een unieke kans om kennis te maken met dit fraaie object. Na afloop van de lezing is er een korte wandeling langs de graven van deze twaalf personen. De toegang is gratis.

Albion dicht

Linda van Soest en Jan Bergsteyn klaar voor totale leegverkoop met volop aanbiedingen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Sluiting n Albin Biologische Natuurvoedingswinkel aan de Terweeweg sluit per 15 december.

"Het is zoals het is", klinkt het gelaten achter de toonbank uit de mond van Linda van Soest. "We hebben hier dik zeven jaar gezeten", zegt Jan Bergsteyn die bij haar werkt. "Triest bericht: Na 15 december zijn wij dicht", is een van de laatste ludieke rijmen die hij jarenlang dichterlijk op een bord schreef.

De laatste weken zijn er volop aanbiedingen en in de laatste week, van 11 tot en met 15 december zijn er leuke activiteiten. Op zaterdag 15 december sluit de zaak met feestelijke hapjes en drankjes.

Voor Linda uit Oegstgeest en Jan uit Katwijk was het jarenlang hard werken in de winkel op de hoek van de Sportmanstraat en de Terweeweg. "We verkochten producten met het keurmerk 'Demeter', het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding." Ook was het er altijd gezellig in de winkel. Jan: "Er gebeurt hier van alles, ja, je kunt er ook boodschappen doen!".

Oegstgeest gaat Albion zeker missen. "In Leiden zijn er nog wel een paar winkels waar men terecht kan." Het Reformhuis Ligthart aan de overkant gaat medio januari weer het groenteabonnement opnemen in het assortiment. "Klanten kunnen zich nu al aanmelden voor de Odin-tas", bevestigt Joost Ligthart.

Wildebras Festival

muziek n Vunzige Deuntjes en Blckprty komen in het voorjaar van 2019 samen voor een gloednieuw festival onder de noemer Wildebras. Het eclectische muziekevenement strijkt 11 mei neer naast de Klinkenbergerplassen bij Oegstgeest.

Op de eerste editie is er ruimte voor 6.000 bezoekers en vier stages, die gehost zullen worden door Vunzige Deuntjes, Blckprty, Nachtcollege en Studio Disco. "We hebben gemerkt dat er in Leiden en omstreken weinig muziekfestivals voor jongeren plaatsvinden, terwijl hier wel degelijk een grote vraag naar is", aldus Tom van Zelst, één van de initiatiefnemers. Vunzige Deuntjes en Blckprty organiseren wekelijks populaire (studenten) feestjes door heel Nederland en Vlaanderen, en zetten nu de volgende stap in de vorm van een muziekfestival in Leiden. Alhoewel deze organisaties zich enkel richten op hiphop, R&B en dancehall, doet het nieuwe evenement dat niet. "Het wordt een eclectisch festival waarin we een breed geluid laten horen. Wildebras is voor iedereen."

Het festival vindt plaats op 11 mei 2019 van 12.00 tot 23.00 uur bij de Klinkenbergerplassen in Oegstgeest. De kaartverkoop is op 3 december van start gegaan via de Wildebras Facebook pagina.

Jubilerende muziekschool Bergen Muziek breidt uit naar Warmond

regio n Dit jaar bestaat de Oegstgeester muziekschool Bergen Muziek vijf jaar. En ook al is het aantal leerlingen exponentieel gegroeid, de passie voor het doorgeven van de liefde voor muziek is niet minder geworden bij Joost van Bergen en Henegouwen.

Al langer gaf Van Bergen en Henegouwen drumles, maar in 2013 trok hij de eerste externe docent aan, en vormde zich een muziekschool. "Zelf kon ik voor mijn kinderen niet de muziekles vinden die ik zocht, en ik merkte dat andere ouders ook op zoek waren." In de vijf jaar van zijn bestaan groeide Bergen Muziek naar vier locaties, meer dan driehonderd leerlingen en meer dan twintig docenten. Zij geven de lessen voor inmiddels twaalf verschillende muziekinstrumenten. Ukelele-les is vanaf september ook aan het aanbod toegevoegd. En de groei is er nog niet uit: "Zolang we docenten en locaties kunnen vinden die aan onze kwaliteitseisen voldoen, bouwen we graag verder. Wel willen we het persoonlijke contact met de leerlingen blijven waarmaken".

In januari van 2019 worden de eerste lessen van Bergen Muziek gegeven in theater Het Trefpunt in Warmond. "Uit de eerste reacties van ouders blijkt dat in Warmond behoefte is aan een centrale plek waar degelijk muziekonderwijs gegeven wordt. We gaan er alles aan doen om dat vorm te geven."

Wie het cello-ensemble en het Bergen Popkoor van Bergen Muziek live wil meemaken is op 27 januari welkom in het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest. Meer op www.bergenmuziek.nl.

Koffiespeeltuin

ontmoeting n Assia Kraan van MamaDans komt tijdens de Koffiespeeltuin met de ouders en de kinderen dansen en iets vertellen over haar begeleiding aan zwangere vrouwen en prille ouders. Tijdens deze workshop kun je leuke dansbewegingen ervaren en kom je te weten waarom dansen gezond en veilig is om te doen; zwanger, tijdens de bevalling en met baby. Danservaring is niet nodig. lees meer over MamaDans op www.mamadans.nl

Tijdens de maandelijkse Koffiespeeltuin in de bibliotheek kunnen ouders, opa's, oma's en oppas terecht om boekjes te lezen, te spelen en ander ouders te ontmoeten. Om 10.00 zal Assia Kraan vertellen over de effecten dansen tijdens de zwangerschap en daarna gaan de deelnemers dansen op muziek.
Koffiespeeltuin Oegstgeest: woensdag 19 december in de kinderhoek van de bibliotheek: 9.30 tot 11.00.

Brandweer haalt tak uit boom

HULP n Afgelopen zondagmorgen, 2 december moest de brandweer om ongeveer 11.30 uur uitrukken voor een loshangende tak.

De tak zorgde op de Nassaulaan voor een gevaarlijke situatie.

De brandweer heeft uiteindelijk de situatie veilig gesteld en de losse tak verwijderd.

nieuws / zakelijk

De eerste priesteres

boeken n Jacqueline Zirkzee schreef 'De eerste priesteres', haar zevende roman. De roman ISBN 978-94-92883-48-3 komt medio januari 2019 uit. Zij is een van de tien Oegstgeester schrijvers die in 2010 werd geëerd met een eigen trottoirtegel in de dorpskleuren geel en rood.

Van Gogh in Leiden

lezing n Op de begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 9 december om 14.30 uur door Lodewijk Kallenberg een lezing gegeven over 'Van Gogh in Leiden'. Tevens is er gelegenheid om de vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh te belijken.

Het is vrij algemeen bekend dat Anna van Gogh-Carbentus (1819-1907), de moeder van de schilder Vincent van Gogh, in Leiden heeft gewoond en op de begraafplaats Groenesteeg is begraven. Minder bekend is dat nog elf andere familieleden van Vincent van Gogh in Leiden woonden en ook op Groenesteeg zijn begraven.
In deze lezing wordt het verhaal over de moeder van Vincent van Gogh en de overige familieleden verteld. Wat hebben zij gedaan, wat bracht hen naar Leiden en waar hebben zij hier gewoond? Dat laatste blijken diverse mooie panden te zijn op het Rapenburg, de Herengracht, de Breestraat, de Plantage, de Witte Singel en de Zoeterwoudsesingel. De spreker, Lodewijk Kallenberg, is voorzitter van de Stichting Begraafplaats Groenesteeg en (mede)auteur van een viertal boeken over deze historische Leidse begraafplaats.
De enige vier overgebleven schetsboeken van Vincent van Gogh zijn in het bezit van het Van Gogh Museum. Vanwege de kwetsbaarheid zullen zij niet meer aan het publiek worden tentoongesteld. Het museum en de uitgeverij Komma hebben besloten deze in een beperkt aantal uit te gaan geven als facsimile editie in een daarvoor speciaal ontworpen Vincent van Gogh Cube. Op 9 december wordt in de aula een exemplaar hiervan tentoongesteld, een unieke kans om kennis te maken met dit fraaie object. Na afloop van de lezing is er een korte wandeling langs de graven van deze twaalf personen. De toegang is gratis.

Koffiespeeltuin

ontmoeting n Assia Kraan van MamaDans komt tijdens de Koffiespeeltuin met de ouders en de kinderen dansen en iets vertellen over haar begeleiding aan zwangere vrouwen en prille ouders. Tijdens deze workshop kun je leuke dansbewegingen ervaren en kom je te weten waarom dansen gezond en veilig is om te doen; zwanger, tijdens de bevalling en met baby. Danservaring is niet nodig. lees meer over MamaDans op www.mamadans.nl

Tijdens de maandelijkse Koffiespeeltuin in de bibliotheek kunnen ouders, opa's, oma's en oppas terecht om boekjes te lezen, te spelen en ander ouders te ontmoeten. Om 10.00 zal Assia Kraan vertellen over de effecten dansen tijdens de zwangerschap en daarna gaan de deelnemers dansen op muziek.
Koffiespeeltuin Oegstgeest: woensdag 19 december in de kinderhoek van de bibliotheek: 9.30 tot 11.00.

De eerste priesteres

boeken n Jacqueline Zirkzee schreef 'De eerste priesteres', haar zevende roman. De roman ISBN 978-94-92883-48-3 komt medio januari 2019 uit. Zij is een van de tien Oegstgeester schrijvers die in 2010 werd geëerd met een eigen trottoirtegel in de dorpskleuren geel en rood.

Christmas Fair Oegstgeest

kerst n Anouska Swaak en Christina Gipon organiseren een bijzondere Christmas Fair op het oude ASC-terrein aan de Duivenvoordestraat.

Op het oude kunstgrasveld van ASC zullen op zondag 9 december zo'n vijftig kramen komen met 'echt leuke kerstartikelen zoals prachtige kerstballen, kerstdecoraties, kerst-fashion voor zowel mannen als vrouwen, overheerlijke delicatessen en veel meer'.
De Oegstgeester Christmas Fair moet zorgen voor een feestelijke start van de kerstperiode. "Hoe leuk is het om met het hele gezin in je eigen dorp op onze Christmas Fair heerlijk in kerststemming te komen", lacht Anouska Swaak. "Aan alles is gedacht: de allerkleinsten kunnen bij het Compananny kersthuis, samen met de 'nanny's', lekker knutselen of zich laten schminken, terwijl papa bij Van der Zalm en de Gouden Ton iets lekkers proeft of een jasje past bij Schulte, en pama mooie kandelaars of kerstballen uitkiest."
Het hele terrein zal sfeervol bedekt worden met een laagje stro en midden op het terrein zal een grote kerstboom verrijzen die later door de winkeliersvereniging in de De Kempenaerstraat gezet zal worden. "Velzel Hoveniers zal vanuit een sfeervolle kerststal kerstbomen gaan verkopen. Wat is nou fijner dan om na een heerlijke wandeling over de Christmas Fair een kerstboom mee naar huis te nemen?"
Er komt een horeca-gedeelte waar Van der Zalm kookdemonstraties zal geven, maar waar ook crêpes, oesters, champagne, wijnen en voor de diehards heerlijke biertjes te vinden zijn. Ook staat er een karakteristiek barista-karretje.

Sokken

Ook professioneel skiester uit Oegstgeest Floor van Ameyde zal komende zondag op de Christmas Fair staan. Zij verkoopt hier skisokken van haar eigen merk 'Flocks'. Sokken die ontstaat zijn uit de zoektocht naar haar perfecte skisokken en daarnaast voor het financieren van haar ultieme droom: het meedoen aan de Olympische Winterspelen.

Floor van Ameyde (22) geboren en getogen Oegstgeester, verblijft zo'n veertig weken per jaar in de Alpen. Sinds jongs af aan heeft zij meer uren doorgebracht in de sneeuw dan in haar ouderlijk huis en ook komende winter staat Floor na lang blessureleed weer op de ski's. Dit seizoen hoopt ze niet alleen succesvol te zijn op de latten, maar ook met de verkoop van haar eigen merk.

"Mijn ambities zijn op zowel sportief vlak als ondernemersvlak hoog en ik hoop dan ook uiteindelijk met Flocks mijn skicarrière (mede) te kunnen financieren." Helaas zaten de Olympische Spelen van 2018 er door de blessures niet in maar afgelopen jaar heeft ze wel de kans gehad haar plan voor een eigen onderneming uit te werken en dat is uiteindelijk het begin geweest van Flocks.

Wie dus wil genieten van de overheerlijke winterse kerstsfeer, de geur van glühwein en warme chocolademelk, of wie inspiratie wil opdoen voor bijzondere kerstcadeaus komt op 9 december tussen 10.00 en 18.00 uur naar de unieke Christmas Fair aan de Duivenvoordestraat.
Voor meer informatie en standhouders: @christmasfairoegstgeest (Facebook)

GDT in actie voor Het Vergeten Kind

kerst n Voor de Gevers-Deutz Terweeschool is de feestelijke kerstperiode niet compleet zonder kerstgedachte. Dit jaar gaat de kerstgedachte van de GDT-leerlingen uit naar Het Vergeten Kind. In Nederland wonen ruim 100.000 kinderen die te maken hebben met armoede of verwaarlozing. Stichting Het Vergeten Kind helpt hen structureel of met bijvoorbeeld een zorgeloos dagje uit.

De leerlingen van de GDT-school gaan aan de slag om zoveel mogelijk kinderen een dagje uit te geven. Dit doen ze door lege statiegeldflessen te verzamelen en de buurt in te gaan voor een 'heitje-voor-een-karweitje'.

"Helpt u hen dit te realiseren?" vraagt de coördinator. "De actie loopt van 7 tot 19 december."

Koffieochtend over advent

kerst n Op vrijdag 14 december is er weer de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan 12.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur. "We begroeten graag gemeenteleden, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Komt u ook?" vraagt de organisatie.

Na een gezellige start met koffie/ thee met een feestelijke traktatie, horend bij de tijd van het jaar, willen de organisatie aandacht geven aan advent: achtergrond van advent, liturgische kleuren en hun betekenis, adventskrans, adventskaars, adventskalender, adventsster. Adventsgedichten kortom allerlei items die in deze tijd van advent een rol spelen

Verder zal Aline van Heurn weer haar muzikale medewerking geven en de gasten ook graag begeleiden bij het zingen van adventsliederen

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met de heer Evert Wieman (tel. 071 51 72 222) of met mevrouw Trudy Roelofsen (tel. 071 51 55 739, eventueel haar voice-mail inspreken). Graag de donderdag voor de koffieochtend één van beide personen bellen, wanneer men gebruik wiltmaken van vervoer.

Kerstfeest 's Heeren Loo

kerst n Dit jaar organiseert Dagcentrum Poelgeest van 's Heeren Loo geen kerstmarkt, maar houden zijn een gezellig kerstfeest op de dagbesteding.

Het feest is op woensdag 12 december van 13.30 tot 16.00 uur.

Er is van alles te doen: Gasten kunnen cupcakes maken, chocolademelk met slagroom drinken, kerststukjes maken, zingen en muziek maken. Ook kan men meedoen met een kleurwedstrijd en is er een rustruimte.

De toegang is gratis.

Dagbesteding Oegstgeest - Poelgeest
Clusiushof 164
2341 PX Oegstgeest

Kerstvossenjacht, vuurkorven en vossen-selfies op 15 december

De kerstvossenjacht in 2017 was een groot succes. Daarom dit jaar opnieuw een editie. | Archieffoto Robert Roth Foto: Robert Roth

kerst n Het begint een traditie te worden: de jaarlijkse kerstvossenjacht. Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud en wil jij ook jagen op de kerstvossen? Zaterdag 15 december om 15.00 uur wordt het startsein gegeven bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 in Oegstgeest.

Kinderen kunnen samen met hun ouder(s) of verzorger(s) op jacht naar verschillende kerstvossen. Als je een vos gevonden hebt mag je een leuke selfie maken met de vos. Iedere vos heeft te maken met het thema kerst. Als je terugkomt kun je lekker opwarmen bij de vuurkorf met warme chocomelk & marshmallows. Alle deelnemers die dat willen kunnen hun vossen-selfies delen in een tijdelijke WhatsApp-groep, zodat we samen de leukste selfies kunnen bekijken op een scherm.

Iedereen mag zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes gezellig meenemen. De middag is afgelopen om uiterlijk 17.00 uur.

Let op: de organisatie zorgt niet voor begeleiding tijdens het zoeken van de vossen; de ouder(s) / verzorger(s) zijn daarvoor verantwoordelijk. Voor de selfies is het handig om een telefoon mee te nemen.

Tot woensdag 12 december kun je je opgeven via de website: www.ngkoegstgeest.nl/kerstvossenjacht. Hier vind je ook meer informatie.

De Kerstvossenjacht wordt georganiseerd door de Nederlands Gereformeerde Kerk Oegstgeest en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Oegstgeest.

Heeren van het Dorp

Ontmoeting n Eens in de zes weken komt een aantal Heeren onder het genot van een kopje thee of koffie bij elkaar om over een bepaald onderwerp van gedachten te wisselen. Elke Heer uit het Dorp is dan welkom; er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist.

Op dinsdagmiddag 11 december van 14.00 tot 16.00 uur luiden de Heeren het oude jaar uit onder het genot van een heerlijk drankje. Dat gaat gebeuren bij Radius, locatie Haeswijk, Pres. Kennedylaan 141 in Oegstgeest.

Van tevoren aanmelden wordt op prijs gesteld; graag bij Radius, Adinda Heemskerk, 071-7074200, a.heemskerk@radiuswelzijn.nl. Kosten: €1,- voor de drankjes.

Kerstconcert op zondag 16 december in Willibrordkerk

kerst n Op zondag 16 december is iedereen om 20.00 uur van harte welkom in de H. Willibrordkerk om te luisteren naar het kerstconcert van het Gemengd Koor St. Willibrord Oegstgeest onder leiding van Mijke de Ru.

Het koor zingt werken van onder anderen Jenkins, Messaus, Rutter, Stopford, Whitbourn en een deel uit de Messiah van Händel. Een instrumentaal ensemble en de vaste organist-pianist Martin Gordijn zorgen voor de begeleiding. Een gedeelte van het concert is een kerst-scratch waarin gastzangers het koor versterken.
Het concert duurt ongeveer vijf kwartier; er is geen pauze. Na afloop wordt een ieder getrakteerd op een drankje.


Plaats: H. Willibrordkerk, Rhijngeesterstraatweg 35, Oegstgeest
Aanvangstijd: 20.00 uur
Toegang gratis, collecte bij de uitgang

Creatieve Kerstmarkt op het Boerhaaveplein

Marco van der Horst en Judith Heemskerk organiseren voor de vierde maar een sfeervolle kerstmarkt op het Boerhaaveplein.

kerst n Zaterdag 15 december is het Boerhaaveplein in Haaswijk in kerstsfeer gehuld.

Judith Heemskerk en Marco van der Horst zijn zo´n vier jaar geleden begonnen met het organiseren van markten op het Boerhaaveplein. Deze waren er in Oegstgeest nog niet en blijken een gezellige sfeervolle aanvulling op de bestaande activiteiten die Oegstgeest rijk is. "Het is een hobby geworden", vertellen ze beiden enthousiast. Beide werken, Judith in de mode en Marco in de zorg. Marco is tevens bestuurslid van de buurtvereniging die deze markten mede mogelijk maakt.

"Inmiddels tellen we er jaarlijks vier markten; de paasmarkt, rommelmarkt, zomaarmarkt en nu voor de vierde keer de creatieve kerstmarkt. Geen commerciële standhouders maar veel creatieve Oegstgeestenaren die hun eigen producten aanbieden."

Het Boerhaaveplein staat er op zijn kerstbest bij; vol met kramen waar men van alles kan vinden wat met kerst van doen heeft. Zo zijn er kerstkaarten, sieraden, sjaals, kerstartikelen en leuke hebbedingetjes, huidverzorging, tassen, kerst-attenties, verse oliebollen en andere smakelijkheden.

Activiteitencentrum Jottem is aanwezig en heeft op de markt een eigen kraam met ambachtelijke en creatieve producten. Geniet van een glaasje glühwein of een overheerlijke kroketje gemaakt in de eigen keuken van Rob van 't Haasje, die deze markt ook mede mogelijk maakt. Dit alles rond de knapperend vuurtje.

Zaterdag 15 december: 10.00 tot 15.00 uur Boerhaaveplein.

n Jumbo Lange Voort weer open

boodschappen n Op woensdag 28 november ging, na een uitbreiding en vernieuwing, de Jumbo-supermarkt in Winkelcentrum Lange Voort weer open.

De eerste klanten ontvingen hoogstpersoonlijk een bos bloemen van eigenaar Peter de Jong, van zijn vrouw, of van filiaalmanager Rien de Haas. De supermarkt heeft er veel ruimte bijgekregen en is qua vloeroppervlak van 1300 naar 1600 meter gegaan. Vooral de zogenaamde 'versbeleving' is in de supermarkt toegenomen. Zo is de afdeling voor verse groente en fruit veel groter, en heeft de nieuwe Jumbo bijvoorbeeld verse sushi en ter plekke vers bereide pizza's.

Sint in de Gruneriebuurt

Sinterklaas in de Gruneriebuurt

sinterklaas n Op zondag 25 november werd Sinterklaas hartverwarmend ontvangen door heel veel kinderen, ouders, opa's en oma's uit de Gruneriebuurt. Het gebeuren kon dit jaar plaatsvinden in het mooie Praathuis, het clubgebouw op het terrein van de naburige Volkstuinvereniging De Groenerie.

Sinterklaas in de Gruneriebuurt

Nadat de kinderen binnen met luid gezongen liedjes op Sinterklaas hadden gewacht, kwam het sein dat hij per boot zou arriveren in de Pastoorswetering. Daar werd hij door een grote menigte verwelkomd en liep de Goede Man met het hele gezelschap terug naar Het Praathuis. Voor elk kind was er een persoonlijk woordje van Sint, die door zijn Pieten goed op de hoogte bleek gebracht. Aan het eind van de middag ontstond er even een probleem: de cadeautjes waren zoek. Gelukkig hadden de Pieten een speciaal zoektoestel en werd na een korte tocht alles teruggevonden.
Tekst en foto's: Peter van de Wetering

Piraten in P62

Foto: Wil van Elk

Schatkist n Pizzeria P62 hield zaterdag een kindermiddag waar kinderen uit Oegstgeest gratis konden genieten van de voorstelling 'De Schat van Sinterklaas'. Toneelverenigingen Ploef en Litteris Sacrem speelden voor de kleintjes het Sinterklaasstuk waarvan de kinderen zichtbaar genoten.

Overval

De boot van Sinterklaas werd onderweg naar de kinderen in Nederland overvallen door piraten. De Pieten vroegen zich af wat de piraten bij hen aan boord deden. Een piraat, groot, zonder houten been en zonder papegaai, niet al te slim, dacht samen met zijn scheepsmaatje een schatkist te hebben gevonden. Chocoladegeld dus.

Theater voor ouders

digitaal n Jongeren zijn gemiddeld vijf uur per dag online, ze chatten, gamen en vloggen wat af. Wat sta je toe als ouders en waar trek je de grens? In de goed gevulde aula van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest werden ouders op 28 november betrokken bij de voorstelling Log-In van Theatergroep PlayBack. Herkenbare situaties als het krijgen van zoveel mogelijk 'volgers', de impact van 'liken', digitale interactie en verliefdheid en het sociale aspect van gamen werden door de theatergroep nagespeeld en besproken met ouders.

n Oegstgeestenaar schrijft vrolijke Pietendans

Foto: YouTube

muziek n Oegstgeestenaar Wiebe Bokma de Boer componeerde en schreef een vrolijke en lieve Pietendans.

"De eventuele opbrengst gaat naar Kika", laat hij weten. "Op de basisschool van mijn kinderen is het een groot succes, nu nog aandacht voor de kinderen die hun bed niet uit kunnen."

Voor het filmpje gaat men naar youtube: https://www.youtube.com/watch?v=czOQZS3Q8E0 (of zoeken op 'pietendans').

Sint-orkest in Da Vinci-college

Sinterklaas n Op zondag 25 november konden alle kinderen die het leuk vonden om sinterklaasliedjes te spelen met anderen, meedoen met het Sint-orkest van BplusC. Dit leverde prachtige plaatjes op. Kinderen bespeelden in de aula van het Da Vinci-college allerlei instrumenten en brachten onder leiding van Bram Soetjens tijdens het aansluitende Sinterklaasconcert de leukste liedjes ten gehore. | Foto Agnes Kerckhoffs

BCO opnieuw naar ruime winst

biljart n BCO/Paeoniapassion.com verkeert in een goede fase. Na twee keer 8-0 winst werd nu met 7-1 gewonnen van Hektisch Biljartschool / Mevr. Dokter in Gouda.

Deze 7-1 overwinning zorgt er voor dat BCO/Paeoniapassion.com omhoog klimt naar de derde plaats met 13 uit 10. Aanstaande vrijdag treffen ze thuis het team van Sportprijzenkampioen.nl uit Heerhugowaard.

Op de foto: Koster maakte een serie van 8.

de week in beeld

FCO krijgt loon naar werken

Lars van Bommel probeert de verdediging van Koudekerk te doorbreken. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n FCO kreeg afgelopen zaterdag loon naar werken. Of zoals hoofdsponsor Rijndorp Installaties, Ron van Ommen, het uitdrukte "Dik verdiend, maar zwaarbevochten". Al snel in de eerste helft keek FCO tegen een achterstand aan die tot de tachtigste minuut zou duren. Vijf minuten later kon dat met een prachtig doelpunt zelfs omgezet worden naar een 2-1 einduitslag.

De laatste weken zat het niet mee voor de selectie van FCO. Ondanks de grote inzet en groot overwicht tijdens beide uitwedstrijden lukte het niet om dit overwicht om te zetten in drie punten. Het bleef tweemaal bij een gelijkspel. Daarom is het des te belangrijker om thuis tegen Koudekerk wel die drie punten binnen te halen.
Vooral in het begin van de eerste helft had Koudekerk de meeste kansen. Dit resulteerde al vroeg in een doelpunt tegen. Zo nu en dan kwam FCO wel met mogelijkheden, maar tot afronding kwam het niet.

Melissa Heijne scoort opnieuw uit een vrije bal. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

De tweede helft liet een heel ander plaatje zien. Het overwicht van FCO werd groter en groter. Langzaam doemde het spookbeeld van vorige week weer even op. Voortdurend op de helft van de tegenstander voetballen en toch niet tot scoren komen. Dat was nu wel anders, de ene kans na het andere werd gecreëerd. Het feit dat nog steeds niet was gescoord kon op het conto van de keeper van Koudekerk worden geschreven. Hij verijdelde er velen.

In de tachtigste minuut constateerde de scheidsrechter een overtreding in het strafschopgebied op de ingevallen Bob den Hollander en besliste in het geven van een penalty. Adil Harfaoui schoot onberispelijk in: 1-1. Een minuut of 15 eerder bleef de overtreding op Joep van Tulder in het strafschopgebied nog onbestraft.
Een minuut of zes later in de 86ste minuut werd het harde werken van de selectie dan eindelijk beloond met een prachtige voorzet van Harm Jaap Boerma van links op de wreef van Bob den Hollander die op rechts in het strafschopgebied tot schot kon komen. Bob schoot de bal diagonaal in. Ditmaal was de keeper kansloos: 2-1. Een zeer verdiende en gekoesterde voorsprong.

Het einde van de wedstrijd verliep wat rommelig. Op zich een sportieve wedstrijd, maar door het vele praten van de spelers van Koudekerk deelde de scheidsrechter een aantal gele kaarten uit.

Al met al een verdiende overwinning voor FCO. Na een aantal teleurstellende wedstrijden met puntendeling, eindelijk loon naar werken.

Fiks op veerkracht langs Oranje Wit

korfbal n Afgelopen zaterdag heeft korfbalvereniging Fiks in Dordrecht de ontmoeting tegen Oranje Wit in het voordeel beslecht. Het was een buitengewoon doelpuntrijk treffen; uitslag 26-28. Bijzonder hoog gezien de 50 minuten speeltijd.

Het kleine verschil bewijst dat het een echte clash is geweest tussen twee formaties die uitgesproken kandidaten zijn voor klassering in het linkerrijtje. Winnaar is zeker ook het vele publiek dat op deze wedstrijd was afgekomen. Het boeide van het begin tot het eind.

Feit was dat Fiks veelal het voortouw had. Slechts twee keer had de thuisploeg een minieme voorsprong in handen. De eerste scorende flow van de formatie van Rick Nell en Nico van Welzen begon na 5-5. Melissa Heijne tekende uit een vrije bal (haar specialiteit, waaruit ze vaker zou scoren) voor 5-6. In dezelfde minuut tekende Kevin Vreeken voor 5-7 en na 6-7 liep Fiks razendsnel uit naar 8-14. Dominic van Welzen maakte indruk door in minuut 16 twee keer de korf te doorboren. De Dordtse formatie liet al voor rust veerkracht zien. De achterstand liep niet verder op door mee te blijven scoren. Het wekte geen verwondering dat de rust aanbrak met een hoge score: 14-19. Zeker bij zaalkorfbal is dit een overbrugbare marge en Fiks was realistisch genoeg om te beseffen dat een tegenstander als Oranje Wit daartoe zeker in staat zou zijn. Bij Fiks kwam de onvermijdelijke periode dat het schot niet viel en de tegenstander zich met volle inzet in de wedstrijd terugvocht. Na zes minuten in de tweede helft was de voorsprong geslonken tot 20-21. "Nee, ik heb geen moment gedacht dat wij de ontmoeting uit handen zouden geven. Ik heb een goede ploeg staan die op juiste momenten goede keuzes kan maken", lichtte trainer Rick Nell na afloop toe. Ondanks drie gemiste strafworpen wist Fiks op cruciale momenten toch te scoren. De inzet van Dominic van Welzen (23-26) twee minuten voor tijd was het moment dat de beslissing in dit geweldige treffen viel. Fiks liep uit naar 24-28, maar de tegenstander bleef volharden om het maximale eruit te halen en kwam nog terug tot 26-28. Wel een verdiende zege voor Fiks, omdat het vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding ging. Ook Lianne Anholts en Michelle Rozenbroek troffen voor Fiks doel. Helaas wist het tweede selectieteam niet van Oranje Wit 2 te winnen. Trainer Rob Schoof: uit de uitslag van 14-12 kun je één ding concluderen: "Er is gewoonweg veel te weinig gescoord."

Ook Pecos 2 redt het niet

Ibrahim Yildizlar gaat zich steeds beter thuisvoelen bij Pecos en won tegen Scylla 2 tweemaal. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n In navolging van de hoofdmacht zijn ook de Pecosreserves zaterdag gedegradeerd uit de eerste divisie van het Nederlandse tafeltennis. Ze kwamen één punt tekort, ondanks een mooie 6-4 overwinning op kampioen Hilversum.

Foto: Henk van Gijzen 2343KB4

De kansen leken vooraf klein, maar doordat Hilversum met een invaller speelde en Tony Nader uitstekend in vorm was en drie overwinningen pakte, kwam Pecos 2 nog heel dicht bij de vierde plek in de poule. Concurrent voor die positie was SKF, en dat wankelde lang, maar stelde in de laatste partij van de zaterdag de handhaving veilig. Achteraf gezien was vooral de nederlaag van het Oegstgeester dubbel – de derde pas dit seizoen – een dure. Jop van der Wiel kwam tegen Goosens knap terug uit geslagen positie, Paul Kruijt won helaas alleen van invaller Olofsen.
De Oegstgeester tafeltennistrots doet in januari dus een stapje terug, maar niemand twijfelt eraan dat het verloren terrein snel kan worden herwonnen. De schade werd dan ook vrij laconiek opgenomen. En voor de Pecos-penningmeester is het goed nieuws dat er vanaf januari even geen dure scheidsrechters meer naar de Thorn Tafeltennishal komen.
Pecos 1, uitkomend in de andere eerstedivisiepoule, was al officieel gedegradeerd maar speelde dit weekend nog wel een cruciale rol in de degradatiestrijd van Scylla 2. De 3-7 overwinning van de Leidenaars betekent dat die precies genoeg punten haalden om op dit niveau te blijven. De Oegstgeester punten werden gemaakt door Ibrahim Yildizlar (2x), die zich steeds beter thuis lijkt te voelen bij Pecos, en Elwin Huiden, wiens ene winstpotje eigenlijk te weinig mag heten. Tim Gras bleef in zijn afscheidsduel (hij gaat zijn geluk beproeven bij Tempo Team 2) met lege handen.
Twee klassen lager was Pecos 3 in de derby met Rijnsoever superieur. Jens Wiersma klopte zelfs alle drie de Katwijkers, waarbij een zege op Roald van de Landen (ex-Pecos) zeker extra aandacht verdient. Thomas Jansen en Yoni Evers moesten Van de Landen feliciteren maar bleven verder schadevrij.

ASC even de weg kwijt

voetbal n ASC is de flow kwijt, waarin het juist weken in verkeerde. Ging het vorige zondag al mis tegen RKDES uit. Afgelopen zondag ging Graaf Willem/VAC er met de punten van door. De tegenstander verliet Sportpark Overveer met een 1-3 zege.

Jammer, omdat behalen van punten hard nodig is om na afloop van de eerste competitiehelft bij de eerste zes te eindigen. Daarmee is deelname gegarandeerd om door te gaan in de hogere poule. Er viel weinig af te dingen op het resultaat. Er zat weinig lijn in het spel van ASC met zwakke passing naar de voorhoede tot gevolg. Bovendien domineerde aanvallend de tegenstander en de beste kansen op de openingstreffer kreeg. Er viel niets af te dingen toen dit offensief zich uitbetaalde in twee snelle doelpunten; de eerste treffer was een rake kopbal uit een corner en nummer twee kwam voort uit een verdedigingsfout waardoor de spits de bal voor het intikken kreeg. Het enige echte wapenfeit van ASC een kopbal van Jesse Tas op de paal. "Er zal in de eerste helft geen beleving in ons spel; het was statisch. Weliswaar begonnen we de tweede helft beter; zeker na de benutte penalty, maar konden niet doordrukken", verwoordde Ilker Kacar.

We konden niet doordrukken

Jelle Schouten: "We wilden te veel de lange bal spelen, maar die viel vaak niet goed. Ook veranderen in de opstelling: vier man in de voorhoede, bracht niet de zo verlangde kentering".

De benutte strafschop door Ruben Dutrieux (gegeven omdat Jelle Schouten onderuit werd gehaald binnen de 16 meter) leek de formatie van Mo Boudrine hoop te geven. De aanval werd nadrukkelijker gezocht, maar naarmate de tijd verstreek, moest achterin ruimte worden weggegeven. Uit de counters kreeg de tegenstander diverse kansen. Twee minuten voor tijd leidde een gericht afstandsschot vanaf de middenlijn tot de 1-3.

Sfeervolle schrijfmiddag op 10 december in bibliotheek

schrijven n Op de dag van de Rechten van de Mens houdt Amnesty Oegstgeest, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek, een bijzondere schrijfmiddag om mensen te steunen die vervolgd worden om hun strijd voor de mensenrechten.

Er zijn voorbeeldbrieven, schrijfpapier en groetenkaarten, ook voor kinderen. En kleine Amnestycadeautjes als pennen, en onderleggers.
Bij het schrijven krijgen deelnemers een zelfgebakken lekkernij aangeboden bij een kopje thee of voor kinderen een frisdrankje.
Zoals elk jaar staan bepaalde personen centraal, want daar gaat het natuurlijk om: mensen van wie de vrijheid is afgenomen terwijl ze maar één doel hadden: de samenleving humaner maken.

'Het gaat om het helpen van mensen van wie de vrijheid is afgenomen'

Bijvoorbeeld Atena Daemi in Iran. Zij komt op tegen de doodstraf. Ze liet zich er kritisch over uit op Facebook en Twitter en kreeg hiervoor zeven jaar gevangenisstraf.
Of Nawal Benaissa in Marokko. Deze mensenrechtenverdediger wordt vervolgd vanwege commentaren die ze op Facebook plaatste met kritiek op het buitensporig geweld dat gebruikt werd door de veiligheidsdiensten tegen demonstranten in het Rifgebied.


Informatie over hen beiden en andere voorvechters bij de stand van Amnesty Oegstgeest: Openbare Bibliotheek, Lange Voort 2 T. 10 december 14.00 - 16.00 uur.

9 december

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. van 't Wout
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman, m.m.v. PGO-cantorij
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk. 16.30 Festival of Advent Lessons and Carols, m.m.v. Cappella pro Cantibus

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 ds. G.F. Smaling

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.15 Woord- en communieviering, pastor H. de Groot

LUMC 10.00 ds. M.A. de Vries

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Roth
16.30 u ds. K. van den Geest

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. S.P. van de Meulen, 2e Advent

Protestantse Gem. Warmond

10.00 Ds. J. Smit, Oegstgeest

Matthiaskerk Warmond

Zat 8 dec 19.00 uur Eucharistieviering met Cantores, Pastoor Goumans


Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 J. Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

03-12 / 09-12 TP De Oude Singel Tandartsen, Kooilaan 55 2315 EC Leiden (071) 5226040

12-11 / 18-11 TP van Wijck, Diamantlaan 174 E 2332 GR Leiden (071) 5765351

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau, Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
tel. 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

@WKoevoet Het advies aan hardlopers om dat niet alleen meer te doen, brengt mij een uitroep in herinnering van de toenmalige burgemeester @gem_oegstgeest aan studentes die telkens onder een bepaald viaduct werden lastiggevallen: 'Wat doen zij na elven dan ook nog op straat?!'

@OegstgeestRijn Helaas is de noordelijke ontsluiting van onze wijk door Comol5 en Rijkswaterstaat in zijn geheel afgesloten. We zijn aan het uitzoeken tot hoe lang dit gaat duren. @OegstgeestRijn @gem_oegstgeest

@OegstgeestRijn Vandaag opent ook de laatste 'winkel' in Nieuw Rhijnzicht de deuren; 'Heeren van Katwijck'. Succes. Wijkbewoners: eet smakelijk! @OegstgeestRijn @gem_oegstgeest