Oegstgeester Courant

13 november 2019

Oegstgeester Courant 13 november 2019


Suzie's & Van Aken bekroond

Het team van Suzie's & Van Aken is dolblij met de nieuwe erkenning.

dineren n Restaurant Suzie's & Van Aken aan de Oegstgeester Geversstraat heeft een erkenning van formaat gekregen: zij staan met zestien andere nieuwkomers in de Michelin Bib Gourmand lijst 2020.

Een Bib Gourmand is een bekroning van Michelin voor een selecte groep restaurants. Zij omschrijven het als: "Elk bekroond restaurant verzekert een onweerstaanbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier". Dit betekent onder andere dat de restaurants een driegangen keuzemenu moeten aanbieden voor maximaal 39 euro.
Nederland telt 133 restaurants met het stempel Bib Gourmand. Dit jaar kregen zeventien nieuwe restaurants een Bib Gourmand en vijftien verloren die status.
Suzie's & Van Aken staat dus, naast de Gault et Millau-gids, in de nieuwe editie van de Michelin Gids Bib Gourmand Benelux, die met deze 2020 versie voor de twaalfde maal uitkomt. Andere restaurants in de regio met een Bib Gourmand: Tante Kee aan de Kaag, Onder de Linde in Noordwijk en De Knip in Voorschoten.
Het restaurant van de bevlogen chef-kok Tom van Aken en zijn Suzanne van Haaster lijkt in zijn opmars niet te stuiten. Suzie's & Van Aken ging open in oktober 2017, en in het voorjaar van 2018 werd reeds Leiden Culinair gewonnen. In de Telegraaf werd chef-kok Tom 'de ruwe diamant van 2018' genoemd, en kreeg een prachtige recensie. "Binnen een jaar stonden we inderdaad in de Gault et Millau en de Lekker500", lacht Suzanne. "Afgelopen maand kwam Hiske Versprille van de Volkskrant, die ook een top-cijfer gaf. En Michelin is geweest, met dit prachtige resultaat. Nu maar volhouden!"

Chef-kok van Aken is klassiek Frans opgeleid, en combineert deze manier van bereiden met de Oosterse keuken.
De Bib Gourmand komt voor het jonge stel en hun team als een aangename verrassing. "Je kookt altijd voor je gasten. Zij zorgen er voor dat ons restaurant dagelijks is gevuld, zij moeten het spannend en de moeite waard vinden, maar zo'n bekroning geeft zeker een boost. Hoe gaaf is dit, binnen twee jaar?"
Ze kunnen hun geluk niet op bij het Oegstgeester restaurant: Bloemen stromen binnen en de telefoon staat roodgloeiend. Op naar de ster?

Boerhaave Tiendaagse

dineren n In 2019 is het thema in Oegstgeest 'Boerhaave', vanwege zijn 350e geboortedag.

Van 19 tot en met 29 november organiseert Dorpsmarketing Oegstgeest een Restaurant Tiendaagse samen met de horeca in Oegstgeest. Samen met gepassioneerde ondernemers in ons dorp worden er heerlijke menu's samengesteld met onder andere eetwensen van Boerhaave.
Bij deze krant is een speciale bijlage toegevoegd met menu's en recepten van de deelnemende horecagelegenheden.

Kijk voor actuele informatie op www.terugnaaroegstgeest.nl.

Parkeren

meepraten n De gemeente Oegstgeest wil graag haar parkeerbeleid gaan vernieuwen. Het huidige parkeerbeleid is vastgesteld in 2003 en aangevuld in 2005. Sindsdien hebben de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit niet stilgestaan. Om tot een nieuw (gebiedsgericht) parkeernormenbeleid te komen wil de gemeente met haar bewoners in gesprek over het parkeren in Oegstgeest. Daarnaast horen zij graag hun mening over een aantal onderwerpen.

Dinsdag 19 november - 19.00 tot 21.00 uur - Gemeentehuis Oegstgeest – Raadszaal, Rhijngeesterstraatweg 13, Oegstgeest

Foto: Heike Peers

Lichtjestocht in Oegstgeest aan de Rijn

Meer
dan
duizend deelnemers

144 kinderen roefelen bij
ondernemers

Echtpaar Van der Lippen 60 jaar getrouwd

GEVALLENEN n Herdenking Wapenstilstandsdag

Gezellig schoolontbijt op de Joris de Witteschool

Locoburgemeester Matthijs Huizing samen met leerlingenraad Joris de Witte aan het Schoolontbijt. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Slaapkleren n Locoburgemeester Matthijs Huizing schoof donderdag 7 november aan bij het ontbijt van de leerlingenraad van de Joris de Witteschool in ­Haaswijk. In alle klaslokalen genoten de leerlingen van een goed ontbijt. De meesten nog in hun slaapkleren.

Door Wil van Elk

Imca Radder is intern begeleider op de Joris de Witteschool. Zij ontving locoburgemeester Matthijs Huizing namens de directeur. Zij deed dit met de klassenvertegenwoordigers, twee per groep van 6, 7 en 8 die samen de leerlingenraad vormen. Zij ging voor in het gebed, een goede gewoonte op deze christelijke school.

Matthijs Huizing vroeg de kinderen naar de reden van de nationale ontbijtactie. Zij lieten weten dat het heel belangrijk is om een goed ontbijt te hebben voor het naar school gaan. "Sommige kinderen hebben soms helemaal geen ontbijt", vertelde een van hen. "Een zak chips eten als ontbijt is niet verstandig!", zei Huizing. Dat waren ze roerend met hem eens. Verder ging tijdens het smaakvolle en gezonde ontbijt het gesprek over wat de leerlingenraad zoal doet op school, hoe vaak ze bij elkaar komen, en wat ze hebben bereikt. Een fraai schoolplein is een goed voorbeeld. Ook plastic gescheiden inzamelen kwam ter sprake. "Per 1 april 2020 – geen grap – stopt Oegstgeest met het gescheiden inzamelen. Er is een methode bedacht waarbij meer plastic kan worden gescheiden om te hergebruiken dan bij gescheiden inzamelen. Dat wordt toevallig vandaag bekend gemaakt," verklapte Huizing. Er volgde een goede discussie over het verwerken van plastic en hoe schadelijk dat is voor het milieu.

Saai

Op de vraag van de locoburgemeester wat ze hem zouden adviseren, werden vooral de speelplaatsen genoemd. "Ze zijn vooral saai en dat nodigt niet echt uit om daar te gaan spelen. Er is een boom omgewaaid en dat is nog niet in orde gemaakt, er is nog steeds een gat." "Ik neem dat mee en ga dat melden", reageerde ­Huizing. Een rondgang door de school leerde dat de kinderen zichtbaar genoten van het gezamenlijke ontbijt.

Griepprik

Het Nivel, kennis voor betere zorg, heeft het onderzocht. Ongeveer twee derde van de zestig- tot en met vierenzestigjarigen laten zich niet inspuiten met griepbacillen. Dat vinden zij namelijk niet nodig. Voor die tijd kregen zij ook geen oproep, dus waarom zouden ze het ineens gaan doen. Ze vinden het niet nodig of niet zinvol. Het leuke van die groep mensen is dat ze vooral gezond zijn en ook nog eens hoogopgeleid. Nou, daar hebben we er in Oegstgeest heel veel van! Niet over een paard getild, maar over een hele manege! De AOW-leeftijd is wel opgetrokken, maar de griepleeftijd blijkbaar nog niet. Zestig is toch het nieuwe vijftig! Nou dan, geen prik dus voor deze categorie. Ik ben benieuwd of de resultaten overheen komen met het aantal prikken in Oegstgeest. Ongetwijfeld denkt een risicogroep er anders over, en laat zich wel inenten. Dat is dan die een derde uit het onderzoek vermoed ik!
Wil van Elk

Op stap met tuinkabouter

politie n Op zondag 10 november hield de Oegstgeester politie in het Wilhelminapark twee tieners aan. Eén van de tieners had een tuinkabouter en een hoofd van een stenen hondenbeeld bij zich. De politie vermoedt dat deze twee beelden gestolen zijn.

Er werden bij de tieners ook wapens en drugs aangetroffen. De jongens zijn aangehouden.

Naturalisatie

De 'nieuwe Nederlanders' uit van oorsprong Mexico, Groot-Brittannië, Syrië, Afghanistan en Kenya samen met burgemeester Emile Jaensch op de foto. | Foto Willemien Timmers

Nederlanderschapp n Op woensdag 6 november vond er in het Oegstgeester gemeentehuis een gezellige naturalisatiebijeenkomst plaats.

Zeven Oegstgeestenaren ontvingen die dag de Nederlandse nationaliteit. Allen wonen zij al korte of langere tijd in Oegstgeest, en hebben hun oorsprong in Mexico, Groot-Brittannië, Syrië, Afghanistan en Kenya.

Na het officiële gedeelte gaf de burgemeester de gelegenheid aan de aanwezigen om vragen te stellen, en werd er nog genoten van een kopje koffie met een 'echte' Oegstgeester dakpan.

Sint komt terug naar Oegstgeest

Foto: Willemien Timmers

Intocht n Sint Nicolaas komt aan in Oegstgeest op zaterdag 23 november.

De goedheiligman meert om 10.00 uur aan bij het Boerhaaveplein waar hij een waardig onthaal krijgt van de burgemeester en hopelijk heel veel kinderen. Een gezellige Pietendisco zorgt voor de muzikale ondersteuning. Sinterklaas zal uitgebreid de tijd nemen om zoveel mogelijk kinderen een hand te geven. De Pieten, zwart én roetveeg, zullen alle kinderen van lekkers voorzien. Om 11.30 uur is de Sint in Kasteel Oud-Poelgeest waar hij tijdelijk zijn 'Huis van Sinterklaas' heeft ingericht. Kinderen kunnen hem persoonlijk ontmoeten en een kijkje nemen in zijn kamer. Daar kunnen ook alle kleine Oegstgeestenaartjes met hem op de foto.

Sinterklaas bezoekt 's middags beide winkelgebieden in Oegstgeest: Om 13.30 uur is Sint Nicolaas aan de Lange Voort en om 15.00 uur in de De Kempenaerstraat.

Nazanins gedachten over Nederland

In Nederland is het duur om een rijbewijs te halen

Veel van de vluchtelingen die naar Nederland komen hadden een rijbewijs en reden al jaren auto in hun eigen land. Als ze in Nederland komen, moeten ze opnieuw rijles nemen en rijexamen doen. Dat kost veel geld. We vinden Nederland streng als het over autorijden gaat. De situatie in Nederland is anders dan in veel andere landen. Hier zijn stoplichten, er is weinig verkeerspolitie en er zijn veel fietsers. Het is veel minder druk maar op de snelwegen zijn er wel vaak files.
In Afghanistan kan je heel makkelijk een rijbewijs krijgen. Sommigen mensen nemen wel les maar anderen betalen extra geld op het bureau van de verkeerspolitie en krijgen hun rijbewijs. Het verkeer is heel druk en er zijn geen stoplichten. Er zijn geen fietspaden en busbanen. De verkeerspolitie regelt het verkeer maar als die er niet staan, rijden mensen allemaal door zonder veel op anderen te letten. We hebben geen camera's op de kruispunten en op de snelwegen. Bijna nooit krijgt iemand een boete. We hebben heel veel ongelukken. Jonge jongens rijden ook auto zonder rijbewijs. Als ze betrapt worden zouden ze een boete moeten krijgen maar ze geven de verkeerspolitie wat geld en daarmee is de kous af. Er zijn ook mensen die zich aan alle regels houden en stoppen als het moet. Dan doen ze wel veel langer over hun autorit. Vroeger hadden we wel stoplichten en hielden mensen zich beter aan de verkeersregels. Door de oorlog is dat veranderd.
Eerst vond ik de verkeersregels in Nederland overdreven. Maar nu vind ik het juist goed want er zijn veel minder ongelukken, kinderen kunnen veilig fietsen. Mensen houden zich aan de regels omdat ze geen boete willen krijgen.

Nazanin Amini

Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.

Begroting vastgesteld

De Programmabegroting 2020 2023 voor Oegstgeest werd afgelopen week vastgesteld. | Foto Willemien Timmers

politiek n In twee lange sessies vergaderde de Oegstgeester gemeenteraad op 31 oktober en 5 november over de Programmabegroting 2020 – 2023. De meerderheid van de Oegstgeester gemeenteraad stemde uiteindelijk voor de voorliggende begroting voor de komende jaren. De fracties van Hart voor Oegstgeest en Lokaal stemden tegen.

Een greep uit de aangenomen moties:

Kinderactiviteiten

De gemeente gaat met de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk om de tafel zitten om te kijken op welke manier de door hen georganiseerde kinderactiviteiten (die door de Stichting Evenementen worden aangeboden) voor de rest van het schooljaar behouden kunnen blijven voor Oegstgeest. Per 2020 zal immers de subsidie voor de Stichting Evenementen worden stopgezet, en zal het cursusaanbod niet op de huidige manier gecontinueerd worden. De bedoeling is dat de stichting, en daarmee Diderik Selier, meer in de wijken van Oegstgeest werkzaam zal zijn, en niet meer 'centraal' in het Dorpscentrum. De verschillende partijen benadrukten dat er veel betrokkenheid is bij de Stichting Evenementen en haar cursussen, en dat het betreurenswaardig zou zijn als zij om financiële redenen helemaal uit het Dorpscentrum zou moeten verdwijnen.
De wethouder gaat in overleg. Er zal gezamenlijk gezocht worden naar een voorstel waarmee de kinderactiviteiten voor heel 2020 in het Dorpscentrum worden geborgd en Stichting Evenementen de gelegenheid krijgt om voor 2021 en de tijd daarna een nieuwe manier te vinden om de activiteiten te continueren.

Milieustraat

Aangenomen werd een motie voor het onderzoeken van de invoer van een huisgebonden pasje voor een bezoek aan de milieustraat. Nu is niet duidelijk of alleen inwoners van Oegstgeest hun afval naar de gemeentewerf brengen. Waarschijnlijk komen ook bewoners van buurgemeenten met hun rommel naar Oegstgeest, omdat er aan de Haarlemmerstraatweg niet gecontroleerd wordt op woonadres.
Wethouder Matthijs Huizing zegde toe steekproeven te gaan doen. Als daaruit blijkt dat er inderdaad sprake is van zogenaamd afvaltoerisme, zal er strenger op identiteit gecontroleerd gaan worden bij de ingang van de milieustraat. VVD, D66 en CDA dienden deze motie in, omdat het verwerken van afval het afgelopen jaar veel duurder is geworden.
Volgend jaar zal Huizing zijn bevindingen aan de raad terugkoppelen. Hij zal daarbij ook laten weten of het wellicht beter is om een speciale pas voor de milieustraat in te voeren die gekoppeld is aan het woonadres.

Ecoglazen

Het merendeel van de raad stemde dinsdag in met een motie van Progressief Oegstgeest om tijdens evenementen en festivals in Oegstgeest geen plastic bekers meer te gebruiken, maar ecoglazen verplicht te stellen.
Uiterlijk 1 januari 2021 zal het gebruik van deze glazen verplicht zijn bij de afgifte voor een evenementenvergunning. Het succes van de statiegeldbekers in Leiden tijdens de 3 oktober-feesten overtuigde de Oegstgeester raadsleden ervan om deze duurzame maatregel door te voeren. Alleen de VVD stemde tegen.
Mocht de maatregel problemen opleveren voor kleinere ondernemers, dan zal volgens Progressief Oegstgeest, de wethouder met hen in gesprek moeten gaan op zoek naar een goede oplossing.

Lachgas

Het college gaat, op verzoek van de gemeenteraad, in het kader van de volksgezondheid onderzoeken op welke manier het best voorlichting gegeven kan worden aan jongeren over de risico's van lachgas. Ook zullen zij kijken welke lokale preventie- en handhavingsmiddelen er beschikbaar zijn, of zouden moeten zijn, om het gebruik van lachgas aan te pakken.

Veranderd gedrag bij dementie

vergeten n Veel mensen met dementie vertonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter. Mensen met dementie kunnen last hebben van angst, onzekerheid, lusteloosheid, depressie en boosheid. Zij kunnen zich daardoor passief gaan gedragen of juist heel onrustig. Dit vergt veel aanpassingsvermogen van partners en anderen.

Op donderdag 14 november komt de psycholoog Maria Derksen in het Alzheimer Café. Zij gaat in op de gedragsveranderingen bij dementie. Er is ruim de tijd om vragen te stellen.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten. Donderdag 14 november, SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De zaal is open om 19.00, het programma start om 19.30 uur.

De Schotse onafhankelijkheid

lezing n Op dinsdag 19 november bij de Volksuniversiteit Oegstgeest geeft Hans Smeets de lezing 'Schotse onafhankelijkheid'. Het is niet nieuw dat de Schotten onafhankelijk willen worden. De strijd voor de Schotse onafhankelijkheid begon al in de 18e eeuw.

Deze lezing gaat over de strijd van de Schotse volkeren in de Middeleeuwen. Te beginnen met de Keltische volken, de tijd van de Romeinen tot het eind van de 15e eeuw toen tijdens de Stewartdynastie in Schotland een Tudor aan de macht kwam.
Door de eeuwen heen hebben zich in Schotland veel verschillende volkeren gevestigd. Sommigen zijn verdwenen, zoals de Picten. Anderen hebben zich permanent kunnen handhaven of hebben zich vermengd met andere volken. De bloedige strijd om de macht maakte de bewoners van Schotland geharde strijders die met succes de Engelsen bestreden. Tijdens de wanordelijke strijd om de macht in de 15e eeuw in Engeland werd Schotland zelfs een factor om strategisch rekening mee te houden.
Hans Smeets heeft na een studie Engels zijn interesse verdiept met het volgen van modules Middeleeuwse geschiedenis der Lage landen en Europa aan de VU in Amsterdam.

Locatie: Volksuniversiteit Lange Voort 2U, 2341 KA Oegstgeest
Datum: 19 november
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Kosten: € 18,00
Aanmelden via www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of aan de balie van de Volksuniversiteit Oegstgeest.

Mijn Poolse Huis

Auschwitz n Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders. In Mijn Poolse Huis vertelt ze over de onbezorgde zomers die ze er ze als dochter van een Poolse moeder vanaf haar prille jeugd doorbracht.

Ze groeide met haar Poolse moeder op in Rotterdam, maar vanaf haar prille jeugd worden de vakanties steevast doorgebracht in Polen. Ze reizen in een knalroze touringcar naar het familiehuis in Oswiecim, beter bekend onder de Duitse naam Auschwitz. Pas later wordt Dore zich bewust van de geschiedenis die aan de plaats kleeft.
Wanneer haar moeder overlijdt, moet Dore het door everzwijnen en steenmarters geteisterde familiehuis verkopen. Voordat ze definitief afscheid neemt, doet ze wat ze al heel lang van plan was: de bewoners van Auschwitz vragen hoe ze met het verleden leven in dit 'schuldige landschap'. Het levert bijzondere verhalen op, in het bijzonder een indrukwekkend, knap geconstrueerd familieverhaal van drie generaties vrouwen, waarin de oorlog nooit ver weg is.


Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 20 november, 20.00 uur • Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest • Kaarten: €10,- verkrijgbaar via de website

Sporten in Oegstgeest in bezettingstijd nader bekeken

In Oegstgeest werden tijdens oorlog sportieve successen behaald. ASC 3 werd in seizoen '41-'42 gehuldigd als kampioen van de eerste klasse.

historie n Sport is wel eens de belangrijkste bijzaak van het leven genoemd, maar hoe was dat in de Tweede Wereldoorlog? Werd er in 1940-1945 nog wel gesport in Oegstgeest? Deze vragen staan centraal in de lezing van Michel van Gent op 20 november houdt voor de Vereniging Oud Oegstgeest.

Er zijn talloze boeken over Nederland in de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd, waarin allerlei aspecten van het dagelijks leven ter sprake komen. Over sport in de bezettingstijd is echter nauwelijks geschreven. Pas in 1992 publiceerde André Swijtink het eerste overzichtswerk met In de pas. Sport en lichamelijke opvoeding in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, gevolgd in 2010 door een aanvulling met Een sportman doet niet aan politiek. Groei en populariteit van de Nederlandse sportbeoefening in oorlogstijd.
In de lezing Sporten in bezettingstijd - De sportverenigingen in Oegstgeest in de Tweede Wereldoorlog geeft Michel van Gent voor het eerst een overzicht van de lotgevallen van de voornaamste sportclubs in onze gemeente in 1940-1945. Centraal staat de vraag: hoe stonden de Duitse bezetters tegenover de Nederlandse sportwereld en welke gevolgen hadden hun maatregelen voor de sportbeoefening in Oegstgeest? Van Gent richt zich in alfabetische volgorde op A.S.C., Fiks, L.L.T.C. (het huidige OLTC), L.M.H.C. (het huidige LOHC), S.C.O. en U.D.O. Voor de lezing is zoveel mogelijk archiefmateriaal van deze verenigingen gebruikt. De lezing wordt op woensdag 20 november gehouden in het Dorpscentrum en begint om 20.15 uur. De toegang is gratis.

Lichtjestocht Oegstgeest aan de Rijn blijft maar groeien

Als verrassing hadden de bewoners van de huizen die langs de route lagen hun best gedaan om een steentje aan het lichtfestijn bij te dragen. | Foto Heike Peers Foto: Heike Peers

ontmoeting n Na het succes van afgelopen jaren, kon het niet uitblijven dat er een derde editie van de Lichtjestocht zou volgen. Met meer dan duizend deelnemers is de Lichtjestocht inmiddels een begrip geworden in Oegstgeest aan de Rijn (Nieuw-Rhijngeest). Iets waar jong en oud al weken naar uitkeken.

Afgelopen zaterdag verzamelden honderden kinderen zich met hun families bij basisschool Het DOK, het beginpunt van de tocht. Het is leuk om een zien hoe een normaal rustige nieuwbouwwijk, ineens tot leven komt. Links en rechts gingen voordeuren open en lampje voor lampje veranderde de straat binnen een kwartier tijd in een dansende zee van lampionnen en LED-lichtjes. De verzamelde gezinnen konden niet wachten tot het feestorkest 'Kap Nah' het startsein zou geven om hen te volgen door de straten van Oegstgeest aan de Rijn.

De slingerende stoet was net als voorgaande jaren overweldigend. Als verrassing hadden de bewoners van de huizen die langs de route lagen hun best gedaan om een steentje aan het lichtfestijn bij te dragen. Met als gevolg twinkelende lichtslingers in bomen, in verschillende kleuren uitgelichte huizen, laser-patronen op muren, honderden drijvende lampjes op het water en bootjes met LED-ballonnen. Buurtbewoners die niet met de Lichtjestocht meeliepen, hingen uit ramen om foto's en filmpjes te maken.

De tocht eindigde in Park Landskroon, dat was omgevormd tot een betoverende groene weide met duizenden glinsterende lampjes, vuurkorven en fraai groen aangelichte bomen. De selectiegroepen van lokale dansschool Chee-Ling stonden langs de route met een speciaal ingestudeerde lichtjes-dans en een vijftigtal vrijwilligers stonden in het midden van het park klaar met grote manden marshmallows op stokjes, chocolademelk en warme worstjes.

De burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, was dit jaar ook aanwezig om het bewonersinitiatief van dichtbij mee te maken. Hij heette kinderen, ouders en grootouders welkom in het park en hielp met het uitschenken van de warme chocolademelk.

"De Lichtjestocht is ooit begonnen als een wild idee; twee jaar later is het een evenement waar iedereen in de wijk naar uitkijkt. Het leukste van de avond blijven voor ons de pretoogjes van de kinderen, de glimlach op ieder z'n gezicht en de dankbaarheid van iedereen. Wat een feest!" aldus de organisatie. De Lichtjestocht is niet alleen gezellig om aan mee te doen, maar brengt buurtbewoners ook bij elkaar. Elk jaar wordt de organisatie van de tocht door een nog grotere groep vrijwilligers gedragen. Iedereen wilde helpen, dus geen tekort aan verkeersregelaars, tentenbouwers, houtdragers, kapiteins, chocolademelk-schenkers en marshmallow-uitdelers. Ondanks dat de zaterdag met hevige stortbuien begon, trotseerden tientallen buren de weersomstandigheden om een grote open stretch-tent in Park Landskroon te bouwen en het geheel uit te lichten.

"Het is leuk om te zien hoe enthousiast een buurt van een evenement zoals dit wordt. Net als vorig jaar wilde tot onze grote vreugde veel lokale ondernemers de Lichtjestocht ondersteunen." Chocomel, slagroom en marshmallows van de nieuwe Jumbo in de wijk, ambachtelijke warme worstjes van Verswinkel van der Zalm, een grote stretch tent van Maessen Tenten, hout voor de vuurkorven van Houttotaal, lichtjes en lampen van AV leverancier JUR, financiële ondersteuning van Verloskundige Praktijk Oegstgeest, een subsidie van de Gemeente Oegstgeest en Stichting 1818 en Thaise hapjes van Toko Lekki voor alle vrijwilligers tijdens de afbouw. Een gratis initiatief als de Lichtjestocht zou niet mogelijk zijn zonder de ondersteuning van partijen als deze."

De reacties van deelnemers varieerde van 'Dit wordt elk jaar leuker!' 'Onze kinderen konden niet wachten om met hun lichtcreaties door de straten te wandelen' tot 'Wat leuk dat alle huizen nu ook mee doen met de tocht'. "Je merkt dat mensen oprecht blij worden van zoiets simpel als bij elkaar komen met lichtjes. Wij kijken nu al uit naar de vierde editie in 2020!", aldus de organisatie.


De Raad aan zet voor Overgeest en Endegeest

Al vrijwel een jaar lang proberen wij als Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten betrokken te worden in de planmakerij ten aanzien van het te actualiseren bestemmingsplan van Wilhelminapark en Geesten. Als Stichting waarin inmiddels vrijwel alle bewoners van het bestemmingplangebied verenigd zijn, vinden wij dat wij als direct belanghebbende ook een mening mogen hebben, onze plannen mogen toelichten en tijdig gehoord mogen worden. Een en ander is zelfs wettelijk geregeld.

Wat gebeurt hier? Het college B&W bestaat het om in de achterkamertjes in geheime besprekingen met woordvoerders van de Raad (28 okt) al een mening te krijgen van de Raad. Uit de schaarse informatie die ons, uit meerdere bronnen, daarover bereikt, is zonneklaar duidelijk dat de plannen in vergevorderd stadium verkeren. Immers B&W hebben wel al allerlei besprekingen gevoerd met de Eigenaren, Oudendal, Rivierduinen, de Gemeente Leiden en zelfs met de Provincie. De Raad laat zich meevoeren. Weg vertrouwen.

Het coalitieakkoord "Groen Sterk en Betrokken" (VVD, CDA, Pro) wordt niet nagekomen. De nieuwe plannen gaan ten koste van groen. De betrokkenheid is er ook niet. Het wordt tijd dat de coalitie zich eens goed rekenschap geeft met wat ze aan het doen zijn. De Gemeentelijke belastingen gaan omhoog en de schulden gaan ook drastisch omhoog. Ze beloofden juist het tegenovergestelde! Het schaadt het vertrouwen.

Een jaar lang hebben wij in brieven en gesprekken met de 3 achtereenvolgende wethouders Ruimte aangedrongen om onze plannen, vervat in onze nota van uitgangspunten, toe te lichten en vervolgens betrokken te worden. Elke keer wordt in gesprekken beloofd: "ja, je wordt betrokken". We hebben dat zelfs zwart op wit van een gemeenteambtenaar. Ook op de brieven die we daarna schreven, krijgen we keer op keer zelfs niet eens antwoord. We worden niet betrokken. Een slechte vertoning van een gemeente die de mond vol heeft over bewonersparticipatie. Doe wat je zegt! B&W doen gewoon waar ze zelf zin in hebben. De Raad loopt er maar wat achteraan.

Bij deze doen wij een oproep aan de raad: Doe wat je zegt, roep B&W tot verantwoording, wees zeer kritisch over deze gang van zaken. Wees uiterst prudent met natuur en cultuurhistorie, monumenten etc. en wees realistisch ten aanzien van ontsluiting (Overgeest). Het zou de Raad en B&W sieren als ze met ons voor medio november in gesprek gaan.

Echter nog beter is, als we van u als lezer en ook als kiezer steun krijgen. Wij staan, in een paar woorden, voor dat Endegeest niet verder bebouwd wordt en dat in Overgeest ten gevolge van de achteraf ligging en ontsluiting zeer beperkte woningbouw mag plaats vinden. Natuur en cultuurhistorie moeten gespaard blijven.
Geef uw steun door aan: stichtingbehoudwilhelminaparkengeesten@gmail.com
J. Geluk, woordvoerder.

'Zorgcentrum op de weilanden van onze manege'

Ponycentrum Leeuwenhoek is een relatief kleine speler tussen het BioScience park, Curium Rivierduinen, gemeente Leiden, gemeente Oegstgeest, Endegeest en de Oudendal groep, maar is zeker niet de minst belangrijke.

Ponycentrum Leeuwenhoek is gevestigd aan de Endegeesterstraatweg en vervult al meer dan 35 jaar een sociale functie voor Oegstgeest en andere omgevende gemeenten. Wij zijn al jaren met de gemeente in gesprek over het veiligstellen van de gronden waarop onze paarden lopen. Omdat er investering gedaan moesten worden en wij niet verder op uitsluitsel van de Gemeente konden wachten, hebben wij vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe en dure rijbaan en worden er momenteel plannen uitgewerkt voor het bouwen van nieuwe stallen. Maar wat blijkt, vorige week is er tijdens een geheime vergadering op het gemeentehuis een plan besproken om een zorgcentrum op de weilanden van onze manege te bouwen. Dit terwijl omliggende gebouwen van het verliesgevende Rivierduinen leeg staan of in de afgelopen jaren zelfs zijn afgebroken. Wellicht probeert men zo de weg vrij te maken om het bestemmingsplan Endegeest te veranderen, zodat hier straks gebouwen neergezet kunnen worden, die niets met de zorg te maken hebben. Tijdens laatste inspreekavond over het gebied rondom Endegeest heb ik een speech gehouden, waarop ik vele positieve reacties heb ontvangen. Ik heb niet alleen gepleit voor het behoud van de paardensport in de gemeente Oegstgeest en daarmee het veiligstellen van mijn eigen toekomst, maar ook voor het behoud van een stuk uniek natuur tussen Leiden en Oegstgeest; de weilanden waarop onze paarden lopen, maar waar ook ooievaars, reigers, eenden, hazen, kievieten en vele andere soorten vogels neerstrijken om voedsel te zoeken. Zien kinderen paarden straks alleen nog in boeken, moeten zij naar andere gemeenten om hun hobby uit te oefenen en blijft er nog wel groen over in Oegstgeest? De gemeente gaf in eerdere vergaderingen en participatie avonden aan dat ze graag het groen willen behouden in de geesten, maar de vraag nu is, zijn dat slechts loze uitspraken om de bewoners van Oegstgeest even rustig te houden en zodoende in alle rust het tegenovergestelde te verwezenlijken?

Maxine Arnst, Ponycentrum Leeuwenhoek

Endegeest: nog meer matglas

Op 28 oktober jl. werd door het College van B&W een 'brede informatiebijeenkomst over de Geesten' (Endegeest e.o.) belegd t.b.v. de Raadsleden. Breed? Niet zo breed dat u en ik die informatie mochten horen of zelfs maar mogen kennen. B&W hadden besloten dat deze vergadering met Raadsleden niét geheim was, maar wél vertrouwelijk.

De fracties mogen van B&W het besprokene en/of getoonde niet delen met deskundigen, belanghebbenden of belangstellenden. Dus was de bijeenkomst door B&W feitelijk geheim verklaard. B&W tonen hiermee aan zich niets aan te trekken van de in het bestuursrecht vastgestelde regels voor het Openbaar Bestuur.
Geheimhouding kan alleen aan de Raad worden opgelegd met deugdelijke redenen en onder strikte voorwaarden in een officiële Raadsvergadering. Wat 28 oktober gebeurde kan niet door de beugel. Dat roept vragen op. Een selectie:
- Wat beoogt het College van B&W hiermee? Welke waarde mag worden toegekend aan de gevraagde 'input' van Raadsleden zonder dat vooraf noch na afloop documentatie werd verstrekt? Die 'input' vragen B&W nota bene t.b.v. overleg van B&W met grondeigenaren en gebruikers. Aan het bestuur van de Stichting Wilhelminapark en Geesten, waarin vrijwel alle belanghebbende omwonenden verenigd zijn, is niets gevraagd. Zover gaat de door de overheid gepredikte participatie nou ook weer niet. In ieder geval niet in Oegstgeest.
Wordt later de Raad verweten wel/geen bezwaar te hebben gemaakt tegen de 28 oktober getoonde nieuwe plannen van het (nieuw aangetrokken) buro Atelier Dutch uit Almere?
Is dit buro geïnformeerd over de drievoudige (!) bescherming van Endegeest en omgeving én het groeiende verzet –ook in Leiden- tegen vrijwel volledige verstedelijking van de Rijnstreek vanaf Alphen tot aan de kust?
En waarom laat de Raad dit alles gebeuren en waarom roept de Raad het College van B&W, dat zich gedraagt als projectontwikkelaar, niet tot de orde? De Raad is het hoogste orgaan in de Gemeente, niet het College!

Mr Jan J.L. de Soeten

Van der Lippen-Wijsman zestig jaar getrouwd

Het echtpaar Van der Lippen-Wijsman met burgemeester Emile Jaensch. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Diamant n Het echtpaar Van der Lippen-Wijsman is zestig jaar getrouwd. Burgemeester Emile Jaensch bracht hen vrijdag 8 november een bezoek en feliciteerde hen met deze mooie mijlpaal.

Door Wil van Elk

Toos (1932) en Johan (1928) kwamen vanuit Leidschendam meer dan vijftig jaar geleden in Oegstgeest wonen. Ze vertelden een leuk verhaal over hoe ze aan hun huis zijn gekomen: "Ik was er gelijk weg van. We hebben er nooit spijt van gehad", vertelde mevrouw Van der Lippe. In hun achtertuin pronkt een manshoge fuchsia waarbij zij enthousiast op de foto gingen met de burgemeester. "De fuchsia hebben wij van uw vader", zei mevrouw Van der Lippen tegen de fotograaf. Meneer Van der Lippen bleek een enthousiast verteller en stapte rap door hun huwelijkstijd. Vooral de stamboom van zijn familie kreeg hierbij de volle aandacht. Een eigen familiewapen en een indrukwekkende familiegeschiedenis. Op internet, op de pagina www.vanderlippe, noemt hij ook de geschiedenis van de familie Wijsman van zijn echtgenote, en Hazenoot van zijn moeder. En een mogelijke link naar de familie van Prins Bernhard. "We hadden afgelopen zaterdag tijdens de viering van ons huwelijk in Kasteel Oud-Poelgeest een quiz waarbij vragen waren over de stamboom als 'hoeveel namen staan er in'. Dat zijn er dus meer dan zestigduizend", vertelde hij. Ze vroegen de gasten te doneren voor het diabetesfonds. "Een van onze kleinzoons heeft diabetes. Het bedrag dat we ophaalden hebben wij verdubbeld naar 1250 euro."

"We hebben elkaar ontmoet tijdens een partijtje. Ik vond hem wel aardig", zei Toos. Ze zijn getrouwd in Rijswijk. "Ik was vaak en lang onderweg voor mijn werk, onder andere voor de Nederlandse Basalt Maatschappij (NBM) dat niet voor niets Neem Brood mee of Nooit Bij Moeder werd genoemd, en als we dan in de bioscoop waren viel ik in slaap", zei Johan lachend. "Ik werkte 7,5 jaar als secretaresse bij het Ministerie van landbouw en heb meer dan vijftig jaar gezongen in een Oratoriumkoor in Leidschendam" zei zijn vrouw. "Tot tien jaar geleden er kleinkinderen kwamen was ik vrijwilliger in Van Wijckerslooth." Het gezin kreeg twee zoons. Karel (1963) heeft twee zoons en Wim (1967) een zoon en een dochter. Net als hijzelf en hun zoon, studeerde ook een kleinkind af in Delft; zijn jongere broer studeert er ook. "Op 20 december gaan we naar de universiteit Delft voor de bijeenkomst 'drie generaties in Delft'.

Ze doen nog alles zelf. Het geheim van samen gezond oud worden? "Geven en nemen; en rust, regelmaat en reinheid. "Steevast op dezelfde tijd opstaan, net als op vaste tijd koffiedrinken en eten."

Cultuur

Vorige week belde ik de voorzitter van het Cultuurfonds Oegstgeest over een project waar ik zijdelings bij betrokken ben. Jetteke Bolten stond mij vriendelijk te woord. Ik had een verzoek waar het Cultuurfonds niet zonder meer aan kon meewerken. Want, zei zij, het fonds is ooit opgezet uit een burgerinitiatief maar er komen eigenlijk te weinig gelden binnen om iets wezenlijks te doen in ons dorp.

Wat blijkt, het merendeel van de Oegstgeester bewoners (waaronder ikzelf) weet niet dat de inwoners van dit prachtige dorp vanaf € 15 per jaar, geen geld (sic!), dit fonds tot een grotere hoogte kunnen brengen. Hoe mooi zou het zijn wanneer Cultuurfonds Oegstgeest het verschil kan maken in het lokale culturele landschap. Ik besloot direct om jaarlijks € 50 bij te dragen aan dit fonds en roep u allen op om ook een periodieke bijdrage te leveren aan dit prachtige burgerinitiatief. Ga naar cultuurfondsoegstgeest.nl/doneren. In Leiden kan men zien wat een volwaardig Cultuurfonds kan bereiken. Dat fonds heeft vele initiatieven mede mogelijk gemaakt. Bij een daarvan was ik zelf betrokken, Stichting Beelden in Leiden. Cultureel gezien is er in Oegstgeest best nog wat laaghangend fruit. Laten we dat samen plukken.

Dan iets geheel anders; de Leo Kannerschool. Waarom moet het zo ontzettend lang duren voordat er een beslissing wordt genomen? Het is toch al jaren bekend dat het huidige locatie aan de Hazenboslaan 101 niet meer voldoet? Natuurlijk, geld speelt een grote rol. Dat doet het altijd. Maar als lokale overheid hebben wij ook verplichtingen die nagekomen moeten worden. Bovendien kost het ook veel geld wanneer de besluitvorming jaren duurt. Zogenaamde opportunity costs. Volgens mij is er een aantal simpele oplossingen. Als de gemeente niet voldoende geld heeft om te investeren in een nieuw schoolgebouw dan kan er ook gehuurd worden, van de markt. Daarbij is het belangrijk te realiseren dat de basisregel luidt dat koop en huur van onroerend goed NIET aanbestedingsplichtig is. En nu hoor ik al meteen verschillende ambtenaren en bestuurders zeggen dat dit niet klopt. Nu heb ik zelf ooit een depotgebouw ontwikkeld dat een museum voor 25 jaar heeft gehuurd. Zowel de advocaten van de huurder als verhuurder hebben bevestigd dat dit niet aanbesteed hoefde te worden. En met een huurcontract van minstens 20 jaar zijn er voldoende partijen bereid om een schoolgebouw te realiseren. Bijkomende voordeel is dat de gemeente in zo'n geval ook geen kosten en zorgen heeft voor het onderhoud van het schoolgebouw. Een andere oplossing is om eerder marktpartijen vrijblijvend te betrekken in het gehele traject. De markt heeft de overheid veel te bieden en andersom heeft de overheid de markt nogal wat te bieden. In die samenwerking, die transparant moet zijn, komen de beste resultaten naar boven.

Arjen Pels Rijcken

Hoe Fairtrade is Oegstgeest?

eerlijk n Op woensdag 20 november organiseert Progressief Oegstgeest een bijeenkomst rond het thema Fairtrade Gemeente.

De spreker van de avond is Bart de Jong van Werkgroep Teylingen Fairtrade. Hij gaat uitleggen aan welke criteria je moet voldoen om Fairtrade Gemeente te worden en te blijven.

In een Fairtrade Gemeente zorgen inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen voor meer eerlijke handel. In Nederland zijn inmiddels 89 Fairtrade Gemeenten, wereldwijd zijn dat er ruim 2000. In 2009 werden Goes en Groningen de eerste Fairtrade Gemeenten van Nederland.

De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk en vindt plaats in het Dorpscentrum, Lijtweg 9 in Oegstgeest. De bijeenkomst begint om 20.00 en duurt tot 21.00 uur. Aansluitend vindt hier de algemene ledenvergadering van Progressief Oegstgeest plaats.

Stempel je eigen Rembrandt

creatief n Op 16 november geeft Janneke Verdijk bij Volksuniversiteit Oegstgeest de workshop Stempelen.

Tijdens deze workshop vertelt Janneke Verdijk over grafische technieken en hoe je zelf stempels kunt maken. Daarbij komen voorbeelden uit de prentkunst voorbij van beroemde kunstenaars als Rembrandt en Albrecht Dürer. Er wordt gebruik gemaakt van gummen, speciaal stempelrubber om stempels uit te snijden, gutsen en fijne papiermesjes. Aan het einde van de workshop gaat iedereen naar huis met een aantal zelfgemaakte stempels, afdrukken op mooi papier en een stempelkussentje om thuis afdrukken te kunnen maken.


Aanmelden kan via de website www.bibliohteekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of aan de balie van de Volksuniversiteit Oegstgeest.
16 november • 10:30 – 13:00 uur • Kosten: € 25,00

UMOJA: kerken uit Oegstgeest zoeken verbinding met Bijlmer

Kerken uit Oegstgeest zoeken verbinding met een kerk in de Bijlmer. | Foto PR

ontmoeting n Twee plaatselijke kerken uit Oegstgeest, de Nederlands Gereformeerde kerk en de Vrijgemaakt gereformeerde kerk, organiseren een aantal avonden samen met het Maranatha Community Transformation Center uit de Bijlmer in Amsterdam. De voorganger van de NGK, Pieter Kleingeld, ontmoette de voorganger Moses Alagbe op een gezamenlijke reis naar Afrika, een paar jaar geleden.

Die reis was georganiseerd door Tear rondom het thema Umoja. Wat is Umoja? Dit staat er over op hun website: Umoja helpt kerken met beide benen in de buurt te staan. Het programma biedt kerken handvatten om zich te verbinden aan het dagelijks leven van mensen in de buurt. Wij geloven dat hierdoor gemeenschappen tot bloei komen. Door betrokken te raken bij elkaars leven kun je veel meer voor elkaar betekenen. Umoja betekent 'samen' en wat ons betreft is dat een werkwoord. Het is elkaar actief opzoeken en ontdekken hoe je met elkaar, in plaats van naast elkaar kunt leven. Umoja is een programma dat gemaakt is om je daarbij op weg te helpen en zo mensen uit jouw kerk en jouw buurt weer bij elkaar te brengen. Vanuit de relaties die dan ontstaan bloeien zowel de kerk als de buurt op!
Vanuit dit thema is het mooi om te zien hoe kerken uit Oegstgeest verbinding zoeken met een kerk in de Bijlmer. Allebei opererend vanuit een christelijk geloof, maar in een nogal verschillende leefomgeving. Broeders en zusters uit beide gemeentes ontmoeten elkaar een paar avonden. Enerzijds in Oegstgeest in de Rehobothkerk aan de Lijtweg, anderzijds in een kerkgebouw ingeklemd tussen de flats in de Bijlmer. Door de ontmoeting proberen ze om van elkaar te leren, maar ze bemoedigen elkaar ook. Het blijft voor de kerk altijd een uitdaging om op een positieve manier 'aanwezig' te zijn in hun omgeving. Zo werd op de laatst georganiseerde avond een schets gemaakt van het dorp waarin we wonen, met daarbij de uitdagingen die we als samenleving hebben, maar ook een beschrijving van de bronnen die er zijn om die uitdagingen aan te gaan!
Het is goed om te zien door zo samen te praten over wat het betekent kerk te zijn in 2019. "Bent u geïnteresseerd om hier meer van te weten, neem gerust eens contact op. We vertellen er graag meer over. Via de verschillende websites van de kerken kunt u contactdetails vinden."

Kunst Torenvlietbrug

Wethouder Jan Nieuwenhuis opende de tentoonstelling Wandkunst. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Muurschilderingen n Wethouder Jan Nieuwenhuis opende met het doorknippen van een lint vrijdag 8 november in het gemeentehuis de tentoonstelling Wandkunst. De expositie bestaat uit vier genomineerde ontwerpen uit acht geselecteerde kandidaten. In totaal waren er 63 inzendingen van muurschilderingen voor onder de ­Torenvlietbrug.

Door Wil van Elk

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk


De brug over de Oude Rijn wordt verbreed voor de N206, waardoor een lange onderdoorgang ontstaat. De gemeente Oegstgeest heeft samen met de Rijnlandroute en andere partijen besloten om die op te vrolijken met een uitgestrekt kunstwerk. De schetsontwerpen hangen in het gemeentehuis waar het publiek kan aangegeven welk ontwerp het meest aanspreekt. De wethouder is voorzitter van de jury die hiermee begin december het uit te voeren ontwerp kiest.

Diversiteit

Nieuwenhuis gaf aan dat er 'een grote diversiteit is in de keuzes'. Op een briefkaart kan worden aangegeven welke van de vier ontwerpen het meest aanspreekt: Rhei Rhei van Sanja Medic, In Situ van Michiel Kluiters, Lectori Salutem van Martijn Sandberg of Parade van Gabriël Lester.

De tentoonstelling is tot en met 21 november en is ook te zien in het Informatiecentrum Rijnlandroute waar net als in het gemeentehuis het kaartje kan worden ingeleverd. Ook kunnen meningen worden aangeven via e-mail naar info@rijnlandroute.nl. Op de website www.rijnlandroute.nl is meer te vinden over de ontwerpen. Daar is ook uitgebreide informatie te vinden over de werkzaamheden aan de N206 en de verschillende projecten als de aansluiting leiden-West en Lammenschansplein.

Verbazingwekkend, Oegstgeest!

Hebt u al Amazing grace gezien? In 1972 zong Aretha Franklin het al. Het album daarvan is er reeds 47 jaar en werd de bestverkochte gospelplaat ooit, opgenomen in een kerk in Los Angeles. Nu is eindelijk ook de film uit. Wereldwijd schrijven kwaliteitskranten eensgezind over een goddelijke ervaring, gericht op iets hogers, en zingen naar de Heer. Matthijs van Nieuwkerk stelt vast dat het hier niet gaat tussen Aretha en haar publiek, maar tussen Aretha en God. Koor, muzikanten, dominee en kerkgangers gaan collectief uit hun dak en krijgen zicht op het hemelse. Door alle imperfecties van de grofkorrelige en schokkerige film heen komt de boodschap binnen, recht in je hart.

Wat is die boodschap? Waar je losgaat omdat je in God gelooft? Ze vieren dat Jezus je beste vriend en bevrijder van ellende is, zodat je bijna omvalt door Zijn verbazingwekkende genade. Genoeg reden om te dansen, te klappen en te juichen.

Hoe doen wij dat in Oegstgeest? In de Rehobothkerk, in Duinzicht, in de Groene Kerk, in de Heilige Willibrordkerk, in de Pauluskerk, in de Regenboogkerk? Wordt er gedanst, gejuicht en geklapt? Vaak niet. Hier en daar misschien, af en toe, mondjesmaat. Want tsja, wij zijn nuchter en doen hooguit een vreugdedansje als bijna niemand kijkt. Tuurlijk zijn we blij met God, blij met vergeving, met bevrijding van wat ons gevangen kan houden, met de vriend die Jezus is. Als je het wilt en kunt geloven tenminste.

Amazing Grace

En toch voel ik me in die verbazingwekkende waarheid van Amazing Grace verbonden met de mensen in de film, samen met vele Oegstgeestenaren. De kerk staat elke zondag open om te ontdekken waar dat echt over gaat. Waarom we wat mij betreft hemels licht nodig hebben om duisternis te verdrijven. En dat te vieren. Voel je vrij om te komen kijken en mee te maken.

Jelle Wesseling

Reactie: okecolumn@ziggo.nl

'Om het behoud van de aarde'

duurzaam n Op uitnodiging van de werkgroep "Duurzame Kerk" van de PGO (Protestantse Gemeente Oegstgeest) zal maandag 18 november spreker Dirk van der Glind een lezing geven met als titel 'Om het behoud van de aarde'.

De bijbel geeft meteen al in het begin de opdracht de schepping 'te bewerken en te bewaren'. We moeten zorgen voor ontwikkeling, maar wel zo dat de aarde niet naar de knoppen gaat. Het is dringend noodzakelijk dat we over grenzen heen kijken en de handen ineenslaan voor het behoud van onze planeet.

Het begrip 'rentmeesterschap' gaat al wat langer mee en geeft aan dat de aarde niet ons eigendom is waar we naar believen over kunnen beschikken, maar dat we er slechts tijdelijk het beheer over hebben. Het is dringend noodzakelijk dat we over onze oude grenzen heen leren kijken en als (anders) gelovigen en wetenschappers de handen ineen slaan voor het behoud van onze planeet. Vroeg of laat geven we de aarde door aan onze kinderen en wie zal zeggen dat het niet uitmaakt in welke staat ze dan verkeert?

Dirk van der Glind was onlangs op tv te zien als gast bij het NCRV-programma De Verwondering. Hij stond vele jaren voor de klas als docent Levensbeschouwelijke Vorming en heeft mede daardoor de kans gehad rond te kijken in de schatkamers van de menselijke geest. In zijn boeken en publicaties geeft hij zijn visie op het leven in helder en prettig leesbaar proza weer. Lezingen lardeert hij met beeld en geluid, prikkelende stellingen, humor, anekdotes en wijsheden uit alle windrichtingen.

18 november • Dorpscentrum Oegstgeest • 20.00 - 21.45 uur • inloop vanaf 19.45 uur.

Herdenkingsdienst

herinneren n Op de laatste zondag van dit kerkelijk jaar, 24 november, staat de gemeente van de Nederlands Gereformeerde Kerk in hun dienst (om 10.00 uur in het Duinzichtcollege, Wijttenbachweg 23) zeer bewust stil bij leven en dood, bij rouw en verdriet om het verlies van dierbaren, 'in het licht van Gods hoopvolle toekomst'.

Het thema zal zijn: "Hij zal je beschermen met Zijn vleugels' (Psalm 91 vers 4). Zij herdenken hun overleden gemeenteleden en bieden ruimte aan iedereen om hun geliefde(n) te herdenken, die naam op te schrijven en een kaars te ontsteken.

"Als u vooraf een naam wilt opgeven kan dat bij hun kerkelijk werker Alice Siepelinga (alicesie@xs4all.nl), maar u bent natuurlijk ook zonder enige aankondiging welkom in de dienst", aldus de organisatie van de kerkdienst.

Filmavond

film n Een jonge vrouw van 31, op straat gezet door haar rijke oudere minnaar, is blut en zwerft door Parijs. Maar ze vecht zich een weg naar een nieuwe toekomst. Daarbij beleeft ze absurde avonturen en gaat haar (eigen)wijze gang. Soms kinderlijk afhankelijk en wanhopig, dan weer sterk en zelfbewust. Een meeslepende, bekroonde film met een vrouwelijke crew.

Dinsdag 19 november 19.30 uur • Grote zaal Dorpscentrum, Lijtweg 9 • Toegang €6,00 • Nagesprek o.l.v. Ronald da Costa

Samen roefelen

Foto: Wil van Elk

Op 6 november organiseerde Olympia Leiden een zeer succesvolle Roefeldag. Basisschoolkinderen maakten kennis met allerlei bedrijven binnen de gemeente. Het Vlaamse woord 'roefelen' betekent 'ontdekken', en dat deden de 144 kinderen. | Foto's Wil v Elk / Willemien Timmers

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

bedrijven ontdekken

Jaarlijkse herdenking Wapenstilstandsdag

Ook leerlingen van de achtste groep van de CBS Joris de Witte plaatsten bloemen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Oorlogsgraven n Aangekondigd als laatste herdenking in Oegstgeest op Wapenstilstandsdag werd op maandag 11 november een sfeervolle bijeenkomst gehouden in de Groene Kerk en op de begraafplaats bij de oorlogsgraven.

Door Wil van Elk

Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

De dag, ook wel Remembrance day of Klaproosdag genoemd, was vanaf een jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog ter nagedachtenis van hen die voor de vrijheid van anderen vielen en was vooral in zwang bij plaatsen waar oorlogsgraven zijn. Ook de gevallenen van alle oorlogen daarna worden daarbij herdacht.

Bezoekers kregen een speldje met een klaproos

Bezoekers, waaronder enkele ­veteranen, kregen bij het betreden van de Groene Kerk een speldje met een klaproos, het symbool van ­Remembrance Day. Het Kamerkoor Oegstgeest onder leiding van Sarah Elias zong enkele liederen. Freek Lugt hield een toespraak waarin hij vertelde dat vlak na de oorlog er veel nabestaanden het graf van hun gesneuvelde relatie bezochten. "De opvang van de nabestaanden was de voornaamste reden dat er een comité werd opgericht." Hij vertelde verder over de geschiedenis van het oorlogsvoeren door de eeuwen heen en hoe de bevolking daarmee omging, zoals de thuisblijvers.

Joris de Witte

Daniël en Fabian, twee leerlingen van de achtste groep van de CBS Joris de Witte, lazen een gedicht voor. Hun klas zette ook bloemen bij de oorlogsgraven. Marlies Merkestein las de namen voor van de gesneuvelden en hun leeftijd. ­Sommigen waren heel jong. Het gezelschap werd naar de oorlogsgraven begeleid door drie muzikanten, twee doedelzakspelers en een met een grote trom, van 'The Red Rose of Lochbuie Pipes and Drums'. Alle aanwezigen plaatsten witte anjers bij de graven. Een trompettist blies de tijdens de bloemlegging de Last Post en Reveille.

Stoppen

Er zijn mensen die niet gecharmeerd zijn van het idee dat dit de laatste keer was dat Oegstgeest de herdenking op 11 november hield. De plannen zijn namelijk om te stoppen met deze herdenking. "Drie herdenkingen in een jaar, 4 mei, 23 mei en 11 november, wil de gemeente samenvoegen tot een herdenking op 4 mei" vertelde locoburgemeester Matthijs Huizing.

Op 2 augustus 2019 was een neef uit Canada samen met zijn echtgenote op bezoek bij het graf van zijn oom – boordschutter Zapfe die deel uitmaakte van de bemanning van de neergeschoten Halifax – zij brachten toen ook een bezoek aan het Halifaxmonument aan de Kleyn Proffijtlaan waar het toestel neerstortte. Dirk Megchelse plaatste een boeket bij het graf namens de familie in Canada.

Peiling Ondernemings-klimaat 2019

politiek n De gemeente Oegstgeest heeft onderzoek gedaan naar het ondernemingsklimaat in de gemeente. Algemeen rapportcijfer voor ondernemingsklimaat is 6.4. Dit is 0,4 punten hoger dan het cijfer van 2016. De gemeente gaat de uitkomsten van het rapport gebruiken om een bijdrage te leveren aan verdere verbetering van het ondernemingsklimaat. Hiervoor wordt aan ondernemend Oegstgeest input gevraagd.

Gesprek aan tafel

ontmoeting n Woensdag 20 november zal voor de twaalfde keer 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum, van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur. Dit keer onder begeleiding van Francien van der Zijden. Het thema is: herdenken en vieren.

In deze tijd van het jaar is er veel te vieren en herdenken. We lezen, kijken en horen onder andere van: Halloween, lichtjes-avond, Allerzielen, St-Maarten, Sinterklaas, Kerstmis. Tussendoor zijn er vaak ook nog verjaardagen, geboorten en begrafenissen. En niet alleen in deze tijd, maar het hele jaar door wordt er gevierd en herdacht; zoals Valentijnsdag, Pasen, bevrijdingsfeest, Suikerfeest.
Tijdens deze bijeenkomst gaan deelnemers met elkaar in gesprek over hoe we gebeurtenissen vieren en gedenken. Hoe gingen we vroeger met vieringen en herdenkingen om en hoe doen we dat nu? Wat is er bijgekomen aan vieringen en herdenkingen, wat wordt steeds uitbundiger gevierd en wat is er in de loop der jaren vervaagd of misschien wel verdwenen? Hoe gaan we daarmee om?
Genoeg stof om met elkaar over in gesprek te gaan.
Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden. Kom ook woensdag 20 november naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Iedereen is welkom. Opgeven is niet nodig.

Wie gun jij een chic kerstdiner?

dineren n Op vrijdag 20 december kunnen Oegstgeestenaren een ander, die dat echt verdient, trakteren op een viergangendiner van een chef-kok.

Initiators van het kerstdiner zijn Ivonne Janka en haar man Jeroen Jager. "Al heel lang hadden we het idee om iets bijzonders te doen met kerst. Om mensen met elkaar in contact te brengen. We zijn heel blij dat dit nu van de grond is gekomen."

Vijftien euro kost dit chique diner voor twee. Dit is natuurlijk erg weinig, daarom moet degene die reserveert, toelichten wie hij als gast mee wil nemen en waarom. "Het is een kans om mensen die er weinig op uit gaan of kunnen, of die eenzaam zijn, mee te nemen naar een mooie avond uit", licht Jeroen toe.

Gun je iemand in je omgeving een chic kerstdiner van een super-chef? Stuur dan een mail naar redactie@oegstgeestercourant.nl onder vermelding van 'Kerstdiner voor twee' en vertel waarom jouw gast zo'n avond uit echt verdiend. Lees meer op www.oegstgeestercourant.nl.

Heeren van het Dorp

Ontmoeting n Eens in de zes weken komt een aantal Heeren onder het genot van thee en koffie bij elkaar om gezellig met elkaar te praten.

Elke heer uit het dorp is dan welkom; er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist.

De ontmoeting vindt deze keer plaats op dinsdagmiddag 19 november van 14.00 tot 16.00 uur bij Radius, locatie Haeswijk, Pres. Kennedylaan 141 in Oegstgeest.

Hans Baljet zal vertellen over zijn 25 uitzendingen als vrijwilliger naar ontwikkelingslanden, onlangs Indonesië, om te adviseren aangaande hun opkomende economieën.

"Graag even een berichtje (0715327731), wanneer u van plan bent te komen in verband met de koffie- en theebereiding."
Kosten: €1 voor de drankjes.
Van harte welkom!

Oegstgeest start in 2020 met nascheiding

Vanaf 1 april 2020 mogen plastic verpakkingen, blik en drankpakken in Oegstgeest in de grijze bak.

afval n Vanaf 1 april 2020 mogen plastic verpakkingen, blik en drankpakken (PMD) in Oegstgeest in de grijze bak of de restafvalcontainer.

Wethouder Matthijs Huizing: "We willen in 2023 75 procent van ons afval scheiden en PMD is daar een belangrijk onderdeel van. Nieuwe installaties bij onze afvalverwerker kunnen PMD beter scheiden dan wij het nu zelf doen. Het zal voor veel inwoners weer even wennen zijn, maar nascheiding is makkelijker en beter voor het milieu. We zetten hiermee een belangrijke stap in de goede richting".


Gemakkelijker en efficiënter

Op dit moment halen we in Oegstgeest zo'n 9 kilo herbruikbaar PMD per persoon per jaar op. Jaarlijks komt er nog steeds 23 kilo PMD per persoon in het restafval terecht. Afvalverwerkers kunnen inmiddels een scheiding– en recyclepercentage van 70% behalen.

Dat is veel hoger dan de 27% die we nu halen. Afvalenergiebedrijf AVR in Rotterdam, waar Oegstgeest mee werkt, kan dat ook én heeft voldoende capaciteit om in 2020 ook het Oegstgeester PMD uit het restafval te scheiden.
Een bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid zwerfplastic hiermee afneemt. Inwoners maken namelijk met enige regelmaat melding dat de plasticzakken opengemaakt worden door vogels of andere dieren.

Nieuwe aanpak

'Van Afval Naar Grondstof' is al langere tijd onderwerp van gesprek in het dorp. De gemeenteraad koos er in het coalitieakkoord voor om de grijze en bruine bakken te behouden en dus niet over te stappen op omgekeerd inzamelen. Het college van burgemeester en wethouders heeft het afgelopen jaar gebruikt om onderzoek te doen, zowel bij andere gemeenten als bij afvalverwerkers, en komt tot de conclusie dat nascheiding van PMD een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de afvaldoelstellingen (in 2023 75% afvalscheiding en maximaal 100 kilo restafval per persoon). Het is een eerste stap.

Het college komt binnenkort met een plan met de vervolgstappen. Een financiële prikkel om tot minder restafval te komen blijft tot de mogelijkheden horen.

'We willen in 2023 75 procent van ons afval scheiden en PMD is daar een belangrijk onderdeel van', aldus wethouder Matthijs Huizing'

Gft, papier, glas en textiel blijven scheiden

Tot en met 31 maart 2020 moeten inwoners PMD nog apart houden, daarna dus niet meer. Wethouder Huizing: "Ik ben blij dat we deze stap nu kunnen zetten, maar ik wil inwoners ook uitdagen om meer groente-, fruit- en tuinafval (gft), papier, glas en textiel apart te houden. Ook daar hebben we nog wel wat te doen! We blijven hier als gemeente de komende jaren zeker aandacht voor vragen."


Nadere uitwerking

De gemeente werkt de komende periode uit hoe de omschakeling naar nascheiding van PMD precies in zijn werk zal gaan. Begin 2020 ontvangen inwoners hier zowel persoonlijk als via de (sociale) media en de gemeentelijke website meer informatie over.

De belangrijkste vragen en antwoorden zijn te vinden op www.oegstgeest.nl/afvalscheiding.

PVOO-borrel in La France

Gezelligheid op de onderweg-naar-huis-borrel van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers

netwerken n Voorzitter Paul Jansen van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest heette dit keer heette iedereen welkom en ontzenuwde als eerste het gerucht dat dit de laatste bijeenkomst zou zijn in La France.

"Niets is minder waar. We blijven nog gewoon onze bijeenkomsten bij gelegenheid plannen in La France, zo ook de ALV in april 2020."
Hierna werd wederom aandacht geschonken aan het zo gewenste Broodfonds Oegstgeest eo. Voor zelfstandigen, voor maten, voor firmanten en ook voor directeur-aandeelhouders van een BV. Er zijn minimaal 20 ondernemers nodig voor het organiseren van een informatiebijeenkomst. Aanmelden bij de voorzitter, paul.jansen@pvoo.nl.
Een tweetal evenementen in de regio verdienen hun aandacht: de Ondernemerdag071 op 21 november in Flora Rijnburg en de finale van LEF, de bekende starterswedstrijd voor jonge ondernemers in De gebr. Nobel, Marktsteeg in Leiden.
In het kader van de bedrijvigheid in Oegstgeest maakte de voorzitter melding van het feit dat er op korte termijn niet een maar twee sushi-zaken worden geopend in Oegstgeest. Eén ervan door Chris Schollaardt (De Gouwe), die in de Deutzstraat een afhaalsushi maakt: Kin Sushi. Een reeds bekende sushi-restaurateur aan de Beestenmarkt in Leiden vestigt een tweede zaak in de Geversstraat, in de voormalige snackbar van wijlen Peter van den Berg: Ichi Ban.


De volgende bijeenkomst vindt van oudsher plaats bij Zirkzee Accountants en wel op 12 december. Daar zal Hans Scholten de fiscale weetjes voor 2020 weer op de zijn bekende manier presenteren.

Een brandweerwagen vol kinderen met een collectebus

geven n Tijdens de landelijke collecte voor de Nederlandse Brandwondenstichting maakte op twee avonden de brandweer een rondje door het dorp met een wagen vol kinderen. De kleine stoet zorgde voor veel bekijks.

Huis aan huis belden de kinderen aan om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Een avond gebeurde dat in de Oranje-Nassaubuurt, een andere avond reed de wagen door Haaswijk.


Ook zamelden tientallen volwassenen in de collecteweek in oktober geld in met de bus. Naast het geven van muntgeld, was het ook mogelijk om te doneren met de mobiele telefoon.
De opbrengst mag er zijn: Oegstgeest gaf dit jaar 4.504,74 euro. De organisatoren bedanken alle dorpsgenoten hartelijk voor hun inzet en donaties.


Voor de Nederlandse Brandwondenstichting is deze inzameling een onmisbare bron van inkomsten. Het geld wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, lotgenotencontact, preventie en brandwondenzorg. Zie voor meer informatie hierover én voor preventie-tips www.brandwondenstichting.nl.

| Foto Carolien Zwaan

Snelbus 386

Foto: Willemien Timmers

Er is iets heel vreemds aan de hand met de Arriva snelbus 386 van Oegstgeest naar Den Haag en vice versa. Het is een spookbus!

Elke rit zit er maar 2,5 persoon in. Bloederige toestand, vooral die halve. Althans dat zeggen Arriva en de provincie. Heel gek. Want elke ochtend en avond als wij de bus nemen, zit hij vol tot halfvol.

Misschien zijn wij forensen uit Oegstgeest wel spoken en zijn wij daarom niet meegeteld door Arriva en de provincie Zuid-Holland?

Afgelopen week ging in de bus plotseling het gerucht dat de lijn in december wordt opgeheven. Bij navraag bij de provincie bleek dat te kloppen. Maar er wordt verder niets over gecommuniceerd! En op internet is er niets over te vinden!

Inmiddels is er een petitie om de bus te behouden die al ruim driehonderd keer is ondertekend:
https://www.petities.nl/petitions/behoud-buslijn-386-oegstgeest-den-haag-v-v?locale=nl
Zelfs buschauffeurs ondertekenen de petitie en herkennen de cijfers van Arriva en de provincie niet.

Intussen is de aanstaande opheffing in de bus het gesprek van de dag. De lijn bestaat al tientallen jaren en Oegstgeest is een klein dorp waar veel mensen in Den Haag werken. Zij nemen deze bus en kennen elkaar.

En nu gaat zomaar de stekker eruit! Met een vaag verhaal en zonder enige inspraak of communicatie. Heel vreemd allemaal!

Frans Zonneveld

'Buslijn 386 minimaal in de spitsuren handhaven'

Reizigersorganisatie Rover Holland Rijnland heeft een brief gestuurd aan de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over het voornemen om buslijn 386 (Oegstgeest – Den Haag CS) op te heffen.

"Arriva heeft onlangs bekend gemaakt de huidige buslijn 386 te moeten schrappen. Arriva gebruikt hierbij als overweging te moeten kiezen tussen een dunbezette lijn tegenover een drukkere buslijn van Estec Noordwijk naar Den Haag v.v. De huidige busconcessie staat zo'n keuze door Arriva toe; de marktpartij heeft in het provinciale beleid immers een grote mate van vrijheid om dit type beslissingen te kunnen nemen.

De reizigersvereniging Rover begrijpt de overwegingen van Arriva (en heeft zich er bij de behandeling van het voorstel in het overleg niet tegen verzet) maar ziet deze ontwikkeling van verschraling van dunbezette lijnen met lede ogen toe. ... Rover pleit bij u voor een oplossing middels gebruik maken van het door Provinciale Staten unaniem aanvaarde OV amendement 529 voor knelpunten bij buslijnen. Dit amendement OV-knelpunten geeft naar onze mening een mogelijkheid om buslijn 386 minimaal in de spitsuren gedurende de rest van de concessieperiode alsnog te handhaven. ...

Tenslotte wijzen wij u er op dat de provincie ook als werkgever in deze regio een belangrijke taak heeft om het gebruik van het OV te versterken middels het stimuleren van het gebruik van het OV door werknemers van de provincie Zuid-Holland. Juist lijn 386 heeft een halte vlak bij het provincie huis."

Oegstgeest ook in Oudewater onderuit

Tim Bakker is de defensie van FC Oudewater te snel af. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n Ook in de wedstrijd van afgelopen zaterdag kwam FC Oegstgeest weer snel op achterstand. Pas in de tweede helft met een man minder liet FC Oegstgeest eindelijk wel die nodige strijdlust zien. Misschien biedt dit mogelijkheden in de komende wedstrijden. Voor nu ging FC Oegstgeest met 4-1 verlies weer terug naar Oegstgeest.

Op verzoek van FC Oudewater, dat afgelopen weekend 'Supersaterday – carnavals editie' vierde, speelde FC Oegstgeest de thuiswedstrijd uit in Oudewater. In het team van FC Oegstgeest ontbreken nog steeds een aantal geblesseerden. Ze konden dus niet op volle sterkte starten.

LOHC Heren 1 won met 7-4 op De Krogt. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

Wel kon het team zowel Bob den Hollander als Daan van Moorsel verwelkomen. Bob den Hollander kwam terug van een blessure en Daan van Moorsel is dit seizoen een nieuwe aanwinst voor de ploeg. Vroeger speelde hij bij vv UDO waar hij vervolgens vertrok naar Foreholte.

Qua balbezit startte FC Oegstgeest goed, ze hadden ook licht overwicht. Helaas kregen ze al heel snel een domper te verwerken tijdens een van weinige uitvallen van FC Oudewater. Waar de Oegstgeestenaren falen in het creëren van kansen, zette FC Oudewater uit één van de weinige mogelijkheden de 1-0 op het scorebord.

Aan het spelbeeld veranderde niet zoveel FC Oegstgeest bleef veel in balbezit maar kwam niet tot kansen. En opnieuw verzilverde Oudewater één van de weinige kansen, 9de minuut 2-0. Nu zou Oudewater de wedstrijd meer en meer gaan bepalen. Het doelpunt dat uit één van die enkele kansen werd gemaakt door FC Oegstgeest, keurde de scheidsrechter af in verband met vermeend buitenspel.

Later zou het zelfs nog op 3-0 (29ste minuut) komen. Ook moest Bas Nieuwenburg na de tweede gele kaart het veld verlaten.

Nu kon FC Oegstgeest met 3-0 en een man minder aan de tweede helft beginnen. De gedachte om de wedstrijd alsnog naar je hand te zetten zijn dan niet zo realistisch. Maar het team liet gaandeweg toch wel de nodige strijdlust zien. Zo konden ze de druk op Oudewater verhogen. Dit leidde tot een onreglementaire overtreding in de zestien meter van Oudewater. De scheidsrechter oordeelde tot een strafschop. Zo kwam de stand op 3-1.

Uiteindelijk kwam de 4-1 nog op het scorebord. De tweede helft is dus geëindigd in een 1-1 gelijkspel. FC Oegstgeest heeft in de tweede helft dus wel laten zien dat ze voetballend vermogen en strijdlust hebben.

Pecos blijft in de race voor handhaving in de eerste divisie

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos verloren zaterdag met 7-3 bij Klimaatgroep, maar het optreden van Tony Nader in het noorden van Groningen was indrukwekkend. Het betekent bovendien dat handhaving in de eerste divisie nog mogelijk is.

Nader noemde het zelf een van de leukste wedstrijden die hij ooit speelde, en prees het sportieve thuispubliek. De Oegstgeester kopman maakte vooral indruk toen hij Nathan van der Lee, de nummer 15 van de Nederlandse ranglijst, na een 2-0 achterstand nog met 3-2 wist te verslaan. Hij had eerder een zwaarbevochten 3-2 zege tegen Van Schaik en een walk-over tegen Rengers (11-8, 11-5, 11-5) laten noteren.
Tijdens de 239 kilometer lange terugreis zullen Jens Wiersma en Paul Kruijt iets minder opgetogen zijn geweest. Beiden speelden prima en hadden goede kansen om een potje te pakken maar kwamen uiteindelijk niet op het scorebord.
Het beste nieuws voor Pecos was dat Scyedam dit weekend een stevige tik kreeg van Tempo Team (8-2). De Schiedammers zijn de te kloppen ploeg in de strijd om handhaving. Pecos heeft drie punten minder, en kan komende zaterdag in het onderlinge duel proberen dat verschil te verkleinen. Al zal de beslissing waarschijnlijk daarna pas vallen, waarbij de Oegstgeestenaren de competitie afsluiten met twee thuiswedstrijden.

Punten blijven op de Krogt voor hockeydames

De bal ging perfect de goal in na een mooie tip-in van Marthe Meijer. LOHC won met 1-0. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

hockey n Het was een prachtige frisse zondagochtend toen de dames van LOHC moesten spelen. Maar toen het zonnetje eenmaal doorkwam werden (bijna) alle thermoshirts uitgetrokken.

Het fluitsignaal klonk en Leiden begon fel en vol goede moed aan de wedstrijd. In het eerste kwart werd weinig gecreëerd maar ook niks weggegeven. Ondanks dat voelde Leiden dat er wat te halen viel. Tijdens het tweede kwart kreeg Leiden twee corners tegen, die beiden goed werden weggewerkt. Van beide kanten was het met vlagen een wat slordige wedstrijd. Maar voor Leiden geen enkele reden voor paniek. Zolang LOHC de afspraken bleef uitvoeren, zouden de goals vanzelf vallen.

Na rust schoot Leiden weer uit de startblokken. Sophie Huisman nam dit iets te letterlijk en moest wegens onvoldoende afstand een groene kaart incasseren. Na een mooie rush van Alison Lee dwars door de verdediging van Breda werd ze hard onderuitgehaald. Dit resulteerde in een corner, echter bleek er op dat moment geen enkele aangever in het veld te staan. Gelukkig kan Leiden altijd rekenen op interim aangever Rozemarijn Tiebout. De bal ging perfect de goal in na een mooie tip-in van Marthe Meijer. Eén ding was zeker en dat was dat Leiden de winst op eigen veld niet meer uit handen ging geven. Na nog enkele acties over en weer in het laatste kwart eindigde de wedstrijd in 1-0.

Drie zwaarbevochten punten voor de dames van LOHC, maar gezien het spel een terechte uitslag. Deze belangrijke winst zorgt voor een stijging van twee plekken op de ranglijst. Leiden is vastbesloten deze stijgende lijn door te trekken.

Kater voor Fiks in finale Haagse Korfbaldagen

Korfbal n Fiks is er niet in geslaagd om de vorig jaar behaalde titel in de Haagse Korfbaldagen te prolongeren. Afgelopen zaterdag versperde KVS de weg om de cup opnieuw in ontvangst te nemen. De Scheveningse tegenstander ging met 19-24 met de eer strijken.

Vorig jaar verraste Fiks door als underdog de finale tegen het toen in de competitie een klasse hoger spelende Meervogels de baas te blijven. De rollen waren nu omgekeerd omdat Fiks vorig seizoen de titel in de overgangsklasse greep en vanaf komende zaterdag debuteert in de hoofdklasse. KVS komt uit in de overgangsklasse.
In de aanloop naar de finale moest Fiks vorige week eerst afrekenen met poulegenoten VEO en op maandagavond tegen GKV (Gorinchem). De eerste ontmoeting verliep in een verwachte ruime zege van 36-17. GKV bleek een lastiger noot om te kraken. Pas in de tweede helft liep Fiks weg maar GKV bleef wel mee scoren, zodat er een zeer grote uitslag (35-27) ontstond. Reden dat Fiks als favoriet startte in de Haagse Steenwijkhal die gevuld was met zeker 500 toeschouwers. Gegeven is dat de geschiedenis leert dat het voor Fiks altijd moeilijk spelen is tegen KVS. Een uitzondering op deze regel bleef uit. Alleen bij 1-0 (Michelle Rozenbroek) had de debuterende hoofdklasser de leiding. Daarna heeft Fiks de gehele wedstrijd achter de feiten aangelopen en zag geen kans de regie over te nemen. Na 8-8 ging KVS steeds aan de leiding, hoewel de achterstand tot zeven minuten beperkt bleef tot twee punten. Op de daaropvolgende demarrage van KVS bleef Fiks scorend het antwoord schuldig en zou met 19-24 aan het kortste eind trekken. "Een van de vakken kwam in aanvallend opzicht niet goed in de wedstrijd. Het andere vak scoorde dan wel maar het spel was ook daar te voorspelbaar. KVS speelde met lef en was daarbij ook scorend op dreef", gaf Bas als verklaringen voor het verloop van deze finale.
Komende zaterdag 16 november debuteert Fiks in de hoofdklasse tegen KCC dat in de veldcompetitie op het allerhoogste niveau uitkomt. De wedstrijd begint om 16.30 uur in sporthal De Cuyl.

Heren LOHC winnen met 7-4

Hockey n Wederom blijven de drie punten voor LOHC heren 1 op de Krogt. Afgelopen weekend was er een mooie pot, met aanvallend spel van beide teams, wat leidde tot een riante uitslag: 7-4.

Kansen uit veldacties werden deze pot helaas niet verzilverd. Een op een kansen genoeg, maar ook deze kansen konden het scoreverloop niet beïnvloeden. Gelukkig heeeft LOHC niet een corner specialist, maar twee. Bob en Piet maakten allebei drie corners en Bob wist ook nog een strafbal te maken.
Volgende week spelen de heren een moeilijke wedstrijd uit in Ede waar ze alle steun kunnen gebruiken.

Colourkids bij LOHC

hockey n De zonnige novemberochtend waarop de Benjamins van LOHC (leeftijd 6/7 jaar) van start gingen met hun eerste echte wedstrijden onder de naam Colourkids kende een grote opkomst.

Dit was het begin van een eerste reeks onderlinge wedstrijden waarmee de Hockeyschool van LOHC deze kinderen wil klaarstomen voor de competitiewedstrijden die zij vanaf volgend jaar gaan spelen. Iedereen die het leuk vindt om eens te komen kijken is van harte welkom bij LOHC op de zondagochtenden in november, vanaf 9.30 uur. Leren hockeyen: hockeyschool@lohc.nl.

ZIN door de Week - Leeskring over godsgeboorte

bezinning n Leeskring 'Meister Eckhart' start dinsdag 3 december in het Dorpscentrum onder leiding van dr A.C. Kooijman.

Meister Eckhart heeft vier preken gehouden in de tijd na kerst (mogelijk in de jaren 1303-1305) die alle gaan over de godsgeboorte. De grondgedachte is dat de geboorte van god niet alleen plaatsvindt in de tijd, maar ook in onze eigen ziel. Die gedachte is al zo oud als Origenes (derde eeuw): wat hebben we eraan als Christus in een kribbe geboren is, maar niet in onze ziel?

Een andere gedachtegang die vertrouwder is, is het Johanneïsche 'uit god geboren worden'. Volgens Eckhart wordt god in de mens geboren, Hij wordt telkens opnieuw mens, precies zoals Jezus ook in de tijd mens geworden is.

Een andere gedachte die ook al zo oud is als de kerk: God wordt mens, opdat de mens god wordt. God wordt in ons geboren, en wij worden geboren in God. Uiteindelijk valt het onderscheid tussen God en de mens weg, waar de eenwording tot stand komt. Dat vraagt een ontvankelijkheid, die lijkt op die van Maria.

'God wordt mens, opdat de mens god wordt'

Buitengewoon verrassende en inspirerende theologie, die een nieuw licht laat schijnen over de geboorte van Christus. Deelnemers lezen met elkaar fragmenten uit de vier kerstpreken van Eckhart, en onderzoeken en ontdekken wat zijn eigenzinnige theologie voor mensen van vandaag kan betekenen.

Dr. Arie C. Kooijman is theoloog en coach, hij verdiept zich al jaren in de preken en spiritualiteit van Meister Eckhart. De leeskring wordt aangeboden door de AVP en de PGO.

Dorpscentrum Hartmanzaal
Dinsdag 3 december 2019 en 7 januari 2020
Richtbedrag € 5 per bijeenkomst                        
Gerrie Kooijman-van Andel, 06-1839 2604 of gerriekooijman@planet.nl
Aart Verburg, 06- 1338 5961

Start dinsdag 3 december / 20.00 -22.00 uur

17 november

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. van 't Wout
Regenboogkerk 10.00 ds. R.C. Veldman, gezinsdienst
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, (prot.) Maurits de Ridder

LUMC 10.00 paster H. Evers

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. M. Boersema - Viering heilig avondmaal

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld Dankdag

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds Janneke Nijboer - Hazerswoude

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 16 november 19.00 uur Woord en Communieviering met het Mana-koor Bertijn Prins

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

11-11 / 17-11 TP Smaal, Dalkruidzoom 12 A 2353 RW Leiderdorp (071) 5893568

18-11 / 24-11 TP Zibold, Vrijheidslaan 57 2331 JR Leiden (071) 5768019

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@PVOO Broodfonds Oegstgeest eo. Informatie bijeenkomst staat op de rol. Meerdere ondernemers al aangemeld. U ook? Paul.jansen@pvoo.nl #broodfonds

@MustafaAmhaouch Vanuit @limburg op weg naar @Aalsmeer_NL om te zien en horen over de (hinder) ontwikkelingen rondom @Schiphol. Maar eerst nog een gesprek met bewonersvertegenwoordigers uit Oegstgeest en regio Castricum! #samenopzoeknaaroplossingen

@WarehouseTotaal | Tuincentrum begint aan bouw nieuw dc in @gem_oegstgeest #logistiek #logistics

@xteunissen Nothing like being woken up by some good old pre 8 am Sunday morning piledriving.. #oegstgeest #wtf

@Peboeka mensen...aub even tekenen en bevestigen
Behoud buslijn 386: Oegstgeest - Den Haag v.v.