Oegstgeester Courant

22 april 2020

Oegstgeester Courant 22 april 2020


Zin om weer ‘echt’ les te geven

Wethouder Jan Nieuwenhuis wordt bijgepraat in Het Dok in Nieuw-Rhijngeest. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

werkbezoek n Op maandagmorgen 20 april werd wethouder Jan Nieuwenhuis gastvrij ontvangen op Brede School Het Dok door vertegenwoordigers van de school en van kinderopvang SKO. In de ruime hal van de gezellige school aan het Rustenburgerpad werd hij bijgepraat over gang van zaken bij school en opvang in de achterliggende ‘coronaweken’.

Door Willemien Timmers

Ilona Ellen en Carin Robles, schoolleiders van Het Dok, lieten weten dat de school de afgelopen weken zo’n 38 leerlingen per week tijdens lesuren heeft opgevangen omdat hun ouders in vitale beroepen werken. “Het zijn tussen de 12 en 20 kinderen per dag. Sommige kinderen komen één dag per week, anderen drie keer.” Nu het digitale onderwijs al vijf weken duurt, merken zij dat de combinatie van thuiswerken en onderwijs op afstand een belasting kan zijn voor ouders van de 372 leerlingen. “Hier op school is de spreiding van leerlingen heel erg groot, qua achtergrond, en ook qua behoeftes. We zouden het fijn vinden om meer kinderen die in een kwetsbare positie verkeren, ook op school te ontvangen. De kansongelijkheid mag niet toenemen.”

Aan alles is te merken dat de aanwezigen er naar uitkijken om de kinderen weer in het echt te zien. “We doen er alles aan om de kinderen nu te bereiken en contact te houden, maar het èchte contact wordt gemist.” Het team van Het Dok is erg actief op de digitale platforms die de school gebruikt. Zo hadden alle leerlingen een prachtig programma op de dag van de Koningsspelen, afgelopen vrijdag. “Het is leuk om te zien dat de docenten voortvarend aan de slag zijn gegaan met de digitale mogelijkheden”

De leerkrachten van Het Dok hebben er zin in om straks weer ‘echt’ les te gaan geven. “Wel zijn er vragen over bijvoorbeeld hygiënevoorschriften en het omgaan met gezondheidsklachten.”

De schoolleiding hoopt dat de scholen weer (gedeeltelijk) open mogen. “Maar dat besluit laten we aan de experts over. Wij willen benadrukken dat op het moment dat de scholen weer open gaan, wij met de kinderen de tijd en de ruimte nemen om de afgelopen periode te verwerken en om te verbinden. We moeten de situatie nemen zoals hij is, en van daaruit gaan bouwen.”

Lees verder op pagina 9

Alternatief programma Koningsdag

'Een uitvaart is geen klinisch proces'

WEDSTRIJD n Ontmasker de beelden

Foto van het gezin Wolkers in de tuin van Deutzstraat 7 in 1932. Jan rechts op het hekje.

Jan Wolkers' voetstappen in de geesten

Zijn geest zweeft over het landgoed

Ontmasker deze beelden en win een kunstwerk van Shunyam

Foto: Shunyam

kunst n "In het kader van deze uitdagende tijden had ik een idee", laat de Oegstgeester kunstenares Shunyam aan de Oegstgeester Courant weten. "Musea zijn dicht, dus laten we de kunst buiten beter bekijken. Vanuit de auto, op de fiets of wandelend."

Shunyam fotografeerde zeven beelden in Oegstgeest en nabije dorpen. Wie ze ontmaskert en de juiste locaties doorgeeft, maakt kans op een zeefdruk van de kunstenares.

Foto: Shunyam
Foto: Shunyam
Foto: Shunyam
Foto: Shunyam
Foto: Shunyam
Foto: Shunyam

Stuur de zeven antwoorden naar: redactie@oegstgeestercourant.nl. Uit de juiste inzendingen wordt één winnaar getrokken, en in de krant van 30 april bekendgemaakt.

>Digitale vergadering gemeenteraad

raad n Voor het eerst in de geschiedenis van Oegstgeest zal er een raadsvergadering digitaal plaatsvinden. De besluitvormende vergadering van donderdag 23 april zal, vanwege de coronamaatregelen, online gehouden worden.

De raadsleden vergaderen via Microsoft Teams. Er kan ook digitaal worden ingesproken.

De vergadering wordt als altijd live uitgezonden en kan bekeken worden via de website gemeenteraad.oegstgeest.nl. De vergadering is ook later terug te zien.

Scooterrijder gewond

aanrijding n Een scooterrijder is zaterdag gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto.

De automobilist reed aan het Rustenburgerpad weg uit een parkeervak en zag de scooter daarbij over het hoofd.

Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Hoera voor Kaylo Bunnig

jarig n Hoi hoi iedereen! Ik ben Kaylo Riley Bunnig. Ik ben op zaterdag 25 april 2020 jarig en ik mag dan mijn allereerste kaarsje uitblazen!!

Vanwege het corona virus mag ik (nog) geen feestje geven.

Foto: Willemien Timmers


Om mij toch heel speciaal te voelen heeft mijn overgroot-oma Ria Splinter (met een klein beetje hulp van mijn oma Glossy) mij opgegeven voor een berichtje in de krant. Is dat niet super leuk??


Nu weet heel Oegstgeest hoe groot ik al ben!

>'De gratis krant die even niet gratis kan zijn'

hoofdredactie n Uitgeverij Verhagen geeft mooi kranten uit die huis-aan-huis via de brievenbus op tafel komen, afgehaald kunnen worden bij een groot aantal afhaalpunten en online verschijnen.

De interessante kranten en het grote bereik zijn voor adverteerders aantrekkelijk om hun boodschap onder de aandacht te brengen. Hierdoor ontstaat een balans waarbij de kranten gratis uitgegeven kunnen worden met de opbrengst uit advertenties zonder enige vorm van subsidie. Sommige van die kranten, waaronder de Oegstgeester Courant, bestaan al bijna 100 jaar.
We zitten nu echter in een uitzonderlijke situatie. In een periode waarin de kranten normaal voldoende opbrengsten hebben, vallen de inkomsten nu ver terug, terwijl de kosten onevenredig hoog blijven.

Wij hebben overwogen om minder vaak uit te komen, alleen via afhaalpunten te verspreiden of alleen digitaal te verschijnen. Bij elk scenario neemt ons bereik af en bereiken we vooral de ouderen minder goed. We kiezen ervoor om onze verantwoordelijkheid te nemen en door te gaan met het wekelijks uitbrengen van onze kranten. Daarom hebben we besloten om onze lezers een bijdrage te vragen in onze productiekosten. Hiermee steunt u niet alleen de krant, maar ook de freelancers, de verspreiddienst en de bezorgers die ondanks de strenge maatregelen, toch hun werk blijven uitvoeren.


Gemeenten

Dat het een serieuze zaak is, bewijst ook mediaminister Slob in zijn toezegging een tijdelijk steunfonds in te richten voor huis-aan-huisbladuitgevers en een dringend beroep te doen op gemeenten en provincie om extra te adverteren in de plaatselijke krant en zelf ook geld bij te dragen.
Wij vragen u mee te doen met onze actie en door middel van een speciale doneerknop op de website en uw donatie te doen. Natuurlijk kunt u ook uw gift direct overmaken op bankrekening NL39 RABO 0331 7655 43 ten name van Uitgeverij Verhagen B.V. onder vermelding van 'Vriend van de Oegstgeester Courant'.


Mogen wij ook op uw steun rekenen?

Voor hen die hier al gebruik van hebben gemaakt, hartelijk dank.

‘Je kunt een uitvaart niet zien als een klinisch proces'

Foto: Willemien Timmers

afscheid n Voor iedereen is er in de afgelopen weken veel veranderd. De maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus hebben grote impact op ons dagelijks leven, maar ook op de grotere levensgebeurtenissen. De Oegstgeester uitvaartondernemer Wouter de Jonge van Attendo uitvaartzorg weet dat als geen ander: “We moeten er rekening mee houden dat deze afwijkende manier van afscheid nemen in ons systeem gaat zitten, en er op enig ander moment uit zal komen.”

Tekst en foto Willemien Timmers

“We zijn ruim een maand op weg nu”, vertelt de gepassioneerde ondernemer die sinds zelfstandig 2006 uitvaarten verzorgt. “Maar we zijn nauwelijks bekomen van de schrik.” De Jonge, die veel waarde hecht aan goed en persoonlijk contact met en tussen de nabestaanden in de ‘heilige week’ tussen overlijden en uitvaart, maakt zich zorgen over het effect op lange termijn van al het verdriet dat nu weggestopt wordt, omdat persoonlijk en fysiek contact bijna niet mogelijk is. “Normaal gesproken kom je vaak bij de mensen thuis om de uitvaart te bespreken. Nu doe ik dat nog steeds, maar iedereen is voorzichtiger. Daarbij komt dat je afstand tot elkaar houdt, en niet even bemoedigend een arm om iemand kunt omslaan. Dat is erg moeilijk. Door mijn vak ben ik gewend met emoties om te gaan, maar op ons omgaan met de emoties van anderen staat nu een rem. Ook ik kan in deze uitzonderlijke omstandigheden niet helemaal degene zijn die ik wil zijn. Die rem maakt mijn beroep op dit moment zwaarder, maar gelukkig is dat iets wat iedereen nu begrijpt. We hoeven aan elkaar niets uit te leggen over waarom dingen anders gaan dan we graag gewild hadden.”

‘We willen onze bewondering uitspreken voor de moeilijke taak die u in deze uitzonderlijke periode vervult’, stond er vorige week in een paginagrote advertentie in een landelijk dagblad te lezen. “Niet iedereen realiseert zich hoe zwaar uw beroep normaal al is. Nu meer dan ooit, waarbij u met gepaste afstand zo dichtbij mogelijk probeert te zijn. We hebben er veel respect voor.’ De tekst deed De Jonge goed. “Afscheid nemen van een geliefde is al niet makkelijk. Nu komt daar door de coronacrisis ook nog de onmogelijkheid bij om fysiek dichtbij elkaar te zijn. Ik denk dat dat voor mensen, ook op langere termijn, veel met hen doet. Bewust en onbewust stoppen we veel weg. Die onverwerkte rouw gaat een druk op mensen leggen. Hoe ga je ermee om als je bijvoorbeeld niet bij het sterven van je vader in een verpleeghuis bent geweest omdat er maar één persoon bij mocht zijn? En dan heb ik het nog niet eens over iemand die sterft aan corona. Hoe gaat het in je systeem zitten dat je de laatste week van je moeder niet onafgebroken aan haar bed hebt kunnen zitten, of dat je je de uitvaartplechtigheid heel anders had voorgesteld? Dat komt er een keer weer uit; je kunt niet alles onder een tegel stoppen en een uitvaart zien als klinisch proces. Daar berokken je schade mee.”

Ondanks dat er nu veel telefonisch wordt geregeld, ziet De Jonge ook mensen die creatief meedenken. “Zo had ik pas een familiegesprek met zes mensen in een kantoorruimte. Daar konden we met zijn allen samen zijn, en toch afstand houden.”

Wouter de Jonge legt uit dat het krachtenveld dat in een familie aanwezig is, in de aanloop naar een uitvaart altijd goed merkbaar is. “De dominante zus doet haar woordje en de verlegen broer zit bij wijze van spreken bedremmeld in een hoekje. Als uitvaartondernemer probeer ik dit proces altijd zo goed mogelijk in banen te leiden, maar ook daar staat nu een rem op. Ik hoop van harte dat men op een later moment hier alsnog goed mee om kan gaan.”

De uitvaart zelf hoeft niet veel te verschillen van wat men in gedachten had. “Zo tussen 10 en 15 maart was het wat chaotisch, en wisten we bijvoorbeeld qua aantal mensen niet goed waar we aan toe waren. Er was zelfs een aantal dagen sprake van dat er maar zes of twaalf mensen bij de plechtigheid mochten zijn. Nu is dat duidelijk, en is dat aantal vastgesteld op dertig.” De Jonge legt uit dat zelfs dat aantal niet altijd wordt gehaald. “Dertig is echt weinig, maar we zien toch ook dat een deel van de genodigden niet komt, omdat ze het niet aandurven om in een groep samen te komen, al is het op anderhalve meter afstand.”


Hij is blij dat er gezamenlijk gezocht wordt naar creatieve oplossingen als het creëren van een livestream van de plechtigheid, het na de uitvaart nog even terugkeren in de kerk om gezamenlijk af te sluiten en het in kleine groep napraten in de consistorie. “Het is pijnlijk dat we niet twee uur lang met een grote groep iemands leven kunnen vieren. Maar als we bewust bezig zijn in deze bevreemdende tijd, kunnen we evengoed samen voor een mooie uitvaart zorgen. Dat zal helpen, want het kan niet anders dan dat het verdriet dat we nu niet kunnen uiten omdat we elkaar niet goed kunnen troosten en ondersteunen, er straks in één of andere vorm toch uitkomt.”

Vervolg van de voorpagina

In plaats van samen op 4 mei de doden te herdenken, herdenken we dit jaar thuis. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op om het Taptoe signaal om 19.58 uur mee te spelen vanuit huis, en nodigt iedereen uit om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. Zet uw raam open. Ook op Bevrijdingsdag is er een landelijk programma dat online is te volgen en op televisie. Kijk voor meer informatie op www.4en5mei.nl

Onze gedachten gaan uit naar iedereen die direct of indirect getroffen is door het coronavirus, of door de beperkingen waarmee we tot nader order moeten leven. Met elkaar steken we deze dagen in een nieuw jasje en staan we, op afstand, toch in verbinding.

Emile Jaensch

>Telefoonmatch: extra telefooncontact in crisistijd

contact n De meeste mensen hebben op het moment minder contact met anderen, veel mensen maken zich zorgen of weten niet hoe ze de dag moeten doorkomen. Medewerkers en vrijwilligers van Radius leveren extra inspanningen om deelnemers te bellen en de burenhulp groeit via Radius en BUUV en op andere manieren.

Mensen die in deze tijd meer telefonisch contact willen, kunnen via Radius gematcht worden. Zo’n Telefoonmatch wordt vervolgens zoveel mogelijk op maat gemaakt. "Voelt u zich bijvoorbeeld wat onveilig, bezorgd of kwetsbaar, dan zoekt Radius naar een vrijwilliger met wat meer ervaring. Maar ook wanneer er behoefte is aan een gesprek voor de gezelligheid of een luisterend oor, helpen wij u een goede match te vinden. Vrijwilligers van de Telefoonmatch vragen we om een, twee of maximaal drie keer per week naar een of meer mensen te bellen om te vragen hoe het gaat en of er praktische hulp nodig is. Is er behoefte aan meer contactmomenten per week, dan gaan we zoeken naar een extra Telefoonmatch."


Een match op maat

Mantelzorgers kunnen ook meedoen met de Telefoonmatch voor een gesprek. Degene voor wie zij zorgen, kan natuurlijk ook aangemeld worden. Mantelzorgers die behoefte hebben aan extra ondersteuning kunnen contact opnemen met EVA, tel.nr.: 071 516 14 45.

"Wilt u een gesprekspartner zijn en/of een luisterend oor bieden? Of wilt u graag gebeld worden omdat u behoefte heeft aan contact? Bel dan naar Radius via tel. nr.: 071 707 42 00 en vraag naar de Telefoonmatch Oegstgeest. Hiervoor kunt u ook mailen aan Adinda Heemskerk, Sociaal werker, a.heemskerk@radiuswelzijn.nl, Alice van Elk, Wijkmedewerker, a.vanelk@radiuswelzijn.nl of bellen naar Sietske Steenbergen, Sociaal Makelaar via tel.nr.: 06 83 07 98 84."

Blijf in beeld: inzamelactie smartphones voor ouderen

inzamelen n Om het coronavirus een halt toe te roepen, houden we afstand tot elkaar en blijven we zoveel mogelijk binnen. Veel ouderen die zich normaal gesproken prima redden, raken nu afgesloten van de buitenwereld: bezoek van de (klein)kinderen kan niet meer en sociale activiteiten, clubjes en verenigingen staan stil. Contact met familie en naasten via videobellen en WhatsApp kan in deze tijd extra waardevol zijn. Maar niet iedereen heeft een smartphone of internet thuis. Daarom is Charlotte Poot, promovenda aan het LUMC, gestart met de inzamelactie ‘Blijf in beeld’ om te zorgen dat ouderen in Leiden en omgeving via de smartphone verbinding kunnen houden met hun naasten. De actie wordt van harte ondersteund door Leyden Academy.

"Wij verzamelen tweedehands smartphones en opladers en maken deze gebruiksklaar", vertelt Charlotte. "We leveren deze vervolgens met een mobiel internet databundel aan de ouderen, voorzien van een duidelijke, begrijpelijke handleiding. Een groep vrijwilligers zorgt dat de smartphones bij de ouderen terechtkomen en zal hen, op veilige afstand, wegwijs maken in het gebruik hiervan. Zodat zij kunnen beeldbellen, WhatsAppen, een potje Wordfeud spelen en/of internetten. Twee dagen later wordt de oudere nog even gebeld om te horen hoe het gaat en zonodig verder te helpen."

Vrijwilligers van de stichting Blijf in Beeld met hun posters bij de Rijnlandse Boekhandel. | Eigen foto

De promovenda moedigt iedereen die een oude smartphone of oplader heeft liggen waar hij of zij niets meer mee doet, in te leveren zodat 'Blijf in Beeld' kan zorgen dat deze op de juiste plek terecht komt. "Het maakt niet uit welke smartphone u doneert, zolang deze maar geschikt is voor videobellen/WhatsApp bellen. Zorg dat u alle persoonlijke foto’s, bestanden en andere persoonlijke gegevens van de telefoon heeft verwijderd. Het zou fijn zijn als u de telefoon terugzet naar fabrieksinstellingen. Lukt dit niet, dan zullen wij dit voor u doen: het team van Microfix helpt ons hierbij."

Oegstgeestenaren kunnen hun oude smartphone of oplader inleveren bij De Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort.

"Kent u zelf een oudere die geen internet en smartphone thuis heeft en hiermee geholpen zou zijn? Stuur dan een e-mail naar mij, Charlotte Poot (charlotte@blijfinbeeldleiden.nl). Beschrijf hierin kort waarom deze persoon geholpen zou zijn met een smartphone en vermeld uw contactgegevens. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om te kijken wat wij voor deze oudere heer of dame kunnen betekenen."

>Door John Vroom

Ik zag dat ….

• modezaak Carrington definitief haar deuren heeft gesloten. Het linkerdeel staat leeg te huur en het rechterdeel zal na verbouwing verhuurd worden aan de Dames Dietz met hun cateringbedrijf. Hun huidige pand zal worden verhuurd

• China House naast haar afhaalservice nu ook haar gasten die onder de corona-risicogroep vallen een bezorgservice aanbiedt

• leden van Bibliotheek Bollenstreek in de regionale huis-aan-huis bladen hun verbazing uitspreken over het feit dat deze, dus ook de Oegstgeester, bibliotheek geen vorm heeft gevonden om boeken online te reserveren met een verantwoorde afhaalservice, terwijl de bibliotheken van BplusC en de Bibliobus in Leiderdorp dat wel hebben, met zelfs een thuisbezorgsysteem

• Carel van der Meer schoenen de mogelijkheid biedt op afspraak, buiten de reguliere winkeltijden, de zaak te bezoeken

• MicroMax Computers de service aanbiedt van het halen en brengen van te repareren computers

• 2Wheels privé-avonden aanbiedt voor overleg en informatie over de aankoop van fietsen en scooters

• de Milieustraat in Oegstgeest met openingstijden van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 12.30 uur en gesloten is op zaterdag een enorm fileprobleem kent. Wellicht dat een ruimere openstelling zoals o.a. Leiderdorp, Katwijk en Hillegom die kennen en ook open zijn in de middag en op zaterdag en zelfs in de avond zoals in Voorhout een effectieve oplossing zou kunnen zijn

Zakelijke nieuwtjes? redactie@oegstgeestercourant.nl

Oegstgeest in tijden van Corona

column

Niemand kan het zijn ontgaan: we leven in aparte tijden. Zo ook in Oegstgeest: toch bij uitstek een forensendorp waar nu menigeen noodgedwongen aan het thuiswerken is.


Dat betekent dat er veel minder verkeer is, wat een verademing is. Ook als we naar boven kijken zien we geen condens strepen van de vliegtuigen en het bijkomende lawaai van draaiende vliegtuigen wordt al helemaal niet gemist.

In de supermarkten is men noodgedwongen een stuk hoffelijker. Men wacht netjes op elkaar en geeft elkaar de ruimte.


Als ik door Oegstgeest fiets zie ik ook dat de stoepen vrijwel overal prachtig zijn versierd met krijttekeningen. Ook zie je overal kinderen op straat spelen: het lijkt wel alsof je midden in de zomervakantie zit, alleen is er ditmaal niemand op vakantie.

Maar we doen dit natuurlijk wel met een doel: om ervoor te zorgen dat we allemaal in het ziekenhuis terecht kunnen als dat nodig is. Met wat voor reden dan ook.

Thuisblijven doen we niet alleen voor onszelf, maar soms zelfs meer voor de ander.

Kinderen daarentegen mogen wel gewoon buiten spelen, hoewel de overheid hier erg onduidelijk over is.

Tot 12 jaar mag dan weer wel in groepen, maar dan niet te veel, en o ja, liever ook niet aan elkaar zitten. Dit komt omdat men het ook gewoon niet weet.
Diverse virologen geven ook aan: we weten niet of een kind drager kan zijn en we weten niet of ze het virus kunnen overgeven. Wees daarom alert.

Mij is altijd geleerd: houd het zekere voor het onzekere. Houd daarom je sociale kring klein en laat kinderen niet te veel buiten spelen, zeker niet in steeds wisselende samenstellingen.


Het valt mij dan ook op dat het op diverse schoolpleinen bomvol is. Op een goede dag telde ik op het schoolplein van de Terweeschool zeker 35 kinderen. Dan kan je net zo goed de scholen opengooien. De gemeente zal er goed aan doen om dit te ontmoedigen: sluit de schoolpleinen en informeer de ouders van kinderen dat dit niet de bedoeling is.

Anders zitten we straks nog maanden in deze situatie. Het lijkt mij dat niemand dit wil.


M. den Braber - Oegstgeest

Attila geeft steun

geven n Inwoners uit Oegstgeest ondersteunen mensen uit de omgeving die het zwaarder hebben maar niet in aanmerking komen voor de voedselbank.

De Oegstgeestenaren zamelen eten in en delen het uit via de Facebookpagina 'Voorraadkast'.

stoepkrijtfeestje opa

Ook de Oegstgeestse Vereniging voor Handboogschutters Attila heeft, nu het haar deuren gesloten houdt, de beperkt houdbare inboedel hieraan gedoneerd.

>Felicitaties voor Opa Bert

feest n Opa Bert was op dinsdag 21 april jarig.

Normaal zou hij op die dag, een dinsdag, zijn kleinkinderen Hugo en Floor van school halen. "Die dinsdagen zijn een feest voor allemaal", vertelt moeder Suzanne de Jong-Kole. "Nu ze elkaar door het coronavirus al wekenlang niet hebben kunnen knuffelen, besloten we opa te verrassen met een stoepkrijt-feestje onder zijn balkon. Fijn, zo'n vrolijke noot in deze bizarre tijd."

Oma viert met drive-by toch verjaardag kleinkind

Bojoura du Clou maakte van haar feestje een echte drive-by verjaardag. | Foto C. van Tongeren Foto: C. van Tongeren

feest n Bojoura du Clou werd onlangs 17 jaar, maar haar 91-jarige oma uit Delft kon natuurlijk niet op visite komen. Een tante bedacht een oplossing; een drive-by verjaardag.

Oma bleef in de auto zitten met geopende ramen. Bojoura en haar zus Moïse zaten enkele meters bij de auto vandaan. Ze hadden thee in een thermoskan en gebakjes voor oma en tante meegenomen. Dat werd op de stoep bij de auto gezet, zodat tante het kon pakken zonder dat ze te dichtbij kwam. Zo was het toch mogelijk om elkaar even te zien en te spreken. Een verjaardag om nooit te vergeten!

>Extra ophaaldagen voor grofvuil

afval n Het is erg druk op de Oegstgeester milieustraat. Ook met de inzet van verkeersregelaars is het lastig om het verkeer in veilige banen te leiden.

De milieustraat blijft daarom tot nader order gesloten op zaterdagen, maar is doordeweeks langer geopend. Omdat er op het moment veel behoefte is om afval te kunnen brengen zorgt de gemeente voor extra ophaaldagen voor grofvuil, in ieder geval op 22 en 29 april. Deze ophaaldagen zijn in het bijzonder bedoeld voor mensen in vitale beroepen die niet op maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 12.30 uur bij de milieustraat terecht kunnen.

>Gaslek Kempenaerstraat

lek n Afgelopen maandag, 20 april, was een deel van de De Kempenaerstraat tijdelijk afgesloten was maandagmiddag enige tijd dicht vanwege een gaslek in een winkel.

Vanwege het gaslek werd ook een aantal panden ontruimd.

Netbeheerder Liander was snel ter plaatse om het lek op te sporen en te dichten. De brandweer kwam langs ter controle, en zorgde dat de winkel goed geventileerd werd. Over de oorzaak van het lek is nog niets bekend.