Oegstgeester Courant

4 december 2019

Oegstgeester Courant 4 december 2019


Monopoly Oegstgeest verschenen

Jumbo-bedrijfsleider Rien de Haas overhandigt het spel, in aanwezigheid van Mr. Monopoly, aan Wil van Elk. | Foto Willemien Timmers

spelen n Op zaterdag 30 november werd het allereerste officiële exemplaar van de Oegstgeester editie van 'Monopoly' door Rien de Haas van Jumbo Peter de Jong uitgereikt aan fotograaf Wil van Elk.

Ook Mr. Monopoly himself was aanwezig bij dit feestelijke moment.

Dorpsfotograaf Wil van Elk maakte alle foto's voor de Oegstgeester versie van dit wereldwijd bekende spel. "Daar ben ik behoorlijk wat uurtjes zoet mee geweest. Mooi dat alles er nu zo goed uitziet."

"Samen met vertegenwoordigers van de gemeente en van Dorpsmarketing Oegstgeest hebben Wil en ik samen besloten welke straatnamen op het spel moesten verschijnen", vertelde een enthousiaste De Haas. "Ik ben blij dat wij het initiatief voor het maken van het spel hebben genomen, en dat het spel écht officieel is gemaakt."

Het monopoly-spel is vanaf afgelopen zaterdag exclusief af te halen bij Jumbo de Jong in Winkelcentrum Lange Voort. Klanten hebben de afgelopen weken kunnen sparen voor korting op het spel. Met een volle kaart kan het spel worden afgehaald voor 34,95. Anderen kunnen het spel, dat beperkt voorradig is, zonder korting kopen voor 49,95.

Het project is zoals gezegd geïnitieerd door Peter de Jong in samenwerking met Identity Games. Het is volledig op maat gemaakt en heeft het karakter dat past bij Oegstgeest. Niet alleen de straten, stations en nutsbedrijven zijn vervangen door Oegstgeester straten, bezienswaardigheden en gebouwen, ook de vormgeving van het spel en de inhoud van de Kans- en Algemeen Fondskaarten zijn volledig afgestemd op Oegstgeest, en hebben een lokale tekst.

Zowel de speldoos als het speelbord zijn uitgerust met foto's van Oegstgeest zoals het molentje in het Irispark, het gemeentehuis, Kasteel Oud-Poelgeest, Jan Wolkers en natuurlijk staan alle straten er duidelijk herkenbaar op.

De duurste (donkerblauwe) straten zijn de De Kempenaerstraat en het Wilhelminapark. Het goedkoopst ben je bij dit spel uit in de Dorpsstraat en de Geversstraat. Op facebook laten veel dorpsgenoten weten al enthousiast aan het spelen te zijn. 'Home sweet home' schrijft een gemeenteraadslid bij een foto van het kaartje van de Jan Steenlaan.

Wandelen

MEC n 'Na banket en marsepein, kan een wandeling heerlijk zijn. Je wordt op je wenken bediend met een mooie wandeling voor iedere natuurvriend': Zondagmorgen 8 december organiseert het MEC een wandeling langs de Klinkenbergerplas.

Er is in 2014 rond de plas - een gesaneerd zandwingebied - een wandelpad aangelegd. In 2018 is het gebied na uitgebreide inspraak van burgers opnieuw ingericht. Daarbij is zoveel mogelijk getracht rekening te houden met de diverse groepen gebruikers.

Het thema is flora en vogels in de winter. Op de Klinkenbergerplas bivakkeren elke winter duizenden smienten, kleurige eenden uit noordelijke streken, dus neem je verrekijker mee. De wandeling staat onder leiding van deskundige gidsen, die ook telescopen meenemen, zodat iedereen de eenden sterk vergroot kan bekijken.
De wandeling start om 10.00 uur en duurt tot circa 11.30 uur. De start is bij de ingang naar de Klinkenbergerplas naast de fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart. Het gebied is ook voor rolstoelen toegankelijk. De wandeling is gratis. Opgeven is niet noodzakelijk, maar wel prettig: info@mecoegstgeest.nl.

China

Vroeger werden er al grappen over gemaakt. Je kocht een souvenir in Volendam, Hoorn of waar dan ook. Onderop, of aan een labeltje stond maar al te vaak: "Made in China". Maar ook veel producten in zaken met bijvoorbeeld huishoudartikelen waren voorzien van die tekst. Leuk voor de Chinezen die massaal souvenirs kochten om thuis mee te pronken. Ondernemers lieten hun producten maken in China, omdat het daar spotgoedkoop was. Daarbij werd over het hoofd gezien dat bedrijven in Nederland heel wat opdrachten misliepen. Ondertussen hebben consumenten ontdekt dat in China bedrijven die producten een stuk goedkoper leveren dan Nederlandse winkels. Nu mopperen die winkels ook. Ook al probeer je die winkels in stand te houden, de producten komen maar al te vaak uit den vreemde. Gelukkig zijn er zwarte koopdagen en krijg je ook daar een prettige korting. En wel zo prettig de service die meegeleverd wordt. Wil van Elk

Xmas Fair

kerstmarkt n Op 7 en 8 december van 12.00 - 20.00 uur wordt voor de tweede maal een Xmas Fair Oegstgeest georganiseerd.

Dit gratis toegankelijke evenement vindt plaats bij Kasteel Oud-Poelgeest. Het gehele landgoed wordt ondergedompeld in kerstsfeer. Pagodetenten met allerlei koopwaar, een schaatsbaan voor de kinderen, vele lekkernijen voor jong en oud en, om alles nog eens extra sfeervol te maken, live muziek verzorgd door musicalgezelschap Otis, zangeres Marnie Baumer en pianiste Julia Buizer.
Voor de bezoekers is het ook mogelijk om, onder begeleiding, een kijkje te nemen in het kasteel of te genieten van een lekker hapje en/of drankje in het Koetshuis.

Voortbestaan Superrr
onzeker

Rabobank dicht en verder in Dorpscentrum

POLITIEK n Over bomen kappen en planten

LOHC JA1 seizoen 2019-2020, landelijk Foto: Ed Patijn

LOHC JA1 en JB1 spelen
landelijk

Wij gaan hockeyen en goed ook!

Alliade zoekt overname-kandidaat voor Superrrs

De Superrr in Poelgeest heeft in de wijk een grote verbindende rol. | Archieffoto Willemien Timmers

boodschappen n Als een schokgolf ging het bericht eind vorige week door de wijk Poelgeest: de zo geliefde sociale supermarkt, de Superrr in de Clusiushof die in het voorjaar van 2014 open ging, moet sluiten in de zomer van 2020 als er zich geen overnamekandidaten melden. De supermarkt is eigendom van de Heereveense zorggroep Alliade, die de acht Superrr-supermarkten buiten Friesland, wil verkopen.

Door Willemien Timmers

De Superrr-supermarkten staan voor Retail, Re-integratie en Relatie met het dorp. Met name de tweede 'R' onderscheid de supermarkt van andere supermarkten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een burn-out, een taalachterstand, een handicap, lange werkloosheid of een gebrek aan opleiding, kunnen door een baan bij de Superrr uit hun uitkering groeien en doorstromen naar een betaalde baan. Met de sociale dienst van de gemeente, of een instelling als de Gemiva-SVG groep, worden afspraken gemaakt over de te behalen resultaten. Overigens lukte het deze organisaties lang niet altijd om het gewenste aantal uur aan de Superrr te leveren.

De supermarkten vallen onder 'Support&Co', een onderdeel van Alliade. De reden dat de winkels worden verkocht (de status is nu: 'voorgenomen besluit') is met name financieel. De meeste Superrrs zijn niet winstgevend, ook die in Poelgeest niet. Feit is wel dat de omzetcijfers van dit filiaal nog steeds een stijgende lijn laten zien.
Bij Alliade rommelt het al langer. Begin dit jaar publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een rapport waaruit bleek dat er in de onderzochte periode sprake is geweest van 'een gebrek aan een integere en beheerste bedrijfsvoering'. Risico's op belangenverstrengeling werden onvoldoende beheerst. Vanaf 16 januari 2019 stond de zorggroep onder verscherpt toezicht. Omdat de inspectie voldoende verbetering zag, werd dit verscherpte toezicht per 16 juli opgeheven.

In juni van dit jaar was er ook al onrust in de wijk toen de eigenaresse van de naastgelegen Sportschool Jenergy het pand van de Superrr overkocht van Woningstichting MeerWonen. Toen waren bewoners bang dat de winkel zou verdwijnen en ook sportschool zou worden. De eigenaresse, Jenny Gaidoukevitch, laat op Facebook weten dat zij ook nu de supermarkt graag wil behouden voor de wijk. "We zijn op zoek naar een overnamekandidaat. Heb jij interesse of weet je iemand die interesse zou hebben, laat het alsjeblieft weten."

Vonken uit gourmetstel? Naar Repair Café ermee!

repareren n Vonken uit het gourmetstel? Scheurtje in de feestjurk? Wankele poot aan de gastenstoel? Bot koksmes in de keuken? Geen nood. Repair Café Oegstgeest helpt graag mee om de feestdagen glad te laten verlopen.

"Samen maken we kapotte spullen uit het huishouden, op zaterdag 7 december, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum, Lijtweg 9.
Soms gaat thuis iets kapot wat eigenlijk niet gemist kan worden. Omdat het keihard nodig is voor de feestdagen. Omdat er een dierbaar gevoel aan vast zit. Omdat het te mooi, nieuw of duur is om nu al weggegooid te worden. In zo'n geval kunnen de vrijwilligers van het Repair Café uitkomst bieden. Ze vinden vaak oplossingen voor kapotte elektrische apparaten, elektronica, meubels, kleding en textiel, fietsen, speelgoed, computers en bijbehorende apparatuur.
Door te repareren in plaats van weg te gooien, blijft de afvalberg kleiner. Goed voor het klimaat en prettig voor de portemonnee. Van samen repareren steek je wat op en het stemt tevreden.

De gezellige sfeer in het Café brengt leuke ontmoetingen met zich mee en een praatje bij koffie of thee. Een vrijwillige bijdrage aan het Café wordt zeer op prijs gesteld.


Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl, Facebook en Twitter.

GDT-actie

geven n Voor de Gevers-Deutz Terweeschool is de feestelijke kerstperiode niet compleet zonder kerstgedachte. Dit jaar gaat de kerstgedachte van het GDT uit naar zieke kinderen, die dankzij Cliniclowns een waardevol geluksmomentje kunnen beleven.

De leerlingen op de GDT gaan geld inzamelen voor Cliniclowns om zieke kinderen te laten lachen, ontspannen en genieten. Vanaf maandag 9 december verzamelen zij lege statiegeldflessen en komen zij langs in de buurt voor een 'heitje-voor-een-karweitje'.

Wereldwinkel

fairtrade n In de Wereldwinkel in Winkelcentrum Lange Voort zijn papieren kerstartikelen uit India en kerststallen uit Zuid-Amerika te koop.

De papieren kerststerren, kerstbomen en kleine papieren artikelen zijn van de producent 'Only Natural' uit Jaipur, de 'rose stad' in de staat Rajastan in India. De Indiase producent zag kans om in twintig jaar tijd van een kleine werkplaats een fabriek van vier gebouwen met achthonderd arbeidsplaatsen te creëren. In de afgelopen decennia trokken veel mensen van het verarmde en door droogte geteisterde Rajastaanse platteland naar de nu miljoenen stad Jaipur. De producent droeg zo eveneens bij aan werkgelegenheid in de regio.

Ook zijn er bij de winkel, die uitsluitend op vrijwilligers draait, kerststallen uit Peru en Mexico te verkrijgen van diverse materialen en grootte.

Hoofdkantoor Galapagos in Oegstgeest

Het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Galapagos wordt een eyecatcher en zal zich nadrukkelijk presenteren aan de A44 met een spectaculair atrium. | Bron Provast Foto: Credits Provast

bio-science n Op het Leiden Bio Science Park, op Oegstgeester grondgebied naast Avery Dennisson, ontwikkelt Provast het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor voor Galapagos. Het kantoor omvat circa 17.000 m² kantoor- en laboratoriumruimte. Galapagos zal het gebouw in het tweede kwartaal van 2021 gaan gebruiken. Het ontwerp is van de hand van OZ Architects en kenmerkt zich door een moderne uitstraling en grote transparantie.

Galapagos is een beursgenoteerd biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gespecialiseerd in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen met nieuwe werkingsmechanismen, gericht op ziekten waarvoor nog grote medische noden bestaan. Hun ambitie is om uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe medicijnen die het leven van mensen verbeteren.

Oegst!Live: Samen dorp mooier maken

Er werden twaalf cheques uitgereikt met een totaalbedrag van 31.750. | Foto wil van Elk Foto: Wil van Elk

samen n Afgelopen donderdag vond 'OEGST!Live' plaats bij het Dorpscentrum in Oegstgeest. De avond werd georganiseerd door Dorpsmarketing Oegstgeest, Cultuurfonds Oegstgeest en Rabobank Leiden-Katwijk. Er waren twaalf cheques voor verenigingen en stichtingen, een programma voor en door Oegstgeestenaren en de bank maakte bekend medio 2020 te verhuizen.

Dorpsmarketing Oegstgeest vertelde wat zij allemaal in petto heeft voor Oegstgeest, Jetteke Bolten vertelde meer over het volgende muurgedicht dat wordt gerealiseerd in Poelgeest en Conciërge van het Jaar Huig van Duijn werd in het zonnetje gezet. Tijdens de avond maakte Rabobank de winnaars bekend van het Rabobank Wensenfonds.

De High & Intensive Care bij het Curium wordt geopend. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

In totaal zijn er twaalf cheques uitgereikt met een totaalbedrag van maar liefst €31.750 aan verenigingen en stichtingen die Oegstgeest mooier maken.
Zo kreeg Hospice de Mare €5.000,- voor de aanschaf van beweegbare stoelen voor de bewoners. En Marente ontving €4.000 voor een snoezelkar, een verrijdbare kar met beeld en muziek om de dementerende bewoners rustig te maken.
Met het Wensenfonds wil de bank een bijdrage leveren aan het versterken van lokale omgeving via verenigingen en stichtingen in Oegstgeest. Zij zijn belangrijk in de samenleving, zo is de overtuiging van de bank. Het verenigingsleven zorgt voor verbinding, ontmoeting, samenwerking en betrokkenheid in de gemeente.

Rabobank verhuist en gaat verder in Dorpscentrum Oegstgeest

verhuizing n Tijdens OEGST!Live blikte directievoorzitter Erik Versnel niet alleen terug op 2019 maar wierp hij ook een blik vooruit.

Erik Versnel: "Waar klanten vroeger langs kwamen voor een overboeking of geldopname, kunnen klanten nu steeds meer bankzaken via internet of per telefoon regelen. Het aantal bezoekers aan ons kantoor aan de Lijtweg in Oegstgeest is teruggelopen en daarom sluit het kantoor in het tweede kwartaal van 2020. Vanaf 1 april zijn wij elke dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur aanwezig in het Dorpscentrum in Oegstgeest. Klanten kunnen hier dan terecht voor dagelijkse bankzaken. Ook is het mogelijk om een afspraak voor financieel advies te maken. We vinden het belangrijk om dichtbij te blijven in Oegstgeest en daarom zijn er ook onze mobiele adviseurs die bij klanten thuis langs kunnen komen."

Voorzitter van het Dorpscentrum Pieter Hellinga is blij met de samenwerking met de Rabobank: "Ik vind het geweldig dat de Rabobank hierheen komt. Het is een coöperatieve bank. Onze missies bevatten allebei het leveren van een maatschappelijke bijdrage. We hebben geen tijd gehad om ons vijf-jarig jubileum te vieren, maar ik denk dat deze samenwerking met de Rabobank het beste cadeau is wat we het dorp kunnen geven aangezien we nu de geplande verbouwing van de keuken eerder en mooier kunnen uitvoeren."

Curium opent High & Intensive Care

Trots n Charlotte van Baaren kwam ooit met het idee om bij het Curium een High & Intensive Care (HIC) in te richten, bedoelt voor opvang van jongeren met zware psychotische problemen. Zij keek vrijdag 29 november trots toe bij de opening.

Er heerste een gevoel van collegialiteit met de aanwezigheid van mensen van de rechtbank, politie, gemeente, Curium en vergelijkbare instanties uit het gehele land. De boodschap van de toespraken was vooral het uitbannen van drang en dwang. De opmerkingen van ­Martin, een jonge ervaringsdeskundige, maakte veel indruk. Hij noemde vooral de eenzame strijd.

De nieuwe HIC is fris, maar toch sober ingericht. De jongeren staan duidelijk centraal in het nieuwe onderkomen waar zij kunnen worden opgevangen en begeleid, met hun ouders in de nabijheid en veel persoonlijke zorg. Met moderne hulpmiddelen hebben zij alles bij de hand, muziek en foto's.

Wethouder Jan Nieuwenhuis zei dat Oegstgeest trots is op deze voorziening met regionale functie. Hij schonk een echte Oegstgeester Dakpan die ergens in het pand aan de wand kan worden gehangen. (WvE)

Bestuur Oegstgeest - Bomen en groen in Oegstgeest

Foto: Willemien Timmers

Vorige donderdag werd in de Gemeenteraadsvergadering lang gesproken over bomengroen. Het bestuur van burgemeester en wethouders, B&W, heeft een "Groene Kaart" opgezet met de boomgebieden in de gemeente. Kijkend op de kaart blijkt, dat een deel van de ecologische groenzone, geen bomengebied meer is. De groen-corridor vanaf de kanaaloevers, over de Hazenboslaan naar het Hofbrouckerpark en Hofdijk, zou deels als boomgebied moeten worden uitgesloten. Het gedeelte van de Hazenboslaan, langs de vijver voor Hofwijck, naast en tussen de witte woningen en gedeelten van het Hofbrouckerpark zelf, mogen niet meer worden versterkt. Vreemd, immers versterking van ecologische groen-corridors betreft een raadsbesluit, n.l. de Structuurvisie.

Gelukkig kwam in de raadsvergadering het CDA met een praktische oplossing voor de veroorzaakte onrust. CDA verzocht het bestuur bomen te planten op de in de Groene Kaart uitgesloten gedeelten van de Hazenboslaan, de Piet Heinlaan, het Hofbrouckerpark, evenals op hun onderlinge verbindingen naast en tussen de witte woningen. Dus bedoeld als in de Structuur Visie. Ook HvO en PrO toonden hun zorg. Maar dit blijft een doekje voor het bloeden. Ondanks de opmerkingen van de raadsleden, zei B&W: "Er is in de Groene Kaart toch al aan bewoners tegemoet gekomen door de nodige (?!) aanpassingen in het gebied".

Foto: Annemarie Gerards

De "Groene Kaart" blijft fout en de kaart moet gewoon worden aangepast!!

F. van Dun

Laat de vorst maar komen

Uitnodiging ALV IJsclub 16 december

schaatsen n De wintertijd is ingegaan. Schaatsen is een populaire wintersport. De eerste World Cup schaatswedstrijden zijn op de televisie te zien en ook in Oegstgeest staan onze gedachten weer op winter. IJsclub Oegstgeest heeft deze week het ijsbaanterrein achter kasteel Oud-Poelgeest opgeruimd.

Voorafgaand aan de vorst moet er heel wat gebeuren om de ijsbaan in optimale conditie te krijgen. Het gras moet worden gemaaid, de takken en bladeren worden verwijderd. Afgelopen week is het land rond het clubhuis door het bestuur van de ijsclub in de beste conditie gebracht. De waterinlaat is opengezet. Laat de vorst maar komen!
Aan het begin van het nieuwe schaatsseizoen, organiseert de IJsclub Oegstgeest een Algemene Leden Vergadering. De 126e ledenvergadering vindt plaats op maandag 16 december om 20.00 uur in het clubgebouw bij de ijsbaan aan de Oegstgeesterweg 43. Alle leden en belangstellenden zijn welkom.
De agenda staat op de website www.ijscluboegstgeest.nl.

PvdA Oegstgeest organiseert avond over buitenlandse politiek

Foto: Tessa Posthuma de Boer

politiek n De afdeling Oegstgeest van de PvdA organiseert op donderdag 12 december een thema-avond over buitenlandse politiek. Gastspreker is Paul Tang, Europarlementariër voor de PvdA.

Op 12 december zijn ook de verkiezingen in Groot-Brittannië, die ongetwijfeld van grote invloed zijn op Europa in het algemeen en op Nederland in het bijzonder. Gaat de Brexit door en zo ja, in welke vorm? Wat betekent dat voor Europa en Nederland? Hoe is de Europese positie in de wereld van grootmachten zoals de VS, Rusland en China? Wat zal de koers zijn van de nieuwe Europese Commissie op het gebied van de buitenlandse politiek?
Zal er een gezamenlijke Europese politiek tot stand komen of blijft Europa verdeeld zoals altijd? Wat is de rol van het Europees Parlement daarbij? Wat is de inzet van de sociaaldemocratische fractie?
Vragen en discussiepunten genoeg, waarbij Paul Tang bij uitstek een prima bijdrage kan leveren.
De thema-avond wordt op donderdag 12 december gehouden in het Dorpscentrum aan de Lijtweg, nummer 9 en begint om 20.00 uur.
De PvdA nodigt iedereen van harte uit om deze avond bij te wonen.

| Foto Tessa Posthuma de Boer

Groentenstal Buitenlust dicht per eind november

De Groentenstal sloot 30 november. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Sluiting n "We hebben er een jaar over nagedacht, en een bewuste keuze gemaakt. We stoppen met de Groentenstal", vertelde Peter Dunki Jacobs die samen met zijn vriendin Brigitte in vier jaar tijd een begrip werd in de wijk Buitenlust. Het was door de sluiting vrijdag 29 november 'Black Friday' in de Indische Buurt, zoals Buitenlust ook wel wordt genoemd door de Oost- en West-Indische straatnamen, die eindigde met een buurtborrel.

Door Wil van Elk

"Het begon vier jaar geleden als een grapje tijdens Burendag. We hebben het samen opgebouwd en er met hart en ziel voor gewerkt", vertelde Peter met een knikje naar Brigitte die voor de zoveelste keer die dag een kopje koffie inschonk en een gebakje aanbood. "We hebben veel bloemen gehad van onze klanten", zei ze.

Oliebollen

'Duizendpoot' Peter Dunki heeft duidelijk te veel hooi op zijn vork genomen. De vroegere kok ('ik kwam naar Buitenlust omdat ik werkte bij de Marine op Valkenburg'), heeft een bandje. "Met twee zangeressen!" Naast drummen vindt Peter het geweldig om te koken. "Ik ben nog een ouderwetse kok", lacht hij, terwijl hij een schaal met rollades toont. Op de achtergrond staan zijn Dunki Toys op de schappen. "Modelauto's, dat was mijn vroegere museum!"

Uitstraling

Door zijn contact met boeren, hij houdt voor de provincie jachttoezicht, kwam hij makkelijk aan kozijnen en ramen voor zijn groentenstal die daarmee een nostalgische uitstraling heeft. "Voor jagers en andere vrienden blijf ik nog wel koken, maar de verse maaltijden daar stoppen we mee." Hij is vooral bekend door zijn oliebollen. "Daar stop ik ook mee. De pannenkoekenmiddag blijft, evenals de Burendagen."

Verse groente

Op de laatste dag straalt de verse groente in de kistjes de bezoekers tegemoet. "Vaak kwamen er kinderen met een briefje en een rugzak. Later werd er dan betaald voor de boodschappen." Ook verse smeerbare roomboter, speciaal gemaakt bij een boer, was er te koop voor een euro per bakje.

Een ouderwetse weegschaal hangt tussen oud gereedschap. Heerlijk zo'n buurtwinkel met nostalgische uitstraling. De gezellige buurtwinkel, een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners, stopt ermee. Daar wordt in de wijk en ver daarbuiten ongetwijfeld nog lang over gesproken.

Ika Vedder

Hoe boeiend is het om met jongeren te praten waarbij de passie er vanaf spat. Ika Vedder is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Ik zal zo'n jaar of 8 geweest zijn toen ik heimelijk verliefd was op een jongen die later piloot wilde worden. Dus ik wilde stewardess worden. Maar dat duurde niet lang, want dansen was mijn passie. Ik danste al op kleuterballet, deed aan Streetdance en zo tussen mijn 10e en 16e danste ik op hoog niveau en deed een vooropleiding voor de Dance Academy, want ik wilde professioneel danseres worden. Uiteindelijk ben ik daarmee gestopt en kwam in een levensfase waarbij ik zocht naar een opleiding waarin ik mijn creativiteit in kwijt kon naast mijn interesse voor psychologie. Een levensles van mijn moeder was altijd 'Je moet iets gaan doen om te weten wat je wilt gaan doen' en ik koos uiteindelijk voor de studie Culturele en Maatschappelijke Vorming en van daaruit heb ik veel fieldresearch gedaan en met mensen gesproken uit veel verschillende milieus en dat heeft mij aan het denken gezet. Mijn ideaal is nu om via een stichting in bijvoorbeeld Leiden een podium/creatieve broedplaats te starten voor met name jongeren van 18 tot 26 jaar die zich gedistantieerd hebben van de maatschappij. Dit als een multifunctioneel platform waar alle kunstdisciplines tot stand komen en het een creatieve broedplaats wordt voor de mens en hen in te laten zien dat zij niet alleen zijn. Dat kunnen lezingen zijn of Rap battles & Rap optredens, kortom zaken die mensen verbinden. Een inclusief podium, letterlijk en figuurlijk. Dat is mijn ideaal. Momenteel ben ik bezig met het leggen van het fundament en werk aan een conceptplan. Zodra ik mijn studie heb afgerond wil ik een vervolgspecialisatie gaan doen in het buitenland. Het dansen heb ik inmiddels weer opgepakt en ben ook een groot liefhebber geworden van yoga. Daarnaast blijft muziek mijn passie. Muziek is naar mijn idee ook de makkelijkste manier om mensen te verbinden". Tja Ika, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Pop-up leeskring Winterbloei bij Jan Wolkersboom

De leeskring bij de Wolkersboom. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

lezen n Op donderdagmorgen 28 november kwam een groep geïnteresseerde boekenlezers bijeen in Milieu Educatie Centrum Oegstgeest om te praten over de verhalenbundel 'Winterbloei' van Jan Wolkers.

Deze bloemlezing van natuurverhalen van Wolkers werd tijdens de campagne 'Nederland Leest' cadeau-gedaan aan (nieuwe) leden van de bibliotheek. Er was niet zomaar voor de locatie Milieu Educatie Centrum gekozen: De natuur staat daar centraal en de 'Eik van Wolkers' staat er pal naast.
Huub Hendrix, voorzitter van het Milieu Educatie Centrum (MEC) Oegstgeest, gaf een beeldende presentatie over de unieke locatie; over de vele activiteiten die het MEC voor basisschoolkinderen uit Oegstgeest ontplooit om hen in contact te brengen met de natuur. En natuurlijk over Jan Wolkers, die als kind en jongere veel tijd doorbracht in de natuur, op en rond het landgoed Oud-Poelgeest en die de fameuze eik vaak heeft getekend.
Onder begeleiding van Dorine Meijer, Collectiespecialist van Bibliotheek Bollenstreek, werd vervolgens van gedachten gewisseld over 'Winterbloei'. De meeste deelnemers hadden een eigen favoriete tekst: "De grazige weiden", over de eerste twee schrijvers die Jan Wolkers hebben gevormd: God, als auteur van de Bijbel en Jac P. Thijsse. Of "De glimlach van een poes", dat een lezeres aansprak omdat zij zelf een kat heeft en waarin zij Wolkers' dierenliefde herkende. In "De schuimspaan van de tijd" geeft Wolkers zijn visie op natuur in Nederland en hoe mensen daarmee omgaan. Hij schreef het in 1994 en volgens één van de deelnemers is het nog steeds heel actueel.
Een lezeres vertelde dat zij eigenlijk niet zo'n trek had om werk van Wolkers te lezen. Zij had 'Turks fruit' gelezen en dat sprak haar helemaal niet aan. Maar ze bekende dat zij te snel over Wolkers had geoordeeld. Zijn rijke taalgebruik, rake observaties, humor en zijn diepe liefde voor de natuur, zoals die in de bundel te lezen zijn, hebben haar haar mening doen bijstellen.
Wie de natuurverhalen van Jan Wolkers ook wil lezen, kan die vinden in de bibliotheek. In het 'Waddenboek' en 'De achtertuin van Jan Wolkers' staan mooie natuurverhalen van deze natuurliefhebber en –kenner in hart en nieren.
In het voorjaar, tijdens de Boekenweek, gaat de Bibliotheek Bollenstreek opnieuw 'pop-up lezen'. Waar en wanneer dat gaat gebeuren, wordt later bekend gemaakt.

Vers van de maand

Elke dag ieder jaar

Elke dag naar het verzorgingshuis
om hem, om even te laten
weten hoe het was
toen het thuis nog goed ging.

Elke dag naar het asielzoekerscentrum
om dat gezin, om even te laten
weten hoe het is
en dat ze er niet alleen
voor staan.

Elke dag aan de telefoon
met haar, om even te laten
horen dat je er bent:
stem, gehoor, aandacht.

Ieder jaar herders en koningen naar de stal
om dat vluchtelingenkind.
Ieder jaar laten zien dat het anders kan
op aarde dan harde heersers laten weten.

Engelen zonder vleugels, gaan
waar nodig, jij en ik,
je stem laten horen,
elke dag, ieder jaar.


Ik zou zo graag één NPO journaal willen maken met alleen maar goed nieuws. Niet om mijn kop in het zand te steken voor alles wat mensen elkaar en deze aarde aandoen, maar om te laten zien hoeveel mensen goed doen en trouw blijven aan hun overtuiging. Daarom spreekt de titel van Rutger Bregmans boek De meeste mensen deugen mij aan. Het is goed daar juist deze maand bij stil te staan.
Daarom schreef ik dit keer het vers van de maand met een paar voorbeelden die meer dan vanzelfsprekend nieuws zijn.

Ronald da Costa

Geloven: vroeger en nu

Mijn moeder heeft de gezegende leeftijd van 97 jaar bereikt. Zij mag zich daarbij gelukkig prijzen nog over een redelijke gezondheid en bovenal heldere geestelijke vermogens te beschikken. In haar lange leven heeft zij tal van veranderingen en ontwikkelingen meegemaakt, niet in de laatste plaats op kerkelijk terrein. Ze groeide op het Brabantse platteland op in de bloeitijd van het Rijke Roomsche leven. Kerk en pastoor drukten een onuitwisbaar stempel op het dagelijks leven, ook op het huwelijksleven. Dat duurde nog voort tot ver na de oorlog, toen ze zelf inmiddels getrouwd was. Maar ook Brabant werd ingehaald door de moderne tijd. Het Tweede Vaticaanse Concilie bracht – mede dankzij de populaire bisschop Bekkers en de moderne plaatselijke pastoor - tal van moderniseringen. En niet alleen dat. Onze generatie was de eerste waarvan velen gingen studeren. Het betekende dat de vertrouwde geboortegrond werd verlaten, maar ook dat nieuwe opvattingen over geloof, politiek en relaties hun intrede deden. Wat priesters zeiden was niet meer zaligmakend, de KVP nog minder en samenwonen zonder trouwen kwam steeds meer in zwang. Mijn moeder heeft goed met deze veranderingen kunnen omgaan, hoewel ze niet overal even gelukkig mee was. Ook zelf kwam ze mettertijd losser te staan van het kerkelijk keurslijf van haar jonge jaren. 'Wat hebben ze ons toch voor de gek gehouden', verzucht ze wel eens.

Toch ziet zij ook haarscherp de keerzijde van een misschien doorgeslagen secularisatie. 'Wij wisten nog waar we aan toe waren', zegt ze dan. Dat geldt in haar ogen voor de jongere generaties steeds minder. Structuren en zekerheden zijn weggevallen en velen lijken alleen maar voor eigenbelang te gaan. 'Ik ben blij dat ik in deze tijd niet jong hoef te zijn'! Ondanks haar kritiek op de alomtegenwoordige kerk van vroeger, zou ze het mooi vinden als de generaties na haar iets van het geloof van haar jeugd zouden meekrijgen.
Maar realiteit is dat er geen weg terug is naar het Rijke Roomsche leven van weleer. En dat is maar goed ook, want er zat ook een benauwende kant aan, zoals mijn moeder heeft ervaren. Onze generaties hebben de taak om een eigen invulling aan geloof en samenleving te geven. En daarbij kunnen we zeker leren van de generaties voor ons!

Koos van der Bruggen

Nooit meer opruimen

Els Jacob, Suzanne van Wieringen en René Oskam. | Foto Willemien Timmers

lezen n Afgelopen donderdagavond vond in café de Gouwe de feestelijk boeklancering van de Oegstgeestse opruimcoach Suzanne van Wieringen plaats. 'Nooit meer opruimen! Gids naar geluk voor grote gezinnen' is haar eerste boek dat ze in eigen beheer heeft uitgegeven.

Tijdens deze drukbezochte avond droeg de Leidse dichter René Oskam zijn gedicht 'Rusteloos' voor en Els Jacob, De Huishoudcoach, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Natuurlijk signeerde Suzanne die avond vele boeken en het was duidelijk dat zij genoot van de enthousiaste reacties.
Met aansprekende voorbeelden geeft Suzanne in 'Nooit meer opruimen!' haar unieke en eenvoudige methode prijs om thuis op orde te komen én te blijven. Stap voor stap legt zij uit hoe je de spullen die jullie dagelijks gebruiken zo ordent, dat elk gezinslid kan opruimen en daardoor hoef jij, als gezinsmanager, het niet meer alleen te doen. Jullie ruimen samen op, ook de kleinste van het gezin, waardoor er dagelijks geluksmomenten ontstaan en jullie meer tijd, ruimte en energie hebben voor de dingen die er écht toe doen. Het boek is praktisch en vlot geschreven met Hollandse nuchterheid.
Suzanne is moeder van drie pubers. Toen haar kinderen klein waren, vond zij het runnen van het huishouden ontzettend lastig. Toen zij zich realiseerde dat zij 24/7 bezig was met haar gezin, en daarbij zichzelf en haar eigen ambities uit het oog was verloren, besloot ze dat het roer om moest. Zij verdiepte zich grondig in het praktisch en slim organiseren van haar huishouden en gezinsleven en ontwikkelde haar eigen aanpak. En niet zonder resultaat, want thuis loopt alles op rolletjes, er wordt veel genoten in huize Van Wieringen én Suzanne heeft haar eigen bedrijf Van Wieringen Werkt. Zij geeft een-op-een coaching, workshops en lezingen.
Het boek is te koop bij Klaar Concept Store. www.vanwieringenwerkt.nl

Seniorensoos op Tweede Kerstdag

kerst n Op Tweede Kerstdag is het Dorpscentrum geopend van 14.15 tot 16.30 uur speciaal voor de senioren van Oegstgeest om een fijne, gezellige middag met elkaar te hebben. Het is een inloopmiddag, zodat niemand Tweede Kerstdag alleen hoeft door te brengen. Vanzelfsprekend mag men vrienden en buren meenemen.

Versnaperingen zoals koffie, thee, bier, wijn en frisdrank zijn verkrijgbaar voor een redelijke prijs.
De toegang is gratis.

De middag wordt geheel verzorgd door vrijwilligers.

Adventsconcert in De Paulus

kerst n In aanloop naar Kerstmis verzorgen Blazerskwintet Shackleton en Kleinkoor Mozaïek een Adventsconcert in Cultuurhuis De Paulus.

Naast eigen repertoire van koor en kwintet is er een speciaal arrangement gemaakt voor de combinatie van stemmen en blaasinstrumenten. Het zeer gevarieerde programma gaat van klassiek tot kerst. Gratis. Zondag 8 december, 16.00 uur (zaal open om 15.30 uur. Er is geen pauze. Om 17.00 uur drankje.

'Vergeten bombardementen'

herdenken n Leiden herdenkt op 15 december de 'vergeten bombardementen'. In december 1944 werd de stad Leiden driemaal getroffen bij bombardementen van de geallieerde strijdkrachten. Bij die (mislukte) aanvallen vielen 55 dodelijke slachtoffers.

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op zondag 15 december a.s. om 16.00 uur in Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, te Leiden. Meer informatie: kabinet@leiden.nl.

Meer bescherming grotere bomen

politiek n Ook op een aantal plekken buiten de beschermde dorpsgezichten wordt er zorgvuldiger omgegaan met het behoud van bomen. Dan gaat het niet om bomen in particuliere tuinen, maar wel om de zuurstofscheppers in openbaar gebied, met een stamdiameter van 15 centimeter.

Tot nu toe kon een boom al als waardevol beschouwd worden, als de stamdiameter 10 centimeter was, maar het gemeentebestuur vond deze omvang niet praktisch. Als relatief kleine bomen gekapt moeten worden, moet de gemeente Oegstgeest bij zichzelf steeds een kapvergunning aanvragen en goedkeuren. Voor iedere boom kost dat een ambtenaar vijf werkuren, zo liet wethouder Huizing weten.
Huizing: "Het groene karakter van Oegstgeest en onze bomen gaat ons allemaal aan het hart. We zijn met z'n allen van mening dat de huidige bomenverordening onvoldoende bescherming biedt. De nieuwe bomenverordening geeft meer en betere bescherming. Nu worden alleen bomen binnen het beschermd dorpsgezicht bij een monument of bomen op de bomenlijst beschermd. We hebben gebieden toegevoegd die we heel waardevol vinden, zoals de Hazenboslaan. We letten echter ook op kosten en efficiency. We willen rioleringswerkzaamheden en straatwerkzaamheden niet onnodig vertragen. We gaan proberen, met het bijplanten van bomen, gebieden nog waardevoller te maken, zodat ze recht krijgen op een plaatsje op de groene kaart van de gemeente Oegstgeest."
Een voorstel van Lokaal om de stamdiameter op 10 centimeter te houden als eis om een kapvergunning in te dienen, werd alleen door Hart voor Oegstgeest gesteund en behaalde daarom geen meerderheid. Wethouder Huizing gaf aan, dat de praktijk is, dat aanvragen voor bomen tot een diameter van 15 centimeter standaard al worden goedgekeurd.

Afscheid van buslijn 386

Bus 386 verdwijnt ondanks protesten uit Oegstgeest. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Politiek n Buslijn 386 van Oegstgeest naar het Centraal Station van Den Haag komt definitief niet terug. Er bestaat een prima alternatief; de drukkere buslijn van ESTEC Noordwijk naar Den Haag. Dat liet wethouder Huizing weten, naar aanleiding van vragen door raadslid Van Driel (PrO).

Busvervoerder Arriva heeft met cijfers aangetoond, hoe weinig inwoners daadwerkelijk gebruik maakten van buslijn 386 en dat het simpelweg niet betaalbaar is om de hele dag bussen voor vrijwel niemand in te zetten. Ook een plan, om buslijn 386 alleen in de spits in te zetten, gaat niet door. Huizing: "Dan moet Arriva iedere dag vier bussen beschikbaar hebben, voor maar zes ritjes. Dat komt financieel niet uit en er zijn alternatieven, waarbij je sneller het Centraal Station in Den Haag bereikt."
Van Driel merkte op, dat het zonde is wanneer zo'n buslijn vervalt. "Die OV-verbindingen zijn heel belangrijk voor Oegstgeest." Maar Huizing reageerde: "Als je al jarenlang gewend bent om binnen 100 meter van je huis op te stappen, moet je nu wat verder lopen en dat gaat wat meer moeite kosten. Maar het gaat slechts om een heel beperkt aantal mensen. De meeste mensen stappen uit op het station van Den Haag. Daar is een alternatief voor." De wethouder gaf aan, dat hij zich er voor blijft inzetten dat heel Oegstgeest goed en frequent bereikbaar moet zijn met het openbaar vervoer.

Spitspaal verdwijnt na 19 jaar

Politiek n De spitspaal op de Almondeweg verdwijnt; dit voorstel van Lokaal en mede ingediend door de VVD werd aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad.

De spitspaal op de Almondeweg is bedoeld om sluipverkeer door de Dorpsstraat richting Rijnsburg te voorkomen. Maar tot het voorjaar van 2022 is er helemaal geen autoverkeer mogelijk en dus komt er ook geen sluipverkeer door de Dorpsstraat. Er zijn twee bedrijven, die veel last hebben van die spitspaal; een antiekhoeve en een garagebedrijf. Ook inwoners balen van deze wegafsluiting, zo liet Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen weten.

Alleen het CDA wilde de spitspaal behouden. Raadslid Mandema: "Het gaat niet alleen om het sluipverkeer, maar ook het fietsverkeer. De schoolkinderen uit Rijnsburg maken zeer frequent gebruik van de dijk; zij, en kinderen uit Teylingen die naar Leiden gaan en langs het Groene kerkje fietsen, maken gebruik van deze weg." Maar zijn woorden maakten geen indruk op de overige politici.

Ook wethouder Huizing liet weten, dat de spitspaal na negentien jaar kan verdwijnen. Maar het gemeentebestuur houdt wel in de gaten, of de verkeerssituatie daar veilig blijft. "We hebben Nieuw Rhijngeest er bij gekregen en er is in Rijnsburg een nieuwe wijk in ontwikkeling. We willen ons ook het recht voorbehouden, als er gevaarlijke situaties optreden of een te zware belasting voor de omgeving, dat we alsnog kunnen voorstellen om de paal omhoog te doen."

Scholen moeten meebetalen

Politiek n "We willen goede onderwijshuisvesting voor onze kinderen, maar niet tegen elke prijs." Met deze woorden steunde wethouder Huizing een voorstel van PrO, CDA en VVD om de kosten van duurzaamheidsmaatregelen voor schoolgebouwen in de hand te houden.

Vanaf volgend jaar moet ieder schoolgebouw voldoen aan de BENG-norm; Bijna Energie Neutraal. Die aanpassingen moeten gebeuren, als een nieuw schoolgebouw wordt gebouwd, of wanneer er grote renovaties van bestaande gebouwen zullen plaatsvinden. En dat kan veel extra kosten opleveren, met name als leerlingen onderwijs krijgen in oude en monumentale panden. Raadslid Welling (PrO) lichtte het voorstel toe: "We willen ruimte creëren om niet geheel aan de duurzaamheidsrichtlijnen te voldoen bij renovaties van monumentale panden."
Raadslid Van der Hoeven (CDA) vulde aan: "We zoeken een hybride vorm van innovatie. Het zou kunnen dat verantwoordelijkheden verschoven gaan worden; dat gemeente meer moet doen omdat scholen minder gaan doen. We willen dat alle betrokken partijen wel hun eigen verantwoordelijkheid nemen." Fractievoorzitter Sven Spaargaren (VVD) besloot: "Goede en veilige schoolvoorzieningen zijn belangrijk voor het dorp. We moeten besluiten waar we als gemeente wettelijk minimaal voor aan de lat staan en wat wordt bovenwettelijk voorgesteld. Het gaat om de rol van gemeente en schoolbesturen: wie doet wat en voor welk budget. Als raadslid wil ik bij ieder voorstel van renovatie voor een school weten, wat wettelijk verplicht is, wat we moeten betalen als gemeente en wat de extra dingen zijn." Huizing steunde deze woorden: "We bekijken per school wat de school kan bijdragen. We moeten het hebben over waar de school voor een deel aan de lat staat."

Lokaal Oegstgeest stemde voor het besluit, maar tegen een zeer laat ingediend amendement waarin besloten werd dat het integraal huisvestingsplan van de scholen (het IHP) niet werd vastgesteld, maar ter kennisgeving werd aangenomen. "Dit betekent dat de 47 miljoen die hiermee gemoeid is, niet in de begroting hoeft te worden opgenomen. Voor de tweede maal (de vorige keer was anderhalf jaar geleden bij de Perspectiefnota 2019, toen de coalitie net van start was gegaan) worden verantwoordelijkheden en onvermijdelijke uitgaven hiermee uit de weg gegaan, en worden de kosten van het IHP weggepoetst uit het financiële beeld", aldus fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen.

Column

Intrekken

Als politicus in het algemeen en gemeenteraadslid in het bijzonder, is het van belang om goed na te denken voor je wat zegt. Je moet je woorden op een goudschaaltje leggen, om maar een ouderwets spreekwoord te gebruiken, waarde columnlezer. Je moet nooit een vraag stellen, waar je het antwoord niet op weet. En als je een beschuldiging uit, moet je 250% zeker weten, dat hetgeen je ook zegt daadwerkelijk klopt en dat je die beschuldiging met feiten kunt aantonen.


Dit zijn drie ongeschreven wetten, waar Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) na jaren raadslid te zijn geweest, blijkbaar nog altijd aan moet wennen. Tijdens de raadsvergadering viel ze eerst uit tegen wethouder Huizing door hem van duimzuigerij te beschuldigen. Huizing gaf aan, dat een voorstel van Hart voor Oegstgeest zou leiden tot meer kosten voor de gemeente. Rosdorff fulmineerde: "De wethouder heeft iets uit zijn duim gehaald om het toe te lichten. Er wordt aangenomen dat het veel meer werk is, maar het is niet onderbouwd wat het kost met geld." Direct tikte burgemeester Emile Jaensch haar op de vingers: "Met uw bewering dat de wethouder iets uit zijn duim zuigt, gaat u wat ver." Hierop trok Rosdorff haar uitspraak terug. Je zou denken, dat ze haar lesje geleerd had, maar nee.


Onverdroten beschuldigde ze een bomendeskundige er van, dat hij ulterieure motieven had bij een advies om honderden bomen in de Oranjewijk te kappen. "Deze ingehuurde bomendeskundige is waarschijnlijk ook de leverancier van de nieuw te planten bomen." Op de vraag van raadslid Marcus Rolloos (VVD) of ze hier bewijs voor had, moest Rosdorff toegeven, dat ze dat niet had. En ze trok haar opmerking weer in.


Hierna beschuldigde Rosdorff het gemeentebestuur er van, dat bij elke rioleringsvervanging er 'Pavloviaans overgegaan wordt tot het kappen van bomen'. Maar na één tegenreactie van raadslid Vos, om zo'n uitspraak in een motie voor te leggen aan de raad, gaf Rosdorff niet thuis. Sterker nog; ze trok schielijk haar motie 'Heroverwegen totale bomenkap in de Oranjewijk' in.


Met haar ondoordachte uitspraken heeft Rosdorff niet alleen de voorstellen van haar eigen partij kansloos gemaakt. Ook zette ze met haar ondoordachte beschuldigingen het gehele gemeentebestuur in een kwaad daglicht. Dat ze haar uitspraken daarna weer introk, doet niet ter zake. De woorden blijven voor altijd hangen in het gemeentehuis. En haar beschuldigingen richting de betreffende bomendeskundige moet ze óf alsnog bewijzen, of Rosdorff doet er beter aan om hem een bloemetje te sturen met haar welgemeende excuses.

Joep Derksen

Bomenkap krijgt steun

De kap van de bomen aan de Kamperfoelielaan afgelopen maandag. | Foto Stefan van Ruijven Foto: Stefan van Ruijven

politiek n Gemeenteraadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) diende een voorstel in om het kappen van 333 bomen in de Oranjebuurt te voorkomen. Maar haar voorstel kreeg zo weinig steun, dat ze haar voorstel tijdens de raadsvergadering al introk.

"Er staan honderden kapverplichtige bomen op het punt om te verdwijnen. Dat vinden wij zonde", zo stelde Rosdorff. "In de lanen van de Oranjewijk sneuvelen binnenkort niet alleen de 194 kapvergunningplichtige bomen maar, op de bomen aan de Terweeweg na, alle 333 straatbomen." Ze twijfelde ook aan de onafhankelijkheid van de bomendeskundige, die het verdwijnen van die bomen ook een goede zaak vindt.

Wethouder Huizing liet weten, dat een grote meerderheid van de bewoners, de bomenbond en de adviescommissie Groen en Natuur voorstander is van het kappen van de huidige bomen, waarna er meer bomen in de wijk terugkomen, dan er nu gekapt worden. Hij wees er op, dat er geen enkel bezwaar is binnengekomen tegen de massale bomenkap. "In de Nassaulaan en Terweeweg worden ook bomen met een toekomstverwachting van meer dan vijftien jaar bewaard. Ook de grote platanen in de Julianalaan, prunissen in de Mauritslaan en grote monumentale bomen aan de Koninginnelaan rondom de vijver blijven staan."

Raad wil extra bomen

politiek n Een voorstel van PrO om 250 bomen te planten in de gemeente Oegstgeest, kreeg unaniem steun van de overige politieke partijen. Vorig jaar maakten de coalitiepartijen hier al afspraken over en nu komen de extra zuurstofscheppers daadwerkelijk in onze gemeente te staan.

Nico Janssen (PrO) riep het college op om 'uiterlijk einde kwartaal 1 van 2020 met een plan van aanpak te komen, waar de geplande 250 extra bomen geplaatst gaan worden.' Raadslid Mandema (CDA) opperde enkele locaties: "De Hazenboslaan, de Piet Heinlaan, het Hofbrouckerpark en de Tromplaan/Karel Doormanlaan." Wethouder Huizing zegde toe, om deze locaties in overweging te nemen voor het plaatsen van 250 bomen.

joep derksen - politiek

Rwin opent woensdag 4 december om 12.00 uur

Alle medewerkers van Da Rwin pizza en pasta's bar. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Zondag n Op 1 december was er een feestelijk moment in het nieuwe pizzarestaurant 'Da Rwin pizza en pasta's bar' aan de De Kempenaerstraat 71 in ­Oegstgeest. Duidelijk herkenbaar aan het logo Rwin.

Na drie maanden heel druk verbouwen, door Rob Raad en zijn zakenpartner Sener Aydogdu uit Wassenaar, gaat 'Da Rwin pizza en pasta's bar' woensdag voor de eerste keer open voor klanten. De harde werkers, waaronder Hans Holverda de schoonvadere van Sener, mochten zondag als eerste proeven. Voor het nieuwe personeel een mooie gelegenheid om te oefenen op de mixdrankjes en op de vele producten op de kaart.

In zijn nieuwe keuken is Erwin helemaal in zijn element. Met groot gemak draait hij de grote plakken deeg in het rond, hij laat ze ook hoog in de lucht 'vliegen', waarmee hij zijn 'beroemde' dunne pizzabodems maakt. Energiek werkt hij door aan de grote variatie aan gerechten. Zelfs vegetarische lasagne verschijnt op tafel. Zijn dankbare gasten genieten zichtbaar en complimenten gaan meermalen zijn kant op. "Ik moe? Nee hoor, ik vind het leuk!", zei hij lachend. "Ik heb ze nog niet eens alles laten proeven!"

Aanwinst

Nog een paar klusjes en de verbouwing zit erop. Een aanwinst voor de De Kempenaerstraat, met lunch, ­diner en afhaal.

Ionica Smeets in Rijnlandse Boekhandel

Ionica Smeets komt naar Oegstgeest waar ze haar lezing combineert met een quiz. | Foto Ype Driessen Foto: Ype-Driessen

lezing-quiz n Op donderdag 12 december komt Ionica Smeets naar Oegstgeest Zij komt vertellen over haar nieuwe boek 'Superlogisch' dat binnenkort verschijnt en combineert de lezing met een quiz (waarbij de winnaar 'Superlogisch' wint). Rijnlandse Boekhandel - aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro.

In ons dagelijks leven regent het getallen – en niet alleen als er 10 procent kans is op regen. Wat zit er achter die getallen? Wat is de logica achter een BH-maat als 70F en hoe kun je een miljoenennota van 284.500.000.000 euro begrijpen? Hoe zie je of een kortingsactie bij de supermarkt voordelig is en waarom sta je altijd in de verkeerde rij? Al tien jaar lang schrijft Ionica Smeets met glasheldere logica en veel humor over getallen voor de Volkskrant. Superlogisch bundelt haar beste columns en geeft praktische tips om de wereld beter te begrijpen – met getallen. Na het lezen van dit boek zul je op een andere manier naar getallen kijken en regelmatig in jezelf mompelen: 'Ah, zo zit dat... Superlogisch!'
Ionica Smeets is hoofd van de Leidse afdeling Science Communication and Society en leidt met veel plezier studenten op bij de gelijknamige masterspecialisatie. Binnen de wetenschapscommunicatie onderzoekt ze de kloof tussen experts en algemeen publiek. Wat gaat er mis als die groepen met elkaar communiceren? En wat kunnen wetenschappers doen om dit proces te verbeteren?

Nominaties Sportprijzen Oegstgeest 2019

Foto: Wil van Elk

sport n Het jaar 2019 is alweer bijna ten einde.... Er zijn op sportief gebied binnen Oegstgeest vast weer een hoop mooie resultaten behaald, waar Oegstgeestenaren trots op kunnen zijn!

"Graag horen wij van u welke sportman/sportvrouw, welk sportteam/jeugdsportteam, welke sportvrijwilliger, of welk sporttalent wonende te Oegstgeest u wilt nomineren voor een prijs in genoemde categorieën. Na aanmelding ontvangt u een formulier waar u verdere gegevens in kunt vullen. De nominaties ontvangen wij graag voor 31 december via: info@sportcafeoegstgeest.nl", aldus Bas Koster en Anneke Anholts van Sportcafé Oegstgeest.

In februari/maart 2020 zal de uitreiking van de sportprijzen 2019 plaatsvinden op een nog nader te bepalen datum en locatie.

Gastentafel Huis Ampijoloe

ontmoeting n Hester en Robert Scheltens organiseren in hun huis Ampijoloe maandelijks een Gastentafel. De laatste van dit jaar is op vrijdag 6 december van 17.45 tot 20.30 uur en er zijn nog plaatsen vrij!

"Voor € 7,50 per persoon kunt u gezellig aanschuiven. Ook degenen die bij eerdere Gastentafels waren zijn van harte welkom: wij stellen met genoegen vast dat enkele vaste gasten regelmatig terugkomen."

Het adres: Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest. Zie voor meer informatie en alle data van komende Gastentafels de website: www.ampijoloe.com. "Heeft u belangstelling? Meldt u zich dan aan via de website. Vanzelfsprekend zijn wij telefonisch bereikbaar om uw vragen te beantwoorden op 06-23521164 (Hester Scheltens)."

n Gezellige Groen en Doen markt

Feestelijk n De bibliotheek sloot zaterdag 30 november met een Groen en Doen markt 'Nederland Leest' feestelijk af.

Meerdere lokale partijen toonden hun duurzame initiatieven. Duurzaam Dorp Oegstgeest, de MEC met CO2 quiz waarmee je een Tony Chocolonely kon winnen, Op Zijn Plek met duurzaam speelgoed en de Volkstuinvereniging maakte smoothies. Solar Groep Leiden informeerde over de beste zonnepanelen.

Gezellige Groen en Doenmarkt. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Het Kunstkasteel liet kinderen een tuintje uit een boek maken. Bibliotheek: "Het was een gezellige en informatieve winterse middag, met dank aan alle deelnemers". | Foto Wil van Elk

Brandweer Oegstgeest oefent met bedrijfshulpverleners

Op twee donderdagavonden was de brandweer van Oegstgeest te vinden in Van Wijckerslooth om samen met de bedrijfshulpverleners (BHV-ers) een educatie oefening te houden. Een grote verbouwing liet het dit jaar niet toe om een gezamenlijke ontruimingsoefening te houden. In plaats daarvan bedachten bevelvoerder Ton Koot en ploegleider van de BHV Marco van der Horst een educatieve oefening. Het geheel bestond uit een vijftal onderdelen. Er moest een beginnend brandje geblust worden, men kreeg uitleg over de medische hulp in een ambulance, er werd uitleg gegeven over de hulpmiddelen die aanwezig zijn in de brandweerwagen, men kreeg uitleg van brandweervrouw Jacqueline hoe men te werk gaat bij het zoeken van een persoon in een ruimte die vol rook (deelnemers konden dit zelf ervaren) en het belang van juiste uitwisseling van informatie werd besproken.

Jan Hendrik Oortbrug weer open

Voetgangers en fietsers kunnen weer over de Jan Hendrik Oortbrug. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Open n Voetgangers en fietsers kunnen weer over de Jan Hendrik Oortbrug. In zwart en rood is het loop- en fietsgedeelte duidelijk ingedeeld. De nieuwe brugleuningen van metaal zijn voorzien van ledstrips en zorgen in het donker voor een sfeervolle verlichting die het donkere water van het Oegstgeesterkanaal uitbundig weerkaatst. Wethouder Peter Glasbeek opent vrijdag samen met de aannemer om 15.00 uur de brug. | WvE

Ook de brug ervoor is opgeknapt. Foto: Wil van Elk
Ook de brug ervoor is opgeknapt. Foto: Wil van Elk
Ledverlichting in de leuning. Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
's Avonds is de Jan Hendrik Oortbrug mooi verlicht. Foto: Wil van Elk
De Jan Hendrik Oortbrug als onderdeel van het landschap. Foto: Wil van Elk

Kilometerpaal 19

Kilometerpaal 19 voorgesteld als gemeentelijk monument. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Monument n Kilometerpaal 19, die in vroeger tijden op de route van Den Haag naar Haarlem de afstand vanaf het centrum van Den Haag aangaf, staat nog steeds in volle glorie langs de Haarlemmerstraatweg. Archeoloog Ruurd Kok hield maandag 25 november een presentatie voor de Monumentencommissie Oegstgeest.

Kok vertelde na het gesprek: "De commissie was enthousiast. 'We hoefden niet overtuigd te worden, maar je hebt ons nog meer overtuigd', sprak de voorzitter. De commissie gaat voorstellen de paal aan te wijzen als gemeentelijk monument".

n Winnaars tekenwedstrijd Amnesty Oegstgeest

De winnaars van de tekenwedstrijd 2019 van Amnesty Oegstgeest zijn bekend.
Op 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, hebben leerlingen van groep 8 van basisschool De Vogels een les gekregen over de Kinderrechten en over het werk van Amnesty. Vervolgens sloegen ze – vaak met veel creativiteit – aan het tekenen.
De jury heeft drie tekeningen beloond met een hoody en een oorkonde. De winnaars zijn Britt Schreuder, Roos van Bemmel en Oskar Möltgen. Oskar maakte een tekening met een stevige overtuiging: kinderen hebben recht op onderwijs!

De tekening van Kiril Ledijaev viel niet in de prijzen, maar daarvan is een groetenkaart gemaakt. "Komt u op 10 december naar de Bibliotheek voor de schrijfmiddag? Dan kunt u onder andere die kaart versturen naar politieke gevangenen die aandacht en een steuntje in de rug hard nodig hebben. We zien u graag!" aldus Amnesty Oegstgeest
www.oegstgeest.amnesty.nl.

Oefen voor chic kerstdiner

dineren n Op vrijdag 20 december vindt er in Oegstgeest een uniek evenement plaats. Op die dag kunnen Oegstgeestenaren een ander die dat echt verdient, trakteren op een viergangendiner van een chef-kok.

Tijdens de avond wordt er door het jeugdorkest uit Oegstgeest (onderdeel van het Jeugd-Symfonie-orkest Rijnstreek) opgetreden. Vandaar dat er al druk geoefend wordt met het spelen van kerstliederen in Dorpscentrum Oegstgeest. Dirigent Bram Soentjens heeft er zin in.

Gun je iemand in je omgeving een chic kerstdiner van een super-chef? Stuur dan een mail naar redactie@oegstgeestercourant.nl onder vermelding van 'Kerstdiner voor twee' en vertel waarom jouw gast zo'n avond uit echt verdient. | Foto WT

Kin Sushi open in Deutzstraat

ondernemen n De nieuwe sushi-zaak van Chris Schollaardt van Café De Gouwe is sinds vorige week open in de Deutzstraat.

In het geboortehuis van Jan Wolkers komt elke dag verse vis aan van de visafslag van Scheveningen, die dan bij Kin Sushi wordt bereid tot allerlei lekkers.

| Foto Willemien Timmers

de week in beeld

LOHC JA1 en JB1 spelen landelijk

LOHC JA1 seizoen 2019-2020, landelijk Foto: Ed Patijn

hockey n Na een spannende en intensieve voorcompetitie is het zowel de Jongens A1 en de Jongens B1 van de Oegstgeester hockeyclub LOHC gelukt zich te plaatsen voor de landelijke hockeycompetitie.

Jongens A1, onder leiding van coach Peter Kalfsterman (tevens coach van LOHC H1) wist zich een paar weken geleden al te plaatsen na thuis winst op Quick Stick.

Foto: Ed Patijn

Van de zes wedstrijden in de voorcompetitie wisten ze er vier te winnen. Alleen Pinoke bleek een maatje te groot. De heren zijn gestart in de landelijke competitie en draaien mee in de subtop, zo werd er onder andere gewonnen van Amsterdam JA1 in het Wagener Stadion.

Jongens B1, onder leiding van coach Maurits Akkerman wist zich vorige week te plaatsen. Na een spannende voorcompetitie, bleek na de negende wedstrijd uit bij Phoenix dat het felbegeerde ticket voor de landelijke B competitie binnen was. Van de tien wedstrijden heeft LOHC JB1 er zes gewonnen, onder andere van GHBS, Leonidas en HC Rotterdam. Kampong kwam als grote winnaar uit de voorcompetitie, zij gaven geen wedstrijd weg.

'Wij gaan hockeyen en goed ook!'

Bestuurslid TopHockey Doeke Overbeek: "Voor de jongens in A1 en B1 is niet alleen een leerzame stap om op het hoogste niveau mee te doen; het is vooral leuk om te spelen tegen echte topclubs. Dat is waar wij als club structureel tegen willen spelen. Het is mooi dat de jongens het zo goed doen, ook de meisjes doen het niet onverdienstelijk, zowel Meisjes A1 als Meisjes B1 hockeyen mee in de op een na hoogste landelijke competitie. Het mooie is, dat veel van deze jongens en meisjes verschillende teams op onze club trainen en coachen en daar zijn we heel erg trots op. Zij kunnen zo wat zij leren weer overdragen naar de (jongere) jeugd. Natuurlijk hopen wij dat een aantal van deze jongens en meisjes in de toekomst voor onze eerste seniorenteams zullen uitkomen. Dit past uitstekend bij ons motto - wij gaan hockeyen en goed ook!"

Muziek en zang in Alzheimer Café

ontmoeting n Een enkele toon van een muziekstuk kan bij ons allemaal herinneringen oproepen. We neuriën soms automatisch mee met muziek. Het gevoel dat muziek oproept prikkelt het brein herinneringen op te halen. Zang voegt aan de herinneringen nog positieve emotie toe.

Zingen is heilzaam, bij spanning en stress, bij geheugenproblemen en dementie.
Ook als het (mantel)zorgen even minder soepel verloopt is muziek en zang een middel dat kan helpen. Ervaar het zelf.

Op donderdag 12 december komt zangeres Maartje de Lint met haar pianist in het Alzheimer Café. Zij zingt onder andere bekende liedjes, die veel herinneringen oproepen.

'Zingen met Maartje is een hartverwarmende ervaring'

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.

De "kroegbazen" Martine Heruer en Joke Vos heten een ieder op donderdag 12 december van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De zaal is open om 19.00, het programma start om 19.30 uur.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o.

Senioren Vieren Samen Kerst

kerst n Al vele jaren wordt er voor de senioren uit Oegstgeest in het Dorpscentrum aan de Lijtweg een kerstviering georganiseerd van 16.30 tot 19.30 uur.

Ook dit jaar heeft de organisatie weer een mooi programma samengesteld, mogelijk gemaakt door de PGO, AVP en het Dorpscentrum en nodigt senioren uit op woensdag 18 december Vanaf 16.00 uur is men welkom en om 16.30 uur begint het programma, waar een viering deel van uit maakt.
Cappella pro Cantibus zal zorgen voor een muzikale invulling, evenals een pianist en een harpiste. Er wordt een (eenvoudige) maaltijd geserveerd.
"Het belooft weer een mooie middag/avond te worden. Dus geef u op uiterlijk 9 december, alleen of samen met uw partner, vriend of buurman/buurvrouw bij onderstaande personen. Mocht u niet op eigen gelegenheid kunnen komen, kunt u dit bij de aanmelding doorgeven en wordt er voor vervoer gezorgd", aldus de organisatie. Kosten: vrijwillige bijdrage.

Contact: Mevrouw A. Brandt. 071-5174386 of g.a.brandt@hetnet.nl of 06-53566575 / Mevrouw G.Kooijman 06-18392604 of gerriekooijman@planet.nl / Mevrouw A. Louwerse 06-41802106 of amlouwerse@hotmail.com

Profiteer van vroegboekkortingen voor Groot Kerstcircus Leiden

Leiden n Groot Kerstcircus Leiden presenteert vanaf zaterdag 21 december top circusartiesten uit binnen- en buitenland in twee voorstellingen om 12.00 en 15.30 uur. Een compleet nieuw programma speciaal voor mensen uit Leiden en omgeving samengesteld met zeer verrassende sterke elementen.

Bereid je voor op daverende acts met een keur van acrobaten en een hilarische clown. Geniet van het ruim twee uur durend kerstcircusprogramma in een sfeervolle ambiance. Negen dagen lang zetten onze artiesten hun beste beentje voor. Kerstcircus Leiden is er in geslaagd een absoluut topprogramma te presenteren en doet een gooi naar de titel Beste en gezelligste circus van Nederland.

De Mexicaanse Adela hangt aan haar haren hoog in de circuspiste en voert daar elegante circuskunsten uit. Reken maar dat deze act heel bijzonder is. Wat kinderen zal aanspreken is de act van Duo Waldek & Pavel die huizenhoge sprongen maken op een trampoline. En wat te denken van een vurige Gaucho-act met Edit en Raúl. Konstantin Beck komt op een stoere motor de piste binnen en gaat daarop nog eens balanceren met rolarolaplanken.

Kijk op de website van het grootkerstcircusleiden.nl om alle acts te zien.

Het circus biedt een mooie actie, een vroegboekkorting van 5 euro op elke ticket, tot 20 december kun je profiteren van dat voordeel. En voor de laatste voorstelling op 29 december kun je alle tickets boeken met 10 euro korting. Wacht er niet te lang mee, want vol is vol.

Waardepunten voor de voedselbank

geven n Lionsclub Oegstgeest/Warmond verzamelt in samenwerking met de voedselbank weer Douwe Egberts waardepunten. De verzamelde punten worden door DE met een bonus van 15 procent vermeerderd en ingeleverd voor pakken koffie voor de plaatselijke voedselbanken.

Ondanks dat het goed gaat met de economie, leven er in de regio nog veel mensen onder de armoedegrens. Deze streekgenoten komen in aanmerking voor voedselpakketten van de plaatselijke voedselbanken. Koffie bederft niet en wordt dan ook zelden aangeboden door de supermarkten. "Als je van 40 euro per week moet rondkomen is een pak koffie vaak te duur", zegt Henk-Jan Visser van de Lionsclub Oegstgeest/Warmond. "Mede namens de voedselbanken rekenen wij weer op een grote hoeveelheid Douwe Egberts waardepunten."

Deze waardepunten kunnen in de maand december worden ingeleverd bij de Jumbo's in Oegstgeest, de twee Albert Heijn filialen in Oegstgeest. Superrr Oegstgeest en Albert Heijn Warmond.

In 2018 leverde deze landelijke actie ruim 100.000 pakken op voor de Voedselbank.

Kerstfeest 's Heeren Loo

kerst n Dit jaar organiseert Dagcentrum Poelgeest van 's Heeren Loo weer een gezellig kerstfeest op de dagbesteding.

Het feest is op woensdag 11 december van 13.30 tot 16.00 uur. De hele buurt is uitgenodigd om langs te komen en leuke activiteiten te doen. Gasten kunnen cupcakes versieren, chocolademelk met slagroom drinken, kerststukjes maken, een film kijken, meezingen met kerstliedjes en erwtensoep eten. Ook kan men meedoen met een kleurwedstrijd en is er een rustruimte.

De toegang en alle activiteiten zijn gratis.

Dagbesteding Oegstgeest - Poelgeest, Clusiushof 164

Cantatedienst in de Regenboogkerk

kerst n Op 8 december, tweede advent, is er in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12, om 10.00 uur een cantatedienst.

De cantorij van de Protestantse Gemeente Oegstgeest (PGO) onder leiding van Pauline Verkerk zingt daarin een aantal delen uit de cantate "Machet die Tore weit" van G.P. Telemann.
De advent is de periode voorafgaand aan kerst waarin de kerk de poorten wijd open zet om haar Koning (Jezus Christus) binnen te laten komen. De cantate van Telemann verklankt dit thema met feestelijke muziek met onder andere twee prachtige hobopartijen. Sopraansoliste is Saskia de Man.
Naast de cantate zal het orkest het concert voor twee hobo's op. 7 nr. 5 van Tomaso Albinoni spelen. Het wordt een feestelijke, muzikale dienst waar iedereen van harte welkom is.

Kerstnachtdienst Pieterskerk

kerst n De traditie om Kerstnacht in de Pieterskerk te vieren is niet meer weg te denken uit Leiden.

Net als in voorgaande jaren zijn dit jaar geen toegangskaarten nodig. De Kerstnachtdienst is er voor jong en oud. Kinderen zijn om 18.30 uur welkom bij het Kinderkerstfeest. Er zijn twee nachtdiensten: één om 20.30 uur en één om 22.30 uur. Beide nachtdiensten hebben dezelfde inhoud en samenstelling.

n Groot Kerstcircus Leiden

Kerstcircus Leiden is er in geslaagd een absoluut top-programma te presenteren en doet een gooi naar de titel Beste en gezelligste circus van Nederland.

Kees van Strien schrijft biografie van Belle van Zuylen

lezen n In Belle van Zuylen. Een leven in Holland (Uitgeverij Aspekt, 2019, ISBN 9789463387446, prijs €16.95) laat plaatsgenoot Kees van Strien ons kennis maken met een intelligente jonge vrouw die er moeite mee had zich neer te leggen bij wat er van een adellijke jongedame verwacht werd.

Of ze daar verstandig aan gedaan heeft is een ander verhaal, want ze is er niet gelukkig van geworden. Eind oktober is het boek op Slot Zuylen gepresenteerd. Zoals de titel aangeeft betreft dit de Nederlandse jaren van Belle, van haar geboorte in 1740 tot haar huwelijk (1771) met Charles-Emmanuel de Charrière, een van de vele Zwitsers die in de achttiende eeuw hun brood verdienden als huisleraar bij de verfranste Nederlandse elite. Belle wordt in dit boek niet behandeld als iemand die in het Haagse Literatuurmuseum haar plaats heeft in het Pantheon der Nederlandse letteren. Ook niet als een tragisch geval, waarbij we traantjes moeten wegpinken als ze de zoveelste huwelijkskandidaat teleurgesteld doet afdruipen. Wel iemand die er vooral van bezeten is haar gedachten op papier te zetten.

Deze biografie is het resultaat van uitgebreid onderzoek in Nederlandse archieven van families met wie Belle omging. Het leverde veel tot dusver onbekend materiaal op. Gedichten zoals bijvoorbeeld De vlinder en de twee spinnen, een fabel geschreven na een flinke ruzie met huwelijkskandidaat Werner van Pallandt, die haar samen met een vriend in een nachtelijk gesprek uithoorde over haar opvattingen over de liefde en dat vervolgens aan de grote klok hing. Ook commentaren op haar geschreven zelfportret en op haar korte verhaal Le Noble, en brieven van en aan Gijsbert Jan van Hardenbroek, een collega van haar vader die haar omstreeks 1770 ten huwelijk vroeg, terwijl zij tegen die tijd allang besloten had dat ze in Nederland nooit gelukkig kon zijn.

Hopelijk is dit voor velen een interessante nadere kennismaking met een springlevende schrijfster uit het verleden. Ook middelbare scholieren kunnen nu, zonder veel historische voorkennis, en via een vlot geschreven verhaal, meeleven met een jonge vrouw op zoek naar haar plaats in de maatschappij.

Two Aliens in Zambia - Leven en werken in een ontwikkelingsland

lezen n "Armoede, slechte wegen, verkeerschaos, zwarte mensen overal. Maar ook warmte en vochtigheid en een – altijd aanwezig - specifieke aardse geur. Afrika."

"Het is voor ons een compleet andere wereld. 'Mzungus', is het eerste wat we leren, de aanduiding voor 'witten'. Een uit het Swahili afkomstige term zonder enige negatieve betekenis. Het klinkt beter dan 'Alien', de aanduiding op onze Zambiaanse identiteitskaart."


In 1974 en 1975 wonen en werken Geert en Marisca Bruinooge in Nchelenge, in het noordwesten van Zambia. Ze geven les op de middelbare school. Het is hun eerste echte baan, in een vreemd land, met leerlingen uit een andere cultuur en met collega's uit verschillende landen. Ze zijn jong, enthousiast en (ook wel) naïef. Ze beleven en leren veel. Die ervaringen komen later goed van pas in hun werk en leven in Suriname, Botswana en Nederland.
Het boek 'Two Aliens in Zambia, Leven en werken in een ontwikkelingsland' is een bundeling van die ervaringen, een meer geordende weergave van hun tijd in Zambia.

Het boek is in eigen beheer uitgegeven bij www.Probook.nl gevestigd in Utrecht. ISBN 9789082863116.
Het boek is ook te verkrijgen in de Rijnlandse Boekhandel. "René Koek wilde het graag in zijn winkel aanbieden", vertelt een sympathieke Marisca Bruinooge.

"Het doel van het boek is mensen te informeren over het werken en wonen in een ontwikkelingsland; de voorbereiding, ervaringen en wat dit heeft betekend voor ons verdere leven." Ter voorbereiding op het werk als docent in Zambia, is destijds een cursus gevolgd in het 'de Kraemer Zendingshuis' hier in Oegstgeest, dat nu een prachtig appartementencomplex is. "Destijds kenden wij Oegstgeest niet. We zijn hier pas in 1998 komen wonen."

Het boek (formaat A4) is rijk geïllustreerd met tekeningen en foto's. Het is een kijk- en leesboek in één. Het boek telt in totaal 116 pagina's.

Nieuw zzp-boek 'Vrije Jongen' van Nanno Benninga

lezen n Vanaf nu is het boek 'Vrije Jongen' ook via de boekhandel verkrijgbaar. Eerder verscheen het boek al op www.boekenbestellen.nl. Auteur is de Oegstgeester jurist Nanno Benninga (1968). Paperback 'Vrije Jongen' wordt in eigen beheer uitgegeven.

De twintigste verjaardag van zijn eenmanszaak was voor Benninga aanleiding om een luchtig en licht informatief boekje te schrijven, 'van zzp'ers, voor zzp'ers'. Centraal in 'Vrije Jongen' staan de werkavonturen van de auteur die, zoals hij zelf zegt, 'op een zzp-manier voor goud ging, en geluk had'. Ook bevat het boek een aantal columns die de auteur eerder op LinkedIn publiceerde, tien korte ervaringsverhalen van andere zzp'ers en tips die ieders werk (nog) leuker kunnen maken.

Volgens het CBS zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen geregistreerd als zzp'er. Heel veel anderen, jong en oud, denken erover na om voor zichzelf te beginnen. En dan is er nog een grote groep werkenden bij wie het soms 'knaagt': sluit het werk dat zij doen nog wel aan bij de waarden die zij in het leven het allerbelangrijkste vinden? 'Vrije Jongen' is geschreven met het oog op mensen uit deze drie doelgroepen.

Alles was nieuw en spannend toen jurist, sportfreak en Feyenoord-fan Nanno Benninga in het jaar 2000 zijn eenmanszaak inschreef bij de Kamer van Koophandel.

Alle begin is moeilijk, maar uiteindelijk bleek het 'eigen baas zijn' een schot in de roos. In 'Vrije Jongen' blikt Benninga terug op zijn eerste twintig jaar als zzp'er. En hij vertelt, aan de hand van zijn persoonlijke top-10 van waarden, waarom uitgerekend deze manier van werken zo goed bij hem past.

Hoe word je succesvol zzp'er? Hoe zorg je ervoor dat je, óók als je geen zzp'er bent of wilt worden, de beste baan ter wereld hebt? "Blader voor wat inspiratie door de bescheiden avonturen van een Oegstgeester vijftigplusser die nog steeds niet weet wat hij later wil worden. En wie weet, misschien vind je in dit boek de gouden tip(s) die ervoor zorgen dat werken ook voor jou levenslang leuk blijft!"

Over de auteur

Na zijn studie Internationaal Recht en een paar jaar 'kennismaken met werken' richtte Nanno Benninga in het jaar 2000 zijn eenmanszaak op. Zijn belangrijkste opdrachtgever op dit moment is MSD. Voor dit grootste geneesmiddelenbedrijf van Nederland werkt Benninga als bedrijfsjournalist / tekstschrijver. Eerder werkte hij als zzp-projectmanager in de goede doelenwereld (Aanvraag.nl) en sportwereld (Sporttop), en als (sport-)sponsoradviseur. 'Vrije Jongen' is Benninga's eerste boek.

De belangrijkste waarden voor de auteur zijn 'vrijheid', 'liefde', 'plezier', 'geluk', 'avontuur', goeddoen', 'bijdragen', 'gezondheid', 'balans' en 'ontspanning'. En die waarden zijn ook de titels van de tien hoofdstukken in 'Vrije Jongen'.

Vrije Jongen, 172 pagina's, prijs: 15,95, www.boekenbestellen.nl/boek/vrijejongen.

Gedenkwaardige zege Fiks

AW.DTV zou in de laatste dertien minuten bezwijken onder een wervelend spelend en scherp scorend Fiks. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Korfbal n Fiks heeft de eerste punten als debutant in de hoofdklasse zaal te pakken. Na afloop stond er een voordelige 25-22 stand op het scorebord.

Natuurlijk zal deze eerste zege als zaalhoofdklasser niet snel vergeten worden. De overwinning is ook gedenkwaardig omdat deze behaald werd op één van de titelkandidaten AW.DTV. Deze vereniging komt in de veldcompetitie uit in de Ereklasse; het hoogste niveau van Nederland. In sporthal De Cuyl spookt het vaak en komt Fiks als underdog tot grootse prestaties. Dat ondervond ongeslagen koploper KCC in de eerste wedstrijd twee weken geleden, die met een benauwde 31-32 zege wegkwam. De tot zaterdagmiddag eveneens ongeslagen tegenstander AW.DTV zou in de laatste dertien minuten wel bezwijken onder een wervelend spelend en scherp scorend Fiks, luid aangemoedigd door de hondstrouwe aanhang.

Al in de eerste helft hing het sensationele resultaat in de lucht. Na 8 seconden opende Michelle Rozenbroek de score. Fiks hield de voorsprong 11 minuten vast. AW. DTV profiteerde daarna van fouten in de aanvalsopbouw en speelde daarna in een rustig baltempo en met meer overleg. Dit werd vertaald in het scoreverloop, want de Amsterdamse opponent nam de leiding over, maar zou geen moment een beslissende demarrage kunnen ondernemen. De formatie van Bas Harland bleef na de achterstand mee scoren; verloor geen moment het geloof in een verrassend resultaat. Nog voor rust bracht Ilse Hazekamp de teams in evenwicht (10-10). In de tweede helft zou Fiks geen moment meer op achterstand geraken. Trainer Bas Harland: "We hebben het echt goed gedaan en onszelf beloond voor het vertoonde spel", vertelde hij met een brede glimlach. Hij onderschreef het gegeven dat sterke verdedigende druk op de puntspelers van de tegenstander een negatief effect had op hun scorend vermogen. Mede daarom zette hij enkele malen Sam Coli in de verdediging.

In het laatste kwart van de wedstrijd pakte Fiks de regie. Mart Hortensius, Ilse Hazekamp, Dominic van Welzen, Michelle Rozenbroek, Melissa Heijne en Lianne Anholts bouwden de voorsprong uit van 17-16 naar 23-18. AW.DTV speelde zich nog even in de wedstrijd maar Mart Hortensius onderstreepte zijn scorende vorm door twee keer binnen een minuut van afstand te scoren. Daarmee was de zege een feit, alsmede de feestvreugde bij spelers en publiek. Mart Hortensius: "Al vroeg in de wedstrijd schoot ik raak en voelde mijn zelfvertrouwen groeien, met name in de tweede helft toen ik drie schoten in de korf zag belanden", gaf hij aan. "We behielden zelfvertrouwen als team en toonden geen ontzag voor de op papier sterke tegenstander", verklaarde Melissa Heijne.

Oegstgeest houdt twintig minuten stand

Sinterklaas en een deel van de ASC tafelvoetbal selectie. Foto: Isa Radder

voetbal n Na een goede start werden alle mogelijk gunstige vooruitzichten in drie minuten de nek omgedraaid. In korte tijd scoorde Aarlanderveen drie doelpunten. Desondanks bleef FC Oegstgeest wel voetballen en zorgde in ieder geval nog voor twee doelpunten: 5-2.

Het eerste deel van de wedstrijd was FC Oegstgeest zeker niet de mindere. Helaas konden ze niet tot scoren komen. Als Aarlanderveen vervolgens in drie minuten tijd alle kansen wel afrondt, dan sta je gelijk met 3-0 achter. Na het getoonde spel van FC Oegstgeest in de eerste periode was dat wel een erg vertekend beeld.
Voor het team dat zo goed uit de startblokken kwam was dat wel een grote domper. Maar toch veerden ze weer op en lieten zich ook door de 4-0, die na 30 minuten, viel niet uit het veld slaan.
Enkele minuten later (36ste) kon Mario Gianfiglio de stand 4-1 laten noteren. Zo was in ieder geval de '0' van de borden.
Ondanks volop aandringen van FC Oegstgeest zakte de wedstrijd met een 4-1 stand wel een beetje in. In de tweede helft vielen nog twee doelpunten de 5-1 (57ste minuut) en de 5-2 in de 89ste minuut. Jelle van Aarle verzilverde een vrije trap vanaf ongeveer 20 meter onhoudbaar in de uiterst rechtse hoek van het doel.

De verdediging van FCO, hier Vincent Solleveld, had een zware middag. Foto: Paul Lichtenbeld, lichtenbeldfoto.nl


FC Oegstgeest is zeker niet weggespeeld, maar moest in Aarlanderveen wel de betere erkennen. Het wordt belangrijk om meer kansen om te zetten in doelpunten. Daar is Aarlanderveen met een aantal zeer behendige voetballers zeker beter in.
En, zoals Nico van der Salm verklaarde tegen de journalist van Leiden Amateur voetbal, mankeert het bij de spelers niets aan de wil en de inzet. Er is vertrouwen dat het tij gaat keren. Wel moeten er binnenkort wat punten gepakt gaan worden.

Voor nu verandert er aan de stand voor FC Oegstgeest niet veel. De lager geklasseerden wonnen geen punten, dus de volgorde blijft gehandhaafd. Alleen FC Oudewater kon drie punten bijschrijven na de winst op Sporting Leiden.
Verder zit FC Oegstgeest nog steeds met een groot aantal geblesseerden. Nu maar hopen dat die in ieder geval na de winterstop weer van de partij zijn.
Maar nu eerst volgende week een belangrijke wedstrijd tegen Blauw Zwart uit (aanvang 15.00 uur).

Sinterklaas geeft startsein voor het allereerste ASC-tafelvoetbalelftal

voetbal n Afgelopen zaterdag werd de ASC-voetbaltafel feestelijk geopend door Sinterklaas. Ondanks zijn drukke programma kon hij tijd vrij maken voor dit speciale evenement.

Sinds haar 125 jarige bestaan werkt ASC (Ajax Sport Combinatie) met een nieuwe slogan: 'Creating New Traditions'. Met de introductie van het vrouwenvoetbal 7x7 op de vrijdagavond heeft ASC hier al invulling aangegeven. Als kers op de taart introduceren zij nu het unieke ASC-voetbaltafel team.

Tijdens de opening van het zwart met rood ingepakte cadeau sprak Commissaris Voetbal Coen Verdegaal de Sint toe. "ASC staat voor historie, plezier, prestatie: het hele jaar met elkaar." Volgens hem is de tafelvoetbal dan ook de perfecte invulling voor dit doel. 'Het kan met elkaar worden gespeeld: Jong en oud, dames en heren, valide, mindervalide, voetbal, cricket en met andere geïnteresseerden.' Nu de winterstop voor de voetbalspelers eraan zit te komen is dit volgens Verdegaal ook een goed initiatief. 'Het veld is het hele jaar door bespeelbaar en behoeft weinig onderhoud."

Deze opkomende sport wordt met name in de zuidelijke provincies beoefend, en tussen Rotterdam en Amsterdam zijn er geen officiële tafelvoetbal teams. Verdegaal ziet voor de sport nog voldoende groeimogelijkheden. Sint reageert hierop:"'Het is precies in de lijn van het onlangs afgesloten sportakkoord in Oegstgeest. Aan het voetbalstadion is hard gewerkt door vrijwilligers en het biedt ook nog mooie extra sponsormogelijkheden."

Sinterklaas vond dat de voetbaltafel natuurlijk even getest moest worden. De opstelling van het selectieteam is als volgt: Keeper, 1. Goulmy; Linksback, 2. Verdegaal; 3. Rechtback, Benninga; 4. Linkshalf, Walenkamp; 5. Linksmidden, Yesilkagit; 6. Midmid, Starre; 7. Rechtsmidden, van den Hoek; 8. Rechtshalf, Feenstra; 9. Linksvoor, Bergers; 10. Spits, Van Wamel; 11. Rechtsvoor; Verhaar. Een hevige strijd volgde en Har Walenkamp kon gekroond worden tot eerste kampioen.

Na dit gezellige avondje keerde Sint weer huiswaarts met de boodschap. "Volgend jaar kom ik graag terug voor een potje."

ASC speelt tegen Teylingen opnieuw gelijk

voetbal n ASC behaalde afgelopen zondag het derde gelijke spel op rij. Dit keer werd in Sassenheim tegen Teylingen een 0-0 gelijkspel behaald.

Na dit resultaat staat ASC op tien punten na negen wedstrijden. Momenteel heeft de roodzwarte formatie een voorsprong van vier of meer punten op de drie laagst geklasseerden. Eigenlijk is de huidige positie voor debutant ASC in de tweede klasse zeker niet slecht.

Complimenten

In Sassenheim had de thuisploeg met name in de eerste helft een veldoverwicht. ASC stond verdedigend goed genoeg om te voorkomen dat Teylingen tot grote doelrijpe kansen c.q. treffers kwam. Dit lukte tot (begrijpelijk) groot ongenoegen van de trainer van de thuisspelende ploeg. Mo Boudrine daarentegen was een tevreden man.

Eigenlijk is de huidige positie voor debutant ASC in de tweede klasse zeker niet slecht.

"Complimenten aan mijn verdediging, die Teylingen van scoren afhield. Voor ons was één wedstrijdpunt het hoogst haalbare tegen deze tegenstander.

Wellicht laatste Kidsrestaurants

koken n Op 12 en 13 december zullen de culinaire Kids die deelgenomen hebben aan de populaire Kinderkookcafés van de Stichting Evenementen mogelijk voor de allerlaatste keer hun Kidsrestaurants verzorgen in het Oegstgeester Dorpscentrum.

Ouders, broertjes, zusjes, opa's, oma's en andere belangstellenden zijn uitgenodigd om te komen eten. Maar ook andere restaurantgasten zullen op gastvrije wijze welkom worden geheten. Aanmelden is nog beperkt mogelijk via het contactformulier op de Evenementenwebsite

"Zoals velen inmiddels weten is de actieve vrijwilligersorganisatie recentelijk te kennen gegeven dat de vele cursusactiviteiten, waaraan wekelijks zo'n 200 kinderen kunnen deelnemen, niet langer onderdeel uit zullen maken van het gesubsidieerde Kinderwerk", vertelt Diederik Selier. "Ook zal het aantal uren dat voor het Oegstgeester kinderwerk beschikbaar is met vijftig procent teruggebracht worden."

In de eerste maand van het nieuwe jaar zal nog een deel van het cursussenaanbod worden aangeboden, maar of kinderwerk dat door de Stichting Evenementen in Oegstgeest wordt verzorgd ook in die toekomst stand blijven houden hangt af van mogelijkheden die de actieve vrijwilligersorganisatie aangereikt krijgt.
"Het zou jammer zijn als iets wat in tientallen jaren is opgebouwd opeens zomaar zou verdwijnen", aldus Selier, die zich niet alleen wil in blijven zetten voor alle kinderen van Oegstgeest, maar ook graag zijn cursusleiding niet graag de laan uit wil sturen.
Ook blijft hij zijn best doen om de populaire Kindervakantieweek (KIVA), waar jaarlijks zo'n 300 kinderen en tientallen enthousiaste vrijwilligers van genieten, voor Oegstgeest te behouden.

Kijk voor de laatste informatie over alle Evenementenactiviteiten regelmatig op www.st-evenementen.nl.
"Bent u in de gelegenheid om de Stichting Evenementen te steunen, stuur dan een mailtje naar info@st-evenementen.nl of bel 06-51314013."

8 december

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. A. Verburg, cantatedienst
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, Monique Monnoye

LUMC 10.00 ds. Ria Pasterkamp

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u br. W. Zomer, leesdienst

16.30 u ds. P. Kleingeld

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst


Stichting Evangelische Gemeenschap (STEG).
Dorpscentrum Oegstgeest

10.00 u P. Stolk, HI- Ambacht.

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A. Alblas

Matthiaskerk Warmond

Zat 7 december, 19.00 uur Eucharistieviering met het Herenkoor Caecilia. Pastor Owel

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag vd maand bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. Andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

02-12 / 08-12 TP Zoeterwoudsesingel, R. Breuk, Zoeterwoudsesingel 50 2313 EK Leiden (071) 5132828

09-12 / 15-12 TP Rijnsburgersingel, B.W.J. Scheeren. Rijnsburgersingel 9 2312 NA Leiden (071) 5652919

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@eriksass Pauze in een druilerig Oegstgeest. Snap niet dat Jan Wolkers er naar terug wilde??

@LukasTeijema De Schilderswijk in #Oegstgeest ziet er deze tijd van het jaar prachtig uit en het ruikt er heerlijk.

@RaadvanState Komende woensdag om 10.15 uur doet de Afdeling bestuursrechtspraak onder meer uitspraak over een nieuwe brug tussen Leiden en Oegstgeest.

@HermVerm In de Polders Poelgeest in #Oegstgeest zijn al een paar dagen prachtige Grote Zilverreigers te zien.

@GDTroost Ter opening expositie 'Opname van opzij' interviewde ds @Irisvanderheul @MarnixNiemeijer over zijn ervaringen met een dochter die in psychose raakte. Vanaf vandaag is de indrukwekkende expositie te zien in de Regenboogkerk in Oegstgeest. Aanbevolen!