Oegstgeester Courant

17 april 2019

Oegstgeester Courant 17 april 2019


Huig van Duin de beste

Huig van Duin (midden), conciërge van het jaar 2019. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Winnaar n Conciërge Huig van Duin van de Leo Kannerschool (VSO) in Oegstgeest is verkozen tot Conciërge van het Jaar 2019.

Huig van Duin was jarenlang slager van beroep en werd conciërge in Katwijk op een grote scholengemeenschap. Na een jaar kwam hij naar Oegstgeest waar hij al vanaf het begin conciërge is van de Leo Kannerschool. Hij werd vrijdag 12 april met een smoes naar de Mozaïekzaal gelokt en moest tot zijn verrassing op het podium komen waar hij werd toegesproken door Paul van Meenen, Tweede Kamerlid namens D66. De juryleden roemden zijn betrokkenheid bij de leerlingen, originaliteit en organisatorisch vermogen. "Huig van Duin is een spin in het web op de Leo Kannerschool. Dat bleek uit alle verhalen die we van hem binnen hebben gekregen. Maar dat geldt ook voor de andere inzendingen. De conciërge vervult gewoon een belangrijke functie op een school", aldus D66 gemeenteraadslid Lydie Vellema die een van de toegezonden gedichten voorlas. Zij zat in de jury met wethouder Matthijs ­Huizing en Monna Nederstigt, de kersverse winnaar van de Conciërge van het Jaar in Leiden. "Je stak er echt bovenuit", zei Matthijs Huizing. "Ik hoop dat Huig de nieuwe school nog mag meemaken", zei directeur Douwe Splinter. Nieuwbouw is een vurige wens van de school.

Scholen, ouders en leerlingen van vier scholen meldden hun conciërge aan voor de eerste D66-verkiezing van de conciërge van het jaar: Teylingen College Duinzigt, Gevers Deutz-Terweeschool, Leo Kannerschool VSO, en Wellant vmbo. De conciërge van de Leo Kannerschool VSO kreeg de meeste stemmen.
Conciërges zijn sleutelfiguren op een school, kennen de leerlingen, leraren en ouders, en doen op de achtergrond veel belangrijk werk waardoor de school goed kan functioneren. Daarnaast zorgen conciërges voor toezicht en sociale veiligheid op een school. D66 afdelingen hebben daarom in heel het land het initiatief genomen om het belang van conciërges te onderstrepen.

Wie vindt het gouden ei?

zoeken n Aanstaande zondag, Eerste Paasdag, verstopt Rob Heemskerk van snackbar 't Haasje traditiegetrouw met zijn zoons eieren in het F. B. Hotzpark in Haaswijk. Om 9.00 uur zal het startsein voor het zoeken gegeven worden. Natuurlijk is ook dit jaar de Paashaas van de partij, die de kleintjes helpt met zoeken. Voor de ouders is er gezellig koffie of thee.

Lintje voor
Peter van Helsdingen

Grote inzet voor de natuur

Sociëteit
De Harmonie viert lustrum

Lezingen
Oegstgeester Dwarse Denkers

SPORT n Skatebaan moet aantrekkelijker • P 3

Skateboarden nog steeds populair in Oegstgeest

Skateboarders aan de Hofbrouckerlaan kwamen enthousiast voorbij. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

CDA n De raadsleden Ingrid van Dillen en Tobias van der Hoeven, van het CDA, waren donderdag 11 april in het Hofbrouckerpark voor een uitleg over skateboarden en waarom de BMX-baan nodig moet worden opgeknapt. De upgrade van het Hofbrouckerpark is vooral nodig om daar te kunnen skateboarden, zo vertelden enthousiaste skaters.

Douglas Gourdan, van oorsprong Canadees, is eigenaar van de lokale skateshop Wood be Hero aan de De Kempenaerstraat. Net als de overheid en gemeentes vindt hij het belangrijk om jongeren aan te zetten tot structurele sportbeoefening. "Skateboarden kan hier eenvoudig aan bijdragen, omdat deze sport precies past bij de huidige tijd", zo vertelde hij. Douglas wil gaan lesgeven in het Hofbrouckerpark. Samen met nog een paar enthousiastelingen uit Leiden vertelden hij aan de twee raadsleden hoe geweldig hun sport is en wat er in Leiden al mee is bereikt.

Uitdagingen

Skateboarden kun je eigenlijk overal, zolang de ondergrond maar vlak en droog is. Bij voorkeur ergens met uitdagende obstakels, zoals een bankje of een metalen leuning. In Oegstgeest zijn opvallend weinig geschikte plekken om met elkaar te skateboarden. Het skatepark in het Hofbrouckerpark en het parkje in de Morsebel zijn de enige mogelijkheden. Hier wordt weinig geskateboard omdat de grove ondergrond niet geschikt is en de obstakels te ver uit elkaar staan.

Aantrekkelijker

Het skatepark aan het Hofbrouckerpark kan op eenvoudige wijze een stuk aantrekkelijker worden gemaakt. Skateshop Wood be Hero en de plaatselijke skateboarders willen hier graag aan meewerken.

"Door sommige obstakels net iets anders ten opzichte van elkaar te positioneren, een handrail en een halfpipe eraan te voegen, zal je zien dat het park veel intensiever gebruikt gaat worden.

Een betonnen vloer is bovendien vele malen geschikter, veiliger en geluiddempender dan het huidige asfalt. De jeugd én de ouderen uit Oegstgeest worden eenvoudig verleid om meer te gaan bewegen."

24 april: Peter Brusse over Engeland en de Brexit

lezing n Peter Brusse, jarenlang correspondent in Londen voor Volkskrant en NOS, schreef het boek 'Ach Engeland, wij en onze overburen, van Bonifatius tot Brexit' en komt hierover vertellen op 24 april in de Bibliotheek van Oegstgeest.

Deze lezing is een samenwerking tussen Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Rare jongens, die Engelsen... Wie begrijpt ze vandaag de dag nog? Peter Brusse bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen.

De zee die ons scheidt is niet eens zo breed, maar tussen de zandstranden hier en de krijtrotsen aan de overkant bestaat een wereld van verschil. Hoewel? Nederland en Groot-Brittannië zijn al eeuwenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, dan weer als vrienden, dan weer als vijanden.

Aan de vooravond van de Brexit maakt de legendarische oud-correspondent Peter Brusse de balans op. Want de Britten nemen dan wel afscheid van Europa, maar in het geval van Nederland is dat eigenlijk onmogelijk. Beide zeevarende naties delen een lange geschiedenis. Ze voerden oorlog met elkaar, probeerden elkaar te bekeren, leenden elkaars taal en imiteren elkaar nog altijd. Al in de donkere middeleeuwen werd een Fries meisje koningin van Engeland. De Engelse monnik Bonifatius werd bij Dokkum vermoord. Enzovoorts... enzovoorts...

'Ach Engeland' is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen – en andersom.

De avond begint om 20.00 en kaarten à € 5.00 zijn te koop bij bibliotheek en boekhandel of reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl of via de app: 071-5172271

Omhoog

Kijk omhoog, want daar is de blauwe lucht. Kijk toch niet zo gebogen. Hoe profetisch was de tekst in het liedje van Ramses Shaffy. Inmiddels is er namelijk een extra dimensie toegevoegd aan de jungle die wij verkeer noemen, de smartphonekijkers. Ik zag al een fietser over het fietspad slingeren die rechtop zittend, zonder zijn stuur vast te houden, voortdurend op het scherm keek van zijn mobiele telefoon. Misschien was het een app die zijn omgeving in beeld bracht om als bijziende toch te kunnen functioneren in het verkeer. Nu maar hopen dat hij nergens tegenop rijdt. Op Internet las ik een bericht van februari 2017 over lichtlijnen op het wegdek. Zo kun je als smartphonegluurder toch zien welke kleur het verkeerslicht heeft. Ik zie het verder nergens toegepast, wellicht werkt dat ook niet of het was een 1-aprilgrap. Het zou eigenlijk wel toegepast kunnen worden om donkere fietspaden te verlichten, zoals langs de N444. Wil van Elk

Gouden eieren in Winkelgebied De Kempenaer

winkelen n Vanaf maandag 15 tot en met zaterdag 20 april staat Winkelgebied De Kempenaer volledig in het teken van Pasen.

De winkeliers hebben samen een mooie actie opgezet waarbij een heel leuke prijs is te winnen. In drie verschillende etalages van winkels in het winkelgebied is een gouden ei verstopt.

Wie weet waar deze drie gouden eieren liggen, maakt kans op de hoofdprijs: een zeer goed gevulde goodiebag. Op de toonbank in de winkels liggen invulformulieren klaar voor iedereen die de gouden eieren heeft gespot. Als je daar je gegevens invult en de naam van de winkels, maak je kans op de prijs.


Voorzitter Marijke in 't Veld: "De periode voor Pasen is traditiegetrouw een heel gezellige en drukke periode in Winkelgebied De Kempenaer. Er gebeurt veel in ons winkelgebied: er is een aantal leuke nieuwe winkels bijgekomen en ook op horecagebied valt er steeds iets nieuws te beleven. Wij willen onze bezoekers graag blijven verrassen en daarom hebben we deze actie bedacht. Kinderen vinden het geweldig om eieren te zoeken en wat is er dan leuker dan dat ze ook nog eens een mooie prijs kunnen winnen?
En uiteraard zijn ook de volwassen van harte welkom om mee te doen! De actie loopt tot en met zaterdag 20 april en daarna maken we de winnaar bekend."

Onderscheiding voor Peter van Helsdingen

'Peter van Helsdingen stond in zijn leven altijd klaar voor raad. En is bovendien een aimabel mens', aldus burgemeester Jaensch. | Foto Facebook Emile Jaensch

onderscheiding n Afgelopen zaterdag, 13 april ontving Oegstgeestenaar Peter van Helsdingen uit handen van burgemeester Emile Jaensch een Koninklijke Onderscheiding. Van Helsdingen ontving zijn lintje (hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau) aan het einde van een symposium over spinnen voor zijn onderzoek naar en zijn enorme expertise op het gebied van spinnen, maar ook voor zijn jarenlange vrijwillige inzet op het gebied van biodiversiteit en natuurbehoud in het algemeen. Van Helsdingen deed jarenlang onderzoek bij Naturalis, en bleef hier ook na zijn pensioen werken. De bioloog is ook regelmatig te horen als expert in het radioprogramma Vroege Vogels.

In Oegstgeest is hij voorzitter van de adviescommissie Groen & Natuur. "Hij stond in zijn leven altijd klaar voor raad. En is bovendien een aimabel mens", aldus burgemeester Jaensch.

Populairste achternamen in Oegstgeest: 'Berg op één

namen n Met ruim drie miljoen inwoners is Zuid-Holland de drukst bevolkte provincie van Nederland. Naast de drukte van de randstad ligt het rustige en groene plaatsje Oegstgeest. Telefoonboek.nl zocht uit welke achternamen het meeste voorkomen in de gemeente.

Berg is de meest voorkomende achternaam in Oegstgeest. Deze achternaam zit in de top vijf van meest voorkomende achternamen in Nederland. Berg is in de antroponymie een adresnaam. Een adresnaam geeft de huidige woonplaats aan van de naamdrager. Is jouw achternaam dus Berg? Dan hebben jouw voorouders op een berg gewoond in Nederland. Op nummer twee staat Groot en is eveneens een veel voorkomende naam in Nederland. Groot is een eigenschapsnaam en zegt iets over de psychische of fysische eigenschappen van jouw voorouders. Op nummer drie staat de adresnaam Leeuwen.

Originele achternamen

Vergeleken met de lijst met de honderd meest voorkomende achternamen van Nederland, dan blijkt dat Oegstgeest veel originele achternamen bevat. In de top tien staat bijvoorbeeld Juffermans. Dit is vermoedelijk een verbastering van de familienaam Jungferman uit Duitsland. De Duitse term 'Jungfer' was oorspronkelijk een benaming voor jonge edelmannen en- vrouwen, maar werd later vooral gebruikt om ongehuwde vrouwen mee aan te duiden. Bovendien staat Voort in de top tien, een adresnaam die niet voorkomt in de top honderd van meest voorkomende achternamen van Nederland.

Voornamelijk adresnamen

Het is opvallend dat er voornamelijk achternamen zijn die naar een adres verwijzen in Oegstgeest. Kenmerkend voor deze groep is de aanwezigheid van een topografische referentie. In de top twintig staan bijvoorbeeld Berg, Leeuwen, Hollander, Dijk, Voort, Bos, Star, Vos en Broek. Het grote verschil met een herkomst naam en een adresnaam is dat de adresnaam de huidige woonplaats aanduidt en de herkomstnaam de voormalige woonplaats. Vries is bijvoorbeeld een herkomstnaam en duidt op Friese afkomst.

Top 20

De top 20 van namen in Oegstgeest is gebaseerd op het aantal vermeldingen van achternamen op Telefoonboek.nl.

Berg • Groot • Leeuwen • Hollander • Bakker • Jong • Jansen • Juffermans • Dijk • Voort • Bos • Driessen • Star • Vliet • Vos • Boer • Broek • Vries • Wit • Best.

Burgerinitiatief en thuiszorgorganisaties willen intensiever samenwerken

zorg n Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest en de thuiszorgorganisaties Activite, Buurtzorg en Marente willen intensiever samenwerken in de buurten. Dat is de uitkomst van een infobijeenkomst over Zorg(technologie) Thuis op 13 april. In de afstemming over de zorg thuis is nog een wereld te winnen aldus de aanwezigen. Eerder tekenden het burgerinitiatief en de thuiszorgorganisaties al een intentieverklaring over burenhulp in het project Ken je Buren.

In de zorg thuis moeten veel zaken afgestemd worden tussen verschillende organisaties. De wijkverpleging is over het algemeen binnen een dag geregeld, maar voor bijvoorbeeld alarmering en huishoudelijke zorg zijn indicaties noodzakelijk die lang kunnen duren. Zaken als vervoer, hulpmiddelen en maaltijdendiensten moeten burgers daarnaast zelf regelen. Als je er alleen voor staat en mantelzorg of burenhulp niet beschikbaar zijn is dat voor zorgvragers een hele klus om bij elkaar te organiseren, zeker als je ziek en onthand bent.

In vervolg op het project Ken je Buren, waarbij inmiddels al in 5 van de 12 buurten van Oegstgeest buurtnetwerken opgezet zijn door buurtambassadeurs, wil het burgerinitiatief nu samen met de thuiszorgorganisaties een thuiszorgarrangement ontwikkelen waarin alle diensten thuis onder één contract en regie geregeld worden zoals burgers dat zelf graag zien. In dat thuiszorgarrangement worden zaken als snelle levertijden en kwaliteit vastgelegd. Eén telefoontje is dan genoeg om alle zorg thuis te regelen.

Op zaterdag 18 mei organiseert het burgerinitiatief een grote manifestatie in het Dorpscentrum in Oegstgeest. Dan presenteren de buurtambassadeurs de vorderingen in de buurtnetwerken en het project Ken je Buren. Het burgerinitiatief zal dan ook een toekomstperspectief schetsen, waarbij naast het thuiszorgarrangement ook plannen voor woonarrangementen en dementiezorg worden opgenomen.

The Voice of LOHC op Koningsdag

Er werd een warming-up gedaan op het lied 'Pasapas'.

Uniek n De Leidsche Oegstgeester Hockey Club (LOHC) kreeg vijf jaar geleden als eerste hockeyclub een eigen koor. Twintig zangliefhebber richtten deze club op. Op Koningsdag maakt feestvierend Oegstgeest om 13.30 uur kennis met het koor dat optreedt met de Van Hoytema Band op het podium op de Hofdijck.

"Zingen brengt plezier", vertelt ­Annick van Gennip enthousiast. ­Annick woont in Den Haag en is ook verbonden aan een band in Noordwijk waar zij op school ging bij de Leeuwenhorst. Zij is de dirigente van het koor dat nog steeds uniek is. "We oefenen iedere woensdag in het clubgebouw van LOHC. Samen muziek maken is zó leuk." Waar ze normaal met de piano voor het koor staat, is ze tijdens het optreden bovenal dirigente.

Eind 2015 liet het koor al van zich horen tijdens muziekworkshops. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Het criterium om lid te zijn van het LOHKoor is dat de leden verbonden zijn met de hockey. Het is een team en de leden hebben elkaar nodig, dat past prima bij de sport. "We hebben een heel nieuw repertoire; we gaan écht knallen! Negen nummers, dik een half uur alleen maar dansmuziek. Op topniveau. Volgende week hebben we de generale."

Linedance in Buitenlust: de Linestars

dansen n Iedere woensdagavond vanaf 19.30 uur is er een enthousiaste groep bezig met linedancing in buurthuis De Kratong in Buitenlust.

Onder leiding van een professionele lerares worden de dansen aangeleerd. Dames en heren die interesse hebben in linedancing, worden van harte uitgenodigd om eens langs te komen en een lesje mee te doen.

Het dansniveau is nog niet te moeilijk, dus iedereen kan eraan beginnen. Speciale kleding is er niet voor nodig. De kosten zijn € 2,50 per les.

Kom een keer kijken in buurthuis de Kratong (Curaçaostraat) om mee te doen.

Koningsspelen op GDT

oranje n Afgelopen vrijdag heeft ook de Gevers Deutz Terweeschool meegedaan aan de Koningsspelen 2019.

"We zijn de dag gestart met een ontbijtje in de klas en daarna hebben we met z'n allen op het schoolplein een warming-up gedaan op het lied van kinderen voor kinderen 'Pasapas'", vertelt een docente.

De hele dag werden er spelletjes op het schoolplein gedaan en de groepen 5 tot en met 8 gingen bowlen in Warmond.

Het was een koude maar zeer geslaagde dag.

Oegstgeester Sociëteit De Harmonie viert zeventiende lustrum

Zittend vlnr Geert van Etten en Henk van der Ploeg. Staand: Jo Hermans en Johan Ebbens. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

jubileum n Dit jaar is het 85 jaar geleden dat de Oegstgeester Sociëteit De Harmonie werd opgericht. 30 oktober 1934 was het, dat negentien Oegstgeestenaren, waarvan een aantal in Nederlands-Indië werkzaam was geweest, samenkwam in het Oegstgeester Witte Huis aan de Rhijngeesterstraatweg, en vanaf die datum met een groeiend aantal heren een borrel dronk, een goed gesprek voerde, biljartte en bridge speelde.

Door Willemien Timmers

Door de jaren heen bleef De Harmonie bestaan, en heeft in de achterliggende decennia voor veel goede ontmoetingen, vriendschappen en activiteiten gezorgd.
"De sociëteit is ook nu, 85 jaar later, nog zeer belangrijk voor al onze leden", vertelt Jo Hermans, voorzitter van de lustrumcommissie. Hij legt, samen met de andere leden van de commissie, uit dat De Harmonie een belangrijke sociale functie heeft. "Velen van ons hebben hun leven lang buiten het dorp gewerkt, en hadden na hun pensioen de behoefte dichter bij huis activiteiten te ontplooien." Henk van der Ploeg, voorzitter van de sociëteit legt uit hoe mooi het is om als lid opgenomen te worden binnen de club. "Er zijn binnen De Harmonie tal van mogelijkheden om de kennissenkring in relatief korte tijd uit te breiden."
De vier heren, die in de gezellige eetkamer van Jo Hermans enthousiast vertellen over het zeventiende lustrum, benadrukken de sociale rol van de sociëteit. "Elke zaterdag wordt er van 16.00 tot 18.30 uur geborreld in Holiday Inn, net over de grens met Leiden. Eénmaal per maand is er een lezing van een lid over zijn expertise."
"Het is fijn dat er heel veel contacten binnen de club zijn", vertelt ook Johan Ebbens. "Als partners overlijden, wordt er extra op elkaar gelet, en ook voor de echtgenotes van leden die wegvallen, worden activiteiten georganiseerd." Hij omschrijft hoe er belcirkels zijn van leden die met grote regelmaat naar elkaars wel en wee informeren. "We hebben ook een contactcommissie."
Maar deze activiteiten vormen zeker niet het zwaartepunt van de sociëteit. "We zijn veel actiever dan vroeger", vertelt Geert van Etten enthousiast. "We hebben ruim tachtig leden en kennen meer dan tien commissies, die bijvoorbeeld golf- fiets- en biljartactiviteiten organiseren. Ook worden er diverse excursies georganiseerd. Verder zijn er onder andere museum-, wijn- lees- en eetclubs, maar het motto blijft altijd: niets moet – alles mag."
Voorzitter van der Ploeg beschrijft dat de club begin jaren tachtig op sterven na dood was. "Sindsdien zijn wij goed gegroeid dat is mooi, en wat mij betreft kunnen er nog best een aantal mensen bij."

Jo Hermans vertelt opgetogen over dit jubileumjaar dat tal van mooie activiteiten kent. "De leden zijn erg enthousiast. Het diner dansant bijvoorbeeld, heeft al meer dan honderd aanmeldingen, en is dus onverminderd populair. Verder hebben we onder andere een lustrumlezing met Herman Pleij en een excursie naar Aalsmeer. 'Feestvieren doen we samen' is ons motto."

Slechts één keer in het jaar treedt De Harmonie naar buiten en dat is tijdens het traditionele ringsteken op Koningsdag in het Wilhelminapark. De sociëteit reikt op die dag de wisselbeker uit aan de mooiste combinatie van koetsier, inzittenden en paard.


Voorzitter van der Ploeg voelt zich thuis in zijn club. "Ook al is zo'n negentig procent van onze leden al met pensioen, de meesten zijn nog zeer actief op verschillende terreinen. En het fijne is dat iedereen in een rustige levensfase terecht is gekomen, en de sfeer daarom zeer relaxed is."

Marjolijn van Diepen

Hoe verrassend is het om te horen dat een jonge vrouw met een meer dan serieus beroep voor haar ontspanning zingt in een muziekband. Marjolijn van Diepen is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

Foto: Sven van der Vlugt

"Muziek is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader speelde gitaar en zong daar ook bij en ik zong van kleins af aan al mee. Keek op tv naar alle muziekprogramma's en zong ook daar enthousiast aan mee. Speelde met schoolvriendinnen Mini PlayBackshows na. Deed mee aan schoolmusicals en kan mij nog herinneren dat ik in een rol als tekst zong 'Ik word advocate, daarvoor zal ik pleiten, want ik praat anderen graag vast'. Het heeft blijkbaar zo moeten zijn. Ik leerde mijzelf gitaar spelen en deed ook een paar rondes mee aan het destijds populaire tv-programma Idols. Ik zong daar onder andere -It wasn't me- van Anouk. Met die ervaring wist ik zeker dat optreden voor tv niets voor mij was, maar een zangcarrière leek mij toch wel wat, dus zou ik naar de Musicalschool of het Conservatorium moeten. Maar mijn ouders adviseerden mij toch eerst iets 'serieus' te gaan studeren, maar ja wat. Ik hield van het vak Nederlands en ook van discussies en realiseerde mij dat in het dagelijkse leven alles draait om rechten en plichten en alles te maken heeft met regels en zo kwam ik op een juridische studie. En na deze studie trad ik als jurist in dienst bij een zorginstelling, maar miste daar toch na enige tijd de nodige diepgang en besloot advocaat te worden. Na beëdigd te zijn ben ik aan de slag gegaan bij een advocatenkantoor en ben daar toevalligerwijs, door het tijdelijk waarnemen van de taken van een collega, het Familierecht ingerold en heb mij daar nu in gespecialiseerd, evenals in Mediation. Ik ben er dan ook supertrots op dat ik door de vFAS, een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen- en familierecht, ben uitgeroepen tot 'Young Talent 2019'. Naast deze serieuze loopbaanontwikkeling bleef muziek een belangrijke rol in mijn leven spelen en als hobby zong ik regelmatig met optredende bandjes, waarbij ik uiteindelijk vaste zangeres ben geworden van de in de regio bekende coverband Support Act, die zich met name richt op Pop-Rock, met nummers van vroeger en nu. Heerlijk zo'n ontspannende uitlaatklep, waarvoor de één naar een feestje gaat en wij daarentegen het feestje maken. Momenteel werk ik als Familierechtadvocaat en Mediator bij RWV Advocaten in Leiden en heb daar trouwens ook een collega die net als ik als hobby zingt. Wie weet kunnen wij nog een Kantoorband oprichten". Tja Marjolijn, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Ontmoeting 'Heeren van het Dorp'

ontmoeting n Eens in de zes weken komt een aantal Heeren onder het genot van thee en koffie bij elkaar om over een bepaald onderwerp van gedachten te wisselen. Elke Heer uit het Dorp is dan welkom; er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist.

Op dinsdagmiddag 23 april van 14.00 tot 16.00 uur komt men weer bij elkaar en wordt er gesproken over 'Drones'. Dat gaat gebeuren bij Radius, locatie Haeswijk, Pres. Kennedylaan 141, deze keer in de kamer van de wijkmedewerkster; na ingang eerste deur rechts. Van tevoren aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis, drankjes zijn €1.
Alle Heeren uit het Dorp zijn van harte welkom.


MLK-droom, JC-werkelijkheid

Het is 2 april – de geboortedag van mijn moeder – en lente in Atlanta. Een paar details zijn bijzonder. Hier wonnen in 1996 de Nederlandse volleybalmannen legendarisch goud, is Frank de Boer trainer en staat het hoofdkwartier van CNN.

Ik ben 'op congres' en praat met veel mensen van ver over kanker. Hoe gaan we het beter doen? Procentjes overlevingswinst boeken. Te veel behandelen voorkomen. Ik mis vrouw en kinderen, de wedstrijd op zaterdag en het leven van alledag. Thuisfront hooguit even gezien via bibberig Facetime.

In het uur dat mij hier nog rest, ontdek ik dat dit de stad van Martin Luther King is. Voor miljoenen sprak hij over de droom van vrijheid en gelijkheid. Jong werd hij vermoord.

Ik wil meer weten en ga naar het 'Center for Civil and Human Rights', geflankeerd door 's werelds grootste aquarium enerzijds en het Coca-Cola museum anderzijds. Veelkleurig is het zeker. In het centrum wordt eerst de MLK-droom breeduit gemeten, levensecht. Bevrijding voor ieder, ongeacht ras, geaardheid en gender. Geen onderdrukking die dat stoppen kan. Het komt wel binnen zo …

Even verder een wereldkaart van zo'n 10 bij 5 meter met meer dan de helft van het land rood als teken van onderdrukking. Naast mij staat een witte moeder, een zwarte vader en hun jonge tiener er tussenin. Zij vertelt zachtjes over die kaart aan haar zoon. Ik spreek met de man en we zijn ontroerd.

Bij de uitgang tref ik een groep tieners met jeugdleiders. Ze dragen een shirt waarop in grote hoofdletters 'HOPE' staat. De 'O' is een stralend licht waarin het kruis van Jezus Christus. Daar had MLK het ook over. Dankzij die werkelijkheid, zo'n 2000 jaar geleden, had MLK het lef te durven dromen. Om nooit meer voor de dood als de dood te hoeven te zijn. God zij dank. Hij begreep dat als geen ander.

Gezegend Pasen gewenst!

Jelle Wesseling

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Stampvolle zaal luistert naar Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf ging uitgebreid in op vragen uit de volle zaal in het Dorpscentrum. | Foto Willemien Timmers

terreur n Na een zware werkdag in Den Haag, waar ze als expert langdurig ondervraagd werd door diverse Tweede Kamerleden over de diverse aspecten van 'terreur' stapte Beatrice de Graaf op donderdag 11 april opvallend fris Dorpscentrum Oegstgeest binnen.

Door Willemien Timmers

"Het is fijn om hier te zijn", sprak zij voorafgaand aan de lezing. "Oegstgeest is een mooi groen dorp, en van de organiserende boekhandel (de Rijnlandse Boekhandel – red) hoorde ik veel positieve verhalen. Leuk om te komen dus."
Aanleiding van de lezing was het verschijnen van De Graafs boek 'Tegen de terreur'. Na een inleiding over de typisch Nederlandse neiging om problemen op te lossen door een extra regie-orgaan in het leven te roepen, en een uiteenzetting over de veiligheidsparadox ('de dramatische informatie springt er altijd uit'), sprak zij over de verschuiving van het recht en bescherming van lokaal (burgerwachten etcetera) naar centraal (geweldsmonopolie van politie en leger). "Dat mensen hun heil gingen verwachten van de overheid, is begonnen bij de Franse revolutie."
Beatrice de Graaf stond uitgebreid stil bij het leven en de maatregelen van Napoleon, en het 'veilig worden' van Europa na deze Franse generaal.
De hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen ging uitgebreid in op vragen uit de stampvolle zaal, en nam na afloop de tijd om haar boeken te signeren en met haar toehoorders in gesprek te gaan.

Oranjeconcert

katwijk n Op vrijdagavond 26 april kunnen bezoekers genieten van een bijzonder Oranjeconcert in de Nieuwe Kerk te Katwijk (Voorstraat 79). Deze avond zal het Herv. Geref. Katwijks Mannenkoor Eben-Haëzer o.l.v. Hugo van der Meij een gevarieerd palet aan muziek aanbieden, waaronder prachtige geestelijke liederen, maar natuurlijk ook bekende Oranje-liederen zoals Piet Hein, De Waldhoorn en Mijn Nederland. Het concert begint officieel om 20.00 uur maar vanaf 19.45 zingen publiek en koorleden samen.

Foto: Willemien Timmers

Londen-Hamburg,1943-1944 n Zwervertje en het grote boreale geweld daarboven.

... 88, 89, … vader zit in de tuin, telt vliegtuigen. Gaan allemaal in dezelfde richting. Hij wijst met een wandelstok omhoog. Alsof hij ze tellend kan aanraken. Een tapijt van bommenwerpers schuift over Nederland. Op weg naar Duitsland om daar te bombarderen, …..116, 117,… Hoe meer, hoe beter, zeggen de grote mensen. Trouwens, kon zwervertje toen zelf al tellen? Zo ver? Tot 117 en verder? …130, 131….

Snel onder de tafel!! Een plotseling hels lawaai , begin van de avond, etenstijd. Wat gebeurt er, wat gebeurt er? Als het lawaai voorbij is komt men van onder tafels of uit kelders te voorschijn. Verbaasde gesprekken op straat over die twee nieuw afgevuurde raketten. Die, nee, niet naar Duitsland gingen, maar de andere kant op, naar Engeland. De eerste V2 bomraketten. Nu is het niet hoe meer hoe beter, maar hoe minder hoe beter. En als ze dan toch afgeschoten worden, dan liever de andere kant op, naar Duitsland. Soms vergist zo'n V2 zich inderdaad en gaat richting Duitsland. Daar maken zwervertje en kornuitjes zich dan vrolijk over.

Die tellende vader, dat was misschien tussen 24 juli en 3 augustus 1943, 2353 bommenwerpers naar Hamburg. Of 27-28 september, 600 machines richting Hannover. Of misschien een ander doodseskader.
Maar die eerste helse V2 bomraketten, die hem onder de tafel deden duiken, dat was zonder twijfel op 8 september 1944. Die werden een kwartiertje lopen van zijn huis gelanceerd om in Londen hun verwoestend werk te doen. Meer dan 3000 volgden. Dacht zwervertje aan de vele doden en gewonden? Welnee, dit was gewoon de wereld waarin hij opgroeide. "Tsja", zeiden zijn ouders soms, "tsja, het is oorlog". Wat is dan "niet oorlog?" dacht zwervertje dan. En dat die V van V2 stond voor "Vergeltungswaffe", geen flauw idee. Terwijl Zwerver terug denkt aan de dood en verderf zaaiende machines van zijn kindertijd spreekt een nieuw opgekomen profeet/politicus zijn enthousiaste volgelingen toe. Over "de grootste en mooiste beschaving die de wereld ooit heeft gekend", jawel, onze "beschavingsfamilie, onze boreale wereld".                

Radius Welzijn heeft weer een opvallende bus

gift n Velen hebben de nieuwe bus van Radius Welzijn al zien rijden: sinds maandagochtend 15 april kan men hem tegenkomen.

De nieuwe bus die door de stichting Vrienden Welzijn Ouderen Oegstgeest twee jaar geleden is geschonken, heeft door dezelfde stichting zijn nieuwe uiterlijk gekregen. De bus heeft het nieuwe logo van Radius in de frisse kleuren groen met blauwe letters gekregen, waardoor iedereen in één oogopslag ziet dat het de Dorpsbus van Radius is, en waar men Radius voor kan benaderen. Afgelopen maandag namen de vrijwilligers de vernieuwde bus feestelijk in gebruik, en overhandigde de stichting Vrienden Welzijn Ouderen Oegstgeest de sleutels van de bus aan één van de vrijwillige chauffeurs, Albert van Tongeren.

De Dorpsbus is voor ouderen hét vervoermiddel binnen Oegstgeest. "We rijden alleen binnen de grenzen van Oegstgeest, ook de omliggende ziekenhuizen, het station en het revalidatiecentrum zijn te bereiken. Voor €12,50 per maand per persoon, kunt u dagelijks de bus bestellen", aldus Alice van Elk.
Men kan bellen voor het boeken van een rit of voor meer informatie naar Radius 071-707.42.60 van 09:00 tot 11:00 uur.

"Heeft u de nieuwe bus zien rijden en u zou hier ook wel chauffeur op willen zijn een dagdeel per week? Wij zijn op zoek naar chauffeurs m/v die als invaller willen werken.
Ook zoeken wij nog een telefonist m/v voor de Dorpsbus telefoon op vrijdagochtend en voor de invalpoel, de telefonist staat de klant telefonisch te woord en zorgt dat de ritten geboekt worden.
Voor de bus heeft u alleen rijbewijs B nodig en u wordt door ons ingewerkt."

Voor meer informatie over de stichting vrienden welzijn ouderen Oegstgeest, kan men de folder opvragen, via (071) 7074200.

| Foto's Willemien Timmers

Hondenvrienden maken Klink schoon

Ook hond Bongo deed mee met de schoonmaakactie. Hij haalde allerlei troep uit het water.

opruimen n Stichting Platform Hondenvrienden (SPH) heeft afgelopen zaterdag, 13 april, een schoonmaakactie bij de Klinkenbergerplas gehouden.

Ook hond Bongo (foto) deed mee. Hij haalde allerlei troep uit het water. De vrijwilligers vulden in totaal elf vuilniszakken met: blikjes, flesjes, plastic, peuken (650 stuks!), drugsbuisjes, mensen- en hondenpoep en schrikbarend veel piepschuim.

Er is bij de gemeente Oegstgeest melding gemaakt van de vele losgeraakte bolletjes piepschuim in het riet van de grote plas. Deze kregen de vrijwilligers niet verwijderd.

Lucas Passie van Henk Gijzen

LEIDEN n Op stille zaterdag, 20 april wordt in de Marekerk de Lucas Passie van Henk Gijzen uitgevoerd door het Brederode Consort.

De solo's worden vanuit het koor vertolkt. De verteller is Ds. G.F. Smaling. Het geheel staat onder leiding van Henk Gijzen.

Het concert begint om 16.00 uur in de kerk aan de Lange Mare. De toegang is gratis.

Groot feest in de Clusiushof

In de zon gaven de leerlingen een prachtig optreden. | Foto Willemien Timmers

bewegen n Op zaterdag 13 april was het feest in de Clusiushof in Poelgeest. Balletstudio Giselle vierde dat er al 25 jaar les wordt gegeven in Oegstgeest, en sportschool Jenergy gaf een feest omdat het al vijf jaar gevestigd is in de Clusiushof.

De kinderen, tieners en oudere leerlingen van Balletstudio Giselle lieten met spetterende optredens zien wat ze tijdens hun jaren bij de dansstudio geleerd hebben. Het weer werkte mee, zodat in de open lucht de dansen van de kleinsten bewonderd konden worden.De oudere leerlingen traden in de balletschool op, terwijl het publiek via het raam mee kon kijken. Dat leverde een mooi schouwspel op.

De spinningmarathon bij Jenergy was wederom geslaagd. | Foto W. Timmers


Balletstudio Giselle gaat binnenkort starten met lessen voor volwassenen. In de week van 4 juni is er een aantal open dagen.


Sportschool Jenergy vierde zaterdag het vijfjarig bestaan met een gratis High-Five-Festival. Er waren shows en demonstraties en proeflessen. Ook was er een zeer geslaagde spinning-marathon voor het goede doel.


's Avonds was er een groot feest.

Campagne 'Terug naar Oegstgeest' slaat aan

De slogan 'Terug naar Oegst­geest' is prominent zichtbaar op etalageruiten.

marketing n Op steeds meer plaatsen in het dorp is de slogan 'Terug naar Oegst­geest ' prominent zichtbaar op etalageruiten en op de ramen van clubhuizen. Al een twintigtal winkeliers en verenigingen sloten zich aan bij de permanente campagne, die de Stichting Dorpsmarketing in februari is gestart.

Deze week krijgen alle winkeliers, verenigingen en instellingen een brief van Dorpsmarketing met een uitleg over de campagne en het verzoek daarbij aan te haken.

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt licht in de brief de permanente campagne nog eens toe. "Het beeldmerk met de tekst 'Terug naar Oegst­geest' is de vlag waaronder we Oegst­geest prominent zichtbaar willen maken. Alle winkeliers, verenigingen en instellingen in Oegst­geest worden uitgenodigd dit officiële beeldmerk ook in hun eigen communicatie toe te passen. Samen zorgen we er zo voor, dat inwoners van Oegst­geest en bezoekers uit de regio nog meer hart voor Oegst­geest ontwikkelen."

uitbouwen

De campagne wordt volgens Van der Jagt stapsgewijs steeds verder uitgebouwd. "We zijn nu bezig de kring gebruikers van het beeldmerk te vergroten. De volgende stap is dat we samen met de deelnemers steeds meer inhoud en betekenis geven aan de slogan. Winkeliers en horeca kunnen er bij voorbeeld eigen acties aan ophangen met het oog op herhaalbezoek. Dorpsmarketing zal zelf themacampagnes coördineren rond bij voorbeeld wonen, winkelen, trouwen en eten en drinken in Oegstgeest."        

aanhakers

Het aantal aanhakers aan de permanente campagne bedraagt inmiddels twintig. Eenzelfde aantal staat nog in de wachtrij om een transparante slogan op winkelruit op clubhuisraam te kunnen plaatsen. Van der Jagt verwacht dat de campagne uiteindelijk meer dan honderd actieve deelnemers krijgt. "Het beeldmerk met de tekst 'Terug naar Oegst­geest' is breed inzetbaar en voegt overal wel wat toe. Ik zie bij voorbeeld ook mogelijkheden voor scholen en gebruik op uitnodigingen van serviceclubs die dineren of vergaderen in Oegst­geester horecagelegenheden".


Voor nadere informatie: info@dorpsmarketingoegst­sgeest.nl

Filmmiddag vrijdag 26 april

film n Radius organiseert op vrijdag 26 april weer een mooie filmmiddag.

Maria Peters (Sonny Boy, Kruimeltje) deed vijftien jaar over het maken van onze film van vandaag. We beleven dat een droom werkelijkheid kan worden! Maar ….doorzetten is absoluut niet makkelijk voor de hoofdrolspeelster, veel moet ze opgeven en veel overwinnen.
Ze wordt uiteindelijk de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent ter wereld: Antonia Brico. Ze wordt in 1902 als Wilhemina Wolthius in Rotterdam geboren, maar verhuist in 1908 met haar adoptieouders naar Californië. Na een muzikale opleiding in de VS vertrekt ze in 1927, - na veel vergeefse pogingen ergens een opleiding te kunnen krijgen- , naar het conservatorium in Berlijn, waar ze als eerste Amerikaanse in 1929 afstudeert. In 1930 debuteert ze als eerste vrouwelijke dirigent voor het Berlijns Filharmonisch Orkest. In 1938 is ze de eerste vrouw die voor het New York Filharmonisch Orkest staat. Haar bewogen leven staat ook verder, met succes, in het teken van het veroveren van een plaats en die te behouden, in de (nog steeds) door mannen gedomineerde dirigentenwereld. Dit jaar benoemde ons Radio Filharmonisch Orkest voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een vrouwelijke chef-dirigent: Karina Canellakis.

Dorpscentrum • 14.30 u (zaal open 14.00 u). • € 5,-. Voor de titel bellen: Radius tel: 7074200 of Dorpscentrum tel: 8876656.

'Grenzen aangeven'

grenzen n De 'Werkkring' van de VVAO Leiden (vereniging van vrouwen met een hogere opleiding) organiseert een interactieve bijeenkomst 'Grenzen aangeven, werk en privé' voor leden en andere belangstellende vrouwen.

De 'werkkring' is een groep van ruim tien vrouwen, die willen blijven ontwikkelen. "We wisselen ervaringen uit over werk, delen expertise en contacten en we motiveren elkaar. Wat aan de orde komt bepalen we samen. We nodigen spreeksters uit en gaan ook met elkaar in gesprek. Negen keer per jaar komen we bijeen", aldus één van de bestuursleden.

Woensdag 24 april van 20.00 - 22.00 uur, vanaf 19.45 inloop en drankje. Locatie: Oegstgeest. Begeleider: Ria Stikkelman, personal organizer en spreker

Toegang gratis. Introducees zijn welkom. Van tevoren aanmelden via leiden@vvao.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Big Band Bollenstreek

WARMOND n Big Band Bollenstreek doet met een swingend programma vrijdag 3 mei het theater Het Trefpunt (Herenweg 80 Warmond) aan.

De Big Band Bollenstreek is in de wijde omgeving van de Randstad voor menig jazz- en dansliefhebber een begrip. Wat de leden van de band drijft is hun gezamenlijke passie voor muziek.

Het orkest bestaat uit zeventien enthousiaste, ervaren (meest amateur-) muzikanten en staat onder leiding van saxofonist/componist/arrangeur Adri van Velsen.
De voorstelling begint om 20.30 uur. Een kaartje kost 13,50 euro en is te koop via www.theaterhettrefpunt.nl, 45 minuten voor aanvang aan de zaal of bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3).

Foto: Sergey Borisov

Aerial view over city of Siena, Italy Foto: Sergey Borisov

Volksuniversiteit Oegstgeest

lezing n Siena - de subtiele harmonie - lezingencyclus op 9 en 16 mei door Andrea Maddalena.

Siena, met slechts twee keer de bevolking van 700 jaar geleden, heeft nog steeds hetzelfde karakter, identiteit en geest van toen. Siena houdt haar deuren altijd open: voor de kunstliefhebber, de toerist of de verfijnde gastronoom. In een complex en subtiel spel van symbolen en geheime overeenkomsten die niets aan het toeval overlaat, onthult Siena haar ware aard.
Prijs: € 40.-, donderdag 9 en 15 mei van 20.00 – 22.00 uur.
Andrea Maddalena is een Italiaanse architect, deskundige in Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse architectuur en kunst, symboliek en antropologie.

Aanmelden vooraf: bij Volksuniversiteit Oegstgeest, Lange Voort 2 u • 071-5237165 • volksuniversiteit @bibliotheekbollenstreek.nl • www.ko-oegstgeest.nl

Veteranenteam zoekt versterking

voetbal n De 'Klassieke Veteranen' van ASC zijn op zoek naar vers bloed. "Ben jij tussen de 35 en 45 en heb je op hoog niveau gevoetbald (hogere regionen van het amateurvoetbal of profvoetbal), kom dan voetballen in de leukste competitie van Nederland!"

Met de verhuizing naar een grotere accommodatie kwam voor ASC nog een andere langgekoesterde droom uit: met een team meedoen aan de traditionele en in Nederland unieke Klassieke Veteranen-competitie. Wedstrijden duren tweemaal veertig minuten en er wordt gespeeld zonder grensrechters. Verder gelden de normale spelregels, inclusief 'buitenspel'.

Rond 1930 werd deze competitie opgericht door tien van Nederlands oudste voetbalclubs, waaronder VOC, HBS, HVV, Quick, AFC en Koninklijke HFC. Na de eeuwwisseling sloten profclubs Sparta en Ajax aan en in 2017 werd ASC als veertiende en laatste club toegelaten. Het hoogst spelende veteranenteam sprong toen als eerste en enige vertegenwoordiger van de Leidse regio op de trein. Na twee seizoenen zeggen de spelers dat ze nog nooit in zo'n leuke competitie hebben gespeeld, alleen verliezen ze vanwege het hoge niveau wel vrij veel. Op zich is dat voor een groep met veel vijftigers geen ramp. Zorgelijker is dat andere clubs kunnen ingrijpen als een club structureel onderaan bungelt.

Meedoen in deze competitie is voor iedere prestatievoetballer boven de 35 een prachtige en unieke kans om lekker op niveau te kunnen blijven voetballen. Dat geldt niet alleen voor oud-spelers van ASC 1 - ook dat team zoekt overigens versterking - maar ook voor andere sterren uit de Leidse regio. 'Samen sterk' kunnen we partij bieden aan clubs als Ajax, Sparta, HBS, Quick en AFC.

"Ben jij iemand en/of ken jij mensen die de Klassieke Veteranen van ASC zou(den) kunnen en willen versterken, neem dan contact met Nanno Benninga, via 06-21574216 (telefoon of Whatsapp) of bericht@nanno.nl (mail)."

Knappe winst OLTC Dames 1

Laura Slootweg van OLTC Dames 1 in actie. Het team is sterk dit jaar.

tennis n Dames 1 van OLTC boekte afgelopen zondag een knappe overwinning op de sterke dames van Nootdorp. Nog maar twee jaar geleden werd er van dit team met 6-0 van verloren, maar zondag waren de rollen omgedraaid.

Beau Smit won zeer knap haar single en ook Tess Kolkman en Annemiek Varkevisser wonnen beide knap hun single. De dubbelwinst van Marina Maric en Annemiek Varkevisser was ook een puike prestatie. Petje af voor de dames die na twee wedstrijden in de Hoofdklasse op een uitstekende gedeelde tweede plaats staan.

Heren 1 had net zoals vorige week een zware zondag. Captain Julian VandenBussche en Bas Louwerse wonnen hun single. Helaas verloren Roeland van Dijk en Timo van de Geest hun single. Beide dubbels werden verloren, waarbij aangetekend moet worden dat de dubbel van Julian Vandenbussche en Roeland van Dijk een ontzettend spannend slot had en er meer had ingezeten.
In de derde set werd de super tiebreak verloren met 11-9. Jammer voor de mannen, maar het kwartje gaat een keer de goede kant opvallen. Komend weekend spelen de Heren thuis op Tweede Paasdag tegen het sterke Laren.

Mix 1 had de koploper Dash op bezoek. De dames Julia te Velde en Marente Sybesma speelden beide een goede pot. Beide zaten dicht bij winst. Ze verloren in drie sets, maar kunnen trots zijn op het getoonde spel.
Stijn de Mooij en Romano Frantzen wonnen redelijk makkelijk hun single. De herendubbel werd ook gewonnen en de damesdubbel werd verloren. De mix partijen moesten gaan uitmaken wie er met de winst vandoor zou gaan. Het liep uit op een teleurstelling. Romano Frantzen en Dominque Yeo verloren op baan 1 hun partij met 6-4 en 6-2. De andere mix partij met Jasper de Regt en Marente Sybesma werd in de derde set beslist door een super tiebreak met 10-5 in het voordeel van Dash. Erg jammer want er had meer ingezeten.


Bij Mix 2 valt er goed nieuws te melden. Dit jonge team presteerde zondag uitstekend. Kopman Bastiaan Bauman liet weinig heel van zijn tegenstander en won met 6-0 en 6-2.
Marit Hoeberechts won knap in drie sets van haar tegenstander. Set drie werd maar liefst met 6-1 gewonnen. De andere dames single van Bo Martina werd helaas verloren. Imre van den Bos speelde een goede wedstrijd maar kwam net te kort in de derde set. Hij kan trots zijn op het getoonde spel.


De damesdubbel van Bo Martina en Chenna Benjamins werd zeer knap in het voordeel van OLTC beslist in de super tiebreak met 10-8. De herendubbel werd een klinkende overwinning voor Diederik Natté en Bastiaan Bauman.
Imre van den Bos en Bo Martina verloren net in een super tiebreak, maar de andere mixpartij van Chenna Benjamins en Diederik Natté werd heel knap gewonnen onder toeziend oog van Coach Dave Kuipers. Leuk om te zien hoe Dave bezig is om al zijn ervaring over te brengen op al dit jeugdige talent. Mix 2 won uiteindelijk met 5-3 en staat nu op een keurige vierde plek in de poule.

Het eerste gemengde team bij de jeugd boekte een 5-3 overwinning in en tegen Naaldwijk en moet alleen het team van Tennisvereniging Holy boven zich dulden.

Komend weekend

Komend weekend, op Tweede Paasdag spelen de volgende teams thuis: Heren 1 speelt thuis tegen het sterke Laren, Heren 2 speelt thuis tegen de Kegel en Mix 1 Jeugd speelt thuis tegen Vennewater.

FC Oegstgeest: Easter Open

voetbal n Komend paasweekend wordt bij FC Oegstgeest voor de eerste keer het EasterOpenTournament gehouden.

De Easter Open Tournaments worden gespeeld in drie delen van Nederland, in het zuiden, oosten en in het westen (Zuid-Holland). Deze toernooien zijn voor jongens en meisjes teams. Sportpark de Voscuyl is een van de twintig sportparken die hun velden gedurende twee dagen beschikbaar stellen.
De groepswedstrijden worden op zaterdag 20 april gespeeld en op zondag 21 april de plaatsings- en finalewedstrijden. 's Ochtends spelen de U8/9, U10/11, U12 en 's middags de U13, U15Girls en U17Girls. Iedereen is van harte welkom om de teams uit Duitsland, België, Amerika, Denemarken, Engeland en India aan te moedigen.

Vrijwilligers (kantine of scheidsrechters) zijn van harte welkom. Opgeven kan via meiden@fcoegstgeest.nl of 0644961200.

Nederlands HEMA Kampioenschap in Rijnlands Lyceum

Leden van de HVN, een HEMA-club uit Oegstgeest, deden mee aan alle toernooien en hebben een erg goed resultaat behaald. | Foto PR

zwaardvechten n Afgelopen zaterdag werd in de zaal van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest de tweede editie van het Nederlands HEMA Kampioenschap georganiseerd. HEMA staat voor Historische Europese Martial Arts en is een Europese vechtsport. Er waren vier verschillende toernooien. Het Open Langzwaard was verdeeld in twee divisies, er was een Dames Langzwaard en Militair Sabel.

Het langzwaard toernooi werd gevochten met speciale Federzwaarden, botte zwaarden met een omgerolde punt. De vechters hebben volledige, moderne bescherming aan en proberen elkaar met slagen of steken te raken zonder zelf geraakt te worden. Het militair sabel is vergelijkbaar met sportsabel alhoewel de wapens zwaarder zijn en er meer nadruk gelegd wordt op daadwerkelijk slaan of steken, enkel contact is niet voldoende.

Leden van de HVN, een HEMA-club uit Oegstgeest, deden mee aan alle toernooien en hebben een erg goed resultaat behaald met maar liefst tien finaleplaatsen waar zeven medailles uit kwamen. De hele top vier van de tweede divisie Open langzwaard en het Militair Sabel toernooi waren van de HVN.
Ook ging het zilver in de eerste divisie en de vierde plaats van de Dames Langzwaard naar de HVN.

Open trainingen FC Oegstgeest

voetbal n Komend seizoen draait de fusieclub FC Oegstgeest opnieuw op volle toeren.

Zo zullen een flink aantal jeugdteams op niveau in de Hoofdklasse of Eerste Klasse klasse spelen.
Voor het volgende seizoen is FC Oegstgeest op zoek naar talenten die hun niveau nog verder omhoog kunnen brengen. "Wij bieden daarom talenten vanaf de jongste jeugd JO8 tot eerstejaars JO19-spelers de kans om de komende periode mee te trainen om zo een kijkje te nemen bij FC Oegstgeest", aldus een woordvoerder.

Zowel bij de jongensteams als bij de meidenteams is de combinatie van prestatie en plezier zichtbaar op de huidige ranglijsten. Het streven voor de komende jaren is dan ook om als club te groeien in de regio en om een stabiele Hoofdklasser te worden met onze talentvolle jeugd selectieteams.

"Lijkt het jou een leuke uitdaging om hogerop te spelen met jouw talent of wil jij graag meetrainen bij FC Oegstgeest?
Kom dan de komende periode een kijkje nemen bij de club en wie weet speel je het nieuwe seizoen bij FC Oegstgeest!"
Aanmelden voor de open trainingen kan door contact op te nemen met Hoofd Jeugdopleiding Bovenbouw Eelco Fielemon door: naam geboortedatum, positie en het huidige team door te geven. Tel: 0646696009. E-mail: ftb1@hetnet.nl.

Kampioen: Nog drie punten

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos hebben komende zaterdag aan drie punten genoeg om kampioen te worden in de tweede divisie. Dat zou moeten lukken; tegenstander US werd in de heenwedstrijd met 10-0 geklopt.

De Oegstgeestenaren hadden misschien gehoopt al afgelopen weekend in eigen huis de titel te kunnen vieren. Door de ruime zege (9-1) van achtervolger Taverzo was daar echter geen sprake van – Pecos had namelijk twee punten moeten uitlopen. Tony Nader, Jens Wiersma en Ibrahim Yildizlar klopten de bezoekers van Buitenpost evengoed overtuigend, met 8-2. Het verschil met de nummer twee is daardoor nu, met nog één speelronde te gaan, nog acht punten.
De 8-2 had overigens gemakkelijk ruimer kunnen uitvallen, gezien het minieme verschil in de twee verliespartijen. Er leek voor Wiersma tegen materiaalspeler Arnoud Hofman geen vuiltje aan de lucht na 11-7 en 11-2 in de eerste twee games, maar daarna wist de Fries zich terug te vechten en boekte zijn vierde overwinning in evenveel onderlinge duels.
Ook Yildizlar moest een nederlaag slikken na een 2-0 voorsprong in games. Bij hem was het de op papier zwakste opponent Thomas Kuijer die met 9-11, 13-15 en 10-12 alsnog met de eer ging strijken. De zwaarste en wellicht ook fraaiste, maar in elk geval de langdurigste partij was zaterdag het dubbelspel. Dat wisten Nader en Yildizlar met 11-7, 21-19 (!), 9-11, 12-14 en 11-9 naar zich toe te trekken. Het was voor Nader de enige lastige partij. In zijn enkelspelen was kopman Nader de drie Friezen met redelijk gemak de baas.

n Opa Club doneert springkussen

geven n De Opa Club van OGC doneert jaarlijks aan goede doelen. Een van die goede doelen was dit jaar Stichting KDC AandachtsLab in Rijswijk voor zeer ernstig meervoudig gehandicapte kinderen. De kinderen worden tijdens hun verblijf zoveel mogelijk prikkels aangeboden, zodat zij zich met heel kleine stapjes kunnen ontwikkelen.

Opa Club bestuursleden Simon Brandt en Helmut Fellner en lid Joop Mensch hebben dit fantastische cadeau in het KDC in gebruik gesteld. Samen met de kinderen hadden zij veel plezier op het veelkleurige springkussen. De glunderende gezichten spreken voor zich.

n Opening Waterseizoen 2019

Aftredend voorzitter Nico Ouwehand kreeg schilderij. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Waterseizoen n Rolf de Vriend volgde Nico Ouwehand op als voorzitter van het Genootschap de Jeneverboom tijdens de opening van het Waterseizoen 2019 bij de Jeneverboom.

Foto: Wil van Elk

Rederij van Hulst kreeg de Kaagwaterpenning en Janne Boers de Sloepiewisselprijs. De burgemeester van de gemeente Kaag en Braassem liet een nieuwe vlag hijsen wegens het tienjarige bestaan van de gemeente. Coen ten Kley vertelde over het nieuwe havengebouw van Fort Marina. Arjan Heijl van Stichting Warmond Promotie presenteerde de nieuwe kaart van Weergaloos Warmond. Ook Jaap Smit Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Emile Jaensch burgemeester van Oegstgeest en Max Blom sr. de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag waren getuige van de opening van het Waterseizoen. Na een proost met het traditionele Kaagwater en optreden van het Schippertjeskoor voer het gezelschap naar het nieuwe restaurant op Koudenhoorn. (WvE)

Lichtwijzer winnaar

onderwijs n In het kader van onderzoekend en ontdekkend leren heeft groep 8 van Basisschool De Lichtwijzer meegedaan aan het techniektoernooi van Stichting techniekpromotie.

De opdracht was: maak een gedeelte van een escape room. In Delft hielden de kinderen een presentatie hiervan en moesten ze zelf twee puzzels met encryptie oplossen. Na een spannende strijd bleek De Lichtwijzer de sterkste. Nu door naar de landelijke finale in Arnhem op 12 juni.

Afscheid Carla van Steenbergen

Foto: Wil van Elk

Receptie n Carla van Steenbergen genoot samen met haar man Joris van de afscheidsreceptie die ze zondagmiddag kreeg aangeboden van de Stichting Vogelasiel en Dierenambulance Leiden en omstreken.

Carla was jarenlang de drijvende kracht van het Vogelasiel en de Dierenambulance aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. Wegens gezondheidsredenen verhuisde de Dierenambulance op 1 juli 2017 naar Leiden. Op 1 december 2018 stopte Carla ook met het Vogelasiel.

Voorzitter Jaap van Meijgaarden vertelde tijdens de receptie dat er zicht is op Park Kweeklust aan de Lage Mors in Leiden waar de Dierenambulance een nieuw onderkomen kan krijgen. (Wil van Elk)

Frisse Paasmarkt Boerhaaveplein

Foto: Wil van Elk

Gezellig n Het was behoorlijk fris tijdens de Paasvoorjaarsmarkt op zaterdag 13 april op het Boerhaaveplein in Oegstgeest-Noord. Ondanks de kou was het heel gezellig.

Foto: Wil van Elk

Henk Heemskerk zorgde met een schaap en een lammetje voor de lentesfeer. Naast alle leuke paasartikelen lag er van alles op de kramen, zelfs honing en paling. Bezoeker konden door het raden van de hoeveelheid paaseitjes een groot chocolade-ei winnen. Snackbar 't Haasje had 277 eitjes in de pot gestopt. Marco van der Horst en Judith Heemskerk maakten bekend dat Julia met 275 er het dichtste bij zat en het forse ei won dat ze later die dag blij kwam ophalen.

"De volgende markt is de Zomaarmarkt in september", vertelde Marco van der Horst die namens de Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel samen met Snackbar 't Haasje de pleinfeesten organiseert.

Loofgang

Foto: Wil van Elk

Kunstroven n Het boek Loofgang van Ton Dijkstra leest heerlijk weg. Al lezende beland je in de wereld van kunstroven uit de Tweede Wereld Oorlog. De oorlogsmisdadigers houden elkaar de hand boven het hoofd. Maar onderzoekers ontdekken steeds meer; de moorden die plaatsvinden hebben met elkaar te maken. Ton Dijkstra weet met historische feiten een geloofwaardig verhaal te presenteren. Het boek signeerde hij woensdag 10 april in Café de Gouwe op uitnodiging van Antoinette van Elsen - van Overbeeke. Leuke ontmoetingen van oude en nieuwe vrienden.

de week in beeld

Opbrengst Koningsbar Ronde Tafel voor Dorpscentrum

Foto: Wil van Elk

De Ronde Tafel verzorgt op Koningsdag voor de vierentwintigste keer de bar aan de Hofdijck. De opbrengst is voor een goed doel in het dorp en deze keer is het voor de aanschaf van inductieplaten voor de keuken in het Dorpscentrum die hoognodig moet worden vernieuwd.

Oegstgeest houdt Aarlanderveen op nul

Özcan Bayram blokt een schot van Aarlanderveen. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n In principe kon Aarlanderveen bij winst afgelopen zaterdag kampioen worden. Met de zes wedstrijden te gaan voor Aarlanderveen zouden zij bij winst na deze wedstrijd al onbereikbaar worden voor FC Oegstgeest, dat nog vijf wedstrijden voor de boeg had.

De koude harde wind stond diagonaal over het veld. Vermoedelijk was de gevoelstemperatuur zelfs richting nul graden; het publiek ervoer dat in ieder geval wel zo. Dat was zeker geen pretje. In de eerste helft had FC Oegstgeest de wind tegen.
Het spel kenmerkte zich aan FC Oegstgeest-zijde door doorgaans zeer verzorgd voetbal met een goede veldbezetting. Aarlanderveen was in het spel erg fysiek in de duels. Hierbij greep de scheidsrechter heel weinig in. Van hen karakteriseerde het spel zich vooral in lange halen naar voren en afwachten welke kansen daaruit kwamen. Beide ploegen kregen de nodige kansen. Hierbij was Aarlanderveen de meest ongelukkige. In zeker twee of drie momenten misten zij opgelegde kansen of wist FC Oegstgeest keeper Peter Messemaker de kans te verijdelen. FC Oegstgeest kreeg eveneens vele kansen via afstandsschoten van onder andere Bob den Hollander, Lars van Bommel en Abel Bormans. Ook jammer dat een mooie steekpass van Timo Lichtenbeld op Abel Bormans de keeper van Aarlanderveen niet kon verrassen.
Özcan Bayram liet meerdere malen zien dat hij sterk is in de lucht, hij won de meeste kopduels. In tweede helft werd Danny Wenink in het strafschopgebied naar de grond gewerkt. De scheidsrechter vond de overtreding kennelijk te licht voor een penalty. Want hij liet dit voorbij gaan.
Zo bleef dit een wedstrijd zonder doelpunten waarin FC Oegstgeest toch wel het betere van het spel had. Als het een jurysport zou zijn, was FC Oegstgeest zeker de winnaar.

Pas in de laatste fase viel de 2-1 en viel een last van de schouders. | Foto Frits de Jongh Foto: Frits de Jongh

FC Oegstgeest heeft nu nog vier wedstrijden te gaan. Volgende week speelt FC Oegstgeest uit bij vv Koudekerk dat gisteren nog drie punten binnenhaalde bij Football Factory. Het belooft prachtig weer te worden volgende week dus bezoek is aanbevelenswaardig.

ASC steekt punten in slotfase in de tas

voetbal n ASC heeft opnieuw een zege behaald. Dit keer was Blijdorp de tegenstander, die met een 2-1 nederlaag naar huis werd gestuurd. Jesse Tas tekende voor de winnende treffer.

Gemakkelijk verliep het zeker niet. Pas in de laatste fase van de ontmoeting viel de 2-1 en viel een last van de schouders. Zeker omdat de concurrenten alle wonnen. ASC houdt daarmee perspectief op promotie naar de tweede klasse. Het zou een prestatie van formaat zijn als de tweede plaats, die recht geeft op promotie, wordt vastgehouden. Het bescheiden geklasseerde Blijdorp bood goed tegenstand en had een uitstekende keeper staan. Verdedigend oogde ASC weer solide. Ondanks veel aanvalsacties kwam Blijdorp tot weinig uitgespeelde kansen. Behalve in de 19e minuut toen Sean Goebel de bal van de doellijn moest keren. Jesse Tas: "ASC had bij rust al voor moeten staan." Hij refereerde naar drie uitgespeelde kansen die Jelle Schouten, normaal trefzeker, kreeg om zijn team al in de eerste helft aan de leiding te helpen. "Toegegeven, de tegenstander had een prima keeper staan, die mooie reddingen verrichtte. Bovendien moest onze verdediging constant alert zijn op de snelle aanvalsacties van Blijdorp", verwoordde Jesse. Trainer Bo Moudrine bevestigde het morsen van kansen. "We maken goals, maar gezien de hoeveelheid kansen te weinig. Mijn team bleef gelukkig geduldig en raakte niet in paniek door te veel te forceren en onnodig ruimte achterin weg te geven." Het bleef lang 0-0, maar de ontmoeting verveelde geen moment. Beide teams gingen voor een voorsprong en dat maakte het kijkspel boeiend. Het was wachten tot minuut 78 eer de thuisclub kon juichen. Linksbuitenspeler Ilker Kacar kreeg in vrije positie ver voor het doel de bal aangespeeld. Met een knap schot passeerde hij de doelman. De euforie van de voorsprong telde slechts één minuut. Een laconieke uittrap van de ver voor zijn doel staande ASC-keeper belandde in de voeten van een middenvelder die onmiddellijk van grote afstand uithaalde. De doelman was te laat terug om het onheil van de gelijkmaker te voorkomen. ASC was niet aangeslagen. Met karakter bleef het team streven naar een nieuwe voorsprong. Zeven minuten voor tijd rendeerde een aanval optimaal. Een assist van Ilker Kacar belandde bij Ward Buijze, die flink werd verdedigd. De bal rolde echter voor de voeten van Jesse Tas, die geen moment aarzelde en zijn ploeg alsnog aan de felbegeerde zege hielp.


ASC staat nu op de tweede plek met twee punten achterstand op koploper RKDES en drie punten voorsprong op IJsselstein. Dus heeft de Oegstgeester formatie met nog vier competitieronden te gaan, de promotiekansen in eigen hand.

Kroatisch Bondselftal geniet vierdaags trainingskamp bij LOHC

Het Kroatisch herenelftal speelt op 24 april een oefenwedstrijd tegen LOHC in Oegstgeest.

hockey n Norbert Nederlof is sinds de zomer van 2018 Prestatiemanager bij LOHC. Ook is hij Bondscoach van het Kroatisch elftal Hockey Heren. Deze combinatie heeft geleid tot een vierdaags trainingskamp bij LOHC van maandag 22 april tot en met donderdag 25 april. Dagelijks wordt getraind op het complex van LOHC van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Hockey is maar een kleine sport in Kroatië en staat niet in verhouding tot het populaire voetbal daar. Met beperkte middelen en vijf kunstgrasvelden in het hele land wordt een volwaardige hockeycompetitie gespeeld op slechts een aantal plaatsen. Het niveau van het nationale team is hoog en een aantal Kroatische spelers speelt ook in het buitenland.

In de afgelopen jaren hebben de heren van Kroatië goed gespeeld op verschillende Europese toernooien. Momenteel staan ze 40e op de wereldranglijst van best hockeyende landen (de FIH-ranglijst). Nu bereiden ze zich voor op het EK (divisie III) in Gibraltar van 28 juli tot en met 3 augustus 2019. De inzet is promotie naar divisie II.
Poule A bestaat uit Gibraltar, Litouwen, Turkije en Zwitserland.
Poule B bestaat uit Kroatië, Malta, Portugal en Slovakije.
Meer informatie over de Eurohockey kampioenschappen is te vinden via https://eurohockey.org.

In de voorbereiding naar het EK in Gibraltar vindt het eerste trainingskamp plaats bij LOHC. Twee oefenwedstrijden zijn opgenomen in dit programma.
De eerste oefenwedstrijd van het Kroatisch team wordt gespeeld tegen Forescate op dinsdagavond 23 april om 20.45 uur bij Forescate.
Op woensdagavond 24 april speelt het Kroatisch Bondselftal een oefenwedstrijd tegen LOHC Heren 1.

Spannend seizoen

LOHC H1 heeft zich afgelopen seizoen weten te handhaven in de Overgangsklasse en speelt in seizoen 2018-2019 in poule A van deze klasse. De verschillen tussen de teams zijn bijzonder klein. Een super spannend seizoen dus voor LOHC Heren 1.

Oefenwedstrijd

Woensdag 24 april om 19.30 uur is er dus een oefenwedstrijd Kroatisch Bondselftal – LOHC H1. De wedstrijdleiding is in handen van Olympisch scheidsrechter Fanneke Alkemade (al vele jaren verbonden aan LOHC) en aanstormend talent Lizelotte Wolter. Lizelotte bewijst zich ieder weekend in de hoofdklasse.
Het belooft spectaculair te worden, en het zou natuurlijk geweldig zijn als er heel veel toeschouwers zijn bij deze bijzondere wedstrijd.

ASC Open Ladies Day

cricket n Op maandagmiddag 22 april (Tweede Paasdag) houdt voetbal- en cricketclub ASC een Open Ladies Day.

Bestaande én nieuwe speelsters zijn van harte welkom om te komen cricketen. Wie kan een cricketbal het verst weg slaan, neemt de beste strafschop, vangt de meeste ballen of kan het langst hooghouden? We beginnen de middag met clinics voor beide sporten om vervolgens af te sluiten met wat wedstrijdjes. Er is voor deze open dag geen enkele ervaring vereist.

Programma: 14.00 uur inloop, 14.15 uur start en 17.00 uur borrel.

Aanmelden uiterlijk zaterdag 20 april kan via ajaxdames@gmail.com. Hier kun je ook terecht voor vragen. Voor cricket is het handig om gewone sportschoenen zonder noppen mee te nemen, voor al het andere materiaal wordt gezorgd.

ASC zet vol in op meidenvoetbal

voetbal n Er moeten meer meiden bij ASC gaan voetballen, dat vond een enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van Charlotte van Beuzekom, zelf voetbalster bij ASC.

"De afgelopen jaren zijn er steeds meer dames bij ASC komen voetballen en dat geeft een leuke sfeer op de club. Meidenvoetbal gaat dat alleen nog maar versterken". Ook verenigingsmanager Ruben Dutrieux is blij met het initiatief: "De tijd is rijp om een volwaardige meidenafdeling op te gaan zetten."

Het eerste evenement staat ook al gepland. Op woensdag 22 mei organiseert ASC, van 15.00 tot 17.00 uur, een Meidenvoetbaldag. Deelname is gratis voor alle meiden van 7 tot 12 jaar, die geïnteresseerd zijn in voetbal. Nogmaals Charlotte: "Deze middag gaan we allemaal leuke voetbalspelletjes doen en vooral veel plezier maken. Natuurlijk hopen wij op zoveel mogelijk deelneemsters!" Voor vragen of opgeven voor de Meidenvoetbaldag, stuur dan een mailtje naar Ruben Dutrieux (jeugd@ajaxsc.nl).

Stan Olsthoorn landskampioen met TOP A1

Stan Olsthoorn valt goed in tijdens de finale. | Foto René van Dam

korfbal n Stan Olsthoorn heeft met TOP/SolarCompleet A1 de juniorenfinale om het landskampioenschap in Ziggo Dome gewonnen. Pas in de laatste minuut werd DVO A1 met 20-19 verslagen.

In de eerste helft was het stuivertje wisselen tussen de twee ploegen. DVO kwam beter uit de startblokken, maar na de 3-0 kwam TOP terug tot 3-3. Bij rust stond DVO met 10-11 voor. Ook in de tweede helft kwam de ploeg uit Bennekom beter uit de startblokken. Via 11-13, komt TOP nog bij tot 12-14, maar moet DVO daarna laten gaan. De ploeg loopt uit naar zes verschil (12-18), met nog twaalf minuten op de klok. Stan Olsthoorn uit Oegstgeest kent een goede invalbeurt en brengt met een strafworp TOP terug in de wedstrijd. Via doelpunten van de Leidse speelsters Milou en Julia Schuiling komt de Sassenheimse ploeg langszij (19-19). De laatste aanval van TOP kan met nog 40 seconden op de klok de winnende maken. Na een overtreding bij de rebound fluit de scheidsrechter voor een strafworp. Siem van Osnabrugge blijft koel en maakt de winnende. TOP/SolarCompleet A1 is voor het eerst in de geschiedenis landskampioen zaal.

21 april

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 Paasviering
Regenboogkerk 09.45 Paasjubel • 10.00 ds. A. Verburg, m.m.v. trompettist
Groene of Willibrordkerk woe 17 april, 19.30 avondgebed • do 18 april 19.30 ds. R.C. Veldman, Maaltijd van de Heer, mmv PGO-cantorij • vr 19 april 19.30 ds. A. Verburg • zat 20 april, Paasnachtviering 22.00 ds. I.E. van der Heul, m.m.v. projectcantorij • Zon 06.15 vroege Paasjubel - 09.45 Paasjubel - 10.00 ds. R.C. Veldman, m.m.v. PGO-cantorij

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. vr 19 april Goede Vrijdag 10.30 pastores van het huis • 10.30 Paasmorgen, pastores van het huis

LUMC 10.00 Pasen, ds. Marjan de Vries

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

Don 18 apr - 19.30 u Avondmaal. Ds. P. Kleingeld. icm NGK in Rehobothkerk • Vrij 19 apr - 19.30 u ds. P Kleingeld icm NGK in Duinzicht College • Zat 20 apr - 19.30 u Taizé viering in Rehobothkerk • Zon 21 apr - 10.00 u ds. P. Kleingeld icm NGK in Duinzicht College

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

Zie boven

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A.Alblas. Oegstgeest.

Matthiaskerk Warmond

10.00 uur Eucharistieviering met het Matthiaskoor Pater Wehlin

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand J. Wolkerslaan 39

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

15-04 / 21-04 TP De Oude Singel Tandartsen, Koollaan 55 2315 EC Leiden (071) 5226040

22-04 / 28-04 CBT Zuid-Holland, locatie Leiderdorp, Simon Smitweg 14 2353 GA Leiderdorp 3030089

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@OKeOegstgeest Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, organiseren de kerken van Oegstgeest gezamenlijk een feest met als thema 'Samen Vrij'. De centrale locatie zal de Rehobothkerk zijn, op de route van de kindermarkt, en zal voor die dag worden omgedoopt tot Bevrijdingsplein.
Van harte welkom!!

@UnityNu #Oegstgeest | Vier jaar cel voor fataal ongeval op A44 onder invloed van drank en drugs.

@SiebenRemmelt Jarenlang wilde ik al lid worden van de Club van Vegetarische Ambulancemedewerkers Oegstgeest. Nu heb ik me ingeschreven, gaan ze ineens moeilijk lopen doen over dat ik geen ambulancemedewerker ben en vaak vlees eet en 72 kilometer van Oegstgeest woon.

@denhaagnws NIEUWSUPDATE - Meer miljoenenbuurten in Nederland: duurste in Wassenaar, Oegstgeest in opkomst