Oegstgeester Courant

11 maart 2020

Oegstgeester Courant 11 maart 2020


Oegstgeester coronabesmetting

In Oegstgeest is nog geen mondkapje te zien. | Foto: pr Foto: Getty Images

griep n Het nieuws in Nederland wordt deze weken gedomineerd door berichtgeving over het coronavirus, en het voorkomen van verdere verspreiding daarvan. Vorige week vrijdag, 6 maart, werd bekend dat ook een inwoner van Oegstgeest besmet is met het virus. De 32-jarige man is in Noord-Italië geweest, en zit nu in thuisisolatie.

"Deze man heeft zich bij ons gemeld toen hij met klachten uit Italië terugkwam", laat een woordvoerder van GGD Hollands Midden weten. Hij is tweemaal getest, en op vrijdagmiddag werd inderdaad duidelijk dat het bij deze Oegstgeestenaar om een coronabesmetting gaat.

"Nadat de man zich gemeld had, is brononderzoek gedaan, waarbij al snel duidelijk was dat hij het virus vanuit Italië mee naar Nederland had genomen. Ook is er een contactenonderzoek gedaan, waarbij van uur tot uur is nagegaan met wie hij contact heeft gehad, en hoe intensief dat contact was. Een korte ontmoeting bij de kassa is immers anders dan het contact met een huisgenoot. Alle contacten hebben leefregels en instructies gekregen over hoe te handelen bij klachten."

Inmiddels zijn we bijna een week verder en zijn er in Oegstgeest geen nieuwe besmettingen gemeld. "Dat zou eventueel nog kunnen komen. Alle contacten is op het hart gedrukt bij klachten direct contact te zoeken met de GGD, maar dat is dus nog niet gebeurd. We zien dat corona-patiënten in onze regio zeer serieus met hun situatie omgaan, en echt het contact met anderen mijden."

Waar de Oegstgeestenaar precies woont, wordt overigens niet medegedeeld. De GGD deelt nooit persoonlijke informatie, zelfs niet met de gemeente of de burgemeester.


Alert

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen. Zij passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen wordt de kans verkleind dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.


Meeleven

Burgemeester Jaensch: “Ik begrijp dat bewoners en ondernemers in Oegstgeest vragen hebben. Er is op dit moment geen reden voor grote ongerustheid. Het openbare leven kan doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school, of andere openbare plekken. Ook kunnen we gewoon onze dagelijkse boodschappen blijven doen en bij elkaar op bezoek gaan”. Jaensch leeft mee met de man, die momenteel in isolatie verblijft. "We hopen dat het goed met hem gaat en dat hij snel herstelt van zijn ziekte’’.


Voorkomen

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

• Was je handen regelmatig met water en zeep • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog • Gebruik papieren zakdoekjes • Schud geen handen.

www.rivm.nl

Drie bekeuringen op Abtspoelweg

politie n Op zondag 8 maart werd er een verkeerscontrole gehouden op de Abtspoelweg om de verkeersveiligheid in het dorp te bevorderen.

De meeste bestuurders hielden zich keurig aan de juiste snelheid. Er werden in totaal drie bekeuringen uitgeschreven. De hoogste snelheid die gemeten werd was 71 kilometer per uur.

>Hugo Borst leest in raadhuis voor uit eigen werk

dementie n In 2015 verscheen de bundel 'Ma', een verzameling van columns die Hugo Borst maakte voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger.

De omstandigheden in het verpleeghuis zorgden ervoor dat Borst zich met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen. In 2017 verscheen het vervolg op Ma: Ach, moedertje.

Het onderwerp dementie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dat geldt natuurlijk ook voor Oegstgeest, ook al lopen de activiteiten van Project Dementievriendelijk Oegstgeest af.


Daarom is Hugo Borst uitgenodigd om hem, onder meer als mantelzorger, te horen vertellen over het proces van dementie van zijn moeder en hoe we ons daarover kunnen laten inspireren.

23 maart, 19.30-21.00 uur, Raadszaal gemeentehuis, Rhijngeesterstraatweg 13. De zaal is open vanaf 19.00 uur.


Kaarten 5 euro aan de zaal of bij de Rijnlandse Boekhandel. Als dit bedrag bezoekers weerhoudt om te komen, kan men zich aan de zaal melden bij Pauline Goddijn.

Foto: Willemien Timmers

Eerste
lammetjes bij Heemskerk

We zijn echt toe aan het voorjaar

Opnieuw
OegstLeest! in volle zaal

Vierde ster voor
Lange Voort

SENIOREN n Knarrenhof op ander spoor

OegstLeest geweldige mix van schrijvers en muzikanten

Licks & Brains met een geweldig optreden in het Dorpscentrum met tenorsax Alexander Beets en drummer Sven Rozier. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

genieten n De tweede editie van OegstLeest was zondag 8 maart een geweldige mix van cultuur in Oegstgeest en een sfeervolle ontmoetingsplek.

Een wederom volle zaal in het Dorpscentrum genoot van de interviews, voordrachten, en bovenal van de muziek waar de avond vrolijk mee begon.


Medeorganisator Sven Rozier (hij organiseerde het evenement samen met de Rijnlandse Boekhandel) drumde enthousiast mee met Licks & Brains met onder andere Oegstgeestenaar Pieter-Gerrit Binkhorst op trombone en gastmuzikant Alexander Beets op tenorsax. Alexander deed zijn bijnaam ‘The Hurricane’ eer aan en blies er super op los.


Podium

Het podium was vooral voor Oegst­geester optredens, en niet alleen muzikaal. Hans Ludo van Mierlo las gedichten voor uit zijn werk en vertelde erover. Medeorganisator René Koek van de Rijnlandse Boekhandel interviewde onder andere schrijfster Anne Gine Goemans en schrijver en docent op het Rijnlands Lyceum Gerwin van der Werf.


"Bezoekers kijken net als wij uit naar de derde editie in november 2020”, vertelde Koek enthousiast na afloop. (Wil van Elk)

Brand bij theehuis

politie n Zondagavond 8 maart rond een uur of tien ontstond brand bij theehuis ‘De Leidsehout' aan de Groene Maredijk in de Leidse Hout.

De brandweer wist het vuur snel onder controle te krijgen, al heeft men wel een een muur moeten slopen om zeker te zijn dat al het vuur gedoofd was. De politie gaat sterk uit van brandstichting; dit word onderzocht.

>Tractor botst op auto

politie n Bij een kop-staart aanrijding op de Warmonderweg is maandag 9 maart flinke schade ontstaan aan een auto die door een tractor werd aangereden.

De personenauto stopte voor een zebrapad, wat door de bestuurder van de tractor te laat werd opgemerkt. Ambulanceverpleegkundigen hebben de bestuurder van de auto gecontroleerd, maar zij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

>Brand in Alrijne

brand n Woensdagavond 4 maart is even voor half tien brand ontstaan in het Alrijne ziekenhuis aan de Zweilandlaan in Leiden. Op de achtste verdieping brand uit in een computer. Bij de brand kwam veel rook vrij. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.

Winkelcentrum Lange Voort ontvangt vierde veiligheidsster

Winkelcentrum Lange Voort ontving de vierde veiligheidsster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). | Foto Willemien Timmerts Foto: Willemien Timmers

veilig n Winkelcentrum Lange Voort heeft op woensdag 4 maart de vierde veiligheidsster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitgereikt gekregen.

Tijdens een gemoedelijke bijeenkomst in Restaurant De Jonker waren vertegenwoordigers van gemeente, verhuurder, ondernemers en politie aanwezig om dit heugelijke feit te vieren.

Foto: pr

Het veiligheidstraject werd in 2010 in gang gezet. Het winkelcentrum ontving in november 2014 de tweede ster en op 6 maart 2017 werd de derde ster middels een tegel in de grond gelegd.

Sindsdien is hard gewerkt om de veiligheid in het gebied nòg verder te verbeteren.

Het KVO helpt ondernemers, gemeenten, brandweer en politie om gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

De ster is een waardering voor het feit dat winkeliers, horeca-uitbaters, ondernemers, gemeente, brandweer en politie permanent oog hebben voor een winkelcentrum waar het winkelend publiek zich prettig en veilig voelt.

Tijdens de bijeenkomst spraken de betrokkenen positief over de gemeenschappelijke tool op internet waarmee ze elkaar bijvoorbeeld kunnen waarschuwen als er vals geld in omloop is.

Burgemeester Emile Jaensch was positief over de veiligheid in het winkelcentrum. “Oegstgeest heeft inmiddels vier winkelgebieden, en Winkelcentrum Lange Voort is het verst. Er wordt goed samengewerkt, en over drie jaar kunnen we wellicht een vijfde ster verwachten.”

Vijf sterren is het overigens het hoogste niveau.

Adviseur Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) nam zijn petje af voor de gemeente Oegstgeest. “Vaak gaat men achterover hangen na het behalen van een aantal sterren, maar dat is hier zeker niet het geval. Je kunt constateren dat hier geen messentrekkers rondlopen, maar het gevolg daarvan is, dat áls er iets gebeurt, de impact vele malen groter is.”

De aanwezigen beaamden dat veiligheid op alle gebieden moet worden nagestreefd. “De verlichting kan bijvoorbeeld beter. Bij Ledverlichting zijn gezichten beter herkenbaar. Daarnaast moeten we ook inzetten op het terugdringen van cybercrime.”

Na afloop van de bijeenkomt ging het gezelschap naar buiten om de vierde ster aan de muur van het winkelcentrum te bevestigen.

>Loopgroep Oegstgeest viert dansend haar twintigjarig jubileum

hardlopen n Zaterdag 29 februari bestond Loopgroep Oegstgeest op de kop af twintig jaar.

De Loopgroep viert dit jubileum dit jaar met diverse activiteiten zoals een estafetteloop van twintig kilometer in Oegstgeest en door het dorp schoon te houden door gezamenlijk regelmatig te ploggen. Ploggen is een samenvoeging van het Zweedse woord Plocka (= rapen of verzamelen) en joggen. Ploggen betekent dus al rennend afval verzamelen. Het is een ware rage en dit jaar dus ook in Oegstgeest.

Hoogtepunt van het jubileumjaar is een groot dansfeest op vrijdag 3 april in Scheltema in Leiden waar leden en oud-leden met hun partners kunnen feesten en bijpraten en vooral ook heerlijk kunnen swingen. Het thema van het feest is Glitter and Glamour. Opgeven voor dit feest (alleen voor leden en oud-leden) kan via de website: loopgroepoegstgeest.nl/feest.


In twintig jaar is de Loopgroep in Oegstgeest een begrip geworden. Het begon met enkele lopers die afspraken bij een lantaarnpaal om een stukje te gaan hardlopen. Inmiddels heeft de Loopgroep meer dan tweehonderd leden, ruim twintig door de Atletiekunie gecertificeerde en ervaren trainers en deelt de loopgroep een accommodatie met tafeltennisvereniging Pecos waar het na de trainingen goed toeven is.

Leden hebben vele mogelijkheden om bij de loopgroep hun sportieve grenzen te verleggen of gewoon lekker te lopen waarbij de gezelligheid altijd voorop loopt. Zo is er naast de wekelijkse groepen een jaarlijkse Basiscursus, een programma om in tien weken je 'pr' op de tien kilometer te verbeteren, een groep die traint voor de halve marathon van Leiden, op vrijdagavond training op de atletiekbaan in Leiden met mogelijkheden voor Bootcamp en is er een wekelijkse groep die in natuurgebieden langere afstanden hardloopt.

Nieuw is ook een wandelgroep voor mensen die (even) niet meer kunnen hardlopen. In twintig jaar tijd is de Loopgroep een begrip geworden in Oegstgeest en omstreken en beleven heel veel sporters plezier aan het lopen door Oegstgeest en de omliggende gemeenten.

Identiteitscontrole leidt tot oplossing liquidatie

politie n Door de controle van een man die zich in december 2018 verdacht ophield op de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest, heeft de politie een in 2001 gepleegde liquidatie in Alkmaar kunnen oplossen. Hierbij werd op 22 juni 2001 een kickbokser op klaarlichte dag doodgeschoten.

Het is 12 december 2018 als politiemensen van het politieteam Leiden-Noord rond 02.50 uur tijdens hun surveillance een donker geklede man zien lopen op het fietspad van de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest. Omdat hij zich verdacht gedraagt zodra hij de agenten ziet aankomen, vragen zij hem om zich te legitimeren. De man toont de politiemensen een Estse ID-kaart. Omdat de agenten vinden dat de man niet erg lijkt op de foto, vragen zij of ze in zijn tas mogen kijken. Daarin vinden zij een geladen vuurwapen.

Hierop houden de agenten de man aan en brengen hem over naar het politiebureau. Omdat zij vermoeden dat hij een vals identiteitsbewijs uit Estland bij zich heeft, schakelen zij de hulp in van politiemensen van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) van de politie-eenheid Den Haag. De identiteitskaart blijkt inderdaad vervalst.

Via de politie in Estland achterhalen de AVIM-medewerkers de echte identiteit van de man; het gaat om de (dan) 46-jarige Juri H. uit Estland. De ID-kaart waarmee hij zich legitimeerde, blijkt jaren geleden te zijn gestolen.

Al snel blijkt dat de man internationaal werd gezocht voor een inmiddels verjaarde zaak. Ook bekent de man tijdens het onderzoek uit zichzelf een moord, die hij in 2001 zou hebben gepleegd.

In april 2019 veroordeelt de Haagse rechtbank de man tot acht maanden celstraf voor de wet wapens en munitie.

Tot een uitzetting van Juri H. komt het echter niet. Op basis van een melding door de advocaat van de verdachte, in combinatie met zijn eigen mededeling dat hij iemand heeft vermoord, heropent de regionale recherche van de Eenheid Noord-Holland het onderzoek naar de liquidatie in 2001. Dit leidt ertoe dat agenten de man in mei 2019 aanhouden in zijn cel in Ter Apel.


Op 21 februari moest de man zich verantwoorden voor de rechtbank in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie eiste toen vijftien jaar cel tegen hem. De rechter veroordeelde Juri H. op vrijdag 6 maart tot een celstraf van zestien jaar. De opgelegde gevangenisstraf is dus langer dan de straf die de officier van justitie heeft geëist. De rechtbank heeft daartoe laten meewegen dat de moord alle kenmerken heeft van een goed voorbereide en kille liquidatie en de man geen openheid van zaken heeft willen geven over de vraag waarom het slachtoffer moest sterven, zo is te lezen in een bericht op rechtspraak.nl.

>Extra maatregelen bij evenementen in Park Landskroon

overlast n Er worden aankomend festivalseizoen extra maatregelen genomen om de overlast van evenementen in Park Landskroon te beperken.

Burgemeester Emile Jaensch zei dat tijdens de laatste commissievergadering. Bij de vier geplande evenementen in het park moeten lage bastonen worden weggefilterd zodat men ze minder hoort, zullen er geen festivalbezoekers in Oegstgeest aan de Rijn rondlopen, en is er extra aandacht voor de schoonmaak van het park. De aanscherping van de regels volgt na een evaluatie van de evenementen van het afgelopen jaar, waar ook de buurt bij betrokken was.

Aanleiding voor de maatregelen zijn klachten van bewoners uit de de naastgelegen wijk, (Oegstgeest aan de Rijn, ook wel Nieuw-Rhijngeest genoemd) waarvan er afgelopen donderdag één zijn zorgen uitte bij de gemeenteraad tijdens de commissie Ruimte. De bewoner vindt dat festivals zoals die afgelopen jaren zijn georganiseerd niet passen bij Park Landskroon en dat het park er te vaak door is afgesloten. Burgemeester Emile Jaensch liet daarop weten dat het park wel degelijk is bestemd voor evenementen, waarvan er op dit moment vier per jaar mogen worden georganiseerd. Daarbij is vastgelegd tot hoe laat de muziek mag duren en dat het park maximaal zeven dagen mag worden bezet, inclusief op- en afbouw.

In de vergunning voor nieuwe evenementen in Park Landskroon, (in 2020 staan er vier gepland), is opgenomen dat lage bastonen moeten worden weggefilterd. Verder moet er met verkeersborden en verkeersregelaars geprobeerd worden om wildparkeren in de wijk ten noorden van het park te voorkomen. Ook de stroom van bezoekers na afloop van een evenement naar die wijk wordt ontmoedigd, door de wijk tijdelijk af te sluiten met beveiligers. “Deze afspraken zijn allemaal op papier gezet. Bovendien zullen we vaker met bewoners aan tafel gaan zitten”, aldus Jaensch.


Water

Op dit moment gaat het alleen nog om vergunningen voor maximaal een jaar. Er is echter ook vraag naar een vergunning voor meerdere jaren, zei Jaensch in de commissievergadering van de gemeenteraad. “Een organisator is bereid om te investeren in het park door het plaatsen van watertappunten, maar daarvoor in de plaats wil hij wel een meerjarige vergunning.” De watertappunten zouden het gebruik van ecoglazen vergemakkelijken en daarnaast ook door het jaar heen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het park. “Maar als je zo’n meerjarige vergunning af zou geven, dan zou er ook een moment moeten zijn waarop je, als de regels niet worden nageleefd, van elkaar af kunt”, zei Jaensch.


Vaststellen

Aan het einde van 2020 wordt het evenementenbeleid van de gemeente Oegstgeest opnieuw vastgesteld. De burgemeester van Oegstgeest zegde toe dat hij ruim voor die tijd aan zal geven hoe inwoners daar invloed op kunnen uitoefenen en wanneer zij hun mening kunnen geven.

Tobias van der Hoeven (CDA) stelde voor om ook in regionaal verband aan een evenementenbeleid te werken. Ook Jaensch vindt dat een goed idee, vooral om op die manier regionale afspraken te maken over het maximale volume van muziek.

Met dank aan IJsbrand Terpstra - Sleutelstad FM

Burgerinitiatief en Stichting Knarrenhof gaan eigen weg

Voor een 'Knarrenhof' is in Oegstgeest veel belangstelling. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

hofje n Tijdens een goed bezochte informatieavond op dinsdag 9 maart heeft Guus Bannenberg uitleg gegeven waarom het Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest en de Stichting Knarrenhof hun eigen weg gaan als het gaat om de realisatie van een Knarrenhof in Endegeest.

Door Wim van Tuijl

Laatste 'praatje' voor voorzitter Paul Jansen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Guus motiveerde het besluit: “We verschillen in strategie en er is een uiteenlopende visie op het bestemmingsplan Endegeest. De Stichting Knarrenhof blijft vasthouden aan de realisatie van een Knarrenhof binnen de bestemming wonen. Het vigerende bestemmingsplan voorziet in een maatschappelijke bestemming voor wat betreft bebouwing.” Spreker denkt dat Burgerinitiatief mogelijkheden ziet om in overleg met eigenaar Oudendal Groep en de gemeente een Knarrenhof binnen die maatschappelijke bestemming te kunnen realiseren. “Wij kijken uit naar de inhoud van Woonvisie waarin Oegstgeest de toekomstige plannen voor wonen in Oegstgeest ontvouwt,” vertelt Guus. “Hopelijk is daarin geanticipeerd op de toekomstige vergrijzingsgolf en de noodzaak om te bouwen voor senioren”.

Hij benadrukt dat een Knarrenhof alléén niet alle mogelijke problemen ten gevolge van de toekomstige vergrijzing kan oplossen. Inmiddels bestaat immers al een kwart van de Oegstgeester populatie uit 65-plussers. Daarop is het Burgerinitiatief inmiddels aan het anticiperen. Hij haalt voorbeelden aan zoals de DD-club (elke derde donderdag gelegenheid aan te schuiven bij de avondmaaltijd in gebouw Haeswijk). Bovendien richt het Burgerinitiatief zich op het oprichten van buurtnetwerken. “Inmiddels zijn er in vijf wijken buurtambassadeurs”, vult Guus aan. Hij belicht ook het project Zeker Thuis met de thuiszorgorganisaties en het sociaal team in Oegstgeest. Dit richt zich op levensloopbestendig wonen, ondersteunende dienstverlening, burenhulp en mantelzorg, sociale contacten en ontmoeting. “Met name in burenhulp en sociale contacten en ontmoeting kunnen wij een goede rol spelen”.

Guus benadrukt dat het Burgerinitiatief in overleg blijft met betrokken partijen als de gemeente, de Oudendal Groep en andere van belang zijnde partijen als woningcorporatie Meer Wonen. Desgevraagd geeft hij aan dat Stichting Knarrenhof haar eigen koers vaart, waarbij niet is uitgesloten dat ook die blijft kijken naar realisering van een Knarrenhof in Oegstgeest.

>God in de supermarkt

viering n Twee keer paar jaar is er in de Regenboogkerk viering waarbij een doel centraal staat, waar zij zich als kerkgemeenschap voor inzetten.

Zo steunt men straatkinderen in Oeganda. Deze keer is het doel niet ver weg, maar verrassend dichtbij: de supermarkt.

Alfred Slomp is al vanaf zijn studententijd geraakt door het onrecht en de pijn van medemens, natuur en dier. Daar wil hij graag iets aan doen. Hij denkt dat hij in het dagelijks leven, namelijk tijdens zijn rondje in de supermarkt, op een praktische wijze een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Daarbij is de manier waarop Jezus omging met de arme en het behoeftige zijn inspiratiebron. Hij schreef er een boeiend boek over: 'Superwaar'. Daarnaast geeft hij jarenlang goedbezochte workshops. Het was dan ook lastig om hem naar Oegstgeest te krijgen, want Alfred was zo’n beetje volgeboekt.

In deze dienst zal Alfred daar over vertellen, maar is zeker niet van plan om toehoorders met een schuldgevoel naar huis te laten gaan.

Schuif dus aan op zondag 15 maart om 10.00 uur in de Regenboog en neem je mobiel mee! (in welke kerk word je dàt gevraagd?)

>Laatste toespraak PVOO-voorzitter Paul Jansen tijdens netwerkborrel

ondernemers n Voorzitter Paul Jansen hield zijn laatste toespraak tijdens de Onderweg naar Huis Borrel van Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) als voorzitter van de ondernemersvereniging.


Hij was twee jaar voorzitter. “Het is snel gegaan. Ik woon nog maar sinds 1 januari 2018 in Oegstgeest.”

Op 2 april wordt tijdens de ALV de naam van zijn opvolger bekendgemaakt. (Wil van Elk)

Trio van internationale allure in Cultuurhuis De Paulus

Sam Armstrong, Katharine Dain en klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer. | Foto Evelien van Rijn Foto: Evelien van Rijn

muziek n In de Zondagmatinee in De Paulus van 22 maart om 16.00 uur voegt klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer zich bij de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain en de Engelse pianist Sam Armstrong. Ziedaar een trio van internationale allure. In deze krant nu een portret van Lars.

Door Lucien Knoedler

Op Youtube is een video van Podium Witteman te vinden waarin Lars Wouters van den Oudenweijer met pianist Mike Boddé Schuberts Ungarische Melodie speelt. (Vrienden en kennissen noemen Lars meestal met zijn eerste achternaam.) Hij oogt als een uit de kluiten gewassen faun die zijn geluk niet op kan en precies deze uitstraling bezorgt hem een innemende podiumpersoonlijkheid. Voeg hierbij een recensie in de Berliner Morgenpost: “Zijn techniek is niet alleen van een zeer zeldzame perfectie, zij toont in iedere laag fijnzinnigheid en sensationele buigzaamheid.” Het Amerikaanse magazine Fanfare: “His fingerwork is nothing short of stunning”. Lars Wouters is lid van Insomnio, het Utrechtse ensemble voor eigentijdse muziek, en van de wisselend formatie Spectrum Concerts Berlin, evenals wereldtopvioliste Janine Jansen. Die eigenschappen en uitstraling overtuigden natuurlijk al op 4 juni 2003 toen Lars Wouters in de grote zaal van het Concertgebouw onder televisiecamera’s speelde, met pianist Jan Gruythuizen. Hij stond daar omdat hij een Edison gewonnen had. Een grote verrassing. Het was een publieksprijs in de maanden ervoor uitgeschreven. Had hij in de categorie jong talent bij de grote, ‘media attrackting’ labels niet stevige concurrentie ondervonden? Lars’ eigenzinnige debuut-cd verscheen bij een piepklein label dat niets in de melk te brokkelen had. Daarop ook een werk van Tristan Keuris (1946–1996), de fascinerende Muziek voor piano, klarinet en viool. In zijn grondig doordachte boek Nederlandse muziek in de 20ste eeuw rekent musicoloog Leo Samama Tristan Keuris tot de vijf belangrijkste Nederlandse componisten van de vorige eeuw. Lars speelt 22 maart diens heerlijke, virtuoze Canzone voor klarinetsolo uit 1990, met pianist Sam Armstrong Schumann’s stukken voor klarinet en piano, met hem en sopraan Katharine Dain liedkunst van Ned Rorem en Schuberts laatste meesterwerk.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en bij Plato, online via muziekkamer-oegstgeest.org.

Koffiebijeenkomst

ontmoeting n Op vrijdag 13 maart is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan.

Gasten zijn van harte welkom vanaf 10.00 uur. De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Het onderwerp is dit keer: Is de zending geschiedenis? Een persoonlijk verhaal over Zending en Zendingshuis van ds. Aart Verburg

Het is twintig jaar geleden dat het Zendingsbureau en het Hendrik Kraemer Instituut (HKI) uit het Zendingshuis aan de Leidsestraatweg in Oegstgeest verhuisden naar Utrecht.

Het Zendingshuis kreeg een andere functie. Wat gebeurde er met de Zending en het HKI? Ds. Aart Verburg werd aan het HKI in het Zendingshuis voorbereid op werken in Indonesië, namens ‘de zending’. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal over ‘zendeling zijn’, de ontwikkeling van zijn denken over zending, ‘sluiting van het HKI wegens succes’, gemiste kansen en blijvende opdracht van de zending in de Nederlandse samenleving. Oude beelden over zending zijn hardnekkig, maar mogen de belangrijke missie van de zending ‘nu’ niet belemmeren. Iedereen is van harte welkom op 13 maart.

Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen,dan kan men voor vervoer contact opnemen met mevrouw Hennie Dijkhuis (telefoon 071 51 73 371, eventueel voicemail inspreken) of met Bea de Kogel( 071 51 55 226).

DD-club over Coronavirus

De eerste gespreksochtend in Trompenburg was een succes. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ontmoeting n Op donderdag 19 maart organiseert de coöperatie Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest het maandelijkse samenzijn in de DD-club, locatie Haeswijkflat, President Kennedylaan 141.

Gestart wordt om 18.00 uur met een drankje en een Thais hapje. De directeur van de GGD Hollands Midden Sjaak de Gouw zal een presentatie geven over een zeer actueel onderwerp: de stand van zaken rondom het Coronavirus. Deelname aan de avond is uitsluitend voor hen die ook zich opgeven voor de gezamenlijke maaltijd. Kosten inclusief één consumptie €10, -. Aanmelden voor 17 maart via www.langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl, e-mail: lijanblom@outlook.com of 0615472433.

>Ontmoetingsochtend

ontmoeting n Op dinsdag 17 maart vanaf 10.30 uur vindt de maandelijkse ontmoetingsochtend plaats op de Trompenburg aan de M.H. Tromplaan.

Er is een koffietafel met gesprek rond het thema 'Laten wij ons humeur beïnvloeden door het weer?'.

Onder de ervaren gespreksleiding van Iris van der Heul en Gerrie Kooijman zullen de aanwezigen met elkaar hierover van gedachten wisselen. Iedereen is van harte welkom om aan het gesprek deel te nemen. De gespreksochtend wordt maandelijks georganiseerd. Het bijzondere deze keer is dat het de start is van meer ontmoetingsactiviteiten in de Trompenburg in de periode van 17 tot en met 27 maart, zoals een gezamenlijke lunch, bloemschikken en een wandeling. Met deze ontmoetingen wil de bewonerscommissie de sociale cohesie binnen De Trompenburg versterken. Meer info? Bel de sociaal makelaar, Sietske Steenbergen op 06-83079884.

>Gesprek aan Tafel in het Dorpscentrum

ontmoeting n Woensdag 18 maart zal er weer 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum van 10.00 tot circa 12.00 uur. Dit keer onder begeleiding van Francien van der Zijden.

18 maart zal het onderwerp zijn: Hoe voorkom je eenzaamheid? Bezoekers gaan onderzoeken wat eenzaamheid betekent voor eenieder en hoe men daar zelf tegen aan kijkt. Voor elk kan eenzaamheid namelijk iets anders betekenen. Kennen we mensen die eenzaam zijn? Zijn we zelf wel eens eenzaam? En…er zijn ook mensen die de eenzaamheid juist opzoeken. Maar wat nu als je ongewild eenzaam bent, welke oorzaken liggen daar aan ten grondslag? En hoe kunnen we ons zelf of andere helpen om langdurige eenzaamheid te voorkomen? Bezoekers kijken naar tips en geven waar mogelijk adviezen mee.
Genoeg stof om met elkaar over in gesprek te gaan. Onder het gesprek zal koffie en thee geserveerd worden. Kom ook woensdag 18 maart naar het Dorpscentrum en schuif aan. Iedereen is welkom. Je hoeft je niet op te geven.

n Zeldzame Europese kanaries bij Endegeest

Foto: Adri de Groot

natuur n Op de grens met Leiden zitten in de omgeving van kasteel Endegeest in Oegstgeest kanaries. Nee, geen ontsnapte volièrevogels, maar drie zeldzame Europese kanaries, ongetwijfeld op doortrek.

‘s Winters worden ze wel in ons land gezien, als broedvogel komen ze nauwelijks (meer) voor.Internationaal gezien gaat het slecht met deze zaadetertjes. Een oorzaak is waarschijnlijk het verdwijnen van onkruidenvegetaties in steden en aangrenzend boerenland (Vogelatlas 2018).

"Vanmorgen ben ik er geweest. Het duurde vrij lang voordat we de vogeltjes ontdekten. Ze zijn niet alleen klein maar scharrelen ook graag (bijna onzichtbaar) tussen de bodemvegetatie. Bij het minste geringste vliegen ze op en kan je je zoektocht opnieuw beginnen. Op de foto één van de twee mannetjes."


Uit de Vogeldagboeken© van Adri de Groot, impressies van flora en fauna

n Suzie’s & Van Aken in Michelin Gids

Het bord bevestigd de erkenning in MICHELIN Gids 2020. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bord n Natascha van Ziel van Makro Amsterdam bracht donderdag 5 maart namens partner Michelin het decoratieve bord naar Suzie’s & Van Aken in Oegstgeest. Het door Michelin ontwikkelde en gemaakte bord bevestigt de onderscheiding in de Michelin Gids 2020, de Bib Gourmand. Suzanne van Haaster en Tom van Aken namen het bord trots in ontvangst, daarbij gesteund door het personeel.


De erkenning Bib Gourmand was in november 2019 al bekend. Het wordt ook wel een halve Michelinster genoemd. Kortom, een erkenning voor goede gerechten tegen goede prijzen. (WvE)

de week in beeld

>Vogelexcursie

natuur n op zondag 15 maart is er een vogelexcursie met een koeienschuit naar de Klaas Hennepoel polder met het thema: 'Welkom Grutto!' Vertrek om 13.30 uur bij het Natuur Ontdekking Centrum op Koudenhoorn in Warmond.

Nu de kou en regen hopelijk definitief zijn verdreven uit onze contreien en de bermen weer kleur krijgen dankzij krokussen en narcissen, lijkt eindelijk de lente weer voor de deur te staan. En met de terugkeer van de lentevogel bij uitstek, de grutto, weet je zeker dat een nieuw seizoen is aangebroken. Na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers zijn de eerste grutto’s een paar weken geleden uitgehongerd teruggekeerd uit Spanje en Afrika. Na een korte periode van rust en opvetten, onder andere in de klaas Hennepoelpolder, gaan zij de polders van het Kagerplassengebied in om te broeden.

Maart is een leuke maand om de natuur in te trekken omdat niet alleen de zomergasten terugkeren, maar ook de overwinteraars zoals smienten nog niet weg zijn. Ze zijn zich nog volop aan het voorbereiden alvorens te vertrekken voor de reis naar hun broedgebieden in Siberië. Maar ook andere wintergasten zoals de grote zilverreigers kieviten, futen, meeuwen-, eenden- en ganzensoorten houden zich nog even op in onze polders. Menig paartje is al begonnen met de broed-voorbereidingen, maar hopelijk is er nog voldoende te zien en te beleven in de Klaas Hennepoelpolder.

Alle reden dus voor een eerste vaarexcursie in dit nieuwe seizoen. Op zondag 15 maart verzamelen men om 13.30 uur bij het Natuur Ontdekking Centrum op Koudenhoorn. Na een introductie door Hans en Tom van het NOCK stapt men aan boord van de koeienschuit van Willem van der Voort om met eigen ogen de eerste nieuwkomers en laatste wintergasten te aanschouwen in de Veerpolders. De excursie wordt deskundig begeleid door de ervaren IVN-vogelgids Lex Burgel.

Om ongeveer 16.30 uur zijn deelnemers weer terug bij het Natuur Ontdekking Centrum. De kosten voor deze excursie bedragen 5 euro pp. (kinderen tot 12 jaar 3 euro) en omdat er maar beperkt plaats is op de schuit, is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via de website www.koudenhoornontdekken.nl of het bekende emailadres : info@koudenhoornontdekken.nl.

Wees er snel bij, want deze excursie is altijd snel volgeboekt.

>Blijf vitaal met Medische Training voor Ouderen

bewegen n Regelmatig bewegen houdt niet alleen de spieren vitaal maar ook de hersenen. Daarom start Marente binnenkort op diverse locaties de cursus ‘Medische Training voor Ouderen’.

Onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut doen ouderen oefeningen om spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Er wordt in een kleine groep getraind waardoor er voldoende individuele aandacht is en deelnemers op hun eigen niveau en op hun eigen tempo trainen. Naast fit blijven, is de training ook een moment van ontspanning en gezelligheid.

De cursus start op drie data: woensdag 1 april van 16.00-17.00 uur in Oegstgeest, op woensdag 8 april van 16.00-17.00 uur in Sassenheim en vrijdag 17 april van 13.00-14.00 uur in Katwijk.


Veel ouderen hebben moeite om de eerste stap te zetten naar een actievere manier van leven. Stramheid en angst voor het vallen spelen daarbij een grote rol. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn. Met de medische training van Marente worden deelnemers op een verantwoorde manier weer soepel en sterk. Onder deskundige begeleiding van de fysiotherapeut doet men één keer per week oefeningen die de spieren versterken. Er wordt getraind in kleine groepen waardoor deelnemers alle aandacht krijgen en kunnen trainen op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De oefeningen zijn afwisselend en worden gedeeltelijk op sportapparatuur uitgevoerd. Door de oefeningen verbetert de conditie en balans waardoor valpartijen worden voorkomen en de zelfstandigheid in stand wordt gehouden. Fit blijven is een belangrijk speerpunt van de training maar ontspanning en gezelligheid wordt zeker niet vergeten.


Inschrijving en informatie

De medische training start op woensdag 1 april in Oegstgeest, op woensdag 8 april in Sassenheim en op vrijdag 17 april in Katwijk. Zorg en Zekerheid vergoedt deze training geheel of gedeeltelijk, dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Aanmelden kan voor Oegstgeest tot 19 maart, voor Sassenheim tot 26 maart en voor Katwijk tot 3 april. Informatie via Ledenservice van Marente 071 409 32 23 www.marente.nl/cursussen.

Scouting Sagara Satrya’s doet mee aan NLdoet

helpen n Op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart organiseert het Oranje Fonds voor de zestiende keer NLdoet in het hele Koninkrijk. Scouting Sagara Satrya’s doet mee. Zij gaan een dak maken op het nieuwe bootjes-hok.

Tijdens NLdoet worden bergen werk verzet. "We zijn daar ontzettend blij mee, want we komen daar normaal niet aan toe. Bovendien leren we allerlei leuke nieuwe mensen kennen, iedereen is welkom", aldus een woordvoerder van de Scouting Sagara Satrya’s.

Scouting Sagara Satrya’s is een zeeverkenners groep. Elke zaterdag wordt er een aantrekkelijk programma geboden voor jongens en meisjes van 5 tot 20 jaar. Ze beschikken over een mooi terrein aan de Mariahoevelaan 2b. "Sinds kort hebben we een bootjes-hok gerealiseerd, maar daar moet nog een dak op. Dit hok is voor de kleine bootjes waarmee onze jongere leden kennis kunnen maken met het waterwerk. We willen deze klus doen op zaterdag 14 maart. Meld u aan op www.nldoet.nl. Om 10.00 uur staat de koffie klaar, waarna we gaan beginnen."

China House

dineren n Op woensdag 1 april heeft restaurant China House weer een Wijn & Spijs avond in hun vernieuwde 'binnentuin'.

Deze week neemt het restaurant deel aan de Vegetarische Restaurant-week. Zie ook de advertentie op pagina 2 van deze krant.

>Praise-avond

zingen n Op zondag 22 maart is er om 19.00 uur een avond met lofprijs en aanbidding rondom het thema ‘Een nieuw begin’ in de Rehobothkerk.

Vanaf 18.45 uur is er ontvangst met koffie en thee. Iedereen is van harte welkom aan de Lijtweg 1.

>Pecos pakt draad weer op

tafeltennis n Na een onderbreking van bijna een maand hebben de tafeltennissers van Pecos de titelkoers weer gevonden. Concurrent Red Stars kreeg zaterdag met 7-3 klop.

In de eerste partijen waren de Oegstgeestenaren in Venray nog een beetje zoekende. Jop van der Wiel en Jens Wiersma verloren allebei van lager ingeschaalde tegenstanders. Gelukkig was Maroun Nader bij de les tegen de sterkste Limburger Frank van der Vleuten, anders was de achterstand nog groter geweest dan 2-1. Na winst in het dubbelspel en verlies van Van der Wiel tegen Van der Vleuten was de situatie bij de thee nog altijd zorgelijk. Maar in die pauze wisten de voor de gelegenheid als coach meegereisde Paul Kruijt en Tony Nader hun teamgenoten weer op het rechte pad te krijgen. Ze boekten in de resterende vijf partijen het maximale resultaat. Maroun Nader was dus met drie zeges de grote man en is dit seizoen nog altijd ongeslagen, al moest hij zaterdag in twee potjes van een 2-0 achterstand terugkomen.De consequentie in de stand is dat de voorsprong van Pecos op Red Stars van acht naar twaalf punten is gestegen. De titel in de tweede divisie komt dus elke week dichterbij. Het resterende programma telt nog twee speelronden en daarna een play-off met de topdrie. Naast Pecos en Red Stars gaat Alexandria, Hilversum of Kluis zich daarvoor plaatsen. Van dat trio komen de eerste twee nog naar de Voscuyl. Om te beginnen zijn zaterdag 14 maart de Rotterdammers aan de beurt.

FC Oegstgeest verliest van directe concurrent

Ruben Groeneveld slaat een aanval van VVC fc af. | Foto Lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n In de uitwedstrijd tegen FC VVC in Nieuw-Vennep, wist FC Oegstgeest afgelopen zaterdag weer geen overwinning te behalen. In een hectische wedstrijd tussen de twee laaggeplaatste teams trok FC Oegstgeest aan het kortste eind.

Voor de wedstrijd zei FC Oegstgeest Trainer Nico van der Salm dat hij voor deze belangrijke wedstrijd sinds lange tijd over een complete selectie kon beschikken. Dat was nodig ook, want tot nu toe had zijn team in deze competitie pas één wedstrijd kunnen winnen en stond daardoor op de onderste plaats van de ranglijst. De tegenstander stond op de een na onderste plaats dus de verwachtingen voor FC Oegstgeest waren hooggespannen. Op een moeilijk bespeelbaar natuurgrasveld ging het in het eerste gedeelte van de wedstrijd gelijk op zonder dat beide teams echte kansen kregen. Ook uit de directe vrije trappen en corners die FC Oegstgeest kreeg wisten ze geen kansen te creëren.

Verdediging Fiks zat goed in elkaar. | Foto Wim van Tuijl

Halverwege de eerste helft benutte Bob den Hollander een penalty, gegeven wegens hands van een verdediger in het strafschopgebied, en zette zo zijn team op een 0 – 1 voorsprong. FC Oegstgeest kreeg hierna meer grip op de wedstrijd. Vlak voor het rustsignaal werd FC Oegstgeest dubbel gestraft, een overtreding in het strafschopgebied leverde FC VVC een penalty op en Thijs Smallenbroek een rode kaart. Door de benutte penalty gingen de teams met een 1 – 1 stand de rust in.


Na de rust moest FC Oegstgeest met tien man zien de winst naar zicht toe te trekken. De strijd werd feller, waar de dienstdoende scheidsrechter maar moeilijk mee om kon gaan. Ondanks een man minder was FC Oegstgeest de bovenliggende partij, maar echte kansen wist de spelers niet te creëren. Van der Salm wisselde spits Daan van Moorsel voor Daniël van Vliet. Ook werd de geblesseerde middenvelder Bob den Hollander gewisseld voor Rens van der Spek.

FC Oegstgeest keeper Mitchell Zandbergen had in de tweede helft tot tien minuten voor tijd niets te doen, maar werd uiteindelijk toch gepasseerd. In een scrimmage ging de bal door een eigen speler in het doel, zo stond FC Oegstgeest ondanks het overwicht met 2 – 1 achter. Vlak hierna floot de scheidsrechter niet voor een overtreding op een FC Oegstgeest speler. Vincent Solleveld wilde dit rechtzetten door een te harde ingreep en moest hiervoor ook met rood het veld verlaten. Ook de FC Oegstgeest grensrechter moest de kleedkamer opzoeken omdat hij na dit voorval opmerkingen tegen de scheids had. Hierna gooide FC Oegstgeest in de resterende minuten met negen man alles of niets op de aanval, maar een doelpunt leverde dit niet op. Zo verloor FC Oegstgeest drie hele dure punten, twee spelers en een grensrechter.

Komende zaterdag speelt FC Oegstgeest thuis tegen middenmoter FC Oudewater om 14.30 uur.

>Fiks 1 sluit zaalseizoen winnend af

Korfbal n Fiks 1 heeft een waardig punt gezet op zaalseizoen 2019/2020 door een zege op Avanti. Het werd in Pijnacker 23-25. Een prima prestatie voor een debutant in de hoofdklasse.

Op papier stond in deze wedstrijd niets meer op het spel. De tickets voor de kruisfinales voor promotie naar de korfbal-league waren bekend, evenals de twee ploegen die moeten afdalen naar de overgangsklasse. Dit zijn Rohda dat puntloos degradeerde en Avanti met wie Fiks een verbeten strijd uitvocht voor de tweede degradatieplek. Vorige week werd duidelijk dat Avanti het kind van de rekening werd. Tijdens de wedstrijd viel weinig te bespeuren van een ontmoeting waar niets meer op het spel stond. Avanti wilde in de slotwedstrijd voor eigen publiek bewijzen dat het wel degelijk een hoofdklasse waardige formatie heeft staan en Fiks had kans om AW-DTV op de ranglijst te passeren.

Een kortdurende achterstand van 4-2 werd door de op schot zijnde Jan Anholts geëlimineerd, waarna Fiks het voortouw nam en uitliep naar 6-9. Avanti toonde veel strijdlust en speelde zeker in de eerste helft als een echte hoofdklasser. De thuisploeg verwierf scorend enige overwicht, maar zou geen moment een nadrukkelijk stempel op de wedstrijd kunnen zetten. Representatief voorbeeld is de tussenstand van 16-15. Een sprintje van Avanti naar 18-15 werd door Dominic van Welzen, Jan Anholts de kop ingedrukt en vanaf minuut 39 nam Fiks definitief de regie in handen. “Dit was mede te danken aan beter collectief verdedigen”, verwoordde de trainer. “In de hoofdklasse is dat zeer belangrijk, omdat je te maken hebt met meer spelers die een goed schot hebben. Een winstpunt dat mijn team dit veel beter uitvoerde dan in veel voorgaande wedstrijden. Vandaar de we de ontmoeting bleven controleren en met de zege aan de haal gingen”.

Zonnebloemers bij voetbalwedstrijd Feyenoord – Willem II

De zonnebloemgasten hebben enorm genoten van de wedstrijd. Het eindresultaat was 2 0. | Foto PR

voetbal n Zondagmiddag 8 maart is de Oegstgeester afdeling van de Zonnebloem met gasten en vrijwilligers naar de voetbalwedstrijd Feyenoord – Willem II in De Kuip geweest.

Ze werden in De Kuip vriendelijk ontvangen en naar hun plaatsen begeleid. De gasten hebben enorm genoten van de wedstrijd, wat een belevenis en wat een sfeer in zo’n stadion, met een mooi eindresultaat 2 – 0.

"Wij zaten links achter het doel en hebben een paar leuke doelpunten gezien. Het weer speelde ook mee, een droge middag, en dat is toch wel heel fijn als je een hele middag stil zit", aldus een gast.


Zie voor meer info www.zonnebloem.nl/oegstgeest of neem telefonisch contact op met de secretaris via (071) 522 76 57.

Gevarieerd speelprogramma Bridgeclub Rijnland

De beker op de dinsdag bij Bridgeclub Rijnland is gewonnen door Ferry van Huut en Willem van Schie.

bridge n Op het speelprogramma van BridgeClub Rijnland staan niet alleen de bekende competitievormen Paren en Viertallen maar Rijnland staat open voor afwisseling en variatie.

Dit seizoen speelden we al een ParenKlimcompetitie en een Bekercompetitie. De Beker op de dinsdag is gewonnen door Ferry van Huut en Willem van Schie. De winnaars op donderdag zijn Theo de Winter en Ton Remmerswaal.

Volgende week start de viertallencompetitie; de paren hebben een nevenpaar gezocht om de komende zes weken als viertal de strijd aan te gaan met andere teams.


Nieuw onderkomen

Bridgeclub Rijnland speelt sinds najaar 2018 in het nieuwe onderkomen, het clubhuis van de Oegstgeester Golfclub. Een prima speelgelegenheid in een mooi park en met veel parkeerruimte. De clubavonden zijn ongewijzigd op dinsdag en donderdag; uiteraard rookvrij. Er is plaats voor nieuwe leden. Ook individuele spelers, die een partner zoeken, kunnen zich aanmelden; de club zal proberen een partner te vinden.


Voor meer informatie of aanmelden: bezoek de website www.nbbclubsites.nl/club/9013 of bel de secretaris Cornelis Hoefsloot 071-5211 093.

>Drie punten voor LOHC Dames 1

hockey n Afgelopen zondag mocht LOHC Dames 1 aantreden tegen Fletiomare Dames 1.

Na een goede voorbereiding in onder andere het mooie en zonnige Barcelona en veel oefenpotjes begon het team met veel vertrouwen aan de start van de tweede seizoenshelft. Begeleid door de muziek en support van Heren 3 begon het damesteam scherp aan de wedstrijd met meteen een paar kansen op de 1-0, maar helaas troffen de dames nog geen doel. Ruststand 0-0.

"Ook in de tweede helft hebben wij het betere spel laten zien en waren de grootste kansen voor ons", vertelt een speelster. In het derde kwart sloeg Alice Engelkes een bal de cirkel in die Marthe Meijer prachtig de goal in tipte. Helaas keurde de scheids deze goal af omdat de bal niet binnen de cirkel aangeraakt zou zijn. "Gelukkig lieten we onze koppies niet hangen en bleven we kansen creëren." In de 68e minuut was het dan eindelijk zover: een strafcorner werd op aangeven van Rozemarijn Tiebout prachtig door (weer) Marthe laag in de hoek getipt. 1-0! "Met nog twee minuten op de klok zijn we blijven strijden en hebben zo onze verdiende drie punten in de pocket."


Volgende week reist het team af naar Leiderdorp voor de derby tegen Alecto.

Eddie Simmons vertrekt als coach Dames 1

Foto: Ed Patijn

hockey n Na vijf succesvolle jaren, is na goed onderling overleg besloten dat Eddie Simmons aan het eind van dit seizoen stopt als trainer/coach van LOHC Dames 1.

De commissie tophockey van de club gaat de komende periode aan de slag om deze positie goed in te vullen.


Eddie Simmons was de afgelopen vijf seizoenen als trainer/coach verbonden aan LOHC en onder zijn vleugels is LOHC Dames 1 terug op de kaart gezet. Dat leidde tot het kampioenschap 2017-2018 en de promotie naar de overgangsklasse het jaar daarna. Eddie was zeer betrokken bij diverse andere teams,zoals bijvoorbeeld jongens A1, en was daarnaast vaak op zaterdag langs de lijn te vinden bij meisjesteams, op zoek naar jong talent.

"We kijken terug op een succesvolle periode en samenwerking", aldus bestuurslid tophockey Doeke Overbeek.


"Eddie heeft veel bereikt met onze dames en we zijn blij met zijn prestaties. We zouden Eddie graag voor onze vereniging behouden en gaan in overleg over hoe dat het beste vorm te geven. Voor Dames 1 gaan we de komende periode op zoek naar een nieuwe trainer/coach."

>Leading Lady

vrouwen n Op 19 maart geeft Kirsten Kok (powervrouwacademy.nl) voor de afdeling Leiden van de VVAO (Vereniging voor vrouwen met een hogere opleiding) een lezing met als onderwerp: Ben jij de Leading Lady in jouw leven?

Haar lezing gaat over de kracht van kiezen. Kiezen vanuit vrijheid, voor jezelf, zonder de ander tekort te doen. De lezing is een mix van haar verhaal, van inspiratie en van praktische tips en oefeningen.
Behoorlijk interactief dus, achteroverleunen is er niet bij. Zodat je echt andere keuzes kunt gaan maken. Je gaat met een stappenplan de deur uit.

De lezing vindt plaats in het Dorpscentrum, Lijtweg 9, Oegstgeest.
Inloop: 19.30 uur. Aanvang lezing: 20.00 uur.

De lezing is ook toegankelijk voor vrouwen die geen lid zijn van de
VVAO. Er zijn geen kosten aan verbonden.

sport / nieuws

19 / 20

@HortusLeiden Morgen (woensdag) geeft oud-hortulana Carla de lezing 'Bollen en bollenkoorts' in het Wellant College in Oegstgeest, aanvang 20.00 uur. Carla hoopt u met de lezing te inspireren om bolletjes in uw eigen tuin of zelfs in bakken op het balkon aan te planten. Iedereen is welkom!

@gem_oegstgeest Gratis compost als dank voor GFT-scheiding. Op vrijdag 27/3 en zaterdag 28/3 kunt u als inwoner van Oegstgeest weer gratis twee zakken compost ophalen op de milieustraat, als dank voor de inspanning groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en groenafval gescheiden aan te leveren.

@Jannekekuijt Dat Corona komt wel dichtbij zo #noordwijk #oegstgeest Maar, eerlijk is eerlijk, ondanks het geen handen schudden, vandaag weer een goeie ervaring met toegankelijke en begripvolle bestuurders gehad. Nu nog een leuke geen-handen-geven-groet verzinnen