Oegstgeester Courant

11 juli 2018

Oegstgeester Courant 11 juli 2018


Verzet tegen bouwplan blijft

De Raad zal nu opnieuw moeten gaan kijken of het rekenwerk van de gemeente klopt. | Foto Willemien Timmers

bouwen n Bezwaar tegen woningbouw op zich op het voormalige ASC-terrein aan de Duivenvoordestraat is er niet. Zo betoogde een woordvoerder van de stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest dinsdag 10 juli bij de Raad van State. Maar het gerepareerde bestemmingsplan maakt de bestaande waterproblemen in de buurt alleen maar erger.

Door Adri van der Wel

Ook buurtbewoners toonden zich bij de Raad allerminst tevreden over de reparatie van het bestemmingsplan voor de bouw van 50 woningen. Die reparatie was nodig nadat de Raad van State vorig jaar een aantal gebreken constateerde. Ze hangen allemaal samen met de waterproblemen, waarvoor de buurtbewoners en de stichting eindelijk een goede oplossing willen.

De reparatie gaat nog steeds uit van hetzelfde aantal woningen dat ontwikkelaar Provast op het ASC-terrein wil bouwen. De gemeente moest heel creatief aan de slag om de hoeveelheid verharding die met de woningbouw wordt toegevoegd, te compenseren met waterafvoerende maatregelen. Of de gemeente daar nu in is geslaagd, zal de Raad van State uitmaken.

Er komen damwanden langs de te verbreden sloot in de Spaargarenstraat. Maar die hebben als nadeel dat ze het grondwater maar beperkt doorlaten. Volgens de gemeente is het effect van de damwanden zeer beperkt. Bovendien kan het grondwater via drainage worden afgevoerd. Maar de buurtbewoners zetten daar dus grote vraagtekens bij.

Daarnaast zien ze dat de oevers sterk worden versmald en dat er van natuurvriendelijk bedoelde oevers weinig meer overblijft.

Verder wordt er een verkeersmaatregel genomen, waarbij een van de twee geplande ontsluitingswegen wordt opgeofferd. Er komt nu een enkele ontsluitingsweg met twee rijrichtingen. Wat de gevolgen van die verkeersmaatregel zijn, is onduidelijk volgens de bezwaarmakers. Dat zou nog onderzocht moeten worden. De raadsvoorzitter constateerde alvast dat het spannend gaat worden. De verhouding tussen verharding door bebouwing en bestrating en ruimte voor waterafvoer is vrij kritiek. De gemeente zou maar net goed uitkomen. Los daarvan is de vraag of de nu genomen maatregelen wel goed zijn overdacht. De Raad oordeelt over enkele maanden.

Knarrenhof

'Ze' willen in Oegstgeest een knarrenhof bouwen. Misschien dat het lukt in eerste aanleg. Maar daarna krijg je ongetwijfeld hetzelfde als bij Hofwijck, Lavendelhof, Boerhaaveplein en wie weet hoeveel aanleunwoningen nog meer, dat de leeftijdsgrens omlaaggaat om de woningen vol te krijgen. Als de huurprijs hoger is dan de huidige woning, en de beoogde woning zelf is aanmerkelijk kleiner, dan zullen velen liever niet verhuizen. En we hebben al zoveel leuke woningen waarvoor velen niet aanmerking komen omdat ze teveel verdienen, of te weinig. Onlangs hoorde ik van woningen in Haaswijk waar de voortuintjes niet van de bewoners zijn. Iets met een foutje bij het registreren. Ze kunnen het kopen voor veel geld. En dat laatste komt wellicht omdat er niets meer wordt verdiend aan de precariorechten omdat die zijn afgeschaft. Onderhoudskosten zijn voor rekening van de bewoners zelf dus dat is ook de reden niet. Wil van Elk

Insluiper boekhandel betrapt en gepakt

politie n Dinsdagmiddag 10 juli werd een insluiper op heterdaad betrapt in het kantoor van de Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort. Een medewerkster die in het achter de winkel liggende kantoor iets wilde gaan pakken, stond plotseling oog in oog met de man. De insluiper schrok, en duwde haar omver om weg te kunnen rennen. Het lukte de man om een klein stukje weg te komen, maar hij werd al snel door personeelsleden van de boekhandel en door klanten overmeesterd. Even later werd hij aan de politie overgedragen. "We zijn erg geschrokken", vertelt René Koek. "Maar ik ben er erg trots op dat mijn medewerkers en klanten goed hebben gehandeld. Gelukkig is het de man niet gelukt om iets te ontvreemden, en is er niemand gewond geraakt."

Dansfeesten voor
dertigplussers

Vorming
FC Oegstgeest
is een feit

Foto: Willemien Timmers

Ouderbetrokkenheid 3.0 op Lichtwijzer

Leraren, leerlingen en ouders werken samen

GOLF n Oegstgeest krijgt negen-holes baan

Vorming voetbalfusieclub FC Oegstgeest is een feit

De leden toosten op FC Oegstgeest. | Foto PR Foto: PR

sport n Op maandag 3 juli werden beide bijzondere algemene ledenvergaderingen van voetbalverenigingen UDO en Oegstgeest gezamenlijk gehouden. Deze vergadering was nodig omdat het benodigde quorum (minimaal aantal aanwezige leden) voor de te nemen besluiten de vorige keer (18 juni) niet werd gehaald.

De beide aanwezige voorzitters, Luuk van der Zon en Jan van den Broeck, bespraken ieder afzonderlijk de verslagen van het vorige overleg om deze ook vast te stellen. Vervolgens zijn de gevraagde besluiten nogmaals aan de orde geweest. En, omdat de vergadering hiermee akkoord ging, staat niets de vorming van FC Oegstgeest in de weg.

De toestemming van de leden voor de vorming van FC Oegstgeest was wel een toost waard

Alle aanwezige leden namen afscheid van de individuele verenigingen Vv UDO en Vv Oegstgeest en gaan hard aan het werk met de nieuwe fusieclub: FC Oegstgeest.

De officiële toestemming van de leden voor de vorming van FC Oegstgeest was wel een toost waard, zo stelden alle aanwezigen.

Tot slot van de avond stelde Jan van den Broeck nog het bestuur van FC Oegstgeest voor aan de aanwezigen.

Ondertussen wordt er op Sportpark De Voscuyl hard gewerkt bij de diverse verenigingen. De Oegstgeester Golfclub is op het oude UDO-terrein een prachtige negen-holes-baan aan het aanleggen. Deze club nodigt iedereen uit om aanstaande zondag, 15 juli, tussen 11.00 en 15.00 uur de vorderingen te komen bekijken. (zie ook pagina 19).

Bij Korfbalvereniging Fiks is men druk bezig met de aanleg van kunstgrasvelden.

FC Oegstgeest krijgt in september de beschikking over drie kunstgrasvelden en drie natuurgrasvelden. Het streven is dat de kunstgrasvelden in de eerste week van september worden opgeleverd.

Werfpop 2018

De Likt tijdens het optreden op podium P2. Hun beats waren 'zo besmettelijk als een opengebarsten gastheercel, ontsnappen kan niet'. | Foto Par-pa fotografie Foto: Par-pa fotografie

muziek n Kraantje Pappie, Blaudzun, Birth of Joy, Joost van Bellen, Klangstof, Paceshifters, De Likt, Luwten, VENHILL, Yallah Yallah, Togo All Stars, Cut_, Folk Road Show, Acid P303wer en Mamihlapinatapai: ze waren allemaal te horen op Werfpop editie 37 in het Leidsche Hout.

Op de foto: "Rotterdammer(ts) DE LIKT kan rijmen en dichten zonder z'n hemd op te lichten. In je moerstaal, recht voor je porum en die dansjes die hij doet zijn vet gers krankjorum. Die beats zijn zo besmettelijk als een opengebarsten gastheercel, ontsnappen kan niet, want De Likt pakt je stevig beet in je nekvel. De Likt mag zich zonder gêne scharen onder het rijtje Nederhiphop woordkunstenaars als Extince en Typhoon, maar dan een stuk ruiger met minimale techno en smerige Italo dus niet voor de poes," aldus de organisatie.

Tijdens de 37e editie van Werfpop werd voor het eerst gebruik gemaakt van het veelbesproken eco-glas.

Vakantiepas voor schoolkinderen

De Leidse wethouder Martine Leewis heeft donderdag 5 juli een ‘Natuurlijke’ VakantiePas uitgereikt aan groep 6 en 7 van de Merenwijkschool bij Kinderboerderij Merenwijk in Leiden. Foto: PR

vakantie n Ruim 20.000 kinderen op alle basisscholen in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten krijgen de 'Natuurlijke' VakantiePas. De Leidse wethouder Martine Leewis reikte donderdag 5 juli een 'Natuurlijke' VakantiePas uit aan groep 6 en 7 van de Merenwijkschool bij Kinderboerderij Merenwijk in Leiden.

De kinderen kunnen met de VakantiePas in de zomervakantie met korting meedoen aan meer dan tachtig activiteiten in de hele regio. Het VakantiePas programma heeft dit jaar het duurzame thema 'Natuurlijk!'. Wat betekent dat er extra veel groene activiteiten in het boekje te vinden zijn. Ook is er een aantal activiteiten waarbij VakantiePassers beloond worden als Natuurheld. Denk aan het inruilen van tegels voor plantjes of het inleveren van oud speelgoed om het een tweede leven te geven. Dit alles komt bovenop het vertrouwde aanbod van onder meer musea, workshops en zwembaden.

De VakantiePas is goed voor zeker € 300,- aan korting. Voor meer informatie, (extra) activiteiten en eventuele wijzigingen: www.vakantiepas.nl.

Open Imkerijdag bij de Imkervereniging Oegstgeest

natuur n In het kader van de Landelijke Open Imkerijdag, kan het publiek het tweede weekend van juli op meer dan tweehonderd plaatsen in het land weer een kijkje nemen bij een lokale bijenhouder.

Op zondag 15 juli van 10.00-16.00 uur is er rond de bijentuin op het landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest van alles te leren, te zien en te proeven rond het fascinerende leven van de honingbij.
Onder genot van een kopje koffie/limonade met honingkoek vertellen enthousiaste bijenhouders van Imkervereniging Oegstgeest bezoekers graag over wat er allemaal komt kijken bij het imkeren. Men kan een kijkje nemen in de veertig0 jaar oude Bijentuin op het Landgoed.

In een bijen-observatiekast is het bijenleven goed te volgen; en misschien laat de koningin zich zien. Kinderen kunnen een bijenwaskaars rollen, een bijenhotel maken, een selfie in een imkerpak nemen of onder begeleiding van een ervaren imker de koningin in een bijenvolk opsporen.

Honingliefhebbers kunnen verse lente-honing uit Oegstgeest proeven. Er zijn diverse bijenproducten te koop, waaronder kaarsen en Oegstgeester honing. Voor bezoekers aan de Imkerijdag is er een bij-vriendelijk attentie (op=op).
In de bijentuin van Imkervereniging Oegstgeest op landgoed Oud-Poelgeest, huisvesten verschillende lokale imkers hun bijenvolken. Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook oogsten en slingeren van de gewonnen honing, bijvoeren, het vangen van/of voorkomen van bijenzwermen en inspelen op het veranderlijke weer en de natuur.
www.imkervereniging-oegstgeest.nl

www.bijenhouders.nl

Grote zoektocht in kanaal

politie n Een grote zoektocht naar een mogelijk slachtoffer in het Oegstgeesterkanaal bij de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest in de nacht van zondag op maandag. Aan de rand van het kanaal werd een fiets gevonden. Hierop zijn de hulpdiensten gealarmeerd.

Op Unity.nu is te lezen dat de fietslampen nog brandden, waardoor werd gedacht dat er iemand in het water zou kunnen liggen. Duikers hebben niemand aangetroffen. De fiets is door de politie veilig gesteld.

Bridgen

warmond n De gezellige Warmondse senioren-bridgeclub 'Het Juiste Bod' staat weer open voor nieuwe leden en invallers. Ook onervaren bridgers (beginners) zijn welkom. Er wordt gespeeld in Het Trefpunt met 10 tafels en er zijn 6 ronden. Zónder A, B of C-lijn (en zonder klok!). Men speelt vooral voor het plezier. De spellen worden gespeeld op de woensdagmiddag, van 13.00 uur tot ± 16.30 uur. Meer informatie: Lia Steenvoorden 0252-213935 / ton.steenvoorden@ziggo.nl.


Jongen van dak gered

politie n De politie heeft woensdagmiddag een jongen van 15 van een dak van een gebouw aan de Endegeesterstraatweg gehaald. Agenten kregen een melding dat een jongen was weggelopen die het leven even niet meer zag zitten.

Agenten zagen de jongen vervolgens op een dak zitten. De politie is vervolgens het dak op geklommen en zijn met hem in gesprek gegaan. "Zo hebben wij de jongen rustig gekregen." De brandweer van Leiden heeft hulp geboden met de autoladder om de jongen en de agenten naar beneden te krijgen.

De 15-jarige jongen is vervolgens naar een zorginstelling gebracht om hulp te krijgen.

Rijnland treft maatregelen vanwege aanhoudende droogte

weer n Bij een neerslagtekort over een lange periode neemt het hoogheemraadschap van Rijnland maatregelen om het waterpeil op orde te houden, om de stabiliteit van de kades te waarborgen en voldoende zoet water in het gebied aan te voeren.

Of deze maatregelen ook echt nodig zijn is afhankelijk van de weersverwachting, de afvoer van de Rijn en het chloridegehalte in de Hollandsche IJssel. De weersverwachting voor de komende dagen laat helaas weinig verandering zien. Het blijft droog en warm, zonder neerslag van betekenis. Om die reden gaat Rijnland van start met dijkinspecties.

Vooruitlopend op de dijkinspecties heeft Rijnland op meerdere locaties grondboringen verricht op de kades. Hieruit bleek dat het vochtgehalte acceptabel is, echter dat de grond wel droger begint te worden. Extreme droogte en neerslagtekort kunnen leiden tot uitdroging van de kades en instabiliteit. Hierdoor kan scheurvorming of verzakking ontstaan. In totaal wordt er nu 27 kilometer aan dijken en kades gemonitord en gecontroleerd.

Op de website van Rijnland wordt regelmatig een update van de zomermonitor geplaatst. Hierin vindt men de meest actuele Rijnlandse situatie. www.rijnland.net

Eerste bijeenkomst 'Ken je Buren'

De 'Ken je Buren'-bijeenkomst was zeer vruchtbaar. | Foto PR

senioren n Op uitnodiging van het Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest (LZLO) kwamen maandagmiddag 2 juli Activite, Buurtzorg, Radius en het Sociaal Team Oegstgeest bijeen in de Haeswijk flat.

De bijeenkomst stond in het teken van het nieuwe project van LZLO 'Ken je Buren'. Dit project is erop gericht om buurtnetwerken te gaan opzetten in Oegstgeest die – naast het faciliteren van sociale aangelegenheden – kunnen dienen als een eerste opvang in geval van nood. Het idee voor dit project en het voorstel tot samenwerking is zeer goed ontvangen door de aanwezige organisaties. De volgende bijeenkomst, waarbij hopelijk nog meer organisaties zullen aanhaken, zal plaatsvinden op maandag 3 september.

De deelnemers aan de ontmoetingsmiddag. | Foto PR Foto: PR

"Mocht uw interesse zijn gewekt dan kunt u gerust een mail sturen naar: kenjeburen@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl."

Oegstgeest wacht, net als regio, op accountantsverklaring

Jaarrekening: Overschot van 1,6 miljoen

Politiek n Voordat de jaarrekening van een gemeente naar het ministerie gestuurd kan worden, moet deze gecontroleerd worden door een accountant. Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest hebben uitstel moeten vragen, omdat accountantskantoor Ernst & Young de controles niet op tijd af heeft gekregen, zo meldt Unity.nu.

De accountant laat weten personele problemen te hebben. Maandagavond legde een accountant van Ernst & Young verantwoording af tijdens de gemeenteraad van Leiderdorp.

Afgelopen donderdag liet wethouder Matthijs Huizing van Oegstgeest weten dat hij ervan uitgaat dat de accountantsverklaring voor 15 juli, en dus op tijd, op het gemeentehuis zal arriveren. "Ik maak mij wel zorgen over volgend jaar. Er is in de accountancy een tekort aan mensen. Laten we samen kijken hoe we de risico's volgend jaar zo klein mogelijk kunnen houden."

De jaarrekening van 2017 zelf sloot met een overschot van 1,6 miljoen. "Dit heeft voor de helft te maken met baten die voor 2018 bestemd waren, maar al eerder kwamen", aldus de wethouder.
De andere helft van de extra inkomsten zal naar de algemene reserve gaan om zo de schuld van de gemeente verder af te lossen.

Ontmoetingsmiddag voor kerk en VluchtelingenWerk

samen n Ruim veertig mensen ontmoetten elkaar op de Ontmoetingsmiddag, zaterdag 7 juli, voor kerk en Vluchtelingenwerk.

Met het prachtige weer was het goed toeven in de tuin van de Rehobothkerk waar oude en nieuwe dorpsgenoten elkaar spraken over het leven in Nederland, hoe belangrijk het is de taal te spreken, en welke barrières de statushouders tegen komen in het weg om een bestaan in Nederland op te bouwen. De sfeer was gemoedelijk, en iedereen genoot ervan om elkaar te spreken. Een leuke manier om het Nederlands goed te oefenen. "Het is voor vluchtelingen erg belangrijk om de taal zoveel mogelijk te spreken", aldus de maatschappelijk begeleider van VluchtelingenWerk. "Daarom zoeken we steeds taalcoaches: vrijwilligers die een uurtje per week iets gaan doen met een vluchteling zodat zij aangemoedigd worden Nederlands te spreken." Dat gebeurde volop deze zaterdagmiddag. Het Diaconaal Platform Oegstgeest overweegt de middag jaarlijks te herhalen: "We zijn graag een welkom voor nieuwe dorpsgenoten en moedigen de kerken graag aan om hierin zichtbaar te zijn in Oegstgeest".

Speeltoestel beschadigd

Ingezaagd n Op een beschutte binnenplaats achter de Hendrik Petrus Berlagelaan is een speeltoestel met een zaag bewerkt. De gemeente heeft de glijbaan afgezet met hekken om ongelukken te voorkomen.

Van het houten klimgedeelte is in een traptrede gezaagd waardoor de kans op breken groot is. Op Facebook meldde iemand dat een kind de zaag van vader te pakken had en daarmee aan de gang ging. Anderen vrezen echter vandalisme.

De met hekken afgesloten glijbaan. Inzet foto toont de half doorgezaagde trede. | Foto Wil van Elk

Knarrenhof

Foto: Willemien Timmers

Hartstikke leuk en vooral ook goed en nuttig initiatief dat Knarrenhof in Oegstgeest.
We staan er honderd procent achter. Het moet er komen. Maar van EEN zaak zijn we overtuigd: die naam houdt geen stan
d!

AnneBesje Hoegen en Grumpy Kohlbeck

Het beschadigde speeltoestel is afgesloten. In de inzet de half ingezaagde trede. Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk
De met hekken afgesloten glijbaan. Inzet foto toont de half doorgezaagde trede. Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

(identiteit bij de redactie bekend)

Ouderbetrokkenheid 3.0 op De Lichtwijzer

Directeur Ans de Graaf neemt het bordje in ontvangst van Peter de Vries. | Foto Willemien Timmers

onderwijs n Op vrijdag 6 juli kreeg de Gereformeerde Basisschool De Lichtwijzer aan de Van Houdringelaan het certificaat Ouderbetrokkenheid 3.0 van Peter de Vries van het CPS uitgereikt. In de regio een unieke gebeurtenis.

CPS Onderwijsontwikkeling en advies is een landelijke adviesorganisatie voor het onderwijs. Peter de Vries is auteur van onder andere 'De professionele leraar' en 'Handboek School in de samenleving'.

"We zijn dit traject ingegaan omdat we er van overtuigd zijn dat de leerprestaties en het welbevinden van kinderen omhoog gaan als we de samenwerking met ouders goed vorm geven. We zijn er trots op dat we overtuigend hebben kunnen laten zien hoe we invulling geven aan de tien criteria, behorend bij Ouderbetrokkenheid 3.0", aldus directeur Ans de Graaf.

3.0

Ouderbetrokkenheid 3.0 wordt verkregen als onder andere wordt voldaan aan de volgende criteria:
De school heeft met ouders een heldere visie op samenwerking geformuleerd. Uit alle informatie van de school aan ouders blijkt hoe belangrijk de school het samenwerken met ouders vindt. Verder laat de school zien dat leraren, leerlingen en ouders actief betrokken worden bij het schoolbeleid. Ook is op school aan alles te merken dat leraren, leerlingen en ouders welkom zijn op school.

Afgesproken is dat ouders en leraren voortdurend samenwerken om het leren en een gezonde ontwikkeling van leerlingen te ondersteunen, zowel thuis als op school.
Tevens voelen leraren, leerlingen en ouders zich verantwoordelijk voor elkaar en zijn daarop aanspreekbaar.
In de criteria staat tevens dat het leerlingendossier toegankelijk is voor leraren en ouders. Ouders worden uitgenodigd informatie toe te voegen.

Liefde

Voordat Peter de Vries het certificaat aan de school uitreikte, toonde hij de intensief gebruikte snijplank waarop zijn moeder vroeger iedere ochtend het brood voor haar zes kinderen klaarmaakte. "De enige keer dat zij op mijn middelbare school kwam, was bij mijn diploma-uitreiking. Dat waren andere tijden", vertelde hij. "Van haar mochten we nooit zelf ons brood klaarmaken, want zij was de enige die er liefde tussen smeerde."

Met enige trots nam directeur Ans de Graaf daarna het bordje behorend bij het certificaat in ontvangst. "We gaan het een mooie plek in de school geven."

Fotowedstrijd jongeren Oegstgeest

vrijwilligerswerk n iDOE, het contactpunt voor vrijwillige inzet, is in Oegstgeest een nieuwe campagne gestart om jongeren bewust te maken van de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Onder de noemer #ikdoewatikleukvind is een fotowedstrijd op Instagram gelanceerd.

Door zich vrijwillig in te zetten bouwen jongeren ervaring en zelfvertrouwen op, maken kennis met maatschappelijke thema's en leren zichzelf op een andere manier kennen.

#ikdoewatikleukvind

Je kunt meedoen met een nieuwe of bestaande foto. Je mag er zelf op staan of anderen. Als het maar om jongeren en vrijwillige inzet gaat. Zet je foto op Instagram met #ikdoewatikleukvind en je doet mee met de wedstrijd.
In juli, september en november wordt steeds een winnaar gekozen. Heb je geen Instagram? Mail dan je foto naar contact@i-doe.nl o.v.v. fotowedstrijd Oegstgeest.

Deelnemers kunnen een uitje t.w.v. €100,- winnen. Wil je bowlen, naar een escaperoom of lasergamen? Dat kan! Maar je kunt ook naar de film of iets anders leuks doen.

Jongeren tot en met 22 jaar kunnen deelnemen. Om mee te doen woon je Oegstgeest en/of zit je op school in Oegstgeest en/of zet je je vrijwillig in in Oegstgeest. En je hebt toestemming van degene(n) die je op foto zet, als die herkenbaar en dichtbij erop staan. Door jouw deelname aan deze fotowedstrijd ga je akkoord met het publiceren van de foto online en offline (krant).

Vrijwilliger Bas Juffermans (18)

"Lang geleden", noemt Bas zelf het moment waarop hij bij het Repair Café kwam. Hij was veertien en ging met zijn opa even naar de winkels op de Lange Voort. Opa Cees zag dat het Repair Café bezig was en wilde weleens gaan kijken.
Ze kwamen, waren gefascineerd en gingen er niet meer weg. Als zoon van een familie die een jachthaven runt is Bas gewend aan een beetje rommelen met apparaten. "Van jongs afgaan liep ik al over ons terrein te struinen."
Als vrijwilliger bij het Repair Café kan Bas dus heerlijk zijn gang gaan. Wat hij het liefst doet? "Als er maar een stekker aan zit!" De sfeer is goed en de bezoekers zijn blij, ook als Bas hen soms moet vertellen dat het apparaat toch echt niet meer te maken is.
Nu hij veel met werk bezig is en studeert, is hij helaas niet meer elke editie aanwezig, maar opa Cees gelukkig wel.
Wat Bas studeert? Elektrotechniek natuurlijk!

Patrick Verzijden organiseert dansfeesten voor dertigplussers

Patrick Verzijden: 'Het geeft me veel voldoening om de juiste hits op het juiste moment te draaien.' | Foto W. Timmers

dansen n Wat doe je als je de dertig gepasseerd bent, en je kunt als Oegstgeestenaar in de Leidse regio niet uit op de manier die je zou willen? Dan ga je je eigen dansfeesten organiseren.

Door Willemien Timmers

Ondernemer Patrick Verzijden startte in 2010 De Leidse Danssalon. "Als je eenmaal voorbij de dertig bent, kun je uit eten, naar de film of naar het theater. Maar lekker dansen kun je hier in de regio niet zo snel. Je kunt misschien wel naar Amsterdam, maar dat is voor velen toch een brug te ver. Voor je het weet zit je weer een avond op de bank. Ik mopperde daar wel eens over, maar besloot het heft in eigen handen te nemen na een lezing die ik bijwoonde. Dat ging min of meer over de vragen die je jezelf op je sterfbed stelt: 'waarom heb ik niet gedaan wat ik werkelijk wilde doen'. Toen ben ik, naast mijn dagelijkse bezigheden, een dj-cursus gaan volgen en ben langzamerhand mijn eigen professionele spullen aan gaan schaffen. Het is eigenlijk een geweldige tijd om op deze manier met muziek bezig te zijn; je hoeft geen koffers vol met platen of CD's meer mee te slepen."


Vanaf het begin waren de feesten een succes. Verzijden, die zichzelf ook als dj verhuurt, organiseert nu zo'n tienmaal per jaar De Leidse Danssalon waar hij danshits van nu en toen draait met veel afwisseling. "Ik vind het echt geweldig om mijn publiek een leuke avond te bezorgen, waarbij ze even helemaal los kunnen gaan."
Doelbewust beginnen de dansfeesten voor dertigplussers om 21.00 uur, en wordt om één uur 's nachts de laatste plaat gedraaid. "Je merkt dat het relatief vroege begin en einde gewaardeerd wordt. Vaak moet de oppas worden afgelost, en zijn er de daaropvolgende dagen weer veel verantwoordelijkheden." Lachend: "Je wordt toch ouder, en een nacht doorhalen trekken de meesten van ons niet meer."
In de wintermaanden organiseert Verzijden de Danssalon zo'n zes keer in het Leidse Scheltema. "In de zomer wijken we uit naar Blu Beach in Noordwijk, waar je al dansend de zon onder kan zien gaan."

De gratis zomerse edities van de Leidse Danssalon in Noordwijk zijn op 21 juli en op 4 en 25 augustus. "Het worden weer mooie feestjes. Het geeft me super veel voldoening om de juiste hits op het juiste moment te draaien zodat gasten de avond van hun leven beleven."

Trouw

Op één van de bovengangen staat een wit marmeren beeld. Een jonge vrouw. Ze staat ietwat gebogen en heeft een groot kleed om het naakte lichaam gedrapeerd. Ze verbeeldt een Bijbels figuur: Ruth. Daar keek ik wel even van op. Voor mij was Ruth, wat ik me herinner van afbeeldingen, een eenvoudige jonge vrouw die als weduwe met haar schoonmoeder achtergebleven korenaren aan het oprapen was om op die manier aan het eten te komen. Ik sloeg er daarom de Bijbel op na om het verhaal te lezen. Dan komt daar een jonge vrouw tevoorschijn die niet kiest voor zichzelf, niet teruggaat in haar Moabitische stam maar kiest om in den vreemde te blijven, trouw te zijn aan haar Joodse schoonmoeder. Dat ze juist hierdoor een nieuwe relatie kreeg was toen een Godswonder.

Trouw, kom daar vandaag de dag maar eens om. Een groot percentage van de huwelijken valt na enige tijd uit elkaar. Dienstverbanden worden opgezegd. Trouw aan de groep en ook je kerkgenootschap waarvoor je eens gekozen hebt, vervaagt en wordt losgelaten. Welke oorzaken zijn hier in het spel? Worden we door de moderne techniek van social media, een aanlokkende tijdinvulling van sport en winkelen, de vluchtigheid van de dingen van alledag, verleid om niet te kiezen voor een binding? Is het 'leve de vrijblijvendheid'? Is het die ongedurige zucht naar ruimte voor nieuwe dingen, bang iets gemist te hebben? Bestaat er een trouw die boven alles uitstijgt? Lees dan even verder in het verhaal van Ruth. Zij wisten zich geborgen in de trouw van God.


Wanneer in Oegstgeest een mensenpaar zestig jaar lang lief en leed hebben gedeeld zonder elkaar los te laten, die aan elkaar trouw zijn gebleven, dan is een bezoekje van de burgemeester wel terecht. Dan mag er, erkennend dat dit een bijzondere prestatie van trouw is, best een foto in de krant komen met hun verhaal erbij. Goed om te lezen. Trouw bestaat dus wel.


En wat de beeldschone verbeelding van Ruth betreft; ik kwam haar tegen in het mooie kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Een locatie waar het voortbestaan van dit museum met al zijn kunstschatten verloren zou gaan als er niet tientallen vrijwilligers zich trouw beschikbaar zouden stellen en zo die openstelling mogelijk te maken. Daar wordt van dinsdag tot en met zondag tweemaal daags een interessante rondleiding gegeven.
Dik Kompier

Gratis Afternoonconcert

Leerlingen en Douwe Splinter nemen de instrumenten in ontvangst. | Foto WT

muziek n Kom op 15 juli aan het einde van de zinderende zondagmiddag vanaf 16.00 uur naar het Openluchttheater in de Leidse Hout om te borrelen of te picknicken, en te genieten van de enthousiaste klanken van blazersensemble Divertimento. Neem je eigen kussentjes en je vrienden mee. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage mag.

Muziekinstrumenten voor Leo Kannerschool

geven n Op 5 juli overhandigde de Lionsclub Oegstgeest/Warmond een cheque van € 2627 voor muziekinstrumenten aan directeur Douwe Splinter van de Leo Kannerschool.

Deze gift werd mogelijk gemaakt uit de opbrengst van de zesde editie van de jaarlijkse wijnproeverij en een bijdrage van de Stichting Lions Quest Nederland, die zich het stimuleren van sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen ten doel stelt.
Eerder dit jaar werd door de Lions een bedrag van € 1500 geschonken aan de Voedselbank Leiden, die ook Oegstgeest tot haar verzorgingsgebied rekent.

wijnproeverij

Op zondagmiddag 23 september vindt de zevende editie van de wijnproeverij plaats. De opbrengst van deze actie zal met name ten goede komen aan de Voedselbank, de afdeling Oegstgeest van de Zonnebloem en de Heeren van Rustenborch. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd voor deze feestelijke traditie in Kasteel Oud-Poelgeest.

Expositie schilderijen van Kittie Witzel-Buschman in de bibliotheek

Foto: Kittie Witzel-Buschman

kunst n Kunstzinnigheid in diverse vormen lopen als een rode draad door het leven van Kittie Witzel-Buschman. Na haar middelbare school was er al de wens om naar de kunstacademie te gaan; die is helaas nooit in vervulling gegaan.

Zo'n twintig jaar geleden is Kittie Witzel met beeldhouwen begonnen. Daarna heeft ze een cursus schilderen met acrylverf gedaan. De volgende stap was logischerwijze van acryl naar olieverf. Inmiddels heeft ze les gehad van verschillende gerenommeerde leermeesters. Zij is nog wekelijks actief in een groep kunstschilders.
De tentoonstelling geeft een overzicht van de verschillende stijlen en fases in haar ontwikkeling. De nadruk ligt op recent werk. Ze schildert graag figuratief. Haar inspiratie vindt ze deels in de natuur en in haar onderwerpen probeert ze vaak de eenvoud weer te geven.
In de vitrines is er keramiek van Kees van Geel te vinden.


Wanneer: juli en augustus 2018
Waar: Bibliotheek Bollenstreek in Oegstgeest

Basisschoolbundel: Leerwerkboek voor groep 7-8 tegen 'vakantiedip'

onderwijs n De Oegstgeester onderwijsdeskundigen Sofie van der Waart en Tineke Ingwersen creëerden een boeiend werkboek voor basisschoolleerlingen om een 'vakantiedip' tegen te gaan.

De 'basisschoolbundel' ligt bij de Rijnlandse Boekhandel en 14 juli van 10.30 tot 12.00 uur kunnen ouders hier met vragen terecht. Dan zitten Sofie van der Waart en Tineke Ingwersen daar om vragen te beantwoorden over school en hun boek te presenteren. "Het leerwerkboek voor de eindfase van het basisonderwijs, met uitleg én oefeningen, is erg de moeite waard om mee op vakantie te nemen."

De Basisschoolbundel - leerwerkboek voor groep 7-8, speelt in op de behoefte van leerlingen, ouders en leerkrachten om achteruitgang in de vakanties tegen te gaan.

14 juli 10.30 - 12.00 uur.

Luisterlijn Sensoor

vrijwilligers n Voor mensen die eenzaam zijn, kan de zomer net zo voelen als de feestdagen. Iedereen is met vakantie of doet iets anders leuks. Wekelijkse activiteiten stoppen. Hierdoor neemt het gevoel van eenzaamheid toe. Een praatje kan dan enorm helpen. Vrijwilligers van Sensoor bieden een luisterend oor. Vrijwilliger worden: www.sensoor.nl. De luisterlijn wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vernieuwd plein Joris de Witte

Direct na plaatsing bleek de vernieuwing een groot succes. Ook na schooltijd kunnen kinderen uit de buurt klimmen of spelen. Foto: Rutger van der Bent

onderwijs n Christelijke basisschool Joris de Witte heeft een start gemaakt met het vernieuwen van haar schoolplein.

Er is door leerlingen, leerkrachten en ouders maanden gewerkt aan de voorbereidingen voor dit project. Dat begon in de klassen, waar leerlingen konden meedenken over wat zij graag zouden willen zien op hun nieuwe plein. In de klassen is gebrainstormd, er zijn tekeningen gemaakt en leerkrachten hebben nagedacht over de praktische invulling van de buitenruimte. Al deze wensen en ideeën zijn meegenomen in het plan dat werd gemaakt.
Alleen een goed idee is natuurlijk niet voldoende. Om de eerste fase van de vernieuwing gerealiseerd te krijgen was geld nodig. Een deel van dat bedrag is opgebracht door inzet van leerlingen en medewerkers van de school. Verschillende activiteiten, zoals het verkopen van kerstkaarten, een sponsorloop en een eindejaarsmarkt, hebben bijgedragen aan het behalen van het doel om de eerste nieuwe speeltoestellen te kunnen aanschaffen. Gelukkig zijn er ook fondsen en sponsoren gevonden die graag wilden helpen om deze eerste stap te zetten.
In mei zijn door ouders de oude speeltoestellen weggehaald en is het plein klaar gemaakt voor de plaatsing van de nieuwe spullen. Er is een groot klimrek geplaatst, een nieuw duikelrek en een pannaveldje. Direct na plaatsing bleek dit een groot succes! Niet alleen tijdens het buitenspelen van de leerlinge van de Joris de Witte, maar ook na schooltijd, wanneer kinderen uit de buurt het schoolplein opzoeken om daar lekker te voetballen, klimmen of spelen.
Het schoolplein is nog niet helemaal af; er zijn nog wensen voor wat andere spullen die het helemaal compleet moeten maken.

Leerlingen bedenken oplossingen voor mondiale uitdagingen

De bijdrage van van de leerlingen van de Gevers-Deutz Terweeschool: Foto: Shell

onderwijs n In het kader van de Generation Discover bright ideas challenge hebben ruim 29.000 basisschoolleerlingen uit het hele land creatieve oplossingen bedacht voor mondiale uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel.

De drie regiowinnaars uit de regio Zuid-Holland zijn de basisschoolteams van Dr. De Visserschool uit Breda, Gevers Deutz Terwee uit Oegstgeest en CBS de Tamboerijn uit Gorinchem. Ze bedachten een kas waar bijenbestuiving centraal staat, een tennisraket dat energie opwekt en waterzuivering systeem op zonne-energie.

Verplichte vakken

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, heeft Shell samen met leerkrachten en andere partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma en de wedstrijd komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw in een vroeg stadium in aanraking met wetenschap en technologie. Ze worden uitgedaagd om creatieve oplossingen te bedenken die bijdragen aan de internationale Duurzame Ontwikkelingsdoelen op het gebied van energie, water en voedsel. Zo leren ze dat ze met slimme ideeën een positieve impact op de samenleving kunnen hebben.

Technisch talent

Anne Schreuder, MVO Manager bij Shell, licht toe: "Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiend tekort aan technisch talent. We vinden het belangrijk een steentje bij te dragen aan het stimuleren van technisch onderwijs en scholieren de mogelijkheden van wetenschap en technologie te laten ontdekken. Met het Generation Discover programma en de bright ideas challenge doen we dit op een educatieve en interactieve manier."

De winnende ideeën uit Zuid-Holland

Leerlingen van basisschool Dr. De Visserschool uit Breda bedachten De Tukabij, een kas waarin op duurzame wijze door bijenbestuiving eten wordt verbouwd. Het winnende team van basisschool Gevers Deutz Terwee uit Oestgeest ontwierp het Ultra Tennisraket. Met de energie die tijdens het tennissen wordt opgewekt kan je je telefoon opladen. In de categorie water wonnen de leerlingen van CBS de Tamboerijn uit Gorinchem. Zij kwamen op het idee om met zonne-energie zeewater te zuiveren. Dit doen ze door zonnepanelen aan te brengen op een waterzuiveringsinstallatie die het water opwarmt tot wel 200°C.
Een van de winnende ideeën kwam uit de klas van Steffie Duister. Zij geeft les op basisschool de Tamboerijn uit Gorinchem en licht toe: "De leerlingen komen met vernieuwende ideeën en laten zich niet beperken. Het leuke aan de bright ideas challenge is dat het leerlingen bewust maakt van maatschappelijke uitdagingen en laat zien dat ze hier – met wetenschap en technologie – zelf creatieve oplossingen voor kunnen bedenken."


Generation Discover festival

Uit meer dan duizend nationale inzendingen zijn vijftien regiowinnaars gekozen. Op 17 oktober worden op de eerste dag van het vijfdaagse Generation Discover festival op het Malieveld in Den Haag, de drie landelijke winnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt. De bezoekers van het festival krijgen de kans om de ideeën van de winnaars via een virtual reality-ervaring zelf te beleven.

'Zomerklooien' in de bibliotheek

bieb n De zomervakantie staat voor de deur, en Bibliotheek Bollenstreek nodigt alle kinderen uit om te komen zomerklooien in de bieb. In de maanden juli en augustus zijn er leuke kinderactiviteiten en workshops in alle bibliotheken in de Bollenstreek, dus ook in de Bibliotheek in Oegstgeest.

Workshop vloggen
De workshop begint met een introductie op het vloggen, mediawijsheid en inspirerende voorbeelden. Hierna gaat iedereen zelf aan de slag met het maken van een vlog. In groepjes worden onderwerpen gekozen en bedacht wat ze wel of juist niet willen delen. Natuurlijk wordt de vlog echt gefilmd en uiteindelijk gemonteerd. Op 26 juli van 12.00 uur tot 13.30 uur in de Bibliotheek in Oegstgeest. Deze workshop is voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Meedoen kost € 4,50 p.p. voor leden en € 6,00 p.p. voor niet leden. Kaarten zijn te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Word kinderdirecteur
Wie wordt voor één dag de kinderdirecteur van de Bibliotheek in Oegstgeest? De Bibliotheek wordt tijdelijk overgenomen door een kinderdirecteur en onderdirecteur. De kinderdirecteuren helpen mee achter de schermen, bepalen welke boeken er in de kijker worden gezet en vergaderen met de programmamanager. Natuurlijk hoort e-mails beantwoorden en 'koffie' drinken er ook bij. Zo leren ze alles over hoe een bibliotheek gerund wordt.
Solliciteer: Stuur voor 27 juli een e-mail naar rheemskerk@bibliotheekoegstgeest.nl en vertel waarom jij denkt de beste baas van de Bibliotheek kunt zijn.

Op 16 augustus en 23 augustus van 14.00 uur tot 15.30 uur in de Bibliotheek in Oegstgeest. Dit kijkje achter de schermen is voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Er is ruimte voor vier nieuwe directeuren.

Cappella pro Cantibus zoekt tenoren

zingen n Cappella pro Cantibus heeft een spetterend jubileumjaar afgesloten. De komende jaren beloven even spetterend te worden.

Er staat weer mooie en spannende muziek op het programma. Mannen met een wat hogere zangstem worden van harte uitgenodigd om onze tenor-sectie te komen versterken.
Cappella pro Cantibus is een gezellig koor met Rens Tienstra als super-enthousiaste dirigent. "Wij zingen vooral kerkmuziek, klassiek én modern. Dat doen we om iets te vieren of te gedenken, en altijd omdat we het mooi vinden. Wij repeteren iedere zondagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Oegstgeest, onze thuisbasis. Als je eens wilt komen meezingen of luisteren bij een repetitie, neem dan contact op via het contactformulier op onze website www.cappellaprocantibus.nl."

Tuinen beschikbaar

Foto: PR

tuinieren n Wie weleens tussen Leiden en Oegstgeest fietst, kent het wel: die mooie groene oase aan het eind van de Nachtegaallaan naast speeltuin Vogelenwijk.

Op dit moment is Tuincomplex Het Zonneveld een kleurenzee van bloemen, opkomende gewassen en gonst het er van de vlinders en bijen. Wie ook eens wil (moes)tuinieren, heeft geluk. Het Zonneveld is recent uitgebreid met nieuwe tuinen. Er zijn nog enkele kleine of grotere nieuwe teeltklare tuinen beschikbaar. Stap je liever in op een al bestaande groene tuin? Ook dat kan. Op het complex zijn momenteel mogelijkheden daarvoor. Interesse? Stuur een mailtje aan secretaris.zonneveld@gmail.com.

De Vogels neemt afscheid van drie juffen

vertrek n Op vrijdag 6 juli vond het gezellige, ondernemende Zomerpleinfeest plaats op basisschool de Vogels in Poelgeest.

Tijdens het feest konden de kinderen ook afscheid nemen van Juf Aafje de Groot-de Bloois.
"Na twaalf jaar met veel plezier werkzaam te zijn geweest voor OPOO, de overkoepelende organisatie voor het Openbaar Onderwijs in Oegstgeest, is het voor mij tijd om de bakens te verzetten."

Juf Aafje is in deze jaren werkzaam geweest als NT2-er (ondersteuner voor anderstaligen) als groepsleerkracht, als RT-er (Remedial Teaching) en als begeleider van zogenoemde Plusklasgroepen van 4- tot 12 jarigen.
Naast haar werkzaamheden als zangeres van onder andere het Residence Jazz Sextet en de Frits Landesbergen Big Band en haar sportieve bezigheden als tennis, golf en bridge, wil zij nu graag meer tijd nemen voor haar familie.
Omdat lesgeven nog steeds haar passie is en de liefde voor kinderen en muziek onverminderd groot, is het goed voor te stellen dat er nog iets 'onderwijs-achtigs' op haar pad komt in de komende jaren.

Naast Juf Aafje zullen ook directeur Harriët Zuidgeest en juf Megan van Velzen niet op De Vogels terugkeren, maar hun carrière elders voortzetten.

Op de foto: Aafje de Groot-de Bloois en Harriët Zuidgeest. | Foto Willemien Timmers

n Burgemeester legt kiel reconstructie boeijerjacht op Hennepoelwerf

Op vrijdag 6 juli kwamen de burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Teylingen op bezoek op de Scheepstimmerwerf 'Klaas Hennepoel' aan de Haarlemmertrekvaart in de polders van Poelgeest.

Carla Breuer legde de kiel voor de reconstructie van een achttiende-eeuws overnaads gebouwd boeijerjacht. Zij is ook voorzitter van de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid Holland. De Erfgoedlijn subsidieert het overnaadse Boeijer-project.

In eerste instantie wordt een vier meter lange versie van de Boeijer gebouwd, onder andere als oefening voor de echte reconstructie van het tien meter lange schip. Op de werf stond het vier meter lange bouwframe gereed om daar feestelijk de kiel, stevens en mal voor het grootspant in te bevestigen. Het plan is dat het in aanbouw zijnde boeijertje op 28 en 29 juli tijdens Sail Leiden in het Leidse Ankerpark staat. De Teylingse raad genoot van de zonnige vaartocht en de vriendelijke ontvangst door 'werfbaas' Alexander de Vos.

n Vrijwilligers Poldercross bedankt

Foto: Wil van Elk

Bedankje n Een week na de spraakmakende Poldercross, bedankten op vrijdag 6 juli de organisatoren de vrijwilligers en sponsors tijdens een gezellige bijeenkomst. Domino's zorgde voor heerlijke pizza's en het mooie weer deed de rest. Rob Heemskerk: "We kunnen dit evenement niet organiseren zonder de hulp en inzet van vrijwilligers. Met ons allen zorgen we ervoor dat de deelnemers veilig over het parcours kunnen rennen, springen en zwemmen." Na het Midzomeravondfeest op het Boerhaaveplein zijn nog vele vrijwilligers drukdoende met het opruimen zodat de volgende morgen het plein er weer stralend bij ligt.

PVOO in Duinzigt

Foto: Wil van Elk

Duinzigt n Het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) hield haar maandelijkse netwerkborrel op donderdag 5 juli in Meetings & Workspace Duinzigt. De boodschap van voorzitter Paul Jansen ging over het nemen van rust tijdens de vakantie. Hij vertelde over zijn start als ondernemer en dat een vakantie er niet altijd in zit. Toch besloot hij om zijn rust te nemen en op vakantie te gaan. Hij wees erop: "Half uitgeblust ben je namelijk veel minder goed en effectief in het werk." Zijn verwijzingen naar zijn stappenplan voor, tijdens en na de vakantie waren zeer herkenbaar. "Het leven van een ondernemer is ontzettend leuk", besloot hij zijn toespraak. Ook verwelkomde hij twee nieuwe leden. Na afloop genoten enkele leden van een maaltijd bij De Jonker.

Droogte

Foto: Wil van Elk

weer n Overal in Oegstgeest smachten vooral de grasvelden naar wat druppels regen. "Alle jonge aanplant geven we water vanuit drie tankwagens die we tot onze beschikking hebben", sprak burgemeester Emile Jaensch tijdens de laatste raadsvergadering. "Meer tankwagens zijn er op dit moment niet te huren." Daar staat tegenover dat het gras de laatste weken niet gemaaid hoefde te worden, omdat het bij deze hoge temperaturen nauwelijks groeit. "De boomwortels zijn naarstig op zoek naar water en tillen bestrating omhoog," aldus een voorbijganger.

ArtWise doneert

De beloofde duizend euro is voor de door brand getroffen kinderboerderij op Koudenhoorn. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Warmond n Wethouder Arno van Kempen ontving op vrijdag 6 juli symbolisch een cheque van maar liefst duizend euro uit handen van Barend Elshout van ArtWise. Die zei daarbij: "Met uw toestemming maak ik dit bedrag over aan de kinderboerderij op Koudenhoorn, die kortgeleden is afgebrand". Fotograaf Patricia Steur signeerde haar boeken tijdens de afsluiting van de pop-up expositie van native-art aan de Dorpsstraat 86 in Warmond.

Waar normaliter de kunst kan worden 'ontdekt' op de website www.artwise.com, was het tijdens de pop-up expositie tastbaar aanwezig.

ArtWise doneert

De beloofde duizend euro is voor de door brand getroffen kinderboerderij op Koudenhoorn. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Warmond n Wethouder Arno van Kempen ontving op vrijdag 6 juli symbolisch een cheque van maar liefst duizend euro uit handen van Barend Elshout van ArtWise. Die zei daarbij: "Met uw toestemming maak ik dit bedrag over aan de kinderboerderij op Koudenhoorn, die kortgeleden is afgebrand". Fotograaf Patricia Steur signeerde haar boeken tijdens de afsluiting van de pop-up expositie van native-art aan de Dorpsstraat 86 in Warmond.

Waar normaliter de kunst kan worden 'ontdekt' op de website www.artwise.com, was het tijdens de pop-up expositie tastbaar aanwezig.

BBQ Vrijwilligers SOEK

Foto: Wil van Elk

BBQ n De vrijwilligers van de Oegstgeester Kringloopwinkel SOEK vierden hun succes met een smakelijke en gezellige barbecue op woensdag 4 juli. Vijf goede doelen werden verrast met een gift: Het Dorpscentrum vijfduizend euro. Scarabee kreeg een half zo groot bedrag, maar was niet aanwezig. Het Repair Café en EHBO Oegstgeest kregen duizend euro en de Imkervereniging Oegstgeest vijfhonderd euro.

de week in beeld

Foto: Willemien Timmers

Marandellas, Rhodesia, 1966 n It comes better from you. Het is beter dat jij het zegt.

Zwerver is bijeen met collega's. Willen een delicate kwestie aan de orde te stellen in een vergadering van schoolbestuur, directeur en leraren. Een wat oudere leraar zal het probleem evenwichtig uiteenzetten. De anderen zullen op gepaste wijze bijval betuigen (zoals "hear, hear"). En mocht blijken dat de voorzitter er in de vergadering niets mee doet, dan zal Zwerver op een gegeven ogenblik uitdrukkelijk vragen op het gestelde probleem in te gaan. Aldus spreken ze af.

Het bevreemdt Zwerver dat juist hij, als Nederlander, dus enige niet Brit, en nog maar kort in dienst, de taak krijgt om, indien nodig, in te breken in de vergadering. "It comes better from you" is het argument. Onervaren als hij is, is hij is zich nog niet goed bewust van de reputatie die Nederlanders nogal eens hebben. Waaraan hij kennelijk ook voldoet: direct en vrijmoedig optreden. Nogal bot, zou je kunnen zeggen. Op de vergadering voeren zij hun plan uit en na een aantal maanden lost zich het probleem op. Dit terzijde.

Het gaat Zwerver nu om het directe, vrijmoedige, soms botte, optreden van Nederlanders, althans hun reputatie. Zijn herinneringen komen boven door het voor velen verbazend vrijmoedige optreden van minister-president Rutte tegenover president Trump.

Washington, USA, 2 juli 2018. Rutte, op staatsbezoek in het Witte Huis, valt tijdens een media moment Trump in de rede met een "No". En voegt eraan toe dat het niet bereiken van een handels overeenkomst niet positief zou zijn. In tegenstelling tot wat Trump beweert. Een kras optreden dat de wereld over gaat met kwalificaties als "ongemakkelijk moment", "opvallend voorval", "passief-agressieve wending", "gedurfde onderbreking", "terechtwijzing" en "scherpe correctie".

Zou het kunnen dat Macron en Merkel tegen hun Nederlandse collega Rutte hebben gezegd: "It comes better from you"?

Huh? ….. nee toch?

Koffie-bijeenkomst

ontmoeting n Op vrijdag 13 juli is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan te Oegstgeest.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.
Er zijn dit jaar twee oecumenische jubilea: dit jaar is het 70 jaar geleden, dat de Wereldraad van Kerken werd opgericht en 50 jaar, dat de Raad van Kerken in Nederland bestaat. Beide organisaties hebben in Oegstgeest enthousiaste aanhangers gekregen. Jasper de Kogel, secretaris van de Raad van Kerken in Oegstgeest, is bereid gevonden om iets over het werk van de Raad te vertellen.
In de maand augustus is er geen koffieochtend in de Regenboogkerk.
Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met Mw. Dijkhuis- Potgieser (tel. 071 -517 33 71) of met Mw Roelofsen (tel. 071- 51 55 739)

Jottem ontvangt tuintafel van senioren Oegstgeester Golfclub

geven n Gé Brandhorst en Simon Brandt van de opa/seniorenclub en Puck van Rijn van de oma- en 60+ club van de Oegstgeester Golfclub overhandigden op vrijdag 6 juli een door hen gesponsorde tuintafel.

Opaclub-voorzitter Wim den Hollander was helaas ziek, anders was hij graag bij de overhandiging aanwezig geweest.

Marja van Dorp, locatiemanager Jottem, legde uit dat de tafel al een jaar geleden werd geschonken, maar dat gewacht moest worden tot de totaal vernieuwde dagbesteding van Jottem opnieuw werd geopend.

Simon Brandt legde uit dat het geld was ingezameld tijdens het Grand Match toernooi in het najaar van vorig jaar. "Ook dit jaar zullen we jullie weer in gedachten houden", fluisterde hij Marja van Dorp toe.

Gelijktijdig met de overhandiging van de tafel vond een optreden plaats van het Molenkoor van Jottem samen met de Bollenband uit Sassenheim. Muzikanten en toeschouwers genoten van de Hollandse meezingers in de gezellige binnentuin van Jottem.

Jottem is een locatie in Oegstgeest voor mensen met een beperking. Zij maken daar ambachtelijke en creatieve producten en verlenen verschillende diensten. In de winkel worden de producten verkocht.

Jottem is maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 16.00 uur.

De overhandiging van de tafel. | Foto Willemien Timmers

Obvaru 'keramiek' in de Wereldwinkel

In de Wereldwinkel zijn nu uilen te koop, die door middel van deze techniek gemaakt zijn. | Foto Hans Twilt Foto: Hans Twilt

duurzaam n De Obvara/Obvaru techniek is oorspronkelijk afkomstig uit Slavische landen.

Een werkstuk in aardewerk wordt in een gasoven snel opgestookt tot 800 à 900 graden. Het wordt heet uit de oven genomen en direct gedurende enkele seconden gedompeld in een vat 'meelpap' en daarna in water. Dit dompelen kan naar wens meermalen herhaald worden. Er ontstaan prachtige en totaal onvoorspelbare decoratieve tekeningen en patronen op het werkstuk. Voor de meelpap zijn allerlei recepten uitgetest. De mooiste effecten ontstaan bij een mengsel van grof tarwemeel met gist en wat suiker in water. Door te spelen met de temperatuur kan er meer of minder zwarting ontstaan.

In de Wereldwinkel zijn nu uilen te koop, die door middel van deze techniek gemaakt zijn.

Succes voor Schaakclub Oegstgeest '80

schaken n Vorig seizoen verliep rampzalig voor Schaakclub Oegstgeest '80 met de (deels ongelukkige) degradatie van alle drie de achttallen, maar het verloren terrein is dit jaar volledig terugveroverd met nu promotie van alle drie de teams.

Het eerste achttal speelde in klasse 3 E van de KNSB een hoofdrol door geen enkele wedstrijd te verliezen en slechts drie keer gelijk te spelen soms tegen teams met een gemiddeld hogere rating. Vooral de top was ijzersterk, met scores voor Fred Slingerland van 8½ uit 9 (topscorer van de klasse), voor Nebojsa Nikolic van 7 uit 9 en voor Joop Piket van 6 uit 8. In de staart scoorde Wilfried Binnendijk een verdienstelijke 5½ uit 9. In de eindstand stonden we met 15 matchpunten 2 punten los van voornaamste concurrent Promotie uit Zoetermeer.
Het tweede achttal behaalde in de 1e klasse LeiSB louter overwinningen en stond aan het slot met 14 matchpunten uit zeven wedstrijden 3 punten los van Oegstgeest 3. Dit team met relatief lage gemiddelde rating verraste iedereen door slechts één keer te verliezen (van Oegstgeest 2) en één keer gelijk te spelen, maar verder vijf partijen te winnen. Hierdoor mocht het naast Oegstgeest 2 weer promoveren naar de Promotieklasse LeiSB.

In het tweede werd 'good old' Theo Goudriaan topscorer (ook in de gehele klasse) met 7 uit 7. Marcel Hermans scoorde fraai 6 uit 7 en Joop Bakker verdienstelijk 5½ uit 7. In het derde, in dezelfde klasse, behaalde aanstormend talent Duleen van Gunsteren 4 uit 4 en Dick van den Berg 5½ uit 7.


In de interne competitie plaatsten Joop Piket, Duleen van Gunsteren, Fred Slingerland en Peter Koymans zich voor de play-offs. Na spannende strijd werd Fred kampioen, hij had evenveel punten als Duleen, 2 uit 3, maar het onderlinge resultaat was beslissend. Joop en Peter werden met 1 uit 3 gedeeld derde. Duleen heeft zich hiermee geplaatst voor het eerste achttal.
Volgend seizoen speelt Oegstgeest 1 in de 2e klasse KNSB, Oegstgeest 2 in de nieuwgevormde Hoofdklasse van de LeiSB en Oegstgeest 3 (mede op eigen verzoek) weer in de 1e klasse LeiSB.

Terug naar Oegstgeest?

Momenteel is SC Oegstgeest '80 nog steeds als banneling te gast in het Denksportcentrum Leiden in de Lage Mors. Inmiddels is het speelgebouw verkocht. De negen hierin spelende verenigingen hebben de intentie uitgesproken om gezamenlijk te verhuizen naar een nieuwe locatie, waarnaar momenteel driftig wordt gezocht. Mochten de zoekpogingen falen, dan komt een mogelijk 'Terug naar Oegstgeest' scenario voor de schaakclub in beeld. Komend seizoen speelt Oegstgeest '80 zeker nog in het huidige Denksportcentrum Leiden.

Nieuwe leden zijn van harte welkom. Inlichtingen bij secretaris Johan Boots, tel. 071-5170337, e-mail palantir@xs4all.nl

Wolken, wind en water

Foto: PR

zelien n Hollands luchten, witte zeilen en niet te vergeten het onvolprezen water van de Kagerplassen, de ingrediënten voor een geweldige 98ste Kaagweek. Een ding weten we zeker, de oudste zeilweek van Nederland belooft een groots feest te worden.

De Kaagweek is de oudste zeilweek van het land met veel traditionele onderdelen. Deze oudste zeilweek in Nederland zal dit keer plaatsvinden van 19 tot 22 juli vanuit de Kaagsocïeteit te Warmond. Nieuw dit jaar is dat we de 98ste Kaagweek openen met de dameswedstrijden in de Regenboog- en de Valkenklasse. Een leuk begin van de 98ste Kaagweek, waarbij sportiviteit en de ambitie om te winnen hoog in het vaandel staan.

Natuurlijk varen we traditiegetrouw de Holland-Friesland wedstrijden, waarbij wij ook dit jaar de Commissaris van de Koning de heer Jaap Smit hebben gevraagd hiervoor het startschot te geven.

Het wedstrijdcomité is ook dit jaar weer in handen van Tom Erik van Strien als manager en Rob van den Hoogen als wedstrijdleider. Zij dragen er zorg voor dat alles wat er nodig is om goede wedstrijden te varen wordt uitgevoerd. Het kiezen van de juiste baan, veiligheid op het water en een team op de wal dat ervoor zorgt dat de registratie en de scoring goed verloopt.

De kaagweekcommissie bestaande uit Coen ten Kley, Tineke van Driel, Gerrit Kranenburg, Menno van Eijk en voorzitter Patricia Paddenburg hebben ook dit jaar voor de niet-zeilers een mooi walprogramma. Elke avond is er vanaf 21.00 uur livemuziek met een afwisselend spetterend muzikaal programma. Overdag zijn er verschillende kinderactiviteiten rond de Sociëteit. Zowel op als naast het water is er van alles te doen. De waterballen en het springkussen zijn er dagelijks. Op zaterdag hebben we de KidsKaagDag. Dan wordt er geschminkt (face-art en fun-tattoos), een kinder crea-workshop met zandschilderijen en nog veel meer.

Op zondag wordt de week afgesloten met de grote prijsuitreiking die voor iedereen toegankelijk is. Meer informatie en het volledige programma op www.kaagweek.nl of www.facebook.com/kaagweek

Ajax cricket zonder problemen langs Quick 2

cricket n Ajax behoefde zich weinig moeite te getroosten om Quick 2 opzij te zetten. De tegenstander staat op een gedeelde laatste plaats en was Ajax het aan haar stand verplicht om de ontmoeting met twee wedstrijdpunten rijker af te sluiten.

De tegenstander begon met batten. De eerste de beste gebowlde bal oogstte resultaat: een mooie vangbal door Joost Kooistra. Dit was de inleiding van een fielding inninx van Ajax waarin niet minder dan acht van de 10 batsmen werden uitgevangen. Genoemde speler, Armitos Bindra, Quincy Brouwer, Sunil Lamba, Arthur Koppejan en Bart Kooistra konden allen een vangballen op hun naam schrijven.

Dit geeft aan dat de bowlers uitstekend door hun teamgenoten werden ondersteund. Twee batsmen van Quick bereikten individuele scores van 52 en 23. Afgezet tegen het totaal van de Haagse formatie van 127 typerend voor matig batting werk, afgedwongen door goed fielden van Ajax. De limiet van 128 runs bleek geen moeizame opgave voor Ajax. Op 13 ging Joost Kooistra uit. Vervolgens schroefden Sunil Lamba (42 runs) en Thomas Milde (49 runs en not out) het totaal flink op. Doordat geregeld geworpen ballen voor 6 of 4 runs werden weggeslagen, liep de thuisploeg snel in.

Trainer/speler Liam Scammell (nadrukkelijk bijdragend aan de prestaties) scoorde ook dubbele cijfers: 31 not out. In de 27e over (van de maximaal te gebruiken 50 overs) passeerde Ajax het totaal van de tegenstander voor het verlies van slechts twee wickets.

Een afgetekende zege. Aanvoerder Thomas Milde: "We zitten nu in een zeer gunstige positie; middenmoot. De onderste twee hebben nu zes punten achterstand op ons. Ik zie het verdere verloop van de competitie voor Ajax met vertrouwen tegemoet", verwoordde hij tevreden.

Oegstgeest verrijkt met nieuwe golfbaan

Foto: pr

golf n Sportpark de Voscuyl in Oegstgeest ondergaat deze zomer een complete metamorfose.

FC Oegstgeest en CKV Fiks zijn bezig hun velden te voorzien van kunstgras. Daarnaast worden alle omliggende faciliteiten, zoals clubhuizen en kleedkamers aangepast of uitgebreid zodat zij weer decennialang mee kunnen.
De grootste verandering in de Voscuyl vindt echter plaats aan de noordzijde van het park. Daar laat de Oegstgeester Golfclub (OGC) een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Namelijk een eigen 9 holes golfbaan, die aan alle eisen van de moderne golfer voldoet. De rechthoekige vormen veranderen in vloeiende lijnen. Door gebruik te maken van de vrijkomende grond bij
FC Oegstgeest en Fiks verandert de vlakke polder in een glooiend landschap. Al het asfalt en de metalen voorzieningen zullen uit het park verdwijnen of zo veel mogelijk worden ingepast in de nieuwe omgeving.
De baan is een ontwerp van golfbaanarchitect Aart Bergsma (Bureau de Klare Lijn). Samen met de firma Hoek uit Voorhout wordt door een groot aantal vrijwilligers van OGC al wekenlang gewerkt aan de nieuwe baan met mooie fairways en uitdagende greens.

Op zondag 15 juli tussen 11.00 en 15.00 uur kan iedereen de nieuwe baan komen bekijken. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

De Oegstgeester Golfclub nodigt iedereen uit om op zondag 15 juli tussen 11.00 en 15.00 uur de nieuwe baan te komen bekijken. Tijdens rondleidingen laten enthousiaste leden zien wat er allemaal nog staat te gebeuren.

Terminale thuiszorg verder onder nieuwe naam

zorg n De Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken gaat verder onder een nieuwe naam: Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en Omgeving (kortweg VPTZ Leiden en omgeving).

De keuze voor de nieuwe naam is gemaakt om beter aan te sluiten bij de naamgeving van de landelijke koepelorganisatie en de zusterorganisaties voor vrijwilligers palliatieve terminale zorg in andere regio's.

Thuis

Sinds 1986 is de Stichting Terminale Thuiszorg door Vrijwilligers Leiden en omstreken actief in de regio Leiden (Warmond, Oegstgeest, Zoeterwoude, Leiderdorp, Voorschoten en Leiden).

De organisatie heeft zich toegelegd op de zorg thuis voor mensen in de terminale fase van hun leven.

Ondersteuning

Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden.

In deze fase bieden de VPTZ-vrijwilligers ondersteuning thuis zodat deze laatste levensfase op een 'zo goed mogelijke' manier doorleefd kan worden. De getrainde en gemotiveerde vrijwilligers ondersteunen de cliënt en mantelzorgers en dragen zo bij aan een goede hulpverlening voor mensen in hun laatste levensfase. De ondersteuning door de vrijwilligers is kosteloos.

Ook onder de nieuwe naam, VPTZ Leiden en omgeving, zullen de vrijwilligers met evenveel inzet als voorheen hun zorg verlenen. De stichting werkt met 20 vrijwilligers, die het afgelopen jaar bij ruim 60 cliënten zorg hebben verleend.

Contact

Voor wie in contact wil komen met VPTZ Leiden en omgeving:
- Voor zorgaanvraag: bel met een onze coördinatoren op 06-51002071
- Voor algemene informatie: www.vptzleidenenomgeving.nl
- e-mail: info@vptzleidenenomgeving.nl
- Informatie over de landelijke stichting VPTZ: www.vptz.nl

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

09-07 / 15-07 De Schans Tandartsen, mw. B. Kortweg - Vissers, Lammenschansweg 15A 2313 DH Leiden (071) 5142100

16-07 / 22-07 De Ι Tandarts, C. Lie, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau, Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
tel. 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul, Maaltijd van de Heer
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 dhr. B. Dijkstra

Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.15 Woord- en communieviering, pastor M. Monnoye

LUMC 10.00 pastor J.H.S. Evers

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Roth

16.30 u ds. N. Geertsema

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 zomerdienst ds. M. Roos

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur De heer M. de Ridder, Sassenheim

Matthiaskerk Warmond

Zat 14 juli 19.00 uur Eucharistieviering met het Iriskoor. Pastoor GoumansWings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

@IvonneJanka De publieksprijs is binnen! Nu nog een passende locatie vinden voor mijn zorgboerderij!

@lexbacker Ondergrondse afvalcontainers? Oegstgeest, begin er niet aan.

@oegstgeestalert Er blijkt vals geld in omloop te zijn.

@AndreasDreamer Wie heeft dit verzonnen bij de gemeente #Oegstgeest Als het voor veiligheid is van de school zijn er ook andere manieren. Je rijdt je fiets lek/ velg kapot door die kinderkopjes. #rustenburgerpad

@FatihHijnen Ik dacht altijd dat mensen Uitgeest verkeerd spelde, maar toen leerde ik dat Oegstgeest dus echt een ding is en verloor ik het vertrouwen in de mensheid.