Oegstgeester Courant

4 maart 2020

Oegstgeester Courant 4 maart 2020


Aquathermie is mogelijk

Vlnr Frank ter Beek, Peter van Schie en Martijn Voorham van Energiek Poelgeest. Op de foto ontbreekt Corjan Vliek. Foto: PR

duurzaamheid n Een haalbaarheidsonderzoek, op verzoek van bewoners uitgevoerd door drie onderzoeksbureaus heeft aangetoond dat aquathermie geschikt is als warmtebron voor de wijk Poelgeest. De initiatiefnemers hopen dat de warmtebron een plaats krijgt in de warmteplannen van de gemeente.

De ongeveer duizend woningen in Poelgeest zijn momenteel aangesloten op een stadswarmtenet van Vattenfall, dat wordt gevoed door een op aardgasgestookte centrale van Uniper. Ook Vattenfall zoekt naar een duurzame bron en wil het warmtenet voeden met restwarmte uit de Rotterdamse Haven.

Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd in opdracht van Energiek Poelgeest, een bewonersinitiatief dat wil nagaan of gebruik kan worden gemaakt van een lokale duurzame bron voor verwarming van de woningen. Bij aquathermie wordt warmte uit oppervlaktewater, riool/afvalwater, of drinkwater gebruikt om gebouwen te verwarmen. Het blijkt dat zowel warmte uit oppervlaktewater (TEO) als uit afvalwater (TEA) technisch haalbare oplossingen zijn voor de woningen in de wijk.


Subsidie

Poelgeest beschikt al over een warmtenet, waarop een nieuwe bron kan worden aangesloten. De haalbaarheid is nog wel afhankelijk van een subsidieregeling voor aquathermie. Zonder zo'n regeling kan aquathermie nog niet concurrerend zijn. Vattenfall en het Hoogheemraadschap hebben laten weten in gesprek te willen gaan met de bewoners om de mogelijkheden voor een vervolg te onderzoeken.

De winst in duurzaamheid is afhankelijk van de mogelijkheid om de energie van de warmtepomp die nodig is bij aquathermie duurzaam op te wekken of van de verwachte vergroening van de elektriciteitsmix.

Het onderzoek Warmte uit Water. Verkenning haalbaarheid Aquathermie Poelgeest is uitgevoerd door Greenvis, IF Technology en AS-ISearch. Het hoogheemraadschap Rijnland, de gemeentes Leiden en Oegstgeest, Energiek Leiden en Vattenfall waren als partners of medefinanciers betrokken bij het onderzoek. De provincie Zuid-Holland verstrekte de benodigde subsidie.

Het volledige rapport is te vinden op energiekpoelgeest.nl.

Jongeren met depressieve klachten

Eva Rovers in bibliotheek Oegstgeest

2020 n Themajaar Schrijversdorp Oegstgeest

We
leven zo gewoon mogelijk

Foto: Willemien Timmers

Tobias heeft de zeldzame ziekte BPAN

OegstLeest! op 8 maart in Dorpscentrum Oegstgeest

Deze editie van OegstLeest! staat in het teken van de Boekenweek 2020 . | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

cultuur n Op zondag 8 maart vindt de tweede editie plaats van OegstLeest!, een middag vol jazz, literatuur en poëzie in het Dorpscentrum van Oegstgeest.


Deze editie staat in het teken van de Boekenweek 2020 dat als thema heeft: Rebellen en Dwarsdenkers. Van 15.00 tot 17.30 uur treedt een groot aantal artiesten op. Zij staan garant voor een prachtige middag.


Een greep uit de artiesten: Licks & Brains treedt op onder leiding van Rolf Delfos. Dit is een negentien man sterke band die jazz, funk, soul, dance, Hip-Hop en Latin weet te mengen tot een verfrissende mix van dansbare Nu-Jazz XXL.

Ook is de internationaal bekende tenorsaxofonist Alexander Beets aanwezig. Hij heeft als bijnaam 'the Hurricane' vanwege zijn explosieve en expressieve stijl.


Tijdens de middag wordt schrijfster Anne-Ginne Goemans geïnterviewd. Zij is bekend van de boeken Ziekzoekers, Honolulu King en van haar vorig jaar verschenen boek Holy Trientje, de wonderbaarlijke geschiedenis van zuster Trientje (86) en haar heilige missie: alle atoombommen de wereld uit.

Muziekdocent en schrijver Gerwin van der Werf geeft ook acte de présence. Gerwin is een bekend gezicht in Oegstgeest en wijde omgeving. Hij is muziekleraar op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest, columnist bij het dagblad Trouw en schrijver van diverse succesvolle boeken. Zijn laatste boek, Strovuur, is in februari verschenen. Het is een roadnovel over de bravoure van de jeugd met in de hoofdrol de zeventienjarige Fay.

Het publiek maakt tijdens OegstLeest! ook kennis met de Oegstgeester schrijver en dichter Hans Ludo van Mierlo. Van Mierlo heeft een groot aantal boeken, essays en artikelen geschreven over zeer uiteenlopende onderwerpen. Deze middag zal hij zijn gedichten voordragen onder andere uit de bundel '250 gram gedachten'.


Kaarten à € 10.00 zijn te koop of te bestellen bij de Rijnlandse Boekhandel in Winkelcentrum Lange Voort of online via Oegstleest.nl.

Het prachtige middagprogramma van OegstLeest! wordt georganiseerd door Stichting Jazz071 en de Rijnlandse Boekhandel.

Informatiebijeenkomst Knarrenhof Oegstgeest op 9 maart

senioren n De ontwikkelingen rondom een Knarrenhof in Oegstgeest komen in een finaal stadium. Op maandag 9 maart vindt er daarom om 19.30 uur een informatiebijeenkomst plaats in het gemeentehuis Oegstgeest, georganiseerd door het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest.

Tijdens de bijeenkomst wordt een toelichting gegeven op het concept Knarrenhof en de noodzaak om dit te realiseren in Oegstgeest. Ook wordt ingegaan op de ontwikkelingen rondom Endegeest en de intentieovereenkomst tussen de Stichting Knarrenhof en de Oudendal Groep. Wie aanwezig wil zijn, kan dit kenbaar maken door een email te sturen aan knarrenhof@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.
"Zowel de commissie Wouter Bos als de taskforce Wonen en Zorg van het Ministerie van VWS pleiten voor grote urgentie bij gemeenten om te bouwen voor de aanstaande vergrijzingsgolf", laat een woordvoerder van Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest weten. "Met name aangepaste woningen waarbij ouderen onderling burenhulp kunnen verlenen zijn daarvoor essentieel en die woningen ontbreken tot nu toe in Oegstgeest. De ontwikkelingen rondom Endegeest zijn de laatste mogelijkheid om in het centrumgebied van Oegstgeest dergelijke woningen te realiseren. De bereidheid van de Oudendal Groep en de Stichting Knarrenhof om dit met ons te realiseren biedt dan een unieke en eenmalige gelegenheid."

>Oegstgeester baby's ontvangen cadeautje van dorpsmarketing

geven n "Bent u vader of moeder geworden of kent u iemand die recentelijk een baby heeft gekregen in Oegstgeest? Dan hebben wij van Dorpsmarketing Oegstgeest een leuk cadeautje voor uw nieuwe wondertje", zo laten de actieve dames vanuit hun kantoor aan de Rhijngeesterstraatweg weten.

"Elke nieuwe inwoner verdient een warm welkom, en daarom ontvangen ouders een gratis ‘Terug Naar Oegstgeest’-slabbetje van biologisch katoen voor hun kleine spruit."

Wat moeten ouders doen om een slabbetje te ontvangen? "Stuur ons het geboortekaartje van uw baby via onze Facebook pagina ‘Terug naar Oegstgeest’ (www.facebook.com/terugnaaroegstgeestnl). Na ontvangst van het geboortekaartje zullen wij het slabbetje naar u verzenden. Daarna ontvangen wij graag een foto van uw baby met het slabbetje. Door mee te doen stemmen ouders er overigens mee in dat wij een foto van de baby met slabbetje mogen gebruiken voor onze sociale media en website."

>Een mantelzorger vertelt

dementie n Wanneer een naaste van wie men houdt dementie krijgt, dan verandert er veel.

Het verliezen van de kwaliteit van leven is moeilijk te accepteren en maakt verdrietig. Zolang mogelijk in je eigen, vertrouwde omgeving blijven wonen, dat is wat we allemaal het liefste willen. Met dementie komt er bijna altijd een moment dat dit niet meer kan.

Op donderdag 12 maart komt een mantelzorger in het Alzheimer Café vertellen hoe zij dat ervaren heeft. Haar moeder is naar een verpleegtehuis gegaan. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

De livemuziek wordt verzorgd door de Netz.

Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. De doelstelling is voorlichting geven over dementie en de gevolgen ervan bespreekbaar maken.


De gespreksleiders Martine Heruer en Joke Vos heten bezoekers op donderdag 12 maart van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334 EZ te Leiden.

De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur.

Het volledige jaarprogramma is te vinden op de website van het Alzheimer Café Leiden e.o. (www.alzheimer-nederland.nl). Veel informatie is te vinden op dementie.nl.

Door John Vroom

Ik zag dat …………………………

• er een vestiging van restaurantketen Bregje gevestigd is in het pand van voorheen Het Witte Huis

• in de voormalige cafetaria van Peter van den Berg nu een verbouwing plaatsvindt en er volgens de info op de ramen een Sushi-restaurant in gevestigd wordt, dat medio maart open gaat

• modezaak R&R Style opheffingsuitverkoop heeft

• het aantal te verhuren [leegstaande] winkelpanden in de winkelgebieden van Oegstgeest meer dan 10 is

• in het winkelpand op de hoek van de Terweeweg en de Sportmanstraat zich POSH Beautysalon gevestigd heeft

• modezaak Carrington in twee delen wordt opgesplitst en er in een deel een Italiaanse Bistro/Deli zal worden gevestigd met een terras

• AH in zowel de De Kempenaerstraat als in Winkelcentrum Lange Voort, haar openingstijden op doordeweekse dagen heeft verlengd tot 22.00 uur


Zakelijke nieuwtjes? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

>Frans voor gevorderden

cursus n Op 9 maart start bij de Volksuniversiteit Oegstgeest de cursus Franse conversatie voor gevorderden.

Eigen ervaringen en interesses staan tijdens de cursus centraal. Ook is er een Opfriscursus Frans. Aanmelden voor een van de cursussen kan via www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit


Locatie: Volksuniversiteit Oegstgeest Startdatum: 9 maart Tijd: 20.30 - 22.00 uur Kosten: €154,00

Eva Rovers in Boekenweek in Bibliotheek Oegstgeest

lezen n Op 11 maart (20.00 uur) vertelt Eva Rovers over haar boek 'De rebelse held' in de bibliotheek van Oegstgeest.

De Rebelse Held is een bundel brieven die Eva schreef aan de excentrieke, bijna vergeten uitvinder, architect, futuroloog en rebelse denker Richard Buckminster Fuller – ook wel ‘de Leonardo Da Vinci van de twintigste eeuw’ genoemd. Met haar persoonlijke en bevlogen stijl smeedt Eva Rovers in haar brieven merkwaardige historische verhalen aan hedendaagse thema’s als klimaatverandering, de tech-revolutie, overbevolking, hernieuwbare energie en falende democratieën.


Eva Rovers vertelt in Oegstgeest over haar boek 'De rebelse held'. | Foto Niels Vlug Foto: Niels Vlug

Futuroloog

Meer dan een halve eeuw geleden bedacht Richard Buckminster Fuller oplossingen voor de problemen van nu. Hij ontwierp vliegende auto’s, zelfvoorzienende huizen en een video-encyclopedie die iedereen ter wereld kon raadplegen én gebruiken om mee te beslissen over de wereldpolitiek. Als een van de eersten waarschuwde hij dat onbeperkte groei op een beperkte planeet onmogelijk is. De Rebelse Held is een hartstochtelijke oproep om naar de wereld te kijken zoals Buckminster Fuller deed: we zijn allemaal astronauten op het prachtige, maar kwetsbare Ruimteschip Aarde.


Over de auteur

Eva Rovers studeerde Taal- en Cultuurstudies aan de Universiteit Utrecht, waar zij zich specialiseerde in de cultuurgeschiedenis van de twintigste eeuw en kunstbeleid & -management. Eva Rovers is daarnaast biografe. Ze schreef BOUD, het verzameld leven van Boudewijn Büch (2016), waarvoor zij van de erven exclusief toegang kreeg tot het persoonlijke archief van Büch, dat nog tot 2030 gesloten blijft. Dankzij dit archief kon zij gebruik maken van 67 dagboeken, ruim 1500 foto's en talloze brieven, wat leidde tot een indringend portret van het fenomeen Boudewijn Büch. In De eeuwigheid verzameld beschrijft ze het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Deze biografie werd in 2012 onder meer bekroond met de Erik Hazelhoff Roelfzema Biografieprijs, een tweejaarlijkse prijs voor de beste biografie binnen het Nederlands taalgebied.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.

Woensdag 11 maart 2020, aanvang 20.00 uur, toegang 10 euro

Vers van de maand

Vorige seniorensoos werden er veel leuke prijsjes beschikbaar gesteld door de lokale winkeliers van de Lange Voort.

Vroeger

toen alles heel anders was

kreeg je van je moeder

een loden jas.

Vroeger

was de winter koud

en je moeder was getrouwd.

Elke ochtend naar de kerk,

Wie vroeger geboren is,

is nu sterk,

zei mijn oma.

Ze woont in het Zuiden

waar je de klokken nog kunt horen luiden.

Afgelopen weken mocht ik als een van de juryleden van de Anke Kuypers gedichtenwedstrijd veel gedichten van kinderen van de Oegstgeester basisscholen (groep 6,7 en 8) lezen.

Het thema is “hoe groei je op, wat verandert er? Waar denk je aan bij het woord ‘vroeger’? Waaraan merk je dat je ouder wordt?

Volgende maand, wanneer de uitslag bekend is, kom ik erop terug.

Nu, in de sfeer van die kinderpoëzie, valt het mij op hoe beeldend dichteres Ienne Biemans (1944) over vroeger schrijft. Al is het lang geleden (wie gaat er nu nog elke ochtend naar de kerk?), grootouders zullen sommige beelden herkennen en aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. Biemans schreef twaalf bundels voor kinderen en won een paar prijzen, maar is niet bij iedereen bekend.


Het is goed af en toe aandacht te geven aan deze verrassende poëzie.

Ronald da Costa

>Seniorensoos ‘Rendez-vous’

ontmoeting n Er is weer een inloopmiddag in het Dorpscentrum georganiseerd geheel verzorgd door vrijwilligers.

Op de eerste ‘rendez-vous’ werd een inventarisatie gemaakt van wat de bezoekers graag willen. Zo is op 16 februari een muziekquiz georganiseerd met muzikale omlijsting. Er werden vele leuke prijsjes beschikbaar gesteld door de lokale winkeliers van de Lange Voort.


Op veler verzoek komen er nu op deze nieuwe zondagmiddag verschillende leuke spelen, zoals kegelen, ringwerpen en (speciaal voor de heren) tafelvoetbal en nog veel meer.
Gezelligheid staat voorop.Er zijn zeker nog veel meer plannen gesmeed en hierover horen geïnteresseerden meer op 15 maart. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden, en kunnen zo binnenlopen.Iedereen is welkom om gezellig samen de zondag door te brengen.
Inloopmiddag Dorpscentrum zondag 15 maart. Seniorensoos rendez-vous van 14.15 tot 16.30 uur. Lijtweg 9, Oegstgeest

Fiks blijft in de hoofdklasse

De twee invallers Dionne Blange en Jesse Trap in Actie voor korfbalvereniging Fiks. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Korfbal n Fiks heeft zich als debutant in de hoofdklasse zaal weten te handhaven. Een zeer knappe prestatie om het ticket voor dit niveau te verlengen. Een opgeluchte trainer Bas Harland: “Doel bereikt, de druk is eraf, als we komende zaterdag de laatste wedstrijd juist tegen mededegradatiekandidaat Avanti moeten spelen in Pijnacker."

Door Wim van Tuijl

Ruim voor aanvang tegen HKC afgelopen zaterdag kwam het verlossende woord. Avanti had tegen Top Arnemuiden gelijkgespeeld. Dit impliceerde dat Avanti in de komende slotwedstrijd tegen Fiks het gat van drie punten niet meer kan overbruggen. Avanti, zeker een goede ploeg, zal samen met de vooraf als gedoodverfde degradatiekandidaat Rohda afdalen naar de overgangsklasse.

Fiks kon dus vrijuit de confrontatie tegen HKC aangaan. Voorafgaand gaf Bas Harland de opdracht mee om vol gas te geven om te proberen nog een plekje op de ranglijst te stijgen. Het verliep anders. Zijn formatie verkeerde in een sfeer van algehele euforie door het goede nieuws. De formatie uit Oegstgeest werd snel uit de zoete vreugdevolle dromen gewekt toen HKC met 5-1 de leiding had genomen. Een verschil dat nauwelijks viel te overbruggen tegen het scherp spelende HKC, dat voor eigen publiek er volop voor wilde gaan in de laatste thuiswedstrijd. “De meest slordige eerste helft van het seizoen”, sprak de trainer de verslaggever bij rust toe. Aanvallend was er vaak balverlies tijdens de opbouw en rond de korfzone was HKC de baas. Ondanks dat Fiks ging mee scoren, bleek de marge niet overbrugbaar, waarvan de ruststand van 15-11 onweerlegbaar getuigt. “De tweede helft was qua scherpte een stuk beter, maar onvoldoende om er nog een echte wedstrijd van te maken. HKC is een goede ploeg en had het vermogen om de ontmoeting te blijven controleren." In die tweede helft zou HKC het initiatief blijven houden. Even was er een moment dat de achterstand terugliep naar twee punten (17-15), maar vier opeenvolgende tegentreffers ontnamen Fiks elke illusie op een goede afloop van deze wedstrijd. De uitslag kwam op 30-27; een verdiende zege voor HKC.

Komende zaterdag kan Fiks met een gerust gemoed afreizen voor de slotontmoeting tegen Avanti.

>Verslaving: Baas of slaaf?

verslaving n Iedereen die geconfronteerd is met, aangeraakt is door, geïnteresseerd is in verslavingsproblematiek, is welkom op de bijeenkomst 'Baas of Slaaf' op 9 maart waar, na de inleidingen, de vragen en discussie kunnen starten.

Op een bijeenkomst van de gemeente Oegstgeest is het thema Verslaving behandeld. "Omdat deskundigen van de verslavingszorg dit onderwerp met zoveel gedrevenheid, zelfs met optimisme, bespraken, heb ik hun gevraagd ditzelfde te doen voor de Raad van Kerken Oegstgeest", vertelt Jenneke van der Wal, vertegenwoordiger van de Protestantse Gemeente Oegstgeest in de Raad van Kerken.

Verslaving is een 'ziekte' van lichaam of geest waardoor je afhankelijk bent van een of meer middelen van stoffen of gedrag. Wie kent niet een van de behoeften aan alcohol, drugs, roken, eten, porno, shoppen of gamen? Als die verslavingen worden of zijn geworden, kan dat ontaarden in een levensgroot probleem. Het is heel zwaar om af te kicken, maar niet onmogelijk, blijkt uit ervaring. De 'slaaf' die bevrijd wordt en 'baas' wordt over zichzelf, voelt zich herboren, herschapen.
Over preventie en aanpak van verslavingsproblematiek willen drie mensen hun kennis en kunde komen delen: een preventiedeskundige (Brijder, specialist verslavingszorg), een verslavingsdeskundige (GGD Hollands Midden) en een ambulant behandelaar (Stichting De Brug).
Maandag 9 maart, Dorpscentrum (Kleine Zaal), 20.00 – 22.00 uur.

Gratis peuter/kleuter balletles

dansen n op 1 april, het is geen grap, is er voor peuters en kleuters vanaf 3 jaar een gratis balletles.

Anders dan bij peuterdans ligt de nadruk op vaste structuur en lichaamsbesef en werken ze voornamelijk met klassieke muziek. Door naar muziek te leren luisteren kun je ook met de geweldige fantasie van kinderen de mooiste balletverhalen maken zegt Giselle, die de les geeft op woensdag 1 april om 14.15 uur in de dansstudio aan de Clusiushof 3.

Balletstudio Giselle heeft al 25 jaar haar derde vestiging in Oegstgeest. De vraag naar kinderballet neemt steeds meer toe omdat dansen goed is voor de motorische vaardigheden van kinderen. Bij heel jonge kinderen en kinderen van expats is het ook nog eens mooie taalondersteuning.

Na deze gratis les kunnen ouders hun kinderen inschrijven voor een proefmaand. Dan kunnen ze echt zien of dansen iets voor het kind is. Voor het reserveren van een plekje, stuur een e-mail naar info@balletstudiogiselle.nl o.v.v gratis proefles.

>Kaderteam BCO na sterke revanche nog in bekerstrijd

biljarten n Behalve in de competitie spelen de biljarters van BCO ook mee in de kader-bekerstrijd waardoor tegen teams uit het hele land gespeeld kan worden.

Nadat in de tweede ronde een uitwedstrijd tegen ‘Jong geleerd’ uit Volkel met 7-2 verloren was gegaan, vond de return plaats op 29 februari in het Biljartcentrum Oegstgeest. Eerst speelde Danny Kind (140) een prima partij tegen B. Thoonen (120). Met een startserie van 27 en later een van 59 legde hij de basis voor de winst in slechts acht beurten. De ene verplichte bandstootpartij werd gespeeld door Wilfred Wijnnobel (80) tegen T. v.d. wetering (100). Omdat alleen om de cruciale winst werd gespeeld was verdedigen een essentieel onderdeel en kreeg de spannende partij pas na 40 beurten de ontknoping. Wijnnobel zat aan de goede kant en zo kon BCO met 4-0 gaan lunchen. Hierna was het Jos Kerkman (110) die er tegen T. v.d. Ven (110) geen gras over liet groeien en na een matige start met series van 24, 46 en slotserie 25 de winst naar zich toe trok in slechts zeven beurten. Nu was een theoretische remise mogelijk waardoor het aantal gemaakte caramboles de doorslag moest geven. Ben Duivenvoorde (160) zag zich geplaatste tegen de sterke W. Rooijendijk (270) die in de eerdere ontmoeting in zeven beurten had gewonnen. Nu had hij echter een matige start en zag Duivenvoorde direct al een reeks van 43 scoren. Hierna ging het over en weer en kwam Rooijendijk dankzij 49, 64 en 27 ook weer in de strijd. Op dat moment was er theoretisch nog één carambole voor BCO noodzakelijk voor de caramboleverhouding. Duivenvoorde kreeg gelukkig die kans nog en bleek nu niet meer te stoppen voordat hij met 40 caramboles de partij had uitgemaakt en zo de maximale winst had voltooid. Na deze ronde gaat het team strijden om een plek bij de laatst acht, maar zal aan moeten treden tegen een team uit de omstreken van Maastricht.Vegetarisch uit eten in Oegstgeest

dineren n De vegetarische restaurantweek komt eraan. Van 9 tot 15 maart zullen ook een aantal restaurants in Oegstgeest extra aandacht besteden aan hun menukaart.

De vegetarische restaurantweek maakt deel uit van de Nationale Week zonder Vlees, die als doel heeft een flexitarisch eetpatroon te promoten, zodat meer mensen ontdekken hoe lekker en gezond vegan en vegetarisch eten is.

Het Platform Duurzaam Dorp Oegstgeest heeft het initiatief genomen om de restaurants in ons dorp te vragen om tijdens deze week diverse vegetarische gerechten een prominente plaats op hun menukaart te geven. Niet alleen om gevarieerder en smakelijk te kunnen eten, maar zeker om te bereiken dat wij niet alleen thuis minder vlees eten, maar ook buitenshuis. Zo dragen we bij aan dierenwelzijn en verminderen we onze impact op het milieu.

Restaurant Hemels, Chinees restaurant Nieuwe Wereld en Suzie’s en van Aken zorgen voor een uitgebreidere vegetarische menukaart.

"Gaat u deze week uit eten? Vraag dan naar de vegetarische/veganistische gerechten, zodat de restaurants ook na deze week een ruime keuze aan duurzame gerechten blijft aanbieden", stelt Mia de Beun, bestuurslid van Duurzaam Dorp Oegstgeest. Op deze wijze hoopt Duurzaam Dorp Oegstgeest samen met de horeca en de bewoners een steentje te kunnen bijdragen om de opwarming van de aarde te beperken. Zie voor meer informatie www.devegetarischerestaurantweek.nl

Drie briljante musici spannen samen voor een uniek optreden

Katharine Dain wordt zondag 22 maart geflankeerd door de Engelse pianist Sam Armstrong en de Nederlandse klarinettist Lars Wouters.

muziek n Zondag 22 maart om 16.00 uur is in De Paulus een buitengewoon concert mee te maken: de Nederlands-Amerikaanse sopraan Katharine Dain geflankeerd door de Engelse pianist Sam Armstrong en de Nederlandse klarinettist Lars Wouters.

Drie briljante musici die zomaar met elkaar kunnen lezen en schrijven, voor het eerst in Oegstgeest.

Dain en Amstrong kennen elkaar sinds hun studiejaren aan het exclusieve Mannes College of Music in New York eind jaren 2000, Wouters en Armstrong ontmoetten elkaar twee jaar terug op een festival in Zuid-Duitsland. Daarop spanden ze samen, met het oog op Muziekkamer Oegstgeest. Armstrong had immers genoten van het toegewijde gehoor dat hij daar ondervond.


Katharine Dain, geboren in New York State, studeerde zang in Boston, Londen en New York, sinds 2012 woont zij met haar Nederlandse echtgenoot in Rotterdam. Ze kwamen elkaar tegen in New York in een bar, hij was er toerist. Anders dan bij Amerikaanse zangers doorgaans, is Dains repertoire veelzijdig. Het strekt zich uit van vroeg barok tot en met hedendaagse composities: opera, oratorium, liederen en kamermuziek. Intussen maakte zij internationaal furore en is de status van ‘rising star’ ontstegen. Dit blijkt wel uit een live-opname uit 2018 van Glitter and be Gay uit Leonard Bernsteins Candide, joyeus en virtuoos.


Vorig jaar vertolkte zij ook hier in Mozarts opera Don Giovanni een prachtige en gepassioneerde Donna Anna. Uit haar indrukwekkend omvangrijke repertoire blijkt een bijzondere aandacht voor componisten wier liedkunst in vergetelheid is geraakt. Zo kon het gebeuren dat zij op het allerlaatste moment voor een zieke collega inviel en wonderen verrichtte, zozeer dat zij zelfs een ervaren recensent tot tranen bewoog.


En nu in Oegstgeest liederen van Poulenc en Korngold, ook maar zelden uitgevoerd. Dains voorkeur voor Ned Rorem (1923) is natuurlijk niet vreemd. Deze Amerikaanse componist creëerde naast opera’s, orkestwerken en kamermuziek immers een liedrepertoire van grote rijkdom en diepgang. Tot slot van deze laatste Zondagmatinee in De Paulus dit seizoen het laatste werk dat Schubert op zijn sterfbed voltooide, Der Hirt auf dem Felsen voor sopraan, klarinet en piano.


Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel en Plato in Leiden, online via muziekkamer-oegstgeest.org.

Gedichtenwedstrijd basisscholieren Cultuurfonds Oegstgeest

poëzie n 'Elke dag een trede hoger op een onzichtbare trap'. Het muurgedicht van Anke Kuypers, Hilmar Leujes en Bastiaan de Wit is te zien aan Jan Wolkerslaan 17 in Oegstgeest (Haaswijk).

Het heeft veel inspiratie gegeven aan de basisscholieren die meedoen aan de gedichtenwedstrijd, die Cultuurfonds Oegstgeest heeft uitgeschreven; met dank aan de leerkrachten die het initiatief enthousiast hebben omarmd. Het gaat om leerlingen van groep 6, 7 en 8 van vijf basisscholen in Oegstgeest. Van de 122 ingeleverde gedichten heeft de deskundige jury 16 genomineerd. Aan elke categorie - groep 6, 7 en 8 - wordt een eerste en een tweede prijs toegekend. De prijswinnaars mogen hun gedicht zelf voorlezen op woensdag 11 maart vanaf 13.45 uur in de Bibliotheek Bollenstreek aan de Lange Voort.
Huis van Gedichten maakte een bijzondere lesbrief en een introductiefilmpje over de dichter, componist en beeldend kunstenaar van het muurgedicht. Eerst wat schrijfoefeningen om de fantasie en pen wat los te maken en wat vragen als: ‘deel jij wel eens je gedachten en hoe doe je dat dan en met wie?’ En ‘wat is poëzie eigenlijk?’ En natuurlijk het gedicht van Anke Kuypers nog eens goed lezen. Dan volgt de schrijfopdracht poëzie. Met drie tips: gebruik je fantasie – het hoeft niet te rijmen; maak je regels kort en krachtig en beschrijf de dingen zo precies mogelijk. Heel toepasselijk gaat Ankes gedicht over groeien, over hoe de tijd dingen verandert, hoe je onmerkbaar groter wordt.

>Vijf maal Hut '16

bouwen n In het Pinksterweekend van vrijdagmiddag 29 tot en met zondag 31 mei kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar een echte hut komen bouwen op het terrein van scouting Sagara Satrya’s Oegstgeest. Het is dit jaar extra feest want Hut ’16 viert dat het de vijfde editie is.

Er wordt gebouwd met diverse materialen waaronder de welbekende pallets, ook dit jaar weer gesponsord door De Wit Transport. Ook zullen diverse activiteiten worden georganiseerd om de deelnemers te inspireren bij het bouwen of juist om even iets te doen zonder hamer of zaag. Op zondagmiddag wordt het huttenbouwen feestelijk afgesloten met alle ouders en andere belangstellenden onder het genot van een hapje en drankje.

Jumbo Rustenburgerpad, Domino’s Pizza, De Heeren van Katwijck en de Albert Heijn De Kempenaerstraat verzorgen een deel van de versnaperingen. Saton Optiek levert bidons voor iedere deelnemer. De organisatie zoekt voor dit jubileumjaar nog een aantal sponsors.


Er is plek voor 100 deelnemers. De kinderen die mee willen doen – alleen of met vriend(innet)jes - kunnen zich vanaf donderdag 12 maart om 7.00 uur opgeven via het inschrijfformulier op hut.sagara.nl. "Opgeven is alleen mogelijk als je het hele weekend kunt bouwen.">Wereldwinkel: Metalen beelden uit Zimbabwe

fairtrade n Kunstenaar Victor Mhembere maakt in samenwerking met Stichting Vhufuli Art metalen beelden; met name beesten.

Dankzij de gift van lasapparatuur van de Nederlandse importeur kan hij nu in zijn eigen onderhoud voorzien. Basis van de beelden is oud ijzer - onder meer van oliedrums - dat wordt gereinigd, in stukken geknipt, aan elkaar gelast en tenslotte afgewerkt met een beschermende coating.

Bij de aankoop van deze metalen producten ondersteunen klanten recycling en werkgelegenheid in Zimbabwe.


13 / 14

@_juuultjee Mar 2 Interview in de @OegstgstCourant over mijn nieuwe uitdaging als politiek verslaggeefster voor @UnityNu in @gem_oegstgeest!Star-struck


@sonnyspek Mar 2 Replying to @rick_vdbrinkBlijf toch lekker in Oegstgeest jongen.


@aliemburg Mar 1 Repl to @karelkozijnLeidse studenten wonen nu ook al in Oegstgeest. En vanaf deze locatie in Leiderdorp is het net zo ver fietsen naar het centrum van Leiden als vanaf het voormalig klooster aan de vrouwenweg, waar ook studenten wonen. Studenten zijn dus best bereid 15 min. te fietsen.

@ElisevanMelis Mar 1In de voetsporen van #Wolkers #wandeling door #Oegstgeest


@District16nl Feb 29 Op de #Rijnzichtweg in #Oegstgeest is een personenauto hard tegen een lantaarnpaal aan gebotst. De bestuurster van het voertuig kwam met de schrik vrij.