Oegstgeester Courant

1 maart 2017

Oegstgeester Courant 1 maart 2017


Nel Hoogervorst honderd jaar

De jarige Nel Hoogervorst met drie van haar kinderen en de burgemeester die haar feliciteerde. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

eeuwelinge n Op donderdagochtend 23 februari was het feest voor Nel Hoogervorst. Ze is honderd jaar geworden en heeft zich dus geschaard in de categorie eeuwelingen. Burgemeester Emile Jaensch kwam haar namens de gemeente feliciteren en overhandigde haar een fraai boeket bloemen.

Door Wim van Tuijl

Helaas kon het memorabele feit niet bij haar thuis aan de Narcissenlaan worden gevierd. Ze maakte kort voor haar verjaardag een ongelukkige val, waarbij ze haar heup brak. "Voor de eerste keer belandde ik in het ziekenhuis", vertelde de honderdjarige. Dit licht een tip van de sluier op van haar nog zo vitale staat. Na een kort verblijf in het ziekenhuis revalideert ze in Mariënhaven in Warmond. Ondanks het ongeluk is ze niets van haar geestelijke scherpte verloren. "U bent honderd jaar"? vroeg de burgemeester verbaasd. "Dat is u niet aan te zien, wat een vitale vrouw bent u ", vervolgde hij. Emile Jaensch vroeg vol belangstelling naar de loop van haar lange leven. Zonder aarzelen vertelde ze hem uitgebreid over de groentewinkel in Het Oude Raadhuis aan de Wijttenbachweg, die zij tientallen jaren dreef. Ook haar gezin kwam ter sprake met daarin de bewogen momenten. Nel werd betrekkelijk jong weduwe en vijf van haar tien kinderen zijn overleden. Met interesse bekeek de burgemeester samen met de jarige twee boekjes die in het kader van haar jubileumverjaardag zijn samengesteld. "Geweldig om 100-jarige Oegstgeestenaren te bezoeken. Wie kunnen mij, als betrekkelijk nieuwe inwoner, beter voorlichten over de geschiedenis van het dorp dan deze leeftijdscategorie. Werkelijk, er gaat in letterlijke zin een geschiedenisboek voor mij open", zei de burgemeester enthousiast.
De koffiekamer van Mariënhaven was feestelijk versierd. Haar kinderen hadden voor een boeket van honderd rozen gezorgd. Ook de verpleging vergat haar niet. In koor zongen ze haar toe. Het feest kreeg zondagmiddag 26 februari een prachtig vervolg in partycentrum La France met er een grootschalige feestelijke receptie voor de honderdjarige. Veel familie, vrienden en bekenden waren aanwezig om Nel te feliciteren met deze mijlpaal in haar leven.
Binnenkort een uitgebreid artikel over Nel Hoogervorst in deze krant.

Emile Jaensch een jaar burgemeester

besturen n Op 15 februari 2016 werd Emile Jaensch beëdigd als burgemeester van Oegstgeest. Op zijn blog emilejaensch.punt.nl blikt hij terug op zijn eerste jaar als burgemeester.

"Op vele fronten zetten mensen zich belangeloos in. En dat maakt ons dorp bijzonder, de gemeenschapszin is hier groot. Daar sta ik graag tussen," zo schrijft hij. Wel moet hij 'ontwethouderen'. "Je gaat als burgemeester vaak meer over het proces dan de inhoud. En ook al heb je soms een mening over een dossier, dan is de kunst om boven partijen te staan. Maar als ze om mijn advies vragen dan krijgen ze dat." Verder stelt hij dat raadsvergaderingen van hem wat meer over inhoud dan het proces zouden mogen gaan.

"Mijn inburgering in de gemeente is nog niet afgerond. Wij hebben een actief verenigingsleven. Ik heb het afgelopen jaar veel bewoners en organisaties uit ons dorp kunnen spreken. Maar er staan nog wel wat verenigingen op mijn lijstje die ik ga bezoeken."

"Tot slot zou het aardig zijn als we Oegstgeest nog wat meer weten te verbinden aan bekende schrijvers als Wolkers," zo schrijft hij.

Meer op emilejaensch.punt.nl

Hennepkwekerij Haarlemmer-straatweg

politie n De politie trof dinsdag 21 februari in een schuur aan de Haarlemmerstraatweg in Oegstgeest een in werking zijnde hennepkwekerij aan.

Getuigen roken een sterke hennepgeur bij het pand, waarop agenten poolshoogte kwamen nemen. In de schuur werden tweehonderd hennepplanten aangetroffen. Er werden geen verdachten aangehouden. De hennepplanten en de apparatuur zijn vernietigd.

De politie wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. Vaak wordt er illegaal stroom afgetapt, wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Wie vermoedens heeft van een kwekerij kan contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Verkiezingsdebat Oegstgeest

politiek n Op vrijdag 10 maart - een kleine week voor de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart - vindt er in Oegstgeest een Verkiezingsdebat plaats met kandidaat-Kamerleden.

Het debat wordt geleid door Gijsbert van Es (NRC-journalist en nu tijdelijk verbonden aan de gemeente Leiden) en is een initiatief van de lokale afdelingen van CDA, D66, PvdA en Groen Links. Aan de hand van stellingen en vragen uit het publiek zullen kandidaat-Kamerleden de visies van de verschillende partijen belichten.
Het debat vindt plaats in het Dorpscentrum. Aanvang 20.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Ingekerfd

Je kerft de naam in een boom, en jaren later weten ze je te vinden. Tenminste, zo gaat dat in Oegstgeest waar in het Bos van Oud-Poelgeest een oude boom staat bij de waterput en rondom is voorzien van ingekerfde namen en jaartallen. In de tijd dat mijn vader daar met een vriend rondzwierf, in dezelfde tijd dat Jan Wolkers daar ook zijn sporen achterliet, maar ook voor, in en na de oorlog, hebben zelfs de Canadezen er iets ingekerfd. Maar ook Nederlandse soldaten die er aan het begin van de oorlog bivakkeerden. Heel leuk als je op deze manier opnieuw kennismaakt met een van je ouders. En de boom schudt hooguit met zijn takken en gaat licht gehavend verder met groeien, ondertussen deel uitmakend van de Oegstgeester geschiedenis. Met de Sint Jorismarsen waren er een keer indianen op bezoek en ook Prins Claus was er. Zouden die ook de verleiding niet hebben kunnen weerstaan? Misschien Chief Elk? Wil van Elk

Foto: Willemien Timmers

Mevrouw
Keijzer viert 106e jaardag

Oegstgeester ijszeilers derde van Nederland

Lions schenken fietsen aan Leo Kannerschool

Krasse
oudste
inwoner van Oegstgeest

TONEEL n Rijnlands speelt mooie Romeo & Julia

Felicitaties voor mevrouw Keijzer-van der Heiden: 106 jaar

De jarige met locoburgemeester Wendelien Tönjann en Marente-manager Karin Bosch. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

verjaring n Op vrijdag 24 februari was er alle reden voor een feestje in de koffiekamer van zorgcentrum Marente, locatie Van Wijckerslooth. De oudste inwoner van Oegstgeest, mevrouw Keijzer, heeft de spectaculaire leeftijd van 106 jaar bereikt.

Door Wim van Tuijl

Locoburgemeester Wendelien Tönjann was namens de gemeente aanwezig om haar een fraai boeket bloemen te overhandigen. "Dit is de dag dat u de gedenkwaardige leeftijd van 106 jaar heeft bereikt. Wij wensen u, samen met iedereen die u dierbaar is, een goede periode in voorspoed toe," luidde de verjaardagswens op de bijbehorende brief.

"Wat een rijkdom dat u in een zo goede mentale conditie deze leeftijd mag bereiken; en u ziet er ook nog zo goed uit," verwoordde de locoburgemeester toen deze haar feliciteerde. Op tafel stond een grote taart met daarop haar leeftijd. "Wat zou het leuk zijn geweest als er 106 brandende kaarsjes op hadden gestaan," grapte Wendelien Tönjann. De vitale jarige praatte in ongedwongen sfeer met de locoburgemeester.
Mevrouw Keijzer is geboren in Oostendorp, gelegen nabij Elburg. Ze verhuisde naar Sassenheim en werd bij de familie Moolenaar kinderjuffrouw en huishoudelijke hulp. "Ik ontmoette een buurjongen, Wim Keijzer. De liefde van mijn leven, en dat leidde in 1936 tot een huwelijk. We werden ouders van twee zonen en drie dochters. Helaas is één zoon overleden," vertelde ze. Het gezin is nu uitgebreid met 16 kleinkinderen en 24 achterkleinkinderen. Het echtpaar heeft lange tijd in Sassenheim en daarna in Lisse gewoond. Na een huwelijk van 65 jaar overleed haar echtgenoot en verhuisde ze terug naar Sassenheim. Op 103-jarige leeftijd kwam door een ongelukkige breuk van haar heup een einde aan het zelfstandig wonen en werd ze gehuisvest in Van Wijckerslooth. Ze zei het in Van Wijckerslooth goed naar haar zin te hebben en bezoekt activiteiten, zoals de wekelijkse kerkdienst op zondagmiddag, bloemschikken en Rummikub. Dat speelt ze graag. "En ze wint vaak," voegt een dochter toe. "Ik verveel me zeker niet. Er komt geregeld bezoek. Bovendien lees ik elke dag het Leidsch Dagblad, want ik wil graag op de hoogte van blijven van wat zich afspeelt."
Hoogtepunten in haar leven zijn de huwelijksdag en de geboorte van de kinderen. De jarige benadrukte een fijn gezinsleven te hebben gehad. "Wat het geheim is van zo oud worden? Tja, het overkomt je. Wel sta ik positief in het leven en kijk naar wat ik wel heb. Dan krijg ik gevoelens van dankbaarheid," zei ze tot slot. De volgende dag vierde ze haar verjaardag op grootse wijze met de hele familie in Partycentrum De Oude Tol in Sassenheim.

Holle, historische boom vóór de storm gekapt

De eeuwenoude beuk in het bos van Oud-Poelgeest was van binnen helemaal verrot. Op zijn plaats komt een grootbladige linde. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Een boomspecialist zaagde rap de takken af van de eeuwenoude beuk in het bos van Oud-Poelgeest. Een dikke tak gaf nog problemen bij het zagen omdat er een baksteen in was vergroeid, erg verrassend op die grote hoogte. Na even later stuiting op een bout moest de ketting van de zaag worden vervangen. De stam zelf was vlak boven de grond vrij snel doorgezaagd omdat de boom op die plek hol was. "Hij was écht verrot", zei Floor Duiker. Hij is de specialist van het vrijwilligersteam in het bos en wist dat uiteraard al. De beuk ligt keurig in brokken opgestapeld langs een pad. Goed is te zien dat de boom was aangetast en door en door verrot was. Op dezelfde plek is een grootbladige linde geplant. "Die boom wilde Boerhaave al hebben, maar hij kon er niet aankomen in die tijd", glimlachte Floor Duiker.

Rommelmarkt Scouting Derja

inleveren n Op zaterdag 11 maart wordt de jaarlijkse rommelmarkt gehouden bij Scouting Derja in hun clubhuis aan het einde van De Voscuyl.

Wie nog spullen kwijt wilt, kan deze brengen op zaterdag 4 maart tussen 10.00 en 18.00 of op donderdag 9 en vrijdag 10 maart tussen 19.00 en 21.00 uur. De opbrengst komt ten goede aan de groep.
De rommelmarkt is zaterdag 11 maart geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Men kan er kinderspullen, huishoudelijke artikelen, boeken, platen, dvd's en luxeartikelen aantreffen.

Inzameling voedselbank

geven n Elke maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket.
Oegstgeestenaren kunnen boodschappen als koffie, thee, suiker, pasta, rijst, wasmiddelen en blikken groente, soep, vlees of vis en zonnebloemolie inleveren op dinsdag 7 maart van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp).
Men verzoekt geen kleding en verse producten af te geven.

Groen licht

natuur n De fractie van Hart van Oegstgeest stelde afgelopen raadsvergadering vragen aan wethouder Wendelien Tönjann over het felle groen licht dat 's nachts brandt op de bouwplaats van ASC op de Overveerpolder. "Voldoet dat licht wel aan de normen?" wilden zij weten. De wethouder legde uit dat het licht noodzakelijk is om inbraken te voorkomen. "Bovendien is het licht niet zichtbaar voor vogels. Als het gebouw af is, zal het licht verdwijnen." (WT)

Oegstgeest in de sneeuw

skien n Veel Oegstgeestenaren zijn deze week in de Alpen te vinden voor een heerlijke ski-vakantie.

Volgende week plaatst de Oegstgeester Courant de leukste foto's van Oegstgeestenaren op de lange latten in de krant. Foto's kunnen worden gemaild naar redactie@oegstgeestercourant.nl, geplaatst op de Facebook-pagina of ge-appt naar 06-10089124.

Expositie: 'Vleugels van de koningin' in Oegstgeester bibliotheek

kunst n Wonderlijke veren en majestueuze koninginnen zijn nu te zien in de bibliotheek van Oegstgeest.

Deelnemers van de Art class van Arte del Disegno maakten tekeningen en schilderijen bij de tentoonstelling 'Wereld vol veren' in Museum Volkenkunde en bij de tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl' in Rijksmuseum van Oudheden.
Wat hebben koninginnen met veren te maken? Dat kun je zien in de expositie 'Vleugels van de Koningin'. Oog in oog met beelden van prachtige Egyptische koninginnen, goden en bont gevederde vogels werkte een groep tekenaars de afgelopen weken aan hun werkstukken.

In de museumzalen werd volop getekend onder leiding van de Oegstgeestse kunstenares en kunsthistorica Corina Zuiderduin Een aantal tekeningen werd vervolgens uitgewerkt tot schilderijen. Bijzonder is het langwerpige formaat van veel werken, een formaat dan niet alleen uitdaagt tot onconventionele composities, maar de werken ook een majestueus cachet geeft. De werken zijn te bewonderen van 1 maart tot en met 30 april.

Tekening van Anja Spruit

Kleine Amnesty-boekenmarkt

snuffelen n Na afloop van de boekenmarkt in november 2016 zijn wat goede boeken achtergehouden. Deze worden aangeboden op dinsdag 7 maart tijdens de inloop-koffieochtend in het Dorpscentrum. Tijd: 10.00 tot 12.00 uur. Adres: Lijtweg 9.

Meer lezen over de activiteiten van Amnesty Oegstgeest? Zie www.oegstgeest.amnesty.nl.

Vrijwilligers Oud-Poelgeest

Koffie in het jagershuis, de voormalige kapel, op het landgoed Oud-Poelgeest. Tweede van rechts Floor Duiker. Foto: Wil van Elk

Snoeien n Een enthousiaste groep van bijna veertig vrijwilligers is volop actief in het Bos van Oud-Poelgeest met snoeien, onderhoud en nieuwe aanplant.

Tekst en foto: Wil van Elk

Het begon een jaar of vijf geleden met de Rotary in het Bos van Wijckerslooth waarbij de hulp werd ingeroepen van het Wellantcollege. Floor Duiker was daar toen als praktijkbegeleider nauw bij betrokken. "Oud-Poelgeest was ook dringend aan onderhoud toe en na een oproep in de Oegstgeester Courant ging het al vrij snel hier ook van start."

Hennie Völker-Dieben, voormalig voorzitter van de stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, is zelf ook werkzaam als vrijwilligster: "We hebben een avond georganiseerd in de Drakenzaal, en al spoedig konden we aan de slag met een grote groep vrijwilligers". De groep werkt volgens een strak rooster

Sombrero

De vrijwilligers drinken koffie tijdens de pauzes in het jagershuis aan de rand van het terrein nabij de Kwaakbrug. Er is deze keer appeltaart bij en al snel wordt er een anekdote verteld. "Er stonden appelbomen op het terrein en de opdracht was om te snoeien zodat je door de kruinen een hoed kon gooien. Het gebeurde iets te grondig, want na de snoeibeurt kon er met gemak een sombrero doorheen! Dat leverde in het volgende seizoen veel appels op en daar hebben we heerlijke appeltaart van gemaakt." De groep vrijwilligers is een gemêleerd gezelschap. Op de vraag of ze inmiddels eelt op de handen hebben wordt lachend gereageerd: "Daar hebben we handschoenen voor!"

Samen met de specialisten van Hoek Hoveniers zijn zeventien monumentale eiken onder handen genomen. "We halveren de kruinen door de takken gecontroleerd af te breken. Dat is goed voor de bomen," vertelde Floor Duiker. Hij is van huis uit hovenier en werd in die hoedanigheid sinds 2001 steeds meer betrokken als praktijkbegeleider bij het Wellantcollege. Met zijn expertise is de vrijwilligersgroep voortvarend aan de slag in het Bos van Oud-Poelgeest. Op de plek van een gesneuvelde beuk is een grootbladige linde geplant en op meerdere plekken prunussen. Ze hebben ook rododendrons geplant.

Aanlijngebod Klink beperkt aangepast

politiek n Op dinsdag 21 februari nam het college van B&W een besluit over de ingediende zienswijzen over het nieuwe plan van recreatiegebied de Klinkenbergerplas.

Deze zienswijzen hebben tot aanpassingen geleid op het ontwerp en het gebruik van de plas, zo laat de gemeente weten. Het aanlijngebod voor honden is aangepast tussen 1 oktober en 1 april op het pad vanaf het strand achter de natuurspeelplaats naar de parkeerplaats. Daar mag de hond buiten het seizoen los. Bij de kleine plas blijft de nadruk op biodiversiteit. Op het pad direct langs de kleine plas is de hond alleen aangelijnd welkom. Verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen: "De Klinkenbergerplas is er voor iedereen. Recreanten, natuurliefhebbers en zeker ook hondenbezitters. We hebben lang gezocht naar het juiste evenwicht tussen verschillende wensen van gebruikers. Loslopende honden gaan niet goed samen met kwetsbare natuur of spelende kinderen. Door een extra hek te plaatsen tussen dit pad en de natuurspeelplaats, maken we het loslooprondje buiten het seizoen alsnog mogelijk."

Het Platform Hondenvrienden laat in een persbericht weten 'verbijsterd te zijn over de 'handreiking' van de gemeente Oegstgeest'. "De gemeente wijzigt een stukje aanlijngebod, maar verder wordt er een permanente aanlijnplicht ingevoerd. Dat is een enorme verslechtering ten opzichte van de huidige situatie. Al tientallen jaren kunnen mensen overal in het gebied wandelen met loslopende honden."
"Feit is dat er bij de Kleine Plas een permanente aanlijnplicht gaat komen, die er nu niet is," stelt Brenda Filippo, woordvoerder van Platform Hondenvrienden. Ook bij een omvangrijk deel van de Grote Plas dienen wandelaars hun viervoeters twaalf maanden per jaar aan te lijnen. "Onnodig, buitenproportioneel en diep triest dat de gemeente deze keuze maakt."

Het collectief van duizenden hondeneigenaren en sympathisanten uit onder andere Oegstgeest en Teylingen strijdt al ruim een jaar voor behoud van het losloopgebied.
Wandelaars met een hond vormen verreweg de grootste gebruikersgroep. "De gemeente Oegstgeest erkent dat, maar zegt met de herinrichting andere, nieuwe gebruikers te willen lokken. Tot dusver geeft ze geen antwoord op de vraag wie dat zijn", vertelt Filippo. "Het blijft onbegrijpelijk dat de gemeente zo hardnekkig vasthoudt aan aanlijnen op het verharde pad in de herfst en de winter. Ook na de herinrichting zijn er dan nauwelijks andere recreanten dan wandelaars met loslopende honden. We lopen er altijd, door wind en weer."

verborgen agenda

De gemeente heeft eerder gezegd dat de voorgestelde permanente aanlijnplicht is voortgekomen uit de Klankbordgroep Klinkenbergerplas. "Dat is feitelijk onjuist. Het kwam pas op tafel in het voorlopig ontwerp dat de gemeente presenteerde. Diverse gebruikersgroepen hebben hierover inmiddels hun beklag gedaan bij zowel het college als de gemeenteraad," vertelt Filippo. De hondenvrienden nemen het de gemeente kwalijk dat zij niet vanaf het begin open kaart heeft gespeeld. "Terugkijkend kunnen we niet anders concluderen dan dat er sprake was van een verborgen agenda.''

moed

Hoewel het vertrouwen in de gemeente een nieuw dieptepunt heeft bereikt, geeft Platform Hondenvrienden de moed nog niet op. "We hopen dat de politiek de redelijkheid inziet van de omzetting van de permanente aanlijnplicht naar zes maanden aanlijnen," zegt Filippo. De gemeenteraad bespreekt de kwestie in de commissie Ruimte van 16 maart, en kan haar wensen en bedenkingen uiten in de raadsvergadering van 30 maart. Het college verwacht het ontwerp in april 2017 definitief vast te stellen.

Politiek café VVD in De Gouwe

politiek n Op 8 maart is een politiek café met VVD-er Mark Harbers (Tweede Kamerlid, woordvoerder financiën) in Café de Gouwe.

Mark Harbers zal praten over 's lands financiën, 'hoe het gekomen is', 'hoe het nu is' en 'hoe het verder moet'. "Daarbij horen bezoekers mogelijk ook een kritische noot naar de linkse partijen die een heel andere kijk op de economie lijken te hebben," aldus de organisatie.
De aanvang is 20.00 uur. Koffie en thee worden aangeboden, maar andere drankjes zijn voor eigen rekening.

"Het belooft een boeiende avond te worden waar u al uw vragen en opmerkingen kwijt kunt. Ook het lokale VVD-bestuur en de gemeenteraadsfractie zijn aanwezig alsmede onze Tweede Kamerkandidaat en Oegstgeester wethouder Wendelien Tönjann, voor het beantwoorden van vragen en discussie. Ook niet-VVD leden zijn uiteraard van harte welkom."

PvdA-Kamerleden bezoeken regio

politiek n De campagne voor de parlementsverkiezingen van 15 maart is in volle gang. Ook de PvdA zoekt op verschillende manieren het contact met de kiezers.

In dit kader brengen Tweede Kamerleden Roelof van Laar en Marit Maij op zaterdag 4 maart een bezoek aan de Duin- en Bollenstreek.
In een oude Engelse dubbeldekker zullen Roelof en Marit, samen met een groep enthousiaste lokale PvdA-leden, door de regio trekken. Tijdens deze tour wordt actief het contact met de kiezer gezocht om te luisteren naar wat hen bezighoudt en te vertellen wat de ideeën van de PvdA zijn voor de toekomst van Nederland. Ook delen de PvdA'ers rode rozen en flyers uit. De tour begint 's morgens rond 11 uur in het centrum van Sassenheim, gaat via Lisse, Noordwijkerhout en Noordwijk naar Katwijk en eindigt rond kwart over drie bij winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest.

Een avond raadslid zijn

politiek n Altijd al willen weten hoe het is om raadslid te zijn? Dat kan. De gemeenteraad Oegstgeest organiseert op dinsdag 4 april een informatiemarkt in de raadzaal van het gemeentehuis.

Deze avond kan men kennismaken met de raadsleden en de burgemeester. Geïnteresseerden horen wat het betekent om raadslid te zijn. Ook gaan ze zelf actief aan de slag in een debat. In het programma is volop de gelegenheid om vragen te stellen.
De avond is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de lokale politiek en overweegt politiek actief te worden. Lid zijn van een politieke partij of ervaring hebben in de politiek is niet nodig.

De bijeenkomst vindt vanaf 19.15 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis Oegstgeest, Rhijngeesterstraatweg 13.
Aanmelden kan via griffie@oegstgeest.nl tot 24 maart.

Raad steunt Leidsch Dagblad

politiek n De raad van Oegstgeest heeft donderdag in een motie unaniem haar steun uitgesproken voor de redactie van het Leidsch Dagblad.

In een brief aan de TMG-directie gaat de raad aandringen 'op het in stand houden van de regionale journalistiek'. De collegepartijen VVD, CDA en Hart voor Oegstgeest vonden de motie in eerste instantie weliswaar sympathiek, maar hadden er wel moeite mee om zich uit te spreken over de gang van zaken bij een particulier bedrijf. De politici maken zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op de redactie van onder andere het LD. Zij gaan ervan uit dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de journalistiek.

Eelke van den Ouweelen (Lokaal) benadrukte overigens dat er meerdere lokale kranten zijn in Oegstgeest, zoals de Oegstgeester Courant, die niet in de publiciteit staan, maar ook hun eigen financiële uitdagingen hebben.

Rotary organiseert verkiezingsdebat

politiek n Met de tweede Kamerverkiezingen voor de deur heeft de Rotary Oegstgeest Rhijngeest een verkiezingsdebat georganiseerd.

Wat moet je stemmen en op wie; geen gemakkelijke opgave met zoveel partijen en onderwerpen. Er waren ook kinderen aanwezig van Rotary-leden, want ook voor jongeren is er veel te kiezen.

Vanuit de politiek waren aanwezig Jeanet van der Laan van D66, Roelof van Laar van de PvdA, Leendert de Lange van de VVD en Tom Spitsbaard van Nieuwe Wegen. Het debat vond plaats in het Hilton Garden Inn te Oegstgeest, de thuisbasis van de Rotary Oegstgeest Rhijngeest.

Het was Interessant om te beluisteren hoe deze politici denken over de zorg, veiligheid, integratie, Europa en onderwijs. Aan de hand van stellingen en vragen vanuit de zaal werd er scherp gediscussieerd over deze onderwerpen. Soms was men het met elkaar eens maar vaak ook niet en dat gaf boeiende inzichten en discussies.


Alle partijen gaven aan burgers aan te moedigen gebruik te maken van hun stemrecht omdat dit recht de basis is voor onze democratie en dat je daar zuinig op moet zijn.

nieuws/politiek

Ondernemersdag071 in Corpus trekt veel belangstelling

Er was veel belangstelling voor de Ondernemersdag 071 in Corpus. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

ondernemers n De organisatie van de Ondernemersdag 071 kan tevreden terugkijken op een geslaagde middag. De buitengewoon hoge opkomst van 350 personen noopte de organisatie om de inschrijving voortijdig te sluiten.

Door Wim van Tuijl

Onder de deelnemers ook de wethouders Economie en voorzitters van de lokale ondernemersverenigingen. Voor Oegstgeest waren dat wethouder Wendelien Tönjann en Mark Cremers (PVOO). Het evenement vond plaats in het congresgedeelte van museum Corpus.


Economische groei

Thema van deze middag was: 'de geheimen van de Leidse regio en geheimen van het ondernemerschap binnen het 071-gebied'. Didos van Dam, voorzitter van de werkgroep Ondernemersdag 071: "De werkgroep is een uitvloeisel van Economie 071, dat een samenwerkingsverband is van drie 'O's', namelijk onderwijs, (lokale) overheid en ondernemers binnen 071-gebied; belangrijke fundamenten binnen economische ontwikkeling. Onlosmakelijk aan elkaar verbonden elementen. Denk aan het belang van passend onderwijs op de praktijk."


'Geheimen' refereert aan twee aspecten: Mooie bloeiende bedrijven binnen de regio enerzijds, en anderzijds dat zakelijk succes weleens gepaard gaat met falen. Voor wat betreft dit laatste konden de deelnemers kiezen uit vier inspiratiesessies waarin woordvoerders van grote bedrijven openlijk verkeerd gemaakte keuzes onthulden. De boodschap was: een verkeerde zakelijke keuze is geen schande; je kunt er juist van leren.
Binnen het plenaire gedeelte (talkshow onder leiding van Leendert Beekman, zelf ZZP'er) kwam de huidige economische bloei van regio 071 nadrukkelijk naar voren. De getallen van 110.000 banen en 16.000 ondernemers zijn onweerlegbare bewijzen. Er is na de crisis binnen de 071-regio flinke groei van startende bedrijven. De vertegenwoordiger van de Rabobank bevestigt dit gegeven. Bedrijven schrijven in toenemende mate zwarte cijfers en meer starters krijgen een lening en begeleiding om de startperiode door te komen. Vertegenwoordigers van bedrijven deden tijdens de talkshow hun verhaal, wellicht input voor de deelnemers.


Bruggen slaan

Het 071-gebied is uitgestrekt en ondernemers van de verschillende plaatsen zoeken elkaar niet vanzelfsprekend op. "Daarom hebben de 071-bijeenkomsten een grote meerwaarde. De pluimage is zeer gemêleerd. Je ziet vis- en schilderbedrijven, ZZP'ers, maar ook notaris- en advocatenkantoren. Vooral de afsluitende netwerkborrel, maar ook de pauze tussen de programmaonderdelen, vormde perfecte laagdrempelige gelegenheid voor ondernemers uit de verschillende plaatsen om met elkaar in contact te komen. Zeker gezien de verschillende culturen tussen ondernemen in Katwijk en Leiden. Dit kwam tijdens de bijeenkomsten ook naar voren. De informele sfeer straalde behoefte aan ontmoeting en kennismaking uit. Visitekaartjes werden uitgewisseld. "Het ultieme doel van deze bijeenkomsten", aldus Leendert Beekman.

Reacties

Reacties van deelnemers: Rens Kloppenburg, advocaat in Leiden: "Interessant, inspirerend. Fantastisch om zoveel andere ondernemers te spreken en te leren kennen. "
Robert Schepes van de Rabobank: "Bemoedigend om te zien dat deze bijeenkomsten die mijn werkgever destijds heeft gestart en gesponsord, vanaf nu door ondernemersverenigingen zijn opgepakt."

Jan de Vreugd van een SCI Vent et Mer uit Katwijk: "Prachtig initiatief, want je ontmoet ondernemers uit andere plaatsen dan alleen groot Katwijk. We kunnen elkaar hard nodig hebben."
Bas Koster uit Oegstgeest en eigenaar van 'Bierproeverij op eigen wijze': "Verhelderend was mijn bezoek aan een inspiratiesessie. Hierin kwamen risico durven nemen en tactvolle oplossing bij een conflict met een cliënt reistoegankelijkheid van ondernemers uit diverse plaatsen ter sprake. Bovendien spreek je veel mede-ondernemers."

Mark Cremers, voorzitter PVOO: "De ondernemersdag 071 brengt regionale ondernemers bij elkaar. Net als bij het PVOO zijn er grote, middelgrote en kleine bedrijven aanwezig uit diverse bedrijfstakken en ontmoet je elkaar. Prachtig om te zien dat de deelnemers zich goed mengen tijdens het netwerken, en niet dat elke gemeente in een eigen hoekje staat. Inspirerend was het, zeker de sessies van vier pareltjes uit de regio, waaronder Liquidseal uit Oegstgeest", aldus Mark.

Twaalf fietsen voor de Leo Kannerschool

Foto: Willemien Timmers

helpen n Afgelopen donderdag, 23 februari, kwamen leden van de Lionsclub Oegstgeest Warmond naar de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan om daar officieel twaalf splinternieuwe fietsen aan te bieden.

Door Willemien Timmers

De twaalf 'Robuust'- fietsen werden aangeschaft met de opbrengst van de Wijnproeverij in Kasteel Oud-Poelgeest in de herfst van vorig jaar. "We hebben van Gamma Merenwijk ook nog eens een heel hoge korting gekregen," aldus een dankbare Wouter Beck van de wijncommissie.

betrokken

Harmen Kooistra zei blij te zijn iets te kunnen doen voor leerlingen met autisme. "Het was leuk om de leerlingen zelf ook een rol te geven. Zij hebben geholpen met het in elkaar zetten van de fietsen, en hebben de fietsen vanuit de Leidse Merenwijk naar Oegstgeest gefietst. Als Gamma Merenwijk, die een onderdeel is van familiebedrijf Goedhart, willen we graag onze maatschappelijke betrokkenheid tonen. Inmiddels hebben we ook een stageplek gecreëerd voor een Kannerleerling."
Leo Kannerschool-directeur Douwe Splinter is erg blij met de twaalf fietsen waarmee hij zijn leerlingen 'streetwise' kan maken. "Afgelopen jaar hebben we vol ingezet op het trainen van leerlingen om zelfstandig, met het openbaar vervoer in plaats van de taxi, naar school te komen. Daar hoort ook bij dat leerlingen vertrouwd raken met de fiets als vervoersmiddel. Sommigen hebben het fietsen opgegeven omdat het verkeer onvoorspelbaar en chaotisch is. Met fietslessen op het plein hopen we hen het vertrouwen weer terug te geven." Voor de school is het belangrijk dat leerlingen zelfstandig kunnen reizen. "Anders kunnen ze in het derde jaar niet naar hun stage."
De wijnactie van de Lions werd ondersteund door de Stichting Lions Quest Nederland die tot doel heeft om de 'sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen te stimuleren.' "Ook volgend jaar zullen we de Kanner weer steunen. Fijn dat de leerlingen ook elk jaar weer helpen bij de uitlevering van de wijn." Wouter Beck wenste alle rijders 'vele veilige kilometers zonder lekke band' toe.
Vorig jaar schonken de Lions een professioneel koffieautomaat. "Daar hebben de leerlingen al veel mee geleerd. Op hun stageplek kunnen ze zo aan de slag met dergelijke apparatuur, doordat ze oefenden in het restaurant hier op school. We zijn blij met alle hulp van de Lions."

Symbolisch wordt de sleutel van de eerste fiets overhandigd. Op de foto: Harmen Kooistra (Gamma), Henk Visser (Lions), Douwe Splinter (Leo Kannerschool), Bart Tönjann (Lions) en Wouter Beck (Lions). | Foto Willemien Timmers

Oegstgeester ijszeilers in Zweden derde van Nederland

ijszeilen n De Oegstgeester bikkels Dimitri van der Zon en Martin van Beukering zijn twee weken geleden afgereisd naar Fiskeboda. Daar vonden in gastland Zweden dit jaar van 13 tot en met 17 februari het Europees en Nederlands kampioenschap Monotype XV 2017 ijszeilen (de Formule 1 van het ijszeilen) plaats.

Na maanden finetunen van de ijszeiler en conditietraining (inclusief een alcoholvrije maand) zijn Dimitri van der Zon en Martin van Beukering er in geslaagd er dit jaar met een derde plek van Nederland vandoor te gaan. Vorig jaar werden de heren nog vijfde. Met de derde plaats voor Nederland waren ze een goede middenmoter (18de) in het Europees kampioenschap. Dit kampioenschap kende dit jaar een recordaantal deelnemers uit zeven Europese landen met totaal 36 Monotype XV's waarvan vijftien Nederlandse deelnemers. Helaas vonden er dit jaar twee frontale botsingen met snelheden boven de tachtig kilometer per uur plaats.

Komend jaar willen Van der Zon en Van Beukering ze hun ijszeiler genaamd VKOS (Vrouw en Kind Ontwijkend Speelgoed) verder verbeteren om ook in de top van het Europees kampioenschap te kunnen strijden. Sponsors zijn welkom.

Vers van de maand

Siberië

Geef me je jas

van bont van teddyberen.

Sla je arm om me heen

en al je winterkleren.

Zoen me tot ik warm word.

Zoen me tot ik spin.

Trek je eigen huid dan uit,

stop mij eronder in.

Sus me met je hartslag.

Wij ons wij ons wij ons.

Maak van dit veel te grote bed

een heel klein fort van dons.

Vorige maand leende iemand mij de bundel "Verzamel de liefde" (12de druk in 2016), van de Vlaamse dichter en (kinder)boekenschrijver Bart Moeyaert. Ze had het op Valentijnsdag van haar lief gekregen. "Het ligt naast m'n nachtkastje," glimlachte ze.

Ik begrijp daar alles van: Zelden las ik zulke speelse regels over liefde (en over wanneer het uit gaat..). Ik weet nu nog niet wat voor weer het begin maart is, maar vorige maand was het winterklerenweer.

Wanneer je gek bent op elkaar voel je dat niet. Zelfs als je je huid uit kon trekken en je er bij die van je liefste onder werd gestopt, voelde je geen kou. Wat begint met een paar handen kan tot liefde komen die van top tot teen gaat.

Ronald da Costa

Manifest christelijke waarden

We zitten volop in verkiezingstijd. Politici halen alles uit de kast om kiezers te werven. De christelijke cultuur doet het daarbij altijd goed. Vooral sommige politici die hameren op de Nederlandse identiteit verwijzen graag naar de joods-christelijke traditie. Deze wordt in hun ogen aangetast door niet-westerse immigranten. Het is begrijpelijk dat een aantal theologen en kerkelijke voorgangers zich in een manifest hiertegen teweer heeft gesteld. Zij tonen de campagne-retoriek aan en laten zien dat de politieke opvattingen van de betreffende politici soms haaks staan op de inhoud van de christelijke traditie, zoals die bijvoorbeeld in de Bergrede is verwoord. 'Wij passen ervoor om ingezet te worden voor holle campagne-retoriek, om als stemvee te worden opgetrommeld,' stellen ze terecht. Tot zover heb ik geen enkel probleem met dit manifest.

Maar hoe zit het dan met de confessionele partijen? Een verschil is in elk geval dat daar geen sprake is van electoraal opportunisme. Maar suggereren ook deze partijen niet minstens impliciet dat zij – en zij alleen – staan voor christelijke waarden, en daarmee dat christenen 'eigenlijk' confessioneel zouden moeten stemmen? Neen, we leven niet meer in de tijden van het bisschoppelijk Mandement van 1954 toen het katholieken ten sterkste werd ontraden om PvdA te stemmen. In die tijd werd het katholieke volksdeel wel als een soort stemvee beschouwd. Er zijn prachtige foto's uit die tijd waarop te zien is dat een hele rij zusters voor even buiten de kloostermuren mag om op de KVP te stemmen.

Die tijden zijn voorbij. Eenieder kan naar eigen inzicht stemmen en daarbij laten meewegen of en hoe christelijke of andere waarden een rol spelen. En na de verkiezingen gaan de partijen onderhandelen. In het verleden bleken bij veel partijen die waarden vaak toch onderhandelbaar, zodat ineens tegenpolen PvdA en VVD met elkaar gingen regeren, of CDA en VVD zich lieten gedogen door de PVV. Of het nu anders zal zijn? Hoe dan ook is het beter ook voor de verkiezingen met iets minder grote woorden over waarden te spreken.

Koos van der Bruggen

Boekenmarkt Radius

lezen n Op zoek naar tweedehands boeken op allerlei gebied? Kom dan een kijkje nemen op 23 en 24 maart op de boekenmarkt van Radius Oegstgeest. De markt zal gehouden worden op Locatie Haeswijk, President Kennedylaan 141, 2343 GM Oegstgeest. Geïnteresseerden kunnen de markt bezoeken op vrijdag 24 maart van 10.00 tot 19.00 uur en zaterdag 25 maart van 10.00 tot 17.00 uur. Vanaf 8 maart tot en met 22 maart kunnen boeken gebracht worden. Alle boeken zijn welkom met uitzondering van encyclopedieën, studieboeken en woordenboeken. De innametijden zijn maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 16.00 uur.

Zin op Zondag - Muziek & Poëzie

cultuur m Dr. Boukje van den Berg-Thijs, neerlandica uit Oegstgeest, verzorgt op 12 maart van 14.30 tot 16.30 uur een bloemlezing van Nederlandse dichters rond het thema 'Ontluiken'.

Enkele gedichten zullen kort toegelicht worden. De inspirerende woorden worden omlijst met muziek, gespeeld door jonge musici, celliste Wilma de Bruijn en violiste Hadewych de Vos. De celliste is leerling van Lucia Swarts, cellodocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na afloop is gelegenheid elkaar te ontmoeten. Bijdrage in de kosten: richtbedrag € 5.-
Info G. Kooijman tel. 06-1839 2604

Collecte Amnesty International

geven n De jaarlijkse collecte voor Amnesty International vindt plaats van 6 tot en met 11 maart.

"We zoeken nog collectanten voor diverse wijken in Oegstgeest," laat de Marijke Visser-van Overeem, collecte-coördinator, weten. "Mocht u zin en tijd hebben, dan kunt u zich nog aanmelden.
Contact: tel. (071) 5173138. e-mail: marijke.visser@hetnet.nl OF amnestyoegstgeest@hotmail.com
www.oegstgeest.amnesty.nl

Rijnlands Lyceum speelt mooie en herkenbare Romeo & Julia

Romeo (Erin Kading) en Julia (Yara van Herwijnen) speelden buitengewoon professioneel. | Foto Eric van Leeuwen Foto: Eric van Leeuwen

toneel n Geen gewaagde interpretaties of moderne vondsten: de voorstelling Romeo & Julia door het Rijnlands Lyceum Oegstgeest is een vrij traditionele opvoering. Die keuze pakt goed uit. In een goed gedoseerd tempo en een duidelijke structuur komen alle onderdelen mooi tot hun recht. En daartussendoor wordt de opvoering ook nog een paar keer zeer herkenbaar.

Door Hans Westra Hoekzema

Het verhaal waarin alle grote thema's van het leven aan de orde komen, is van alle tijden. Het toneelstuk over de fatale afloop van de oprechte liefde tussen Romeo en Julia omdat de families van de twee en maatschappelijke omstandigheden de ontwikkeling van iets moois tussen de twee jongelingen in de weg staan, kent inmiddels ontelbare versies. Het fenomeen rijke families is in Oegstgeest nog wel te volgen maar dat daartussen zoveel haat bestaat dat het relaties blokkeert, zal dat wat minder zijn.

herkenbaar

Regisseur Cees van Damme had dan ook makkelijk een aanpassing kunnen doen om het voor zijn jonge cast begrijpelijk te maken. Toch blijven in zijn regie de families Montague en Capulet heten en is de plaats van handeling - ook al wordt dat niet heel expliciet - niet in onze vertrouwde omgeving. Het staat een herkenbare opvoering echter allemaal niet in de weg. De afwisseling van Nederlands (gesproken door de clan Capulet) en Engels (gesproken door de clan Montague) doet nauwelijks gekunsteld aan en past bij het internationale karakter van het Rijnlands Oegstgeest.

Natuurlijk ligt die herkenbaarheid aan het klassieke verhaal waarvan het thema universeel is. Maar de manier waarop Julia (Yara van Herwijnen) ruzie maakt met haar ouders (sterk gespeeld door docenten Antos Skudlarek en Annet de Zwart) over haar gedrag en plannen, zal in menig huishouden met pubers voor herkenning zorgen. Ook de eerste kus tussen Romeo (Erin Kading) en Julia zal niet ver afstaan van de ervaring of fantasie van het gemengde publiek. Het theatrale effect van die scène is zo sterk dat het eigenlijk jammer is dat de minder functionele herhaling van de kus in verdere scènes daar weer wat afbreuk aan doet.

sterven voor de liefde

Na de pauze volgt een compact en handelingsarm slot waarin de dramatiek de mogelijkheid krijgt zich helemaal te ontwikkelen. Het is de grote finale waarin de niet-gebroken liefde noodlottig eindigt. Voor het zover is, raakt Van Damme met zijn regie nog aan een actueel thema. Aanvankelijk is het een truc om te doen alsof maar duidelijk is dat Julia ook daadwerkelijk bereid is om te sterven voor haar liefde. De beschrijving van wat er gebeurt (indrukwekkend gesproken door Chris Ellison in de rol van priester Lorenzo) als je de slaapdrank inneemt, doet sterk denken aan de beschrijvingen in het actuele euthanasiedebat en de vraag naar wat 'voltooid leven' is.

hoog niveau

Zo eindigt na twee uur speeltijd een mooie voorstelling die zich niet onderscheidt door experimenten maar zijn kracht haalt uit een strakke regie en heldere structuur. Het decor en de kleding zijn daarbij betrekkelijk sober gehouden en dat past helemaal bij de opvoering. De kleuren rood (de jassen van de Capulets) en het wit (de jassen van de Montagues) zorgen voor een mooi contrast. De witte bruidsjurk van Julia, die tegelijkertijd ook doodsjurk zal blijken, krijgt daarin een maximale symbolische lading.

De muziek bij de jaarlijkse toneelproductie van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest is al jaren een van hoog niveau. Ook deze keer hebben Gerwin van der Werf en Mark van der Laaken weer voor de perfecte ondersteuning gezorgd die echter als concert op zich ook niet zou misstaan. Van klezmer tot klassiek naar Indië-rock (mooi gezongen door onder meer Mirjam de Zwart, Tijn Schell, Roos Siebelink en Annelies van Swet), het klinkt allemaal alsof het voor het stuk geschreven is. Je zou bijna vergeten wat een prestatie dat is gezien de grootte van het orkest (om de dertig) en het verschil in jaarlagen van de muzikanten en het uiteenlopende instrumentarium.

Het Rijnlands bloeit van muzikaal talent maar ook het acteertalent komt goed uit de verf in deze voorstelling. Yara van Herwijnen is zo goed als Julia dat het niet hoeft te verbazen als ze later nog eens in dezelfde rol de show zal stelen in een professionele productie van een gerenommeerd gezelschap. Misschien is Erin Kading dan zelfs weer haar tegenspeler als Romeo. Niet te onderschatten zijn echter ook de bijrollen. Isaura Sizoo als de min van Julia heeft bijvoorbeeld als verbinding tussen de twee families een belangrijke rol en docent Jeffrey Ducaat overtuigt in zijn rol als de gluiperige graaf Paris.

bewondering

Kritiek geven op een schoolvoorstelling voelt oneerlijk. De tijd en het enthousiasme die in elke productie steken maken het not done om de vinger op een zere plek te leggen. Aan de andere kant: als je wordt uitgenodigd om ergens naar te kijken, mag je er ook iets van vinden. Wat is het dan fijn om een voorstelling na te beschouwen waar je alleen bewondering voor kunt opbrengen. Een voorstelling waarin de drie delen: toneel, decor en muziek op zichzelf kunnen staan maar tezamen meer worden dan de optelsom.

Cees van Damme bracht vorig jaar met Fiddler on the Roof naar mijn smaak de beste productie sinds jaren op de planken. Met Romeo en Julia overtreft hij die dit jaar minimaal op punten.

Romeo & Julia, gespeeld door het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Bijgewoond op 20 februari. Regie: Cees van Damme, muziek: Gerwin van der Werf en Mark van der Laaken, kostuums en ontwerp: Marja Selier.

Regiovisie en bestuurlijke integriteit

In de Oegstgeester Courant van 22 februari jl. stond op pagina 1 een tekst "Regio bezint zich op bestuurlijke toekomst". Een door de Provincie opgelegd en gestuurd proces onder leiding van de Leidenaar en voorzitter van de Eerste Kamerfractie van het CDA Elco Brinkman.

Inhoud: Leiden en de aangrenzende gemeenten Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest moeten vóór de zomervakantie gezamenlijk antwoord geven of zij al dan niet nog intensiever willen samenwerken dan wel fuseren. Waarom die haast? Antwoord: de stuurgroep wil niet dat één en ander onderwerp wordt van de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. De inwoners van de randgemeenten zouden zich dan wel eens massaal tegen een fusie uit kunnen spreken.

Wie alleen al de Boardletter van 21 december 2016 van de gemeente Leiden heeft gelezen komt tot de conclusie dat wat betreft de aan Leiden grenzende gemeenten van fuseren met Leiden geen sprake kan zijn. Ik citeer uit de Boardletter pag. 9: "In lijn met de interne managementletter van uw interne auditfunctie concluderen wij (= Ernst & Young) dat uw gemeente onvoldoende 'in control' is en dat noodzakelijke verbeteringen onvoldoende worden opgevolgd in de lijnorganisatie". E.e.a. wordt onderbouwd met een flink aantal voorbeelden op diverse beleidsterreinen. "De interne auditfunctie concludeert dat er t.o.v. 2015 weinig voortgang is geboekt met het doorvoeren van verbeteringen" (pag. 12).

Op pagina 25 valt te lezen dat de FIOD eind 2015 bij de gemeente Leiden een inval heeft gedaan; op 1 februari 2016 gevolgd door een proces verbaal van het Openbaar Ministerie waaruit blijkt dat de gemeente Leiden wordt verdacht van het opzettelijk doen van een onjuiste belastingaangifte; op 1 december 2016 legde de Belastingdienst een naheffing op van 1,86 miljoen euro. Een 'klein' bedrag vergeleken bij de 17,0 miljoen euro die de Leidse belastingbetaler mocht ophoesten om het ROC te redden.

Al met al niet iets om blij van te worden en zeker geen basis voor een fusie.
Mocht de stuurgroep (de heer Brinkman en Burgemeesters of hun plaatsvervangers) desondanks toch willen aandringen op een fusie -door de Oegstgeester inwoners en Raad nog in 2013 afgewezen en nadien door de Raad herhaaldelijk bevestigd- dan ontstaat een zeer problematische situatie. Een herindelingswet moet immers door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld en als gezegd is de heer Elco Brinkman voorzitter van de CDA fractie in de Eerste Kamer.
Alle geschreven en ongeschreven regels over bestuurlijke integriteit keuren deze verstrengeling van functies (i.c. kamerlid en voorzitter van de stuurgroep) af. De heer Brinkman had daarom het voorzitterschap van de stuurgroep niet mogen aanvaarden. De Commissaris van de Koning (of een Gedeputeerde) en de Burgemeesters van de 5 gemeenten hadden de uitnodiging niet mogen doen.

Het is nu aan de Gemeenteraden alsmede Provinciale Staten om klip en klaar te laten weten dat een niet acceptabele weg is ingeslagen. De wijze waarop in dit proces van geleide democratie met de inwonenden van de randgemeenten van Leiden wordt omgesprongen is eveneens een goede reden voor de volksvertegenwoordigingen om in het geweer te komen. Zowel bestuursrechtelijk als rechtsstatelijk is er iets grondig mis.

Mr J.J.L. de Soeten

Hart voor Oegstgeest??

De stil gehouden pogingen het Hofbrouckerpark vol te bouwen, door een aantal politici in ons Gemeentehuis, samen met één enkele projectontwikkelaar, beginnen langzaam duidelijk te worden. Stap voor stap komen de details van dat bouwplan naar buiten.

Gelukkig, want bewoners vinden dat - in en om het LV-centrum- beton al massaal aanwezig is en zien vernietiging van het nabije overgebleven groen als asociaal. De vraag is natuurlijk welke politieke partij(en) samen met die ene projectontwikkelaar, dat zo super winstgevende bouwplan, over de hoofden van ons bewoners door wil drukken.
De basis zou het Bestemmingsplan moeten zijn dat 10 jaar geleden is opgezet, onder meer om aan de zorgbehoefte van toen te kunnen voldoen. Inmiddels zijn zorgcentrum Hofwijck en de aanleunwoningen volledig gerenoveerd. Die zorgbehoefte is vervallen en resteert alleen het geldmaken door één enkele commerciële partij met de hulp van enkele politici in het Gemeentehuis.
Ongetwijfeld gaat boven komen welke politici vóór en tegen dat winstgevende hoogbouwplan met parkvernietiging zijn. Dit is nog niet duidelijk.
Echter bij één politieke partij, namelijk 'Hart voor Oegstgeest' zou het 'tegen' toch wél overduidelijk moeten zijn. Temeer, omdat tien jaar geleden, 'Hart van Oegstgeest' het belang van het parkbehoud zó zwaarwegend vond dat zelfs de zorgbehoefte daar ondergeschikt aan moest zijn.
Met het wegvallen van de zorgbehoefte zou 'Hart van Oegstgeest' dus nu consequent vooraan moeten staan vóór het parkbehoud en er alles aan doen om de zojuist volledig gerenoveerde situatie in het nieuwe bestemmingsplan te laten vastleggen. Helaas horen we nauwelijks iets van 'Hart van Oegstgeest' dat toch z'n bestaan zo zeer heeft verbonden aan ons welzijn in het groen. We kijken uit naar de opstelling van 'Hart van Oegstgeest' in de Gemeenteraad.
A. van Dun

nieuws/lezers

Nielson Zonwering & Montage opent nieuwe showroom

Niels Gill is trots op zijn nieuwe showroom. Samen met Lotty Weyzig en Renée poseert hij daar waar Jan Wolkers ooit woonde. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ondernemen n Na eerst vanuit huis gewerkt te hebben, maakt ras-ondernemer Niels Gill nu de stap naar een eigen pand. "Geweldig dat we vanaf nu aan al onze klanten in onze eigen showroom kunnen laten zien welke mooie producten we in huis hebben. Ons bedrijf groeit snel en we zijn echt toe aan deze stap. Dat we de kans krijgen om vanuit het geboortehuis van Jan Wolkers te werken, komt daarbij als mooi cadeautje," lacht Niels.

Door Willemien Timmers

De sympathieke ondernemer komt graag bij mensen en bedrijven langs om hen te helpen bij het aanschaffen van de juiste soort buitenzonwering, maar ook bij het kiezen van mooie raamdecoratie.

'We kunnen iedereen blij maken'

"Voor twee kanten van het raam leveren wij maatwerk in alle soorten en maten," benadrukt Niels. "Wij komen eerst aan huis om op te meten en eerlijk te adviseren. Elke woning en situatie is weer anders, en daarom helpen we de klant om tot het juiste eindresultaat te komen."

Nielson Zonwering & Montage legt de lat hoog voor wat betreft service en kwaliteit. "Wat we ook leveren, of het nu gaat om lamellen, rolgordijnen, markiezen of rolluiken, we staan altijd achter onze producten." Dat wil overigens niet zeggen dat het jonge bedrijf niet voor elke beurs iets moois te bieden heeft. "Integendeel; van instap tot superluxe kunnen we iedereen blij maken. Ook voor een reparatie of onderhoud kunnen de mensen bij ons terecht en rekenen wij binnen deze regio geen voorrijkosten. Bovendien hebben al onze buitenproducten bijvoorbeeld vijf jaar garantie."

In de nieuwe showroom kunnen klanten van woensdag tot en met zaterdag (10.00 tot 14.00 uur) en buiten deze uren op afspraak terecht voor advies op maat. "We hebben zoveel te bieden, dat het fijn is om hier in dit historische pand in alle rust een goede keus te maken. Of men nu op zoek is naar screens, horren, lamellen of zonneschermen, we willen dat alle klanten een goed gevoel hebben bij de aankoop van onze producten," stelt Niels, die al meer dan tien jaar ervaring heeft in zijn branche. "We verkopen ook de laatste trends voor wat betreft de elektronische aansturing van zonwering. Prettig om alles bijvoorbeeld vanaf je mobiel te bedienen."

Nielson Zonwering & Montage, Deutzstraat 7. (071) 5426388, 06 42 08 4424. info@nielsonzonwering.nl. www.nielsonzonwering.nl

Jenergy op tweede lokatie

Jenny Gaidoukevitch voor de deur van de tweede ruimte. Op de achtergrond het andere pand van de goedlopende sportschool. | Foto Willemien Timmers

sport n Drie jaar geleden opende Jenny Gaidoukevitch haar Sportschool Jenergy aan de Clusiushof. De zaken gaan zo goed dat ze over enkele maanden 'aan de overkant' een tweede locatie opent.

Door Willemien Timmers

"Ik vind het zo mooi dat de sportschool zo goed loopt," laat Jenny enthousiast weten. "Er sporten hier mensen van alle leeftijden en van alle achtergronden. Mensen die ik stuk voor stuk persoonlijk ken, en kan helpen om een fitter lichaam te krijgen."
De huidige locatie van de sportschool werd te klein voor het groeiend aantal leden, en directie uitbreiding was geen optie. Een leegstaande ruimte aan de andere kant van de straat bood uitkomst. "We gaan daar nog een groepsleszaal creëren, waar vooral lessen op het gebied van 'body & mind' gegeven zullen worden. In de fitnessruimte kunnen gevorderde sporters straks beter uit de voeten. Er zal bijvoorbeeld ruimte zijn voor CrossFit en mensen die in de vrije ruimte met gewichten willen werken. Het is ook de bedoeling dat daar zakken komen te hangen voor kickboksers."
Jenergy is zeker geen sportschool die floreert vanwege haar slapende leden. Jenny weet als geen ander sporters te motiveren om hun doelen te halen. Dit geldt ook voor mensen die personal training bij haar, of bij één van teamleden volgen. "We krijgen goede feedback van bijvoorbeeld zakenmensen die zich door de dag heen fitter en gezonder voelen."
Een Oegstgeester dame van middelbare leeftijd mengt zich in het gesprek. "Jenny doet echt alles voor de sporters. Het is hier vooral heel leuk en iedereen is vriendelijk. Daar komt bij dat mijn schouder en rugklachten verdwenen zijn sinds ik hier sport." Ook zakenman Peter is enthousiast. "Je zou mij inmiddels verslaafd kunnen noemen. Ik ben veel afgevallen en voel me veel fitter dan toen ik begon."


"Ik ben superblij met het team dat ik om mij heen heb," besluit Jenny. "Samen met hen kan ik Oegstgeest nog gezonder maken. We hebben nu 350 vierkante meter tot onze beschikking, straks komt daar nog 200 vierkante meter bij. Superleuk dat we straks in de groeiende behoefte kunnen voorzien!"
www.jenergy.nl

Café-au-Let's beat NF

Foto: Wil van Elk

Koffie n Vanaf 1 maart koffiedrinken in Het Beleg van Oegstgeest als actie tegen de ongeneeslijke ziekte Neurofibromatose (NF).

Door: Wil van Elk

NF is een complexe aandoening met wel meer dan dertig verschillende vormen. Ongeveer vijfduizend mensen in Nederland hebben het. NF behoort nog net tot de zeldzame ziekten waardoor ze nauwelijks in aanmerking komt voor subsidies voor onderzoek. Wat je met die ziekte allemaal kunt krijgen staat haarfijn uitgelegd op de website degrootstekleineziekte.nl.

spontaan

"Er is niet veel bekend over deze ziekte. We wilden niet lijdzaam toezien dat onderzoeken niet kunnen doorgaan omdat er geen geld voor wordt vrijgemaakt", vertelt Oegstgeestenaar Hubert van Wensen die samen met André Teelen uit Laren de stichting Neurofibromatose oprichtte; Peter Jan Weterings is de penningmeester, Brigitte Verdegaal hielp met de notaris en Kees van der Wilden met het drukwerk. In vijftig procent van de gevallen wordt NF erfelijk doorgegeven, maar bij de families Teelen en Van Wensen is het spontaan ontstaan.

Mensen met NF hebben meerdere café-au-lait vlekken op de huid en daarom is de naam van de ludieke actie, 'Café-au-Let's beat NF!', zo treffend. Een vriendin van Hubert van Wensen, ALS-ervaringsdeskundige die meehelpt, heeft samen met hem de actie verzonnen. Van iedere café-au-lait in Het Beleg van Oegstgeest is veertig cent voor onderzoek naar deze ongeneeslijke 'grootste kleine' ziekte. Een tafelkaart maakt de gasten attent op de actie.

onderzoek

"Vorige week hebben we vijfenveertigduizend euro gebracht, bij professor Elgersma van het expertisecentrum ENCORE van NF in het Erasmus MC in Rotterdam, waarmee ze een nieuw onderzoek kunnen starten. Daar zijn we best trots op", vertelt Hubert van Wensen, onderwijl genietend van een café-au-lait. Het geld dat voor de koffie-actie wordt opgehaald komt ten goede aan een onderzoek dat de relatie tussen NF en kanker onderzoekt.

Het Beleg van Oegstgeest bijt het spits af van de 'koffievlek'. "Vanaf 1 april kunnen ook andere horecazaken meedoen; wie belangstelling hiervoor heeft kan contact opnemen met Hubert van Wensen op 06-24820832 of mailen naar info@stichtingneurofibromatose.nl. Geld overmaken tijdens de koffie mag ook: IBAN NL38 RABO 0198279884.

Foto: Hubert van Wensen en Edward van Till van Het Beleg van Oegstgeest hebben samen de koffie-actie uitgewerkt. | Foto Wil van Elk

Biechtstoel opnieuw ingezegend

kerk n Op 23 februari, na de mis van 9.30 uur, werd de opgeknapte biechtstoel in de H. Willibrord kerk door kapelaan Boris Plavcic opnieuw ingezegend.

"Ook al wordt de biecht tegenwoordig meestal ontvangen tijdens een biechtgesprek in een spreekkamer, deze inzegening van de biechtstoel, die lang buiten gebruik is geweest, is een mooi symbool. Het betekent dat parochianen weer vaker dit mooie sacrament willen ontvangen."

De aanwezigen parochianen reageerden enthousiast. "Ik vind het goed, dat we nu in Oegstgeest de mogelijkheid hebben, om het sacrament van genezing en verzoening in zo'n mooie plek te ontvangen. Tot nu toe moest ik hiervoor naar Wassenaar gaan," aldus Lise Davidson, een parochiaan, die afgelopen jaar 2016, na 22 jaar, opnieuw gebruikt heeft gemaakt van de mogelijkheid om te biechten.

Afgelopen jaar vierde de katholieke kerk het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Gedurende dat jaar moedigde Paus Franciscus groot en klein aan om "goed te biechten": dat wil zeggen, het biechtsacrament echt te beleven "als een ontmoeting met God", niet als "een oordeel" of "routinematige formaliteit". Hiermee zinspeelde de Paus op de de biechtpraktijk in vroeger tijden, die vaak routinematig werd beleefd. De katholieken van de oudere generatie ervaren daardoor soms nog steeds weerstand tegen de biecht. Pastoor Michel Hagen behoort zelf nog bij deze oudere generatie en begrijpt deze weerstand vanuit het verleden, maar geeft ook aan: "De laatste jaren is er in de katholieke Kerk in Nederland een herontdekking gaande van het sacrament van de biecht, met name bij jongere mensen. Het is een persoonlijk moment van herstel en een nieuw begin, echt een ervaring van Gods genade, die innerlijke troost en vreugde geeft en weer opbouwt".

Intuïtie vs incompetentie

workshop n Op woensdag 22 maart organiseert Anke Weber Smit een workshop voor hoogsensitive mensen getiteld Intuïtie vs. incompetentie: 'Zet je intuïtie in om je niet meer incompetent te voelen!'

De workshop duurt van 20.00 tot 22.00 uur, en wordt gegeven aan de Vincent van Goghlaan 10 in Oegstgeest. De prijs is € 17,- inclusief thee en koffie. Aanmelden kan tot en met 21 maart via info@ankewebersmit.com.

nieuws/ondernemers

Inschrijving Kindervrijmarkt 5 mei start online op 1 maart

Op 5 mei mogen alle Oegstgeester kinderen weer hun spulletjes verkopen. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

5mei n Vanaf 2013 is de uitvoering van de Kindervrijmarkt gewijzigd. De gemeente Oegstgeest heeft in samenwerking met de Oranje Vereniging Oegstgeest toen voor een heel nieuwe opzet gekozen. De uitvoering daarvan is in velerlei opzichten positief ontvangen en vormt weer de basis voor de opzet van de Kindervrijmarkt in 2017.

Hoe werkt het sinds de afgelopen jaren? Om te voorkomen dat handelaren en kinderen die niet uit Oegstgeest komen de plaatsen gaan bezetten is besloten om plaatsen toe te wijzen. Verder gelden er een aantal regels waaraan iedere deelnemer moet voldoen.
De belangrijkste regel is dat iedere deelnemer zich vooraf moet aanmelden bij de organisatie van de kindervrijmarkt. Als deelnemer wordt gezien een kind (niet ouder dan 16 jaar) uit een Oegstgeester gezin dat woont op een adres met een postcode genummerd 2341, 2342 of 2343.
Het kindervrijmarkt gebied wordt verdeeld in percelen van ongeveer vier tot vijf meter breed. De percelen worden genummerd. Per postcode (dus per gezin of huisadres) kan worden ingeschreven voor een perceel. Toekenning van een perceel wordt eenmalig belast met een bedrag van 5,00 eoro. Dit bedrag dient te worden voldaan bij het afhalen van de vergunning.
Per perceel wordt een vergunning uitgegeven. De vergunning bestaat uit een papier met daarop het nummer van het perceel. Dit document wordt in een documenten-tas meegegeven. De tas met daarin het document dient op 5 mei zodanig zichtbaar te zijn dat de handhavers kunnen zien dat er sprake is van een reguliere deelnemer.
Het is aan de deelnemers vrij om hun perceel zodanig in te richten dat zij hun spulletjes kunnen uitstallen, muziek kunnen maken, kunnen goochelen en wat dies meer zij, mits de aangegeven breedte niet wordt overschreden en mits de documententas zichtbaar blijft. Het verkopen van handelswaar is niet toegestaan. Onder handelswaar worden gezien die goederen 'die door samenstelling of gebruik niet als komende van de zolder kunnen worden beschouwd'.

Let wel: het gebied is afgesloten voor autoverkeer en in de zijstraten zal op parkeerbeleid worden gehandhaafd. Tevens dient het perceel bij het verlaten 'schoon' te worden opgeleverd.

De percelen worden toegewezen door de organisatie. Deelnemers die langs het parcours wonen krijgen een perceel toegewezen dat zoveel mogelijk voor hun woning ligt. Die deelnemers kunnen middels hun inschrijving kenbaar maken van deze optie gebruik te willen maken. Zij hebben dus op een beperkte wijze een voorkeursbehandeling. Inschrijven dient wel te geschieden voor 31 maart. Later inschrijven mag wel, maar dan vervalt de mogelijkheid van de voorkeursplaats.

Vervolgens hebben leden van de Oranjevereniging voorrang op niet-leden en houdt men ook rekening met deelnemers die eerder hebben deelgenomen.

voorinschrijving

De voorinschrijving start op 1 maart en stopt op 31 maart. Na deze datum wordt door de organisatie een inventarisatie gemaakt over het aantal aanvragen en het aantal plaatsten en of in alle gevallen aan de inschrijvingsvoorwaarden is voldaan.
De handhaving van de openbare orde geschiedt door de Gemeente Oegstgeest. De handhavers hebben vanuit hun wettelijk gezag de mogelijkheid om deelnemers te weigeren en of te verwijderen.

gebied

Het vrijmarktgebied bestaat uit de volgende straten (beide zijden) Spaargarenstraat vanaf de De Kempenaerstraat tot en met de kruising met de Duivenvoordestraat, Duivenvoordestraat, Juffermansstraat tot aan de kruising met de Emmalaan, Emmalaan vanaf de Juffermansstraat, Sportmanstraat, Terweeweg van de kruising met de Duivenvoordestraat tot aan de kruising met de Hofdijck, Lijtweg aan de enkele zijde van het Dorpscentrum tot aan de Rabobank. Er wordt mogelijk gebruik gemaakt van het blok prinses Irenelaan, Prinses Beatrixlaan, mogelijk van de Marijkelaan even en oneven zijde en mogelijk van de Prins Hendriklaan tot aan de kruising met de Koninginnelaan. Dit hangt mede af van het aantal inschrijvingen.
In de periode van 1 maart tot en met 30 maart kunnen gezinnen die aan de kindervrijmarkt willen deelnemen zich inschrijven via www.kindervrijmarktoegstgeest.nl. Alleen dat ingevulde formulier wordt geaccepteerd.

Het aantal plaatsen is beperkt er is een maximum. Pas na 30 maart worden plaatsen toegewezen. Aanmeldingen die na 30 maart worden ontvangen, worden indien nog mogelijk en op volgorde van binnenkomst van een perceelnummer voorzien.

De verantwoordelijkheid van de Kindervrijmarkt ligt bij de gemeente Oegstgeest. Aan de Oranjevereniging is verzocht medewerking te verlenen aan de organisatie en uitvoering. Het inschrijfgeld wordt gebruikt voor het bekostigen van de organisatie.
Verenigingen kunnen ook via het inschrijfadres hun interesse kenbaar maken. Hierna wordt met hen contact opgenomen.

www.kindervrijmarktoegstgeest.nl

Open brief aan de gemeenteraad

In de Oegstgeester Courant van 22 februari tracht de fractie van de VVD de omwonenden van het Hofbrouckerpark gerust te stellen: er zijn, zo stelt de VVD geen redenen om zorg te hebben voor bebouwing. De uitleg die daarbij wordt gegeven klopt niet. Het bestemmingsplan Oud Poelgeest, waar het Hofbrouckerpark onder valt, laat wel degelijk de bouw van vier 'woontorens' toe op de plekken waar nu de witte huisjes staan. En dat betekent dat, als er morgen een bouwvergunning voor wordt aangevraagd, B en W de bouwvergunning daarvoor niet kunnen weigeren. Dat is gewoon de wet!

.De reden dat in 2009 de woontorens in het bestemmingsplan Oud Poelgeest terecht kwamen is te lezen is in de Toelichting van het bestemmingsplan Oud Poelgeest (blz. 22), waarin staat dat de bebouwing van Zorgcentrum Hofwijck sterk verouderd is en de naastgelegen sociale woningen niet meer voldoen aan de huidige eisen t.a.v. levensloopbestendige zorgwoningen. Er lag een concreet herontwikkelingsplan voor Hofwijck, dat niet paste in de vigerende planologische regeling en daarom werd gekozen om de herontwikkeling mogelijk te maken door opnemen in het bestemmingsplan Oud Poelgeest. Het herontwikkelingsplan ging uit van sloop van Hofwijck (hoofdgebouw en aanleunwoningen) en nieuwbouw van een woon/zorgcentrum bestaande uit twee kleinere gebouwen en vier grotere gebouwen met appartementen voor ouderen die "langer thuis moesten kunnen blijven wonen". Het geheel had één ruimtelijke structuur met visuele verbindingen vanuit de omliggende wijken naar het Hofbrouckerpark, zoals op bijgaand plaatje te zien is. Dat de 16 meter hoge gebouwen in het bestemmingsplan werden opgenomen was het resultaat van een zorgvuldige afweging van ruimtelijke en maatschappelijke belangen.
Het herstructureringsplan voor Hofwijck is niet haalbaar gebleken. Door veranderingen in de zorg en huisvesting voor ouderen is het ingrijpende sloop- en herbouwplan achterhaald en werd voor Hofwijck een andere oplossing gevonden: afstoten van de aanleunwoningen en renovatie van het hoofdgebouw. Door de renovatie bleef op de plek waar volgens het bestemmingsplan Oud Poelgeest 2009 twee kleinere bouwvolumes waren gedacht, het veel grotere en hogere hoofdgebouw staan, waarin naast Marente ook diverse praktijkruimten voor huisartsen en fysio zijn gevestigd. Ook de aanleunwoningen werden na verkoop door de nieuwe eigenaar gerenoveerd. Ze worden nu verhuurd, merendeels aan jonge, startende huishoudens.
Van het maatschappelijk èn ruimtelijk zorgvuldig afgewogen herontwikkelingsplan voor Hofwijck is niets meer over. Ook het college van B&W erkent dit, wat blijkt uit het voorontwerpbestemmingsplan Oudenhof-Clinckenburg dat binnenkort in procedure zal worden gebracht. Hierin zijn de bestemmingen voor het plangebied van het bestemmingsplan Oud Poelgeest 2009 geactualiseerd opgenomen. Voorgesteld wordt de bestaande situatie van het Marente-gebouw en de praktijkruimten positief te bestemmen. Maar, weinig consistent, wordt niet voorgesteld de huidige situatie van de gerenoveerde witte huisjes positief te bestemmen. Op die plekken wilde het college de bestemming van de vier woontorens handhaven. En dat is gek. Als dat echt zou gebeuren, dan neemt het toegestane bouwvolume, ten opzichte van het indertijd zorgvuldig ruimtelijk en maatschappelijk afgewogen herstructureringsplan voor Hofwijck, met vele kubieke meters toe.
De VVD schrijft in de OC van 22 februari dat door de gemeente nog niet zo lang geleden afspraken zijn gemaakt met de nieuwe eigenaar van de witte huisjes, en dat, als de bouwhoogte voor die locaties in het bestemmingsplan nu worden aangepast, de nieuwe eigenaar een planschadeclaim kan indienen. Bij mijn weten is het zo dat privaatrechtelijke afspraken niet van invloed kunnen zijn op een planschadeclaim. Het enige dat bepalend is voor een succesvolle planschadeclaim is een zodanige verandering van het bestemmingsplan dat daardoor aantoonbaar de waarde van het vastgoed-eigendom van een belanghebbende daalt. En is dat hier aan de hand? De eigenaar van de huisjes zal toch moeilijk kunnen aantonen dat door het conserverend bestemmen van de bestaande situatie de waarde van de huisjes zal dalen. Integendeel! Ook is het moeilijk hard te maken dat de waarde van zijn vastgoed-eigendom, gebaseerd op de ontwikkelingsmogelijkheid die het bestemmingsplan Oud Poelgeest 2009 biedt (sloop-herbouw tot maximaal 16 meter voor een gemengde bestemming, met 30% in het sociale huursegment), hoger zal zijn dan de waarde van de bestaande witte huisjes met een positieve woonbestemming. Dit geldt te meer omdat de eigenaar van de huisjes niet de eigenaar is van de groenstroken die ertussen liggen, die nog altijd eigendom van de gemeente zijn.
Al met al roep ik de gemeenteraad op om in het bestemmingsplan Oudenhof-Clinckenburg niet alleen Gebouw Marente en de praktijkruimten conserverend te bestemmen, maar dit ook te doen voor de witte huisjes. Maar bovenal roep ik de gemeenteraad op de voormalige herstructureringslocatie Hofwijck e.o. niet op te splitsen en te verdelen over meerdere bestemmingsplannen. Want dan vervalt de samenhang tussen de plandelen en wordt zonder enige ruimtelijke onderbouwing of maatschappelijke belangenafweging een grote hoeveelheid meer bouwvolume mogelijk gemaakt. Bovendien verandert de gemeente dan zelf het kader waartegen een eventuele planschadeclaim moet worden afgewogen in negatieve zin.
Met vele omwonenden zal ik de verdere ontwikkelingen met belangstelling blijven volgen. Annelies Koningsveld

Meedenken over regionale samenwerking

regio n De gemeentebesturen van Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude praten al ruim een jaar over nauwere samenwerking.

Op dinsdagavond 7 maart krijgen de burgers uit de betrokken gemeenten de kans om mee te denken over hoe die samenwerking eruit moet gaan zien. Er wordt dan een symposium georganiseerd in Corpus waarbij iedereen welkom is.

Alle vormen van samenwerking zijn nog mogelijk en diverse vormen worden nu onderzocht. Afgesproken is wel dat er voor de zomer een keuze wordt gemaakt met welke samenwerkingsvorm de gemeentebesturen verder gaan. Want het is al wel duidelijk dat het in de toekomst mogelijk moet zijn op regionaal niveau besluiten te nemen en uit te voeren.

Het symposium van 7 maart heeft als titel 'Krachten vereniging! Waarom en hoe?'. Inwoners, bedrijven, instellingen en partners uit de Leidse regio zijn daarvoor uitgenodigd. De avond begint om 19.30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur. Aanmelden (uiterlijk 2 maart) kan via www.leidseregio2027.nl.

nieuws/lezers

Leerlingen Wellant organiseren bingo

Het bingo-spel op 21 februari werd door leerlingen van het Wellantcollege strak begeleid. | Foto PR

ontmoeting n Op dinsdag 21 februari speelden jong en oud, fanatiek en minder fanatiek, de jaarlijkse bingo in het Wellantcollege. Het spel was goed voorbereid en werd strak geleid door de leerlingen.

Voor de winnaars waren er prachtige prijzen en voor deugnieten passende maatregelen. De een ging met een schitterend bloemstukje naar huis, de ander werd een sololied in de maag gesplitst. Maar de zon, de verzorging en de hapjes stemden de deelnemers mild en de overtreder ging vrijuit. Toen kon het echte feest beginnen en kon de middag niet meer stuk.
Deze activiteit werd georganiseerd door scholieren van het Wellantcollege in samenwerking met vrijwilligers van de Zonnebloem.

Foto: Paul Lichtenbeld

Wie een lichamelijke beperking heeft en er graag wel eens tussenuit zou willen, kan contact opnemen met de Zonnebloem.

vrijwilligers

In Oegstgeest kan De Zonnebloem altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Vooral ook chauffeurs zijn meer dan welkom. Men hoeft er weinig meer voor beschikbaar te hebben dan een auto, vanzelfsprekend een rijbewijs, af en toe een uurtje tijd, en vooral een hart op de goede plaats. Voor informatie en aanmelden kunnen geïnteresseerden terecht op www.zonnebloem.nl/oegstgeest of bij Lineke Zwart, telefoon (071) 522 76 57.

UDO toont karakter

voetbal n UDO ging afgelopen week op bezoek bij Roodenburg. Aantrekkelijk was de wedstrijd zeker niet. Maar de UDO-spelers en de trainer verdienen zeker een compliment als het gaat om het positiespel en het karakter dat ze hebben getoond.

In de thuiswedstrijd tegen Roodenburg kreeg UDO nog aardig wat doelpunten om de oren: 0-6. Nu was het dus zaak om het anders aan te pakken. Hoewel Roodenburg in de eerste helft overwicht had, stokte de aanval iedere keer weer in de UDO-verdediging. In het laatste kwartier begon Roodenburg sterker aan te dringen en wist vaker het doel van UDO te bereiken. Dit resulteerde 1-0. Dat was voor trainer Nikivor van Rijn het signaal om alles op alles te zetten en iedereen naar voren te sturen bij een laatste hoekschop. Wie de doelpuntenmaker was, bleef onduidelijk (mogelijk David Schnorhk) maar tijdens de hectiek die volgde viel wel de 1-1.
Bert Juffermans in de achtervolging. | Foto lichtenbeldfoto.nl

ASC schiet niet veel op met gelijkspel

voetbal n ASC is in de ontmoeting tegen Nicolaas Boys niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. Aangezien concurrent Warmunda won, is de roodzwarte formatie afgezakt naar de voorlaatste plek in de rangschikking. Die positie heeft nacompetitie tot gevolg; een fenomeen waarop ASC al jaren patent heeft.

In de eerste rondgang was de tegenstander aanvallend veel dominanter dan de thuisploeg. Er ontstonden uit rappe aanvalsacties enkele goede mogelijkheden. Twee keer brachten de materialen van het doel redding; één poging belandde op de lat en één keer bracht de paal redding. ASC mocht zeker niet mopperen dat het zonder averij de rust bereikte. Na de pauze bracht ASC kanteling in de ontmoeting. Het zocht veel meer de aanval en maakte duidelijk de drie punten in Oegstgeest te willen houden. Jelle Schouten en Sean Goebels waren beiden dichtbij de zo belangrijke treffer. De verdediging van Nicolaas Boys hield stand en uiteindelijk floot de arbiter af bij een stand, zoals de wedstrijd begon: 0-0.

Activiteiten in de vakantie

vakantie n De Stichting Evenementen organiseert in deze voorjaarsvakantie weer leuke vakantieactiviteiten in het Dorpscentrum voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Woensdagmiddag 1 maart opent het Kinderkookcafé op verschillende tijden haar deuren. In kleine groepjes zullen kinderen van 8 tot en met 12 jaar zelf een maaltijd klaar gaan maken. De kooklessen worden gegeven van 13.30 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 17.00 uur.
Ook zijn er Djembé- en Percussie-workshops waarbij Misha Kostava kinderen van 7 tot en met 15 jaar opnieuw in de gelegenheid stelt om kennis te maken met deze bijzondere Afrikaanse trommels en andere percussie-instrumenten. De workshops worden gegeven van 13.30 tot 14.30 uur en van 14.30 tot 15.30 uur.

Op donderdag 2 maart kan er gedanst worden. Dansdocente Inge Pieterse verzorgt dansworkshops voor kinderen in diverse leeftijdsgroepen: Voor de K3-fans is er de workshop K3-dans (13.30 uur: 4 tot 6 jaar) en voor de oudere dancekids zijn er de workshops Kidsdance (14.30 uur: 6 tot 9 jaar) en Street- & Clipdance met Hip-Hop (15.30 uur: 9 tot 12 jaar).

Tijdens de laatste vakantiedag, op vrijdag 3 maart, is er van 14.00 tot 16.00 uur een gezellige kinderbios, bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Er wordt een bijzonder leuke film gedraaid en de filmfans krijgen een smakelijke traktatie. Zodra bekend is welke film er gedraaid gaat worden is dit te zien op de Evenementenwebsite.
Ook kan een aantal kinderen deze middag kennis maken met Hoop-Dance: een nieuwe danstrend uit Amerika. De naam zegt het al: Dansen met een hoepel. Tijdens deze bijzondere dansvorm leren kinderen trucjes te doen met de hoepel: met de hand…om je taille… De les wordt van 16.00 uur tot 17.00 uur gegeven door Hoop-dance-docente Nathalie de Jong.

Meer info? Aanmelden? www.st-evenementen.nl of (071) 5171540.

Cursus 'vogels en hun zang'

cursus n De zang van vogels blijft elk voorjaar weer een prachtig verschijnsel. Maar hoe houd je al die wijsjes, liedjes en roepjes uit elkaar? Leuk om daar meer van te weten. Tijdens een aantal cursusavonden (drie avonden voor de basiscursus en twee voor de gevorderden) met lezingen en practica gaan IVN-cursisten daar dieper op in. De verschillende practica gaan over vogels herkennen aan hun geluiden, maar ook aan hun uiterlijk. In vervolg op de avonden zijn er excursies in verschillende gebieden in de regio Leiden. De cursusavonden zijn op dinsdagen 28 maart, 11 april en 2 mei (basiscursus) en op 11 april en 2 mei voor de gevorderden. Allemaal om 19.45 in het Wellantcollege, Lange Voort 70, Oegstgeest. De excursies zijn op zaterdagochtenden 1 en 15 april en 6 en 13 mei voor de basiscursus en op 15 april en 6 en 13 mei voor de gevorderden. De kosten zijn € 50,- (incl. cursusboekje en consumptie) voor de basiscursus en € 35,- voor de gevorderden.

Opgave: Dennis van den Bergen, ivnvogels@gmail.com, 06 5158 8202

De Leidse Danssalon in Scheltema

uitgaan n De Leidse Danssalon maakt Leiden op 11 maart weer een stukje leuker voor 30-uppers. Dan kan er weer lekker geswingd worden op (dance)hits van nu & toen. Het monumentale Scheltema is gastheer en wordt weer een discotheek waar iedereen van 30 jaar en ouder, de dansvloer onveilig kan maken. De deuren gaan open om 21.00 uur en sluiten rond 1.00 uur. Kaarten 10 euro via www.deleidsedanssalon.nl. Aan de deur (Scheltema Marktsteeg 1 Leiden) €12,50.

nieuws/sport

n Nieuwe fietsenstalling gezocht

stalling n Wie vorige week over de Admiraal de Ruyterlaan wandelde, kon daar een verzameling tweedehands fietsen in een tuin zien staan. Het is de voorraad fietsen van vrijwilligers in Oegstgeest en Leiderdorp, die eerder bij de vluchtelingenopvang in Leiderdorp stond. Daar moesten de fietsen weg. De vrijwilligers zagen geen andere oplossing dan te stoppen met het verstrekken van fietsen aan nieuwe statushouders. Jaap van den Broek wil echter nog niet opgeven en zette de meeste fietsen in zijn tuin. "Weet u een liefst overdekte plek waar de fietsen tot het einde van het jaar kunnen staan? Laat het mij weten en help zo onze nieuwe inwoners. 0653744954."

Hockeyers JD3 kampioen

hockey n Het jongensteam JD3 van de Leidsche en Oegstgeester Hockeyclub (LOHC) is kampioen geworden in de zaal.

De weg naar het kampioenschap was enorm spannend.

Of de jonge kanjers kampioen zouden worden, hing af van hun laatste zaalwedstrijd. Alsof dat nog niet spannend genoeg was, werd deze wedstrijd pas in de laatste tien seconden beslist. De boys wonnen met 3-2. De jonge LOHC-ers werden overigens voor het eerst kampioen met hun team.

Ook kampioen? Stuur een mail met foto naar: redactie@oegstgeestercourant.nl

Afscheidscentrum

afscheid n Aan de Piet Heinlaan, grenzend aan het nieuwe Hofwijck-complex, opende begin februari Afscheidscentrum Oegstgeest haar deuren. Léon Janson, van Uitvaartverzorging Janson en Bolland, liet vol enthousiasme aan alle belangstellenden de mooie ruimten zien. In het nieuwe centrum is een koelcel, een opbaarruimte, en is er een mooie ruimte voor condoleances. Ook kleine plechtigheden, voor groepen tot 25 personen kunnen in het afscheidscentrum plaatsvinden. Ook andere uitvaartverzorgers kunnen de ruimte huren.

Op de foto uitvaartverzorger Léon Janson. | Foto Willemien Timmers

Puur Festival een gezellig dancefeest

Foto: Wil van Elk

De harde wind kreeg daags ervoor geen grip op de tenten in het park Landskroon en de lage temperatuur paste prima bij het Puur Winterfestival. De beide grote tenten werden niet alleen gevuld met discomuziek, maar ook met warmte en naarmate de middag vorderde ook met meer publiek. Voor de vroege bezoekers was er een Happy Hour.

Foto: Wil van Elk

DJ's leken met elkaar een strijd aan te gaan om het publiek binnen te halen. Even leek dat te lukken, maar na een paar gezellige polonaises werd het in de andere tent ook voller. Park Landskroon in Nieuw-Rhijngeest was voor even de Oegstgeester versie van een dancefestival. Op de lokroep van de zware beat kwamen vele jongeren af en zelfs de iets oudere generatie genoot zichtbaar. Een winterfotograaf fotografeerde bezoekers bij een skilift en maakte sfeervolle winterplaatjes. Er waren eettentjes om tussendoor wat lekkers te eten en bij knusse houtvuurtjes kon je je heerlijk opwarmen.

n Inwoners Rustenborch genieten in Villa Beukenhof

geven n Rotary Leiden AM nodigde afgelopen week uit zes ouderen wonende in Rustenborch uit om te genieten van een heerlijk diner in Villa Beukenhof.

De senioren werden door leden van de serviceclub opgehaald en teruggebracht, om ze zo een volledige avond uit te bezorgen. De inwoners van Rustenborch lieten zich het verzorgde diner heerlijk smaken.

Rotary Club Leiden AM heeft besloten om komend jaar meerdere keren dit soort kleinschalige activiteiten te ondernemen in Oegstgeest en omgeving.

Rotary is een groep mensen die sociaal bezig wil zijn. Rotary Leiden AM komt tweemaal keer per maand bij elkaar. Ze nodigen gastsprekers uit en elke beroepsgroep is bij hen vertegenwoordigd. "Graag doen wij iets voor de gemeenschap." Rotary is een wereldwijde Fellowship (kameraadschap) met één visie: Service above Self ofwel dienstbaarheid boven eigenbelang.

Repair Café maakt alle spullen

repareren n 24 vrijwilligers van het Repair Café waren zaterdag bezig om allerlei kapotte spullen van bezoekers te maken. De één legde een zoom in een spijkerbroek, de ander herstelde een kruimeldief, een derde verhielp de bromtoon in een tl-balk. Een kettingzaag, papierversnipperaar, lavalamp, verticuteermachine, kinderspeelgoed, van alles en nog wat kwam op de werktafels van de reparateurs terecht. Van de 70 voorwerpen ging bijna 80 procent gemaakt weer mee naar huis. | Foto Bram van de Loeff

Benefietdiner in Het Beleg

Sporters voor het goede doel werden gesteund door ondernemers en zangeres Pam MacBeth. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Het sponsor-diner op 18 februari in Het Beleg van Oegstgeest voor de actie Alpe d'HuZes was succesvol. De gasten genoten van de smaakvolle maaltijden die onder deskundige leiding van kok Nick Robert (23) werden bereid. Een aantal ondernemers uit de De Kempenaerstraat maakten dit bijzondere evenement mogelijk. Zangeres Pam MacBeth ondersteunde het gebeuren met smaakvolle muziek, ook geheel kosteloos. | Foto WvElk

de week in beeld

Agenda Huurdersconsultatie MeerWonen

ALV n Huurdersconsultatie MeerWonen Oegstgeest houdt zijn ledenvergadering op maandag 6 maart in de recreatiezaal Van Heemwijck in de Narcissenlaan.

De aanvang is 19.30 uur. De zaal is open om 19.00 uur
1. Opening voorzitter

2. Mededelingen

3. Ingekomen post

4. Voorstellen bestuur
5. Notulen 2016

6. Prestatieafspraken gemeente Oegstgeest en de rol van de Huurders Organisatie

7. Verkiezingen: aftredend en niet herkiesbaar Bram Serlie en Marianne Leyfeldt.

8. Aftredend ook lid van de RvC Huurders MeerWonen. Annelies Koningsveld. Zij is niet herkiesbaar.

9. Benoeming nieuw lid in de RvC van MeerWonen voor Huurders MeerWonen. Door de fusie zijn er enkele leden van de RvC zelf al opgestapt. Door de overige leden is de voorzitter voor haar laatste twee jaar, tot 01-07-2017 nog voorzitter, en daarna nog anderhalfjaar gewoon lid.

10. Financieel jaarverslag penningmeester na controle Accountant.
11. Jaarverslag secretaris. Notulen 2016 en agenda liggen in de zaal klaar.
12. Rondvraag

13. Sluiting

DOKTERSDIENST

Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen van 17.00 uur de dag ervóór tot 8.00 uur de dag erna
Dokterspost van de Doktersdienst Duin- en Bollenstreek
Gebouw BNS, Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout
Parkeren bij Deloitte & Touche

APOTHEKEN

Dienst Apotheek Bollenstreek
Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek. Maandag t/m vrijdag 17.00-23.00 uur, en weekend en feestdagen 8.00-23.00 uur: Dienstapotheek Bollenstreek, Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216.
Dagelijks 23.00-8.00 uur: Apotheek De Nachtwacht (LUMC), Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019.
Rijnsburgerweg 4c, 2215 RA Voorhout, tel. (0252) 240216 (naast de Doktersdienst)
Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Carlina Apotheek, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

27-02 / 05-03 TP Karolusgulden, P. van de Gugten, Leiderdorp (071) 5896896

06-03 / 12-03 CTI Warmond, R.A.W. Leopold, Warmond (071) 3011738

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Opvoedadviespunt, telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Terminale Thuiszorg door vrijwilligers Leiden en omstreken. Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Bemiddelingsbureau
Thuiszorg Oegstgeest (BTO)
telefoon: 06 517 99 203.
e-mail: info@btozorg.nl

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen Oegstgeest 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. J.C. Donner
Groene of Willibrord kerk 10.00 dhr. H. Boter
Wo 8 mrt 17.45 sobere maaltijd in Willibrords Erf 19.30 avondgebed in Groene Kerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 ds. A.C. Kooijman, dienst van woord en tafel
Van Wijckerslooth (prot.) 16.00 dhr. P. Ravensbergen
Van Wijckerslooth (r.-k.) 10.00 Woord- en Communieviering, pastor M. Speckens
LUMC 10.00 ds. M.A. de Vries

R.-k. Willibrordkerk
Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 9.30 uur. In het weekend op zaterdag om 19.00 uur en zondag om 11.00 uur. Voor de meest actuele informatie over het soort viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt
Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u ds. R. Roth Avondm
16.30 u ds. J. Vos

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege
10.00 Ds. I. Maaswinkel, Maassluis. Avondmaal

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.
Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden
10.15 mw Y.J.E van de Vijver (Leiden, do)

Protestantse Gem. Warmond
10.00 uur Mevr. Ds. H.G.T. van Welie – Kaai

Matthiaskerk Warmond

Zat 4 maart. 19.00 uur Eucharistieviering met het Herenkoor. Pastor Blokland

Wings of Healing
Veerpolder 6A, Warmond
10.00 uur Dienst Avondmaal. 19.00 Genezingsdienst Jan Zijlstra

Bahá'i
Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme
Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: 's woensdags: 9.00-11.00 uur en donderdags: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48, Oegstgeest.

Rondleiding 'Vrouwen op Groenesteeg' op 5 maart

wandelen n Op de historische begraafplaats Groenesteeg wordt in het kader van de internationale vrouwendag op zondag 5 maart een rondleiding georganiseerd langs de graven van een aantal bijzondere vrouwen.

Het betreft onder andere Anna Groll (naamgeefster Annakliniek), Anna van Gogh-Carbentus (moeder Vincent van Gogh), Henriëtte Kuijper-Hubèr (Abraham Kuyper) en Anna Schultz Lessig (muzieklerares). De Aula is tussen 13.30 en 16.00 uur open.

@keesdellebeke @gem_oegstgeest Burgemeester @EmileJaensch moet na constant gedreun Winterfestival volgend jaar kiezen voor burgers ipv geluidsoverlast

@EmileJaensch @keesdellebeke @gem_oegstgeest muziek is idd niet ieders kopje thee. Was om 23u klaar. Onder bezoekers waren trouwens vele Oegstgeestenaren.

@HermVerm De grutto's zijn terug in de Polders van Poelgeest. Gebroederlijk naast de kievieten. Vandaag ook weer de 1e lepelaar gespot. #oegstgeest