Oegstgeester Courant

10 juli 2019

Oegstgeester Courant 10 juli 2019


Vijf jaar Repair Café Oegstgeest

Tet Hiltermann blikte op een vrolijke manier terug op vijf jaar Repair Café Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

repareren n Afgelopen zaterdag, 6 juli, was het net als bij de andere Repair Café-ochtenden druk en gezellig in Dorpscentrum Oegst­geest. Deze zaterdagmorgen was echter extra speciaal omdat gevierd werd dat de Stichting Repair Café Oegst­geest vijf jaar bestond.

Door Willemien Timmers

Tussen de enthousiaste klanten die met hun kapotte elektrische apparaten, meubels, fietsen en kleding ijverige vrijwilligers vonden die hen toegewijd hielpen, werd taart uitgedeeld. Ook hield een aantal 'hoofdrolspelers' een praatje. Natuurlijk ontbrak initiatiefneemster Tet Hiltermann niet, die het woord nam nadat de oudste vrijwilliger, Elly Fles van 90 jaar, even in het zonnetje was gezet. "Ik weet nog goed dat Elly kwam", zei Tet. "Direct na het ontvangen van een Koninklijk lintje op het gemeentehuis, meldde ze zich aan bij het Repair Café dat daar ook plaatsvond." Natuurlijk moest ze ook even lachend opmerken dat het café voor de oprichting van de stichting al in mei 2013 van start was gegaan. Tet roemde de trouwe vrijwilligers die zich toen direct al aandienden: Fred Kieft, Hassan, Theo Juffermans en natuurlijk opa en kleinzoon Cees en Bas Juffermans. "Bas was meteen de jongste reparateur van Nederland, dat was erg leuk om mee te pochen!"

Het Repair Café kende een vliegende start. "We zwierven door het dorp, steeds op een andere locatie: scholen, kerken, buurthuizen, het gemeentehuis: we kwamen overal." Het motto 'Weggooien? Mooi niet!' sprak en spreekt veel mensen aan, en ook de gastvrijheid, de sfeer en de deskundigheid van de reparateurs heeft ervoor gezorgd dat de zaterdagochtenden zeer goed bezocht worden. "Alle Repair Cafés zijn nu in het Dorpscentrum, en ze staan als een huis! Dank ook aan Dominique Arnold en het nieuwe bestuur Lia van Schaijk, Joost Wijers, Femke Tas en Frans Malten," sloot Tet af. "Op naar de tien jaar!"

Wethouder Peter Glasbeek, zelf woonachtig in Leiderdorp, sprak zijn bewondering uit over de hoeveelheid vrijwilligers in Oegstgeest. "Ook het Repair Café is een mooi stuk vrijwilligerswerk. Je merkt dat iedereen er blij mee is. Het is erg leuk om hier om mij heen te kijken. De gezelligheid in combinatie met hoe hard er gewerkt wordt, is fantastisch."

Slopers

Het is niet voor het eerst dat een hangplek voor jongeren wordt vernield. Heel grondig zelfs, want een betonnen onderstel met dikke hardhouten planken is volledig in elkaar getrapt. Of beter gezegd, uit elkaar getrapt. Doen de ouderen dit? Zij die regelmatig langsgaan om het afval die de jonger achterlaten op te ruimen? Zijn ze het zat om steeds maar weer de boel schoon te maken? Kunnen ze het niet hebben dat de jeugd een gezellige hangplek heeft waar ze ongestoord door volwassenen heerlijk kunnen kletsen, schreeuwen, naar muziek kunnen luisteren, chips eten, roken en drinken en alles wat ze daar zoal plegen te doen? De jeugd doet het zelf? Ze maken het zelf stuk? Oefenen ze daar hun karatelessen? Toe nou, ze vervuilen toch zeker niet zelf hun hangplek? Dat zou niet slim zijn. Dan worden ze ooit weggestuurd of krijgen een bon. Nee, vast een wraakactie, kan niet anders! Wil van Elk

Samen terug naar Oegstgeest

aanhaken n Op 4 juli is de nieuwe website 'Terug naar Oegst­geest' gelanceerd door Dorpsmarketing Oegst­geest.

Op www.terugnaaroegstgeest.com is ook de UIT-agenda OEGST! te zien. Alle Oegst­geestenaren – nieuw en zij die er al langer wonen - kunnen nu nog makkelijker zien wat er allemaal in het dorp te doen is.

De site benadrukt Oegstgeest als schrijversdorp en dorp van wetenschappers, een top-10 groene woongemeente waar het ook heerlijk winkelen recreëren of sporten is. Een dorp om naar terug te keren. De website en de campagne zijn bedoeld voor en door Oegstgeestenaren en is in permanente ontwikkeling. Bedrijven, verenigingen en bewoners kunnen zelf hiervoor hun inbreng leveren. Iedereen die mee wil denken over de website kan zijn of haar ideeën opsturen naar de dorpsmarketeer via mvanderjagt@dorpsmarketingoegstgeest.nl.

Boeken- en kunstmarkt

winkelen n Zaterdag 13 juli is er een boeken- en kunstmarkt bij Winkelcentrum Lange Voort. Van 12.00 tot 17.00 uur presenteren standhouders een grote keuze aan bijzondere tweedehands boeken. Ook voor liefhebbers van kunst is er van alles te vinden.

Laatste kans voor Loetje
aan de Klink

Ervaringen met elkaar delen en tips geven

POLITIEK n Bert Jan Smallenbroek neemt afscheid bij Rekenkamercommissie

Burgerinitiatieven stimuleren via platform 'Oegstgeest Doet'

De nieuwe website oegstgeest.initiatiefwijzer.nl wordt toegelicht. | Foto Willemien Timmers

participatie n Op donderdag 4 juli werd in de raadszaal van het gemeentehuis het platform 'Oegstgeest Doet' gelanceerd.

Door Willemien Timmers

Vanuit de Rekenkamercommissie werd in mei 2018 tijdens het Symposium 'De burger neemt het initiatief' een gelijknamig rapport gepresenteerd. Vanuit de daarbij behorende aanbevelingen om beter om te gaan met burgerinitiatieven is men in Oegstgeest begonnen met het ontwikkelen van de 'Initiatiefwijzer Oegstgeest'. Op dit platform, dat in de volksmond 'Oegstgeest Doet' heet, maar op internet blijkbaar niet dezelfde naam mee kon krijgen, kunnen alle Oegstgeestenaren terecht om hun burgerinitiatieven bekendheid te geven, ervaringen te delen en tips te vinden.

De bedoeling is dat de website, die ontwikkeld is door Partners+Pröpper Solutions in opdracht van de Rekenkamercommissie, burgers met initiatieven helpt om makkelijker dingen voor elkaar te krijgen. Ook moet het gemeenteambtenaren helpen de initiatieven goed te ondersteunen.

Op de website dienen initiatiefnemers een uitgebreid vragenformulier over hun idee in te vullen. Van hieruit kan men dan intern in het raadhuis verder geholpen worden, maar de routing daarvan is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht dat de Sociaal makelaar Sietske Steenbergen hier een rol in kan spelen, maar afspraken hierover zijn nog niet gemaakt.

Oegstgeest heeft zelf al zestien initiatieven op de site gezet en hoopt dat inwoners die een burgerinitiatief zijn gestart of hebben afgerond, alle gegevens van hun project invullen, zodat anderen daarmee hun voordeel mee kunnen doen. De vraag is of dit zal lukken, want de belangstelling vanuit het dorp was bij de lancering niet erg groot.

Aanwezig was wel Zorgkwekerij De Groene Cirkel (waar deelnemers onder andere via de UWV, de gemeente of GGZ een zinvolle dagbesteding vinden of werken aan arbeids re-integratie). Waarom zij een praatje hielden tijdens een bijeenkomst voor burgerinitiatieven was niet duidelijk. Kennelijk was iemand in de veronderstelling dat de kwekerij, waar betaalde professionals werken, ooit als burgerinitiatief is ontstaan.

Oegstgeest Doet moet hét platform worden dat mensen en organisaties in beweging brengt voor maatschappelijke initiatieven in het dorp.

Het is te hopen dat de vonk die de makers ongetwijfeld hebben, op de een of andere manier overslaat of duidelijk wordt voor actieve Oegstgeestenaren. Vooralsnog zag de enige aanwezige initiator van burgerinitiatieven, Ivonne Janka (Dorpskracht en HUT'16) de meerwaarde van de website nog niet echt in. Wellicht dat anderen wel enthousiast worden. Meer informatie is te vinden op oegstgeest.initiatiefwijzer.nl.

Gesprek aan tafel

ontmoeting n Woensdag 17 juli zal er weer een 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum onder leiding van Mieke van Riel, van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur.

Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden. Het thema zal deze keer zijn: 'Familie heb je. Vrienden moet je maken!'

Maar wíe behoort tot je familie? Kun je altijd terugvallen op je familie of woont die te ver weg of liggen de contacten niet zo goed? Hoe is de relatie met de "koude" kant? Hoe is de relatie met de exen? En wie behoren tot je vrienden? Welke rol spelen ze in je dagelijkse leven? Hoe ga je om met die verschillende relaties? Voelt een familielid soms als vriend? Voelt een vriend soms nader dan een familielid? Leidt dat tot botsingen? Als je cirkels om je heen zou trekken waar zou je die verschillende relaties plaatsen?                
Genoeg om eens met elkaar over te praten. En elkaar misschien wel nieuwe inzichten te geven in die relationele sferen.
Praat en denk mee de 17e in het Dorpscentrum en schuif aan de gesprekstafel aan.
Iedereen is welkom. Je hoeft je niet op te geven.

Landelijke open imkerijdag op Oud-Poelgeest

Op bezoek bij de imker. Fotograaf: Marjolein Martinot. Foto: Marjolein Martinot

bijen n Het weekend van 13 en 14 juli staat landelijk in het teken van de imkers. Imkers vertellen op hun Bijenstand over de bijenvolken en de plaats die ze innemen in de natuur.

Op zondag 14 juli van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom op het terrein van Oud Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest. Daar vertellen de Imkers van Imkersvereniging Oegstgeest e.o, bezoekers graag meer over deze onmisbare insecten.
Dit is de gelegenheid bij uitstek om van alles over bijen te weten te komen; er zijn die dag imkers aanwezig om vragen te beantwoorden en men kan een kijkje nemen in een demonstratie bijenkast. Je kan zelfs een imkerpak aandoen en bij de bijenkasten komen kijken. Tevens is er voorjaarshoning te koop..
Om de winter door te komen verzamelen de bijen nectar van de bloemen. Van deze nectar maken de bijen honing die zo uit de raat gegeten kan worden. De imkers nemen het overschot aan honing weg, Voor sommige een delicatesse, voor anderen te zoet. Het leven in een bijenvolk is een boeiend geheel, ook de imker wordt telkens weer verrast door het levende organisme van het volk, bestaande uit duizenden individuen.

Voor meer informatie: www.nbv.nl/landelijke-open-imkerijdag

Kunstwerk Nieuw-Rhijngeest

cultuur n Er is een burgerinitiatief vanuit onder meer Cultuurfonds Oegstgeest (CFO) en Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) om in de wijk Nieuw-Rhijngeest een beeldend kunstwerk te realiseren onder de naam 'Kunst aan de Rijn'.

Ook de bewonersvereniging BOAR is ook betrokken bij het initiatief. De gemeente ondersteunt het initiatief met een financiële bijdrage van €7500 voor de voorselectie, selectie en schetsontwerpfase. Daarnaast neemt de gemeente in de vervolgfase het opdrachtgeverschap over, omdat zij eigenaar wordt van het kunstwerk na oplevering.

Boom gekapt

natuur n De holle boom uit de parktuin van het gemeentehuis is eindelijk gekapt. Omdat de beuk op omvallen stond, moest hij eigenlijk vlak voor Koningdag al worden verwijderd. Er bleek echter een vogel in te nestelen, en dus werd gewacht tot deze uitgebroed was. Een deel van de kinderspelen werd tijdens het Oranjefeest verplaatst. "En dan is (de tuin nu) gelukkig weer vrij te bezoeken voor meer dan alleen de vogels," aldus burgemeester Jaensch op Facebook.

Kop van Rhijn

Wethouder Peter Glasbeek 'doopte' de bouw van Kop van Rhijn. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

bouwen n Ontwikkelaar BPD en Dura Vermeer nodigden de toekomstige bewoners uit voor een feestelijke start van de bouw van Project Kop van Rhijn in Nieuw Rhijngeest. Wethouder Peter Glasbeek gaf het startsein met het kapot gooien van een fles champagne tegen een proefmuurtje.

Begin april gingen naast de Joop van der Reijdenbrug de eerste heipalen de grond in. Nieuwe bouweisen vereisten langere palen, zodoende meer kosten en meer moeite om ze de grond in te krijgen. Het heien is in dit gedeelte van Oegstgeest nog niet afgelopen. Richting Corpus worden ook nog heel wat woningen gebouwd.

Op de plek waar de boothuizen komen stonden partytenten waarin een heerlijke barbecue was georganiseerd die na de 'doopplechtigheid' werd gehouden. Voor de nieuwe bewoners een mooie gelegenheid om met elkaar kennis te maken. Na afloop kregen ze ook nog een toepasselijk geschenk van chocolade mee met de afbeelding van 'hun' gebouw, gekoppeld aan hun gekleurde naamkaartje. WvE

Expat Centre gaat zelfstandig verder

Partners van Economie071 zijn enthousiast over de verzelfstandiging van het Expat Centre. | Foto Buro JP Foto: Buro JP

expats n Het Expat Centre Leiden (ECL) is niet meer weg te denken uit de regio. Het heeft in de afgelopen jaren een steeds groter wordende rol gekregen in het aantrekken, opvangen en behouden van internationaal talent.

'Raadsleden zijn gebaat bij meer duidelijkheid'. | Archieffoto W. Timmers

Alle founding partners hebben daarom volmondig ja gezegd tegen de verzelfstandiging van het ECL. Er zijn financiële afspraken gemaakt tot en met 2020. Martijn Bulthuis van Stichting Stadspartners Leiden en directeur van Leiden Marketing: "Het Expat Centre gaat nu los van Economie071 zelfstandig verder. Ik ben trots op dit resultaat en heel blij met het vertrouwen dat partners ons geven."

Jan Nieuwenhuis, wethouder gemeente Oegstgeest: "In 2016 zijn we gestart met het Expat Centre als een van de eerste concrete projecten van Economie071, het economisch samenwerkingsverband van de Leidse regio. Opgestart met als doel om het vestigingsklimaat voor bedrijven te verbeteren. Het voorzag meteen in een behoefte. De verzelfstandiging onderstreept dat. Een mooie mijlpaal waar we Corine van der Ceelen van het ECL en Martijn Bulthuis van Leiden Marketing graag mee feliciteren. De versterking van het internationale vestigingsklimaat ligt mede dankzij het Expat Centre goed op koers."
Corine van der Ceelen, manager Expat Centre: "We hebben ons in de eerste fase voornamelijk gericht op internationals die wonen of werken in de regio Leiden. Inmiddels staat er een mooi pakket aan services dat aan internationals wordt aangeboden. Onze focus willen we nu uitbreiden naar organisaties. Door direct de bedrijven, kennisinstellingen en agencies (zoals ESA ESTEC) te helpen, denken we het vestigingsklimaat nog verder te kunnen verbeteren. Dat is ook van belang gezien de ontwikkelingen rondom Brexit en de EMA. Voor deze nieuwe focus en de bijbehorende events is nog wel budget nodig. Bij de uitwerking denken we aan vier lijnen: het aantrekken en behouden van talent, het bouwen aan en het samenbrengen van de community, een rode loper beleid rondom gastvrijheid en aandacht voor strategie op basis van monitoring.'
Expat Centre Leiden is gevestigd in het VVV-kantoor aan de Stationsweg 26 in Leiden. Expats vanuit de hele Leidse regio kunnen er terecht voor inschrijving in het bevolkingsregister en voor informatie over alles wat bij een verhuizing naar de Leidse regio komt kijken.

De bomen èn het bos beter zien

politiek n Raadsleden in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg worden overstelpt met informatie. Zij moeten in complexe zaken snel hun positie bepalen. Hierdoor is het lastig voor hen tot de goede keuzes te komen.

De Rekenkamercommissie van de vier gemeenten deed er onderzoek naar en biedt de raadsleden enkele concrete verbetersuggesties.


Worsteling

Uit het onderzoek komt naar voren dat het bepalen van de hoofdlijnen van het beleid voor veel raadsleden vaak een worsteling is. Hoe formuleer je goede hoofdlijnen? Op welk moment kan dat het beste? En welke informatie is daarvoor nodig uit alle rapporten, nota's en onderzoeken?
De Rekenkamercommissie begrijpt deze worsteling en heeft de raadsleden verbetersuggesties aangereikt om de hoofdlijnen van beleid te kunnen bepalen.

Allereerst zijn de raadsleden gebaat bij meer duidelijkheid. Duidelijkheid over de momenten in een jaar waarop gesproken wordt over de hoofdlijnen van beleid. Maar ook duidelijkheid over de informatie daarvoor; de raadsleden willen dat deze tijdig beschikbaar is en zich meer toespitst op die hoofdlijnen van beleid.
De gewenste duidelijkheid kan geleverd worden door de griffiers; de ambtenaren die de gemeenteraad ondersteunen. Daarom adviseert de Rekenkamercommissie aan de raadsleden om de griffiers om specifieke ondersteuning te vragen. Onder meer door een jaarplanning bij te houden.


Raadsinformatiesysteem

Verder zijn raadsleden in Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg gebaat bij het gebruikersvriendelijker maken van het raadsinformatiesysteem. Dit is een computersysteem waarop de gemeenten openbare informatie beschikbaar stellen over de besluitvorming.

Prioriteiten

Tenslotte zouden raadsleden in Voorschoten zich verder kunnen bekwamen in het bepalen van prioriteiten in debatten.
Overnemen verbetersuggesties
De Rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraden de verbetersuggesties over te nemen. Hierdoor kunnen de raadsleden de bomen èn het bos beter zien. Dit helpt hen tot goede keuzes en acties te komen.

Betere bescherming bossen en bomen in Zuid-Holland

groen n De provincie Zuid-Holland gaat bossen en bomen beter beschermen. Een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren is tijdens de vergadering van Provinciale Staten aangenomen. De motie kreeg brede steun van Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, 50Plus, SP, DENK, CU-SGP en PvdA.

De provincie is op grond van de Wet natuurbescherming verantwoordelijk voor het bos- en bomenbeleid voor bospercelen van tien are of groter en rijen van twintig bomen of meer buiten de bebouwde kom. Als er plannen zijn deze te kappen, moet dit vooraf worden gemeld bij Gedeputeerde Staten. De provincie kan voortaan bepaalde voorwaarden stellen aan de kap of een kapverbod instellen als het gaat om bijzondere natuur- of landschapswaarden.

Tot op heden bestond er in Zuid-Holland geen beleid voor de bescherming van bomen en bossen. Hierdoor bleef Zuid-Holland achter op een aantal andere provincies.

Jaarlijks oogst Staatsbosbeheer 300.000 kuub hout uit de Nederlandse natuur- en recreatiegebieden. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit vindt ook in Nederland ontbossing plaats. Per jaar verdwijnt ruim 3000 hectare bos, dat maar gedeeltelijk wordt gecompenseerd door het elders planten van ruim 1600 hectare bos.

Bossen en bomen hebben een belangrijke functie als het gaat om gezondheid, biodiversiteit, ecosysteemdiensten, CO2-opvang, waterregulatie en het tegengaan van hittestress. Het is een belangrijk natuurlijk kapitaal. De maatschappelijke bezorgdheid over de toenemende bomenkap neemt toe, want voor biomassaproductie worden steeds meer bomen gekapt, waar veel geld aan wordt verdiend.

Het is onduidelijk hoe groot de Zuid-Hollandse houtoogst is en hoe de verhouding is tussen bomenkap en de aanplant van nieuwe bomen is in deze provincie. Daarom heeft de Partij voor de Dieren het provinciebestuur verzocht om een uitwerking van een provinciaal bos- en bomenbeleid en om dat voor 1 februari 2020 voor te leggen aan Provinciale Staten.

Overeenkomst Biopartner

bedrijvigheid n Het bedrijf Biopartner wil op het Oegstgeester deel van het Biosciencepark een nieuw bedrijfspand met laboratoria realiseren.

Het bedrijf zal het pand oprichten en verhuren aan verschillende kleinere bedrijven die werkzaamheden uitvoeren gericht op Bioscience. Het college heeft besloten om een zogenaamde 'anterieure overeenkomst' met Biopartner aan te gaan. Met deze overeenkomst kan de gemeente Oegstgeest de kosten verhalen die zij maakt en gemaakt heeft en de kosten die wettelijk gezien redelijkerwijs aan de ontwikkelaar kunnen worden toegerekend om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

Standplaats Nieuw-Rhijngeest

politiek n De locatie van de 'standplaats' in winkelcentrum Nieuw-Rhijngeest is vastgesteld op twee parkeerstroken en een gedeelte groen aan de kop van het Rustenburgerpad en de Oude Rijnsburgerweg.

Op een standplaats kan een kraam of wagen worden geplaatst van waaruit producten te koop worden aangeboden. De standplaats draagt bij aan een gevarieerd aanbod van winkels en voorzieningen in Nieuw-Rhijngeest, is aanvullend op het winkelaanbod en kan worden aangevraagd voor een maximale duur van vijf jaar voor één dag in de week.

Integraal Waterketenplan

politiek n De gemeente is verantwoordelijk voor de reiniging van afvalwater, de goede afvoer van hemelwater en het grondwaterpeil.

Omdat water niet stopt bij de gemeentegrens, hebben Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, het Hoogheemraadschap van Rijnland en drinkwaterbedrijven Dunea en Oasen een Integraal Waterketenplan 2019-2023 opgesteld. Hierin staan bijvoorbeeld maatregelen om wateroverlast tegen te gaan en de drinkwaterproductie betaalbaar te houden. Het nieuwe Integraal Waterketenplan vervangt het oude Gemeentelijk Rioleringsplan 2014-2018.

Informateur adviseert over nieuwe formatieonderhandelingen

provincie n Informateur Jon Hermans-Vloedbeld en co-informateur Sjoerd Vollebregt adviseren op provinciaal niveau de formatieonderhandelingen te starten met VVD, GroenLinks, CU/SGP, PvdA en CDA.

"Wij constateren bij de zes genoemde partijen veel inhoudelijke overeenkomsten en de bereidheid om de opgaven op een voortvarende manier aan te pakken. Zo'n krappere meerderheid is hard werken. Het geeft de noodzaak om voortdurend de gewenste verbinding te zoeken met andere partijen, ook buiten de coalitie. Bij het bepalen van onze voorkeur is de opdracht om ons te baseren op de verkiezingsuitslag doorslaggevend geweest. De combinatie bevat één van de winnaars van de verkiezingen en lijkt voor wat betreft de balans op het politieke spectrum de meest adequate afspiegeling te bieden. Voor dit evenwicht zou ook aan D66 in plaats van GroenLinks gedacht kunnen worden. Wij stellen echter vast dat een combinatie met GroenLinks vaker is genoemd bij onze peiling van voorkeurscoalities. Op basis van onze verdiepende gesprekken, hebben wij het vertrouwen dat de door ons geadviseerde combinatie de formatie succesvol zal afronden."

nieuws / politiek

Een levendig verenigingsleven

Foto: Willemien Timmers

Deze column wilde ik eigenlijk schrijven over de gemeentelijke financiën (achterstallig onderhoud aan gemeentelijke eigendommen en flinke investeringen in onderwijshuisvesting, zorgen in Oegstgeest voor een financiële uitdaging) of over de uitbreiding van het Dok (verschillende Partijen, ook binnen de Coalitie geven een andere uitleg aan het besluit hierover) of over Endegeest (de Parel van Oegstgeest met al haar groen en monumenten moet behouden blijven, maar wordt ondertussen wel door Leiden opgeëist ) of over parkeren in de winkelstraten (wanneer komt die ondergronds Parking er nu eens?) Ook nog even gedacht iets te schrijven over die brug van Poelgeest naar Leiden die er maar niet komt of over de Eikenbladprocessierups die helaas hier is neergestreken en voor veel overlast zorgt.

Maar gezien het Zomerreces heb ik besloten om over iets luchtigers te schrijven: over het Verenigingsleven in Oegstgeest, want wat hebben we veel organisaties, fondsen, verenigingen en stichtingen waar velen van ons actief zijn als vrijwilliger. Te veel om allemaal op te noemen, maar je zou bijna denken dat er een overvloed aan vrije tijd bestaat want ruim 1 op de 3 Oegstgeestenaren is vrijwilliger in zijn of haar vrije tijd.
Binnenkort komt er weer een nieuwe Vereniging bij in Oegstgeest, te weten een heuse vereniging voor oud-raadsleden! En dat zijn er vele tientallen over de afgelopen jaren, dus dat belooft een gezellige en waarschijnlijk nuttige vereniging te worden.
Als ik een kijkje neem op de websites van een aantal clubs en organisaties, dan valt het op dat ze altijd wel meer vrijwilligers kunnen gebruiken. Nu de rustige zomermaanden voor de deur staan is het misschien een idee dat die andere 2/3 van Oegstgeest ook eens gaat nadenken over de mogelijkheid om een handje mee te helpen bij organisaties op het gebied van sport of spel, milieu of moestuin, cultuur of kennis, geschiedenis, overtuiging, goede doelen of politiek!
Het is namelijk opvallend dat die 1/3 Oegstgeestenaren die actief zijn als vrijwilligers, dit vaak bij meerdere organisaties zijn. Ik kom regelmatig dezelfde namen tegen bij de verschillende besturen, ' the usual suspects', zal ik maar zeggen. Nou is het natuurlijk geweldig dat mensen zich zo inzetten voor de gemeenschap, maar het mag hier en daar een tikje diverser worden wat mij betreft.
Daarom zou het goed zijn om een 'vrijwilligersmarkt' te organiseren, waarbij ook geprobeerd wordt eens wat andere mensen aan te trekken dan er gebruikelijk komen naar dit soort events. Nou weet ik dat Dorpskracht die rol op zich heeft genomen met een soort 'vraag en aanbod' voor vrijwilligers en dat er ook een landelijke vacaturebank 'vrijwilligers' bestaat en dat we ook nog de 'Oegstgeest in beweging' edities hebben, maar kennelijk trekken die toch een groot aantal mensen nog steeds NIET over de streep. En je wilt toch ook wel kennis maken met de mensen waar je mee te maken krijgt als je vrijwilligerswerk gaat doen in je woonplaats?
Dus idee voor aan het einde van de rustige zomerperiode: Gemeente, pak de handschoen op en organiseer in samenwerking met Dorpskracht en anderen een leuke Meet & Greet op het gemeentehuis, in de vorm van een tafeltjesmiddag met een divers aanbod van vrijwilligersorganisaties en clubs voor jong en oud, allochtoon en autochtoon, hoog- en laagopgeleid. Uiteraard help ik wel weer een handje mee!

Marlene Simoons

Foto: Willemien Timmers

Lima-Peru-2001 n De kwestie verkrijgt parlementaire aandacht.

Kort nadat Zwerver hoort over de ontsnapping van gevangene Juan gaat hij op bezoek bij zijn contact Donald in dezelfde gevangenis. Van de gedetineerde Nederlander Donald kent hij de ouders. In principe is dat gewoon een routine bezoek. Donald wacht Zwerver echter op met het sensationele nieuws dat er een gevangene sinds enige dagen vermist is. Het gerucht, zegt hij, gaat dat hij vermoord zou zijn door een medegevangene. Moord of doodslag komt onder gedetineerden inderdaad zo af en toe voor. Het lichaam zou verstopt zijn, mogelijk in de riolering.

Dit verrast Zwever en hij besluit zich maar van de domme te houden. Hij wil op geen enkele wijze laten blijken dat hij weet van deze kwestie heeft. Hij praat dus maar wat met Donald mee. Bij een volgend bezoek krijgt Zwerver te horen dat er resten van de vermiste persoon gevonden zouden zijn en dat hij gedeeltelijk opgegeten is. "O, werkelijk? Interessant" reageert Zwerver onnozel.

Dit is voorlopig het laatste bezoek aan Donald want Zwerver zal voor enige tijd buiten Peru verblijven. Maar op de valreep trekt bij een kiosk een bericht op de voorpagina van een krant zijn aandacht. Dat in het parlement aan de Minister van Justitie vragen zijn gesteld over kannibalisme in de desbetreffende gevangenis. Zo, dat noemen we pas escaleren!

Bij terugkeer in Peru verzekert de bij de lezer bekende Ana hem dat inmiddels de autoriteiten tot de overtuiging gekomen zijn dat Juan toch echt ontsnapt moet zijn.

Trouwe lezer, iets anders. Het valt wellicht ook u op dat Zwervers stukjes zijn begonnen te zwerven over de pagina's van deze courant. Gewoonlijk te vinden links boven op een van de pagina's 11 tot 19, nu duiken ze ook elders op. Het laatste stukje breed uitgemeten, met titel in zeer grote letter, links onder op pagina 5! Weest daarop bedacht! Ontwaart u geen stukje? Het is er inderdaad niet altijd, maar kijkt u wel goed.

Gezellige Franse avond in Poelgeest

In het bastion werd gestreden om de winst. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Een aantal Frankrijk-liefhebbers organiseerde afgelopen week op woensdagavond weer een gezellige 'Franse avond' in het Vroege Vogelspark in Poelgeest.

Vanaf 19.00 uur stonden er Franse hapjes en drankjes klaar in 'het vierkant' ook wel het 'bastion' genoemd. De ondergrond daar leent zich prima voor een gezellig partijtje jeu de boules. Er werd fanatiek voor de winst gestreden, ook door de aanwezige kinderen, die het houten Kubb-spel speelden.

winnaars

Na een behoorlijk aantal ronden werden vlak voor de aanvang van de voetbalwedstrijd van de Nederlandse dames de winnaars bekend: Koos Kortekaas en Jane Ravestein waren duidelijk de besten. Deze Poelgeestenaren ontvingen als hoofdprijs een mooie fles wijn gesponsord door de Superrr. Ook ontvingen zij de Poelgeest-trofee: de jeu de boules-wisselbeker.

Oegstgeester vrijwilligers vertellen hun verhaal

'Het is leuk, nuttig en dankbaar werk. Daar word ik dan weer blij van!'

inzet n In de zomerperiode zullen een aantal Oegstgeester vrijwilligers (telkens vanuit een andere organisatie) hun verhaal vertellen en hun ervaringen delen in de Oegstgeester Courant.

Nadat ze twintig jaar als kapster had gewerkt, kreeg Ingeborg kinderen en stopte met werken. Althans, betaald. Want vanaf het moment dat haar kinderen naar school gingen, werd ze vrijwilligster op de school. Daarnaast is Ingeborg nu al ruim een jaar maatje van de Syrische Abrar uit Oegstgeest.

'Met kinderen bezig zijn, vind ik het mooiste wat er is'

In het theehuis waar ik met Ingeborg heb afgesproken, zit zij aan tafel met Abrar en haar oudere zus Amneh een spelletje te spelen. "Ik vind dit zo leuk hè," begint Ingeborg enthousiast. "Met kinderen bezig zijn, vind ik het mooiste wat er is. Ik was ook buddy in het Buddy Netwerk, maar deze doelgroep heeft mijn voorkeur!"

spelenderwijs

Abrar en haar zus spelen 'Wie ben ik?', een spelletje waarmee je door vragen te stellen achter de identiteit van een persoon komt. "Spelenderwijs krijgen de kinderen zoveel mee," vertelt Ingeborg. "Ze zijn nog onbevangen en staan open voor allerlei informatie. Terwijl we leuke dingen doen, leren ze ook hoe wij hier in Nederland leven, ze leren de Nederlandse taal en daarmee zijn we dus op een ontspannen en vrolijke manier bezig met integratie. We doen niet alleen spelletjes binnen, we gaan ook wel eens bowlen of naar de speeltuin. Soms neem ik de andere kinderen uit het gezin ook mee en gaan we met zijn vijven op pad. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!"


Ingeborg heeft een groot hart en wil graag wat doen voor de medemens. Zeker als die medemens wat extra aandacht nodig heeft. Een keer per week is zij daarom met alle liefde Maatje bij Vitalis. "Kleine moeite, groot plezier," besluit Ingeborg. "Het is vooral leuk, nuttig en dankbaar werk. Daar word ik dan weer blij van!"


Geïnspireerd geraakt? Kijk voor deze en vele andere vrijwilligersjobs in Oegstgeest op www.dorpskracht.net

Vierdaagse

Als alles volgens plan gaat, zijn mijn vrouw en ik volgende week aan de wandel in het Rijk van Nijmegen als deelnemer aan de Vierdaagse. Vorig jaar hebben we voor het eerst meegelopen. Dat smaakte naar meer. Overigens kenden wij de Vierdaagse al veel langer. We hebben beiden in Nijmegen gestudeerd en gewerkt. Maar in die jonge jaren stond de Vierdaagseweek toch vooral in het teken van de feesten die in de hele stad gevierd werden. En tot de late uurtjes feesten gaat wat moeilijk samen met de matineuze start van het wandelfestijn.

Bovendien had ik die jaren ook wel sympathie voor de acties die onder het motto 'Is het hier oorlog?' werden gevoerd tegen het militaire karakter van de Vierdaagse. Het waren de jaren van de Vietnamoorlog en andere westerse militaire interventies. Het militaire karakter is er nog steeds, maar het is zeker niet (meer) overheersend. En na de Koude Oorlog is er ook een andere visie op militair optreden gekomen.
Als je in alle rust wilt wandelen, is de Vierdaagse niet de juiste omgeving. Het is een massaal gebeuren. Dat schrikt soms af, maar na vorig jaar is onze ervaring dat lopen tussen zoveel anderen en omringd door een enthousiaste menigte ook wel een speciale 'kick' geeft. Er ontstaat een saamhorigheid omdat iedereen – al dan niet geplaagd door blaren of ander ongemak – eenzelfde doel nastreeft. Bovendien is het een prestatie die niet alleen door topsporters volbracht kan worden, maar door jong en oud, gezond of misschien wat kwakkelend. Bij de intocht op de Via Gladiola kan iedereen zich voor even een held voelen.
Belangrijk is ook dat het wandelvirus niet gebonden is aan de Vierdaagse. Wandelen kan eigenlijk bijna altijd en overal, ook in meer verstilde omgeving. Het past in een eeuwenoude christelijke traditie van pelgrimages en bedevaarten. De bekendste is de Camino: de pelgrimage naar Santiago de Compostella. Deze is de afgelopen jaren ook onder niet-gelovigen populair geworden. De theoloog Frits de Lange schreef er een mooi boek over (Heilige Onrust). Hij stelt dat pelgrimages (en - voeg ik toe - de Vierdaagse) ons doen beseffen 'dat er iets is dat ervoor zorgt dat we de ene voet voor de andere blijven zetten'.

Koos van der Bruggen

Reactie naar okecolumn@ziggo.nl

Lekker Anders zoekt koks

Originele gerechten tijdens de 'andere' maaltijden.

ontmoeting n De vrijwilligers van Lekker Anders organiseren al enkele jaren in het Dorpscentrum met succes 'andere' maaltijden. Deze werden bereid door koks die dankzij hun herkomst uit andere culturen, de bezoekers verrasten met heerlijke, originele gerechten.

Degenen die aan de maaltijden deelnamen, kunnen hierover meepraten en degenen die deze gemist hebben, zullen misschien de volgende keer graag intekenen. De maaltijden worden eenmaal per twee maanden aangeboden.

ideeën

Voor het komende seizoen zoekt Lekker Anders weer koks of kokkinnen met interessante ideeën over menu's met voor ons dikwijls onbekende wereldgerechten.


Het aantal deelnemers aan de maaltijden is maximaal veertig; er moet dus voor een grote groep gekookt kunnen worden. De vrijwilligers ondersteunen echter de koks altijd bij het voorbereiden en uitvoeren van de kookplannen.

Lekker Anders ziet ernaar uit deze bijzondere koks te verwelkomen.

"Bent u zelf zo'n kok of kokkin? Of kent u iemand die lekker anders kan koken? Vraag eens of die dame of heer zijn of haar exotische kookkunsten wil komen demonstreren!" aldus de organisatie.

Voor meer informatie en voor aanmelding: lekkeranders@dorpscentrumoegstgeest.nl of telefoon 071 3626808.
Lekker Anders ziet ernaar uit deze bijzondere koks te verwelkomen.

ZomerKunstWeek in het KunstKasteel

kunst n De bijzondere ZomerKunstWeek vindt plaats in de eerste week van de zomervakantie: van 22 tot en met 26 juli en is bedoeld voor (gemotiveerde) kinderen vanaf 6 jaar. Tijden: van 13.30 – 17.30 uur.

Elke middag maak je kennis met het werk van een nieuwe kunstenaar: je leert door kijken en doen en maakt een kunstwerk in zijn stijl. Afsluitende expositie van alle kunstwerken op vrijdag om 17 uur. Elke dag is een afgerond geheel, hierdoor is het mogelijk om één of enkele dagen te volgen.

Deelname kost 40 Euro per kind per middag. Indien dit bedrag een probleem is neem dan contact op met Hester. Aanmelden is noodzakelijk. Contact: Hester Scheltens: info@kunstkasteel.com en 06-23521164.

Ladies Circle voor Stichting NF

inzameling n Afgelopen juni heeft de Ladies Circle Noordwijk/Oegstgeest tijdens de jaarlijkse tuinmarkt in Noordwijk met het bakken en verkopen van zelfgemaakte taarten Euro 2600 opgehaald.

Deze opbrengst komt ten goede aan Stichting Neurofibromatose (NF), die zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte. In Nederland krijgen zo'n 1 op de 3000 kinderen NF, en is daarmee 'de grootste kleine ziekte'. Neurofibromatose is nog niet te genezen.

Ontmoetingsdag

samen n Hoe ga je als vluchteling het gesprek aan met mensen in de gemeente waarin je geplaatst bent? Hoe ga je als Oegstgeestenaar het gesprek aan met een vluchteling die hier woont? Het Diaconaal Platform Oegstgeest en VluchtelingenWerk Oegstgeest hadden daarom op zaterdag 29 juni weer een ontmoetingsdag georganiseerd.

Er waren zo'n zestig volwassenen - ongeveer evenveel statushouders als andere Oegstgeestenaren - en vijftien kinderen naar de zonovergoten tuin van de Rehoboth Kerk gekomen.
De groep "999 Geen Dienst Studio" trad op met hun programma "I'm not zo zielig" bestaande uit tragikomische situaties waarin nieuwelingen in Nederland terecht komen. Vervolgens werden er koppels gevormd die met elkaar in gesprek gingen. Met heerlijke muziek van 'Ted van Noort-partners in music' en lekkere Syrische hapjes werd tenslotte de middag besloten. De onbekende ander was een stukje minder onbekend geworden en dat was de precies de bedoeling.

Muziek in de Leidse Hout

muziek n Bij Het Theehuis in de Leidse Hout is er elke zondag in juli livemuziek om 14.00 uur.

Op zondag 14 juli treedt Heer Baars op: pop & folk songs. Ook te beluisteren: Roosevelt Frankie Band, ft. Andrew Spieker, Arto Boyadjian en Wouter Kiers, rock 'n roll.

Op zondag 21 juli is er muziek van Pam MacBeth (country and country blues) en op 28 juli: Triootje Kiers, met Jeen Rabs en Mark van Sleen.

Scherp aan de wind

Wethouder Huizing (rechts): "We willen in de top 10 van beste gemeenten blijven. We moeten scherp aan de wind zeilen." | Archieffoto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n De gemeenteraad heeft de Perspectiefnota goedgekeurd, al was er wel veel kritiek op het financiële beleid.

Wethouder Huizing noemde de voltooiing van dit financiële overzicht 'geen sinecure'. Hij wees op veel extra uitgaven aan duurzaamheid, Jeugdzorg, ambtenarensalarissen en de nieuwbouw van de Leo Kannerschool. De gemeente heeft toch nog 1,6 miljoen euro overgehouden en tot nu toe werd dat geld besteed aan het afbetalen van de schulden. Maar daar houdt Oegstgeest mee op; een aantal raadsleden kon dat niet waarderen. Fractievoorzitter Van Dissel: "Dit is een trendbreuk. We gaan de lasten van de inwoners weer verhogen en het pad wordt verlaten om niet meer geld uit te geven dan er binnenkomt. Deze nota laat de schulden weer oplopen tot boven de 50 miljoen euro.'' Hij erkende, dat er geïnvesteerd moet worden, "Maar doe dat dan met een goede financiële dekking." Van den Ouweelen (Lokaal) wees het college er op, dat een eerder ingevoerde belastingverhoging van 100.000 euro gecompenseerd zou worden via een verlaging van de rioolheffing. "Maar dat gebeurt niet. U geeft mensen een sigaar uit eigen doos en belooft dingen die u niet nakomt." Fractievoorzitter Spaargaren wees er op, dat Oegstgeest in de top 10 van beste gemeenten van Nederland staat. "Er wordt veel geld uitgegeven aan scholen en Jeugdzorg. Door een lagere Rijksbijdrage komen we tonnen tekort." Zijn collega Van Blitterswijk stelde dat de ambtenaren ook aandacht nodig hebben: "Er is geen noemenswaardige belastingverhoging." Huizing sloot af: "We willen in de top 10 van beste gemeenten blijven. We moeten de komende jaren scherp aan de wind zeilen."

Vlaggenstrijd

Foto: Willemien Timmers

POLITIEK n Komen de Nederlandse en Oegstgeestse vlaggen nu wel of niet te hangen in de raadszaal van het gemeentehuis? Tijdens het bespreken van de Perspectiefnota maken de raadsleden zich meestal druk over zaken die miljoenen euro's kosten. Maar vorige week donderdag was de vraag 'Komen die vlaggen er wel of niet' toch wel het heetste hangijzer van de vergadering.

VVD-fractievoorzitter Spaargaren diende het voorstel in. "Het is passend om een vlag van Oegstgeest en Nederland in de raadszaal te plaatsen. Dat gebeurt al in de Tweede Kamer en vele gemeenteraden hebben dit voorbeeld gevolgd. De vlag van Oegstgeest hoort hier ook; deze is zestig jaar geleden officieel ingesteld als de gemeentevlag van Oegstgeest.'' Even leek het er op, dat dit voorstel zonder veel discussie werd aangenomen. Raadslid Vos (D66) liet weten, dat hij dan ook de Europese vlag in de raadszaal wil zien hangen.
Maar raadslid Welling (PrO) wees er op, dat de VVD bij haar vlaggenvoorstel niet had verteld, hoe de kosten betaald moeten worden. Spaargaren liet enthousiast weten, dat hij dan wel de Nederlandse vlag uit eigen zak wilde betalen. Hij daagde Vos uit, om zelf een Europese vlag aan de gemeente Oegstgeest te doneren. Maar raadslid Van der Hoeven (CDA) maakte zich er zorgen over, dat de opgehangen vlaggen het zicht op Willem Alexander ontnemen. En Lokaal-raadslid Van den Ouweelen stelde zuur: "Als u een vlag wilt hebben, hang hem dan halfstok.''
Tijdens de stemming bleek dat de VVD niet voldoende stemmen haalde om haar vlaggenvoorstel er door te krijgen. Spaargaren liet namelijk weten, dat hij in zijn voorstel toch niet opnam, dat er ook een Europese vlag moet komen. En daardoor stemde D66 samen met Lokaal, PrO en HvO tegen. Omdat er precies 9 raadsleden voor en 9 raadsleden tegen waren, wordt dit onderwerp in een volgende raadsvergadering nogmaals in stemming gebracht. Dan wordt duidelijk, of de Oegstgeester en Nederlandse vlag voortaan wel of niet fier in de raadszaal gaan pronken.

Wet van Murphy voor brug Poelgeest

politiek n Bruggen en Oegstgeest: het lijkt geen ideale combinatie. Gemeenteraadslid Mandema (CDA) bracht dit aan de orde tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Hij somde op: "We wachten op de tweede brug voor Poelgeest. Onze kleinste brug is versperd met betonblokken. En amsterdammertjes staan bij de Trekvaartbrug. Beide bruggen zijn in belabberde staat. De brug over het Oegstgeesterkanaal is in onvoldoende staat. De fietswandelbrug is aangetast door houtwormen.

Dan de huidige brug naar de wijk Poelgeest. Deze toegangsbrug heeft last van versnelde oxidatie en een tweede ontsluitingsbrug is wenselijk. Ook om de dagelijkse files op te lossen." Hij wilde weten, of die tweede brug bij Poelgeest er nu wel of niet komt.
Wethouder Glasbeek moest toegeven, dat er weer wat fout was gegaan bij de voorbereidingen voor de komst van deze brug. "Er bekruipt mij een licht Murphy gevoel." De wethouder refereert hier aan de 'Wet van Murphy': 'alles wat fout kan gaan, gaat ook fout'. Glasbeek liet weten, dat in de tekeningen 'een verkeerd type kruising is ingevoerd'. "Er is uitgegaan van een VRI-installatie (stoplichten, JD) en uiteindelijk is dat niet de bedoeling."
Het goede nieuws is, dat de gemeente dit nog wel kan herstellen. En het nieuwe ontwerp van de kruising moet vóór 13 juli bij de Raad van State worden ingeleverd. Glasbeek: "Het is een betreurenswaardig iets. Het is een volkomen niet bedoelde fout, maar de consequenties zijn te overzien."

Een tweede ontsluitingsbrug is wenselijk, ook om de dagelijkse files op te lossen


De verwachting is, dat de Raad van State eind zich eind augustus over de stoplicht-loze kruising buigt. Dan nog is de tweede brug bij Poelgeest er niet zomaar. Glasbeek: "We hebben nog een ruime periode te gaan, voordat de brug definitief kan worden aangevat. Het ongemak over het ontbreken van die brug zal nog een tijd duren."

Notulist

column

Ooit was er een tijd, dat alles wat de raadsleden zeiden, werd opgetikt door een notuliste. En wie wilde weten, wat de politici allemaal zeiden, was gedwongen om naar het gemeentehuis te komen. Maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er nogal wat veranderd in de wereld. Toch bleef de Oegstgeester gemeenteraad tot 2013 vasthouden aan een notulist en werden pas dat jaar de 'videotulen' ingevoerd, zodat al het gesprokene ook nog eens kon worden teruggekeken en geluisterd. Sinds die tijd kunnen mensen vanuit hun eigen huis de raadsvergaderingen volgen en wie wilde, kon direct na afloop van de vergadering terugkijken, wat voor slimme dingen de volksvertegenwoordigers gezegd hadden. In de tijd van de notulist, moest je vele dagen wachten, voordat die notulen beschikbaar waren. Als je geluk had.
Kortom, de wereld is een stukje sneller en beter geworden. Maar al die nieuwerwetsigheden is voor sommige raadsleden blijkbaar een doorn in het oog. En aanvoerster van deze strijd tegen de moderniteiten is raadslid Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest). Zij diende een motie in, om de notulist weer te laten terugkomen in de raadszaal. Rosdorff mopperde, al scrollend door de videotulen: "Het raadplegen van videotulen kost tienmaal zoveel tijd en de beschikbaarheid van videotulen van besloten vergaderingen is beperkt."
Waar zal ik beginnen, waarde columnlezer? Als eerste: als je problemen hebt met de videotulen tijdens besloten vergaderingen: besluit dan om geen besloten vergaderingen meer te houden! Je bent een gekozen volksvertegenwoordiger en zou dus iedere vergadering in de openbaarheid moeten houden. En waar het gaat om de tijd die het kost om videotulen na te kijken: wil je echt weer terug naar die tijd, dat bomen worden omgekapt, zodat na iedere vergadering zo'n 25 papieren verslagen worden uitgedeeld. Waarbij enkele raadsleden hooguit af en toe nog eens nalezen, wat ze zelf gezegd hebben? Kom op, Karin Rosdorff: besef toch eens, dat er verschillende vormen zijn van videotulen en dat ze ook gebruikersvriendelijker kunnen worden aangeleverd. Stop met de strijd tegen deze notulenwindmolens en ga mee met de moderne tijd.

Joep Derksen

Schip van bijleggen

politiek n Het gemeentebestuur heeft definitief afscheid genomen van het streven, om de schulden te verminderen.

Een motie van Hart voor Oegstgeest om te blijven inzetten op een 'houdbare schuld' werd verworpen door een raadsmeerderheid.

Hiermee heeft het college van burgemeester en wethouders definitief vrij spel om te bepalen of de huidige schuld van bijna 50 miljoen afgelost moet worden. Of dat dit bedrag weer kan oplopen.

Laatste kans voor Loetje

Als de gemeente het bestemmingsplan voor de Klink niet snel voor elkaar krijgt, haakt Loetje definitief af. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

politiek n Het college van burgemeester en wethouders doet er alles aan, om het bestemmingsplan voor de Klinkenbergerplas goedgekeurd te krijgen bij de Raad van State. Als de gemeente dat namelijk niet snel voor elkaar krijgt, haakt Loetje, een potentiële uitbater van een horecagelegenheid, definitief af.

Het wordt nog een linke zaak, zo verwacht raadslid Van den Ouweelen (Lokaal). "Waar het gaat om die horecavoorziening en het paraplubestemmingsplan evenementen heeft de Raad van State het bestemmingsplan vernietigd." Als zoiets weer gebeurt, dan is het einde verhaal voor de komst van Loetje naar Oegstgeest, zo stelde hij. Raadslid Vos waarschuwde de juridische afdeling van de gemeente dat ze op hun tellen moeten letten: "Zij denken dat de risico's zijn afgedekt. Als dat niet waar blijkt te zijn, zullen we het college daar zeker op aanspreken." Wethouder Glasbeek liet weten er alle vertrouwen in te hebben dat het bestemmingsplan dit keer wel ongeschonden wordt geaccepteerd door de Raad van State.

Actieplan eenzaamheid

politiek n Een sociaal makelaar moet voorkomen, dat inwoners van Oegstgeest zich (ernstig) eenzaam voelen. Maar voor het bestrijden van eenzaamheid is het niet alleen voldoende om wat bridge- en schaakactiviteiten aan te bieden.

In de plannen om de eenzaamheid aan te pakken, ontbrak tot nu toe de vraag, hoe de sociaal makelaar er achter komt, wat de mensen zelf willen. Hiervoor wordt op initiatief van D66 een 'Actieplan eenzaamheid' opgesteld. Want pas als je weet, wat de 'eenzame' mensen willen, kun je daar een passend aanbod op bedenken. Het voorstel werd unaniem door de raad gesteund.


politiek - joep derksen

PVOO denkt mee over fairtrade

Maandelijkse netwerkborrel bij Villa Beukenhof. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Welkom n De maandelijks netwerkborrel van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) was op donderdag 4 juli weer als vanouds in Villa Beukenhof waar Erwin Rozendal de leden van het platform hartelijk welkom heette.

Om de netwerkgesprekken, met iemand die je nog niet (zo goed) kent, makkelijker te maken, kregen de leden bij binnenkomst voor het eerst een sticker met naam en bedrijfs erop.

Bestuurslid Marlene Simoons deed een oproep en kreeg tien leden beschikbaar om het reclamebeleidsplan van de gemeente te bespreken. Ook vroeg ze de leden mee te denken over het onderwerp Fair Trade omdat de gemeente Oegstgeest voornemens is een Fairtradegemeente te worden.

Na afloop genoot een aantal leden van een diner in Villa Beukenhof. (Tekst Anneke Anholts, foto Wil van Elk)

Bert Jan Smallenbroek neemt afscheid van Rekenkamercommissie

Bert Jan Smallenbroek heeft acht jaar deel uitgemaakt van de regionale Rekenkamercommissie. | Foto Willemien Timmers

politiek n Twee maal vier jaar heeft Bert Jan Smallenbroek zich ingezet voor de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg. Deze commissie controleert de vier gemeenteraden, en helpt hen ook pragmatisch de doelen die zij zich gesteld hebben te behalen, en de nota's die geschreven zijn door de ambtenaren goed in de praktijk toe te passen.

Door Willemien Timmers

Smallenbroek legt uit dat de Rekenkamercommissie in dienst staat van de raadsleden. "Wij willen hen helpen om met hun besluiten en werkwijze een maximale impact te hebben. In sommige andere gemeenten handelt zo'n commissie soms als 'afrekenkamer', maar in de acht jaar dat ik actief was, wilden we juist ook, naast het onderzoeken van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeenteraden, opbouwend zijn en dingen oppakken waar zij niet aan toe komen. Zo hebben wij onderzoek laten doen naar de lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat heeft veel inzichten gegeven."

In 2011, een jaar nadat hij was gestopt als CDA-raadslid in de Oegstgeester raad (wat hij ook acht jaar met veel toewijding had gedaan), trad Smallenbroek toe tot de regionale Rekenkamercommissie. "Burgemeester Els Timmers vertelde mij over de vacature bij de commissie omdat een andere Oegstgeesternaar, Kees Oudendijk, stopte. Zo ben ik er eigenlijk als vanzelf ingerold, en ik heb het met veel plezier gedaan!" Het is overigens redelijk uniek dat een lid van de Rekenkamercommissie daadwerkelijk de tweemaal vier jaar helemaal vol maakt.

Afkicken

"Na acht jaar gemeenteraad Oegstgeest was de Rekenkamercommissie voor mij eigenlijk een plek om af te kicken van de lokale politiek. Je staat toch wat verder af van wat er plaatselijk gebeurt, maar bent wel erg betrokken."
Voor Smallenbroek was het een voordeel dat hij wist wat het was om raadslid te zijn. "Dan weet je ook waar behoefte aan is. Je kunt wel als commissie telkens onderzoek laten doen naar wat er allemaal fout is gegaan en wie zijn schuld dat was, maar beter is het om ook preventief, kaderstellend bezig te zijn."
Het onderzoek naar het functioneren van Servicepunt071 is de Oegstgeestenaar het meest is bijgebleven. "Jarenlang waren er in de Oegstgeester gemeenteraad discussies over het functioneren van dit servicepunt van Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest, en iedereen had er zijn mening over. Toen hebben wij besloten onderzoek naar hun functioneren te doen. Daaruit bleek dat Servicepunt071 redelijk goed functioneerde. Vanaf toen zijn de discussies in de raden gestopt, en is de rust weergekeerd. Dat is heel waardevol."

licht aan

Voor een buitenstaander is het evenwel moeilijk de taak van de Rekenkamercommissie goed in te schatten. Zijn zij docent, vader, adviseur of een luis in de pels? "Iemand heeft eens gezegd dat een Rekenkamercommissie toch het meest lijkt op een vader die tijdens een feestje ineens het licht aan doet. Die controlerende functie is niet leuk, maar wel nodig."
Bert Jan Smallenbroek wordt niet opgevolgd door een kandidaat uit Oegstgeest. "Dat is jammer, want dat betekent dat er in de komende periode niemand in de Rekenkamercommissie zit die op dezelfde manier als ik affiniteit heeft met ons dorp. Korte lijntjes zijn altijd een pré."

zwart gat

Smallenbroek zegt niet in een zwart gat te vallen nu zijn taak binnen de Rekenkamercommissie erop zit. "Inmiddels heb ik binnen voetbalvereniging FC Oegstgeest al een taak in het bestuur, dus ik ga het druk genoeg krijgen."

LOHC-coaches

hockey n In navolging op de LOHC-ambitie om een sterk tophockey-klimaat te realiseren, zijn zij trots op het feit dat Heren 1 opnieuw kan rekenen op Peter Kalfsterman als trainer/coach en Wouter Tazelaar als assistent-trainer/coach. Zij brengen beiden een flinke dosis hoofdklasse en internationale hockey-ervaring. Peter ook Jongens A1 begeleiden en zich het aankomende jaar wederom als de trainingscoördinator voor de Hockeyschool inzetten. Wouter zal naast zijn werkzaamheden voor Heren 1 ook aan de slag gaan als assistent-trainer en video-analist van jongens A1, B1 en C1.

Puur Festival strijkt op 27 juli weer neer in Park Landskroon

muziek n De nieuwe locatie van Puur Festival, Park Landskroon in Oegstgeest, is vorig jaar zo goed bevallen, dat het muziekfestival hier op 27 juli terugkeert. Het park naast Corpus is goed bereikbaar met OV, fiets of auto en biedt het perfecte toneel voor een dag vol muziek en plezier.

Puur Festival heeft dit jaar vier podia, waar verschillende soorten muziek voorbij komen. The Partysquad, Barry Badpak en Chris Deluxe zorgen voor meezingers, hits en urban, house komt van Josh Butler, ANOTR en Chris Stussy. Leidsche organisatie Doorgedraaid host het techno-podium en boekte Gary Beck en Industrialyzer, disco wordt gedraaid door David
Vunk en Late Nite Tuff Guy. Lokaal en nationaal talent vult het muzikale programma aan.

food

Met maar liefst acht foodtrucks zijn er genoeg opties voor lekker eten. Puur onderscheidt zichzelf vanwege de mooie aankleding, gezelligheid en toegankelijkheid. Met veel randprogrammering is er de hele dag genoeg te doen.

De kaartverkoop van Puur is inmiddels van start gegaan, de vroege vogels zijn al uitverkocht. Kaartjes kosten €27,50 maar de groepstickets voor 25 euro per persoon zijn net wat goedkoper. De huidige kaartverkoop rechtvaardigt de groeiambitie van Puur en dit jaar mikt de organisatie op 4000 bezoekers. De kaartverkoop gaat hard en de verwachting is dat het festival voor aanvang uitverkoopt.


Puur begint dit jaar om 14.00 en gaat door tot middernacht. Voor meer informatie over Puur, of voor het aanschaffen van kaarten, bekijk hun Facebook evenement of ga naar puurfestival.com

14 juli

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 viering
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. R.C. Veldman

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering

LUMC 10.00 pastor Hans Evers

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u Dienst

16.30 u Dienst

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. M. Roos

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Mevr.Ds.K.Magnee Gouda

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 13 juli
19.00 uur Eucharistieviering met Maria ter Zee koor
Pater Wehlin

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

08-07 / 14-07 TP Unident, E. Egorushkina, Breestraat 61 2311 CJ Leiden (071) 5146004
15-07 / 21-07 De Ι Tandarts, G. Peng, Hoofdstraat 4 2351 AJ Leiderdorp (071) 5131250

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@keesdellebeke Raadslid #Oegstgeest stelt vragen over funderen op staal: "Maar zo gauw het op techniek aankomt, valt het in de gemeente dood".

@MevrouwNoot Leuke treinen spottersplek ontdekt bij de Klinkenbergerplas ­Oegstgeest.
Volg het wandelpad linksom van de grote plas en ga omhoog. Mooi overzichtspunt van de lijnen van Leiden naar Schiphol en Haarlem met splitsing en tunneltje @AarClay

@LokaalOegst Bert Jan Smallenbroek neemt afscheid als lid van de rekenkamercommissie. Bij de raadsborrel wordt hij door de burgemeester in het zonnetje gezet.

@Jeroen_Haarsma Op bezoek bij Richard Plugge (Jumbo-Visma) in Oegstgeest. De man die zo verzot is op wielrennen en Vlaanderen dat hij een kasseienstrook in de tuin heeft.