Oegstgeester Courant

9 januari 2019

Oegstgeester Courant 9 januari 2019


Lodewijk Went viert eeuwfeest

Burgemeester Jaensch feliciteerde Lodewijk Went met zijn honderdste verjaardag. | Foto Willemien Timmers

feest n Op maandag 7 januari bracht burgemeester Emile Jaensch op de Terweeweg een gezellig bezoek aan de heer Lodewijk Went, die afgelopen vrijdag, 4 januari, zijn honderdste verjaardag vierde.

Door Willemien Timmers

Dochters Cato en Pascale vertelden enthousiast over de gezellige lunch met ruim veertig mensen die vrijdag plaatsvond in kasteel Oud-Poelgeest. "Naast familie en vrienden waren er ook oud-collega's en oud-promovendi van de Leidse universiteit, en zij brachten mooie herinneringen mee, waarmee een prachtig liber amicorum voor onze vader is samengesteld. Wij hebben als kinderen en kleinkinderen samen een concertje gegeven."

Lees verder op pagina 17

Uitverkoop

Mooie fiets heb jij, zei iemand. Een ander dacht dat die elektrisch was omdat ik stevig doortrapte. Drie jaar geleden alweer gekocht in Oegstgeest. Een damesfiets, en dat is best handig met op- en afstappen. In het begin zwaaide ik nog wel eens mijn been over het zadel, dat was ik zo gewend. Verder geen poespas, dus zonder versnellingen en met terugtraprem. Ik zag de fietsenmaker bij de achteringang van zijn fietswinkel en besloot hem gelukkig nieuwjaar te wensen. Heel aardig van hem om meteen de voorlamp vast te zetten want die knikte hem vriendelijk toe omdat die los zat. Zelfs naar de gemeentewerf ga ik als het kan op de fiets. Dat was overigens een slimme zet want er stond een heel lange file van auto's vol met oude zooi. Blijkbaar waren er meer mensen die tijdens de kerstvakantie opruiming hielden in huis. Bij het uitwisselen van de nieuwjaarswensen klonk het: Het is al twee weken zo druk. Lijkt wel een uitverkoop. Wil van Elk

Foto: Wil van Elk

Ondernemers luiden
nieuwe jaar in

Onderscheiding voor Luuk van der Zon

Met het PVOO de regio in!

Wereldwinkel zoekt nieuwe vrijwilligers

Repair Café vervult goede voornemens voor 2019

Een goed voornemen voor 2019: mooie spullen repareren in samenwerking met Repair Café Oegstgeest. | Foto PR/RCO Foto: Diane van der Heijden

repareren n Alles wat in 2018 kapot ging al begin 2019 repareren? Ja, dat goede voornemen voor het nieuwe jaar komt uit door zaterdag 12 januari een bezoek te brengen aan Repair Café Oegstgeest. Hier helpen vrijwilligers iedereen die kapotte spullen uit het huishouden wil herstellen in plaats van weg te gooien. Het gezellige Feest van Reparatie en Ontmoeting heerst van 10.00 tot 13.00 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatie-kennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten - en het recyclen van oude - komt CO2 vrij. In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits-verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

De mannen en vrouwen van Repair Café Oegstgeest zijn ieder ervaren op hun gebied; sommigen zijn echt specialist. Ze helpen graag bij het maken van alles in het huishouden dat kapot ging maar nog niet weg hoeft: meubels, kleding, verlichting, speelgoed, elektrische apparaten, fietsen, elektronica, computers en aanverwante spullen. Dit spaart de portemonnee, voorkomt meer afval en klimaatschade. De reparateur laat zien hoe je het eventueel zelf kunt doen. Een vrijwillige bijdrage aan het Café wordt zeer op prijs gesteld.

www.repaircafeoegstgeest.nl.

Gesprek aan tafel

ontmoeting n Woensdag 16 januari zal van 10.00 tot 12.00 uur voor de tweede keer 'Gesprek aan tafel' plaatsvinden in het Dorpscentrum. De centrale vraag zal zijn: Wat verwacht je van 2019? De jaarwisseling is een moment waarop we terugblikken en vooruitkijken.

Deze eerste ontmoeting in het nieuwe jaar staan de deelnemers stil bij wat ze hopen en verwachten van 2019. Onder het gesprek zal koffie en thee met wat lekkers geserveerd worden.
Kom woensdag 16 januari naar het Dorpscentrum en schuif aan bij anderen aan de gesprekstafel. Iedereen is welkom. Je hoeft je niet op te geven.
Gesprek aan tafel is een initiatief vanuit het Dorpscentrum. Doel is om met maximaal tien man/vrouw een thema op te pakken dat leeft onder de aanwezigen. Dit onder begeleiding van Gerrie Kooiman, die de nodige ervaring heeft in groepsprocessen. Bezoekers worden niet gedwongen tot deelname aan het gesprek, er gewoon zijn is al goed.

Van hieruit kunnen deelnemers overigens ook weer nieuwe contacten opdoen. Het nieuwe verbouwde Dorpscentrum is vormgegeven als een open ruimte met een laagdrempelige inloop. Gastvrouwen en gastheren zijn aanwezig om mensen op te vangen.

Wandelen langs de Klinkenbergerplas met het MEC

natuur n Zondag 13 januari is de eerste publiekswandeling in het nieuwe jaar van het Milieueducatie Centrum Oegstgeest (MEC). De wandeling gaat deze keer naar de Klinkenbergerplas.

Er is in 2014 rond de plas - een gesaneerd zandwingebied - een wandelpad aangelegd. Afgelopen jaar is het gebied rond de plas na uitgebreide inspraak van burgers opnieuw ingericht. Daarbij is zoveel mogelijk getracht rekening te houden met de diverse groepen gebruikers.

Het thema is flora in de winter en wintervogels dus neem een verrekijker mee. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan wat de natuur in de winter nog meer aan moois te bieden heeft. De wandeling staat onder leiding van deskundige gidsen.

De wandeling start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 11.30 uur. De start is bij de ingang naar de Klinkenbergerplas naast de fietsbrug over de Haarlemmertrekvaart.
Het gebied is ook voor rolstoelen toegankelijk. De wandeling is gratis. Opgeven is niet noodzakelijk, maar wel prettig. Dit kan per email naar info@mecoegstgeest.nl.


De volgende wandeling is op zondag 10 maart, ook van 10.00 – 11.30 uur.
Dan gaat men de grutto's en andere vogels bekijken in het natuurgebied Polders Poelgeest.

KNVB-onderscheiding voor Luuk van der Zon

Luuk van der Zon werd tijdens de eerste nieuwjaarsreceptie van FC Oegstgeest tot zijn verrassing benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB. | Foto Lichtenbeldfoto.nl

verdienste n Zondag 6 januari was de eerste nieuwjaarsreceptie van FC Oegstgeest, die heel gezellig en goed bezocht was.

Tijdens deze receptie heeft Luuk van der Zon van de KNVB een onderscheiding uitgereikt gekregen namens de voetbalbond. Luuk is benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB. Een meer dan verdiende onderscheiding voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor het voormaligd vv UDO. Het bestuur, en ook de leden van FC Oegstgeest lieten merken trots te zijn op Luuk van der Zon.

Voor de benoeming tot lid van verdienste bij de KNVB moet iemand minstens twintig jaar actief een functie binnen het voetbal bekleden.

Rommelmarkt

opruimen n In verband met de op handen zijnde grote verbouwing van Marente in Van Wijckerslooth en Rustenborch is het Herinneringsmuseum dat daar gevestigd is, genoodzaakt het depot leeg te ruimen.

Hiervoor wordt een rommelmarkt georganiseerd waarvoor de Bibliotheek op de Lange Voort haar deuren zal openen. Allerhande spulletjes uit grootmoeders tijd, veelal uit de 30- en 40er jaren, worden aangeboden.

Datum: Zaterdag 12 januari 2019.
Locatie: Bibliotheek, Lange Voort, Oegstgeest.
Tijdstip: van 10.00 – 15.00 uur.

Wereldwinkel zoekt nieuwe vrijwilligers

Lex Hakker, Marjo Dashorst en Hans Twilt zetten zich in voor de Oegstgeester Wereldwinkel. | Foto Willemien Timmers

fairtrade n De Wereldwinkel in Oegstgeest in winkelcentrum Lange Voort is door de jaren heen een geliefde plek geworden voor veel Oegstgeestenaren om rond te kijken en bijzondere cadeautjes te 'scoren'. De goedlopende winkel werkt geheel op vrijwilligers, en kan daar weer wat meer van gebruiken.

Door Willemien Timmers

De Oegstgeester Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producenten van al dit moois (in ontwikkelingslanden) krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Daarbij stelt de winkel dat de arbeidsomstandigheden voor mensen die de producten vervaardigen veilig en menswaardig moeten zijn. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in opleiding en in gezondheidszorg.
"Het kopen van een fairtrade product draagt bij aan vooruitgang voor mensen die het minder goed hebben getroffen dan wij", aldus de website van de Oegstgeester Wereldwinkel.


PR-man Hans Twilt, penningmeester Marjo Dashorst en de nieuwe voorzitter Lex Hakker, zijn enthousiast over alles wat de Wereldwinkel te bieden heeft. "Het is erg leuk om je in te zetten voor zo'n mooie winkel", benadrukt Marjo. "Het geeft voldoening om te werken in een team, mensen te ontmoeten en te adviseren, en je in te zetten voor het goede doel."
"Het is mooi om het Fairtrade-verhaal breed uit te dragen", zegt ook Hans Twilt. "Hoe goed is het dat de mensen dáár het beter krijgen."


"We zijn er trots op dat we een bloeiende cadeauwinkel hebben op een A-locatie", stelt voorzitter Lex Hakker, die via de website van iDoe deze voor hem ideale vrijwilligersjob vond. "Maar je moet je wel realiseren dat het een bedrijf is en blijft. Dat betekent dat er veel handen nodig zijn om de boel draaiende te houden." Het betrokken winkelteam bestaat op dit moment uit 25 mensen die ieder minstens vier uur per week in de winkel doorbrengen. "Graag willen we dit enthousiaste team naar 35 mensen brengen. Dan hebben we voldoende mankracht om weer wat ruimer in te delen, in de winkel staan sowieso minimaal twee mensen per dagdeel, en kunnen we de vakanties van de vrijwilligers opvangen."
"We hebben echt een hippe winkel in Oegstgeest", stelt Hans. "Daar kom je achter als je soms andere soortgelijke winkels bezoekt. Ons inkoopteam heeft oog voor mooie dingen. Zo hebben wij altijd prachtige kunstvoorwerpen en sieraden in de winkel."


"Het leuke is dat je in de Wereldwinkel al vanaf één euro cadeaus kunt vinden", vult Marjo hem aan. "En als je iets koopt, weet je precies waar het vandaan komt. De maker krijgt een eerlijk loon, er is geen sprake van kinderarbeid, en de arbeidsomstandigheden zijn goed."
"Daar komt bij dat je iets unieks koopt", spreekt Hans uit ervaring. "Onze producten zijn niet via internet verkrijgbaar, en dus bijzonder. Eenmaal in de vijf weken kopen we nieuwe, unieke producten in. Soms is er van een bepaald kunstvoorwerp maar één exemplaar gemaakt."
De wereldwinkel heeft, zoals te verwachten is, geen winstoogmerk. Als er geld overblijft, stroomt dat via de importeurs weer terug naar projecten in ontwikkelingslanden.

Aanmelden

Wie in zijn of haar vrije tijd wil helpen in het gezellige team van Wereldwinkel Oegstgeest kan de winkel aan de Lange Voort binnenlopen of een mail sturen naar wereldwinkeloegstgeest@outlook.com. "Op termijn hebben we ook een nieuwe secretaris nodig. Wellicht dat iemand die bijna met pensioen gaat, denkt 'dat is nou echt iets voor mij!'"

Jongerenwaardering voor Manouk van den Berg

onderscheiding n Jongeren die zich in 2018 op een bijzondere manier hebben ingezet voor Leiderdorp, kregen zaterdag 5 januari in het gemeentehuis de jongerenwaardering uitgereikt door de Leiderdorpse jeugdwethouder Angelique Beekhuizen.

Het was de eerste keer dat de gemeente Leiderdorp jongeren op deze manier in het zonnetje zette. De jongerenwaardering is bedoeld voor jongeren tussen 4 en 25 jaar die wonen of actief zijn in Leiderdorp en bijvoorbeeld een topsportprestatie of heldendaad hebben verricht, langdurig vrijwilligerswerk doen of mantelzorg verlenen.

Onder de jongeren bevond zich de Oegstgeestse Manouk van den Berg, lid van de Leiderdorpse Kanoverenigingo Leiderdorp, die kanopolo speelt op topniveau en met het Nederlandse team zesde werd tijdens het WK in Canada.

NK biljarten in Oegstgeest

Biljart n Naast het feit dat het biljartspel voor de beoefenaren enorm goed is voor lichaam en geest, is het ook een topsport voor de sterkere spelers, een uitdaging voor de beheersing en de oog-hand coördinatie.

Dát is wat te gebeuren staat op 12 en 13 januari in het Biljartcentrum Oegstgeest. Biljartvereniging BCO De beste keus organiseert dan het Kampioen van Nederland voor spelers met een libremoyenne van 35 tot 60. Series van meer dan 200 caramboles kunnen een inspiratie zijn voor elke biljartliefhebber.


Aanvang op zaterdag 12 januari 11.00 uur en op zondag 13 januari 12.00 uur. Vrije toegang in het Biljartcentrum Oegstgeest (tel. 071-5173838).

Weinig vuurwerkvrije zones: slechts twee straten deden mee

oud&nieuw n Het experiment met vrijwillig vuurwerkvrije zones in Oegstgeest heeft bij de afgelopen jaarwisseling minder opgeleverd dan verwacht. Dat vertelde burgemeester Emile Jaensch in een interview met Unity.NU. Er was van te voren veel belangstelling voor deze zones, maar uiteindelijk meldden zich maar twee straten aan.

Oegstgeest startte deze jaarwisseling met een experiment waarin bewoners zelf een vrijwillige vuurwerkvrije zone konden afspreken. De bewoners spraken dan met straatgenoten af om geen vuurwerk af te steken. De gemeente hielp met materiaal als posters, en startte een campagne om het experiment bekendheid te geven.

Of er volgend jaar opnieuw vrijwillig vuurwerkvrije zones komen, kon burgemeester Jaensch nog niet zeggen. Eerst zal er geëvalueerd worden met alle betrokken partijen. De twee straten die meededen met het experiment bevonden zich in Oegstgeest aan de Rijn en in het oude dorp. "Overigens zijn er natuurlijk veel meer straten in Oegstgeest waar buren onderling altijd al afspraken maken over het afspreken van vuurwerk in de straat", aldus de burgemeester.

Ontspannen PVOO-borrel luidt nieuwe jaar in

Foto: Wil van Elk

ondernemers n Op donderdag 3 januari vonden alle Oegstgeester ondernemers elkaar in het Koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest bij de Nieuwjaarsreceptie van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO).

Alle bezoekers werden bij binnenkomst welkom geheten door het voltallige bestuur, en kregen tevens de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Alle bezoekers werden bij binnenkomst welkom geheten door het voltallige PVOO-bestuur. | Foto's Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Halverwege de geanimeerde borrel nam voorzitter Paul Jansen het woord.

Hij begon met het feliciteren van oud-PVOO-voorzitter Mark Cremers met het ontvangen van de Oegstgeester erepenning. "Een voorzitter opvolgen die zeven jaar lang de scepter vol inzet en passie zwaaide, dat vroeg om een inwerkperiode", sprak hij. "Nu zijn we 265 dagen onderweg. En ik heb al veel gezien."

Hoog op de agenda van de nieuwe voorzitter en zijn bestuur staat verdieping van het platform.

Ook sprak de voorzitter over zijn overtuiging dat regionaal ondernemerschap van grote waarde kan zijn voor de Oegstgeester ondernemers en leden van het PVOO. "Door bijvoorbeeld fysiek kennis te delen met de ondernemersverenigingen in de regio. Door tijdens drie- of viermaandelijks bijeenkomsten met leden te kakelen, te makelen en te schakelen. En uiteindelijk zaken te laten doen tijdens bijeenkomsten bij hen of bij ons. Dat organiseren staat hoog op de agenda. Met het PVOO de regio in!"

"2019 wordt een spannend jaar met veel onzekerheden en glijdende schalen", zo sprak hij. "Juist dan kan het PVOO weer nuttig zijn. En op regionale schaal de verbinding met elkaar vinden. Kijk over uw eigen schaduw heen en ga uit van uw eigen kracht. Een gelukkig en succesvol en gezond en ondernemend 2019 gewenst!"

Sandra Tom

Foto: Jacqueline Spaans

Altijd verrassend als iemand je enthousiast vertelt over een gemaakte carrièreswitch die op het eerste gezicht niet zo logisch lijkt. Sandra Tom is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

"Toen ik een jaar of 6 was verloor ik mijn tante en ik vond het verschrikkelijk dat de uitvaart ging zoals het 'moest' van de uitvaartverzorger. Er zat geen persoonlijk tintje aan het afscheid en dat is mij jaren bijgebleven. Gelukkig hebben wij veel jaren later bij het overlijden van mijn moeder, samen met mijn broer en onze gezinnen, het afscheid persoonlijk kunnen maken.

Na mijn schooltijd ben ik gaan studeren aan de Hogere Hotelschool, want ik wilde de horeca in, hetgeen geresulteerd heeft in het runnen van een lunchroom in Noordwijkerhout, wat ik zes jaar met veel plezier gedaan heb. Maar door de gemeentelijke veranderingen in het winkelcentrum zag ik mijn toekomstmogelijkheden voor mijn lunchroom dalen, dus besloot deze na veel wikken en wegen te verkopen.

Toen natuurlijk de vraag; Wat nu? En of het zo moest zijn las mijn man in de krant een vacature van een uitvaartverzorger ergens in Groningen en zei: "Ik lees hier jou!". Mijn gevoelens van mijn zesde jaar kwamen weer boven en het werd mij duidelijk dat ik een overstap ging maken. Ik wilde uitvaartverzorger worden! Nadat ik een aantal maanden ben meegelopen met een uitvaartverzorger in Haarlem wist ik het zeker en ben uiteindelijk in dienst getreden bij Monuta en werkzaam voor het gebied Oegstgeest en omgeving. Het blijft bijzonder om als uitvaartverzorger zo dicht bij de familie te mogen zijn in de zware tijd dat er een dierbare is overleden. Het vertrouwen dat ik krijg van families is een groot goed. Samen een persoonlijk en mooi afscheid te organiseren zodat families terug kunnen kijken op een waardig en warm afscheid dat past bij hun dierbare. Dit helpt enorm bij de verwerking van het verlies. Het is een bijzonder vak waarbij ik mijn horeca-achtergrond goed kan gebruiken. Zelf vond ik deze carrière-switch altijd heel logisch, maar voor velen wordt het toch als heel opmerkelijk beschouwd. Voor mij zijn er veel overeenkomsten met de lunchroom en mijn huidige baan, zoals het werken met mensen, maar ook het verzorgende en het dienstverlenende deel". Tja Sandra, heel opmerkelijk!

Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Elegante gambasonates van Bach en Zonen in De Paulus

Na zijn studie legde Frank Wakelkamp zich ook op de viola da gamba toe, de vedel tussen de knieën.

muziek n Vader Bach en zijn destijds beroemdere zonen zijn 27 januari te beluisteren in de Zondagmatinee in De Paulus, aanvang 16.00 uur. De vertolkers zijn Frank Wakelkamp, viola da gamba en Ursula Dütschler, klavecimbel.

Naast cellist is Wakelkamp gambist, docent, componist en muziekuitgever. Nooit een saai moment bij hem. En zijn musicologisch onderzoek leidde tot de ontdekking van een heerlijke cellosonate van de Amsterdammer Jacob Klein, een tijdgenoot van Bach. Op de gloednieuwe website van Muziekkamer Oegstgeest is de wereldpremière daarvan te zien.

Na zijn studie legde Frank Wakelkamp zich ook op de viola da gamba toe, de vedel tussen de knieën. Hij vertelt: "De gamba is een heel gevoelig instrument, er zitten immers zes of zeven snaren op. Als je stevig strijkt, heb je gauw drie klinkende snaren in plaats van één. Daarom wordt de stok bóven de hand gehouden. Zo komt niet het hele armgewicht erop terecht en is het makkelijker om de andere snaren te vermijden. De gamba bezit een lichtere, ranke, doorzichtiger klank dan de viersnarige cello. De gamba was in de zeventiende en achttiende eeuw geliefd bij de adel. De cello klinkt robuuster en is daardoor meer geschikt voor de steeds grotere zalen die toen gebouwd werden. De gamba is heel geschikt voor het subtielere werk en ook akkoordspel kan daarop beter. Het is een eigenzinnig instrument dat eenmaal getemd een schitterende klankwereld opent."
Het duo Wakelkamp & Dütchler speelt twee gambasonates van Bach, naast werken van drie van diens zonen. Wakelkamp: "Geen dag zonder Bach? Hier wordt nu wel Johann Sebastian (1685–1750) bedoeld, de hele familie Bach telde meer dan 250 musici. En wie omstreeks 1750 van Bach sprak, bedoelde Carl Philipp Emmanuel. Vader Bachs "geleerde" stijl heette hopeloos ouderwets terwijl die van zijn tweede zoon veel luchtiger is, bij diens tijd paste. 'CPE' was een van de belangrijkste componisten van de achttiende eeuw en beïnvloedde generaties. Onder hen zijn broertje Johann Christian die in Londen furore zou maken. Kortom, de zonen Bach konden er wat van. Werken van de oudste zoon, Wilhelm Friedemann, werden eerst vaak aan zijn vader toegeschreven. Het oeuvre van Johann Sebastian Bach maakte pas sinds het midden van de negentiende eeuw opgang." Kaarten via muziekkamer-oegstgeest.org.

Benefietconcert voor Noodfonds ADRA

muziek n Op zaterdag 12 januari om 20.00 uur staat er een benefietconcert gepland in de Regenboogkerk in Oegstgeest, voor het noodfonds van ADRA Nederland.

Door middel van dit benefietconcert wil men het noodfonds van ADRA Nederland aanvullen en onder de aandacht brengen. Door rampen, zoals onlangs nog in Indonesië, is het nodig dat het noodfonds regelmatig aangevuld wordt. Zo kan er bij calamiteiten direct gebruik van gemaakt worden.

Het thema van de avond is 'Een nieuw begin'. Zo aan het begin van het jaar starten we allemaal met een schone lei en vaak ook met goede voornemens. Voor degenen die de noodhulp nodig hebben is het ook een nieuwe start na veel ellende. Dat gun je iedereen toch?

Met medewerking van Lady Grace, een close harmony groep, werkt graag mee aan dit concert. Daarnaast zijn Aad Berger, Paul en Beau Portegijs, zangers uit Leiden, bereid gevonden om hun stemmen te gebruiken voor dit doel. Het belooft een mooie avond te worden, met schitterende muziek. Iedereen is van harte uitgenodigd om te komen en te genieten. In de pauze zal Puur CaJa voor de catering zorgen. Dit is altijd een groot succes. Natuurlijk zal er ook een collectebus aanwezig zijn om extra donaties in te doen.


ADRA biedt naast noodhulp bij (natuur)rampen hulp die een lange termijneffect heeft. Het gaat dan om projecten op het gebied van onderwijs, voedselzekerheid, gezondheidszorg en economische ontwikkeling. Zelfredzaamheid is de rode draad in al deze projecten.


Zaterdag 12 januari 20.00 uur
Entree: €5,- inclusief een consumptie verzorgd door Puur CaJa.
Locatie: Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest

De 'Seven Summits' – buitengewone ervaringen

Oegstgeestenaar en alpinist Peter Boogaard kan gepassioneerd vertellen.

bergbeklimmen n Wat kun je allemaal meemaken als je van elk van de zeven continenten de hoogste top probeert te bereiken? "Het ging niet altijd top", aldus Peter Boogaard.

Oegstgeestenaar en alpinist Peter Boogaard kan gepassioneerd vertellen over zijn hemelhoge en soms ook teleurstellende ervaringen bij het beklimmen van deze 'Seven Summits'. Zo waren drie pogingen nodig om de top van Mount Everest, de summit van Azië, te bereiken.

'Het ging niet altijd top', aldus Peter Boogaard

Op woensdagavond 16 januari vertelt Peter wat hij zoal meemaakte en laat daarbij imposante foto's en filmpjes zien.

Naast het delen van ervaringen, zoals toen hij vast zat in Tibet na de grote aardbeving in 2016, of hoe hij gearresteerd en gevangen gezet werd op Papua Nieuw-Guinea in 2015, zal hij ook ingaan op religieuze aspecten. Niet alleen in het Christendom, maar ook in andere godsdiensten spelen bergen een belangrijke rol en worden geassocieerd met goden en het goddelijke. Peter zal vertellen hoe dat hemzelf en de mensen die hij ontmoette op zijn expedities beïnvloedt.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom in de Rehobothkerk aan de Lijtweg. Aanvang 20.00 uur.


Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het activiteitenprogramma van de Raad van Kerken Oegstgeest met als jaarthema 'Buitengewoon'. Er zijn geen kosten aan de lezing verbonden.

Terug

In de vuistdikke biografie van Onno Blom over Wolkers komt Oegstgeest veel voor. We zijn Wolkers schatplichtig. Ondanks dat hij hartgrondig heeft gemopperd op zijn geboortedorp, hebben we er wel op zijn minst veel naamsbekendheid aan te danken. Hij hield niet van Oegstgeest, Oegstgeest houdt wel van hem.

Juist de kerken van Oegstgeest zullen met gemengde gevoelens terugdenken aan deze kunstenaar die uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader, tot bloei kwam. Haat en liefde.
Mijn ouders sprake schande over het taalgebruik en dat hij zich zo afzette tegen de gereformeerde wereld deed extra pijn. Bij ons werd Wolkers niet gelezen. Elders in de wereld wel. Honderdduizenden boeken werden wereldwijd verkocht. De impact van Wolkers is heel groot geweest.


Wolkers was niet alleen schrijver. In de biografie noemt Onno Blom natuurlijk ook zijn vaardigheid als schilder. Hij vertelt dat Wolkers niet alleen met zijn ogen wilde schilderen, maar vooral met zijn ziel. Van Monet werd gezegd dat hij vooral met zijn ogen schilderde. Wolkers vond dat schilderen natuurlijk begint met goed kijken, maar dat je uiteindelijk vooral met je ziel schildert.
Hij was geïnspireerd door Monet die in de jaren tachtig van de negentiende eeuw naar deze omgeving was gekomen om te schilderen. Hij schilderde vijf schilderijen van bollenvelden en molens in de omgeving van Oegstgeest. Volgens Wolkers had Monet zijn schildersezel bij het Groene Kerkje gezet. Dat is een aardige gedachte om even te mijmeren hoe dat geweest moet zijn. Monet zat daar, op de rand van de begraafplaats. Hij zit wat hoger, de A44 was er nog niet, het veilingcomplex ook niet, het Oegstgeester Kanaal wel. Monet kijkt naar het westen, naar Rijnsburg. In de verte ziet hij de duinen. Voor zich ziet hij bollenvelden in felle kleuren en de molen De Hoop Doet Leven. Dan schildert hij die prachtige schilderijen.


En vele jaren later is Wolkers geïnspireerd door de kleuren die Monet gebruikt en ziel waarmee Monet geschildert heeft en schildert hij zijn doeken.


Arjan de Kok

Biologische maaltijd in het Dorpscentrum

eten n Op 28 januari is er eindelijk weer een maaltijd met biologische ingrediënten. Brenda van der Zaag zal voor de belangstellenden koken. Zie ook haar website www.brendabiologisch.nl.

Er is plaats voor 35 mensen en dat betekent wel dat iedereen die zich opgeeft, maar niet komt, € 7,50 gaat betalen. "Anders komen we financieel niet uit, hoewel we met alleen maar vrijwilligers werken."
De maaltijd, inclusief een drankje tijdens het eten, kost € 12,50 en begint om zes uur. Iedereen is vanaf 17.30 uur welkom. Opgeven via duurzamemaaltijdoegstgeest@hotmail.com of bij Nellie Smeenk, tel. 071 5175066

Acobamba-Lima,Peru,1997 n Onverwachte bouw van ziekenhuis en beest op vrouwenhoofd.

Foto: Willemien Timmers

Zwerver is met collega's in Acobamba. Nogal geïsoleerd, redelijk hoog in het Andes gebergte. Artsen Zonder Grenzen begint daar een nieuw project. Een verkenningsmissie inzake mogelijkheden van huisvesting, wat is lokaal verkrijgbaar, wat niet, dat soort praktische vragen.
Als we op punt staan verder te reizen merken we plotseling dat het plaatselijk ziekenhuis die dag een jubileum zal vieren. Daar moeten we, als Artsen Zonder Grenzen, bij zijn. Je kunt het niet maken om, dit wetend, nu weg te gaan. Contacten leggen, bekendheid krijgen, goodwill kweken, kortom alles doen wat het succes van de nieuwe missie kan bevorderen. Omgooien dus die vertrekplannen. Toespraken. Vlag hijsen. Volkslied zingen. Rechterhand op hartstreek. Nog wat toespraken. De dag verloopt heel anders dan we dachten toen we wakker werden.
De directeur vertelt en passant dat zijn ziekenhuis ooit bij vergissing is gebouwd. Bij vergissing? In de hoofdstad Lima wilde een regeringsfunctionaris zijn geboorteplaats helpen met een hospitaal. Was echter niet specifiek genoeg. Hij bedoelde het andere Acobamba, er zijn in Peru twee Acobamba´s. Let wel, het is de directeur die dit vertelt. Dan ben je toch geneigd dit te geloven. En kennelijk vonden de lokale autoriteiten het wel best. O.K., we krijgen een ziekenhuis, geen probleem.
Er zijn trouwens wel meer van dat soort verhalen. Zo staat er op Plaza San Martín in Lima een monument ter ere van de bevrijder Generaal San Martín. Te paard. Onder meer vergezeld door een symbolische 'moeder des vaderlands'. Met op haar hoofd een lama, een nogal groot dier dus. Wat doet dat beest daar, op haar hoofd? Niets, helemaal niets. Het ligt daar gewoon.
Met het Spaanse woord llama (met dubbel ll, uitgesproken als jama) wordt niet alleen een diersoort aangeduid, het betekent ook vlam. Dat was de bedoeling van de ontwerpers, misschien een vlammenkroon, of zoiets. Maar in Spanje, waar het monument gemaakt werd, dachten de beeldhouwers aan het dier llama. En zo zit de moeder des vaderlands nog steeds met dat beest op haar hoofd.        

Kerstbomen op straat

Kerstbomen die men nu nog uit de huiskamer haalt, dienen niet op straat te worden gezet, maar moeten naar de mileustraat worden gebracht.

Opruimen n "Je zou zeggen: net, welgesteld dorp dat Oegstgeest. Intussen struikel ik over de op straat gedumpte kerstbomen. Bij wijze van spreken, want zo snel struikel ik niet. Maar ik heb er zo 15 geteld in de 200m van mijn huis naar de supermarkt. Gewoon op straat gepleurd. Kutvolk", zo twittert @rolandbouman.

"De gemeente haalt de bomen niet op", twittert de gemeente terug. "De bomen die niet ingeleverd zijn op 3 januari kunnen naar de milieustraat aan de Haarlemmerstraatweg 30 gebracht worden."

Een andere twitteraar (@VissenInTroebel) schrijft: "U bent onbekend met de gewoonte dat de reinigingsdienst van de #Maregroep elk jaar zorgt voor het ophalen van ALLE kerstbomen en daar zijn wij in #oegstgeest heel blij mee."

Volgens een woordvoerder van de gemeente klopt deze laatste tweet maar ten dele. "Het is de bedoeling dat men de boom zelf aflevert bij de milieustraat. Medewerkers van de gemeente en van de Maregroep rijden rond om eventuele verdwaalde kerstbomen op te halen, ook al is dat eigenlijk niet de bedoeling. Dat rondrijden is een gunst en geen afspraak."

OEGST!Live op donderdag 31 januari

De eerste editie van OEGST!Live vond vorig jaar plaats in het clubhuis van ASC. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Oegstgeestenaren zijn trots op hun dorp. Maar wat maakt Oegstgeest nou zo mooi? Oegstgeestenaren worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij OEGST!Live op donderdag 31 januari in het Dorpscentrum. Een avond voor en door Oegstgeest. De organisatie van deze avond is een samenwerking tussen Rabobank, Dorpsmarketing Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest.

Veel organisaties en vrijwilligers zetten zich in om Oegstgeest nog mooier te maken. Denk aan Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest die met het mooie project 'Ken je Buren' dorpsbewoners motiveert om elkaar een handje te helpen. Drie initiatieven die activiteiten organiseren rondom het monumentenweekend. En wat te denken van de jubilerende brandweer? Ook Dorpsmarketing en Cultuurfonds maken, samen met honderden vrijwilligers, met grote én kleine partners uit het dorp, Oegstgeest mooier. Tijdens OEGST!Live geven zij een kijkje achter hun schermen en welke impact zij hebben op Oegst­geest. Ook de lokale verenigingen en stichtingen maken Oegstgeest mooier. Met hun initiatieven voor jong en oud dragen zij hun steentje bij aan de Oegstgeestse maatschappij. Tijdens de avond maken worden de winnaars van het Rabobank Wensenfonds bekendgemaakt. De schoolband van het Rijnlands Lyceum en Operettevereniging De Troubadeurs zorgen tijdens de avond voor entertainment.
Ontvangst is vanaf 19.30 uur in het Dorpscentrum aan de Lijtweg. Het programma start om 20.00 uur en rond 21.30 uur wordt afgesloten met een borrel.
Aanmelden voor de avond kan tot en met zaterdag 26 januari via www.dichterbijleidenkatwijk.nl.

Hersenstichtingcollecte

geven n Van 28 januari tot en met 2 februari vraagt de Hersenstichting steun. Enthousiaste collectanten gaan in Oegstgeest op pad om geld in te zamelen voor ruim 4 miljoen mensen met een hersenaandoening.

Er zijn veel verschillende hersenaandoeningen, zoals beroerte, hersenletsel, autisme, dementie, hersenstumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Een op de vier mensen krijgt ooit in zijn of haar leven met een hersenaandoening te maken.

De opbrengst van de collecte wordt besteedt aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening.

In Oegstgeest zoekt men naar nieuwe collectanten. Info Jolanda Clemens tel. 0715152165 of via het hoofdkantoor van de Hersenstichting 070-3604816 www.hersenstichting.nl

Wereldgeschiedenis van Nederland

lezing n Op uitnodiging van Bibliotheek Bollenstreek, Volksuniversiteit Oegstgeest en de Rijnlandse Boekhandel komen Oegstgeestenaren Jeroen Touwen en Maurits Ebben spreken over hun aandeel in het boek: Wereldgeschiedenis van Nederland.

In dit boek vertellen meer dan honderd aanstormende en gevestigde Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis, onder wie Jeroen Touwen en Maurits Ebben.


Woensdag 23 januari
Jeroen Touwen en Maurits Ebben.

20.00-22.00 uur Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest

Toegang €8,50 (incl. koffie/thee)

Internetcursus voor beginners in de bibliotheek in Oegstgeest

cursus n Op donderdag 31 januari start de cursus Klik & Tik in de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Oegstgeest. Deze cursus is voor iedereen die meer met internet wil doen, maar nog niet weet hoe dat werkt.

Deelnemers van deze cursus leren in vijf lessen van twee uur hoe zij: informatie zoeken en vinden via Google, websites via de adresbalk herkennen, een reis plannen met openbaar vervoer, tweedehands koopjes vinden via Marktplaats en informatie op te zoeken over bijvoorbeeld een hobby.

De cursusdagen zijn 31 januari, 7 februari, 14 februari, 21 februari en 28 februari. De cursus wordt gegeven van 10.00 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek in Oegstgeest. Voor leden zijn de kosten € 15,00 en voor niet-leden € 20,00. Inschrijven kan in de Bibliotheek bij een van de medewerkers en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Vaarbewijs

varen n De cursus klein vaarbewijs deel I start op donderdag 17 januari bij K&O Katwijk.

Een cursus voor schippers die al jaren varen, maar nog geen vaarbewijs hebben. Maar ook voor de aspirant schipper, die van plan is een boot aan te schaffen. Het klein vaarbewijs is onder andere verplicht voor snelle motorboten en schepen langer dan 15 meter. Klein vaarbewijs I geldt op de rivieren, de kanalen en de meren. Voor de zogenaamde 'ruime vaarwateren' zoals het IJsselmeer en de Oosterschelde is er het klein vaarbewijs II.
De cursus Klein Vaarbewijs deel I gaat over de verkeersregels, de betonning en borden, de veiligheid aan boord, het weer en het manoeuvreren. Eigenlijk moet elke watersporter kennis hebben van deze zaken, ongeacht of het schip nu wel of niet vaarbewijsplichtig is. Men dient zelf het boek aan te schaffen.
Start donderdag 17 januari, 19.15-22.00 uur. Kosten voor deze cursus: € 100,00 voor zes lessen. Inschrijven: www.kenokatwijk.nl.

Expositie cursisten Mayo de Graaf

kunst n De cursisten van Mayo de Graaf hebben de afgelopen maanden hard en met veel toewijding gewerkt aan een expositie met als onderwerp 'huisjes'.

Er is serieus onderzoek gedaan naar diverse bouwstijlen in de loop der jaren. Een woning in de tropen onderscheidt zich duidelijk van imposante woontorens in New York of Rotterdam. Er is gewerkt naar experimentele architectuur, maar er komen ook romantische boerderijtjes en antieke pandjes uit Oegstgeest en Leiden aan bod. Een kleurrijk doek uit Bali of een verstild beeld uit Jemen zal evenveel bewondering gaan oogsten als sfeervolle pandjes in Wenen of het Middellandse Zeegebied. We zien huisjes in de natuur, aan het strand, aan de gracht, maar eveneens uit vrije fantasie.


De opening wordt ondersteund door Marc Bandecchie, een aanstormend talent uit Oegstgeest.
Opening: 13 januari van 16.00 tot 17.00 uur in Galerie De Pomp, Dorpsstraat 38, Warmond. De expositie duurt tot 13 februari.

Koffieochtend in Regenboogkerk

ontmoeting n Op vrijdag 11 januari is er weer de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan 12. Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur.

Martine Delver zal vertellen over het indrukwekkende pastorale en diaconale werk van de Mothers Union, het vrouwennetwerk van de Orthodoxe Kerk in Oeganda. Martine maakte kennis met dit werk tijdens een reis van Kerken in Actie naar Oeganda dit najaar.
Mothers Union bezoekt vrouwen in gebieden waar door een jarenlange burgeroorlog veel geweld is geweest. Armoede, ziekte en huiselijk geweld maken het leven zwaar. Met steun van Mothers Union worden kwetsbare gezinnen sterker. Aan de hand van ervaringen en foto's horen en zien bezoekers, hoe dat gebeurt.


Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de kerk te komen, dan kan men voor vervoer contact opnemen met de heer Karel Krijgsman (tel. 071 5156715) of met mevrouw Trudy Roelofsen (tel. 071 51 55 739, eventueel haar voice-mail inspreken).

Oegstgeestenaar Lodewijk Went viert eeuwfeest

Vervolg van de voorpagina

Lodewijk Went, of 'Loe' zoals hij door zijn dochters liefkozend wordt genoemd, werd op 4 januari 1919 in Utrecht geboren als nakomertje van hoogleraar botanie Frits Went. Ook dit was een bijzondere man, die nog bij de vermaarde bioloog Hugo de Vries promoveerde, en als kind bij Johannes Brahms op schoot moet hebben gezeten.
Lodewijk groeide op op een heerlijke plek: vanwege zijn vaders aanstelling woonde het gezin in een huis bij de oude hortus. De eeuweling herinnert zich het spelen in de hortus, en met name de grote Ginkgo-boom, nog goed.
Al op zeer jonge leeftijd, hij was zestien jaar, vertrok Went naar Leiden om biochemie te studeren. "Toen heeft hij al even op kamers gewoond in Oegstgeest", vertelden de dochters. Vanwege de Tweede Wereldoorlog en het moeten onderduiken, liep zijn studie enige vertraging op, maar hij studeerde glansrijk af. Na zijn promotie in Utrecht in 1948 kreeg hij een onderzoeksaanstelling in Indonesië. Ook werkte hij in Jamaica, waar hij zijn grote liefde Yvette Daoust ontmoette. Hij trouwde met haar op het tropische eiland in 1956.
In 1960 kwam Loe Went met zijn vrouw terug naar Nederland, en ging hij op de Faculteit Geneeskunde aan de slag als onderzoeker bij de afdeling Neurologie. Dat was het begin van een lange loopbaan in het onderzoeken van erfelijke ziekten. Veel tijd en energie stak hij in het onderzoeken van de ziekte van Huntington, de erfelijke stofwisselingsziekte EPP en erfelijke oogafwijkingen.
Hij eindigde zijn loopbaan bij de Leidse Universiteit als hoogleraar genetica, en ging in 1984 met pensioen.
In het ouderlijk huis aan de Terweeweg haalden Loe Went en zijn twee dochters maandag herinneringen op. "Ik ben zelf op Jamaica geboren, maar dit is echt ons huis. We zijn er in 1961 komen wonen", vertelde Cato. "We zijn volledig tweetalig opgegroeid", vulde haar zus Pascalle haar aan. "Mijn moeder, die nu 85 is en op dit moment helaas geveld door de griep, studeerde Frans aan de Leidse Universiteit, en werd daar later docent Franse literatuur. Omdat zij druk was, kwam onze vader altijd tussen de middag naar huis om met ons een boterham te eten. Heel vooruitstrevend voor die tijd."
Ondanks zijn hoge leeftijd geniet Loe nog van het leven. Zo komen zijn dochters en kennissen regelmatig langs voor een praatje of om het nieuws door te nemen. Ook is hij, als het mooi weer is, vaak in de tuin aan het werk. Hij vindt het bijzonder om mee te maken wat er allemaal is gebeurd op zijn vakgebied in de 35 jaar dat hij al met pensioen is. "Ongelofelijk wat ze allemaal verder hebben ontdekt, bijvoorbeeld over de genen die de ziekte van Huntington met zich meedragen." Went is altijd met zijn tijd meegegaan. "Ik ben altijd een beetje eigenwijs geweest, maar dat hoort in de familie."
Nog steeds houdt hij er van om gezellig boodschappen te doen in Oegstgeest. "De mensen zijn hier erg vriendelijk." Hij is regelmatig op de weekmarkt te vinden.
Natuurlijk genieten Loe en Yvette ook van hun vier kleinkinderen, die net als hun dochters en hun mannen zeer muzikaal zijn. "Mijn dochters spelen viool en cello in het Residentie Orkest en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Prachtig." Ook twee van de kleinkinderen, waaronder blokfluitiste Lucie Horsch, musiceren op hoog niveau.

Club van 50 CKV Fiks beleeft leuke avond bij ZZ Leiden

korfbal n De organisatie van de Club van 50 van korfbalvereniging Fiks, Monique en Miquel van Welzen, had op donderdag 3 januari een bijzondere activiteit geprogrammeerd: bijwonen van een wedstrijd van de bekende basketbalvereniging ZZ Leiden in de Vijfmeihal.

Leden van de Club van 50 van Fiks met het succesvolle team van ZZ Leiden. | Foto Marja van Tilburg Foto: Marja van Tilburg

Leden van de Club van 50 zijn degenen die de vereniging elk seizoen een bijdrage van 50 euro doneren. Voor deze steun krijgen zij jaarlijks een leuke activiteit aangeboden. Was dit vorig jaar curling in Zoetermeer, dit keer was het een bezoek aan een wedstrijd van ZZ Leiden. Een goede keuze, want de tegenstander was uitgerekend de regerend landskampioen Donar Groningen. Aangezien ZZ Leiden ook altijd meedraait bij de beste vier van Nederland, was een spectaculaire wedstrijd gegarandeerd. Alzo is het ook verlopen. Beide teams waren in een bomvolle Vijfmeihal goed aan elkaar gewaagd en trakteerden het publiek op een geweldige wedstrijd. Tot de laatste fase bleef onzeker wie deze kraker winnend ging besluiten. Uiteindelijk sloeg de thuisploeg in de slotminuten een gaatje en ging, terecht, met een 83-77 zege aan de haal.
De Club van 50 heeft volop van dit spektakel genoten. Na afloop ging de club met het succesvolle team van ZZ Leiden op de foto.

Nieuw jaar, nieuwe bak voor Leeuwenhoek

paardrijden n Manege Ponycentrum Leeuwenhoek aan de Endegeesterstraatweg in Oegstgeest is het nieuwe jaar goed begonnen. Eind december is de rijbak helemaal vernieuwd, inclusief nieuw hekwerk en sproei-installatie.

Doordat de manege al jaren bestaat en de bak dus ook al geruime tijd lag, kon de bodem het water niet meer goed afvoeren, waardoor de bak na regenbuien regelmatig onder water stond.

Met deze prachtige nieuwe bodem is dat probleem nu verholpen en valt er dus altijd in de bak te rijden, wat de weersomstandigheden ook zijn.

"We zijn heel blij met de nieuwe bak en zijn er trots op dat we een fijne bak hebben waarin we altijd les kunnen aanbieden aan zowel jong als oud in de hele omgeving! Verder kijken we er ook naar uit om naast de lessen ook leuke andere activiteiten zoals onderlinge wedstrijden te organiseren en de nieuwe faciliteiten volledig te benutten", aldus een woordvoerder.

Rozendrive bij De Schrandere Vos

bridge n Bridgeclub De Schrandere Vos uit Oegstgeest organiseert op zaterdagmiddag 19 januari weer haar jaarlijkse Rozendrive. Iedereen die kan en wil bridgen is daarbij van harte welkom. Er wordt gespeeld in een gezellige ambiance.

De middag begint om 14.00 en duurt tot ca 17.15 uur. Aanmelden kan via DeSchrandereVos@gmail.com of telefonisch via 06 233 288 14. Geïnteresseerden zijn dan zeker van deelname. Tussen 13.30 en 13.45 uur kan men zich ook inschrijven in de zaal, de aula van de Leo Kannerschool aan de Hazenboslaan 101 in Oegstgeest. In dat geval geldt: vol is vol.

Indien men lid is van de Nederlandse Bridgebond, kan men bij de inschrijving het bondsnummer vermelden. Dit in verband met de toekenning van Meesterpunten.

Er zijn mooie, verse rozen in alle kleuren en maten te winnen. Iedereen gaat met minimaal één roos naar huis. Het bestuur van De Schrandere Vos zorgt voor een (zelf gebakken) versnapering voor bij de koffie. Voor niet-leden is het een prima manier om eens kennis te maken met de vereniging.

De kosten van deelname bedragen €9,00 per paar, te voldoen aan de zaal bij inschrijving. Iedereen is van harte welkom.

Vragen? Neem contact op met de wedstrijdleiders van de middag, Jan Schreurs (06 233 288 14) of Bernardine Jansen (06 104 945 17).

Badminton bij BC de Valken

Negen enthousiaste leden van Badmintonclub de Valken in Valkenburg in hun nieuwe tenue. Foto: pr

badminton n Wie een vereniging zoekt waar gezelligheid en een sportieve prestatie samen gaan, kan gaan badmintonnen bij Badmintonclub de Valken in Valkenburg.

Badminton is een sport voor alle leeftijden. Bij De Valken is dan ook iedereen van harte welkom.

Er wordt veelal recreatief gespeeld, maar ook regiocompetitie spelen is mogelijk. Tevens is het mogelijk om training te volgen. Elke maandag is trainer Siegfried aanwezig om een uur recreanten training en een uur competitie training te geven.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan vrijblijvend een paar keer meespelen en kennis maken met deze leuke sport. Iedereen is van harte welkom op de speelavonden in de sporthal van het Dorpshuis aan de Kerkweg in Valkenburg.

De speelavonden zijn op maandag en donderdag van 20.00 tot 23.00 uur. Rackets heeft de vereniging ter beschikking voor geïnteresseerden. Kijk voor meer informatie op onze website: www.bcdevalken.nl.

Ajax komt naar FC Oegstgeest

voetbal n In de zomer van 2019 is er van 26 t/m 30 augustus een Ajax Camp bij FC Oegstgeest. Jongens en meiden tussen de 6 en 16 jaar kunnen die week trainen als een echte Ajax-speler. Iedereen is welkom, ook voetballers die geen lid zijn van FC Oegstgeest.

Bij een Ajax Camp week komen alle facetten van de unieke Ajax-trainingsmethode aan bod. Denk aan balcontrole, snel voetenwerk, passeertechnieken, passen/trappen, positiespel en partijspelen. Elke dag verbeteren de deelnemers hun vaardigheden onder leiding van de Ajax Camps & Clinics coaches. Aan het eind van de week ontvangen de deelnemers een persoonlijk rapport.
Ga voor meer informatie naar:
https://www.ajaxcampsenclinics.nl/camps/ajax-camp-fc-oegstgeest-week-35

Ze kunnen ook informatie vinden op de FC Oegstgeest website.

sport / nieuws

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

07-01 / 13-01 De Schans Tandartsen, mw. L. van de Ven, Lammenschansweg 15A Leiden. (071) 5142100
14-01 / 20-01 TP De Oude Singel Tandartsen, T. Revet Kooilaan 55 Leiden (071) 5226040

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

13 januari

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor J. Biemans
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk.

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering Prot./R.K., pastor M. van Roon

LUMC 10.00 pastor Hans Evers

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

Lijtweg 1. Ook te beluisteren via www.gkvoegstgeest.nl

10.00 u. ds. R. Roth Belijdenis en Avondmaal

16.30 u ds. P. Niemeijer Rijnsburg

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Dhr. B. Bakker, Houten

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A.Alblas. Oegstgeest

Matthiaskerk Warmond

Zat 12 jan. 19.00 uur Eucharistieviering met Papillon. Pastoor Goumans

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 J. Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

Evaluatierapport burgerinitiatieven

sociaal n In 2018 heeft de gemeenteraad van Oegstgeest eenmalig €50.000 beschikbaar gesteld voor burgerinitiatieven in het sociaal domein. Er zijn negen aanvragen gedaan, die allemaal financiële ondersteuning ontvangen hebben.

De 'subsidieregeling Experimenteerruimte Burgerinitiatieven Sociaal Domein 2018' is inmiddels geëvalueerd. Het evaluatierapport is toegestuurd aan de gemeenteraad. Donderdag 10 januari wordt er in de commissie Burger gesproken over de conclusies en aanbevelingen uit de evaluatie.

De volgende projecten konden in 2018 een subsidie tegemoet zien:

• 'Thuisdiners' door vrijwilligers van de Zonnebloem.
• 'Gastentafel' in huize Ampijoloe in de Gruneriebuurt.
• 'Ken je buren', €25.000 door stichting Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest.
• 'Dance for Health', Stichting Sarabande wil de gezondheid van mensen met een (chronische) aandoening en senioren stimuleren. Zij ontvangen de bijdrage voor Dance for Health waarin deelnemers muziektherapie en dans krijgen.
• 'Fototentoonstelling dementie', De tentoonstelling brengt dit onderwerp op een positieve manier onder de aandacht.
• 'Stichting Vrienden van Cultuurhuis de Paulus'.. Een aantal betrokken inwoners van Oegstgeest wil een vriendenstichting oprichten om de exploitatie van cultuurhuis de Paulus structureel in stand te houden.
• 'Gesprek aan tafel'. Het Dorpscentrum gaat laagdrempelige gesprekken organiseren aan de leestafel in de nieuwe centrale ontmoetingsruimte.
• 'Uitstapjes voor 80 plussers' Op kleine schaal worden uitstapjes voor 80 plussers georganiseerd, naar bijvoorbeeld musea en beurzen.
• 'Bijdrage vervanging rolstoelbus'.

De gemeente Oegstgeest blijft de initiatieven met belangstelling volgen en laat weten de de initiatiefnemers veel succes te wensen.

@MarleneSimoons Wat is dat nou? Geen #regenboogvlag in #Oegstgeest?Geen #solidariteit? @raadoegstgeest

@fcoegstgeest18 Bij FC Oegstgeest kunnen per direct twee trainers Vrouwen aan de slag, info staat op de site: www.fcoegstgeest.nl

@MennoWelling Iemand die niet aanwezig is, kan niet stemmen: 18-0 is unaniem. Voor het uitdragen van een standpunt ben je niet afhankelijk van derden. Oegstgeest is na Amsterdam de tweede gemeente van NL die zich uitgesproken heeft tegen uitbreiding #Schiphol.


@Manfredharlaar Deze tweet kunt u vergeten... Vanochtend in het stadhuis van Oegstgeest hoorde ik een dame vrolijk roepen: "Dankjewel Emile!". En daar werd ik weer vrolijk van.


@UnityNu In #Oegstgeest zijn van de Leidse regio de minste vrouwelijke raadsleden te vinden.