Oegstgeester Courant

1 mei 2019

Oegstgeester Courant 1 mei 2019


3 / 24

Gedecoreerden Ernst Koningsveld, Rob Demaree en Louis Weyzig met burgemeester Emile Jaensch voor het Oegstgeester gemeentehuis. Foto: Wil van Elk

Driemaal
een lintje in Oegstgeest

E.A.P. Koningsveld, R.J. Demaree, burgemeester Emile Jaensch en L.A. Weyzig. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Dagboek vader:

'In de hel van Birma'

Uw inzet wordt enorm gewaardeerd

Petitie voor behoud bomen aangeboden

ONDERWIJS n GDT krijgt noodlokalen

Drie Koninklijke onderscheidingen in Oegstgeest

E.A.P. Koningsveld, R.J. Demaree, burgemeester Emile Jaensch en L.A. Weyzig. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Traditie n Op vrijdagmorgen 26 april, de dag voor Koningsdag, werden in het Oegstgeester raadhuis traditiegetrouw de lintjes uitgereikt. Dit jaar ontvingen drie Oegstgeestenaren een Koninklijke Onderscheiding.

De heer Rob Demaree werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jaensch sprak hem lovend toe: "We hebben hier vandaag iemand in ons midden die en een liefhebber is en uitermate deskundig op het gebied van het lezen van oude Egyptische teksten, speciaal de teksten uit het oud-Egyptische dorpje Deir-el Medina. Mede door u is de Leidse Egyptologie internationaal één van de belangrijkste centra voor de studie van het hiëratisch, het oud-Egyptische schrift voor literaire en administratieve teksten". Hij vervolgde met een opsomming van nog veel meer activiteiten waarmee Demaree bekend is over heel de wereld.

De heer Ernst Koningsveld werd eveneens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote betekenis voor de professionalisering van het vak ergonomie, zowel op nationaal als op internationaal niveau. "Niet alleen in Nederland geldt u als één van de grondleggers en pleitbezorgers voor de oprichting van een Europese federatie van diverse nationale ergonomie verenigingen." Onder leiding van de heer Koningsveld is de Federation of European Ergonomic Societies/FEES opgericht.

Ook zijn inzet voor het hockeyspel dat hij bij de Leidsche en Oegstgeester Hockey Club (LOHC) aan de dag legde werd uitgebreid genoemd.

Als laatste ontving de heer Louis Weyzig zijn versierselen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit voor onder andere zijn bestuurs- en vrijwilligerswerk bij vereniging Harttrimmers Leiden, de Stichting Radius en de Oegstgeester Golfclub, waarbij hij zowel in het voortraject als tijdens de uitvoering sterk betrokken was bij de herinrichting van de Voscuyl en het realiseren van een negen-holes golfclub op die plek.

Ook is hij betrokken bij het jaarlijkse Van Wijckerslooth Golftoernooi. Burgemeester Jaensch: "Uw inzet voor de samenleving is enorm en u wordt als mens en in al uw vrijwilligerswerk enorm gewaardeerd."

Taptoe

Vroeger bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) werd dagelijks de vlag gehesen. Het was immers een militair terrein. "Front maken naar de vlag, vlag hijsen", een korte maar plechtige gebeurtenis. Daar stond je even bij stil. Als je aan boord komt is het de goede gewoonte om eerst de vlag te groeten, zo gaat dat bij de marine. Thuis doe je dat niet. Maar op bepaalde dagen gaat wel de vlag uit. Op 5 mei, zodra de zon op komt, de vlag aan de gevel of aan de mast. Vooral voorkomen dat de vlag de grond raakt, dat mag niet. Op 4 mei gaat de vlag halfstok. Daarvoor zijn ook weer voorschriften voor. Het mag echter pas na 18.00 uur. Bij zonsondergang weer naar beneden. In beide gevallen eerst volledig, heel statig en langzaam, en dan pas halfstok of neerhalen. Voorafgaand aan twee minuten stilte wordt de Taptoe geblazen, live op trompet, een eeuwenoude gewoonte die ze in Engeland hebben overgenomen met de Last Post dat iets langer duurt. Wil van Elk

Ster voor De Kemp?

Foto: Willemien Timmers

Afgelopen week kreeg Winkelgebied De Kempenaer een tweede veiligheidsster. Maar: Niet alleen de reclameborden in de De Kempenaerstraat op de stoepen zijn lastig lopen, en gevaarlijk. Wat zullen we zeggen van de vuilcontainers, helemaal die op het stukje stoep langs de winkels op het Terweeplein. Ook staan er grote opbergrekken op de stoep. Daar lopen is helemaal onmogelijk, daar hij ook nog eens schuin afloopt.


De voetgangers daar lopen over het parkeerterrein, wat helemaal gevaarlijk is als er een auto uit het parkeervak achteruit wil rijden.

Tijdens het Paasweekeinde lag het parkeerplein vol met afval uit de containers die weer te vol waren, zodat de deksel niet meer dicht kon. Dat was een Paasbrunch voor de meeuwen. Ook dat kan eenvoudig worden opgelost: Containers binnen houden. Wij als bewoners moeten dat toch ook van de gemeenten? Keurig opgeslagen in ons kleine achtertuintje. Twee stuks.nog wel.


E.J.J. Webbers
Bewoonster Terweeweg

-

Vlaggen

Vreemd toch dat mensen nog steeds niet weten na zo'n lange tijd hoe er gevlagd moet worden op 4 mei. Dat is dus niet je vlag de hele dag halfstok hangen maar pas na 18.00 uur tot zonsondergang.

G. Pirée

Autoinbraak

politie n Twee inbrekers zijn woensdag aan het begin van de middag betrapt bij een auto-inbraak aan de Mathenesselaan. De daders gingen er vandoor op twee scooters. De buit bestaat uit zwaar gereedschap waaronder een bladblazer en gereedschapskoffers. Omdat het gereedschap moeilijk te vervoeren is op de scooter, moet dat voorbijgangers zijn opgevallen.

Eén van de verdachten heeft blond haar en een mager postuur, de ander heeft donkerbruin haar en een wat voller postuur. Het kenteken van de scooter begint met 6V-XG- en werd voor het laatst gezien in de richting van de Warmonderweg. De spullen zijn op de scooter gelegd en vervolgens in een wit/groene bus gezien.

Bevrijdingsvuur

hardlopen n In de nacht van 4 op 5 mei doet de loopgroep Oegst­geest mee met de bevrijdingsvuur-estafette. Om precies 12 uur 's nachts wordt in Wageningen het bevrijdingsvuur ontstoken. De burgemeester van Wageningen geeft dit vuur door aan vertegenwoordigers van zo'n honderd gemeenten. De lopers lopen telkens twee kilometer, waarna ze worden afgelost door een teamgenoot. Zo leggen ze in de nacht de afstand Wageningen - Oegst­geest af. Tussen 10.00 en 10.30 uur zullen de lopers aankomen in het bos van Wijckerslooth. Daar zullen ze aan burgemeester Emile Jaensch een speciaal hardloopshirt overhandigen, en bij het monument een fakkel plaatsen.

Inzameling voedselbank

geven n Elke maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

Oegstgeestenaren kunnen boodschappen als koffie, thee, suiker, pasta, rijst, wasmiddelen en blikken groente/soep/vlees of vis en zonnebloemolie inleveren op dinsdag 7 mei van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp). Graag geen kleding en verse producten afgeven.

Duikerbrug open voor fietsers en voetgangers

De Duikerbrug open voor voetgangers en fietsers. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Poorten n Alsof je een grensovergang nadert met tolpoorten, zo ziet de entree van de Dorpsstraat er nu uit. Zware betonblokken dwingen voetgangers en fietsers over het 'veilige' gedeelte van de duikerbrug over de Pastoorswetering. Het onveilige gedeelte wordt afgeschermd voor passanten.

Op maandag 29 april vertrokken de verkeersregelaars. Zij hebben heel wat voorbijgangers gewezen op alternatieve routes en uitgelegd waarom de omleiding er was. Ondanks de borden kwamen er nog heel veel mensen achter dat ze echt niet verder konden.

Voor fietsers en voetgangers is de brug weer 'open', maar voor het zwaardere verkeer niet. Het ziet er naar uit dat de afsluiting nog geruime tijd zo blijft. De brug is in slechte conditie en een oplossing is ingewikkeld en kostbaar.

'In de hel van Birma' – Indrukwekkend ooggetuigenverslag dat niet loslaat

Foto: Wil van Elk

herdenken n Vorige week verscheen bij uitgeverij Balans 'In de hel van Birma', een indrukwekkend boek over het leven van de Nederlander en leraar Duits Jan Schneider in de jaren dat hij door de Japanners krijgsgevangen was gemaakt, en verbleef in diverse kampen aan de Birma-Siam Spoorlijn (1942-1945). Een zeer bijzonder boek, omdat het je als lezer niet alleen in alle ellende meeneemt, maar ook in de diepe gedachtegangen én dagelijkse 'beslommeringen' van de schrijver.

Door Willemien Timmers

Hans Schneider was getroffen door de verhalen van zijn vader. | Foto Willemien Timmers

Een aantal jaar na zijn overlijden, in 1983, ontdekt de oudste zoon van Jan Schneider, Carel Jan (de schrijver F. Springer), tussen alle nagelaten boeken en papieren een stapel documenten over de periode dat zijn vader als dwangarbeider moest werken aan de beruchte Birma-Siam Spoorlijn. Hij maakte een eigen notitie op de stapel vast, maar verder gebeurde er weinig met de papieren.
"Pas in april 2011 kreeg ik deze papieren, waaronder een belangrijk document waarin mijn vader het verhaal van zijn verblijf langs de spoorlijn beschrijft, onder ogen", vertelt Oegstgeestenaar Hans Schneider. Hij heeft altijd een goede relatie met zijn vader gehad, maar was evengoed verrast door de inhoud van het verhaal. "Het was bij ons thuis geen taboe om over de oorlog te praten, en we konden vragen wat we wilden, maar toch kende ik veel van de inhoud niet. Bijzonder om al deze aantekeningen van mijn vader om te mogen zetten in een prachtig boek."

Hans Schneider, die in zijn werkzame leven als Egyptoloog onder andere directeur van het Rijksmuseum van Oudheden was, ging bij het uitgeven van het boek niet over één nacht ijs. Zo bezocht hij onder andere het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), waar hij geadviseerd werd om het boekje toch vooral uit te brengen. "Er zijn veel meer boeken uitgegeven met verhalen van mensen die aan de Birma-spoorlijn werkten. Denk aan het boek 'de eeuw van mijn vader, van Geert Mak. Maar de verhalen van mijn vader zijn anders, persoonlijker."
Bijzonder is dat Schneider, de jongste van drie zonen, niets heeft toegevoegd of veranderd aan het verhaal. De lezer leest direct mee met de aantekeningen die vader Schneider aan het eind van zijn 'hel' tijdens zijn verblijf in Bangkok direct heeft opgeschreven. De verhalen, die gericht zijn aan zijn vrouw Corrie, gunnen de lezer geen tijd om het boek even weg te leggen. In dezelfde 'flow' als waarin het in 1945 geschreven is, 'moet' je als lezer ook weer aan elke volgende alinea en elk volgend hoofdstuk beginnen
"Er zit heel veel in zijn verslag", beaamt ook Hans Schneider, die tijdens de oorlog met zijn moeder en broers geïnterneerd zat in de Jappenkampen Tjihapit en Adek. "Hij beschrijft heel veel details, en noemt veel namen, waardoor de geschiedenis gaat leven." Zo spreekt vader Schneider over kampgenoten Wim Kan en ds. Catrinus Mak, de vader van Geert Mak. Bijzonder is het ook om te lezen over zijn grote Godsvertrouwen, zijn 'drive' om ook tijdens gevangenschap te studeren en zijn overtuiging dat alles goed zou komen.
"Ik ben erg blij dat de uitgeverij dit levensverhaal van mijn vader uit wilde geven", benadrukt Hans Schneider. "Het had niet vergeten in de kast mogen blijven liggen."
'De hel van Birma' is een aangrijpend document, dat alle aspecten van het menselijk bestaan niet uit de weg gaat, en de lezer op een bijzondere manier meeneemt in hoe Jan Schneider in het leven stond. Een aanrader om te lezen in deze week van vieren en herdenken.


Op zaterdag 4 mei is Hans Schneider, de 'bezorger' van het boek 'In de hel van Birma', in de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort te gast voor een 'ontmoet en groet'. Hij is is aanwezig van 11.00 tot 13.00 uur, de toegang is gratis.

Dodenherdenking in Bos van Wijckerslooth

herdenken n Op zaterdag 4 mei vanaf 19.45 uur zal in het Bos van Wijckerslooth herdacht worden dat de Tweede Wereldoorlog voor Nederland en Nederlands-Indië in 1945 ten einde kwam.

Herdacht worden burgers en militairen die waar dan ook ter wereld hun leven voor de vrijheid hebben opgeofferd, niet alleen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, maar ook gedurende andere krijgsverrichtingen.
Dit jaar zullen twee leerlingen van de Hofdijckschool een gedicht voordragen.
Vervolgens zal de heer Ruud Koole, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden, voormalig voorzitter van de PvdA en oud-lid van de Eerste Kamer een korte overdenking houden.


Na zijn woorden zal door een koperblazer van Drumfanfare FBL de taptoe geblazen worden, en worden twee minuten stilte in acht genomen. Na het zingen van het Wilhelmus wordt iedereen uitgenodigd om langs het monument met de plaquette met namen van de gevallenen uit Oegstgeest, te lopen.
De ceremoniële vlaggenwacht wordt verzorgd door Scouting Shawano's.

Dorpscentrum

Op uitnodiging van de Raad van Kerken, Dorpscentrum Oegstgeest en de Oranjevereniging, is er na afloop van de plechtigheid gelegenheid om met elkaar nog even bijeen te komen in het Dorpscentrum om onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje nog even na te praten.

Regels en parkeren rondom Kindervrijmarkt op zondag 5 mei

bevrijdingsdag n Zondag 5 mei wordt de jaarlijkse kindervrijmarkt gehouden. Aan de kindermarkt zijn spelregels verbonden.

Iedere deelnemer is in het bezit van een vergunning en een oranje kindermarkttas. Deze tas dient zichtbaar op het perceel aanwezig te zijn. Wanneer geen tas met document getoond kan worden kan geen aanspraak op het perceel gemaakt worden. Het document is persoonlijk en mag dus niet aan anderen worden doorgegeven. Het gezag is bevoegd mensen te verwijderen. De tas moet dus tot het einde van de markt zichtbaar zijn. Op het perceel mag iedereen zijn goederen uitstallen. Deelnemers mogen ook muziek maken of zelfgebakken spulletjes verkopen.
De Kindervrijmarkt start op zondag 5 mei om 08.00 uur in de ochtend. De plaatsen mogen betreden worden op zondag 5 mei vanaf 07.00 uur. De Kindervrijmarkt eindigt op om 16.00 uur. De vergunde percelen dienen op zondag 5 mei om uiterlijk 17.00 uur geheel vrij van goederen te worden opgeleverd. Niemand mag afval achterlaten.
Het is niet toegestaan om in het vrijmarktgebied te parkeren van vrijdag 4 mei 18.00 uur tot en met zaterdag 5 mei 20.00 uur.
Dat betekent dat er in de Spaargarenstraat, in de Duivenvoordestraat, in de Juffermansstraat, in de Emmalaan, op de Terweeweg, in de Prins Hendriklaan, een deel van de Prinses Margrietlaan en de Prinses Beatrixlaan en op de Lijtweg niet geparkeerd mag worden van zaterdag 4 mei 20.00 uur tot en met zondag 5 mei 20.00 uur. Op 4 mei wordt het gebied rond 20.00 afgesloten voor verkeer. Het gebied is wel toegankelijk op zaterdag 5 mei van 07.00 uur tot 08.00 uur voor alleen lossen van goederen en van 16.00 tot 18.00 uur voor alleen laden van goederen volgens een route van éénrichtingsverkeer. Inrijden is alleen mogelijk vanaf de zijde Irislaan en de rijrichting naar de Juffermansstraat is van de Duivenvoordestraat naar de Emmalaan. Men dient het parcours dus rondrijdend te verlaten.
Er wordt gehandhaafd door de gemeente Oegstgeest. De handhavers hebben vanuit hun bevoegd gezag de mogelijkheid om deelnemers te weigeren en of te verwijderen.

Het Gouwe Beleg van Oegstgeest

feest n Café de Gouwe en Het Beleg van Oegstgeest organiseren dit jaar weer een groot terras op de jaarmarkt, op zondag 5 mei in de De Kempenaerstraat.

Vanaf 10.00 uur is er op het plein bij de hondjes al livemuziek.
Om 10.00 uur treedt Fleetway op, om 12.30 uur BB @ THE Soulmates en om 15.15 uur Soul Society

5 Mei Fair in Winkelgebied de Kempenaer

vieren n Op Bevrijdingsdag is er weer een 5 Mei Fair in winkelgebied De Kempenaer.

Om 9.00 uur gaat de fair van start. Zo'n 200 standhouders presenteren op deze gezellige Bevrijdingsdag een grote variëteit aan producten en een breed assortiment op het gebied van antiek, boeken, brocante, curiosa, kunst, woon, huis, lifestyle, fashion, luxe artikelen, verzamelobjecten, schoolplaten, landkaarten en culinaire verrassingen. Kinderen verkopen spulletjes op de Kindervrijmarkt in de straten achter de De Kempenaerstraat richting Winkelcentrum Lange Voort. De horeca is grootschalig aanwezig met alles wat maar lekker is om een dag als deze aangenaam te maken. De gehele dag wordt opgeluisterd met livemuziek.

Herdenking Haagsche Schouw

herdenken n Op 4 mei worden traditiegetrouw ook de 51 jonge militairen herdacht, die bij het Haagsche Schouw (nu Leiden, toen Oegstgeest) zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940. Spreker is dit jaar is Joris Voorhoeve, voormalig minister van Defensie en voormalig fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer.

De laatste veteraan en overlevende van deze 'Slag om de Residentie', de nu 98-jarige heer W.L. Witvliet, zal de namen van de 51 gestorven medestrijders voorlezen. De burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk zullen bij de herdenking aanwezig zijn.

Muzikale medewerking verleent de Band of Liberation en C.O.V. Ex Animo, die sterke binding met het monument heeft.

Na het welkomstwoord door Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, worden de namen van de gevallenen voorgelezen, gevolgd door de toespraak van Joris Voorhoeve. De bijeenkomst wordt besloten met twee minuten stilte, het Wilhelmus, een bloemlegging en défilé.
Aanvang 4 mei 15.00 uur bij het monument Het Haagsche Schouw.

Zie voor het volledige programma op 4 mei ook www.dodenherdenkingleiden.nl

WeRun4All op de 5 mei markt

vieren n Hoewel het team van Werun4all dit jaar niet mee doet aan de Roparun is het nog steeds actief om fondsen te werven voor mensen die aan kanker lijden.

Dit jaar gaat de opbrengst van de 5 mei markt naar twee doelen: de oncologie afdeling van het Alrijne ziekenhuis en Flying Doctors..
"Wij staan bij het hek van de Gevers-Deutz Terweeschool. Heeft u nog boeken, keukenspullen en dergelijke die u wilt doneren, dan kunt u tot en met 4 mei nog terecht bij Annemarieke Mulder, 06-204 39 339. En vindt u het leuk een uurtje te helpen met de verkoop dan bent u zeer welkom op onze grote stand. Dit jaar hebben wij een enorme keuze in kleding en schoenen."

Brandweer neemt deel aan grote oefeningen en wedstrijden

brandweerjubileum n Hulpdiensten als politie en ambulance doen geregeld grote oefeningen met als doel zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de praktijk. Dit geldt eveneens voor de brandweerkorpsen. Theorie is belangrijk, maar de kennis van hulpdiensten wordt pas echt beproefd bij daadwerkelijke alarmering, als het geleerde in praktijk moet worden gebracht.

Door Wim van Tuijl

De vrijwillige brandweer Oegstgeest oefent vanzelfsprekend om de opgedane kennis tijdens de opleiding actueel te houden. "Op zaterdag 16 maart hebben we meegedaan aan een grootschalige oefening op de Maasvlakte. Op het oefenterrein worden de brandweerkorpsen getraind om allerlei branden met de juiste blusmethoden te blussen. Ideale praktijkoefeningen die ons voorbereiden om de opgedane kennis daadwerkelijk te gebruiken als de nood aan de man is", vertelt Ralph Smit.

Behalve blussen wordt geleerd hoe slachtoffers in veiligheid te brengen die zelf niet meer in staat zijn het brandende gebouw te verlaten. Desgevraagd geeft Harm Plasse voorbeelden uit de praktijk. "In Oegstgeest hebben we bij branden in de Surinamestraat en de Van Wassenaerlaan mensen uit een brandend huis in veiligheid kunnen brengen. Bij de eerstgenoemde brand bleek bij onze aankomst een bewoner van de bovenverdieping geen uitweg meer te hebben. Samen met Hans Rutte heb ik hem uit zijn benarde situatie kunnen redden."

Hiermee wordt het belang van een goede opleiding en deelname aan grootschalige oefeningen duidelijk onderstreept.


Wedstrijden

Behalve grote oefeningen wordt deel genomen aan wedstrijden waarbij korpsen uit meerdere plaatsen meedoen. Deskundige jury's beoordelen de kennis die de deelnemende korpsen in huis hebben. Rond de jaren tachtig van de vorige eeuw had brandweer Oegstgeest twee wedstrijdploegen.

Eén ploeg nam deel aan de klasse Technische Hulpverlening (THV). Hierbij worden ongevallen in scène gezet waarbij de brandweer met hydraulische apparatuur moet werken om gefingeerde slachtoffers te redden. De tweede ploeg nam deel aan TAS HD-wedstrijden. Deze afkorting staat voor 'tankautospuit hoge druk'. Laatstgenoemde ploeg bereikte de landelijke finale in Sommelsdijk en werd tiende van de ruim 400 deelnemende ploegen.

Ook in 1989 en 1994 bereikte deze ploeg de landelijke finale. Direct na afloop van de finale in 1994 kon die ploeg meteen de kennis in praktijk brengen. Op weg naar huis meldde de toenmalig burgemeester Scheenstra dat onmiddellijke inzet nodig was bij een grote brand op het voormalige MEOB-terrein.

Rond 2003 werd een nieuwe wedstrijdklasse ingevoerd onder de naam klasse '112'. Korte uitleg: de brandweerploeg ontvangt in de eigen kazerne een uitrukbericht met een melding wat er aan de hand is. Dit kan ook een oproep zijn om assistentie voor iets anders dan brand. Op deze manier komt de praktijk dichterbij. Wedstrijden zijn hiermee veranderd in vaardigheidstoetsen.

Sinds 1981 werden ook onderlinge wedstrijden gehouden door korpsen binnen de kust-, duin- en bollenstreek. Doel was, behalve het wedstrijdkarakter, verbetering in de onderlinge samenwerking te bereiken. Het Oegstgeester korps pakte in 1983, 1985 en 1994 de eerste plaats. Ook deze wedstrijden zijn veranderd in vaardigheidstoetsen en kregen een regionaal karakter.
Duidelijk is dat de wedstrijden/vaardigheidstoetsen, naast de reguliere brandweeropleidingen, een wezenlijke aanvulling vormen op het verwerven en vergroten van de kennis die hard nodig is om in de praktijk optimaal de juiste assistentie te verlenen.

'Gered door mijn zusters slimheid'

Hans Duyvendak: 'Mijn zus verzon zware dysenterie, en dat werkte.' | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

herinneringen n Op 10 en 11 november 1944 vond 'de razzia van Rotterdam' plaats. Een operatie van de Duitse bezetter waarbij 52.000 Rotterdamse mannen tussen de zeventien en veertig jaar werden opgepakt om in Duitsland te werk te worden gesteld. Het was de grootste razzia die tijdens bezettingstijd in Nederland heeft plaatsgevonden. Reden voor deze grote actie was dat de jonge mannen voor de Duitsers een bedreiging vormden omdat ze wellicht gezamenlijk in opstand zouden kunnen komen. Oegstgeestenaar Hans Duyvendak was negentien in 1944 en woonde met zijn moeder en twee broers op de Burgemeester Knappertlaan in Schiedam.

Door Willemien Timmers

"Op 10 november reden er auto's met luidsprekers door de straat, die aangaven dat we direct klaar moesten staan om mee te gaan met de Duitsers. Voor ons was het onduidelijk waarvoor ze ons in wilden zetten. Misschien moesten we graven voor een verdedigingslinie bij Hoek van Holland? We wisten het niet." Omdat ze geen mogelijkheid zagen zich te verstoppen, besloten de broers zich klaar te maken voor vertrek. Hun oudere zus, een verpleegster, hoorde van de razzia en kwam direct thuis vanuit het ziekenhuis waar ze werkte. Ze verklaarde de broers voor gek. "Jullie gaan toch niet?" riep zij uit. Ze bedacht dat de broers en haar moeder alle drie het bed in moesten, omdat ze zware dysenterie (een zware vorm van diarree) hadden. Om de situatie echt te laten lijken had ze allerlei spullen meegenomen van haar werk. "Toen die dag een Duitser de trappen opkwam om te inspecteren, liepen mijn zus en een vriendin in hun uniform met bedpannen rond. Het rook in huis inmiddels naar ontlasting, vermengd met het ontsmettingsmiddel Lysol, dus we kwamen geloofwaardig over."

Punt van schrik was nog wel dat de soldaat van de drie broers hun ausweis wilde meenemen, om hen zo later alsnog op te kunnen halen. "Zonder ausweis was je niets in die dagen. Gelukkig kreeg mijn zus een brainwave, en zei tegen de Duitser dat als de door hem aangekondigde arts langs zou komen voor controle, wij toch zeker onze ausweis moesten kunnen laten zien. De soldaat ging daarin mee, en gelukkig is er nooit iemand komen controleren."

Zeker een week bleven de broers binnen, uit angst om alsnog opgepakt en tewerkgesteld te worden. Wat volgde was de hongerwinter. En vanwege de dreiging van bommen waren het benauwde maanden. "De werf van Wilton Feyenoord lag bij ons vlakbij. Dat was een geliefd doelwit."

"Wij waren inderdaad zo ongeveer de enige jongens in de buurt in die tijd, daar voelden we ons wel eens schuldig over. Maar in die maanden hielpen we waar we konden om bijvoorbeeld stiekem hout te hakken in het nabijgelegen Sterrebos."

Oegstgeester kerken present op 5 mei: Bevrijdingsdag

Een deel van het enthousiaste kernteam

samen n 5 mei is een bijzondere dag. Dan vieren we in heel Nederland en met alle Nederlanders onze vrijheid. De Raad van kerken Oegstgeest (RVKO) heeft het initiatief genomen om als kerken dit jaar op Bevrijdingsdag present te zijn op wat misschien wel de drukste dag van het jaar is. Veel mensen zijn op de been om de Vrijmarkt te bezoeken, maar 5 mei valt dit jaar ook op een zondag: een dag die de kerken sowieso al vieren.

Om vorm te geven aan dit oecumenisch initiatief heeft de RVKO aan de Rooms Katholieke parochie, de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, de Protestante Kerk Oegstgeest en de Nederlandse Gereformeerde Kerk gevraagd hierin samen te werken. Er is vervolgens een kernteam gevormd dat samen met enthousiaste vrijwilligers maanden bezig is geweest met de voorbereiding van dit evenement. Onder het motto 'Samen Vrij' zullen er in en rondom de Rehoboth kerk, te midden van de drukte van de Vrijmarkt, tal van activiteiten aangeboden worden.
Naast het christelijk kindertheater "De Regenboog", speelt onder meer gospelband The Bowery en is er een goochelact. Rondom de kerk kunnen kinderen deelnemen aan oud-Hollandse spelen, cupcakes versieren, kleuren en knutselen. Ouders en belangstellenden kunnen in de kerk kosteloos een kopje koffie of thee drinken en een plakje cake of appeltaart kopen, vers geleverd door 't Jottem. Op het terrein achter de kerk, voor deze gelegenheid Bevrijdingsplein gedoopt, staan informatie-stands van enkele maatschappelijke organisaties. Ook brengt jeugdgroep TIC, Teenagers in Christ, die bestaat uit jongeren van de NGK en GKV op de vrijmarkt van alles aan de man. De opbrengsten daarvan komen ten goede aan de reis van circa 20 jongeren aan Moldavië in augustus. In dit armste land van Europa zullen de jongeren deze zomer op praktische wijze gestalte geven aan hun geloof. Ze organiseren kinderprogramma's, sporten en knutselen met kinderen en verlenen praktische hulp, waaronder het uitdelen van voedsel aan arme gezinnen.
Verder is er een boekenstand waar tweedehands religieuze boeken worden verkocht ten bate van de Voedselbank.
Binnen zal er een meer gewijde sfeer zijn: je kunt er muziek luisteren, bidden of meer te weten komen over de verschillende kerkgenootschappen. Natuurlijk is er alle gelegenheid om mensen te ontmoeten en voor een goed gesprek.

Herdenking

74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt Oegstgeest bij het monument in het Bos van Wijckerslooth ook dit jaar weer de gevallenen uit die oorlog, alsook Nederlanders die sindsdien in andere oorlogen zijn omgekomen. De vraag rijst wel eens hoe lang deze traditie nog zal standhouden. Het aantal mensen dat de periode 1940-1945 bewust heeft meegemaakt neemt immers snel af. Maar dat mag geen reden zijn om niet meer te herdenken. In de ons omringende landen wordt- na meer dan 100 jaar - op 11 november ook nog steeds de Eerste Wereldoorlog herdacht. Rond die datum dragen alle Britten een 'poppy' (klaproos) op hun kleding. De klaproos herinnert aan de eerste regels van het beroemde gedicht van John McCrae: In Flanders fields the poppies blow/Between the crosses, row on row.

In Oegstgeest hebben we bij het Groene Kerkje onze 'eigen' oorlogsgraven: die van de plaatselijke militairen Jaeger, Klaassens en Niemeijer en die van een aantal gesneuvelde geallieerden. Ook kent ons dorp meerdere gevallen verzetsstrijders, zoals Arie Bijl, Guus Reitsma en Reinier en Jobje van Kampenhout. Daarnaast zijn er joodse inwoners van Oegstgeest en een aantal patiënten van Endegeest omgebracht. (Voor meer namen en achtergronden: www.oorlogsgravenoegstgeest.nl). Om deze en vele naamloze slachtoffers niet te vergeten, is het zinvol op 4 mei te blijven gedenken. Het helpt ons er bovendien aan herinneren dat ook nu nog oorlogen en terreur dagelijks slachtoffers maken.
Er is overigens wel reden om optimistisch te zijn over de voortgang van de traditie. Zo heb ik gezien met hoeveel enthousiasme en betrokkenheid leerlingen van de Hofdijckschool de afgelopen weken zich hebben voorbereid op het maken en voorlezen van passende gedichten tijdens de komende herdenking. Alleen daarom al hoop ik dat ook deze keer op 4 mei vele plaatsgenoten zich rond het oorlogsmonument in het Bos van Wijckerslooth zullen verzamelen. Ook tijdens de informele nazit in het Dorpscentrum worden nog enkele gedichten voorgelezen.
PS Misschien denken sommige lezers deze column al eens eerder gelezen te hebben. Deels klopt dat. Enkele passages zijn hetzelfde als in een column van 2016. Het verhaal van de oorlog kan immers niet genoeg worden herhaald. Koos van der Bruggen

SOEK in beeld

'Zwangerschapskleding'

kringloop n Wie deze jurk ziet in de Soek (Stichting Oegstgeester Kringloop), zal denken dat Alice terug uit Wonderland haar jurk heeft ingebracht. Maar nee Alice is niet langsgekomen. Het is namelijk een oude zwangerschapsjurk en heeft inderdaad wel iets uit het befaamde kinderboek.

Tegenwoordig kun je zwangerschapskleding te kust en te keur kopen. We zijn er aan gewend, het hoort erbij. Maar dat is toch echt iets van na de oorlog. Voordien werd de dagelijkse kleding uitgelegd; voor de millennials onder u: er werden stukken stof ingezet om de jurk geschikt te maken voor de laatste weken van de zwangerschap.

Zwangerschapskleding is pas in 1938 ontstaan. In Dallas openden drie Duitse dames de kledinglijn Page Boy uit frustratie dat de keuze voor kleding voor zwangere vrouwen zo beperkt was. Page Boy domineerde de markt decennialang met beroemde klanten als Jackie Kennedy en Elisabeth Taylor (sic). Zwangerschapskleding is dus een vrij recent fenomeen.

En toch geven moderne beroemde dames nog steeds de voorkeur aan een maatje groter in plaats van zwangerschapskleding. Kate Middleton bijvoorbeeld is slechts één keer betrapt met een zwart-witte polkadot-jurk uit de zwangerschapslijn van Topshop. Kate gaf de voorkeur aan recycling van de kleding die ze vóór haar zwangerschap droeg. En dan zijn we weer terug in het doel van kringloopwinkels: hergebruik!

Max Dohle

SOEK - Kringloopwinkel Oegstgeest - Endegeesterstraatweg 1A

Vers van de maand

5 mei


Lawaaivliegtuigen vliegen laag over
onzichtbaar fijnstof.
In de CO2 file naar de Keukenhof,
volle stranden, veel lege hoofden
met alleen maar nu
zonder toen.

Ik vind een foto
van mijn vader in uniform.
Hij moest Huis ten Bosch
bewaken,
oorlog was het.

Zijn achterkleinkinderen
vieren de vrijmarkt
voor zolang.

Wie zou er nog stil staan bij de betekenis van vrijheid? Misschien volken die vandaag meemaken wat oorlog is en het geweld van aanslagen kennen. Moet je het meemaken om te weten wat het is?
Gelukkig is er aandacht voor op scholen, en wordt er nog steeds over geschreven, maar soms lijkt het of de meimaand een vertiermaand is zonder meer.

Het is daarom goed op 4 mei de vlag halfstok te hangen en op 5 mei in top. Zo herinner je je het verschil tussen oorlog en vrede en blijft het verhaal van toen voor nu levend.

Ik kijk naar de foto van mijn vader in uniform en realiseer me dat ook een kindervrijmarkt niet vanzelf spreekt.

Ronald da Costa

Koffieochtend Regenboogkerk

ontmoeting n Op vrijdag 10 mei is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk (Mauritslaan). Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur. Vanaf 10.15 uur vertelt Joost Belksma over het leven in de twee Jappenkampen op Zuid-Sulawesi (Celebes) die hij heeft meegemaakt van 1942 tot en met 1945 aan de hand van dagboeken en zijn herinneringen. Vervoer: Karel Krijgsman (tel 071 51 56 715)

Dorpscentrum redder in nood

Kamerkoor Oegstgeest organiseerde afgelopen woensdag 24 april een slotavond (van dit seizoen) met een kooroptreden en individuele optredens. Daarvoor hadden we bij de gemeente de Mozaïekzaal in de Leo Kannerschool gehuurd met een schriftelijke bevestiging. Helaas bleef de school gesloten. In absolute nood belden we het Dorpscentrum. De grote zaal was vrij en de beheerder nodigde ons van harte uit om te komen. Gastvrouwen Alie en Puck en Hans die het gebouw moest afsluiten ontvingen ons met open armen. Dat hield in dat ze pas om 11 uur klaar waren i.p.v. half 10, geen enkel probleem! De akoestiek in de grote zaal was voor ons koor ideaal. Na afloop konden we met z'n allen gezellig een drankje blijven drinken, goed verzorgd door beide gastvrouwen.
Het Dorpscentrum bleek maar weer een geweldig centrum te zijn voor activiteiten in ons dorp. Veel dank daarvoor namens ons hele koor!
Ada Blanken

Sterrewacht

avondje n Met satellieten reizen we door ons zonnestelsel naar planeten en kometen, maar hoe hebben we ooit, zonder de aarde te kunnen verlaten, de afstanden tot maan, zon en planeten kunnen meten? Kom op donderdag 9 mei naar de oude Sterrewacht bij de Leidse Kaiserstaat waar Lambert Swaans van de Werkgroep Leidse Sterrewacht hierover zal vertellen tijdens het 'Avondje Sterrewacht'. De avond begint om 20.00 uur met de voordracht van Lambert Swaans. Kosten 4 euro. werkgroepleidsesterrewacht.nl

Petitie: Inwoners willen behoud bomen

Burgemeester Jaensch kreeg de handtekeningen en een jonge zomereik aangeboden aan het begin van de raadsvergadering. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n Meer dan 4.400 mensen hebben de petitie 'Red de bomen in Oegstgeest' ondertekend. Deze ondertekenaars hebben het idee dat al jaren geen boom zijn leven zeker is in Oegstgeest. De initiatiefneemster van de petitie, Cathelijne Filippo, overhandigde samen met Noortje Bloemzaad en enkele andere inwoners burgemeester Emile Jaensch de lijst met duizenden handtekeningen. Ze gaven hem ook een boompje (een zomereik), om deze op een mooie locatie in Oegstgeest te planten.

Filippo zag de ongebreidelde kap van steeds meer bomen met lede ogen aan. "De gemeente heeft onlangs een rij van schitterende, monumentale bomen aan de Endegeesterlaan omgehaald. Ook zijn er zonder overleg met omwonenden jonge, nieuwe en volstrekt gezonde bomen aan de Oude Rijnsburgerweg gekapt. En er volgen er nog veel meer. Zowel in Nieuw Rhijngeest als de Oranjebuurt, waar 144 bomen op de lijst staan. Ook de Terweeweg komt aan de beurt.

Er gaan zelfs geruchten in het dorp over een totaal van 400 bomen, maar omdat al deze bomen in deelprojecten zijn opgenomen, heeft niemand inzicht en inzage in een totaaloverzicht. Hoewel de gemeente er nieuwe bomen voor terugplaatst, betekent dit dat prachtige, voornamelijk gezonde en vaak oude bomen, plaats moeten maken voor kleine, iele, jonge bomen die niet dezelfde eigenschappen en schoonheid bezitten.''

Samen met ruim 4.400 andere mensen riep ze de gemeenteraadsleden op, om 'te stoppen met de zinloze kap van zoveel prachtige bomen. Zorg voor een betere uitvoering van het bomenbeleid!'

ASC mag praten over kunstgras

politiek n De politieke partij Hart voor Oegstgeest wil er alles aan doen om te voorkomen dat ASC haar zo vurig gewenste kunstgrasvoetbalveld krijgt. Fractievoorzitter Van Dissel riep de overige partijen donderdagavond op, om nu al te laten weten dat er geen kunstgras mag komen. En dat verdere gesprekken hierover zinloos zijn. Maar dit initiatief pakte verkeerd uit.

Van Dissel diende de motie 'Geen kunstgras in de Veerpolder' in en lichtte toe: "Het is een mogelijke wens van ASC om daar kunstgras te willen. Maar bij de overwegingen om ASC naar de Overveerpolder te verplaatsen, heeft de raad zich indertijd helder uitgesproken tegen (de komst van, JD) kunstgras. Als minimale tegemoetkoming van de natuurwaarde voor het polderlandschap."


De HVO-voorman kreeg geen enkele steun met zijn oproep. De overige politici vroegen zich verbaasd af, waarom het bestuur van ASC niet eens zou mogen praten over haar wens voor kunstgras. Menno Welling (PrO): "De raad heeft gezegd; geen kunstgras, maar ASC wil dit ter sprake brengen in een overleg. Het lijkt me prematuur om daar niet over te praten."
Ook raadslid Arne-Jan Vos (D66) had problemen met de motie. Volgens hem gaat het om een bevestiging van wat de raad eerder al had besloten. "Laten we hier geen gewoonte van maken. Dit is een precedent waar we niet naar toe willen. Het is een glijdende schaal." CDA en VVD waren het hier mee eens.


Wethouder Nieuwenhuis liet daarop weten, dat in het huidige bestemmingsplan er geen mogelijkheid is, om kunstgras neer te leggen. "Als er besluiten worden genomen, is het in deze raad." Hierop trok Van Dissel de motie in.

RijnlandRoute: Gunning definitief

verkeer n De provincie Zuid-Holland heeft de aanpassing van de N206 Ir. G. Tjalmaweg, het tweede projectdeel van de RijnlandRoute, definitief gegund aan aannemer Boskalis.


Boskalis Nederland wordt verantwoordelijk voor:
• de verbreding en gedeeltelijke verdieping van de Tjalmaweg;
• de bouw van twee nieuwe ongelijkvloerse aansluitingen voor de ontsluiting van woningbouwlocatie Valkenburg;
• de verbreding van de Torenvlietbrug;
• de kwaliteitsverbetering en nieuwe inrichting Parkstrook langs de Tjalmaweg inclusief opwaardering fietspad in de parkstrook tot snelfietsroute;
• de aanleg van een rotonde bij de kruising Torenvlietslaan/Voorschoterweg voor de aansluiting van Valkenburg op de Tjalmaweg.


Boskalis voert daarnaast het 10-jarig onderhoud van de Tjalmaweg uit (afronding voorjaar 2032).

Boskalis gaat nu eerst aan de slag met voorbereidende werkzaamheden zoals het maken van een ontwerp en het klaar maken van het bouwterrein. Informatie over het ontwerp, de planning en de werkzaamheden van de Tjalmaweg wordt nog voor de zomer bekend gemaakt tijdens een informatieavond, waarbij Boskalis zich aan de omgeving voorstelt.

Herstel Duikerbrug 'trager dan die van de Notre Dame'

politiek n Het herstel van de Duikerbrug duurt veel te lang. Gemeenteraadslid Watze Mandema (CDA) ergert zich groen en geel aan het lange besluitvormingsproces. "We zijn verbaasd over de onacceptabele snelheid van het herstel van deze kleinste brug van Oegstgeest. De Notre Dame wordt nog sneller herbouwd!"

De vertraging in het herstel van de Duikerbrug wordt onder meer veroorzaakt door een hogedrukgasleiding die daar ingegraven is. Wethouder Glasbeek beaamde dat het lang duurt, voordat de Duikerbrug weer helemaal goed functioneert. Maar het gaat wel extra geld kosten. "We zitten nu in de afronding van het plan van aanpak. De complexiteit is groot, in verband met de kabels en leidingen. We komen zo snel mogelijk terug met de inschatting van het additionele bedrag en zullen dan overgaan tot uitvoering."

Glasbeek kon wel goed nieuws melden: "De brug is niet meer instabiel; zolang er geen zwaar verkeer over gaat, is deze stabiel."

Beter skateboardpark vurige wens

politiek n Je bent jong en je wilt wat. Skateboarden bijvoorbeeld. Nou heeft de gemeente Oegstgeest vele jaren geleden een skateboardpark aangelegd, maar dat is al lang niet meer geschikt voor het eigenlijke doel. De skateboardjongeren balen er flink van en vragen de politieke partijen om hulp.

Gemeenteraadslid Ingrid van Dillen (CDA) nam het donderdag 25 april op voor deze jongeren. "Het huidige skateboardpark is niet geschikt voor skateboarden, maar meer voor BMX-fietsen. De jongeren vragen, dat dit wordt aangepast, zodat meer jongeren er gebruik van kunnen maken." De skateboarders én hun ouders hebben aangegeven, dat ze bereid zijn om mee te betalen aan de kosten. Bijvoorbeeld door het aanschrijven van fondsen. Van Dillen vindt dit een geweldig initiatief: "Ze hadden zelf allerlei ideeën hoe dit op een zo goedkoop mogelijke manier, binnen de huidige contouren, aangepast zou kunnen worden. Daarnaast zien we dat een dergelijke activiteit ook preventief kan werken in het sociaal domein. Denk daarbij aan tegengaan van overgewicht, overmatig beeldschermgebruik en eenzaamheid onder jongeren." Van Dillen riep de wethouder op om in gesprek te gaan en te kijken of het skateboardpark aangepast kan worden.


Maar zo snel gaat het niet, gaf wethouder Nieuwenhuis aan. "We zijn in gesprek met deze initiatiefnemers, maar ook de gemeente Leiden, omdat het hen ook kan raken. We kijken wat de wensen zijn en kijken of er belangen van omwonenden in het spel zijn." Als dat allemaal in kaart gebracht wordt en duidelijk is hoeveel het herstel van het skateboardpark gaat kosten, zal Nieuwenhuis de gemeenteraad verder informeren. Hij vertelde niet hoe lang dit gaat duren.

Noodlokalen voor GDT

Eerder dienden bezorgde GDT-ouders een petitie in tijdens een raadsvergadering. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n De gemeenteraad ging donderdag 25 april unaniem akkoord met de komst van twee mobiele leslokalen voor de Gevers Deutz Terweeschool (GDT). Met dit besluit hoeft een deel van de basisschoolleerlingen niet meer naar het Teylingen College, om daar lessen te krijgen.

Tot een maand geleden was het plan van het college van burgemeester en wethouders duidelijk; De Gevers Deutz Terweeschool moest uitbreiden, maar dat kon ook door een deel van de leerlingen onder te brengen bij een andere school. En het Teylingen College had nog wel een plek. Volgens wethouder Huizing vond het schoolbestuur dit ook een prima oplossing, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.
Zowel het schoolbestuur als de ouders kwamen in het geweer. Basisschoolkinderen mixen met middelbare schoolleerlingen; dat was absoluut niet gewenst. De raad riep de wethouder vorige maand op, om te kijken of het toch niet beter was om een 'leslokaalcontainer' aan te schaffen. De wethouder liet dit uitzoeken en kwam vervolgens met het voorstel om zelfs twee van die containers te kopen. De kosten, een slordige 106.000 euro, kunnen voor een klein deel nog terugverdiend worden, als die leslokaalcontainers na gebruik weer doorverkocht worden.
Huizing weersprak, dat hij de gemeenteraad verkeerd geïnformeerd had, met de mededeling dat het schoolbestuur akkoord ging met het onder laten brengen van enkele tientallen leerlingen op het Teylingen College. "Laten we het er op houden, dat het een misverstand is geweest.'' Over de reden, waarom de GDT twee noodlokalen krijgt, lichtte Huizing toe: "De leerlingenverordening, de wet dus, geeft hen het recht op twee noodlokalen."

Stap naar samenwerking

politiek n Een besluit van de gemeenteraad, om de samenwerking in de Leidse regio weer op te pakken, wordt uitgevoerd.

Dat maakte burgemeester Emile Jaensch donderdag 25 april bekend. Op woensdag 11 september komen de raadsleden van de gemeenten in de Leidse regio bij elkaar. Die avond praten de politici over het onderwerp 'Grip op samenwerking in de regio'.

politiek - joep derksen

Burger wordt raadslid

Kees Burger. | Foto Willemien Timmers

politiek n Vorige maand vertrok Ria Pasterkamp (PrO) als raadslid. Haar lege zetel werd donderdagavond 25 april ingenomen door haar opvolger. Haar fractiegenoot Kees Burger, die al enige tijd als burgerraadslid actief was, mag zich sinds het afleggen van zijn belofte voortaan gemeenteraadslid noemen.

16 / 24

Oegstgeest wil dekkend AED-netwerk

reanimeren n Chrik Duyvendak van de gemeente Oegstgeest kan niet duidelijker zijn: Voor de zomer wil hij een dekkend netwerk van Automatische Externe Defibrillators (AED's) in Oegstgeest.

Door Willemien Timmers

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Op diverse plekken in Oegstgeest hangen deze, om, ingeval van nood, van een persoon met een hartstilstand het leven te redden.
Duyvendak laat de kaart van Oegstgeest zien met daarop de AED's die in de openbare ruimte hangen. "Als iemand door een hartstilstand wordt getroffen, dient de AED binnen zes minuten bij het slachtoffer te zijn voor optimale overlevingskansen." Iedere minuut dat de AED later bij degene met de hartstilstand aanwezig is, verkleint de overlevingskans met tien procent. Daarom heeft Duyvendak, samen met een plaatselijke werkgroep, zich ingezet om vanaf elke plek in Oegstgeest, een AED op maximaal drie minuten afstand beschikbaar te laten zijn. "Als overal in Oegstgeest een AED binnen drie minuten in de openbare ruimte bereikbaar is, dan is heel Oegstgeest gedekt, en kan de werkgroep worden opgeheven. Dat zou geweldig zijn."
Hij benadrukt dat er in Oegstgeest veel AED's hangen, maar dat die niet allemaal 24 uur per dag beschikbaar zijn. "We zijn met diverse scholen en sportverenigingen in gesprek om het apparaat van binnen naar buiten te krijgen. Als dat lukt, zijn we echt al een heel eind."


Duyvendak is ook tevreden over het aantal burgerhulpverleners onder de Oegstgeestenaren, dat opgeroepen kan worden om een patiënt te helpen. "Eén procent burgerhulpverleners volstaat, en daar voldoen wij aan met een aantal van 285. Ideaal zou echter zijn dat 1,5 procent burgerhulpverlener is: dat zou neerkomen op 360 Oegstgeestenaren."
Hij moedigt mensen daarom aan om een reanimatiecursus te volgen. "Dat kan bijvoorbeeld bij de EHBO-vereniging in Oegstgeest."

Oproep

Wie in zijn buurt een AED op wil hangen, of graag een reanimatiecursus wil volgen kan voor meer informatie contact opnemen met Chrik Duyvendak via duyvendak@oegstgeest.nl. Ook is veel informatie te vinden op hartslagnu.nl.

Feestelijke Koningsdag

De winnaars van het trottoirtekenen.

oranjefeesten n Ondanks het frisse weer en een enkele regenbui genoot Oegstgeest op zaterdag 27 april van een feestelijke Koningsdag.

De dag begon in het clubhuis van FC Oegstgeest, waar de Oegstgeester gedecoreerden van de afgelopen tien jaar samenkwamen voor een gezellig ontbijt. Zij werden er toegesproken door burgemeester Emile Jaensch en de nieuwe voorzitter van de Oranjevereniging, Linda van der Zon. Na een prima verzorgd begin van de dag en vertrok het gezelschap richting gemeentehuis, daarbij vooropgegaan door de Franciscus Band Leiden.

Bij het raadhuis werd een aubade aan de koning gebracht, en kwam de zon zelfs even tevoorschijn. Daarna kon door de kleinste Oegstgeestenaren genoten worden van de kinderspelen die, vanwege een op omvallen staande boom, dit jaar achter het gemeentehuis stonden opgesteld.

Daarna konden alle Oegstgeestenaren, tussen de regendruppels door, genieten van een vol programma. In het Wilhelminapark was er traditiegetrouw het ringsteken, en op de Hofdijck was er muziek (o.a. het LOHKoor), konden kinderen zich vermaken met sportactiviteiten en springkussens, en vonden natuurlijk weer de dikke-banden-races plaats.

Prijswinnaars Trottoirtekenen

oranjefeesten n Ondanks het minder mooi weer namen zaterdag 27 april 21 kinderen van 4 tot en met 16 jaar deel aan het trottoirtekenen dat op de Oegst­geester Lijtweg door de Stichting Evenementen voor de Oegstgeester Oranjevereniging werd georganiseerd.

Om 14.15 uur werden de kunstwerken deskundig beoordeeld door juryleden Fem Stamkart en Erwin Geiger.


Onder toeziend oog van Oranjevereniging-voorzitter Linda van der Zon werden de prijzen, verdeeld over drie categorieën, door burgemeester Dhr. Emile Jaensch uitgereikt.


De prijswinnaars

4 t/m 7 jaar: 1. Els Kuggeleijn (7 jaar), 2. Bernon Vulker (6 jaar), 3. Lisa Smit (6 jaar)

8 t/m 11 jaar: 1. Tobias Persson (11 jaar), 2. Caroline Silva (9 jaar), 3. Benthe Vulker (8 jaar)        

12 jaar en ouder: 1. Jonathan Persson (14 jaar), 2. Jens Kooitje (16 jaar), 3. Celine Kleemans (13 jaar)        

Trots poseerden alle prijswinnaars na de prijsuitreiking nog even met de voorzitter van de Oranjevereninging, de burgemeester en de juryleden voor de camera's. (zie foto boven)

Uitslagen Bakfietsenrace en Dikke Banden Race Oegstgeest

oranjefeesten n In de middag vonden op Koningsdag de Dikke Banden Races plaats.

Kampioen bij de bakfietsenrace zijn: Jasper Wolfs met zoon Thijmen en bij de dames Marloes van Dongen met zoon Philip.
De winnaars, en dus kampioen van Oegstgeest, in de diverse categorieën zijn: Josephine Gillet, Anoek van Hasselt en Manoek Sall. Bij de jongens Lars van Dijk, Boelie van de Sman en Jasper Steenbergen. De plaatsen 2 en 3 waren voor Julie van der Sman, Liz Hutten, Jasmijn Wolfs, Rosalie van der Horst, Joël van Laar, Olivier van Oers, Sten Hutten en Tijmen Wolfs.

Francesco is knikkerkampioen

oranjefeesten n Zaterdag vond de officiële voorronde van het NK Knikkeren plaats in de gemeente Oegstgeest. Ruim 40 kinderen deden mee aan de knikkervoorronde in Winkelcentrum Lange Voort.

De kinderen streden voor een ticket voor de finale op 29 juni in Ouwehands Dierenpark Rhenen én om de titel: 'Knikkerkampioen van de gemeente Oegstgeest'. Na vele poulewedstrijden en een spannende knock-out fase, wist Francesco aan het langste eind te trekken en zichzelf te kronen tot knikkerkampioen van de gemeente Oegstgeest.

Zowel Francesco als Barbara (2e) werden tijdens de finale door het enthousiaste publiek toegejuicht. Het was een spannende wedstrijd, waarbij uiteindelijk Francesco net iets beter was. Hij nam plaats op de hoogste trede van het podium en nam, naast een ticket voor de grote finale, de grootste beker mee naar huis.

Niet alleen was er een prijs voor Francesco en Barbara, ook Artemis (3e) en Victoria (4e) kregen een mooie beker mee naar huis.

Livemuziek bij de golfclub

Muziek op zondag bij de Oegstgeester Golfclub. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Blues n OGC Live is een nieuw evenement in Oegstgeest. Er was muziek op zondag 28 april bij de Oegstgeester Golfclub met The Cottonmouth Blues Corporation. De band is opgericht door muzikanten die elkaar kennen uit het onderwijs. Net als op zondag 31 maart was het een gezellig evenement.

The Captain's Bar is open

horeca n Sinds begin april is The Captain's Bar aan de Endegeesterlaan geopend. Onder 'Het Witte Huis', daar waar eerst Wine & Dine gevestigd was, kan men nu terecht voor het gezellige bistro- en grill-restaurant.

The Captain's Bar is een plek waar iedereen van 8 tot 88 zich thuisvoelt. De nieuwe horecagelegenheid is geheel ingericht volgens een nautisch thema, en voelt heel laagdrempelig aan. Of je nu directeur bent en met collega's komt eten, of je wilt met je vriendengroep bijpraten tijdens een gezellig etentje, iedereen is er welkom, en de gerechten zijn heel betaalbaar.
Zeker nu de dagen wat warmer worden, is het ook goed toeven op het gezellig ingerichte terras.
The Captain's Bar kent een uitgebreide kaart met veel klassieke gerechten en vooral lekkere steaks.

Captain's Bar - Bistro & Grill
Endegeesterlaan 2, Oegstgeest

Vitalityclub: sportief, levendig en gezellig

bewegen n Vanaf september 2018 is een tiental bewoners uit Oegstgeest gestart met de Vitalityclub Oegstgeest, als onderdeel van de activiteiten van de coöperatie 'Langer zelfstandig leven Oegstgeest'. Immers, wil je langer zelfstandig leven, dan moet je daar ook wat voor doen! Gezond leven, bewegen, blij zijn met leuk gezelschap en zo dicht mogelijk in de buurt.

"Aanvankelijk oefenden we op het grasveld naast het Oegstgeester kanaal, tegenover de Haeswijkflat", vertelt Miet de Bosschere. "Toen het kouder en natter werd, zijn we in november overgestapt naar een recreatieruimte in het Jottem op de Louise de Colignylaan. We werden gecoacht door om beurten Jacques Lewensztain en Ellen Begemann respectievelijk yogaleraar en hockeytrainer. Tot onze spijt hebben beiden om diverse persoonlijke redenen, moeten besluiten om er niet mee door te gaan zodat we aangewezen werden op elkaar. Zo getraind zijn we inmiddels dat we zelf een programma in elkaar hebben gezet zodat we zelfstandig verder kunnen."

De Vitaltyclub is op zoek naar nieuwe leden.

De dames (helaas hebben zich nog geen enthousiaste heren aangemeld) zijn heel trouw, ondersteunen elkaar en hebben vooral veel plezier. Alle mogelijke bewegingen komen aan bod, en als het even te veel of te zwaar is, kan ieder voor zich pas op de plaats maken.
"Nu de zomer in aantocht is, verruilen we vanaf 1 mei onze trainingen bij Jottem naar een van de kunstgras voetbalvelden van FC Oegstgeest (de Voscuyl 19) en dat op elke donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. We zijn daar heel erg welkom. We gaan daar verder met ons eigen programma, met balspel, krachttraining en ook wat cardiotraining. We zijn FC Oegstgeest dankbaar dat we van hun accommodatie gebruik mogen maken."
De Vitalityclub zou het fijn vinden om nog een aantal enthousiaste dames en heren erbij te hebben zodat ze rond de 15 personen zijn. "Wie heeft er zin in, nu de zomer voor de deur staat, om aan de eigen conditie te werken en dat samen met onze sportieve en gezellige club Oegstgeestse dames?" Stuur een mail naar mjadebosschere@kpnmail.nl of bel naar 0653267674.

KLAAR-conceptstore open

Op 26 april was de winkel voor het eerst open aan de Irislaan: Klaar! | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

KLAAR n Na tien maanden proefdraaien in de passage van winkelgebied Lange Voort opende Irene van de Laar op vrijdag 26 april haar KLAAR-conceptstore aan de Irislaan.

Eigenaar Irene legt enthousiast uit wat KLAAR voor een winkel is: "Het is een winkel vol winkeltjes. Een winkelconcept dat de passie en visie van de eigenaar uitdraagt. Ik geef als het ware een kijkje in mijn persoonlijke levensstijl, in mijn 'huis'. Alle producten die we verkopen passen daarin en worden dan ook met zorg bij elkaar gezocht. Niet alleen door mijzelf maar juist ook door de samenwerking met andere 'lokale' ondernemers die een webshop of fysieke winkel hebben. Zij krijgen ruimte in mijn winkel om hun merk of product bij mij te etaleren. Door deze mengeling van producten kunnen we een breed assortiment aanbieden op het gebied van lifestyle, cadeaus, fashion en babyartikelen".

KLAAR is voor Irene een droom die werkelijkheid wordt. Na grondig verbouwen straalt de winkel iets industrieels maar ook gezelligheid uit. "In het voorste gedeelte een variëteit aan cadeauartikelen, mooie items voor in huis, een telkens wisselend klein assortiment aan damesmode en veel tassen en sieraden. Achterin de winkel een mini-babywinkel met de mooiste spulletjes van Jut & Juul, Rice, Done by dear en de schattigste babykleding. We werken samen met Zusss, Home Society, De winkel in Leiden, Jut & Juul, ByBazz, At the Farm, House of Items."

Irene of Nicole nodigen uit om gezellig langs te komen. "Wij zijn geopend van dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur, vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur."

Als borstkanker geen borstkanker is

lezing n Op woensdagavond 8 mei zal Jelle Wesseling een lezing houden over zijn werk als patholoog en onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en hoogleraar pathologie van borstkanker aan het LUMC.

Hij schrijft: 'Buitengewoon confronterend te horen dat je kanker hebt. Maar soms weten artsen niet eens zeker of het dat echt is. Neem bijvoorbeeld DCIS, Ductaal Carcinoom In Situ. Het wordt bij duizenden vrouwen per jaar gevonden en kan borstkanker worden, maar wordt het meestal niet. Toch ondergaan vrijwel alle vrouwen voor de zekerheid een borstamputatie of een borstsparende operatie gevolgd door bestraling. Heel ingrijpend. Maar welke DCIS-afwijkingen zijn dan ongevaarlijk?'.

Jelle Wesseling onderzoekt hoe we kunnen leren voorspellen welke vrouwen met DCIS een hoog of een laag risico op het krijgen van borstkanker hebben, om die laatste groep onnodige stress, angst en overbehandeling besparen.

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het vormingswerk van de Raad van Kerken.

Plaats: Rehobothkerk, Lijtweg

Tijd: koffie/thee 19.30, lezing 20.00 uur

Toegang: gratis

Info: jelle.wesseling64@gmail.com, www.dcisprecision.org

Texcoco-Mexico-1991 n Zwerver als gemakkelijke prooi

In de avond brengt Zwerver een lokale collega en diens vrouw naar huis. Een gemakkelijke route die hij diverse keren per week rijdt. Een rustig routineus ritje, een plezierig nagesprek. Hij draait een rustige straat in, aan het begin waarvan een politie auto staat. Tot zijn verbazing houdt de politie hem aan en zet hem aan de kant. De straat is eenrichtingsverkeer. Ja, dat weet Zwerver. Dan ziet hij tot zijn verbazing dat de pijl is omgekeerd. Dat was gisteren nog niet zo. Dat weet hij zeker.
Een ernstig delict! Hij heeft enkele meters tegen de toegestane richting in gereden! Er was op eerdere dagen geen waarschuwing dat de rijrichting zou veranderen en nu ook is er geen waarschuwing dat zulks gebeurd is. Zwerver wil niet betalen. Dat is wel de bedoeling. De politie staat doodleuk slachtoffers op te wachten.
Terwijl de 'handhavers' zich op andere weggebruikers richten bespreekt een verontwaardigde Zwerver de situatie met de mede-inzittenden. Zijn collega raadt hem aan dat toch maar wel te doen. Door te weigeren zal hij met het hoger politiegezag in aanraking komen, dat dan ook zijn deel zal willen hebben. Beter is, zegt collega, verdere moeilijkheden te voorkomen. Hij biedt aan met de dienders een regeling te treffen. Aldus geschiedt.


Een aantal jaren later loopt Zwerver in Peru met een lokale katholieke non langs een nieuw gebouwd politiebureau. De nog steeds wat onnozele Zwerver vraagt haar of het politietoezicht in de wijk verbeterd is. "Welnee", zegt ze fel, "dat zijn de ergsten".

Als borstkanker geen borstkanker is

Foto: Willemien Timmers

lezing n Op woensdagavond 8 mei zal Jelle Wesseling een lezing houden over zijn werk als patholoog en onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en hoogleraar pathologie van borstkanker aan het LUMC.

Hij schrijft: 'Buitengewoon confronterend te horen dat je kanker hebt. Maar soms weten artsen niet eens zeker of het dat echt is. Neem bijvoorbeeld DCIS, Ductaal Carcinoom In Situ. Het wordt bij duizenden vrouwen per jaar gevonden en kan borstkanker worden, maar wordt het meestal niet. Toch ondergaan vrijwel alle vrouwen voor de zekerheid een borstamputatie of een borstsparende operatie gevolgd door bestraling. Heel ingrijpend. Maar welke DCIS-afwijkingen zijn dan ongevaarlijk?'.

Jelle Wesseling onderzoekt hoe we kunnen leren voorspellen welke vrouwen met DCIS een hoog of een laag risico op het krijgen van borstkanker hebben, om die laatste groep onnodige stress, angst en overbehandeling besparen.

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het vormingswerk van de Raad van Kerken.

Plaats: Rehobothkerk, Lijtweg

Tijd: koffie/thee 19.30, lezing 20.00 uur

Toegang: gratis

Info: jelle.wesseling64@gmail.com, www.dcisprecision.org

Texcoco-Mexico-1991 n Zwerver als gemakkelijke prooi

In de avond brengt Zwerver een lokale collega en diens vrouw naar huis. Een gemakkelijke route die hij diverse keren per week rijdt. Een rustig routineus ritje, een plezierig nagesprek. Hij draait een rustige straat in, aan het begin waarvan een politie auto staat. Tot zijn verbazing houdt de politie hem aan en zet hem aan de kant. De straat is eenrichtingsverkeer. Ja, dat weet Zwerver. Dan ziet hij tot zijn verbazing dat de pijl is omgekeerd. Dat was gisteren nog niet zo. Dat weet hij zeker.
Een ernstig delict! Hij heeft enkele meters tegen de toegestane richting in gereden! Er was op eerdere dagen geen waarschuwing dat de rijrichting zou veranderen en nu ook is er geen waarschuwing dat zulks gebeurd is. Zwerver wil niet betalen. Dat is wel de bedoeling. De politie staat doodleuk slachtoffers op te wachten.
Terwijl de 'handhavers' zich op andere weggebruikers richten bespreekt een verontwaardigde Zwerver de situatie met de mede-inzittenden. Zijn collega raadt hem aan dat toch maar wel te doen. Door te weigeren zal hij met het hoger politiegezag in aanraking komen, dat dan ook zijn deel zal willen hebben. Beter is, zegt collega, verdere moeilijkheden te voorkomen. Hij biedt aan met de dienders een regeling te treffen. Aldus geschiedt.


Een aantal jaren later loopt Zwerver in Peru met een lokale katholieke non langs een nieuw gebouwd politiebureau. De nog steeds wat onnozele Zwerver vraagt haar of het politietoezicht in de wijk verbeterd is. "Welnee", zegt ze fel, "dat zijn de ergsten".

Buitengewoon lekker buiten op vrijdagavond 17 mei

ontmoeting n Samen eten werkt buitengewoon verbindend. De derde maaltijd in het kader van het activiteitenprogramma van de werkgroep Vorming van de Raad van Kerken Oegstgeest (thema: 'Buitengewoon') is zo mogelijk buiten, op 17 mei, achter de Rehobothkerk aan de Lijtweg.

Gezellig samen aan een lange tafel. Iedereen is welkom. Aanmelden uiterlijk 6 mei. Bij slecht weer is het binnen.
De maaltijd begint om 19.00 uur. De kosten bedragen € 5,- p.p., waarvan € 2,50 naar de Voedselbank gaat. Bij aankomst te voldoen. Wie zelf een gerecht (in overleg) meeneemt, hoeft niet te betalen.
Opgave uiterlijk 6 mei bij Reina Albracht, reina.albracht@ziggo.nl, 06-21 95 45 51

Grote belangstelling indrukwekkende voorstelling

Het gezelschap wist samen een intieme en ontroerende sfeer te creëren. | Foto Willemien Timmers

'Reikhalzend naar het leven'

voorstelling n Afgelopen zondagmiddag, 27 april, hebben ruim tachtig mensen genoten van een indrukwekkende muzikale voorstelling met dagboekfragmenten uit de dagboeken van Etty Hillesum.

Met heel weinig decorstukken en een eenvoud wist het gezelschap de aandacht van het publiek intens vast te houden. De teksten werden afgewisseld met muzikale intermezzo's en Jiddische liederen. Het gezelschap, een zangeres, een violist, een gitarist, degene die de teksten las en de vrouw die de bewegingen uitvoerden, wist samen een intieme en ontroerende sfeer te creëren. Na afloop was er veel applaus en bloemen. Er werd nog enige tijd nagepraat tijdens de nazit. Mensen hebben zich aangesproken gevoeld.

Deze voorstelling is georganiseerd door de Activiteiten Vrijzinnigen Protestanten (AVP) in Oegstgeest samen met de PGO en is mede mogelijk gemaakt door de Raad van Kerken.

Groene Theologie op zondag 19 mei

De volgende bijeenkomst van de AVP samen met de PGO zal zondag 19 mei om 15.00 uur plaatsvinden in het Dorpscentrum waar Trees Montfoort een lezing komt houden over haar zojuist verschenen boek Groene Theologie (uitgeverij Skandalon).

Voor meer informatie. Gerrie Kooijman 06-18392604.

Dank je wel, partner - Etiquette bij het bridgespel

Nieuw boek van Gerty van den Nouland-Wackers

bridge n Kortgeleden kwam er een nieuw boekje over bridge uit van dorpsgenote Gerty van den Nouland. Het boekje is een leidraad bij moeilijke speelsituaties.

De inhoudsopgave helpt de lezer om het onderwerp te vinden dat vraagtekens opriep tijdens een zitting. De meest voorkomende situaties worden uitgelicht en besproken. "Geniet van het spel en vergeet nooit je partner te bedanken, ook al valt het soms tegen wat op tafel komt. Hopelijk draagt dit boek bij tot nog meer begrip en plezier tijdens het bridgespel", aldus van den Nouland.
Gerty van den Nouland woont al vele jaren samen met haar man in Oegstgeest. Tijdens haar buitenlandse jaren in Maleisië, Thailand en Abu Dhabi speelde ze altijd al bridge, maar zonder veel aandacht voor regels en tafelmanieren. In 2006 werd ze lid van BC Rijnland en daar leerde ze pas echt bridgen. Het ging haar steeds meer interesseren en intrigeren. Echter nadat ze redactielid van BC Rijnland werd, kwam de behoefte om ook haar clubleden deelgenoot te maken van deze nieuwverworven kennis.
Het boek is te verkrijgen bij de Oegstgeester boekwinkels.

SC Oegstgeest '80 wint met grote overmacht opnieuw de Bollencup

Internationale schaakmeester Fred Slingerland neemt uit handen van wedstrijdleider Cok Ippel de beker in ontvangst.

schaken n Dinsdag 23 april deed een sterk zestal van Oegstgeest mee aan het jaarlijkse Rapidkampioenschap van de Bollenstreek voor zestallen, in de wandelgangen de Bollencup genoemd. Dit keer was Schaakvereniging Sassenheim de gastheer. Al jaren wint Oegstgeest deze beker en dat was dit keer geen uitzondering.

In de kampioensgroep werd allereerst van De Zwarte Pion uit Lisse gewonnen met 5 - 1, vervolgens werd het tweede team van De Uil uit Hillegom verpletterd met 6 - 0 en tenslotte werd het eerste team van De Uil, vaak de belangrijkste concurrent van Oegstgeest, vernederd met 5½ - ½.

Aan deze monsterscores werd bijgedragen door Fred Slingerland, Joop Piket, Duleen van Gunsteren en Gideon van der Bent, die allen de maximale score van 3 uit 3 behaalden.

Gert-Michiel de Niet kon ondanks een pluspion niet winnen van Ad Reyneveld van De Uil 1 en scoorde 2½ punt. Jan Brandt behaalde in zijn zwanenzang voor Oegstgeest (hij verhuist binnenkort naar Limburg) 2 punten, hij verloor alleen van Fred van Randen van De Zwarte Pion.

"Een zeer overtuigende overwinning, waardoor we de Bollencup weer een jaar in ons bezit hebben" aldus Ed Noordijk. Fred mocht de beker uit handen van wedstrijdleider Cok Ippel in ontvangst nemen.

Terug naar Oegstgeest

Schaakclub Oegstgeest '80 is momenteel bezig de terugkeer van Leiden naar Oegstgeest voor te bereiden. Als alles volgens plan verloopt wordt per 1 september aanstaande gespeeld in een zaal bij K&O aan de Lange Voort.

Tijdens een trainingskamp bij LOHC verlies je nooit: je wint of je leert

Het Kroatisch Bondselftal heeft een vierdaags trainingskamp bij LOHC achter de rug.

hockey n Het Kroatisch Bondselftal Hockey Heren heeft een intensief, vierdaags trainingskamp bij LOHC achter de rug van 22 tot en met 25 april, onder leiding van bondscoach Norbert Nederlof.

Na een tocht van 15 uur kwam de Kroatische selectie vanuit Zagreb op Eerste Paasdag aan in Eindhoven. Heel vervelend dat één van de busjes veel tijd had verloren als gevolg van een lekke band. Eenmaal in Eindhoven vergat men dit gelukkig snel door het bijwonen van de halve finales van de Euro Hockey League. Een opwarmertje voor het trainingskamp bij LOHC.

Voor maandag 22 april stonden twee trainingen gepland. Focus tijdens deze trainingen lag op de basis van het verdedigen en balbezit. De lunch was, dankzij JUMBO Peter de Jong, heel goed voor elkaar. Tweede paasdag was opnieuw zonovergoten en een hele warme dag. De mannen waren kapot. Van het diner, verzorgd door Corbeaux Catering, werd enorm genoten, waarna de heren een vrije avond kregen.

Dinsdag 23 april stonden opnieuw twee trainingen geagendeerd. Peter Kalfsterman (coach/trainer LOHC Heren 1) gaf vooral de Kroatische goalies pittige sessies. Na de lunch vertrokken de mannen naar Amsterdam voor een tochtje met een rondvaartboot, aten te LOHC en gingen door naar Forescate. Hier vond de eerste oefenwedstrijd plaats. Na een vriendelijke ontvangst en onder het toeziend oog van veel publiek, is een prima wedstrijd gespeeld; 3-2 winst voor het Kroatische Bondselftal.

Het Kroatisch team was onder de indruk

Woensdagochtend was er een training bij LOHC en na de lunch ging men richting Leiden voor een stadswandeling door de oude binnenstad. Krachten werden gespaard voor het avondprogramma. 's Avonds kregen de Kroaten hockey-les van een fris en sterk spelend LOHC Heren 1. Zeer leerzaam en een goede ervaring voor de Kroatische hockeyers. Met de gedachte "You never lose; you either win or learn!" werd het programma met een gezellige 'after-match'-snack' met Heren 1 afgerond.

Donderdag 24 april alweer de laatste dag van het trainingskamp. Na de ochtendtraining en behandelingen door de fysio van MSC Oegstgeest, stond voor de middag een extra oefenwedstrijd op het programma. Op de velden van Cartouche, speelde het Kroatische Bondselftal tegen het nationale team van Kazachstan. De laatste energie werd uit de benen geperst en dit leidde tot een prima overwinning voor de Kroaten; 4-2.

Terug naar LOHC voor het laatste diner in het Glazen Huis. Ninotschka Donders-van Ommen (eventmanager van het trainingskamp en gastvrouw namens LOHC) werd door de selectie en staf in het zonnetje gezet, voordat de mannen allen rond 18.30 uur huiswaarts keerden.

Het Kroatisch team was onder de indruk van het trainingskamp te LOHC en is dankbaar richting iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Een geweldige ervaring in de voorbereiding naar het EK in Gibraltar van 28 juli tot en met 3 augustus.

Golfen voor het goede doel: Klimmen tegen MS

golf n Op woensdag 29 mei organiseert de Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg het 14e Rijnsburgs Open Golftoernooi. Ditmaal vindt het toernooi plaats op de nieuw aangelegde golfbaan van de Oegstgeester Golfclub OGC aan de Van Houdringelaan 15 in Oegstgeest. De opbrengst van het toernooi gaat naar 'Klimmen tegen MS'.

Multiple Sclerose is een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. Volgens artsen zal het nog jaren duren voordat hier een effectieve behandeling voor wordt gevonden. Dit kan alleen versneld worden door meer onderzoek te doen en daar is geld voor nodig.
Bij de Rijnsburger Erik van der Plas is deze ziekte recent vastgesteld. Hij is niet bij de pakken neer gaan zitten en gaat met zijn vriendengroep voor de tweede maal de Mont Ventoux beklimmen om daarmee geld op te halen voor onderzoek. Ook op de radio Bollenstreek Omroep wordt wekelijks aandacht besteed dit goede doel.

Deelname aan dit toernooi kost €95 per persoon (OGC leden krijgen een tientje korting) waarvoor een 'all inclusive' programma wordt geboden met mooie prijzen voor de winnaars. Ook een afsluitende Nearywedstrijd en een Chinees buffet maken deel uit van het programma. "Als u uw niet meegolfende partner wilt laten meegenieten van het buffet bedragen de kosten voor hen €25," aldus de organisatie. Het programma start om 13.15 uur en wordt omstreeks 20.00 uur afgesloten in het mooie clubhuis van OGC.

Opgave bij Kees Mulder, telefoon 0637550255 of via een email naar cj.mulder@ziggo.nl.

Gratis varen met klassieke salonboot

Leiden/Warmond n De klassieke salonboot De heere Schouten vaart tijdens Bevrijdingsdag 5 mei gratis over het Joppe. Dit gebeurt ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de stichting die de eeuwenoude notarisboot beheert.

De salonboot is eigendom van de gemeente Teylingen en is sinds 2004 in de vaart als voetveer van Warmond (Koudenhoorn) of de Leidse Merenwijk (Tengnagel) naar de Zwanburger polder. Het voetveer wordt bediend door vrijwillige schippers die de wandelaars overzetten. Normaal geldt een tarief van €2 per wandelaar, maar vanwege het jubileum wordt op deze dag kosteloos overgezet. De Zwanburger wandelroute is een van de fraaiste wandelingen van ons land.

Lekker eten via Uitgekookt: Vraag naar gezonde kant- en klaarmaaltijden neemt toe

eten n De afgelopen tijd zijn vooral de gezondere varianten van de kant en-klaarmaaltijden heel populair. Dit zijn maaltijden die met verse ingrediënten op een ambachtelijke manier worden bereid zonder kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen.

"De consument wordt steeds bewuster als het op voeding aankomt", zegt Johan van Marle, eigenaar van Uitgekookt. "Verder zien we twee trends samenkomen. Enerzijds wil de consument steeds gezonder eten en anderzijds is het niet mogelijk om veel tijd in de keuken door te brengen om daadwerkelijk een gezonde maaltijd op tafel te zetten."

Groepen

Van Marle ziet verschillende groepen consumenten maaltijden afnemen bij Uitgekookt. Dit zijn senioren die niet zelf meer kunnen koken maar bijvoorbeeld ook werkenden die onregelmatige uren draaien, laat thuis zijn of een eenpersoonshuishouden voeren. De maaltijden hoeven alleen nog maar worden verwarmd in de oven of magnetron. "Met een team van professionele koks bereiden we met veel passie en deskundigheid elke week 20 verschillende gerechten met zowel Hollandse, Oosterse en Mediterrane invloeden", vertelt Johan van Marle. "Koken doen we op ambachtelijke wijze met verse en kwaliteitsproducten, dit proeft de consument gelijk."

Praatje

"Onze bezorgers hebben altijd even tijd voor een gezellig praatje en dat is vooral voor onze oudere klanten erg prettig. Elke keer een bekend gezicht aan de deur." Om de groeiende vraag naar de gezonde maaltijden aan te kunnen is Uitgekookt verhuist naar een nieuw onderkomen. "Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds meer mensen in Nederland blij te maken met een heerlijke maaltijd", sluit Johan van Marle af.

Bestellen kan via www.uitgekookt.nl of door te bellen naar (085) 040 60 65

5 mei

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor Denise Dijk
Regenboogkerk 10.00 geen dienst, zie Groene Kerk
Groene of Willibrordkerk 10.00 ds. A. Verburg

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 prot. viering, Marion van Roon

LUMC 10.00 Rashwan Bafati

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

Tot 16.00 u allerlei activiteiten ivm 5 mei viering
19.00 u ds. E. Buitendijk i.c.m. NGK

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 Ds. P. Kleingeld

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. J. Brüsewitz

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. D. de Roest. Leiden

Matthiaskerk Warmond

Zaterdag 4 mei Dodenherdenking, 19.00 uur, J. Timmermann en ds. Ad Alblas

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

29-04 / 05-05 TP Maresingel, S.S. Gahar, Maresingel 5 2316 HA Leiden (071) 5141838

06-05 / 12-04 TP De Korte Vliet, Brahmslaan 20 2324 AM Leiden (071) 5762925

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@WouterScheepens Retweeted Simon Kuper Really? "The greater fear is that the Netherlands will be globalised out of existence" In this weekend's FD you warn for Dutch 'middelmatigheid'. Can it be both? Time to go back to Oegstgeest.

@DutchSpace Or properly pronouncing the Dutch town of Scheveningen or Oegstgeest, just to increase the difficulty level ;-)


@nieuwenburgmenn Jenaplanschool De Kring #oegstgeest heeft sinds deze week een groen dak. Hopelijk zorgt dit voor een koeler binnenklimaat

@mbsbeton I.o.v RvB Infra BV #Harderwijk heeft @mbsbeton keerwanden geleverd en geplaatst #Oegstgeest als geluidswal tussen bedrijventerrein De Boeg en naastgelegen woonwijk. Keerwanden hoogtes 2.0m en 3.5m werden middels keerwanden met verlopende bovenzijde keurig aaneengesloten geplaatst