Oegstgeester Courant

9 september 2020

Oegstgeester Courant 9 september 2020


Dorpskantoor opent in Dorpscentrum

Sietske Steenbergen hoopt in het Dorpskantoor veel mensen te ontmoeten. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Afgelopen vrijdag hield sociaal makelaar Sietske Steenbergen voor het eerst kantoor in Dorpscentrum Oegstgeest. Vanaf nu zal het Dorpskantoor daar elke vrijdagmiddag te vinden zijn van half drie tot vijf uur. “Ik ben er erg blij mee dat de VVV van het sociaal domein op deze manier van start is gegaan”, laat Sietske enthousiast weten. “Iedereen kan hier tijdens openingstijden zonder afspraak binnenlopen om informatie te krijgen over de sociale aspecten van wonen in Oegstgeest.”

Door Willemien Timmers

Ruim een jaar geleden stelde Oegstgeest een Sociaal Makelaar aan, om sociale cohesie te versterken door sociale initiatieven in kaart te brengen en mensen met elkaar te verbinden. Belangrijke drijfveer voor deze aanstelling was het terugdringen van eenzaamheid in alle wijken en alle lagen van de bevolking. Inmiddels heeft Sietske haar plek meer dan goed ingenomen, en is ze overal en nergens te vinden om Oegstgeestenaren met elkaar te verbinden.

Om nog toegankelijker te zijn voor iedereen, heeft Sietske nu een inloopplek, een ‘dorpskantoor’ gecreëerd in het Dorpscentrum. “Net zoals een toerist bij de plaatselijke VVV langsgaat om geïnformeerd te worden over wat er allemaal te doen is in die gemeente, zo ben ik er voor alle Oegstgeestenaren die willen weten welke mogelijkheden er voor hen - of voor mensen om hen heen - zijn om anderen te ontmoeten.”


Spin in het web

Graag functioneert Sietske als een spin in het sociale web. “Ik wil graag meedenken over wat er sociaal mogelijk is in ons dorp, contacten leggen en aan mensen ideeën opperen voor activiteiten. Ook wil ik Oegstgeestenaren de weg wijzen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk, of iets leuks in de wijk willen organiseren.”


De sociaal makelaar vertelt dat gebeurtenissen in een mensenleven vaak leiden tot een ander sociaal leven. Dat kan zijn een verhuizing of een echtscheiding, maar ook bij pensionering of bij het overlijden van een partner staan levens ineens op zijn kop. Het kan ook zijn dat men er om gezondheidsredenen niet meer samen met de auto op uit kan, en dan dichter bij huis contacten en activiteiten zoekt. “Iedereen die zich hierin herkent, nodig ik van harte uit eens langs te komen in het Dorpscentrum voor een kopje koffie. Ik snap dat men soms niet eens goed weet te verwoorden wat hun hulpvraag nu precies is, maar dat ze wel verlangen naar meer contact, en willen weten wat er allemaal mogelijk is. Daar kan ik bij helpen. Dan wijs ik hen bijvoorbeeld op de wandelclub, het biljartcentrum, of de fietsmaatjes. Het is zo jammer dat er veel Oegstgeestenaren eenzaamheid ervaren, terwijl er zoveel leuks te doen is in het dorp, en er zoveel mogelijkheden bestaan om anderen te ontmoeten.”


Koffie

Sietske hoopt dat iedereen over een tijdje de weg naar het laagdrempelige Dorpskantoor als vanzelf weet te vinden. “Loop eens binnen voor een kopje koffie, zodat we met elkaar kennis kunnen maken.”

Goed om alvast aan te kondigen: Van 4 tot en met 10 oktober vindt opnieuw ‘Oegstgeest Ontmoet’ plaats.

Vleermuizen zoeken

natuur n Zaterdagavond 12 september kunnen natuurliefhebbers met een gids van het MEC Oegstgeest meewandelen op zoek naar vleermuizen.

Deze bijzondere nachtdieren kunnen dankzij hun sonar in het donker motten en muggen vangen zonder ergens tegenaan te vliegen. Met behulp van een batdetector zijn ze te horen.

Om 19.30 uur worden wandelaars ontvangen met koffie en thee in het MEC gebouw aan de Oegstgeesterweg 43 (tevens clubgebouw van de ijsclub). Eerst is er een inleiding over vleermuizen aan de hand van een presentatie. Rond 20.00 uur, als het donker begint te worden, wandelt men door Oud-Poelgeest en het Leidse Hout om de vleermuizen te zien en te horen. Rond 21.30 uur wordt afgesloten.

Opgeven is in verband met de coronamaatregelen noodzakelijk. In het gebouw kunnen niet meer dan tien mensen ontvangen worden. Opgeven per email via: info@mecoegstgeest.nl.

www.mecoegstgeest.nl.

Dit is de laatste zomeravondwandeling op zaterdag. Vanaf oktober organiseert het MEC de wandeling weer op zondagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. De eerste najaarswandeling is op zondag 11 oktober.

>Ongeval

verkeer n De A44 richting Amsterdam is bij Oegstgeest maandagmorgen 7 september urenlang afgesloten geweest in verband met een ernstig ongeval dat om ongeveer 06.00 uur plaatsvond. Vier personenauto's botsten op elkaar.

Naast brandweer, ambulance en politie, kwam ook een traumahelikopter ter plaatse. Men moest tenminste één persoon uit een auto moeten bevrijden, en één persoon is met spoed naar het ziekenhuis vervoerd.

Vanwege de afhandeling van het ongeval was de snelweg uren afgesloten. Automobilisten moesten omrijden via Leidschendam.

Foto: Willemien Timmers

Wandelingen in plaats van monumenten

Oegstgeest opnieuw ontdekken -Dwaaltochten

EXPOSITIE n Celebrating Photography in Duinzigt

Onderzoek democratie in lockdown

Handicarts Oegstgeester Golfclub

Collecte Nierstichting gebeurt dit jaar per kaart

Collecte-organisatrices Joke Ploem en Ada Blanken. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

geven n Collecteren voor goede doelen in Oegstgeest is een niet meer weg te denken traditie. Ook de Nierstichting collecteert, al vanaf 1977, ieder jaar in Oegstgeest. Elk jaar wordt in week 38 gecollecteerd. Dit jaar van 14 tot en met 19 september. Vanwege het coronavirus is besloten de collectanten niet langs de deuren te sturen, maar een kaart in de brievenbussen te laten doen met het verzoek te willen bijdragen aan de Nierstichting.

Door Wim van Tuijl

Organisatrices Joke Ploem en Ada Blanken vertellen graag meer over de Nierstichting en het plaatselijke comité. “In 1977 is de plaatselijke collecte voor dit goede doel opgezet door Ada Blanken, gesteund door Gonnie Backus. Later kwam Joke Ploem erbij”, vertelt Ada.


“Al die jaren werden de collectebussen door leden van de Rotaryclub Oegstgeest e.o. bezorgd bij de collectanten. Er is altijd een lid van deze Rotaryclub voorzitter van het plaatselijke comité. Nu is dat de heer Brenkman”, vult Joke aan.


Kaart in de bus

Dit jaar verspreiden de collectanten een kaart met oproep om geld aan de Nierstichting te schenken. “Wij kiezen dit jaar voor de veiligheid voor onze collectanten. Vandaar deze optie”, motiveert Joke.


onderzoek en ondersteuning

“De Nierstichting doet veel goed werk. Ze zet zich in voor onderzoek en financiert ontwikkeling van nieuwe, betere, behandelmethoden. Er wordt ook gewerkt aan voorlichting omtrent preventie van nierziekten.

Vergeet niet dat nierpatiënten een risicogroep vormen bij het oplopen van het coronavirus. Zij kunnen ernstig ziek worden en ook kan de donornier in gevaar komen.

De Nierstichting doet er alles aan om nierpatiënten, mensen die getransplanteerd zijn en hun naasten te ondersteunen”, geeft Joke aan.

Op de kaart staan twee manieren gemeld om geld te doneren:

• Overmaken via de QR-code op de kaart met de mobiele telefoon.
• Geld overmaken op het rekeningnummer van de Nierstichting: NL 92 RABO 0383542510 onder vermelding van de Oegstgeester code: 00012816.

"Alvast heel hartelijk dank."

Brand in Kerckwervelaan

brandweer n Op dinsdag 1 september werd de brandweer om half twee 's middags gealarmeerd voor een 'gebouwbrand woning' aan de Kerckwervelaan.

Een oplettende Ziggo-monteur voorkwam een brand, toen hij bij een afspraak met een oudere man rook uit het huis zag komen.

De monteur heeft met behulp van een behulpzame buurman het slachtoffer uit de woning gehaald, en zij hebben met een poederblusser een bluspoging gedaan.

De Oegstgeester brandweer laat op Facebook weten het brandje te hebben afgeblust en de woning geventileerd na een koolmonoxide-meting. Het slachtoffer werd door ambulancepersoneel nagekeken.

>Uitslaande schuurbrand

brandweer n In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 september heeft er een brand gewoed in een schuur op het complex van de GGZ in Oegstgeest.

Omdat de vlammen uit de schuur aan de Zwaluwlaan sloegen, werd er opgeschaald naar 'middelbrand'.

De brandweer had het vuur snel onder controle, en bluste nog enige tijd na. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Geen Open Monumenten Weekend

Jan Halin, Saskia Baatenburg de Jong en Lineke Hofdijk promoten de dwaaltochten door ons dorp. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

‘Wèl heerlijk dwalen door Oegstgeest en het dorp opnieuw ontdekken’

OSGER n Komend weekend zou Oegstgeest in het teken staan van het Open Monumenten en Osger Weekend. Helaas is het hele programma vanwege de maatregelen die nodig zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, vervallen. Als alternatief hebben Saskia Baatenburg de Jong, Jan Halin en Lineke Hofdijk een heerlijk dwaaltochten-boekje samengesteld, zodat iedereen op zijn eigen moment en in zijn eigen tempo lekker door Oegstgeest kan wandelen langs erfgoed, natuur en kunst.

Foto: Willemien Timmers

Door Willemien Timmers

Het drietal, dat deel uitmaakt van het grotere bestuur van de stichting Osger Support, is blij dat ze toch alle Oegstgeestenaren op een ‘bijzondere, speelse en actieve manier’ kan laten genieten van al het moois dat ons dorp te bieden heeft. “De elf inspirerende dwaaltochten dagen u uit om het thema van 2020: ‘Leermo(nu)ment’ in ons dorp zelf in te vullen”, staat er in het mooi vormgegeven boekje te lezen. De dwaaltochten zijn voor een deel gebaseerd op de eerder door de door het Milieu-educatiecentrum Oegstgeest samengestelde ‘Ommetjes’.

De commissie moedigt mensen aan om de wandelschoenen aan te trekken, en ergens in de komende weken of maanden een of meerdere dwaaltochten te plannen om zo steeds meer van Oegstgeest te leren.

“Het draait dit jaar niet om één weekend, maar je kunt nu alle dagen op pad”, legt voorzitter Lineke Hofdijk uit. “En al dwalend leer je heel veel.”

“Ook op je mobiel kun je de wandeltochten downloaden”, vult Saskia Baatenburg de Jong haar aan. “En als je dan meer informatie wilt, is die op onze website te vinden.”

Jan Halin geeft aan dat de wandeltochten ook heel leuk zijn voor mensen die nog niet zo lang in Oegstgeest wonen. “Ik ben zelf heel enthousiast geraakt over de wijk Nieuw-Rhijngeest. Erg leuk om daar – met toelichting – doorheen te wandelen!”

De wandelingen zijn binnen een uur te lopen. “Of zo lang als je er over wilt doen”, merkt Saskia lachend op. “En het leuke is dat er ook specifiek gewezen wordt op kunst in de buitenruimte en de uitleg daarbij. Zo ga je anders naar je omgeving kijken.”

“Je gaat Oegstgeest door de tochten echt herontdekken”, vult Jan haar aan. “Het boekje, dat overal in Oegstgeest gratis af te halen is, is eigenlijk het visitekaartje van het dorp.”


Scholen van vroeger

Bijzonder om hier uit te lichten is de wandel-/fietsdwaaltocht langs ‘Scholen van Vroeger’ die door de Vereniging Oud-Oegstgeest is gemaakt. Sommige scholen zijn verdwenen of kregen een andere plek in ons dorp.

De scholentocht voert vanaf de Julianaschool, naar de Gevers-Deutz kleuterschool. Tegenover deze school aan de Deutzstraat (Schoolstraat) lag de eerste gemeenteschool aan het toenmalige St. Janshof. Aan de rotonde bij de Leidse Buurt staat de tweede Gemeenteschool uit 1879. Naast de Katholieke kerk aan de Rhijngeesterstraatweg ligt de Willibrordschool. Erachter stond ooit de Mariaschool voor meisjes. Verderop op de Rhijngeesterstraatweg in Klein Curium is in 1850 de Naai- en Bewaarschool Duinzigt opgericht. De allereerste school van Oegstgeest was gevestigd in de Pastorije van de Groene Kerk, Groenhoevelaan 41. In de Rehobothkerk aan de Lijtweg 1 was ooit de kleuterschool De Sprinkhaan. Aan de Terweeweg 106 staat de derde openbare school van Oegstgeest, de Terweeschool. Geversstraat 46 en 48 waren de panden van de Montessorischool waar Ramses Shaffy in 1940 voor het eerst naar school ging. En aan de Leidsestraatweg 11 stond de Hervormde Zendingsschool.

www.osger.nl

>Rekenkamercommissie onderzoekt functioneren lokale democratie tijdens lockdown

onderzoek n Medio maart 2020 werd de lockdown afgekondigd. Kon de gemeenteraad daarna haar controlerende en kaderstellende rol vervullen? Hoe was de samenwerking binnen de gemeente en met externe partijen? En hoe is dit nu georganiseerd? Deze vragen komen aan bod tijdens het onderzoek dat de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg komende maanden gaat uitvoeren. Begin november 2020 worden de resultaten gepubliceerd.

Raadsleden, commissieleden en wethouders ontvangen een digitale vragenlijst.

Het is een inventariserend onderzoek over de periode van 13 maart tot het ingaan van het zomerreces, 3 juli 2020. Per gemeente wordt een rapportage opgesteld met daarin een globaal overzicht van de ervaren uitdagingen, maatregelen en hun effecten en mogelijke aanleidingen voor eventueel vervolgonderzoek.


Onderzoeksvraag

Het onderzoek heeft de volgende onderzoeksvraag: Wat zijn op hoofdlijnen de gevolgen van het beleid naar aanleiding van COVID-19 voor het functioneren van de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie in de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg en welke uitdagingen hebben deze gremia ervaren?

De financiële aspecten zijn geen expliciet onderwerp van onderzoek.


Aanpak

Het inventariserend onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Necker van Naem uit Tilburg. Raadsleden, commissieleden en collegeleden ontvangen een digitale vragenlijst.

De beantwoording biedt een breed inzicht in de gevolgen van het beleid naar aanleiding van COVID-19 op het functioneren van de lokale democratie, binnen de beschikbare middelen en tijd.

Vervolgens wordt in elke gemeente een verdiepend gesprek gevoerd met de burgemeester, gemeentesecretaris en griffier. In dit gezamenlijke gesprek wordt onder andere aandacht besteed aan de samenwerking tussen de gremia.

Het gezamenlijke gesprek biedt tevens de mogelijkheid om met elkaar uitdagingen en aanknopingspunten voor verbetering te vinden.

Van elk gesprek wordt een gespreksverslag gemaakt. Dit wordt ter accordering voorgelegd aan de gesprekspartners. Deze verslagen zijn niet openbaar; de resultaten eruit worden anoniem verwerkt in de rapportage.

“Wij verwachten met onze onderzoeken u een beter inzicht te verschaffen in de ontwikkelingen van de laatste maanden. Dit kan de effectiviteit en efficiency van het gemeentelijk beleid vergroten”, laat de Rekenkamercommissie aan de gemeentebesturen weten.

Door John Vroom

Ik zag dat ...

• Lidl ook in Oegstgeest de “Verspil mij niet! Ik ben nog goed”- campagne voert tegen voedselverspilling. Dagelijks is er een aanbod van producten op de laatste dag van de houdbaarheid, zoals vers vlees en vis voor 50 eurocent en brood, groente, kruidenierswaren, etc. voor 25 eurocent, herkenbaar aan de gekleurde stickers.

Foto: Willemien Timmers
Foto: Eigen foto

• het nog niet zichtbaar is vanaf de buitenkant, maar ik heb mij laten vertellen dat het Italiaanse restaurant Rwin van eigenaar veranderd is.

• de Rabobank haar jaarlijkse Wensenfonds heeft omgedoopt tot Rabo Club Support, waarbij clubs en verenigingen zich tot en met 30 september as kunnen inschrijven om campagne te voeren om stemmen te winnen voor bestedingsdoelen om die club of vereniging sterker en beter te maken.

• de altijd actieve Rijnlandse Boekhandel op zaterdag 12 september as Bookstore Day organiseert met zeer speciale boekaanbiedingen.

• Volksuniversiteit Oegstgeest, wat nu onderdeel is van Bibliotheek Bollenstreek, een verfrissend, eigen programma heeft samengesteld dat van start is gegaan voor het nieuwe seizoen.

• in de Kemp bij een aantal winkels de A4-kaarten met als tekst ‘Blijf dicht bij huis winkelen’ vervangen is door een kleinere, vierkante, minder milieuvriendelijke raamsticker met dezelfde tekst.

• Jumbo Lange Voort in overleg is met scholen om de leerlingen in hun pauzes op Corona-verantwoorde wijze de supermarkt te laten bezoeken.

• Gall + Gall in de Passage een origineel voetgangersverkeerslicht bij de ingang geplaatst heeft om het aantal winkelbezoekers te reguleren.

• de ontsmettingsdispensers bij de winkelwagens bij AH in de Kemp na een kleine maand en een opmerking in deze rubriek niet meer defect zijn en weer gebruikt kunnen worden.


Zakelijke nieuwtje? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

rubriek n Een nieuwe wekelijkse rubriek, waarbij wij uw foto publiceren als u een mooi mondkapje draagt, al dan niet passend bij uw outfit.

Mondkapjes zijn helemaal van deze tijd, maar er bestaat bij velen toch een grote aversie tegen het dragen van de standaard mondkapjes en als men ze al draagt is het veelal ook geen gezicht. In Spanje is het echter een rage geworden om je eigen mondkapje te ontwerpen en te (laten) maken, al dan niet passend bij je outfit. Hiervoor worden zelfs wedstrijden georganiseerd.

U kunt ook zelf een mondkapje ontwerpen en (laten) maken. Stuur de redactie een foto van het kapje op uw gezicht of dat van uw familieleden en mail het naar redactie@oegstgeestercourant.nl. Wekelijks zullen wij één foto publiceren.


Deze week het mondkapje van Joke van Engelenburg 'Gemaakt van Batikstof'.

Lezing over China op Bookstore Day bij de Rijnlandse Boekhandel

China-deskundige Inge Jansen houdt op 12 september een lezing. 'Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap.'

lezen n Op zaterdag 12 september is het de hele dag weer Bookstore Day bij de Rijnlandse boekhandel in Oegstgeest. "Deze dag zetten we de boekhandel en u in het zonnetje en maken we er een feestelijke dag van", vertelt René Koek.

Er is om 13.30 een lezing bij de Volksuniversiteit/bibliotheek door reisboekenschrijfster Inge Jansen. “Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap”, zo luist een Chinees spreekwoord. China-deskundige Inge Jansen zette haar eerste stap in China in 1993, en het bleef niet bij een stap. Inmiddels heeft duizenden kilometers kriskras door dit immense land afgelegd: van de Zijderoute in het verre westen van China tot de afgelegen bergstreken in het zuidwesten, de uitgestrekte graslanden van Binnen-Mongolië en de drukke metropolen Shanghai, Guangzhou en Beijing, waar zij de afgelopen tien jaar woonde. Dit heeft geresulteerd in een schat aan persoonlijke verhalen en ontelbare foto’s. Tijdens deze presentatie, aan de hand van prachtige beelden, maken geïnteresseerden op een heel persoonlijke wijze kennis met dit fascinerende land, de cultuur, tradities en de mensen. Inge is de auteur van de Dominicus reisgids China.

Deze lezing begint om 13.30 en duurt ongeveer een uur. "Wilt u erbij zijn? U kunt zich opgeven bij de boekhandel, entree, €5,00. Natuurlijk corona-proof. Bij voldoende belangstelling doet Inge de lezing nogmaals om 15.00 uur. Bellen of mailen kan natuurlijk ook."

Dan is er bij de winkel ook nog plaats voor de meest Bijzondere Boekenkast van Oegstgeest! "Dit moet je echt even komen bekijken! We hebben die dag geen last van muggen en de Bijzondere Boekenkast ook niet, of toch wel? Kom maar kijken! (Vanaf 11.00)."

Vanaf 11.00 uur is er de boekpresentatie van het boek 'Beleef het verleden' door Martine Teunissen over vrouwenkleding van de 16e- tot de 19e-eeuw.

Samen met de mooie boekaanbiedingen is het zeker de moeite waard om naar de Rijnlandse Boekhandel te komen op zaterdag 12 september.

>Nikolai Medtners magnifieke toonzettingen van Russische poëzie

muziek n In de matinee in De Paulus zondag om 16.00 uur, vertolken mezzosopraan Ekaterina Levental en pianist Frank Peters liederen van de Russische componist Nikolai Metdner (Moskou, 1880-Londen, 1951). Het zijn toonzettingen van gedichten van onder anderen Lermontov, Tjoetjev en Poesjkin.

Alexandr Poesjkin (1799-1837) wordt gezien als een van de grootste dichters van de wereldliteratuur, zijn oeuvre is in Rusland tot op de dag van vandaag geliefd, graag gelezen en voorgedragen. In Tasjkent op school, leerde Ekaterina Levental meerdere Poesjkin-gedichten uit het hoofd. Geen wonder dat Medtner, fenomenale pianist en pianist, deze even goed van binnen kende. Een wonderkind met de grootse carrière in het verschiet, besloot hij dat spoor niet te kiezen en legde zich op componeren toe. Na de oktoberrevolutie in 1917 vertrok hij met zijn echtgenote naar Berlijn en later Parijs, na een bejubeld concerttournee voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vestigden zij zich in 1936 in Londen. Medtner verkoos een teruggetrokken bestaan, tot de Maharadja van Mysore in 1948 besloot alle pianowerken van Medtner vast te leggen, uitgevoerd door de componist zelf. Zij liederen zijn niet integraal opgenomen, hiervoor zorgen nu Ekaterina Levental en Frank Peters eindelijk. De eerste van vijf cd’s is inmiddels verschenen, de tweede, inmiddels opgenomen, komt in januari uit. Zij lichten de liederen van Medtner mondeling toe, in het programmaboekje staan ze in het Nederlands samengevat. Reserveren is verplicht, kaarten zijn online te verkrijgen: muziekkamer-oegstgeest.org. Er is géén kassa aan de zaal.

>Nieuwe clusters, hoger aantal besmettingen in Oegstgeest

corona n In de week van 31 augustus zijn er 3.853 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 185 personen (4.8%) positief getest op corona. Een stijging ten opzichte van de voorgaande week (2.8%).

Twee patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en één patiënt is overleden.

In het bron- en contactonderzoek van de GGD zijn vier nieuwe clusters ontdekt: in de gemeente Gouda, Waddinxveen en Leiden (tweemaal). Ook zien we een toename doordat mensen ziek zijn geworden na terugkeer van vakantie uit het buitenland. De besmette personen zijn in isolatie en hun (nauwe) contacten hebben instructies gekregen.

Vorige week werden acht Oegstgeestenaren positief getest. De twee weken daarvoor tweemaal zes. Dit is flink meer dan de weken daarvoor.

Recente coronacijfers van de gemeente Oegstgeest zijn te vinden op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

>Zuiltjes

historie n De Vereniging Oud Oegstgeest (VOO) is met de gemeente in een vergevorderd stadium over de plaatsing van tien informatiezuiltjes op locaties die in het verleden van bijzonder belang zijn geweest in de geschiedenis van Oegstgeest, zo laat de vereniging in een nieuwsbrief weten.

Het gaat om gebouwen die niet meer bestaan of onderwerpen die van belang waren voor de ontwikkeling van Oegstgeest. Denk aan de bollenteelt, de postritweg Den Haag – Haarlem of de blauwe tram. De VOO hoopt de eerste zuiltjes in de komende maanden te realiseren. Op de zuilen komt een korte beschrijving van het object, een foto of tekening en een QR-code die toegang geeft tot meer informatie en meer foto’s op de VOO-website.

>Leiden is European City of Science

wetenschap n In Italië is de prestigieuze titel European City of Science officieel overgedragen aan de stad Leiden. Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, ontving de titel uit handen van Roberto Dipiazza, burgemeester van Trieste, in bijzijn van de Italiaanse premier Conte. De Italiaanse haven- en kennisstad was afgelopen week het toneel van het internationale EuroScience Open Forum (ESOF), het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa.

>BP tankstation even dicht na brandstoflek

brandweer n De brandweer heeft woensdagavond 2 september een tijd lang het tankstation BP langs de A44 bij Oegstgeest afgesloten. Bij het tanken was een flinke plas brandstof onder een auto terecht gekomen.

De brandweer heeft de auto weggereden om vervolgens de brandstof af te dekken. De benzine is daarna opgeruimd.

>Hofjes

wonen n Samen oud worden in verbinding met elkaar: dat is voor veel mensen een aantrekkelijk perspectief. Een hofje is daarvoor een mooie vorm. Burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest heeft zich ingezet om de mogelijkheden van hofjes in Oegstgeest te onderzoeken. Daarover organiseren zij op zaterdag 12 september vanaf 15.00 uur een informatiebijeenkomst in het Dorpscentrum, Lijtweg Oegstgeest. Aanmelding via hofjes@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl is verplicht.

Flamenco-avond in openluchttheater

muziek n Op zaterdag 19 september is er om 20.00 uur een Flamenco-avond in Openluchttheater Leidse Hout.

Na het grote succes van vorig jaar is het voor het organiserende team een waar genoegen om bezoekers opnieuw onder te dompelen in de fantastische klanken en dans van de Spaanse Flamenco.

Miki Vos (dans), Vicente Jose Palmas (gitaar) en Juan Peñas (zang) treden op in het bijzondere, groene openluchttheatertje.

Door het natuurlijke decor krijgen de optredens een unieke omlijsting. Het publiek kan tijdens de voorstelling op het puntje van de stoel zitten, languit in het gras liggen of een kleed meenemen en picknicken. Op 19 september kan het publiek zich laten meevoeren naar de wereld van strakke gitaren, wervelende rokken, syncopisch geroffel, gekwelde blikken en emotievolle zang.

Op zaterdag 26 september treedt het Ploef kindertheater op in Openluchttheater Leidse Hout.

Rommelmarkt

kopen n Op zondag 13 september van 12.00 tot 16.00 uur vindt er een rommelmarkt plaats bij het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191.

Leuk om nu al te weten is dat er Wedgwood servies wordt aangeboden, een antieke trapauto, oude blikken, nieuwe tassen en nog heel veel meer.

Nieuwe expositie Celebrating Photography in Duinzigt

De tien gepassioneerde fotografen op de binnenplaats van Duinzigt. | Foto PR

expositie n Vanaf 7 september kunnen geïnteresseerden genieten van een mooie fotoexpositie in Duinzigt.

Het historische complex Duinzigt, Ruimte voor Ondernemen, aan de Rhijngeesterstraatweg 40D geeft Celebrating Photography de gelegenheid om prachtige werken van tien fotografen te tonen aan het publiek.

Celebrating Photography is een collectief van fotografen die met elkaar de fotografie vieren. De liefde én passie voor hun vak heeft hen samengebracht in een tentoonstelling.
Door de regelmatige samenwerking ontstond de wens om elkaars vrije werk ook eens aan de buitenwereld te laten zien in een expositie van formaat. Mieke Snepvangers, de initiatiefneemster, kreeg de kans om samen met negen andere fotografen in het voormalig klooster ‘Duinzigt’ te exposeren.

Tentoongesteld wordt 'autonoom werk': en creaties vanuit hun eigen belevingswereld.


openingstijden

De expositie van Celebrating Photography is te zien van 7 september tot 30 december.

Duinzigt is open maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

"Wij verheugen ons op uw komst en nemen de maatregelen in verband met coronavirus serieus. We rekenen op uw medewerking tijdens uw bezoek."

Duinzigt - Ruimte voor Ondernemen. Rhijngeesterstraatweg 40D - 2341 BV Oegstgeest

www.celebratingphotography.nl

www.Duinzigt-ondernemen.nl

>Nieuwe teken/schildercursussen van Fem Stamkart in het Dorpscentrum

cursus n In oktober gaat de bekende Oegstgeester kunstenares Fem Stamkart weer van start met een aantal nieuwe teken/schildercursussen voor volwassenen op de maandagmiddag en woensdagochtend in het Oegstgeester Dorpscentrum.

Tijdens de cursusbijeenkomsten, waarbij veel ruimte is voor individuele begeleiding, kan gewerkt worden met potlood, houtskool, aquarelgraphite, pastel, conté, oostindische inkt, gewassen inkt, ecoline, wasco, aquarel, acryl, olieverf, gouache (plakkaatverf) en gewassen krijt.


Fem heeft al een behoorlijke staat van dienst: Zo studeerde zij af aan de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en haalde haar L.O.- akte tekenen in Den Haag. Al vanaf 1978 geeft deze bij de Oegstgeester kunstenaarsvereniging Instock aangesloten kunstenares les aan ouderen in het toenmalige Gemeentecentrum.

In oktober start zij in het Dorpscentrum met haar 43ste cursusjaar!

De teken/schildercursussen worden gegeven op de maandagmiddag van 14.15 uur tot 16.30 uur en op de woensdagochtend van 9.45 uur tot 12.00 uur. Wie nog mee wil doen met één van deze cursussen doet er verstandig aan om snel te reageren. Het aantal beschikbare plaatsen is namelijk beperkt. Uiteraard zijn ook bij deze cursussen de coronaregels van toepassing.
Aanmelden of meer info? Bel Fem Stamkart (06-47296422) of de Stichting Evenementen (071-5171540) of ga naar www.st -evenementen.nl.

Nieuwe oude dakpannen

Foto: Diderik Selier

historie n De Vereniging Oud Oegstgeest heeft in juni hebben een flinke partij Oegstgeester dakpannen kunnen kopen, zo laten zij weten in hun nieuwsbrief.

"Goede originele pannen zijn betrekkelijk schaars en komen in Oegstgeest zelf, voor zover wij weten, weinig voor."

De dakpannen die de vereniging heeft gekocht lagen op een schuurtje in het dorpje Middelie in Noord-Holland. "De nieuwe eigenaren bouwen een grotere garage, waardoor deze dakpannen in de aanbieding kwamen. We hebben het plan om deze als relatiegeschenk te gaan gebruiken." De Vereniging Oud Oegstgeest zoekt nog een vrijwilliger om zich over de pannen te ontfermen en deze voor de vereniging te bewaren.

nieuws / cultuur

11 / 18

FC Oegstgeest komt niet verder dan een gelijkspel

Daan van der Weijden, één van de spelers uit de jeugd die een plek verdiend in het eerste. | Foto Paul Lichtenbeld Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n De tweede bekerwedstrijd van FC Oegstgeest tegen SJZ kenmerkte zich vooral door een gelijk-opgaande strijd met over en weer kansen. FC Oegstgeest kreeg in de tweede helft wel meer overwicht maar kon dit niet in doelpunten omzetten. Dus de twee doelpunten die rond de eerste tien minuten vielen, zouden tevens de einduitslag bepalen (1-1).

FC Oegstgeest verloor de eerste wedstrijd uit tegen Lyra met 4-3. Tijdens die wedstrijd stonden ze lang op voorsprong maar in het slotakkoord wist Lyra toch de winst te pakken. Om nog wat resultaat te behalen in de beker moest in de wedstrijd tegen SJZ de volledige punten gepakt worden.

Dankzij de goede jeugdopleiding van FC Oegstgeest stroomden dit seizoen meerdere jeugdspelers door naar de selectie. Eerder waren dat al Thijs Smallenbroek en Tim Bakker. Dit seizoen kwamen zelfs vijf jeugdspelers over, Daan van der Weijden, Sam Roelen, Gijs Jansen, en Lev Visser. Niels Lichtenbeld behoort ook tot deze categorie. Hij is de jongere broer van Timo Lichtenbeld, die al vele seizoenen eerst bij fusievereniging v.v. UDO en nu bij FC Oegstgeest vaak een plek in de verdediging opeist.

Al na tien minuten kon FC Oegstgeest de 1-0 noteren. Want Daan van Moorsel wist de rebound van de inzet van Mario Gangfiglio netjes in te koppen. Daar kon FC Oegstgeest niet echt lang van genieten want in de twaalfde minuut scoorde SJZ via een counter de 1-1.

Verschillende fouten in de opbouw van FC Oegstgeest verschaften SJZ verschillende grote kansen die gelukkig tijdig gestopt werden. Dit is voor de trainers nog wel een van de aandachtspunten bij de verdere voorbereiding op de competitie.

Zo nu en dan liet FC Oegstgeest ook wel zien dat ze via goede combinaties heel dreigend kunnen zijn. Helaas ontbrak dan vervolgens de nauwkeurigheid. Vlak voor rust kreeg SJZ nog een grote kans die gelukkig geen doel trof.

In de tweede helft ging FC Oegstgeest steeds meer domineren. In de 51ste minuut mislukte een goed opgebouwde aanval door een zwakke pass op de vrijstaande Melvin van Gent. Ook een vrije bal in de buurt van de cornervlag van Niels Lichtenbeld bereikte geen van de FC Oegstgeest aanvallers in de zestien meter. Aanleiding was een tackle op Mario Gangfiglio.

Ook de resterende grote kansen voor FC Oegstgeest leverden niet het beoogde resultaat. In de 70ste minuut kon de inzet van doorgebroken Melvin van Gent net door de keeper worden gepareerd. In zo’n zelfde situatie schoot Tim Bakker de bal enkele minuten later net voor langs. En ook de kopbal van Daan van Moorsel uit de voorzet van Daan van der Weijden wist de doelman van SJZ te blokkeren.

Volgende week is de derde bekerronde daarin speelt FC Oegstgeest om 14.30 uur weer thuis, nu is BSC ‘68 de tegenstander. De bekerambities kan FC Oegstgeest nu wel vergeten. Maar het is een goede voorbereiding op de competitie. En met de huidige brede selectie zijn er zeker mogelijkheden op een goed resultaat in de derde klasse.

>Dubbel droomdebuut van Gijs en Rogier

voetbal n We moesten toch weer even in de rijke archieven van ASC duiken om deze prachtige 5 september in perspectief te kunnen plaatsen, want het was een meer dan memorabele dag voor twee hele jonge ASC’ers. Het was ruim vijf jaar geleden dat Niek Bouter bij zijn debuut als mini vijf goals met zijn dodelijke linkerbeen maakte. Een fantastische prestatie van Niek natuurlijk, want Mini’s spelen eigenlijk geen wedstrijden en gaan pas echte wedstrijden spelen in de JO8. Maar vanaf vandaag is Niek echter niet meer de enige met een dergelijke topprestatie, wat heet, hij moet zijn vijfknaller als debutant niet alleen delen met de 6-jarige Gijs de Iongh, de lat is weer hoger gelegd door Rogier Bockstart.

Door Ruben Dutrieux

Gijs de Iongh is een hele bewegelijk en talentvolle Mini die eigenlijk pas volgend seizoen echte wedstrijden zou gaan spelen. Het is een echte goalgetter, dat hadden we al wel gezien op de trainingen. Daarom stond de naam van Gijs hoog op een lijst met eventuele invallers voor de JO8-teams. Afgelopen donderdag hoorde hij al dat mocht debuteren bij ASC JO8-4. Het werd een meer dan memorabel debuut. Mede dankzij vijf goals hielp Gijs de JO8-4 aan een dik verdiende overwinning. Het werd in Noordwijk tegen SJC JO8-4 uiteindelijk 3-9 voor ASC. Een meer dan trotse vader Pier was in alle vroegte getuige. Helaas is het niet op film vastgelegd.

Op Sportpark Overveer mocht Rogier Bockstart ook om 08:30 als Mini invallen in het team van zijn broer Pieter. Rogier is wat we noemen een echte kuitenbijter met een fantastische drive. Slidings met gevaar voor eigen leven is een van zijn specialiteiten. Pieter hoorde het pas ’s morgens vroeg dat hij mocht debuteren. ASC JO8-3 speelde thuis tegen UVS JO8-4 en de pas 5-jarige (!) Rogier, minimaal een kop kleiner dan de rest van het veld, wist maar liefst zes keer te scoren! Het werd uiteindelijk 17-3. Ook hier een meer dan super trotse vader Oscar als getuige aan de zijlijn, eveneens niet op film vastgelegd.

Gijs en Rogier, wat is ASC trots op jullie! Super goed gedaan jongens. Een nieuw hoofdstuk in de rijke 128-jarige geschiedenis van ASC. Jullie passen ook perfect in het rijtje met Niek. Hopelijk kunnen we jullie nog even behouden bij ASC en worden jullie niet direct weggehaald door scouts van ADO of Feyenoord. Die weten namelijk precies waar Oegstgeest ligt. Dit jaar heeft onze Jurre immers de overstap naar Feyenoord JO11-1 gemaakt.


Als je het ook leuk vindt om te komen voetballen, of wil je gewoon een keertje proberen, dan zijn alle jongens en meisjes vanaf 4 jaar meer dan welkom op het prachtige Sportpark Overveer aan de Abtspoelweg in Oegstgeest. Stuur even een mailtje naar jeugd@ajaxsc.nl. Wie weet het begin van een volgend hoofdstuk in de rijke historie van ASC.

17 / 18

@LokaalOegst Dat laatste betekent dat PrO deze week waarschijnlijk een nieuwe wethouder gaat presenteren - de derde sinds de start van deze collegeperiode precies twee jaar en drie maanden geleden”


@stokecity68 Replying to @JoostNiemoller Ergelijk dat zulke mensen direct de racismekaart trekken terwijl Dikke Dirk uit Oegstgeest vergelijkbare ervaringen heeft en dit als ordinair pesten beschouwd.

@StAmbulancewens Wens 5 is voor een meneer (1938) uit Oegstgeest, hij wil nog één keer Grieks eten met zijn familie in Leiden.

@d66oegstgeest Gefeliciteerd @SigridKaag met het lijsttrekkerschap voor TK2021!


@MvRooijen Meer samenwerking prima, maar geen fusie Leiden-Oegstgeest


@Celinevc1 Meer bakfietsen dan mensen in Oegstgeest.