Oegstgeester Courant

2 oktober 2019

Oegstgeester Courant 2 oktober 2019


Deze week: Oegstgeest ontmoet

De eerste gespreksochtend in Trompenburg is een succes. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Ontmoeting n Op dinsdag 1 oktober startte de 'Oegstgeest Ontmoet'-week, een week die duurt tot en met 8 oktober en waarin door veel organisaties is bijgedragen aan een prachtig programma om elkaar te ontmoeten. De aanwezige gasten bij de koffie-ochtend in de zaal Trompenburg op dinsdagochtend 1 oktober waren erg blij met het initiatief en unaniem willen ze een vervolg op deze manier van elkaar ontmoeten.

Door Wil van Elk

Het gezelschap in Trompenburg voerde een mooi gesprek over wat gastvrijheid inhoudt en dat je jezelf eerst thuis moet voelen voor je je gastvrij kan voelen. "We hebben geconstateerd dat we daarvoor soms gêne maar voorbij moeten, en dat iedereen het waardeert om aangesproken te worden en bijvoorbeeld gegroet te worden op straat", vertelde Sietske Steenbergen, Sociaal makelaar in het Sociaal Team Gemeente Oegstgeest. Alle aanwezigen stelden zich voor, waarbij het opviel dat allen elders zijn geboren, maar sommigen wonen al heel lang in Oegstgeest.

De aanwezigen stelden het erg op prijs dat er gespreksleiding was en de sfeer aan de koffietafel was ontspannen en verbindend. Het was nu voor het eerst maar unaniem wilden aanwezigen graag een vervolg.

De volgende ochtend staat gepland op 12 november om 10.30 uur.

Betrokken

Netwerk Samen tegen Eenzaamheid Oegstgeest en de gemeente Oegstgeest, hebben een uitgebreid programma samengesteld. Oegstgeest Ontmoet is van 1 tot en met 8 oktober en op veel locaties in Oegstgeest zijn er activiteiten waarbij diverse organisaties zijn betrokken. Velen daarvan zijn bestaande activiteiten die wekelijks of maandelijks plaatsvinden. Oegstgeest Ontmoet is een prima gelegenheid om daarmee kennis te maken en wellicht uit een isolement te komen. Een overzicht van de activiteiten stond vorige week in de Oegstgeester Courant, en is onder andere ook te vinden op Internet op de website van www.sociaalteamoegstgeest.nl. De bestaande terugkerende activiteiten staan ook vermeld in de Agenda Oegst.nl, die wekelijks als kolom is opgenomen in de Oegstgeester Courant.

Kommafout

Een verkeerd geplaatste komma kan dodelijk zijn. Zoals in de brief van de Keizer die direct naar de beul ging. Hij las: "Dood hem, niet wachten tot morgen", maar er stond: "Dood hem niet, wachten tot morgen". In Oegstgeest hebben ze ook last van verkeerd geplaatste komma's. Kijk maar naar de borden bij de Jan Hendrik Oortbrug die momenteel in groot onderhoud is. Bij het omrijden word je op de hoogte gehouden van de calorieën die je zou verbranden door om te fietsen of te lopen. Een boude bordtekst, ze weten immers niet hoe hard je loopt of fietst en ze weten niet hoe zwaar je bent. Want hoe meer je weegt en hoe sneller je loopt, hoe meer kilocalorieën je verbrandt. Wel is vastgesteld dat je met een gemiddeld gewicht ongeveer 55 kilocalorieën verbrandt per kilometer die je loopt. Maar er staat calorieën op de borden. Kommafoutje, maar dan wel drie plaatsen. Die fout maakten ze nooit bij mijn salaris! Wil van Elk

Paddenstoelen in de Leidse Hout

natuur n De Vereniging Vrienden van de Leidse Hout organiseert in samenwerking met Naturalis een paddenstoelenstoelenexcursie op woensdag 9 oktober van 14 tot 16 uur. De excursie is geschikt voor jong (vanaf 6 jaar) en oud. Start bij muziektent de Waterlelie in de Leidse Hout.

Gids Jorinde Nuytinck over de excursie: "Zwammen zijn in bossen en parken overal aanwezig, maar je moet wel goed kijken en een beetje geluk hebben met het weer om ze ook te zien te krijgen. Om die reden is aanmelden gewenst (reservedatum is 23 oktober). Het is handig voor de deelnemers om mee te brengen: spiegeltje, loep, aangepaste (regen)kledij. Aanmelden, voor 7 oktober, bij info@vriendenvandeleidsehout.nl.

Boezemcafé

ontmoeting n De oktobermaand is borstkankermaand en natuurlijk is het Boezemcafé van de Duin- en Bollenstreek en Leiden dan weer open. Op woensdag 9 oktober van 10.00 tot 12.30 uur kunnen vrouwen die geraakt zijn door borstkanker in het pop up café aan de Herenweg 101 te Warmond elkaar ontmoeten. Hier kunnen zij op een open en vrije manier een gesprek met elkaar hebben over borstkanker en de gevolgen daarvan. "Voel je welkom en gesteund en bezoek het Boezemcafé, alleen of met een (boezem)vriendin."

Foto: Willemien Timmers

Belasting op afval flink
omhoog

Kosten verwerking
stijgen

SOEK viert
eerste
jubileum

SPELLEN n Marèse Peters juryvoorzitter dictee

Jeffrey Versluis gemeente-
secretaris

Vijf jaar SOEK gevierd met klanten en vrijwilligers

Ook burgemeester Emile Jaensch (midden) vierde het vijfjarig jubileum mee.

jubileum n Kringloopwinkel Soek, nu gevestigd aan de Endegeesterstraatweg 1A, bestond vorige week dinsdag vijf jaar.

Afgelopen zaterdag vierden vrijwilligers en klanten met koffie en petitfours dit eerste jubileum. Ook burgemeester Jaensch kwam even langs om te feliciteren. "Ik heb namens onze gemeenschap waardering uitgesproken voor de enorme inzet door vele vrijwilligers en de bijdrage aan goede doelen in ons dorp."

Vijf jaar geleden is de SOEK als pop-up winkel gestart op diverse locaties, maar vooral in het Dorpscentrum. Oegstgeest had duidelijk behoefte aan een plaats waar goed bruikbare spullen hun tweede leven konden beginnen. Boeken, keukenspullen, kleding en curiosa vonden hun weg naar een nieuwe eigenaar. In 2016 kreeg de SOEK zijn eerste tijdelijke bestemming in het Carp-gebouw achter het gemeentehuis.

Nu zit de winkel al enige tijd op de Endegeesterstraatweg in een ruimte die uitermate geschikt is, al duurde het even voordat de klanten de weg terugvonden naar de SOEK. Ook nu zit de kringloopwinkel in een tijdelijke ruimte, maar de burgemeester verzekerde de aanwezigen zaterdag dat de winkel nog niet zo heel snel weg moet uit het pand.

Van de oprichting tot het vijfjarig bestaan hebben heel veel mensen zich ingezet voor de kringloopwinkel. Van bestuurders, stagiaires tot vrijwilligers. "Allen hebben op hun manier een fantastische bijdrage geleverd aan het succes van de winkel. Ik kan zonder trots wel zeggen dat we een van de beste kringloopwinkels in de omgeving zijn. Ook al maken wij natuurlijk ook wel eens fouten. Maar mensen komen graag naar ons ook voor de gezelligheid", aldus vrijwilliger Max Dohle.

Het SOEK-mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen geven ze spullen een nieuw leven; de opbrengst gaat dan ook nog eens naar lokale goede doelen. Dat is waar we het allemaal voor doen."

Een greep uit de gesteunde doelen: Dierenambulance/Vogelasiel regio Leiden, Stichting Fietsmaatjes Oegstgeest, EHBO Vereniging Oegstgeest, Imkervereniging Oegstgeest, Dorpscentrum Oegstgeest, het Repair Café, Stichting Inloophuis Scarabee, Milieu Educatiecentrum Oegstgeest, de Sagara Satrya's Oegstgeest, en de Oegstgeester Golfclub

Sander Aarts bij de Rijnlandse boekhandel!

lezen n Op maandag 14 oktober kan men bij de Rijnlandse ons in de winkel komen luisteren naar Sander Aarts (1979), die 16 jaar onderdeel en teamleider was van de Special Forces. Hij vertelt over zijn ervaringen naar aanleiding van zijn boek 'Niet te breken'. Aanvang 20.00, toegang 5 euro. Reserveer een plek.

Een geharde militair helpt je met je persoonlijke ontwikkeling – sta sterker in het leven door zijn lessen, opgedaan in het heetst van de strijd

Hij had de mooiste baan, de ultieme jongensdroom: teamleider bij de Special Forces. Vechten, schieten, duiken, uit vliegtuigen springen, uit onderzeeboten ontsnappen. Een James Bond-film maar dan echt. Na een succesvolle carrière van zestien jaar vertelt Sander Aarts, de best getrainde militair van Nederland, wat hij allemaal heeft meegemaakt én wat hij daarvan heeft geleerd.

Sander is het levende bewijs dat je met de juiste mentaliteit alles kunt bereiken en in Niet te breken deelt hij de inzichten die hij heeft opgedaan onder de meest extreme omstandigheden. Zo kun je lezen over bizarre belevenissen die je normaal alleen in films ziet en krijg je tegelijkertijd waardevolle, toepasbare lessen voor het dagelijks leven. Of het nu gaat om handelen in stressvolle situaties of hoe je beter kunt reageren op angst, dit boek inspireert je om je prestaties te verbeteren, op ieder gebied.

Pannenkoeken in de storm

Voor een mooie prijs konden bezoekers genieten van een scouting-pannenkoek en daarmee steunden ze de drie scoutinggroepen, die het geld hard nodig hebben voor hun huisvesting. | Foto Willemien Timmers

eten n Ondanks het herfstachtige weer van afgelopen zaterdag, werden er bij de Lange Voort weer de lekkerste pannenkoeken gebakken voor het spekken van de eigen kas door de drie scoutinggroepen uit Oegstgeest.

Gelukkig stonden de eet- en de baktent goed in de grond verankerd. "We hadden uiteindelijk een mooie en goede dag, met maar één flinke regenbui", laat Ruud Moojen weten. "Deze bui was tijdens de lunch, maar dat heeft geen gevolgen gehad voor het aantal gasten." De eerste pannenkoek ging om 11.00 uur de keuken uit en de laatste om 17.30 uur.
"We hebben continue gasten gehad en een prima dag beleefd. Met ongeveer honderd scouts en helpende ouders hebben we deze dag tot een succes gemaakt. In totaal zijn er zo een 700 pannenkoeken de keuken uitgeserveerd om mee te nemen of op te eten in het tijdelijke restaurant."

Koffieconcert

Foto: Diane van der Heijden

muziek n Op zondag 6 oktober is er na de kerkdienst in de Regenboogkerk een koffieconcert. Het concert is voor iedereen vrij toegankelijk.

De aanvang zal rond 11.30/45 uur zijn (na het koffie drinken) en er is een programma van ongeveer een uur. Uitvoerenden zijn vooral musicerende leden van de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Op het programma staat o.a. muziek van Brahms voor piano, Leopold Mozart voor altviool, delen uit de cellosuite van J.S.Bach en barokmuziek door ensemble Amatori bestaande uit blokfluit, cello en klavecimbel. Het is dit jaar het eerste lustrum voor het koffieconcert en het is steeds een groot succes!

Iedereen is van harte welkom op 6 oktober in de Regenboogkerk, Mauritslaan 12, Oegstgeest.

Repair Café

repareren n Kapotte spullen gooi je niet zomaar weg. Eerst een reparatie proberen is beter voor het klimaat en de portemonnee. Repair Café Oegstgeest helpt iedereen hierbij op zaterdag 5 oktober, van 10 tot 13 uur in het Dorpscentrum, Lijtweg 7.

Vrijwilligers bieden hulp bij het herstellen van van alles: fietsen, kleding en textiel, elektrische en elektronische apparaten, speelgoed, meubels, computers en bijbehorende zaken. Wie de tuin wil aanpakken, laat gereedschap hier slijpen. De handige mannen en vrouwen laten zien hoe je het doet, je steekt er zelf wat van op. In de gezellige sfeer van het Café ontstaat gauw een leuke ontmoeting met een praatje. Een vrijwillige bijdrage aan het Café wordt zeer op prijs gesteld.
Meer op www.repaircafeoegstgeest.nl, Twitter en Facebook.

Onderkoeld

politie n Maandagavond 30 september is even na zeven uur een jongen in het water terechtgekomen aan de Almondeweg. De jongen raakte daarbij onderkoeld.

Door de brandweer werd hij met dekens opgewarmd, en daarna gecontroleerd door ambulancepersoneel. De jongen hoefde niet naar het ziekenhuis. De politie nam de jongen mee van de plek waar hij te water raakte.

Loetje

Foto: Willemien Timmers

Al geruime tijd bestond de wens van regelmatige wandelaars en recreanten bij de Klinkenbergerplas dat er een horecagelegenheid zou komen. In de omgeving Warmond (Koudenhoorn) en Valkenburgse Meertje bestaat deze al langer. Een paar jaar geleden kwam de mededeling dat restaurant Loetje zich hier wilde vestigen. Maar ja, dit is Oegstgeest en daar gaat al jarenlang van alles mis op het gebied van bestemmingsplannen (denk bijv.aan het oude ASC terrein) en vergunningen. Amateurisme viert hoogtij. Klaarblijkelijk is er gebrek aan juridische kennis en expertise bij de gemeente. Daarnaast hebben we enkele klagers met flutargumenten. Aannemende dat het restaurant gebouwd gaat worden bij de grote parkeerplaats bij de Klinkenbergerplas -liggend buiten de bebouwde kom – staan er in de directie omgeving geen huizen. Het is onzin dat er daardoor overlast zou zijn van geluidshinder of parkeerproblemen. Evenementen moet Oegstgeest daar echter niet meer organiseren. Het trekt veel te veel volk aan en op zeker 1 km. afstand hoor je het lawaai. Het moet natuurgebied blijven en dat scheelt weer een omgevingsvergunning. Ik ben echter bang dat het restaurant er nooit zal komen, want tegen de tijd dat de benodigde vergunningen er zijn, heeft Loetje er al lang de brui aan gegeven.

A.van der Geest, Oegstgeest

Leiden vervangt bewegwijzering

fietsen n Leiden is een gastvrije stad. Om de bezoekers de weg te wijzen, staan verspreid door de stad bewegwijzeringsborden. De bewegwijzering voor de auto en de fiets is toe aan vervanging: wegwijzers zijn beschadigd of ontbreken en routes zijn niet altijd logisch. De vervanging gebeurt grotendeels 's nachts om autoverkeer zo min mogelijk te hinderen.

Bewegwijzeringsborden zijn met name bedoeld voor weggebruikers die niet bekend zijn in Leiden. Voor hen moet de route naar en uit de stad zo logisch en efficiënt mogelijk zijn. Én herkenbaar. Daarom werken we in heel Nederland met dezelfde vormgeving: blauwe borden met witte letters voor autoverkeer, en witte borden met rode letters voor fietsers.

Nieuw is de dynamische parkeerinformatie die aangeeft of er plek (VRIJ/VOL) is in parkeergarages Lammermarkt en Garenmarkt. Bovendien wordt een aantal wegwijzers gecombineerd met verkeerslichten of openbare verlichting, en overbodige borden worden verwijderd. Dit zorgt voor een rustiger straatbeeld, leidt tot minder onderhoudskosten en is bovendien duurzaam.

De vervanging van de autowegwijzers gebeurt veelal 's nachts. Autoverkeer wordt omgeleid met borden of een verkeersregelaar. Met de hulpdiensten worden aparte afspraken gemaakt want ambulance, brandweer en politie moeten in noodsituaties snel ter plaatse kunnen zijn. De vervanging van de fietspalen kan prima overdag plaatsvinden.

In totaal worden ruim 300 wegwijzers verwijderd en geplaatst. Naar verwachting is de nieuwe bewegwijzering in het voorjaar van 2020 gereed.

Jeroen Das versterkt fractie D66

politiek n Afgelopen donderdagavond is Jeroen Das benoemd tot steunfractielid voor D66 Oegstgeest.

Das is geen onbekende binnen de afdeling. Tot zijn benoeming was hij bestuurslid en lid van de campagnecommissie tijdens de laatste Gemeenteraadsverkiezingen. Binnen de fractie gaat hij zich bezig houden met duurzaamheid en financiën.]

De volledige fractie van D66 bestaat nu uit de raadsleden Elfred Bus, Lydie Vellema en Arne-Jan. De steunfractieleden zijn Jolijn Kouwenhoven, Michel van der Geijn en dus Jeroen Das.

Nieuwe gemeentesecretaris

gemeente n Vanaf 1 december 2019 is Jeffrey Versluis de nieuwe gemeentesecretaris van Oegstgeest.

Na vertrek van Harro Leegstra per 1 juni 2019 heeft Wilma Huininga, directeur Bestuur en Concernondersteuning bij gemeente Oegstgeest, de functie tijdelijk waargenomen.

Jeffrey Versluis, 41 jaar oud, is op dit moment werkzaam als concernmanager bedrijfsvoering bij de gemeente Waddinxveen. Ook is hij daar loco-secretaris. Hij heeft veel ervaring binnen zowel gemeenten als het bedrijfsleven.


Burgemeester Emile Jaensch: "Jeffrey Versluis is enthousiast en gaat met veel energie aan de slag in Oegstgeest. Ik was verheugd over het feit dat er maar liefst 39 kandidaten reageerden die voor Oegstgeest hadden gekozen. Er zaten veel goede kandidaten bij, waardoor we een behoorlijke afweging konden maken. Ik ben erg blij met onze keuze voor Jeffrey Versluis."

Jan Wolkers en de Natuur

Foto: Willemien Timmers

Afgelopen week was eindelijk de kogel door de kerk: we moeten in Nederland voorrang gaan geven aan Natuur boven Economie. Ik moest even met mijn ogen knipperen of ik het wel goed gelezen had.

Maar echt, de kranten en het journaal bevestigden dit. Het rapport van Johan Remkes stelt o.a. dat 'de tijd van juridische trucs en listen is voorbij' (….). Remkes roept politieke partijen op hun geschillen aan de kant te zetten om tot oplossingen te komen voor het stikstofprobleem. 'Men moet over de eigen schaduw heenstappen, gelet op de problematiek die er nu ligt' (…). Naast het gegeven dat ik me vreselijk bekocht voel door de manier waarop de stikstofproblematiek de afgelopen jaren in Nederland is aangepakt (niet!) spreekt uit het adviesrapport vooral een nieuwe realiteit waar we dus ook in Oegstgeest mee te maken hebben. En die realiteit is dat we niet meer alles kunnen doen wat we zouden willen doen en dat we nu de juiste keuzes moeten gaan maken voor een duurzame toekomst. Op tal van dossiers bestaat er, vooral bij de behoudende partijen zoals de VVD en CDA, nog steeds vaak scepsis als het gaat om duurzaamheid, milieu en natuurwaarden.

Traditioneel lijken deze partijen ook in Oegstgeest, de economie en het beteugelen van uitgaven, nog steeds voor te laten gaan boven de bescherming van onze natuur, duurzaamheid en onze gezondheid. Hieruit spreekt niet of nauwelijks urgentie en zorg over de klimaatcrisis. Dat belooft weinig goeds voor de agenda van de gemeente Oegstgeest de komende jaren, als we vanuit het Rijk de opdracht gaan krijgen om 'natuur boven economie' te stellen. Het is de hoogste tijd dat Oegstgeest gaat nadenken over haar prioriteiten op dit vlak, in plaats van steeds maar op de rem te gaan staan wanneer er kosten blijken zitten aan duurzaamheidbeleid en klimaatbeleid?

Een voorbeeld hiervan is de overschrijding van het budget voor de nieuwbouw van basisschool Het Dok, die onrust in de Raad veroorzaakte, terwijl deze extra kosten grotendeels gaan naar de verduurzaming van het gebouw, waaronder energiebesparende maatregelen. Maar ook de discussie rondom landgoed Endegeest belooft niet veel goeds op dit vlak. Het gaat er hierbij niet om dat de natuur in Oegstgeest zo mooi is en daarom behouden moet blijven (mooi is het wel!), maar het gaat er vooral om, dat we die natuur hard nodig hebben om stikstof op te kunnen vangen!

Daarom is het mij ook een doorn in het oog dat het bomenbeleid zo magertjes in de praktijk wordt gebracht in onze gemeente, want we hebben de bomen hard nodig om te kunnen blijven leven zoals we nu doen. Jan Wolkers - een groot liefhebber van de natuur en naamgever aan de 'groene boeken' prijs- zou nog minder graag terug willen keren naar Oegstgeest, als hij zou weten hoe weinig prioriteit er hier aan de natuur en duurzaamheid gegeven wordt.

How dare you!

Marlene Simoons

Cursus 'Natuur in de herfst'

natuur n De wandelcursussen van IVN Leiden zijn gericht op iedereen die graag wat meer zou willen weten van de natuur in de eigen omgeving. In de najaarscursus komen aan de orde de verschijnselen die met de herfst te maken hebben en daarbij gaan we in op de meest voor de hand liggende vragen.

Zoals: waarom verliezen veel bomen hun blad als de winter komt, waarvoor dienen de bessen en de eikels, waarom trekken sommige vogels wel weg en andere niet, wat zijn paddenstoelen eigenlijk voor dingen?
De cursus bestaat uit drie excursies, op zaterdagochtenden, van 10 uur tot ongeveer 12 uur. Heel leerzaam, heel gezellig. Aan elke deelnemer wordt een boekje uitgereikt, met daarin de basisinformatie over de onderwerpen.
Data en locaties: zaterdag 12 oktober Huys te Warmont (Warmond, zaterdag 19 oktober de polders Poelgeest (Oegstgeest), zaterdag 26 oktober Nieuw Leeuwenhorst (Noordwijkerhout)
De kosten bedragen € 15,-.
Informatie en aanmelding: Hans ter Mors - hanstermors@xs4all.nl (071 3617521 of 06 51086773)

Hebban Debuutprijs 2019 voor 'Laura H.' van Thomas Rueb

schrijven n De in Oegstgeest opgegroeide Journalist Thomas Rueb heeft op 15 september de Hebban Debuutprijs 2019 ontvangen voor zijn boek Laura H. over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het lezersevenement Hebban Live, bij Broese Boekverkopers in Utrecht. Na het winnen van de NRC Boekenwedstrijd en de Brusseprijs is de Hebban Debuutprijs de derde bekroning voor het debuut van Rueb.

De Hebban Debuutprijs is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. De elfkoppige jury roemde Rueb om zijn indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen.

Schollaardt zit niet op sluiting rookruimtes te wachten

Kijken naar een voetbalwedstrijd. Toevallig alle drie zonder sigaret, gezellig met een biertje. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

horeca n Als een donderslag bij heldere hemel komt de melding dat de rookruimtes per direct moeten sluiten. Balende caféhouders die zich zorgen maken over hun zaak en veel onrust over overlast die zou gaan ontstaan als rokers in de buurt gaan staan roken. Ook voor Café De Gouwe in Oegstgeest is het schrikken.

Eigenaar Chris Schollaardt zit als ondernemer hier niet op te wachten. Hij heeft het enige café dat we nog hebben in Oegstgeest. "Ik ga als ondernemer niks doen om de rookkamer te sluiten. Investeren om de ruimte bij de zaak te trekken is niet te doen." In de rookruimte achterin De Gouwe zitten zondag aan het eind van de middag drie mannen op hun gemak naar een uitzending van een voetbalwedstrijd te kijken. Toevallig alle drie zonder sigaret, gezellig met een biertje. In het café speelt een bandje. Gezelligheid is troef.
(Wil van Elk)

Kinderboekenweek in de bibliotheek

lezen n De Kinderboekenweek loopt dit jaar van 2 oktober tot en met 13 oktober en staat in het teken van vervoer. De bibliotheek heeft een spectaculair programma waarin kinderen worden meegenomen door een tijdreiziger en er is een spannende voorstelling van het Marnicktheater.


De Tijdreiziger | Reis mee… in de tijd!
Tijdens de Kinderboekenweek neemt een tijdreiziger de kinderen mee in een verhaal waarbij de tijdmachine een belangrijke rol speelt. Hij neemt de kinderen mee naar zijn wereld in de toekomst, maar hij is ook geïnteresseerd in de wereld waarin de kinderen leven. Namelijk het verre verleden.

Woensdag 9 oktober | 14:30-15:30 uur De tijdreiziger | Reis mee… in de tijd!

Theatervoorstelling Ezel & Leeuw kwijt in de tijd
Een zoektocht op zolder leidt tot een onverwachte gebeurtenis waarbij Ezel & Leeuw elkaar kwijt raken in de tijd. En elkaar weer terug vinden is nog niet zo makkelijk.....
Ezel & Leeuw kwijt in de tijd wordt gespeeld door Het Marnicktheater. Het is een interactieve spannende voorstelling met spelletjes en (meezing) liedjes voor kinderen van vijf tot acht jaar.

Vrijdag 4 oktober | 16:30-17:00 uur Theatervoorstelling | Ezel & Leeuw kwijt in de tijd

kaarten

Kaarten voor de theatervoorstelling kosten € 2,50 voor leden en € 3,00 voor niet-leden. De kaarten zijn te bestellen via www.bibliotheekbollenstreek.nl of in de bibliotheek. De toegang voor de Tijdreiziger is gratis. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Marèse Peters juryvoorzitter van het Oegstgeester Dictee

Ook vorig jaar maakte Marèse Peters deel uit van de jury. Nu is zij voorzitter. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

spellen n Rotaryclub Oegstgeest e.o. organiseert op 15 oktober het zesde Oegstgeester Dictee. Dit dictee wordt opgezet om de strijd tegen de laaggeletterdheid in onze regio te versterken door de opbrengst aan de VoorleesExpress te doneren.

De VoorleesExpress laat vrijwilligers bij laaggeletterde gezinnen thuis een half jaar lang een uur per week voorlezen om zo het enthousiasme voor zelf lezen te bevorderen en daarmee de kinderen meer kansen te bieden in onze steeds meer digitaliserende maatschappij.

De auteur van het dictee is dit jaar Prof. Dr. Ko Colijn (zie artikel van vorige week) en de zin voor zin voorlezer is Drs. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en inwoner van Oegstgeest.

Juryvoorzitter

Dit jaar is de juryvoorzitter Marèse Peters. Zij heeft Algemene Taalwetenschap gestudeerd in Groningen. Na haar afstuderen in 1996 heeft ze enkele jaren als communicatiemedewerker bij diverse overheden gewerkt. Vervolgens heeft ze zich in 2002 in Groningen als zelfstandig tekstschrijfster gevestigd. Sinds 2007 woont zij in Oegstgeest. Als kind had ze al een fascinatie voor taal; ze heeft gedurende haar gehele schoolperiode deel uitgemaakt van de redactie van de schoolkrant. Ze is voorzitter van Tekstnet, de Nederlandse beroepsvereniging van tekstprofessionals. Zij vindt eigentijds schrijven van groot belang. Spelling draagt daartoe bij, maar helder formuleren is belangrijker. Schrijf zoals je praat is haar devies.


Het zesde Oegstgeester Dictee wordt gehouden in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest. Inloop vanaf 19.00 uur, start dictee om 19.30 uur. Men kan zichinschrijven en betalen (€ 20,- voor volwassenen, € 10,- voor scholieren) bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel de Kler. Deelnemers kunnen zich tot 12 oktober ook aanmelden via de website: www.hetoegstgeesterdictee.nl.

Dit jaar doen ook weer teams mee. Met drie deelnemers heb je al een team; maximaal vijf deelnemers in een team. Er is ook weer een extra dictee voor specialisten.

Tijdens de inloop en de correctiepauze speelt een klein gezellig orkestje zijn om het geheel op te luisteren. Tijdens de pauze zullen er drankjes en hapjes worden geserveerd.

Operatiekamer van de toekomst

De operatie 'Fluor & Blacklight'.

ontdekken n Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 oktober (van 12.00 tot 17.00 uur) kunnen kinderen in Corpus 'reis door de mens' ontdekken hoe het is om zelf chirurg te zijn.

Zij maken kennis met nieuwe technieken die in ziekenhuizen gebruikt worden om mensen te behandelen. Het is belangrijk om goed voor je lichaam en gezondheid te zorgen maar als je gezondheid het dan toch af laat weten, en je belandt in het ziekenhuis, dan kan techniek een belangrijke rol spelen. Corpus en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken samen om een uniek kijkje in de 'Operatiekamer van de toekomst' te geven. Het belang van de 'Operatiekamer van de toekomst' wordt onderstreept door het EANM (European Association of Nuclear Medicine) en ERC (European Research Council).

Na de 'reis door de mens' kunnen kids in échte operatiekleding starten met drie bijzondere operaties, begeleidt door o.a. specialisten van het LUMC. In de operatie 'Ultrasoon' wordt door middel van geluidsgolven gezocht naar de zieke plek, net als een echte radioloog. Met blacklight gaat de chirurg-van-de-toekomst op zoek naar fluorescente zieke plekken in de operatie 'Fluor & Blacklight' en in de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' wordt gebruik gemaakt van Virtual en Augmented techniek.

De artsen en technici vinden het leuk om de vragen van Kids-Chirurgen te beantwoorden! De (groot)ouders en begeleiders kunnen meekijken en uiteraard kunnen er foto's gemaakt worden van de kinderen in actie. Na drie geslaagde operaties ontvangen de deelnemers het Corpus/LUMC Kids-Chirurg Diploma.

Altijd al willen weten wat er in een operatiekamer gebeurt? Mis deze unieke kans dan niet en boek de 'reis door de mens' voor 5 oktober. De minimumleeftijd voor Corpus is 6 jaar. Reserveer op tijd want Corpus werkt met tijdsloten! www.corpusexperience.nl

Voor oog en oor

Het Osgerweekend ligt weer achter ons. Het groene kerkje is dan open en wordt goed bezocht door geïnteresseerden uit ons dorp en daarbuiten. "Wat fijn om deze kerk nu eens van binnen te mogen bekijken". Ik wil niet flauw doen, maar dat kan natuurlijk vaker. En wel op zondagochtend. Dan zie je 'm ook nog eens in functie.

Het is een illustratie bij het kerkbezoek dat terugloopt, maar dat zal geen nieuwtje zijn. Mensen leggen me vaak ongevraagd uit waarom: "ik geloof wel in God en Jezus, maar ik heb het niet nodig om naar de kerk te gaan." Ik vermoed dat ze dat doen omdat ze menen, dat ik ze op kerkgang zou beoordelen. Geen zorg. Ik weet inmiddels wél dat voor mij geloof zonder kerk niet is weggelegd. Ik kan niet alleen maar thuis de Bijbel open slaan en daar genoeg aan hebben. Ik weet langzamerhand wel een beetje war de boodschap van Jezus is: dat ik, net als ieder mens, een geliefd kind van God ben, dat God een genadige God is en dat Gods nieuwe wereld begonnen is om maar wat te noemen. Ik lees dat dagelijks in de bijbel. Toch red ik het daar niet mee. Ik heb het ook nodig dat iemand het tegen me zegt. Als ik niet met regelmaat als gemeentelid naar de kerk ga, een van mijn collega's hoor preken, me herken in de gebeden en de zegen krijg, weet ik dat mijn geloof schraal wordt.

'Vertel me ervan'

Toen mijn moeder een paar jaar terug vrij plotseling op sterven lag mailde een collega me: "is er nu iemand die voor jou het Woord laat klinken?". Mijn hoofd zat vol en ik had het niet bedacht. Terug kijkend zou het wel eens het anker kunnen zijn geweest waar ik toen behoefte aan had. Nu zou ik dan ook zeggen: "vertel me ervan." Want soms is het lastig om jezelf hoop of moed in te lezen. Ik ga dan ook niet naar de kerk om te zien, maar om te horen. Ook omdat in het contact en in gezelschap van anderen die dezelfde behoefte hebben er iets gebeurt met die inmiddels overbekende boodschap: die wordt meer wààr. Het woord, en vooral Het Woord, bezit blijkbaar een verrassende kracht. Een wonder? Kom maar horen!

Iris van der Heul

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Vers van de maand

Er zwom een garnaal door het Kattegat.
Hij was op weg naar Zweden.
Daar was door een droef ongeval
Zijn tante overleden.

Zij was een echte barones
In de garnaalse adel.
Zij was gevallen van haar paard
( Een zeepaard zonder zadel).

Daarom was haar bedroefde neef
Op weg naar 't verre Zweden.
Ach, niemand weet hoeveel er door
Garnalen wordt geleden.

Poëzie hoeft niet zwaar te zijn. Kolder is soms ook poëzie. Ik dacht daaraan toen vijf plezierdichters een paar weken geleden vóór de Rijnlandse boekhandel hun pleziergedichten voorlazen. Er is meer talent in ons dorp dan we denken.
Een voorbeeld van zo'n koldervers schreef Daan Zonderland (1909-1977). Hij fantaseert over neef garnaal op weg naar zijn overleden tante. Zij is gevallen van haar (zee)paard en omgekomen. De dichter maakt van garnalen mensen en daardoor krijgt zijn vers een hilarische toon. Niet om lang bij stil te staan, maar om even te ( glim)lachen.
En wie denkt "dat kan ik ook" moet het eens proberen. Pleziergedichten schrijven is moeilijker dan je denkt.

Ronald da Costa

Heeren van het Dorp

Ontmoeting n Eens in de zes weken komt een aantal Heeren onder het genot van thee en koffie bij elkaar om over een bepaald onderwerp van gedachten te wisselen.

Elke 'heer' uit het dorp is dan welkom; er is geen lidmaatschap of iets dergelijks vereist.
In deze tijd van Wolkerstentoonstellingen in onze omgeving, praten de Heeren op dinsdagmiddag 8 oktober van 14.00 tot 16.00 uur over Jan Wolkers in al zijn facetten. Iedereen kan van alles van Jan Wolkers meenemen.
Dat gaat gebeuren bij Radius, locatie Haeswijk, Pres. Kennedylaan 141 in Oegstgeest.
Van tevoren aanmelden is niet noodzakelijk; heren kunnen gewoon binnenlopen.

Kosten: €1 voor de drankjes.

Creatieve workshops

ontmoeting n In het kader van 'Oegstgeest Ontmoet' organiseert Het KunstKasteel drie creatieve workshops.

Deze worden gegeven op woensdag 2, vrijdag 4, en zondag 6 oktober. Allen van 14.00 tot 16.30 uur. Eerste workshop: boetseren. Tweede workshop: schilderen. Derde workshop: beeld van draad. Goed te weten dat deelnemers nergens ervaring voor hoeven te hebben en dat het altijd lukt. Opgeven via info@kunstkasteel.com. Deelname per workshop €25.- pp. Rhijngeesterstraatweg 191. Hester Scheltens 06-23521164.

Blue Friends Jazz Band in Waterlelie

muziek n Op zondagmiddag 6 oktober, van 13.30 tot 15.30 uur, treedt de Blue Friends Jazz Band in de Waterlelie in de Leidse Hout. Dit is het twintigste en laatste concert van het seizoen 2019.

Een optreden van de Blue Friends Jazz Band is iedere keer weer een feest voor liefhebbers van jazz uit de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. De band begon ooit als studentenband.
De toegang is gratis.

Nieuwe Duikerbrug geschikt voor zwaardere vrachtwagens

Naar alle waarschijnlijkheid wordt in het voorjaar van 2020 begonnen met de aanleg van een nieuwe Duikerbrug. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

politiek n Het is een goede zaak, dat de Duikerbrug in de Dorpsstraat weer hersteld wordt. Maar veel gemeenteraadsleden vinden het niet nodig, dat de nieuwe brug steviger wordt dan het oude exemplaar. Een Duikerbrug 2.0, die namelijk extra zware vrachtverkeer kan dragen, kan ook leiden tot de komst van tientonners door de Dorpsstraat. En dat is een angstig vooruitzicht voor de politici.

Wethouder Glasbeek liet weten dat er plannen zijn om al in het voorjaar van 2020 daadwerkelijk te beginnen met het realiseren van de nieuwe Duikerbrug. Op dit moment zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang. Er bestaan geen plannen om de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur aan te passen en ook het huidige maximumgewicht van 3,5 ton per vrachtwagen blijft gehandhaafd, zo stelde Glasbeek.
De omwonenden zullen ongetwijfeld overlast krijgen van het realiseren van die nieuwe brug. Glasbeek: "Mede in verband met de werkzaamheden van Liander is het waarschijnlijk dat de Dorpsstraat in een grote lengte open gaat."

'Geen plannen om zwaardere vrachtwagens over de nieuwe Duikerbrug toe te laten, of de maximumsnelheid te verhogen in de Dorpsstraat'

Motie

De raadsleden buitelden donderdag haast over elkaar heen om hun zorgen te uiten. PrO diende een motie in, met de eis dat de nieuwe Duikerbrug maximaal 3,5 ton aan gewicht mag hebben en dat de Dorpsstraat een 30-kilometer zone blijft. Maar Glasbeek gaf aan, dat een sterkere brug nauwelijks meer geld kost en dat het college daarom daar de voorkeur aan geeft. Ook liet hij weten dat er geen plannen zijn bij het college om zwaardere vrachtwagens over de nieuwe Duikerbrug toe te laten, of de maximumsnelheid te verhogen in de Dorpsstraat.
Fractievoorzitter Van Dissel (HVO): "Het is zeker niet de bedoeling om heel veel zwaar verkeer over die brug te laten rijden.'' Het liefst ziet hij de Dorpsstraat getransformeerd worden in een woonerf of fietsstraat. Maar dat idee lijkt een utopie.

Overbodig

De motie leek een ruime meerderheid te halen, maar het was indiener Janssen (PrO) die persoonlijk de kansen op een raadsmeerderheid verknoeide. Hij liet weten: "Het is een overbodige motie, maar we willen deze toch indienen. Om een signaal af te geven." Dat zette het CDA er toe aan, om tegen het PrO-voorstel te zijn: "We stemmen niet voor overbodige moties", aldus fractievoorzitter Van Blitterswijk. De fractie van HVO was het hier mee eens en Lokaal-voorman Van den Ouweelen vond de motie 'overbodig en onrust creërend'.


Fractievoorzitter Spaargaren was het eens met Janssen: "De motie is inderdaad overbodig, omdat de wethouder heeft toegezegd om het op te pakken.'' Hoewel de VVD verdeeld stemde, bleek een meerderheid tegen de PrO-motie.

Einde speeltijd dreigt voor Stichting Evenementen

politiek n De toekomst van de Stichting Evenementen is uiterst onzeker geworden. Dat blijkt uit de discussie die donderdagavond plaats vond in de gemeenteraadsvergadering.

Gemeenteraadslid Van Dillen (CDA) kaartte de kwestie aan bij wethouder Nieuwenhuis. Zij had namelijk 'geluiden uit het dorp' gehoord, dat de stichting jongerenwerk Hollands Midden besloten heeft het werk te decentraliseren. Met als gevolg dat de Stichting Evenementen eind van dit jaar zal verdwijnen uit het Dorpscentrum. Dat bericht ging Van Dillen aan het hart: "Stichting Evenementen heeft jarenlang het kinderwerk in Oegstgeest verricht en meerdere aanwezige ouders hebben net als ik hun kinderen weggebracht naar een van de activiteiten, zoals de kooklessen of de KIVA-week. Het is een icoon in het dorp."

Wethouder Nieuwenhuis bevestigde de geruchten grotendeels: "Het jeugd- en jongerenwerk is door subsidie uitbesteed aan Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland. In het land wordt een volgende slag gemaakt met jeugd- en jongerenwerk. Dat houdt in, dat activiteiten meer in de verschillende wijken worden georganiseerd. En dat deze aansluiten op thema's als 'veilig opgroeien tot weerbare tieners', 'vroegtijdig signaleren', op 'herkennen van talenten' en 'beïnvloeden van ongewenst gedrag'. Dit krijgt een zwaarder accent en daar heeft de stichting ons om gevraagd. In de komende maanden wordt overlegd met de Stichting Evenementen waarop zij zich richten. Het ziet er naar uit dat de activiteiten in de toekomst niet alleen in het Dorpscentrum plaats vinden, maar ook in de wijk."

Betaalbare verduurzaming

Spaargaren: 'We hebben wat mindere ervaringen met gemeenschappelijke regelingen en hun begrotingsoverschrijdingen.'

politiek n De gemeenteraad van Oegstgeest stuurt het college naar het bestuursoverlegorgaan met een lastige opdracht.

Hoewel de raadsleden de verduurzamingsopgave van deze regio belangrijk vinden, stellen de lokale politici voorwaarden. "Realisme staat hierbij voorop en betaalbaarheid en draagvlak moeten dominant zijn in de uitvoering. We moeten zoveel mogelijk voorkomen, dat het beeld ontstaat van een top-downbenadering." Dit voorstel van CDA, HVO en VVD werd door vrijwel de volledige raad gesteund, met uitzondering van D66. Raadslid Bus van deze partij vond: "Samenwerking is bittere noodzaak, omdat we het als Oegstgeest alleen niet voor elkaar krijgen. De ambities zijn enorm op het gebied van duurzaamheid. We moeten niet alleen aan de voorkant roepen, dat het betaalbaar moet zijn. Want dan komen we er niet."
VVD-fractievoorzitter Spaargaren wierp tegen: "We hebben wat mindere ervaringen met gemeenschappelijke regelingen en hun begrotingsoverschrijdingen. Ik denk vanuit de portemonnee van onze inwoners. Linksom of rechtsom; uiteindelijk wordt het door de inwoners betaald." Menno Welling (PrO) wist al, hoe hij de kosten wil verdelen: "De zwaarste schouders dragen de zwaarste lasten.'' Hiermee lijkt hij voor te sorteren op een belastingverhoging, voor de hardwerkende inwoners die daardoor wat meer financiële armslag hebben bereikt. Spaargaren voelde het al aan zijn water: "Ik voel een linkse agenda aankomen." Wethouder Glasbeek lijkt niet te verwachten, dat een pleidooi in de regio over het in de hand houden van de kosten veel zal opleveren. Hij adviseerde om eerst de regio plannen te laten uitwerken over hoe de regionale duurzame energieopwekking het beste kan gebeuren.

Foto: Willemien Timmers

Monrovia-Liberia-1977-1979 n Geen werk? Daar passen we wel een mouw aan.

Zwerver arriveert in Monrovia als Visiting Professor. Niemand blijkt op de hoogte van zijn aanstelling. Behalve dan de afdeling Personeelszaken, die voor hem een woning klaar heeft. Hij is aangenomen om in het College of Business and Public Administration onder studenten kennis en gebruik van computers te stimuleren (we spreken over ruim veertig jaar geleden). De grote vakantie loopt op een eind en er is in het Business College en daarbuiten werkelijk niemand die weet heeft van Zwervers aanstelling. Maar als Zwerver er lucht van krijgt dat de Dean van het College of Science and Technology na haar vakantie weer in haar kantoor is gesignaleerd, dan ziet hij zijn kans schoon en spoedt hij zich naar haar toe. Er zal toch ook wel in dat college een enkele keer de gedachte opkomen dat je niet kunt blijven doen alsof er geen computers bestaan.

Nou, die dame, de Dean dus, laat er geen gras over groeien! Binnen de kortste keren komen we een aantal colleges overeen die Zwerver zal geven. Basis Differentiaal- en Integraalrekening, wat meer gevorderde abstracte Wiskunde, maar ook beginners cursussen Systeem Analyse en Programmeren (Fortran). Gebruik makend van de IBM System/3 computer van het Ministerie van Planning en Economische Zaken, de enige overheidscomputer in het land. Misschien weet een enkele lezer het nog, die computer met die kleine ponskaartjes.

Het semester is flink op gang, studenten en Zwerver in hun element, als een onbekende bij hem langs komt met de vraag "Are you happy here?" Het blijkt een van de initiatiefnemers van het Business College te zijn die tot zijn frustratie er achter komt dat de door hen aangeworven medewerker zijn diensten in het "verkeerde" college aan het bewijzen is.

"Ja, Zwerver is tevreden". Natuurlijk ligt het voor de hand dat hij met ingang van het volgende semester voor beide faculteiten gaat werken, Business en Science dus, de Wiskunde laat vallen en zich uitsluitend op computergebruik richt.

Rolpaden blijven wensdroom

politiek n Op Schiphol zijn ze gemeengoed; de rolpaden waardoor je met jouw bagage stil kunt staan en toch naar de door jou gewenste gate wordt gebracht. Ondernemers in het BSP-gebied, waar onder meer Corpus, Hilton, HAL en Avery gevestigd zijn, lijkt het een goed idee om die rolpaden ook aan te leggen tussen hun industrieterrein en het Centraal Station van Leiden.

Gemeenteraadslid Bus (D66) pikte dit initiatief op tijdens de raadsvergadering. "De bedrijven zien dat medewerkers en bezoekers te lang onderweg zijn vanwege het ontbreken van openbaar vervoer naar het park. Huidige ondernemers zijn bang, dat voor de toekomst de huidige situatie nieuwe ondernemers zal afschrikken zich hier te vestigen." Bus wilde weten, of het college al met het gemeentebestuur van Leiden heeft gesproken en of er een oplossing kan komen 'voor de OV-problemen voor werknemers en bezoekers'. Wethouder Nieuwenhuis liet in vriendelijke woorden weten, dat die gedroomde rolpaden er nooit zullen komen. "Het is een puzzel. Er is een behoorlijk frequente openbaar vervoerregeling met het station van Leiden."

Duurzaamheids-café in DCO

groen n Klaas van Egmond neemt op 17 oktober bezoekers mee in de zorgwekkende ontwikkelingen die hij om zich heen ziet: klimaatverandering, migratiestromen, populisme, fragmentatie van de nationale, Europese en mondiale politiek, handelsconflicten en een wankel financieel bestel.

Deze problemen zijn volgens van Egmond terug te voeren op de overwaardering van materialistische en individualistische waarden, waardoor de mens een karikatuur van zichzelf geworden is. De menselijke maat is verloren gegaan. Om die te hervinden grijpt van Egmond terug naar het mensbeeld van de Renaissance. Aan dat mensbeeld kan een moreel kompas worden ontleend, waarmee we een uitweg vinden uit deze zorgwekkende ontwikkelingen.

Donderdag 17 oktober 2019, Dorpscentrum Oegstgeest, Aanvang 20.00 uur, Toegang gratis.

politiek - joep derksen

Oegstgeest is nieuwe voetbalcompetitie rijker

De ruim zestig voetballers vierden ook nog een gezellige 'derde helft' met elkaar in het clubhuis van ASC.

voetbal n Op Sportpark Overveer, thuishaven van voetbal- en cricketvereniging ASC, is op vrijdagavond 20 september de eerste competitieronde gespeeld van de nieuwe 7 x 7-voetbalcompetitie voor 35-plussers.

De startavond van deze 'wilde' (niet-KNVB) competitie werd meteen een groot succes. Onder lenteachtige omstandigheden speelden de zes teams eerst een heerlijke en – bij twee van de drie wedstrijden – spannende pot voetbal en daarna vierden de ruim zestig voetballers ook nog een gezellige 'derde helft' met elkaar in het clubhuis van ASC.

Dat deze nieuwe Oegstgeester competitie een verrijking is voor het sport- en recreatieaanbod in de regio bleek wel uit het feit dat veel deelnemers voor het eerst sinds jaren weer eens in competitieverband voetbalden. Ook gaven veel 7 x 7-voetballers aan en dat zij nog nooit eerder op 'Overveer' waren geweest.

De komende maanden spelen de teams allemaal één keer tegen elkaar, om de week op vrijdagavond. Eind november wordt de najaarscompetitie afgesloten met een feestelijke finaleavond en begin 2020 gaat het dan weer verder met de (nieuwe) voorjaarscompetitie.

Belangstelling? Mail dan voor meer informatie naar senioren@ajaxsc.nl.

LOHC verliest nipt

hockey n Met oer-Hollands weer reisden de spelers van LOHC zaterdag af naar Upward in Arnhem.

Luttele minuten na het begin van de wedstrijd lieten de bezoekers zich gelden, met een mooie combinatie die binnen werd geslagen met de backhand door Lars Barkmeijer (0-1). Lang kon Leiden er echter niet van genieten, omdat de bal vanaf de 23-meterlijn de cirkel in ging, een verdediger te laat kwam en de aanvaller van Upward de bal vervolgens achter Salman pushte (1-1).

Ondanks de gelijkmaker bleef LOHC aanzetten en werden er kansen gecreëerd. Er werd echter nagelaten deze ook om te zetten in goals. Waar Leiden het naliet, was Upward effectief in de paar tegenstoten die ze kregen en daarmee liepen ze nog voor rust uit tot 3-1.

De opmars van de Leidenaren werd gestaakt door het eindsignaal waardoor de punten jammerlijk in Arnhem bleven

Na rust golfde de wedstrijd op en neer. LOHC begon weer scherp en kwam terug tot 3-3 door twee goals van Jesse Webbers. Echter werd deze inhaalslag daarna net zo makkelijk weggegeven en liep Upward uit tot maar liefst 6-3.

Het laatste kwart drukte het Leidsche Upward terug tot in hun eigen 23 meter. Na meerdere gestopte aanvallen en een poging van Arslan om de goalie van Upward te verschalken in de korte hoek, was het weer Jesse Webbers die de bal in het net legde voor 6-4. Kort daarna belandde de bal via de kluts voor de voeten van Quinten Mank, die daar dankbaar gebruik van maakte en hard laag in de hoek de 6-5 binnenschoot.

De opmars van de Leidenaren werd gestaakt door het eindsignaal, waardoor de punten jammerlijk in Arnhem bleven.

Fietsmaatjes bij Wielerclub Swift

Juichend kwamen de fietsmaatjes over de 'finish' om vervolgens aan te schuiven voor koffie, thee en een broodje. Het was voor iedereen een geweldig leuke dag. Foto: Rob Oudshoorn

maatjes n Op een zonnige zaterdag 21 september was het een komen en gaan van fietsmaatjes bij wielervereniging Swift in Leiden.

De duo's, een gast met een vrijwilligers, kwamen uit tien verschillende gemeenten in de regio van Rijnstreek en Bollenstreek. De fietsmaatjes werden feestelijk ontvangen door organisatoren Alzheimer Nederland ZHN, de samenwerkende Fietsmaatjes organisaties en zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. De aanleiding voor dit alles was de jaarlijkse Wereld Alzheimerdag.

De gasten met dementie genieten geweldig van een heerlijk en veilig fietstochtje samen met een goed getrainde vrijwilliger van Fietsmaatjes.

https://fietsmaatjes.nl

Aqua Vitaal in Poelmeer

zwemmen n In het kader van Oegstgeest Ontmoet zijn alle Oegstgeestenaren op dinsdag 8 oktober welkom een keer deel te nemen aan de Aqua Vitaal-les met koffie en gebak in zwembad Poelmeer. 09.00 - 09.45 uur. Aanmelden via een mail naar poelmeer@optisport.nl

sport / nieuws

Weekend met wisselend succes voor FCO

Een schotpoging van Roy Vreeken, topscorer in deze wedstrijd. Foto: Wim van Tuijl

voetbal n FC Oegstgeest 1 verloor opnieuw thuis tegen een sterker spelend Sporting Leiden. Vrouwen 1 won voor de tweede keer op rij nu uit tegen Quick Boys VR1.

Heren 1

Daniël van Vliet wordt gestopt door Sporting Leiden. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

Vanaf het begin van de wedstrijd was Sporting Leiden de bovenliggende partij. De 0-1 viel na een kwartier wat ongelukkig omdat een schot van Sporting Leiden door een verdediger van richting werd veranderd en in het doel belandde. Na ongeveer 23 minuten verhoogde Sporting Leiden de score door een vrije trap van ongeveer 16 meter in de as van het veld zuiver in te schieten. Hij liet keeper Mitchel Zandbergen kansloos (0-2).


Tegen het einde van de eerste helft kwam FC Oegstgeest toch tot enkele mogelijkheden om aansluiting te vinden. Een vrije trap van Jelle van Aarle werd net over het doel gewerkt door de Sporting Leiden keeper. Even later werd een schot van FC Oegstgeest gekeerd door de paal.
Na rust ging Sporting Leiden weer verder met de dominante rol die zij in het grootste deel de eerste helft al speelden. De doelpunten die leidden tot de einduitslag van 0-5 vielen heel snel.

Volgende week (zaterdag 5 okt, 14.30 uur) speelt FC Oegstgeest uit tegen Lugdunum.

Zwaarbevochten zege vrouwen 1

In de eerste helft van FC Oegstgeest VR1 tegen Quick Boys ontspon zich een strijd waarbij het fysiek, maar wel fair, spelende Quick Boys het spel van FC Oegstgeest wist te ontregelen. De eerste 20 à 25 minuten werden er dan ook niet echt kansen gecreëerd door beide teams.
Een corner van Quick Boys in tweeën genomen doorbrak het evenwicht. Op de punt van het strafschopgebied verdween het schot plots in de korte hoek. De FC Oegstgeest vrouwen wisten in een tijdsbestek van tien minuten de 1-0 achterstand echter om te buigen naar een 1-3 voorsprong.
Na de rust een Quick Boys met nog meer opgestroopte mouwen en meer druk naar voren om een aansluitingstreffer te forceren. Het was nu een kwestie van controleren en de score uit te bouwen naar 1-4. Die mogelijkheid kwam toen Assala Ayachi doorbrak op rechts en haar snoeiharde schot uiteenspatte op de binnenkant van de paal maar helaas geen doel trof. Door onnodig balverlies kwam de spits van Quick Boys oog in oog met de keepster van FC Oegstgeest en deze faalde niet (2-3).


Nu moesten de FC Oegstgeest-vrouwen op karakter de wedstrijd over de streep trekken. Echte kansen kreeg Quick Boys niet meer en na 90 minuten en windkracht 6 floot de goed leidende scheidsrechter voor het einde. De koppositie blijft gehandhaafd.

Fiks pakt belangrijke zege

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft met een 12-10 winst op Sporting Delta belangrijke winstpunten behaald. Na vijf speelronden staat het team van trainer Bas Harland met vijf punten keurig in de middenmoot van de hoofdklasse; een zeer bevredigende gang van zaken.

Voorafgaand troffen de tweede selectieteams van genoemde verenigingen elkaar. Na de eerste treffer van Dionne Blangé en later de 2-2 door Jesse Trap liep de tegenstander uit naar 2-6, en dat zou een doorslaggevende voorsprong zijn. De Dordtse formatie was agressiever en speelde de kansen beter uit. Dit neemt niet weg dat de inzet van Fiks verslapte. In het vervolg van de wedstrijd liep het verschil niet verder op en scoorde Fiks mee. Dichter dan twee punten (10-12) kon de thuisclub niet naderen. Op beslissende momenten nam Sporting Delta de regie over en won uiteindelijk met 8-12.

Evenals Fiks 2 in de voorafgaande wedstrijd hadden ook Fiks 1 en Sporting Delta 1 veel last van de stormachtige wind en felle regenbuien. De conclusie was snel getrokken, dat de weersomstandigheden overduidelijk een dissonant trokken op het aantal treffers. De uitslag van slechts 12-10 vormt een onomstreden bewijs. De gelijkwaardigheid qua score was alleen in de openingsfase in beeld toen de benutte strafworp van Roy Vreeken werd beantwoord. Scoren vond pas plaats rond de tiende minuut; representatief voorbeeld van de gevolgen van de barre weersomstandigheden die gericht en vlot scoren behoorlijk beperkten. Twee doeltreffende acties vanachter de korf door Jan Anholts brachten Fiks opnieuw aan de leiding en deze voorsprong werd geen moment meer uit handen gegeven. De trainer had zijn formatie duidelijk laten anticiperen op de omstandigheden.

Door de kleine voorsprong bleef Sporting Delta geloof houden om een punt uit Oegstgeest mee te nemen en moest Fiks tot het einde geconcentreerd blijven om de winst in Oegstgeest te houden en met een goed gevoel aan de stapavond van 2 oktober te beginnen. Kevin en Roy Vreeken (3 en 4)en Jan Anholts (3) waren goed op schot. Melissa Heijne en Ilse Hazekamp droegen eveneens bij aan het dozijn treffers.

Vitalityclub gaat zijn tweede jaar in

FC Oegstgeest heeft dit jaar zijn accommodatie ter beschikking gesteld aan de Vitalityclub.

vitaliteit n Op 3 oktober start de Vitalityclub met trots zijn tweede jaargang. "We zijn op dit moment met 15 leden van senioren huize die trouw elke donderdag van 10.00 tot 11.00 uur met elkaar trainen", vertelt één van de enthousiastelingen.

Alle spiergroepen worden getraind en met diverse instrumenten verhogen we de intensiteit van de training. Denk aan ladders, rekbanden, ballen, gewichten en ook liggend op matjes. In de groep zet een viertal van de leden zich in voor de eigen coaching zoals dat is geleerd in de workshops van de 'Leyden Academy on Vitality and Ageing'. "In de zomer hebben we mogen trainen op een van de kunstgras voetbalvelden van FC Oegstgeest aan de Voscuyl. Nu per 1 oktober gaan we terug naar het Jottem aan de Louise de Colignylaan waar we mogen beschikken over een comfortabele recreatieruimte tot eind april 2020. Alleen op donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Ook in het Jottem heeft men ons met plezier ontvangen. Op dit moment zijn we met FC Oegstgeest in gesprek om een extra training aan te bieden buiten, op maandag van 10.00 tot 11.00 uur. Voor deze training is er nog ruim plaats, we zijn deze nog aan het opzetten."

Dus wie zin en tijd heeft en denkt dat zijn/haar conditie nog wel wat extra's kan gebruiken: ook in de koudere maanden biedt de Vitalityclub buiten de gelegenheid om aan je conditie te werken. Iedereen is dus welkom. De kosten zullen per keer € 1,- bedragen en zijn voornamelijk bedoeld voor de aankoop van materialen. En let wel, beste heren! Het zijn niet alleen dames die deelnemen aan de training. Inmiddels hebben we drie heren erbij en daar zijn we heel blij mee. Zoals aangekondigd in het nieuws over 'Oegstgeest ontmoet' kan iedereen op donderdag even komen kijken hoe het er aan toe gaat. "En misschien krijgt u ook wel zin om mee te doen."

Niet alleen het samen trainen doet de deelnemers goed

Niet alleen het samen trainen doet de deelnemers goed. "We zijn ook een gezellige club aan het worden waarin we wat voor elkaar willen betekenen. Oegstgeest doet en leeft! We zijn trots om hieraan als Vitalityclub een bijdrage te mogen leveren. En we zijn FC Oegstgeest voor het ter beschikking stellen van zijn accommodatie zeer erkentelijk."
Voor wie contact zoekt over deelname aan de Vitalityclub: mjadebosschere@kpnmail.nl of 06-53 267674.

Belangrijke winst voor tafeltennissers Pecos

Tony Nader. Foto: Henk van Gijzen

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos boekten zaterdag hun eerste zege van het seizoen. De 7-3 bij de Amsterdamse studentenclub US brengt het Oegstgeester trio op de felbegeerde derde plek.

Het was kopman Tony Nader die zijn team in de hoofdstad de weg wees met drie overtuigende winstpartijen. Ook in het dubbelspel was hij samen met Paul Kruijt superieur aan het duo Plett/Dekkers. Nader noemde het een cruciale partij op weg naar de zege, hoewel zijn team op dat moment al met 3-0 voor stond. Kruijt verzilverde zijn eerste twee enkelspelen maar ging helaas tegen Dylan Plett, toen Pecos de voorsprong al naar 6-1 had uitgebouwd, in vier games onderuit. Jens Wiersma ten slotte bewees opnieuw prima mee te kunnen op eerstedivisieniveau, al gingen van zijn drie viersetters er twee verloren.
Na drie speelronden vinden de Oegstgeestenaren zich met 15 punten terug op de derde plek van hun eerstedivisiepoule. Omdat voor drie teams een plek in de promotiedivisie is, hoopt Pecos achter TOGB en Midstars 'best of the rest' te blijven. Daarvoor moet het behalve US ook Tempo Team en Scyedam eronder houden.

Komende zaterdag gaat Pecos eerst eens op bezoek bij favoriet en koploper TOGB. Als die ploeg zijn sterkste opstelling achter de tafel weet te brengen, met behalve Milo de Boer ook diens vader Michel en huurling Adam Hmam, kon het weleens moeilijk worden. Dan is voor Pecos eigenlijk elk punt meegenomen. Maar dan is er dus ook niets te verliezen. Tony Nader kondigde aan deze week in elk geval een paar keer extra te zullen trainen.        

Nieuw: Tienermis bij parochie H. Augustinus

kerk n Dit schooljaar gaat parochie H. Augustinus van start met drie keer een Tienermis op zaterdagavond om 19.00 uur.

Dit is een Eucharistieviering speciaal voor tieners van 12 tot 18 jaar uit de hele parochie (Wassenaar, Katwijk, Voorschoten en Oegstgeest). De voorganger in deze viering is kapelaan Boris Plavcic en de muziek wordt verzorgd door de RK jongeren. Het doel van de viering is om de tieners bij elkaar te krijgen in een viering die hen aanspreekt en inspireert.

De tieners zitten samen op de voorste banken, maar het hele gezin en ook andere parochianen zijn welkom om te komen. Na afloop is een gezellig samenzijn. De eerste Tienermis is op zaterdag 12 oktober om 19.00 uur in de Sint Jozefkerk (Parklaan 28 , Wassenaar). De twee andere Tienermissen zijn op zaterdag 9 november 19.00 in de Joannes de Doperkerk te Katwijk en op zaterdag 8 februari 19.00 in de H. Willibrordkerk te Oegstgeest.

6 oktober

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 dhr. P. Brommet
Regenboogkerk 10.00 ds. I.E. van der Heul, m.m.v. PGO-cantorij; na de dienst 5e gemeenteconcert
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, pater B. Wehlin

LUMC 10.00 ds. Arend van Baarsen

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. R. Heida
16.30 u ds. P. Kleingeld

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld Avondmaal

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. S.P. van der Meulen

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur De heer M.de Ridder, Sassenheim

Matthiaskerk Warmond

Zat 5 okt 19.00 uur Eucharistieviering met Cantores Pastor Owel

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

30-09 / 06-10 TP van Wijck, Diamantlaan 174 E 2332 GR Leiden (071) 5765351

04-11 / 10-11 TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50 2342 AB Oegstgeest (071) 5726600

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

Verhalen vertellen in het Dorpscentrum

ontmoeting n Op zondag 6 oktober is er vanaf 15.00 uur een interactieve bijeenkomst rond Verhalen in het Dorpscentrum.

Deze vindt plaats in het kader van Oegstgeest Ontmoet. De aanwezigen kunnen luisteren naar verhalen van Kees van Malen, hij woont in Poelgeest en heeft onder andere oude Oegstgeester verhalen te vertellen.
Ook komt Oegstgeester kunstenares Anne Wil Broek, en heeft iedereen de gelegenheid zijn eigen verhaal te schilderen.

@De_Regent Replying to @etjanssens @wallysoes and 2 others Iedere maand weer zo'n 2000 asielaanvragen. Dat zijn er 24.000 per jaar. Ieder jaar weer een stadje erbij ter grootte van Baarn, Delfzijl of Oegstgeest. En dit nog los van de forse arbeidsimmigratie vanuit o.a. Europese landen en de VS.

@SanderPere Woon al sinds 2016 in Oegstgeest en maar 2 mensen die ik ken hebben nog mijn kamer willen zien ??. Hmu voor een kopje koffie!

@LukasTeijema 1,56 eur/liter voor Euro95. Heel veel goedkoper dan bij de Tamoil op De Boeg #Oegstgeest wordt het niet vandaag.

@BrandweerSWK Vandaag 2e geworden tijdens de #vaardigheidstoets in #Reeuwijk. Daarmee hebben wij ons geplaatst voor de finale op zaterdag 26 oktober in #Oegstgeest.

@PeterSchipper1e Alcoholcontrole op de abtspoelweg Oegstgeest

Kerk n Op woensdagavond 2 oktober is er een praiseavond in de Rehobothkerk, Lijtweg 1 Oegstgeest. Vanaf 19.45 uur is er ontvangst met koffie. Iedereen is van harte welkom.