Oegstgeester Courant

19 augustus 2020

Oegstgeester Courant 19 augustus 2020


Oegstgeest: Een ideale woonplek

Oegstgeest staat opnieuw op de zesde plaats in de Elsevier-lijst. | Foto: Willemien Timmers

wonen n Ook dit jaar bewijst het onderzoek van Elsevier Weekblad wat alle inwoners al weten: in Oegstgeest is het goed wonen. Opnieuw eindigt ons geestdorp hoog: op plaats zes van de 355 gemeenten in Nederland.

Ook vorig jaar was Oegstgeest de op vijf na prettigste gemeenten om te wonen in Nederland. In 2018 stond Oegstgeest één plek lager: op een zevende plaats. In 2017 eindigde Oegstgeest op nummer negen.

"Er valt genoeg te twisten. Maar over één ding zijn we het eens: Oegstgeest is een fijne, hele fijne gemeente, om in te wonen", laat burgemeester Emile Jaensch op zijn Facebook-pagina weten. "De zesde plek is een bewijs dat het fijn wonen en werken is in de op één na groenste gemeente van het land, op korte afstand van strand en stad. Dat mogen we koesteren. Deze keurige waardering is ook tot stand gekomen dankzij de inspanningen van bewoners, bedrijven en organisaties uit ons dorp. Die wil ik daarmee dan ook van harte feliciteren. Bravo!"

Oegstgeest staat opnieuw op de zesde plaats in de Elsevier-lijst. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers


De top-10 van 2020:

1 - Rozendaal (Gelderland)

2 - Laren (Noord-Holland)

3 - Heemstede (Noord-Holland)

4 - Bloemendaal (Noord-Holland)

5 - Wassenaar (Zuid Holland)

6 - Oegstgeest (Zuid-Holland)

7 - Voorschoten (Zuid-Holland)

8 - Gooise Meren (Noord Holland)

9 - Leidschendam-Voorburg (Zuid-Holland)

10 - Blaricum (Noord-Holland)


Oegstgeest moet dus Wassenaar voor laten gaan daar waar het gaat om de beste woonstek van Zuid-Holland, maar weet opnieuw Voorschoten nipt achter zich te laten.

De ranglijst is opgesteld aan de hand van een onderzoek waarbij alle 355 gemeenten in Nederland op 97 punten met elkaar zijn vergeleken. Die 97 punten zijn weer ingedeeld in elf categorieën: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte, en bereikbaarheid.

In de vijf gemeenten van de Leidse regio zit het wel goed wat betreft onderwijs en kinderopvang, zorg, bereikbaarheid, vrije tijd en natuurlijk omgeving. Op een schaal van 1 (slechtst) tot 5 (best) wordt in deze categorieën vooral de hoogste score uitgedeeld, met een enkele 4 ertussen. Wat ze ook alle vijf gemeen hebben, is de slechte score in de categorie rust en ruimte. Hier krijgt Zoeterwoude nog een 2, voor de andere gemeenten zit er niet meer in dan een 1.


Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude pakken een flinke voorsprong met hun 5 in de categorie kenmerken bevolking. Dan gaat het om zaken als het gemiddelde inkomen per huishouden, het percentage huishoudens met een uitkeringen en het percentage vrijwilligers. Leiderdorp (op nummer 64) komt hier niet verder dan een 2, Leiden (plek 110) scoort een 1.

Een minpunt van Zoeterwoude (op nummer 51) is het gebrek aan monumentale gebouwen en aantrekkelijke woonhuizen; de score in de categorie gebouwde omgeving blijft steken op 1. Leiderdorp heeft hetzelfde euvel. Oegstgeest en Leiden pakken hier 3 punten, Voorschoten zelfs 4. Ook als het gaat om weinig overlast doet Leiderdorp het met 2 punten zeer matig. Alleen Leiden scoort slechter met 1 punt. Het kleine Zoeterwoude is hier de regionale koploper met 4 punten, Oegstgeest en Voorschoten komen uit op een 3. De dorpen worden wel als veilig ervaren, hier krijgen ze allemaal 4 punten. Dat geldt niet voor de stad Leiden, die het moet doen met 1 punt.

Waarschuwing politie voor babbeltrucs

Weg onder
viaduct A44 moet veiliger

HERDENKEN n Dirk Megchelse zet zich in

Foto: Willemien Timmers

Kunstwerk Poelgeest moet gesloopt

Waterrad is niet veilig te krijgen

Politie Oegstgeest waarschuwt voor babbeltrucs

Foto: Willemien Timmers

politie n De politie in Oegstgeest wil de inwoners van Oegstgeest waarschuwen voor diverse babbeltrucs, die toch nog regelmatig voorkomen.

Door Willemien Timmers

Wijkagent Pieter Brussee legt uit: “We hebben de laatste tijd wat meer meldingen gekregen van babbeltrucs. Dat baart ons zorgen, en daar willen we graag iedereen voor waarschuwen.”

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken mensen aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, of dat ze de meterstand komen opnemen.


Binnen

Op vrijdag 7 augustus heeft een man die gebrekkig Nederlands sprak met een fors postuur, zich in de Lavendelhof voorgedaan als vertegenwoordiger van het waterleidingbedrijf.

“Hij werd binnengelaten door een mevrouw, en hij vroeg haar of zij bij de cv-ketel wilde gaan staan om te zien of het lampje van rood naar blauw zou springen terwijl hij in de woning aan het werk was. De vrouw stond even bij de ketel toen ze zich realiseerde dat wat ze aan het doen was niet klopte. Toen ze de man daar een vraag over wilde stellen, en naar hem op zoek ging, stond hij al bij een kastje en was op zoek naar waardevolle spullen. Gelukkig verliet hij daarop snel haar huis.” De wijkagent vertelt dat een gealarmeerde buurvrouw daarop direct 112 heeft gebeld. “Voor dit soort situaties, waarin het incident nog maar net gebeurd is, of als je een situatie niet vertrouwt, kun je direct het alarmnummer 112 bellen. Dan kan de politie meteen in actie komen.”

Brussee benadrukt dat medewerkers van energiebedrijven, maar ook bijvoorbeeld van banken en thuiszorginstellingen, nooit langskomen zonder van tevoren een brief te sturen. Ook kunnen zij zich altijd legitimeren. Vraag bij twijfel gewoon of ze later terugkomen op een moment dat er meer mensen thuis zijn.


Landkaart-truc

Een ander geval deed zich voor op dinsdag 4 augustus op de Haaswijklaan. Hier werd een oudere dame aangesproken door een man met een landkaart die naar de weg vroeg. Een buurman die toevallig op zijn balkon stond, zag het voorval aan, herkende het als een babbeltruc, maakte een foto en riep vanaf het balkon dat de vrouw moest uitkijken. Daarop renden de man en een vriend van hem die verderop stond te wachten, weg. “Het is inmiddels een bekende truc”, legt Pieter Brussee uit. “Iemand vraagt naar de weg en spreidt een kaart uit die alle zicht op je handtas ontneemt. Terwijl jij je concentreert op het uitleggen van de weg, zoekt de dief met zijn hand jouw tas door op zoek naar je portemonnee. Vaak is even daarvoor de pincode al afgekeken bij het pinnen. Gelukkig herkennen steeds meer mensen deze babbeltruc en is men ook hier in Haaswijk oplettend geweest.”


“Doe je pinpas altijd in je broekzak in plaats van in je tas”, adviseert Brussee. “En zorg dat er niet te veel op je rekening staat. Voor thuis geldt: verspreid je kostbaarheden en leg ze niet op een logische plaats. Daarnaast is het van belang dat iedereen bij verdachte situaties 112 belt. Dan is de kans dat we verdachten kunnen oppakken veel groter. Ik ben trouwens heel erg blij dat mensen in Oegstgeest zo goed meedenken!”


Naast Pieter Brussee bestaat het politieteam in Oegstgeest uit Menno Zijlstra, Mick Hoogervorst en John Welboren.

Ongeval

politie n Bij een ongeval tussen twee personenauto's onder het viaduct van de A44 op de Rijnzichtweg is vrijdagochtend 7 augustus een voertuig op zijn kop beland. Daarbij raakte een persoon gewond. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De politie kwam met veel auto's ter plaatse om het verkeer op het drukke kruispunt in goede banen te leiden. Zie ook pagina 5.

>Wietplantage opgerold

politie n Op maandagmiddag 10 augustus hebben agenten een hennepkwekerij in een flatgebouw aan de Frans Halslaan opgerold. In de woning waren ongeveer honderd planten aanwezig. Personen werden op dat moment niet aangehouden.

Op het terrein voor het complex werden de wietplanten direct vernietigd.

"Via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of via een melding van het energiebedrijf komen we deze wietplantages vaak op het spoor", laat een wijkagent weten.

>Wandeling

natuur n Op maandag 24 augustus van 13.45 - 16.00 uur organiseert de Volksuniversiteit Oegstgeest een wandeling met natuurgids Tessa Yanover. €22,50. Stay Okay, Langevelderlaan 45 Noordwijk.

>Ontwikkelingen rondom vorming nieuwe coalitie

Vervolg van de voorpagina


Het zou logisch zijn als D66 toch aan tafel zou komen zitten voor coalitiegesprekken. Deze partij liet vorige week echter opnieuw aan informateur Janssen weten niet aan gesprekken met VVD en CDA deel te willen nemen. Grootste reden hiervoor is waarschijnlijk het beschadigde vertrouwen in de VVD, toen deze partij een ommezwaai maakte en tégen het vlak voor de zomer voorliggende plan over de Geesten stemde. Diezelfde vergadering stapte Progressief Oegstgeest-wethouder Peter Glasbeek op toen er geen raadsmeerderheid bleek voor de plannen. Een week later verliet PrO de coalitie.

VVD-verkenner Vincent Janssen heeft inmiddels zijn taak als verkenner neergelegd. Progressief Oegstgeest, dat heeft aangegeven 'meer dan bereid te zijn’ nu de leiding te nemen tot de vorming van een meerderheidscollege, heeft inmiddels Ruud Koole, emeritus-hoogleraar Politicologie aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid, verzocht op te treden als informateur.

De nieuwe informateur begint zijn werkzaamheden zo spoedig mogelijk met een gespreksronde met de vertegenwoordigers van de zes raadsfracties.


hernieuwde samenwerking?

Het CDA wil liever geen coalitie zonder de VVD en roept PrO en VVD op tot een hernieuwing van de samenwerking. Volgens de partij is de afgelopen weken gebleken dat herstel van de coalitie tussen PrO, VVD en het CDA de enige serieuze optie is voor een stabiel bestuur van Oegstgeest. CDA-fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk: “Alle gesprekken met verschillende partijen de afgelopen tijd bevestigen voor ons vooral één ding: die samenwerking was eigenlijk heel goed en logisch, ondanks de recente strubbelingen die tot de ‘break up’ leidden. Maar een break up hoeft gelukkig niet altijd in een definitieve scheiding te eindigen”.

De samenwerking van VVD, PrO en CDA begon in 2018 toen de drie partijen bij de verkiezingen zowel de drie grootste partijen als de enige drie winnende partijen werden. “We kregen een duidelijk mandaat en een duidelijke opdracht van Oegstgeestenaren om gezamenlijk het dorp verder te brengen. En die samenwerking was vruchtbaar, getuige bijvoorbeeld het sportakkoord, de woonvisie, het minimabeleid, het preventieakkoord, verstandig afvalbeleid en het realiseren van meer groen in het dorp”, aldus Van Blitterswijk. Hij vervolgt: “op het ontzettend ingewikkelde dossier van De Geesten, in een uitzonderlijke tijd waarin we elkaar door corona fysiek niet zagen, verloren we elkaar uit het oog en hebben we alle drie onze fouten gemaakt. Maar juist in een in de basis sterke relatie moet ruimte kunnen zijn voor reflectie en verzoening, omwille van stabiel bestuur, juist in deze moeilijke tijden.”

De christendemocraten zeggen ‘buitengewoon teleurgesteld’ te zijn in de fractie van D66 die als middenpartij tot twee keer toe verkennende gesprekken weigerde. “Daarmee is voor ons duidelijk geworden dat die fractie partijpolitiek kennelijk belangrijker vindt dan het dragen van verantwoordelijkheid om het dorp door de crisis te loodsen. D66 zet zichzelf buitenspel en dat is buitengewoon teleurstellend”, stelt Van Blitterswijk. Volgens hem bevestigt de houding van D66 dat een hernieuwde samenwerking van de oorspronkelijke coalitie de enige serieuze optie is voor een stabiel dorpsbestuur. “Natuurlijk, er zal goed gesproken moeten worden, maar een samenwerking die in de basis goed is, kan met de nodige inzet na een onderbreking weer goed worden. En misschien wel beter”, zo meent de CDA-fractievoorzitter.

Het CDA zal bij PrO-informateur Ruud Koole dan ook benadrukken dat een hernieuwde samenwerking van PrO, VVD en CDA als enige reële optie wat die partij betreft serieus onderzocht moet worden. “Met de verkiezingsuitslag en midden in deze coronacrisis zijn we het aan het dorp verplicht om over de eigen schaduw heen te stappen. En zoals ik PrO en VVD heb leren kennen, zijn juist zij daar ook toe in staat. Bovendien past het goed binnen de opdracht die de heer Koole van de PrO-fractie gekregen heeft”, besluit Van Blitterswijk.

CDA: Viaduct A44 moet veiliger

De verkeersveiligheid onder het viaduct van de A44 bij de Rijnzichtweg moet worden verbeterd. Er gebeuren zeer regelmatig ongelukken. Afgelopen vrijdag, 7 augustus, opnieuw. | Archieffoto Wil van Elk Archieffoto: Wil van Elk

politiek n De verkeersveiligheid onder het A44-viaduct bij de Rijnzichtweg moet worden verbeterd, dat vindt het CDA Oegstgeest dat opnieuw raadsvragen stelt aan het college.

“Afgelopen vrijdag lag er weer een auto op zijn kop en dat is bepaald niet voor het eerst”, aldus gemeenteraadslid Watze Mandema. “Het kruispunt is onoverzichtelijk, zeker voor mensen die van de snelweg komen en het kruispunt niet goed kennen.” De CDA-fractie heeft eerder (in 2017) aandacht voor de veiligheid ter plekke gevraagd.

Informateur Ruud Koole. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers


Het college heeft toen maatregelen genomen, maar die blijken niet voldoende. Mandema: “als je er een tijdje staat te kijken zie je auto’s op de verkeerde plek het viaduct inrijden of in de verdrukking komen door draaiende vrachtwagens. De wethouder moet, eventueel met Rijkswaterstaat, kijken hoe het echt veiliger kan. Nu is het na elk ongeluk wachten op het volgende.”


Een aantal mogelijk oplossingen dat het CDA noemt zijn betere bebording en markeringen, meer handhaving en het beter op laten vallen van de donkere pilaren. Het college van burgemeester en wethouders heeft drie weken de tijd om te reageren op de vragen van het CDA.

Politie zoekt dader steekincident

politie n De politie is op zoek naar een verdachte die vrijdag 14 augustus rond 1.30 uur een 20-jarige vrouw stak op de Houtlaan in Leiden. De vrouw liep in de buurt van het theehuis in het Leidse Hout met vrienden toen ze ineens door een man werd aangevallen. De politie roept getuigen op om zich te melden.

Het slachtoffer liep samen met haar vrienden toen er ineens een man uit de bosjes kwam en haar aanviel. Ze werd vermoedelijk meerdere malen gestoken. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd door de ambulance. Agenten hebben het park afgezet en samen met de helikopter en honden het gebied doorzocht. Ook hebben rechercheurs naar sporen gezocht. Helaas is de verdachte nog niet gevonden.

Het signalement van de verdachte is: Blanke man, 1.70 m lang, tenger postuur, 20-25 jaar oud, licht T-shirt, zwarte rugtas, blond, kortgeschoren haar, bruin jasje.
De politie is op zoek naar getuigen. Bel 0900 8844 voor de politie of 0800 700 voor Meld Misdaad Anoniem.

>Door John Vroom

Ik zag dat ...

• Gemeente Oegstgeest Café de Gouwe een tijdelijke terrasvergunning heeft verleend van 31 juli t/m 15 oktober 2020

• de in- en uitritten van Praxis en De Bosrand in De Boeg slecht overzichtelijk blijken te zijn voor bezoekende automobilisten, waardoor er regelmatig bijna-ongelukken ontstaan

• er door Winkelcentrum Lange Voort op bescheiden wijze ruchtbaarheid wordt gegeven aan hun winkelactie ‘Vier de vakantie met Lange Voort’

• Bakkerij Van Maanen en The Stone in de Passage tijdelijk een aantal dagen gesloten was in verband met werkzaamheden in de winkelpanden met betrekking tot een Sprinkler-installatie

• de verbouwing aan het pand naast de ijssalon in de Geverstraat vorderingen maakt. Ik laat mij vertellen dat er een Indonesisch [afhaal-] restaurant in zal worden gevestigd

• er bij Albert Heijn in Oegstgeest geen eenheid in Corona-beleid blijkt te zijn en het voor de consument niet geheel duidelijk is waarom AH in de Kemp wel weer winkelmandjes heeft en AH aan de Irislaan niet

• er in juni volgens oozo.nl 21 nieuwe ondernemingen in Oegstgeest zijn gestart, wat het totaal sinds 1 januari 2020 op 149 brengt. Wellicht voor het Platform voor Ondernemers Oegstgeest [PVOO] een prospecteringskans om hun ledenaantal weer boven de 200 te brengen?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

>Herinrichting Oranjepark

buitenruimte n De werkzaamheden in het Oranjepark gaan volgende week van start. Vanaf 24 augustus wordt gewerkt aan de definitieve inrichting van de straten in het 'park'. Volgens de gemeente vroegen de technische voorbereidingen voor de herinrichting van Oranjepark wat meer tijd vandaar de vertraging.

Inmiddels zijn in Oranjepark borden geplaatst die aangeven waar bewoners tijdens de werkzaamheden wel en niet kunnen parkeren. Aannemer AW Groep uit Lisse gaat de definitieve bestrating aanleggen en waar nodig bomen vervangen.

Begonnen wordt met de Terweeweg (tussen Pr. Hendriklaan en Julianalaan), Prins Hendriklaan, eerste deel Duivenvoordestraat, en het tweede deel Prins Hendriklaan.

De laatste fase is gepland in het najaar van 2021.

Op www.oegstgeest.nl/inwoners/wegen-verkeer-en-vervoer/werkzaamheden/oranjepark is het hele schema te vinden.

>Kasteelconcert

jazz n Op zondag 30 augustus worden er door Babeth van der Zalm met het Sven Rozier trio twee concerten gegeven. Een intiem kasteelconcert, een initiatief van Stichting jazz071. "We ontvangen jullie graag in Kasteel van Oud Poelgeest in Oegstgeest." De concerten zijn van 13.30 tot 14.30 uur en van 15.30 tot 16.30 uur. Het eerste concert is al uitverkocht.

In het kasteel is een ruime opstelling gemaakt voor maximaal 40 personen. "Hiermee houden we rekening met de RIVM-maatregelen die gelden in verband met Covid-19."


Tickets: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-kasteelconcert-presents of of stuur een mail naar info@jazz071.nl

Bootjes kijken

zomer n Hoewel het voor velen iets teveel was, die dagenlange temperatuur van overdag ver boven de dertig graden, bleef het toch genieten van de zomerse sfeer in het dorp.

Ook op de Haarlemmertrekvaart was het de afgelopen warme weken onophoudend zeer druk. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Wie niet op een boot zat, kon vanaf de wal heerlijk kijken naar 'wat er allemaal voorbij kwam'. En dat was een bonte stoet van vakantievierende regiogenoten die, al dan niet voorzien van een koel drankje, alle waterwegen in de omgeving verkenden.

Dirk Megchelse zet zich in voor Stichting Japanse Ereschulden

Dirk Megchelse bij zijn vlag met zwarte wimpel in de voortuin. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

herdenken n Op zaterdag 15 augustus wapperde aan het Meijerspad fier het rood-wit-blauw. Oegstgeestenaar Dirk Megchelse had de Nederlandse vlag gehesen, maar dat niet alleen. De veteraan voegde er een zwarte ‘wimpel’ aan toe om stil te staan dat ‘we 75 jaar onze vrijheid vieren maar de Nederlandse regering ons nog steeds niet erkent als slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.’

Door Willemien Timmers

Megchelse werd zelf in 1938 in Batavia geboren. Zijn vader, die oorspronkelijk de kweekschool volgde in Nederland, was onderofficier bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

Zijn aanvankelijk rustige leventje werd ruw verstoord toen de Japanners in het voorjaar van 1942 Java veroverden, alle mannen krijgsgevangen maakte, en de vrouwen en kinderen in kampen stopte. “Ze deden er alles aan om het leven van de Europeanen zo beroerd mogelijk te maken”, vertelt Megchelse, omringd door allerlei tropische planten, in zijn achtertuin. Hoewel hij klein was, heeft hij levendige herinneringen aan zijn ellendige kamptijd, waarin zijn moeder met andere vrouwen door de Japanse soldaten geselecteerd werd om hakhout te verzamelen voor de kampkeuken. “Zij was een sterke en potige dame. Dat heeft haar er waarschijnlijk voor behoed dat ze als ‘troostmeisje’ uit de rij werd gepikt.”

Vader Megchelse, die uiteindelijk 23 jaar diende in Indië, en de talen en dialecten van het land sprak, werd tewerkgesteld in de mijnen nabij Tokio.

Ondanks alle ontberingen konden Dirk, zijn zusje en hun moeder, hun vader in december 1945 gelukkig weer in de armen sluiten in Balipapan op het eiland Borneo, in een tentenkamp dat door de Amerikanen was opgezet.

“Later heb ik via een klein dagboekje dat mijn vader bijhield pas echt begrepen wat hij meegemaakt heeft. Door alle gebeurtenissen was hij duidelijk getraumatiseerd. Hij diende nog wel even, maar werd eind jaren veertig voorgoed afgekeurd. Dat, en de manier waarop hij de dienst moest verlaten, is hij nooit te boven gekomen. Hij keerde in 1949 terug naar ons gezin, dat toen al in Oegstgeest woonde, maar is uiteindelijk jong gestorven.”

Megchelse, die onder andere bij de Marine Luchtvaart Dienst werkte, herdenkt in Den Haag jaarlijks op 15 augustus de slachtoffers van de Japanse oorlog. “Dit jaar vloog daar een B-25 Mitchell bommenwerper over. Dat vond ik prachtig om te zien, temeer omdat ik met zo’n vliegtuig met mijn moeder en zusje, zittend op de bommenluiken met meerdere moeders en kinderen, naar de vrijheid vloog.”

Dirk Mechelse is inmiddels actief bij de Stichting Japanse Ereschulden, die opkomt voor de belangen van de Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië die tijdens de Tweede Wereldoorlog door toedoen van de Japanse overheid schade hebben geleden, in concentratiekampen, gevangenis en of daarbuiten. “Het doet mij verdriet dat de KNIL-militairen het achterstallige salaris van de tijd dat ze door de Japanners te werk gesteld werden, achteraf niet alsnog hebben ontvangen. Andere defensiemensen kregen dat wel. Dat doet pijn.”

Deze stichting vraagt ook aandacht voor ‘de wijze waarop die Nederlanders bij terugkomst in Nederland werden bejegend, gediscrimineerd en hun grondrechten werden ontnomen’.

Onlangs is deze stichting een procedure tegen de Nederlandse Staat gestart ‘teneinde de aansprakelijkheid van de Staat vastgesteld te krijgen’. ‘Vanwege het vredesverdrag met Japan uit 1951 kunnen de Nederlandse slachtoffers de Japanse staat niet met succes aanspreken op de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd en de schade die hierdoor is veroorzaakt’, zo is op hun website te lezen. ‘Deze ‘ontrechting’ klemt te meer nu de Nederlandse Staat tot op de dag van vandaag evenmin bereid is zelf volledige compensatie te bieden, terwijl hij daartoe wel verplicht is. Het ontbreken van de erkenning van juridische aansprakelijkheid en de geleden schade in een erbarmelijke oorlogstijd doet pijn, zelfs als deze pijn 75 jaren geleden is ontstaan.’

Met het hijsen van de Nederlandse vlag met zwarte wimpel, hoopt Megchelse dat meer Nederlanders stil zullen staan bij al het leed dat in de oorlog in Indië is geschied.

Trekvaart-fietsroute gelanceerd

Een feestelijk moment: het eerste exemplaar van de fietsroute wordt overhandigd. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

fietsen n Afgelopen maandag werd in de tuin van Kasteel Oud-Poelgeest feestelijk de nieuwe Trekvaartroute, een fietsroute van 18,5 kilometer, gelanceerd.

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt overhandigde het eerste exemplaar van de mooie fietsroute, die als je vrolijk doortrapt ongeveer een uur duurt, aan Annelies Koningsveld. Zij is voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, een kasteel dat ook aan de trekvaart ligt.

Trekschuiten waren hét openbaar vervoer van de 17e eeuw. In een tijd dat iedereen gewend is zich gemakkelijk door het land te verplaatsen is het niet altijd even eenvoudig om zich te realiseren hoe dit vroeger geweest moet zijn. Toch is het goed mogelijk om de sfeer en de rust van toen te beleven via de historische erfgoedlijn van de trekvaarten. Met de Trekvaartroute fiets je door Leiden en Oegstgeest. De route laat fietsers historische waterwegen zien en beleven en geeft hen een goed beeld van de stad en ommelanden. Onderweg is er daarnaast natuurlijk van alles te doen en zijn er diverse afstappunten.


Leiden heeft samen met de omliggende dorpen zeven fietsroutes gerealiseerd. De Trekvaartroute is hier één van. Deze routes lopen over het bestaande fietsknooppuntennetwerk. De route is te vinden op www.fietsnetwerk.nl/leidseommelanden, maar ligt ook bij bijvoorbeeld het gemeentehuis en Kasteel Oud-Poelgeest.

>Activiteiten in de vakantie

activiteiten n In de laatste weken van de zomervakantie zijn er een aantal kleinschalige vakantieactiviteiten op diverse locaties in Oegstgeest.

In de laatste weken van de zomervakantie zijn nog een aantal vakantieactiviteiten gepland voor kinderen uit de hoogste groepen van het basisonderwijs (9-12 jaar).

Vrijdag 21 augustus zijn er van 14.00 tot 16.00 uur leuke spelactiviteiten in en/of rond het Dorpscentrum.
Woensdag 26 augustus is men vanaf 14.00 uur te gast in de Indische buurt. Mogelijk is een bijzondere speurtocht en kunnen in het buurthuis van Buurtvereniging Buitenlust leuke spelactiviteiten worden gedaan.
Donderdag 27 augustus wordt in (de tuin van) het Dorpscentrum aan de Lijtweg een uitdagende attractie neergezet. Ook zijn er andere activiteiten, waarbij samenwerken belangrijk is. Om het aantal deelnemers te kunnen regelen is deelname mogelijk van 11.00 uur tot 12.30 uur en van 13.00 uur tot 14.30 uur.

Meiden van 10 tot 15 jaar kunnen op dinsdag 25 augustus terecht in het Dorpscentrum. Van 15.30 uur tot 17.30 uur zullen dansdocente Anouk en meidenwerkster Chantal een leuke middag verzorgen die grotendeels in het teken staat van Streetdance.


Bij alle activiteiten is het belangrijk om vooraf per e-mail aan te melden. Het aantal deelnemers per activiteit is beperkt.
Mail je gegevens naar oegstgeest@stjjmh.nl.

n Verkoeling op het water

Foto: Willemien Timmers

zomer n afgelopen weken was het buitengewoon warm in Nederland. Veel mensen zochten dan ook verkoeling op het water.

Ook menig Oegstgeestenaar stapte in zijn of haar boot, of die van de buren, en genoot van de koelte die het water bracht. Op het Oegstgeester Kanaal en de Haarlemmertrekvaart was het een komen en gaan van boten.

Foto: Willemien Timmers

Het RIVM activeerde zelfs het Nationaal Hitteplan. Ook gold er een smogwaarschuwing voor heel het land. De beslissing om het Hitteplan te activeren wordt altijd genomen door het RIVM na overleg met het KNMI. Het hitteplan is vooral bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

n Pop-up Streekhuis bij Oud-Poelgeest

Foto: Willemien Timmers

regio n Leiderdorp had begin augustus de primeur: de eerste plek waar het rijdende Pop-up Streekhuis een paar dagen stond.

Deze week staat de 'pipowagen' bij Kasteel Oud-Poelgeest. De wagen, waar ook in geslapen kan worden, biedt allerlei informatie over het moois dat in Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Katwijk te vinden is. Het minihuisje is onderdeel van de regiocampagne ‘Streek van Verrassingen’. Met deze campagne willen de marketingorganisaties van Leiden, Katwijk, Oegstgeest en Leiderdorp de ruim 250.000 regiobewoners stimuleren om in deze vakantietijd, juist nu veel mensen toch wat meer in de buurt blijven, de eigen streek te (her)ontdekken.

de week in beeld

15 / 16