Oegstgeester Courant

22 januari 2020

Oegstgeester Courant 22 januari 2020


Amy Fransen eerste baby 2020

Samen genieten van de kleine Amy. Vlnr: Verloskundige Daniëlle de Vries, grote broer Mike, Mama Leonie, grote broer Ian en Papa Rob. | Foto Willemien Timmers

geluk n Meer dan welkom is ze: Amy Roos Fransen, de eerste in Oegstgeest geboren baby van 2020. Ze is de dochter van Rob Fransen en Leonie de Mol, en het zusje van haar zoons Mike (8) en Ian (5).

Door Willemien Timmers

Amy werd op 12 januari om 4.27 uur ('s nachts), na een zwangerschap van 39 weken, thuis geboren.

"We voelen ons erg gezegend met haar," vertelt vader Rob, docent en ondernemer, stralend. "Leonie en ik zijn nog maar anderhalf jaar samen, maar naar Amy hebben we heel bewust uitgekeken."
"We zijn in de zomer van 2018 gekoppeld door vrienden," lacht Leonie, die een paar dagen na de bevalling al weer verrassend energiek in huis rondloopt. "En met succes!"

Het was voor Leonie de tweede keer dat ze thuis beviel. "In je eigen huis is het zoveel rustiger en vertrouwder dan in het ziekenhuis. Voor mij was het een ontspannen bevalling." Ook partner Rob kijkt met goede gevoelens op de bevalling terug. "In vond mezelf best wel relaxed", zegt hij met een glimlach. "Serieus - ik vond het een heel leuke ervaring."

'Lach op mijn gezicht'

Verloskundige Daniëlle de Vries van Verloskundigen Praktijk Oegstgeest is het daar van harte mee eens. "Een groot percentage van de vrouwen in onze praktijk bevalt uiteindelijk thuis. Leonie wilde dat ook graag, en we zijn blij dat de bevalling zo voorspoedig verliep; zo zou je ze allemaal wel willen hebben. Een heel mooi moment voor een verloskundige is, als de bevalling goed is gegaan en achter de rug is, in de vroege ochtend de voordeur achter je dichttrekken, en je realiseren dat jij iets moois hebt meegemaakt, waarvan niemand nog weet dat het gebeurd is. Ik loop dan de hele dag met een lach op mijn gezicht!"

'Serieus - ik vond het een heel leuke ervaring'

Danielle is nog maar net als vaste verloskundige bij de verloskundigen praktijk gaan werken. Ze heeft de plek ingenomen van Madeline van de Giessen. "Op mijn veertiende heb ik al een paar dagen meegelopen bij Jolanda Colli in deze praktijk. Ik heb inderdaad mijn leven lang niets anders kunnen bedenken, dan dat ik verloskundige wilde zijn."

Meisje

Moeder Leonie, die werkzaam is als beleidsmedewerker bij de gemeente Den Haag, maar ook als schoonheidsspecialiste bij Chef de Cabine op de De Kempenaerstraat heeft gewerkt, wist al even dat ze na twee zonen een meisje zou krijgen. "Wat een cadeautje! Toen ik het hoorde, heb ik heel hard zitten huilen van blijdschap."

Penoza

Kleine Amy kondigde haar komst al aan op zaterdagavond. "Om acht uur stond ik op van de bank om mijn jas te pakken om naar de bioscoop te gaan", vertelt Leonie. "We hadden alle vijf seizoenen van Penoza gezien, en wilden samen de afsluitende film gaan kijken. Maar op het moment dat ik opstond, braken mijn vliezen." Pas even na middernacht kwamen de weeën op gang. "Even voor twee uur werd ik gebeld, en toen ik binnenkwam zag ik dat het al de goede kant op ging", vertelt de verloskundige. "Na een paar maal uur goede weeën gehad te hebben, stond Leonie op van het bed. En toen ze persweeën kreeg, werd het meisje geboren. De moeder kon haar - staand - zo aanpakken. Heel mooi! Vader en moeder vormden echt een heel goed team."


De broers Mike en Ian, die in groep 4 en 1 van de Montessorischool zitten, zijn inmiddels dol op hun zusje, en willen haar het liefst de hele dag knuffelen.

Het samengestelde gezin gaat over enige tijd verhuizen van de Floralaan naar Haaswijk "Ik heb nog nooit zoveel geluk en liefde ervaren", sluit nieuwbakken vader Rob stralend af.

Wandelend boek

Oegstgeest is een schrijversdorp. Toen er tegeltjes in het straatbeeld verschenen met namen van beroemde Oegstgeester schrijvers hadden Antoon Koch en ik het er lachend over dat wij zo'n tegeltje nooit zouden krijgen. En als er een veel heeft geschreven in zijn leven is het wel Antoon Koch, de vroegere redacteur van de Oegst­geester Courant en nog veel meer publicaties. Maandag zag ik een bericht over het bijschrijven op 'Inventaris Immaterieel Erfgoed NL' van 'Verhalen vertellen'. Een goede zaak. Het is heel belangrijk dat kinderen op school leren te vertellen, voor te dragen, maar vooral, te lezen. Misschien dat ­Oegstgeestig dan ook wordt opgenomen, dacht ik even. Maar als ik dan bedenk hoeveel er dagelijks op papier verschijnt, betwijfel ik dat ten zeerste. Aan het eind van het bericht veerde ik enthousiast op. Hoera, ik word met name genoemd: "Elk mens is in feite een wandelend boek", stond er. En wandelen doe ik graag! Wil van Elk

LOHC jongens B1 ook zeer succesvol in de zaal

hockey n Na het veilig stellen van een plek in de Landelijke veldcompetitie, die begin maart van start gaat, hebben de jongens B1 van hockeyclub LOHC (JB1) niet stilgezeten.

Onder leiding van trainer|coach Maurits Akkerman, is afgelopen weekend in de zaalcompetitie een ticket bemachtigd voor de districtskampioenschappen (DK). De Long Island Yachts Dome (LOHC-blaashal) begint duidelijk zijn vruchten af te werpen voor alle zaalspelers van LOHC.
De mannen van JB1 zijn derde geworden in de loodzware topklasse. Bij de DK staat een ticket voor het Nederlands Kampioenschap (NK) op het spel. Aankomende zaterdag, 25 januari, gaat LOHC-JB1 de strijd aan met Victoria om 12.45 uur en HDM om 14.45 uur om het felbegeerde NK-ticket te bemachtigen.
Locatie: Topsportcentrum Rotterdam, van Zandvlietplein 20, Rotterdam..

Plaats bij bridgeclub De Hoedjes

bridge n De kleine, gezellige en informele bridgeclub De Hoedjes heeft weer plaats voor nieuwe leden.

De club bestaat al sinds 1932, en was vanaf dat moment een club voor vrouwen van alle leeftijden. Er wordt bridge gespeeld op maandagmiddag van september tot en met mei bij de Volksuniversiteit aan de Lange Voort, achter de bibliotheek. Er wordt niet met vaste partners gespeeld, maar volgens een aanschuifprincipe. Een vaste bridgepartner is dus niet nodig. Eens per maand is er een drive.
Voor meer informatie of aanmelding: neem contact op met Monique Fransen 071-3011565 of m.b.fransen@ziggo.nl.

Foto: Wil van Elk

Mies Snieder-ter Beek
honderd jaar

Dit had ik nooit durven dromen

Brug Poelgeest lijkt er nu echt te komen

ONTMOETING n Impressie Nieuwjaarsrecepties

Marquant sluit na ruim 31 jaar haar deuren

Provinciaal ongenoegen over verlies buslijn 386

OV n De Statencommissie Bereikbaarheid en Energie (BE) is bepaald niet happy met het verdwijnen van de buslijn 386 van Oegstgeest naar Den Haag. De vervangende oplossing van vervoerder Arriva is onvoldoende gebleken. De Statenleden spoorden de gedeputeerde Floor Vermeulen aan om actie te ondernemen. De gedeputeerde was overigens daarmee al aan de gang.

Door Nico Kuyt

Busvervoerder Arriva besloot om te snoeien in de buslijn 386 die loopt van Oegstgeest naar Den Haag, een verbinding die de scholieren van het Rijnlands Lyceum direct treft. Volgens Arriva zijn er voldoende alternatieven, weliswaar met overstap, maar die sneller het einddoel bereiken. Echter, de praktijk valt anders uit. Het woord 'sneller' moet vervangen worden door 'trager'.

Protesten

Het leidde tot protesten, met name in de sociale media. De beslissing voor het schrappen werd niet echt gewaardeerd. "Wij hebben er moeite mee", kreunde ook het CDA in de afgelopen Statencommissie. Actie is geboden. "Wij pissen al jaren naast de pot van het openbaar vervoer. Dit gaat de verkeerde kant op", voorspelde Denk.

De SP greep de gelegenheid aan om nogmaals aan te geven dat publieke diensten in publieke handen behoren te zijn en niet verslonden aan de winstlusten van de markt. Een mening die de VVD natuurlijk weer niet deelde. D66 poogde de rust te herstellen door te wijzen dat iedereen gebaat is bij een goed openbaar vervoer.

Alternatieven

Na al het gekeuvel verklaarde de gedeputeerde simpelweg de situatie zelf ook vervelend te vinden. Maar de vervoerder heeft nu eenmaal geheel binnen de afspraken gehandeld. De 386 is wel geschrapt, maar de lijn Katwijk, Noordwijk naar Sassenheim is weer verbeterd. Het ruimtevaartcentrum Esa/Estec in Noordwijk is daarover heel enthousiast. Niettemin gaat Vermeulen kijken wat er nog mogelijk is voor de scholieren van het Rijnlands Lyceum en de andere reizigers. Om de verloren middagritten uit de eigen provinciale zak te betalen is wat te kras. Twee ritten kosten een slordige 165 duizend euro jaarlijks. Dat is niet op te hoesten. Maar misschien is er nog wat anders mogelijk en daar werkt de gedeputeerde aan. De 386 is inmiddels gesneuveld, maar Arriva heeft wel toegezegd te werken aan een verbetering van de alternatieven. Zodat die tijdwinst toch behaald wordt.

Vestiging ING Bank in Winkelcentrum Lange Voort gesloten

Foto: Wil van Elk

ING n In de beginjaren zestig van de vorige eeuw leerden leerlingen op de Willibrord lagere school al hoe ze voor giro-overschrijvingen de kaarten moesten invullen. De naam TH. G. Lucassen zat vast in je hoofd.

Met je spaarbankboekje ging je regelmatig naar het postkantoor in het Wilhelminapark, later aan de Lange Voort. Tot 17 januari was daar de opvolger ING gevestigd. Deze vestiging is nu gesloten.

Foto: Wil van Elk

Van giroblauw naar het oranje van de ING was een flinke overgang. Sinds 1991 waren zowel de ING- als de Postbank onderdeel van de ING-groep. In februari 2009 gingen zij samen verder als de ING-bank. De overschrijfkaarten verdwenen.
Betalingen zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd en worden voornamelijk digitaal gedaan. Als je geld nodig hebt, ga je naar een betaalautomaat en pint het benodigde bedrag. Veel ouderen die daar moeite mee hebben lopen maar al te graag een bankkantoor binnen en vragen om assistentie. ING heeft voor dit doel tevens een aantal servicepunten in winkels, zoals in de Primera. Hiervan sluit de ING een groot aantal in de loop van het jaar.
Aan alle kanten sluiten banken lokale vestigingen, ook in Oegstgeest. De ABN/AMRO-bank op de hoek van de De Kempenaerstraat met de Geversstraat is al dicht, de Rabobank aan de Lijtweg gaat dicht en houdt daarna nog een paar dagen van de week zitting in het Dorpscentrum. Het kantoor van de ING in winkelgebied de Lange Voort is nu ook dicht. Een poster op de deur verwijst voor de dagelijks bankzaken naar het ING Servicepunt in de Primera om de hoek op Ommevoort 10. Voor advies moeten de klanten voortaan naar het ING-kantoor in Leiden aan Schuttersveld 18. ING heeft alle geldautomaten zichtbaar gemaakt in Google Maps. Die meldt er drie in Oegstgeest: Irislaan 83, Ommevoort 10 en Terweeplein 3.
(Wil van Elk)

Commissaris van de Koning bezoekt jarig OKe

jubileum n Dankzij veel vrijwilligers valt er elke maand bij vrijwel alle Oegstgeestenaren het Oegstgeester Kerkblad, de OKe, op de deurmat. Dit jaar is een jubileumjaar want OKe bestaat 50 jaar! Om de jaarlijkse vrijwilligersochtend extra luister bij te zetten zal de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer J. (Jaap) Smit de vrijwilligers toespreken.

Alle OKe-vrijwilligers zijn uitgenodigd; de scribenten en de mensen die de opmaak, de correctie en de distributie en bezorging voor hun rekening nemen.
De OKe werd in 1970 opgericht door drie plaatselijke kerken. Van meet af aan was het de bedoeling om gratis en huis-aan-huis te verschijnen. 50 jaar lang is dat gelukt. Het uiterlijk van OKe is in al die jaren verschillende malen hernieuwd. Ook in dit jubileumjaar is de lay out vernieuwd.
De vrijwilligersbijeenkomst begint op vrijdagochtend 24 januari om 10.00 uur met taart en koffie in het Dorpscentrum.

Inloopspreekuur

digitaal n In de bibliotheek Oegstgeest vindt iedere week op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur een digitaal inloopspreekuur plaats. Hier kan iedereen terecht met vragen over het gebruik van internet, laptop of andere digitale vragen. Er is deskundige begeleiding aanwezig.

Open brief aan de leden van de Gemeenteraad van Oegstgeest

In de Oegstgeester Courant van 15 januari 2020 staat een tekst "Comité Herdenken en Vieren opgericht". Helaas wordt niet vermeld dat het een persbericht is van het comité zelf. Ook ontbreekt de naam van de ondertekenaar J. Verdonk. Het lijkt zo ten onrechte op een bijdrage van de redactie.

* Het comité zegt dat er op twee plaatsen in het dorp oorlogsslachtoffers worden herdacht en noemt alleen de datum 4 mei. Weggelaten wordt dat de herdenking van de bij Oegstgeest omgekomen Gemenebest oorlogsvliegers sinds 1946 op 11 november – Klaproosdag of Remembrance Day – plaatsvindt. Een half jaar later dus.
* Het comité meldt dat een herbezinning over de herdenkingen heeft plaatsgevonden. Het vermelde resultaat is echter niets meer of minder dan wat het Nationaal Comité 4 en 5 mei al jaren uitdraagt: de Nationale herdenking van herwonnen vrijheid en democratie betreft niet alleen de oorlogsslachtoffers maar ook hen die vielen na WO II. Dat gebeurt al jaren, ook in Oegstgeest en is geen reden de Commonwealth herdenking op 11 november te schrappen.
* Het comité zegt verder dat – in overleg met de gemeente – de volgende organisaties aan de herbezinning hebben deelgenomen:
• Oranjevereniging Oegstgeest
• Oorlogsgraven Comité
• Het Comité Halifax
• De Raad van Kerken Oegstgeest
• Veteranen Oegstgeest
Zoals bekend vond het overleg niet plaats in overleg maar op het initiatief van de gemeente. Opdracht: duurzaam herdenken en een breed draagvlak. Kennelijk moet bovenstaande opsomming het brede draagvlak suggereren.
* Echter: er bestond en bestaat geen Comité Halifax, en evenmin een organisatie Veteranen Oegstgeest. En, als de Raad van Kerken zou hebben geweten dat deze geforceerde operatie plaats heeft gevonden zonder dat het Oorlogsgravencomité Oegstgeest de Nederlandse Oorlogsgraven Stichting (Den Haag) heeft geraadpleegd of geïnformeerd, dan zou de Raad van Kerken mogelijk anders hebben geoordeeld. De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting in Den Haag is over het opheffen van het Oorlogsgravencomité Oegstgeest alleen door derden geïnformeerd. Dat de Oegstgeester Consul van de Oorlogsgraven Stichting buiten de herbezinning is gehouden is bedenkelijk.
* De Nederlandse Oorlogsgraven Stichting Den Haag heeft verontruste inwoners van Oegstgeest onder meer bericht het te betreuren dat de herdenking van de Gemenebest oorlogsslachtoffers op 11 november beëindigd is. Het Oorlogsgravencomité Oegstgeest kreeg eveneens een bericht van de Oorlogsgraven Stichting Den Haag waarin het besluit betreurenswaardig is genoemd en om opheldering werd gevraagd. Over dit laatste rept het persbericht niet.
* Het persbericht geeft al met al ernstig te denken. Ieder raadslid kan met deze aanvullende feitenkennis en op geleide van zijn of haar moreel kompas instemmen met de oproep tot herstel van de t/m 11.11.2019 bestaande situatie. Uiteraard met een nieuw oorlogsgravencomité Oegst­geest. De voorzitter van de Raad, de burgemeester, gaf die richting inmiddels in het openbaar al twee keer aan.

Jan J.L. de Soeten

Mies Snieder-ter Beek honderd jaar

Mies Snieder: 'Ik had nooit durven dromen dat ik honderd zou worden.' | Foto: Wil van Elk. Foto: Wil van Elk

eeuwfeest n Oegstgeest is weer een eeuwling rijker. Het is Mies Snieder-ter Beek, die op donderdag 16 januari deze memorabele leeftijd bereikte. Een dag later kwam burgemeester Emile Jaensch op bezoek om haar namens de gemeente te feliciteren en een boeket bloemen te overhandigen. Mies woont sinds enkele jaren in Verpleeghuis Hofwijck. Het personeel had de koffiekamer feestelijk versierd.

Door Wim van Tuijl

Mevrouw Neuteboom samen met burgemeester Jaensch. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

"Wat waardeer ik het dat u gekomen bent", prijst ze de aanwezigheid van de burgemeester. Op haar verzoek geeft hij uitleg over een aantal schakels, die onderdeel zijn van de ambtsketen die hij tijdens officiële gelegenheden draagt. "Op de onderste schakel staat op de ene zijde het gemeentewapen van Oegstgeest, dat ik gebruik bij gelegenheden zoals bezoek aan een 100-jarige. De andere zijde draagt de afbeelding van het rijkswapen. Deze afbeelding is te zien als ik bijvoorbeeld op een gelegenheid ben waar bijvoorbeeld Koninklijk bezoek aanwezig is", legt hij uit. "De schakel met letter 'O' staat voor Oegstgeest en 'W' refereert naar Willibrord, die in de achtste eeuw op de hoogste duin de Groene Kerk stichtte", vervolgt hij.

Er ontspon zich een leuke interactie tussen burgemeester en de jarige Mies, waarbij laatstgenoemde de uitleg over historische feiten van Oegstgeest zeer op prijs stelde. "U ziet er nog prima uit en gezien uw welbespraaktheid met goede zinsbouw merk ik dat u geniet en nog ouder wilt worden", concludeert hij. De taart werd aangesneden. "U moest er honderd jaar op wachten, maar dan heb je ook wat", grapte de burgemeester over de lekkere taart die werd geserveerd en waarbij ze door de aanwezigen werd toegezongen.


Onderwijs als rode draad

Ruim drie jaar geleden heeft deze verslaggever haar geïnterviewd in het kader van de rubriek 'Oegstgeestenaren ouder dan de Oegstgeester Courant'. Ze heeft toen met grote bezieling en helderheid van geest uitgebreid over haar leven verteld.
Mies werd op 16 januari 1920 geboren in Enschede. Na de HBS volgde ze de Kweekschool, nu Pedagogische Academie geheten. Deze opleiding rondde ze met succes af en stond al op jonge leeftijd voor de klas. In januari 1946 verhuisde Mies naar Leiden en ging aan de slag als lerares aan de Haanstraschool, waar niet alleen een Kweekschool was, maar ook een opleiding voor kleuterleidsters. Aan hen gaf Mies les. De loopbaan van Mies verliep voorspoedig. "Uiteindelijk werd ik benoemd tot directrice van de Opleiding voor Kleuteronderwijs", vertelde ze. Op latere leeftijd heeft Mies nog de studie Pedagogiek opgepakt, waarna ze werd aangesteld als docent Pedagogiek A aan het Nutseminarium in Amsterdam. "Dit werk heb ik tot mijn pensionering gedaan."
Ze spreekt uitstekend Engels. "Tante Mies vertaalde voor mij songs van The Beatles", geeft een aanwezige nicht aan. Een van haar kleinkinderen: "Het was fijn om bij haar te logeren. Vaak speelde ze piano of blokfluit en zongen we erbij."


Levenswending

Een bijzondere levenswending voor Mies kwam in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. "Ik had een goede vriendin waar ik geregeld over de vloer kwam. Ze had een man en drie zoons. Helaas overleed ze in 1974 op betrekkelijk jonge leeftijd. Ik bleef bevriend met haar man en kinderen en er groeide een diepe band tussen mij en Wim Snieder. In 1976 besloten we te trouwen en opeens had ik, zeg maar, drie stiefzonen. De band tussen mij en hen was prima." Inmiddels heeft ze nu vijf kleinkinderen en één achterkleinkind. We woonden decennialang aan de Kennedylaan 171; een mooie bungalow met tuin, grenzend aan het Oegstgeester Kanaal. Na pensionering hebben we een aantal mooie reizen ondernomen", geeft ze aan. Na het overlijden van Wim bleef ze nog lange tijd op genoemd adres wonen totdat het fysiek niet meer ging. Ze kwam uiteindelijk in Wijckerslooth en verhuisde enkele jaren geleden naar Hofwijck.
Op de vraag van de burgemeester of ze had gedacht zo oud te worden: "Nee, dit heb ik nooit durven dromen", vertelde ze tot slot.

Richard Plugge bij Dwarse Denkers

bijeenkomst n 30 januari is Richard Plugge, Algemeen Directeur van Team Jumbo-Visma, aan het woord bij de Oegstgeester Dwarse Denkers.

Plugge komt vertellen hoe hij - vanaf het moment dat hij in 2012 bij de wielerploeg aan boord kwam nadat de Rabobank gestopt was als sponsor - het team uit het dal heeft weten te slepen en naar de top van de wielerwereld heeft geloodst. Met als voorlopige beloning de zege van Roglic in de Vuelta. Maar hij en het team willen meer en daarom reizen ze komende zomer met drie topmannen (Roglic, Kruijswijk en Dumoulin) af naar Frankrijk met als ultiem doel om de Tour de France te winnen. Hij zal hopelijk een tipje van de sluier oplichten over de strategie die ze gaan volgen, de inspanningen die ze moeten doen en de dingen die ze moeten laten om ook echt een kans te maken. Kom luisteren naar het verhaal van deze pur sang teambuilder en grijp je kans om alles te vragen wat je wilt over een van de beste wielerteams van de wereld.

Locatie: ASC Clubhuis Abtspoelweg
Datum: Donderdag 30 januari 2020
Tijdstip: 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur)
Toegang: gratis

103 kaarsjes voor mevrouw Neuteboom

103 n Ze vraagt zich af of ze inmiddels de oudste inwoner is van Oegstgeest. Mevrouw Neuteboom vierde zaterdag 18 januari haar verjaardag.

Drie ballonnen op de voordeur kondigden 103 aan. Burgemeester Emile Jaensch feliciteerde haar allerhartelijkst met deze hoge leeftijd. Door een opname in een verpleeghuis was het de vraag of zij met haar verjaardag thuis zou zijn. Een paar dagen ervoor kwam het verlossende telefoontje. Ze is thuis, komt de burgemeester? Hij zei dat hij blij was haar weer te zien. Een heerlijk taartje, met drie kaarsje erop met de cijfers 103 die ze ferm uitblies. "Ik doe het nog goed", zei ze lachend.

Duwtje in de rug

In mijn vorige column heb ik het Cultuurfonds Oegstgeest een duwtje in de rug gegeven. Een aantal van u heeft nog geen gehoor gegeven aan mijn verzoek een bijdrage te leveren aan dit fonds :-(

In deze column wil ik graag het College van Burgemeester en Wethouders een duwtje in de rug geven. Toen het Consortium A44, de ontwikkelaar van De Boeg, rond 2014 in gesprek trad met de gemeente over de aankoop van het voormalige MEOB-terrein, werd vrij snel duidelijk dat De Boeg een financiële bijdrage moest leveren aan de realisatie van een rotonde op de kruising van de Haarlemmerstraatweg en de N444/Haarlemmertrekvaart. Dit is uiteindelijk ook vastgelegd in een overeenkomst die medio 2017 werd getekend. Begin 2019 is deze afspraak gewijzigd in een Posterieure Overeenkomst waarna Consortium A44 een substantieel bedrag heeft overgeboekt als vergoeding voor plankosten en nog te maken uitvoeringskosten. Indien de beoogde rotonde niet voor 2027 is gerealiseerd ontvangt Consortium A44 het gedeelde voor de uitvoering terug.

Voor degenen die in de spitsuren met de auto rond eerdergenoemd kruispunt vertoeven is het duidelijk dat de huidige verkeersafhandeling aldaar te wensen overlaat. Niet alleen de verkeersafhandeling wordt aanzienlijk verbeterd met deze rotonde, ook de verkeersveiligheid is hiermee gebaat. Naast een rotonde dienen overigens ook de stoplichten bij de A44/N444 beter afgesteld te worden. In een brief aan het College van B&W van 19 juli 2019 heeft Consortium A44 aangedrongen op het zo spoedig mogelijk in gang zetten van de werkzaamheden om deze rotonde te kunnen realiseren.

Het is duidelijk dat het een kwestie van prioriteiten is. Het ambtelijke apparaat in Oegstgeest heeft het druk. En gezien de horizon, 2027, is het begrijpelijk dat een dergelijk onderwerp niet bovenaan de lijst komt te staan. Vandaar dat ik, in het belang van alle inwoners van Oegstgeest, incluis de (consumenten-)bedrijven op De Boeg (TC De Bosrand en Praxis) de gemeente oproep om deze activiteit naar voren te halen. Gezien het feit dat er medio vorig decennium reeds over is nagedacht door een gedeelte van de kosten bij de kaveleigenaren van De Boeg neer te leggen, kan ik mij voorstellen dat de meeste planuren al gemaakt zijn en dat vooral de uitvoering veel tijd in beslag neemt. En de uitvoering ligt bij aannemers. Gezien de teruglopende bouwaanvragen en beperkingen door Pfas en de stikstofproblematiek, kan ik mij voorstellen dat dergelijke aannemers staan te popelen om deze rotonde aan te leggen.

Mogelijk dat de verschillende fracties in de gemeenteraad dit onderwerp ook kunnen aankaarten. Met de hulp die Consortium A44 heeft aangeboden en de vereende krachten in de Raad en het College zou de beoogde rotonde voor 2023 aangelegd moeten kunnen worden. De moeite van een goed bedoeld duwtje in de rug waard, me dunkt.

Arjen Pels Rijcken

Oegstgeest bestuurt mee in stichting Bio Science Park

De stichting Leiden Bio Science Park zet in op een groei naar 25.000 werknemers en 23.000 bezoekers aan het park per jaar. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

'Innoveren en ontmoeten'

nieuw-rhijngeest n Per 1 januari van dit jaar is de stichting Leiden Bio Science Park opgericht. Deze stichting, waarin de gemeente Leiden, Universiteit Leiden, het LUMC, de Ondernemersvereniging Leiden Bio Science Park, Janssen Biologics B.V. en de gemeente Oegstgeest deelnemen, moet ervoor gaan zorgen dat het park een 'innovation quarter' wordt en een aantrekkelijke plek blijft voor (buitenlandse) bedrijven om zich te vestigen. Ook draagt de stichting bij aan de verdere groei van het park aan de Oegstgeester kant van de A44.

Door Willemien Timmers

Het Leiden Bio Science Park (LBSP), dat ook op Oegstgeest grondgebied is gevestigd, is het grootste kenniscluster van Nederland op het gebied van Life Sciences & Health. Ook internationaal gezien speelt het park een beduidende rol.
"Het Bio Science Park is uit zijn jasje gegroeid. Het is over de hele linie aan het vernieuwen om internationaal mee te kunnen blijven tellen, en breidt uit op Oegstgeester grondgebied. We hopen dat in Nieuw-Rhijngeest-Zuid zich de komende jaren veel toonaangevende bio-science-bedrijven zullen vestigen." Aan het woord is Jan Nieuwenhuis, wethouder van de gemeente Oegstgeest. Hij is blij met de komst van de stichting en de rol die Oegstgeest er in kan spelen. "Het park moet in zijn geheel een bruisend gebied worden, met veel reuring. In 1984 was het één van de eerste Bio Scienceparken in Nederland. Destijds was het modern, maar nu moet het mee-ontwikkelen en attractief blijven en worden voor nieuwe bedrijven en nieuwe werknemers."
Hij legt uit dat de stichting inzet op een groei naar 25.000 werknemers en 23.000 bezoekers aan het park per jaar. "Dit geeft mooie uitdagingen. Zo moeten we ervoor gaan zorgen dat er aantrekkelijke plekken zijn om elkaar te ontmoeten, en dienen er inspirerende activiteiten en bijeenkomsten op de park-agenda te staan."
De grond van Nieuw-Rhijngeest-Zuid, het terrein langs de A44 waar ook belevingsmuseum Corpus gevestigd is, heeft een aantal jaar braak gelegen. Inmiddels loopt de uitgifte van de grond volgens de wethouder voortvarend.
"Nu de ontwikkelingen snel gaan, is het belang van de nieuwe stichting, die bedrijven, kennisorganisaties en de twee gemeenten in het leven hebben geroepen, groot. De tien mensen die hier per 1 januari zijn gaan werken, zullen ervoor zorgen dat onder andere Nieuw-Rhijngeest-Zuid een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt. Zij zullen hun uiterste best gaan doen om het Bio Science Park internationaal als innovatiedistrict op de kaart te zetten. Vergeet niet dat we wereldwijd serieus grote concurrenten hebben als Boston en Singapore. Waarom zou een bedrijf dan voor zo'n klein landje kiezen?"

Nieuwenhuis geeft aan dat het Oegstgeester deel ongeveer een zesde van het totale oppervlak van het Leiden Bio Science Park beslaat. "Toch is het een heel relevant deel. Zo komt er een prachtig bedrijfsverzamelgebouw voor biotechbedrijven, BioPartner, waar veel bedrijven elkaar kunnen vinden, en veel evenementen plaats kunnen vinden. Het feit dat dit gebouw aan een nieuwe haven in de Binnenrijn komt te liggen, geeft het geheel extra cachet."

Alhoewel het Leiden Bio Science Park al 35 jaar bestaat, is het voor het eerst dat een stichting op deze manier een eenheid van het park probeert te maken. "Ondernemers gingen ieder voor zich aan de slag, en hadden de tijd en de focus niet om elkaar op te zoeken. Dat is in deze tijd heel anders. Mensen zijn juist op zoek naar verbinding en ontmoeting. Natuurlijk leggen bedrijven in een informele setting geen concurrentiegevoelige informatie op tafel, maar elkaar inspireren kan altijd."
En inspireren, dat is iets wat veel meer kan en moet gebeuren met behulp van de nieuwe stichting. Door veel te netwerken weten zij van binnenuit waar bedrijven (nationaal en internationaal) behoefte aan hebben. "We kunnen samen het Leiden Bio Science Park op de kaart zetten en bezig blijven met innoveren. Daarbij zijn onderlinge ontmoetingen van groot belang; je weet immers nooit waar een gesprek toe leidt."

Wethouder Nieuwenhuis is er trots op dat grote bedrijven als Avery Dennisson, DuPont en Galapagos hun weg naar Nieuw-Rhijngeest-Zuid hebben gevonden. "Dat is een teken dat dit een aantrekkelijk park is om je te vestigen. Hoogleraar Rob Schilperoort, de grondlegger van het Leiden Bio Science Park, had een vooruitziende geest, toen hij zei dat een dergelijk park een succes zou worden. Ik durf wel te stellen dat het Bio Science Park de economische kurk van de regio is. Nergens anders is het bedrijfsleven zo massaal aanwezig als in dit zogenaamde 'innovation quarter'. Ik ben blij dat de stichting Leiden Bio Science Park nu in het leven geroepen is, om ervoor te zorgen dat men wereldwijd over dit gebied blijft spreken als een aantrekkelijke plek om je als bedrijf te vestigen en om inspirerende collega's te ontmoeten."

Senioren Computer Café

computers n Het jaar 2019 was voor Senioren Computer Café (SCC) Oegstgeest een druk en zeer bevredigend jaar. Oudere inwoners van Oegstgeest hebben hen ook dit jaar weten te vinden en ze hebben heel veel bezoekers kunnen helpen met hun digitale vragen en problemen.

Zo hebben ze veel ouderen van Oegst­geest geholpen met hulp, instructie, scholing en cursussen. Sinds 19 december 2019 heeft het café het jubileumjaar (10 jaar) als (gecertificeerd) leercentrum van het landelijk SeniorWeb bereikt.
"In totaal hebben we in 2019 40 cursisten wegwijs gemaakt in het werken met Windows 10, maken van fotoboeken, I-pad en Android tablets, smartphones, bestandsbeheer, wachtwoorden en Whatsapp", aldus een woordvoerder. Met ingang van dit jaar is het zelfs mogelijk om privé-lessen op aanvraag te volgen.
Tijdens de inloopmiddagen op dinsdag en vrijdag (Senioren Computer Café) zijn er in 2019 307 mensen geholpen met vragen en uitleg over hun uitdagingen met de digitale wereld anno 2020. Deze inloopmiddagen zijn voor 33% bezocht door manlijke en 67% door vrouwelijke bezoekers. De leeftijd van de mannen lag grotendeel tussen de 70 en 80 jaar en de vrouwen boven de 70 jaren.
Sinds december geeft het café op verzoek van de Rabobank cursussen aan ouderen die uitgedaagd worden digitaal met de tablet te gaan bankieren. "Wij maken hen wegwijs op de tablets van Android en Apple, zodat zij in staat zijn de transitie mee te maken van analoog naar digitaal bankieren." Het Senioren Computer Café doet dit met vrijwilligers uit Oegstgeest en Leiden die elk een eigen specialisme hebben, zodat ze samen het hele scala aan digitale hulpmiddelen kunnen ondersteunen.
Een van de laatste diensten die het SCC aanbiedt aan de ouderen in Oegstgeest is uitleg over het werken in de cloud. "We leggen dan uit wat dat precies is, hoe je er gebruik van kunt maken en de beveiliging ervan. Neem daarover (en over de andere cursussen en privélessen) contact op met het SCC (www.scc-oegstgeest.nl/scc/). Het Senioren Computer Café is te vinden op President Kennedylaan 141, 2343 GM, Oegstgeest.

Rie Kimura viool en Pieter-Jan Belder fortepiano

Rie Kimura en Pieter-Jan Belder zijn zondag in De Paulus. | Foto Rudi Wells Foto: Rudi Wells

muziek n Zondag om 16.00 uur in De Paulus speelt het international geprezen Duo Belder Kimura vioolsonates van Carl Phillip Emanuel Bach, Mozart en Beethoven. Uit het programma spreekt hoezeer Beethovens unieke talent geïnspireerd is door illustere voorgangers. Het duo trad zaterdag in Rhenen op, met een ander programma dan hier. Alle reden om er het oor te luister te leggen.

Door Lucien Knoedler

Fascinerend is het mee te maken dat muziek aan tijd noch territorium gebonden is. Grenzeloos is zij. De musici dienen uiteraard wel steeds te getuigen van de veranderingen in stijl en techniek door de tijd heen. De verhaalkracht ermee verweven verstaat Duo Belder Kimura en détail. Het legt een verfijning, puurheid en muzikaliteit aan de dag die versteld doet staan. Twee virtuozen hecht verbonden. De muziek chronologisch geordend, evolueert men met haar mee, aan de hand van dit duo is dit een belevenis. Bij een melodiek die geen begin en einde lijkt te bezitten is het wel even wennen, zoals in de Italiaanse vioolmuziek van omstreeks 1600. Dit gebeurde het heerlijk toegewijde gehoor zaterdag in De Vlam, een fijne kapel te Rhenen, waar het repertoire van Belder en Kimura van het einde van de zestiende eeuw tot en met Bach in de jaren twintig van de zeventiende eeuw reikte. Zou daarop aansluitend het programma van aanstaande zondag in De Paulus hebben geklonken, ontvouwde dit duo één schitterende regenboog die meer dan twee eeuwen omspant – zaterdag in Rhenen Belder aan het klavecimbel, in Oegstgeest met een van zijn pianofortes. Hij trad drie jaar geleden in De Paulus op, met tenor Nico van der Meel gaf hij een hartverscheurende vertolking van Schuberts liederencylcus Winterreise. Nu zondag met Rie [Rié] Kimura in vioolsonates uit de achttiende eeuw, "een opmaat tot Beethoven". Zij voltooide de opleiding barokviool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Lucy van Dael, cum laude. Kimura bespeelt de Gagliono-viool die eerst deze lerares toebehoorde. Het is uiteraard met darmsnaren bespannen en bezit een rijke, romig-warme klank. Zij woont in de hoofdstad en is getrouwd met Engelse gambist en barokcellist Robert Smith (hij speelt 16 februari viola da gamba in het Leids Weverhuis) en vormen het geweldige ensemble Fantasticus.

Kaarten: Rijnlandse Boekhandel en Plato, online: muziekkamer-oegstgeest.org.

Wat doe ik ertoe?

Kerst is weer voorbij. Het vuurwerk is weer gedoofd. De oorlogen zijn weer opgelaaid. De files zijn weer lang. De treinen weer stampvol. We hebben het weer druk. 'Business as usual'. En de aarde wordt alsmaar warmer, maar ook killer …

En wie ben ik dan in dit alles? Wat is mijn rol? Doe ik ertoe? Is het wat ik kan of juist niet kan? Is het wat ik bezit of juist niet bezit? Is het wat mensen van mij denken of juist niet van mij denken? Kan ik de verwachtingen waarmaken? Onzekerheid is vaak ons deel.

'Als alle aandacht en succes wegvalt, wat blijft er dan nog van je over?'

Het verhaal van een serveerster uit Louisiana laat dat kraakhelder zien. Ze bleek een getalenteerde zangeres en werd prestigieus bekroond voor haar eerste album. Ze bestormde de hitlijsten en haar singles werden trending. Maar als je aan de top staat, verwacht iedereen dat je dit succes overtreft. Door die enorme druk raakte ze opgebrand en zonk weg in diepe twijfel: 'Maak ik allemaal wel waar wat er over mij geschreven en gezegd wordt?' Ten einde raad keerde ze terug naar Louisiana.

Lauren Daigle kwam hier volledig tot rust. 'Als alle aandacht en succes wegvalt, wat blijft er dan nog van je over?'. Twee jaar later schreef ze haar persoonlijke geloofsbelijdenis 'You Say'. Het werd wereldwijd een hit. Raak. Ze had vrede gevonden bij God in al haar onzekerheid. Want je bent geliefd, gewaardeerd en geaccepteerd. Allereerst door God. Een uitnodiging voor iedereen die ernaar verlangt dat te horen, gelovig of niet.

Wat doet ertoe voor Oegstgeest? Wat doet ertoe voor jou? Wat doet ertoe voor mij?

You say I am loved when I can't feel a thing
You say I am strong when I think I am weak
You say I am held when I am falling short
When I don't belong, oh You say that I am Yours
And I believe, What You say of me
I believe

Jelle Wesseling

Actie Kerkbalans: 'geef om je kerk'

Actie Kerkbalans loopt tot zondag 2 februari. | Foto Dieneke van Os Foto: Dieneke van Os

samen n Op zaterdag 18 januari luidden om 13.00 uur precies de klokken van de Groene Kerk aan de Haarlemmerstraatweg als startsein van de jaarlijkse Actie Kerkbalans. Ook in de rest van het land werden om één uur de kerkklokken geluid als hoorbare start van de actie.

Aanwezig waren alle vrijwilligers die zich voor de Protestantse Gemeente te Oegstgeest (PGO) voor de actie inzetten. Marien de Boer voerde de Kerkenraad van de PGO kort het woord. Actie Kerkbalans is 'het' moment van geven voor de kerk en loopt tot zondag 2 februari.

Na afloop van het startsein kregen de vrijwilligers een lunch aangeboden (als wijze van bedankje) in het naastgelegen Willibrords Erf. Daarna werden de tassen met Kerkbalans-enveloppen uitgedeeld en konden de vrijwilligers op pad om ze bij de gemeenteleden te bezorgen.

Natuurlijk maakt ook de Protestantse Gemeente Oegstgeest steeds meer gebruik van digitale communicatie. Alle leden waarvan een mail-adres bekend is, worden dit jaar digitaal benaderd met het verzoek om een bijdrage. Daardoor is het aantal adressen dat fysiek moet worden bezocht aanzienlijk gedaald – en daarmee ook het aantal lopers dat nodig is voor de Kerkbalans.


In Nederland ontvangen kerkgemeenschappen geen subsidie. Alle kosten, voor onder andere de predikanten, de gebouwen en alle activiteiten, moeten dus door de leden van de PGO zelf worden opgebracht. Tijdens de actie Kerkbalans wordt alle leden dan ook om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Maar ook niet-leden zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om een bijdrage te geven. Bijvoorbeeld voor het in stand houden van het Groene kerkje, als locatie voor rouw- en trouw bijeenkomsten of als een onmisbaar dorpsgezicht.

Op de website www.pgoegstgeest.nl is hierover meer informatie te vinden.

OSGER

monumenten n De voorbereidingen voor het Open Monumentenweekend van 2020, dit jaar op 12 en 13 september, zijn alweer in volle gang. Het thema voor dit jaar is 'Leermonument' biedt veel mogelijkheden. Naast monumenten die een leerfunctie hadden of hebben (zoals scholen en universiteiten), worden in 2020 ook andere monumenten 'leermonumenten'. Van ieder monument valt namelijk iets te leren. Wie suggesties heeft voor leuke activiteiten kan deze mailen naar info@osger.nl.

'Ja zuster, nee zuster'

zingen n Op 26 januari is het Huis Ampijoloe voor één keer een 'Rusthuis vol Herrie'. Het zangtrio 'De Brave Bewoners' en het Calconi Kwartet brengen samen de absolute parels uit het Ja Zuster, Nee Zuster repertoire, de legendarische creatie van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Voor één middag terug in de tijd naar de jaren '60, toen alles beter was en de zon altijd scheen…. (en men een Muis in de Supermarkt heel gewoon vond).


Het optreden vindt plaats van 15.30 tot 16.00 uur in het Huis Ampijoloe, Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest. Zie voor nadere informatie de website: www.ampijoloe.com.


Kaartjes zijn te reserveren door een e-mail naar concert@ampijoloe.com onder vermelding van het aantal kaartjes en 'Ja Zuster, Nee Zuster' of telefonisch via 06-51354656.
De reservering is definitief na betaling van €15,00 per kaartje op NL12 INGB 0004329108 tnv R. Scheltens. Voor personen van 18 jaar en jonger is de toegang €7,50.

Mini-theaterworkshop Moppereend

koffiespeeltuin n Woensdag 29 januari is er weer Koffiespeeltuin in Oegstgeest! Kom samen met Hélene Kok van de Theaterplaats waggelen als Moppereend.

Eerst wordt het prentenboek van het jaar voorgelezen om vervolgens met elkaar en alle knuffelige vriendjes van Moppereend te leren hoe je je gedraagt als mopperige eend. Voor de allerkleinsten. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Wees welkom in de Bibliotheek. Koffie, thee en wat lekkers voor de kleintjes staat klaar vanaf 09:30.

Tijdens de maandelijkse Koffiespeeltuin in de Bibliotheek in Oegst­geest kunnen (aanstaande) ouders (maar ook opa's/oma's en de oppas) tussen 09.30 uur en 11.00 uur terecht om boekjes te lezen, te spelen en andere ouders te ontmoeten.

Laat je informeren over van alles rondom opvoeden en opgroeien.

Locatie: Bibliotheek Bollenstreek vestiging Oegstgeest, Lange Voort 2T
Datum: 29 januari
Tijd: 9:30 – 11:00
Kosten: gratis

Endegeest, Rhijngeest en Overgeest

De Heksenboleet dankt zijn naam aan een toverkunstje. | Foto Cora van der Plaats Foto: Cora van der Plaats

Een vroege wandeling door de Geesten

visies n De zorgorganisaties Rivierduinen en Stichting '45 trekken zich terug uit Oegstgeest. Wat moet er gebeuren met het landgoed Endegeest, de buitenplaats Rhijngeest en het gebied Overgeest dat zij achterlaten? Omwonenden, schrijvers, natuurliefhebbers, biologen, historici, grondeigenaren en projectontwikkelaars hebben allemaal hun eigen ideeën over de toekomst van deze laatste groene oase in de Randstad. De Oegstgeester Courant biedt hen een podium voor hun visies zonder daarbij partij te kiezen. Deze week een prachtig artikel van de hand van dorpsgenoot Leo Jalink.

"In de Oegstgeester Courant van 27 november beschrijft Jan Paul Hinrichs een heerlijke wandeling door een van de meest bijzondere en waardevolle delen van ons dorp. Wist u dat er behalve veel landschappelijke schoonheid ook zo veel bruggetjes zijn in Endegeest en Rhijngeest? Ik niet.

Paddenstoelen

Wie dezelfde wandeling maakt in de late zomer of vroege herfst zal zich over nog iets kunnen verwonderen: een overdonderende veelheid en variatie aan paddenstoelen, waarvan sommige heel groot en kleurrijk. Je kunt ze niet missen.
Die paddenstoelen hebben tot de verbeelding sprekende namen als Heksenboleet, Heksenboter, Elfenschermpje, Reuzenzwam, Dwergmycena, Eekhoorntjesbrood, Biefstukzwam en Beukenridderzwam. Zo'n Heksenboleet dankt zijn naam aan een toverkunstje: hij is deels fel rood of geel en die kleur verandert binnen een minuut in intens inktblauw als je de paddenstoel iets kneust.

Vaak zegt de naam wat over geur, smaak of kleur. Zo vinden we in Endegeest ook de Sneeuwwitte anijschampignon (ruikt lekker), de Karbolchampignon (ruikt vies), de Bittere boleet en de Vissige eikenrussula. Die laatste soort groeit bij eiken en ruikt naar vis die de zee al heel lang niet meer gezien heeft.
Wat opvalt, is het grote aantal Boleten, maar liefst 15 soorten. Boleten zijn vaak heel forse paddenstoelen met opvallende kleuren. In plaats van plaatjes zoals bij andere paddenstoelen hebben ze buisjes aan de onderkant van de hoed.

Sommige van die Boleten zijn echte fijnproevers: ze groeien alleen op standplaatsen met drie Michelin-sterren, zoals een ongeveer 150 meter brede zone die begint bij het gemeentehuis en doorloopt tot net voorbij het kasteel. Daar vinden ze een ongestoorde bodem met precies de goede combinatie van voedingsstoffen en verspreid staande grote oude bomen zoals eiken en beuken. Over de bijzondere bodem heeft u in een eerdere Oegstgeester Courant kunnen lezen. Boleten houden niet van veel dood blad op de grond, maar dat is in het landgoed goed geregeld omdat bladeren geruimd worden. De gazons met verspreide bomen zijn daardoor veel rijker dan de dichte bosgedeelten. In een van die gazons staat op een afgezaagde boom de grootste paddenstoel van Oegstgeest: een Tonderzwam van wel 1 meter 20.


Door hun enorme kieskeurigheid zijn veel Boleten ook heel zeldzaam, sommige komen maar op drie of vier andere plekken voor in Nederland. Het is dan ook een hele eer dat die soorten juist dit stukje Oegstgeest hebben uitgekozen om te groeien. Er komen nog meer veeleisende paddenstoelen voor, zoals diverse Vezelkoppen en Russula's. Van de ruim 230 soorten die nu bekend zijn uit Endegeest en Rhijngeest, staan er twintig op de 'Rode lijst van zeldzame en bedreigde paddenstoelen'. En dan is het gebied nog niet heel intensief geïnventariseerd. Naar schatting zijn er in Endegeest en Rhijngeest samen vijfhonderd tot zeshonderd soorten te vinden, waarvan circa veertig à vijftig Rode lijst soorten. We moeten er dan ook alles aan doen om die drie Michelin-natuursterren te behouden. Dat betekent de open gedeelten en gazons houden zoals ze zijn, zo min mogelijk graven in de bodem en de grond ook niet samenpersen door er met zware voertuigen over te rijden. Dat niets doen zal nog een hele opgave worden, maar het is de moeite meer dan waard."

Hoogleraren sterrenkunde lanceren fonds voor jong wetenschappelijk talent

wetenschap n Oegstgeestenaren Ewine van Dishoeck en haar echtgenoot Tim de Zeeuw hebben een fonds ingesteld om jong talent in de wetenschap te stimuleren binnen de Universiteit Leiden en de Nederlandse Antillen, dat meldt Sleutelstad.nl.

Een belangrijk onderdeel van het fonds is de Young Star Award voor de beste bachelor student van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. De twee hoogleraren sterrenkunde hebben beiden hun naam verbonden aan het Van Dishoeck-de Zeeuw Fonds.

Studente Maite Boden is als eerste Young Star gehuldigd op de nieuwjaarsreceptie van de faculteit. De award wordt jaarlijks uitgereikt en kent een geldprijs van 2.500 euro.

"Het is belangrijk om bijzondere prestaties van jonge mensen in het zonnetje te zetten en te stimuleren door middel van een prijs. Dat gebeurt al voor promovendi en jonge staf, maar niet voor het hart van de faculteit: de sterren onder de jonge studenten," vertellen de beide schenkers, professors Van Dishoeck en De Zeeuw op Sleutelstad.nl. Het Van Dishoeck-de Zeeuw fonds maakt ook een jaarlijkse lezing in Leiden mogelijk van een jonge astronoom van naam.

Knutselen als de scholen staken

creatief n Het KunstKasteel verzorgt op donderdag 30 en vrijdag 31 januari twee workshops van 13.30 tot 15.30 uur voor kinderen vanaf 5 jaar.

Een houten doosje versieren (do) en een kijkdoos maken (vrij). Informatie over de kosten en opgeven bij Hester: 06-23521164. Het KunstKasteel ligt áchter het Huis Ampijoloe aan de Rhijngeesterstraatweg 191."

Mens wordt wakker

genesis n Op zondagmiddag 2 februari om 15.00 uur spelen pianist-componist Jan Marten de Vries en saxofoniste Naomi Perquin het programma Mens wordt wakker in de Regenboogkerk in Oegstgeest.

Het muzikaal programma Mens wordt wakker biedt een nieuwe kijk op de eerste hoofdstukken van het Bijbelboek Genesis: 'De mens doet langzaam zijn ogen open…. Is het God die hem wakker maakt? Of roept de mens zichzelf? Is het eten van de verboden vrucht wel zo'n slecht idee? Of maakt juist dat de mens volwassen?'
Mens wordt wakker is een verrassend verhaal voor jong en oud. De een uur durende voorstelling is bedacht door Oegstgeestenaar Jan Marten de Vries.

Jan Marten de Vries studeerde piano, compositie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en het Utrechts Conservatorium. Hij is werkzaam als pianist, kerkmusicus, componist en tekstschrijver en publiceerde honderden liederen en teksten.

Naomi Perquin studeerde saxofoon aan het Utrechts Conservatorium en, voor haar master, aan het ArtEZ Conservatorium. Ook studeerde ze een half jaar aan de Sibelius Academy in Helsinki. Ze speelt op dit moment in verschillende ensembles waaronder KJøNST en het USAQ saxofoonkwartet.

Deze voorstelling wordt aangeboden door de AVP (Activiteiten Vrijzinnige Protestanten) en de PGO (Protestantse Gemeente Oegst­geest). Voor meer informatie: G. Kooijman, 06-18392604 of ds. A. Verburg, 06-13385961.

Regenboogkerk, Mauritslaan 12, 2341 EM Oegstgeest. Toegang € 5,-.

Happy Saturday

lekkers n De ambachtelijke bakkers van Nederland komen zaterdag 25 januari met een gezamenlijke actie: Happy Saturday. Klanten die de warme bakker bezoeken worden op een vrolijke manier bedankt voor hun komst.

Waar maandag 20 januari nog bekend staat als 'Blue Monday', de meest deprimerende dag van het jaar, willen de ambachtelijke bakkers daar iets positiefs tegenover zetten. Op zaterdag 25 januari willen zij hun klanten in het zonnetje zetten door ze iets lekkers mee naar huis te geven. Op deze manier willen de bakkers hun klanten bedanken dat ze lokaal hun producten kopen en voor de warme bakker kiezen. Happy Saturday heeft een uniek karakter doordat het initiatief van de actie geheel vanuit de bakkers zelf komt, zonder inmenging van leveranciers of organisaties.

Mantelzorgcafé

ontmoeting n de werkgroep Mantelzorgcafé Oegstgeest organiseert op 28 januari een bijeenkomst voor mantelzorgers. Dit is het eerste café van 2020, en de eerste reeks van 2020 zal plaatsvinden in januari, februari, maart en april op de laatste dinsdag van de maand. Het Mantelzorgcafé vindt altijd plaats in de Haeswijk flat (president Kennedylaan 141).

Dinsdag 28 januari worden mantelzorgers uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie of thee samen te komen, tijdens dit café is er volop gelegenheid om andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen en verhalen uit te wisselen.

Het jaar wordt begonnen met iets lekkers bij de koffie, ouderenadviseur van Radius Adinda Heemskerk en mantelzorgconsulent van Eva Femke Vermeer zijn beschikbaar voor vragen.
Het Mantelzorgcafé is er voor iedereen die zorgt voor iemand anders en het prettig vindt om ervaringen uit te wisselen. Mantelzorgers zijn van harte welkom, toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig.
Dinsdag 28 januari, van 14.00 tot 16.00 in de Haeswijkflat, President Kennedylaan 141, Oegstgeest.

Meditatief Moment

bezinning n De Bahá'í-gemeenschap van Oegstgeest nodigt een ieder dinsdag 28 januari van harte uit om zich te laten inspireren en te mediteren over het thema 'Liefde'. "Eenieder ziet in de ander de schoonheid van God weerspiegeld in de ziel, en als men dit punt van overeenkomst ontdekt, wordt men in liefde tot elkaar aangetrokken. Deze liefde zal alle mensen tot de golven van één zee maken (..). Deze liefde zal de verwezenlijking van zuivere harmonie, de basis van ware eenheid brengen" - Bahá'í-geschriften.

Tijdens deze avond wordt uit de Geschriften van de verschillende wereldgodsdiensten gelezen.
Aanmelden is niet nodig maar kan via e-mail oegstgeest@bahai.nl. De toegang is gratis. Locatie en tijd: Thv familie Lagas, Jacob van Maerlantlaan 31 Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur.

Tekenen van Aphrodite

creatief n Kunstenares Corina Zuiderduin uit Oegstgeest neemt deelnemers mee naar de fascinerende beelden uit Cyprus. In de tekencursus Aphrodite van Cyprus maken deelnemers op creatieve wijze kennis met de boeiende vormentaal van Cyprus, het eiland waar Aphrodite geboren is. Deze boeiende cursus start op woensdag 29 januari van 14.00 tot 16.00 uur.

In deze Art class laten deelnemers zich inspireren door de bijzondere beelden uit Cyprus. Oog in oog met de meest fantastische beelden maken deelnemers hun eigen composities.

De cursus bestaat uit tien lessen en start op woensdag 29 januari van 14.00-16.00 uur.

Voor informatie en aanmelden: corinazuiderduin@gmail.com; www.artedeldisegno.com of 06-46334339.

DD-club: God in Frankrijk

Buurtambassadeur Miet de Bosschere benadrukte opnieuw hoe belangrijk deelname aan de coöperatie 'Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest' is.

ontmoeting n Donderdag 16 januari vond de eerste Derde Donderdag-club (DD-club) van het jaar 2020 plaats. Een vijftigtal personen had zich ingeschreven, een verrassend succes.

Met een heerlijke maaltijd van Thais Restaurant Toko Lekki en een glaasje wijn als begeleiding startte de bijeenkomst waarna Jan Blom en Lia Hooijmans de aanwezigen met een prachtige PowerPoint-presentatie lieten delen in hun ervaringen met la Douce France waar ze acht jaar in de Lot (Zuid West Frankrijk) hebben gewoond. Een landelijk leven aan de rand van een heuvelachtig landschap in landhuis met zwembad, een grote tuin waar Lia talrijke soorten bloemen kweekte, groenten verbouwde en verwerkte in mooie gerechten, met vele wijngaarden om hen heen waar Jan graag deelnam aan de druivenpluk en de daarbij horende overdadige lunches en proeverijen bij de wijnboeren.
"Al vertellende verrasten zij ons door op elke tafel een plateau van Franse kazen neer te zetten met een glas rode wijn, alsof we de sfeer die ze in hun praatje beschreven, ter plekke zelf meemaakten", aldus een aanwezige.
Buurtambassadeur Miet de Bosschere dankte hen uitvoerig en maakte van de gelegenheid gebruik om bij de aanwezigen opnieuw te benadrukken hoe belangrijk deelname aan de coöperatie 'Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest' is en voor de toekomst wordt.
Meedoen aan het Project 'Ken je buren', elkaar leren kennen en indien nodig ook helpen en ondersteunen met bescheiden burendiensten. "Voor nu vooral gezelligheid en verbinding met elkaar voelen, immers we zijn allen senioren, en hebben elkaar nodig."

Afhaalpunten Oegstgeester Courant beter gemonitord

lezen n Uitgeverij Verhagen is met ingang van januari dit jaar de afhaalpunten van de Oegstgeester Courant beter aan het monitoren. "Naast de huis-aan-huis bezorging moet de krant op voldoende plekken af te halen zijn", verduidelijkt Dirk Bouman, directeur van Uitgeverij Verhagen zijn keuze.

"De uitgeverij leeft in een tijd van een snel veranderende markt die meer dan ooit vraagt om ondernemersgeest", merkt Bouman op. "Social en online worden steeds belangrijker, terwijl aan de andere kant print nog breed gewaardeerd en ingezet wordt door gemeenten en ondernemers. Om de redactionele- en commerciële boodschap nog beter onder de lezers te brengen, hebben wij een groot aantal extra afhaalpunten gerealiseerd."

'De krant blijft de 'oren en ogen' van de samenleving'

"Door heel Nederland hebben verspreiders van huis-aan-huisbladen moeite om de bezorging goed rond te krijgen", vervolgt Bouman, "en dat zal door diverse andere ontwikkelingen alleen nog maar moeilijker worden. Door het plaatsen van meerdere afhaalrekken bereiken wij ons doel dat iedere inwoner binnen vijf minuten vanaf zijn of haar woning onze krant moet kunnen bemachtigen. Uitgeverij Verhagen doet er alles aan om te realiseren dat onze inwoners een kwalitatief goed huis-aan-huisblad in de brievenbus krijgen. Tevens richten wij ons de komende tijd nog meer via speciale campagnes op nieuwe bezorgers."


Online

"Uitgeverij Verhagen blijft ook in 2020 de 'oren en ogen van de samenleving'. Door onze lokale krant regelmatig te lezen weet u precies hoe alles in uw gemeente reilt en zeilt. Dat is het mooie van het maken van een lokale krant. Ons redactieteam bedient u wekelijks met een compilatie aan gebeurtenissen waardoor u bij blijft. Dat geldt ook voor online. Alle kranten hebben een eigen website, waarop ook de krant wekelijks staat en waar 24/7 te lezen is wat er in het dorp gebeurt. Dat geldt ook voor de eigen website van Uitgeverij Verhagen."
De gemeenteberichten zijn in de Oegstgeester Courant te vinden, maar digitaal ook wekelijks op de website van de gemeente, op alle websites van de krant en de site van Uitgeverij Verhagen.

Bij het melden van een bezorgklacht bestaat ook de mogelijkheid de krant digitaal toegezonden te krijgen.


Afhaalpunten

De afhaaladressen staan elke week in een vaste kolom. De krant is op deze afhaaladressen vanaf donderdagmiddag verkrijgbaar. De uitgeverij houdt in de gaten of op deze punten voldoende exemplaren gebracht worden.

Collecte Hersenstichting

geven n Van 27 januari tot en met 1 februari vraagt de hersenstichting steun. Enthousiaste collectanten gaan in Oegstgeest op pad om geld in te zamelen voor ruim vier miljoen mensen met een hersenaandoening.

Er zijn veel verschillende hersenaandoeningen, zoals beroerte, hersenletsel, autisme, dementie, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. De opbrengst van de collecte wordt besteedt aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening.
www.hersenstichting.nl

Bezinningsavond voor ouderen en mantelzorgers

vragen n In het kader van het jaarthema 'Thuis' van de Raad van Kerken Oegstgeest is er op woensdagavond 29 januari een bezinningsavond getiteld 'T(e)Huis'.

Waar ben je thuis? Wat maakt een plek tot thuis? En wat als een huis gaat knellen maar je er wel met vele, emotionele banden mee verbonden bent? Veel ouderen en hun naasten worstelen met dit soort vragen, maar een gesprek hierover blijkt niet altijd makkelijk. Allerlei angsten, verwachtingen en aannames kunnen dat gesprek in de weg staan. Hoe kun je als oudere (ouders) en naaste (kinderen) leren om open en met vertrouwen naar je leef- en woonsituatie te kijken? Bezoekers gaan hierover met elkaar en met huisarts Herman ten Hove in gesprek. Herman is huisarts in Katwijk en heeft veel ervaring met ouderenzorg.
Aanvang: 20.00 uur (welkom vanaf 19.30 uur voor thee/koffie)
Locatie: Rehobothkerk, Lijtweg 1
Info: dcnoort@yahoo.com

Obbema over de zin van het leven

bezinning n Fokke Obbema komt op 28 januari naar het Dorpscentrum om over zijn boek 'De zin van het leven' te praten.

Obbema wordt geïnterviewd door predikant Rian Veldman van de Protestantse Gemeente Oegstgeest. Aanvang 20.00 uur, toegang 5 euro.
De zin van het leven' is een boek vol inspirerende antwoorden op vragen die we ons allemaal wel eens stellen, maar zelden expliciet beantwoorden. In september 2018 schreef Volkskrant-journalist en schrijver Fokke Obbema een aangrijpend artikel over de hartstilstand die hij het jaar daarvoor had gehad. Het stuk maakte veel los bij lezers en kreeg meer dan duizend reacties. De ervaring riep bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in 'de beste interviewserie van 2018', aldus Matthijs van Nieuwkerk. Vanaf oktober 2018 publiceerde Obbema een veertigtal prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners, waarbij de eerste vraag telkens luidde: 'Wat is de zin van ons leven?' Dit boek is een bundeling van deze gesprekken én het artikel waarmee alles begon.

Geen sneeuw, wel snert!

Afgelopen donderdag vierden Zonnebloemgasten de winter met een heerlijke kop erwtensoep. | Foto PR

zonnebloem n Afgelopen donderdag vierden Zonnebloemgasten de winter.

Chauffeurs reden af en aan. Kok Zita serveerde met haar vrijwilligers echte snert met roggebrood en spek. En omdat het deze keer niet woei en niet sneeuwde en niet vroor, met ijstaart toe. Tulpen sierden de tafel. De zon scheen vrolijk naar binnen. Op naar het voorjaar.

Meer info over Zonnebloem Oegstgeest is te vinden op www.zonnebloem.nl/oegstgeest of (071) 522 76 57.

Kwaliteitscertificaat

mondzorg n M2 tandartsen in Voorburg en Oegstgeest heeft donderdag 19 december 2019 als eerste mondzorgpraktijk in Nederland het kwaliteitscertificatietraject HKZ Mondzorg succesvol doorlopen. Het certificeringstraject werd uitgevoerd door certificeringsinstituut Kiwa in nauwe samenwerking met de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen in Nederland.

Op 17 januari werd het eerste certificaat 'HKZ Mondzorg' feestelijk uitgereikt. De HKZ-norm Mondzorg is een middel om aan te tonen dat een tandartspraktijk vanuit kwaliteitsperspectief opereert en voldoet aan de professionele standaarden in de mondzorg.

Spreekuur Rijnlandse Boekhandel

lezen n Op iedere vrijdagmiddag van 16.00 tot 18.00 houdt boekverkoopster Renée spreekuur bij de Rijnlandse Boekhandel onder de naam dr. Renée (knipoog).

Renée is gespecialiseerd in boeken voor jongeren. Young-adult en kinderboeken voor eind lagere school tot eind voortgezet onderwijs. Ze kan zowel de jongeren als de (groot)ouders adviseren in de keuze voor een boek, een rubriek en Lezen voor de lijst boeken voor Nederlands en Engels. Er staan al veel boeken in de winkel die door Renée getipt zijn en een aantal Engelse boeken die zeer geschikt zijn voor de lijst.

Renée studeert Engels en leest zelf het liefst Fantasy, maar ook over andere genres kan ze veel vertellen.

Heb jij, of de (groot)ouders, vragen over boeken voor jongeren? Kom op vrijdagmiddag van 16:00 tot 18:00 naar de Rijnlandse Boekhandel of stuur een mailtje naar dr. Renée: info@rijnlandseboekhandel.nl.

Radius filmmiddag

film n Op vrijdag 31 januari is er weer een Radius filmmiddag.

De vrouw die stoere heldin Pippi Langkous verzon, was natuurlijk zelf ook geen watje. Dit bewijst het fraaie biografische drama over Astrid Lindgren's jonge jaren .Als vrijpostige tiener op het Zweedse platteland van de jaren twintig, krijgt ze een baantje bij de lokale krant. Wanneer ze zwanger raakt van de getrouwde hoofdredacteur leidt dat uiteraard tot grote problemen. Maar Astrid slaat zich er kranig doorheen. Een prachtige hoofdrol van Alba August.
Locatie: Dorpscentrum Tijd: 14.30 uur, zaal open 14.00 uur. Kosten: €5,-. Titel bij Radius : 707 42 00.

Nieuwjaarsrecepties

Foto: Wil van Elk

Buitenlust - De Kratong, Repaircafé - De Gouwe, CDA - Hemels, VDD - Het Beleg, Zonnebloem - Willibrord Pastorie, Progressief Oegstgeest - Dorpscentrum, PVOO - Oud-Poelgeest, Volkstuinvereniging - clubhuis, oudejaarsbijeenkomst - gemeenthuis. Foto's Wil van Elk en Volkstuin.

Foto: Wil van Elk
Foto: Eigen foto
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk
Foto: Wil van Elk

Marquant Kindermode sluit na ruim 31 jaar haar deuren in Oegstgeest

Marquant is nog open tot en met 1 februari en de opheffingsuitverkoop is in volle gang.

ondernemen n In de zomer van 1988 namen Sjaak en Petra van den Boogaard hun intrek in het winkelpand aan de Irislaan 61. Marquant modestoffen was geboren en opende haar deuren op 1 september.

Zij startten een goedlopende zaak met mooie kledingstoffen en fournituren voor de creatieve klant op deze plek in Winkelcentrum Lange Voort.

ASC JO8-8. Vlnr Alec Gerlach, Duco van de Ham, Matthijs Derwort, Rein van der Sman, Quinten Goad, Maties de Rooy en Oliver Smith.
Marquant is nog open tot en met 1 februari en de opheffingsuitverkoop is in volle gang. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Na zeven goeie jaren liep de verkoop van stoffen terug. "De tijd veranderde: Er kwamen steeds meer tweeverdieners waardoor de behoefte en tijd voor het zelf maken van kleding en andere dingen van stof minder werd. In dezelfde periode stopte hier twee pandjes verderop op de Irislaan de kinderkledingwinkel."

Kinderkleding

Sjaak en Petra zagen hun kans en begonnen met het ontwerpen van kinderkleding van hun eigen stoffen. Een heel goede stap, want de twee rekjes kleding die ze maakten,waren in no time uitverkocht. En dus en waren ze genoodzaakt confectie kinderkleding in te kopen.
Van lieverlee veranderde de stoffenwinkel in een kinderkledingwinkel en werd de collectie uitgebreid met schoenen en accessoires. 'We hebben heel mooie jaren gehad. We hadden een leuke collectie van diverse merken, vaste klantenkring en de omzet was stijgend of stabiel, prima'.

Geen stijgende lijn meer

Totdat de lijn een jaar of zes geleden niet meer steeg. Crisis, internet geef het een naam. Achtereenvolgens werd bij Marquant de manier van inkopen veranderd, de collectie onder loep genomen, het interieur aangepast, enzovoorts. De positieve verandering bleef echter uit.

Om 'toekomstproof' te zijn had de zaak een flinke verbouwing, een nieuwe look en een frisse uitstraling nodig. Een keuze voor de toekomst moest gemaakt worden. "Rond kerst 2018 besloten we deze rigoureuze ingreep niet te doen omdat we de behoefte hadden om niet meer maar juist minder te gaan werken. Dat betekende: Stoppen met de winkel.

vrijheid

"Meer vrijheid; de beste reden om een mooie fase af te sluiten vinden wij. De komende tijd gaan we beiden drie dagen per week werken en daardoor krijgen we alle tijd voor leuke dingen en mooie reizen. Zo'n zin in!", aldus Petra

Het afgelopen jaar werd alles in gang gezet voor die nieuwe toekomst en werd er een opvolger voor het pand gevonden.
De winkel is nog open tot en met 1 februari en de opheffingsuitverkoop is in volle gang.

"De laatste weken gaat de collectie met kortingen tot 70 procent weg. Ook poppen, kasten, interieur, alles moet weg!"

"We danken allereerst onze klanten, de medewinkeliers en de buren voor het vertrouwen en de gezelligheid die we al die jaren hebben mogen ontvangen. Het was een mooie tijd in Oegstgeest, misschien zien we u nog de komende dagen en anders… Tot ziens!" sluiten Sjaak en Petra af.

Fiks kan koploper KCC niet verrassen

Mart Hortensius scoort in Capelle 18-15 tegen lijstaanvoerder KCC.| Foto: Jelle Hooimeijer Foto: Jelle Hooimeijer

Korfbal n Fiks heeft in Capelle niet kunnen stunten tegen lijstaanvoerder KCC. De voorafgaand aan de competitie als titelkandidaat getipte tegenstander zou met 23-20 de punten in eigen huis houden.

In de vrijwel uitverkochte sporthal zou KCC binnen 7 minuten een voorsprong pakken van 4-0. Met name in de rebound speelde de thuisploeg zeer gedreven waardoor grote druk op de verdediging kwam te staan. Teamleider Nico van Welzen: "Dit was inderdaad een sterk aspect van de tegenstander. Met name in de eerste helft verloren we veelal de strijd om de bal na een schotpoging. In de tweede helft ging dat wat beter, maar hebben de wedstrijd niet kunnen omkeren". Mart Hortensius en Dominic van Welzen (die beiden vijf keer in dit duel scoorden) brachten Fiks in de wedstrijd. Hierop antwoordde KCC met een uitloop naar 8-3 en leek het er even op dat Fiks al vroegtijdig de controle over de ontmoeting ging verliezen. Op basis van een flinke dosis werklust vocht Fiks zich terug. Hiervan getuigde de stand in minuut 21 toen bij 9-8 het verschil was geslonken tot slechts één punt. Dit gegeven herhaalde zich begin tweede helft na de inzet van Lianne Anholts, die daarmee haar team opnieuw in de wedstrijd bracht (12-11). Het vormde niet de inleiding tot een stunt. "Daaraan viel de conclusie te verbinden dat KCC de betere ploeg was en op alle beslissende momenten een nieuwe scorende demarrage inzette en wij dus niet de gewenste wending aan deze wedstrijd konden geven", verklaarde trainer Bas Harland. Hij voegde er aan toe dat Fiks in optimale vorm tot meer in staat zou kunnen zijn. "Omzettingen in de vakken met het doel de productie te verhogen, kwamen niet echt tot recht, ondanks de verhoging van het aantal schotpogingen ten opzichte van vorige week", vulde Bas aan. Hij gaf aan tevreden te zijn over de inzet van zijn team. "Zeker over Dionne Blangé die steeds beter initiatieven neemt." Het bleef het wedstrijdbeeld: Fiks dat steeds marges verkleinde, waarop weer scorend respons kwam. Vier minuten voor tijd viel definitief het doek toen de gedoodverfde titelkandidaat opnieuw het verschil op vijf bracht. Het sierde Fiks dat de inzet volop bleef.

Twee treffers van de ingebrachte Kevin Vreeken en een benutte strafworp door Dominic van Welzen leidden tot een eervolle 23-20 nederlaag. In de loop van de tweede helft werd Jolie Muntz nog in de ploeg gebracht. Overige doelpunten: Roy Vreeken (3), Michelle Rozenbroek (2), Ilse Hazekamp en Jan Anholts (beiden 1).

Eerste lustrum 'januari-debutanten' bij ASC

voetbal n Voor het vijfde jaar op rij is een groep mini's, jongens van zes jaar, na de winterstop bij ASC met het 'echte werk' begonnen.

Net als vorig jaar heeft ASC een tweetal teams doorgeschoven: ASC JO8-8 en ASC JO8-9. Beide teams maakten 18 januari hun officiële debuut. Voor JO8-9 was het een vroegertje. Zij speelden uit tegen Meerburg JO8-3 om half negen. ASC JO8-8 speelde thuis tegen Quick Boys JO8-7 op een wat aangenamere tijd.
Natuurlijk was er een gezonde wedstrijdspanning bij de jongens en gierde de zenuwen door de kleine lichaampjes. Voor aanvang van de wedstrijd stuiterden de jongens van JO8-8 dan ook door het ASC-clubhuis. Het was immers voor bijna alle jongetjes hun debuut en zelfs de jongens met enige wedstrijdervaring waren nerveus.
Vlak voor de wedstrijd schrokken de meeste jongens ook van de tegenstanders. Grote en stoere Katwijkse jongens van Quick Boys, vaak meer dan een kop groter. Maar zodra de wedstrijd begon, was de angst en de spanning direct verdwenen en deden de heren wat ze het liefst doen: ongebreideld en gepassioneerd aanvallen. Dat resulteerde al snel in een 1-0 voorsprong voor ASC, die helaas niet al te lang kon worden vast gehouden, want al snel scoorde de uit de kluitengewassen Katwijkers de gelijkmaker.
Uiteindelijk stond er een welverdiende 8-2 op het scorebord en werden er nog penalty's genomen. De winstpartij waren de meeste jongetjes al weer snel vergeten. Wat bleef hangen was de sensatie van echte voetbalwedstrijden spelen en onderdeel zijn van een echt team. We gaan nog veel horen van deze jonge mannen.

ASC kan nederlaag niet afwenden in restant gestaakt duel

Voetbal n Afgelopen zondag stond het uitspelen van de eerder gestaakte wedstrijd tegen Wilhelmus op het programma.

Deze ontmoeting werd destijds gestaakt vanwege onwel worden van de arbiter. Op dat moment keek ASC tegen een 0-1 achterstand aan. ASC begon het restant van 45 minuten zeer offensief om alsnog resultaat te behalen. Doelstelling was om een snelle gelijkmaker te forceren met wellicht zicht op meer. "Mijn team speelde offensief en creëerde goede kansen. Maar als afwerking uitblijft, dan heb je een probleem", analyseerde trainer Mo Boudrine. De beslissing viel 10 minuten voor tijd toen de tegenstander vanuit de verdediging een lange bal richting de aanval speelde. Deze counter leidde tot 0-2. Het tegendoelpunt van Ilker Kacar kwam pas in blessuretijd en was het te laat om een punt aan de wedstrijd over te houden.

Oriëntatie op vrijwilligerswerk

hulp n Voor iedereen die aan de start van dit nieuwe jaar een leuke bezigheid zoekt, meer met zijn/haar talenten wil doen of een extra betekenisvolle bijdrage wil leveren aan de samenleving: weleens aan vrijwilligerswerk gedacht?

Neem geheel vrijblijvend deel aan de workshop: Oriëntatie op vrijwilligerswerk. i-doe ondersteunt vrijwillige inzet, in opdracht van gemeente Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude. Deze workshop wordt gratis aangeboden door VERDER van i-doe en biedt de kans te ontdekken wat de mogelijkheden zijn van vrijwilligerswerk. Naast informatie over vrijwilligerswerk en het uitzoeken van vacatures worden de eigen kwaliteiten, wensen en mogelijkheden in kaart gebracht. De eerstvolgende oriëntatieworkshop vindt plaats op dinsdagavond 28 januari. Informatie en aanmelden: www.i-doe.nl/agenda of 071 5160474.

nieuws / sport

Ondernemersplatform SPARK zoekt werkzoekenden

werk n Ondernemers van het maatschappelijk verantwoord ondernemersplatform (MVO) SPARK zijn op zoek naar mensen met een uitkering, die graag weer aan het werk willen.

Vanaf februari worden er een aantal activiteiten georganiseerd waarbij werkgevers en werkzoekenden elkaar op een minder formele manier ontmoeten. Zo wordt er een volleybaltoernooi georganiseerd, staat er een kookworkshop op het programma en wordt een zwerfafval opruimactie gehouden. De werkgevers die meedoen aan de acties, zijn op zoek naar personeel met een arbeids afstand in onder andere de zorg, schoonmaak, horeca en administratie. De aangesloten ondernemers vinden het belangrijk dat er kansen geboden aan mensen die minder makkelijk terug kunnen komen op de arbeidsmarkt, of een afstand daartoe hebben.

Geïnteresseerde werkzoekenden kunnen zich melden via het e-mailadres info@sparkmvo.nl. Ondernemers die willen deelnemen aan het platform, kunnen zich via hetzelfde mailadres melden.

SPARK is het platform van de Leidse regio, waar ondernemers zich inzetten op het gebied van people, planet en profit.

26 januari

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor J. Biemans
Regenboogkerk 10.00 ds. A. Verburg, ambtsdragerszondag. 19.00 oecumische Taizéviering in Rehobothkerk

Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, Monique Monnoye

LUMC 10.00 'zin in zondag'

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u kand. J. Bosman

19.00 u Taizéviering

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 Dhr. B. Bakker, Houten

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst


Stichting Evangelische Gemeenschap (STEG).
Dorpscentrum Oegstgeest

10:00 u P. Stolk, HI Ambacht

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. F.H. Fockema Andreae

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. A. Alblas

Matthiaskerk Warmond

Zat 25 jan 19.00 uur Eucharistieviering met het Iriskoor, Pastoor Straathof

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag vd maand bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. Andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

Voor spoedgevallen buiten kantooruren:

20 t/m 26 januari: Tandartspraktijk van Wijck, Diamantlaan 174, 2332 GR Leiden. tel. (071) 5765351.

27 januari t/m 3 februari: Tandartspraktijk De Schans Tandartsen, Lammenschansweg 15A, 2313 DH Leiden. Tel. (071) 5142100.

Zie ook de website:

www.leidsespoedtandarts.nl.

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@HermVerm Replying to @samgobin1 Prachtig Sam! Mooie stad, Leiden. Ben blij in Oegstgeest te wonen. De stad én de natuur (duinen, Kagerplassen en Polders Poelgeest) op geringe fietsafstand.

@MvRooijen Wie verzint dit? Twee extra startbanen voor Schiphol in het dichtstbevolkte deel van ons land. 2e #KAAGBAAN. Sedert jaren komen vliegtuigen zuidelijk van Oegstgeest binnen, steeds lager in lange glijvlucht. Ik kan de ramen tellen van de vliegtuigen. ??@gem_oegstgeest

@VVDOegstgeest Met de V van Vrijheid hoog in het Vaandel dankt de #VVD het #OorlogsGravenCommiteeOegstgeest voor alle jaren van vele inspanningen en kijkt zij uit naar de integrale vorm van herdenken in de (nabije) toekomst. Dank voor wat jullie allemaal hebben gedaan en gaan doen!