Oegstgeester Courant

27 maart 2019

Oegstgeester Courant 27 maart 2019


Sporters van het jaar 2018

De sportkanjers van 2018: allemaal winnaars in het clubhuis van FC Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Op vrijdag 22 maart werden de sportprijzen van Oegstgeest uitgereikt in een bomvolle kantine van FC Oegstgeest. Tim Bosma (hockey) werd Sportman van het jaar 2018. Manouk van den Berg (kanopolo) werd Sportvrouw 2018. Korfbalteam Fiks1 werd Sportploeg 2018. Willemien Timmers van de Oegstgeester Courant reikte de Persprijs 2018 uit aan de Sjoelmarathon De Kakelende Schuivers. FC Oegstgeest was gastheer van feestelijke uitreikingen die Anneke Anholts presenteerde.

Zie ook een uitgebreid verslag op pagina 12.

Inzameling voedselbank Rehobothkerk

geven n Elke maand wordt er in Oegstgeest voedsel ingezameld voor de voedselbank in Leiden.

De voedselbank is onder meer afhankelijk van particuliere giften om de mensen die van de voedselbank gebruik maken, te kunnen voorzien van een voedselpakket.
Oegstgeestenaren kunnen boodschappen als koffie, thee, suiker, pasta, rijst, wasmiddelen en blikken groente/soep/vlees of vis en zonnebloemolie inleveren op dinsdag 2 april van 19.00 tot 19.45 uur bij de Rehobothkerk, Lijtweg 1 (tegenover de Shellpomp).
De organisatie verzoekt vriendelijk om geen kleding en verse producten af te geven.


Hout

Een beetje timmerman maakt de mooiste producten van hout. Een oom van mij maakte fraaie bruggen van hout voor een treinbaan. Zijn zoon zat bij mij in de klas op de lagere school en maakte toen al met figuurzagen de mooiste dingen. Om jaloers op te zijn. Vorige week zag ik bij Kasteel Oud-Poelgeest de oude duiventil die door vrijwilligers was opgeknapt. Een van hen was in zijn werkzame leven timmerman en zijn maat leert gretig van hem. Binnenkort wordt de til aan het publiek getoond. De Provincie Zuid-Holland heeft blijkbaar ook iets met hout en wil zelfs bekijken of er houten woningen kunnen worden gebouwd waarmee de vraag naar woningbouw kan worden versneld. Hebben we in Oegstgeest al eens eerder gedaan met de bibliotheek en studentenwoningen. Ook het Rijnlands Lyceum was ooit van hout. Bouwen met hout en sloopafval moet wel nog worden bekeken, maar voorlopig nog niet Terug naar Oegstgeest. Wil van Elk

Foto: Willemien Timmers

VVD opnieuw de grootste in Oegstgeest

Forum krijgt ruim elf procent

Boekenlegger voor
wethouder

Inwoners
Poelgeest
ruimen op

BOWLEN n Leerlingen GDT tweede bij NK

Matthijs Huizing neemt grote boekenlegger in ontvangst

Wethouder Huizing neemt een boekenlegger in ontvangst van René Koek. Marjolijn van der Jagt kijkt toe. | Foto WT

lezen n Afgelopen zaterdag nam wethouder Matthijs Huizing (cultuur) in de Rijnlandse boekhandel symbolisch een reusachtige boekenlegger in ontvangst uit handen van boekhandelaar René Koek. Dit ter gelegenheid van de opening van de 84e Boekenweek die van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart plaatsvindt.

Het thema van deze Boekenweek is 'De moeder de vrouw'. "Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. De moeder de vrouw. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden?" aldus boekenweek.nl.

Alle klanten van de Rijnlandse Boekhandel ontvangen bij hun boekaankoop de in de boekenweek naast het Boekenweekgeschenk (Jas van belofte van Jan Siebelink) een boekenlegger die verwijst naar de korte film 'Schrijversdorp Oegstgeest' die te vinden is op YouTube.

De boekenlegger is de eerste in een serie, die de komende jaren periodiek wordt uitgegeven door de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met het Cultuurfonds Oegstgeest.

Op de boekenlegger wordt verwezen naar de schrijvers Jan Wolkers, Frédéric Louis Bastet en Frits Bernard Hotz. Alle drie ontvingen zij de P.C. Hooftprijs voor hun hele oeuvre. "Oegstgeest heeft veel schrijvers voortgebracht en doet dat nog steeds", aldus de legger.

Dichters

Iedere volgende boekenlegger bevat een gedicht van een Oegstgeester schrijver. Belangstellende dichters uit Oegstgeest kunnen voor deze serie een gedicht aandragen. Een deskundige jury maakt een selectie van de aangeboden gedichten. Voor nadere informatie en het aandragen van gedichten kunnen geïnteresseerden mailen naar info@dorpsmarketingoegstgeest.nl.

Sleutelhanger

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt maakte van de gelegenheid gebruik om de nieuwe Oegstgeest sleutelhanger met daarop 'Terug naar Oegstgeest' - dé slogan die overal in het dorp te vinden is - te introduceren. Nieuwe bewoners zullen deze hanger op de komende bewonersavonden overhandigd krijgen.

Opschoondag in Poelgeest

In twee ploegen werd op zaterdag 23 maart de wijk Poelgeest een beetje schoner gemaakt tijdens de Landelijke Opschoondag. | Foto Willemien Timmers

opruimen n Op Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, gingen tien kinderen en negen volwassenen in Poelgeest aan de slag om zwerfvuil op te ruimen.

In twee ploegen gingen zij de wijk in en kwamen van alles tegen: een gieter, plastic flesjes, blikjes, dopjes, sigarettenpeuken, aanstekers, piepschuim, tennisballen, fietslampjes, snoeppapiertjes, plastic zakken, vuurwerkresten en nog veel meer. In de 'na-actie' vond één van de kinderen zelfs een briefje van twintig euro.

De gemeente Oegstgeest leende grijpers voor deze actie. De wijksupermarkt, de Superrr, beloonde de kinderen met een waterijsje. Zij hadden veel geleerd; onder andere dat het vijftig jaar duurt voordat een blikje afgebroken is.

#landelijkeopschoondag2019

Lenteverkoop voor Lilianefonds

voorjaar n Maandag 1 april en dinsdag 2 april verkopen vrijwilligsters van het Lilianefonds weer allerlei leuke lente- en paasartikelen.

Van 9.00 uur tot 14.00 uur zijn zij aanwezig in Serviceflat Haeswijk (President Kennedylaan 141). Er zijn prachtige en originele paas- en lentedecoraties, voorjaarsstukjes en paaseitjes te koop. Eigenlijk veel te veel om op te noemen.
De opbrengst komt geheel ten goede aan het Lilianefonds, een organisatie die rechtstreekse, kleinschalige en persoonsgerichte hulp beidt aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden.

Muzikale lezing tijdens Boekenweek

lezing n Woensdag 27 maart geven de bekende NOS-verslaggeefster Pauline Broekema en het The Hague String Trio een muzikale lezing in de Bibliotheek van Oegstgeest. De aanleiding van deze Boekenweek-lezing is het verschijnen van het boek van Broekema 'Het uiterste der zee' over de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families in Noord-Groningen, voor, tijdens en de tijd na de Tweede Wereldoorlog.

Een van de hoofdpersonen, Sara, krijgt later een dochter. Deze dochter, Miriam Kirby, is lid van The Hague String Trio. Dit bijzondere trio komt de avond muzikaal begeleiden.

Het belooft een prachtige avond te worden. Kaarten à € 12.50 zijn nog te koop aan de zaal. Aanvang is 20.00 uur.

Collecteweek ZOA

geven n In de week van 24 tot en met 30 maart collecteren vrijwilligers in Oegstgeest voor stichting ZOA. De hulporganisatie vraagt aandacht voor de ruim 68 miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt ingezet op plekken waar de nood het hoogst is.

Evelien Wietsma organiseert de collecteweek in Oegstgeest. "Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt zoals in Mozambique. Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen."

Paas-Voorjaarsmarkt op het Boerhaaveplein

Foto: Wil van Elk

lente n Voor wie op zoek is naar leuke paasspulletjes, hebbedingetjes of gewoon 'dat voorjaarsgevoel' organiseren buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel en Snackbar 't Haasje op zaterdag 13 april van 10.00 tot 15.00 een gezellige Paas- en Voorjaarsmarkt op het Boerhaaveplein in Haaswijk.

Op het plein staan kramen met voor ieder wat wils, van paasversiering tot sieraden, versierde kaarsen, eigen gemaakte paasartikelen, bloemen, snuisterijen en natuurlijk is er volop het lentegevoel. Voor de lekkere trek is er de snackwagen van 't Haasje. Dit jaar is aan het einde van de Paasmarkt een prijs te winnen voor diegene die het juiste aantal paaseitjes raad in de grote vaas.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen er ook lammetjes zijn uit de schaapskooi van Henk Heemskerk.
Wil je zelf met paasspulletjes op de markt staan en een kraam huren? Dat kan.

Mail een berichtje naar www.bvhm of judithheemskerk@hotmail.nl.

Dakrevolutie

zonnepanelen n Oegstgeest doet mee aan een project van de stichting Schooldakrevolutie. Het doel is het plaatsen van zonnepanelen op schooldaken. Dit draagt bij aan de ambitie van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn en sluit aan bij de doelen die men in het Regionaal Energieakkoord onderschrijft. Schooldakrevolutie is een landelijk initiatief, gesteund door de Rijksoverheid. De gemeente faciliteert en stimuleert het initiatief door het aanbieden van energiescans.

VVD nog steeds de grootste partij

Het opkomstpercentage in Oegstgeest was wederom hoog: 69,19%. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n Laat in de avond op woensdag 20 maart maakte de gemeente Oegstgeest de voorlopige uitslag voor de Provinciale Statenverkiezingen bekend. De definitieve uitslag, die op dinsdagmorgen 26 maart nog niet op de website stond, zal hier niet veel van afwijken.

Het opkomstpercentage in Oegstgeest was 69,19% tegen 62,32% in 2015. Landelijk was dit 56,1%.

Foto: Gemeente Oegstgeest

De VVD bleek wederom de grootste partij in ons geestdorp met 2709 stemmen (22,3%), gevolgd door D66 (1978 stemmen, 16,3%). GroenLinks eindigde als derde partij met 1505 stemmen (12,4%).

Net als elders in Nederland scoorde ook Forum voor Democratie goed in Oegstgeest: zij kregen 1349 stemmen (11,1%). (Tabel bron: Gemeente Oegstgeest)

Op een rijtje:

VVD • 2709 • 22,3% (-2,4%)

D66 • 1978 • 16,3% (-5,4%)

GroenLinks • 1505 • 12,4% (+6,0%)

Forum v Democratie • 1349 • 11,1% (+11,1%)

PvdA • 1078 • 8,9% (-2,5%)

CDA • 1024 • 8,4% (-2,7%)

Partij vd Dieren • 633 • 5,2% (+1,1%)

ChristenUnie • 529 • 4,4% (+1,4%)

50Plus • 416 • 3,4% (+0,9%)

SP • 323 • 2,7% (-3,1%)

PVV • 318 • 2,6% (-4,0%)

Lokale Partijen Z-H • 105 • 0,9% (-0,7%)

SGP • 46 • 0,4% (-0,1%)

Code Oranje • 39 • 0,3% (+0,3%)

Denk • 38 • 0,3% (+0,3%)

NIDA • 7 • 0,1% (+0,1%)

In Zuid-Holland hebben de verkiezingen voor de Provinciale Staten voor een politieke aardverschuiving gezorgd. Forum voor Democratie is de grootste geworden en komt uit het niets op 11 zetels. Ook is er winst voor GroenLinks (5 zetels nu) en behoorlijk verlies voor de landelijke coalitie.

In Leiden is GroenLinks met 19 procent van de stemmen overtuigend de grootste geworden. Zij haalden hiermee D66 in dat 5,3 procent verloor.

Een rommeltje

Foto: Willemien Timmers

Het bericht in de media over het duikersbruggetje in de Dorpsstraat verontrustte mij behoorlijk. Al jaren zijn ze bezig bij de gemeente om er iets aan te doen.
Het cultuurhistorisch bruggetje moet nodig gerestaureerd worden, maar hoeft mijns inziens niet te worden vervangen.
Om te schrijven over 145.000 euro over noodmaatregelen in de afgelopen jaren gaat me te ver.
Adviseurs, een paar boringen en meer niet is er aan gebeurd en een nieuwe houten leuning.
Dit bruggetje is een tongewelf met zelfdragende constructie uit de zeventiende eeuw, zoals je die in VOC-steden ziet zoals Edam, gaat nog honderden jaren mee. Alleen de kopeinden moeten gerestaureerd worden.
Trams en bussen zijn altijd over de brug gereden, en hebben nooit verzakkingen veroorzaakt. Zo'n bruggetje, waar 19 van de 20 mensen niet van af weten, moet je in oude staat herstellen.
Met het miljoen dat de gemeente er aan gaat besteden doe je de Dorpsstraat tekort. Vroeger was de Dorpsstraat zeer belangrijk met een café, een bakker, kruidenier, melkboer en slager, een jachtwerf en een groenteboer.
Nu jakkeren er 3500 bewegingen doorheen, en het worden er alleen maar meer met ook De Boeg in het vooruitzicht. Voor dit miljoen kun je de hele straat in ere herstellen.
De straat is niet voor niets beschermd dorpsgezicht.
Herstel de ingang van de Dorpsstraat zoals die oorspronkelijk de bedoeling was, met het bruggetje waar bijna niemand van af weet.
Het plan waar nu over gesproken wordt, is maar wat aanrommelen waar niemand beter van wordt.

Henk Heemskerk

Uitslag waterschapsverkiezingen

rijland n De voorzitter van het hoofdstembureau, dijkgraaf Rogier van der Sande, heeft maandag tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen vastgesteld.

Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen is 54,0% en dit is beduidend hoger dan in 2015. Toen was het 46,2%.

De uitslag:
VVD 20,7% 5 zetels
CDA 13,6% 3 zetels
Water Natuurlijk 13,8% 3 zetels
Partij van de Arbeid 15,1% 3 zetels
AWP niet politiek wel deskundig 7,5% 1 zetel
Partij voor de Dieren 11,7% 2 zetels
ChristenUnie-SGP 7,9% 2 zetels
50Plus 8,1% 2 zetels
Trots op Nederland 1,5% 0 zetels


Het nieuwe bestuur wordt op donderdag 28 maart om 16.00 uur beëdigd. Zij nemen dan het stokje over van het 'oude' bestuur. Voorafgaand aan de beëdiging neemt het oude bestuur afscheid op woensdag 27 maart om 15.00 uur.

Het nieuwe bestuur behartigt, samen met de geborgde zetels, vier jaar lang de belangen van inwoners en gebruikers in het werkgebied van Rijnland. De geborgde zetels bestaan uit vertegenwoordigers van natuurterreinen, agrariërs en bedrijven.

Gemeentesecretaris vertrekt

persoonlijk n Harro Leegstra, de gemeentesecretaris van Oegstgeest en daarmee de hoogste ambtenaar, heeft per 1 juni een nieuwe baan bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit betekent dat hij dus binnenkort zal vertrekken. Wie hem gaat opvolgen is nog niet bekend.

Verkiezingen en verwachtingen

De recente verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben in Oegstgeest terecht veel belangstelling gehad. Niet minder dan twee avonden werden in de aanloop ervan georganiseerd om de belangstellende kiezers in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken. Een drukbezochte avond waar de kandidaat-politici aan de tand werden gevoeld over het vliegtuiglawaai waar onze regio onder gebukt gaat. Eerlijk maar onthutsend gaven ze allemaal aan dat dit in het Provinciehuis tot nu toe nauwelijks belangstelling had gehad. Schiphol ligt immers in Noord-Holland en onze provincie praat alleen over Rotterdam/The Hague airport. Dat een van de drukste aanvliegroutes voor Schiphol zich precies boven ons hoofd bevindt, was de kandidaten tot dan toe ontgaan. Maar niet getreurd, vanaf nu werd dat allemaal anders. De overlast moet drastisch worden teruggedrongen, een stop op de groei van Schiphol anders zwaaide er wat. Met als enige uitzondering de VVD met het grijsgedraaide argument 'het is goed voor de economie'. Dat op hetzelfde moment dat zij zich voor ons sterk maakten de regering (VVD, CDA, D66 en CU) voor 750 miljoen aandelen in Air France/KLM had gekocht was hen even ontgaan. Veel van de aanwezigen dropen daarna teleurgesteld af omdat ieder zich realiseerde dat er voorlopig niets van de vermindering van de herrie terecht zou komen.

Foto: Willemien Timmers
Foto: Wil van Elk

Enkele dagen daarna was er een inteelt-bijeenkomst waar vrijwel uitsluitend leden van de uitgenodigde politieke partijen de moeite hadden genomen om hun kandidaten te ondersteunen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal niemand op een andere dan zijn eigen partij hebben gestemd. De vraag lijkt gerechtvaardigd of dit soort avonden enig effect hebben, terwijl het wel de momenten zijn waarop het echt over de provincie gaat. Gelukkig weerhield het de Oegstgeester burgers er niet van om massaal hun burgerplicht te vervullen. Een opkomst van 69.19% en daarmee binnen de regio stijf bovenaan. Aan ons zal het niet liggen. Maar of het over de provincie ging of dat er vooral behoefte was een landelijk signaal af te geven? Ik denk toch echt het laatste.
De verkiezingen achter de rug en alles 'back to normal'? Dat is de vraag. De gemeenteraadsfracties kijken wel degelijk naar de landelijke trend en passen vaak hun opstelling aan. Heb je verloren dan wordt nog krachtiger het eigen geluid neergezet. Nu ook de nieuwkomer Forum voor Democratie zich in Oegstgeest heeft gemanifesteerd zal daar ook op worden gereageerd. Welke richting zal dat uitgaan? Dan moeten we ons realiseren dat Forum, wat je ook van het gedachtengoed mag vinden, wel met een samenhangend verhaal kwam, iets waar kiezers op zaten te wachten. Geen politieke partijen die als geoliede marketingmachines datgene op de agenda zetten waarvan ze hebben uitgezocht dat het goed bij hun achterban ligt. Partijen die zich uitsluitend richten op stemmenmaximalisatie. De kiezer heeft dat inmiddels door en zoekt naar waardengedreven partijen met een heldere visie op wat ze willen bereiken. Een goed debat en dan bedoel ik niet de verbale ejaculatie van Baudet na de verkiezingen, dat is wat ik Oegstgeest toewens.

Tim van Tongeren

Preventieakkoord

politiek n De gemeente Oegstgeest gaat aan de slag met het maken van een lokaal preventieakkoord jeugd. Wethouder jeugd Jan Nieuwenhuis over de plannen en de noodzaak van een dergelijk akkoord.

"Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk geworden voor jeugdhulp", legt Nieuwenhuis uit. "Het doel was om gezondheidsproblemen en opgroei- en opvoedproblemen bij kinderen en jongeren zo veel mogelijk te voorkomen. Dat is tot nu toe niet goed van de grond gekomen. Daarom wil de gemeente Oegstgeest nu extra in gaan zetten op vroeg-signalering en preventie."

In 2018 heeft de gemeente met zorgaanbieders, sportverenigingen, buurtverenigingen en kerken bij elkaar gezeten en ervaringen gedeeld. "Daarnaast hebben we gesproken met de jongerenraad van een jeugdhulpaanbieder en kinderen van een school. In deze gesprekken kwam een aantal onderwerpen telkens weer terug. Dat zijn dat complexe echtscheidingen, weerbaarheid, prestatiedruk en eenzaamheid, middelengebruik en hoogbegaafdheid. En lokale samenwerking. Over deze onderwerpen gaan we binnenkort ook met ouders in gesprek."


Nu is het tijd voor een volgende stap, de uitwerking. In april 2019 organiseert Oegstgeest vier mini werkconferenties over deze onderwerpen. "We maken dan met elkaar plannen voor een betere vroeg-signalering, een goed en dekkend (preventief) aanbod in Oegstgeest en een plan voor een betere samenwerking. Die afspraken bundelen we nog dit jaar in een preventieakkoord jeugd. Ik hoop dat veel partijen naar de werkconferenties zullen komen, want hun inbreng is belangrijk. We hebben gelukkig al veel aanmeldingen."

"Ik ben pas tevreden als we de vroeg-signalering en preventie naar een hoger plan hebben getild en kinderen en jongeren op latere leeftijd minder (grote) problemen hebben. Daarvoor is het nodig dat er goed met elkaar wordt samengewerkt. "

GDT-Bowlingspruitjes tweede op het NK Schoolbowlen

toernooi n Op zaterdag 9 maart werd bij Dekker Warmond de finale gespeeld van het Nederlands Kampioenschap Schoolbowlen.

Teams van kinderen uit groep 5, 6, 7 en 8 kwamen vanuit het hele land naar Warmond om te strijden voor een plek in finale. Er werden eerst halve finales gespeeld, later op de dag volgde de finales.

Foto: Wim van Tuijl

Twee weken eerder speelden acht teams van de Gevers-Deutz Terweeschool de voorrondes. Van deze teams plaatsten drie teams zich uiteindelijk voor de halve finales; Team BDS, GDTC en de Bowlingspruitjes.

Na de finale stond het laatstgenoemde team qua punten precies gelijk met een team uit Noordwijkerhout: de teams hadden beiden 533 pins omgegooid.

Er volgde een roll-off. Ieder van elk team gooit dan één bal. Het team dat de meeste pins om-bowlt wint. Dat werd het team uit Noordwijkerhout. De Bowlingspruitjes werden tweede: een prestatie om trots op te zijn.

Kampioenswedstrijd Fiks

korfbal n Komende zaterdag 30 maart speelt Fiks 1 haar kampioenswedstrijd in de Overgangsklasse van het Nederlandse korfbal.

De korfballers kunnen zaterdag kampioen worden als minimaal gelijk wordt gespeeld tegen Achilles, die runner up Oranje Wit knap een gelijkspel afsnoepte. Dit is tevens een krachtig signaal voor Fiks dat Achilles over een team beschikt dat goede prestaties kan bereiken.

Fiks zal in deze wedstrijd het beste uit zichzelf als team moeten halen om het gewenste resultaat tegen deze absoluut niet te onderschatten tegenstander te bereiken: promotie naar de Hoofdklasse zaal; het op één na hoogste landelijke niveau. Dit zou uniek zijn voor Fiks.

"We verwachten zeer veel publiek en gaan er een feest omheen bouwen. We hebben onze leden en supporters gevraagd om in het blauw te komen met een oranje accent", aldus voorzitter Sven de Ruijter.

De wedstrijd begint om 16.30 uur in de sporthal de Cuyl.

Presentatie nieuwe cd Gemma van Eck in Kasteel Wittenburg

Gemma van Eck en Henry Meijer na afloop van de cd-presentatie. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Presentatie n Gemma van Eck presenteerde zondag 24 maart haar nieuwe cd 'Love is the Magic Word' in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. Oegstgeester Henry Meijer schreef het nummer One Soldier Died, een van de nummers op de cd.

Door Wil van Elk

Ralf Meppelder, directeur van Kasteel de Wittenburg in Wassenaar, hield een geanimeerde inleiding waarbij hij 'zijn' kasteel uitvoerig promootte.

Oegstgeestenaar Henry Meyer werkt ook aan een eigen cd

Na zijn 'inleiding' kwam Gemma van Eck op, stijlvol gekleed in een kamerjas perfect passend bij de ambiance van de kamer in het kasteel. Zij begon direct te zingen, want dat is de beste manier om haar cd met tien mooie songs te promoten. Vrienden en familieleden luisterden met aandacht en proostten na afloop met haar op de cd waarvan ze enkele nummers ten gehore gaf. Zo ook het nummer 'One Soldier Died' dat Henry Meyer maakte.

Gouwe

Henry Meyer werkt zelf ook aan een cd. Of hij die presenteert in Café de Gouwe, zoals ook schrijvers met hun nieuwe boeken plegen te doen de laatste tijd, liet hij in het midden. "Wie weet", zei hij lachend.

Babe

De meeste mensen zullen Gemma kennen van de formatie Babe. Ze begon ooit bij het duo Mini & Maxi en wilde de 'eerste' cd aan hen overdragen. "Ze zitten in Portugal en wilden niet terugkomen voor mij", vertelde ze. Na het zingen presenteerde ze de cd samen met Ralf Meppelder.

Sinds kort woont Gemma in Leiden waar ze regelmatig haar rondjes hardloopt om in conditie te blijven. Enthousiast signeerde ze na afloop en schreef ze voor sommige gasten een persoonlijke boodschap in de omslag van de cd.

Een van de gasten keek buiten bedenkelijk naar de cd en zei: "Ik werk alleen nog maar met USB-sticks". En lachend vervolgde hij: "Mijn computer en laptop hebben ook geen cd-speler, maar ik vind er wel wat op!"

Lions-cheque voor cultuurfonds

Paul Verlinden overhandigt de cheque aan Jetteke Bolten. | Foto W. Timmers Foto: Willemien Timmers

geven n Ieder jaar zoekt de Lions Club Oegstgeest Warmond goede doelen uit voor de opbrengst van de jaarlijkse wijnproeverij in Kasteel Oud-Poelgeest.

President van de club, Paul Verlinden, vertelde op donderdag 21 maart blij te zijn dat de Lions telkens iets kunnen betekenen voor mooie initiatieven in het dorp. "Dit keer hebben we gekozen een deel van de opbrengst te schenken aan Cultuurfonds Oegstgeest voor de realisatie van meer muurgedichten."
Jetteke Bolten, voorzitter van het cultuurfonds was erg blij met de cheque van 750 euro. "Ik heb zeer goede herinneringen aan de dag van de wijnproeverij", vertelde Bolten. "De kunstwedstrijd die we in korte tijd in elkaar gezet hadden, bleek een goede greep. En met de daaropvolgende veiling erbij is er die dag dus ruim duizend euro voor Cultuurfonds Oegstgeest opgehaald. Ik voel mij heel erg gevleid dat voor ons als goed doel is gekozen. We gaan het bedrag investeren in een prachtig nieuw muurgedicht."
Jetteke Bolten vertelde aan de Lions-vertegenwoordigers dat het Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité (OMA) blij is met de nieuwe muren die door hun eigenaren worden aangedragen. "We hebben met OMA al drie muren bezocht om nieuwe gedichten op te plaatsen, onder andere in Nieuw-Rhijngeest en de Morsebel. Volgend voorjaar is er zéker weer één klaar. Elk nieuw gedicht krijgt ook een QR-code zodat men met behulp van een mobiele telefoon ook naar de bijbehorende muziek kan luisteren."
Het realiseren van één gedicht kost zo'n 3500 euro. "Voor een groot deel zitten de kosten in het huren van de steiger."
Cultuurfonds Oegstgeest wil minstens tien muurgedichten in Oegstgeest realiseren. "Uiteindelijk willen we ook een route langs de gedichten en andere kunstobjecten realiseren. Het vervaardigen van zoveel muurgedichten is heel veel werk, maar het is echt heel leuk om betrokken bij te zijn." (WT)

Halfvasten

Deze week zitten we midden in de veertigdagentijd. Halfvasten wordt dat wel genoemd. In het zuiden voor sommigen aanleiding om met een carnavalesk halfvastenbal het vasten even te onderbreken. Eerlijk gezegd is er weinig aanleiding om te feesten. De afgelopen weken bieden een waslijst van verschrikkingen, veraf en dichtbij. Zo was er de schietpartij in Christchurch, waar een extremist 50 biddende moslims neerschoot. En enkele dagen later werd Utrecht geconfronteerd met een schietpartij in de tram waarbij drie willekeurige passagiers werden doodgeschoten en enkele vijf andere zware verwondingen opliepen. Op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats. En dan werden we ook nog eens geconfronteerd met een verkiezingsuitslag die bij sommige mensen wellicht hoop op een verandering ten goede wekte, maar bij anderen juist vrees voor een verdere verharding van de samenleving.

Tegen deze achtergrond bereiden de kerken zich voor op het paasfeest. Hebben zij een antwoord op de vele vragen die de afgelopen weken zijn opgeroepen door al die geweldsincidenten? Volstaat het om te verwijzen naar de vergelijkbare weg die Jezus is gegaan? In deze vastentijd gedenken christenen immers het lijden van Christus en zijn kruisdood op Goede Vrijdag. Het is de opmaat naar de opstanding uit de dood die we vieren met Pasen. Ontkerkelijking en secularisatie hebben er toe geleid dat velen dit verhaal van de opstanding niet meer aanvaarden, of het zelfs niet kennen. Maar voor wie dat nog wel zo is: kan dit geloof werkelijk troost en hoop geven, bijvoorbeeld aan de nabestaanden van Utrecht? Het zijn deze vragen die mij in deze halfvastenperiode bezig houden. Het antwoord heb ik niet. Maar ik word wel geraakt als ik een eigentijdse verwoording lees in het gedicht Hoor je de stilte niet? van de Utrechtse dichter Els van Stalborch na de aanslag in de tram:


Hoor je de stilte niet?
Utrecht houdt de adem in,
angst loopt op kousevoeten
door de straten en klopt
aan deuren, ramen,
sluipt scholen binnen en
maakt kinderen bang.

Koos van der Bruggen


Reacties naar okecolumn@ziggo.nl

Nesko in Leiden

muziek n Het Nederlands Studenten Kamerorkest bestaat 55 jaar en speelt binnenkort in Leiden.

Een prachtige mijlpaal die natuurlijk groots gevierd moet worden. Daarom treedt het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) dit jaar buiten de gebaande paden, slaat het onbekende wegen in en opent het nieuwe deuren!
Het Nesko is een uniek studentenorkest waarin studenten de kans krijgen zich naast hun studie volledig te wijden aan het maken van kamermuziek.

Dit jaar organiseert het Nesko het project 'Van de Kaart', waarin het orkest zijn muzikale grenzen opzoekt door een onconventioneel, grensverleggend en feestelijk lustrumprogramma uit te voeren:
Carl Maria von Weber – Euryanthe Overture
Tijmen van Tol – Lof der Zotheid
Vasily Kalinnikov – De Ceder en de Palm
Johannes Brahms – Vierde Symfonie


Het belooft weer een bijzonder project te worden met prachtige concerten, dus mis het niet! Het Nesko speelt op 10 april om 20.15 uur in de Herengrachtkerk in Leiden. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nesko.nl.

Stabat Mater in De Paulus

muziek n Het ontroerende Stabat Mater van Pergolesi is binnenkort te beluisteren in Cultuurhuis De Paulus.

Het wordt uitgevoerd door het Barokensemble ConcertoValiante met Marijke Groenendaal sopraan, Sarah Mareels alt, James Hewitt en Xiangji Zeng viool, Weronika Zimnoch altviool, Tomas Kardos bas de violon en Leonardo Valiante klavecimbel.
Ook worden werken van Telemann, Purcell, Händel en Albinoni ten gehore gebracht.
Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 • Zondag 7 april • 16.00 uur (deur open 15.30 uur) • Informatie en kaarten via concertovaliante@ziggo.nl of via coördinator Nelly Straatjes 06-23867050

Eén uur het licht uit

energie n Ook dit jaar vraagt WWF om op 30 maart één uur het licht uit te doen tijdens Earth Hour. Aan dit jaarlijks terugkerend event doen 180 landen mee.

"Doe mee aan Earth Hour en laat samen met miljoenen mensen zien dat jij onze prachtige planeet wil beschermen. Dat kan door 1 uur het licht uit te doen, op 30 maart tussen 20.30 uur en 21.30 uur", aldus het natuurfonds.

Groenere schoolpleinen

groen n Basisscholen in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 maart een financiële bijdrage krijgen als zij hun schoolplein 'groenblauw' inrichten: stoeptegels eruit, natuur en water erin. De provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland hebben samen het themafonds 'Groenblauwe Schoolpleinen' opgericht, dat in totaal 620.000 euro beschikbaar stelt voor de komende drie jaar. www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen

Amante Lingerie en meer

Bianca Hassefras en Jacqueline de Tombe geven vrouwen die op zoek zijn naar mooie lingerie alle aandacht in hun nieuwe zaak. | Foto W. Timmers

ondernemen n Een winkel vol mooie lingerie en positieve energie: zo valt 'Amante Lingerie en meer' aan de De Kempenaerstraat 77 te omschrijven.

Door Willemien Timmers

Dwars tegen alle trends in openden Bianca Hassefras en Jacqueline de Tombe vorige week vrijdag, 22 maart, hun winkel vol luxe lingerie en bad- en nachtmode.
Het idee voor deze prachtige modezaak ontstond tijdens een gezamenlijke vakantie op Ibiza. "Er kwam een stuk van de zaak vrij (hier achter zit De Tombe – Toys for Boys and Men), en daar wilde ik graag iets moois beginnen", vertelt Jacqueline enthousiast. "Tot mijn verrassing bleek Bianca dat een superidee te vinden, en zo zijn we er samen ingedoken." De naam Amante is afgeleid van een beachclub op Ibiza, waar de vriendinnen heel wat uurtjes doorbrachten.
Vanaf 22 maart is de zaak, die volhangt met mooie, vrouwelijke lingerie, geopend. "We hebben prachtige merken uit onder andere België en Frankrijk." Denk aan Marie Jo, Aubade Charmel en Simone Pérèle. Merken die ook echt goed zitten, prettig draagbaar zijn, en bovendien prachtig om naar te kijken. "Het dragen van goede lingerie in de juiste maat doet echt wat met je", benadrukt Bianca. "Veel vrouwen dragen een verkeerde maat BH. Als je er zorg aan besteedt zie je het echt: je kleding zit beter en je voelt je veel vrouwelijker en mooier."
Amante is zo ingericht dat er in alle rust en privacy gekozen en gepast kan worden. "Je merkt dat vrouwen echt genieten van mooie lingerie. Het is goed om jezelf af en toe te verwennen met een nieuw setje."
De dames voelen zich thuis in de De Kempenaerstraat, niet in de minste plaats omdat ze door collega-winkeliers heel hartelijk welkom zijn geheten. "Men vindt onze winkel echt een aanvulling, en wij natuurlijk ook!"


Tijdens deze openingsweek ligt voor elke klant een leuke attentie klaar.


Amante
Lingerie & meer
De Kempenaerstraat 77

Kaartverkoop Carmina Burana gestart

muziek n Wie zeker wil zijn van een plekje in de Regenboogkerk Oegstgeest voor de Carmina Burana, op 17 en 18 mei, kan maar beter alvast gaan reserveren.

Want de Troubadours gaan er weer een waar spektakel van maken, daarbij ondersteund door drie solisten, twee pianisten (vleugels), twee slagwerkers, een kinderkoor, en natuurlijk de dirigent en muzikaal leider Erik van Balen.

Toen Carl Orff in 1937 een aantal van de oorspronkelijk middeleeuwse teksten op muziek zette werd hij vooral geïnspireerd door een afbeelding die hij aantrof op de eerste pagina van de teksten: het rad van fortuin. Orffs Carmina Burana, bestaande uit 25 liederen, volgt als het ware dit rad en begint onderaan, de koning ligt in de modder, het noodlot wordt beklaagd, in het wereldberoemde lied O Fortuna. Dan komt de lente, de natuur komt tot bloei en de liefde bloeit op, de koning zit op zijn troon. Daarna de afdaling, de koning eindigt weer waar hij begon, de cirkel is rond; de Carmina sluit dan ook weer af met hetzelfde O Fortuna. De tussenliggende 23 liedjes zijn minder bekend, maar daarom niet minder mooi, en zeer gevarieerd: van prachtige, aandoenlijke liefdesliedjes tot drank- en gokliederen. Met prachtige solopartijen van Isabel Delemarre (sopraan), Robert Luts (tenor) en Igor Bogaert (bariton). Begeleiding op de twee vleugels door Tatiana Kiourou en Annemarie Ruiters; het (soms zeer indrukwekkende) slagwerk wordt verzorgd door Anneke Donker Kaat en Stephen Eelhart. Voor het merendeel van de koorleden wordt het een reprise, want 8 jaar geleden werd ook de Carmina Burana uitgevoerd, met veel succes. Er is gelukkig veel blijven hangen, waardoor er nu nog meer tijd is om het geheel nog verder te perfectioneren. Er mag dan ook weer veel verwacht gaan worden van dit optreden.


Kaarten zijn voor 20 euro (incl. 1 consumptie) te reserveren bij Mia Klünnen- de Leeuw, mail miadeleeuw009@gmail.com of telefonisch 070-3997280.
www.detroubadours.com

Bandavond FBL: een nieuw tijdperk

muziek n "Een nieuw tijdperk" is het thema van de jaarlijkse bandavond van de Drumfanfare FBL. Dit thema is niet zomaar gekozen. Deze bandavond vol goede mars- en blaasmuziek staat dit jaar geheel in het teken van het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis van FBL.

Voor het eerst sinds 21 jaar staat FBL muzikaal onder leiding van twee nieuwe dirigenten: Michel de Haas en Stefan Selier en samen zijn zij nu verantwoordelijk voor de nieuwe 'sound' van FBL. De bandavond vindt plaats op zaterdag 30 maart in de aula van het Da Vinci-college in de Kagerstraat 7 in Leiden en begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.

De bekende Leidse Drumfanfare organiseert ieder jaar een concertavond voor familie, vrienden, donateurs en andere geïnteresseerde muziekliefhebbers. Ook dit jaar is dat weer het geval. Met de bandavond geeft FBL haar achterban een inkijkje in haar veelzijdige repertoire. Voor de eerste keer vindt die nu plaats in de aula van het Da Vinci-college in de Kagerstraat.

In 2018 nam FBL na 21 jaar afscheid van haar muzikaal leider. Daarna is de muzikale leiding overgedragen aan een nieuw talentvol duo. Michel de Haas en Stefan Selier. Michel de Haas is een gelouterde professionele dirigent met vele jaren ervaring in het dirigeren van harmonieën en fanfares. Stefan Selier is een talentvolle jonge beginnende dirigent/arrangeur uit Leiden. In het afgelopen jaar heeft de ervaren Michel zich geconcentreerd op de ontwikkeling en de opleiding van de jonge Stefan. Een heus opleidingstraject binnen de geledingen van FBL. Daarnaast zijn in de loop van 2018 ook twee andere muziekinstructeurs bij FBL begonnen: Jan Arts (slagwerk) en Adriënne Selier (fluit/sax).

Speciale aandacht wordt ingeruimd voor het leerlingenorkest dat FBL heeft.

Het concert op zaterdag 30 maart begint om 20.00 uur in Da Vinci College Kagerstraat Leiden en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

buiten

Na deze bandavond zal FBL weer veel buiten te zien zijn. Zo neemt zij deel aan het bloemencorso in april. Daarnaast staan in april drie optredens met Claudia de Breij op het programma. Alle drie in een uitverkochte Leidse Schouwburg.

Nieuwe leden

Drumfanfare FBL wil graag groter worden. Nieuwe leden kan zij dan ook goed gebruiken. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes die interesse hebben in een muzikale carrière bij FBL kunnen zich melden via aanmelden@drumfanfarefbl.nl of via 06-23857095. Muzikale voorkennis is niet vereist.

Gespreksgroep

ontmoeting n Donderdagmiddag 4 april komt de Radius-gespreksgroep bij elkaar in de Haeswijkflat aan de Kennedylaan 141, van 14.00 tot 16.00 uur.

Mevrouw Marianne Zwaneveld, regressie- en reïncarnatie-therapeut komt op bezoek. Zij vertelt over haar werk en laat haar licht schijnen over verschijnselen die wij niet kunnen verklaren. "Hebt u weleens de aanwezigheid van een overleden dierbare in uw kamer gevoeld? Kreeg u weleens een boodschap van gene zijde in de gedaante van een vogeltje of door bewegend blad? Bent u weleens behoed voor een fataal ongeval alsof er van buitenaf werd ingegrepen? Is dit geheimzinnig of juist gewoon als we er voor open staan?"
Zijn we onzichtbaar met onze dierbaren verbonden waar ze ook wonen?
Wie zin heeft om te komen luisteren en meepraten is van harte welkom.
Het onderwerp dat op de agenda stond ( 'Wat zou u nog aan uw moeder hebben willen vragen'), wordt verschoven naar juli.

Werkzaamheden station Leiden Centraal

reizen n ProRail werkt van maandag 25 maart tot maandag 15 april verder aan de vernieuwing van het Leidse spoor. Door de werkzaamheden zijn er drie weken lang aangepaste dienstregelingen.

Van 25 maart tot 15 april rijden minder of geen treinen. Verschillende sporen zijn afwisselend buiten dienst. Reizigers kunnen gebruik maken van omreisroutes of bussen. De NS adviseert rekening te houden met minimaal een kwartier extra reistijd. Plan de reis op tijd via www.ns.nl of www.9292.nl.

Treinvrije periode

Op zaterdag 6 en zondag 7 april is treinstation Leiden Centraal helemaal niet bereikbaar per trein. Dat weekend wordt (extra) busvervoer ingezet tussen Leiden Centraal en Haarlem, Schiphol, Den Haag en Alphen a/d Rijn. Hier wordt u nog over geïnformeerd via onze nieuwsbrief,.


Alles weten over de werkzaamheden? Ga naar www.prorail.nl/projecten/sporen-leiden-centraal. Vragen over het werk? Neem contact op met ProRail via www.prorail.nl/contact of bel 0800-7767245 (gratis).

Voorjaars-workshop

knutselen n Op zaterdag 30 maart organiseert Het KunstKasteel tussen 15.30 en 17.30 uur een Paas/voorjaarsworkshop voor kinderen vanaf 5 jaar.

Met de haasjes, eitjes en kuikens gaan de kinderen aan de slag om een eigen kunstwerk te knutselen. Behalve deze materialen staat er nog van alles op tafel om er iets geweldigs van te maken. Het KunstKasteel ligt achter het Huis Ampijoloe aan de Rhijngeesterstaatweg 191. Opgeven is noodzakelijk. Bel Hester Scheltens op 06-235.211.64.

LOS Magazine

magazine n Deze week wordt LOS Magazine voor het eerst mee verspreid in Leiderdorp en Oegstgeest.

Naast de verspreiding in deze twee buurgemeenten ligt LOS zoals gebruikelijk bij 70 afhaalpunten in Leiden.

In LOS veel leuke rubrieken zoals

* Interview coverband jeWelste

* Reportage over De Paradijsvogel

* Interview VET Kindercabaret

LOS Magazine verschijnt elke laatste week van de maand.

Sportprijzen 2018 uitgereikt

Foto: Wil van Elk

Vervolg van de voorpagina

Foto: Wil van Elk

kampioenen n In een volle kantine van FC Oegstgeest werden op 22 maart de sportprijzen voor 2018 uitgereikt.

Door Wil van Elk

Anneke Anholts complimenteerde en bedankte de makers van de Oegstgeester Courant na het uitreiken van de persprijs voor de aandacht die krant schenkt aan de sport in Oegstgeest. De voorzitters van FC Oegstgeest, CKV Fiks en Oegstgeester Golfclub werden geëerd voor hun inzet bij de vernieuwing van Sportpark De Voscuyl. Het evenement werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Oegstgeest, Daans Bloemenwinkel en Wout Bergers Sport.

Na het verzamelen van de nominaties, en speurwerk in de 2018 edities van de Oegstgeester Courant, konden de juryleden Wim van Tuijl, Rob Coli en Frans Tetteroo met voorzitter Bas Koster aan de slag. Anneke Anholts maakte van hun conclusies een vlotte presentatie.

Anneke gaf na de presentatie van Marc du Maine, voorzitter van FC Oegstgeest, een overzicht van de Talenten waaraan Rob Coli de prijzen uitreikte. Als eerste trad naar voren talent in Ritmische Gymnastiek Matilde Montelione. Daarna tennistalent Ties de Regt, turnster Naemie Schalkwijk, en tennistalent Marente Sybesma. Allen kregen een oorkonde, een 'duim' en bloemen.

Voor de jeugdploeg van het jaar waren genomineerd: Hockeyteam LOHC JC 1, voetbalteam VVO MO17-1 en hockeyteam LOHC JB1. Wethouder van Sport, Jan Nieuwenhuis, reikte de prijs uit aan VVO MO17-1. Een eervolle vermelding kreeg het team van UDO G1. Deze kampioenen werden ook in het zonnetje gezet door de wethouder.

Er waren drie genomineerden voor Sportvrouw van het jaar 2018: Turnster Rochelle Kemmel, Manouk van den Berg met haar bijzondere sport kanopolo, en hockeyspeelster Belén van den Broek. Tamara van Vliet, de winnares van vorig jaar, reikte de prijs uit aan Manouk van den Berg. Bij de beker en wisselbeker hoorde ook bloemen, een oorkonde en het boek waarin Manouk verslag gaat doen van het komende sportjaar, iets dat alle sportvrouwen steevast doen.

Ook de nominaties voor de Sportman van het jaar 2018 waren bijzonder: IJszeiler Dimitri van der Zon, korfballer Paul Anholts die vorig jaar sportman was, en hockeyspeler Tim Bosma. Wethouder Nieuwenhuis reikte de prijs uit aan Tim Bosma. Ook voor hem een beker, de wisselbeker, bloemen en het boek om verslag in te doen.

Voor de Sportploeg van het jaar 2018 waren er vier nominaties: OLTC dames 1, Korfbal FIKS 1, Ajax dames Cricket en LOHC dames 1. Paul Anholts reikte de prijs uit aan het korfbalteam Fiks 1.

Na het maken van de groepsfoto kregen alle genomineerden die niet hadden gewonnen een oorkonde en bloemen. Anneke Anholts sloot af met een oproep: "Voor volgend jaar: Mocht u iemand weten voor een bijzondere sportprestatie, laat het ons op tijd weten! Als u hen niet aanmeldt, dan weten wij er soms helemaal niet vanaf."

sportprijzen

n Fonds 1818 bezoekt goede doelen

giften n op donderdag 21 maart ging burgemeester Emile Jaensch in Oegstgeest op pad met de directeur van Fonds 1818, Sanne ten Bokkel Huinink. Na een bezoek aan de AED aan de muur van de Regenboogkerk werd verder gefietst naar Van Wijckerslooth. Daar kregen de heren uitleg over de werking van de duofiets van de Stichting Fietsmaatjes. Daarna werd er in buurthuis De Kratong gesjoeld met de nieuwe bakken die met behulp van het fonds waren aangeschaft..

Fonds1818 is gevestigd in Den Haag en verdeelt jaarlijks 12,5 miljoen euro aan maatschappelijke initiatieven in de regio.
| Foto Willemien Timmers

GDTerzee

Foto: PR

water n Op de Gevers-Deutz Terweeschool werd op maandag 18 maart de projectweek GDTerzee geopend met een lied over een 'plastic soepje'.

Een vuurkorf-brandje werd geblust door de brandweer van Oegstgeest die dit jaar hun 300-jarig bestaan vieren. Ze kregen een prachtige taart cadeau van de ouders van de GDT. Alle kleuters mochten daarna in de brandweerauto kijken.
De school houdt zich komende twee weken bezig met het thema 'water' en naast inhoudelijke lessen en gastsprekers, zullen de leerlingen ook een bezoek brengen aan de natuurschool en gaan ze reddend zwemmen. Vrijdag 29 maart sluit men de projectweek af met een tentoonstelling van 13.30 tot 14.30 uur.

Rabo ontmoet Ronde Tafel

ontmoeting n Afgelopen donderdag hebben een aantal collega's van Rabobank Leiden- Katwijk, allen met een sterke binding in Oegstgeest, kennis gemaakt met de heren van de Ronde Tafel Oegstgeest.

"Het is duidelijk dat wij met betrekking tot onze maatschappelijke doelen veel overeenkomsten hebben. Dus alle redenen om elkaar te verstreken", aldus Ivonne Janka van de Rabobank. Beide partijen zijn dan ook bijzonder blij met het voornemen om Koningsdag een groot succes te maken. Volgens traditie staan de heren ook dit jaar weer klaar met de gezellige bar aan de Hofdijck en gaat de opbrengst naar een lokaal goed doel.


"Draagt u het initiatief van de ronde tafel ook een warm hart toe? De heren verwelkomen u graag op Koningsdag met een lekker drankje of hapje!"

n Nieuwe beplanting bij gerenoveerde oorlogsgraven

Foto: Wil van Elk

Beplanting n Leon Vlasveld, ruim vijftien jaar consul oorlogsgraven Oegstgeest, vertelde enthousiast: "De oorlogsgraven op de begraafplaats van de Groene Kerk zijn gerenoveerd en nu ook met nieuwe beplanting".

"Een team uit België van de Commenwealth War Graves Foundations - een stichting die het werk aan oorlogsgraven ondersteunt - hebben eind 2018 de grafstenen 'new engraved'. Nu, met zeer goede medewerking van teamleider groenvoorziening André Kuiper en Stefan en Robin, is er ook nieuwe aanplant met als hoofdbeplanting Waldsteinia Ternata de Goudaardbei, en als solitair toeven van Liriope Muscari Moneymaker NL een Leliegras. Binnenkort ga ik samen met de burgemeester de renovatie inspecteren", vertelde gemeenteambtenaar Leon Vlasveld.

De functie van consul is een nevenfunctie.

De graven staan er weer keurig netjes bij.

Tekst en foto: Wil van Elk

PVOO thema avond over rente

Foto: Wil van Elk

Rente n De leden van het Platform Voor Ondernemers Oegstgeest (PVOO) kregen donderdag 21 maart in La France een voorlichting over rente. Edin Mujagic, een bekende Nederlandse econoom, publicist en spreker – hij schreef artikelen die verschenen in kranten in ruim twintig landen wereldwijd – vertelde waarom de rente van spaartegoeden zo laag blijft. "Met nul procent wordt je geld steeds minder waard. Beleggen doe je het beste in fondsen in de breedte." WvE

Collecte voor Amnesty

Foto: Wil van Elk

Collecte n Coördinatoren Marijke Visser en Herman Oost telden vrijdag 22 maart de opbrengst van de collecte voor Amnesty. "Het is steevast rond de zesduizend euro. Nu ook weer, er is maar liefst 5972,17 opgehaald", vertelde mevrouw Visser enthousiast. "We tellen alles twee keer, een keer in het bijzijn van de collectant, om zeker te weten wat we inleveren bij de bank." Als hulpmiddel mogen ze de geldtelmachine van de kerk gebruiken. "Die gebruiken ze voor het tellen van de collectes in de kerk." | WvE

Eerste paal Bosrand op De Boeg

Foto: Wil van Elk

ondernemen n De familie Van Haaster sloeg woensdag 20 maart feestelijk de eerste paal voor een nieuwe vestiging op het bedrijventerrein De Boeg in Oegstgeest-Noord. Bij het vijfde tuincentrum van De Bosrand komt ook een nieuw distributiecentrum. De vestiging in Wassenaar – waar De Bosrand bijna veertig jaar geleden begon – blijft operationeel. In 2020 komt er in Oegstgeest tienduizend vierkante meter winkelruimte beschikbaar.

de week in beeld

Basketballer Rick van der Salm bij ZZ Leiden

Nummer 9 Rick van de Salm derde van rechts bij ZZ Leiden. | Eigen foto Foto: Eigen foto

Talent n De Oegstgeester basketballer Rick van der Salm werd vorig jaar kampioen met het team onder de achttien (U18) van ZZ Leiden. Nu speelt het 1,84 meter lange talent in de Dutch Talent Leak (DTL) van onder de 21 en op zaterdag speelt zijn team voor de bekerfinale in Bemmel tegen Harlemlakers.

Door Wil van Elk

Als Rick met DTL kampioen wordt, dan schrijft ZZ Leiden wederom geschiedenis. Vorig jaar werd het jeugdteam U18 voor het eerst kampioen. Rick is net niet de kleinste speler.

Op zijn twaalfde 'ontdekte' Rick basketball

"Ik ben best snel en kan aardig dribbelen en passen", vertelt hij zonder op te scheppen. Hij begon met voetbal bij UDO en op zijn twaalfde 'ontdekte' hij basketball en speelde bij Basketball Vereniging Oegstgeest (BVO) waar hij bij trainingen werd 'gescout'. Door hard te werken heeft hij het huidige niveau bereikt.

De huidige klasse waarin de achttienjarige Rick speelt is voor zijn leeftijd het hoogst haalbare. "Voor de beker spelen we volgende week de finale. Helaas gaat het in de competitie niet zo goed." Vorige week verloren ze op het laatste nippertje met een punt tegen de koploper uit Groningen. Op zondag 24 maart hebben ze dat rechtgezet door met veertig punten te winnen van TBG Dragons uit Wijchen. Rick traint vier keer per week. "Op maandag en dinsdag mag ik van mijn werk eerder naar huis om te trainen."

FC Oegstgeest beleeft teleurstellende middag in Alphen

Rens van der Spek bij één van de vele duels op het middenveld. | Foto Lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n De wedstrijd uit tegen Alphense Boys kenmerkte zich door licht overwicht voor FC Oegstgeest in de eerste helft waarin zij veel balbezit hadden. De tweede helft zou heel anders verlopen. Eerst kwam FC Oegstgeest nog voor via een penalty. Halverwege de tweede helft zou FC Oegstgeest de wedstrijd 'vergooien'. Als gevolg van persoonlijke fouten stond na de 90 minuten 2-1 op het scorebord, een verlies-pot dus.

Bij aanvang van de wedstrijd staat Alphense Boys op vier punten van FC Oegstgeest op de derde plaats. FC Oegstgeest is natuurlijk nog steeds op jacht naar die tweede eindplek voor de nacompetitie. Aarlanderveen die eerste staat is al bijna niet meer in te halen.
Dus afgelopen zaterdag was het zeker zaak om in ieder geval niet te verliezen. Want dan zou het verschil nog maar één punt zijn.
Over het algemeen was het spel van beide teams van zeer matige kwaliteit. Alphense Boys liet FC Oegstgeest komen en FC Oegstgeest was voorzichtig in verband met de snelle spitsen van Alphense Boys. Hierdoor had FC Oegstgeest in de eerste helft en een belangrijk deel van de tweede veel balbezit. Ondanks het grote balbezit kwam het niet tot echte kansen voor FC Oegstgeest. Terwijl in een aantal sporadische aanvallen van Alphense Boys grotere kansen werden gecreëerd, waarbij keeper Peter Messemaker alles uit de kast moest halen om zijn doel schoon te houden.

Jens Wiersma en Tony Nader wonnen het dubbelspel. | Foto Henk van Gijzen Foto: Henk van Gijzen

Vlak na rust kreeg FC Oegstgeest een penalty in verband met een overtreding in het strafschopgebied. De scheidsrechter oordeelde een strafschop. Bob den Hollander verzilverde deze onhoudbaar.
Halverwege de tweede helft werden de bordjes verhangen. Binnen drie minuten werden door persoonlijke fouten van FC Oegstgeest twee doelpunten gemaakt door Alphense Boys. Daarna was FC Oegstgeest zichzelf niet meer, fout op fout volgde. In het spel was, ondanks het harde werken, geen lijn meer te herkennen en Alphense Boys drong steeds meer aan. Dit betekende overigens niet dat FC Oegstgeest geen kansen meer kreeg. Maar die waren op één hand te tellen.

Met de einduitslag van 2-1 komt Alphense Boys nu op de derde plaats met één punt verschil. Maar ook LSVV komt dichterbij. Na de winstpartij op Zevenhoven zijn zij op drie punten tot FC Oegstgeest genaderd. Dat wordt een spannende finale van de competitie.
Voor de selectie en begeleiding van FC Oegstgeest blijft er natuurlijk werk aan de winkel. Het is zaak om alle mogelijke kansen aan te grijpen.

Pecos superieur tegen Entac

tafeltennis n De tafeltennissers van Pecos waren zaterdag veel te sterk voor Entac en breidden hun voorsprong uit door met 8-2 te winnen.

In de heenwedstrijd, het openingsduel van deze competitie, waren de Enschedeërs nog flitsend uit de startblokken gekomen. Via onder meer een zege van Thijs Smit op Tony Nader namen ze een verrassende 4-2 voorsprong. De Oegstgeester titelfavorieten schrokken wakker en mochten uiteindelijk blij zijn dat ze nog terugkwamen tot 5-5.


Aan de Voscuyl was het plaatje compleet anders. Pecos speelde met het zelfvertrouwen dat bij een koploper past en met de ambitie om dit keer in elk geval te winnen. Vooral Nader pakte zijn enkelspelen overtuigend. Tot drie keer toe werd het 3-1, waarbij tegen Smit bovendien twee games met 11-1 winst opvielen. Jens Wiersma deed zaterdag niet voor zijn kopman onder, al ging het in de slotpartij moeizaam: 11-8 in de vijfde. De spannendste en langdurigste potten waren het dubbelspel (3-2 winst) en twee krakers van Ibrahim Yildizlar, die beide jammerlijk en met miniem verschil verloren gingen.

Pecos speelde met het zelfvertrouwen dat bij een koploper past

Het kampioenschap en de terugkeer in de eerste divisie lonken voor de hoofdmacht van Pecos, dat komende week in Franeker de nummer drie treft. In eigen huis werd dat team met 9-1 geklopt.
Voor Pecos 2 prijkte diezelfde 9-1 eindstand op het bord na het bezoek van Hilversum 3. Op een 9-0 stand moest Thomas Jansen buigen voor Wouter Schoeber, maar de zege betekent dat de reserves stevig op de tweede plek staan.
Team 3 deed uitstekende zaken tegen Westa 3 en is op weg naar handhaving in de derde divisie. Youri Soons en Ted van den Berg zagen alleen Maaike van de Pavoordt een potje verliezen.

ASC niet verder dan gelijkspel in Nieuwveen

voetbal n Voetbalvereniging ASC moest afgelopen weekend tegen het Nieuwveense Nicolaas Boys genoegen moeten nemen met een 1-1 gelijkspel. Op de ranglijst zakt ASC door winst van de concurrentie naar plek drie, maar de verschillen zijn gering. Immers, er zijn pas vier wedstrijden in de derde klasse Hoog gespeeld.

Het duurde lang voordat de ontmoeting wat glans ging krijgen. Op het hobbelige veld was het moeilijk om tot goed combinatievoetbal te komen. Dit is het speltype dat ASC graag demonstreert. Begrijpelijk dat er binnen de vereniging stemmen opgaan om tot aanleg van een kunstgrasveld over te gaan.

Moeizaam

De opbouw verliep bij ASC moeizaam omdat de tegenstander er verdedigend goed opzat. Ook de thuisploeg gaf weinig ruimte tot aanvalsacties. Waakzaamheid was geboden bij counters van de tegenstander. Dit bleek realiteit na ongeveer een half uur spelen. Met een lange bal werd één van de voorhoedespelers goed aangespeeld die van ver doeltreffend uithaalde.

ASC schakelde een tempo hoger en wilde nog voor rust de opgelopen averij repareren. De tegenstander zakte terug en liet ASC het spel maken; wachtend op een counterkans. Een lange pass van Sean Goebels werd door Ralph van Zandwijk uitstekend doorgekopt naar Jelle Schouten, die in vrijstaande positie de doelman kon verschalken. In de tweede helft werd het spel aantrekkelijker omdat beide ploegen graag drie punten wilden bijschrijven.

Kansen

"Jammer dat kansen van Jeroen van Bergen, Jelle Schouten, Tom Hogervorst en invaller Olaf Siebesma niet werden verzilverd", gaf Siard Kuiper na afloop aan. Hij bekende dat ook Nicolaas Boys enkele kansen kreeg. Genoemde speler onderschreef dat de wedstrijd in de tweede helft meer open was en dus aantrekkelijker voor het publiek.

ASC en Hoofd jeugdopleiding Rob Gieben verlengen de samenwerking

voetbal n Rob Gieben is alweer enige tijd het Hoofd opleiding van ASC. Rob geeft leiding aan de ASC-Football Academy, waarbinnen de jeugdopleiding, de techniekschool en de keepersschool ressorteert.

Bestuurslid Voetbalzaken Paul Sijbesma: "Onze vereniging is volop in beweging: een nieuw complex voor voetbal en cricket samen, een groeiend aantal leden, met nieuwe ambities en doelstellingen. Dat verdient een herijkt plan waarmee we de komende jaren verder kunnen werken aan toekomstbestendig ASC-voetbal, waarin plezier, prestaties en goed voetbal samen gaan. Het plan bevat interessante nieuwe elementen.


Binnen onze Football Academy zijn inmiddels vele stappen gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gewijzigd jeugdselectiebeleid, het opzetten van een goed gestructureerde circuittraining voor de Onderbouw, het faciliteren van extra techniektraining en het optimaliseren van de keepersschool. Maar ook het verbeteren van de opleiding van onze eigen jeugdtrainers alsmede de begeleiding van coaches tijdens wedstrijden heeft de volle aandacht".

Belangrijke rol

Sijbesma verder: "Het Hoofd jeugdopleiding speelt in dit totale proces een belangrijke rol. We zijn dan ook zeer verheugd te kunnen melden dat we de samenwerking met onze Hoofd jeugdopleiding Rob Gieben voor komend seizoen hebben kunnen continueren.
Met Rob hebben we de juiste man in huis gehaald. Los van zijn beleving en inzet, is hij wat je noemt 'gepokt en gemazeld in het voetbal', deelt zijn brede knowhow op een zeer prettige manier met de mensen om hem heen en weet daardoor mensen te motiveren. Die positieve dynamiek is nodig om binnen onze Football Academy stappen te blijven maken".

Ambitieus

Ook Gieben zelf is blij: "ASC is buiten het feit dat het een gezellige en mooie traditionele club is, ook een zeer ambitieuze club welke op recreatief- en prestatief niveau positief in beweging is.
Ik heb het uitstekend naar mijn zin, heb veel vertrouwen in de mensen waarmee ik werk en binnen de Football Academy zijn voor de komende jaren tal van realistische doelen te behalen wat op zich een enorme uitdaging is. Kortom, het totaalplaatje heeft mij zonder enige twijfel doen besluiten bij ASC te blijven".

Nog één horde scheidt Fiks van titel

korfbal n Korfbalvereniging Fiks heeft afgelopen in Den Haag een ruime zege behaald op het reeds gedegradeerde Futura. De debutant dreigt zonder één wedstrijdpunt retour eerste klasse te gaan. Fiks, afgelopen vrijdag tot sportploeg van het jaar 2018 bekroond, zette de tegenstander met 19-32 opzij. Meer over de sportploeg van het jaar staat in deze editie.

Alleen in de eerste 10 minuten wist Futura tegenstand van betekenis te kunnen bieden en mocht bij de stand van 4-3 even het aroma van een voorsprong proeven. "Wees duidelijker naar elkaar", riep trainer Rick Nell zijn spelers in die fase toe. "Aanvallend speelde Fiks statisch en veel te traag. Het baltempo moest veel hoger. Gelukkig gebeurde dat en bovendien ging mijn team rond de korf veel duels winnen; de sterke rebound was daarvan een bevestiging. Futura kwam veelal tot aanvallen van slechts één schot. De aanvalsacties werden scherper, alsmede het afronden van kansen", verklaarde teamleider Nico van Welzen de enorme flow waarin Fiks kwam. Na de 10e minuut kwam de scoringsdrift volop op gang. Binnen 14 minuten raasde de kampioenskandidaat over de degradant heen door 14 maal te scoren. Het was een kopie van de wedstrijd vorige week tegen Swift. Superlatieven schieten te kort over de kwalitatieve mogelijkheden die dit team bij vlagen kan etaleren. Bij rust was de stand 8-19 en dus de wedstrijd gespeeld. Mart Hortensius en Jan Anholts scoorden ieder vijf keer. Eerstgenoemde zou met zeven treffers topscorer worden. Speciale vermelding waren de rake inzetten van Steffi Roest die Melissa Heijne moest vervangen. Zij zou in deze wedstrijd tot vier treffers komen, voorwaar een prestatie. Het behoefde geen betoog dat Futura nog in de wedstrijd kon terugkeren. Wel complimenten voor de inzet van de tegenstander om in de tweede helft te kunnen mee scoren waardoor het verschil niet hoger opliep dan 13 treffers. Bij 15-26 wisselde de staf van Fiks zes spelers, waarvan vijf uit het tweede selectieteam. Zij wisten de marge nog iets uit te bouwen. Het geeft aan dat Fiks over een brede selectie beschikt. Vier van hen scoorden: Tim van Polen, Miquel van Welzen, Tessa Kortman en Youp Coli. Michelle Rozenbroek, Ilse Hazekamp, Dominic van Welzen, Kevin Vreeken (ieder 2) en Roy Vreeken (3) waren op schot in deze wedstrijd met een 19-32 eindstand.


Kampioenswedstrijd

Komende zaterdag, 30 maart, kan Fiks kampioen worden als minimaal gelijk wordt gespeeld tegen Achilles. De aanvang van deze unieke kampioenswedstrijd in sporthal De Cuyl is 16.30 uur.

Maak kennis en doe mee met de watersportmogelijkheden op De Kaag

DCF 1.0

watersport n Zondag 7 april organiseert KWV De Kaag een Open Dag voor onze leden en iedereen die geïnteresseerd is in watersport.

Iedereen is op zondag 7 april vanaf 12.00 uur van harte welkom in de Warmondse Sweilandpolder.

Maak kennis met de watersportmogelijkheden die de vereniging kan bieden: de zeil- en roeisport, Het Kaag water, bezoek het clubhuis Kaag sociëteit en de gerestaureerde starttoren op het eiland. Iedereen is op zondag 7 april vanaf 12.00 uur van harte welkom in de Warmondse Sweilandpolder. Deze prachtige locatie ligt aan het einde van de Leiderdorpse Zijldijk (nr. 11).

Tot 16.00 uur wordt een afwisselend en actief programma aangeboden voor jong en oud. Ga mee het water op in een rescue-boot of neem zelf de roeiriemen ter hand in een roeisloep.

Laat je informeren over het grootste roei-evenement uit de regio, De Kaagrace, dat dit jaar op zaterdag 15 juni zal plaatsvinden. Tijdens dit spektakel roeien duizend roeiers in roeisloepen hun kilometerslange tocht voor een plek op het podium.

Kom kijken naar de zeiltraining van de jeugdleden in hun optimisten en lasers. Speciaal voor de open dag organiseert De Kaag mini-wedstrijden die van start tot finish te volgen zijn. Bezoek het nieuwe startschip de Noord van KWV De Kaag, of maak een vaarrondje in de opgeknapte Barkas, een sloep, die wordt gebruikt voor het rondvaren van ouders van de jeugd tijdens wedstrijden en als sleepschip.


"Kortom: komt dat zien, komt dat horen, komt dat beleven. Iedereen is van harte welkom."

Foto: Willemien Timmers

Cañon-de-Colca-Peru-1999 n Het is er maar toch niet. Hay, pero no hay. Deel 2.

Na een weldoorwaakte nacht gaat, zodra het een beetje licht wordt, Zwervers gezelschap te voet op weg. Vertrekken uit accommodatieloos Maca richting Pinchollo. Hopend op een bus die hen achterop komt. Dat lukt. Bus stopt en we stappen in om bij Cruz del Condor weer uit te stappen. Bekend uitzichtpunt bij Pinchollo, waar je rondvliegende condors kunt bewonderen. Wij zien ze niet vanwege de mist. Motto van de reis tekent zich duidelijker af: hay, pero no hay. Ze zijn er, maar toch niet.
Een gids dient zich aan. Doet enkele voorstellen hoe de dag door te brengen. Deelt en passant mee dat er vrijwel niets te krijgen is in Pinchollo, alles is dicht want alles is op. Gisteren was het grote jaarlijkse dorpsfeest. Geen nood, zijn vrouw kan voor de avond een maaltijd improviseren, te nuttigen na onze terugkeer van een tocht naar een geyser (jawel, zomaar een geyser in het wild).
Gedurende deze zeer mooie, maar zware wandeling treffen we lokale bewoners op ezels. Voorzover onze wegen samengaan verhuren ze de ezels aan ons en lopen ze zelf. Dat helpt. De geyser bereiken we niet, die kunnen we slechts vanuit de verte zien, als een witte wolk vlak boven de grond. Hay, pero no hay. De gids wijst aan welke vogels condors zijn en welke niet. Niet dat wij, door de afstand, een verschil zien. Maar we kunnen zeggen dat we condors hebben waargenomen. Hay, pero no hay.

Foto: Willemien Timmers

5 jaar Jenergy - 25 jaar Giselle

feest n Deze maand bestaat Jenergy fitnessclub in Poelgeest vijf jaar, daarom wordt er op zaterdag 13 april groot feest gevierd met een High-Five-Festival dat gratis toegankelijk is voor iedereen.

Er zijn dj's en optredens, er is een spinning marathon, er is dance, er zijn shows en demonstraties, een springkussen, een voetbaldoel-auto en er is een echte steekkarren race.
De Spinning Marathon voor Pink Ribbon doel duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Het festival zelf duurt van 10.30 tot 22.00 uur.
Proeflessen zij er in Yin Yoga, Ashtanga Yoga, boksen, dans en nog veel meer.

Balletstudio Giselle viert tijdens het Jenergy Hi-5 Festival 25 jaar ballet in Oegstgeest.
Vanaf 14.00 uur zijn er diverse optredens. Ook is er een balletproeverij voor volwassenen

's Avonds is er bij Jenergy een groot feest tot 22.00 uur.

Voorjaar in Oegstgest

natuur n Het is volop lente in Oegstgeest, en daar geniet iedereen van. Het groene karakter van het geestdorp nodigt uit tot heerlijke wandelingen in de zon. Vooral Landgoed Oud-Poelgeest is een bezoek waard in het voorjaar.

Op Landgoed Oud-Poelgeest kun je prachtige plaatjes schieten van de ontluikende natuur. | Foto Niels van Weeren Foto: Niels van Weeren

Nieuws van de Volksuniversiteit Oegstgeest

cursussen n Volksuniversiteit Oegstgeest heeft de komende weken weer veel mooie activiteiten. Een greep hieruit:

Lezing

'Stuur mij zoveel goud als de bekleding [van mijn nieuwe paleis] vereist, als vriendschap tenminste je bedoeling is', schreef de koning van Assyrië.
In de woestijnen van Egypte en Nubië lagen grote goudmijnen. In Amarna, de hoofdstad van farao Achnaton, zijn brieven uit de 14e eeuw v Chr. gevonden, die laten zien hoe belangrijk dit Egyptische goud was. Van dit goud werden prachtige sieraden gemaakt, die nog steeds in musea over de hele wereld te zijn! De lezing sluit mooi aan op de tentoonstelling in het Drents Museum in Assen t/m 5 mei 2019.
Diana de Wild, klassiek archeoloog, geeft lezingen en werkt als gids in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden
Nubië ('Goudland') en het Goud van Egypte I maandag 8 april van 10.00 – 12.00 uur I € 16,50

Workshop kleur

Wil jij er ook jonger, beter en stralender uitzien? Wil jij ook een garderobe welke qua kleur een harmonieus geheel vormt? Wil je weten welke kleuren, contrasten en kleurcombinaties geschikt zijn in je werk en vrije tijd? Tijdens de workshop Kleur en Stijl/Make-Up laat Sandra Bolten zien hoe een juiste keuze van invloed is op hoe we eruitzien, hoe we ons voelen en hoe we op anderen overkomen. Het is een manier om jezelf te versterken.
Sandra Bolten als gecertificeerd Colour Me Beautiful image consultant kan je laten zien wat het best voor jou van toepassing is.

Workshop Kleur en Stijl/ Make-Up | Woensdagavond 8 mei van 19.30 – 21.30 uur| € 20,-


Aanmelden vooraf noodzakelijk bij de Volksuniversiteit Oegstgeest. Locatie: Lange Voort 2 u Oegstgeest
volksuniversiteit@bibliotheekbollenstreek.nl
www.ko-oegstgeest.nl

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk, Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

25-03 / 31-03 TP Verheijde, Boerhavelaan 40 2334 ER Leiden (071) 5170748

01-04 / 07-04 TP Unident, P.J. Gezelle Meerburg, Breestraat 61 2311 CJ Leiden (071) 5146004

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

31 maart

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. A. Verburg, Maaltijd van de Heer; PGO-cantorij
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk. woe 3 april, 17.45 sobere maaltijd 19.30 avondgebed

Verpleeg- en ziekenhuizen

Kapel Alrijne 10.15 geen info
Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 pastor M. Monnoye

LUMC 10.00 ds. Arend van Baarsen

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

10.00 u ds. K. Beiboer, A'foort

16.30 u ds. J. Werkman, Anna Paulowna

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 B. Dijkstra

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 ds. P.L. van Asselt (met kinderaciviteiten)

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. B. Boter V'schoten

Matthiaskerk Warmond

Zat 30 maart 19.00 uur Eucharistieviering met Cantores Pater Wehlin

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 Armand Lefeu

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke derde maandag van de maand van 19.30-21.00 uur jongeren en studenten. Geversstraat 48.

@MauriceJJG Vast iemand die Wolkers wilde eren maar zich vergisten in de plaats.
Uitgeest, Oegstgeest...
Man rent naakt achter dames aan

@manbijthonden Pleidooi voor 30 km per uur in bebouwde kom /via @NOS. Haaswijk in Oegstgeest wacht 2 jaar op antwoord burgerinitiatief 30 km Kleyn Proffijtlaan ?DEMOCRATIE


@MartijnBulthuis Mooi gesprek wethouders Voorschoten en Oegstgeest over @ExpatLeiden en samenwerking in Leidse regio. Afspraak verlengd! Zes gemeentes, samen met @UniLeiden @LUMC_Leiden @Leidenbsp en @LeidenMarketing belangrijk voor instellingen en (int) bedrijfsleven

@100Westland Grote bestelling taarten van onze 100% HARTACTIE! Deze lekkernijen worden morgen tijdens de Demodag van Electro World Oegstgeest opgegeten!