Oegstgeester Courant

16 september 2020

Oegstgeester Courant 16 september 2020


Reset Oegstgeester coalitie

PrO, CDA en VVD presenteren het vernieuwde coalitieakkoord. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

politiek n De nieuwe coalitie van Oegstgeest is dezelfde als voor de crisis, vlak voor de zomer. Toen stapte wethouder Peter Glasbeek op wegens een verschil in inzicht over wie het laatste woord heeft over bebouwing en bewoning in en rondom kasteel Endegeest. Een week later verliet zijn partij, Progressief Oegstgeest (PrO), de coalitie. Op vrijdag 11 september werd in de raadszaal van het gemeentehuis het nieuwe coalitieakkoord - een Nader coalitieakkoord - gepresenteerd door VVD, CDA én PrO.

Door Willemien Timmers

Bij een nieuwe coalitie horen doorgaans ook nieuwe wethouders, zeker na een crisis. Opmerkelijk is dat Progressief Oegstgeest tóch opnieuw met dezelfde partijen aan de onderhandelingstafel plaatsnam, en opnieuw Peter Glasbeek als wethouder naar voren schoof. Zodoende bestaat nu, na een maand of twee van crisis en overdenkingen, niet alleen de coalitie, maar ook het college uit dezelfde personen als voorheen.

Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zal het college, naast burgemeester Emile Jaensch, dus bestaan uit de wethouders Matthijs Huizing (VVD), Peter Glasbeek (PrO) en Jan Nieuwenhuis (CDA). Door nadere afspraken te maken en met enkele verschuivingen in de portefeuilleverdeling kan volgens informateur Ruud Koole een frisse, nieuwe start worden gemaakt. Een ‘reset’ noemde Koole dit bij de presentatie. “Partijen zijn over hun eigen schaduw heen gesprongen, en willen weer voluit aan het werk. Ik dank ze daarvoor zeer.”

Om te voorkomen dat er weer een wethouder opstapt, is in het coalitieakkoord vastgelegd dat de drie partijen regelmatig een coalitieoverleg hebben ‘om goede onderlinge samenwerking te bevorderen’. Een andere intentie is dat de drie partijen zich er voor inzetten dat de gemeenteraad zo goed mogelijk kan functioneren ‘door te streven naar het tijdig informeren van de raad als geheel’. In dit opzicht is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat oppositiepartijen D66, Hart voor Oegstgeest en Lokaal niet op de hoogte waren van en niet waren uitgenodigd voor de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord.

Een derde punt dat nadrukkelijk werd genoemd is dat VVD, CDA en PrO zich willen inspannen zodat de bewoners van Oegstgeest zo goed mogelijk worden geïnformeerd en zoveel mogelijk worden gehoord. ‘De leidraad participatie is hiervoor de basis’.Afgesproken is dat dossier ‘De Geesten bij wethouder Huizing blijft, die dat afgelopen maanden onder zijn hoede had genomen. Alleen ‘Overgeest’, het gebied achter het raadhuis, zal weer in de portefeuille van Glasbeek terechtkomen.

Lees de reacties van de zes politieke partijen op deze nieuwe start op pagina 5.

Foto: Willemien Timmers

Nederzetting Oegstgeest was een werelddorp

Echtpaar

Dekker zestig jaar getrouwd

Nel en Piet van Hulst 65 jaar getrouwd

MODE n Mooi mondkapje

Zeldzame plaats verdient meer aandacht

Echtpaar Dekker-Leget zestig jaar getrouwd

Felicitaties en bloemen van burgemeester Jaensch voor het jubilerende echtpaar. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

jubileum n Op dinsdag 8 september vierden de heer en mevrouw Dekker samen met kinderen en kleinkinderen hun zestigjarig huwelijksfeest. Niet groots, vanwege corona, maar in hun nieuwe appartement aan de Queridolaan, met een heerlijk uitzicht op het Oegstgeesterkanaal. Jarenlang, vanaf de bouw van hun huis 55 jaar geleden, woonde het gezin in de Carel Fabritiuslaan.

Burgemeester Emile Jaensch bracht niet alleen bloemen en felicitaties mee. Ook trakteerde hij namens de gemeente op de mobiele felicitatiedienst van Pieter Walvaart. Op het balkon kon even heerlijk gedanst worden.

Samen denken ze terug aan hoe het allemaal begon; in Oegstgeest op de Terweeweg. Mijnheer werkte bij Automobielbedrijf Rooyakkers, op de Leidsestraatweg. “Telkens zag ik haar langsfietsen, maar als ik haar wilde aanspreken, was ze al ergens in een poort verdwenen.” Hij gaf niet op. “Da’s de mijne”, dacht ik. ‘Die ga ik zoeken.” De rest is geschiedenis.

Badmeester Jan Leget (l)

De familie van de bruid, die als ‘Leget’ geboren werd, is bekend in Oegstgeest. “Mijn vader heeft het oude Poelmeer nog geopend!” Jan Leget gaf daar ook zwemles.

Een aantal jaar woonde het gezin in Leiden. “We hadden een garagebedrijf aan de Sint Aagtenstraat in de binnenstad."

Het gelukkige echtpaar werd gezegend met een zoon en een dochter, en inmiddels vier kleinkinderen. “Allemaal jongens!” lacht de bruidegom. Goede herinneringen zijn er aan hun vorige huis, waarbij dochter en zoon de eerste steen legden.

Ook denkt het paar met veel plezier terug aan alle mooie reizen die ze gemaakt hebben. De prachtigste bestemmingen kwamen in het gesprek met de burgervader voorbij: Oostenrijk, Antarctica, de Antillen, Indonesië en zelfs de Noordpool.

“Maar ook nu, in dit prachtige appartement, proberen we van het leven te genieten.” (WT)

Jackpot valt in Oegstgeest

miljoenen n Bij de trekking van de Staatsloterij van 10 september is de Jackpot van 7,5 miljoen euro netto gevallen op een heel lot van een abonnee uit Oegstgeest. Het winnende lotnummer is AP 66064.

De winnaar wordt uitgenodigd op het kantoor van Nederlandse Loterij, waar Staatsloterij onderdeel van is. Hij of zij ontvangt indien gewenst advies en begeleiding bij de nieuwverworven rijkdom. “We noemen dat Eerste Hulp bij Geluk" laat prijswinnaarbegeleider Sander van de Vooren weten. "We willen de winnaar heel graag persoonlijk feliciteren, en hopen hem of haar binnenkort te mogen verwelkomen in onze prijswinnaarskamer."

>Fash Mob

mode n in plaats van het fashionevent vindt komende zaterdag, 19 september, een coronaproof 'Fash Mob' plaats in de De Kempenaerstraat van 12.00 tot 17.00 uur.

Er ligt zaterdag een rode loper over de lengte van de De Kempenaerstraat, en op drie momenten lopen er modellen vanuit de winkels over die loper om hun kleding te presenteren.                                        
                        
                                                
                        
        
        

>Garage sale

vintage n Op zaterdag 19 september van 10.00 tot 17.00 uur is er een garage sale op Warmonderweg 8. Geïnteresseerden vinden daar meubels, boeken, kleding en veel curiosa (servies, schilderijen etc.).

>Frédéric Bastet

lezing n Op donderdag 17 september is er een lezing van Ruurd Halbesma over Frédéric Louis Bastet. Deze lezing is in de Boerhaavezaal van Kasteel Oud-Poelgeest.

Inloop 18.30 uur, aanvang 19.00 uur. Prijs: €7,50,- inclusief koffie, thee, fris. Wie hierbij wil zijn mailt naar: mvanderjagt@dorpsmarketingoegstgeest.nl.

(On)veilig rijden

Graag wil ik waarschuwen voor een voor fietsers gevaarlijke kruising, waar veel scholieren rijden. Een kruising die alleen maar gevaarlijker wordt. Ik bedoel het kruispunt van de Geversstraat/Leidse straatweg met de Terweeweg.

Een fietser (vanuit Leiden) op de Leidse straatweg die rechtdoor wil (de straat gaat daar dan Geversstraat heten) moest altijd al letten op auto’s die de Terweeweg in wilden, vanuit Oegstgeest (goed te zien) of vanuit Leiden (van achter je, dus over je linkerschouder kijken). Maar ook op auto’s die uit de Terweeweg komen. Dat laatste is verboden maar gebeurt wel, meestal vanaf de parkeerplaats van de Beukenhof (50 m tegen de rijrichting “maar dat was maar een klein stukje, meneer”).Op dezelfde plaats is een zebrapad, zodat de fietser ook moet letten op voetgangers van links en rechts. Hij moest dus vijf kanten op kijken.Kortgeleden is het daar nog gevaarlijker geworden doordat vóór een nieuwgebouwd huis aan de Leidse Straatweg, vlakbij de hoek (vroeger de tuin van de Beukenhof), een parkeerplaats is “gecreëerd” met dubbele oprit. De fietser die links achter zich een auto op de rechtsaf-baan bemerkt, kan er dus niet meer van uitgaan dat die auto de Terweeweg in gaat. De auto kan ook al eerder het fietspad kruisen, op weg naar het privé-parkeerplaatsje. Nog gevaarlijker: om weer van dit parkeerplaatsje af te komen, rijden de auto’s meestal achteruit over het fietspad. De fietser moet nu zeven kanten op kijken.Naast dit huis staat, onmiddellijk bij de kruising, een tweede nieuwgebouwd huis. Dat wordt nog niet bewoond. Te vrezen valt dat ook daar weer een parkeerplaats komt met oprit vanaf de rechtsaf-baan. Zeven kanten worden er negen?Het goede nieuws is dat de problemen makkelijk op te lossen zijn, door de parkeerplaatsen van de nieuwe huizen bereikbaar te maken via de parkeerplaats van de Beukenhof. Dan moeten de auto’s een stukje omrijden, maar lopen de fietsers minder gevaar.

Eep Francken

>Hij doet niks hoor!

Stel je voor dat je op je fiets zit en er komt een paard aan hollen, met een lange tong naar buiten, recht op je af! Je ziet zijn tanden op ooghoogte. Je schrikt je een ongeluk. Zo voelt het als je drie bent en je op je loopfietsje zit en een grote hond recht op je af holt.

Maandagochtend wandelde ik met mijn kleindochter van drie jaar en mijn schoondochter langs de Klinkenbergerplas, prachtig weer, het kind op een loopfietsje. Aan de zijde van Warmond kwamen we langs groepen honden van uitlaatservices. Eerst een groep van 25 of 30 honden, allemaal los, maar ja dat mag daar. Bij het strandje nog een groep van tien honden. Mijn kleindochter vindt ze, zeker in zo grote getale eng, maar het ging allemaal keurig. Verderop moeten de honden aan de lijn, wij lieten haar weer “loopfietsen”. Vlak bij het terras wat nu zo fijn aan de plas ligt kwam er een hardloper aan, met hond, niet aan de lijn wat daar wel moet, beiden heel hard lopend. Het dier liep recht op het kleine meisje af. Zij draaide in paniek haar fietsje, te snel helaas en viel heel hard in het grind. Grind op haar gezichtje, tanden door de lip, kin helemaal geschaafd, knietje door de broek enzovoort. Terwijl haar moeder haar opraapte liepen hond en hardloper gewoon door.Je houden aan de regels is voor Nederlanders en voor hondenbezitters in het bijzonder blijkbaar heel moeilijk. Er liepen tenslotte ook op het strandje en op het gras bij het terras steeds honden los. Ik spreek de mensen niet meer aan, je wordt afgesnauwd.Er fietsen wel eens wetshandhavers, maar die doen niks. Excuus is altijd dat de bordjes niet duidelijk zijn. Laten we dan maar aanlijnen verplicht maken langs de hele kleine plas en het hele stuk van kleine strand tot en met het terras en uitkijkpunt en het hele jaar door. Dat is makkelijk te onthouden en er is maar een soort bordjes nodig.

R.L. Los-den Hartogh

>Door John Vroom

Ik zag dat ...

• Albert Heijn een nieuwe spaaractie heeft geïntroduceerd, met als doel kinderen te inspireren gezonder te eten. Deze actie met kaartspelen duurt t/m 4 oktober 2020

• Geerco Lentz mij via e-mail liet weten dat ik zou kunnen zien dat hij wekelijks thuis een radioprogramma opneemt met muziek rond een thema ‘Geerco op de radio’, dat wordt uitgezonden door allerlei streekomroepen verspreid over heel Nederland

• Winkelcentrum Lange Voort een abri-poster had laten ontwikkelen voor de aankondiging van haar zaterdagevenement langs diverse Oegstgeester wegen die in het voorbij rijden lastig leesbaar was

• Sociaal Makelaar Sietske Steenvoorden een prominente plek heeft gekregen in het vernieuwde Dorpscentrum ter behartiging van de Oegstgeester sociale zaken

• brancheorganisatie In-Retail voorspelt dat in de komende 5 jaar 30% van het winkelbestand in Nederland gaat verdwijnen, wat toch een heel triest en onaantrekkelijk beeld zal geven in de Oegstgeester winkelgebieden als er nu geen strategische actie wordt ondernomen

• Vereniging Oud Oegstgeest er in geslaagd is een flinke partij Oegstgeester Dakpannen te kopen die zij van plan zijn te gaan gebruiken als relatiegeschenk

• in een aangrenzende gemeente een modehuis het corona-initiatief heeft genomen haar relaties persoonlijk en gedoseerd op een aantal zondagen uit te nodigen om met de nieuwe Najaarscollectie kennis te komen maken. Wellicht ook een gedachte voor ondernemend Oegstgeest?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Inschrijving Oegstgeester Hofjes

Foto: Willemien Timmers

wonen n Samen oud worden in verbinding met elkaar: dat is voor veel mensen een aantrekkelijk perspectief. Het Dorpscentrum was afgelopen zaterdag volgeboekt voor een informatiebijeenkomst over de Oegstgeester Hofjes.

Verschillende belangstellenden moesten de bijeenkomst via Zoom volgen. De voorzitter van de kerngroep, Guus Bannenberg, riep het college van Oegstgeest op om samen werkte maken van de voornemens in de recent vastgestelde Woonvisie om hofjes voor oudere inwoners te realiseren.Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest heeft zich de afgelopen periode ingezet om de mogelijkheden van hofjes in Oegstgeest te onderzoeken. Inmiddels zijn er samen met ontwikkelaars en de woningcorporatie enkele opties op tafel gekomen die om uitwerking vragen. Ruim 40 aanwezigen schreven zich direct na afloop van de bijeenkomst al in voor de wachtlijst door lid te worden van de nog op te richten Vereniging Oegstgeester Hofjes. Inschrijving staat nu open voor alle belangstellenden. De inschrijvingsprocedurestaat op de website www.langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Radius filmmiddag

Archieffoto Foto: Wil van Elk

film n "Het is fijn te kunnen melden dat het filmvertonen in Dorpscentrum Oegstgeest veilig en volgens de coronaregels verloopt", laat Cornelia Middelkoop weten. "Doordat we weten hoeveel bezoekers er komen, wordt het juiste aantal stoelen neer gezet en op vereiste afstand van elkaar."

Op vrijdag 25 september is er weer een filmmiddag in het Dorpscentrum. De organisatie gaat door met de serie 'films over jongeren' en vertoont weer een film van de Waalse gebroeders Dardenne.

Bruno is twintig jaar. Sonia pas achttien. Ze leven allebei van het kindergeld van Sonia maar ook van de diefstallen van Bruno’s jonge bende. Sonia is net bevallen van Jimmy, hun kind. Hoe kan Bruno nu al vader worden? Hij heeft geen enkele stabiliteit. Hij kijkt nooit verder dan een dag vooruit. Hij, die enkel oog heeft voor geld en zijn kleine deals.

De Dardennes hebben zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot lievelingen van de critici. Met deze film sleepten ze hun tweede Gouden Palm binnen op het Cannes filmfestival. Iets wat zelden gebeurt.

De titel is op te vragen bij Radius tel.70 74 200. Hier kan men zich ook opgeven vòòr 23 september.

Aanvang: 14.30 u (zaal is al eerder open)

Kosten: €5,-

>Gespreksochtend in Trompenburg

ontmoeting n Op dinsdag 22 september vanaf 10.30 uur vindt de maandelijkse ontmoetingsochtend plaats op de Trompenburg aan de M.H. Tromplaan. Er is een koffietafel met gesprek rond het thema 'Welke hobby heb je? Waarmee ontspan jij je?'

Onder de ervaren gespreksleiding van Iris van der Heul en Gerrie Kooijman zullen de aanwezigen met elkaar hun hobby’s en leuke activiteiten uitwisselen. Wellicht zijn er gedeelde interesses.

Iedereen is van harte welkom om aan het gesprek deel te nemen. Sinds oktober 2019 vindt deze maandelijks ontmoeting plaats, en iedere keer komen er een tiental buurtbewoners bij elkaar.


Iedereen is van harte welkom om deel te nemen.

"Vanwege het coronavirus heeft het een aantal maanden stil gelegen, maar we zijn weer gestart. Welkom om aan te sluiten!" Meer info? Bel de sociaal makelaar, Sietske Steenbergen op 06-83079884.

rubriek n Een nieuwe wekelijkse rubriek, waarbij wij uw foto publiceren als u een mooi mondkapje draagt, al dan niet passend bij uw outfit.

Mondkapjes zijn helemaal van deze tijd, maar er bestaat bij velen toch een grote aversie tegen het dragen van de standaard mondkapjes en als men ze al draagt is het veelal ook geen gezicht. In Spanje is het echter een rage geworden om je eigen mondkapje te ontwerpen en te (laten) maken, al dan niet passend bij je outfit. Hiervoor worden zelfs wedstrijden georganiseerd.

U kunt ook zelf een mondkapje ontwerpen en (laten) maken. Stuur de redactie een foto van het kapje op uw gezicht of dat van uw familieleden en mail het naar redactie@oegstgeestercourant.nl. Wekelijks zullen wij één foto publiceren.

Foto: Willemien Timmers

Eind augustus ging Wies Mauduit naar een bruiloft in Frankrijk. "Als hoedenmaakster kon ik natuurlijk niet zonder hoed komen! Bij The Frog in de Kempenaerstraat (ik winkel graag lokaal) vond ik deze mooie blouse met bijpassende pantalon. Daar maakte ik een Amazone bij, een hoge hoed voor dames."

Twee weken voor de bruiloft kreeg Wies te horen dat men in de kerk een mondkapje moesten dragen en dus maakte zij er een van dezelfde taftzijde als de garnering van de hoed. "Want zeg nou zelf, je gaat je zorvuldig samengestelde outfit toch niet laten bederven door een lelijk mondkapje?"

>College: afvalstoffenheffing op basis van de grootte van het huishouden

politiek n Het Oegstgeester college stelt de gemeenteraad voor om een nieuwe tariefstructuur voor de afvalstoffenheffing vast te stellen.

De huidige tariefstructuur is gebaseerd op het volume van het aangeboden huishoudelijk afval (de grootte van de minicontainer). Dit jaar is Oegstgeest echter overgegaan op nascheiding van PMD en zijn kleinere minicontainers vervangen door minicontainers van 240 liter.


Er is onderzoek gedaan naar de tariefstructuur bij diverse gemeenten in de regio. Verder is gekeken naar de samenstelling van de kosten voor het beheer, het inzamelen en verwerken van het huishoudelijk afval en de opbrengsten van de heffingen in samenhang met de grootte van de huishoudens. Op basis van de uitkomsten stelt het college de gemeenteraad voor om de tarieven vanaf 2021 te baseren op de grootte van het huishouden (eenpersoons, tweepersoons of meerpersoons) zoals dat ook gebeurt bij de rioolheffing. De tarieven voor de afvalstoffenheffing worden eind 2020 vastgesteld.

>Oegstgeester weekkalender

kalender n Vanaf deze week is de Oegstgeester weekkalender bij de Rijnlandse Boekhandel en bij De Flierefluiter verkrijgbaar. Een mooi cadeau om te geven.

Fotograaf en samensteller Kees Ligtvoet heeft heel Oegstgeest in 52 weken weten te vangen. In de kalender staan ook enkele foto's van de Oegstgeester fotograaf Monique Shaw, die daarom van dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt het eerste exemplaar overhandigd kreeg. | Foto Willemien Timmers

>Gratis GeZZond Check

gezondheid n Gezondheid is kostbaar, maar hoe gezond ben je eigenlijk? Om hier inzicht in te krijgen organiseert Marente in samenwerking met Zorg en Zekerheid de GeZZond Check, geheel volgens de COVID-19 maatregelen van het RIVM.

Deze Check is één maal per twee jaar gratis wanneer men bij Zorg en Zekerheid aanvullend verzekerd is. "Dit is de kans om in 45 minuten een betrouwbaar beeld te krijgen van uw gezondheid."

Tijdens deze GeZZond Check wordt cholesterol, bloedsuikergehalte en bloeddruk gemeten. De longfunctie wordt besproken en lengte en gewicht (BMI) worden gecheckt. Daarnaast krijgt men een vragenformulier over de eigen gezondheid en die van de familie.

Voor meer informatie of een afspraak voor een GeZZond Check : 071 – 409 32 23 of e-mailadres ledenservice@marente.nl. Direct aanmelden en info: www.marente.nl

De bijzondere reis van Achmed Oso van Aleppo naar Oegstgeest

Couturier Achmed Oso te midden van modellen die zijn creaties dragen. | Foto PR

lezing n Na de laatste digitale sessie van afgelopen april hebben de Oegstgeester Dwarse Denkers ook nu weer een mooie en vooral inspirerende avond voor alle Oegstgeestenaren bedacht: Couturier Achmed Oso vertelt hoe hij als vluchteling naar Nederland is gekomen en zich hier heeft ontwikkeld tot de succesvolle couturier die hij nu is.

Oso's prachtige creaties zijn in heel Nederland niet onopgemerkt gebleven en inmiddels mag hij zelfs leden van het koningshuis en diverse bekende Nederlanders tot zijn clientèle rekenen.

Ook ook voor verschillende inwoners van ons dorp maakt hij de mooiste ontwerpen.

Foto: Willemien Timmers


creaties

Op 24 september zullen enkele van Oso's bijzondere creaties aan het publiek getoond worden. oud-burgemeester Els Timmers zal de avond begeleiden en in 'college tour'-vorm Achmed interviewen en geïnteresseerden uiteraard ook alle gelegenheid geven om vragen te stellen.

Zo’n boeiend verhaal verdient natuurlijk ook een mooie entourage en in deze coronatijd is het dan even zoeken naar een passend format.

"Maar dat hebben we gevonden", laat Joep Roovers weten. "Deze lezing zal buiten plaatsvinden, op het bordes van kasteel Oud-Poelgeest. We hopen natuurlijk u op een zwoele nazomeravond te mogen begroeten. De avond is conform corona-richtlijnen van het RIVM ingericht."


Info

Wanneer: donderdag 24 september

Waar: Buiten, voor Kasteel Oud-Poelgeest (houd daarom het weerbericht in de gaten)

Tijd: aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur


Opmerking: in verband met de onvoorspelbaarheid van het weer, zal de organisatie op woensdagmiddag 23 september om 12.00 uur definitief beslissen of de lezing doorgaat. "Houd daarom onze facebook pagina in de gaten voor de laatste informatie."

Kindertheater Ploef in groene openluchttheater

voorstelling n Op zaterdag 26 september is er om 15.00 uur een Kindertheater in Openluchttheater Leidse Hout.

Een voorstelling vol plezier voor kinderen maar natuurlijk ook voor (groot) ouders.

Door het natuurlijke decor krijgen de optredens een unieke omlijsting. Het publiek kan tijdens de voorstelling op het puntje van de stoel zitten, languit in het gras liggen of een kleed meenemen en picknicken.

Op 26 september kan het publiek zich laten meevoeren naar de wereld van strakke gitaren, wervelende rokken, syncopisch geroffel, gekwelde blikken en emotievolle zang.

Het Openluchttheater Leidse Hout is 'het groenste theater in de regio' en ligt op de grens van Leiden en Oegstgeest in het volkspark de Leidse Hout. Verborgen in het groen, aan de kant van Poelgeest. Een unieke kans om in de openlucht te genieten van sfeervolle opvoeringen.

Op zoek naar de ingang van het Openluchttheater Leidse Hout? Ga naar het adres Poelgeesterweg 2, Oegstgeest; niet aanbellen, maar naar het toegangshek van het park lopen. Ga over het bruggetje en wordt verrast door het groenste theater(tje) van de regio.

Op de hoogte blijven? Kijk op www.oltleiden.nl of volg het openluchttheaterleidsehout op Facebook.

>Digitale Spreekuren bij de Bibliotheek

helpen n Een computer, laptop, Ipad, smartphone of e-reader. Tijdens het gebruik van deze apparaten loopt iedereen wel eens tegen vragen aan. Bijvoorbeeld over het zoeken op internet, gebruik van Facebook, verzenden van e-mails of over het downloaden van ebooks of een andere app. Alle digitale vragen kunnen gesteld worden tijdens het digitale spreekuur in de Bibliotheek.

Een mediawijs en digivaardig team van vrijwilligers staat klaar om te helpen. Deze Digitale spreekuren zijn niet alleen de plek om vragen te stellen, hier kan men ook tips en trucs uitwisselen met andere aanwezigen en het team. Op elke vestiging is een wekelijks terugkerend digitaal spreekuur. Elke dinsdag is het DigiDinsdag in Voorhout van 10.00-12.00 uur en in Oegstgeest, Noordwijk en Noordwijkerhout van 14.00-16.00 uur. In Warmond is het spreekuur op woensdag van 13.00-15.00 uur. En op donderdag is het spreekuur van 14.00-16.00 uur in Lisse en Sassenheim.


Loop eens binnen met vragen of tips en trucs


Loop gerust een keer binnen. Er zijn geen kosten aan verbonden en je hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn.

>Opendag en Clinic Swift 20 september

wielrennen n LRTV Swift doet graag mee met de Leidse sportweek. "Wij zetten op zondag 20 september de deuren van ons clubhuis, op de Willem van der Madeweg 1 te Leiden, wijd open", laat Oegstgeestenaar Frans van Rijn weten.

Iedereen die eens een kijkje wil nemen bij deze honderd jaar oude vereniging is welkom. Wil je meer weten over georganiseerd toerfietsen of wielrennen kom dan 20 september, om 12.30 uur, om alles over Swift te vernemen. Kinderen vanaf zeven jaar zijn welkom. Wij hebben voor een beperkt aantal kinderen fietsen en helmen gratis beschikbaar. "Ook voor junioren, volwassenen en voor senioren bieden wij een mooi programma. Senioren kunnen op een racefiets bij ons rijden maar ook op een gewone fiets."

Swift vindt het fijn te weten hoeveel mensen ongeveer komen. Graag per mail aanmelden bij secretaris@swift-leiden.nl. Voor meer informatie kan telefonisch contact opgenomen worden met Frans van Rijn, 06 20629634.

>Basiscursus hardlopen bij Loopgroep Oegstgeest

hardlopen n Loopgroep Oegstgeest start op woensdag 28 oktober weer met een nieuwe editie van de basiscursus hardlopen. "Uiteraard doen we dat in deze corona tijd volgens de richtlijnen van het RIVM en de Atletiekunie', laat het bestuur weten.

De cursus is opgezet voor mensen die weinig of geen loopervaring hebben of die al lange tijd niet meer hebben hardgelopen. Het doel is om vijf kilometer achter elkaar te leren hardlopen. Gecertificeerde trainers bouwen de loopconditie langzaam en verantwoord op: naast zorg voor een goede warming-up en cooling-down, is er ook loopscholing om te werken aan de looptechniek.

De eerste training start op woensdagavond 28 oktober om 20.00 uur. De kosten van de 23-weekse cursus bedragen €75,- per deelnemer. "Je traint twee keer per week, op de woensdagavond en de zondagmorgen. In het voorjaar ben jij dan klaar voor de vijf kilometer van de PaasHaaswijkloop. Haal meer uit jezelf, doe mee en ervaar hoe motiverend lopen in een groep is!"

Op maandag 5 oktober om 20.00 uur is er in het clubhuis van Pecos een informatieavond. "We lichten die avond de opzet van de cursus toe en je kunt ook al je vragen stellen over wat je kunt verwachten." Aanmelden voor de cursus én voor de informatieavond (in verband met beperkte capaciteit van de ruimte) kan door een mail te sturen naar: basiscursus@loopgroepoegstgeest.nl.

"Bij aanmelding voor de cursus zullen we jouw deelname zo spoedig mogelijk bevestigen; in verband met het coronavirus is de groep kleiner dan gewoonlijk."

12 / 22

nieuw-rhijngeest zuid - deel I

13 / 22

nieuw-rhijngeest zuid - deel I

LOHC-dames spelen gelijk tegen Eindhoven

De dames van LOHC blijven ongeslagen. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

hockey n Na een verre reis te hebben afgelegd naar Eindhoven waren de dames van LOHC blij verrast door het prachtige weer. In mum van tijd omgekleed en klaar voor de teambespreking in de Brabantse buitenlucht. Na een gefocuste warming-up begonnen ze aan de wedstrijd.

De start was goed en fel. De dames creëerden dan ook wat kansen maar het echte gevaar bleef uit. Eindhoven was nog niet in de LOHC-cirkel geweest, tot de tiende minuut. De bal werd hard de cirkel in getimmerd en wist Eindhoven deze binnen te tippen.

Totaal geen reden tot paniek want er was nog voldoende tijd om dit recht te zetten. De aansluitingstreffer volgde dan ook snel. LOHC startte een mooie aanval en (zoals getraind) was Rozemarijn Tiebout alert voor de rebound. Bam! Het stond weer gelijk.

Uiteraard was dit niet het doel van de lange rit en LOHC ging op zoek naar meer. Nog geen twee minuten later werd een strafcorner gecreëerd. Wederom was het raak voor Rozemarijn Tiebout.

Het eerste kwart was gespeeld en de tussenstand 1-2; veel goals en dus genoeg vermaak.

Tijdens het tweede kwart gebeurde er weinig. Het was rust, de score wees de LOHC-kant op, maar het was duidelijk dat de buit nog niet binnen was. Kort na de start van het derde kwart was het opnieuw Eindhoven dat met een tip-in het net wist te raken. De dames van LOHC zetten nog een tandje bij. Dit resulteerde in een aantal gevaarlijke pogingen in de cirkel van Eindhoven, maar eindigde niet in de gewenste treffer. Eindstand 2-2. De dames van LOHC blijven ongeslagen.

>Geen Leiden Marathon in 2020

hardlopen n De Leiden Marathon krijgt geen vergunning voor de 30e editie die gepland stond voor 21 en 22 november.

Ondanks de constructieve houding van de lokale autoriteiten zien zij onder de huidige omstandigheden geen kans om de Leiden Marathon in november zonder grote risico’s te laten organiseren. Ook in mei 2020 kon de Leiden Marathon niet doorgaan, zodat de lustrumeditie niet eerder dan op 8 en 9 mei in 2021 kan worden gehouden. In dat geval wordt ook de Marathon Vlam uit Griekenland naar Leiden gebracht, zoals eerder dit jaar de bedoeling was.

De organisatie had zwaar aangepaste logistieke plannen ingediend om de “wintereditie” van de Leiden Marathon in sterk versoberde vorm en met inachtneming van de geldende richtlijnen te houden. Daarom kreeg de Leiden Marathon een eerlijke kans van de burgemeesters en de veiligheidsregio. Maar naast de bekende risico´s hielp bij het besluit de plotselinge stijging van het aantal besmettingen in de Leidse regio en de Randstad niet mee. De Leiden Marathon was de laatste marathon in Nederland die nog in race was om in 2020 georganiseerd te worden.

Tjeerd Scheffer, de voorzitter, betreurt het niet doorgaan maar toont wel begrip voor het besluit: “Voor ons is het een dramatische beslissing, maar wel een begrijpelijke, gezien vanuit de huidige omstandigheden. Hopelijk mogen wij in mei wel organiseren.” De organisatie is nu de balans aan het opmaken over hoe verder, want het annuleren van de grootste hardloopwedstrijd in de regio heeft flinke financiële consequenties.

>Kicks n Sticks: gratis proefles voor peuters

hockeyclub LOHC heeft iets superleuks en nieuws voor peuters en kleuters van 2 tot en met 4 jaar in Oegstgeest, namelijk: Kicks n Sticks.

Dat zijn sportlessen vol spel en plezier die tegelijk zó zijn uitgedacht dat de kids precies de juiste technieken en bewegingen leren die later van pas komen bij bijvoorbeeld hockey en voetbal. Zaterdag 19 september is er een gratis proefles. Een week later starten de lessen.

De sportlessen zijn in de gymzaal van de Montessorischool, om de hoek van hockeyclub LOHC. De kinderen doen de sportlessen samen met een (groot)ouder of begeleider. Zij gaan samen aan de slag met leuke uitdagende oefeningen.

"Je kind leert op een speelse manier en zonder prestatiedruk niet alleen goed bewegen maar ook tellen, kleuren herkennen, vormen herkennen, samenspelen en samenwerken."

De gratis peuter-en kleuter proefles (2 tot en met 4 jaar) is op zaterdag 19 september. Ga naar www.kicksnsticks.eu voor meer informatie.


21 / 22

@ANWBverkeer Na een botsing met 3 auto's is op de A44 Amsterdam richting Den Haag, tussen afrit Noordwijkerhout en Oegstgeest-Noord alleen de vluchtstrook open. De vertraging valt nu nog mee, +10min.


@ReinaBoerrigter Replying to @jmedinamolina @NienkeDrexhage and 3 othersAls er in het #Irispark in #Oegstgeest schaaktafels zouden komen te staan, denk ik dat een dergelijke afspraak over schaakstukken wel de met Rijnlandse Boekhandel zijn te maken! (cc. @MennoWelling)


@leidschdagblad Auto schept tweetal op scooter in Oegstgeest en vlucht A44 op, getuigen noteren kenteken@POL_OCDH Goed nieuws! Het vermiste meisje (vermissing #CornelisvanSteenishof te #Oegstgeest) is mede dankzij uw hulp weer terecht. Hartelijk dank voor uw alertheid en uw medewerking. ^PP