Oegstgeester Courant

6 november 2019

Oegstgeester Courant 6 november 2019


Levendige aftrap Nederland Leest

Hans Portengen en Emile Jaensch overhandigden een eerste exemplaar van het Nederland Leest-boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers aan Ronald Giphart en Onno Blom. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

lezen n Op donderdag 31 oktober vond op Kasteel Oud Poelgeest de feestelijke aftrap plaats van de campagne 'Nederland Leest' van het CPNB.

Door Willemien Timmers

Nadat een aantal enthousiastelingen een stevige Wolkerswandeling hadden gelopen, stroomde om 17.00 uur het kasteel vol met schrijvers, liefhebbers van goede boeken en andere Oegstgeestenaren.

Burgemeester Emile Jaensch beschreef hoe mooi het was dat de aftrap van de campagne, inclusief de uitreiking van het boek Winterbloei (met verhalen van Jan Wolkers, columns van Aaf Brandt Corstius en een voorwoord van Ronald Giphart), in de Drakenzaal van Oud-Poelgeest plaatsvond. "Hier zijn immers de Tillenbeesten te vinden waar Wolkers over schreef." De directeur van het CPNB, Eveline Aandekerk sprak over de link tussen het thema duurzaamheid en natuurliefhebber Wolkers die 'de aarde omarmde'.
Hans Portengen (directeur Bibliotheek Bollenstreek), hield een hartstochtelijk pleidooi voor het lezen van boeken. "De ontlezing is groot. Nederland is inmiddels naar de zestiende plek wereldwijd gezakt, en blijft dalen. Laten we er een missie van maken om mensen weer aan het lezen te krijgen." Hij vertelde dat de bibliotheek hem als klein jongetje van 'driehoog-achter' had gered. "Vrijetijdslezen is de sleutel tot maatschappelijk succes. Het maakt mij kwaad dat er zo op lokale bibliotheken wordt bezuinigd."
"Ik voel een bibliotheek-protest opkomen", haakte schrijver Ronald Giphart daar op in. Hij was het eens met de bibliotheekdirecteur. "Van lezen word je een beter mens."
Onno Blom sprak in de Drakenzaal over 'een zaal vol herinneringen waar de geest van Jan Wolkers rondwaart'. Hij vertelde over Wolkers' liefde voor de natuur die bleek tijdens de zondagse wandelingen met het gezin. "Hij kende alle dieren en planten uit de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse. Later zag je dat terug in zijn prachtige schetsen. In zijn leven is hij overigens nooit opgehouden met het redden van dieren."


Aan het eind van de sfeervolle bijeenkomst overhandigden Portengen en Jaensch een eerste exemplaar van het Nederland Leest-boek 'Winterbloei' van Jan Wolkers aan Ronald Giphart en Onno Blom.

Hilversum 3

Hilversum drie bestond nog niet, van iedere steiger klonk een lied. Later voerden de piraten het hoogste lied. Een negen twee, goed idee! De moderne bouwvakker heeft bij zijn verplichte helm en oorbeschermers nog niet de moderne hulpmiddelen als draadloze oortelefoons ontdekt. Dus blaast er op het bouwterrein een grote gettoblaster vijf drie acht de ether in. Tussen de klappen door van het heien, en het geratel van de pneumatische schroefboren om de staalconstructies te monteren, worden de trommelvliezen ook geteisterd door de radiogeluiden. Omwonenden, zoals bij De Boeg, hebben geen zeggenschap over de zenderkeuze of muziekkeuze. Het begint 's morgens al om zeven uur, vertelde een wanhopige buurman. Elke dag herrie is tot daaraantoe, maar de radioherrie drijft hen tot waanzin. De vraag om de radio niet zo vroeg aan te zetten, of zachter, horen ze blijkbaar niet. De vraag is of de buren het nog vol kunnen houden. Wil van Elk

Muziek

voorstelling n Op zondagmiddag 10 november om 15.00 uur is er een muziekvoorstelling van Wijs ('Rok & Bloes') in de Daltonschool aan de Jan Wolkerslaan in Haaswijk.

Wijs! gaat op zoek naar de oorsprong van blues, soul, punk en rock 'n roll. Een muzikaal feestje.

Leden van buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel hebben gratis toegang. Niet leden betalen 6 euro. www.bvhm.nl.

MEC-wandeling

natuur n Maandelijks, iedere tweede zondag van de maand, is er een wandeling van 10.00 tot ongeveer 11.30 uur in en rond Oegst­geest. De aandacht zal liggen op natuur en cultuur van ons mooie groene dorp. De eerste wandeling is op zondag 10 november van 10 tot 11.30 uur.

Verzamelpunt De Kempenaerstraat / hoek Terweeweg. De wandeling gaat door het Hendrik Kraemerpark naar het bos van Endegeest en eindigt weer in de De Kempenaerstraat. Naast cultuur en natuur zal er vooral aandacht zijn voor de paddenstoelen onderweg. Ook kinderen zijn welkom. De wandeling is gratis, opgeven mag bij info@mecoegstgeest.nl.

De eerstvolgende wandeling is op zondag 8 december van 10.00 tot 11.30 uur.
Het hele wandelschema is te vinden op de website: mecoegstgeest.nl.

Corpus Colleges over hersenen

science n 17 november start Corpus met een reeks nieuwe colleges op vijf zondagen voor kinderen van 8 tot14 jaar.

De kinderen leren van de wetenschappers van Stichting Brein in Beeld hoe ze onderzoek doen naar de hersenen. Ze presenteren hun conclusies door middel van een mooie wetenschappelijke poster. De junior hersenwetenschappers in spé leren veel over het brein, er is zelfs een anatomie-practicum.
De deelnemers maken voor het eerste college op 17 november de spectaculaire 'reis door de mens' die een bijzonder inkijkje geeft in het eigen lichaam. De prijs van de serie van vijf colleges bedraagt 85 euro, inclusief de 'reis'. Ouders en grootouders zijn ook van harte welkom om zich in te schrijven en meer te leren over de hersenen. Uitgebreide informatie over de colleges: www.corpusexperience.nl/corpuscollege.

Foto: Willemien Timmers

Energiek
Poelgeest
informeert

Trakteer een
ander op een chic kerstdiner

Gezondheids-centrum
Rhijngeest open

Op weg naar duurzame warmte

Groenman Peter Kampf met vervroegd pensioen

Peter Kampf, rechts op de foto, kan voortaan prima zijn eigen straatje vegen. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bezem n Geen of heel korte toespraken in de kantine van de gemeentewerf op woensdag 30 oktober voor het afscheid van Peter Kampf die met vervroegd pensioen gaat na 7,5 jaar 'groen' in Oegstgeest. Hilarisch was de grote bezem die hij kreeg om thuis zijn eigen straatje aan te vegen. "Wees niet bang, ik zal het kort houden", zei hij met een grijns terwijl hij een dikke stapel A-viertjes tevoorschijn haalde.

Door Wil van Elk

Peter Kampf vertelde met de nodige humor over zijn carrière voordat hij in Oegstgeest aan de gang ging, want zelf hield hij wel een toespraak.

"Geen enkele school waarop ik heb gezeten bestaat nog!" Hij werkte onder andere bij de Grondmij in Almelo. Maar ook in Amsterdam, Den Helder en Reeuwijk en vertelde enkele anekdotes over die periode.

Ontvangst

"Op 1 februari 2012 kreeg ik een heel leuke ontvangst in Oegstgeest. Ik kreeg van burgemeester Els Timmers en gemeentesecretaris Van Tuyl net zo'n mooie bos bloemen als die ik nu krijg bij mijn afscheid. We hebben met z'n allen heel veel mooie dingen kunnen maken, ik had het heel erg naar mijn zin. Mijn keuze was om hier te blijven, door jullie!"

Passie

Peter bedankte zijn collega's van de gemeente, de leden van de adviesgroepen, de aannemers, de verenigingen – hij roemde de samenwerking van de verenigingen op De Voscuyl – en de mensen van zowel de binnen- als de buitendienst: "Zonder jullie zou ik mijn werk niet hebben kunnen doen". Duidelijk een toespraak van een man die met veel passie zijn werk heeft gedaan in Oegstgeest.

Gelukkig voor de aanwezigen sloeg hij menig velletje A4 over!

Na zijn toespraak was er voldoende gelegenheid om afscheid te nemen van de 'groenman'. Een tafel vol cadeaus, versierd met verkeersborden en een berg herfstblaadjes, onderstreepte de fijne samenwerking die hij had met de genodigden.

Herdenking Geallieerden

herdenken n Elk jaar op Wapenstilstandsdag herdenken de landen van het Gemenebest hun oorlogsslachtoffers die vielen sinds de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurt ook in Oegstgeest waar men, onder auspiciën van het Oorlogsgravencomité Oegstgeest, de Geallieerden herdenkt die in de oorlogsjaren 1940-1945 in of nabij de gemeente vielen en op de begraafplaats bij het Groene Kerkje hun laatste rustplaats vonden.

De herdenking zal plaatsvinden op maandag 11 november en begint om 11.00 uur met een bijeenkomst in het Groene Kerkje. Daar zal worden gesproken over 'nabestaanden' door Freek Lugt, auteur van historische boeken over Oegstgeest en omgeving en oud-voorzitter van het Oorlogsgravencomité Oegstgeest.
Medewerking zal voorts worden verleend door het Kamerkoor Oegstgeest onder leiding van Sarah Elias en The Red Rose of Lochbuie Pipes & Drums. De herdenking wordt gevolgd door een gezamenlijke bloemlegging bij de oorlogsgraven. Voor de bloemen wordt zorggedragen door het Oorlogsgravencomité.
Eenieder wordt uitgenodigd om 11 november aanwezig te zijn in het Groene Kerkje. Na afloop wordt een kopje koffie aangeboden.

Deze herdenking zal de laatste zijn in de huidige vorm. In overleg met de Oranjevereniging, de Raad van Kerken en de Gemeente Oegstgeest is besloten om de herdenking van de geallieerde gevallenen voortaan samen te laten vallen met de herdenking op 4 mei in Oegstgeest.


Derde editie Oegstgeester Dwarse Denkers

ontmoeting n Heeft Europa een Sterke Leider nodig? Dorpsgenoten prof. Kutsal Yesilgakit en Hein Greven gaan met de zaal in gesprek over populisme, democratie en fake news.

Op wereldschaal trekken populistische leiders de aandacht, waarbij het lijkt dat wat ze zeggen belangrijker is dan wat ze doen. Welk effect heeft dit op hun volk? En welke rol heeft het framen van het nieuws bij onze kijk op deze hype?

Waar onze planeet een lange termijn aanpak vraagt, leveren politici korte termijn antwoorden. Dit alles wordt vertaald naar de toekomst van Europa waarbij we bespreken of ook Europa beter af zou zijn met een Sterke Leider. En we kijken natuurlijk naar ons eigen land en dorp.
Kutsal Yesilkagit is hoogleraar International Governance aan de RULeiden, Hein Greven is adviseur Public Affairs bij WePublic.

De lezing- en debatcyclus Oegstgeester Dwarse Denkers (ODD) gaat hiermee alweer zijn derde editie in. "De beide vorige keren hadden we honderd man in de zaal, van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking", aldus een enthousiaste Rob Sturm. "Voor Oegstgeest, door Oegstgeest!"
De Oegstgeester Dwarse Denkers zijn dit keer te gast in de aula van het Rijnlands Lyceum, Apollolaan 1.
Inloop 20.00, start 20.30 uur, donderdag 14 november.

De after-party is in de Gouwe.

Kilometerpaal 19

Kilometerpaal 19 is behouden gebleven. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Trots n In vroeger tijden markeerden palen langs de route van Den Haag naar Haarlem de afstand vanaf het centrum van Den Haag. Kilometerpaal 19 is behouden gebleven en staat trots langs de Haarlemmerstraatweg.

Bij zijn afscheid op 30 oktober wees Peter Kampf op de gietijzeren paal tegenover de gemeentewerf die in het najaarszonnetje stond te glimmen. "Die was helemaal overwoekerd door het groen en heb ik laten vrijmaken door Mark Pieterse", zei Peter.

De paal werd herontdekt door Ruurd Kok toen hij nog even terugfietste na een rondleiding van Wil van Elk die hem vertelde over de geschiedenis van het voormalige Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) op het bouwterrein van De Boeg. Hij is archeoloog en schreef over de kilometerpaal in het Leidsch Dagblad.

'Poelgeest kan veel duurzamer van warmte worden voorzien'

Leden van de werkgroep Energiek Poelgeest bereiden de informatiebijeenkomst voor. Van links naar rechts: boven Corjan Vliek en Martijn Voorham. Onder Tjitske Veldkamp en Frank ter Beek. Ontbrekend: Anne Marieke Schwencke en Peter van Schie. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

n Energiek Poelgeest organiseert informatieavond

energie n Op dinsdag 12 november vindt er in Poelgeest een zeer interessante informatiebijeenkomst plaats over de manier waarop in de toekomst de huizen in de wijk van warmte zullen kunnen worden voorzien.

Door Willemien Timmers

Aan de keukentafel leggen Peter van Schie en Frank ter Beek uit welke kansen en uitdagingen er liggen om de warmtevoorziening in de wijk in de nabije toekomst behoorlijk te verduurzamen. "De energiecentrale die ons Poelgeester warmtenet voedt, die aan de Langegracht in Leiden, zal binnen een aantal jaren verdwijnen. Een mooie kans om naar alternatieve oplossingen te zoeken, zodat we niet meer afhankelijk zijn van een gasgestookte energiecentrale."

Het hete water vanuit Leiden (105 graden) zorgt er nu voor dat het afgekoelde Poelgeester water weer op zeventig graden komt om gebruikt te worden op de huizen. "We hebben hier het geluk dat de huizen relatief nieuw zijn, en dus goed geïsoleerd, en al op een warmtenet zijn aangesloten", legt Peter van Schie uit. "Dit maakt de wijk zeer geschikt om de warmtevoorziening op een andere manier te organiseren."

Deze plannen leven al een aantal jaar in Poelgeest. Eerder (in mei 2015) was er al een bewonersavond, om de ideeën uit te leggen. Ondertussen heeft Energiek Poelgeest niet stilgezeten. Er zijn onderzoeksbureaus ingeschakeld met behulp van subsidies van de provincie Zuid-Holland, Nuon Vattenfall, de gemeente Oegstgeest, de gemeente Leiden en het Hoogheemraadschap van Rijnland. De bureaus hebben gekeken naar de technische haalbaarheid van plannen. Frank legt uit: "Voor de warmtevoorziening van onze wijk willen we graag gebruik maken van duurzame, lokale bronnen. Vandaar dat onderzocht wordt of het mogelijk is warmte te winnen uit de Haarlemmertrekvaart, de Leede of de Klinkenbergerplas."

Via een warmte-koude opslagsysteem wordt dan in de zomer het warme oppervlaktewater van een graad of twintig in de bodem opgeslagen. In de winter wordt deze warmte dan, via een warmtepomp, ingezet om het in de wijk circulerende water op zeventig graden te houden. Omdat deze pomp gewoon op elektriciteit draait, is deze oplossing nog niet helemaal duurzaam. "Dat klopt", vertelt Peter, "Maar het is een enorme verbetering ten opzichte van het huidige systeem.Door een warmtepomp gaan we wel driemaal efficiënter met elektriciteit om dan bij elektrisch verwarmen."

Naast deze warmte-koude-opslag wordt ook onderzocht hoe restwarmte van de Waterzuiveringsinstallatie in Leiden Noord gebruikt kan worden voor Poelgeest.

Overigens is niet alleen de technische kant onderwerp van onderzoek, Ook de eigendomssituatie en de manier van levering worden onderzocht.

De haalbaarheidsonderzoeken zijn nog niet afgerond, maar Energiek Poelgeest wil graag alle geïnteresseerde Poelgeestenaren en anderen van daarbuiten op de hoogte houden, en de voorlopige resultaten delen. "We willen nu alleen informatie verschaffen. In januari willen we verder op de resultaten ingaan. Als wijk lopen we in feite een stuk vooruit, omdat we deze onderzoeken zelf hebben geïnitieerd. We hopen trouwens dat de gemeente Oegstgeest in het komende traject meer de regisseursrol op zich zal nemen."

Informatie-avond

De inloop van de informatieavond (in basisschool De Vogels – Jac. P. ­Thijsselaan 69) is op 12 november om 19.30 uur, en het programma start om 20.00 uur. Alle geïnteresseerde Oegstgeestenaren in duurzame warmtevoorziening zijn van harte welkom.


Raad buigt zich over begroting

Sven Spaargaren (VVD)

politiek n Afgelopen donderdag, 31 oktober, boog de gemeenteraad van Oegstgeest zich over de begroting. De zes fractievoorzitters lieten in hun 'algemene beschouwingen' hun licht over Oegstgeest en de financiële toestand van het dorp schijnen. Veel werd er gezegd over de schuldpositie van ons dorp. Na jaren van schilreductie loopt de schuld, die van 100 miljoen was teruggebracht 40 miljoen, weer op naar 65 miljoen.

Nadat alle fractievoorzitters aan het woord waren geweest, maakten de partijen van de gelegenheid gebruik elkaar over hun bijdrage het vuur aan de schenen te leggen. Op dinsdag 5 november, na de deadline van deze krant, ging het debat over de begroting verder.

Melanie van Driel (PrO)
Eibertjan van Blitterswijk (CDA)
Elfred Bus (D66)
Frits van Dissel (HvO)
Eelke van den Ouweelen (Lokaal)


Sven Spaargaren (VVD) prees in zijn bijdrage de conservatieve manier van begroten. "Naast dat er er veel gebeurd is de afgelopen jaren, denk aan de noodlokalen voor de GDT-school, het begin voor de uitbreiding van Het Dok, het sportakkoord en de werkzaamheden bij De Boeg, moet er nog veel gebeuren." Hij noemde onder andere het achterstallig onderhoud aan gemeentelijk vastgoed en de nieuwbouw voor de Leo Kannerschool.
Hij sprak zijn zorgen uit over het wegvallen en verkrijgen van goed personeel op het gemeentehuis en de hoeveelheid werk op het gebied van jeugdzorg. "We krijgen te weinig geld uit Den Haag".
Natuurlijk noemde hij ook de oplopende gemeenteschuld. "Die wordt eigenlijk alleen veroorzaakt door de eventuele nieuwbouw van de Leo Kannerschool. Welk bedrag zijn we bereid hiervoor uit te geven?"
Over Kasteel Endegeest en omgeving zei hij: "Het is een fragiel evenwicht tussen het willen behouden van een mooi en duur monument en het voorkomen dat het een groot commercieel verhaal wordt."
Opmerkelijk was het VVD-plan om de inkomsten te verhogen zonder belastingverhoging via het lenen van een groot geldbedrag tegen negatieve rente. "Als we honderd miljoen lenen, kunnen we na een jaar 450.000 euro verdienen."

Melanie van Driel (Progressief Oegstgeest) benadrukte in haar betoog dat de gemeente continu in gesprek moet zijn met haar inwoners. Daarnaast was ze blij te zien dat de duurzaamheidsbudgetten nog nooit zo hoog zijn geweest.


Eibertjan van Blitterswijk (CDA) roemde de consistentie van de begroting. "Consistentie is immers de basis van de deugd". Dat in tegenstelling tot deze opmerking de gemeenteschuld aan het stijgen is, zag hij niet als inconsistent. "Het college moet de schuld niet willen reduceren koste wat het kost. Zij moet juist blijven werken aan gezonde financiën en tegelijkertijd investeren in die dingen die ons dorp sterker maken: dus in zorg, sport, groen, duurzaamheid en onderwijs. En dat is wat er consistent gebeurt."
"Uiteraard kunnen er dingen beter. De jeugdzorg is daar een belangrijk voorbeeld van, net als het zorgen dat er vaart blijft in versterking van samenwerking in de regio."

Elfred Bus, D66, moest van het hart dat inwoners van Oegstgeest 'dagelijks de gevolgen ervaren van jarenlang beknibbelen op onderhoud aan scholen, bruggen en gebouwen". "En als de gemeente aan de slag gaat met een plan struikelen we in de afstemming met alle belanghebbenden, bij de Raad van State of vanwege de beperkte financiële slagkracht."
Hij dacht ook terug aan de begrotingsbehandeling vorig jaar, waar de fractievoorzitter van de VVD reageerde op de investeringsplannen van de coalitie in Leiden en toen sprak over Italië aan de Rijn. "Ik hoop dat de VVD door heeft dat ter noordwesten van Italië Zwitserland ligt en niet Griekenland."
D66 gaf aan te willen focussen op duurzame oplossingen, het benutten van de kracht van onze inwoners en regie op de regio. "Als we een zelfstandig Oegstgeest willen, moeten we verder kijken dan deze begroting. Dan moeten we de schuldpositie van de gemeente ook op langere termijn kunnen verantwoorden, moeten we een duurzaam succes maken van onze plannen en moet onze ambtelijke organisatie regie hebben en kunnen drijven op de regionale samenwerking.

Frits van Dissel van Hart voor Oegstgeest was duidelijk: "De schrik sloeg ons om het hart toen we de concept-begroting kregen: de investeringsbehoefte voor een nieuwe Leo Kannerschool was stevig opgelopen. 5 miljoen bovenop het eerdere perspectief van 10 miljoen euro. En een onderbouwing ontbreekt." Hij benadrukte dat áls er investeringen gedaan moeten worden, deze in lijn moeten zijn met het financiële beleid en de maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen. Tijdens de vorige collegeperiode werd vastgesteld dat een 'houdbaar schulden niveau' moest liggen tussen de 40 en 45 miljoen euro. "Dat nu juist het college met dezelfde VVD en CDA met een voorstel komt om nu flink te gaan lenen, vinden wij onbegrijpelijk, onverantwoord en onnodig. Wij vinden in deze begroting geen lessen terug die in het verleden zijn geleerd."

Ook Eelke van den Oouweelen van de fractie van Lokaal Oegstgeest maakt zich grote zorgen. "Met deze begroting laat het college de schulden gierend uit de klauw lopen. En de coalitiepartijen zitten er bij en kijken er naar. Vol trots schreven die partijen – VVD, CDA en PrO – in hun coalitieakkoord dat er "maatregelen zouden worden genomen om de schuld gestaag te doen dalen". Schuldenreductie? Daar komt helemaal niets van terecht. Het tegenovergestelde gebeurt."
Ook hij herinnerde de VVD eraan wat er vorig jaar over buurgemeente Leiden was gezegd. "We zijn een jaar verder. En nu al hebben we in Oegstgeest Italiaanse toestanden."
Hij noemde het voorliggende stuk een 'rommelige houtje-touwtje begroting die heel slecht nieuws is voor Oegstgeest'. "Met deze begroting zet dit college de zelfstandigheid van Oegstgeest op het spel."
Ook hij vroeg zich af: "Waar is de uitwerking van de Leo Kannerschool, die eerst 10 miljoen zou moeten kosten en nu in de goedkoopste variant opeens 15 miljoen moet gaan kosten? Een plan zit er niet bij."

Verder stelde hij dat het college 'geen realistische inschattingen omtrent wat deze organisatie aankan'. "Dat betekent dat u medewerkers structureel overvraagt, en dat u ziekteverzuim in de hand werkt."
| Foto's Willemien Timmers

Wie gun jij een chic kerstdiner?

Chef-kok Jeroen Jager, die regelmatig voor beroemdheden kookt, zal nu Oegstgeestenaren die een gast meenemen, verrassen. Zijn vrouw Ivonne Janka liep al een aantal jaar rond met dit mooie idee. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

dineren n Op vrijdag 20 december vindt er in Oegstgeest voor de eerste maal een uniek evenement plaats. Op die dag kunnen Oegstgeestenaren een ander die dat echt verdient, trakteren op een viergangendiner van een chef-kok.

Door Willemien Timmers

Initiators van het kerstdiner zijn Ivonne Janka en haar man Jeroen Jager. "Al heel lang hadden we het idee om iets bijzonders te doen met kerst. Om mensen met elkaar in contact te brengen. We zijn heel blij dat dit nu van de grond is gekomen."
Jeroen Jager is chef-kok in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en zal op 20 december voor honderd mensen een chic kerstdiner koken. "Iedereen is welkom. Voorwaarde is echter dat één persoon voor twee diners betaalt, en dat is vanwege sponsoring vanuit de gemeente en de SOEK slechts 15 euro voor twee personen, en dat de gast het diner echt verdiend." Jeroen is gewend chique diners te koken, onder andere regelmatig voor het Nederlands Elftal.
Ook Ivonne, bekend van onder andere Dorpskracht, is erg enthousiast. "We zijn heel blij met iedereen die meedoet om een succes van dit diner te maken. Zo komt Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek optreden en komen er prachtige kerststukken van tuincentrum de Bosrand."

Vijftien euro voor een chic diner voor twee is natuurlijk erg weinig, daarom moet degene die reserveert, toelichten wie hij als gast mee wil nemen en waarom. "Het is een kans om mensen die er weinig op uit gaan of kunnen, of die eenzaam zijn, mee te nemen naar een mooie avond uit", licht Jeroen toe. "Misschien ken je iemand met weinig contacten, iemand die lang ziek is geweest, of iemand die na jaren van solliciteren nog steeds geen baan heeft gevonden. Trakteer die buurman, dat buurmeisje of die kennis op een kerstdiner."
Het is dus de bedoeling dat de aanvrager zelf een gast meeneemt die er echt even uit moet. "Het leuke is dat het mes op deze manier aan twee kanten snijdt: je hebt zelf een mooie avond, en je gast is er na wellicht een zware tijd echt even uit. Bovendien doet hij of zij nieuwe contacten op."

Gun je iemand in je omgeving een chic kerstdiner van een super-chef? Stuur dan een mail naar redactie@oegstgeestercourant.nl onder vermelding van 'Kerstdiner voor twee' en vertel waarom jouw gast zo'n avond uit echt verdiend. Er is plaats voor vijftig koppels, en bij aanmelding moet vermeld worden waarom de gast echt een avond uit verdiend. Bij meer dan vijftig aanmeldingen zullen de gasten met de 'mooiste reden' uitgekozen worden.

Volkswagen T2

In Oegstgeest rijden opmerkelijk veel Classic Cars rond. Ik sprak met Marijn Scheltens over haar liefde op leeftijd, de Volkswagen T2.

Door John Vroom

"Als kind was ik al gefascineerd door de Volkswagen bus en mijn grootste droom was om er ooit een te kopen. Na ons afstuderen voor de studie Pedagogische Wetenschappen besloten vriendin Jet en ik een tussenjaar te nemen en met een camper richting zon te gaan. Wij gingen wij op zoek naar huurcampers, maar werden daar niet echt vrolijk van. Tot wij in Amsterdam onze vuilniszak niet in onze container op straat kwijt konden en een stukje verder moesten lopen. Daar stond zij. Een lichtblauwe Volkswagen T2 uit 1977 met een kartonnetje achter de voorruit met de tekst 'Te Koop' met een 06-nummer. Wij keken elkaar aan en riepen: 'Dat is hem!' en hebben op straat met de vuilniszak nog in de hand een vreugdedansje gemaakt. Contact gelegd met de eigenaresse en wij hebben haar gekocht. Wij waren helemaal verliefd op ons YB'je. Zo noemen we haar, want dat zijn de letters op de kentekenplaat. Zij was al omgebouwd tot camper, dus voor ons de ideale auto om mee op avontuur te gaan. Wij hebben haar door drie garages laten nakijken of het wel verantwoord was gezien haar leeftijd, maar zo ver men kon beoordelen was alles OK voor de trip. Op nadrukkelijk aandringen van mijn vriend ben ik ook nog op het laatste moment lid geworden van de ANWB. En u voelt het waarschijnlijk al aankomen. De eerste dag ging alles prima, maar de tweede dag in Frankrijk op de Route du Soleil begon onze YB te roken en steeds meer rook kwam het interieur binnen. Kalm blijven en bij de eerstvolgende gelegenheid de weg af. De conclusie van de lokale garagist was vernietigend. 'Fini!'. Een lek in de benzine- en olieleiding. Via de ANWB is zij teruggebracht en wordt nu gerepareerd. Wij kunnen niet wachten tot ze weer beter is, want we zijn nog steeds hevig verliefd op haar. Het leukste is haar voorkant met die koplampen als ogen. Wij vinden dat zij een beetje bedremmeld kijkt. Rijden in YB is elke keer weer een avontuur. Je zit op hele simpele stoeltjes achter een bijna platliggend stuur met natuurlijk geen stuurbekrachtiging, aparte opstaande koppeling- en rempedalen en een versnellingspook die zich niet al te strak laat bedienen. De bus in zijn achteruit krijgen blijft ook elke keer weer een uitdaging. Zijwindgevoelig en trommelremmen zonder rembekrachtiging, maar desondanks zo eerlijk, echt en nostalgisch. Wij hebben haar helemaal ingericht als een soort woonkamer die makkelijk omgebouwd kan worden tot slaapplaats met alle beperkingen van dien, maar zo heerlijk en lief. En niet te vergeten dat benzine luchtje en dat typisch snerpende Kever-boxer geluid van de uitlaat en die leuke uitklapbare, zoals dat vroeger heette, tochtraampjes. Wij kijken er naar uit om met ons YB'je weer op stap te gaan". Tja Marijn, dit is echt Liefde op Leeftijd.

Heb jij ook een Classic Car en wil je er over vertellen? redactie@oegstgeestercourant.nl

Gastentafel in Ampijoloe

Foto: Willemien Timmers

ontmoeting n Hester en Robert Scheltens organiseren in hun huis Ampijoloe maandelijks een gastentafel. De eerstvolgende is op vrijdag 8 november: 17.45 tot 20.30 uur en er zijn nog plaatsen vrij.

Voor € 7,50 per persoon kan men gezellig aanschuiven. Ook degenen die bij eerdere Gastentafels waren zijn van harte welkom: "wij stellen met genoegen vast dat enkele vaste gasten regelmatig terugkomen". Het adres: Rhijngeesterstraatweg 191 te Oegstgeest. Zie voor meer informatie en alle data de website: https://www.ampijoloe.com/Gastentafel.
"Heeft u belangstelling? Meldt u zich dan aan via de website. Vanzelfsprekend zijn wij telefonisch bereikbaar om uw vragen te beantwoorden op 06-23521164."

Taxatie oude en antieke boeken

taxeren n Zaterdag 9 november komt Jaap Schuurman van antiquariaat Novemberland weer naar de Rijnlandse Boekhandel.

Van 11.00 tot 14.00 taxeert Jaap oude boeken en geeft hij advies over allerlei antiquarische uitgaven. Jaap Schuurman is lid van de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVvA) en zeer deskundig.

"Kijkt u op zolder of in de boekenkast en wellicht heeft u daar mooie uitgaven staan die u wilt laten taxeren en eventueel wilt verkopen."

Gezondheidscentrum Rhijngeest feestelijk geopend

Alle hoofdrolspelers samen op de foto.

opening n Op dinsdagochtend 29 oktober is Gezondheidscentrum Rhijngeest geopend. Dit betekent een upgrade voor de nieuwe woonwijk Nieuw-Rhijngeest in Oegstgeest, want er wordt in een belangrijke behoefte voorzien; 'een gezondheidscentrum dat binnen de wijk meerdere vormen van zorgverlening faciliteert'.

Door Wim van Tuijl

Het begrip 'gezondheidscentrum' relateert aan bredere zorgverlening dan een huisarts alleen. Huisarts Rogier van Geldre knikt bevestigend. Legt uit: "Dit klopt. Caroline Groffen en ik hebben een nieuwe maatschap opgericht om de drijvende kracht te vormen voor het nieuw te bouwen gezondheidscentrum Rhijngeest. Naast de nieuwe huisartsenpraktijk, waar op werkdagen in de ochtenden spreekuur zal worden gehouden door Caroline Groffen, zal ook fysiotherapeut David Turenhout starten in de tijdelijke voorziening. Ook zullen andere paramedische disciplines enkele dagdelen per week praktijk houden, zoals de verloskundigenpraktijk Oegstgeest en diëtiste Marjon Minos." Nu bevindt het centrum zich in een tijdelijk onderkomen vlak naast basisschool Het Dok aan de Rustenburgertuin no. 8. "Het is de bedoeling dat binnen één tot twee jaar de permanente huisvesting is gebouwd. De zorgverlening wordt dan uitgebreid met apotheek Beker, en ook een dependance van Atal Medial om bloed te laten prikken." Hij beaamt dat in Rhijngeest behoefte is aan een breed gezondheidscentrum, omdat er gevolg wordt gegeven aan de nieuwe trend om wijkgericht zorg aan te bieden. Dit is de beste manier van werken, omdat contacten tussen zorgaanbieders worden vergemakkelijkt en er meer samenwerking en samenhang ontstaat in de eerstelijnszorg. Een efficiëntere zorg waarbij we de patiënt centraal willen stellen is ons steven."
Rogier van Geldre legt uit dat deze praktijk nauwe samenwerking heeft met Huisartsenpraktijk Poelgeest aan de Rozenlaan. "We houden hier in de ochtenden spreekuur, maar in geval van urgente zaken kan een beroep worden gedaan op de vestiging aan de Rozenlaan. Door de samenwerking kan Huisartsenpraktijk Rhijngeest een volledig aanbod aan medische zorg bieden.

Kleine chirurgische ingrepen en een breed aanbod van aanvullende diagnostiek zoals E.C.G. of longfunctietesten zullen voorlopig worden verricht op de praktijk aan de Rozenlaan."

Is er plek voor de dood?

De eerste keer dat ik met de dood te maken had was het sterven van mijn oma. Ik was 12 en zij 87. Het was wat onwerkelijk om in een witmarmeren aula van een crematorium in stilte afscheid te nemen. Ik zag vooral aan mijn vader wat dood kon betekenen.

De tweede keer was ik 16 en ging het om een meisje op school waar ik een aantal vakken mee volgde. Een vrachtauto had haar niet gezien op haar scooter. Ook ik had een brommertje. In een overvolle zaal speelde een schoolgenoot piano en er klonken warme woorden. Ik kan de beelden zonder moeite oproepen. Daarna leek de dood een tijd mij deur voorbij te gaan en ik merkte dat het zomaar mogelijk zou kunnen zijn te doen alsof hij niet bestaat. Op tv, in sociale media of in de publieke ruimte kwam ik hem daarna niet tegen. In vroeger tijd was dat anders. Toen waren rouwenden aan kleding herkenbaar, werden ramen bedekt met lakens en waren andere rituelen gebruikelijk die een opening boden om de dood ter sprake te brengen. Zo was de dood zichtbaar en wie met hem te maken hadden. Die tijd is voorbij en ik merk dat taal vaak ontbreekt om over dood te spreken. Behalve in de kerk. Daar maken we plaats voor de dood. Rond Allerzielen, de laatste zondag van het kerkelijk jaar of tijdens lichtjesavonden.

Afgelopen zondag hebben wij in onze beide kerken de namen genoemd van de mensen uit onze gemeenschap die het afgelopen jaar zijn overleden. Nabestaanden worden daarvoor in het bijzonder uitgenodigd. Ik merk hoe deze dienst ruimte biedt om niet alleen bij dit verdriet stil te staan, maar ook bij gemis van langer geleden, dat er nergens anders meer welkom is. "Ben je daar nu nog niet overheen?" Soms is verdriet jaren geleden bij gebrek aan aandacht of omdat het nergens welkom was, bevroren geraakt en kan het alleen ontdooien met warme woorden in een omgeving waar ze weg weten met rouw. Laat de kerk zo'n plek zijn. Daar kan het misschien, al is het maar een beetje, wegsmelten. En lukt dat niet, dan mag het schuilen in muziek, een gebed, kaarslicht of in een woord. Tot het, misschien een keer, lente wordt.

Iris van der Heul

Reacties: okecolumn@ziggo.nl

Vers van de maand

Foto: Rembrandt

Het sprak vanzelf

het heimwee roept de tijd terug
toen licht nog argeloos en met
een glimlach aan de dag begon

het wakker worden in de morgen
zijn warme handen op haar huid
die roerloos vroeg om veiligheid

geluid was altijd zo gewoon
een krant die omgeslagen werd
de achterdeur die openging

hoe zij zich telkens weer vergist
en denkt dat ze zijn voetstap hoort
de klemtoon van aanwezigheid

soms zet ze toch twee borden neer
of legt zijn leesbril naast een boek
het sprak vanzelf dat hij er was

Je kan het niet geloven: hij is er niet meer, zij zal er niet meer zijn. In het huis waar alle dingen herinneren aan wat je samen deed. Alle geluiden, een voetstap, de daagse dingen, een leesbril naast een boek, twee borden op de tafel.
Dichteres Anneke Wasscher (1946) laat je voelen hoe die vanzelfsprekendheid, de argeloosheid, voorbij is. Van het ene op het andere moment. Je voelt je verlaten door de dood of door een scheiding. En tegelijk ervaar je nog het vertrouwde: zijn of haar warme handen op je huid. Je geest gaat nog niet mee met de harde werkelijkheid dat je er alleen voor staat. Misschien is dat goed, want een hechte band laat zich niet zo maar verbreken.
Afscheid nemen vraagt tijd en aandacht.

Ronald da Costa

De jonge Rembrandt

museum n Op donderdag 14 november gaat de Volksuniversiteit Oegstgeest naar Museum De Lakenhal voor een rondleiding langs schilderijen, etsen en tekeningen van de jonge Rembrandt.

Een deskundige laat zien wat voor een uitzonderlijk talent deze schilder was en hoe dit al op jonge leeftijd tot uiting kwam.
Museum De Lakenhal presenteert de tentoonstelling Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt van Rijn. Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg.
Aanmelden voor dit museumbezoek kan via de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit of aan de balie van de Volksuniversiteit Oegstgeest.
Museum Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden • 14 november • 10.00 - 12.00 uur • Kosten: € 17,50

Wintermarkt Jottem

snuffelen n Op woensdag 20 november is er weer een gezellige, sfeervolle wintermarkt bij Jottem.

Van 13.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers mooie handgemaakte producten kopen, zoals slingers, kaarsen en kaarten. Voor Sinterklaas of kerstcadeau zal men zeker slagen. Jottem zorgt ook voor lekkere soep, gevulde speculaas, koffie, thee en chocolademelk. Iedereen is welkom op de Louise de Coligylaan 29 in Oegstgeest.

Zwexit

Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest-2019 n Een 'remainer' in Oegstgeest (en een exit).

In een van de eerste stukjes schrijft Zwerver dat hij in Khartoum, Sudan, een Kerstnachtdienst bijwoonde. In 1995 samen met de Engelse Nikky. Beiden daar als vrijwilliger bij Artsen Zonder Grenzen (AZG). Zij nog jong, aan het begin van haar arbeidzaam leven. Zwerver beduidend ouder.
Het Brexit referendum en de moord op een 'remainer', die wenste dat het (niet zo) Verenigd Koninkrijk bij de EU zou blijven, was voor Zwerver aanleiding voor hernieuwd contact. Hij dacht dat Nikky dit wel verschrikkelijk zou vinden, vast wel een remainer zou zijn, laat ik haar eens schrijven. En jawel, zij vindt de Brexit heel erg. Probeert zelfs door middel van het verkrijgen van de Duitse nationaliteit in de EU te blijven.
Nu, ruim twintig jaar na hun gezamenlijk half jaar in Khartoum, heeft Nikky diverse AZG missies, een huwelijk en opgroeiende kinderen achter de rug. Een bestuursfunctie bij AZG brengt haar naar Amsterdam en aansluitend naar Zwerver in Oegstgeest. Per trein vanuit Cambridge, UK, "trying to be green", schrijft ze. Wil lopen van Leiden Centraal naar Zwervers woning en de volgende dag terug. De inmiddels krakkemikkige Zwerver vergezelt haar gaarne daarbij, maar te voet, nee dat lukt niet meer. Dan maar op de fiets, met Nikkys rolkoffer voorop op de bagagedrager, en Nikky te voet.
En lopen dat ze doet! Vanaf station, de landelijke route (Bos van Bosman, Landje van Bremmer, Endegeest, gemeentehuis). De volgende dag de stedelijke route terug via Geversstraat en Rijnsburgerweg.
Terug naar het station fietst Zwerver steeds een eindje vooruit en wacht dan Nikky op, neemt dan weer een voorsprongetje, wacht dan weer op Nikky, en zo steeds verder. Een bezorgde heer fietst Zwerver achterop en ziet hem steeds stoppen en opstappen. Als hij de weer eens gestopte Zwerver passeert stopt hij ook, loopt enkele meters terug en verrast Zwerver met de vraag "Gaat het goed met u?". Zwerver legt uit waar hij mee bezig is en stelt hem gerust.
Tegelijk bedenkt Zwerver dat die man onbedoeld een punt heeft. Hij had zijn vraag anders kunnen formuleren: "Waar bent u eigenlijk mee bezig?". Ja, aan alles komt een eind. Zwerver is toch eigenlijk wel uitgezworven en uitgeschreven. Trouwe lezer, u dankend voor uw belangstelling en u vriendelijk groetend neemt hij zijn Zwexit.

Herdenkingsplaatje voor Stans Eikelenboom op Oud-Poelgeest

Onthulling herdenkingsplaatje Stans Eikelenboom door team Stans' Bomencursus.

groen n Stans' Bomencursus heeft de najaarscursus 2019 afgesloten met het plaatsen van een herdenkingsplaatje bij de ­Spaanse eik (Quercus x hispanica) op Landgoed Oud-Poelgeest.

Ter gelegenheid van haar negentigste verjaardag heeft dr. Stans ­Eikelenboom (1921-2017), toxicoloog, in 2011 deze boom onthuld op een prachtige plek op Landgoed Oud Poelgeest. De boom is haar aangeboden door de cursisten van Stans' Bomencursus.

In 1995 heeft Stans Eikelenboom de Bomencursus Oegstgeest/Leiden opgericht. Tot aan haar overlijden heeft zij zich actief ingezet voor het behoud van de natuur en was zij een bron van motivatie voor velen, zoals op het herdenkingsplaatje staat te lezen.

Tijdens de excursie naar Landgoed Oud Poelgeest op zondag 3 november stond het behoud van veterane bomen centraal en is de bijzondere bomencollectie bekeken. De boomcursisten hebben op deze laatste excursiedag van 2019 het resultaat gezien van een speciale snoeitechniek, de zogenaamde breuksnoei, die bij veterane bomen is toegepast.

In 2020 viert Stans' Bomencursus haar 25-jarig jubileum. Begin januari wordt het jubileumprogramma bekend gemaakt. Voor meer informatie en aanmelding Stans' ­Bomencursus: hans.van.daalen16@gmail.com.

Ontmoeting met Vrouwen

samen n Op vrijdag 15 november zijn alle vrouwen uit Oegstgeest welkom om andere vrouwen te ontmoeten rond het thema 'Ik ben oké, toch?'.

De interkerkelijke werkgroep heeft Marieke Meijer uitgenodigd een toespraak te houden over dit onderwerp. Marieke is psycholoog, spreekster en schrijfster van onder andere 'Vrij van moeten'.
Alle vrouwen zijn welkom om in een gezellige, ontspannen ambiance met koffie/thee en lekkers stil staan bij dit onderwerp.
Crèche en boekentafel zijn aanwezig.
Rehoboth Kerk, Lijtweg 1, Oegstgeest • 9.00 uur koffie/thee, 9.15 – 11.15 uur programma • Toegang gratis, er is een collecte • Contact: B. Peeman, (071) 5173022

Vocaal concert in cultuurhuis De Paulus

muziek n Denk je wel eens: mooie muziek, jammer dat ik de tekst niet versta? Dat zal je dit concert niet overkomen! Geen tekst, maar een universele taal die iedereen begrijpt.

Kom naar het concert en beleef dans, percussie en cultuur van over de hele wereld en uit het grote onbekende. Gemaakt met het instrument dat alle mensen verbindt: de menselijke stem.

Vocaal Ensemble Irrevocable presenteert onder leiding van dirigent Wouter Verhage: Geen Woord te Veel. Met werken en bewerkingen van onder andere Bach, Piazzolla, Jenkins en Meredith Monk. Ook is de speciale opdrachtcompositie 'Aurora' te horen, geschreven door lid van het ensemble Tijs Hol.

Cultuurhuis De Paulus, Warmonderweg 2 Oegstgeest • 30 november • 14.00 uur. Tickets verkrijgbaar op www.irrevocable.nl en aan de zaal. Prijs: € 15; studenten €10. Voorverkoop via website €2 korting.

Rotary-gift voor Living with Hope

De cheque werd in ontvangst genomen Hannelore Rosenkotter, bestuurslid van de Stichting en Rotarian Sako Zeverijn, die zelf alvleesklierkanker heeft.

geven n Rotary Oegstgeest e.o. kon op 30 oktober tijdens een bijzonder druk bezochte clubavond de opbrengst van het Jeu de Boules toernooi van 8 september bekendmaken en overhandigen aan de Stichting Living with Hope.

Living with Hope is het patiëntenplatform voor alle mensen met alvleesklierkanker en hun naasten. De cheque werd in ontvangst genomen Hannelore Rosenkotter, bestuurslid van de Stichting en Rotarian Sako Zeverijn, die zelf alvleesklierkanker heeft en bijzonder actief is in de stichting. Na het bekendmaken van de opbrengst van € 940,- heeft één van de aanwezigen het bedrag spontaan afgerond op €1000,-.

Living with Hope organiseert op zaterdag 23 november in het Academiegebouw in Utrecht een landelijke patiëntendag voor patiënten met alvleesklierkanker.

Landelijke patiëntendag voor mensen met alvleesklierkanker op 23 november

Ook mensen die met deze ziekte te maken hebben of gehad hebben zijn welkom. Aanmelden kan op www.livingwithhope.nl.

Leerlingen Rijnlands Lyceum langs de deur voor buurt-inloop

contact n Op zaterdag 23 november organiseren de buurtambassadeurs van wijk Oranje-Nassau een buurt-inloop in de Hofdijck-school van 15.30 tot 17.30 uur. Doel is om met de buurtbewoners in gesprek te gaan over wat nodig is om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen. Ook gaat men in gesprek over hoe burenhulp daarbij een rol kan spelen.

Ter voorbereiding bezoeken leerlingen van het Rijnlands Lyceum van 11 tot 18 november een groot aantal bewoners in Oranje-Nassau om hen te enthousiasmeren voor de bijeenkomst. Met oudere bewoners wordt besproken wat er nodig is om langer thuis te kunnen wonen. Bij jongere bewoners bespreken de leerlingen of en hoe zij burenhulp willen geven zoals boodschappen doen, bijhouden van de tuin of uitvoeren van reparaties.

De leerlingen presenteren hun bevindingen op 23 november op een poster. Verder zijn alle thuiszorgorganisaties uitgenodigd aanwezig te zijn met een standje.
"Wij hopen u te begroeten op 23 november (15.30 uur) in de Hofdijckschool (Hazenboslaan). Want bedenk: een goede buurt is beter dan een verre vriend," Gerrie ­Kooijman, Marita Danhof en Lodewijk Schmit Jongbloed (buurtambassadeurs Oranje Nassau, voor Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest)

ZIN op Zondag

Beeldhouwer Brancusi op zoek naar de essentie

zin n Kunsthistorica Hannah van Seters zal bezoekers zondag 10 november in het Dorpscentrum leiden in de (wellicht hernieuwde) kennismaking met de kunstenaar Brancusi.

Het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw was een roerige tijd op het gebied van de kunsten. Er veranderde veel: de ene stroming volgde de andere in snel tempo op, of ze bestonden naast elkaar. De beeldhouwkunst volgde daarin haar eigen pad.
De beeldhouwer Brancusi kwam met een voor zijn tijd nieuwe vormentaal. Hij ging daarin een volstrekt eigen weg.
Deze Roemeense kunstenaar bracht de wereld een nieuwe kijk op de dingen: hij zocht naar de essentie en hij verloor zich niet in het uiterlijk. Dit heeft vele kunstenaars na hem geïnspireerd.

Deelnemers sluiten af met eenvoudige maaltijd door vrijwilligers bereid. Daarom is het van belang dat men zich tijdig opgeeft bij Marjan Driessen, 071-5131422 of ­marjandriessen1949@gmail.com. richtbedrag € 7,50. Het begint om 17.00 uur.

10 november / 17.00 -19.30 uur

Veranderd gedrag bij dementie

ontmoeting n Veel mensen met dementie vertonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter.

Op donderdag 14 november komt de psycholoog Maria Derksen in het Alzheimer Café. Zij gaat in op de gedragsveranderingen bij dementie. Er is ruim de tijd om vragen te stellen. De livemuziek wordt verzorgd door de Netz.

SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, Leiden. De zaal is open om 19.00, het programma start om 19.30 uur.

Mozarts Mooie Meiden is een vrolijke, gekostumeerde voorstelling in Theater Het Trefpunt

Sopraan Wendy Roobol als Francesca La Ferrarese in Mozarts Mooie Meiden. Kostuum Monique Bolwerk

n Lezersactie voor vier gratis kaarten

muziek n In Theater Het Trefpunt te Warmond is aanstaande zaterdag, 9 november, om 20.30 uur een hoogst originele voorstelling. In samenwerking met Muziekkamer Oegstgeest voeren sopraan Wendy Roobol en Ursula Dütschler, fortepiano, vier vrouwen ten tonele voor wie Mozart de prachtigste aria's schreef. Het is een vrolijke pastiche, heerlijk gekostumeerd.

Door Lucien Knoedler

Mozart? Was Carolina van Nassau (1743–1787) niet alert geweest, had de wereld nooit van hem gehoord. In Den Haag aan buiktyfus gestorven, in de leeftijd van negen jaar. Gealarmeerd stuurde de prinses haar lijfarts om eerst het leven van Nannerl te redden, daarna haar broertje Wolfgang Amadeus. De familie Mozart moest veel langer in de Hofstad blijven. Ze kwamen 11 september 1765 per trekschuit aan – uit Londen via België, op doorreis naar Salzburg, eindelijk naar huis –, ze vertrokken pas in april 1766. Aan het Haagse hof was het goed toeven. Carolina – de zuster van Stadhouder Willem V – bezat een mooie stem, omringde zich met muziek, wekelijks trad er een orkest op. Mozart componeerde een concertaria voor zijn redster en droeg vier symfonieën aan haar op.
"Vergeef mij, majesteit, ik ben maar een vulgaire man. Echter, ik verzeker u, mijn muziek is dit niet." Dit zou Mozart Jozef II hebben verklaard. De keizer liet immers de beste zangers aan zijn Burgtheater in Wenen binden. Onder hen een formidabele sopraan, Nancy Storace (1765–1817). Een tiener nog had zij al in de grote Italiaanse operahuizen gestaan. In Le nozze di Figaro heeft Mozart de hoofdrol, de geestige en slimme dienstmaagd Susanna, naar haar stem en persoonlijkheid gemodelleerd. Later verschijnt Adriana Gabrieli (1755–1799). Zij is Fiordiligi in Cosi fan tutte, Mozarts opera uit het leven gegrepen, en ze zong Susanna in Figaro. Er is ook de familie Wendling te Mannheim die meerdere sopranen telde. Twee van hen droegen de première van Mozarts opera Idomeneo.
Het idee voor deze hoogst originele voorstelling is van Wendy Roobol. Zij tekent ook voor de voortreffelijke teksten en vertalingen; haar uitvoerige toelichting biedt inzicht in Mozarts persoonlijkheid. De kostuums zijn van Monique Bolwerk, Ursula Dütschler is een briljante klavierspeelster.


Lezersactie

Vier vrijkaarten voor het juiste antwoord op deze vraag: hoeveel maanden verbleef de familie Mozart in de Hofstad?

Antwoord naar redactie@oegstgeestercourant.nl

Stichting Evenementen: Van Peuterdans tot Kinderyoga

Foto: PR/ Stichting Evenementen

cursussen n Afgelopen weken is de Stichting Evenementen opnieuw van start gegaan met een breed aanbod van kinderen voor de Oegstgeester jeugd.

Ondanks dat de toekomst van de organisatie voor wat betreft het jeugdwerkaanbod nog onzeker is, hopen docenten en vrijwilligers dat de Stichting Evenementen voldoende gesteund zal worden bij het realiseren van haar populaire activiteiten. Op dit moment is deelname aan een aantal cursussen nog mogelijk.


Peuterdans

Tijdens Peuterdans maken kinderen onder leiding van dansdocente Inge Pieterse al kennis met leuke dansspelletjes en speciale peuterdansmuziek, waarbij de basisbewegingen, zoals springen, klappen, dansen, draaien, stampen en rollen aan de orde komen. Uiteraard staat het plezier en de fantasie van het kind centraal. De lessen worden gegeven zonder de aanwezigheid van de ouder.
Uiteraard mogen de ouders het begin van de les en het eind van de les even meemaken. De cursus wordt afgesloten met een vertederende danspresentatie.
Voor oudere kinderen geeft Inge de cursussen K3-dans en Streetdance.

Kinderyoga
Yogadocente Jeannette Grootendorst-Nijhuis geeft bij de Stichting Evenementen een tweetal Kinderyogacursussen. Tijdens de yogalessen wordt er gewerkt in kleine groepjes, zodat de juiste individuele aandacht gegeven kan worden. Het is de bedoeling dat de kinderen makkelijk-zittende kleding aan hebben. Voor yogamatten wordt gezorgd. Via yogahoudingen, ademspelletjes, massages en visualisaties ontwikkelt een kind onder andere de motoriek, concentratie, zelfvertrouwen en samenwerking. Zo ontdekken kinderen spelenderwijs hoe hun lichaam gezond en sterk te houden en hoe in balans te komen en te blijven. Yoga helpt bij het verwerken van allerlei indrukken van school en dit schept weer meer ruimte in hun hoofd en lijf, wat meer rust in henzelf geeft. Met plezier bewegen en ontspannen en ontspannen staan voorop bij Kinderyoga!


Instromen
Hoewel het cursussenaanbod minder is dan in voorgaande jaren, is instromen bij een aantal lopende cursussen op dit moment nog mogelijk. Zo is er nog beperkt plaats bij K3-dans, Streetdance, Voice4Kids, de musicalcursus en de culinaire cursussen; allen op de donderdag en de cursus Djembé en Percussie op de woensdag.

www.st-evenementen.nl of bel 071-5171540

Dertig jaar Rechten van het Kind

Foto: Willemien Timmers

Een nieuwe tekenwedstrijd

rechten n Op 20 november houdt Amnesty Oegstgeest weer een tekenwedstrijd. Ditmaal voor de leerlingen van groep 8 van de Openbare Basisschool De Vogels in Oegstgeest.

Foto: Willemien Timmers

Het is een bijzondere dag in een bijzonder jaar, want het is dan precies dertig jaar geleden dat de Verenigde Naties het Kinderrechtenverdrag unaniem ondertekenden. Dat die rechten niet wereldwijd worden nageleefd, maakt het werk van Amnesty International nog altijd noodzakelijk, ook op dit gebied.

Een dak boven je hoofd

Voordat de kinderen van De Vogels aan het tekenen slaan, krijgen ze een les die gegeven wordt door mensen van de Scholengroep van Amnesty Oegstgeest. Het thema dit jaar is 'Recht op een dak boven je hoofd'.
De jurering vindt nog dezelfde dag plaats, zodat de drie winnaars snel bekend zijn. Zij krijgen een oorkonde en een prijs.
Bijzonder is dat de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, bij de activiteiten aanwezig wil zijn.

10 december

Op de Dag van de Rechten van de Mens, 10 december, houdt Amnesty Oegstgeest de gebruikelijke schrijfmiddag in de Openbare Bibliotheek, Lange Voort 2 T. Alle wedstrijdtekeningen zijn daar te bezichtigen. De ervaring leert dat ze ontroeren.


www.oegstgeest.amnesty.nl

Feestelijk concert Aafje de Bloois

muziek n Op donderdag 21 november komt de Derde Donderdag club van het burgerinitiatief bijeen, dit keer met een optreden van jazz-zangeres Aafje de Bloois.

Dit feestelijke programma met diner vooraf, wordt aangeboden in samenwerking met Radius. De DD-club begint inmiddels vorm te krijgen met een vaste basis van zo'n 20 deelnemers, maar er is nog voldoende plek voor meer dus iedereen kan zijn of haar buurman/vrouw meenemen.

Het concert vindt plaats in de Haeswijkflat President Kennedylaan 141.Men start met een borrel om 18.00 uur gevolgd door een buffet-diner. De kosten voor het diner inclusief het eerste drankje bedragen €10, ter plaatse contact af te rekenen. Het concert is vanaf 19.30 uur gratis bij te wonen. Aanmelden via info@langerzelfstandiglevenoegstgeest.nl.

Gert-Jan Segers in 'College Tour'

Wethouder Jan Nieuwenhuis samen met leerlingen van het Wellant college, docente Ria Hoogendoorn, Tijs Yesilkagit (Fietskruideniers) en Sandra Poel (Eva).

politiek n Tweede Kamer-fractievoorzitter en partijleider Gert-Jan van de ChristenUnie komt op maandagavond 11 november naar Leiden voor een avond in stijl van het tv-programma College Tour.

Segers zal ingaan op vragen op allerlei gebied die door het publiek vooraf kunnen worden aangedragen via culeiden@gmail.com. De College Tour-avond staat onder leiding van Wilfred Scholten en vindt vanaf 19.30 uur plaats in Theater de Ware Liefde in het Visser 't Hooft Lyceum aan de Kagerstraat 1 in Leiden. De avond wordt georganiseerd door de ChristenUnie afdeling Leiden en is gratis toegankelijk. Aanmelding vooraf via voornoemd mailadres is wenselijk.

Mantelzorgers krijgen waardering

aandacht n 10 november is de landelijke dag van de mantelzorg. In Oegst­geest wordt deze op donderdag 7 donderdag gevierd met een koffieconcert met lekkers in de Paulus.

Deze week worden er ook 174 bloemstukken rondgebracht. Deze bloemstukken reikt de gemeente uit als blijk van waardering aan de mantelzorgers in Oegs­tgeest. Eva, het Wellant college en de fietskruideniers werkten hiervoor weer nauw samen.

Mantelzorgers konden zich het hele jaar aanmelden voor de mantelzorgwaardering bij Stichting Eva. Het Wellant college en vooral Ria Hoogendoorn verzorgt al voor het derde jaar de productie van de bloemstukken. Samen met leerlingen worden deze in een week gemaakt. Elke dag wordt een gedeelte gemaakt en elke middag wordt een deel rondgebracht en persoonlijk bij de mantelzorgers afgeleverd door de jongeren van de Fietskruideniers. Maandag 4 november waren de eerste bloemstukken klaar. Wethouder Jan Nieuwenhuis ging op bezoek.

Tentoonstelling Wandkunst Torenvlietbrug

Vier ontwerpers hebben een ontwerp gemaakt voor de wand onder de Torenvlietbrug.

kunst n Van maandag 11 tot en met donderdag 21 november organiseert de provincie Zuid-Holland met de gemeente Oegst­geest een tentoonstelling over de wandkunst onder de Torenvlietbrug (over de Rijn vlakbij Corpus).

Bewoners en belangstellenden kunnen de ontwerpen van vier geselecteerde kunstenaars en ontwerpers bekijken en aangeven welk ontwerp hen het meest aanspreekt. De mening van het publiek wordt betrokken bij de afweging van de jury. Het winnende ontwerp wordt begin december bekend gemaakt. De wandkunst wordt aangebracht onder de nog te vernieuwen Torenvlietbrug.

Vier ontwerpers, te weten Michiel Kluiters, Gabriel Lester, Sanja Medic en Martijn Sandberg, hebben een ontwerp gemaakt voor de wand onder de Torenvlietbrug. Bewoners en belangstellenden kunnen vanaf 11 november in het gemeentehuis van Oegstgeest de ontwerpen bekijken en hun mening geven. De ontwerpen zijn daarnaast ook te bekijken in het informatiecentrum RijnlandRoute en via www.rijnlandroute.nl.

De prijsvraag betreft kunst op een nieuwe verticale wand langs een nieuw voetpad onder de Torenvlietbrug (zijde van Oegstgeest). In totaal deden er 63 ontwerpers mee. De prijsvraag is georganiseerd in samenwerking met Architectuur Lokaal.
De jury, onder voorzitterschap van Jan Nieuwenhuis, wethouder gemeente Oegstgeest, selecteerde uit alle kunstenaars en architecten vier ontwerpers om een schetsontwerp te maken.

Column

Spreektijden

column n Al sinds jaar en dag is het in de Oegstgeester politiek de gewoonte om raadsleden en collegeleden te beperken in hun spreektijd. De gedachte er achter is, dat de vergaderingen dan niet te lang duren. Het leidt regelmatig tot bizarre situaties; met name voor de kleinere partijen.

Als er bijvoorbeeld twaalf onderwerpen op de agenda staan – en dat is in Oegstgeest geen uitzondering – wil je als eenmans- of tweepersoonsfractie over ieder onderwerp wel jouw mening geven. En dan kan het gebeuren, dat later op de avond een voorstel aan de orde komt, dat je zelf hebt ingediend. Maar omdat je geen spreektijd meer hebt, mag je dat onderwerp niet toelichten of verdedigen. De situatie wordt nog absurder, omdat partijen over en weer elkaar nog wel eens wat spreekminuten toekennen. Dat bewijst het failliet van die spreekbeperking al helemaal.

De grotere partijen hoor je niet klagen; zij zitten over het algemeen ruim genoeg in hun spreektijden. Toen de gemeenteraad het hier onlangs over had, liet het CDA weten, dat grotere partijen meer (en dus langer) recht van spreken hebben, omdat er meer inwoners op die partijen gestemd hebben. En daar vliegt deze partij dus totaal uit de bocht. We maken onderdeel uit van de vertegenwoordigende democratie. Maar dat wil niet zeggen, dat je als raadslid alleen je eigen stemmers vertegenwoordigd. Nadat je gekozen bent, moet je de belangen behartigen van álle inwoners. Ieder raadslid is dus gelijk, net als zijn of haar partij. En dus moet iedere partij evenveel spreekrecht hebben.

Het beperken van de spreektijden van raadsleden is al van zichzelf een beperking van de democratie. Waarom lukt het raadsleden in Teylingen, Lisse, Nieuwkoop of Kaag en Braassem wél om doorgaans voor 23.30 uur klaar te zijn met hun vergaderingen? En zouden de raadsleden van Oegstgeest daar niet toe in staat zijn? Schaf die spreektijden af. Het zal in het begin best wel eens voorkomen, dat er wat langer vergaderd moet worden. Maar ik ga er van uit dat ook de raadsleden van Oegstgeest bij hun zinnen komen en uiteindelijk selectiever worden in hun speeches, zodat ook de politici zelf betere en langere nachtrust kunnen krijgen.

Joep Derksen

Tijdelijk zijn raadsleden meer gelijk

politiek n Met het aannemen van een voorstel door een meerderheid van de gemeenteraad hoeven de kleinere fracties niet meer bang te zijn, dat ze over belangrijke onderwerpen niet meer mogen meepraten.

Door Joep Derksen

De maximum spreektijd voor raadsleden heeft de afgelopen jaren regelmatig tot problemen geleid. Met name bij partijen, die door één of twee raadsleden vertegenwoordigd worden. En zo kon het gebeuren, dat een partij een voorstel indiende, maar dit voorstel niet eens mocht beargumenteren, omdat de spreektijd op was.
Hoewel de gelimiteerde spreektijden toch blijven, krijgen de raadsleden wel meer gelegenheid om zich te uiten. Waarbij er van wordt uitgegaan, dat iedere politieke partij gelijk is; ongeacht het aantal raadsleden. Hoewel dit voorstel is aangenomen, zou het uiteindelijk geen lang leven beschoren kunnen zijn. Raadslid Karin Rosdorff (HVO) wees er op, dat extra raadsleden voor een partij niet automatisch moet betekenen, dat hun partij ook langer aan het woord mag zijn. "Grotere fracties hebben ook meer stemmen. Dat lijkt ons voldoende."
CDA-raadslid Van der Hoeven blijkt uit te gaan van 'gelijkheid van raadsleden' en niet 'gelijkheid van politieke partijen'. "We hebben hier 19 raadsleden die allemaal verkozen zijn en allemaal een zelfstandige verantwoordelijkheid hebben van dit college. Elk raadslid heeft evenveel recht van spreken en evenveel spreektijd." De tegenstanders CDA en VVD hebben al aangegeven, dat ze dit gaan terugdraaien en ze zullen dat doen, op het moment dat wél alle raadsleden van hun partijen aanwezig zijn in de raadsvergadering.

Gedichten van Oegstgeester dichters op gratis boekenleggers

Vorig jaar maakten veel scholieren zelf gedichten, die werden voorgedragen in de bibliotheek. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

poëzie n Dichters krijgen een uitgelezen kans om in schrijversdorp Oegstgeest een literair geïnteresseerd en deskundig lezerspubliek te bereiken. Daartoe zullen de bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse boekhandel een serie boekenleggers uitbrengen met een gedicht van Oegstgeester dichters. Iedere gevestigde en aankomende dichter van elke leeftijd kan hiervoor nog niet gepubliceerde gedichten inzenden.

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en een selectie maken. De jury bestaat uit Wietske Brouwer (docent Nederlands aan het Rijnlands Lyceum Oegstgeest), Roxanne Heemskerk (bibliothecaris Oegstgeester bibliotheek), Margriet Lugt (secretaris Cultuurfonds Oegstgeest) en Hans Ludo van Mierlo (Oegstgeester schrijver en voorzitter van Dorpsmarketing Oegstgeest).

De vorm van de gedichten is vrij. Dichters moeten er wel rekening mee houden dat op een boekenlegger maar beperkt ruimte is. Daarom geldt een maximum van 100 woorden.

Geïnteresseerde dichters kunnen maximaal drie gedichten insturen. De inzenders zien af van auteursvergoeding voor publicatie op de boekenlegger. Deelname staat open voor zowel inwoners als oud-inwoners van Oegstgeest.

De gedichten kunnen gestuurd worden naar info@dorpsmarketingoegstgeest.nl met in het onderwerp: 'Gedichten'. Inzenden voor de eerste boekenlegger uit de serie kan tot 1 december 2019. Per boekenlegger worden er 2500 stuks gedrukt.
De eerste boekenlegger zal verschijnen in januari 2020 ter gelegenheid van de introductie van het themajaar 'Schrijversdorp Oegstgeest'. De tweede boekenlegger verschijnt in maart 2020 naar aanleiding van de boekenweek. Daarna zullen boekenleggers verschijnen in juni 2020 in verband met de aankomende vakantieperiode, in oktober 2020 in het kader van de Kinderboekenweek en in november 2020 in verband met sinterklaas en kerst. Afhankelijk van de belangstelling van de dichters volgen er meer. De boekenleggers vormen een serie en worden genummerd. Ze zijn daarmee een uniek verzamelstuk.

De uitgifte van de gratis boekenleggers is een initiatief van Dorpsmarketing Oegstgeest in samenwerking met het Cultuurfonds Oegstgeest, de bibliotheek Bollenstreek, de Rijnlandse boekhandel en de Oegstgeester Courant.

Vogel Vocaal

muziek n Vogel Vocaal geeft binnenkort weer zijn jaarconcert in Cultuurhuis De Paulus.

Het koor is acht jaar geleden ontstaan in de Vogelwijk en bestaat nog steeds voor het merendeel uit zangeressen en zangers uit de wijk. Het jaarconcert in Cultuurhuis De Paulus, op de grens van Leiden en Oegstgeest, voelt dan ook vertrouwd.
Vele stemmen met vele smaken.

Cultuurhuis De Paulus • Warmonderweg 2 • Zaterdag 9 november 19.30 uur • Toegang: vrij (al kunt u op de avond zelf een bijdrage geven).

Raad wil geen volwaardig presidium

politiek n Een poging van CDA en VVD om veranderingen aan te brengen in het raadspresidium is niet gelukt. Het presidium bestaat uit raadsleden, die namens de verschillende partijen de politieke agenda's vaststellen.

De beide partijen willen graag, dat iedere raadsfractie in het presidium vertegenwoordigd kan zijn. Nu bestaat het presidium nog uit slechts drie leden en dus is er minder zeggenschap van de partijen, die geen vertegenwoordiger in het presidium hebben. Het voorstel van VVD en CDA werd echter afgewezen met negen stemmen tegen en acht stemmen voor. Raadslid Karin Rosdorff (HVO) gaf als reden aan: "We hebben ervaring opgedaan met een zes partijen presidium. Dat was niet slagvaardig en het bleek lastig om agenda's op vorm te krijgen." (JD)

Mijn Poolse Huis

lezen n Wie aan Auschwitz denkt, denkt niet aan vakantie. Voor Dore van Duivenbode is dat anders.

In 'Mijn Poolse Huis' vertelt ze over de onbezorgde zomers die ze er ze als dochter van een Poolse moeder vanaf haar prille jeugd doorbracht. Ze groeide met haar Poolse moeder op in Rotterdam, maar vanaf haar prille jeugd worden de vakanties steevast doorgebracht in Polen.

Dore van Duivenbode (1985) is schrijver en journalist en studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2018 debuteerde zij met Mijn Poolse Huis (Uitgeverij De Geus), waarmee ze in 2019 de Bob Den Uyl Prijs won.
Dore van Duivenbode schreef onder meer voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Volkskrant Magazine en werkte als interviewer voor het Internationaal Film Festival Rotterdam en Movies That Matter.

Deze lezing wordt georganiseerd door Volksuniversiteit Oegstgeest, Bibliotheek Bollenstreek en de Rijnlandse Boekhandel.
Woensdag 20 november • 20:00 uur • Bibliotheek Bollenstreek Lange Voort 2T Oegstgeest • Kaarten: € 10,- verkrijgbaar via de website

FC Oegstgeest verliest geflatteerd

Ook deze uithaal van Melvin van Gent leverde helaas geen doelpunt op. | Foto lichtenbeldfoto.nl Foto: Paul Lichtenbeld

voetbal n De wedstrijd uit bij Be Fair zou deels hetzelfde beeld geven als voorgaande wedstrijden, een wat slome start, een goede opleving tegen het eind van de eerste helft en het eerste deel van de tweede helft. En uiteindelijk toch weer een domper. De 2-0 deed de illusie van een gelijkspel teniet. Dat later de 3-0 nog viel, leverde een geflatteerde einduitslag.

Afgelopen zaterdag had FC Oegstgeest bovendien het nadeel dat kort na de aftrap Be Fair al direct met 1-0 voorkwam uit een fraaie kopbal van één van de aanvallers van Be Fair. Het eerste deel van de wedstrijd speelde zich dan ook vooral op de helft van FC Oegstgeest af. Verderop in de eerste helft krabbelde FC Oegstgeest wat meer op en kreeg grip op de wedstrijd.

LOHC heren 1 blijft door de 5-1 winst koploper in poule A. | Foto Ed Patijn Foto: Ed Patijn

Ook de kansen kwamen weer. In die periode was die kansenverhouding zo ongeveer één staat tot drie voor Be Fair.
De kans op de gelijkmaker kwam zelfs in het begin van de tweede helft zeker dichterbij. In de 63ste minuut kreeg Daniël van Vliet een grote kans, maar helaas kopte hij de bal tegen de paal. Ook de rebound kon niet in een doelpunt worden omgezet. De overige mogelijkheden bleven helaas eveneens onbenut.
Tot overmaat van ramp maakte een aanvaller van FC Oegstgeest op het middenveld een heel onhandige fout waardoor de tegenstander de aanval direct kon omkeren. Hij voorzag een spits een perfecte pass, kwam hierdoor alleen voor de FC Oegstgeest keeper en maakte feilloos af: 2-0.
Nu ging de wedstrijd uit als een nachtkaars. Tegen het einde van de wedstrijd maakte Be Fair nog wel 3-0.
Of die slome start nog te maken heeft met 'wennen' aan de derde klasse? Ondanks dat had FC Oegstgeest beter verdiend. Als kansen worden benut en minder fouten worden gemaakt, kan het team van Nico van der Salm zeker wel punten gaan binnenhalen.

Ukkies welkom bij FC Oegstgeest

voetbal n De Ukkies zijn de jongste leden van FC Oegstgeest. Zij maken spelenderwijs kennis met de voetbalsport.

Er zijn twee groepen binnen de Ukkies, kinderen geboren in 2013 worden de JO7 (jeugd onder 7) genoemd, de kinderen uit 2014 de JO6. In de groep onder de 6 is er plaats voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar.

De kinderen mogen om kennis te maken met de vereniging en met voetbal meedoen aan proeftrainingen. Als die proeftrainingen goed zijn bevallen, moet de nieuwe Ukkie zich aanmelden als verenigingslid van FC Oegstgeest. Zo zijn ze verbonden met de club en missen de ouders geen communicatie. Ze betalen een lage contributie (€ 50,00).

De JO6-groep traint in de wintermaanden éénmaal in de week op zaterdagmorgen.

Indien mogelijk, doen ze een keer mee aan een toernooi. Verder spelen ze geen wedstrijden. In het verleden is gebleken dat dit voldoende is voor deze leeftijdsgroep. De JO7-groep traint tot februari twee keer in de week. Vanaf februari wordt de JO7-groep verdeeld in gelijkwaardige teams van acht kinderen. Deze teams gaan meespelen in de vriendschappelijke bollencompetitie georganiseerd door FC Lisse. Ook doen ze mee aan een aantal toernooien. Tot en met februari worden de zaterdagtrainingen in de gymzaal gegeven, de woensdagtrainingen zijn buiten.

Ouders kunnen mailen naar de coördinator om zich aan te melden voor een proeftraining (coordinator-JO7@fcoegstgeest.nl)

ASC zet goede collectieve prestatie neer

Voetbal n ASC heeft een positief resultaat neergezet door in eigen huis met 2-1 te winnen van het Haagse Laakkwartier. Na 7 punten uit de laatste drie wedstrijden draait ASC mee in de bovenzijde van het rechterrijtje en heeft nog twee duels in te halen.

Alle treffers in de wedstrijd van afgelopen zondag werden in de eerste helft gemaakt. Trainer Mo Boudrine kon meer dan tevreden zijn met het resultaat van zijn team. "We hebben een uitgebreide ziekenboeg waardoor zeven vaste basisspelers niet beschikbaar waren vanwege blessureleed. Dat je dan als debutant de winst weet te pakken zegt veel over de uitstekende teamprestatie die is neergezet. Dit vertaalde zich in het wedstrijdbeeld waar een team stond dat ondanks de ongemakken er alles aan wilde doen om de punten in eigen huis te houden", concludeerde Mo met een blij gezicht.

ASC was in de eerste helft de bovenliggende partij en zocht aanvallend het initiatief. Daarnaast werd het verdedigende werk niet veronachtzaamd. Dankzij een benutte strafschop van Ruben Dutrieux kwam ASC aan de verdiende voorsprong. Een moment van nonchalance bij het verdedigen leverde de gelijkmaker op.

De debutant weet de winst te pakken

"Laakkwartier heeft capaciteiten aanvallend scherp te zijn", verwoordde Mo. "Dus moet je achterin permanent alert zijn." Ralph van Zandwijk: "Gelukkig was topscorer Ali Barokzay weer scherp. Hij onderstreepte zijn vorm door nog voor rust voor 2-1 te tekenen.

In de tweede helft was het spel aan beide zijnen wat slordiger, maar gaf ASC verdedigend weinig weg", aldus Ralph. Enige dissonant was de rode kaart voor een speler van Laakkwartier wegens spuwen naar een ASC-speler. De voorsprong kreeg na het laatste fluitsignaal een upgrade naar het begrip 'zege'.

330 deelnemers judotoernooi

Vanaf tien tot drie uur werden er zo'n 780 wedstrijden gespeeld in de diverse leeftijdsgroepen vanaf zes jaar. | Foto Karel David van der Gun Foto: Karel David van der Gun

judo n Zondag 3 november werden er voor de 49e maal judowedstrijden gehouden waarvan de opbrengst voor een goed doel is, namelijk het Liliane fonds dat zich inzet voor kinderen met een beperking in arme landen.

Driehonderddertig judoka uit ­Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Noordwijk, Noordwijkerhout, Voorhout, Sassenheim en uiteraard vooral Oegstgeest streden op sportieve wijze voor de prijzen.

Het toernooi werd georganiseerd door Judoschool Sakura uit ­Rijnsburg en sportschool Rob van der Hoorn. Vanaf tien tot drie uur werden er zo'n 780 wedstrijden gespeeld in de diverse leeftijdsgroepen vanaf zes jaar. Ronald Joorse, coach van onder andere drie wereldkampioenen en acht Europees kampioenen judo, nu trainer bij Ajax, en opgeleid tot judoleraar door Rob van der Hoorn gaf een fantastische training aan judoka van 12 jaar en ouder. Alle judoka en medewerkers kregen een springtouw als herinnering mee.

Mede dankzij een donatie van €400,- van Nico Schouten kan er dit jaar €1285,00 worden afgedragen aan het Liliane Fonds.

Goud

Lola Bautz, James McBean, Noé Corbiat, Sam Penning, Berend ­Klaver, Daan van Houten, Romaissa ­Yahyaoui, Alexander van Huijstee, Naish Guijt, Bink Mos, Fabi ­Delgado, Shanna Stek, Jasmijn van den ­Oever, Nanne Jansen, Faas Roodenburg, Bobby van Beukering, Arthur ­Klaver, Onno Riezebos, George ­Sayers, Alexander Nouwens, Bram van der Lubben, Jan Bazuine, Eva Derix en Davit Hovsepyan

Zilver

Cici Wu, Janniek Zomer, Evi ­Hensing, Revi Jonker, Robin ­Hensing, Erik Santen, Levi van der Winden, Artem Kryzhanovskyi, Devan van Lierop, Roan Varkevisser, Daniël Bunnik, Tijmen Hermse, Aram Disseldorp, Nash Tudjan, Martin Klaver, Dylan Berghout, Adnan Shihan, Jeroen Verweij, Antony Rebeca, Jayda Struijk, Dani Koning en Engel Görtz

Brons

Luca van Bommel, Pedro Vlasveld, Mees Broos, Thomer Teunissen, Mik Hogervorst, Berkay ­Gokoglu, Teije Roodenburg, Maurits ­Barthelemy Cedeño, Tom de Bos, Annabel van der Meer, Felix Baan, Tijmen van ­Asten, Esther Nijgh, Olaf van ­Blitterswijk, Lucas van Noort, Vere Nieuwenburg, ­Benjamin Neuteboom, Maurits Ploos van Amstel, Olivier Zuidema, Makaio den Os, Veere Oostendorp, Casper ­Kristiansen, Joris Klaver, Waylon Appelo, Ruben Henderson, Max van der Salm, Wessel van der Kaai, Roemer Natte, Olivier Beute en Stijn van der Wal

Kanjer

Luca Fortes, Casper Klinkhamer en Toon van Mierlo

LOHC blijft koploper

hockey n Ondanks het matige weer stonden de trouwe Leidsche fans zondag weer langs het hockeyveld.

Tijd voor een goed gesprek was er niet, want na dertig seconden was de eerste strafcorner voor Leiden een feit. Bob van Brussel schoot de bal links laag in de hoek (1-0). Daarna werd LOHC slordig en kreeg Groningen meerder kansen op de gelijkmaker, die uiteindelijk viel in de 30e minuut.

Na de rust schoot Leiden uit de startblokken en was het weer Bob van Brussel, die in de tweede minuut na de rust de 2-1 maakt uit een strafcorner. Ditmaal gaven de Leidenaren het initiatief niet meer uit handen en liepen ze uit door goals van Quinten Mank (3-1) en Harry Gill (4-1). Het slotakkoord was voor Lars Barkmeijer met de (5-1).

LOHC heren 1 blijft hierdoor koploper in poule A.

Koffiebijeenkomst Regenboogkerk

ontmoeting n Op vrijdag 8 november is de maandelijkse koffieochtend in de Regenboogkerk aan de Mauritslaan te Oegstgeest.

Iedereen is van harte welkom vanaf 10.00 uur De bijeenkomst staat open voor gemeenteleden en belangstellenden en is bedoeld om elkaar te ontmoeten.

Onderwerp: Voor wie steek jij een kaarsje aan…

Dominee Aart Verburg gaat met de aanwezigen in gesprek over de beleving van de maand november als gedachtenismaand. Op 1 november is het Allerheiligen, op 2 november Allerzielen, op zondag 3 november is er in veel protestantse kerken een gedachtenisdienst voor de overledenen en via de radio en de televisie horen we: 'Voor wie steek jij een kaarsje aan…'

Begrafenisondernemers organiseren herdenkingsavonden, er zijn lichtjesavonden op de begraafplaatsen en dan heb je ook nog Halloween. Waar komt het allemaal vandaan, wat betekent het voor mensen in onze tijd en wat vinden wij er zelf van? Het gaat om oeroude rituelen die in onze tijd weer opnieuw ontdekt zijn. En misschien wel een nieuwe betekenis krijgen. Waarom hebben mensen behoefte aan rituelen en doe we eraan mee?

Aart Verburg zal het onderwerp inleiden en dan graag met de aanwezigen ervaringen delen en daarover in gesprek gaan.
Graag tot 8 november in de Regenboogkerk.


Wanneer het moeilijk is om zelfstandig naar de Regenboogkerk te komen, dan kan men contact opnemen met Henny Dijkhuis (telefoon 07151 73 371) of met Bea de Kogel (telefoon 071 51 55 226; eventueel voicemail inspreken)

10 november

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Kruispunt Rivierduinen 10.30 pastor S. Poppe-Rienks
Regenboogkerk 10.00 ds. A. Verburg
Groene of Willibrordkerk 10.00 geen dienst, zie Regenboogkerk

Verpleeg- en ziekenhuizen

Van Wijckerslooth-Rustenborch één viering per zondag. 10.30 gez. viering, Marion van Roon

LUMC 10.00 ds. A. van Baarsen

R.-k. Willibrordkerk

Vieringen iedere dinsdag en donderdag om 09.00 uur. In het weekend om 11.00 uur. Op de zaterdagen van de even weken om 19.00 uur. Voor de meest actuele informatie over de aard van de viering en het begeleidend koor, zie www.willibrordoegstgeest.nl


Geref. Kerk Vrijgemaakt

11.00 u ds. F. Rinkema
16.30 u ds. M. de Jong

Nederlands Gereformeerde Kerk Duinzigtcollege

10.00 u Ds. P. Kleingeld Dankdag

Volle Evang. Gem. Leiden e.o.

Pauluskerk, Warmonderweg 2
11.00 uur samenkomst

Doopsgezinde en Remonstrantse Gemeente Leiden

10.15 uur ds. F.H. Fockema Andreae

Protestantse Gem. Warmond

10.00 uur Ds. C. van Vliet Rijnsburg

Matthiaskerk Warmond

10.00 uur Sint Maartenviering in de Jeroenkerk in Noordwijk

Wings of Healing

Veerpolder 6A, Warmond
10.00 & 19.00 Jan Zijlstra

Bahá'i

Bestudering geschriften van Bahá'u'lláh: eerste woensdag van de maand is Bahá'i-bibliotheek geopend van 19.30-21.00 uur. De andere woensdagavonden: info-avond. J. Wolkerslaan 39, tel. (071) 5152030.

Boeddhisme

Shambhala Meditatie Centrum. Gratis meditatie-instructie en –beoefening: wo: 9.00-11.00 uur en do: 20.00-21.30 uur. Elke tweede en vierde maandag van de maand van 19.30 - 21.30 uur voor jongeren (tot 35 jaar). Geversstraat 48.

DOKTERSDIENST

Huisartsenpost Duin- en Bollenstreek
tel. (0252) 240212
• door de week van 17.00 uur 's middags tot 8.00 uur de volgende dag
• in het weekend van vrijdagmiddag 17.00 tot maandagochtend 8.00 uur
• op feestdagen 24 uur per dag.

Altijd eerst bellen voordat men naar de huisartsenpost toekomt.
Rijnsburgerweg 4b, 2215 RA Voorhout

APOTHEKEN

Dienstapotheek Bollenstreek Maandag t/m vrijdag 17.00-08.00 uur, weekend en feestdagen 24 uur / dag. Rijnsburgerweg 4 C, Voorhout, tel. (0252) 240216. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl
Dienstapotheek De Nachtwacht (LUMC), Maandag t/m vrijdag 18.00-23.00 uur, zaterdag 15.00 tot 23.00 uur, zon- en feestdagen 08.00 tot 23.00 uur. Albinusdreef 2, Leiden, tel. (071) 5665019. (Alleen spoedrecepten buiten openingstijd eigen apotheek) www.ssdr.nl

Apotheek Beker - Lijtweg 4 (Ook zaterdags open van 9.00 tot 12.00 uur)
Apotheek Haaswijk - Boerhaaveplein 21
Apotheek Linnaeus - De Kempenaerstraat 31 (Ook zaterdags open van 10.00 tot 14.00 uur)

TANDARTSEN

04-11 / 10-11 TP Remmert-Schreinemachers, Geversstraat 50 2342 AB Oegstgeest (071) 5726600

11-11 / 17-11 TP Smaal, Dalkruidzoom 12 A 2353 RW Leiderdorp (071) 5893568

DIERENARTSEN

B.G. Heemskerk, De Kempenaerstraat 21. Tel.: (071) 5176761
Spreekuren: ma. t/m vr.: 8.30-9.30 uur; 13.00-14.00 uur; 18.30-19.30 uur; za. 10.00-11.00 uur en volgens afspraak.
Dierenkliniek Rijngeest, President Kennedylaan 260. Tel. (071) 5156161
Kliniek Oegstgeest-Noord, Haarlemmerstraatweg 5a. Tel. (071) 5237558

Dierenbescherming afd. Rijnland Tel. (071) 5216662, kantoor@dbrijnland.nl

Kwadraad Maatschappelijk Werk, telefoon (088) 900 4000

Opvoedadviespunt, (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Jongeren Preventie Plan (JPP), telefoon (088) 900 4000, www.kwadraad.nl

Stichting Korrelatie Voor (anonieme) hulp, informatie en advies bij psychische en psychosociale problemen. 0900 - 1450
Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00-18.00 uur (15 ct/pm). Mailen kan 24 uur per dag naar vraag@korrelatie.nl. Chatten kan op werkdagen van 9.00-17.30 uur via www.korrelatie.nl

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Leiden en omgeving. (VPTZ Leiden en omgeving). Voor vragen of hulp: 06-51002071. www.terminalezorg.vptzleiden.nl

@Paul_Dirkse Het Leiden Bio Science Park behoort tot de top 5 van Europese kenniscampussen op het gebied van medicijnontwikkeling. Samen met ondernemers, kennisinstellingen en de gemeente Oegstgeest versterken we die positie

@LukasTeijema Kettingbotsing op de A44 thv hmp 6.6. Dat verklaart de file vanaf Oegstgeest ri Amsterdam.

@MF_Vastgoed In juli zijn wij bij @gem_oegstgeest gestart met de uitvoering van het snippergroenproject. Inmiddels zijn de eerste brieven naar de inwoners van de gemeente verstuurd! #snippergroen #oneigenlijkgrondgebruik #gemeenteoegstgeest #detachering

@TondeGans Samenwerking en participatie rond energie en klimaat is het thema van het Najaarscongres Provincie Zuid-Holland en VZHG op 15 november a.s. in @CORPUSCongress, Oegstgeest ?@vzhg