Oegstgeester Courant

24 juni 2020

Oegstgeester Courant 24 juni 2020


Klok oude raadhuis loopt weer

Alle Oegstgeestenaren kunnen de exacte tijd weer aflezen van de klok in het Wilhelminapark. | Foto's W. Timmers Foto: Willemien Timmers

historie n Met zeven stemmen voor en twee stemmen tegen besloot de gemeenteraad van Oegstgeest in november 1925, als herdenking van het 25-jarig bestaan van het gemeentehuis, voor 1500 gulden een uurwerk te laten plaatsen op het torentje van het raadhuis. Vele Oegstgeestenaren zullen er regelmatig op weg naar hun werk, of tijdens feestelijkheden in het Wilhelminapark, de tijd op hebben gelezen. De laatste jaren stond de klok stil. Dit was Wilhelminaparkbewoner Hanneke Hermans een doorn in het oog, en zij spoorde haar man Jo aan om actie te ondernemen. Een aantal weken en veel inzet van enthousiaste deskundigen verder kan gemeld worden dat de klok weer loopt.

Door Willemien Timmers

Hanneke kwam als kind vaak bij haar opa en oma, Leo en Francine Servaas, aan het Wilhelminapark. “Ik kan de omgeving hier dromen, en ben met de raadhuisklok opgegroeid. Daarom was er mij ook veel aan gelegen dat de klok, het zijn er eigenlijk drie aan drie zijden van de toren, weer zou gaan lopen.” Samen met haar man Jo woont zij inmiddels al zo’n vijf decennia in het huis van haar opa. “Mijn grootvader zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat de klok het al een groot aantal jaren niet, of sporadisch doet. Die klok moet gewoon werken!” Haar man Jo ging op pad, en samen met Henk Visser, beheerder van het Oude Raadhuis. Samen vonden zij Donald van der Burg (gepensioneerd meester-instrumentmaker van de Leidse Instrumentmakers School) en elektronicus Fred Kranenburg (in verband met de elektronische aansturing) bereid om naar het uurwerk te kijken.

Foto: Willemien Timmers

Een aantal jaar geleden was er ook al eens gekeken, maar toen zou een oplossing erg kostbaar uitvallen. Bovengenoemde deskundigen beten zich vast in de stilstaande klok, en wisten hem, met voor 35 euro aan materiaalkosten, weer aan het lopen te krijgen. “Het is nog steeds het oorspronkelijke uurwerk. Na grondige inspectie en vervanging van de accu en de elektronische aansturing kregen Donald van der Burg en Fred Kranenburg de klok weer aan de praat. Inmiddels loopt hij al weer aan aantal weken. “De grap is, dat het niemand was opgevallen dat de klok weer goed stond”, lacht Jo Hermans. Zijn vrouw is uiterst tevreden over het resultaat. “De klok kan overigens ook slaan”, zegt ze met pretlichtjes in de ogen. “Maar ik weet niet of daar in het park genoeg draagvlak voor is.”

Brug duurder

verkeer n Oegstgeest moet extra bijdragen aan de 'brug Poelgeest', die over de Haarlemmertrekvaart komt te liggen.

Door stijging van de plankosten en de geraamde bouwkosten zijn de kosten voor de brug opgelopen van 5,1 miljoen naar 5,7 miljoen euro. Van deze extra kosten betaalt Leiden vijf ton, Oegstgeest 105.000 euro.

De brug over de Haarlemmertrekvaart wordt in 2021 aangelegd.

>Politie zoekt informatie over naaktfietser

politie n De Oegstgeester wijkagenten zijn op zoek naar een naaktfietser. De afgelopen twee weekenden ontvingen de agenten drie meldingen van een naakte man die fietsend werd gezien.

Op zondag 14 en zondag 21 juni zagen getuigen de naakte man heel vroeg fietsen over de Terweeweg en de Rhijngeesterstraatweg. Op 21 juni meldde een getuige dat een naakte man rond 01.00 uur op het Apolloplein uit de bosjes kwam lopen en rond 3.45 uur meldde een ander dat een man naakt fietste op de Nassaulaan. De politie vermoedt dat het steeds om dezelfde man gaat.

Schennis der openbare eerbaarheid, zoals het officieel heet wanneer je je naakt op de openbare begeeft, is strafbaar en daarom zijn agenten een onderzoek gestart naar de identiteit van de man. "Omdat het signalement in alle drie de gevallen grotendeels hetzelfde is, houden wij er rekening mee dat het gaat om dezelfde man: een blanke man van 45 à 50 jaar oud met een gezet postuur en een buikje. In twee gevallen droeg hij een donkerkleurige pet, in één geval is zeker dat hij op een zwarte opoe fiets reed."

De politie gaat extra opletten. Tips en beeldmateriaal zijn welkom. 0900-8844

>Snelheidscontrole

politie n Vorige week donderdag controleerde de politie op snelheid in de President Kennedylaan.

De meeste automobilisten hielden zich aan de maximumsnelheid. Er waren twee automobilisten en één motorrijder die boven de toegestane snelheid uitkwamen. De hoogst gemeten snelheid was 66 km/h. De drie bestuurders hebben een bekeuring gekregen.

Cryptogram van een
trouwe lezer

INGEZONDEN n Lezers schrijven over hete kwesties

Oegstgeest aan de Rijn krijgt muurgedicht

De Grens van De Bondt op de gevel

Regio: ‘Proef de streek van verrassingen’

Brandweer herdenkt met ceremonie omgekomen collega’s

Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. | Foto Dick Neuman Foto: Dick Neuman

eerbetoon n Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden, samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. Voor de tweede maal werd een dergelijke ceremonie in Oegstgeest gehouden. Vorige jaar, bij de viering van 300 jaar Oegstgeester brandweer, vond de herdenking voor het eerst plaats.

Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. Iedere derde zaterdag in juni staat men tijdens de nationale brandweerherdenking stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak. Bij het water-ereteken ontmoetten twee waterstralen elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormden een ereboog die precies een minuut duurde. De ceremonie maakte pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is.

Foto: Dick Neuman


Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit brandweermonument in Arnhem deelde men afgelopen zaterdag de verhalen van omgekomen brandweercollega’s en weerklonken 97 namen van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken.

Door de huidige corona-maatregelen moest de brandweer de herdenking dit jaar anders vormgeven dan het plan was. “We moesten letterlijk afstand van elkaar nemen. Maar het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Daarom was er dit jaar een korte ceremonie zonder speciale genodigden”, aldus een woordvoerder.

Bij de jaarlijkse herdenking wordt door het hele land het ereteken uitgevoerd. Dit jaar werd dit namens Brandweer Hollands Midden opnieuw uitgevoerd door manschappen van kazerne Oegstgeest.

Inbraak bij GSM Shop Lange Voort

politie n GSM Shop Oegstgeest in Winkelcentrum Lange Voort is in de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 juni slachtoffer geworden van een inbraak.

De winkelruit werd ingeslagen en vitrines in de winkel kapotgemaakt. Een bovenbuurman die wakker werd van de geluiden van de inbraak, rende naar beneden, maar was te laat om de inbrekers te snappen.

De politie is een buurtonderzoek gestart en heeft bij naastgelegen winkels camerabeelden opgevraagd. Over de buit is nog niets bekend gemaakt.

>Nieuwe website gemeente

internet n De vernieuwde website www.oegstgeest.nl is live.

Vertrouwd, maar in een fris nieuw jasje en met diverse verbeteringen wil de gemeente haar inwoners nog beter van dienst zijn. Zo is onder andere de website optimaal toegankelijk gemaakt voor mensen met een beperking en kan men makkelijker zoeken en navigeren op de website.

De gemeente hoort het graag als inwoners vragen of opmerkingen hebben via www.oegstgeest.nl/contactformulier. "Zo kunnen wij onze digitale dienstverlening steeds verder verbeteren."

>ASC één-tweetjes

Het is niet de eerste keer dat de Gemeente Oegstgeest blunders maakt in een bestemmingsplan. In het geval van de Klinkenbergerplas stootte men zich zelfs tweemaal aan dezelfde steen.

Maar nu valt het op dat de vergissing in het voordeel blijkt van de voetbalclub van een van onze wethouders. ASC speelt graag één-tweetjes, om te winnen.

De, onze, monumentale voetbalclub, dat wil zeggen haar bestuur, laat zich niets gelegen liggen aan de voorwaarde die gesteld werd om te kunnen gaan voetballen in een mooie polder, vol natuur.

Na jarenlang overleg was er dan eindelijk de consensus ten gunste van mens- en dier-lievend, eerlijk en sappig gras. Dat is een GROOT en NATUUR belang, iets waar we ons in dit dorp heel graag sterk voor maken. Maar voor het ASC-bestuur gaat het belang van de club veel verder, té ver. Tegen de tijdgeest in ons land waar bij een breed publiek méér begrip aan het ontstaan is voor een nieuw normaal in een duurzame toekomst. Dat we het met minder groei moeten gaan doen willen we overleven. Dat groei niet alleen in kwantiteit te meten is maar ook en vooral kwaliteit moet gaan betekenen.

‘We hebben een groeispurt gemaakt van 600 naar 1200 leden’ zegt de voorzitter. Prachtig toch? Maar het is weer niet genoeg, het bestuur wil doorgroeien en binnenkort komt er natuurlijk een verzoek, één-twee, om subsidie voor dat vermaledijde kunstgras.

Ons monument ASC valt van zijn sokkel, trekt zich niets aan van de geest van de eerlijke en democratische afspraken die er gemaakt werden. Het bestuur heeft een ambtelijke fout nodig om haar zin te krijgen en de gemeente is maar al te blij dat ze niet tussenbeide hoeft te komen want ASC krijgt bij voorbaat juridisch gelijk. Een fraai precedent. In plaats van te streven naar een mooie club met een stabiel en inclusief ledenbestand, naar betere sportieve prestaties. Naar een maatschappelijk rolmodel waarin ook ándere dan voetbalbelangen worden gerespecteerd, en waarin afspraak is afspraak een eerlijke norm blijft. Zelfs al gaat het maar om een paar vleermuizen.

Het ASC-bestuur probeert zich te verschuilen achter een ‘muur van klimop’ en bouwt letterlijk en figuurlijk een egelhuisje. Dat kán niet serieus bedoeld zijn.

Het oude terrein lag midden in het dorp, op het nieuwe onttrekken de bobo’s van de club zich aan de samenleving. ASC zet zichzelf offside en moet afgefloten worden. Daar is geen VAR voor nodig, maar misschien wel wat meer bewustzijn bij de leden.

Sjef Gussenhoven - Zeer Bezorgde Bewoner

>De ultieme Oegstgeester Nimby

Als oorspronkelijke bewoner van het gebied Nieuw Rhijngeest weet je dat er vroeg of laat gebouwd gaat worden in je naaste woonomgeving. Op zich is het een gegeven dat de oorspronkelijke vrijheid en ruimte die je gewend was, ingeperkt wordt door nieuwe huizen en nieuwe bewoners. Tot op heden is de ontwikkeling van Nieuw Rhijngeest een succes te noemen. Mooi opgezet met veel water en met een groot park. Ook voor de nieuwe bewoners is het hier prettig wonen.

Recent is de nota van uitgangspunten voor het deelplan Nieuw Rhijngeest Zuid (wonen) gepresenteerd in de oordeelsvormende vergadering ruimte van 4 juni jl., na eerdere presentatie in 2018. De plannen van 2018 zijn plannen gebleven maar duidelijk was wel dat hoogtes (tot 40 meter) en de locatie van de hoogtes voor de raad niet acceptabel waren. De plannen moesten opnieuw met de eigenaren van het gebied (Universiteit Leiden) besproken worden. Als bewoners hebben wij in juni 2019 één keer de gelegenheid gehad om tussentijds te horen wat de plannen zijn. Verslag daarvan en conclusies zijn afwijkend van wat wij als bewoners tijdens deze bijeenkomst hebben opgemerkt en als commentaar hebben meegegeven. De weerslag van de nieuwe nota van uitgangspunten hebben wij als bewoners uit de krant moeten vernemen. Waar het oorspronkelijke plan 400 woningen betrof (inclusief sociale huur en studentenhuisvesting) zijn dat er nu in de nieuwe nota van uitgangspunten 800 geworden. Waar de oorspronkelijke hoogtes tot 40 meter gingen, zijn de hoogtes ongewijzigd gebleven maar op andere plekken gepositioneerd. Laat onverlet dat de bouwhoogtes die gehanteerd worden voor Oegstgeester begrippen (te) hoog zijn. In grote delen van het gebied mag 16 tot 25 meter hoogte gebouwd worden. Met 800 wooneenheden op zo’n klein oppervlak wordt het gebied overvol en is er sprake van een stedelijke verdichting.

Zoals te begrijpen valt, wil niemand dat in zijn achtertuin. Als bewoners begrijpen wij dat er gebouwd moet worden maar willen wij graag de discussie met de partijen aangaan om de hoogtes terug te brengen naar Oegstgeester proporties en op andere plekken in het gebied dan de nota nu toestaat. Echter wat blijkt; de coalitiepartijen (VVD, CDA en PRO) hebben met elkaar al uitgemaakt dat de nota op deze wijze door de raad geloodst moet gaan worden. Eerder dan de andere partijen in de raad zijn zij van de plannen op de hoogte gebracht met daarbij het vriendelijke verzoek om toch vooral met deze plannen akkoord te gaan. Tot zover de vrije meningsvorming en het democratische gehalte van de gemeenteraad van ons mooie dorp. In de oordeelsvormende vergadering van 4 juni was de raad het er eigenlijk unaniem over eens dat dit een A-typische ontwikkeling is voor het dorp Oegstgeest in een Oegstgeester wijk. Enorme dichtheid met naar verhouding een groot contingent sociale woningbouw met daarbovenop nog eens 300 studentenwoningen. Er wordt gesteld dat dit past in de stedelijke ontwikkeling van dit gebied. Van deze verstedelijking is tot op heden nog geen sprake. De plannen die nu op tafel liggen voor dit gebied maken het pas echt verstedelijkt.

Het CDA is, als een van de coalitiepartijen, eerlijk als ze hun motivatie toelichten om toch achter deze A-typische ontwikkeling voor dit gebied te gaan staan, die hun wethouder heeft uit onderhandeld: 'in dit gebied met deze dichtheid bouwen is de beste bescherming dat ons dorp groen en leefbaar blijft. Als het ergens kan, kan het in dit gebied.' Pardon! Dit is de ultieme nimby (not in my backyard) die politiek Oegstgeest uitspreekt over een gebied dat tot Oegstgeest behoort en waar ook Oegstgeestenaren wonen. Het is wel bijzonder dat het CDA dit standpunt nu huldigt. In de discussies over de nota van uitgangspunten in 2018 werd door hen aangegeven dat 400 woningen veel teveel was voor dit gebied. Nu twee jaar later komt hun eigen wethouder op 800 woningen en vinden we het wel kunnen in dit gebied. Ik ga ervan uit dat de andere coalitiepartijen er net zo over denken. Nog weinig bewoners in het gebied die bezwaar gaan maken, ver van het oude dorp, die sociale woningbouw en studenten moeten toch ergens komen en met een grondeigenaar (Universiteit Leiden) die niets op heeft met Oegstgeester waarden waaronder een dorps en groen karakter.

Het lijkt erop dat de andere kant van de A44 niet meer (of nog steeds niet) tot Oegstgeest behoort en verworden is tot een vrijstaat van de Universiteit Leiden.

Politiek Oegstgeest neem uw verantwoordelijkheid en stop deze potentiële verstedelijking van een stuk dat ook tot Oegstgeest behoort en maak van de rest van Nieuw Rhijngeest eenzelfde parel als het nu reeds bebouwde deel.

Eppo Heemstra - Bewoner Rhijnhofweg

Endegeest: nog meer chaos

• Projectontwikkelaar Oudendal kocht op het Oegstgeester Landgoed Endegeest onder meer het kasteel (een monument met plicht tot onderhoud) en omliggende gebouwen. Aanvankelijk voorzagen de plannen erin dat diverse maatschappelijke voorzieningen in die gebouwen gevestigd worden. Daar valt kennelijk niet veel mee te verdienen. En dus werd ook in de plannen opgenomen dat het Oegstgeester College van Burgemeester en Wethouders (B&W) zou kunnen besluiten om later de bestemming ‘maatschappelijk’ te wijzigen in ‘wonen’. Er moet dan wel worden aangetoond dat de maatschappelijke voorzieningen niet (voldoende) winstgevend zouden zijn. Vrijwel zeker heeft Oudendal die berekeningen al lang gemaakt. En het zal vast niet lang duren voor hij bij B&W aanklopt om de bestemming ‘maatschappelijk’ te wijzigen in ‘wonen’.

• Waarom zijn B&W bereid om de risico’s van de projectontwikkelaar af te dekken? Gelukkig leek het de Gemeenteraad - het hoogste bestuursorgaan - beter dat B&W niet over die wijzigingsbevoegdheid (‘maatschappelijk’ te veranderen in ‘wonen’) zouden beschikken en schrapte de clausule. Het was een unaniem Raadsbesluit, genomen op 28 mei 2020. Oudendal accepteerde echter dat Raadsbesluit niet en op 12 juni 2020 tekende de Burgemeester alsnog de oorspronkelijke tekst met Oudendal. 12 juni 2020 werd tevens het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd. Ook die tekst was niet overeenkomstig het besluit van de Raad gecorrigeerd. Dat is een bestuursrechtelijke doodzonde waarvoor het gehele College verantwoordelijk is. Eerder werd al duidelijk dat dit College zich evenmin wat aantrekt van belanghebbenden zoals o.a. de Pony Manege en de Stichting Behoud Wilhelminapark en Geesten met een achterban van 400 omwonenden.

• B&W begonnen na de ondertekening aan een operatie om de Gemeenteraad te bewegen op 25 juni a.s. het Raadsbesluit van 28 mei 2020 in te trekken. Ook al zou de Raad daarmee instemmen, dan maakt dat de doodzonde van B&W niet ongedaan. Het CDA, Hart voor Oegstgeest en Lokaal Oegstgeest hebben in de Oegstgeester Courant al laten weten hier niet aan mee te werken. Van de Raad - en ook nu unaniem - mag verwacht worden dat een duidelijk NEE klinkt op de poging van B&W om de Raad tot ledepop te maken. Wie maakt hier eigenlijk de dienst uit? De Raad of Oudendal via B&W?

• Tenslotte: hoe heeft het zover kunnen komen?

Mr Jan J.L. de Soeten

>Oproep: Neem meer tijd voor betere besluitvorming over hoogbouw

Aanstaande donderdag bespreekt de Gemeenteraad van Oegstgeest een zogenaamde nota van uitgangspunten. Instemming met deze nota door de Raad plaveit de weg voor de Universiteit Leiden om aan de rand van het Oegstgeestse Bio Science park op een klein perceel van slechts 5,6 hectare, maar liefst 800 woningen te bouwen. Dit betekent dat hier een kleine 2000 mensen dicht op elkaar komen te wonen.

Even een vergelijking met de rest van Oegstgeest aan de Rijn. In deze, toch ook al redelijk dichtbebouwde wijk van 41 hectare, staan na afronding van het plan 1103 woningen. Dat betekent dus dat de mensen in het nieuwe plan nog met een factor 3.3x dichter op elkaar komen te wonen. Zelfs bekende grootstedelijke buurten in Amsterdam zoals als IJburg of de Bijlmer halen deze dichtheid niet. In bovenstaande rekensom laten we voor het gemak net, zoals de wethouder zelf in de media doet, de studenten buiten beschouwing.

De gevolgen voor rest van Oegstgeest aan Rijn kunnen aanzienlijk zijn. In de opzet en plannen van deze wijk is er qua voorzieningen en infrastructuur geen rekening gehouden met deze schaal van uitbreiding.

Dat Oegstgeest moet bouwen in deze tijden van woningnood staat vast. Het is belangrijk dat er meer starterswoningen en sociale woningbouw in Oegstgeest beschikbaar komen en dat is ook in dit gebied mogelijk en inpasbaar, maar de uitgangpsunten zoals beschreven in deze Nota geeft de markt veel ruimte voor massieve hoogbouw.

Als bijdrage tegen woningnood hebben de opstellers een prachtig plan opgesteld. De brochure ziet er ook sympathiek uit. Het plan omvat volgens de opstellers een combinatie van wonen, werken en recreatie. Ook de geschetste impressies zien er veelbelovend uit. Helaas wordt hier een fata morgana van de werkelijkheid gecreëerd. Om de geschetste aantallen te kunnen realiseren is er domweg geen ruimte voor het voorgestelde groen. Laagbouw zal met de genoemde aantallen woningen ook niet of nauwelijks zijn te realiseren.

Friso de Jong en Sander Timmermans

>Endegeest verkwanseld - Gemeenteraad in zijn hemd gezet

Op 12 juni is het ontwerp bestemmingsplan De Geesten verschenen. Er is heel veel discussie aan vooraf gegaan. In het nu ter inzage liggende ontwerp bestemmingsplan wordt - als klap op de vuurpijl - de hele gemeenteraad van Oegstgeest door het college in zijn hemd gezet en blijkt de aantasting van het gebied nog ingrijpender dan eerder was voorgeschoteld.

De raad heeft eerder besloten dat de bevoegdheid om de bestemming van het kasteel en omliggende gebouwen te veranderen van ‘maatschappelijk’ in ‘wonen’ bij de raad dient te liggen en niet bij het college. Het gaat om gebouwen van projectontwikkelaar Oudendal Groep. De raad heeft eerder ook al besloten dat (anterieure) overeenkomsten aangaande dit gebied eerst door de raad goed gekeurd moeten zijn.

Wat schetst de verbazing? In het ontwerp bestemmingsplan staat dat er al anterieure overeenkomsten zijn getekend met de Oudendal Groep en dat de bevoegdheid om de bestemming op verzoek van Oudendal te wijzigen al bij het college ligt ! (Art 7.1, resp. 12).

Het college negeert de nog kakelverse uitspraak van de gemeenteraad. Dat is een politieke doodzonde, die onder druk van de Oudendal Groep tot stand is gekomen. De vraag is nu wie het hier voor het zeggen heeft: Oudendal, het college of de gemeenteraad. Wij houden het er op, dat het de raad moet zijn. D66 zegt in de Oegstgeester Courant van 17 juni dat je zo’n bevoegdheid later weer kunt intrekken, maar - let op, gemeenteraad - een anterieure overeenkomst is niet in te trekken zonder een schadevergoeding te betalen.

De uitwerking van de visie in het ontwerp bestemmingsplan stemt al even somber. Het wordt steeds zichtbaarder dat Endegeest wordt verkwanseld.

Lees verder op pagina 17

Oegstgeest aan de Rijn krijgt muurgedicht

Op de muur van Zilverstein 24 komt een nieuw muurgedicht. - John Stelck, ontwerp muurgedicht De Grens, 2020

kunst n Het is zover: op de muur van Zilverstein 24 in Nieuw-Rhijngeest, ook wel Oegstgeest aan de Rijn genoemd, komt een nieuw muurgedicht. Op 21 juni is de overeenkomst met de eigenaren van de muur ondertekend en buiten met taart gevierd.

Na Jan Wolkers’ De Herinnering in de Deutzstraat en Anke Kuypers’ Het bijzonderste gewoon in de Jan Wolkerslaan realiseert Cultuurfonds Oegstgeest samen met OMA, kort voor Oegstgeester Muurgedichten Actiecomité, het derde muurgedicht: De Grens van Willem de Bondt. John Stelck, eveneens uit Oegstgeest, maakte het ontwerp en voert het ook uit. Omdat het weer nu meezit deze week.

Het gedicht De Grens van Willem de Bondt viel in de smaak van alle betrokken partijen, maar is ook gekozen omdat het verwijst naar de locatie van deze nieuwste wijk van Oegstgeest langs de Oude Rijn: de vroegere grens van het Romeinse rijk, de Limes (grens). Het ontwerp verbeeldt de grens grafisch, als scheiding maar ook verbinding en maakt verrassend gebruik van het toegangshek dat regelmatig open en dicht gaat.


Het nieuwe muurgedicht wordt mede mogelijk gemaakt door de muureigenaren, Cultuurfonds Oegstgeest, Rabobank Wensenfonds en de Lions Serviceclub Warmond/Oegstgeest.

Maar evengoed heeft Cultuurfonds Oegstgeest heeft nog hulp nodig voor de muurgedichten. Ga naar https://www.whydonate.nl/fundraising/muurgedicht-nieuw-rhijngeest..

>Geen aanslag extra minicontainer

afval n Vanaf 1 april is de inzameling van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) veranderd.

Vanaf deze datum gooien alle inwoners van Oegstgeest zowel PMD als restafval in de minicontainer voor restafval. Alle huishoudens kunnen in 2020 kosteloos gebruik maken van een grotere of extra minicontainer. Het college heeft besloten dat de heffingsambtenaar (BSGR) in 2020 geen aanslag oplegt aan huishoudens die een extra minicontainer hebben aangevraagd.

Wereldwinkel

fairtrade n ‘De fairtrade organisatie 'Sjaal met een verhaal' importeerde voor onder andere de Wereldwinkel bloemrijke, 100 procent katoenen langwerpige sjaals in diverse kleurcombinaties.

Deze zijn fraai te combineren met gevlochten strand/zonnehoeden in diverse kleuren afkomstig van het grote eiland Madagascar voor de Afrikaanse Oostkust.

Daarnaast heeft de Wereldwinkel in Winkelcentrum Lange Voort nieuw aanbod uit Zuid-Afrika: boodschappentassen gemaakt van gerecyclede plastic flessen met leuke Afrikaanse prints en van de organisatie Porcupine Ceramics diverse keramieken beeldjes. Ook zijn de mooie beelden, gehouwen uit de steensoorten serpentijn en springsteen uit Zimbabwe, aangevuld.

De openingstijden van de Wereldwinkel zijn herzien: in juni is de wereldwinkel geopend op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, per 1 juli ook op donderdag.

>Jaap Scholten in tuin van Dorpscentrum

Lezing n Op donderdag 2 juli om 19.30 uur vertelt Jaap Scholten over zijn nieuwe indrukwekkende roman 'Suikerbastaard' in de tuin van het Dorpscentrum van Oegstgeest, Lijtweg 9.

Deze lezing was eerder aangekondigd voor 17 juni maar kon toen niet doorgaan omdat Jaap Scholten ziek was.

Kaarten a € 10.00 te koop in de winkel of reserveren via info@rijnlandseboekhandel.nl of 071-5172271

Natuurlijk zorgen de organisatoren ervoor dat de lezing volledig coronaproof is zodat iedereen ontspannen kan genieten van dit prachtige verhaal en de rasverteller Jaap Scholten.


Suikerbastaard is gebaseerd op de nauwelijks bekende geschiedenis van een immense Hollandse onderneming in de binnenlanden van Ethiopië en raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de dominante positie die Nederland vijftig jaar geleden in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen, de teloorgang van Nederlands grootindustrie, de onmogelijkheid van behoud van onschuld. Een hoogsteigen en hybride roman, waarbij Scholten op geraffineerde wijze speelt met de grenzen tussen feit en fictie.

Anne Franks Dagboek blijft nog steeds actueel

Leo Smit (1900-1943) en Anne Frank (1929-1945).

herinneringen n Begin maart vijfenzeventig jaar geleden stierven de zusjes Margot en Anne Frank in het Noord-Duitse concentratiekamp kamp Bergen-Belsen. Aan vlektyfus. Hen gedenken gebeurt op zondag 19 juli om 16.00 uur in De Paulus – in het muziekfestival De Zomer van 2020.

Door Lucien Knoedler

Maximaal dertig jongeren en studenten kunnen hier voor €5 bij zijn. Deze kaarten zijn uitsluitend te verkrijgen bij de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest. Zonder ticket geen toegang, aan de zaal is geen kassa.

Voor haar dertiende verjaardag, 12 juni 1942, kreeg Anne Frank een dagboek waar zij die avond in ging schrijven. Twee maanden later zette zij dit met tussenpozen even goed voort. Vanaf 16 augustus was zij immers twee jaar lang ondergedoken achterin een voormalig koopmanshuis aan de Prinsengracht in Amsterdam – met haar zus, ouders en vier anderen. Al die tijd geen stap in de buitenlucht, geen geruchtje mochten ze maken. Vermoedelijk bij toeval ontdekt, werden ze 4 augustus 1944 gearresteerd en via Westerbork eerst naar Auschwitz gedeporteerd. Vader Otto Frank is de enige van de acht uit Het Achterhuis die de Holocaust overleefde. In Bazel richtte hij het Anne Frank Fonds op dat met de opbrengst uit de auteursrechten projecten tegen racisme, discriminatie en antisemitisme steunt. Anne Franks Dagboek is in vijfenvijftig talen verschenen en een van de meest gelezen boeken wereldwijd.

Voorlezing van passages uit Anne Franks Dagboek door actrice Ellen van Rossum wordt afgewisseld met muziek van vervolgde tijdgenoten: Leo Smit en Marius Flothuis. Zij wordt gespeeld door Felicia van den End, fluit en Daan Treur, piano – leden van het gerenommeerde New European Ensemble uit Den Haag. Daaronder de Sonate voor fluit en piano die Leo Smit op 12 februari 1943 voltooide. Zijn toonkunst is speels en zonnig, ook beïnvloed door jazz. Werd Leo Smit met zijn vrouw twee maanden later naar Westerbork afgevoerd, 30 april 1943 kwam hij om in het vernietigingskamp Sobibór. Componist en internationaal geëerde musicoloog Marius Flothuis (1914–2001) sloot zich in 1942 aan bij het verzet, hielp joden onderduiken, werd in 1944 naar het concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd, ontsnapte ternauwernood aan de dood. Anne Franks Dagboek is actueel.

Kaarten bij de Rijnlandse Boekhandel, online www.muziekkamer-oegstgeest.org

Dansen mag weer

dansen n Na 3,5 maand in de wachtkamer gaat Balletstudio Giselle in Oegstgeest vanaf 1 juli tot aan de zomervakantie werken aan leuke choreografie met haar leerlingen.

De leerlingen gaan dansen in en rond hoepels. Deze hoepels vertegenwoordigen de kleine ruimte waarin de leerlingen en de docenten afgelopen maanden in hebben getraind. In de periode thuis heeft juf Giselle online via filmpjes contact gehouden met haar leerlingen en opdrachten gegeven. Dat was niet makkelijk na ruim veertig jaar ballet-onderwijs en ondernemen.


Er is bij Giselle nu zelfs plek in een nieuwe klas. Op woensdag 1 juli om 14.00 uur. Nieuwe ballerina’s kunnen zich melden voor proeflessen.

Ook de bestaande lessen starten weer na 1 juli. "Ik ben dankbaar dat ik weer mag starten. Want een dag niet gedanst, is een dag niet geleefd! Fijn voor de kinderen uit Oegstgeest dat er weer weer gedanst kan worden. Nieuw talent kan zich melden!"

>Online lezing Rome

lezing n Helaas gaan vele geplande reizen naar onder andere Italië niet door deze zomer. Met de online lezing Rome | het Pantheon en de Tempel van Venus en Roma – de geheime naam van Rome waan je je toch even in deze eeuwenoude omgeving.

Op 30 juni van 20.00 - 22.00 uur neemt architect Andrea Maddalena je mee naar het oude Rome en de twee bekendste gebouwen van deze oude stad. Het Pantheon en de Tempel van?Venus en Roma. Laat je inspireren door het verrassende verhaal achter deze door keizer Hadrianus ontworpen prachtwerken.
Een bijzonder onderzoek stelt ons in staat om uit te vinden hoe deze twee monumenten in hun essentie nauw verbonden met elkaar zijn, en om een boeiende visie te krijgen op de oorsprong van Rome.? ?


Andrea Maddalena is een Italiaanse architect, deskundige in Etruskische, Romeinse en Middeleeuwse architectuur en kunst, symboliek en antropologie. Bovendien is hij docent Italiaanse taal, musicus, componist en oprichter van verschillende muziekprojecten.


Datum: 30 juni • Tijd: 20.00 - 22.00 uur • Locatie: Online • Aanmelden: www.bibliotheekbollenstreek.nl/volksuniversiteit • Kosten: €9,00

>Maserati uit 1994 brandt uit in parkeergarage Clusiushof

brandweer n Afgelopen zondag, aan het begin van de middag, moest een verdrietige Oegstgeestenaar helaas afscheid nemen van zijn ‘dame’: een rode Maserati uit 1994 die hij als tweede auto gestald had in de parkeergarage onder de Clusiushof.

Door Willemien Timmers

“Ik ging even een eindje rijden met mijn rode cabrio, die ik al een heel aantal jaar in mijn bezit heb. Mijn andere auto had ik geparkeerd, en ik wilde wegrijden toen ik ‘plop’ hoorde en de vlammen onder de motorkap vandaan zag komen”. De Oegstgeestenaar, die voor zijn werk regelmatig trainingen volgde in het bestrijden van branden en het oplossen van calamiteiten, pakte zijn brandblusser, maar kreeg de kans niet zelf te blussen. “Het vuur was al te hevig, dus ik ben de garage uitgerend om 112 te bellen. Je weet nooit of een auto zal ontploffen, al is de kans daarop niet erg groot.”

Buiten leende hij, het was even na half 1, van spelende jongens een mobiel om te bellen. “Ik was even snel van huis gegaan om de cabrio te halen op deze zonnige dag. Ik had niet eens mijn mobiel bij me.”

Daarna moesten gealarmeerde bovenburen het toegangshek voor de snel ter plaatste gearriveerde brandweer openen. “Het hek sluit automatisch na een tijdje, en ik had de afstandsbediening niet meer in mijn hand”. Een punt van aandacht voor een volgende keer, als zoiets wellicht ’s nachts gebeurt.

Na een flinke brand - het vuurde laaide na de eerste blusronde nogmaals op – was er niet veel meer over van de prachtige Maserati, die zo'n twintigduizend euro waard was. “Ik geloof dat er maar een stuk of zestig van waren gemaakt. Er zullen er nu nog maar weinig rondrijden”, vertelde de eigenaar aangeslagen. “Hij was pas weer helemaal goedgekeurd en mooi gemaakt. Zo was het motorblok rood gemaakt door een monteur die er ook zijn liefhebberij van maakte. Thuis heb ik nog een reservedak liggen .. daar heb ik nu ook niets meer aan.”

De liefhebber ging het niet om de maximumsnelheid die hij met zijn Maserati kon bereiken. “Het ging mij om het optrekken. Geweldig, hoe snel je even iemand in kon halen, en het gevoel dat je daarbij kreeg. Ze had nog jaren meegekund, maar dat mocht helaas niet zo zijn.”

Een geluk bij een ongeluk was dat de auto al in het middenpad reed toen hij in brand vloog. Andere auto’s zijn hierdoor niet beschadigd. Ook de schade aan het gebouw zelf, dat korte tijd ontruimd was, viel uiteindelijk gelukkig mee. De auto werd aan het eind van de middag weggesleept.

Titelcrypto van een lezer

ingezonden n Titels van Nederlandse liedjes. Gelijke cijfers zijn gelijke letters (maar komen ook zonder cijfer voor). In de gele balk verschijnt een artiestennaam.

De oplossing kan gestuurd worden naar cryptofilippine@gmail.com. Hele oplossing inzenden.

De Maserati was niet meer te redden. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Onder de goede oplossingen wordt een boekenbon van 10 euro verloot.


1. Resultaat van Desert Storm (8 + 4)

2. Gangbare instructie voor museumbezoekers (4+3+2+6+4+4+5)

3. Schandalig koppel (volgens juffrouw Jansen) (2+5+2+2+3)

4. Horecagelegenheid waar je de geneugten van de egalitaire samenleving aantreft (4+2+3+5+4+3+2+5)

5. Dan is de kans op een derdegraads verbranding reëel aanwezig (3+2+4+2+2+3)

6. Verzuchting van de ornitholoog die had willen uitslapen (8+3+4+2+5)

7. Allebei een extra XTC-pilletje is wel nodig bij dit verzoek (4+2+2+4+5+3+2)

8. Respect, ouwe! (2+3+7+4+4+5+5)

9. Zou je moeten zeggen na een geslaagde inburgeringscursus (2+3+1+4+3+9)

10. Uit het handboek van Jan Soldaat (2+3+2+5)

11. Mismoedige constatering bij liefdesverdriet (2+3+2+7+6+3)

12. Vond Travolta maar belachelijk in Pulp Fiction (5+3+9)

13. Ongebruikelijk huisdier bij tweedegraads familielid (3+5+5+3+7)

14. Cynische reactie op een verbetervoorstel (3+3+5+2+4)

15. Alles wat je ziet, in de Indesit (6+6+5+6)

16. Prinses Alexia, Antoinette de Jong en Pipi Langkous (7+3+4+5)

17. Zei Meiland, en vertrok (2+2+4+8)

18. Heitje voor karweitje (8+3+7)

19. Shampoo en conditioner (4+4)

20. Worden wel waargenomen bij de Nieuwjaars duik van Unox (8+2+3+8)

n 75 jaar geleden vierde Oegstgeest de bevrijding

Bevrijdingsoptocht van        29 juni 1945

herinneren n Koos Driessen, voormalig verhuizer in Oegstgeest, heeft een foto van de bevrijdingsoptocht waarin hij meeliep op 29 juni 1945. Zichzelf weet hij daarop makkelijk te vinden omdat er een cirkel om hem heen is getekend.

Driessen noemt nog enkele namen die hij meende te herkennen. “G. den Dubbelden, Gerard Schrijvers, zijn neef Aad, Cor Balk, Ans de groot en haar zus, Corrie Driessen uit de Duinzichtstraat, Joop Mulder, Truus van de Poel, meneer Faassen de onderwijzer, Meisje Van der Maat, Aad Romijnsen en Ria van der Voort."


Koos is geboren in de Dorpsstraat. Rond 1939 woonde hij aan de Duivenvoordestraat. Hij vertelde dat hij een vliegeropleiding heeft gevolgd. Hij nam het verhuisbedrijf over van zijn vader. “De naam van het bedrijf is altijd J.W. Driessen gebleven. Ik ben gestopt in 1991.” Hij toont een foto met daarop zijn vader, zijn opa en zijn broer staande voor een verhuiswagen. “We hadden een Bedford, een antieke kar.”

In april waren Koos en zijn vrouw Mies zestig jaar getrouwd.

(Wil van Elk)

Ondernemers Winkelgebied De Kempenaer zijn weerbaar

Gerrit Jan Bezemer (voorzitter PVOO) praat bij met Marijke in ít Veld (BIZ De Kempenaer).

ondernemen n Op dinsdag 2 juni waren de terrassen weer geopend en konden Marijke in ’t Veld en de nieuwe voorzitter van het Platform voor Ondernemers Oegstgeest, Gerrit Jan Bezemer, kennismaken en bijpraten bij Brasserie Hemels. De horecaeigenaren waren weer blij dat ze (coronaproof) konden starten en met het mooie weer wat omzet konden maken.

Marijke is voorzitter van de BIZ vereniging De Kempenaer. Hierin zijn negentig bedrijven met elkaar verbonden.

'Bij elk gezin waar ik kwam, was de klik er meteen.'

Na acht jaar voorzitterschap kent Marijke de situatie van de winkeliers als geen ander. Als medebewoner volgt ze de activiteiten op de voet. Regelmatig bepleit zij bij de gemeente de belangen van de leden. De lockdown, die vanaf maart de winkeliers trof, laat sporen na. Stille straten, lastige anderhalve meter protocollen en besmettingsangst zorgden bij veel winkels, behalve misschien de foodsector, voor omzetverlies. Wel gaan de kosten door, zoals de huur, energielasten, de overheidsheffingen en vaste personeelskosten. Deze blijven drukken op de exploitatierekening.

In de beeldvormende videovergadering van de gemeente Oegstgeest van 26 mei verzochten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad ondernemers een beeld te schetsen van de situatie bij de ondernemers in deze coronatijd. De vertegenwoordigers van de drie ondernemersverenigingen (De Kempenaer, Winkelcentrum Lange Voort en PVOO) gaven aan dat voor sommige (vooral non-food) bedrijven de situatie nijpend werd. Aandacht is gevraagd voor huren die niet meer kunnen worden voldaan nu omzet terugvalt. Aan de gemeente is gevraagd waar nodig een bemiddelende rol te spelen waar huurders en verhuurders elkaar niet kunnen vinden. Ook is gevraagd voor sommige sectoren uitstel of zelfs afstel van gemeentelijke heffingen te overwegen. Ook is aangedrongen om blijvend te investeren in plaats van te bezuinigen. "Haal investeringsplannen naar voren in plaats van door te schuiven. Probeer de economie weer aan te jagen." Ondernemers zien hun reserves inkrimpen terwijl er binnenkort weer wintercollecties (kleding, schoenen, nieuwe seizoen items) ingekocht moeten worden. De vraag is of de bankrekening dat toelaat. Enkele winkeliers konden gebruik maken van de overheidsondersteuning zoals Tozo en NOW. Die gaven wat soelaas maar nemen de pijn van de omzetval niet weg. Marijke vreest dat enkele ondernemers dat gevecht niet meer aankunnen. Er kan leegstand ontstaan en dat zal de leefbaarheid van het winkelgebied niet ten goede komen. Anderzijds zien we ook dat ondernemers creatief en weerbaar zijn. Ze geven niet snel op en kunnen snel schakelen. Ze zijn strijdbaar en zullen uit alle macht proberen ook weer uit deze crisistijd het beste te bereiken. Gerrit Jan Bezemer: "En als we als belangenbehartigers hier een steentje aan kunnen bijdragen dan zullen we dat zeker niet nalaten. Het was een boeiend gesprek met een gedreven voorzitter van de Kempenaerstraat. We gaan elkaar de komende periode zeker weer tegenkomen en elkaar, samen met de Lange Voort en PVOO, ondersteuning bieden."

>'Je hoeft niet elkaars taal te spreken om te helpen'

ondersteunen n Corrinne (55) is vrijwilligster bij Humanitas Home-Start. Ze is een zorgzame vrouw die begaan is met haar medemens. Samen met haar man heeft ze een biologische zoon, een geadopteerde dochter en een pleegdochter met autisme. Het zit in haar natuur om anderen te helpen: vrijwilliger zijn bij Humanitas Home-Start is dus een vanzelfsprekende keuze.

Door Merel Rem

Home-Start is een organisatie die praktische ondersteuning biedt aan gezinnen met jonge kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Je begeleidt hen zolang de hulp nodig is. Op basis van een intakegesprek word je als vrijwilliger gekoppeld aan een gezin: “Die match maakt de organisatie heel goed. Bij elk gezin waar ik kwam, was de klik er meteen. Je hoort er gewoon bij,” aldus Corrinne.

Inmiddels zet zij zich al vijf jaar lang in voor de organisatie en heeft ze met drie verschillende gezinnen samengewerkt. “Je biedt mensen een luisterend oor, je geeft ze de ruimte om hun hart te luchten of je maakt juist een vrolijk babbeltje; net waar iemand op dat moment behoefte aan heeft. Het is niet de bedoeling dat je hun problemen oplost en ze dingen uit handen neemt.”

Op dit moment werkt Corrinne met een Nederlands gezin waarvan de ouders allebei medische problemen hebben. Het huishouden doen en twee jonge kinderen opvoeden, wordt hen soms te veel. Corrinne geeft dan tips over hoe ze huishoudelijke taken kunnen indelen.

Hiervoor heeft ze twee keer twee jaar lang met Syrische gezinnen samengewerkt. In het begin was dit een uitdaging vanwege de taalbarrière: “Je communiceert via handen en voeten, maar daar kom je verrassend genoeg heel ver mee. Als we samen gingen wandelen, dan sprak ik rustig Nederlands en praatte ik over koetjes en kalfjes. Die wederzijdse vriendelijkheid en openheid voel je aan. Je hoeft niet elkaars taal te spreken om iemand te helpen.”

Vrijwilligerswerk geeft Corrinne een voldaan gevoel, "Ik heb echt iets gevonden dat bij mij past" en zet haar vrijwilligerswerk graag voort.

Wil je ontdekken of vrijwilligerswerk iets voor jou is? Wat past er bij jouw talenten? (Video)Bel of app de adviseurs van i-doe tijdens het Digitaal Spreekuur op dinsdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur op 06 53638584. Meer informatie op www.i-doe.nl en www.dorpskracht.nl

Arantxa van Eeden

Hoe inspirerend is het om jongeren te spreken die weloverwogen op zoek zijn naar nieuwe beroepsmatige uitdagingen en zich niet laten zeggen dat ze iets niet durven. Arantxa van Eeden is daar een opmerkelijk voorbeeld van.

Door John Vroom

“Als peuter van een jaar of 4 hield ik mij nog niet bezig met wat ik later zou willen worden, maar ik knipte met veel plezier met zo’n bot knutselschaartje regelmatig mijn nieuwe poppen kaal, tot groot ongenoegen van mijn ouders. Pas op latere leeftijd ging ik mij pas afvragen wat ik zou willen worden.

Op school was ik een redelijk braaf kind, maar hield wel van uitdagingen en je moest mij zeker niet vertellen dat ik iets niet zou durven. Ik herinner mij dat ik in het biologielokaal uitgedaagd werd om aan een soort sproeimechanisme te trekken met de mededeling dat ik dat niet zou durven. Wel dus, met gevolg dat ik een tijdje van school geschorst werd.

Door de ziekte van mijn vader kwam ik veel in aanraking met ziekenhuizen, doktoren, verpleegkundigen en de zorg en dat fascineerde mij zodanig dat ik ook wilde bij gaan dragen om mensen beter te maken en ben na mijn middelbare schoolopleiding de studie Verpleegkundige gaan doen. Na een aantal studiejaren en het overlijden van mijn vader kwam ik tot de conclusie dat ik de opleiding emotioneel niet meer trok en ben er mee gestopt. Maar ja, wat dan?

Van kind af aan was ik altijd al creatief bezig. Knutselen, tekenen, papier vlechten en haren vlechten vond ik heerlijk, waardoor één van mijn beste vriendinnen die kapster was mij vroeg eens bij haar in de kapperszaak te komen kijken of dat niet iets voor mij zou zijn. En inderdaad dat leek mij superleuk en ben ik de kappersopleiding aan het Id-college in Leiden gaan doen. Tijdens die opleiding was ik al op leerbasis gaan werken bij Kapper Carl in Rijnsburg en daar ben ik na het behalen van mijn kappersdiploma in dienst getreden.

Omdat ik van uitdagingen hou en steeds meer wilde leren ben ik gaan werken bij Moments for Hair in Oegstgeest en switchte van daar naar Fresh Look in Lisse waar ik doorgroeimogelijkheden kreeg tot topstyliste. Heel leuk, maar na 6 jaar sloot de zaak. Daarna volgden Galerie Coiffure in Noordwijk en Chef de Cabine in Oegstgeest tot ik gevraagd werd door Tetteroo Haarmode in de De Kempenaerstraat, waar ik het tot nu toe erg naar mijn zin heb en de sfeer is daar prima. Ik zit nu zo’n 12 jaar in het kappersvak en het grappige is dat, zeker in deze corona-periode, ik weer gevoelens van interesse voor de verpleegkunde bij mijzelf waarneem. Dan zie ik mij in gedachte in een witte jas, haar in een knot in het ziekenhuis rondlopen om mensen te helpen beter te worden. Wie weet is dat voor mij op termijn wel dé nieuwe uitdaging”. Tja Arantxa, heel opmerkelijk!


Heb jij ook een opmerkelijk verhaal? Laat het ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

>Warm en droog voorjaar: de gevolgen voor het openbaar groen

groen n Al lange tijd is het zeer zonnig en droog in Nederland. Door de aanhoudende droogte verdorren sommige planten, struiken en bomen in tuinen en het openbaar groen.

Vooral jonge bomen en planten die het afgelopen jaar zijn aangeplant hebben last van de droogte. De wortels kunnen nog niet bij de diepere lagen van de grond om daar water te kunnen halen. Daarom geven de mensen van de buitendienst van de gemeente Oegstgeest extra water, om ze door deze droge periode te helpen. Het is alleen niet realistisch om álle planten en bomen water te geven. "Verdorde planten knippen we straks af, zij lopen na regen meestal weer uit. Door de droogte zullen er helaas ook bomen en planten dood gaan", laat de gemeente op Facebook weten. "Dit is overigens afhankelijk van de plaatselijke groeiomstandigheden, de soort en leeftijd. In het najaar maken wij de inventarisatie op en worden dode planten en bomen waar nodig vervangen. Gelukkig is het zelf herstellend vermogen van de natuur groot. Bomen zoals platanen en lindes laten uit voorzorg gewoon hun blad of stukken bast vallen om uitdroging te voorkomen. En gras herstelt zich meestal wel weer na een regenbuitje."

19 / 20

@MennoWelling Donderdag stemt @raadoegstgeest nav onze motie of Oegstgeest zich aansluit bij #500kinderen. Volgende week stemt de Tweede Kamer over opvang in NL van de kwetsbare kinderen in Griekse opvangkampen nav een motie van @JaspervanDijkSP, @BramvanOjikGL en Attje Kuiken.

@keesdellebeke Grotere kans op oplossen / voorkomen criminaliteit met CCTV politie. #oegstgeest blijft geen burgertrutjesgemeente. (A)Sociale bevolkingstoename oké, dan ook handhaving gelijke tred.
@EmileJaensch Jammer genoeg zien we na versoepeling maatregelen pandemie, een toename van de (pogingen tot) inbraken in @gem_oegstgeest. Sloten worden geforceerd of (achter)deuren staan open. Goed hang- en sluitwerk kan inbraak voorkomen.
https://politiekeurmerk.nl