Oegstgeester Courant

25 maart 2020

Oegstgeester Courant 25 maart 2020


Hartverwarmende initiatieven

Anne Kee, 11 jaar, bracht afgelopen zaterdag 61 zelfgemaakte kaarten naar verzorgingstehuis Hofwijck. Foto: Renée Koëter

omzien n Anderhalve week is het inmiddels geleden dat het kabinet maatregelen nam om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Kinderen krijgen thuis op afstand les en volwassenen werken, indien mogelijk, vanuit huis. Inmiddels geeft het RIVM aan dat men de deur alleen uit moet gaan voor werk of om in de eigen levensbehoefte te voorzien.

Deze maatregelen hebben in deze onzekere tijden veel impact op iedereen. Daarom is het hartverwarmend om te zien dat dorpsgenoten in deze tijd vol spanningen naar elkaar omzien. Zo beloonde Domino`s spontaan het personeel van de supermarkten en verzorgingshuizen met verse pizza`s. Mooi is ook dat Oegstgeestenaren de middenstand steunen door bijvoorbeeld eten af te halen of te laten bezorgen door hun favoriete restaurant. Ook kijken de Oegstgeester kerken extra goed om naar hun achterban. De Rehobothkerk (GKV) en de Nederland Gereformeerde Kerk brachten al hun gemeenteleden een bosje tulpen. De bewoners van Van Wijckerslooth ontvingen op 16 maart ieder een bos bloemen van Bloemenveiling Royal Flora Holland Rijnsburg. Ook D66 Oegstgeest bracht bloemen rond. "De zorgen zijn groot en daarom is het belangrijk om juist nu er voor elkaar te zijn. Van een lokale kweker hebben wij een partij tulpen gekocht die we afgelopen zaterdag hebben uitgedeeld aan leden die wat extra aandacht kunnen gebruiken, aan winkeliers die het momenteel moeilijk hebben, en bij zorginstellingen om het personeel te bedanken voor de zorg die ze verlenen."

Marente

Sinds 19 maart zijn de verpleeghuizen van Marente gesloten voor bezoek. Met de medewerkers wordt er alles aan gedaan om deze corona-tijd zo goed mogelijk door te komen.

Binnen de locaties worden allerlei activiteiten georganiseerd, op de woongroepen en een-op-een. Er ontstaan allerlei hartverwarmende initiatieven in de regio die ervoor zorgen dat de bewoners op afstand extra aandacht krijgen. Ook wordt beeldbellen voor alle bewoners mogelijk gemaakt.


Klein gebaar

De woonzorglocaties Hofwijck en van Wijckerslooth vragen Oegstgeestenaren om lieve kaartjes te bezorgen. De bewoners vinden het prachtig om in deze tijd een kaartje, gedichtje of een tekening te krijgen. Ook al kent men de bewoners niet persoonlijk, met een klein gebaar kun je ze enorm opvrolijken.

Anne Kee, 11 jaar, bracht afgelopen zaterdag 61 zelfgemaakte kaarten naar verzorgingstehuis Hofwijck. Vanaf de dinsdag er voor was zij al bezig met met maken daarvan. Ook haar oudere zus Floortje hielp mee. Als dank kreeg ze van Tea Tegelaar en Susanne van Leeuwen een doosje lekkere chocolaatjes.

Wie ook kaarten wil maken, kan ze sturen naar Van Wijckerslooth of Hofwijck, maar kan ze ook tijdens een wandeling in de bus doen.

Van Wijckerslooth: Van Wijckersloothplein 1, 2341 BB Oegstgeest

Hofwijck: Hazenboslaan 38, 2341 SC Oegstgeest

Het is zoals koning Willem-Alexander afgelopen week zei: "Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”
Voorzitter Alexander Beekhuis:

Alle leerlingen werken nu
vanuit huis

Grote drukte bij de
milieustraat

VOETBAL n Fabian gaat naar Feyenoord

Alle leerlingen werken deze weken online vanuit huis

Thuiswerken én je schoolgaande kind aan het werk houden is soms een hele uitdaging. Een Oegstgeester vader bedacht deze oplossing voor wat rust tijdens het werken.

corona n Sinds maandag 16 maart zijn alle scholen in Nederland gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daarmee stonden en staan alle docenten voor een enorme uitdaging. Binnen de Gevers-Deutz Terweeschool (GDT) is meester Lennart Zomer verantwoordelijk voor alle ICT. Hij heeft, samen met anderen, de hele GDT in een paar dagen achter het juiste beeldscherm gekregen voor 'homeschooling'.

Door Willemien Timmers

“We hebben hier in een lege school alles digitaal opgetuigd”, vertelt Lennart aan de telefoon vanuit zijn echoende klaslokaal. “Toen zondagavond 15 maart het bericht kwam dat de scholen dicht gingen, kwam dat natuurlijk niet helemaal onverwacht. Op maandag zijn we direct als team bij elkaar gekomen, en in twee dagen tijd hebben we digitaal alles goed neergezet.”

Op dinsdag zijn alle GDT-kinderen gefaseerd op school langsgekomen om hun boeken op te halen.

“Vanaf woensdag zijn we voor alle groepen gaan werken met Google Classroom. Om 8.30 uur staat al het werk online, en kunnen de leerlingen ermee aan de slag. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn we dan als leerkrachten beschikbaar. We kunnen ook met kleinere groepjes tegelijk bellen, net als we in de klas zouden doen. Aan het begin van de middag, om 13.00 uur, zetten de docenten alle antwoorden online, en daarna zijn ze nog tot 14.00 uur bereikbaar.”

Voorlopig wordt er op de GDT niet online getoetst. “We kijken het even aan tot 6 april, daarna zien we verder.”

Ook de kleuters van groep 1 en 2 hebben dagelijks contact met school. Zij krijgen iedere dag een leuk filmpje van de juffen te zien, en krijgen een opdracht mee. Ook zij kunnen inbellen met hun juf.

“Tot nu toe zijn we erg tevreden hoe één en ander verloopt. Mooi dat we contact kunnen blijven houden met elkaar, al is het op een heel andere manier.” Lennart Zomer geeft aan dat dit ook een tijd is om als docent weer nieuwe dingen te leren. “Je leert gigantisch veel in een korte periode. Zo hebben sommigen voor het eerst een vlog gemaakt. Evengoed hopen we dat deze periode zo snel mogelijk voorbij is.”


Meester Lennart wenst alle leerlingen en hun ouders veel sterkte in de komende periode. “Als je thuis werkt, en je hebt ook nog drie schoolgaande kinderen, moet je vol aan de bak. Vergeet daarom niet ook regelmatig lekker te ontspannen. Ik hoop iedereen van de GDT weer snel in goede gezondheid te zien!”


Webinar

Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseert op donderdag 26 maart in samenwerking met kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve een gratis webinar (een online lezing die je thuis vanachter je computer volgt) over hoe om te gaan met de nieuwe situatie waarin kinderen thuis zitten en ouders voor thuisonderwijs moeten zorgen.


Dit webinar is op donderdag 26 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Aanmelden voor de gratis CJG-webinar kan via www.cjgcursus.nl. Er zijn een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk. Na de webinar is deze nog een maand terug te kijken.

naturalisatieceremonie

Emile Jaensch18 maart om 18:00 · We hadden vandaag op het gemeentehuis een afgeslankte naturalisatieceremonie. Familie en publiek was thuis gebleven en we bleven op gepaste afstand. Na het afleggen van de verklaring van verbondenheid werden dan ook geen handen geschud.
De vier personen (één niet op de foto) kwamen respectievelijk uit Syrië, Ecuador, Oekraïne en Groot-Brittannië. Ze wonen allen al enige jaren in ons dorp. Ieder voelt om zich heen de gevolgen van het Coronavirus. De postbode die pakketten bezorgt in ons midden had veel werk (onder andere met bezorging van wijn en bier!). Terwijl de genaturaliseerde medewerker van Heineken thuis werkt en de gevolgen merkt van het sluiten van de horeca.

NL-Alert

Kippenvelmomentje aan de Lijtweg. | foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

REGIO n De Rijksoverheid heeft zondagmorgen 22 maart rond half twaalf het alarmsysteem NL-Alert geactiveerd om Nederlanders op het hart te drukken 1,5 meter afstand te bewaren van elkaar.

Afstand houden is erg belangrijk om het aantal besmettingen met het coronavirus in bedwang te houden. Vanaf afgelopen dinsdag zijn winkels en het openbaar vervoer verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

>Applaus voor zorgverleners

Meedoen n “Op de Lijtwegflat willen we vanavond op het balkon staan om 20.00 uur om te applaudisseren voor de zorg. Ik hoop dat veel mensen meedoen!”, was het bericht op dinsdag 17 maart van een bewoonster van de ‘twaalfhoge’ flat aan de Lijtweg.

Precies om acht uur ’s avonds gingen vrijwel overal de balkondeuren open en klonk er een massaal applaus. Even later kwam het overal vandaan. De bewoners aan de Tromplaan en de Ommevoort deden spontaan mee. Ook voorbijgangers op straat en op het parkeerterrein deden mee. Een prachtig kippenvelmomentje dat op meerdere plaatsen in Oegstgeest plaatsvond.

Aan de Terweeweg even verderop klonk het zeer luid omdat er zelfs pannendeksels werden gebruikt. Een prachtig eerbetoon aan alle zorgverleners. (Wil van Elk)

>Zeven corona-besmettingen vastgesteld

corona n Inmiddels is bij zeven inwoners van Oegstgeest het corona-virus vastgesteld. Dat blijkt uit de coronavirus-kaart, die het RIVM dagelijks publiceert.

Inmiddels zijn in totaal 4.202 Nederlands besmet. Het werkelijke aantal zal hoger zijn, omdat alleen nog getest wordt bij zorgpersoneel en bij inwoners die zo ziek zijn dat een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is.

Toch massaal naar buiten - File voor de milieustraat

corona n Ook bij mooi weer moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen. Afgelopen weekend gingen teveel mensen richting strand en natuur, en werd er vaak niet voldoende afstand gehouden.

"Beste mensen, het is ook vandaag weer prima weer. Als u naar buiten gaat, houd u dan aan de richtlijnen. Dat bepaalt of we deze week nog voldoende IC-bedden hebben in ons land", twitterde burgemeester Jaensch. Natuurmonumenten deed een dringende oproep om niet met zijn allen naar hun natuurgebieden te komen. "We worden overspoeld met duizenden bezoekers. Dit is niet meer verantwoord! Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven."

Zaterdagmorgen moesten twee boa's de file begeleiden die ontstond voor de milieustraat.


Zaterdagmorgen 21 maart moesten twee buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente de file begeleiden die ontstond bij de gemeentewerf aan de Haarlemmerstraatweg vanwege mensen die naar de milieustraat wilden. Eerder was op Facebook te lezen dat op donderdag 19 maart ruim tweehonderd mensen op de been waren om afval weg te brengen.


Dicht

Ook op zaterdag was de slagboom in gebruik en mochten er maximaal vijf voertuigen tegelijk het terrein op. De drukte heeft de gemeente doen besluiten om de milieustraat de zaterdag 28 maart en 4 april te sluiten vanwege de verkeersveiligheid. De milieustraat is vanwege de drukte deze weken van maandag tot en met vrijdag een uur langer open, en wel tot 12.30 uur (in plaats van 11.30 uur). "Er mogen maximaal vijf auto’s tegelijk op het terrein en daardoor kunnen de wachttijden toenemen. Dus vragen we uw begrip en verzoeken wij u om alleen te komen als het noodzakelijk is."


"We krijgen vragen of de Milieustraat niet helemaal gesloten moet worden", liet burgemeester Jaensch weten. "Vooralsnog doen we dat alleen de twee komende zaterdagen omdat er soms goederen zijn die niet kunnen wachten om weg te brengen. En er is het risico dat als we dicht gaan, dat afval dan op de verkeerde plek terecht komt."

>Bericht van de huisartsen

corona n Het Covid-19 -virus, beter bekend als het coronavirus, leidt inmiddels tot meer besmettingen dan verwacht. Er zijn al veel maatregelen genomen om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen en te vertragen. Een van de belangrijkste dingen hierin is het contact tussen mensen te beperken en onderling afstand te houden.

In de huisartspraktijk komen veel kwetsbare mensen bij elkaar. Het is van groot belang dat de huisartsenzorg beschikbaar blijft voor iedereen die het nodig heeft.

De huisartsen hebben de volgende maatregelen genomen:

  • Patiënten mogen alleen naar de praktijk komen als ze een afspraak hebben EN geen hoestklachten, benauwdheid of koorts.

"U moet dus altijd eerst uw eigen huisarts bellen voordat u naar de praktijk komt."

Wie milde klachten van koorts heeft (temperatuur boven 38 graden), hoesten of benauwdheid, zoals bij een gewone verkoudheid of griep, kan thuis uitzieken en moet contacten met anderen zoveel mogelijk beperken.

Patiënten die ernstige klachten hebben van koorts, hoesten of benauwdheid, nemen contact op met de eigen huisarts of de dienstdoend huisarts van de huisartsenpost. Als het nodig is wordt er een afspraak voor hen gemaakt met de huisartsenpost met corona-voorzorgsmaatregelen in Leiderdorp. Op deze post wordt gekeken hoe ziek men is, en wat er nodig is. Er worden daar geen testen op het virus uitgevoerd. Let op: men kan daar niet zonder afspraak terecht, het heeft geen zin er op eigen initiatief heen te gaan. "Als u bekend bent met hartklachten, longziekte of diabetes mellitus (suikerziekte) raden wij u aan bij klachten bijtijds te overleggen."

De artsen verzoeken iedereen om alle vragen en klachten die kunnen wachten de komende weken uit te stellen. "Mocht u klachten hebben die niet kunnen wachten dan kunt u uiteraard bij ons terecht. U kunt voorlopig online geen afspraken maken. U kunt wel herhaalrecepten aanvragen via de website van uw huisartsenpraktijk of de herhaalreceptenlijn. Bovendien kunt u via e-consult uw vragen blijven stellen."

Omdat de maatregelen kunnen wijzigen, vragen de huisartsen regelmatig op hun website te kijken.

>Oké-column: Ook de meeste Oegstgeestenaren deugen

Het boek 'De meeste mensen deugen' van Rutger Bregman is met de coronacrisis wel erg actueel. Hij beschrijft hoe mensen in spannende tijden reageren. Zijn mensen dan grote egoïsten of helpen ze elkaar juist. Toen ik onlangs naar lege schappen bij de plaatselijke supermarkt tuurde, dacht ik dat Rutger Bregman zich toch vergiste. Zie je wel. Allemaal leeg gehamsterde schappen. Ja, ook veel dorpsgenoten sloegen aan het hamsteren. Ze hadden winkelwagentjes vol wc-papier en blikken soep. Want je wist maar nooit.

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken ontstaan extra problemen. We moeten aan sociale onthouding doen. Zo min mogelijke sociale contacten. Geen verjaardagen, geen visites. Maar ook geen sobere maaltijden in het Groene Kerkje, geen kerkdiensten en geen kroegbezoek. Kortom: het leven is een periode minder mooi en minder sociaal.


In zo’n tijd dreigt voor velen een sociaal isolement. Het gevoel van eenzaamheid slaat wel toe als je plotseling de hele dag vrijwel niemand ziet of spreekt. Zeker nu alle woonzorglocaties geen bezoek meer mogen ontvangen. Juist in die complexen dreigt grote eenzaamheid te ontstaan. Hoe pakt Oegstgeest dat op? De lokale instanties spelen er al op in. Zo kunt u contact opnemen met Radius als u een vraag hebt of als u juist iets wilt aanbieden. Zij koppelen vraag en aanbod vanuit het dorp. Ook de lokale kerken sluiten aan bij deze inventarisatie en coördinatie van vraag en aanbod.

Er zijn geen reguliere kerkdiensten in de kerkgebouwen maar in plaats daarvan worden er liturgische momenten gehouden zonder publiek, die via internet of de kerkomroep te volgen zijn. Als u in deze spannende tijd behoefte heeft aan een gesprek, per telefoon of bij u thuis, dan kunt u bellen, mailen of appen met een van de predikanten. Zij zijn er voor u, ook als u vindt dat u niet kerkelijk bent.

Laten we allemaal, voor zover we het kunnen, omkijken naar familie, buren, ouderen en anderen die hulp of bijstand kunnen gebruiken. Rutger Bregman beschrijft dat juist in spannende tijden er meer oog voor anderen ontstaat, dat we juist meer naar elkaar omzien. Dat zal in Oegstgeest niet anders zijn. Samen komen wij deze moeilijke periode door. Met oog en met zorg voor elkaar.


Arjan de Kok

>Kerken willen contacten behouden en intensiveren

corona n In deze bevreemdende tijd laten ook de Oegstgeester kerken van zich horen, en zijn zij betrokken bij alles wat er in de wereld gebeurt.

"Door alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken wordt ons gevraagd fysiek contact te vermijden. Als kerken van Oegstgeest willen we dat contact wel behouden en zelf intensiveren, maar op een andere manier", laat een woordvoerder weten.

Kerkdiensten zijn vanuit huis te volgen via (live) streamingsdiensten: www.kerkomroep.nl of www.kerkdienstgemist.nl. Ook op de websites van de verschillende kerken kan men toegang vinden tot een dienst: www.PGOegstgeest.nl, www.ngkoegstgeest.nl (i.s.m. GKV) en www.parochie-augustinus.nl. Op deze websites vinden Oegstgeestenaren ook inspirerende teksten, videoboodschappen en de orde van dienst voor de vieringen.

De misintenties (gebedsverzoeken) uit alle parochiekernen zullen in de voorbede worden meegenomen, net als die voor de protestantse diensten. Gebedsverzoeken kunnen per mail of telefoon doorgeven worden aan de predikant van die zondag.


"Als kerk zijn we een gemeenschap die op elkaar betrokken is. Sommige gemeenteleden hebben hulp nodig, anderen willen helpen. Om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen leek het ons het beste om gebruik te maken van een centraal meldpunt in ons dorp, Radius", laat men weten. Alice van Elk zal vraag en aanbod coördineren. Radius is telefonisch bereikbaar via 071-707 42 00 of 06-32 14 58 17 of per mail aan Alice van Elk a.vanelk@radiuswelzijn.nl. Ook landelijk wordt vraag en aanbod met elkaar verbonden: www.nietalleen.nl en www.diaconaalsteunpunt.nl.


Op weg naar Pasen

Alle vieringen op weg naar Pasen, zoals de oecumenische avondgebeden op woensdagavond om 19.30 uur, gaan door, eveneens via internet.
Palmtakjes kunnen na palmzondag opgehaald worden in de dagkapel van de parochiekern dan wel in het portaal van het kerkgebouw als er geen dagkapel is. Op Goede Vrijdag worden digitaal door bisdommen en op rkkerk.nl teksten van de kruisweg beschikbaar gesteld, zodat deze thuis gebeden kan worden.


"Boven alles willen we u laten weten dat we voor iedereen bidden", laten de kerken weten. "Elke woensdag luiden we de kerkklokken van 19.00 tot 19.15 uur als teken van hoop. Of u nu ziek bent of iemand die u dierbaar is, of u zich nu eenzaam voelt of juist geen minuut rust hebt omdat het hele gezin thuis is, of u tot in de kleine uurtjes doorwerkt in de zorg of u zorgen heeft omdat uw bedrijf in zwaar weer is omdat er geen werk is, weet dat u in onze gedachten en gebeden bent. Laten we elkaar bemoedigen in deze moeilijke tijd."


Contact
Misschien zijn de boodschappen wel geregeld maar hebben inwoners van Oegstgeest in deze angstige tijd van weinig sociale contacten behoefte aan een gesprek, per telefoon of desgewenst thuis. Oegstgeestenaren kunnen dan bellen, mailen of appen met een van de predikanten. "Ook als u niet kerkelijk bent, zijn we er graag voor u."

Iris van der Heul (PGO): 06-19194804 / ds.i.vanderheul@pgoegstgeest.nl (verlof van 23-30/3/20)

Rian Veldman (PGO): 06-14273013 ds.r.veldman@pgoegstgeest.nl

Aart Verburg (PGO): 06-13385961 / ds.a.verburg@pgoegstgeest.nl

Pieter Kleingeld (NGK):06-42873860 / pieterkleingeld@me.nl

Alice Siepelinga (NGK):06-10899622 / alicesie@xs4all.nl

Peter Winnubst (RK): 06-24434516 / peterwinnubst@parochie-augustinus.nl

Wim Zomer (GKV): 06-53792791 / wzomer@solcon.nl

Boodschap Commissaris van de Koning Jaap Smit

Foto: Richard Smit

corona n De commissaris van de Koning, Oegstgeestenaar Jaap Smit, heeft eind vorige week namens Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een boodschap doen uitgaan aan alle Zuid-Hollanders in verband met het coronavirus.

"Provinciegenoten, wij maken met elkaar ongekende tijden door. In de strijd tegen het coronavirus zijn vergaande maatregelen genomen en wordt van ieder van ons veel gevraagd. Als commissaris van de Koning wil ik u allen namens Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een hart onder de riem steken. Samen komen wij deze moeilijke periode door. Met oog en met zorg voor elkaar.

Foto: Willemien Timmers
Foto: Willemien Timmers
Foto: Rien van Elsacker
Foto: Wil van Elk

De provincie Zuid-Holland heeft alle openbare bijeenkomsten en vergaderingen voor de komende weken afgelast of uitgesteld. Daarmee sluit de provincie aan bij het beleid en de maatregelen van de regering voor alle organisaties, bedrijven en instellingen.

Gedeputeerde Staten en de medewerkers van de provincie Zuid-Holland werken vanuit huis als het kan en op locatie als het moet, zodat de werkzaamheden zoveel mogelijk doorgang vinden.

Ik roep alle Zuid-Hollanders op zich zo goed mogelijk aan de richtlijnen te houden en daar waar nodig - en als de eigen gezondheid dit toelaat - om te kijken naar familie, buren en anderen die hulp of bijstand kunnen gebruiken."


Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland

Gedichten in coronatijd

corona n Twee Oegstgeester dichters maakten deze week in opdracht van de reactie een gedicht over deze bizarre tijd.

Vensterglas

Ik zit mij achter het vensterglas

Gigantisch te vervelen

Ik wou dat men weer beter was

Dan kon ik buiten spelen

Een virus houdt ons van de straat

Wij mogen niet uit huis

Het heet, geloof ik ‘coronaat’

Ik volg het op de buis.

Wat hebben wij verkeerd gedaan?

De wereld zit op slot

Of is dit slechts een stil vermaan

Van hoger hand of God

En wat ik nog het minst begrijp

Dit is toch niet gewoon

Vrolijk zingt men op balkons

‘You never walk alone.’.

Ik zit alleen hier op de bank

Zie vrije vogels vliegen

Zij zien mij door het vensterglas

Tegen de muur op vliegen

Het goede nieuws: het gaat voorbij

Dan gaan de ramen open

Dan geldt, echt waar, voor jou en mij

We kunnen samen lopen.


Peter Klep


Tot Corona zijn kroon verliest

Overal applaus voor wie blijven gaan

in de zorg voor wie ziek zijn.

Op het jeugdjournaal : een kind

gaat de huizen langs met gratis bloemen,

legt ze op drempels van wie oud is

en niet naar buiten kan, belt aan en wacht

tot ze op anderhalve meter dank hoort

en een glimlach ziet.

Op een plein tussen flats een fitness trainer zonder werk

die met zijn team laat zien hoe je kan bewegen

zonder uit je huis te gaan.

Iedereen doet mee en houdt zich vast aan de rand

van het balkon.

Nooit gedacht, niet geweten:

een rij huizen wordt weer buurt,

buren bieden aan

er voor elkaar te zijn,

gaan door tot Corona

zijn kroon verliest,

geen plek meer vindt

om huis te houden.

En Moeder natuur? Is dit haar antwoord?

Nog nooit was de lucht zo schoon.

Er zwemmen weer vissen in Venetië.

Ronald da Costa

Voorziening aan Klinkenbergerplas

ideeën n Na de oproep in de Oegstgeester Courant zijn er diverse uitvoerbare ideeën gemaild naar ietsbijdeklink@gmail.com. Echter, de Coronacrisis gooit roet in het eten.

Een van de ideeën ging over een pop-up helikopterplatform bij de Klinkenbergerplas tijdens de F1-dagen op Zandvoort. Met de online aanschaf van een ticket huur je een parkeerplaats, een vlucht met helikopter naar Zandvoort, en een ticket voor het circuit. Het project zou worden gefinancierd door een rijke Russische zakenman. Met het niet doorgaan van de evenementen, kan dit idee helaas niet worden uitgevoerd.

De meeste opmerkingen die werden gemaakt gingen over horeca van verschillende omvang. Van de mogelijkheid van het kopen van een ijsje, tot het genieten van koffie en thee of zelfs een lunch gebruiken. Waar velen de vertraging betreurden van de bouw van een restaurant (beoogde Loetje), wil een enkeling geen verandering en worden elders in Oegstgeest gelegenheden genoeg gezien om te eten en/of te drinken.

Volgende week woensdagmiddag wordt het winnende idee gepresenteerd en kunnen er vragen worden gesteld over de uitvoering van het pop-up gebeuren aan het eind van het parkeerterrein aan de rand van de grote plas. Wel handig voor raadsleden of mogelijke bezwaarmakers om kennis hiervan te nemen. Er wordt ter plaatse géén presentatie gegeven, maar alleen op de Facebook evenementpagina Ietsbijdeklink.

>China House tijdelijk gesloten

corona n "Met pijn in ons hart zijn ook wij genoodzaakt om onze deuren tot en met 6 april te sluiten. Een grote klap waarbij we voor iedereen hopen op het beste in deze crisissituatie", laten Ka Lun Ip & Team China House weten. "We blijven positief en zullen deze periode gebruiken om ons bedrijf klaar te stomen voor het voorjaar. Bedankt voor de massale steunbetuigingen!"

>Supermarkten in tweede week maart meer omzet dan voor kerst

inkopen n Supermarkten in Nederland hebben in de tweede week van maart 35 procent meer omgezet dan in dezelfde week een jaar eerder.

De omzet in week 11, die liep van 9 tot en met 15 maart, kwam hiermee hoger uit dan in de week voor kerst, traditioneel de week met de meeste omzet. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van recente transactiedata van een groot aantal supermarktketens.

Ook in de Oegstgeester supermarkten heeft men flink boodschappen gedaan. Het personeel zet veel extra stappen, en de voorraden worden regelmatig aangevuld. Het aantal lege schappen valt erg mee.

>Een berichtje voor oma in de krant!

Redactie n In een tijd waarin we zoveel mogelijk binnen moeten blijven , wil de Oegstgeester Courant een handje helpen en oma's, opa's of andere dierbaren verrassen met een gratis berichtje met foto!

Wat gaan we doen? Volgende week komt er in deze krant een speciale rubriek, hopelijk vol leuke foto's en lieve berichtjes, gericht aan de ouderen in onze gemeente. Of wil je een zorgverlener bedanken, die nu keihard aan het werk is? Dat kan natuurlijk ook!


Hoe kun je meedoen? Schrijf een lief berichtje (maximaal 23 woorden) en stuur dat samen met een foto (minimaal 200 kb) naar redactie@oegstgeestercourant.nl.


Volgende week plaatsen we de berichtjes in de krant. Indien het er teveel zijn, gaat plaatsing op volgorde van binnenkomst. Bij teveel berichten plaatsen we een week later (8 april) nog meer berichtjes.Ook andere nieuwtjes zijn van harte welkom op redactie@oegstgeestercourant.nl..
Kijk voor het laatste nieuws op www.oegstgeestercourant.nl.

>Door John Vroom

Ik zag dat …

• in het voormalige winkelpand van Marquant een frisse conceptstore Klaartje is geopend met babykleding, kraamcadeau’s, accessoires, speelgoed en meer hebbedingetjes voor de kleintjes.

• in De Boeg, waar nog druk gebouwd wordt, de opening heeft plaatsgevonden van een gigantisch tuincentrum De Bosrand, met alles voor huis, tuin en dier zoals zij zelf zeggen. Het Restaurant De Plantage met 200 zitplaatsen en een kinderspeelhoek moest gesloten blijven.

• de poster ‘verhuurd’ nog steeds op het raam zit in het voormalige winkelpand van Léon/NoChaos en ik mij laat vertellen dat daar een tandartspraktijk in gaat komen. Wij wachten af.

• kapsalon Tetteroo de zaak gesloten houdt in verband met het Corona-virus tot 6 april volgens info op de deur

• modezaak Carrington al zijn etalages heeft afgeplakt met de mededeling op de deur dat zij in verband met het Corona-virus de zaak tot nader order gesloten houden.


• het Corona-virus een groot aantal ondernemers dupeert, maar ook een aantal tegelijkertijd aanzet tot nieuwe creatieve initiatieven, zoals Van der Zalm die een speciale bezorgdienst introduceerde voor kant-en-klare maaltijden, vlees en vleeswaren, dat Chris Schollaardt bezig gaat met een thuisbrengservice van Italiaanse maaltijden vanuit de Gouwe, de Rijnlandse Boekhandel nu ook boeken thuisbrengt en Bakker Hugo de Groot bestellingen op brood en gebak gratis thuis bezorgt. Wie weet stimuleert deze creativiteit ook andere ondernemers om van de nood een deugd te maken.

>'Houd afstand en koop (online) lokaal'

winkelen n Ook de winkeliers in de diverse winkelcentra van Oegstgeest moeten er in deze bizarre tijd het beste van maken. Alexander Beekhuis, voorzitter van Winkeliersvereniging Lange Voort, dringt aan op realiteitszin.

“Probeer je als klant zoveel mogelijk aan de regels te houden, want anders verpest je het voor de ondernemers”, benadrukt hij. “Als er een lockdown zou komen, heeft dat te maken met het feit dat mensen niet hebben geluisterd naar het RIVM. Hoe beter mensen luisteren, hoe sneller deze coronacrisis is opgelost.”


Koop lokaal

Verder roept Beekhuis alle Oegstgeestenaren op om toch vooral lokaal te blijven kopen. “De meeste ondernemers zijn multi-flexibel geworden. Ook online is er bij de lokale middenstand veel te bestellen. Doe dat, of haal producten en maaltijden af. En bedenk bij alles wat je koopt: Bol.com betaalt de intocht van Sinterklaas niet! Dat doen de lokale ondernemers. Dus koop niets bij grote, internationale bedrijven.”


Houd afstand

De voorzitter wil graag dat men de Oegstgeester winkelcentra blijft bezoeken. “Kom wèl boodschappen doen, en houd dan goed afstand van elkaar. Bijna alles wat nodig is in deze tijd kun je in Oegstgeest kopen. Doe dat dan ook, en houd je bij het winkelen aan de regels.” Tenslotte benadrukt hij dat hamsteren niet nodig is. “Er is voldoende voor iedereen.” (WT)

>Nieuwenhuis steekt ondernemers een hart onder de riem

economie n Wethouder Jan Nieuwenhuis heeft op woensdagmiddag 18 maart een brief ter ondersteuning aan de Oegstgeester ondernemers gestuurd.

"Ik wil u via deze weg een hart onder de riem steken. Want we leven in een hele bijzondere tijd in een ongekende crisis. De maatregelen die het kabinet heeft genomen raken logischerwijs ook de ondernemers in onze gemeente en de lokale economie. Ik begrijp goed dat u onzeker bent over de toekomst van uw onderneming. En hoe het gaat met uw inkomen. Mijn aandacht gaat naar u uit." Nieuwenhuis sprak over de bijstandsregeling voor ondernemers die vorige week werd gepresenteerd. "Het doel is om naast onze gezondheid, ook de banen en inkomens te beschermen en zo de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen."Lieve Lucas,


gefeliciteerd met je verjaardag!


Opa en oma

nieuws / ondernemers